Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010"

Transkript

1 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats:

2 På väg mot läraryrket Din utbildning leder till lärarexamen inom de skolformer som du inriktat din examen mot. Lärarexamen är också giltig inom EU utifrån de regler som respektive land ställt upp. Från och med 2007 är lärarexamen, liksom alla annan högre utbildning Sverige, inpassad i det så kallade Bolognasystemet. Yrkesutbildningar som totalt kräver fyra års högskolestudier och därutöver placeras på avancerad nivå, medan de som är kortare placeras på grundnivå. Lärarutbildning 90hp och 180hp i Malmö innehåller kurser både på grund- och avancerad nivå oavsett vilken åldersinriktning i skolan studierna inriktas mot. Du får goda möjligheter att skaffa dig en egen insiktsfull bild av skolan genom att du deltar i verksamheten på en partnerskola redan från första terminen. Partnerskolor är förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Skåne som tar emot lärarstudenter under deras studietid. Att studera på lärarutbildningen i Malmö Lärarutbildning 90hp I lärarutbildningen 90 hp, som består av sex kurser, fördjupar du dig i frågor kring undervisning och lärande utifrån från de ämnesstudier som du har med dig från tidigare akademiska studier. I de inledande kurserna diskuteras vad det demokratiska samhället väntar sig av en lärare och de villkor som ett samhälle präglat av olikheter ställer på en lärare. Du tillägnar dig också kunskaper om teorier kring barns och ungdomars utveckling och lärande. Vilket är skolans samhällsuppdrag idag? Hur har barn och ungdomar förändrats under de senaste årtiondena, och vad betyder det för skolan? Inom utbildningen ingår två självständiga arbeten om 15 högskolepoäng vardera. Det första arbetet genomförs som ett sammanläggningsarbete under termin 1. Syftet är att fördjupa reflektionen kring yrket genom att göra ett utvecklingsprojekt som knyter samman den verksamhetsförlagda tiden med övriga studier inom utbildningen. Det självständiga arbetet på avancerad nivå utgörs av ett examensarbete som utgår från ett praxisanknutet problemområde som är förankrat i läraryrket.

3 Arbetet ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och kan ha formen av en empirisk undersökning, ett utvecklingsarbete, en gestaltande uppgift, ett litteraturstudium eller en kunskapsöversikt. Resultaten kan med fördel återkopplas till partnerskolorna och på så sätt bidra till skolutveckling. I utbildningen ingår 20 veckors verksamhetsförlagd tid (VFT) integrerad med den högskoleförlagda tiden. Under den avslutande kursen kommer du att studera tillsammans med studenter med olika ämnesinriktning. Ni kommer tillsammans att utveckla, analysera och värdera ett ämnesövergripande undervisningsområde om lokala och globala framtidsfrågor - frågor som du som lärare behöver ha insikt i oavsett vilket ämnesområde du kommer att arbeta inom. Kursen syftar till att knyta samman utbildningen bland annat genom att du reflekterar över din professionsutveckling och formulerar dig kring din kommande lärargärning. Översikt över Lärarutbildning 90hp Kurser á 15hp Antal veckor VFT Kurs 1 Läraruppdraget 4 Kurs 2 Utveckling och lärande 4 Kurs 3 Didaktisk inriktning 4 Kurs 4 Skolutveckling 4 Kurs 5 Examensarbete Kurs 6 Att vara lärare 4 Skuggade kurser är på avancerad nivå Lärarutbildning 180hp Lärarutbildning 180 hp vänder sig till dig som vill bli lärare i ett yrkesämne på gymnasieskolans yrkesförberedande program och som har arbetat inom det yrkesområde din lärarexamen är inriktad mot. I utbildningen ingår de sex kurser som beskrivs ovan inom Lärarutbildning 90hp. Därutöver läser du yrkesteoretiska kurser och kurser som behandlar språk och kommunikation samt entreprenörskap och ekonomi.

4 De yrkesteoretiska studierna inleds med inriktning mot yrkesfacklig breddning. Studierna omfattar frågor av vikt för det egna yrkesområdet men syftar också till att du skall få kännedom om yrkesområden med nära anknytning till det egna. De yrkesteoretiska studierna fördjupas senare i utbildningen genom att du vidareutvecklar dig inom det egna yrkesområdet där individuella önskemål och behov ges utrymme inom ramen för utbildningen. I denna del av utbildningen genomför du också analyser av vilken yrkesteori som kan appliceras på olika årskurser inom de yrkesförberedande programmen. Här studeras också samhällets styrning av företagandet samt de juridiska ramarna för verksamheten. Delar av de yrkesteoretiska kurserna är företagsförlagda. (FFT). Här studeras särskilt vilka de teoretiska grunderna är för det man konkret arbetar med på en arbetsplats. Översikt över Lärarutbildning 180hp: Termin Kurser Antal veckor VFT Termin 1 Läraruppdraget, 15hp 4 Utveckling och lärande, 15hp 4 Termin 2 Språk och kommunikation, 15hp Entreprenörskap och ekonomi, 15hp Termin 3 Termin 4 Yrkeskunskap 1, 30hp (inkl 6 veckor FFT) Didaktisk inriktning, 15hp 4 Skolutveckling, 15hp 4 Termin 5 Termin 6 Yrkeskunskap 2, 30hp (inkl 6 veckor FFT) Examensarbete, 15hp Att vara lärare, 15hp 4 Skuggad kurs är på avancerad nivå Partnerskola Redan under första kursen placeras du också på en partnerskola där du deltar i arbetet. Mer om detta kan du läsa i PM för placering på partnerområde samt i skriften På väg mot läraryrket. Se också Lärarutbildningens webbplats

5 Lärarutbildningen är en yrkesutbildning, vilket innebär att dina studier består av såväl teoretisk fördjupning som praktisk yrkesverksamhet. Det du ser och upplever på partnerskolan, förstår du mer av genom de samtal du för och den litteratur du läser i dina kurser, och omvänt. Dina litteraturstudier och dina studier i kurserna ger dig redskap och förståelseglasögon när du skall utforma din verksamhet på partnerskolan. Redan från första terminen är du alltså knuten till en partnerskola, där du deltar i arbetet under din utbildning. Här får du möjlighet att göra konkreta erfarenheter av skolan och utvecklar din lärarkompetens från början av utbildningen. Du får därmed också tidigt signaler om det här är ett yrke som passar dig. Är du tveksam finns det kvalificerad personal som du kan diskutera ditt yrkesval och din utveckling med. Du får också möjligheter att lära känna en skola på djupet. Du kan följa och delta i det som sker på en skola under flera år, du kan följa elevers utveckling och förändring, du kan se vad olika åtgärder kan leda till. Du har också möjligheter att visa dina egna kvaliteter som blivande lärare, hur du griper dig an uppgifter och löser dem, hur du får kontakt med barnen och ungdomarna och hur du efter hand utvecklar ett pedagogiskt ledarskap. Verksamheten på partnerskolan ingår i det som kallas verksamhetsförlagd tid av utbildningen, vilken för Lärarutbildning 90hp, ingår i samtliga kurser utom examensarbetet. Upplägg av verksamhetsförlagd tid i kurserna för Lärarutbildning 90 hp och 180hp framgår av översiktstablåerna ovan. Bedömning I skriften På väg mot läraryrket kan du läsa om de kvaliteter som lärarutbildningen förväntar sig att du utvecklar under utbildningens gång. Du kommer på olika sätt att stödjas i denna utveckling genom kursernas uppläggning, genom möten med lärare både på högskolan och i skolan och genom samtal med din mentor. Men det är ändå upp till dig själv att ta ansvar för din utveckling inom läraryrket. På väg mot läraryrket är ett viktigt underlag när du värderar din utveckling till lärare. Eftersom lärarutbildningen är en yrkesutbildning bedöms man inte bara efter sitt teoretiska kunnande utan också efter hur man utvecklar sin lärarförmåga. Denna bedömning sker integrerat.

6 Kursledaren för en kurs är examinator och sätter därmed betyg. Denne får underlag till betygsättning från andra deltagande lärare. Den verksamhetsförlagda tiden i utbildningen examineras av din mentor efter samråd med de lärare eller det lärarlag som du arbetar tillsammans med på partnerskolan. Du kommer under din utbildning att regelbundet ha möjligheter att diskutera din utbildning och din utveckling, i första hand med din mentor. Om du blir underkänd på en kurs finns det bestämmelser som reglerar dina möjligheter till omtentamen. Se till exempel utbildningsplanen och Studenternas rättigheter och skyldigheter: Om tveksamhet uppstår om din möjlighet att med godkänt resultat fullfölja den påbörjade utbildningen eller om din lämplighet för yrket, kan du avrådas från att fortsätta utbildningen. Tillträdeskrav Tillträdeskraven anges i utbildningsplanen. För att få tillträde till termin med verksamhetsförlagd tid ska närmast föregående termins verksamhetsförlagda tid vara godkänd. Studentinflytande I den svenska högskolan har studenterna både rättigheter och skyldigheter. Ett särskilt dokument om detta finns på - under rubriken dokument. Studenternas inflytande är avgörande för utbildningens kvalitet. Detta inflytande har dels en formell del, dels en pedagogisk. Det formella studentinflytandet garanteras genom att studentkåren har ett visst antal platser i alla styrande organ och också i olika samrådsgrupper. På så sätt kan studenterna genom sina valda representanter påverka alla beslut som fattas angående lärarutbildningen, till exempel utbildningsplan och kursplaner. Studentinflytandet för pedagogisk delaktighet utformas i de olika kurserna och ämnena. Beslut om utbildningsplan fattas av områdesstyrelsen för Lärarutbildningen, och beslut om kursplaner tas av utbildningsnämnden. Utbildningsplanen är det styrande dokumentet för hela lärarutbildningen. Den utgår från högskolelagens och högskoleförordningens föreskrifter angående lärarutbildning i Sverige och

7 utgör regelverket för lärarutbildningen i Malmö. I utbildningsplanen ingår de mål som du måste uppnå för att erhålla din examen. Av kursplanerna framgår bland annat innehållet i de olika kurserna, de konkreta lärandemålen, formerna för bedömning, vilken litteratur som ingår samt hur kursen utvärderas. På väg mot forskarutbildning Under dina studier eller under ditt yrkesliv funderar du kanske över att fördjupa dig i vissa frågor inom skolans och lärarutbildningens område. Då kan forskarutbildningen vara en möjlighet för dig. För att vara behörig till forskarutbildning krävs en examen på avancerad nivå. Det kan vara en lärarexamen på 240 hp eller därutöver eller en generell magister- eller masterexamen. Lärarutbildningen i Malmö erbjuder magisteroch masterutbildningar både i pedagogik och i utbildningsvetenskap med inriktning mot olika ämnesfält. För att antas till en forskarutbildning behöver man ha meriterat sig genom väl genomförda tidigare studier, där bland annat examensarbeten granskas. Ett livslångt lärande Lärarutbildningen har ett stort utbud av fristående kurser och samarbetar också med kommunerna kring fortbildning och kompetensutveckling för skolans personal. Som lärare blir man nämligen aldrig färdig. Att uppleva framgång i läraryrket beror av många ting, men förmågan och viljan att lära sig mer och nytt är djupt meningsskapande för en lärare. Kunskaper förnyas ständigt och nya perspektiv behövs. Samhället förändras, likaså barn och ungdomar.

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2008 och våren 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2008 och våren 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2008 och våren 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats: www.mah.se/lut

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2008

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2008 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2008 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats: www.mah.se/lut

Läs mer

Lärarutbildningen 90hp/180hp

Lärarutbildningen 90hp/180hp Fördjupningsämne Lärarutbildningen 90hp/180hp Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/sol Inledning Lärarutbildningen 90 hp/180 hp vänder sig till de som vill bli lärare och har studerat ämnen

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education ! Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education Credits!! 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp)

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp) UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 2 7 0 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är reviderad och fastställd av Nämnden för utbildning och forskning

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP VT 2012 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Ämneslärarprogrammet 300 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet 300 högskolepoäng HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN Avancerad nivå Ämneslärarprogrammet Programkod: LGÄYY Inriktningskod: Enma/Enre/Maen/Mare/Reen/Rema Fastställd av Lärarutbildningsnämnden 2011-02-18 Ämneslärarprogrammet

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap

Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp MIUN 2017/460. Utbildningsvetenskap 1 (5) Utbildningsplan för: Masterprogrammet i pedagogik med inriktning mot professionsutveckling och forskning, 120 hp Master Programme in Education with Specialisation in Professional Development and

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBEVG Grundnivå MIUN Högskolepoäng

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Program for Teacher Education, 60 Points

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Program for Teacher Education, 60 Points Pedagogiska institutionen UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Program for Teacher Education, 60 Points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master Program in Education with orientation towards Action Research 120 Higher

Läs mer

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden ordinarie studiegång Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Allmänna mål för högskole utbildning

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Utbildningsplan Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng

Utbildningsplan Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng Utbildningsplan Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng Study Programme Master Program in Educational Leadership, 120 higher education credits Fastställd av Utbildnings och forskningsnämnden

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Förskollärare Antagna Höst 2011

Förskollärare Antagna Höst 2011 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2014/2015 Förskollärare Antagna Höst 2011 BESLUTSDATUM 2012-11-22 BESLUTSFATTARE Chef för Utbildnings- och forskningsenheten Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå Telefon 0920-49

Läs mer

DOCH är sedan den 1 januari 2014 en del av Stockholms konstnärliga högskola (SKH).

DOCH är sedan den 1 januari 2014 en del av Stockholms konstnärliga högskola (SKH). UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogram i dans - med inriktning mot arbete i gymnasieskolan, 300 hp Teacher Education Programme in Dance - in Upper Secondary Education, 300 credits Programkod: ÄMLÄR Fastställd

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Utbildningsplan för. Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng. Master Program in Educational Leadership 120 Higher Education Credits

Utbildningsplan för. Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng. Master Program in Educational Leadership 120 Higher Education Credits Utbildningsplan för Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng Master Program in Educational Leadership 120 Higher Education Credits 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen för Masterprogram

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/469 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Yrkeslärarprogrammet, 90 högskolepoäng The Vocational Studies Teacher Programme, 90 credits Programkod: L1YRK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits

Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits 1. Identifikation 1.1. Namn och kod Ämneslärarprogram

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master s Programme in Education with orientation towards Action Research 120

Läs mer

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Akademin för utbildning och ekonomi Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Programkod: Inriktningskod: Nivå:

Läs mer

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp

Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Kompletterande pedagogisk utbildning, 90 hp Additional Programme for Teacher Education, 90 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten 1. Benämning Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen 2. Benämning, engelska Study Programme for Master of Education and Master of Arts 3. Poäng

Läs mer

90 hp. Gäller från och med

90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med HT14 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi Utbildningsplan för Kombinationsprogram för lärarexamen och masterexamen vid Samhällsvetenskaplig fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Social Science 300.0 Högskolepoäng 300.0

Läs mer

Programhandbok Yrkeslärarprogrammet 2016

Programhandbok Yrkeslärarprogrammet 2016 Programhandbok Yrkeslärarprogrammet 2016 Innehåll 1. Yrkeslärarprogrammet innehåll och struktur 2. Utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) och verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 3. Partnerskola 4. VFU-lärare

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole

Läs mer

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng

LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng Gäller fr.o.m. ht 08 LAU630, Allmänt utbildningsområde 1, Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 30 högskolepoäng General Education Field 1, The Teaching Profession and Society, 30 higher education credits

Läs mer

Utbildningsplan. Yrkeslärarprogrammet. LGYRK Yrkeslärarprogrammet Vocational Education Programme. Programkod: Programmets benämning:

Utbildningsplan. Yrkeslärarprogrammet. LGYRK Yrkeslärarprogrammet Vocational Education Programme. Programkod: Programmets benämning: Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Yrkeslärarprogrammet Programkod: Programmets benämning: LGYRK Yrkeslärarprogrammet Vocational Education Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk:

Läs mer

Utbildningsplan. Lärarprogrammet 90 högskolepoäng (Study Programme in Education, 90) UTBILDNINGSPLAN Avancerad nivå

Utbildningsplan. Lärarprogrammet 90 högskolepoäng (Study Programme in Education, 90) UTBILDNINGSPLAN Avancerad nivå UTBILDNINGSPLAN Avancerad nivå Lärarprogrammet Programkod: LYRPY Fastställd av Lärarutbildningsnämnden 2008-04-01 Utbildningsplan Lärarprogrammet 90 högskolepoäng (Study Programme in Education, 90) Denna

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 120 högskolepoäng Master of Theology (Two Years) With Specialization in Systematic Theology 120 higher education credits Teologiska högskolan

Läs mer

Lärarutbildning 210-330 hp, studenter antagna före h11

Lärarutbildning 210-330 hp, studenter antagna före h11 Lärarutbildning 210-330 hp, studenter antagna före h11 Malmö högskola erbjuder lärarutbildning från förskola till gymnasieskola- /vuxenutbildning. Lärarprogrammet omfattar allt från 210 högskolepoäng (hp)

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap

Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Dnr U 2013/509 Allmän studieplan mot licentiatexamen i Barn- och ungdomsvetenskap Studieplanen är fastställd 2013-09-05 av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen. Utbildning på forskarnivå regleras

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION LGRE40 Religionskunskap 4 för gymnasielärare, 15 högskolepoäng Religious Studies 4 for Teachers in Upper Secondary School, 15 higher education credits

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Programmets namn: Kompletterande pedagogisk utbildning Antal högskolepoäng: 90 Nivå: Avancerad Programkod: LAKPN/2ÄGY, LAKPN/3Ä79,

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Ämnesblock matematik 112,5 hp

Ämnesblock matematik 112,5 hp 2011-12-15 Ämnesblock matematik 112,5 hp för undervisning i grundskolans år 7-9 Ämnesblocket omfattar ämnesstudier inklusive ämnesdidaktik om 90 hp, utbildningsvetenskaplig kärna 7,5 hp och VFU 15 hp.

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen vid Humanistisk fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Arts 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits Programkod:

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden alternativ studiegång för matematik och naturvetenskapliga ämnen Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet

Studie- och yrkesvägledarprogrammet Studie- och yrkesvägledarprogrammet Education in Study and Career Guidance Omfattning: 180 högskolepoäng Programkod: LYSYV Nivå: Grund Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Vill du bli. lärare? För dig som redan har akademiska poäng. Lärarprogram, 90 högskolepoäng

Vill du bli. lärare? För dig som redan har akademiska poäng. Lärarprogram, 90 högskolepoäng Vill du bli För dig som redan har akademiska poäng Lärarprogram, 90 högskolepoäng lärare? Lärarutbildning Vem kan söka till utbildningen? Lärarutbildningen 90 högskolepoäng vänder sig till dig som har

Läs mer

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Juridiska fakulteten LAGM01, Examensarbete, 30 högskolepoäng Graduate Thesis, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd av Juridiska fakultetens nämnd för utbildningen

Läs mer

Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska

Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska 1 2018-09-21 Dnr U 2018/61 Utbildningsplan 1. Identifikation 1. Programmets namn Kompletterande pedagogisk utbildning (grundnivå) Programmets namn på engelska Supplementary Teacher Education (First Cycle)

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBETG Grundnivå MIUN 2006/765

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1483-14 Sid 1 (7) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN UPPER SECONDARY EDUCATION

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

Förskollärarprogrammet 210hp

Förskollärarprogrammet 210hp Akademin för utbildning och ekonomi Faculty of Education and Business Studies UTBILDNINGSPLAN Fastställd av Lärarutbildningsnämnden Förskollärarprogrammet 210hp Preschool Teacher Education Programme 210cr

Läs mer

LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng.

LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng. Gäller fr.o.m. ht10 LAU110 Allmänt utbildningsområde 1, Lärandets villkor och process: ur den lärandes perspektiv, 15 högskolepoäng. General Education Field 1, Conditions and Processes of Learning- from

Läs mer

90 hp. Gäller från och med

90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 2 2. Fastställande... 2 3. Utbildningsprogrammets

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds universitet. Kursen omfattar första terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN01, Ämneslärarprofessionen i samhälle och skola, 30 högskolepoäng The Subject Teacher Profession in Society and School, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle

Läs mer

Magisterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 60 högskolepoäng

Magisterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 60 högskolepoäng Magisterprogram i teologi med inriktning systematisk teologi 60 högskolepoäng Master of Theology (One Year) With Specialization in Systematic Theology 60 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm

Läs mer

Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till programmet Svenska B/Svenska som andra språk B, Engelska B, Samhällskunskap A, Ma A samt för:

Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till programmet Svenska B/Svenska som andra språk B, Engelska B, Samhällskunskap A, Ma A samt för: Utbildningsplan för Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen vid Humanistisk fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Arts 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits Programkod:

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society

Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Lärarprofessionens samhällsuppdrag, 20 poäng The Teaching Profession and Society Kursnivå: Grundnivå, 1-20p, Introductory level KURSENS FASTSTÄLLANDE Kursplanen gäller interimistiskt fr.o.m. höstterminen

Läs mer

Beteendevetenskapligt program, 180 hp

Beteendevetenskapligt program, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Beteendevetenskapligt program, 180 hp Bachelor Programme in Behavioural Science Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer SBETG Grundnivå MIUN 2006/765

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden. Utbildningsplan. Kompletterande pedagogisk utbildning

Lärarutbildningsnämnden. Utbildningsplan. Kompletterande pedagogisk utbildning Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Programkod: Programmets benämning: LAKPU Kompletterande pedagogisk utbildning Secondary Education: Bridging Programme Högskolepoäng/ECTS:

Läs mer

LYS inriktning 90 högskolepoäng efter eller

LYS inriktning 90 högskolepoäng efter eller LYS Ingår som inriktning 90 högskolepoäng i Lärarprogrammet totalt 180 hp Yrke, skola arbetsliv 90 hp ( LYS ) Studenterna ansluter efter LYS 90 hp till Allmänt utbildningsområde AUO 90 hp i Lärarprogrammet

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK LAU935 Professionell förändring i läraryrket, 30 högskolepoäng Professional Development in the Teacher Fastställande Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem DNR LIU-2018-01827 1(9) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem 180 hp Primary School Teacher Programme with a specialization in Extended School Teaching L1FRI Gäller från: 2019 HT

Läs mer

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F ÖRSKOLLÄRR- OCH GRNDLÄRRTBILDNING fr.o.m. 20 örskola 20hp H H H Vft fördjupningsämne ritidshem 0hp Vft Ö Ö H Ö H utbildningsvetenskaplig kärna Ö övriga ämnen -3-6 20hp Ö Ö H H Ö Ö Ö Ö Ö ÄMNESLÄRRTBILDNING

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/372 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning, 120 högskolepoäng Nordic Master's Programme in Education with

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning bibelvetenskap 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning bibelvetenskap 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning bibelvetenskap 120 högskolepoäng Master of Theology (Two Years) With Specialization in Biblical Studies 120 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm

Läs mer

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2

ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 Lokal examensbeskrivning Dnr: FS 3.1.5-1482-14 Sid 1 (8) ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 1 DEGREE OF BACHELOR OF ARTS/SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION 2 INRIKTNING:

Läs mer

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft örskollärarexamen 1 2 3 5 6 7 8 9 10 örskola 210 hp Veckor vfu H H H H H H H H Est Sv Ma NO Ex 1 Vft ördjupningsämne, Barndom och lärande tbildningsvetenskaplig kärna I förskollärarutbildningen studerar

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK VT 2013

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK VT 2013 Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole

Läs mer

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Bridging Teacher Education Programme 90,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT17. Utbildningens mål Efterfrågan på lärare med

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP Gäller från och med VT16 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 2 2. Fastställande... 2 3. Utbildningsprogrammets

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Lärarutbildning på distans för gymnasieskolans yrkesämnen

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Lärarutbildning på distans för gymnasieskolans yrkesämnen 2010-10-06 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Lärarutbildning på distans för gymnasieskolans yrkesämnen 1. Inledning och bakgrund Yrkeslärarutbildningen inleddes under hösten 2007 som ett projekt mellan

Läs mer

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Bridging Teacher Education Programme 90,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16. Utbildningens mål Efterfrågan på lärare med

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning, vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning, vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning, vid Högskolan Kristianstad och Lunds universitet Programmets namn: Kompletterande pedagogisk utbildning Antal högskolepoäng: 90 Nivå: Avancerad

Läs mer

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng

LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng LEV200, Estetisk verksamhet 2, 30 högskolepoäng Aesthetic educational activity 1, 30 higher education credits First Cycle / Grundnivå 1. Fastställande Kursplanen är fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan. Yrkeslärarprogrammet 90 högskolepoäng. Bil 22:9 HÖGSKOLAN I GÄVLE. UTBILDNINGSPLAN Grundnivå. Yrkeslärarprogrammet Programkod: xxxx

Utbildningsplan. Yrkeslärarprogrammet 90 högskolepoäng. Bil 22:9 HÖGSKOLAN I GÄVLE. UTBILDNINGSPLAN Grundnivå. Yrkeslärarprogrammet Programkod: xxxx Bil 22:9 HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN Grundnivå Yrkeslärarprogrammet Programkod: xxxx Utbildningsplan Yrkeslärarprogrammet 90 högskolepoäng Denna utbildningsplan gäller för studerande antagna höstterminen

Läs mer

Policy. Verksamhetsförlagd utbildning VFU. Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning

Policy. Verksamhetsförlagd utbildning VFU. Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning sid 1 (5) Policy Verksamhetsförlagd utbildning VFU Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning Postadress: Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 45 www.karlstad.se

Läs mer

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS

MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsplan Dnr CF 52-210/2007 Sida 1 (6) MEDICINSKA SEKRETERARPROGRAMMET, 120 HÖGSKOLEPOÄNG PROGRAMME FOR MEDICAL SECRETARIES, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 8 maj 2001 av fakultetsnämnden

Läs mer