Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2008"

Transkript

1 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2008 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats:

2 I På väg mot läraryrket Din utbildning leder till lärarexamen. Med denna examen är du behörig för anställning som lärare inom de skolformer som du inriktat din examen mot. Lärarexamen är också giltig inom EU utifrån de regler som respektive land ställt upp. En examen är dock ingen garanti för att få anställning som lärare profilen på din examen, utfallet av en anställningsintervju och de referenser du kan visa upp är också avgörande för om du får den anställning du önskar. Behovet av lärare Just nu råder stor brist på lärare i förskolan och lärare i yrkesämnen i gymnasieskolan. Den stora lärarbrist man talade om bara för något år sedan syns inte nu. Det finns olika orsaker till detta. Elevantalet skiftar över tid och de större elevkullarna finns därför på olika ställen i skolan efter hand som åren går. De fristående skolorna ökar i antal och därmed behövs inte så många lärare i de kommunala skolorna. Det finns tyvärr också många obehöriga lärare som anställts. Dock väntar de stora pensionsavgångarna. Det är alltid klokt att som lärarstudent välja en sådan inriktning på sina studier att man blir behörig för mer än en skolform t.ex. både gymnasiet och grundskolans senare år eller förskolan och grundskolans tidigare år. Därmed står fler möjligheter öppna när man söker tjänst. Debatten om skolan Skolan är en mycket dynamisk arbetsplats och givetvis också en spegling av samhället i övrigt. Du kan inte låta bli att märka att massmedia är fulla av reportage om skola, lärare och rektorer. Skolan är också ett politikområde och därmed i fokus för samhällsdebatten. Genom att du direkt från utbildningens början kommer att arbeta på en partnerskola får du goda möjligheter att skaffa dig en egen insiktsfull bild av skolan. Partnerskolorna är förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Skåne som tar emot lärarstudenter under deras studietid. Bolognaprocessen För att göra det lättare för studenter att läsa delar av sina utbildningar på olika platser i Europa har regeringarna kommit överens om att lägga upp sina utbildningar på ett sätt som gör dem jämförbara. Detta arbete kallas för bolognaprocessen. En konsekvens av detta är att poängräkningssystemet övergår

3 från akademiska poäng till högskolepoäng (hp), där 1,5 hp motsvarar en veckas studier (1 poäng enligt tidigare system). Det innebär också att utbildningar och kurser ska placeras in på grund- eller avancerad nivå. Från och med 2007 är lärarexamen, liksom alla annan högre utbildning Sverige, inpassad i bolognasystemet. Yrkesutbildningar som omfattar fyra års studier och därutöver placeras på avancerad nivå, medan de som är kortare placeras på grundnivå. Lärarutbildningen i Malmö har utformat utbildningen på ett sådant sätt att studenter med inriktning mot grundskolans tidigare år enkelt kan välja att förlänga sin utbildning med en termin till 4 år (från 210 hp till 240 hp) och därmed får en lärarexamen på avancerad nivå. Studenter med inriktning mot förskola och fritidspedagogisk verksamhet kan på motsvarande sätt läsa till en termin och ta ut en magisterexamen som också den ligger på avancerad nivå. II Att studera till lärare i Malmö Utbildningsprogrammet mot lärarexamen består av tre delar: Gemensamma kurser, inledande och avslutande kurs á 15 högskolepoäng (en veckas studier motsvarar 1,5 högskolepoäng) Huvudämne, 120 eller 150 högskolepoäng (svenska eller samhällskunskap för gymnasieskolan 180 hp) Sidoämne, 60 eller 90 högskolepoäng (svenska eller samhällskunskap för gymnasieskolan 120 hp) Inledande kurs Dina studier inleds med en kurs som har ett gemensamt innehåll för alla lärarstudenter oavsett vilket huvudämne man valt. Här förväntas att du skaffar dig en första insikt i vad det demokratiska samhället väntar sig av en lärare och de villkor som ett samhälle präglat av olikheter ställer på en lärare. Du skaffar dig också kunskaper om teorier kring barns och ungdomars utveckling och lärande. Vilket är skolans samhällsuppdrag idag? Hur har barn och ungdomar förändrats under de senaste årtiondena och vad betyder det för skolan? Redan under första kursen placeras du också på en partnerskola där du deltar i arbetet. Mer om detta kan du läsa längre fram.

4 Huvudämne I huvudämnet studerar du ett ämnesinnehåll samtidigt som du fördjupar dig i frågor kring undervisning och lärande. Inom huvudämnet skaffar du dig alltså din lärarkunskap, som du tar med dig också när du studerar sidoämnen som inte innehåller denna kombination av ämneskunskap och lärarkunskap. Huvudämnet omfattar mellan 120 och 180 högskolepoäng, beroende på vilken examensprofil du siktar mot och vilket huvudämne du valt. De fem första huvudämneskurserna ligger på grundnivå och här bygger du genom dina studier och arbeten också upp en kompetens som ger dig möjligheter att klara de krav som ställs under de avslutande kurserna på avancerad nivå. För examensinriktning på 270 hp och däröver kan utlandsstudier bli möjliga under termin 8 inom huvudämnet under förutsättning att valet av kurser godkänns av examinator eller motsvarande. Inom huvudämnet ingår två självständiga arbeten om 15 högskolepoäng vardera. Det första arbetet genomförs som ett sammanläggningsarbete under termin 1-3. Syftet är att fördjupa reflektionen kring yrket genom att göra utvecklingsprojekt /arbeten som knyter samman den verksamhetsförlagda tiden med studierna på den högskoleförlagda tiden inom huvudämnet. Uppläggningen ser olika ut beroende på huvudämne, men en digital produktion ska ingå i arbetet. Det självständiga arbetet på avancerad nivå utgörs av ett examensarbete som utgår från ett praxisanknutet problemområde som är förankrat i huvudämnet och läraryrket. Arbetet ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet och kan ha formen av en undersökning, ett utvecklingsarbete eller en gestaltande uppgift. Resultaten ska återkopplas till partnerskolorna och kan på så sätt bidra till skolutveckling. I huvudämnet ingår cirka 20 veckors verksamhetsförlagd tid integrerad med den högskoleförlagda tiden. Sidoämne Du formar din examensprofil genom att välja sidoämnen. Sidoämnesstudierna är ett till två år långa och innehåller inte verksamhetsförlagd tid. De är obligatoriska och ingår i examen. Sidoämnen skiljer sig från huvudämnen genom att de inte behöver vara särskilt utformade för lärarstudenter och många sidoämneskurser läses tillsammans med studenter med ett annat mål med sina studier än att bli lärare. Läs mer om sidoämnen längre fram.

5 Avslutande kurs Under denna kurs kommer du att studera tillsammans med studenter med olika ämnesinriktning inom det egna partnerområdet. Ni kommer tillsammans att utveckla, analysera och värdera ett ämnesövergripande undervisnings/verksamhet om lokala och globala framtidsfrågor - frågor som du som lärare behöver ha insikt i oavsett vilket ämnesområde du kommer att arbeta inom. Kursen syftar till att knyta samman utbildningen bland annat genom att du reflekterar över din professionsutveckling och formulerar dig kring din kommande lärargärning. Kursen innehåller fyra veckors sammanhållen verksamhetsförlagd tid. Ansökan och val Utbildningsprogrammet mot Lärarexamen är utformat för att ge studenterna möjligheter att välja olika profiler på sina examina. Naturligtvis är ditt intresse för olika ämnesområden avgörande och också i vilken del av skolsystemet du vill arbeta med de yngre barnen eller de äldre. Vid din ansökan har du sökt till ett huvudämne samt till en åldersinriktning. Detta val av skolform eller åldersgrupp betyder också att du valt längd på din utbildning: högskolepoäng, examensprofil mot förskola, förskoleklass, fritidspedagogisk verksamhet, grundskolans tidigare skolår högskolepoäng och däröver, examensprofil mot grundskolans senare skolår och gymnasieskolan Du har också möjligheter att välja sidoämnen. Hur du kombinerar dessa är viktigt utifrån vilka lärare som efterfrågas i skolan, men också efter dina intressen. Vi rekommenderar dig därför att noggrant diskutera dina val med dina lärare, dina studentkamrater och lärarna på din partnerskola. En av högskolans lärare kommer dessutom att vara din mentor och med honom/henne ges du tid att diskutera. Du kan också vända dig till studievägledarna vid Lärarutbildningen.

6 Översikt över Lärarutbildningens olika delar: Examen, inriktning mot: Termin hp 240 hp 270 hp 300 hp 330 hp Inledande kurs Inledande kurs Inledande kurs Inledande kurs Huvudämneskurs Huvudämneskurs Huvudämneskurs Huvudämneskurs Termin 2 Huvudämne Huvudämne Huvudämne Huvudämne Huvudämne Inledande kurs Huvudämneskurs Termin 3 Huvudämne Huvudämne Huvudämne Huvudämne Huvudämne Termin 4 Sidoämne Sidoämne Sidoämne Sidoämne Sidoämne Termin 5 Sidoämne Sidoämne Sidoämne Sidoämne Sidoämne Termin 6 Huvudämne Huvudämne Sidoämne Sidoämne Sidoämne Termin 7 Huvudämneskurs Huvudämneskurs Huvudämne Huvudämne Huvudämne Avslutande kurs Avslutande kurs Termin 8 Sidoämne Huvudämne Huvudämne Huvudämne Termin 9 Termin 10 Termin 11 Huvudämneskurs Avslutande kurs Huvudämneskurs Avslutande kurs Huvudämne alt Sidoämne Huvudämneskurs Avslutande kurs Huvudämne Sidoämne Skuggade terminer består av kurser på avancerad nivå Liten lathund för när olika val och ansökan skall göras i utbildningen: Händelse När Anmäles Ansökan till sidoämne hp: Termin 4 och hp: Termin 4, 5 och 6 Senast 15 april resp. 15 oktober terminen före Ansökan till avancerad nivå hp: Termin hp: Termin 7 Senast. 15 oktober terminen före Val av föreläsningsserie hp: Termin 6 I början av samma termin hp: Termin 8 Val av undersökningsområde för examensarbete hp: Termin hp: Termin 9 Senast 15 april terminen före Frivillig förlängning av utbildningen (gäller studenter med inriktning mot grundskolans tidigare år) Termin 8 Senast 15 oktober terminen före Aktuell information finns på - ca en månad innan sista datum för val.

7 Studiespår Utbildningen är utformad för olika huvudämnen där studierna inriktas mot olika åldersinriktningar i skolan. Detta kallas för studiespår. Genom att välja studiespår har du också valt var i skolsystemet du kommer att genomföra din verksamhetsförlagda tid. Inriktning mot förskola eller grundskolans tidigare år inkluderar även pedagogisk verksamhet i förskoleklass. Om du har valt en examen om 270 högskolepoäng och däröver, får du behörighet för både grundskolans senare år samt gymnasieskolan, om du sammantaget uppfyller kraven för gymnasieskolan. Nedan följer möjliga kombinationer av studiespår uppdelat per huvudämne och examensomfattning. Barndoms- och ungdomsvetenskap 210 hp Förskola Fritidspedagogisk verksamhet & Grundskolans tidigare år För studenter som är antagna till distansutbildning finns enbart examensalternativ Förskola Bild och visuellt lärande 270hp & Gymnasieskola Den fria tidens lärande 210 hp Fritidspedagogisk verksamhet Engelska och lärande 270hp & Gymnasieskola Geografi, miljö och lärande 210 hp Geografi, miljö och lärande 270hp & Gymnasieskola Historievetenskap och lärande 270hp & Gymnasieskola Historievetenskap och lärande 210 hp Grundskolans tidigare år Idrott och fysisk bildning 210 hp Idrott och fysisk bildning 270hp & Gymnasieskola Kultur, medier och estetik 210 hp Förskola Fritidspedagogisk verksamhet & Grundskolans tidigare år Kultur, medier och estetik 270hp Fritidspedagogisk verksamhet & Grundskolans tidigare år & Matematik och lärande 210 hp Matematik och lärande 270hp & Gymnasieskola Naturvetenskap och lärande 210 hp Naturvetenskap och lärande 270hp & Gymnasieskola Religionsvetenskap och lärande 210 hp Grundskolans tidigare år Religionsvetenskap och lärande 270hp & Gymnasieskola Samhällsorienterande ämnen och barns lärande 210 hp Samhällsvetenskap och lärande 210 hp Grundskolans tidigare år Samhällsvetenskap och lärande 270hp/300hp/330hp & Gymnasieskola Samhällsvetenskap och lärande, internationell variant 300hp/330hp Grundskolans senare & Gymnasieskola Svenska i ett mångkulturellt samhälle 210 hp Svenska i ett mångkulturellt samhälle 270hp/300hp/330hp & Gymnasieskola

8 Sidoämnen i lärarutbildningen Med hjälp av dina sidoämnen formar du din examen. Du kan få en bred kompetens genom att välja flera olika ämnen, eller fördjupa dig genom att välja ett eller ett par ämnen. Ditt personliga intresse är viktigt, samtidigt som din utbildning ska kvalificera dig för anställning i skolan. Lärarutbildningen i Malmö bedrivs i samarbete med Lunds universitet. Ett exempel på detta är att sidoämneskurser erbjuds både i Malmö och i Lund. De kurser som erbjuds som sidoämnen av Malmö högskola och Lunds universitet förtecknas i en sidoämneskatalog. Katalogen finns även på webben. Om du väljer dina sidoämnen ur sidoämneskatalogen, har du garanterad plats om du är behörig till kursen och lämnar in din ansökan i tid. Kontrollera alltid att du är behörig, även när du gör val inom din utbildning. Du kan också välja kurser som inte erbjuds som sidoämnen. Då söker du fristående kurser vid Malmö högskola eller vid ett annat universitet, i Sverige eller utomlands, i konkurrens med andra och utan någon särskild platsgaranti. Du söker studieuppehåll från lärarutbildningen och kan sedan tillgodoräkna dig de kurser du läst, som sidoämnen. Du kan inte välja eller tillgodoräkna dig poäng i sidoämnen som överlappar sådant som du läst i övriga kurser på lärarutbildningen. Om du väljer att studera utomlands, ska du i god tid ta kontakt med internationella kansliet på lärarutbildningen. Val av sidoämne sker senast 15 april, respektive 15 oktober, terminen innan varje sidoämnestermin. När du väljer sidoämnen är det viktigt att du tänker långsiktigt och funderar igenom hur du vill att din slutgiltiga examen ska se ut. Enligt examensordningen ska alla studenter med examensomfattning på högskolepoäng ha fördjupade kunskaper i matematikinlärning. Detta innebär att det är obligatoriskt att välja Matematik från början, 15 hp, som sidoämne. Hur många poäng sidoämnen ingår? Examen mot 210 hp: totalt 60 hp sidoämnen o minst 15 hp per ämne/ämnesområde, undantag: o om du väljer modersmål krävs minst 90 hp Examen mot 270 hp, riktad mot grundskolans senare år: totalt 90 hp sidoämnen o minst 30 hp per ämne/ämnesområde, undantag: o minst 60 hp per ämne om du väljer moderna språk

9 o minst 90 hp om du väljer svenska, samhällskunskap eller modersmål Examen mot 270 hp och mer, riktad mot gymnasieskolan och vuxenutbildning: totalt 90 hp o minst 90 hp per ämne/ämnesområde, undantag: o om du väljer svenska eller samhällskunskap krävs minst 120 hp Om du vill bli behörig att undervisa i naturkunskap, samhällsvetenskap eller svenska, finns särskilda krav för hur du kombinerar dina ämnen. Läs mer i sidoämneskatalogen och diskutera gärna ditt val med studievägledare. Arbete på partnerskola Lärarutbildningen är en yrkesutbildning, vilket innebär att dina studier består både av teoretisk fördjupning och praktisk yrkesverksamhet. Det du ser och upplever på partnerskolan, förstår du mer av genom de samtal och den litteratur du läser i dina kurser, och omvänt. Dina litteraturstudier och dina studier i kurserna ger dig redskap och förståelseglasögon när du skall utforma din verksamhet på partnerskolan. Från första terminen är du knuten till en partnerskola, där du deltar i arbetet under din utbildning. Här får du möjlighet att göra konkreta erfarenheter av skolan och utvecklar din lärarkompetens från början av utbildningen. Du får därmed också tidigt signaler om det här är ett yrke för dig. Är du tveksam, vilket inte är ovanligt, finns det kvalificerad personal som du kan diskutera ditt yrkesval och din utveckling med. Du får också möjligheter att lära känna en skola på djupet. Du kan följa och delta i det som sker på en skola under flera år, du kan följa elevers utveckling och förändring, du kan se vad olika åtgärder kan leda till. Du har också möjligheter att visa dina egna kvaliteter som blivande lärare, hur du griper dig an uppgifter och löser dem, hur du får kontakt med barnen och ungdomarna och hur du efter hand utvecklar ett pedagogiskt ledarskap. Arbetet på partnerskolan ingår i det som kallas verksamhetsförlagd tid av utbildningen, vilken ingår i kurserna i den inledande terminen samt i huvudämnet. Verksamhetsförlagd tid ingår inte i sidoämneskurserna. Om hur du placeras på partnerskola och hur partnerskoleverksamheten är uppbyggd se Lärarutbildningens webbplats

10 Bedömning I högskolestudier blir man alltid bedömd, oftast efter en tregradig betygsskala Väl Godkänd, Godkänd och Underkänd. Godkänd är normalbetyget. Eftersom lärarutbildningen är en yrkesutbildning bedöms man inte bara efter sitt teoretiska kunnande utan också efter hur man utvecklar sin lärarförmåga. Denna bedömning sker integrerat, och man kan därför inte klara det ena och underkännas i det andra utan måste klara båda. I skriften På väg mot läraryrket kan du se de kvaliteter som lärarutbildningen förväntar sig att du utvecklar under utbildningens gång. Du kommer på olika sätt att stödjas i denna utveckling genom kursernas uppläggning, genom möten med lärare både på högskolan och i skolan och genom samtal med din mentor. Men det är ändå upp till dig själv att ta ansvar för din utveckling inom läraryrket. På väg mot läraryrket är bra att ha som underlag när du värderar din utveckling till lärare. Kursledaren för en kurs är examinator och sätter därmed betyg. Denne får underlag till betygsättning från andra deltagande lärare. Den verksamhetsförlagda tiden i utbildningen examineras av din mentor efter samråd med de lärare eller det lärarlag som du arbetar tillsammans med på partnerskolan. Du kommer under din utbildning att regelbundet ha möjligheter att diskutera din utbildning och din utveckling, i första hand med din mentor. Om du blir underkänd på en kurs finns det bestämmelser som reglerar dina möjligheter till omtentamen. Se till exempel utbildningsplanen och Studenternas rättigheter och skyldigheter. Om tveksamhet uppstår om din möjlighet att med godkänt resultat fullfölja den påbörjade utbildningen eller om du är lämplig för yrket kan du avrådas att fortsätta utbildningen. Tillträdeskrav Tillträdeskraven anges i utbildningsplanen. För att få tillträde till termin med verksamhetsförlagd tid måste närmast föregående termins verksamhetsförlagda tid vara godkänd. För att få tillträde till studier på avancerad nivå inom huvudämnet skall de tre inledande terminerna vara godkända, vidare ska en student med inriktning mot en examen omfattande hp vara godkänd på minst 45 hp av

11 sidoämnesstudierna, medan student med inriktning mot en examen omfattande 270 hp och därutöver ska vara godkänd på 75 hp av sidoämnesstudierna III Studentinflytande I den svenska högskolan har studenterna både rättigheter och skyldigheter. Ett särskilt dokument om detta finns på - under rubriken dokument. Här ingår studenternas inflytande som en viktig del. Detta inflytande har dels en formell del, dels en pedagogisk. Det formella studentinflytandet garanteras genom att studentkåren har ett visst antal platser i alla styrande organ och också i olika samrådsgrupper. På så sätt kan studenterna genom sina valda representanter påverka alla beslut som fattas angående lärarutbildningen, till exempel utbildningsplan och kursplaner. Den pedagogiska delen handlar om delaktighet och förståelse och utgår från en pedagogisk gyllene regel, som handlar om att den som lär får en djupare förståelse om denne är delaktig i hela undervisningsprocessen från planering till resultat och utvärdering. Detta gäller all undervisning och all pedagogisk verksamhet oavsett ålder eller skolform. Studentinflytandet för pedagogisk delaktighet utformas i de olika kurserna och ämnena. Beslut om utbildningsplan fattas av områdesstyrelsen för Lärarutbildningen och beslut om kursplaner tas av utbildningsnämnden. Utbildningsplanen är det styrande dokumentet för hela lärarutbildningen. Den utgår från högskolelagens och högskoleförordningens föreskrifter angående lärarutbildning i Sverige och utgör regelverket för lärarutbildningen i Malmö. I utbildningsplanen ingår de mål som du måste uppnå för att erhålla din examen. Av kursplanerna framgår bland annat innehållet i de olika kurserna, de konkreta lärandemålen, formerna för bedömning, vilken litteratur som ingår samt hur kursen utvärderas. IV På väg mot forskarutbildning Under dina studier eller under ditt yrkesliv funderar du kanske över att fördjupa dig i vissa frågor inom skolans och lärarutbildningens område. Då kan forskarutbildningen vara en möjlighet för dig. För att vara behörig till forskarutbildning krävs en examen på avancerad nivå. Det kan vara en lärarexamen på 240 hp eller därutöver eller en generell

12 magister- eller masterexamen. Lärarutbildningen i Malmö erbjuder magisteroch masterutbildningar både i pedagogik och i utbildningsvetenskap med inriktning mot olika ämnesfält. Vid Lärarutbildningen i Malmö finns idag forskarutbildningar i pedagogik och i svenska med didaktisk inriktning. För att antas till en forskarutbildning behöver man ha meriterat sig genom väl genomförda tidigare studier, där bl.a. examensarbeten och liknande granskas. V Ett livslångt lärande Som lärare blir man aldrig färdig. Att uppleva framgång i läraryrket beror av många ting men förmågan och viljan att lära sig mer är djupt meningsskapande för en lärare. Kunskaper förnyas ständigt och nya perspektiv lanseras. Samhället förändras, likaså barn och ungdomar. Lärarutbildningen har ett stort utbud av fristående kurser men samarbetar också med kommunerna kring fortbildning och kompetensutveckling för skolans personal.

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller antagning hösten 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller antagning hösten 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på lärarutbildningens webbplats: www.mah.se/lut

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2009 och våren 2010 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på

Läs mer

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2008 och våren 2009

Vägledning. till dina studier på lärarprogrammet. Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2008 och våren 2009 Lärarutbildningen Vägledning till dina studier på lärarprogrammet Gäller Lärarutbildning 90hp och 180hp antagning hösten 2008 och våren 2009 Ändringar i detta material sker. Aktuell information finns på

Läs mer

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik

Magister- och masterutbildningar. Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Magister- och masterutbildningar i pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar

Läs mer

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg

Studentavdelningen, Sektionen för studieadministration, Ann Broberg Studentavdelningen Lokal examensordning för lärarexamen på Södertörns högskola, för antagna från höstterminen 2011 och senare Södertörns högskolas lokala examensordning för lärarexamen grundar sig på Högskoleförordningen

Läs mer

Vill du bli. lärare? För dig som redan har akademiska poäng. Lärarprogram, 90 högskolepoäng

Vill du bli. lärare? För dig som redan har akademiska poäng. Lärarprogram, 90 högskolepoäng Vill du bli För dig som redan har akademiska poäng Lärarprogram, 90 högskolepoäng lärare? Lärarutbildning Vem kan söka till utbildningen? Lärarutbildningen 90 högskolepoäng vänder sig till dig som har

Läs mer

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning

VILL DU BLI LÄRARE? 90-330. Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning VILL DU BLI LÄRARE? 90-330 Förskollärare Grundlärare Ämneslärare Yrkeslärare Kompletterande pedagogisk utbildning MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 1 2012-11-22 10:05 MAH_Bli_lärare_2012_v2.indd 2 2012-11-22

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-482/2007 Sida 1 (6) SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Special Education Programme, 90 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 augusti

Läs mer

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi

Utbildningsplan för. Ämne/huvudområde 2 Biologi Engelska Franska Fysik Data- och systemvetenskap Företagsekonomi Geografi Utbildningsplan för Kombinationsprogram för lärarexamen och masterexamen vid Samhällsvetenskaplig fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Social Science 300.0 Högskolepoäng 300.0

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Program for Teacher Education, 60 Points

LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Program for Teacher Education, 60 Points Pedagogiska institutionen UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET 60 POÄNG Program for Teacher Education, 60 Points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education

Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education ! Utbildningsplan för Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master Programme 120 Higher Education Credits!! 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points

MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points HUMANISTISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING 120/160 POÄNG International Communications Programme, 120/160 points Utbildningsplanen

Läs mer

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG

SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-551/2007 Sida 1 (6) SPECIALLÄRARPROGRAMMET, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Teacher for Special Needs Education Programme, 90 higher education credits Utbildningsprogrammet

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

Förskollärare Antagna Höst 2011

Förskollärare Antagna Höst 2011 UTBILDNINGSPLAN LÄSÅRET 2014/2015 Förskollärare Antagna Höst 2011 BESLUTSDATUM 2012-11-22 BESLUTSFATTARE Chef för Utbildnings- och forskningsenheten Luleå tekniska universitet, 971 87 Luleå Telefon 0920-49

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål

Läs mer

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten

Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten Utbildningsplan - Humanistiska fakulteten 1. Benämning Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen 2. Benämning, engelska Study Programme for Master of Education and Master of Arts 3. Poäng

Läs mer

LÄRARPROGRAMMET - SÄRSKILD LÄRARUTBILDNING, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 points

LÄRARPROGRAMMET - SÄRSKILD LÄRARUTBILDNING, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 points Utbildningsplan Dnr CF 52-152/2006 Sida 1 (6) LÄRARPROGRAMMET - SÄRSKILD LÄRARUTBILDNING, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 points Utbildningsprogrammet är inrättat den 20 mars 2006 av sektionsnämnden

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 hp Primary School teacher education programme 1-3, preschool Allmänna

Läs mer

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1

LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 Lokal examensbeskrivning Dnr: 540-420-10 Sid 1 (8) LÄRAREXAMEN BACHELOR OF ARTS IN EDUCATION (GRUNDNIVÅ-FIRST CYCLE) MASTER OF ARTS/SCIENCE IN EDUCATION (AVANCERAD NIVÅ-SECOND CYCLE) 1 1. Fastställande

Läs mer

Degree of Master of Arts in Primary Education - School years 4-6.

Degree of Master of Arts in Primary Education - School years 4-6. Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6 Degree of Master of Arts in Primary Education - School years 4-6 Omfattning: 240 högskolepoäng Programkod: LYGRM Nivå: Grund/Avancerad

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR LÄRARUTBILDNING POÄNG

UTBILDNINGSPLAN FÖR LÄRARUTBILDNING POÄNG UTBILDNINGSPLAN FÖR LÄRARUTBILDNING 140-220 POÄNG För studenter antagna från och med hösten 2004. ALLMÄNT Den helt reviderade utbildningsplanen är fastställd den 2004-12-08 av Särskilda nämnden för lärarutbildning.

Läs mer

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2

Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Högskoleförordningen (1993:100) Bilaga 2 Lärarexamen Omfattning Lärarexamen avläggs på grundnivå eller avancerad nivå beroende på poängomfattning, krav på fördjupning i ett ämne eller inom ett ämnesområde

Läs mer

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2014 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

Efterled som används i examensbevisen

Efterled som används i examensbevisen som används i examensbevisen I tabellerna nedan framgår vilket kompetensområde respektive inriktning inom Lärarprogrammet ger i efterledet på examensbeviset. Om man läser två inriktningar kommer båda kompetensområdena

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2017/2018 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits

Utbildningsplan för Högskolepoäng ECTS credits Utbildningsplan för Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen vid Humanistisk fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Arts 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits Programkod:

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

Specialpedagogprogrammet

Specialpedagogprogrammet Specialpedagogprogrammet Special Education Programme Omfattning: 90 högskolepoäng Programkod: LYSPE Nivå: Avancerad Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning 2008-09-18, reviderad

Läs mer

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik

Gäller från: HT 2018 Fastställd: Ändrad: Institutionen för de humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik Utbildningsplan för Ämneslärarprogram med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 och med inriktning mot arbete i gymnasieskolan Teacher Education Programme for Secondary School and Upper Secondary

Läs mer

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points

SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN UTBILDNINGSPLAN SPECIALPEDAGOGISKT PROGRAM 60 POÄNG Special Education Programme, 60 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden

Läs mer

LÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF EDUCATION (120, 140 poäng) DEGREE OF MASTER OF EDUCATION (160, 180, 200, 220 poäng)

LÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF EDUCATION (120, 140 poäng) DEGREE OF MASTER OF EDUCATION (160, 180, 200, 220 poäng) Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1952-09 Sid 1 (5) LÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF EDUCATION (120, 140 poäng) DEGREE OF MASTER OF EDUCATION (160, 180, 200, 220 poäng) 1. Fastställande Examensbeskrivningen

Läs mer

Lärarutbildningen 90hp/180hp

Lärarutbildningen 90hp/180hp Fördjupningsämne Lärarutbildningen 90hp/180hp Lärarutbildningen, Malmö högskola www.mah.se/lut/sol Inledning Lärarutbildningen 90 hp/180 hp vänder sig till de som vill bli lärare och har studerat ämnen

Läs mer

MAGISTER- OCH MASTERUTBILDNINGAR PEDAGOGIK ÄMNESDIDAKTIK SPECIALPEDAGOGIK

MAGISTER- OCH MASTERUTBILDNINGAR PEDAGOGIK ÄMNESDIDAKTIK SPECIALPEDAGOGIK MAGISTER- OCH MASTERUTBILDNINGAR PEDAGOGIK ÄMNESDIDAKTIK SPECIALPEDAGOGIK MAGISTER- OCH MASTERUTBILDNINGAR Pedagogik, ämnesdidaktik och specialpedagogik Malmö högskola erbjuder vidareutbildningar på avancerad

Läs mer

Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till programmet Svenska B/Svenska som andra språk B, Engelska B, Samhällskunskap A, Ma A samt för:

Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till programmet Svenska B/Svenska som andra språk B, Engelska B, Samhällskunskap A, Ma A samt för: Utbildningsplan för Kombinationsprogrammet för lärarexamen och masterexamen vid Humanistisk fakultet Study Programme for Master of Education and Master of Arts 300.0 Högskolepoäng 300.0 ECTS credits Programkod:

Läs mer

Fakultetsnämnd lärande. Utbildningsplan. Lärarprogrammet LXUND

Fakultetsnämnd lärande. Utbildningsplan. Lärarprogrammet LXUND Fakultetsnämnd lärande Utbildningsplan Lärarprogrammet Programkod: Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: Beslut om inrättande: Undervisningsspråk: Utbildningsnivå: Examenskategori: LXUND Lärarprogrammet

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Bridging Teacher Education Programme 90,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT17. Utbildningens mål Efterfrågan på lärare med

Läs mer

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten

För ämneslärarexamen med inriktning mot arbete i årskurs 7 9 ska studenten Utbildningsplan Kompletterande pedagogisk utbildning Bridging Teacher Education Programme 90,0 högskolepoäng Gäller för antagna till utbildningen fr o m HT16. Utbildningens mål Efterfrågan på lärare med

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits 1(7) KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK UTBILDNING TILL ÄMNESLÄRARE, 90 HÖGSKOLEPOÄNG Subject Teacher Education Program in the upper-secondary school, 90 credits Basdata Nivå: Grund Programkod: LGKPU Fastställande:

Läs mer

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet

Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet Utbildningsplan för ämneslärarutbildningen vid Lunds universitet 1. Identifikation och grundläggande uppgifter Antal högskolepoäng: 270/300/330 Nivå: Avancerad Programkoder: LAÄ7N, LAÄGN, LAMGY, LAM79

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng

Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Akademin för utbildning och ekonomi Utbildningsplan För Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3, 240 högskolepoäng Programkod: Inriktningskod: Nivå:

Läs mer

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986

Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 Examensbeskrivning 2014-12-12 Diarienummer MIUN 2011/986 ÄMNESLÄRAREXAMEN DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF MASTER OF SCIENCE IN SECONDARY EDUCATION DEGREE OF BACHELOR OF SCIENCE

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp)

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, högskolepoäng (hp) UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9, 2 7 0 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är reviderad och fastställd av Nämnden för utbildning och forskning

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarprogrammet

Studie- och yrkesvägledarprogrammet Studie- och yrkesvägledarprogrammet Education in Study and Career Guidance Omfattning: 180 högskolepoäng Programkod: LYSYV Nivå: Grund Fastställande: Fastställd av Fakultetsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2017 Inriktning årskurs 7-9 (4,5 år, 270 hp) Huvudämne och kombinationer 2 Bild 90 hp i kombination med Observera att godkänt färdighetsprov i Bild krävs.

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Ämneslärarprogrammet 300 högskolepoäng

Ämneslärarprogrammet 300 högskolepoäng HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN Avancerad nivå Ämneslärarprogrammet Programkod: LGÄYY Inriktningskod: Enma/Enre/Maen/Mare/Reen/Rema Fastställd av Lärarutbildningsnämnden 2011-02-18 Ämneslärarprogrammet

Läs mer

Denna utbildningsplan är fastställd av områdesstyrelsen vid Lärarutbildningen, Malmö högskola. Reviderad enligt ovan.

Denna utbildningsplan är fastställd av områdesstyrelsen vid Lärarutbildningen, Malmö högskola. Reviderad enligt ovan. MALMÖ HÖGSKOLA Beslut 2001-08-31 Lärarutbildningen Reviderad 2003-03-21 Reviderad 2004-08-16 Reviderad 2005-02-04 Reviderad 2005-09-23 Reviderad 2006-06-09 (gäller antagning 2005) Fastställande Denna utbildningsplan

Läs mer

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng.

Omfattning Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. Examensordningar Högskoleingenjörsexamen Högskoleingenjörsexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng. För högskoleingenjörsexamen skall studenten visa sådan kunskap

Läs mer

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Nordiskt masterprogram i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning (NoMiA) 120 högskolepoäng Nordic Master Program in Education with orientation towards Action Research 120 Higher

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP

UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP UTBILDNINGSPLAN FÖR YRKESLÄRARPROGRAMMET 90 HP VT 2012 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005

UTBILDNINGSPLAN Dnr CF /2005 UTBILDNINGSPLAN Dnr CF 52-477/2005 PROGRAMMET FÖR KULTUR OCH SPRÅK, 120/160 POÄNG Culture and Languages Programme, 120/160 points Utbildningsprogrammet inrättades av Forskningsnämnden den 14 december 1993.

Läs mer

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G

UtBiLDninGSPLan för Gäller från och med KOMPLEttERanDE Vt15 PEDaGOGiSK UtBiLDninG 90 hp LäRaRUtBiLDninGSnäMnDEn ORD ina R ie StUD ieg ån G Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden ordinarie studiegång Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 2. Allmänna mål för högskole utbildning

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

Människa-dator interaktion masterprogram

Människa-dator interaktion masterprogram UMEÅ UNIVERSITET Samhällsvetenskaplig fakultet UTBILDNINGSPLAN MASTERPROGRAM Människa-dator interaktion masterprogram Human-Computer Interaction Master s Program 1. Basdata Omfattning: 60/120 högskolepoäng

Läs mer

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F

FÖRSKOLLÄRAR- OCH GRUNDLÄRARUTBILDNING fr.o.m Förskola 210hp Veckor vfu. Fritidshem 180hp Veckor vfu. F hp Veckor vfu H H H F U F ÖRSKOLLÄRR- OCH GRNDLÄRRTBILDNING fr.o.m. 20 örskola 20hp H H H Vft fördjupningsämne ritidshem 0hp Vft Ö Ö H Ö H utbildningsvetenskaplig kärna Ö övriga ämnen -3-6 20hp Ö Ö H H Ö Ö Ö Ö Ö ÄMNESLÄRRTBILDNING

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden alternativ studiegång för matematik och naturvetenskapliga ämnen Innehållsförteckning 1.

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap Samhällsvetenskaplig fakultet Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 00 00 E-post: anna.andersson@adm.umu.se www.umu.se Dnr 512-1954-10 2010-09-15 Sid 1 (6) Magisterprogram/Masterprogram i kognitionsvetenskap

Läs mer

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp

Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Förskollärare, 210 hp Teaching Programme in Early Years Education Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer ULFÖG Grundnivå MIUN 2011/411

Läs mer

Cross Media Interaction Design masterprogram

Cross Media Interaction Design masterprogram Samhällsvetenskapliga fakulteten/institutionen för informatik Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: studievagledning@informatik.umu.se www.umu.se Dnr 502-1440- 2010-09-15 Sid 1 (8)

Läs mer

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK VT 2013

KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK VT 2013 Utbildningsplan för KOMPLETTERANDE PEDAGOGISK utbildning 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskole

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Lärarprogrammet. 2. Utbildningens mål. Teacher Education Programme. Nationella mål för aktuell examen. Se Högskolelagen 1 kap 8-9.

Lärarprogrammet. 2. Utbildningens mål. Teacher Education Programme. Nationella mål för aktuell examen. Se Högskolelagen 1 kap 8-9. Fakultetsnämnden för lärarutbildning Utbildningsplan lärarprogrammet Lärarprogrammet Teacher Education Programme 1. Basdata Omfattning: 180/210/270/300/330 högskolepoäng Examen: Lärarexamen. Examensbeskrivningen

Läs mer

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019

ÄMNESLÄRARPROGRAMMET. Ingångsämnen hösten 2019 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET Ingångsämnen hösten 2019 INRIKTNING ÅRSKURS 7-9 (4 ÅR, 240 HP) HUVUDÄMNE OCH KOMBINATIONER 2 BILD 90 HP I KOMBINATION MED ANNAT ÄMNE 60 HP Observera att godkänt färdighetsprov i krävs.

Läs mer

Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits

Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits UTBILDNINGSPLAN Ämneslärarprogram med inriktning mot gymnasieskolan, 300-330 högskolepoäng Teacher Education Programme for Upper Secondary School, 300-330 credits 1. Identifikation 1.1. Namn och kod Ämneslärarprogram

Läs mer

Magisterprogram i språk och litteratur

Magisterprogram i språk och litteratur Magisterprogram i språk och litteratur MA Programme (1 year) in Language and Literature 1. BASDATA Omfattning 60 högskolepoäng. Examen Beroende på valda kurser leder utbildningsprogrammet fram till filosofie

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 12 december 2003.

UTBILDNINGSPLAN. Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 12 december 2003. UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 12 december 2003. 1. ALLMÄNT Den som vill bli

Läs mer

Lärarutbildning 210-330 hp, studenter antagna före h11

Lärarutbildning 210-330 hp, studenter antagna före h11 Lärarutbildning 210-330 hp, studenter antagna före h11 Malmö högskola erbjuder lärarutbildning från förskola till gymnasieskola- /vuxenutbildning. Lärarprogrammet omfattar allt från 210 högskolepoäng (hp)

Läs mer

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018

ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRAR- PROGRAMMET Ämneskombinationer Hösten 2018 ÄMNESLÄRARPROGRAMMET 2 OM YRKET Som ämneslärare får du kombinera ditt ämnesintresse med att jobba med barn och ungdomar. Det är ett omväxlande, kreativt

Läs mer

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet

Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Preliminär utbildningsplan för Ämneslärarprogrammet Denna preliminära utbildningsplann för Ämneslärarprogrammet vid Göteborgs universitet är fastställd av Lärarutbildningsnämnden därstädess 2011-02-22.

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng

LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng LMS210, Människa, natur och samhälle för lärare 2, 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 2 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First Cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN. Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/716 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Barn- och ungdomsvetenskap, masterprogram, 120 högskolepoäng Child and Youth Studies, Master's Programkod: L2BUV 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

U T B I L D N I N G S P L A N

U T B I L D N I N G S P L A N Dnr: 249/2009-515 Lärarutbildningsnämnden U T B I L D N I N G S P L A N Lärarprogram för grundskolans senare år och gymnasiet, 270-330 hp Teacher Education for Secondary and Upper Secondary School, 270-330

Läs mer

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret Fastställd av KU-nämnden ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Utbildningsplan för: Kandidatprogrammet Textil Gäller från läsåret 2010-11. Fastställd av KU-nämnden 2009-10-28 1. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna mål Utbildning på grundnivå skall, i enlighet med de

Läs mer

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft

Förskollärarexamen. Förskola 210 hp Veckor vfu. Termin H H H U. H Ex. 1 Vft örskollärarexamen 1 2 3 5 6 7 8 9 10 örskola 210 hp Veckor vfu H H H H H H H H Est Sv Ma NO Ex 1 Vft ördjupningsämne, Barndom och lärande tbildningsvetenskaplig kärna I förskollärarutbildningen studerar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); utfärdad den 21 november 2013. SFS 2013:924 Utkom från trycket den 29 november 2013 Regeringen föreskriver att bilaga

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 26 mars 2004.

Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 26 mars 2004. UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET, 60 POÄNG Teacher Education Programme, 60 Points Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 26 mars 2004. 1. ALLMÄNT Den som vill bli lärare,

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt

Magisterprogram med inriktning mot arbetsrätt Samhällsvetenskapliga fakulteten/juridiska institutionen Umeå universitet, 901 87 Umeå Telefon: 090-786 50 00 E-post: staffan.ingmansson@jus.umu.se www.umu.se Dnr 502-3214-08 Datum Sid 1 (5) Magisterprogram

Läs mer

Utbildningsplan för. Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng. Master Program in Educational Leadership 120 Higher Education Credits

Utbildningsplan för. Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng. Master Program in Educational Leadership 120 Higher Education Credits Utbildningsplan för Masterprogram i utbildningsledarskap 120 högskolepoäng Master Program in Educational Leadership 120 Higher Education Credits 1. Inrättande och fastställande Utbildningsplanen för Masterprogram

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i högskoleförordningen (1993:100); SFS 2007:129 Utkom från trycket den 3 april 2007 utfärdad den 22 mars 2007. Regeringen föreskriver att bilaga 2 till

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 29 september 2003.

Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 29 september 2003. UTBILDNINGSPLAN LÄRARPROGRAMMET, 120-220 POÄNG Teacher Education Programme, 120-220 points Utbildningsplanen är fastställd av sektionsnämnden för lärarutbildning den 29 september 2003. 1. ALLMÄNT Lärarprogrammet

Läs mer

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6)

Utbildningsplan Dnr /2006. Sida 1 (6) Utbildningsplan Dnr 52-179/2006 Sida 1 (6) PROGRAMMET MANAGEMENT IN SPORT AND RECREATION 120/160 POÄNG Program for Management in Sport and Recreation, 120/160 points Utbildningsprogrammet är inrättat den

Läs mer

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng

LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng LMS110, Människa, natur och samhälle för lärare 1 30 högskolepoäng Man, Nature and Society 1 for Teachers in Primary School, 30 higher education credits Grundnivå/First cycle 1. Fastställande Kursplanen

Läs mer

Civilekonomprogrammet med internationell inriktning

Civilekonomprogrammet med internationell inriktning Sid 1 (6) Civilekonomprogrammet med internationell inriktning International Business Program Omfattning: 240 högskolepoäng Examen: Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla

Läs mer

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG

ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Utbildningsplan Dnr CF 52-86/2007 Sida 1 (6) ROBOTIK OCH INTELLIGENTA SYSTEM, 120 HÖGSKOLEPOÄNG Robotics and Intelligent Systems Programme, 120 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem

Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem DNR LIU-2018-01827 1(9) Grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem 180 hp Primary School Teacher Programme with a specialization in Extended School Teaching L1FRI Gäller från: 2019 HT

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Lärarprogram för förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år, 210-240 högskolepoäng

UTBILDNINGSPLAN. Lärarprogram för förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år, 210-240 högskolepoäng Dnr 248/2009-515 Lärarutbildningsnämnden UTBILDNINGSPLAN Lärarprogram för förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskolans tidigare år, 210-240 högskolepoäng Teacher Education for Pre-school, Pre-school

Läs mer

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare

Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Utbildningsplan för kompletterande pedagogisk utbildning till ämneslärare Programmets namn: Kompletterande pedagogisk utbildning Antal högskolepoäng: 90 Nivå: Avancerad Programkod: LAKPN/2ÄGY, LAKPN/3Ä79,

Läs mer

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits

Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1(6) Utbildningsplan Masterprogram i Idrottsvetenskap, 120 högskolepoäng Master Education Program in Sport Science, 120 credits 1. Basdata Nivå: Avancerad Programkod: XAMIV Fastställande: Utbildningsplanen

Läs mer