KOMMUNFULLMÄKTIGE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMMUNFULLMÄKTIGE"

Transkript

1 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(36) KOMMUFULLMÄKTIGE Laga ordning 79 Fråga från Siv Bergström (MVT) till kommunstyrelsens ordförande om Skäret Hamburgund 80 Information om Väderöarna - Lars-Erik Hammar, Bohusläns museum 81 Medborgarförslag från Jan Peterson om skyltning av cykelspår 82 Motion från Lars Olrog (C) och Rolf Hermansson (C) om kretsloppsanpassad hantering av reningsverksslam från Tanums kommun m.fl 83 Delegation till kommunstyrelsen att besluta om huruvida kommunen skall tillstyrka eller avstyrka att tillstånd ges anläggning för vindkraft; komplettering av reglementet för kommunstyrelsen 84 Ansökan om överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken inom vattenskyddsområden i Tanums kommun 85 Försäljning av industrimark i Tanums äringspark till Caltronitex AB 86 Val av ordinarie ledamot samt ny ersättare i miljö- och byggnadsnämnden 87 Val av 2:a vice ordförande i valnämnden 88 Exploateringsavtal för försäljning och exploatering av mark på Tanums näringspark 89 Delegation till kommunstyrelsen att fullgöra kommunens uppgifter enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011) med tillhörande förordning; komplettering av kommunstyrelsens reglemente 90 Förslag till arvodesreglemente för förtroendevalda i Tanums kommun 91 Köp av fastigheten Tanum Fjällbacka 189:24 i Tanums kommun 92 Införande av kundvalssystem enligt lagen om valfrihet (LOV) 93 Aktualitetsförklaring av Tanums kommuns översiktsplan ÖP Slutredovisning - Heestrands ARV/avloppsledning/avloppssanering Heestrand-Slottet 95 Slutredovisning Va-ledningar i Rabbalshede, Rabbalshede Kraft och skola 96 Slutredovisning Kville-Sandliden, etapp 1 97 Slutredovisning VA Hökebacken m fl, orra Ejgde etapp 1 98 Anmälningsärende

2 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 2(36) Plats och tid Tanumskolan, Tanumshede, klockan Beslutande Enligt bifogad närvaroförteckning Övriga deltagande Ulf Björkman, kanslichef, Sofia Reimbert, sekreterare Utses att justera Rolf Hermansson och Birgit Ekholm Justeringens tid och plats Kommunkontoret, Tanumshede, den 20 september 2010, klockan Underskrifter Sekreterare /Sofia Reimbert/ Ordförande... / Anders Johansson-Fogelmark / Justeringsman /Rolf Hermansson/ /Birgit Ekholm/ BEVIS OM ASLAG Kommunfullmäktiges protokoll har justerats och anslagits på kommunens anslagstavla Sammanträdesdag Anslaget uppsatt Anslaget nedtages Protokollet förvaras på kommunkansliet, Tanumshede Underskrift...Jeanette Samuelsson...

3 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 3(36) Kf 78 Laga ordning Kommunfullmäktige vitsordar sig vara i laga ordning sammankallade.

4 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 4(36) Kf Ks Fråga från Siv Bergström (MVT) till kommunstyrelsens ordförande om Skäret Hamburgsund Siv Bergström (MVT) har den 6 september 2010 inkommit med fråga till kommunstyrelsens ordförande om Skäret Hamburgsund. Frågan bilaga. Siv Bergström ställer avslutningsvis frågan: Ska inte Tanums kommun stoppa försäljningen av den kommunala marken på Skäret och avbryta samarbetet med den nuvarande exploatören när utvecklingen går så illa? Vid mötet utvecklar Siv Bergström frågan. Kommunstyrelsens ordförande Clas-Åke Sörkvist (C) svarar på frågan och redovisar bland annat om kommunens överklagande av lantmäteriets beslut om detaljplanens X-område. Siv Bergström tackar för svaret.

5 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 5(36) Kf 80 Information om Väderöarna- Lars-Erik Hammar, Bohusläns museum Lars-Erik Hammar från Bohusläns museum informerar om Väderöarna. Beslut att tacka för informationen.

6 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 6(36) Kf Ks Medborgarförslag från Jan Peterson, Tanumshede, om skyltning av cykelspår Jan Peterson, Tanumshede, inkom den 19 juli 2010 med medborgarförslag om bättre skyltning av cykelspår i kommunen. Medborgarförslaget, bilaga. Kommunfullmäktiges presidium föreslår att ärendet ska beredas och beslutas av tekniska nämnden. Beslut att ärendet ska beredas och beslutas av tekniska nämnden.

7 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 7(36) Kf Ks Motion från Lars Olrog (C) och Rolf Hermansson (C) om kretsloppsanpassad hantering av reningsverksslam från Tanums kommun m.fl Lars Olrog (C) och Rolf Hermansson (C) har inkommit med motion om kretsloppsanpassad hantering av reningsverksslam. Motionen, bilaga. Beslut att överlämna motionen till kommunstyrelsen för beredning.

8 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 8(36) Kf Ks Delegation till kommunstyrelsen att besluta om huruvida kommunen skall tillstyrka eller avstyrka att tillstånd ges anläggning för vindkraft; komplettering av reglementet för kommunstyrelsen Tidigare beslut Kommunstyrelsen beslutade den 27 januari 2010, 26, att återremittera ärendet till kommunkansliet för ytterligare beredning. Den 1 augusti 2009 har nya regler trätt i kraft bl.a. i plan- och bygglagen (PBL) och i miljöbalken (MB) när det gäller vindkraftverk. Ändringarna innebär bl.a. att den s.k. dubbelprövningen av vindkraftverk har tagits bort och att gränserna för tillstånds- och anmälningsplikt har ändrats. Vidare har kravet på detaljplan för etablering av vindkraftverk begränsats. Kommunens roll vid tillståndprövning enligt miljöbalken har å andra sidan förstärkts genom en regel som innebär att tillstånd till en vindkraftanläggning bara får ges om kommunen har tillstyrkt det. Krav på detaljplan för vindkraftverk har begränsats till att bara gälla om vindkraftverk ska uppföras inom ett område där det råder stor efterfrågan på mark för byggnader eller andra anläggningar (5 kap. 1 andra stycket 2 PBL). Vindkraftsintressena bör vägas mot andra intressen i kommunens översiktsplan. Tanums kommun har gjort ett tematiskt tillägg till ÖP 2002 på temat vindkraft. Kommunfullmäktige beslutade den 21/ att anta vindkraftstillägg till ÖP 2002 (vindkraftplanen). Den antagna vindkraftplanen redovisar dels lägen där vindkraftutbyggnad kan ske och dels övriga områden i kommunen där det enligt planen inte är lämpligt med utbyggnad av vindkraft. För att säkerställa kommunens inflytande över användningen av mark- och vattenområdena i kommunen har det införts en ny bestämmelse i 16 kap. 4 MB som innebär att tillstånd till uppförande av en vindkraftsanläggning bara får ges om kommunen har tillstyrkt det. Detta innebär i praktiken en vetorätt för kommunen i mål eller ärenden om tillstånd om vindkraftverk vare sig de handläggs av miljödomstolen eller av miljöprövningsdelegationen hos länsstyrelsen. ågra särskilda regler som styr kommunens yttrande inom ramen för tillståndsprövningen finns inte utöver de allmänna krav på saklighet och opartiskhet som gäller för kommunal verksamhet. Som redovisats ovan kan ett skäl för att inte tillstyrka en ansökan om tillstånd vara att kommunen anser att vindkraftsutbyggnaden i området behöver regleras i en detaljplan. forts.

9 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 9(36) Kf Ks Bestämmelsen i 16 kap. 4 MB säger inget om vilken instans i kommunen som ska avgöra om tillstyrkande ska ske. Det innebär att kommunen själv får avgöra om frågan att besluta om tillstånd ska ligga hos kommunfullmäktige, kommunstyrelsen eller någon annan nämnd. Kommunfullmäktige föreslås med anledning härav att besluta om att komplettera 8 i kommunstyrelsens reglemente med delegation till kommunstyrelsen att fatta beslut om huruvida kommunen skall tillstyrka eller avstyrka att tillstånd ges till anläggning för vindkraft (16 kap. 4 MB). Kommunstyrelsens överläggning Under kommunstyrelsens överläggning yrkar Rolf Hermansson (C), Bengt Mattsson (FP) och Lennart Larson (M) bifall till beredningsförslaget. Siv Bergström (MVT) yrkar på avslag till kommunstyrelsens förslag. Efter avslutad överläggning frågar ordförande på Rolf Hermanssons m.fl. bifallsyrkande och Siv Bergströms avslagsyrkande var för sig och finner att kommunstyrelsens bifaller beredningsförslaget. Beredande organs förslag Kommunstyrelsens förslag den 23 juni 2010, 166. Reservation i kommunstyrelsen Siv Bergström (MVT) reserverar sig muntligt mot beslutet till förmån för eget förslag. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Under kommunfullmäktiges överläggning yrkar Clas-Åke Sörkvist (C), Bengt Mattsson (FP), Lennart Larson (M) och Rolf Hermansson (C) bifall till kommunstyrelsens förslag. Siv Bergström (MVT) yrkar på att kommunfullmäktige även i fortsättningen ska besluta i ärendet, det vill säga avslag till kommunstyrelsen förslag. Efter avslutad överläggning frågar ordföranden på framlagda yrkanden var för sig och finner att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag. Forts.

10 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 10(36) Kf Ks Beslut att med tillämpning av kommunfullmäktige antagen vindkraftplan, till kommunstyrelsen delegera att besluta om huruvida kommunen skall tillstyrka eller avstyrka att tillstånd ges till anläggning för vindkraft i Tanums kommun att 8 i kommunstyrelsens reglemente får följande lydelse: rätt att, med tillämpning av kommunfullmäktige antagen vindkraftplan, fatta beslut om huruvida kommunen skall tillstyrka eller avstyrka att tillstånd ges till anläggning för vindkraft i Tanums kommun. Reservation Siv Bergström (MVT) reserverar sig muntligt mot beslutet till förmån för eget förslag. Reservationen, bilaga.

11 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 11(36) Kf Ks Ansökan om överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken inom vattenskyddsområden i Tanums kommun Bakgrund I samband med det nu pågående arbetet med att fastställa ett reviderat vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för Tåsteröds stora vatten, berörande Sotenäs, Tanums och Munkedals kommuner, har länsstyrelsen aktualiserat frågan om övertagande av tillsyn inom vattenskyddsområden. Eftersom vattenskyddsområdet berör flera kommuner fastställs beslutet av länsstyrelsen. Därmed är även länsstyrelsen tillsynsmyndighet, men kan efter framställan från kommunfullmäktige besluta om att överlåta tillsynen till kommunal nämnd beslutade länsstyrelsen att inrätta ett vattenskyddsområde och skyddsföreskrifter för kommunens ytvattentäkt edre Bolsjön. I de fall beslut om inrättande av vattenskyddsområden beslutas av länsstyrelsen följer då också att tillsynsansvaret ligger hos länsstyrelsen. Tillsynen inom ett vattenskyddsområde är i första hand en lokal fråga och ansvaret bör därför ligga på kommunal nivå. Eftersom det lokala tillsynsansvaret enligt miljöbalken också i övrigt ligger hos Miljö- och byggnadsnämnden finns en betydande samordningsoch effektiviseringsvinst. Tanums kommun har även redan idag tillsynen enligt miljöbalken inom vattenskyddsområdena för Klageröds och Lurs grundvattentäkter då det är kommunfullmäktige som har beslutat att fastställa vattenskyddsområdena , respektive Förslaget till att ansökan om överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken inom vattenskyddsområden delas i övrigt även av Miljöavdelningarna i Sotenäs och Munkedals kommuner. Enligt 10 Förordning (SFS 1998:900) om tillsyn enligt miljöbalken får länsstyrelsen överlåta åt en kommunal nämnd att utöva den operativa tillsynen inom områden med beteckningen Ö i bilagan till förordningen, om kommunfullmäktige har gjort en framställan om det. I bilagan till Förordningen (SFS 1998:900) om tillsyn enligt miljöbalken betecknas vattenskyddsområden som beslutats av länsstyrelsen med Ö. Överlåtelse enligt första stycket skall avse grupper av tillsynsobjekt. Om länsstyrelsen anser det mer lämpligt, kan överlåtelse dock avse enstaka tillsynsobjekt. forts.

12 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 12(36) Kf Ks Enligt 11 Förordning (SFS 1998:900) om tillsyn enligt miljöbalken skall Länsstyrelsen vid prövning av en framställan om överlåtelse enligt 10 beakta 1. omfattningen av tillsynsobjektens miljöpåverkan, 2. den kommunala nämndens möjligheter att uppfylla kraven i 7 första stycket, 3. kommunens interna ansvarsfördelning för drift och tillsyn av kommunala verksamheter, samt 4. övriga frågor av betydelse för överlåtelse av tillsynen. Miljöavdelningen föreslår att Tanums kommun skall ansöka om överlåtelse av tillsyn enligt miljöbalken inom vattenskyddsområden i Tanums kommun som beslutats av Länsstyrelsen. Miljö- och byggnadsnämndens beslut Miljö- och byggnadsnämnden beslutade den 18 maj 2010, 176, att hemställa att kommunfullmäktige ansöker hos Länsstyrelsen Västra Götaland om överlåtelse åt den kommunala nämnden för miljöfrågor att utöva den operativa tillsynen enligt miljöbalken inom vattenskyddsområden i Tanums kommun som beslutats av Länsstyrelsen. Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 23 juni 2010, 167. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att hos Länsstyrelsen Västra Götaland ansöka om överlåtelse åt den kommunala nämnden för miljöfrågor att utöva den operativa tillsynen enligt miljöbalken inom vattenskyddsområden i Tanums kommun som beslutats av Länsstyrelsen.

13 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 13(36) Kf Ks Försäljning av industrimark i Tanums äringspark till Caltronitex AB Från Lars Wennerås, ägare till Caltronitex AB har inkommit förfrågan om att få förvärva fastigheten Oppen 3:54 i Tanums kommun. Företaget har för avsikt att på fastigheten uppföra lokaler för egen verksamhet samt även för uthyrning. Köpeavtal, bilaga. Beredande organs förslag Kommunstyrelsens förslag den 23 juni 2010, 168. Jäv i kommunstyrelsen Lars Wennerås (M) deltar inte i beslut eller överläggning på grund av jäv. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Clas-Åke Sörkvist (C) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Michael Halvarsson (MVT) yttrar sig. Beslut att till Caltronitex AB, org. nr , försälja fastigheten Oppen 3:54 i Tanums kommun för en överenskommen köpeskilling av Tvåhundratolvtusenetthundratjugo / :-/ kronor. att kostnaderna för lantmäteriförrättning för bildandet av fastigheten betalas av köparen, att avgifter för anslutning till vatten och avlopp ej ingår i köpeskillingen, och att bemyndiga kommunstyrelsen att göra erforderliga ändringar i avtalet.

14 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 14(36) Kf Ks Val av ordinarie ledamot samt ny ersättare i miljö- och byggnadsnämnden På grund av Per-Olof Långströms frånfälle den 5 april har Folkpartiet Liberalerna Tanum förordat enl. nedanstående Beredande organs förslag Valberedningens presidiums förslag den 15 juni 2010, 3. Beslut att till ny ordinarie ledamot i miljö-och byggnadsnämnden efter Per-Olof Långström utse Thure Zakariasson (FP) för resterande del av mandatperioden, och att till ny ersättare i miljö-och byggnadsnämnden efter Thure Zakariasson (FP) utse Lennart Stjern för resterande del av mandatperioden.

15 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 15(36) Kf Ks Val av 2:a vice ordförande i valnämnden Förslag från sittande ordförande om att utse en 2:a vice ordföranden i valnämnden. Beredande organs förslag Valberedningens presidiums förslag den 20 augusti 2010, 4. Beslut att utse en 2:a vice ordförande i valnämnden, och att till 2:a vice ordförande i valnämnden utse Håkan Elg.

16 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 16(36) Kf Ks Exploateringsavtal för försäljning och exploatering av mark på Tanums näringspark Tanums kommun har ett verksamhetsområde i Tanumshede i anslutning till E-6:an; Tanums äringspark. Kommunen antog 1991 en detaljplan för området beslutade kommunen att göra en ändring av detaljplanen för området. Den nya ändrade planen skall ge möjlighet till bla livsmedelshandel, ytkrävande handel och hotell. Miljö- och byggnadsnämnden antog den nya planen Länsstyrelsen har den beslutat att inte pröva planen. Planbeslutet för den nya planen vann laga kraft Den nya detaljplanen för Tanums äringspark omfattar delar av fastigheterna Tanum Oppen 2:2, 2:5, 3:2, 3:12, 3:51-3:54, 5:34 och 8:1. Ett genomförande av detaljplanen är förenade med stora kostnader för bla infrastruktur i form av p-platser, va, vägar m.m. Under våren 2010 har kommunen fört förhandlingar med Kenneth Myrvold från Strömstad om exploatering av delar av Tanums äringspark. Kenneth Myrvold har i dessa förhandlingar förklarat att han genom särskilt bolag vill köpa mark inom detaljplanen för att bygga affärslokaler för livsmedelhandel och övrig handel samt för kontor. Markköp och exploateringen av området kommer att genomföras av ett särskilt bolag, Basteviken Stugby, , under ombildande till Oppen Fastighets AB. Bolaget kontrolleras av Kenneth Myrvold. Bolaget har tidigare inte drivit någon verksamhet. Bolaget kommer att under hösten få erforderligt kapitaltillskott för genomförandet av exploateringen. Med anledning av de förda förhandlingarna har bilagda förslag till exploateringsavtal upprättats mellan kommunen och bolaget, bilaga. Exploateringsavtalet gäller under fyra år från kommunens undertecknade av avtalet. Avtalet innebär en optionsrätt för bolaget att få förvärva mark enligt de villkor som anges i exploateringsavtalet. Enligt avtalet kan bolagets markförvärv som mest indelas i fyra etapper. Exploateringsavtalet reglerar exploatering och överlåtelse av mark av ett cirka 7 ha stort markområde i avtalet benämnt Kvartersområde C1 av Tanums äringspark. Av detta markområde utgör cirka kvm byggbar yta (BYA) och cirka kvm är ytor för parkering och andra kommunikationsbehov. Forts.

17 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 17(36) Kf Ks Den totala köpeskillingen för hela kvartersområdet C1 är cirka 20 miljoner kronor. Dessutom skall bolaget betala 3 miljoner kronor för områdets andel i en rondell som måste anläggas inom detaljplaneområdet. Totalkostnaden för rondellen är beräknad till 5 miljoner kronor. För anslutning av kvartersområdet C1 till kommunalt va erlägger bolaget anslutningsavgift/er enligt den vid varje tidpunkt gällande kommunala va-taxan. Bolaget ansvarar för och bekostar all byggnation, utbyggnad av infrastruktur m.m. inom kvartersområdet C1. Kommunen kommer att bygga lokalgatan som går runt kvartersområdet C1 samt rondellen i området. Vägar, gångvägar m.m. utanför kvartersområdet C1 kommer att betjäna all verksamhet inom näringsparken. Tekniska nämndens behandling av ärendet Tekniska nämnden beslutade vid sitt sammanträde den 23 augusti , föreslå kommunfullmäktige att godkänna bilagda exploateringsavtal mellan Tanums kommun och Basteviken Stugby AB under ombildande till Oppen Fastighets AB om försäljning och exploatering av mark på Tanums näringspark Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 187. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Under kommunfullmäktiges överläggning yrkar Clas-Åke Sörkvist (C), Lennart Larson (M), Bengt Mattsson (FP), Rolf Hermansson (C), Gerd Melin (S) och Berndt Hansson (KD) bifall till kommunstyrelsens förslag. Michael Halvarsson (MVT) yttrar sig. Beslut att godkänna bilagda förslag till exploateringsavtal mellan Tanums kommun och Basteviken Stugby AB under ombildande till Oppen Fastighets AB om försäljning och exploatering av mark på Tanums näringspark, forts.

18 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 18(36) Kf Ks att bemyndiga kommunstyrelsen att försälja mark inom Kvartersområde C1, att bemyndiga kommunstyrelsen att besluta om tilläggsavtal, exploateringsavtal och andra avtal som grundar sig på det upprättade exploateringsavtalet mellan Tanums kommun och Bastevikens Stugby AB under ombildande till Oppen Fastighets AB, att i övrigt bemyndiga kommunstyrelsen att göra erforderliga förändringar av exploateringsavtalet.

19 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 19(36) Kf Ks Delegation till kommunstyrelsen att fullgöra kommunens uppgifter enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011) med tillhörande förordning; komplettering av kommunstyrelsens reglemente Bakgrund För hantering av brandfarliga och explosiva varor gällde sedan 1988 lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 1988:868). Till lagen fanns förordningen1988:1145. Riksdagen beslutade den 23 juni 2010 att ersätta den gamla lagen med den nya lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011). Den nya lagen träder i kraft den 1 september En förordning som kompletterar den nya lagen arbetas för närvarande fram inom regeringskansliet. Enligt den gamla lagen var det polisen som hanterade tillståndsgivning och tillsyn av explosiva varor. Tillståndsgivning och tillsyn av brandfarliga varor har enligt den gamla lagen åvilat miljö- och byggnadsnämnden och räddningstjänsten i kommunen. Den nya lagens syfte är att hindra, förebygga och begränsa olyckor och skador på liv, hälsa, miljö eller egendom som kan uppkomma genom brand eller explosion orsakad av brandfarliga eller explosiva varor. Lagen skall även förebygga obehörigt förfarande med varorna. Lagen utgör en förenkling och modernisering av de befintliga reglerna på området. ytt ytt i sak är att tillståndshanteringen beträffande explosiva varor fortsättningsvis ska skötas av kommunerna, i stället för som i dag av polismyndigheten. Vidare föreslås viss modifiering av brotten mot lagstiftningen och de straffskalor som är knutna till dessa. ågra av de mest framträdande förändringarna är: Kommunen blir ansvarig för tillstånd och tillsyn avseende förvaring för explosiva varor. Kommunen får själv bestämma över var tillstånds- och tillsynsfrågor ska hanteras inom kommunen. Kommunen får vidgade möjligheter till samverkan med andra kommuner. Kommunen får ta ut avgifter för sitt arbete med tillståndshandläggning och tillsyn även för explosiva varor. Forts.

20 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 20(36) Kf Ks Kommunens beslut meddelade enligt lagen eller tillhörande föreskrifter får överklagas till länsstyrelsen. Länsstyrelsens beslut kan överklagas hos förvaltningsrätten. Myndighetens för samhällsskydd och beredskap (MSB) beslut meddelade enligt lagen eller tillhörande föreskrifter får överklagas hos förvaltningsrätten. De generella krav som gäller för hanteringen av brandfarliga och explosiva varor samlas i ett sammanhang i lagen för att det ska bli tydligare vad som krävs av verksamhetsutövarna. Det tydliggörs att lagen även syftar till att förebygga obehörigt förfarande med varorna, till exempel stöld, användning i grov brottslighet eller terrorsammanhang. Det blir tydligare vad som ska prövas när tillstånd ges. En skärpning är att väsentliga överträdelser av reglerna ska leda till att tillstånd återkallas. Det förtydligas att MSB utövar marknadskontroll över explosiva varor samt produkter som används vid hantering av brandfarliga eller explosiva varor och för vilka myndigheten har utfärdat föreskrifter. Lagen innehållet också de bemyndiganden som behövs samt vissa administrativa bestämmelser. Avgifter Enligt 27 i lagen får avgifter tas ut för tillståndsprövning, tillsyn, provtagning och undersökning av prov, godkännande av föreståndare, godkännande av explosiv vara och beslut om huruvida en vara är att anse som en explosiv vara. För sådan tillsyn som utgör marknadskontroll enligt denna lag får avgift för tillsynen och för provtagning och undersökning av prov av varan tas ut endast om det vid undersökningen visar sig att varan inte uppfyller ställda krav. Den verksamhet som tidigare skett av polisen var subventionerad av staten via stadsbidrag. är kommunen beslutar om avgifter för sin verksamhet skall detta avgiftssystem vara kostnadsneutralt. I praktiken innebär det att man inte kan utgå från tidigare avgiftsnivåer samt att de avgifter som kommunen beslutar om kommer vara högre än tidigare. Forts.

21 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 21(36) Kf Ks Kommunal organisation Enligt 26 lag om brandfarliga och explosiva varor ska en kommuns uppgifter enligt denna lag fullgöras av en eller flera nämnder. Eftersom kommunfullmäktige bland annat beslutar om nämndorganisationen i kommunen ska kommunfullmäktige fatta beslut om vilken eller vilka nämnder som ska fullgöra de uppgifter som ankommer på kommunen enligt denna lag. Förslag Förslaget är att uppdraget att fullgöra kommunens uppgifter enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011) med tillhörande förordning läggs på kommunstyrelsen och att 8 i kommunstyrelsens reglemente kompletteras i enlighet härmed. Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 188. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att delegera till kommunstyrelsen att fullgöra kommunens uppgifter enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011) med tillhörande förordning och att 8 i kommunstyrelsens reglemente får följande lydelse: fullgöra kommunens uppgifter enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (SFS 2010:1011) med tillhörande förordning.

22 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 22(36) Kf Ks Förslag till arvodesreglemente för förtroendevalda i Tanums kommun Arvodeskommittén, som utsetts av kommunstyrelsen, har tagit fram förslag till reviderat arvodesreglemente för förtroendevalda i Tanums kommun. Förslaget beaktar förändringar i kommunallagen och lagen om allmän försäkring. De delar i reglementet som framförallt har varit föremål för diskussion är: arvodenas storlek för olika uppdrag och timarvoden, tidsåtgång för oppositionsråd, förläggning av möten för att kunna delta, ersättning för användande av egen datorutrustning, och den nya överförmyndarorganisationen De mer principiella förändringar som har gjorts i reglementet är att ersättning för användande av egen datorutrustning har införts i reglementet och att arvodet till överförmyndaren har förändrats p.g.a. den nya överförmyndarorganisationen. Arvoden uppräknas utifrån den genomsnittliga löneökningen för kommunens anställda. Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 189. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att upphäva nu gällande regler för arvode till förtroendevalda fr o m , och att anta bilagda arvodesreglemente att gälla fr o m

23 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 23(36) Kf ks Köp av fastigheten Tanum Fjällbacka 189:24 i Tanums kommun Fastigheten Tanum Fjällbacka 189:24 har varit ute till försäljning av fastighetsmäklare. Fastigheten har en areal på 1080 kvm. Fastigheten är bebyggd med ett bostadshus och en gäststuga. Fastigheten är taxerad som småhusenhet. Fastighetens taxeringsvärde är kr varav kr är mark och kr är byggnad. Fastigheten ägs av Mikael Johansson och Marie-Louise Johansson. Fastigheten har ett strategiskt läge genom att den ligger i anslutning till av kommunens planering för nytt verksamhetsområde i Fjällbacka. Kommunen har fört förhandlingar om förvärv av fastigheten. Genom köpekontrakt försäljer Mikael och Marie- Louise Johansson fastigheten Tanum Fjällbacka 189:24 för kr till Tanums kommun. Köpekontrakt bilaga. Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 190. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att förvärva fastigheten Tanum Fjällbacka 189:24 för en överenskommen köpeskilling om kronor enligt bilagda köpekontrakt att förvärvet finansieras ur eget kapital och att kommunstyrelsen bemyndigas att besluta om eventuella förändringar av avtalet.

24 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 24(36) Kf Ks Införande av kundvalssystem enligt lagen om valfrihet (LOV) Kommunfullmäktige i Tanums beslutade den 30 november 2009, 104, bland annat att från och med 1 januari 2010 tillämpa Lagen (2008:962) om valfrihetssystem. Omsorgsnämnden gavs uppdraget att fastställa verksamhetsområden, godkänna externa leverantörer och fastställa timersättning för berörda tjänster. ämnden förväntas före utgången av 2010 presentera en uppföljning inför kommunfullmäktige kring valfrihets-systemets införande. Omsorgsnämndens behandling av ärendet Omsorgsnämnden beslutade den 17 juni 2010, 64, att valfrihetssystemet i hemtjänsten införs den 1/1 2011, att godkänna projektgruppens förslag till förfrågningsunderlag för valfrihetssystem inom hemtjänsten, att de ekonomiska konsekvenserna och timpriset utreds och lämnas till nämnden för beslut i oktober, att ge förvaltningschefen i uppdrag att slutligt redigera förfrågningsunderlaget, att ge förvaltningschefen delegation att godkänna externa utförare och teckna avtal med dessa om insatser inom hemtjänstens område samt att hemställa hos kommunfullmäktige att få vänta med att avge den beslutade uppföljningsrapporten till i juni Tidigare beslut Kommunfullmäktige beslutade den 30 november 2009, 104 att Tanums kommun från och med 1 januari 2010 tillämpar lagen (2008:962) om valfrihetssystem för all socialtjänst, vilket utöver insatser enligt socialtjänstlagen även innefattar lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade samt kommunal hälso- och sjukvård, att omsorgsnämnden, genom ett tillägg till sitt reglemente, ges i uppdrag att genomföra kommunfullmäktiges uppdrag genom att fastställa de verksamhetsområden som prövas enligt LOV, att besluta om godkännande av externa leverantörer och att fastställa timersättning för berörda tjänster, att ge möjlighet till tjänstledighet i upp till ett år för kommunanställda som vill starta eget företag inom verksamhet som prövats enligt LOV, eller följa med som anställd till ett sådant företag, att uppdra åt omsorgsnämnden att före utgången av 2010 presentera en uppföljning av hur detta beslut genomförts. Forts.

25 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 25(36) Kf Ks Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 191 att uppdra åt omsorgsnämnden att i juni 2011 presentera en uppföljning av hur detta beslut genomförts Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att med ändring av tidigare beslut uppdra åt omsorgsnämnden att i juni 2011 presentera en uppföljning av hur detta beslut genomförts.

26 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 26(36) Kf Ks Aktualitetsförklaring av Tanums kommuns översiktsplan ÖP 2002 Gällande översiktplan för Tanums kommuns översiktsplan antogs av kommunfullmäktige den 27 maj 2002, 62. Enligt plan- och bygglagen ska en översiktsplan vara aktuell varför en aktualisering eller aktualitetsförklaring ska göras varje mandatperiod. Innan kommunen beslutar att gällande översiktsplan fortfarande är aktuell skall länsstyrelsen i en sammanfattande redogörelse redovisa synpunkter i fråga om sådana statliga intressen som kan vara av betydelse för kommunens beslut samt ange hur synpunkterna enligt länsstyrelsen mening förhåller sig till översiktsplanen. Inför bedömningen om den gällande översiktsplanen fortfarande och utan omarbetning kan utgöra fortsatt stöd för planläggning och vid tillståndsgivning behöver yttrande inhämtas från Länsstyrelsen och samhällsbyggnadsförvaltningen. Kommunstyrelsen har som ambition att under nästa mandatperiod revidera nu gällande översiktsplan. Kommunstyrelsen beslutade den 4 mars 2009, 31 bland annat att uppdra åt planoch byggavdelningen att utarbeta underlag för beslut om aktualitetsförklaring av gällande översiktsplan (ÖP 2002), Plan- och byggchefen Martin Kvarnbäck inkom med skrivelse i ärendet den 2 mars Skrivelsen avslutas med att plan- och byggchefen konstaterar att gällande översiktsplan sammantaget bedöms kunna aktualitetsförklaras för innevarande mandatperiod. Kommunstyrelsen beslutade den 3 mars 2010, 76, att översända ärendet om aktualitetsförklaring av kommunens översiktsplan (ÖP 02) till länsstyrelsen för yttrande enligt Plan- och bygglagen 4 kap 14. Yttrande från länsstyrelsen önskas senast den 31 maj. Länsstyrelsen inkom den 9 juni 2010 med yttrande angående aktualitetsförklaring av översiktsplan (ÖP) för Tanums kommun. Forts.

27 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 27(36) Kf Ks Samhällsbyggnadsförvaltningens bedömning I plan- och byggchefens skrivelse inkommen den 17 augusti 2010 framgår att kommunen tagit del av Länsstyrelsens yttrande. Med ledning av yttrandet bedömer plan- och byggchefen att översiktsplanen kan aktualiseras för innevarande mandatperiod men att arbete med ny översiktsplan bör påbörjas under nästa mandatperiod. Yttrandet, bilaga. Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 192. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att ÖP 2002 aktualitetsförklaras för innevarande mandatperiod och fortsätter gälla tillsammans med följande fördjupningar och tematiska tillägg av översiktsplanen (ÖP 2002): FÖP Fjällbacka, antagen av kommunfullmäktige den 25 oktober 2004, 74, FÖP Tanumshede, antagen av kommunfullmäktige den 6 februari 2006, 5, FÖP Grebbestad, antagen av kommunfullmäktige den 6 februari 2006, 4, FÖP Hamburgsund, antagen av kommunfullmäktige den 8 september 2008, 91, Tematiskt tillägg till ÖP på temat vindkraft, antagen av kommunfullmäktige den 21 december 2009, 110. Fördjupningar och tematiska tillägg av översiktsplanen ersätter översiktsplanen inom respektive område och tema, att arbetet med ny översiktsplan bör påbörjas under nästa mandatperiod.

28 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 28(36) Kf Ks Slutredovisning - Heestrands ARV/avloppsledning/avloppssanering Heestrand-Slottet Kommunfullmäktige har anslagit tkr i investeringsbudget för 1998, 2003, 2004, 2005, 2006 samt Tekniska nämnden har totalt fördelat tkr ur det generella anslaget Vatten & Avlopp i investeringsbudget för 2008 och År 1998 budgeterades tkr i statsbidrag. Budgeterat statsbidrag uteblev. Tekniska nämnden beslutade den 15 maj 1996 att ge tekniska förvaltningen i uppdrag att utarbeta och komma med förslag till avloppslösningar där avloppsvatten inte genomgår lägre rening än slamavskiljare. I följande förslag till prioritering angavs Heestrand, Slottet-Tegelstrand. Vid förslag på avloppslösningar i aktuellt område föreslogs anläggande av överföringsledning till Hamburgsunds avloppsreningsverk, alternativt byggande av nytt avloppsreningsverk öster om Heestrand. Massivt motstånd från närboende och de extra kostnader ett nytt avloppsreningsverk skulle medföra, gjorde att överföringsledningar till Hamburgsunds avloppsreningsverk valdes beslutade tekniska nämnden att genomföra en förstudie för att visa konsekvenser och effekter av att pumpa avloppsvatten från Heestrand, Tegelstrand och Slottet till Hamburgsunds ARV. Entreprenad etapp 1 - anläggande av sjöförlagda ledningar m mellan Tegelstrand, Slottet och Hamburgsund. Entreprenad etapp 2 tre nya pumpstationer i Tegelstrand respektive Heestrand med tillhörande m ledningar samt åtgärder i Hamburgsunds reningsverk. Entreprenad etapp 3 avbruten på grund av stort behov av sanering av ovidkommande vatten i ledningsnät tillhörande etapp 1 och 2. Entreprenad etapp 3 återupptagen och upphandlad. Reviderad med åtgärder för ovidkommande vatten, m ledningsschakt, 4 st pumpstationer, 400 m dagvattenledning, Etapp 3 möjliggjorde ca 50 nya anslutningar. Entreprenaden är slutbesiktigad och godkänd. Budgeterade investeringsutgifter kr Budgeterade investeringsinkomster kr Redovisade investeringsutgifter kr Redovisade investeringsinkomster kr Överskott kr forts.

29 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 29(36) Kf Ks Tekniska nämndens beslut Tekniska nämnden beslutade den 27 maj 2010, 79, att för sin del godkänna slutredovisningen, och att överlämna redovisningen till kommunfullmäktige. Ekonomikontorets bedömning Ekonomikontoret meddelar i yttrande inkommen den 10 augusti 2010 att slutredovisningen överensstämmer med beviljade medel. Efter behandling i tekniska nämnden har utgifter på kr tillkommit. Redovisade investeringsuppgifter uppgår därmed till kr. Investeringsprojektets överskott uppgår därmed till kr och läggs till eget kapital. Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 193. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att godkänna slutredovisningen inklusive ekonomikontorets korrigering och att investeringsobjektets överskott om kr läggs till eget kapital.

30 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 30(36) Kf Ks Slutredovisning Va-ledningar i Rabbalshede, Rabbalshede Kraft och skola Kommunfullmäktige anslog tkr till Vatten och avlopp i investeringsbudget Tekniska nämnden fördelade tkr till projektet Ledning Rabbalshede Kraft och skola. Åtgärder Objektet avser utbyggnad av ca 350 m va-ledningar samt 1 st pumpstation. Entreprenaden är slutbesiktigad och godkänd. Budgeterade investeringsutgifter Budgeterade investeringsinkomster Redovisade investeringsutgifter Redovisade investeringsinkomster Överskott kr 0 kr kr 0 kr kr Tekniska nämndens beslut Tekniska nämnden beslutade den 27 maj 2010, 80, att godkänna slutredovisningen, samt att överlämna den till kommunfullmäktige. Ekonomikontorets bedömning Ekonomikontoret meddelar i yttrande inkommet den 10 augusti 2010 att slutredovisningen överensstämmer med beviljade medel och redovisat belopp. Investeringsprojektets överskott läggs till eget kapital. Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 194. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att godkänna slutredovisningen och att investeringsobjektets överskott läggs till eget kapital.

31 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 31(36) Kf Ks Slutredovisning Kville-Sandliden, etapp 1 Kommunfullmäktige anslog tkr i investeringsbudget 2007 samt tkr i investeringsbudget 2009 till Vatten och Avlopp. Tekniska nämnden fördelade totalt tkr till projektet Kville-Sandliden, etapp 1. Åtgärder Objektet avser utbyggnad av ca 910 m va-ledningar samt 1 st pumpstation. Entreprenaden är slutbesiktigad och godkänd. Budgeterade investeringsutgifter Budgeterade investeringsinkomster Redovisade investeringsutgifter Redovisade investeringsinkomster Överskott kr 0 kr kr 0 kr kr Tekniska nämndens beslut Tekniska nämnden beslutade den 27 maj 2010, 81, att godkänna slutredovisningen, att överskottet förs över till Kville-Sandliden etapp 2 och 3, samt att överlämna redovisningen till kommunfullmäktige. Ekonomikontorets bedömning Ekonomikontoret meddelar i yttrande inkommen den 10 augusti 2010 att slutredovisning överensstämmer med beviljade medel och redovisat belopp. Investeringsprojektets överskott förs över till Kville-Sandliden etapp 2 och 3. Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 195. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att godkänna slutredovisningen att investeringsobjektets överskott förs över till Kville-Sandliden etapp 2 och 3.

32 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 32(36) Kf Ks Slutredovisning VA Hökebacken m fl, orra Ejgde etapp 1 Kommunfullmäktige anslog tkr i investeringsbudget 2009 till VA Hökebacken m fl, orra Ejgde etapp 1. Åtgärder Objektet avser utbyggnad av ca m va-ledningar inkl serviser samt 1 st pumpstation. Entreprenaden är slutbesiktigad och godkänd. Budgeterade investeringsutgifter Budgeterade investeringsinkomster Redovisade investeringsutgifter Redovisade investeringsinkomster Överskott kr 0 kr kr 0 kr kr Tekniska nämndens beslut Tekniska nämnden beslutade den 27 maj 2010, 82, att godkänna slutredovisningen, att överskottet förs över till VA Hökebacken m fl, orra Ejgde etapp 2, samt att överlämna slutredovisningen till kommunfullmäktige. Ekonomikontorets bedömning Ekonomikontoret meddelar i yttrande inkommen den 10 augusti 2010 att slutredovisning överensstämmer med beviljade medel och redovisat belopp. Investeringsprojektets överskott förs över till VA Hökebacken mfl, orra Ejgde etapp 2. Beredande organs förslag Kommunstyrelsen förslag den 25 augusti 2010, 196. Kommunfullmäktiges behandling av ärendet Beslut att godkänna slutredovisningen att investeringsobjektets överskott förs över till VA Hökebacken mfl, orra Ejgde etapp 2.

33 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 33(36) Kf Ks Anmälningsärende Omsorgsnämnden har inkommit med anmälan enligt socialtjänstlagen 16 kap 6 f-h om personer som beviljats bistånd i form av särskilt boende respektive hemtjänst där beslutet inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Omsorgsnämnden har inkommit med anmälan enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 28 f-g om personer som beviljats bistånd enligt 9 LSS där beslutet inte har verkställts inom tre månader från beslutsdatum. Beredningsförslag att förklara ärendena anmälda.

34 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 34(36) ärvaroförteckning KOMMUFULLMÄKTIGES SAMMATRÄDE den 13 september 2010 Sid 1 Valperiod Omröstningar AM ärvaro Ja ej Avst Ja ej Avst Ja ej Avst ORDIARIE (m) Moderata Samlingspartiet (9) Lennart Larson Hans Schub - Eva-Lena Sundås Roland Isacsson Iris Olsson Anders Johansson Fogelmark Hans Bjerklinger ina Jansson Agne Andrésen - ERSÄTTARE Lars Wennerås Bo Andersson Lena Ahnblom Sune Karlsson Torbjörn Sixtensson ORDIARIE (s) Socialdemokraterna (9) Ronny Larsson Gerd Melin Per Fyrvik - Mats Lindström - Birgit Ekholm Bengt Widengård Ingrid Almqvist Alf Jonasson Ingela Andersson ERSÄTTARE Berndt Wiklund EvaLott Andersson Kjell Jonasson Inga Lill Wahlberg Christian Viklund ORDIARIE (mvt) Miljö- och Vänsterlistan i Tanum (5) Siv Bergström Håkan Elg Louise Thunström

35 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 35(36) iklas Viberg Michael Halvarsson - Anders Schönbeck Thorgny Fransson Katarina Schewenius-Lundin

36 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 36(36) KOMMUFULLMÄKTIGES SAMMATRÄDE den 13 september 2010 Sid 2 Valperiod Omröstningar AM ärvaro Ja ej Avst Ja ej Avst Ja ej Avst ORDIARIE (fp) Folkpartiet (5) Bengt Mattsson Ann-Helén Anneflod Jan Olsson Lennart Fredlund Lennart Stjern ERSÄTTARE Helene Arvidsson Sigge Polson Bertil Engdahl ORDIARIE (c) Centerpartiet (12) Clas-Åke Sörkvist Ann-Marie Olofsson Claes Toreld Björn Christiansson Marcus Toreld Lars Olrog Rolf Hermansson Karl-Erik Hansson Britt Limdal-Hansson Roger Wallentin Rune Hermansson Astrid Helgesson ERSÄTTARE Magnus Aronsson Agneta Olausson Roger Jodensvi Staffan Greby Roger Andreasson Lena Johansson ORDIARIE (kd) Kristdemokraterna (1) Berndt Hansson ERSÄTTARE Kjell-Erik Odelius Birgitta Sahlin SUMMA

Tekniska nämnden (9) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Administration Tn 101. Budgetuppföljning per den 30 juni 2010

Tekniska nämnden (9) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Administration Tn 101. Budgetuppföljning per den 30 juni 2010 Tekniska nämnden 2010-08-23 1(9) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Administration 2009.001-206 Tn 101. Budgetuppföljning per den 30 juni 2010 2010.001-206 Tn 102. Budget 2011 2010.008-200 Tn 103. Meddelande

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(23) KOMMUFULLMÄKTIGE 2008-10-20 94 Laga ordning 95 Projekt Kustzonsplanering och landsbygdsutveckling i norra Bohuslän information 96 Delårsrapport för perioden den 1 januari till

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(19) 43 Laga ordning KOMMUFULLMÄKTIGE 2007-04-23 44 Revisionsberättelse för kommunens räkenskaper och verksamhet för år 2006 45 Bokslut 2006 46 Introduktionsplatser för personer

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2007-12-17

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2007-12-17 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(23) KOMMUFULLMÄKTIGE 2007-12-17 118. Laga ordning 119. Svar på medborgarförslag om möjligheter till kommunal biltvätt 120. Förvaltningsavtal mellan Tanums kommun och Tanums Hamn

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-11-06

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-11-06 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(19) 98 Laga ordning KOMMUFULLMÄKTIGE 2006-11-06 99 Sammankallande i egenskap av ålderspresident 100 Länsstyrelsens protokoll från slutlig röstsammanräkning efter kommunfullmäktigevalet

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(13) Kommunfullmäktige Slutredovisning Utbyggnad av långtidsparkeringar

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(13) Kommunfullmäktige Slutredovisning Utbyggnad av långtidsparkeringar TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(13) KOMMUFULLMÄKTIGE 2011-11-21 95 Laga ordning 96 Slutredovisning Utbyggnad av långtidsparkeringar 97 Kommunal utdebitering för år 2012 98 Försäljning av del av fastigheten Tanum

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(17) KOMMUFULLMÄKTIGE 2010-03-22 32 Laga ordning 33 Medborgarförslag från Stig Aronsson, Tanumshede, om konstgräs för fotboll och friidrott på Hedevallen i Tanumshede 34 Medborgarförslag

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN

KOMMUNSTYRELSEN TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(5) KOMMUSTYRELSE 2014-12-17 Dnr Ärende KS 2014/0091-321 291 Överklagande av Länsstyrelsens beslut 2014-12-01 om förordnande om utvidgat strandskydd i Tanums kommun, Länsstyrelsens

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(34) KOMMUFULLMÄKTIGE 2010-12-13 147 Laga ordning 148 Val av ledamöter, ersättare, ordförande, förste vice ordförande samt andre vice ordförande i kommunstyrelsen 149 Val av ledamöter,

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(25) KOMMUFULLMÄKTIGE 2008-04-21 39. Laga ordning 40. Ändring av kungörelse 41. Information om Fyrbodals kommunalförbund Lasse Lindén, Förbundschef 42. Enkel fråga från Michael Halvarsson

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(16) KOMMUFULLMÄKTIGE 2012-03-19 23 Laga ordning 24 Information om folkhögskolornas roll inom Kompetensplattform Västra Götaland 25 Finansrapport för perioden 1 september - 31 december

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2007-09-10

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2007-09-10 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(26) KOMMUNFULLMÄKTIGE 2007-09-10 78. Laga ordning 79. Information om polisens verksamhet i Strömstads närpolisområde 80. Dagordning 81. Svar på medborgarförslag om gång-och cykelväg

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2009-12-16

KOMMUNSTYRELSEN 2009-12-16 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(5) Dnr Ärende KOMMUSTYRELSE 2009-12-16 2009.307-212 Ks 262 Ansökan från Tanumstrand att utbyggnaden av hotellet får finansieras och bedrivas enligt sale & leaseback-principen Justering(sign)

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-02-14

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-02-14 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(20) KOMMUFULLMÄKTIGE 2011-02-14 1. Laga ordning 2. Svar på motion från Louise Thunström (MVT) om ensamkommande flyktingbarn 3. Exploateringsavtal för försäljning och exploatering

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(20) 67 Laga ordning KOMMUNFULLMÄKTIGE 2006-09-04 68 Förslag till campingpolicy för Tanums kommun 69 Introduktionsinsatser för personer som fått uppehållstillstånd 70 Slutredovisning

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-11-30

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-11-30 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(26) KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-11-30 96 Laga ordning 97 Fråga från Michael Halvarsson (MVT) till kommunfullmäktiges ordförande angående svar på motion om bostadspolitisk debatt 98

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN

KOMMUNSTYRELSEN TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(5) Dnr Ärende KOMMUSTYRELSE 2009-05-06 2009.148-488 Ks 79 Framställan om stöd till Fiskeområde Bohuslän Justering(sign) TAUMS KOMMU PROTOKOLL 2(5) Plats och tid Kommunhuset, Tanumshede,

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Omsorgsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Omsorgsnämnden TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(15) Plats och tid: Sammanträdesrummet Bullaren, kommunhuset, Tanumshede, torsdagen den 17 juni 2010, klockan 9:00-16:00. Ordinarie ledamot ansvarar för att ersättare inkallas vid

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(26) KOMMUFULLMÄKTIGE 2010-10-25 99 Laga ordning 100 Tema Bostäder 101 Medborgarförslag från Hasse Kvillebo om en säker av- och påstigning för barn vid Hamburgsundsskolan 102 Svar

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(27) KOMMUFULLMÄKTIGE 2008-02-11 1. Laga ordning 2. Information - Projektet Konst i offentlig miljö 3. Slutredovisning ombyggnad av Fjällbacka vårdcentral 4. Slutredovisning ytt

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-03-23

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-03-23 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(20) KOMMUFULLMÄKTIGE 2009-03-23 16 Laga ordning 17 Information: Jämställdhet - förutsättning för utveckling? seminarium med Gertrud Åhström 18 Svar på interpellation från Michael

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-09-14

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-09-14 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(27) KOMMUFULLMÄKTIGE 2009-09-14 63 Laga ordning 64 Fråga från Siv Bergström (MVT) till omsorgsnämndens ordförande angående ensamkommande flyktingbarn 65 Medborgarförslag från Jan

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN

KOMMUNSTYRELSEN TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(5) Dnr Ärende KOMMUSTYRELSE 2009-08-26 2009.138-835 Ks 164 Samråd kring Förslag till förvaltningsplan för Västerhavets vattendistrikt Justering(sign) TAUMS KOMMU PROTOKOLL 2(5)

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-05-13

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-05-13 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(21) KOMMUFULLMÄKTIGE 2013-05-13 45 Laga ordning 46 Revisionsberättelse för kommunens räkenskaper och verksamhet för år 2012 47 Bokslut 2012 för Tanums kommun 48 Årsredovisning 2012

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(22) KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-05-11 43 Fråga till ordförande i tekniska nämnden om underhållsplan för våra fastigheter 44 Revisionsberättelse för kommunens räkenskaper och verksamhet

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-06-17

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-06-17 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(20) KOMMUFULLMÄKTIGE 2013-06-17 59 Laga ordning 60 Kompletteringsbudget 2013 61 Delårsbokslut för perioden januari-april 2013 62 Finansrapport för perioden januari-april 2013 63

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Kommunstyrelsen KOMMUNSTYRELSEN

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Kommunstyrelsen KOMMUNSTYRELSEN TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(7) KOMMUSTYRELSE 2011-12-14 2011/0440-212 Ks 341 Yttrande över besvär för kommunstyrelsens beslut den 5 oktober 2011, 279 Detaljplan Tanums-Rörvik 1:141 m.fl. 2011/0515-521 Ks 342

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN

KOMMUNSTYRELSEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(58) Dnr Ärende KOMMUNSTYRELSEN 2010-08-25 2010.430-233 Ks 187 Exploateringsavtal för försäljning och exploatering av mark på Tanums näringspark 2010.390-176 Ks 188 Delegation

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(48) 128 Laga ordning KOMMUFULLMÄKTIGE 2006-12-18 129 Svar på medborgarförslag om cykelbana i Grebbestad 130 Ändring av reglementet för kommunstyrelsen 131 Ändring av reglementet

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Omsorgsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Omsorgsnämnden TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(14) Plats och tid: Sammanträdesrummet Bullaren, kommunhuset, Tanumshede, torsdagen den 24 september 2009, klockan 13:00-17:00. Ordinarie ledamot ansvarar för att ersättare inkallas

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(13) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007-06-18 Dnr Ärende 2007.125-745 Bun 60 Remiss Utsträckt serveringstid i Tanums kommun 2007.146-610 Bun 61 Inriktning för kvalitetsredovisning

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Omsorgsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(12) Omsorgsnämnden TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(12) Plats och tid: Sammanträdesrummet Bullaren, kommunhuset, Tanumshede, torsdagen den 5 mars 2009, klockan 13.00. Ordinarie ledamot ansvarar för att ersättare inkallas vid ev.

Läs mer

Ny lag om brandfarliga och explosiva varor

Ny lag om brandfarliga och explosiva varor 2010-06-30 1 (6) CIRKULÄR 10:47 Avd för tillväxt och samhällsbyggnad Marcus Cato Avd för juridik Ann Sofi Agnevik Räddningschefer Stadsbyggnadschefer Kommunchefer Ny lag om brandfarliga och explosiva varor

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 268 Godkännande av föredragningslistan Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att godkänna den utsända föredragningslistan. 2012.0128-339 269

Läs mer

2010.183-200 Tn 138. Rättelse Driftupphandling 2011, Yttre miljö. 2010.184-200 Tn 139. Rättelse Driftupphandling 2011, Lokalvård

2010.183-200 Tn 138. Rättelse Driftupphandling 2011, Yttre miljö. 2010.184-200 Tn 139. Rättelse Driftupphandling 2011, Lokalvård Tekniska nämnden 2010-10-08 1(8) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 137. Presentation av ny medarbetare 2010.183-200 Tn 138. Rättelse Driftupphandling 2011, Yttre miljö 2010.184-200 Tn 139. Rättelse Driftupphandling

Läs mer

Tekniska nämnden 2010-09-30 1(9) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Tekniska nämnden 2010-09-30 1(9) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Tekniska nämnden 2010-09-30 1(9) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Administration 2010.182-200 Tn 120. Driftupphandling 2011 Byggnader och installationer, Tanums kommun 2010.183-200 Tn 121. Driftupphandling

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(27) KOMMUFULLMÄKTIGE 2008-09-08 79 Laga ordning 80 Svar på medborgarförslag om busstrafik mellan Tanumshede och Hamburgsund 81 Svar på medborgarförslag om anläggande av cykelbana

Läs mer

Tekniska nämnden (5)

Tekniska nämnden (5) TANUMS KOMMUN PROTOKOLL Tekniska nämnden 2015-11-19 1(5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: TN 2015/0354-314 128. Begäran om ställningstagande och förlängd tid av Exploateringsavtal mellan Tanums kommun

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) ÄRENDEFÖRTECKNING: 2013.0308-339 202 Godkännande av föredragningslistan Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att godkänna de utsända föredragningslistorna med följande ändringar:

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(15) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007-01-16 Dnr Ärende 2007.005-601 Bun 1 Val av arbetsutskott 2007-2010 2007.006-601 Bun 2 Val av verksamhetsfaddrar 2007-2010 2007.007-690 Bun

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: Ärenden: 2013.0308-339 186 Godkännande av föredragningslistan Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att godkänna den utsända föredragningslistan med

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(14) Barn- och utbildningsnämnden 2010-01-12 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2010-02-16 Dnr Ärende 9 Information från Folkhälsorådet 10 Arbetsmarknadssituationen bland ungdomar 11

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Miljö- och byggnadsnämnden 2008-12-16

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Miljö- och byggnadsnämnden 2008-12-16 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) ÄRENDEFÖRTECKNING: 367 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående ärende: - Remiss från Lantmäteriet,

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(23) KOMMUFULLMÄKTIGE 2014-09-22 88 Laga ordning 89 Välfärdsbokslut 2013 90 Ansökan om friköp av Oppen 3:51 91 Ansökan om friköp av Oppen 3:52 92 Slutredovisning - Gissleröd Västra,

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) ÄRENDEFÖRTECKNING: 2013.0308-339 135 Godkännande av föredragningslistan Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att godkänna de utsända föredragningslistorna med följande ändringar:

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Kommunfullmäktige Laga ordning och fastställande av dagordning

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(15) Kommunfullmäktige Laga ordning och fastställande av dagordning TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(15) 127 Laga ordning och fastställande av dagordning 128 Ändringar av VA-taxan för 2013 129 Reviderad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område 130 Förändring av justeringsmetod

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Miljö- och byggnadsnämnden (6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Miljö- och byggnadsnämnden 2011-01-25 1(6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 1 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Tillkommande

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 2013.0308-339 89 Godkännande av föredragningslistan Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att godkänna föredragningslistan med följande ändringar,

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(31) KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-02-13 1. Laga ordning 2. Fråga angående polisens närvaro i Tanums kommun från Paul Carlsson (FP) till kommunstyrelsens ordförande 3. Information redovisning

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2008-10-01

KOMMUNSTYRELSEN 2008-10-01 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(32) Dnr Ärenden KOMMUNSTYRELSEN 2008-10-01 2008.016-923 Ks 205 Delårsrapport för perioden den 1 januari till den 31 augusti 2008 2008.015-923 Ks 206 Finansrapport för perioden

Läs mer

Protokoll. Byggnadsnämnden

Protokoll. Byggnadsnämnden Byggnadsnämnden 133-134 Byggnadsnämnden Sida 2 Byggnadsnämndens sammanträde 133 Delårsrapport per 2010-06-30 134 Remiss Ändring av reglementen, nya regler för strandskydd och prövning av vindkraft Byggnadsnämnden

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2005-11-23

KOMMUNSTYRELSEN 2005-11-23 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(23) Dnr Ärenden KOMMUNSTYRELSEN 2005-11-23 2005.624-563 Ks 275 Förslag till ändring av taxa för avfallsbehandling vid Tyfts avfallsanläggning samt återvinningscentralerna Tyft

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(29) KOMMUFULLMÄKTIGE 2009-06-22 44 Laga ordning 45 Välfärdsbokslut- information 46 Fråga från Lars Olrog (C) till tekniska nämndens ordförande om hur kretsloppsfrågan utreds 47

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(10) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2010-04-27 Dnr Ärende 32 Information från Folkhälsorådet 33 Elev- och föräldraenkät 34 Information och diskussion om resurser och måluppfyllelse

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(10) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2007-04-23 Dnr Ärende 2007.102-130 Bun 44 Reviderad verksamhetsplan 2007 Arbetsmarknadsenheten 2007.103-610 Bun 45 Kvalitetsredovisning 2006 46

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Miljö- och byggnadsnämnden 2010-03-23

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) Miljö- och byggnadsnämnden 2010-03-23 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (7) ÄRENDEFÖRTECKNING: 65 Godkännande av föredragningslistan Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående ärende:

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-12-14

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2015-12-14 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(12) KOMMUFULLMÄKTIGE 2015-12-14 125 Medborgarförslag om reducerad taxa vid bygglov i samband med installation av mikroproduktion av el på egen fastighet 126 Medborgarförslag avseende

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-09-16

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-09-16 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr Ärende Tid: Tisdag 2014-09-16, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Bullaren, Kommunhuset, Tanumshede 2014/0042-339 191 Godkännande av föredragningslistan

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Miljö- och byggnadsnämnden 2010-01-26

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Miljö- och byggnadsnämnden 2010-01-26 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) ÄRENDEFÖRTECKNING: 1 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående ärende: - Ansökan från Marius

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2010-09-20 09-26 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2010-09-19 Kommun: TANUM Plats: Mötesplats Fasetten, Trollhättan Dnr: 201-16664-2010 Rösträkningen och

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (7)

Miljö- och byggnadsnämnden (7) Miljö- och byggnadsnämnden 2012-03-27 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: 67 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående ärenden: - Besiktning

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (6)

Miljö- och byggnadsnämnden (6) Miljö- och byggnadsnämnden 2011-10-18 1(6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 279 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring Tillkommande

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(14) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-01-11 Dnr Ärende 1 Information 2011.002-600 Bun 2 Elektroniska utskick av kallelser och protokoll 2011.003-600 Bun 3 Val av arbetsutskott

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2007-11-20 ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Miljö- och byggnadsnämnden 2007-11-20 ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: ÄRENDEFÖRTECKNING: 305 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående ärenden: Förhandsbesked för bostadshus, Bo Berggren, Hamburgsund,

Läs mer

Tekniska nämnden 2006-10-26 1(7) 2006.239-543 Tn 158 Justering av va-taxan för 2007 avseende anslutningsavgifter

Tekniska nämnden 2006-10-26 1(7) 2006.239-543 Tn 158 Justering av va-taxan för 2007 avseende anslutningsavgifter Tekniska nämnden 2006-10-26 1(7) ÄREDEFÖRTECKIG: Dnr: : Ärenden: 2006.239-543 Tn 158 Justering av va-taxan för 2007 avseende anslutningsavgifter 2006.214-5623 Tn 159 Förslag till ändring av renhållningstaxa

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2010-05-18 1(6)

Miljö- och byggnadsnämnden 2010-05-18 1(6) Miljö- och byggnadsnämnden 2010-05-18 1(6) ÄRENDEFÖRTECKNING: 2010.0894-339 146 Parentation 147 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring:

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Omsorgsnämnden 2012-12-13

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Omsorgsnämnden 2012-12-13 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(17) Plats och tid: Sammanträdesrummet Bullaren, kommunhuset, Tanumshede, torsdagen den 13 december 2012, klockan 13:15. Ordinarie ledamot ansvarar för att ersättare inkallas vid

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Diarienummer Kommunstyrelsen KS 2017/

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Diarienummer Kommunstyrelsen KS 2017/ Protokoll 1 (5) Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanrädeslokal Bullaren i kommunhuset, Tanumshede, kl 08.30 08,45 Ledamöter Övriga närvarande Justeringens plats och tid Paragrafer 97 Se nästa sida. Ulf

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2009-09-22 1(6)

Miljö- och byggnadsnämnden 2009-09-22 1(6) Miljö- och byggnadsnämnden 2009-09-22 1(6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 228 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr Ärende Tid: Tisdag 2016-01-19, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Tjurpannan, Tedacthuset, Tanumshede 2016/0003-339 1 Godkännande av föredragningslistan

Läs mer

Budget och verksamhetsstyrning

Budget och verksamhetsstyrning ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr : Ärende Tid: Tisdag 2016-02-23, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Tjurpannan, Tedacthuset, Tanumshede 2016/0003-339 21 Godkännande av föredragningslistan att godkänna de utsända

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Diarienummer Kommunfullmäktige KS 2016/ Sofia Reimbert. Kommunfullmäktige

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Diarienummer Kommunfullmäktige KS 2016/ Sofia Reimbert. Kommunfullmäktige Protokoll 1 (20) Diarienummer KS 2016/0054-900 Kommunfullmäktige Plats och tid Tanumskolans matsal, Tanumshede, kl 18.30 19.30 Ledamöter Övriga närvarande Se nästa sida. Aronsson Hammar, Ida, Kanslichef

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(24) KOMMUFULLMÄKTIGE 2012-09-10 74 Laga ordning 75 Fråga angående upphandling av lokalvård från Hanna Macke (MVT) till tekniska nämndens ordförande 76 Budgetuppföljning för Tanums

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2008-05-20 ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Miljö- och byggnadsnämnden 2008-05-20 ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 127 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående ärende: Förhandsbesked för bostadshus, Richard

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-18

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2015-08-18 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: Tid: Tisdag 2015-08-18, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Tjurpannan, Tedacthuset, Tanumshede 2015/0120-339 165 Godkännande av föredragningslistan Miljö-

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-21

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) Miljö- och byggnadsnämnden 2014-10-21 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr Ärende Tid: Tisdag 2014-10-21, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Bullaren, Kommunhuset, Tanumshede 2014/0042-339 225 Godkännande av föredragningslistan

Läs mer

Tekniska nämnden 2007-04-26 1(17) 62. Kommunala Handikapprådet

Tekniska nämnden 2007-04-26 1(17) 62. Kommunala Handikapprådet Tekniska nämnden 2007-04-26 1(17) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Information 61. Folkhälsorådet 62. Kommunala Handikapprådet 2007.006-200 Tn 63. Samhällsbyggnadsförvaltningen Administration 2007.007-200

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (5) ÄRENDEFÖRTECKNING: 2013.0308-339 163 Godkännande av föredragningslistan Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att godkänna de utsända föredragningslistorna med följande ändringar:

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(16) Omsorgsnämnden 2009-06-25

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(16) Omsorgsnämnden 2009-06-25 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(16) Plats och tid: Sammanträdesrummet Bullaren, kommunhuset, Tanumshede, torsdagen den 25 juni 2009, klockan 13:00. Ordinarie ledamot ansvarar för att ersättare inkallas vid ev.

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE

KOMMUNFULLMÄKTIGE TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(36) KOMMUFULLMÄKTIGE 2014-05-05 31. Laga ordning 32. Revisionsberättelse för kommunens räkenskaper och verksamhet för år 2013 33. Beviljande av ansvarsfrihet för år 2013- barn-

Läs mer

Kommunstyrelsen. Protokoll 1 (6) Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl Ledamöter Övriga närvarande

Kommunstyrelsen. Protokoll 1 (6) Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl Ledamöter Övriga närvarande Protokoll 1 (6) Sammanträdesdatum Diarienummer Kommunstyrelsen 2016-09-28 KS 2016/0481-900 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammaträdeslokal Bullaren, kommunhuset, kl 08.30 08.45 Ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Omsorgsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(17) Omsorgsnämnden TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(17) Plats och tid: Sammanträdesrummet Bullaren, kommunhuset, Tanumshede, tisdagen den 19 juni 2007, klockan 13.00. Ordinarie ledamot ansvarar för att ersättare inkallas vid ev.

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-12

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-12 TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(26) KOMMUFULLMÄKTIGE 2011-09-12 59. Laga ordning 60. Förvärv av fastigheten Tanum Tanumshede 2:68 av Curt Bohlins Fastighetsförvaltning AB 61. Kommuninvest ekonomisk förening Förtydligat

Läs mer

2007.1088-339 184 Konst i offentlig miljö ett Fyrbodalprojekt Förvaltningschef Ann-Carin Andersson informerade

2007.1088-339 184 Konst i offentlig miljö ett Fyrbodalprojekt Förvaltningschef Ann-Carin Andersson informerade ÄRENDEFÖRTECKNING: 182 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående ärende: Avloppsanläggning för Tanums-Ejgde 2.40 Tillkommande

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Miljö- och byggnadsnämnden (5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Miljö- och byggnadsnämnden 2009-02-02 1(5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 13 Godkännande av fördragningslistan Mbn beslutar att godkänna den utsända föredragningslistan. Miljöärenden 2008.0471-821

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(18) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-11-17 Dnr Ärende 95 Information från Folkhälsorådet 96 Delårsbokslut 2009.220-955 Bun 97 Kulturpriser och kulturstipendium 2009.243-380 Bun

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden 2011-12-13 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Miljö- och byggnadsnämnden 2011-12-13 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Miljö- och byggnadsnämnden 2011-12-13 1(7) ÄRENDEFÖRTECKNING: 343 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående ärenden: - Detaljplan

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Miljö- och byggnadsnämnden 2010-04-20 ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) Miljö- och byggnadsnämnden 2010-04-20 ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1 (9) ÄRENDEFÖRTECKNING: 105 Godkännande av föredragningslistan Mbn beslutar att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Tillkommande ärenden: - Fullmakt

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) ÄRENDEFÖRTECKNING: 2013.0308-339 59 Godkännande av föredragningslistan Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att godkänna de utsända föredragningslistorna med följande ändring:

Läs mer

Tekniska nämnden (5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Tekniska nämnden (5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Tekniska nämnden 2011-01-20 1(5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 2010.0363-563 Tn 1. Renhållningstaxa för bostäder och verksamheter med hushållsliknande avfall från och med 1 januari 2011 och taxa för

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(4) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(4) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(4) ÄRENDEFÖRTECKNING: Tid: Tisdag 2015-02-17, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Bullaren, Kommunhuset, Tanumshede 2015/0120-339 33 Godkännande av föredragningslistan Miljö-

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Tid: Tisdag 2016-05-24, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Tjurpannan, Tedacthuset, Tanumshede 2016/0003-339 77 Godkännande av föredragningslistan Miljö-

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Omsorgsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(11) Omsorgsnämnden TAUMS KOMMU PROTOKOLL 1(11) Plats och tid: Sammanträdesrummet Bullaren, kommunhuset, Tanumshede, torsdagen den 25 oktober 2007, klockan 13:00. Ordinarie ledamot ansvarar för att ersättare inkallas vid

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Miljö- och byggnadsnämnden ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 213 Godkännande av föredragningslistan Mbn beslutar att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Tillkommande ärende: Samråd beträffande fördjupning

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(19) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-06-02 Dnr Ärende 44 Information från Folkhälsorådet 2009.056-606 Bun 45 Skydds/arbetskläder 2009.110-600 Bun 46 Snabbstöd till föreningar

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(6) Barn- och utbildningsnämnden 2010-06-01 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2010-06-01 Dnr Ärende 2010.131-380 Bun 39 Tanums kommuns behov av tillgång till digital utrustning för

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-10-13

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-10-13 TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(19) BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2009-10-13 Dnr Ärende 79 Information från Folkhälsorådet 2009.094-606 Bun 80 Delårsbokslut 2009.215-607 Bun 81 Utbud Tanums gymnasieskola 2007.200-623

Läs mer

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Miljö- och byggnadsnämnden

TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) Miljö- och byggnadsnämnden TANUMS KOMMUN PROTOKOLL 1(5) ÄRENDEFÖRTECKNING: Tid: Tisdag 2015-03-24, klockan 08:30 Plats: Sammanträdesrum Bullaren, Kommunhuset, Tanumshede 2015/0120-339 54 Godkännande av föredragningslistan Miljö-

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden (6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden:

Miljö- och byggnadsnämnden (6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: Miljö- och byggnadsnämnden 2009-06-16 1(6) ÄRENDEFÖRTECKNING: Dnr: : Ärenden: 172 Godkännande av föredragningslistan Mbn besl att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående

Läs mer

Folkhälsorådet Birgitta Nilsson (M) informerade. Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att tacka för informationen.

Folkhälsorådet Birgitta Nilsson (M) informerade. Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att tacka för informationen. ÄRENDEFÖRTECKNING: 2013.0308-339 227 Godkännande av föredragningslistan Miljö- och byggnadsnämnden beslutar att godkänna den utsända föredragningslistan med följande ändring: Utgående ärenden: Ansökan

Läs mer