Allmän bakgrund Det enskilda fallet AD-dom 97/1998

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allmän bakgrund Det enskilda fallet AD-dom 97/1998"

Transkript

1 Allmän bakgrund Inom energibranschens nätverk i alkohol- och narkotikafrågor har frågan om tester (narkotika- och alkohol) diskuterats i olika sammanhang. I nätverket finns en stor samstämmighet om att tester inte är en åtgärd som ensamt kan uppnå målet en narkotikafri och nykter arbetsplats. Tester måste ses som en insats i samspel med andra åtgärder. Flera arbetsplatser inom branschen har antagit ett preventionsprogram som omfattas av följande åtgärder: skriven policy med handlingsprogram, information och utbildning riktad till all personal, särskild utbildning och träning till personer i arbetsledande ställning samt andra nyckelgrupper som fackligt förtroendevalda etc., tester (här oftast urinprov gällande narkotika) och rehabilitering för den med missbruksproblem. Dessutom har arbetsplatser som är medlemmar i nätverket och beslutat om tester särskilt betonat vikten av att dessa skall vara säkra och ha stöd av flertalet av de anställda. Arbetsdomstolen (AD) nyligen avkunnat en dom som rör narkotika- och alkoholtestning vid OKGs kärnkraftverk (AD-dom nr 97/1998). Flera av nätverkets medlemsföretag har önskat en sammanfattning av utfallet från denna dom. Denna skrivning har tillkommit i samråd med Jan Nordin, EFA, som var ombud för OKG AB i förhandlingarna i AD. Det enskilda fallet AD-dom 97/1998 Vi kommer i denna redovisning använda oss av uttrycket drogtest som en gemensam beteckning för tester avseende såväl alkohol som narkotika. Anledning till denna gemensamma beteckning är att arbetsdomstolen i sin skrivning (AD-dom nr 97/1998) just använder ordet drogtester. OKG Aktiebolag har under flera år aktivt arbetat med framtagningen av ett drogpreventivt program. Detta utvecklingsarbete som skett i samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationerna har pågått under flera år. Företagets policy program (Vår syn på alkohol och narkotika) är det dokument som reglerar skyldigheten för alla anställda att delta i drogtestningen. Här finns även i detalj reglerat hur drogtestningen skall utföras på ett för den enskilde säkert sätt. Detta drogpolicyprogram har antagits som ett kollektivavtal av samtliga organisationer vid arbetsplatsen förutom Svenska Elektrikerförbundet. I den aktuella domen hävdade Elektrikerförbundet att arbetstagaren (i detta fall en lokalvårdare) inte var skyldig att underkasta sig drogtestning. Motivet till detta var främst att drogtestning i allt för hög grad skulle kränka vederbörandes personliga integritet.

2 Företaget hävdade att det förelåg en skyldighet att genomgå en drogtestning enligt vad som står i policyprogrammet. Detta främst med hänsyn till reglerna i arbetsmiljölagen och arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet samt den särskilda verksamheten som bedrivs vid ett kärnkraftverk. Centrala resonemang i domen Europakonventionen Svenska Elektrikerförbundet (SE) framhåller att drogtestning strider mot artikel 8 punkt 1 i Europakonventionen. I artikel 8 anges bl.a. att envar har ätt till skydd för sitt privata- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens. AD finner ingen anledning att pröva Europakonventionens regler. Motiveringen är att de finner att något generellt förbud mot drogtestning inte kan grundas på dessa regler. Motivet till testning OKG framhåller företagets skyldighet att enligt 3 kap. 2 arbetsmiljölagen så skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall. Det står även i 4 samma kapitel att arbetsgivaren skall medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i genomförandet av de åtgärder som behövs för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Mot den bakgrunden har OKG tagit fram ett heltäckande preventionsprogram innehållande policy, utbildning, testning och rehabilitering. Enligt ADs bedömning råder det inte något tvivel om att OKG har ett starkt intresse av att genomföra drogtester avseende anställda och andra som verkar inom bolagets anläggningar såsom ett led i att skapa och vidmakthålla en drogfri miljö inom verksamheten. Särskilda riskarbeten SE har ifrågasatt kravet att OKG skall testa all personal, även de som inte befinner sig inom särskilda riskarbeten. AD diskuterar kring detta krav och menar att det inte finns så mycket som talar för att man på en arbetsplats som OKG endast skall drogtesta personer med särskilda säkerhetsrelaterade arbeten. AD framhåller; Några skäl är av praktisk natur. Det torde vara en grannlaga och föga meningsfull uppgift att dra gränsen mellan anställda som skulle vara skyldiga att underkasta sig drogtester och dem som inte skulle åläggas detta. Vidare säger AD att med hänsyn till den särskilda karaktär på den verksamhet som bedrivs, får antas ha ett befogat intresse av att utåt kunna ange att bolaget gör alla rimliga ansträngningar för att åstadkomma en totalt drogfri miljö och att i linje med sådana ansträngningar ligger att låta antidrogprogrammet med dess drogtester gälla samtliga anställda.

3 Personliga integriteten En central fråga i detta tvistemål var om OKGs drogtester var kränkande för den personliga integriteten. AD framhåller att man vid testning skall beakta att testning äger rum inom FHV och att man använder sig av ett ackrediterat laboratorium. Detta vill säga att testförfarandet (chain of custody), från provtagning till analys, bedömning och provsvar skall följa vissa krav på säkerhet. I domen står att läsa: Enligt arbetsdomstolens bedömning kan provtagning anses vara för den enskilde föga integritetskränkande. Domstolen kan inte finna att provtagningen varit på något sätt förnedrande för den enskilde. Förekomst AD diskuterar vilken betydelse skall tillmätas omständigheter såsom att drogmissbruk inte finns eller är mindre förekommande på en arbetsplats som OKG. AD framhåller att det är en helt orealistisk inställning att anse att drogtester skulle uteslutas från ett antidrogprogram därför att det inte finns anledning att tro att drogmissbruk inte förekommer hos arbetsgivaren. Tvärt om torde det förhålla sig på det sättet att ett i och för sig framgångsrikt antidrogprogram förlorar väsentligt i trovärdighet, om man avstår från att genomföra drogtester. Därtill kommer att det finns anledning att anta att vetskapen om att drogtester förekommer har en avhållande effekt på den som känner en frestelse att använda droger. Testintervall och preparat OKGs drogtestning har varit kopplad till en hälsoundersökning var tredje år. AD riktar en viss kritik mot detta förfarande och skriver; Domstolen syftar därvid särskilt på att testning inte innehåller något moment av överraskning för den enskilde men även på att testning sker med långa tidsmellanrum och endast gäller cannabis. Vad AD troligen avser är att det vore effektivare med en slumpmässig testning där överraskningsmomentet finns med och att inte enbart testa för cannabis. Narkotikatestning ADs samlade bedömning vad gäller narkotikatestning är den att lokalvårdaren är skyldig att genomgå narkotikatest enligt den av OKG utfärdade instruktionen därom. AD skriver i sina avslutande synpunkter att man kan sålunda inte av domskälen dra några slutsatser om vilka påföljder som kan riktas mot henne om hon inte medverkar till testning.

4 Alkoholtestning AD framhåller att den grundläggande skillnaden i alkohol och narkotika är att det sistnämnda är olagligt och straffbart att konsumera. AD är däremot kritisk och underkänner även alkoholtesterna, i dess nuvarande form, på OKG. AD framhåller framförallt osäkerheten (träffsäkerheten) i de metoder som idag används. AD skriver; För domstolens prövning räcker det att kunna göra antagandet att vid det alldeles övervägande antalet av de positiva testfallen orsaken till det positiva utfallet är ett annat än alkoholbruk. Detta är enligt domstolens mening ägnat att väcka betänkligheter. AD anser att det inte finns någon skyldighet att medverka till alkoholtestning med de metoder som idag används på OKG. Avslutande skriver AD att ställningstagandet vad gäller alkoholtester, att man inte stödjer dessa, skall givetvis inte föranleda slutsatser om hur man generellt bör se på alkoholtestning. Det förhåller sig inte på det sättet att alkoholtestning inte alls skulle kunna genomföras. Avgörande är bl.a. hur testningen är utformad. Några centrala slutsatser i domen Det är tillåtet för parter att genom kollektivavtal, i det enskilda anställningsavtalet eller i annan form komma överens om rätt för arbetsgivare att genomföra drogtester. Avtal härom är i princip giltigt. Utförande av drogtestet vid ett kärnkraftverk har sådan naturlig anknytning till verksamheten att detta får anses reglerat som en arbetsledningsfråga i gällande kollektivavtal. Den anställde är således skyldig följa arbetsgivarens beslut om inte arbetsgivaren överskridit gränsen för sin arbetsledningsrätt. Enligt domstolen råder det inte något tvivel om att det aktuella kärnkraftverket har ett starkt intresse av att genomföra drogtester som ett led i att skapa och vidmakthålla en drogfri miljö. Drogtesterna skall av flera olika skäl omfatta samtliga anställda. Domstolen noterar att provtagningen sker inom ramen för företagshälsovården och analyseras av ackrediterat laboratorium. Provtagningen kan anses vara för den enskilde föga integritetskränkande och inte på något sätt förnedrande. Domstolen finner att varje grund saknas för att anse att provtagningen skett i sådana former eller att drogtesterna genomförts under sådana omständigheter i övrigt att det av detta skäl förelegat rätt för den enskilde att underlåta medverkan. Ett antidrogprogram förlorar enligt domstolen väsentligt i trovärdighet om man avstår från att genomföra också drogtester. Vetskap om drogtester har en avhållande effekt.

5 Beträffande narkotikatestning anser domstolen att det bör föreligga moment av överraskning, äga rum med kortare tidsintervall än 3 år och omfatta flera narkotiska preparat än cannabis. Trots detta godkänns det aktuella testet eftersom företaget varit överens med flertalet fackliga organisationer. Domstolen uttalar vidare att det finns anledning räkna med att kontrollmomentet kommer att skärpas efter hand. Lokalvårdaren var därför skyldig genomgå narkotikatest. Beträffande alkoholtestningen i det aktuella fallet, konstaterar domstolens majoritet att vid det alldeles övervägande antalet av de positiva testfallen är orsaken till det positiva utfallet ett annat än alkoholbruk. Enligt en sakkunniguppgift i målet är endast 30% av de positiva utfallen beroende på alkoholbruk. Med hänsyn härtill anser domstolen att lokalvårdaren inte varit skyldig medverka i alkoholtestningen. Enligt domstolen skall slutsatsen beträffande den aktuella alkoholtestningen inte föranleda några slutsatser om hur man generellt bör se på alkoholtestning. Alkoholtestning kan således mycket väl vara tillåten, men avgörande är att metoden för testningen ger ett säkrare resultat än vad som förelegat i det aktuella fallet. Det är troligt att domstolens slutsatser kommer att i en framtid få principiell betydelse när det gäller tester avseende alkohol och narkotikaanvändning inom arbetslivet. Nicke Rundqvist, personalman på OKG Aktiebolag får avsluta denna skrivning; Det viktiga är att nu skall vi gå vidare och fortsätta det lokala utvecklingsarbetet av drogpolicyn tillsammans med samtliga fackliga organisationer på företaget. Vi skall även genom nätverket ta vara på erfarenheterna som finns inom branschen. För Energibranschens Resurscentrum i alkohol och narkotikafrågor. Ulric Hermansson Resurscentrum Karin Lindgren Resurscentrum

Drogtester i ett arbets och organisationspsykologiskt samt samhälleligt sammanhang. Marie Louise Österlind Högskolan Kristianstad

Drogtester i ett arbets och organisationspsykologiskt samt samhälleligt sammanhang. Marie Louise Österlind Högskolan Kristianstad Drogtester i ett arbets och organisationspsykologiskt samt samhälleligt sammanhang Marie Louise Österlind Högskolan Kristianstad Ett prioriterat delmål för den svenska alkoholpolitiken ALKOHOLFRIA ARBETSPLATSER

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Grönklittsgruppen AB och dess dotterbolag

Alkohol- och Drogpolicy för Grönklittsgruppen AB och dess dotterbolag Alkohol- och Drogpolicy för Grönklittsgruppen AB och dess dotterbolag Missbruk av alkohol och droger är ett samhällsproblem och Grönklittsgruppen och dess dotterbolags (nedan kallad Grönklittkoncernen)

Läs mer

Riktlinjer för Alkohol & Droger

Riktlinjer för Alkohol & Droger Riktlinjer för Alkohol & Droger Omtanke är en viktig del i FORIAs företagskultur. Genom att förebygga, upptäcka och rehabilitera missbruk visar Du som chef omtanke om dina medarbetare. Tillsammans med

Läs mer

Är tester det bästa sättet att stävja missbruk?

Är tester det bästa sättet att stävja missbruk? Är tester det bästa sättet att stävja missbruk? SEKOs vägledande principer om drogtester vid arbetsplatser med privatanställda Är tester det bästa sättet att stävja missbruk? SEKOs vägledande principer

Läs mer

Riktlinjer gällande droger i arbetslivet och drogtester

Riktlinjer gällande droger i arbetslivet och drogtester Riktlinjer gällande droger i arbetslivet och drogtester Missbruk är ett utbrett samhällsproblem i Sverige. Visions medlemmar ingår i och är en del av samhällsutvecklingen. Många av Visions medlemmar möter

Läs mer

AVTAL OM ALKOHOL- OCH DROGTESTER

AVTAL OM ALKOHOL- OCH DROGTESTER Gäller från och med 2006-12-01 AVTAL OM ALKOHOL- OCH DROGTESTER Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR Hotell och Restaurang Facket, HRF 1 Innehåll: Avtal om alkohol- och drogtester........................

Läs mer

För att föregå med gott exempel ska Varbergs Föreningsråd ej servera alkoholhaltiga drycker vid representation eller vid egna arrangemang.

För att föregå med gott exempel ska Varbergs Föreningsråd ej servera alkoholhaltiga drycker vid representation eller vid egna arrangemang. ALKOHOL- OCH DROGPOLICY för Varbergs Föreningsråd. Arbete och droger hör inte ihop Denna policy innebär ett klart avståndstagande från all form av ickemedicinsk användning av läkemedel samt missbruk av

Läs mer

Unionens politiska riktlinjer. Alkohol och droger på jobbet

Unionens politiska riktlinjer. Alkohol och droger på jobbet Unionens politiska riktlinjer Alkohol och droger på jobbet Om Unionens politiska riktlinjer Arbetsmiljö är ett av Unionens prioriterade områden. Därför har Unionen antagit en arbetsmiljöpolitisk plattform

Läs mer

Hög eller full på jobbet, vem bryr sig? om alkohol och droger på jobbet

Hög eller full på jobbet, vem bryr sig? om alkohol och droger på jobbet Hög eller full på jobbet, vem bryr sig? om alkohol och droger på jobbet 1 2005 Landsorganisationen i Sverige Producerad av Bilda Idé Omslagsfoto Lars Dahlström TIOFOTO Foto sid 7 Bengt-Göran Carlsson TIOFOTO

Läs mer

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER POLICY 1(5) ALKOHOL OCH ANDRA DROGER Användning av droger och arbete hör inte ihop. Eftersom vår arbetsplats ställer särskilt höga krav på säkerhet får inga anställda eller tillfälligt verksamma personer

Läs mer

Riktlinjer gällande droger i arbetslivet och drogtester

Riktlinjer gällande droger i arbetslivet och drogtester Förbundsstyrelsen Sida 1 Riktlinjer gällande droger i arbetslivet och drogtester Idag är den totala konsumtionen av alkohol i Sverige större än de senaste 100 åren. Kvinnors konsumtion har ökat. Enbart

Läs mer

ständigt aktuellt Temat för tidningen är alkohol och Arbetet med alkohol och droger Tema: Alkohol & droger

ständigt aktuellt Temat för tidningen är alkohol och Arbetet med alkohol och droger Tema: Alkohol & droger Arbetet med alkohol och droger ständigt aktuellt Temat för tidningen är alkohol och droger i arbetslivet, ett tema som jag är övertygad om att alla känner igen sig i. Företagshälsovården har alltid jobbat

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy

Alkohol- och drogpolicy Alkohol- och drogpolicy Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17, KF 243 Gäller från och med 2013-01-01 2 Vimmerby kommuns syn på skadligt bruk i arbetslivet Med alkohol avses i denna policy drycker med

Läs mer

C-UPPSATS. Drogtester i arbetslivet

C-UPPSATS. Drogtester i arbetslivet C-UPPSATS 2009:113 Drogtester i arbetslivet Mikael Gustavsson Luleå tekniska universitet C-uppsats Rättsvetenskap Institutionen för Industriell ekonomi och samhällsvetenskap Avdelningen för Samhällsvetenskap

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy Rehabiliteringspolicy Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2002-03-27 av Kommunfullmäktige 31 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

ALKOHOL-DROGER Policy/handlingsplan

ALKOHOL-DROGER Policy/handlingsplan Skolförvaltningen Utbildnings och arbetsmarknadsförvaltningen Sala kommun ALKOHOL-DROGER Policy/handlingsplan Nov 2006 Allmänt Nittio (90) procent av den vuxna befolkningen i Sverige konsumerar alkohol.

Läs mer

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER

ALKOHOL OCH ANDRA DROGER ANVISNING 1(5) ALKOHOL OCH ANDRA DROGER Användning av droger och arbete hör inte ihop. Eftersom vår arbetsplats ställer särskilt höga krav på säkerhet får inga anställda eller tillfälligt verksamma personer

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

Alkohol/drogpolicy med Antagen: KS handlingsplan och skriftlig Överenskommelse som bilagor

Alkohol/drogpolicy med Antagen: KS handlingsplan och skriftlig Överenskommelse som bilagor Reviderad: Alkohol/drogpolicy med Antagen: KS 2002 03 04 37 handlingsplan och skriftlig Överenskommelse som bilagor 1. Kommunens grundsyn Gnesta kommuns arbetsplatser ska vara alkohol- och drogfria. Det

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Förkortningar... 3 1. Inledning... 4 1.1 Problem... 4 1.2 Frågeställning... 4 1.2.1 När är det berättigat för arbetsgivaren att kräva alkohol- och drogtest?... 4 1.2.2 Vad finns det

Läs mer

Drogpolicy. Dorotea kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den , 52

Drogpolicy. Dorotea kommun. Antagen av Kommunfullmäktige den , 52 Drogpolicy för ANSTÄLLDA INOM Dorotea kommun Antagen av Kommunfullmäktige den 2005-12-13, 52 Inledning Detta dokument ersätter Drogpolicydokument för Dorotea kommun som utarbetades under 1995. Denna policy

Läs mer

Missbruk av alkohol, spel och droger. Arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter. Lotta Sundin Arbetsrättsjurist

Missbruk av alkohol, spel och droger. Arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter. Lotta Sundin Arbetsrättsjurist Missbruk av alkohol, spel och droger Arbetsgivarens rättigheter och skyldigheter Lotta Sundin Arbetsrättsjurist Missbruk? Medicinskt Arbetsmiljörättsligt Arbetsrättsligt dvs AD:s resonemang Droger Alkohol

Läs mer

Rättsliga aspekter på övervakning på arbetsplatsen. Helena Andersson Institutet för rättsinformatik Stockholms universitet

Rättsliga aspekter på övervakning på arbetsplatsen. Helena Andersson Institutet för rättsinformatik Stockholms universitet Rättsliga aspekter på övervakning på arbetsplatsen Helena Andersson Institutet för rättsinformatik Stockholms universitet Får man verkligen göra så här? Helena Andersson Institutet för rättsinformatik

Läs mer

LSR Site Ste - Ingen alkohol eller andra droger

LSR Site Ste - Ingen alkohol eller andra droger Referenser till andra rutiner... 1 1 SYFTE OCH MÅL... 2 2 OMFATTNING... 2 3 MINIMIKRAV... 2 3.1 Testning vid nyanställning... 2 3.2 Slumpvis testning av droger och alkohol... 2 3.3 Testning vid misstanke

Läs mer

INTEGRITETSSKYDD I ARBETSLIVET Utredningen om Integritetsskydd i arbetslivet (SOU 2009:44)

INTEGRITETSSKYDD I ARBETSLIVET Utredningen om Integritetsskydd i arbetslivet (SOU 2009:44) Dokument Sida YTTRANDE 1 (9) Datum Referens: Analys och samhällspolitik/samuel Engblom 2009-08-24 Direkttel: 08-782 91 37 E-post: samuel.engblom@tco.se Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM INTEGRITETSSKYDD

Läs mer

Tidigt ingriper vid drogmissbruk hos en anställd samt aktivt verkar för en rehabilitering

Tidigt ingriper vid drogmissbruk hos en anställd samt aktivt verkar för en rehabilitering VÅR DROGPOLICY ANSTÄLLD OCH POLITIKER I SAMVERKAN Vår målsättning är att man i organisationen Genom förebyggande insatser motverkar ohälsa och utslagning från arbetslivet Kräver en drogfri arbetsmiljö

Läs mer

Ekbackeskolan Osby. Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan

Ekbackeskolan Osby. Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan Ekbackeskolan Osby Handlingsplan för Tobak, Alkohol och Droger på Ekbackeskolan Upprättad april 2017 Våra mål Att våra elevers studietid är tobaksfri Att den totala alkoholkonsumtionen minskar Att elever

Läs mer

Riktlinje för motverkan av alkohol- och annan droganvändning 2005-06-16

Riktlinje för motverkan av alkohol- och annan droganvändning 2005-06-16 Riktlinje för motverkan av alkohol- och annan droganvändning 2005-06-16 INLEDNING Stockholms Hamnars riktlinje innehåller regler på arbetsplatsen avseende alkohol och andra droger samt ett handlingsprogram

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige Reviderad av Personalenheten

Antaget av kommunfullmäktige Reviderad av Personalenheten ALKOHOL OCH DROGER POLICY OCH RIKTLINJER LYCKSELE KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2005-06-20 81 Reviderad av Personalenheten 2012-10-30 Personalenheten, Alkohol och droger - policy och riktlinjer i

Läs mer

Alkohol och droger på arbetsplatsen

Alkohol och droger på arbetsplatsen Kommunledning Personalavdelningen Diarienummer: 2015/52 Fastställd: 2001 Reviderad: Personalchef 2015-03-04 HANDLINGSPLAN Alkohol och droger på arbetsplatsen Alkohol och droger på arbetsplatsen 2/5 Vid

Läs mer

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare.

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare www.av.se Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Huvudansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen ligger på arbetsgivaren. Den rättsliga

Läs mer

LOs yttrande över utredningen Integritetsskydd i arbetslivet SOU 2009:44

LOs yttrande över utredningen Integritetsskydd i arbetslivet SOU 2009:44 HANDLÄGGARE/ENHET DATUM DIARIENUMMER Arbetslivsenheten Sofie Rehnström/CA 2009-08-12 20090304 ERT DATUM ER REFERENS 2009-05-15 A2009/1596/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm LOs yttrande över

Läs mer

Föreskrifter om arbetsanpassning

Föreskrifter om arbetsanpassning Arbetsmiljöverket arbetsmiljoverket@av.se 2018-10-11 Föreskrifter om arbetsanpassning Förhandlings- och samverkansrådet PTK har tagit del av remissen Förslag till föreskrifter om arbetsanpassning. Arbetsmiljöverkets

Läs mer

Riktlinjer för hantering av ANDT-frågor i grund- och gymnasieskolan i Helsingborg stads skolor

Riktlinjer för hantering av ANDT-frågor i grund- och gymnasieskolan i Helsingborg stads skolor Skol- och fritidsförvaltningen Elevhälsan 19 november 2015 Dnr: 518/2015 för hantering av ANDT-frågor i grund- och gymnasieskolan i Helsingborg stads skolor Bakgrund All personal i Helsingborgs skolor

Läs mer

Senast uppdaterad: Drogpolicy

Senast uppdaterad: Drogpolicy Senast uppdaterad: 2019-01-21 Drogpolicy Innehåll DROGPOLICY... 1 Syfte... 1 Mål... 1 Regler... 2 Definition av droger... 2 Lagstiftning... 2 FÖREBYGGANDE INSATSER... 3 HANDLINGSPLAN... 4 1. Vid misstanke

Läs mer

Handlingsplan mot droger på arbetsplatsen

Handlingsplan mot droger på arbetsplatsen Handlingsplan mot droger på arbetsplatsen DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot droger GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2004 DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET KS 040329 42 DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION

Läs mer

RIKTLINJER MOT ALKOHOL OCH DROGER

RIKTLINJER MOT ALKOHOL OCH DROGER RIKTLINJER MOT ALKOHOL OCH DROGER Dokumentet Riktlinjer mot alkohol och droger är antaget av kommunstyrelsen 2018-10-02 134. Det riktar sig till alla medarbetare. Ses över för revidering senast 2022. Kontaktperson:

Läs mer

Drogpolicy och handlingsplan för deltagare i Glokala folkbildningsföreningens verksamhet

Drogpolicy och handlingsplan för deltagare i Glokala folkbildningsföreningens verksamhet Drogpolicy och handlingsplan för deltagare i Glokala folkbildningsföreningens verksamhet Inledning Vi vill markera ett ställningstagande som klart tar avstånd från missbruk av droger av alla slag. Utifrån

Läs mer

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna

Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna YTTRANDE Yttrande angående förslag till föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt allmänna råd om tillämpningen av föreskrifterna Ledarna Sveriges chefsorganisation är en facklig organisation

Läs mer

HANDLINGSPLAN AVSEENDE 1995-02-09 ALKOHOL OCH DROGER Rev 2009-04-22

HANDLINGSPLAN AVSEENDE 1995-02-09 ALKOHOL OCH DROGER Rev 2009-04-22 HANDLINGSPLAN AVSEENDE 1995-02-09 ALKOHOL OCH DROGER Rev 2009-04-22 Kungälvs kommuns syn på alkohol och droger En god arbetsmiljö är en självklarhet i arbetslivet. Medarbetare som använder och är påverkade

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Handlingsplan mot Alkohol och droger

Handlingsplan mot Alkohol och droger Handlingsplan mot Alkohol och droger DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 2018-03-05--Tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

POLICY FÖR ALKOHOL OCH DROGER

POLICY FÖR ALKOHOL OCH DROGER POLICY FÖR ALKOHOL OCH DROGER GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2015-01-26, 12 Dnr: KS 2014/619 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA HOS LANDSKRONA KOMMUN INLEDNING Missbruk av alkohol och droger är ingen privat angelägenhet. Effekterna av ett alkohol- eller drogmissbruk hos en medarbetare skapar

Läs mer

Drogtestning av anlitad extern personal

Drogtestning av anlitad extern personal Ringhals AB Dokumenttyp Dokumentstatus Statusdatum Dokument-ID/Version Instruktion - VO Frisläppt 2018-10-18 1744148 / 11.0 Intern dokumentägare Sekretessklass Gäller t o m Alt. dokument-id 1 NS Öppen

Läs mer

Integritetsskydd i arbetslivet (SOU 2009:44)

Integritetsskydd i arbetslivet (SOU 2009:44) 1(8) YTTRANDE 2009-09-09 Vårt Dnr: 43:09 Ert datum Ert Dnr: 2009-05-27 43:09 Saco Lena Maier Söderberg Box 2206 103 15 STOCKHOLM Integritetsskydd i arbetslivet (SOU 2009:44) Sammanfattning av förslaget

Läs mer

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön

Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön Ansvar och befogenhet i arbetsmiljön 2 Arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön Det är alltid arbetsgivaren som ansvarar för att arbetstagarna ska kunna utföra sina arbetsuppgifter utan att bli skadade

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 100/08 Mål nr A 222/08

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 100/08 Mål nr A 222/08 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 100/08 Mål nr A 222/08 Sammanfattning En arbetstagarorganisation och tre av dess medlemmar har väckt talan i Arbetsdomstolen och var och en framställt yrkanden för egen del samt

Läs mer

FÖRETAGET Alkohol- och drogpolicy

FÖRETAGET Alkohol- och drogpolicy FÖRETAGET Alkohol- och drogpolicy - med tillhörande handlingsplan Samarbete med de fackliga organisationerna För att säkerställa en god och likformig behandling av dessa frågor skall arbetsgivaren eftersträva

Läs mer

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn

MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Skrivelse Sida 1 (5) Ert datum Er beteckning Byråchefen Stefan Johansson B 1075-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM MA./. Riksåklagaren angående egenmäktighet med barn Högsta domstolen har berett

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht 2016/Vt 2017 /Sundlerhälsan 2016-12-08 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare.

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare. på arbetsgivare och arbetstagare www.av.se Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Huvudansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen ligger på arbetsgivaren. Den rättsliga regleringen för detta ansvar

Läs mer

Alkohol- och drogmissbrukspolicy för Torsby kommuns anställda

Alkohol- och drogmissbrukspolicy för Torsby kommuns anställda Alkohol- och drogmissbrukspolicy för Torsby kommuns anställda Antagen av Kommunstyrelsen 2008 01 14 7 2 Syftet Syftet med denna policy är att förebygga ohälsa, tillbud och olyckor på Torsby kommuns arbetsplatser

Läs mer

RUTIN FÖR ALKOHOL- OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETSMILJÖ

RUTIN FÖR ALKOHOL- OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETSMILJÖ (Rutinen är antagen i Ks 2012-02-28) RUTIN FÖR ALKOHOL- OCH DROGFÖREBYGGANDE ARBETSMILJÖ Syfte Rutinens syfte är att beskriva hur vi ska arbeta enligt alkohol- och drogpolicyn. Arbetet bygger på tre steg:

Läs mer

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att:

Drogpolicy. Syfte. Syftet med Bobergsgymnasiets drogpolicy är att: Drogpolicy Bobergsgymnasiet vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö. Skolan är en arbetsplats

Läs mer

Policy mot alkohol och droger i Stockholms stad

Policy mot alkohol och droger i Stockholms stad Utlåtande 2006: RV (Dnr 201-3567/2005) Policy mot alkohol och droger i Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande. Policy mot alkohol och droger i Stockholms stad, bilaga

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-10-16 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Severin Blomstrand samt justitierådet Kristina Ståhl. Några ändringar på tryck- och yttrandefrihetens

Läs mer

Rutin för hantering av missbruk

Rutin för hantering av missbruk 051205_ KMH_Rutin_missbruk.pdf Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Rutin för hantering av missbruk Dnr 05/255 05-12-05 Kungl. Musikhögskolan i Stockholm Besöksadress: Valhallavägen 105 Postadress: Box 27

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY ALKOHOL- OCH DROGPOLICY Alkohol är ett stort folkhälsoproblemen i Sverige. En miljon svenskar har riskbeteenden eller alkoholproblem och 25-45 procent av all korttidsfrånvaro på arbetsplatserna orsakas

Läs mer

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik

Kommunstyrelsen Landstingsstyrelsen Regionstyrelsen Medlem i Pacta Arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 15:10 Diarienr: 15/1302 P-cirknr: 15-2:5 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, Arbetsdomstolen, uppsägning, personlig assistans, LAS Arbetsrättssektionen Datum: 2015-03-06 Mottagare:

Läs mer

Chefen ska se till att policyn och rutinen för alkohol och droger blir känd på arbetsplatsen samt att man diskuterar hur det ska hanteras lokalt.

Chefen ska se till att policyn och rutinen för alkohol och droger blir känd på arbetsplatsen samt att man diskuterar hur det ska hanteras lokalt. Antagen KS 2008-01-15 8 1 (6) Alkohol och droger - rutin Enhet Personalavdelningen Giltig från 2008-09-01 Utarbetad av Margita Westring Fastställd av Kommunstyrelsen 2008-01-15 8 Granskad av Centrala arbetsmiljökommittén

Läs mer

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Personalavdelningen Anneli Jerremalm tfn Information om förvaltningens nya alkohol- och drogpolicy

Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Personalavdelningen Anneli Jerremalm tfn Information om förvaltningens nya alkohol- och drogpolicy Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Personalavdelningen Anneli Jerremalm tfn 508 04 027 Dnr - - 2006 Sammanträde 31 oktober 2006 Tjänsteutlåtande 11 oktober 2006 1 (7 ) Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/04 Mål nr B 24/04

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/04 Mål nr B 24/04 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 45/04 Mål nr B 24/04 Sammanfattning Frågan om tillämplig lag i tvist om uppsägning. En brittisk medborgare var anställd hos ett svenskt aktiebolag. Vid rekrytering och anställning,

Läs mer

Skanska Sveriges Alkohol- och drogpolicy

Skanska Sveriges Alkohol- och drogpolicy Mer information: Susan Westberg Direktör AB Solna, Sverige susan.westberg@skanska.se s Gäller för alla Skanskas arbetsplatser inom affärsområde Sverige. Att förebygga missbruk av alkohol och droger* angår

Läs mer

Riktlinjer för bisysslor

Riktlinjer för bisysslor Datum Vår beteckning 2014-04-30 Dnr 14.K0169 020 Riktlinjer för bisysslor Antagen av kommunstyrelsen 2014-05-20 Med bisyssla avses verksamhet som bedrivs vid sidan om den ordinarie anställningen hos Vindelns

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 7 november 2012 KLAGANDE Sölvesborgs kommun 294 80 Sölvesborg MOTPARTER 1. AA 2. BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den

Läs mer

Alkohol och drogpolicy för Kungsbacka Tennisklubb

Alkohol och drogpolicy för Kungsbacka Tennisklubb Alkohol och drogpolicy för Kungsbacka Tennisklubb (071228 - v1.0) Som ett led i föreningens arbetsmiljöarbete är syftet med denna policy att vi skall ha en alkohol-och drogfri miljö i föreningen och att

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun

Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Arbetsmiljöpolicy vid Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Kommunens mål och policy Skövde kommun har angett mål och policy för arbetsmiljö- och rehabiliteringsarbetet i särskilda handlingsprogram. Här

Läs mer

Arbetsrätt Margaretha Sandberg Förhandlingsenheten

Arbetsrätt Margaretha Sandberg Förhandlingsenheten Cirkulärnr: 2003:111 Diarienr: 2003/2592 P-cirknr: 2003-2:30 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Arbetsrätt Förhandlingsenheten Datum: 2003-12-11 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor Arbetsdomstolens

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 25/06 Mål nr A 60/05

ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 25/06 Mål nr A 60/05 ARBETSDOMSTOLEN Dom nr 25/06 Mål nr A 60/05 Sammanfattning Sedan en arbetstagare sagts upp från sin anställning med stöd av en så kallad avtalsturlista, genomförde bolaget en förhandling på lokal nivå

Läs mer

Stockholm den 16 januari 2013

Stockholm den 16 januari 2013 R-2012/1860 Stockholm den 16 januari 2013 Till Arbetsmarknadsdepartementet A2012/3134/ARM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 oktober 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över Uppsägningstvistutredningens

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. 1. Information om Avtalsrörelsen 2010 avseende bemanningsfrågan

GWA ARTIKELSERIE. 1. Information om Avtalsrörelsen 2010 avseende bemanningsfrågan GWA ARTIKELSERIE Titel: Nyhetsbrev Rättområde: Arbetsrätt Författare: Gärde Wesslau Advokatbyrås Arbetsrättsgrupp Datum: Juni 2010 ARBETSRÄTT Sommaren är här och många är på väg till välförtjänt ledighet.

Läs mer

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium

Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Drogpolicy för Svalöfs gymnasium Svalöfs gymnasium vill erbjuda alla elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå bästa studieresultat och erbjuda en trygg, säker och drogfri arbetsmiljö.

Läs mer

För Öckerö seglande gymnasieskola

För Öckerö seglande gymnasieskola Alkohol- och Drogpolicy För Öckerö seglande gymnasieskola 1 Skolans alkohol- och drogpolicy Vi vill inom Öckerö gymnasieskola erbjuda våra elever bästa möjliga undervisning, ge alla en möjlighet att nå

Läs mer

Kommittédirektiv. Den personliga integriteten i arbetslivet. Dir. 1999:73. Beslut vid regeringssammanträde den 23 september 1999

Kommittédirektiv. Den personliga integriteten i arbetslivet. Dir. 1999:73. Beslut vid regeringssammanträde den 23 september 1999 Kommittédirektiv Den personliga integriteten i arbetslivet Dir. 1999:73 Beslut vid regeringssammanträde den 23 september 1999 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas för att se över

Läs mer

Arbetsgivarens rätt att drogtesta sina anställda Hur skiljer det sig i privat och offentlig sektor?

Arbetsgivarens rätt att drogtesta sina anställda Hur skiljer det sig i privat och offentlig sektor? UPPSALA UNIVERSITET Företagsekonomiska Institutionen - Handelsrätt Arbetsgivarens rätt att drogtesta sina anställda Hur skiljer det sig i privat och offentlig sektor? Kandidatuppsats VT 2014 Datum: 2014-06-10

Läs mer

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008

Kommittédirektiv. Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen. Dir. 2008:38. Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Kommittédirektiv Konsekvenser och åtgärder med anledning av Laval-domen Dir. 2008:38 Beslut vid regeringssammanträde den 10 april 2008 Sammanfattning av uppdraget Den särskilde utredaren ges i uppdrag

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 15 A

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 15 A ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 15 A ALKOHOL OCH DROGPOLICY Antagen av kommunfullmäktige 1999-11-29, 112 1 POLICY Missbruk av alkohol och droger är ingen privat angelägenhet. Effekterna av ett alkohol-

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 41/07 Mål nr A 77/07

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 41/07 Mål nr A 77/07 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 41/07 Mål nr A 77/07 Sammanfattning Ett tyskt företag i en internationell koncern väcker talan i Arbetsdomstolen mot ett svenskt företag i koncernen med yrkande om utfående av

Läs mer

Policy och handlingsplan mot droger

Policy och handlingsplan mot droger Policy och handlingsplan mot droger Ht2014/Vt 2015 /Sundlerhälsan 2015-05-28 1 Innehållsförteckning Syfte och mål...2 Skolans regler...3 Tobak...3 Alkohol...3 Narkotika...3 Elevskåp...3 Förebyggande insatser...3

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun

Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Namn på dokumentet: Riktlinjer för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Mullsjö kommun Version: 1.0 Dokumenttyp: Riktlinje Gäller: Tillsvidare Dokumentansvarig: Personalchef Revideras: Senast vart fjärde

Läs mer

Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Dokumentet gäller för: chefer

Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Dokumentet gäller för: chefer ARBETSMILJÖPOLICY Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Dokumentet gäller för: chefer och medarbetare 3 (5) 1 INLEDNING För

Läs mer

Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Avdelningen för arbetsgivarpolitik Cirkulärnr: 2007:16 Diarienr: 2007/0435 Arbetsgivarpolitik: 2007-2:9 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: AD, arbetstagarbegreppet, tolk Datum: 2007-02-21 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen

Läs mer

Är en tillförlitlig testmetod viktig?

Är en tillförlitlig testmetod viktig? Är en tillförlitlig testmetod viktig? Spelar drogtestets tillförlitlighet någon roll för att det ska vara tillåtet att genomföra? Maria Thögersen Kandidatuppsats i arbetsrätt Integritetskänsliga åtgärder

Läs mer

Bilaga till Alkohol- och drogpolicy

Bilaga till Alkohol- och drogpolicy Bilaga till Alkohol- och drogpolicy Innehållsförteckning Inledning... 3 Att förebygga drogmissbruk... 3 Tecken på drogmissbruk... 4 Störd arbetsfunktion... 4 Sjunkande arbetsmoral... 4 Labilt beteende...

Läs mer

en handbok om rehabilitering

en handbok om rehabilitering Vägen tillbaka en handbok om rehabilitering Tillbaka till jobbet Som förtroendevald i FTF har du många uppgifter. En av dem är att stötta sjukskrivna medlemmar på din arbetsplats till att komma tillbaka

Läs mer

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet

R 6634/2000 2000-09-14. Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet R 6634/2000 2000-09-14 Till Statsrådet och chefen för Utrikesdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 19 juni 2000 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Uppehållstillstånd

Läs mer

Integritet. En handledning för arbetsgivare

Integritet. En handledning för arbetsgivare Integritet En handledning för arbetsgivare Innehållsförteckning Inledning... 3 Personlig integritet... 4 Normkällor... 5 Europakonventionen... 6 Regeringsformen... 7 EU-rätten... 8 Personuppgiftslagen...

Läs mer

Svensk författningssamling (SFS)

Svensk författningssamling (SFS) Svensk författningssamling (SFS) Observera: att det kan förekomma fel i författningstexterna. I de flesta fall finns bilagorna med. Bilagor som består av bilder, kartor, uppställningar i många spalter

Läs mer

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare.

Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare. Arbetsmiljölagstiftningens krav på arbetsgivare och arbetstagare www.av.se Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Huvudansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen ligger på arbetsgivaren. Den rättsliga

Läs mer

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté

Arbetsmiljölagen. Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö. Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Arbetsmiljö Arbetsmiljölagen Ramlag Förebygga ohälsa och olycksfall God arbetsmiljö Samverkan Arbetsmiljöombud / -kommitté Bedrivas systematiskt Ansvarsfördelning Tillsyn / Påföljder Arbetsmiljö Arbetsmiljöförordningen

Läs mer

Beslutsunderlag - Tjänsteutlåtande den 14 december 2010

Beslutsunderlag - Tjänsteutlåtande den 14 december 2010 Landstingsstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2011-02-08 LS-LED10-755 23 Revidering av Riktlinjer och rutiner för alkohol och droger i arbetslivet Arbetsutskottets förslag till beslut 1.

Läs mer

påverkade av droger på arbetsplatsen försämrar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön samt medför risker i arbetet för alla berörda.

påverkade av droger på arbetsplatsen försämrar både den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön samt medför risker i arbetet för alla berörda. Sid 1/5! 1 av! 5 DROGPOLICY En Blanketten god arbetsmiljö skickas till ALFEMA är en självklarhet Care, Fjärdhundragatan i arbetslivet. 14, Anställda. som använder och är påverkade av droger på arbetsplatsen

Läs mer

Handlingsplan för en drogfri arbetsplats

Handlingsplan för en drogfri arbetsplats Sida 1/8 Handlingsplan för en drogfri arbetsplats Handlingsplanen för en drogfri arbetsplats kompletterar policyn för en drogfri arbetsplats och omfattar regler, ansvarsfördelning, organisation och rutiner

Läs mer

Alkohol- och drogtester i svenskt arbetsliv

Alkohol- och drogtester i svenskt arbetsliv Alkohol- och drogtester ARTIKLAR i svenskt arbetsliv Mimmi Eriksson & Börje Olsson Alkohol- och drogtester i svenskt arbetsliv Alkohol- och drogtester i arbetslivet är fortfarande en kontroversiell och

Läs mer

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid

ARBETSMILJÖPOLICY Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Version Sida Dokumentägare Dokumentansvarig Reviderad Giltighetstid ARBETSMILJÖPOLICY 1 av 6 INNEHÅLL GOD ARBETSMILJÖ... 3 EN GOD ARBETSMILJÖ FÖRUTSÄTTER... 3 VARJE MEDARBETARE SKA... 3 KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING... 4 ARBETSMILJÖARBETE I PRAKTIKEN... 4 ANSVAR OCH ROLLER...

Läs mer

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk. Antagen av Skolledning 20150901

DE LA GARDIEGYMNASIET. handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk. Antagen av Skolledning 20150901 DE LA GARDIEGYMNASIET handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk Antagen av Skolledning 20150901 handlingsplan vid misstanke om drogmissbruk bland elever på dlg Kommunfullmäktige i Lidköping har beslutat

Läs mer

Regeringen ändrar Arbetsmiljöverkets beslut enligt följande.

Regeringen ändrar Arbetsmiljöverkets beslut enligt följande. Regeringsbeslut II 10 2002-05-02 N2001/11628/ARM Näringsdepartementet Härnösands kommun Socialförvaltningen 871 80 HÄRNÖSAND Överklagande över Arbetsmiljöverkets beslut i fråga om krav på arbetsmiljökonsekvensutredning

Läs mer

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA INOM VÄSTERVIKS KOMMUN OCH DE HELÄGDA BOLAGEN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-01-29, 8

ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA INOM VÄSTERVIKS KOMMUN OCH DE HELÄGDA BOLAGEN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-01-29, 8 1 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING ALKOHOL- OCH DROGPOLICY FÖR ANSTÄLLDA INOM VÄSTERVIKS KOMMUN OCH DE HELÄGDA BOLAGEN FASTSTÄLLT AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2009-01-29, 8 Västerviks kommuns syn på alkohol

Läs mer

Rutiner som leder till god arbetsmiljö, hälsa och trafiksäkerhet

Rutiner som leder till god arbetsmiljö, hälsa och trafiksäkerhet Bergstena 2013-03-07 Rutiner som leder till god arbetsmiljö, hälsa och trafiksäkerhet Arbetstider Gunnar Perssons Grävmaskins AB:s medarbetare följer de arbetstider som beställaren fastställer. Maskiner

Läs mer