6 E-plan 2016 RS150420

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "6 E-plan 2016 RS150420"

Transkript

1 6 E-plan 2016 RS Ärendet eplanens syfte är att tydliggöra inriktning och planering för kommande verksamhetsår. eplanen omfattar den del av Region Hallands IT-stöd som omfattas av samordnad systemförvaltning och förhåller sig till regionkontoret och övriga förvaltningars respektive budgetar. eplanens innehåll är en spegling av verksamheternas behov som samordnas och filtreras genom ett flertal omvärldsfaktorer, verksamhetsplanen, policy och riktlinjer för IS/IT, fynd från processen för digital agenda, budgetinspel, revisionens granskning av ITverksamheten samt redan pågående och kvarstående aktiviteter från innevarande år. erådet har formulerat 5 inriktningar för verksamhetsåret 2016 att använda i avvägningar, prioritering och beslut: - Åtgärdsarbetets devis att nyttja det IT-stöd vi har bättre - Vidareutveckla IT-verksamheten och dess processer - Förbättra regional och nationell samverkan - Förberedelse för de större förändringar som är på väg - Göra verklighet av det som det pratats om ett tag Hälso- och sjukvårdens utvecklingsaktiviteter är till ca 80% redan påbörjade eller beslutade och har ett brett spann, men där förberedelsearbetet för framtidens IT-stöd i hälso- och sjukvården väntas få allt större utrymme och betydelse. Stödsystemens utveckling får en stor andel av behov och prioritering från åtgärdsarbetet som konsekvenser av den samlade styrningen. Analys, uppföljning och beslutstöd står för den största andelen tätt följt av vidareutveckling av kommunikationslösningar internt och externt. Infrastrukturen fortsätter sitt arbete med att förbättra IT-arbetsplatsen samt och förbättringar i den underliggande infrastrukturen för ökad driftsäkerhet. IT-organisationens verkningsgrad, i den vida bemärkelsen som omfattar såväl beställar- som utförarfunktioner, förbättras genom framtagande av en IT-strategisk plan, breddinförande av systemförvaltningsmodellen, en separat handlingsplan för ITsäkerhet, införande av en tjänstekatalog för IT/Tele-service, nya arbetssätt för utveckling av VAS (med flera IT-system), användarmätning och en översyn av samverkan mellan Medicinsk Teknik Halland och IT/Tele-service. Slutligen fortsätter och förnyas processen för Hallands digitala agenda och det regionala IT-samverkansarbetet.

2 Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsen beslutar att: anta Region Hallands eplan 2016 eplanen finansieras inom ramen för regionkontorets och övriga förvaltningarnas respektive budgetar 2016 Handlingar Tjänsteskrivelse från regionkontoret ( )

3 (15) Regionkontoret Måns Anrup Ordförande erådet TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer RS Regionstyrelsen eplan 2016 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att anta Region Hallands eplan 2016 eplanen finansieras inom ramen för regionkontorets och övriga förvaltningarnas respektive budgetar 2016 Innehåll Sammanfattning Syfte, omfattning och finansiering Bakgrund och påverkansfaktorer Årets inriktning Verksamhetsinriktad förvaltning och utveckling o Vårdsystem o Stödsystem o Infrastruktur Utveckling av IT-verksamheten Digital agenda och regional samverkan Sammanfattning eplanens syfte är att tydliggöra inriktning och planering för kommande verksamhetsår. eplanen omfattar den del av Region Hallands IT-stöd som omfattas av samordnad systemförvaltning och förhåller sig till regionkontoret och övriga förvaltningars respektive budgetar. eplanens innehåll är en spegling av verksamheternas behov som samordnas och filtreras genom ett flertal omvärldsfaktorer, verksamhetsplanen, policy och riktlinjer för IS/IT, fynd från processen för digital agenda, budgetinspel, revisionens granskning av ITverksamheten samt redan pågående och kvarstående aktiviteter från innevarande år. erådet har formulerat 5 inriktningar för verksamhetsåret 2016 att använda i avvägningar, prioritering och beslut: - Åtgärdsarbetets devis att nyttja det IT-stöd vi har bättre - Vidareutveckla IT-verksamheten och dess processer

4 2(15) - Förbättra regional och nationell samverkan - Förberedelse för de större förändringar som är på väg - Göra verklighet av det som det pratats om ett tag Hälso- och sjukvårdens utvecklingsaktiviteter är till ca 80% redan påbörjade eller beslutade och har ett brett spann, men där förberedelsearbetet för framtidens IT-stöd i hälso- och sjukvården väntas få allt större utrymme och betydelse. Stödsystemens utveckling får en stor andel av behov och prioritering från åtgärdsarbetet som konsekvenser av den samlade styrningen. Analys, uppföljning och beslutstöd står för den största andelen tätt följt av vidareutveckling av kommunikationslösningar internt och externt. Infrastrukturen fortsätter sitt arbete med att förbättra IT-arbetsplatsen samt och förbättringar i den underliggande infrastrukturen för ökad driftsäkerhet. IT-organisationens verkningsgrad, i den vida bemärkelsen som omfattar såväl beställar- som utförarfunktioner, förbättras genom framtagande av en IT-strategisk plan, breddinförande av systemförvaltningsmodellen, en separat handlingsplan för IT-säkerhet, införande av en tjänstekatalog för IT/Tele-service, nya arbetssätt för utveckling av VAS (med flera IT-system), användarmätning och en översyn av samverkan mellan Medicinsk Teknik Halland och IT/Tele-service. Slutligen fortsätter och förnyas processen för Hallands digitala agenda och det regionala IT-samverkansarbetet. Syfte Syftet med eplanen är att: redogöra för bakgrund och inriktningar som styr erådets och systemförvaltningens prioriteringar och beslut tydliggöra hur planeringen för förvaltning och utvecklingen av Region Hallands IT-system för nästkommande år ser ut Omfattning Endast de IT-system som omfattas av Region Hallands systemförvaltning ingår i eplanen, vilket är en bråkdel av den totala mängden system och program men samtidigt merparten av IT-stödet kostnads- och resursmässigt. Ett breddinförande av systemförvaltningsmodellen pågår för att i slutet av 2016 inrymma samtliga Region Hallands IT-stöd. Det är erådets ambition att under 2016 fånga upp prioriterade ITrelaterade frågeställningar och utvecklingsbehov även utanför systemförvaltningens omfattning.

5 3(15) Finansiering Principen för finansiering av IT-stöd i Region Halland är följande: Kostnader för förvaltning av IT-stöd fördelas på de förvaltningar och eventuella externa parter som använder IT-systemen. Förvaltningskostnaden för IT-systemen beräknas som en del i det övergripande budgetarbetet och vid finansiering av de olika verksamheterna beaktas denna. Utveckling inom ramen för eplanen finansieras med regionbidrag. Ett extra utrymme för utveckling som möjliggör åtgärdsarbetet genomförande, som finansieras med regionbidrag. Bakgrund och påverkansfaktorer Inriktningen för utveckling av IT-stödet är inte en linjeaktivitet utan en konsekvens av den utveckling som sker och de behov som finns i våra olika kärn- och stödverksamheter. Dessa behov samordnas, hämtas och berikas av ett flertal olika källor och processer beskrivna nedan. Policy och riktlinjer för IS/IT De mål och styrande principer som fastställts i Region Hallands övergripande styrdokument för IT-stödet utgör de grundläggande ramarna för eplanen att förhålla sig till. Omvärldsfaktorer med konkret påverkan 2016 Nationell verksamhetsplan för ehälsa Landstingens och regionernas gemensamma verksamhetsplan för ehälsa, som utarbetas genom Inera, sätter gemensamma prioriteringar både att ta ställning och förhålla sig till. Såväl verksamhetsplaneringen som utfallet av utveckling och implementering av tjänsterna har stor påverkan på tidsplanering och förutsättningar för genomförande av beroende aktiviteter i eplanen. Nästa fas i ehälsoarbetet Tills de utmaningar med nationell samordning som utpekats i utredningen Nästa fas i ehälsoarbetet och i andra forum får sina respektive lösningar förhåller sig Region Halland efter bästa förmåga till den struktur som finns idag. Utfallet av denna process kan dock komma att ha påverkan på arbetet redan under Framtidens vårdinformationsstöd Det arbete som bedrivs med att definiera och så småningom upphandla nästa versioner av hälso- och sjukvårdens IT-stöd, som av många betraktas som ett paradigmskifte, är oerhört intressant och kommer att bli tongivande för en lång tid framåt, även om 2016 enbart handlar om att starta upp det förberedande arbetet. SLITs strategiska arbete Det nationella nätverket för Sveriges Landstings IT-direktörer (SLIT) har under 2015 tagit fram en IT-strategisk målbild och tillhörande handlingsplan, i syfte att harmonisera och skapa synergier mellan landstingen och regionerna i IT-stödet.

6 4(15) SLITs målbild omfattar hela organisationernas uppdrag, inte bara hälso- och sjukvården. Molntjänster börjar göra avtryck Tiden har mognat för så kallade molntjänster, IT-tjänster som tillhandahålls över Internet, även inom offentliga verksamheter och det är nu naturligt att överväga denna leveransform som en del i ställningstagandet i nya lösningar - naturligvis med bibehållen tillförlitlighet och åtföljande till lagstiftning - i takt med att kunskapen ökar både i våra organisationer och hos leverantörerna. Värdet av insamlad data blir påfallande tydligt Åtgärdsarbetet, framtagandet av hälso- och sjukvårdsstrategin, akutprocessen och inom regional utveckling arbetar med ett flertal aktiviteter kring analys och uppföljning, såväl av det mer traditionella sättet som tekniska avancerade mönsteranalyser. Data som systematiskt samlats i vår samlade analysmiljö sedan 2008 och framåt bidrar till insikter och beslut idag. Likväl kommer ytterligare data som fortsätter att stärka datavaruhuset framöver bidra till insikter om 10 år som inte nödvändigtvis måste förutses idag. Trenden big data är visserligen betydligt mer än så, men 2016 kan bli ett genombrottsår i Region Halland om vi lyckas navigera i förhållande till juridiken, som för närvarande är det största hindret. erådets tidiga inspel till budget 2017 erådet lämnade ett tidigt inspel till planeringsarbetet inför 2017 gällande IT-stödets förväntade kostnadsutveckling. Förutom analys av den förvaltade IT-portföljen gjordes en bred kartläggning av det så kallade oförvaltade IT-stödet. Insikterna används under 2016 framför allt till det fortsatta arbetet med ekonomistyrning för att från och med 2017 kunna budgetera och följa upp på helheten. Fynd från processen för digital agenda Även om den digitala agendan för Halland ännu inte är färdigställd eller antagen så bidrar processen med inspiration till eplanen. Exempel på detta är att den digitala infrastrukturen varken börjar eller slutar i den egna organisationen, vikten av digital kompetens hos våra medarbetare och verksamhetsutvecklande roller samt behovet av en förbättrad digital närvaro för att möta invånarna på deras egna villkor. Verksamhetsplan Verksamhetsplanen pekar ut ett antal direkta och indirekta förväntningar på ITstödet. Exempel är krav på analys och uppföljning från ett flertal aktiviteter, förbättring av IT-verksamheten (både ur beställar- och utförarperspektiv) samt långsiktig planering i förhållande till vårdens IT-stöd. Från 2015 fortsätter ca 15 IT-relaterade aktiviteter med direkt relation till åtgärdsarbetet och fler startar under För att ligga så tätt i fas som möjligt med övrigt arbete i åtgärdsarbetet finns en IT-koordinator med i förändringsledargruppen. Revisorernas översiktliga granskning av IT-verksamheten Revisionsrapporten för 2015 visar att ett antal förbättringsaktiviteter har slutförts eller satts igång och ger en betydligt positivare bild av IT-verksamheten jämfört med 2012, men samtidigt att det fortfarande finns ett flertal förbättringsområden att arbeta vidare med.

7 5(15) Pågående och kvarstående aktiviteter Flertalet utvecklingsaktiviteter är fleråriga sett från idé till färdigt införande, vilket också gör att flertalet av de aktiviteter som drivs under 2016 redan pågår eller är beslutade. Verksamhetsårets inriktning Utifrån ovanstående bakgrund och påverkansfaktorer formulerar erådet följande inriktning för verksamhetsåret 2016: Nyttja det vi har bättre Medskicket från åtgärdsarbetet att inte gå över ån efter vatten är högaktuell. Är man inte duktig på att få ut värdet ur det man tidigare anskaffat, kommer man utan förändring inte heller vara duktig på att få ut värde av det man nyanskaffar. Vidareutveckla IT-verksamheten och dess processer Att fortsätta med utveckling och professionalisering av arbetet med IT-stöd är ett tydligt medskick från flera av ovan nämnda påverkansfaktorer, och får följaktligen ett eget kapitel i 2016 års eplan. Förbättra regional och nationell samverkan Såväl i de nätverk och samverkansforum vi har inom som utanför Halland är det påfallande tydligt att många utmaningar är gemensamma. Inte minst i analysfasen finns ofta mycket stora vinster att göra, såväl tidsmässigt som kvalitetsmässigt, som kan nyttjas bättre än idag. Förberedelse för de större förändringar som är på väg Ur ett IT-perspektiv befinner sig hälso- och sjukvården i Sverige i en förberedelsefas för nästa stora satsning på framtidens vårdinformationsstöd. Så även Halland och eftersom hälso- och sjukvården är dominerande i Region Hallands IT-stöd så utgör detta förberedelsearbete också en stor del av grunden till det nödvändiga ITstrategiska arbete som stöttar upp med arkitektur, portföljstyrning, och förhållningssätt till exempelvis mobila verksamhetsstöd. Göra verklighet av det som det pratats om ett tag! Samtidigt - i allt förbättrings- och planeringsarbete - får inte det kanske viktigast av allt komma i skymundan, nämligen att göra verklighet av alla de utvecklingsinitiativ som det pratats om ett tag, och som beskrivs i nästa avsnitt. Verksamhetsinriktad förvaltning och utveckling erådet använder den modell för systemförvaltning som Region Halland har, för att följa upp arbetet under året och för att kartlägga behov av drift och utvecklingsmedel, med indelning i familjerna för vårdsystem, administrativa system och infrastruktur. Utvecklingsinsatserna är grupperade inom respektive familj, för att vidare delas upp i: Pågående aktiviteter Beslutade, men ej uppstartade aktiviteter. Aktiviteter som planeras att starta 2016, men som ännu ej är beslutade. Det kan t ex bero på att ett analysarbete eller förstudie pågår eller planeras till senare under året.

8 6(15) Erfarenheten visar att en del av de påtänkta aktiviteterna faller bort eller skjuts framåt i tiden. En vanligt förekommande anledning är att en förstudie visar att effekterna inte är tillräckligt bra för att motivera kostnad och nedlagd tid, men oftast beror det på att förutsättningarna för genomförande brister. Det kan vara beroende till andra leveranser och aktörer samt tillgång till kritiska resurser (på såväl verksamhets- som tekniksidan) som är svåra att skala upp eller ersätta. Det är alltså inte ambitionen att i förväg härleda Region Hallands utvecklingsmedel till en exakt lista med aktiviteter som kommer att utföras. Inbördes prioritering och bedömning av genomförandeförmåga kommer att ske löpande under 2016 i takt att beslutsunderlag färdigställs, piloter utvärderas och beroenden för genomförande löses. erådet ansvarar för denna löpande prioritering och bedömning, liksom att lyfta upp frågeställningar till åtgärdsarbetet och andra forum när det är relevant. erådet ger i sin tur ett stort förtroende till objektägarna och familjernas styrgrupper där sakkunskapen finns representerad. Nya behov som identifieras under året kan komma att påverka tidigare planerade aktiviteter. eplanen följs upp månadsvis för att löpande kunna göra justeringar. Vårdsystem VAS 2015 togs beslut tillsammans med NLL att avbryta arbetet med modernisering av VAS. Strategiplan för VAS har uppdaterats med mål att framtidssäkra VAS upp till 10 år. Planering för omställning till Agilt och mer behovsinriktat arbetssätt när det gäller VAS utveckling har påbörjats med mål att vara helt infört innan utgången av Framtidens vårdinformationsstöd Mycket fokus kommer under 2016 att läggas på att aktivt arbeta med projekt Framtidens vårdinformationsstöd i Region Halland. Projektet, som har hög prioritet, innebär att RH påbörjar det interna arbetet med att ta fram och fastställa kriterier som ska uppfyllas för att större förändringar ska vara i linje med framtidens vårdinformationsstöd samt att för sin del påbörja förberedelser för beslut om framtida upphandling och införande. Projektet syftar till att ta fram underlag och arbeta med olika uppdrag för att förbereda Region Halland för framtidens vårdinformationsstöd, så att Regionen i likhet med övriga regioner och landsting är väl framme för en samordning i införandet av ett nytt vårdinformationsstöd. Projektets mål är att utifrån angivna perspektiv ta fram underlag som underlättar beslut gällande nästa generations vårdinformationsstöd. Projektet kommer att vara mycket starkt präglat av samverkan med nationella projekt - främst 3R-Framtidens vårdinformationsstöd - men även nationella projekt för informationsstruktur och standards, gemensamma nationella vårdprocesser, nationella e-tjänster för e-hälsa och invånartjänster samt interna projekt inom Region Halland, t ex arbetet med ny Hälso- och sjukvårdsstrategi, åtgärdsarbetet och Lean som verksamhetsstrategi. Region Hallands berörda verksamheter kommer att vara starkt representerade och kommer även att leda vissa uppdrag. Såväl verksamhet i egen regi som privat kommer att finnas representerade i projektet.

9 7(15) Några av effektmålen som Region Hallands framtida vårdinformationsstöd ska uppfylla är att: Medarbetare inom vård och omsorg ska ha tillgång till välfungerande och samverkande IT-stöd som stärker den professionella rollen, stödjer arbetsprocesser, ökar patientsäkerheten, stärker verksamhetsutveckling och kvalitetsarbete Invånare, patienter och anhöriga ska ha enkel tillgång till allsidig information om vård och hälsa samt om sin egen hälsosituation. De ska kunna vara delaktiga i vården utifrån individuella förutsättningar Medarbetare inom forskning, utveckling och utbildning ska ha tillgång till relevant information för sitt arbete. För vårdverksamhet ska det leda till innovation för ökad patientsäkerhet, kostnadseffektivisering, kvalitetshöjning och implementering av ny kunskap Vårdgivare inom vård och omsorg ska ha en ändamålsenlig informationsmiljö för att följa upp patientsäkerheten och vårdens kvalitet samt för att styra verksamheten och resursfördelning samt vara stöd för juridisk uppföljning. NCS - Läkemedelsmodul När det gäller IT-system som användas i Läkemedelshanteringsprocessen har förvaltningsobjektet under 2015 hanterat de behov och problem som uppstod vid införandet av NCS, vilket resulterat i att våra vårdverksamheter i öppenvård ordinerar och administrerar på pappers läkemedelslistor. Dessa implementeringar kommer därför inledas under Infektionsverktyget som projekt har på grund av tekniska svårigheter i anpassningarna ännu inte införts som ett uppföljningsverktyg för antibiotikaförskrivning och vid vårdrelaterade infektioner. I samarbetet mellan övriga regioner och landsting som använder sig av NCS Läkemedel har arbetet med behovsstyrd utveckling och agil arbetsprocess inletts under Målet är att få utvecklingar i Läkemedelsmodul som har hög verksamhetsnytta, skapar effektivitet och som genererar hög patientsäkerhet. Nationella ehälsosystem Även 2015 har förseningar av nationella tjänster och större leveranser varit utmärkande och en del planerade införande, som t.ex. webbtidbok, har flyttas till Fokus för 2016 ligger på ökad användning av befintliga nationella tjänster enligt uppdrag till samtliga mottagningar fler ärenden in, ökat antal vårdval och förnya recept som sker via nätet samt stöd, uppföljning och marknadsföring via mottagningarna. Systemförvaltning Det pågående breddinförandet av RH systemförvaltningsmodell påverkar struktur med nya grupperingar och bemanning av vårdsystemsfamiljen på alla tre nivåer, med såväl nytillsättningar som omfördelning av uppdrag.

10 8(15) Pågående aktiviter VAS, Förändring av informationsstruktur: Gäller nya gemensamma journaler för ortopedi, kirurgi och urologi i VAS (Hallands sjukhus) VAS, Ny version 19.0: Bokning och schema, Journalen via nätet, integration Provisio, mm. (Försenat projekt) VAS: Införande efrikortstjänst Journal, Rock IT: Införande kallelsesystem screeningverksamhet ehälsa, Webbtidbok: Tidböcker olika system VAS, Rock-IT (kallelsesystem screening), Prosang (blodgivning) integrerat till 1177 Vårdguidens e-tjänster ehälsa, Journal via nätet: Syftar till att ge landsting och regioner möjlighet att tillgängliggöra journalinformation till invånare och patienter via e-tjänster. ehälsa Stöd och Behandling : Anslutning nationella plattformen inom 1177 vårdguiden, ehälsa: Fortsatt varumärkesarbete kopplat till e-tjänsterna och helheten 1177 Vårdguiden ehälsa, SVP - Distansmöte via video ehälsa/hälsoinformatik: Anpassning av termer och struktur i systemen så att de får följsamhet till NI (Nationell informationsstruktur) Radiologi Nytt RIS och PACS: Under 2015 upphandlat system införas under 2016 Patientbunden diagnostik, MTP/MIS-Picsara: Breddinförande av Picsara som hanterar och lagrar patientrelaterade bilder, ljud och video. (Försenat projekt) Läkemedel: Införande av infektionsverktyget Beslutade, ej uppstartade Vårdsystem: Utredning problem i IT vårdsysstemsmiljön VAS: Införande ny akutvårdsmodul Journal, Obstetrix: Utveckling automatisk födelserapportering ehälsa / VAS, Journal: Webcert (nationella etjänster) utveckling intygstjänster ehälsa, Webbtidbok: Tidböcker olika system (VAS-T, Rtg) integrerat till 1177 Vårdguidens e-tjänster (Försenat projekt) ehälsa Meddix: Nödvändig ny version av webbaserat IT-stöd för samordnad vårdplanering mellan sjukhus, kommunerna och närsjukvården. ehälsa, Stöd och behandling: Införande piloter ehälsa, 1177 Vårdguidens e-tjänster: Införande - privata vårdgivare med avtal

11 9(15) Läkemedel, NOD, nationell ordinationsdatabas. Nationella paketet, samlad läkemedelslista. Idag spridd information om pågående läkemedelsbehandling inom vården och på apotek. Läkemedel: Införande av NCS ordinationslista i öppenvård Läkemedel: Införande av NCS dagvårdslista på t.ex. dagoperation Läkemedel/eHälsa: öppning av receptregistret för samtliga ordinatörer Provbunden diagnostik: Införanade digital Patologi Provbunden diagnostik: Införande labbsystem C5 på mikrobiologen Provbunden diagnostik/ehälsa: Anslutning nytt IT-system för Svenska biobanksregistret SBR Planeras startas upp 2016, beslut ej taget BHV-journal Beslut om införande: Sammanhållen journal där barnens utveckling och hälsotillstånd finns presenterat på ett enhetligt sätt. ehälsa, Hälsodeklaration: Hälsodeklaration inför operation integration Provisio, Planering för införandeprojekt 2017 ehälsa: Uppstart nationell eremiss med utbudskatalog och med nationell reservnummerhantering Läkemedel: Införande Svevac, omstart Läkemedel/eHälsa: Uppstart en nationell gemensam läkemedelslista VAS, loggdatabas: Möjliggöra loggfiler till journalen via nätet, bättre urval för loggkontroll samt för att möjliggöra fritextsökning i journalen Journal övrig, Hälsoläge: Med hjälp av information från 1177 dokumentation i realtid fånga utbrott av breda sjukdomsutbrott. Stöds av mål bättre hälsa och strategi: Öka förutsättningarna att tidigt identifiera individer med hög risk att insjukna, inkluderande sjukdomsförebyggande insatser i vårdprocessen Stödsystem 2016 handlar mycket om att fortsätta det arbete som bedrivits under 2015 men med en tydligare styrning från IT-policy och åtgärdsarbete som nu blivit mer konkret. Breddinförandet av systemförvaltningsmodellen kommer att påverka stödsystem en hel del och för vissa objekt blir påverkan stor. Ett nytt objekt i form av fastighetssystem kommer att etableras under 2016 då dessa tas in i systemförvaltningsmodellen. Det pågår ett objekt och familjeövergripande arbete om hanteringen av gemensam organisatorisk information. Bortsett från att det är en allmän fråga om ordning och reda finns beroenden till möjligheten att skapa s k one sheets för chefer.

12 10(1 5) Nedan beskrivs de i övrigt viktigaste insatserna under 2016 per objekt. Beslutsstöd Uppdaterad ekonomisk information i beslutsstödet (pågående) Uppdaterad personalinformation i beslutsstödet (pågående) Generellt vårdprocess-stöd (pågående) Bättre analysverktyg (pågående). Informationsstöd för akutprocessen. Prioriterad i åtgärdsarbetet. (beslutad, ej uppstartad) Stöd utvecklingen av VAS, loggdatabas (se ovan under vårdssystem). S k dashboard-funktioner. Ett bättre sätt att presentera information för t ex chefer i organisationen. En programvarumässig förutsättning för bra s k one sheets för chefer (planerat, men ej ännu beslutat). S k one sheets för chefer. Ett sätt att på ett enkelt sätt kommunicera ledningsinformation till en chef för en viss verksamhet. Kommunikation Objektet omfattar hemsida (regionhalland.se, intranät, extranät samt sökfunktioner på dessa). Utveckling av funktioner för samarbeten i stort (planerat, men ej ännu beslutat). Utveckling av bättre funktioner för personsök (pågår). Allmän revidering av innehåll (löpande). De lösningar som körs i programvaran Sharepoint behöver migreras till en ny version av Sharepoint (planerat, men ej ännu beslutat). Stöd för kunskapsstyrning med fokus på hälso- och sjukvården. Lättillgänglig information som nås av alla (invånare, patient, medarbetare, andra vårdgivare etc). Transparanta processer och vårdriktlinjer. Förbättringsarbete kring den digitala närvaron med fokus på regional utveckling Platina Förbättrad avvikelsehantering genom övergång till standardmodul för avvikelsehantering (pågår). Förbättrad process och funktion för beställning av IT-behörigheter (planerat, men ej ännu beslutat).

13 11(1 5) Ekonomi Uppgradering av Agresso vilket behövs för att följa med i utvecklingen och dessutom är en förutsättning för bättre e-handel i Agresso (startar under 2015 pågår in i 2016) Fortsatt utveckling av e-handel tillsammans med regionen upphandlings och inköpsfunktion (pågår). Detta objekt kommer att påverkas relativt mycket av breddinförande av systemförvaltningsmodellen på grund av att många ekonomirelaterade småsystem skall in i förvaltning. Midgård I Midgård hanteras en mängd mindre system typiskt kopplade till fakturering (in/ut), statistik och vårdval. Viktigt här är att hela tiden systemmässigt följa med alla andra förändringar som sker i vår verksamhet så att flöden mellan system, ersättningsmodeller och statistik fortsätter fungera. Objektet kommer under 2016 att påverkas av breddinförandet av systemförvaltningsmodellen och kan komma att påverkas av hantering av kostnader/ersättningar för flyktingmottande. Personalsystem Upphandling av schemaläggning för vård-team inkl läkare koppling till produktionsplanering (eg planering av våra resurser som arbetar med att leverera våra tjänster till patient/kund), (pågår). Learning management system (LMS) är en stor fråga och om det blir aktuellt ett omfattande arbete. Här finns det kopplingar till kunskapsstyrning men det är också en fråga om rensa i gamla system och tillfälliga lösningar (planerat, men ej ännu beslutat). Hallandskatalogen (HAK) Hallandskatalogen är Region Hallands sätt att kommunicera med den s k HSAkatalogen på nationell nivå som används av ett antal nationella tjänster. Här sker löpande drift och utveckling för att följa med i utvecklingen. Fastighetssystem Kommer under 2016 in som ett nytt stort objekt att ta in i förvaltning. Infrastruktur Arbetet i infrastrukturfamiljen har under året varit föremål för omstrukturering och klargörande mellan systemförvaltning och linjeleverans. Förutsättningarna har brustit och haft konsekvenser för de planerade leveranserna 2015 som inte har fått den kraft och fart som varit önskvärd.

14 12(1 5) Under 2016 kommer verkställande och intrimning av den nya strukturen att prioriteras, för att sin tur ge bästa möjliga förutsättningar för en effektiv och kvalitativ drift och utveckling av IT-stödet till verksamheterna. Molntjänsternas påverkan är tydligast kring våra Microsoft-produkter där leverantören lanserat en molnbaserad leveransmodell kallad Office 365. Office 365 är så mycket mer än ett Officepaket och därför är namnet missvisande. Förutom Officepaket finns möjlighet att även ha epostmiljö, Skype for Business (tidigare Lync) och samarbetsoch informationsplattformen Sharepoint i molnet. Vinsterna med detta är framför allt att minskad investering i hårdvara, brandväggar, lastbalanseringslösningar etc då det ingår i avtalet med molnleverantören. Ett arbete pågår för att utröna vad som är aktuellt ur både verksamhets- och teknikperspektiv utan att äventyra erforderliga regelverk. De flesta kommuner, landsting och regioner har detta på agendan vilket gör att förutsättningarna för att dela erfarenheter är mycket goda. Pågående aktiviteter - IT-arbetsplats: Breddinförande sessionshantering inkl. delprojekt för single sign-on - Nätverk och säkerhet: Nätverksanalys och topologi Planeras startas upp 2016, beslut ej taget - IT-arbetsplats: Utrullning av Windows 10 och nytt Officepaket - Nätverk och säkerhet: Kapacitetsökning i Regionnätet - Nätverk och säkerhet: Data Loss Prevention teknik för att minska riskerna för dataläckage intern och externt - Nätverk och säkerhet: Utökning av Internet-förbindelse för att ett möta ett succesivt ökat nyttjande - Server, databas och lagring: Plan för avveckling av servrar och lagringsutrymme - Server, databas och lagring: Förbättrad övervakning Utveckling av IT-verksamheten De aktiviterer som samlades i svaret på revisorernas översiktliga granskning av ITverksamheter är också de aktiviteter som utgör grunden i det planerade arbetet med att förbättra IT-verksamheten, alltså det samlade arbetet i Region Halland för att fånga behov, kravställa, utforma, utveckla, leverera och förvalta IT-stödet. Under 2015 tydliggjordes ett familjeövergripande styrning- och samordningsarbete kring ekonomistyrning, styrmodellen för systemförvaltning, strategisk arkitektur, regional samordning och beredning till erådet. Nedan beskrivna aktiviteter är aktuella 2016.

15 13(1 5) IT-strategisk plan Den IT-strategiska planeringen saknar några pusselbitar mellan de nationella strategierna för ehälsa och esamhälle, Region Hallands långsiktiga styrdokument IS/IT-policy, Riktlinjer för IS/IT och kommande Digital Agenda, samt den ett-åriga eplanen. Den IT-strategiska målbilden på 3-4 års sikt behöver konkretiseras utifrån våra samlade förutsättningar och sättas i relation till nuläget för att peka ut angrepssätt och fokusområden i en flerårig IT-strategisk plan mot önskat läge. erådet föreslår att en IT-strategisk plan för Region Halland introduceras Vid sidan om ovan nämnda styrdokument influeras den av: - Åtgärdsarbetets modell för samlad styrning - Tillväxtstrategin och kommande Hälso- och sjukvårdsstrategi - SLITs (nätverket för landstingens och regionernas IT-direktörer/motsvarande) gemensamma arbete med harmonisering av IT-strategier - Förberedelsearbete för Framtidens vårdinformationsstöd Under 2015 introducerades strategisk arkitektur som ett verktyg för att ta fram underlag för IT-strategisk planering. En pragmatisk metod har arbetats fram och införlivats i systemförvaltningsmodellen och används i dess breddinförandeprojekt. Breddinförande systemförvaltning Våren 2013 togs ett beslutsunderlag fram avseende formerna för ett breddinförande av en gemensam systemförvaltningsmodell för Region Halland och pekade på en tydlig utveckling av den befintliga tillämpningen. Regiondirektören fattade beslut om att i projektform genomföra breddinförandet. Genom breddinförandet kommer systemförvaltningsarbetet att ske på ett enhetligt och strukturerat sätt och tillämpas på alla IT-system/applikationer/komponenter. Det ska ge: Samlad förvaltningsstyrning som även inkluderar hantering av nationell ehälsa Ekonomisk tydlighet vad gäller total kostnadsbild och ansvar för finansiering för respektive leverans Ökad kvalitet och effektivitet Långsiktig planering och behovsrelaterad prioritering Tydlighet i gränsdragning mellan förvaltnings-roll och linje-roll Servicenivåöverenskommelser mellan beställare och utförare Säkra att myndighets- och regulatoriska krav iakttas Breddinförandet pågår för fullt och planeras att vara klart 2016 för full effekt Effekterna nås dock succesivt, dels genom att omfattningen ökas och dels genom att processer och metoder löpande förbättras.

16 14(1 5) IT Service tjänstekatalog Aktiviteten har två delområden beskrivna nedan. Prismodell för IT Service leveranser till systemförvaltningen - Ett arbete initieras för utveckling av en Tjänsteportfölj inom Regionen. Katalogen kommer löpande att utvecklas för att möta verksamhetens behov. Inom arbetet för Tjänsteportföljen ligger även att för alla aktuella tjänster ha tydliga och transparanta prismodeller så att det blir enkelt både att beställa och budgetera aktuella tjänster. Inom RGS IT/Tele-Service skall finnas en roll som Tjänsteportföljansvarig. Nyckeltal och mätning leverans - Från och med 2016 införs bl a mål som styrmedel inom verksamheten för RGS IT/Tele-service. I samband med detta hanteras även frågeställningen, i dialog med erådet, om vilka nyckeltal som löpande kan rapporteras och följas upp. Mätning av användarnas upplevelse av IT-stödet Leveransorganisationens nyckeltal och mätning behöver kompletteras med mätning av verksamheternas upplevelse av IT-stödet. Denna mätning kvantifierar frågeställningar för att svara på i vilken grad användarna upplever av att IT-stödet är anpassat efter verksamhetens behov, att det funkar utan störningar, är intuitivt och lättanvänt, hur väl supporten fungerar och hur väl de själva är rustade att hantera ITstödet och dess möjligheter. På detta sätt kan inte bara leveransen följas upp, utan även den samlade beställarfunktion som systemförvaltningen utgör. Handlingsplan för IT-säkerhet Inom IT/Tele-Service är ett arbete igång som syftar till att öka kvalitén av IT-säkerhet. Som underlag till detta arbete utgår man från tidigare genomförd risk- och sårbarhetsanalys inom IT/Tele-service som inkluderar bristerna i revisionsrapporten. Arbetet mynnar ut i en handlingsplan med aktiviteter som löpande kommer att följas upp inom verksamheten. Områden som Handlingsplanen kommer att hantera är bl a - rollen som IT-säkerhetsansvarig - kontinuitetsplaner - utveckling av SLA arbetet. Översyn av samverkan mellan MTH och IT/Tele-service Revisionsrapporten menar att samverkan mellan Medicinteknik Halland (MTH) och IT/Tele-service förbättrats men att formerna klargörs ytterligare, vilket också är erådets bild. Den pågående etableringen av oförvaltade system inom vården i breddinförandet av systemförvaltningsmodellen, arbetar för att klargöra dessa samverkansformer. Projektet får, i samråd med ledningen för MTH och IT/Teleservice, i uppdrag att rapportera utfallet av denna aktivitet och eventuella

17 15(1 5) återstående brister till erådet för fortsatt hantering. Berörda system beräknas vara fullt etablerade i systemförvaltning under första halvåret Digital agenda och regional samverkan Processen för framtagande av en digital agenda för Halland har haft utmaningar med att få upp och hålla fart i det samordnande arbetet och följaktligen finns inte någon överenskommen och brett förankrad agenda färdig att enas kring. I slutet av 2015 stärks den regionala samordningsfunktionen permanent för att öka förutsättningarna för Hallands digitalisering, där arbetsformen i den digitala agendan ska vara en bärande del såväl före som efter den antas. Det innebär dock inte att arbetet med att digitalisera Halland står still idag. Våra offentliga verksamheter arbetar på utifrån sina uppdrag med bland annat digitala tjänster, bredbandsutbyggnad och i det väl etablerade regionala samarbetet inom hälsa, vård och omsorg. Ett första utkast på digital agenda färdigställs i januari 2016 baserat på de inspel som kommit hittills för fortsatt process och berikning av agendans intressenter. Några övergripande fokusområden har blivit tydliga, som behovet av att skapa förutsättningar genom digital infrastruktur som sitter ihop i en helhet (som är betydligt mer än bredbandsutbyggnad och innefattar mjuka delar som tekniska standarder), ökad digital kompetens samt betydelsen av att möta invånarna på deras egna villkor. Verktyg och hjälpmedel för att använda digitala kanaler för dessa möten kan utgöra en viktig faktor för ökad attraktionskraft och väl fungerande digitala verksamhetsprocesser. En viktig del i den digitala agendan är att också tydliggöra hur processen ska fortsätta efter att den första utgåvan färdigställts. Region Halland kommer 2016 att vara mer drivande inom det regionala IT-samverkansarbetet i enlighet med diskussion och önskemål från NIT-gruppen, som består av kommunernas och regionens övergripande IT-strateger. Regionkontoret Catarina Dahlöf Regiondirektör Måns Arnrup Ordförande erådet

eplanen finansieras inom ramen för förvaltningarnas och regionkontorets budgetar 2015.

eplanen finansieras inom ramen för förvaltningarnas och regionkontorets budgetar 2015. 01054 1(14) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2014-11-26 RS140171 Måns Arnrup Ordf. erådet Regionstyrelsen eplan 2015 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att: Anta Region Hallands

Läs mer

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet

Remiss Förslag avseende landsting, regioners och kommuners samarbete inom ehälsoområdet TJÄNSTESKRIVELSE 1(5) Datum Diarienummer 2012-03-23 HSS120066 Solweig Rydmarker Utvecklare Vårdanalysavdelningen 035-17 96 68 solweig.rydmarker@regionhalland.se Regionstyrelsen Remiss Förslag avseende

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 IT-STRATEGI FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antagen av fullmäktige 2003-09-15, 109 Inledning Informationstekniken har utvecklats till en världsomspännande teknik som omfattar datorer, telefoni,

Läs mer

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne

Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Program för ehälsa och Digitalisering i Region Skåne Med uppföljning och kommunikationsplan Utgångspunkt Om mindre än tio år, 2025, ska Sverige vara bäst i världen på ehälsa. Region Skånes ambition är

Läs mer

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt

Vision e-hälsa Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Vision e-hälsa 2025 Karina Tellinger McNeil Malin Amnefelt Agenda Utmaningar och möjligheter Svensk hälso- och sjukvård Vision e-hälsa 2025 Axplock nationella tjänster 3 4 5 Hur ska vi klara välfärden?

Läs mer

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa

Workshop och dialog kring strategi för ehälsa Workshop och dialog kring strategi för ehälsa 2018-02-23 Agenda 8.30 9.00 Fika 9.00 9.10 Välkommen (Carina Björk) 9.10 9.20 Inledning 9.20 10.00 Diskussion om övergripande, nationella mål inom ehälsa 10.00

Läs mer

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18

IT-Policy för Tanums kommun. ver 1.0. Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 IT-Policy för Tanums kommun ver 1.0 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-03-18 1 Inledning Tanums kommuns övergripande styrdokument inom IT-området är IT-Policy för Tanums kommun. Policyn anger kommunens

Läs mer

11/16 Upphandling framtidens vårdinformationsstöd

11/16 Upphandling framtidens vårdinformationsstöd Landstingsstyrelsens finans- och regionalutvecklingsutskott PROTOKOLLSUTDRAG SID 1(2) D A TU M D IA R IEN R 2016-01-26 LS-LED15-1795-2 11/16 Upphandling framtidens vårdinformationsstöd Diarienummer: LS-LED15-1795

Läs mer

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018 Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting 1 Bakgrund Regionalt program för ehälsa 2010 Baserade sig på: Den nationella

Läs mer

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014

IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 IT-strategi-Danderyds kommun 2010-2014 Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2010-09-27 Giltighetstid: 2010-09-27 t o m 2014-12-31 Ansvarig nämnd: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS 2010/0095 IT-strategi

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa

Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Sammanhållen Digital Vårdmiljö & ehälsa Status Region Skåne och 3R Beslut i regionstyrelsen Vision och målbild Upphandling ehälsa & mhälsa pilotprojekt Inera och Vårdguiden 1177 ehälsa i RS 2017 NPÖ Sammanträde

Läs mer

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa

Yttrande över remiss från Sveriges kommuner och landsting om Förslag angående former och inriktning av nationellt samarbete inom ehälsa HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-03-27 p 18 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-02-27 HSN 1202-0133 Handläggare: Ewa Printz Kim Nordlander Yttrande över remiss från Sveriges kommuner

Läs mer

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150083, Lars Wingfors (HR-avdelningen), Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

Revisionsrapport Strategisk personal- och kompetensförsörjning

Revisionsrapport Strategisk personal- och kompetensförsörjning 01054 1(9) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2015-02-09 RS140539 Suzanna Klang HR-strateg HR-avdelningen 035-13 49 06 Revisionsrapport Strategisk personal- och kompetensförsörjning Sammanfattning

Läs mer

Strategi för arbete med IT-frågor och ehälsa inom Stockholms läns landsting

Strategi för arbete med IT-frågor och ehälsa inom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning 1 (9) Strategi för arbete med IT-frågor och ehälsa inom Stockholms läns landsting Beslutad av landstingsfullmäktige 2012-03-20 Målet för strategi för arbete med IT-frågor

Läs mer

Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg. Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten?

Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg. Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten? Nationell Handlingsplan för IT i Vård och Omsorg Informationsförsörjning för en god patientvård? Hur knyta ihop EPJ och patientöversikten? Hels IT 26 september 2007 Gösta Malmer 1 Disposition Vård och

Läs mer

Beslutad av kommunfullmäktige , 2016KS/0157

Beslutad av kommunfullmäktige , 2016KS/0157 Digital agenda 2020 1 (12) Förord Den digitala agendan för Värmdö har arbetats fram med delaktighet av företrädare från samtliga verksamheter i kommunen. Arbetet har letts av Kommuniktions- och IT-avdelningen

Läs mer

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning

Mittuniversitetets riktlinjer för systemförvaltning 2018-08-14 DNR: MIUN 2016/2116 s riktlinjer för systemförvaltning Beslutad av: Lotten Glans Beslutsdatum: 2018-08-14 Publicering: 2018-08-14 Handläggare: Emelie Holmlund ULS Revidering av DNR: MIUN 2016/2116

Läs mer

Digital strategi för Strängnäs kommun

Digital strategi för Strängnäs kommun 1/8 Beslutad: Kommunfullmäktige 2016-01-25 8 Gäller fr o m: 2016-01-26 Myndighet: Diarienummer: Kommunstyrelsen KS/2015:646-005 Ersätter: Ansvarig: IT-strateg Digital strategi för Strängnäs kommun 2/8

Läs mer

Förslag till aktivitetsplan samverkan e-hälsa

Förslag till aktivitetsplan samverkan e-hälsa 1 (5) 2018-05-20 Förslag till aktivitetsplan 2018-2019 samverkan e-hälsa Bakgrund Chefsgrupp samverkan social välfärd och vård, har godkänt den första versionen av aktivitetsplanen för samverkan inom e-hälsa.

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö SLL

Framtidens vårdinformationsmiljö SLL 1 Framtidens vårdinformationsmiljö SLL 2018-12-04 2 Vad betyder framtidens vårdinformationsmiljö? 3 det betyder bland annat att journalsystem och andra kringliggande system kommer att ersättas. Varför

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande

Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Datum 2019-02-28 Hälso- och sjukvårdsnämndens yttrande Utifrån regionstyrelsens budgetplanering 2020 och inför beslut om verksamhetsplan och budget 2020-22 Regionstyrelsens beslut 2019-02-07 Inledning

Läs mer

Riktlinjer för IT-utveckling

Riktlinjer för IT-utveckling Riktlinjer för IT-utveckling Fastställd 2017-02-07 av Bo Renman Tyresö kommun / 2017-02-07 2 (7) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 IT-system... 3 1.3 Strategi... 3 1.4 Styrande dokument...

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun

Riktlinjer för IT i Halmstads kommun Riktlinjer för IT i Halmstads kommun VER 1.0 Innehåll Bakgrund...3 Syfte...3 Drivkrafter för IT i Halmstads kommun...3 Övergripande inriktning...4 Inriktning för kommunens IT-engagemang...5 Service...5

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

4. Inriktning och övergripande mål

4. Inriktning och övergripande mål Lednings- och verksamhetsstöd IT-policy Bilaga 2 LS 14/06 HANDLÄGGARE DATUM DIARIENR Ante Grubbström 2005-12-19 IT-policy för samtliga verksamheter i Landstinget Sörmland 1. Definition Med IT informationsteknologi

Läs mer

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8)

Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) IT avdelningen Piparegränd 3 271 42 Ystad Systemförvaltnings Modell Ystads Kommun(v.0.8) S.M.Y.K Beskrivningar och hänvisningar till rutiner och riktlinjer som ligger till grund för ett tryggt förvaltande

Läs mer

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg

2009-06-11 SIDAN 1. Stockholms stad. Nationell IT-strategi för. Tillämpning för. vård och omsorg 2009-06-11 SIDAN 1 Nationell IT-strategi för vård och omsorg Tillämpning för Stockholms stad BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR 2009-06-11 SIDAN 2 Bakgrund Hösten 2006 beslutades att en beställarfunktion skulle

Läs mer

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften

Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Revisionsrapport Förstudie: Övergripande granskning av ITdriften Jönköpings Landsting Juni 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Uppdrag och revisionsfrågor...

Läs mer

KITe - förslag till prioritering av samverkansobjekt

KITe - förslag till prioritering av samverkansobjekt 1(10) KITe - förslag till prioritering av samverkansobjekt 1 KOMPETENS OCH RESURSER... 2 1.1 Bruttolista över möjliga samverkansobjekt... 2 1.2 Föreslagna prioriteringar... 2 1.2.1 Prioritering: Gemensam

Läs mer

Beställarfunktionen för nationell IT i vård och omsorg

Beställarfunktionen för nationell IT i vård och omsorg Beställarfunktionen för nationell IT i vård och omsorg Uppdrag och arbetsformer Lars Jerlvall 1 Disposition IT-strategin - vision och insatsområden Beställarfunktionens övergripande uppdrag, organisation

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

VÅR MÅLBILD Närmare Kronobergaren

VÅR MÅLBILD Närmare Kronobergaren VÅR MÅLBILD Närmare Kronobergaren NÄRA VÅRD med fokus på öppen vård och flexibilitet NÄRA INDIVIDEN med hög grad av delaktighet INRIKTNING 1 I Kronoberg ska vården vara till för alla Röst från Kronobergarna

Läs mer

Framtidens vårdinformationsstöd (FVIS) - Vad vill regionerna med de nya systemen?

Framtidens vårdinformationsstöd (FVIS) - Vad vill regionerna med de nya systemen? Framtidens vårdinformationsstöd (FVIS) - Vad vill regionerna med de nya systemen? Jonas Rudenstam Anestesiläkare Ordf. FVIS Region Västernorrland Ledamot i Sussa styrgrupp Delar som kommer beröras Vilka/vad

Läs mer

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess

Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Landstingsdirektörens stab Ekonomienheten TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Datum 2018-01-22 Diarienummer 170267 Landstingsfullmäktige Yttrande över revisorernas granskning av landstingets budgetprocess Förslag

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32)

Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Nästa fas i e-hälsoarbetet (SOU 2015:32) Presentation av utredningens förslag 10 september 2015 Karina Tellinger McNeil Utgångspunkter för utredningen Ändamålsenlig och säker informationshantering ökar

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete

Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete Riktlinjer Dnr 149/2016 Riktlinjer för Grästorps kommuns strategiska IT-arbete Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-08-31, 159. Uppdateras före 2017-08-31. Innehållsförteckning 1 Inledning och nuläge...

Läs mer

System- och objektförvaltning - roller

System- och objektförvaltning - roller System- och objektförvaltning - roller Landstingsdirektörens stab Version A 2010-01-25 Innehållsförteckning A. Objektförvaltning - roller enligt pm3... 3 Budgetnivå... 4 Beslutsnivå... 5 Roller på operativ

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182

Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge. Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Samverkan för utveckling av hälsooch sjukvård samt omsorg i Blekinge Landstingsdirektörens stab, planeringsenheten Januari 2018 Ärendenr 2018/00182 Innehållsförteckning Vårdsamverkan/Fördjupad samverkan

Läs mer

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret.

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret. 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Datum Diarienummer 2012-10-30 RS120419 Regionstyrelsen Mål och inriktning för regionkontoret 2013 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Ny e-hälsovision, vad händer nu?

Ny e-hälsovision, vad händer nu? Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare ehälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice vd Inera Visionen År 2025 ska Sverige vara bäst

Läs mer

Nytt it-program för Stockholms stad

Nytt it-program för Stockholms stad ÄLDREFÖRVALTNINGEN KOMMUNIKATION TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 0401-308/2012 SID 1 (7) 2012-11-19 Handläggare: Carl Smitterberg Telefon: 08-508 36 221 Till Äldrenämnden Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr:

Läs mer

IT-strategin för vård och omsorg i landstingen.

IT-strategin för vård och omsorg i landstingen. IT-strategin för vård och omsorg i landstingen. Seminarium 3:2 Föreläsare Lars Jervall, IT-direktör Landstinget,Östergötland och IT-strateg Beställarfunktionen Nationell IT, SKL lars.jerlvall@lio.se IT-strategin

Läs mer

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland

Regional strategi för ehälsa i Västernorrland Regional strategi för ehälsa i Västernorrland En vägledning för det fortsatta arbetet med införandet av nationella ehälsotjänster i länets kommuner i samverkan med Landstinget och andra vårdgivare. Förord

Läs mer

Regionalt program för ehälsa 2014-2018

Regionalt program för ehälsa 2014-2018 Regionalt program för ehälsa 2014-2018 Maj 2014 Margareta Hansson Ulrika Landström 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Nationell strategi... 4 Individen... 4 Vård- och omsorgspersonal...

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg

Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Regionstyrelsen Svar på revisionsrapport Granskning av avvikelsehantering Region Kronoberg Ordförandes förslag till beslut Föreslås att regionstyrelsen beslutar att godkänna svar på revisionsrapport Granskning

Läs mer

esamhället- utmaningen i att skapa tjänster till nytta för både invånare och verksamhet Solweig Rydmarker Hälso- och sjukvårdsutveckling

esamhället- utmaningen i att skapa tjänster till nytta för både invånare och verksamhet Solweig Rydmarker Hälso- och sjukvårdsutveckling esamhället- utmaningen i att skapa tjänster till nytta för både invånare och verksamhet Solweig Rydmarker Hälso- och sjukvårdsutveckling 2013-04-25 Vad är esamhället? På G. infödingarna För vem är esamhället

Läs mer

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa

Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Datum: 2018-05-20 Författare: Ulrika Landström Marie Gustafsson Förslag: Regional handlingsplan för samverkan mellan Region Örebro län och länets kommuner inom e-hälsa Förslag: Regional handlingsplan för

Läs mer

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting

Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting 1 (9) Ledning och styrning Strategisk enhet Handläggare Henrik Gaunitz Telefon 08-123 132 92 E-post henrik.gaunitz@sll.se Strategi för systematisk uppföljning och granskning av hälso- och sjukvården i

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad

Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Utlåtande 2009: RI (Dnr 031-2279/2008) Nationell IT-strategi för vård och omsorg tillämpning för Stockholms stad Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Den Nationella IT-strategin

Läs mer

Göteborgs Stads program för IT

Göteborgs Stads program för IT Göteborgs Stads program för IT Detta dokument gäller för Anställda och förtroendevalda i Göteborgs Stads förvaltningar, bolag och anknutna stiftelser Fastställd 2012-xx-xx Beslutande Kommunfullmäktige

Läs mer

Övergripande granskning av ITverksamheten

Övergripande granskning av ITverksamheten Övergripande granskning av ITverksamheten Februari 2006 (1) 1. Inledning PricewaterhouseCoopers (PwC) har på uppdrag av kommunrevisionen i Borås Stad genomfört en övergripande granskning av Borås Stads

Läs mer

Tema digitala vårdmötet

Tema digitala vårdmötet Tema digitala vårdmötet Samverkan inom SKL koncernen Exempelvis ramavtal, upphandlingar och kravspecifikationer Exempelvis opinionsbildning, behovsinsamling och överenskommelser med staten Exempelvis gemensamma

Läs mer

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet

Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Monica Jonsson Regionförbundet Uppsala län 018 18 21 09 monica.jonsson@regionuppsala.se Handlingsplan 2014 och det fortsatta arbetet Representanter från landstinget och länets kommuner på ledningsnivå

Läs mer

Regionfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av fullmäktiges beredningars gemensamma verksamhetsrapport 2016

Regionfullmäktiges protokoll. Styrelsens beredning av fullmäktiges beredningars gemensamma verksamhetsrapport 2016 Regionfullmäktiges protokoll Sammanträdet den 26 april 2017 34 Styrelsens beredning av fullmäktiges beredningars gemensamma verksamhetsrapport 2016 Dnr 1180-2017 Ärendebeskrivning I enlighet med den av

Läs mer

Ledningsstrukturen för ehälsa

Ledningsstrukturen för ehälsa Ledningsstrukturen för ehälsa Nationella ledningsgruppen Inera och andra utförare Invånare Privata vårdgivare Invånartjänster Vårdpersonal Omsorgspersonal Sveriges Kommuner och Landsting Socialstyrelsen

Läs mer

Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018

Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 Framtidens vårdinformationsmiljö September 2018 2013 Framtidens vårdinformationsmiljö Programdirektivet politiskt beslutat 26 november 2014 - Västra Götalandsregionen 18 december 2014 - Region Skåne 14

Läs mer

Vad krävs för att få fart på webbtidbokning?

Vad krävs för att få fart på webbtidbokning? Vad krävs för att få fart på webbtidbokning? Vad krävs för att få fart på webbtidbokning? Fredrik Sargren, Region Jönköpings län Maria Brunefjäll, Region Halland Vad innebär webbtidbok? Låt invånarna själva

Läs mer

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi

Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2010-02-09 Dnr KS 157/2009-01 Leif Eriksson Kommunstyrelsen 2010-03-08 Svar på revisionsrapport om kommunens IT-strategi Sammanfattning KPMG har av Täby kommuns revisorer fått i uppdrag

Läs mer

Datum 2013-03-27. Kommunrevisionen: Angående stödsystem Heroma och Agresso

Datum 2013-03-27. Kommunrevisionen: Angående stödsystem Heroma och Agresso KS 14 7 MAJ 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Frändén Bo Huss-Landström Maria Datum 2013-03-27 Diarienummer KSN-2012-1227 Kommunstyrelsen Kommunrevisionen: Angående stödsystem Heroma och Agresso

Läs mer

Inera omvärld, uppdrag, framtid. Sofie Zetterström, vice vd

Inera omvärld, uppdrag, framtid. Sofie Zetterström, vice vd Inera omvärld, uppdrag, framtid Sofie Zetterström, vice vd sofie.zetterstrom@inera.se 070-315 71 67 Vad händer under en minut på webben? Ändrade förutsättningar världens största taxiföretag, äger inga

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet

RIKTLINJER. Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet RIKTLINJER 2 Riktlinjer för styrning av IT-verksamhet. 1 Inledning Håbo kommuns övergripande styrdokument inom IT är IT-policy för Håbo kommun. Riktlinjer

Läs mer

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307

24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 24 Tolkersättning i hälso- och sjukvården i Region Halland RS160307 Ärendet Region Hallands ersättning för kostnader för hälso- och sjukvård samt tandvård till asylsökande består i huvudsak av ett visst

Läs mer

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 171 Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Beslut Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

Regionkontoret RS130449, Solweig Rydmarker/Håkan Nilsson erådet

Regionkontoret RS130449, Solweig Rydmarker/Håkan Nilsson erådet 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Reginkntret 2013-11-15 RS130449, Slweig Rydmarker/Håkan Nilssn HSS130118 erådet Reginstyrelsen E-plan 2014 Förslag till beslut Reginstyrelsen beslutar att: Anta

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017

Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) 35 KS/2016:51. Handlingsplan för e-hälsa i Östergötland 2016-2017 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-02-29 1 (1) Sida 35 KS/2016:51 Handlingsplan för e-hälsa 2016-2017 Kommunerna och Region Östergötland bedriver sedan några år tillbaka

Läs mer

Projektdirektiv. Journal- och läkemedelstjänster. för invånare och vårdpersonal. Direktiv Projekt Journal- och läkemedelstjänster 2014-05-20.

Projektdirektiv. Journal- och läkemedelstjänster. för invånare och vårdpersonal. Direktiv Projekt Journal- och läkemedelstjänster 2014-05-20. Projektdirektiv Journal- och läkemedelstjänster för invånare och vårdpersonal Inera mall Projektdirektiv v2.0 2012-10-10 Sid 1/6 1. Namn. 2. Bakgrund och syfte 2.1 Bakgrund Handlingsplan 2013 2018 (Landstings,

Läs mer

Välkomna till Dialogmöte 23/ Avdelning för Digitalisering och IT

Välkomna till Dialogmöte 23/ Avdelning för Digitalisering och IT Välkomna till Dialogmöte 23/5-2017 Avdelning för Digitalisering och IT Agenda 17.00-17.05 Introduktion - Isabel Nilsson, Leveransansvarig privata vårdgivare 17.05-17.30 Information om nya IT-organisationen

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för innovation och digitalisering GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte...3 2. Tillämpning...4 3. Definition...4 3.1 Avgränsningar...4 4. Mål...5 5. Viljeriktning...5 5.1 Fokus

Läs mer

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018

Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Handlingsplan för ehälsa inom socialtjänsten i Malmö stad 2014-2018 Inledning Syfte med planen Kommunstyrelsen beslutade 2008 att anta den nationella IT-strategin för vård och omsorg och gav samtidigt

Läs mer

Ökad patientdialog med digitala formulär

Ökad patientdialog med digitala formulär Ökad patientdialog med digitala formulär Nationell Handlingsplan 2013-2018 Målbild 2018 Ökad medverkan från individen, smartare e-hälsotjänster och samarbete över organisationsgränser Individen Kunna nå

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Projektdirektiv. Samordnad vårdplanering och införande av IT-verktyget Cosmic Link

Projektdirektiv. Samordnad vårdplanering och införande av IT-verktyget Cosmic Link 1/10 Projektdirektiv Samordnad vårdplanering och införande av IT-verktyget Cosmic Link 2/10 Dokumenthistorik Version Datum Kommentar Handläggare 0.1 2015-10-16 Upprättande inför beslut om Anne Gustavsson

Läs mer

Min plan Hur ökar vi patientens delaktighet och förbättrar stödet till alla aktörer i vårdprocessen?

Min plan Hur ökar vi patientens delaktighet och förbättrar stödet till alla aktörer i vårdprocessen? Min plan Hur ökar vi patientens delaktighet och förbättrar stödet till alla aktörer i vårdprocessen? Per-Olof Egnell, verksamhetsledare Centrum för Innovation och ehälsa Page: 1 Projektet: Min plan (Tillgängliga

Läs mer

Journal via nätet Thomas Lindén, regional chefläkare. September 2014

Journal via nätet Thomas Lindén, regional chefläkare. September 2014 Journal via nätet Thomas Lindén, regional chefläkare September 2014 Bakgrund Under 2011 genomförde Inera förstudien Din journal på nätet. Invånares, patienters och närståendes förväntningar och behov av

Läs mer

Tydligare spelregler och samordning av krav Rekommendationer till nytta för patient, vård och företag

Tydligare spelregler och samordning av krav Rekommendationer till nytta för patient, vård och företag Tydligare spelregler och samordning av krav Rekommendationer till nytta för patient, vård och företag Karina Tellinger McNeil, SKL Andreas Namslauer, SSCi Ordnat införande av digitala tjänster och produkter

Läs mer

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning

Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning Örebro kommuns digitaliseringssatsning ställer höga krav på en välfungerande förvaltningsstyrning I digitaliseringssatsningen har det slagits fast att pm 3 är en avgörande förutsättning; ta hand om det

Läs mer

IT-strategi. Krokoms kommun

IT-strategi. Krokoms kommun IT-strategi Krokoms kommun Krokoms kommuns styrdokument STRATEGI avgörande vägval för att nå målen PROGRAM verksamheter och metoder i riktning mot målen PLAN aktiviteter, tidsram och ansvar POLICY Krokoms

Läs mer

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1)

Projektdirektiv. Verksamhet och Informatik (1) (1)10 (2)10 Innehållsförteckning 1 DOKUMENTSTYRNING... 4 1.1 shistorik...4 1.2 Referenser...4 1.3 avvikelse och förändringshantering i projektet...4 2 BAKGRUND OCH BESLUT OM PROJEKT... 5 2.1 Bakgrund...5

Läs mer

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens

Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Region Skånes handlingsplan för kompetensmixplanering rätt använd kompetens Fastställd av regionstyrelsen 2016-12-08, 2 Inledning Hela arbetsmarknaden och inte minst hälso- och sjukvården står inför stora

Läs mer

Samordningsplan. Vision e-hälsa Version

Samordningsplan. Vision e-hälsa Version Samordningsplan 2019 Vision e-hälsa 2025 Version 2019-02-14 Innehåll Innehåll... 3 Sammanfattning av insatser... 5 Regelverk... 5 Enhetligare begreppsanvändning och standarder... 5 Övriga insatser...

Läs mer

E-strategi för Skellefteå kommun

E-strategi för Skellefteå kommun 1 E-strategi för Skellefteå kommun 1. Sammanfattning Informationstekniken kommer att spela en mycket viktig roll för Skellefteå kommun i strävan att på ett effektivt och framgångsrikt sätt ge service till

Läs mer

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Innehållsdeklaration Catrin Ditz arbetar som CIO i Uppsala kommun och har fått utmärkelsen årets

Läs mer

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet

Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Ny flexibel plattform har potential att förbättra vårdmöten och ge stöd och behandling via internet Internetbaserat stöd & behandling Övergång från pilot till verksamhet Nyutveckling stöd & behandling

Läs mer

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk

God och nära vård. GR:s socialchefsnätverk God och nära vård GR:s socialchefsnätverk 180831 Hälso- och sjukvården en gemensam resurs Staten har ett övergripande systemansvar lagstiftning, tillsyn, m.m (1,5%) 21 landsting och regioner ansvarar för

Läs mer

Verksamhetsinriktning hösten 2018

Verksamhetsinriktning hösten 2018 2018-06-27 Verksamhetsinriktning hösten 2018 Innehåll 1. Verksamhetsinriktning hösten 2018... 3 1.1 Händelser som påverkar esam... 3 1.2 Förslag till övergripande inriktning hösten 2018... 3 2. Mål och

Läs mer

Förvaltningsplan för Video- och distansmöte

Förvaltningsplan för Video- och distansmöte Förvaltningsplan för Video- och distansmöte FÖRVALTNINGSPLAN Förvaltningsobjekt Video- och distansmöte Utförare Inera AB Enhetschef/ Tjänsteansvarig Uppdragstagare Bilagor Jessica Nord/ Thord Arbin Johan

Läs mer