INTERNATIONELLA BEREDNINGEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "INTERNATIONELLA BEREDNINGEN"

Transkript

1 STADSLEDNINGSKONTORET PROTOKOLL STABEN Deltagare Sten Nordin Karin Wanngård (förhinder) Margareta Björk Anna-Karin Åstedt Olle Zetterberg Staffan Ingvarsson Gunnar Björkman Anne-Marie Tingeborn Anita Holmström Annika Raab (förhinder) INTERNATIONELLA BEREDNINGEN Protokoll 5/2011, fört vid sammanträde den 6 juni Sammanträdets öppnande. 2 Förslag till dagordning 3 Representationsmottagningar Då festvåningens kök kommer att vara stängt för renovering under första halvåret 2012 gäller förslagen till bifall under nämnda tidsperiod förutsatt att extern catering kan användas för genomförandet av representationsmottagningar i Stadshuset. 3.1 The Stockholm Prize in Criminology. Fråga från Brottsförebyggande rådet (Brå) om stadens värdskap vid en representationsmottagning i Stadshuset tisdagen den 14 juni 2011 kl för ca 350 delegater. (Dnr /2011) På regeringens uppdrag och med stöd av Justitiedepartementet delar Brottsförebyggande rådet årligen ut ett internationellt pris i kriminologi, Stockholm Prize in Criminology. I samband med utdelandet av 2011 års pris äger en tre dagar lång internationell konferens rum på Norra Latin. Huvudtemat för mötet är att avbryta brottsliga karriärer. Till konferensen väntas ca 600 personer varav en majoritet kommer att vara tillresande från utlandet. Tisdagen den 14 juni 2011 arrangerar Brottsförebyggande rådet prisceremonin i Stadshuset. Värd för ceremonin och den efterföljande middagen är justitieminister Beatrice Ask. Priset, som i år tillfaller två amerikanska kriminologer, delas ut av H.M. Drottningen. Brottsförebyggande rådet har med anledning av detta inkommit med en förfrågan om stadens värdskap vid en drinkmottagning för 350 personer i samband med prisceremonin och den efterföljande middagen i Stadshuset. Ungefärlig kostnad för mat och dryck: 0: : - = : -

2 SID 2 (10) Bifall enligt förfrågan. 3.2 Den moderna staden seminarium och middag i samband med IBM:s 100- årsjubileum. Fråga från Stadsledningskontorets Stab om stadens bestridande av hyreskostnaden för dagtidseminariet Den moderna staden, som äger rum i Blå Hallen, och för den efterföljande banketten i Gyllene Salen, tisdagen den 11 oktober (Dnr /2011) Som ett led i sitt 100-årsjubileum 2011 anordnar IBM tillsammans med Stockholms stad ett dagtidseminarium med efterföljande bankett i Stockholms stadshus. Evenemanget, som äger rum tisdagen den 11 oktober 2011, skall belysa IBM:s tidsresa och framförallt koncernens framtida plattformer och kopplingar till stadens arbete med Vision Dagen är tänkt att samla de som verkar i staden och regionen kring framtidsfrågor. Totalt väntas ca 300 personer delta i seminariet och ungefär hälften av dessa vid middagen. Stadsledningskontorets Stab hemställer med anledning av detta om att staden upplåter Blå Hallen och Gyllene Salen för detta evenemang och samtidigt bestrider kostnaden för lokalhyran. Kostnad: : - Bifall enligt förfrågan. 3.3 e-förvaltningsdagarna Fråga från Stadsledningskontorets Förnyelseavdelning om stadens värdskap vid en representationsmottagning i Stadshuset, Blå Hallen, onsdagen den 12 oktober 2011 kl för ca 500 delegater. (Dnr /2011) e-förvaltningsdagarna arrangerades första gången 2010 av Offentliga Affärer och Hexanova Media Group. Syftet med konferensen är att verka för att den framtida förvaltningen skall erbjuda transparens och möjlighet till ökat deltagande i offentlig debatt. Tanken är att konferensen skall bidra till gränsöverskridande teknisk samverkans-förmåga, vad avser t.ex. e-handel, elektronisk identifiering och upphandling. Stockholms stad har blivit erbjuden att i samarbete med Hexanova Media Group, Eventplanet och Offentliga Affärer arrangera e-förvaltningsdagarna Totalt ca 500 delegater beräknas delta i detta inhemska möte. Målgrupp för konferensen är politiker, verksamhetschefer, företagsledare, tekniker, arkitekter, IT-utvecklare, socialchefer, vårdansvariga, kommunikationsansvariga m.fl. Med anledning av detta har Stadslednings-kontorets Förnyelseavdelning inkommit med förfrågan om stadens värdskap vid en stående buffémottagning i Stadshuset.

3 SID 3 (10) Ungefärlig kostnad för mat och dryck: : : - = : - Bifall enligt förfrågan. 3.4 Mälardalsrådets 20-årsjubileum. Fråga från Mälardalsrådet om stadens värdskap vid en representationsmiddag torsdagen den 31 maj 2012 för ca 300 personer. (Dnr /2011) Mäldardalsrådet är en ideell och politiskt styrd organisation vars roll är att vara en storregional mötesplats. En mötesplats för kommuner och landsting i Stockholm- Mälarregionen, men också i allt högre grad för samverkan mellan politik, näringsliv och akademi. Rådet består av 300 ledamöter, utsedda av de fem landstingen och de 56 medlemskommunerna. Med anledning av rådets 20-årsjubieum 2012, i samband med Mälartinget 2012, har Mälardalsrådet inkommit med en förfrågan om stadens värdskap vid en representationsmiddag. Ungefärlig kostnad för hyra, mat och dryck: : - Bifall till representationsmiddag på annan plats än Stadshuset, då Stadshusets kök är under renovering det första halvåret European Mensa Annual Gathering. Fråga från Mensa Sverige om stadens värdskap vid en representationsmottagning i Stadshuset, Gyllene Salen, fredagen den 10 augusti 2011 kl för ca 400 personer. (Dnr /2011) Mensa är en ideell organisation vars stadgande ändamål är att identifiera och främja mänsklig intelligens. Organisationen har ca medlemmar världen över, varav i Sverige. Den 8-12 augusti 2012 arrangerar Mensa Sverige European Mensa Annual Gatering. Till detta årliga möte väntas ca 400 personer från hela Europa. En stor majoritet av delegaterna kommer att vara tillresande från utlandet. Mötet kommer att innehålla föreläsningar om vetenskapliga och kulturella teman, stadsturer och sociala aktiviteter. Mensa Sverige anhåller nu om stadens värdskap vid en representations-mottagning i Stadshuset för deltagarna i mötet. Ungefärlig kostnad för mat och dryck: 0: - + 0: - = 0: - Avslag.

4 SID 4 (10) 3.6 International Shock Wave Symposium (ISIS20). Fråga från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) om stadens värdskap vid en representationsmottagning i Stadshuset, Prinsens Galleri, onsdagen den 22 augusti 2012 kl för ca 110 personer. (Dnr /2011) Den augusti 2012 arrangerar Kungliga Tekniska Högskolan ett internationellt symposium tillsammans med the International Shock Wave Institute. Till mötet, som heter International Shock Wave Symposium (ISIS20), väntas ca 100 forskare från hela världen. Konferensen genomförs på KTH och behandlar s.k. chockvågsforskning med tillämpningar inom natur, teknologi och medicin. Kungliga Tekniska Högskolan har nu inkommit med en förfrågan om stadens värdskap vid en representationsmottagning i Stadshuset för deltagarna i konferensen. Ungefärlig kostnad för mat och dryck: Kan för närvarande ej beräknas Bifall enligt förfrågan. 3.7 The International Softwood Conference. Fråga från Föreningen Sveriges Skogsindustrier om stadens värdskap vid en representationsmottagning i Stadshuset, Prinsens Galleri, onsdagen den 17 oktober 2012 kl för ca 130 personer. (Dnr /2011) Mellan den oktober 2012 kommer Skogsindustrierna arrangera the International Softwood Conference på Sheraton Stockholm Hotel. Det är första gången som mötet äger rum i Sverige. Inom sågverksindustrin är den årliga softwoodkonferensen det största arrangemanget som på en global bas samlar de ledande företagen och olika importörer. Konferensen kommer att samla ca 130 delegater från ett 30-tal länder, och delegaterna kommer representera sågverksindustrin i Europa, Nordamerika, Afrika, Asien och Australien. För Skogsindustrierna är detta ett tillfälle att visa upp svensk sågverksindustri och dess produkter. Föreningen Sveriges Skogsindustrier anhåller med anledning av detta om stadens värdskap vid en representationsmottagning i Stadshuset för konferensens delegater. Ungefärlig kostnad för mat och dryck: Kan för närvarande ej beräknas Bifall enligt förfrågan.

5 SID 5 (10) 4. Beslutsärenden 4.1 Les Rencontres de Tallinn den 9-12 juni 2011 i Tallinn, Estland. Inbjudan ställd till finansborgarrådet. (Dnr /2011) Finansborgarrådet bjuds in av nätverket Les Rencontres, vilket är ett europeiskt nätverk för förtroendevalda politiker med ansvar för kultur, att delta vid dess årsmöte i Tallinn den 9-12 juni. Staden var genom kulturförvaltningen tidigare med i nätverket, men bestämde sig i december 2007 att gå ur (ib 3/2007, dok id. 9527/2007). En ny förfrågan om att gå med i nätverket kom in 2009 då staden avböjde med motiveringen att varken dåvarande kulturoch idrottsroteln eller kulturförvaltningen såg någon nytta med att gå med i nätverket igen (ib 3/2009, dnr /2009). Då det i dagsläget inte finns något skäl att ompröva beslutet föreslås staden tacka nej till inbjudan att delta i nätverkets årsmöte. Staden tackar nej till inbjudan. 4.2 Clinton Global Initiative Annual Meeting, september 2011, New York, USA. Inbjudan ställd till finansborgarrådet. (Dnr /2011) Finansborgarrådet bjuds in av Bill Clinton att delta på Clinton Global Initiatives årliga möte den september i New York. Clintonstiftelsen startades 2005 och har som mål att föra samman olika sektorer för att uppnå bestående förbättringar gällande klimat, hälsovård, fattigdomsbekämpning och entreprenörskap. Stiftelsen håller varje år ett möte som samlar de främsta ledarna i världen från såväl den politiska sfären som näringslivet. Även globalt framstående kulturpersonligheter och frivilligorganisationer, samt andra prominenta personer med internationellt inflytande, finns med vid mötet. Clinton Global Initiative hjälper sina medlemmar att forma partnerskap vilka påverkar människors dagliga liv världen över. Fram till idag har medlemmar i Clinton Global Initiative lanserat närmare 2000 projekt vilka förbättrat livskvaliteten för över 300 miljoner människor. Clinton Global Initiative fokuserar på handling och partnerskap, ett deltagande vid det årliga mötet skulle ge en unik möjlighet att knyta kontakter och lära av de främsta inom miljö- och klimat i världen vilket skulle vara värdefullt ur en mängd aspekter för Stockholm. Det skulle också innebära ett utmärkt tillfälle att marknadsföra Stockholm.

6 SID 6 (10) Inbjudan gäller endast finansborgarrådet som inte har möjlighet att delta. Staden tackar nej till inbjudan. 4.3 Förfrågan från Sarajevo stad om stöd för deras kandidatur till European Capital of Culture. (Dnr /2011) Stockholms stad har fått en förfrågan från Sarajevo stad om stöd för deras kandidatur till europeisk kulturhuvudstad I enlighet med den lagtext som rör utmärkelsen European Capitals of Culture (Decision 1622/2006/EC), kan endast städer från EU-medlemsstäder ansöka om utmärkelsen och arrangera evenemang kring europeisk kulturhuvudstad. Denna text gäller fram till EU-kommissionen genomför för närvarande en konsultation och översyn gällande huruvida det ska vara möjligt även för städer i länder utanför EU att kandidera, men ingenting har hittills bestämts angående detta. Därför är det inte möjligt för Sarajevo att kandidera förrän tidigast Trots detta lobbar Sarajevo för att organisera evenemang under titeln europeisk kulturhuvudstad Två städer har dock redan utsetts till europeiska kulturhuvudstäder 2014; Riga och Umeå. Med dessa fakta bör Stockholm avstå från att stödja Sarajevos kandidatur. Staden avstår från att stödja Sarajevo i deras kandidatur till europeisk kulturhuvudstad. 4.4 Konstituerande sammanträde för Global Design Cities Organisations (GDCO) och Global Design Cities summit (GDCS) den september 2011 i Yangzhou, Kina. Inbjudan ställd till finansborgarrådet. (Dnr /2011) Finansborgarrådet bjuds in att delta vid det första konstituerande sammanträdet för den nybildade organisationen Global Design Cities Organisation som sker i samband med Global Design Cities Summit den september 2011 i Yangzhou i Kina. Staden tackade nej till World Design Cities Summit den februari 2010 i Seoul med motiveringen att stadsbyggnad och stadsdesign är ett viktigt område för staden, men att det finns andra arenor och sammanhang att delta vid. (IB nr 9/2009, dnr /2009).

7 SID 7 (10) Då det i dagsläget inte finns någon motivering till att omvärdera detta beslut föreslås staden tacka nej till inbjudan. Staden tackar nej till inbjudan. 4.5 Digital Cities konferens den 26 oktober under ITU Telecom World 2011 den oktober i Genève, Schweiz. Inbjudan ställd till finansborgarrådet. (Dnr /2011) Finansborgarrådet har inbjudits att delta i Digital Cities konferens den 26 oktober som kommer att äga rum under ITU Telecom World i Genève. Digital Cities konferens anordnas i samarbete med CISCO. Digital Cities konferens samlar borgmästare, ministrar och direktörer från ICTbranschen för att tillsammans diskutera några av de mest utmanande frågor vi står inför. Hur klarar befintlig infrastruktur av att hantera en inflyttning på ca 30 miljoner människor till världens städer under de kommande tio åren? Hur kan ny infrastruktur byggas i rätt tid och med tillräcklig kapacitet? Och vad kan göras för att hjälpa städer att vara så gröna som möjligt? Smarta städer, de som på bästa sätt utnyttjar möjligheterna med ICT är sannolikt en central del av nya strategier för ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet under 2000-talet. Men vilka är de bästa strategierna för att skapa en smart stad? Då det till stor del är ett möte för specialister inom ICT föreslås att staden tackar nej att delta. Staden tackar nej till inbjudan. 4.6 EUROCITIES Award Inbjudan ställd till Stockholms Stad att lämna in ett bidrag. (Dnr /2011) Staden har bjudits in att delta i 2011 års EUROCITIES Awards. Varje år belönar EUROCITES ett antal städer med pris för sina projekt. Årets tema är Planera för Människor och kommer att gå till de projekt som sätter medborgarna i centrum vad gäller stadsplanering och där förändring, hållbar utveckling och social inkludering sätts i fokus. Projekten ska vidare vara kopplade till idén om den smarta staden och göra att staden blir mer livfull och tillgänglig för alla. Ansökan ska vara inne senast den 30 juni. 23 juli meddelas vilka städer som är finalister och dessa ska producera en film om sitt projekt som ska vara klart den 5 oktober. Vinnare tillkännages på EUROCITIES Annual General Meeting den 2-5

8 SID 8 (10) november i Genoa, Italien. Årets tema gör detta till ett bra tillfälle att visa upp för Europas städer hur staden använt medborgardialog i stadsplaneringen och omdaningen av Järva & Söderort. Staden skickar in bidrag för att tävla om EUROCITIES Award med Järvalyftet och Söderortsvisionen i fokus th Enviro-management Conference 2011 den oktober i Vysoké Tatry, Slovakien. Inbjudan ställd till trafik- och arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton. (Dnr /2011). Trafik- och arbetsmarknadsborgarrådet Ulla Hamilton har inbjudits att tala på konferensen 5th Enviro-management 2011: Environmental policy and Municipal Waste Management in Europe i staden Vysoké Tatry, Slovakien. Konferensen organiseras av det privata konferensföretaget NMC med huvudsäte i Slovakien. Det är andra året som konferensen organiseras med internationella talare. Arrangören uppskattar att deltagare kommer till konferensen. Talare och deltagarna är till stor del från närområdet men i år förväntar man sig att få deltagare från andra delar av Europa. Då det inkommer många inbjudningar av denna karaktär till staden görs bedömningen att denna inte bör prioriteras. Staden tackar nej till att delta. 4.8 ICLEI European Convention 2011, september i Bryssel, Belgien. Inbjudan ställd till finansborgarrådet och stadsmiljöborgarrådet. (Dnr /2011). Finansborgarrådet respektive Stadsmiljöborgarrådet har fått inbjudan att delta och tala vid ICLEI:s europeiska konvent 2011 som äger rum den september i Bryssel. Konventet har temat; Cities in Europe 2020 Enhance sustainability now! Med utgångspunkt från EU 2020 strategin har man ambitionen att besvara frågan; Ska Europa ändra fokus från tillväxt till ökad hållbarhet, eller är dessa koncept kompatibla? Finansborgarrådet är inbjuden att tala vid en session om vatten den 13 september för att dela med sig av Stockholms erfarenheter som Europas första miljöhuvudstad 2010 och stadens övergripande strategi för vattenåtervinning. Finansborgarrådet

9 SID 9 (10) bjuds även in för att bidra till den slutna Borgmästardiskussionen samma dag som handlar om EU 2020 strategin. ICLEI, Local Governments for Sustainability, bildades 1990 och är en internationell organisation med 1100 medlemmar runt om i världen, varav 200 i Europa. ICLEI erbjuder teknisk support, utbildning och information för att bygga kapacitet, utbyta kunskap och fungera som stöd till lokala och regionala styren i implementeringen av hållbar utveckling. Stockholm har representerats på politisk nivå vid ett flertal världskongresser. Miljöförvaltningen äger medlemskapet i ICLEI och har även fått inbjudan. Ett deltagande är ett bra tillfälle för staden att knyta värdefulla kontakter och visa upp Stockholms erfarenheter av hållbar utveckling. Däremot är sessionen om vatten inte prioriterad för politisk representation. Staden tackar nej till att delta på politisk nivå. Ärendet lämnas över till Stockholm Vatten att representera på tjänstemannanivå. 5 Anmälningsärenden Ärenden som inkommit sent och inte kunnat behandlas av IB listas nedan som anmälningsärenden. 5.1 Konferens för det europeiska nätverket Cities for Children den 6-7 juni 2011 i Stuttgart, Tyskland. Inbjudan ställd till finansborgarrådet att delta. (Dnr /2011) Finansborgarrådet har av borgmästaren i Stuttgart fått en inbjudan till att delta i nätverket Cities for Children s årliga konferens den 6-7 juni i Stuttgart. Cities for Children bildades i Stuttgart i juni 2007 med syfte att stödja en hållbar, demografisk utveckling i Europa. Genom att skapa barn- och ungdomsvänliga städer och genom att placera barn, ungdomars och föräldrars välbefinnande i fokus för stadspolicy och myndighetsutövning, var tanken att städerna på detta sätt kan påverka livskvaliteten hos såväl nuvarande som framtida medborgare. Stockholm arbetar med liknande frågor via medlemskapet i EUROCITIES och avböjde därför i maj 2007, i samråd med socialtjänstförvaltningen, att gå med i Cities for Children. ( Dnr /2007) Det är därför inte heller prioriterat att delta i den årliga konferensen. Staden tackar nej till inbjudan.

10 SID 10 (10) Övriga anmälningsärenden 5.2 Brev från New Yorks borgmästare, tillika ordförande i C40, Michael R Bloomberg, där han tillkännager officiellt partnerskap mellan C40 och Clinton Climate Initiative (CCI). (Dnr /2011) 6 Rapporter 6.1 Reserapport från konferensen Urban Consequences of European Demographic Processes den 3-5 maj 2011 i Budapest, Ungern. 6.2 Reserapport från Nordisk Huvudstadskonferens den maj 2011 i Köpenhamn, Danmark. 6.3 Reserapport från Mälardalsrådets styrelseresa till Oslo den 5-6 april Reserapport från fastighets- och investerarmässan MIPIM den 8 11 mars 2011 i Cannes, Frankrike. 6.5 Reserapport från deltagande vid statsbesök och seminarier i Warszawa och Wroclaw i Polen den 4-6 maj Reserapport OECD:s International Transport Forum i Leipzig, Tyskland, den maj Övriga frågor 8 Nästa möte Den 7 september Avslutning Vid protokollet Cecilia Johansson Justeras Sten Nordin

Årsrapport Internationella beredningen och dess internationella ärenden 2015

Årsrapport Internationella beredningen och dess internationella ärenden 2015 Stadsledningskontoret Kommunikations- och omvärldsavdelningen Information Sida 1 (5) 2016-02-18 Internationella beredningen Internationella beredningen, IB, är en beredning under kommunstyrelsen som syftar

Läs mer

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN STADSLEDNINGSKONTORET DAGORDNING FINANSAVDELNINGEN/IN TERNATIONELLA ENHETE N Deltagare Sten Nordin Eva-Louise Erlandsson Slorach Margareta Björk Anna-Karin Åstedt Olle Zetterberg Gunnar Björkman Anne-Marie

Läs mer

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN STADSLEDNINGSKONTORET DAGORDNING FINANSAVDELNINGEN/IN TERNATIONELLA ENHETE N Deltagare Sten Nordin Eva-Louise Erlandsson Slorach Margareta Björk (förhinder) Anna-Karin Åstedt Olle Zetterberg Gunnar Björkman

Läs mer

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN STADSLEDNINGSKONTORET PROTOKOLL STABEN Deltagare Sten Nordin Carin Jämtin (förhinder) Margareta Björk Anna-Karin Åstedt Olle Zetterberg Staffan Ingvarsson Anne-Marie Tingeborn Anita Holmström Karin Källström

Läs mer

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad

Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen Internationella frågor; Revidering av Internationell policy och antagande av handlingsplan för Västerås stad Kommunstyrelsen beslöt på sammanträde den 22 augusti 2002, 183, att anta ett

Läs mer

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN STADSLEDNINGSKONTORET PROTOKOLL FINANSAVDELNINGEN/INTERNATIONELLA ENHETEN Deltagare Sten Nordin Eva-Louise Erlandsson Slorach Margareta Björk Anna-Karin Åstedt Olle Zetterberg Gunnar Björkman Anne-Marie

Läs mer

Stockholms stads utträde ur den internationella organisationen ECAD

Stockholms stads utträde ur den internationella organisationen ECAD Stadsledningskontoret Kommunikations- och omvärldsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-06-21 Handläggare Marc Zetterblom Telefon: 08-508 29 063 Till Kommunstyrelsen Stockholms stads utträde ur

Läs mer

Ansökan om värdskap för den internationella cykelkonferensen Velo-City 2017

Ansökan om värdskap för den internationella cykelkonferensen Velo-City 2017 PM 2014:90 RI (Dnr 003-541/2014) Ansökan om värdskap för den internationella cykelkonferensen Velo-City 2017 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Stockholms stad ansöker

Läs mer

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete

Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete 2013-09-24 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/545-105 Kommunstyrelsen Ny internationell policy och ett utvecklat internationellt arbete Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen noterar rapporten kartläggning

Läs mer

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities

MADE IN SWEDEN INBJUDAN. building on 100 years of innovation for waterwise communities MADE IN SWEDEN building on 100 years of innovation for waterwise communities INBJUDAN Unik möjlighet för svenska företag att delta i svensk monter på IWA World Water Congress & Exhibition 2020 Temat för

Läs mer

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN STADSLEDNINGSKONTORET PROTOKOLL STABEN Deltagare Sten Nordin Karin Wanngård (förhinder) Margareta Björk (förhinder) Anna-Karin Åstedt Olle Zetterberg Staffan Ingvarsson Anne-Marie Tingeborn Anita Holmström

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

RAPPORT AVSEENDE STADENS ENGAGEMANG I STADSÖVERGRIPANDE INTERNATIONELLA ORGANISATIONER

RAPPORT AVSEENDE STADENS ENGAGEMANG I STADSÖVERGRIPANDE INTERNATIONELLA ORGANISATIONER Bilaga STADSLEDNINGSKONTORET STABEN BILAGA 1 SID 1 (7) 2011-03-24 DNR 006-1348/2010 RAPPORT AVSEENDE STADENS ENGAGEMANG I STADSÖVERGRIPANDE INTERNATIONELLA ORGANISATIONER Bakgrund EUROCITIES EUROCITIES

Läs mer

Utökning av tider för vigslar och registreringar av partnerskap

Utökning av tider för vigslar och registreringar av partnerskap Utlåtande 2008: RI (Dnr 011-2813/2007) Utökning av tider för vigslar och registreringar av partnerskap i Stadshuset Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Stadsledningskontorets

Läs mer

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning

Internationell strategi för Jönköpings kommun. Ks/2018:372. kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Ks/2018:372 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Internationell strategi för Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2018-11-22

Läs mer

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10)

Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) YTTRANDE 1/5 Kulturdepartementet Registrator 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet EU på hemmaplan (SOU 2016:10) Region Östergötland har beretts möjlighet att inkomma med synpunkter på EU på hemmaplan

Läs mer

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete

Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Åsa Johansson, utredare/ nämndsekreterare Tfn: 0345-18236 E-post: asa.johansson@hylte.se Riktlinjer för Hylte kommuns internationella arbete Kommunfullmäktige 2014-06-18 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Syfte...

Läs mer

Ansökan om värdskap för UITP:s världskongress och utställning i Stockholm 2019

Ansökan om värdskap för UITP:s världskongress och utställning i Stockholm 2019 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-6861651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-04-14, punkt 10 Ansökan om värdskap för UITP:s världskongress och utställning i Stockholm 2019 Ärendebeskrivning Godkännande

Läs mer

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau

NYHETSBREV 2011 # 2. Convention Bureau NYHETSBREV 2011 # 2 Lite klarare luft, lite starkare färger och en härlig energi efter sommarens ledighet. Hoppas att ni också känner så nu när hösten närmar sig. Efter sommarens många möten med vänner

Läs mer

Information om nätverksaktiviteter

Information om nätverksaktiviteter Information om nätverksaktiviteter Genom nätverksaktiviteterna sprider Landsbygdsnätverket information om landsbygdsprogrammet. Nätverksaktiviteterna syftar även till att underlätta metodutbyte och erfarenhetsutbyte

Läs mer

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017

Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva juni 2017 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Sida 1 (5) 2017-06-01 Handläggare Ditte Westin Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ansökan för bidrag till politikerveckan Järva 10-18 juni 2017 Förvaltningens förslag

Läs mer

Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution.

Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution. HÄR BYGGS DET: Framtid Det är inte varje dag du blir inbjuden till en revolution. Nordbygg Sustainable Days Featuring Germany 1 4 april 2014 Företag och experter bakom den världsledande tyska energitekniken

Läs mer

2013-09-27. OBS! måndagen den 7 oktober 2013, kl 09.30 tisdagen den 8 oktober 2013, kl 09.30. Göran Björklund. Tidsprogram för Kommunstyrelsen

2013-09-27. OBS! måndagen den 7 oktober 2013, kl 09.30 tisdagen den 8 oktober 2013, kl 09.30. Göran Björklund. Tidsprogram för Kommunstyrelsen KALLELSE 1 (5) 2013-09-27 Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare kallas härmed till sammanträde i Kommunstyrelsens sessionssal i Stadshuset: OBS! måndagen den 7 oktober 2013, kl 09.30 tisdagen den 8

Läs mer

Melodifestival för hemlösa i samband med Eurovision Song Contest i Stockholm 2016 Motion (2015:64) av Anna König Jerlmyr och Sophia Granswed (båda M)

Melodifestival för hemlösa i samband med Eurovision Song Contest i Stockholm 2016 Motion (2015:64) av Anna König Jerlmyr och Sophia Granswed (båda M) Utlåtande 2016:90 RI (Dnr 106-1457/2015) Melodifestival för hemlösa i samband med Eurovision Song Contest i Stockholm 2016 Motion (2015:64) av Anna König Jerlmyr och Sophia Granswed (båda M) Kommunstyrelsen

Läs mer

Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference

Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference PM 2004 RVIII (Dnr 006-732/2004) Ansvarsfull konsumtion - Cities make the difference Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Stadsdirektören ges i uppdrag att underteckna förbindelse

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 4 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Ett Europa för medborgarna. Ett program. som stödjer aktivt. medborgarskap

Ett Europa för medborgarna. Ett program. som stödjer aktivt. medborgarskap Ett Europa för medborgarna Ett program som stödjer aktivt medborgarskap Ett Europa för medborgarna programmet för oss alla Programmet Ett Europa för medborgarna stödjer aktivt medborgarskap och tolerans

Läs mer

Rapport avseende stadens internationella arbete 2010

Rapport avseende stadens internationella arbete 2010 PM 2011:102 RI (Dnr 006-652/2011) Rapport avseende stadens internationella arbete 2010 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Rapporten avseende stadens internationella arbete

Läs mer

Uppföljning av Linköpings kommuns EU-handslag

Uppföljning av Linköpings kommuns EU-handslag 2017-10-16 Till Kajsa Edholm EU-kansliet Statsrådsberedningen Uppföljning av Linköpings kommuns EU-handslag Linköpings kommun ingick tillsammans med Region Östergötland, Motala och Norrköpings kommuner

Läs mer

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera

Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera Bergslagsakademin presenterar Bergslagen2030 en konferens om samverkan och sociala innovationer för en hållbar framtid Vi står inför flera utmaningar, men också möjligheter, när det gäller social hållbarhet

Läs mer

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Europa Direkt-nätverk För att informera lokalt ute i landet har EU-kommissionen byggt upp i alla 28

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Protokoll nr 14 fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2006 kl 15.30-15.45

Protokoll nr 14 fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2006 kl 15.30-15.45 Kommunstyrelsen Protokoll nr 14 fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 6 september 2006 kl 15.30-15.45 Justerat den 13 september 2006 Anslaget den 14 september 2006 Annika Billström Kristina

Läs mer

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City

Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City PM 2015:204 RI (Dnr 130-1478/2015) Tillsättning av representanter i styrgrupp för Fairtrade City Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. 1. Kommunstyrelsen utser tre förtroendevalda

Läs mer

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012

NYHETSBREV från EUROPA DIREKT FYRBODAL September 2012 VETA MER OM EU Ny tillväxt- och sysselsättningsstrategi Europeiska kommissionen drar igång en ny strategi för att främja tillväxten och öka sysselsättningen i de kulturella och kreativa sektorerna. Strategin

Läs mer

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN

III RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET OM EUROPEISKA UNIONEN L 348/130 Europeiska unionens officiella tidning 24.12.2008 III (Rättsakter som antagits i enlighet med fördraget om Europeiska unionen) RÄTTSAKTER SOM ANTAGITS I ENLIGHET MED AVDELNING VI I FÖRDRAGET

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0523/16 Repronummer 71/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0523/16 Repronummer 71/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-15 Diarienummer 0523/16 Repronummer 71/16 Kommunikation Internationella avdelningen Demis Stavridis Telefon 031 367 8309 E-post: Demis.stavridis@goteborg.se Positionspapper

Läs mer

Ankom Stockholms läns landsting Handläggare: Viktoria Björk 2015-01- 2 3

Ankom Stockholms läns landsting Handläggare: Viktoria Björk 2015-01- 2 3 Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Forskning och innovation TJÄNSTE UTLÅTANDE Ankom Stockholms läns landsting Handläggare: Viktoria Björk 2015-01- 2 3 ISlHLtUB Landstingsstyrelsens

Läs mer

Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United Cities and Local Governments

Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United Cities and Local Governments Malmö stad Kulturförvaltningen 1 (2) Datum 2016-02-10 Vår referens Fredrik Elg Utvecklingschef Tjänsteskrivelse Kulturförvaltningens ansvar i anslutning till Malmö som ledande stad i organisationen United

Läs mer

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling

Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Forum Syds policy för det civila samhällets roll i en demokratisk utveckling Beslutad av: Forum Syds styrelse Beslutsdatum: 18 februari 2013 Giltighetstid: Tillsvidare Ansvarig: generalsekreteraren 2 (5)

Läs mer

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut

Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut Protokoll från presidiets sammanträde, delegationsbeslut BESLUTANDE Britta Flinkfeldt Peter Roslund ÖVRIGA DELTAGARE Kajsa Myrberg, kansliet Kjell-Åke Halldén, kansliet, sekreterare Lars Alriksson Kjell-Åke

Läs mer

Protokoll nr 18 fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 25 oktober 2006 kl

Protokoll nr 18 fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 25 oktober 2006 kl Kommunstyrelsen Protokoll nr 18 fört vid kommunstyrelsens sammanträde onsdagen den 25 oktober 2006 kl 15.30-15.40 Justerat den 1 november 2006 Anslaget den 2 november 2006 Kristina Axén Olin Ann-Katrin

Läs mer

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY

SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY STRING STRING SOUTHWESTERN BALTIC SEA TRANSNATIONAL AREA IMPLEMENTING NEW GEOGRAPHY Politiskt gränsregionalt samarbete Schleswig-Holstein, Hamburg Stadt (DE) Region Själland, Region Hovedstaden, Köpenhamns

Läs mer

KOMMUNIKATIV PLATTFORM

KOMMUNIKATIV PLATTFORM KOMMUNIKATIV PLATTFORM ITS the Swedish way Samlingsbegrepp Wien 2012 ITS the Swedish way Samhällsbehov Innovativ R&D Affärslösningar ITS i samverkan mellan näringslivet myndigheter och akademi Budskap

Läs mer

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget

Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget Mälardalsrådets verksamhetsplan och budget 2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Storregionala mötesplatser...4 Storregionala processer...6 Kommunikation...8 Medlemskap...9 Kansliet...9 Budget... 10

Läs mer

Verksamhetsplan Svenska Audiologiska Sällskapet 2018

Verksamhetsplan Svenska Audiologiska Sällskapet 2018 Verksamhetsplan Svenska Audiologiska Sällskapet 2018 Inledning Svenska Audiologiska Sällskapet, SAS, är ett samordningsorgan med syfte att främja utvecklingen av audiologin i Sverige. Detta kan ske genom

Läs mer

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V)

Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) PM 2013:190 RI (Dnr 016-274/2012) Var det politiska samtalet om Stockholm ska föras Skrivelse av Ann-Margarethe Livh (V) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelse

Läs mer

Internationell strategi. Finspångs kommun

Internationell strategi. Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun Internationell strategi Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se Innehållsförteckning

Läs mer

Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden

Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden Utlåtande 2009:62 RI (Dnr 149-238/2009) Stadgeändring för föreningen Blomsterfonden Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande Nya stadgar för föreningen Blomsterfonden godkänns.

Läs mer

Motion (2019/255) från Karin Gustafsson (S) angående kultur på stadshusets borgargård. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Motion (2019/255) från Karin Gustafsson (S) angående kultur på stadshusets borgargård. Svar på remiss från kommunstyrelsen Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Sida 1 (5) 2019-06-03 Handläggare Tomas Andersson Telefon: 08-508 319 87 Till Kulturnämnden 2019-06-18 Motion (2019/255) från Karin Gustafsson (S) angående

Läs mer

INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN!

INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN! INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN! Utställarinformation 2016 2016 Upphandlingsdagarna är Sveriges största årliga konferens och mötesplats för de som berörs

Läs mer

Ledningsenheten 2008-02-26 FU 2/08 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2008-03-06. Tid Tisdagen den 26 februari 2008 kl. 09.00 12.

Ledningsenheten 2008-02-26 FU 2/08 Uppdragsavdelningen, Margareta Samuelsson Justerat 2008-03-06. Tid Tisdagen den 26 februari 2008 kl. 09.00 12. 1 (6) Ledningsenheten Uppdragsavdelningen, Justerat 2008-03-06 Folkhälsoutskottet Tid Tisdagen den 26 februari 2008 kl. 09.00 12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande Sekreterare Kronobergsrummet,

Läs mer

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE

PROTOKOLL SAMMANTRÄDE Organ Svenska Sennenhundklubbens styrelse Plats Nynäsgården Datum Söndagen den 14 maj 2017 Tidpunkt Klockan 13:00 1 Sammanträdet öppnas Ordförande Anders Andersson hälsar välkommen och förklarar mötet

Läs mer

Urval av Kungafamiljens planerade programpunkter hösten 2014

Urval av Kungafamiljens planerade programpunkter hösten 2014 Pressinformation 2014-07-02 Urval av Kungafamiljens planerade programpunkter hösten 2014 Här kommer övergripande programinformation om Kungafamiljens officiella uppdrag för hösten 2014. Några programpunker

Läs mer

Knowledge Innovation Community inom urban mobilitet. Beslut om deltagande

Knowledge Innovation Community inom urban mobilitet. Beslut om deltagande Trafikkontoret Tillstånd Tjänsteutlåtande Dnr: T2017-02698 Dnr: T2017-02698 Sida 1 (5) Handläggare Thomas Sjöström 08-508 261 01 Till Trafiknämnden 2017-11-23 Knowledge Innovation Community inom urban

Läs mer

STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY

STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY STADGAR FORUM FÖR HEALTH POLICY 1. ORGANISATIONSFORM OCH FIRMA FORUM FÖR HEALTH POLICY (nedan kallad föreningen) är en ideell förening. 2. INTRÄDE Föreningen består av företag, myndigheter och organisationer

Läs mer

Gemensamma presidiet för internationella frågor och representation

Gemensamma presidiet för internationella frågor och representation Gemensamma presidiet för internationella frågor och representation Chris Marschall Enhetschef 040-675 33 01, 0721-99 81 71 christina.marschall@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-04-24 Dnr 1300935 Dok ID

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-25 1 (9) ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-25 1 (9) ANSLAG/BEVIS 2013-03-25 1 (9) Plats Kommunhuset, rum 212, våning 2. Tid Måndagen den 25 mars, kl. 13.00 14:30 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista,

Läs mer

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016

Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 PM 2016:116 RI (Dnr 110-658/2016) Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:13) Remiss från Kulturdepartementet Remisstid den 13 juli 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Förslag till SAMARBETSAVTAL

Förslag till SAMARBETSAVTAL Sweden Green Building Conference & Building Sustainability Sweden 2014 Förslag till SAMARBETSAVTAL 1 Bakgrund Stockholms stads miljöförvaltning har tidigare i samarbete med Sweden Green Building Council

Läs mer

Bosse Pettersson (c), ordf Anneli Lundberg (s) Peter Westerdahl (m) Lucia Toma (kd) Cecilia Koch Danielsson (fp) Helen Einarsson (s) Tomas Emteby (s)

Bosse Pettersson (c), ordf Anneli Lundberg (s) Peter Westerdahl (m) Lucia Toma (kd) Cecilia Koch Danielsson (fp) Helen Einarsson (s) Tomas Emteby (s) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(9) Kulturnämnden Plats och tid Bibliotekets Hörsal, kl 16.00-17.00 Beslutande Ledamöter Bosse Pettersson (c), ordf Anneli Lundberg (s) Peter Westerdahl (m) Lucia Toma (kd) Cecilia

Läs mer

Europeiska kommissionen. Vetenskap och samhälle Handlingsplan. Europeiska området för forskningsverksamhet. VETENSKAP och SAMHÄLLE

Europeiska kommissionen. Vetenskap och samhälle Handlingsplan. Europeiska området för forskningsverksamhet. VETENSKAP och SAMHÄLLE Europeiska kommissionen Vetenskap och samhälle Handlingsplan VETENSKAP och SAMHÄLLE Europeiska området för forskningsverksamhet INLEDNING Samtidigt som allmänheten generellt sett respekterar forskare,

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

1. Sammanträdet öppnas Ordföranden Percy Westerlund förklarade sammanträdet öppnat och läste tänkvärda ord om barns tankar.

1. Sammanträdet öppnas Ordföranden Percy Westerlund förklarade sammanträdet öppnat och läste tänkvärda ord om barns tankar. UPS styrelseprotokoll nr 1 2011 Protokoll fört vid sammanträde med UPS styrelse onsdagen den 2 februari 2011 kl. 9.00-12.00 på Storgatan 11 Närvarande: Percy Westerlund, ordförande Roland Edwardsson Sven-Olov

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna

Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Sammanträde med styrelsen för Högskolan Dalarna Plats Sammanträdesrum Ljungberg, Stora Enso Skog AB, Falun Datum och tid torsdagen den 20 december, kl 13.00 17.00 Närvarande ledamöter Anmält förhinder

Läs mer

Framtidsbild för Kista Science City. Uppdatering av visionen för de kommande tio åren

Framtidsbild för Kista Science City. Uppdatering av visionen för de kommande tio åren Remissvar Dnr 2012/3.2.2/84 Sid. 1(8) 2012-04-23 Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 297 58 Till Finansroteln Framtidsbild för Kista Science City. Uppdatering av visionen för de kommande tio åren Svar

Läs mer

EUROPA NOSTRA SVERIGE

EUROPA NOSTRA SVERIGE EUROPA NOSTRA SVERIGE Organisationen Europa Nostra (Vårt Europa), bildades 1963 i syfte att internationellt uppmärksamma och värna om det gemensamma europeiska kulturarvet. Europa Nostra är en paraplyorganisation

Läs mer

A8-0061/19 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag

A8-0061/19 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag 8.6.2017 A8-0061/19 Ändringsförslag 19 Petra Kammerevert för utskottet för kultur och utbildning Betänkande Santiago Fisas Ayxelà Europeisk kulturhuvudstad för åren 2020 2033 COM(2016)0400 C8-0223/2016

Läs mer

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B

12255/17 lym/cjs/np 1 DGB 1B Europeiska unionens råd Bryssel den 25 september 2017 (OR. en) 12255/17 AGRI 481 DEVGEN 199 ENV 752 ONU 115 NOT från: till: Ärende: Rådets generalsekretariat Särskilda jordbrukskommittén/rådet Genomförandet

Läs mer

GL BALA KOMMUNEN 2017

GL BALA KOMMUNEN 2017 GL BALA KOMMUNEN 2017 Vad är Globala Kommunen? Globala Kommunen är ett kommunikationsprojekt där kommuner, lokala organisationer och Sida samarbetar för att öka kunskapen om och intresset för en rättvis

Läs mer

2 Internationell policy

2 Internationell policy Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 19 februari 2002 Reviderad den: 20 augusti 2009 För revidering ansvarar: Kommunstyrelsen För ev uppföljning och tidplan för denna ansvarar: Dokumentet gäller för:

Läs mer

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy

Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Härnösands internationella arbete - ny internationell policy Innehållsförteckning sidan Inledning... 3 Syfte... 3 Övergripande mål... 3 Prioriterade områden... 4 Utbildning Arbete och tillväxt Näringsliv

Läs mer

BUSINESS ARENA GÖTEBORG 2016 PROGRAMÖVERSIKT SVENSKA MÄSSAN 5 APRIL

BUSINESS ARENA GÖTEBORG 2016 PROGRAMÖVERSIKT SVENSKA MÄSSAN 5 APRIL En mötesplats för dig i ledande befattning inom fastighets- och samhällsbyggnadssektorn! PROGRAMÖVERSIKT BUSINESS ARENA GÖTEBORG 2016 SVENSKA MÄSSAN 5 APRIL PARTNERS BUSINESS ARENA GÖTEBORG 2016 PER DEN

Läs mer

Protokoll. Demokratiberedning. stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.09:00-10:35

Protokoll. Demokratiberedning. stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.09:00-10:35 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga stadshuset, Kompassen, vån 4, kl.09:00-10:35 Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), l :e vice ordförande Maria Nilsson (S) Stefan Kudryk (V) Sebastian

Läs mer

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration

Kommunstyrelsens handling nr 31/2014. INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och integration INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och integration Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

Följ med EG Retail m.fl. till NRF. Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e)

Följ med EG Retail m.fl. till NRF. Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e) Följ med EG Retail m.fl. till NRF Retail s BIG Show, 13-16 januari 2013 i New York (vi åker den 10:e) Om NRF + 400 utställare 126 seminarier, föreläsningar och gruppdiskussioner Drygt 25 500 besökare från

Läs mer

KTH Stadsbyggnadsakademin. Program hösten okt: Vilken stad vill vi ha 2030? 8 dec: Res Publica i Stockholm Riktade halvdagsseminarier,

KTH Stadsbyggnadsakademin. Program hösten okt: Vilken stad vill vi ha 2030? 8 dec: Res Publica i Stockholm Riktade halvdagsseminarier, KTH Stadsbyggnadsakademin. Program hösten 2009. 22 okt: Vilken stad vill vi ha 2030? 8 dec: Res Publica i Stockholm Riktade halvdagsseminarier, studieresa till Spanien Välkommen! Välkommen till KTH Stadsbyggnadsakademin

Läs mer

Ansökan att arrangera Sveriges förenade studentkårers fullmäktige i Uppsala 13-15 maj 2016

Ansökan att arrangera Sveriges förenade studentkårers fullmäktige i Uppsala 13-15 maj 2016 Handläggare Dahlmann Christian Datum 2015-10-09 Diarienummer KSN-2015-1817 Kommunstyrelsen Ansökan att arrangera Sveriges förenade studentkårers fullmäktige i Uppsala 13-15 maj 2016 Förslag till beslut

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. God Jul och Gott Nytt År!

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer. God Jul och Gott Nytt År! Nyhetsbrev 6 2017 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Nordisk vä rldsutstä llning Nu börjar vi arbetet med en världsutställning av Nordic City Network:s medlemsstäder!

Nordisk vä rldsutstä llning Nu börjar vi arbetet med en världsutställning av Nordic City Network:s medlemsstäder! Nordisk vä rldsutstä llning 2020 Nu börjar vi arbetet med en världsutställning av Nordic City Network:s medlemsstäder! Introduktion Nordic City Network har under flera år arbetat med att utforska den nordiska

Läs mer

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN

INTERNATIONELLA BEREDNINGEN STADSLEDNINGSKONTORET PROTOKOLL STABEN Deltagare Sten Nordin Carin Jämtin (förhinder) Margareta Björk Anna-Karin Åstedt Olle Zetterberg Staffan Ingvarsson Karin Källström INTERNATIONELLA BEREDNINGEN Protokoll

Läs mer

INTRESSERAD AV VI HAR LÖSNINGEN! OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? Utställarinformation

INTRESSERAD AV VI HAR LÖSNINGEN! OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? Utställarinformation INTRESSERAD AV OFFENTLIGA AFFÄRER MEN SVÅRT ATT FÅ UT DITT BUDSKAP? VI HAR LÖSNINGEN! Utställarinformation Upphandlingsdagarna är Sveriges största årliga konferens och mötesplats för de som berörs av svensk

Läs mer

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan

Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Uppdrag att medverka i genomförandet av EU:s Strategi för Östersjöregionen och dess handlingsplan Rapport från Läkemedelsverket 2013-01-31 Dnr 1.2-2013-4123 Postadress/Postal address: P.O. Box 26, SE-751

Läs mer

Riktlinjer för att arrangera FFFF konferens.

Riktlinjer för att arrangera FFFF konferens. Riktlinjer för att arrangera FFFF konferens. Riktlinjer vid FFFF-konferens 2017-11-29 Innehållsförteckning s 2 Inledning s.3 Förutsättningar s 3 Ansökan s 3 Konferensagent/byrå s 4 Anläggning s 4 Ekonomi

Läs mer

Datum. Diarienummer Astrid Nyström Motion, väckt av Kristin Lilieqvist (MP), om ökad transparens i kommunens organ

Datum. Diarienummer Astrid Nyström Motion, väckt av Kristin Lilieqvist (MP), om ökad transparens i kommunens organ Uppsala KOMMUN KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2012-07-03 BUN-2012-0907.01 Barn- och ungdomsnämnden Motion, väckt av Kristin Lilieqvist (MP), om

Läs mer

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006.

Kommittédirektiv. Finansmarknadsråd. Dir. 2006:44. Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Kommittédirektiv Finansmarknadsråd Dir. 2006:44 Beslut vid regeringssammanträde den 27 april 2006. Sammanfattning av uppdraget Ett råd bestående av ledamöter - kunniga i finansmarknadsfrågor - från akademi,

Läs mer

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Västergötlands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna Västergötland Protokoll fört vid sammanträde med den gemensamma styrelsen för Västergötlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Västergötland

Läs mer

16 22 SEPTEMBER #mobilityweek

16 22 SEPTEMBER #mobilityweek 16 22 SEPTEMBER 2019 #mobilityweek Om EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN äger rum den 16 22 september varje år och är ett tillfälle för kommuner och städer att prova hållbara transportalternativ.

Läs mer

Vara i världen. Helena Torsell, Internationell samordnare

Vara i världen. Helena Torsell, Internationell samordnare Vara i världen Helena Torsell, Internationell samordnare STRATEGISKT VÄGVAL Hur skapar vi en attraktiv kommun? FRAMGÅNGSFAKTORER KOMPETENS INTERNATIONALISERING KULTUR 1995 Sverige blir medlem i EU Bas

Läs mer

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP

DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP DRAKAMÖLLAN NORDISKT FORUM FÖR KULTUR OCH VETENSKAP Drakamöllan en kraftkälla för skapande Dagens samhälle bjuder på ett överflöd av kommunikation, ett konstant brus och krav på tillgänglighet. Som kontrast

Läs mer

STADGAR ANTAGNA VID ÅRSMÖTET 18 OKTOBER 2016

STADGAR ANTAGNA VID ÅRSMÖTET 18 OKTOBER 2016 STADGAR ANTAGNA VID Föreningens ändamål 1 Lean Forum är en ideell förening (non-profit) för allmännyttiga ändamål. Den bildades i oktober 2000 efter internationella förebilder. 2 Lean Forums ändamål är

Läs mer

AKADEMI OCH PRAKTIK I EUROPEISKT SAMARBETE FÖR ÖKAT KOLLEKTIVTRAFIKRESANDE SAMOT - THE SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP

AKADEMI OCH PRAKTIK I EUROPEISKT SAMARBETE FÖR ÖKAT KOLLEKTIVTRAFIKRESANDE SAMOT - THE SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP AKADEMI OCH PRAKTIK I EUROPEISKT SAMARBETE FÖR ÖKAT KOLLEKTIVTRAFIKRESANDE SAMOT - THE SERVICE AND MARKET ORIENTED TRANSPORT RESEARCH GROUP KUNSKAPSUTBYTE PÅ INTERNATIONELL ARENA Vid SAMOT bedrivs forskning

Läs mer

Mötesplatsen för lösningsorienterat hållbarhetsarbete i Sveriges kommuner

Mötesplatsen för lösningsorienterat hållbarhetsarbete i Sveriges kommuner Mötesplatsen för lösningsorienterat hållbarhetsarbete i Sveriges kommuner Datum: 20 november 2017 Plats: 7A Odenplan, Stockholm Tid. 09:00 17:00 + mingel Arrangör: Aktuellt Hållbarhet Antal deltagare:

Läs mer

På gång på Göteborgsplattformen

På gång på Göteborgsplattformen På gång på Göteborgsplattformen Utgångspunkter Vision: Hållbar stadsutveckling med tillgängliga, gröna och rättvisa städer. Mission: Att gemensamt och med ett reflekterande förhållningssätt utveckla och

Läs mer

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd

INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete. Tillväxt och välfärd INTERNATIONELL STRATEGI Katrineholms kommuns internationella arbete Tillväxt och välfärd Katrineholm Läge för liv & lust Vision 2025: I Katrineholm är lust den drivande kraften för skapande och utveckling

Läs mer

NÄTVERKET FÖR EN CIRKULÄR EKONOMI

NÄTVERKET FÖR EN CIRKULÄR EKONOMI NÄTVERKET FÖR EN CIRKULÄR EKONOMI HISTORIK Cradle Net grundades 2009 med syfte att tillämpa ch sprida infrmatin m cirkulär eknmi i Sverige. Nätverket har sedan starten fått mycket uppmärksamhet i media

Läs mer

Verksamhetsplan Svenska Audiologiska Sällskapet 2019

Verksamhetsplan Svenska Audiologiska Sällskapet 2019 Verksamhetsplan Svenska Audiologiska Sällskapet 2019 Inledning Svenska Audiologiska Sällskapet, SAS, är ett samordningsorgan med syfte att främja utvecklingen av audiologin i Sverige. Detta kan ske genom

Läs mer

Lars Svensk (KD), ordförande Tomas Delgado Pinto (S), vice ordförande Catrin Björk (MP) Bengt-Olov Eriksson (S)

Lars Svensk (KD), ordförande Tomas Delgado Pinto (S), vice ordförande Catrin Björk (MP) Bengt-Olov Eriksson (S) Tid och plats Paragrafer Bevis om anslag Protokollets förvaringsplats Utses att justera ande Ledamöter 13 juni 2019, kl. 09:00-11:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp 15-19 Anslaget sätts upp: 2019-06-27

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut 1 (2) FÖRSLAG 2013:58 LS 1212-1649 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2012:27 av Paul Lappalainen (MP) om att Stockholms läns landsting ska söka medlemskap i UNESCO:s Europeiska koalition

Läs mer