Tillsyn enligt miljöbalken

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn enligt miljöbalken"

Transkript

1 Tillsyn enligt miljöbalken - hem för vård och boende Januari 2007 Gärdhemsvägen Trollhättan Telefon Fax miljo@trollhattan.se Bankgiro

2

3 Sammanfattning Miljöförvaltningen i Trollhättans Stad har i detta projekt besökt nio hem för vård och boende för att utföra tillsyn enligt Miljöbalken. Syftet med tillsynen har varit att kontrollera lagefterlevnaden hos verksamheterna samt få uppgifter om verksamheternas tillsynsbehov. Resultatet av tillsynen visar ett verksamhetsområde med liten kunskap om miljö- och hälsoskyddsområdet, bristande egenkontroll samt enstaka fall av olägenheter. En revidering av områdets tillsynsbehov kommer därför att ske i miljönämndens behovsutredning för Inledning Under hösten 2006 har miljöförvaltningen i Trollhättans Stad genomfört ett tillsynsprojekt riktat mot hem för vård och boende (hvb). Sammanlagt nio olika verksamheter har besökts och efterlevnaden av miljöbalken har kontrollerats. Enligt 38 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd skall den som avser att driva lokal för vård eller annat omhändertagande anmäla detta till den kommunala nämnden som utför tillsyn inom miljöbalkens område. I och med att verksamheten är anmälningspliktig omfattas den även av förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll, vilken kräver skriftliga rutiner och dokumentation av verksamhetens insatser inom miljö- och hälsoskyddsområdet. Det fastslås vidare i 45 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd att kommunen skall ägna särskild uppmärksamhet åt lokaler för vård eller annat omhändertagande. För att fullgöra denna skyldighet har miljöförvaltningen utfört detta tillsynsprojekt. Miljöbalkstillsynen inom området har tidigare varit eftersatt då vi, p.g.a. resursbrist, tvingats prioritera verksamheter som enligt vår bedömning utgjort större hälsorisker än vårdlokaler. Tanken har varit att vårdlokaler har sjukvårdsutbildad personal vilket i sig borde vara en garanti för att hygienfrågor prioriteras och risken för olägenheter minskar. Vårdlokalerna har också till skillnad från många av våra andra tillsynsobjekt, t.ex. hygienlokaler, tillsyn av andra myndigheter t.ex. Länsstyrelsen. Syftet med tillsynen på hemmen har varit att sprida information om miljöbalkens regler samt få en bättre kunskap av vårdlokalernas lagefterlevnad och vårdpersonalens kunskap om miljö- och hälsoskyddsområdet. Dessutom avsåg besöken att identifiera, förelägga om åtgärder och följa upp eventuella olägenheter i verksamheterna. Anledningen till att vi endast besökt nio av de 41 hemmen för vård och boende som finns i kommunen är att projektet varit en förstudie som tjänat till att öka kunskapen om verksamheternas enskilda och gruppens generella behov av tillsyn. Efter avslutat projekt har målet varit att kunna dra slutsatser om det genomsnittliga tillsynsbehovet för samtliga hem för vård och boende som finns i kommunen. Projektets resultat utgör därmed underlag för den årliga uppdateringen av miljönämndens behovsutredning. 3 (8)

4 Metod Tillsynsprojektet startades i september I planeringsfasen togs kontakt med Omsorgsförvaltningen i Trollhättans Stad samt NU-sjukvårdens hygiensjuksköterska. Syftet med dessa kontakter var att få en bättre helhetssyn på det regelverk som styr hem för vård och boende samt vilken övrig tillsyn, förutom miljöbalkstillsynen, som sker ute på enheterna. Nio olika hem för vård och boende i kommunen besöktes under oktober till december Verksamheterna som besöktes valdes ut så att de skulle representera så många olika typer av omsorgs- och boendeformer som möjligt. Vi var också måna om att alla de besökta enheterna skulle ha olika chefer. Syftet med detta var att få en så bra uppfattning som möjligt om bredden inom området hem för vård och boende. Förhoppningen var också att det breda urvalet skulle ge bättre möjligheter till generella slutsatser om hela gruppen hem för vård och boende. En av de besökta enheterna drivs av ett företag medan de andra enheterna lyder direkt under Omsorgsförvaltningen i Trollhättans Stad. Innan tillsynsbesöken genomfördes kontaktades enhetschefen via telefon. Vid telefonkontakten informerades om syftet med tillsynen och tid för besök bokades. Miljöförvaltningen framförde även önskemål om att miljökontaktombudet i respektive verksamhet skulle närvara vid tillsynsbesöken. Vid besöken på enheterna kontrollerades inomhusmiljön samt verksamheternas egenkontroll enligt upprättad checklista. Intervjuer med enhetschefer samt personal aktiv i verksamheten genomfördes och en rundvandring med möjlighet till indikationsmätningar gjordes. Vid behov gjordes återbesök i verksamheterna för uppföljande mer noggranna undersökningar. Besökta verksamheter Snäppan Fågelvägen 8 Blomstergården avd. Solrosen och Näckrosen Kaggetorpsvägen Drottninggatan Lextorpsvägen 19 Edsvägen 202 Björndalsvägen 40 Brunsoppevägen 12 Typ av vårdlokal Tonårshem Gruppboende, psykosomatiska funktionshinder Äldreboende Serviceboende, funktionshindrade Gruppboende, psykiatri Gruppboende, funktionshindrade Serviceboende, funktionshindrade Gruppboende, funktionshindrade Korttidsboende samt fritids, funktionshindrade barn 4 (8)

5 Resultat Vid besöken har verksamheternas egenkontroll samt inomhusmiljö undersökts. Egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll (SFS 1998:901) a. (4 ) Skriftlig dokumentation över fördelningen av det organisatoriska ansvaret för miljö och hälsoskyddsfrågor? - Alla de besökta verksamheterna har en ansvarsfördelning för miljöoch hälsoskyddsfrågor. Endast fyra verksamheter har dock denna fördelning nedtecknad och uppdaterad. Två av verksamheterna har en skriftlig förteckning som inte är komplett eller som behöver uppdateras. Tre verksamheter har inte någon skriftlig dokumentation över ansvaret för miljö- och hälsofrågor. b. (5-6 ) Skriftliga städrutiner? - Rutiner för städning av allmänna utrymmen har samtliga nio verksamheter, sju av dessa har även rutinerna nedtecknade. Rutiner för städning av de boendes rum finns i åtta av nio verksamheter men de finns bara nedskrivna i tre av verksamheterna. Rutiner för storstädning finns i fyra av nio verksamheter medan övriga fem boende helt saknar rutiner för detta. Av de fyra verksamheter som har rutiner för storstädning är det ingen som har rutinerna nedskrivna. c. (5-6 ) Skriftliga rutiner för tvätthantering? - Alla nio verksamheter har rutiner för tvätt men bara två verksamheter har dessa rutiner nedtecknade vad gäller de boendes tvätt och endast en verksamhet har rutiner nedtecknade för övrig tvätt. d. (5-6 ) Skriftliga hygienrutiner? - Fem verksamheter har rutiner för hygien men ingen av verksamheterna har dessa nedskrivna. Fyra av verksamheterna saknar helt hygienrutiner. Tre av verksamheterna använder sig av den av Omsorgsförvaltningen antagna hygienplanen för kommunala verksamheter. e. (5-6 ) Skriftliga rutiner för årlig genomgång av de boendes miljö? Dokumentation av felanmälan samt uppföljning? - Endast två av de nio besökta verksamheterna har rutiner för att regelbundet och systematiskt gå igenom de boendes innemiljö. Rutinerna för detta är dock inte nedtecknade. Däremot dokumenterar en av de två verksamheterna felen som upptäcks och följer även upp åtgärderna som vidtagits för att motverka felen. Övriga verksamheter har varken rutiner eller dokumentation över fel som uppstått. 5(8)

6 f. (5-6 ) Kännedom om ventilation och protokoll från senaste OVK? - Av de besökta verksamheterna är det endast två enheter som har personal eller chef med kunskap om det ventilationssystem som verksamhetens lokaler är utrustade med. Endast en verksamhet har korrekt OVK-anslag. g. (7 ) Skriftliga rutiner för kemikaliehantering, kemikalieförteckning och säkerhetsdatablad? - Av de besökta verksamheterna har endast ett hem skriftliga rutiner för kemikaliehantering. Övriga verksamheter saknar helt rutiner inom kemikalieområdet. Ingen av verksamheterna uppfyller kravet på kemikalieförteckning eller har säkerhetsdatablad för de faroklassade kemikalier som de använder. h. (5-6 ) Skriftliga rutiner för avfallshantering? - Alla verksamheter har muntligt kommunicerade rutiner för hushållsavfall och tre av verksamheter har även rutiner för farligt avfall. Ingen av de besökta verksamheterna har några skriftliga rutiner för avfallshanteringen. Hem för vård och boende - egenkontroll Objekt a b c d e f g h Egenkontrollrubriker 1 Uppfyller kraven i allmänna utrymmen 2 Uppfyller kraven hos de boende 6 (8)

7 Inomhusmiljö Av de nio besökta verksamheterna framfördes brister i inomhusmiljön i sex av boendena. Det var antingen de boende eller personal som upplevde problem i de gemensamma utrymmena. Enskilda bostäder har endast i undantagsfall besökts. I tre av hemmen var orsaken till klagomålen buller, i ett hem ventilationen, i ett annat inomhustemperaturen och i ytterligare ett vattentemperaturen. Tre av klagomålen kunde direkt bedömas medan det i tre av verksamheterna krävdes återbesök för noggrannare undersökningar. I minst en av verksamheterna visade det sig att bullernivåerna är så höga att definitionen av olägenhet för människor hälsa uppfylls. Den verksamheten har fått ett föreläggande om åtgärder för att minska bullernivån. Diskussion Någon samlad tillsyn av vårdlokaler som omnämns i miljöbalken eller i författningar beslutade med miljöbalken som utgångspunkt (i praktiken hem för vård och boende) har inte tidigare genomförts i Trollhättans kommun. Efter tillsyn på cirka 25 % av hemmen för vård och boende kan vi se vissa tendenser i verksamheternas arbete med miljö- och hälsoskyddsfrågor. Ingen av de hem vi besökte har haft så omfattande egenkontroll att de uppfyller förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll. De största bristerna finns i nedtecknandet av rutiner samt i dokumentation av genomförda insatser. I många av verksamheterna är bristerna dock ännu större eftersom det helt saknas rutiner för förebyggande eller akuta insatser inom miljö- och hälsoskyddsområdet. P.g.a. planerade förändringar i 38 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd har inte verksamheterna blivit förelagda att åtgärda bristerna i egenkontrollen. Den planerade förändringen av 38 innebär nämligen att hem för vård och boende inte längre kommer att omfattas av anmälningsplikt vilket i sin tur innebär att verksamheterna inte omfattas av förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll. Hemmen omfattas dock precis som alla andra verksamheter av den generella kontrollen som verksamhetsutövaren enligt miljöbalkens 26 kapitel 19 alltid skall bedriva. Denna generella kontroll kräver dock inga skriftliga rutiner eller dokumentation. Beträffande inomhusmiljön har det framkommit flera klagomål både från personal och boende. Att de boende klagar är särskilt viktigt att ta hänsyn till eftersom äldre eller personer med funktionshinder oftast inte har samma möjligheter att flytta ifrån en bostad, de inte trivs i, som övriga delen av befolkningen har. I förarbetena till miljöbalken anges också att man i bedömningen av vad som innebär olägenhet för människors hälsa skall ta hänsyn till personer som är något känsligare än normalt vilket t.ex. kan innebära att man skall räkna med en gammal persons blodcirkulation i bedömningen om drag från ett stängt fönster utgör en olägenhet. Vid tillsynsprojektets genomförande har vi upptäckt en stor okunskap om miljöbalken. Flera av de verksamheter som vi besökte hade funnits länge och tidigare bedrivits i landstinget/regionens regi. Medvetenheten om att verksamheten omfattades av miljöbalken var mycket liten, endast en av nio verksamhetschefer kände till 7(8)

8 detta faktum. Detta i kombination med att vi i samband med tillsynen upptäckt flera olämpliga hanteringar, t.ex. fotvård som ej utförs på ett säkert sätt, gör att vi bedömer tillsynsbehovet inom området som relativt stort. I en första fas bör besök i alla hem för vård och boende genomföras. Syftet med dessa besök är att genom en enskild bedömning fastställa fortsatt tillsynsbehov. I dagsläget är vår generella bedömning att det, om planerad ändring av 38 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd träder i kraft, är lagom att genomföra tillsynsbesök i hem för vård och boende vart fjärde år. Skulle däremot anmälningsplikten för hem för vård och boende vara kvar blir tillsynsbehovet större och besök bör därför genomföras vart tredje år. I båda fallen är detta en uppgradering jämfört med den nuvarande behovsutredningen som antagits av miljönämnden, där tillsynsbehovet uppskattats till vart femte år. Inför verksamhetsåret 2008 kommer därför tillsynsbehovet inom området vårdlokaler utökas. I och med projektets genomförande har vi också fått en bättre uppfattning om den genomsnittliga tiden per objekt som tillsynen tar. I behovsutredningen är antalet tillsynstimmar för vårdlokaler satt till 8 timmar per objekt vilket kommer revideras till det mer korrekta 10 timmar per objekt och tillsynsbesök. 8 (8)

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport januari 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande äldreboenden

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-08-31 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:2 Tillsyn av skolor Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för denna rapport är Magdalena Hallberg,

Läs mer

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn PROJEKT Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn Rapport avseende tillsynsprojekt 2016 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella verksamheter samt genomföra tillsyn inom

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Bakgrund och Syfte Barn som går på

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken i förskolor och skolor i Trelleborgs kommun

Egenkontroll enligt miljöbalken i förskolor och skolor i Trelleborgs kommun Egenkontroll enligt miljöbalken i förskolor och skolor i Trelleborgs kommun Miljöförvaltningens rapport nr 12/2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING BAKGRUND LÄNSPROJEKTETS FÖRSLAG PÅ EGENKONTROLLPROGRAM

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-11-29 Birgitta Sturesson Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar 2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Tillsynsprojekt 2017:

Tillsynsprojekt 2017: Tillsynsprojekt 2017: Tillfälliga boenden i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner 2017-11-07 Lena Lausevic 1. Inledning 1:1. Bakgrund Vid vistelser i bostäder eller lokaler med en dålig inomhusmiljö finns

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Tillsynsrapport för vård- och omsorgsboenden

Tillsynsrapport för vård- och omsorgsboenden MILJÖFÖRVALTNINGEN Tillsynsrapport för vård- och omsorgsboenden 2009-2012 En rapport från miljöförvaltningen Kajsa Holmborn April 2013 Dnr 2013-6345 Innehåll 1. Sammanfattning... 4 2. Bakgrund... 5 3.

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Nationellt Tillsynsprojekt 2009 Mål

Läs mer

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Nämndinitiativ- Lärare och elever har rätt till

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan

Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan Oktober 2010 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2015

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 Syfte och mål Syftet med projektet var att genomföra tillsyn på alla förskolor inom områdena hälsoskydd och miljöskydd. Bakgrund Förskolor är anmälningspliktiga

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll enligt miljöbalken Information från miljöförvaltningen Lund 2 oktober 2014 Annika Skoog 046-355270 annika.skoog@lund.se Egenkontroll ska förebygga ohälsa Egenkontrollen är ett verktyg för

Läs mer

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan 2014 2015 Och lite mer Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Folkhälsomyndigheten är alltså central tillsynsvägledande myndighet gällande hälsoskydd

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Tillsyn av egenkontroll i skola, förskola och fritidshem 2011 2013

Tillsyn av egenkontroll i skola, förskola och fritidshem 2011 2013 Tillsyn av egenkontroll i skola, förskola och fritidshem 2011 2013 Lars-Erik Sidenholm Lena-Stina Wennman Miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner projektrapport 1:2013 POSTADRESS Box 212 566 24 HABO BESÖKSADRESS

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2013

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2013 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2013 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella förskolor och med stöd av miljöbalken genomföra tillsyn på områdena hälsoskydd och

Läs mer

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan Egenkontroll ska förebygga ohälsa Den som driver en skola måste enligt miljöbalken bedriva ett löpande, systematiskt arbete, så kallad

Läs mer

2014-11-18. Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd

2014-11-18. Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2014-11-18 Bygg- och miljökontoret Hälsoskydd 2014:1 Tillsyn av verksamheter med tillfälligt boende 2012-2014 Projektet är utfört av bygg- och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun.

Läs mer

RAPPORT Tillsyn av vårdboenden. Frida Wahlund Miljöinspektör

RAPPORT Tillsyn av vårdboenden. Frida Wahlund Miljöinspektör RAPPORT 2015-04 Tillsyn av vårdboenden Frida Wahlund Miljöinspektör Hörby kommun, 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Sida RAPPORT

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler

Miljöavdelningens information om hygienlokaler Miljöavdelningens information om hygienlokaler Information om hygienlokaler Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt som gäller för hygienverksamheter

Läs mer

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan

EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan 1 (6) EGENKONTROLL enligt miljöbalken checklista med handlingsplan Datum Enhet Chef/Rektor Skyddsombud Deltagare Använd checklistan så här: Börja med att fylla i datum, enhet, ansvarig rektor med övergripande

Läs mer

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll information och råd till hygieniska verksamheter Checklista... Miljöförvaltningen informerar Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet

Läs mer

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga

Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Miljöavdelningens information om hygienlokaler, ej anmälningspliktiga Information om hygienlokaler som inte är anmälningspliktiga Nedan finns en sammanställning av regler och rekommendationer ur miljö-

Läs mer

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen Miljöbalken gäller i förskolan Miljöbalken ska inte bara skydda våran

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Skolor. Hälsoskyddsinfo 1:06 S

Skolor. Hälsoskyddsinfo 1:06 S Skolor Hälsoskyddsinfo 1:06 S Varför egenkontroll? Egenkontrollen är ett verktyg för att se om verksamheten lever upp till miljöbalkens grundläggande krav på resurshållning och hänsyn till hälsa och miljö.

Läs mer

Egenkontroll Förskola och skola

Egenkontroll Förskola och skola Egenkontroll Förskola och skola Alla skolor och förskolor är skyldiga att arbeta förebyggande för att motverka att miljö- och hälsoproblem uppstår i verksamheten. Egenkontrollen hjälper dig som verksamhetsutövare

Läs mer

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad innehåller ett Egenkontrollprogram? Vad vill kommunen se vid

Läs mer

2014-03-28 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2014-03-28 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Information- Rapportering av insatser som gjorts

Läs mer

Fastighetsägares egenkontroll

Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll I Sverige tillbringar människor huvuddelen av sina liv inomhus. 18 procent av befolkningen uppger att de har hälsobesvär som de relaterar till

Läs mer

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen.

vattenanläggning är strikt underhållsansvarig för anläggningen. 1 Alla som bedriver vattenverksamhet ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Syftet med planeringen och kontrollen ska vara att motverka och/eller förebygga olägenhet för människors hälsa

Läs mer

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 6 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Kristin Nätterlund 019-21 14 32 Box 33200, 701

Läs mer

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun Egenkontroll Egenkontroll Miljöförvaltningen Lunds kommun Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet som ger till exempel ansiktsbehandling, fotvård, akupunktur, utför

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter

Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter Hälsoskyddstillsyn av fotvårdsverksamheter Miljö- och hälsoskyddsenheten Österåker Rapport maj 2013 Sida 1 av 8 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Utförande och metod...

Läs mer

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Hälsoskydd Christina Hermansson Innehåll 1. Inledning 1 2. Målsättning 1 3. Genomförande 1 4. Omfattning 1 5. Resultat 1 5.1 Egenkontroll 1 5.1.1 Badvattenkvalitet

Läs mer

Information och tillsyn i Hörby kommun

Information och tillsyn i Hörby kommun M Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 80 00 Fax: 0415-134 77 kommunen@horby.se www.horby.se Tillsyn av icke-anmälningspliktiga hygienlokaler (massörer, kroppsvård) Lokalt

Läs mer

Dnr Mbn 2011-505 OL Rapport tillsyn på gymnasieskolor och vuxenutbildningar i Järfälla kommun 2011

Dnr Mbn 2011-505 OL Rapport tillsyn på gymnasieskolor och vuxenutbildningar i Järfälla kommun 2011 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2012-01-11 Miljö- och bygglovsnämnden Dnr Mbn 2011-505 OL Rapport tillsyn på gymnasieskolor och vuxenutbildningar i Järfälla kommun 2011 Förslag till beslut 1 Godkänna rapporten

Läs mer

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna?

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Miljö- och byggförvaltningen Jennifer Lundbäck & Matilda Abrahamsson Miljöinspektörer Tillsyn Miljö- och Byggförvaltningen arbetar på uppdrag av Miljö-

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Tillynsprojekt 2012 förskolor

Tillynsprojekt 2012 förskolor Tillynsprojekt 2012 förskolor Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte... 4 Utförande och metod... 4 Följande

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 4 Avgränsning... 4 Utförande och metod... 5 Resultat... 5 Allmänt... 5 Utformning av

Läs mer

Egenkontroll och förebyggande arbete Hur man med enkla medel och rutiner kan skapa en mer hälsosam inomhusmiljö

Egenkontroll och förebyggande arbete Hur man med enkla medel och rutiner kan skapa en mer hälsosam inomhusmiljö Egenkontroll och förebyggande arbete Hur man med enkla medel och rutiner kan skapa en mer hälsosam inomhusmiljö Felicia Nipstrand, Miljö- och hälsoskyddsinspektör felicia.nipstrand@stockholm.se 08-508

Läs mer

Hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta Tillsyn 2009

Hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta Tillsyn 2009 Hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta Tillsyn 2009 Hälsoskydd Ulla Aronsson Innehållsförteckning 1. Inledning...1 2. Målsättning...1 3. Genomförande...1 4. Omfattning...1 5. Resultat...2 5.1 Egenkontroll...

Läs mer

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län, maj 2003 Text: Susanne Ortmanns Naturskyddsföreningen i Stockholms län Projektet har finansierats av

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER

HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER INFORMATION 1(5) Staffanstorp 2009 NS STADSBYGGNAD HYGIENISKA BEHANDLINGSLOKALER Du som ska öppna en lokal för yrkesmässig hygienisk behandling måste först, dvs innan lokalen tas i bruk, göra en anmälan

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/2011 1 Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Materialet är till största delen hämtat från Miljösamverkan Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Stockholm Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson Hygien i förskolan Ingrid Nilsson Bakgrund Barn som går på förskola har mer infektioner, framförallt luftvägsinfektioner, än barn som vistas hemma. Förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom

Läs mer

Egenkontroll Förskola och skola

Egenkontroll Förskola och skola Egenkontroll Förskola och skola Genom att ha en väl fungerande egenkontroll kan du som verksamhetsutövare visa hur du arbetar systematiskt för hälsosamma lokaler, där våra barn och ungdomar mår bra. Egenkontrollen

Läs mer

Anmälan om bassängbad 38 punkt 2, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om bassängbad 38 punkt 2, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om bassängbad 38 punkt 2, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Uppgifter om verksamheten Anläggningens besöksadress Anläggningens besöksadress Telefon till anläggningen

Läs mer

Egenkontroll skolor och förskolor

Egenkontroll skolor och förskolor Egenkontroll skolor och förskolor Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt hälso- och miljöarbete Syfte Alla skolor, förskolor, fritidshem och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera

Läs mer

Tillsynsrapport för skolor och förskolor 2012

Tillsynsrapport för skolor och förskolor 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-843 SID 1 (6) 2012-04-03 Handläggare: Camilla Kjellin Telefon 08-508 27 996 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-16 p.10 Tillsynsrapport för

Läs mer

Egenkontroll vid piercing och tatuering

Egenkontroll vid piercing och tatuering Nationellt tillsynsprojekt om piercing och tatuering 2011 12 Vägledning till miljöförvaltningar Egenkontroll vid piercing och tatuering Som ett stöd till miljöförvaltningarna att bedöma egenkontrollen

Läs mer

Anmälan om bassängbad 38 punkt 2, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om bassängbad 38 punkt 2, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om bassängbad 38 punkt 2, förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Uppgifter om verksamheten Anläggningens besöksadress Anläggningens besöksadress Telefon till anläggningen

Läs mer

Uppföljning hälsoskyddstillsyn

Uppföljning hälsoskyddstillsyn Uppföljning hälsoskyddstillsyn Del av Naturvårdsverkets rapport om uppföljning av miljöbalkstillsynen som ska redovisas till regeringen våren 2019 Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen Innehåll Inledning...4

Läs mer

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 3/2011 1 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalken följs vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer

PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden.

PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden. PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden. Mottagare: Stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun Datum: 2017-10-02 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...

Läs mer

Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner

Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner ERIKA DAHLSTRAND 2010 RAPPORT 2010:? SAMMANFATTNING Under 2009 och 2010 har Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Egenkontroll enligt Miljöbalken Vägledning för mindre miljöpåverkande verksamheter Ni styr Er verksamhet Syftet med denna vägledning är att presentera de krav som ställs på din verksamhet enligt miljöbalken

Läs mer

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken INFORMATION om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Samhällsbyggnadskontoret 2014-12-17 2 (8) En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN

Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd   STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd WWW.SUNDBYBERG.SE STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Ska du starta en hygienisk verksamhet? Har du planer på att starta ett företag

Läs mer

Egenkontroll i skolor

Egenkontroll i skolor 2011-10-25 SID 1/10 Egenkontroll i skolor Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att skolan tydligt kan redovisa hur man säkerställer bra lokaler med hänsyn till hälsa och miljö.

Läs mer

LULEÅ KOMMUN Miljökontoret. Checklista för skolans Egenkontroll. Tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor

LULEÅ KOMMUN Miljökontoret. Checklista för skolans Egenkontroll. Tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor LULEÅ KOMMUN Miljökontoret Checklista för skolans Egenkontroll Tillsynsprojektet inomhusmiljön i skolor Anvisningar Punkt 1 i checklistan är basuppgifter för respektive skola. Punkt 8, som innehåller frågor

Läs mer

PROJEKT. Egenkontroll Gymnasieskolor

PROJEKT. Egenkontroll Gymnasieskolor PROJEKT Egenkontroll Gymnasieskolor 2011-03-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här skriver

Läs mer

Checklista för flerbostadshus

Checklista för flerbostadshus 1 (8) Checklista för flerbostadshus Övergripande frågor om egenkontroll 1 Långsiktlig planering och underhåll av fastigheterna Del A När byggdes fastigheten? Hur länge har ni ägt fastigheten? Har ni fastigheter

Läs mer

Tillsynsformulär för hygien Bedömning av egenkontroll enligt miljöbalken

Tillsynsformulär för hygien Bedömning av egenkontroll enligt miljöbalken Nationellt tillsynsprojekt om hygien i förskolan 2009 Tillsynsformulär för hygien Bedömning av egenkontroll enligt miljöbalken Kommun: Förskolans namn: Månad när tillsynsbesöket gjordes: Allmänt om förskolan

Läs mer

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen

Egenkontroll. enligt Miljöbalken. Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Egenkontroll enligt Miljöbalken Information för verksamheter som omfattas av Egenkontrollförordningen Krav på egenkontroll Denna broschyr riktar sig främst till de verksamheter som är tillstånds- eller

Läs mer

Information om egenkontroll

Information om egenkontroll 2011-07-01 Miljö- och byggnadskontoret Sida 1 av 7 Miljö- och hälsoskyddsenheten Information om egenkontroll enligt miljöbalken för lokaler för vård och annat omhändertagande Besök Postadress Telefon växel

Läs mer

Bilaga 2. Skolor i Järfälla kommun 2010 skolor som kontrollerats

Bilaga 2. Skolor i Järfälla kommun 2010 skolor som kontrollerats Bilaga 2 Skolor i Järfälla kommun 2010 skolor som kontrollerats Skola Al Mustafa Aspnässkolan Barkarbyskolan Berghemsskolan Björkebyskolan Fastebolskolan Fjällenskolan Högbyskolan Iljansbodaskolan Internationella

Läs mer

Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar projektrapport

Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar projektrapport Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar 2017 - projektrapport Antagen av styrgruppen för Miljösamverkan f 2018-01-25 Foto: Eva Gunnarsson Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund/syfte... 3 Avgränsning...

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

INFORMATION ANMÄLAN OM YRKESMÄSSIG HYGIENISK VERKSAMHET 1 (5) Miljöenheten

INFORMATION ANMÄLAN OM YRKESMÄSSIG HYGIENISK VERKSAMHET 1 (5) Miljöenheten INFORMATION 1 (5) Hygienlokaler som är anmälningspliktiga Om en verksamhet yrkesmässigt erbjuder hygienisk behandling som kan ge blodsmitta genom användning av stickade och skärande verktyg ska detta anmälas

Läs mer

Miljö- och stadsbyggnadskontoret 1(6) EGENKONTROLL I SKOLOR

Miljö- och stadsbyggnadskontoret 1(6) EGENKONTROLL I SKOLOR Miljö- och stadsbyggnadskontoret 1(6) EGENKONTROLL I SKOLOR Varför behövs egenkontroll? En väl fungerande egenkontroll gör att skolan tydligt kan redovisa hur man säkerställer bra lokaler med hänsyn till

Läs mer

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler

Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Information om anmälningspliktiga hygienlokaler Yrkesmässig hygienisk verksamhet kan innebära risk för olägenhet för människors hälsa. Till sådana verksamheter räknas bland annat fotvård, massage, hårvård

Läs mer

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG?

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? 2009-02-27 INNEHÅLL Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt miljöarbete 2 Miljöbalken och de allmänna hänsynsreglerna 2 Alla är skyldiga att

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning: Verksamhetens namn: Adress, postnummer och ort: Organisationsnummer:

Läs mer

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet

Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Miljönämndens arbetsutskott 2010 10 07, 2010 12 09 66, 77 1 Dnr 2010 1957 Riskbaserad planeringsmodell/taxa inom miljöbalksområdet Bilaga: Tidslinje. Bakgrund Sveriges Kommuner och Landsting presenterade

Läs mer

Checklista nationellt tillsynsprojekt städning och ventilation i skolor 2014

Checklista nationellt tillsynsprojekt städning och ventilation i skolor 2014 2014-10-06 Checklista nationellt tillsynsprojekt städning och ventilation i skolor 2014 Allmänna uppgifter Lokal namn Adress Verksamhetsutövare Datum Närvarande Årskurser Antal barn/elever Antal personal

Läs mer

Egenkontroll på förskolor och skolor

Egenkontroll på förskolor och skolor Malmö stad Miljöförvaltningen Egenkontroll på förskolor och skolor Besöksadress Bergsgatan 17 Postadress 205 80 Malmö Telefon 040-34 10 00 Fax 040-30 41 05 Organisationsnummer 212000-1124 www.malmo.se

Läs mer

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad inkluderas i egenkontrollen? Hur gör man? Hur vet man vad som

Läs mer

EGENKONTROLL PÅ SKOLOR OCH FÖRSKOLOR

EGENKONTROLL PÅ SKOLOR OCH FÖRSKOLOR EGENKONTROLL PÅ SKOLOR OCH FÖRSKOLOR Alla skolor, förskolor, fritidshem och liknande verksamheter ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet. Genom att tillämpa egenkontroll kan olägenhet för

Läs mer

Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012

Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012 Tillsynsprojekt förskolor i Uddevalla kommun 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte och mål... 3 Utförande och metod... 3 Resultat... 4 Diskussion och Slutsatser... 7 Förbättringsområden...

Läs mer

Tillsynsprojekt Tatuering och piercing 2009

Tillsynsprojekt Tatuering och piercing 2009 1(9) Tillsynsprojekt Tatuering och piercing 2009 Rebecka Bogren 2009-10-23 701 35 2(9) Sammanfattning har under 2009 i ett tillsynsprojekt inspekterat samtliga kända piercingoch tatueringsverksamheter

Läs mer

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll Folkhälsomyndigheten Hälsoskydd Folkhälsorapportering Smittskydd Myndigheten bildades 1 januari 2014 Verksamheten bedrivs både i Solna (KI campus)

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet

Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada

Läs mer

INSPEKTIONSRAPPORT FRÅN MILJÖFÖRVALTNINGENS TILLSYNSBESÖK

INSPEKTIONSRAPPORT FRÅN MILJÖFÖRVALTNINGENS TILLSYNSBESÖK SHMF100 v 1.0 2007-03-14 MILJÖFÖRVALTNINGEN Dnr: 2013-8436 SID 1 (5) 2013-11-19 Sara Tierney Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28772 E-post: sara.tierney@stockholm.se Brf Sleipner 16 Att:

Läs mer

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet

Granskning av styrning och kontroll av miljöoch hälsoskyddsarbetet Tjänsteskrivelse 1 (1) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2013-03-25 MISSIVSKRIVELSE Bygg- och miljönämnden, Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige (f.k.) Granskning av styrning och kontroll av miljöoch

Läs mer

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken 2009-01-30 1 (6) om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll Den som bedriver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter

Läs mer

Rapport - tillsyn enligt miljöbalken i Sundbybergs stad på omsorgsboenden, äldreboenden och dagliga verksamheter 2014

Rapport - tillsyn enligt miljöbalken i Sundbybergs stad på omsorgsboenden, äldreboenden och dagliga verksamheter 2014 2014-10-23 1 (9) Stadsbyggnads- och miljönämnden Individ- och Äldrenämnden Rapport - tillsyn enligt miljöbalken i Sundbybergs stad på omsorgsboenden, äldreboenden och dagliga er 2014 Bakgrund Stadsbyggnad-

Läs mer

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE)

Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) 2010-10-11 Sida 1 (7) Checklista för egenkontroll enligt förordningen om verksamhetsutövares egenkontroll 1998:901 (FVE) Kontrollen genomförd av: Närvarande vid kontrollen: Datum: Allmänna uppgifter Fastighetsbeteckning:

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor och förskolor

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor och förskolor FoHMFS 2014:XX Folkhälsomyndighetens allmänna råd om städning i skolor och förskolor Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens

Läs mer

Miljökontoret Linköpings kommun

Miljökontoret Linköpings kommun Projekt Tillsyn av Hotell och Vandrarhem April Maj 2004 Miljökontoret Linköpings kommun Malin Hultegård Katarina Mathson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 3 Miljöbalken... 3 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-06-26 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:1 Tillsyn av piercing- och tatueringsverksamheter Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för

Läs mer