PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden."

Transkript

1 PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden. Mottagare: Stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun Datum:

2 Innehåll 1. Inledning Uppdraget Underlag Avgränsningar Definitioner Miljöfarlig verksamhet Tillstånds- och anmälningspliktig verksamhet U-Verksamhet Redogörelse Nulägesanalys Klagomålsärenden Framtida risker och åtgärder Sammanfattning... 7 Sida 2 (7)

3 1. Inledning 1.1 Uppdraget Stadsbyggnadskontoret i Jönköpings kommun har givit ÅF i uppdrag att utföra en utredning av störningar från pågående verksamheter inför en fördjupad översiktsplan för kvarteret Maden och en detaljplan för kvarteret Sömnaden i Huskvarna. Avsikten är att området ska exploateras med bostäder och eventuellt med en del arbetsplatser och t.ex. en förskola. Utredningen syftar till att komplettera den riskutredning som har gjorts med avseende på risker och brandfarlig vara. Fokus i denna skrivelse kommer vara mer riktat mot miljöskydd, och rikta in sig på störningar från pågående verksamheter inom området avseende lukt, buller och utsläpp av partiklar till luft. Störningar från trafik ingår således inte i uppdraget. 1.2 Underlag Underlaget i detta PM utgörs till största del av tillsynsrapporter. En tillsynsrapport är den rapport som skickas ut till en verksamhet från miljökontoret efter att tillsyn enligt miljöbalken har bedrivits. Dessa rapporter innehåller information om verksamheternas miljöarbete och i vilken utsträckning som en verksamhet behöver utföra åtgärder för att uppfylla krav i miljöbalken och övrig gällande miljölagstiftning. En begäran om utdrag ur diariet gjordes till Miljökontoret i Jönköpings kommun den 23 augusti Begäran om utdrag gjordes efter den fastighetslista som specificerats i underlaget från beställaren. Kompletterande frågor har sedan ställts via telefon till miljökontorets handläggare. Underlaget utgörs också av en utredning av de klagomålsärenden som miljökontoret har handlagt. 1.3 Avgränsningar Det finns kända markföroreningar på fastigheterna Budkaveln 24 och Budkaveln 26. Miljökontoret i Jönköpings kommun har genom förelägganden ställt krav på hantering av detta. Denna typ av förorening kan dock inte ses som en störning från verksamhet och kommer således inte hanteras i detta PM. Majoriteten av de klagomålsärenden som inkommit på verksamheterna i området har inte gått koppla till någon miljöfarlig verksamhet och berörs därmed inte i detta PM. 1.4 Definitioner I det aktuella området finns en rad olika verksamheter av olika storlek och omfattning. I miljölagstiftningen är verksamheterna uppdelade som A-, B-, C- och U-verksamheter Miljöfarlig verksamhet Avser all användning av mark, byggnader och anläggningar som på ett eller annat sätt innebär utsläpp till mark, luft, vatten eller annan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön. Olägenhet kan t.ex. utgöras av buller, skakningar, ljus, joniserande och icke-joniserande strålning. Även sådana störningar som är tillfälliga omfattas av begreppet miljöfarlig verksamhet, t.ex. en mobil anläggning uppställd på en viss plats under mycket kort tid. Sida 3 (7)

4 Miljöfarliga verksamheter hanteras i Miljöprövningsförordningen (2013:251). Miljöfarlig verksamhet delas in i A-, B- och C-anläggningar beroende på verksamhetsslag och storlek Tillstånds- och anmälningspliktig verksamhet Alla verksamheter som finns upptagna i miljöprövningsförordningen ska anmälas eller ha tillstånd för sina verksamheter. A- och B-anläggningar är tillståndspliktiga, och tillsyn sköts av länsstyrelsen. C-anläggningar som är mindre omfattande är anmälningspliktiga och ska anmälas till miljökontoret innan verksamheten påbörjas. Miljökontoret har ansvar för tillsynsarbetet och kan ställa krav på åtgärder U-Verksamhet Undantagsverksamheten (U-verksamhet) är mindre än C-verksamheten, men klassas fortfarande som miljöfarlig verksamhet, men är inte anmälnings- eller tillståndspliktig. Verksamheten ska dock ändå följa kraven i miljöbalken och ha egenkontroll. Det innebär bland annat att en verksamhetsutövare ska planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga olägenheter för människors hälsa och miljön. Miljökontoret har ansvar för tillsynsarbetet och kan ställa krav på åtgärder. 2. Redogörelse 2.1 Nulägesanalys Inledningsvis gjordes en sammanställning för att på ett överskådligt sätt visa vilka fastigheter som har vilka typer av verksamheter. I det material som tillhandahölls i samband med uppdragsbeskrivning redogjordes för 14 fastigheter i närområdet. Det finns fler aktiva verksamheter i området, dessa är dock inte inom ramen för miljöfarlig verksamhet. De miljöfarliga verksamheter som finns per fastighet redovisas i Tabell 1. Ett förtydligande om var respektive fastighet med pågående verksamheter är placerade görs längre ner i Figur 1. Verksamhet Fastighet A B C U Klagomål Budkaveln Budkaveln Budkaveln Budkaveln Budkaveln Budkaveln Budkaveln Budkaveln Budkaveln Budkaveln Budkaveln Budkaveln Sömnaden Sömnaden Tabell 1. En överskådlig sammanställning av aktuella fastigheter och dess pågående verksamheter. Utifrån dokumentation som miljökontoret redogjort för finns det 1 anmälningspliktig verksamhet i området, de resterande 13 verksamheterna är klassade som undantagsverksamheter. Sida 4 (7)

5 Den C-verksamhet som finns i området är en bensinstation kombinerat med tvättanläggning för fordon. Verksamheten har regelbunden tillsyn av miljökontoret. Anläggningens omfattning regleras genom föreläggande om försiktighetsåtgärder från miljökontoret. Enligt de tillsynsrapporter som miljökontoret tillhandahållit har ingen bedömning gjorts av utsläpp till luft. I Figur 1 förtydligas vilka fastigheter som har pågående miljöfarlig verksamhet. De tre övre fastigheterna som är benämnda 5, 6 och 7 ligger närmast detaljplanelagda området Sömnaden. Totalt finns det 3 pågående verksamheter i direkta närheten, en på respektive fastighet. Pågående verksamheter är kategoriserade som bilvårdsverksamheter. Figur 1. Översiktlig fastighetskarta som redogör för områdets struktur och verksamheternas placering. De 13 pågående U-verksamheterna utgörs av 9 bilvårdsverksamheter vilket innefattar fordonstvätt, service, reparationer etc. Utöver bilvård förekommer även 4 mindre Sida 5 (7)

6 industriverksamheter i varierande typ och omfattning, bestående av möbelindustri, gummiindustri, verkstadsindustri och kemikaliehantering. Denna typ av verksamheter klassas som miljöfarlig verksamhet då hantering av kemikalier (ex. avfettningsmedel), farligt avfall (ex. spillolja och processvatten) är vanligt förekommande. Verksamheterna bedöms ofta miljöfarliga med avseende på risk för utsläpp till spillvattenledning, dagvattenledning eller mark. Miljökontoret har rutinmässig tillsyn med givna intervall på dessa verksamheter. Enligt redovisad dokumentation framgår dock ingen information om verksamheternas utsläpp till luft. I tillsynsrapporter från Miljökontoret har det framgått att flera av verksamheterna har fått anmärkningar på kemikaliehantering, kontroll av oljeavskiljare samt provtagning av tvättvatten från fordonstvättar. Verksamheten har ansvar för att rena sitt spillvatten innan det avleds från verksamheten till kommunens spillvattenledning. Det går därmed inte att konstatera någon direkt områdespåverkan avseende utsläpp till vatten. Generellt sett uppstår inte buller i någon större utsträckning vid bilvårdsverksamheter. Det finns dock ökad risk för uppkomst av buller från de mindre industriverksamheterna i området. Buller ska hanteras i verksamheternas egenkontroll, och kan även rapporteras som driftstörningar. Enligt underlaget har dock buller inte beaktats vid Miljökontorets tillsynsbesök av verksamheterna. Således finns i nuläget inga kravställningar gjorda avseende tillåtna bullernivåer. 2.2 Klagomålsärenden Totalt har miljökontoret handlagt 10 stycken klagomålsärenden inom gränsen för miljö- och hälsoskydd, på de aktuella fastigheterna. Två av de inkomna klagomålsärenden är daterade Se Tabell 2 nedan. Det är i övrigt oklart vilka år resterande klagomål inkom, och kan således finnas osäkerhet i om klagomålen är riktade mot pågående verksamhet eller tidigare aktiva. Fastighet Antal Angående Skyddstyp Budkaveln 2 2 Duva / Duvor Hälsoskydd Budkaveln 17 2 Lukt Hälsoskydd 1 Skrotbilar Miljöskydd Budkaveln 19 1 Nedskräpning Hälsoskydd Sömnaden 6 1 Omärkta varor Livsmedel 1 Fåglar Hälsoskydd 1 Dålig hygien Livsmedel 1 Nedskräpning, Miljöskydd cementslam 10 Tabell 2. Redogörelse för klagomålsärenden som miljökontoret handlagt. Budkaveln 17 har haft 3 klagomålsärenden. Luktklagomålen är från 2001 och avsåg lukt från två separata verksamheter. Miljökontoret gjorde i båda ärendena bedömningen att de var i så pass liten omfattning att de kunde avslutas utan krav på åtgärder. Klagomålet på skrotbilar inkom 2015, och handlade om att ett större antal skrotbilar hade ställts upp och skapade oordning. Miljökontoret besökte platsen och vid besöket hade städning av ytan redan skett. Ärendet avslutades därmed utan krav på åtgärder. Sida 6 (7)

7 Ett klagomål har också gjorts på en verksamhet på fastigheten Sömnaden 6. Klagomålet inkom under 2008, och handlade om att ett företag hällde ut hinkar med cementslam på trottoaren. Miljökontoret gjorde bedömningen att avsluta ärendet utan krav på åtgärd. Resterande klagomålsärenden bedöms inte vara kopplade till någon var miljöfarlig verksamhet och därmed utanför ramen för detta PM. 2.3 Framtida risker och åtgärder Idag finns 13 pågående U-verksamheter i området. Om det kommer att etableras nya verksamheter som klassas som U kan det finnas svårigheter i att reglera och ha koll på dessa, på grund av att de inte omfattas om anmälningsplikt. Miljökontoret har ansvar för att ställa krav på framtida anläggningar, och kontrollera att de uppfyller kraven i svensk miljölagstiftning. Vid en situation där en större anläggning, A-, B- eller C-anläggning vill etablera sig i området kommer rådande tillsynsmyndighet, beroende på omfattning, ha möjlighet att ställa krav på åtgärder för buller, utsläpp till luft och vatten etc. En bedömning görs då utifrån rådande förutsättningar, där bostadsområdet beaktas. 3. Sammanfattning - Utredningen har baserats på tillsynsrapporter och inte någon detaljerad beskrivning av verksamheterna. - I många fall är det långa intervall mellan miljökontorets tillsynsbesök på verksamheterna. I och med att majoriteten av verksamheterna inte heller är anmälningspliktiga finns det svårigheter i att ha ett uppdaterat register över pågående verksamheter. - Redovisad dokumentation kommer från tillsynsbesök som gjordes för upp till 10 år sedan. Verksamheter kan därmed ha förändrats och inte längre motsvara det som redogjordes för vid senaste tillsynsbesöket. - Tillsynsmyndigheten har inte beaktat verksamheternas buller vid tillsynsbesöken. Det är därmed svårt att utifrån befintligt underlag skapa en uppfattning om det förekommer buller eller i vilken omfattning. Ingen kravställning har gjorts från tillsynsmyndigheten för att reglera bullernivåer. - I tillsynsmyndighetens rapporter har det inte nämnts något om utsläpp av partiklar till luft. Det har inte heller inkommit några klagomål om utsläpp av partiklar. - Sammanlagt har det inkommit två störningsklagomål som avsåg lukt. Klagomålen riktades mot olika verksamheter, och var i så pass liten omfattning att miljökontoret avslutade ärendena utan krav på åtgärder. - Det har inte inkommit några klagomål som tyder på upprepade olägenheter från pågående verksamheter. Sida 7 (7)

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd

GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande klagomål på avloppslukt från pumpstation utan åtgärd Datum Dnr 2017-11-22 MIL.2017.1506 Linda Bergman linda.bergman@varmdo.se 08 570 481 46 Miljöinspektör Enligt sändlista Delegationsbeslut BMH 5215 GUSTAVSBERG S:2: Beslut om att avsluta ärende gällande

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Byggnads- och tillståndsnämnden SID 1 /5 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Sundbybergs stad hanterar dina personuppgifter i syfte att handlägga anmälan om verksamhet i enlighet med 10 Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer 018638 Bilaga 1 DNR:2011- MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer Perioden januari 2011 till november 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen 018638 Bilaga 1 DNR:2011- En rapport

Läs mer

Krav på företagens Egenkontroll

Krav på företagens Egenkontroll Krav på företagens Egenkontroll enligt Miljöbalken Med denna handbok vill Miljökontoret i Höganäs hjälpa dig och ditt företag att leva upp till Miljöbalkens krav på egenkontroll. Kraven är omfattande men

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt miljöprövningsförordningen (2013:251) Verksamhetens namn Organisationsnummer Adress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Postadress Faktureringsadress

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/2011 1 Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor.

Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Klagomålsblankett för bygg, strandskydd, miljö, hälsoskydd och livsmedel Klagomål Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Personuppgifter*

Läs mer

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff

HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer fluff Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) DELEGATIONSBESLUT Ulrika Palmblad 016-710 18 76 Vallby Svets & Smide AB Att: Åke Lönnfors Hammarby 1 635 07 ESKILSTUNA HAMMARBY 19:4 Förbud att ta emot mer

Läs mer

Tillsynsprojekt 2017:

Tillsynsprojekt 2017: Tillsynsprojekt 2017: Tillfälliga boenden i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner 2017-11-07 Lena Lausevic 1. Inledning 1:1. Bakgrund Vid vistelser i bostäder eller lokaler med en dålig inomhusmiljö finns

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan enligt miljöbalken 9 kap 6 miljöbalken (1998:808) samt miljöprövningsförordningen (2013:251) 1(11) Fastighetsuppgifter Fastighetsbeteckning Fastighetens gatuadress Fastighetens postnummer och ort Sökande Namn Telefon dagtid Adress Postnummer och ort E-postadress Ev. referensnummer Lokal/verksamhet

Läs mer

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken INFORMATION om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Samhällsbyggnadskontoret 2014-12-17 2 (8) En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Vägledning om egnahemsägares undersökningsansvar

Vägledning om egnahemsägares undersökningsansvar 2014-05-22 Länsstyrelsernas Juristsamverkansgrupp För EBH-frågor Vägledning om egnahemsägares undersökningsansvar Ibland går det inte att utkräva något ansvar för en förorening enligt 10 kap. miljöbalken.

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken

Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Anmälan om miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap 6 miljöbalken Information om kommunens hantering av personuppgifter finns bilagt längst ner i blanketten Ärendet avser ändring av befintlig verksamhet ny

Läs mer

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten

Utblick buller. Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten Utblick buller Jenny Nordvoll Miljöskyddshandläggare Länsstyrelsen Västerbotten jenny.nordvoll@lansstyrelsen.se Ljud är önskvärt, oljud är inte det Oönskat ljud är buller Bullrets störande verkan beror

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen (2013:251) Ifylld blankett skickas till Miljöenheten Box 52 387 21 Borgholm Telefon 0485-880 00 Telefon / Besökstid vardagar 8.00-16.00 Anmälan om miljöfarlig verksamhet Enligt 9 kap 6 Miljöbalken, samt Miljöprövningsförordningen

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-08-31 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:2 Tillsyn av skolor Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för denna rapport är Magdalena Hallberg,

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Miljöfarlig verksamhet - Anmälan enligt miljöbalken Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga enligt miljöbalkens nioende kapitel. All användning av mark, byggnader eller anläggningar

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 10, 11 miljöprövningsförordningen

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 10, 11 miljöprövningsförordningen 1(4) Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 10, 11 miljöprövningsförordningen Ny verksamhet Ändring av befintlig verksamhet Befintlig verksamhet Verksamhetsutövare Namn (bolag eller person: efternamn,

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

Egenkontrollkampanj transportföretag 2008

Egenkontrollkampanj transportföretag 2008 MILJÖFÖRVALTNINGEN Egenkontrollkampanj transportföretag 2008 Tillsyn av transporter En rapport från Miljöförvaltningen Katarina Olsson och Emma Nordling Juni 2009, dnr: 2008-003085-206 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 38-42 förordningen (2001:512) om deponering av avfall; NFS 2002:17 Utkom från trycket den 25 juni 2002 beslutade

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 3/2011 1 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalken följs vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer

Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet

Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet TVL-info 2015:5 Tillsynsvägledning från Länsstyrelsen Skåne Anmälan om ändring av miljöfarlig verksamhet med tillstånd och anmälan om C-verksamhet En verksamhet som har ett tillstånd enligt 6 kapitlet

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för MOTORSPORTBANOR

Årlig tillsynsrapport för MOTORSPORTBANOR MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för MOTORSPORTBANOR Januari 2010 till december 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen En rapport från Miljöförvaltningen Annika Bratt December 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan 2014 2015 Och lite mer Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Folkhälsomyndigheten är alltså central tillsynsvägledande myndighet gällande hälsoskydd

Läs mer

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2015-08-03 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm, MHN 2015-08-25, p 8 Överklagande av

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Egenkontroll på U- anläggningar

Egenkontroll på U- anläggningar Egenkontroll på U- anläggningar I miljöbalken står det: Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön skall fortlöpande

Läs mer

Miljötillsyn Frösunda västra industriområde

Miljötillsyn Frösunda västra industriområde SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 4/2004 Miljötillsyn Frösunda västra industriområde MILJÖKONTORET JUNI 2004 Rapport 4/2004 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört av: Charlotta Hedberg Malin Lidow John Sjöström

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet

Miljöfarlig verksamhet Sida 1 av 5 Miljöfarlig verksamhet Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the Med miljöfarlig verksamhet menas, enligt 9 kapitlet miljöbalken, all användning accuracy of the

Läs mer

Vägledning i arbetet med egenkontroll

Vägledning i arbetet med egenkontroll Vägledning i arbetet med egenkontroll Här presenteras ett antal frågor som är anpassade till vad du som fastighetsägare bör tänka på och som kan vara en hjälp på vägen för införande av en egenkontroll.

Läs mer

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll Folkhälsomyndigheten Hälsoskydd Folkhälsorapportering Smittskydd Myndigheten bildades 1 januari 2014 Verksamheten bedrivs både i Solna (KI campus)

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet

Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8)

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1 (8) Sökande Verksamhetens namn Organisationsnummer Besöksadress Fastighetsbeteckning (där verksamheten bedrivs) Utdelningsadress Faktureringsadress Kontaktperson Telefon

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken

Tillsyn enligt miljöbalken Tillsyn enligt miljöbalken - hem för vård och boende Januari 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 Sammanfattning

Läs mer

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 Dnr: 2008-010404-206 Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 En rapport från miljöförvaltningen Lena Engberg November 2008 1. Bakgrund och syfte I Stockholms stad finns ungefär sjuttio bensinstationer.

Läs mer

MILJÖFARLIG VERKSAMHET

MILJÖFARLIG VERKSAMHET MILJÖFARLIG VERKSAMHET Information och anmälningsblankett Anmälningsplikt för miljöfarlig verksamhet Vissa typer av miljöfarliga verksamheter är anmälningspliktiga. Detta innebär att en anmälan måste lämnas

Läs mer

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan Egenkontroll ska förebygga ohälsa Den som driver en skola måste enligt miljöbalken bedriva ett löpande, systematiskt arbete, så kallad

Läs mer

KLAGOMÅLSBLANKETT FÖR BYGG, STRANDSKYDD, MILJÖ, HÄLSOSKYDD OCH LIVSMEDEL

KLAGOMÅLSBLANKETT FÖR BYGG, STRANDSKYDD, MILJÖ, HÄLSOSKYDD OCH LIVSMEDEL KLAGOMÅLSBLANKETT FÖR BYGG, STRANDSKYDD, MILJÖ, HÄLSOSKYDD OCH LIVSMEDEL Läs bifogad Information rörande anmälan om klagomål på sidan 4 och 5 innan du besvarar följande frågor. Personuppgifter* om dig

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Materialet är till största delen hämtat från Miljösamverkan Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Stockholm Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner

Läs mer

Elva frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter

Elva frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter Elva frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL VERKSAMHETER SOM RISKERAR ATT PÅVERKA MILJÖN NEGATIVT Miljöförvaltningen Elva vanliga frågor och svar Funderar du ibland

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet

Anmälan om miljöfarlig verksamhet 1(4) Anmälan enligt 9 kap 6 miljöbalken samt 10 och 11 miljöprövningsförordningen Anmälan om miljöfarlig verksamhet Administrativa uppgifter Anläggningens namn: Organisationsnummer: Besöksadress: Fastighetsbeteckning

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken 2009-01-30 1 (6) om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll Den som bedriver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter

Läs mer

Checklista för kontrollprogram

Checklista för kontrollprogram 2017-09-22 1(5) Checklista för kontrollprogram Denna checklista är tänkt att underlätta arbetet med kontrollprogram för verksamheter som har tillstånd enligt miljöbalken och att ge kontrollprogrammen för

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Plats och tid Sammanträdesrum Kongsvinger, stadshuset, kl. 14.15-15.55 Beslutande Ledamöter Kenneth Wåhlund, ordförande, (S) Gerd Karlsson (S) Stefan Åström (S) Eva Svensson (S) Mats Johansson (S) Eva

Läs mer

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG?

MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? MILJÖBALKENS KRAV PÅ EGENKONTROLL HUR BERÖR DET DIG? 2009-02-27 INNEHÅLL Egenkontroll en förutsättning för ett effektivt miljöarbete 2 Miljöbalken och de allmänna hänsynsreglerna 2 Alla är skyldiga att

Läs mer

CHECKLISTA - Fordonstvättar

CHECKLISTA - Fordonstvättar BILAGA 2 CHECKLISTA - Fordonstvättar 1. ALLMÄNNA UPPGIFTER Företagets/anläggningens namn Org nr Postadress Post nr, ort Besöksadress Fastighetsbeteckning Kontaktperson Tel nr Fax nr Kommun Besöksdatum

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66.

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66. RADONPLAN Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro 2011 2020 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 6 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Kristin Nätterlund 019-21 14 32 Box 33200, 701

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan ska göras minst sex veckor innan verksamheten startar

Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan ska göras minst sex veckor innan verksamheten startar Anmälan om miljöfarlig verksamhet Anmälan ska göras minst sex veckor innan verksamheten startar Anläggning lokal, utrymme eller plats där verksamheten bedrivs Postnummer och postort Kontaktperson Telefon-/mobilnummer

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson Hygien i förskolan Ingrid Nilsson Bakgrund Barn som går på förskola har mer infektioner, framförallt luftvägsinfektioner, än barn som vistas hemma. Förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Besöksadress Postnr. Ort. Postadress (samma som besöksadress ) Postnr. Ort. Besöksadress Postnr. Ort

Besöksadress Postnr. Ort. Postadress (samma som besöksadress ) Postnr. Ort. Besöksadress Postnr. Ort Miljönämnden Blankett för anmälan 1(4) Anmälan av ny miljöfarlig verksamhet enligt miljöbalken Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 9 kap. 6 miljöbalken (1998:808), miljöprövningsförordningen (2013:251)

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer

Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer Bilaga 1 MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för buss och tågdepåer Perioden januari 2010 till december 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen Bilaga 1 En rapport från Miljöförvaltningen Leif Nilsson

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012

Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 Nationellt tillsynsprojekt Piercing och tatuering 2012 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte och mål... 4 Avgränsning... 4 Utförande och metod... 5 Resultat... 5 Allmänt... 5 Utformning av

Läs mer

Fastighetsägares egenkontroll

Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll I Sverige tillbringar människor huvuddelen av sina liv inomhus. 18 procent av befolkningen uppger att de har hälsobesvär som de relaterar till

Läs mer

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN

ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN ANMÄLAN OM ÄNDRING AV VERKSAMHETEN - Information och lathund för att förenkla prövning i samband med leverans av gödsel till eller mottagande av biogödsel från biogasanläggning Man brukar dela in lantbruksverksamheter

Läs mer

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version

CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version CHECKLISTA Projekt Sågverk och Hyvlerier 2015 Version 2015-04-07 Verksamhetsuppgifter: Verksamhetsnamn/anläggning: Kontaktperson: E-post: Organisations nr: Verksamhetskod: ABCU Miljöledningssystem, ange

Läs mer

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251)

Vilken klass som en miljöfarlig verksamhet ingår i står i miljöprövningsförordningen (2013:251) enligt miljöbalken, miljöprövningsförordningen (2013:251) 1 (12) Behöver du göra en anmälan eller söka ett tillstånd? Verksamheter som är anmälnings- eller tillståndspliktiga listas i miljöprövningsförordningen

Läs mer

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN

ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 1 ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Enligt Miljöprövningsförordningen (SFS 2013:251). Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa. Anmälan

Läs mer

PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE

PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE PROJEKTRAPPORT TILLSYN AV OLJEAVSKILJARE HOS FASTIGHETSÄGARE Inledning Miljöinspektörer i Västernorrland har under 2015 gjort projektinriktad tillsyn på oljeavskiljare. Främsta syftet med projektet är

Läs mer

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada

Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt- /mögelskada Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (5) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Nyttan 13 Yttrande till MRN, förslag till föreläggande med vite om att åtgärda ventilation och fukt-

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

Vem gör vad och när? - Översiktsplan

Vem gör vad och när? - Översiktsplan Vem gör vad och när? - Översiktsplan Enligt Plan- och bygglagen ska översiktsplanen () ge vägledning för beslut om användning av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och

Läs mer

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar

Tillsynsmyndigheter och prövning av ärenden. Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar Tillsynsmyndigheter och prövning av miljöärenden En kort sammanfattning för motorklubbar 1 Innehåll 1 Kommunen... 3 1.2 Överklaga kommunala beslut... 3 1.2.1 Förvaltningsbesvär... 3 1.2.2 Laglighetsprövning

Läs mer

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan.

Detta är en checklista för vad som behöver vara med i anmälan. Regler om miljöfarlig verksamhet finns i 9 kap. miljöbalken. Vilka verksamheter som är anmälningspliktiga framgår av miljöprövningsförordningen (2013:251). Anmälan måste vara komplett för att miljöförvaltningen

Läs mer

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8.

Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för. miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8. 92 Yttrande över innehåll i överklagan om förbud mm för miljöfarlig verksamhet på fastigheten Luleå Rutvik 17:8 Ärendenr M 2016 1201 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar

Läs mer

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet

Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet Miljönämnden 2007 09 20 59 1 Yttrande över ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet ABB AB Service har hos länsstyrelsen ansökt om tillstånd för befintlig verksamhet vid bolagets anläggning på fastigheten

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Tillsyn på bilverkstäder 2006 Rapport nr 3/06 olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika mö Inledning Inom ramen

Läs mer

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio

Grundläggande MIFO-juridik. Paulina Rautio Grundläggande MIFO-juridik Paulina Rautio Varför? Kommunernas och Länsstyrelsernas uppdrag är att bevaka de allmänna miljöintressena. Bedriva operativ tillsyn. Kontrollera att miljöbalkens regler och myndigheterna

Läs mer

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen Miljöbalken gäller i förskolan Miljöbalken ska inte bara skydda våran

Läs mer

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad innehåller ett Egenkontrollprogram? Vad vill kommunen se vid

Läs mer

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar MILJÖBALKEN Hänsynsregler I miljöbalken är bevisbördan omvänd vilket innebär att det är verksamhetsutövaren, dvs. den som bedriver en verksamhet eller äger

Läs mer

Projekt Tillsyn av fordonsverkstäder och fordonstvättar i Jönköpings kommun 2008

Projekt Tillsyn av fordonsverkstäder och fordonstvättar i Jönköpings kommun 2008 Projekt Tillsyn av fordonsverkstäder och fordonstvättar i Jönköpings kommun 2008 Utfört av Miljökontoret Jönköpings Kommun Skriven av Sofie Stråhle Sammanfattning I Jönköpings kommun finns ett stort antal

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sida 1 av 5 Anmälan av miljöfarlig verksamhet enligt 21 förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) Anmälan insändes till: Öckerö kommun Plan-, bygg- och miljöenheten 475 80 ÖCKERÖ

Läs mer

Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag.

Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag. Projektet Etapp 1 (vinter-vår), pågående verksamheter Ta fram diverse material samt ordna en utbildningsdag. Etapp 2 (i höst), nedlagda verksamheter Anordna workshop, genomföra en kortare utbildning om

Läs mer

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN. 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1 (10) MILJÖ- OCH SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN 9 kap 6 samt 21 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Anläggningens namn:

Läs mer

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län

Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Rapport om kemikalietillsynen i nio kommuner i Stockholms län Naturskyddsföreningen i Stockholms län, maj 2003 Text: Susanne Ortmanns Naturskyddsföreningen i Stockholms län Projektet har finansierats av

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Bakgrund och Syfte Barn som går på

Läs mer

Personuppgifter* om dig som klagar (om du vill vara anonym, fyll inte i några uppgifter)

Personuppgifter* om dig som klagar (om du vill vara anonym, fyll inte i några uppgifter) Bygg- och miljönämnden Box 190, 843 21 Bräcke bygg-miljonamnden@bracke.se KLAGOMÅLSBLANKETT För bygg, strandskydd, miljö, hälsoskydd och livsmedel. I syfte att administrera din ansökan kommer av dig lämnade

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Verkstäder i Lunda industriområde

Verkstäder i Lunda industriområde Verkstäder i Lunda industriområde Tillsynskampanj 2006 En rapport från Miljöförvaltningen Erika Nygren januari 2007 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1 Projektbeskrivning... 2 1.1 Bakgrund... 2

Läs mer

1 (7) Motorbanor Tillsynsrapport 2017

1 (7) Motorbanor Tillsynsrapport 2017 1 (7) Motorbanor Tillsynsrapport 2017 2 (7) Innehåll Innehåll 2 1. Motorbanor i Stockholm 3 2. Tillsynsarbetet 3 3. Objekt med fast årlig avgift 4 Barkarby motorstadion (Järva Motorklubb) 4 Objekt med

Läs mer

Fastighetsbetäckning där verksamheten bedrivs. Produktionskapacitet Årlig produktion Produktionstider

Fastighetsbetäckning där verksamheten bedrivs. Produktionskapacitet Årlig produktion Produktionstider VILHELMINA KOMMUN Miljö- och byggnadsnämnden ANMÄLAN 1 (6) om miljöfarlig verksamhet enligt 10 miljöprövningsförordningen Anmälan avser Ny verksamhet Ändring av befintlig anmälningspliktig verksamhet Anmälningspliktig

Läs mer

Samlokalisering. Lokaliseringsprincipen enligt miljöbalken och plan- och bygglagen. Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken

Samlokalisering. Lokaliseringsprincipen enligt miljöbalken och plan- och bygglagen. Samordnad prövning av buller enligt miljöbalken Samlokalisering Vid lokalisering av bostäder i närheten av verksamheter eller omvänt finns det flera aspekter att tänka på. Om hänsyn tas redan i planeringsskedet innan bostäder eller lokaler byggs minskar

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn 1(8) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5

Läs mer

Miljölagstiftningens skydd för barn med allergi. i skolan. Miljöförvaltningen, Malmö stad

Miljölagstiftningens skydd för barn med allergi. i skolan. Miljöförvaltningen, Malmö stad Miljölagstiftningens skydd för barn med allergi i skolan MILJÖBALKEN (MB) Hopslagning av 16 lagar, bl.a. hälsoskyddslagen, miljöskyddslagen, lag om kemiska produkter 32 kapitel, bl.a.: Generella regler,

Läs mer

Inledning. Anmälningsplikt. Bakgrund

Inledning. Anmälningsplikt. Bakgrund Sida: 1 (5) Inledning Spillvatten från fordonstvättar innehåller olika metaller, oljor och andra organiska och oorganiska ämnen som är skadliga för växter och djur. Vattnet behöver därför renas innan det

Läs mer

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk

Miljölagstiftning. s 59-67 i handboken. 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Miljölagstiftning s 59-67 i handboken 2013-10-10 Föreläsare Per Nordenfalk Varför en balk? Naturvårdslagen Miljöskyddslagen Lagen om förbud mot dumpning av avfall i vatten Lagen om svavelhaltigt bränsle

Läs mer

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Miljöbalken 3. Livsmedelslagen 4. Övrigt

Läs mer