Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan"

Transkript

1 Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan Oktober 2010 Gärdhemsvägen Trollhättan Telefon Fax miljo@trollhattan.se Bankgiro

2 Miljöförvaltningens Rapport 2010: Tillsyn av egenkontroll vid musikverksamheter i Trollhättan Text: Britt Mari Karlsson, Miljöinspektör, Miljöförvaltningen. Omslagsfoto: Britt Mari Karlsson, Miljöförvaltningen 2 (6)

3 SAMMANFATTNING Projektet har visat att musikverksamheter har bristande kontroll på de risker som förekommer i verksamheten. Systematisk egenkontroll har endast bedrivits på någon enstaka verksamhet. Dokumentationen över eventuella egna ljudnivåmätningar har varit obefintlig med enstaka undantag. Två tillståndspliktiga lasrar påträffades där verksamhetsutövaren inte kände till tillståndsplikten och risk för ögonskador förelåg. Två verksamheter hade rökmaskiner där skyddsavståndet för att undvika brännskador inte iakttogs. Uppföljande tillsynsbesök krävs för att säkerställa att rutiner och egenkontroll tas i bruk och tillämpas systematiskt. PROJEKTBESKRIVNING Miljöförvaltningen initierade ett tillsynsprojekt som hade som syfte att stödja verksamhetsutövarna att göra en riskanalys av sin verksamhet och upprätta ett egenkontrollsystem. Utifrån riskanalysen skulle de rutiner som behövdes skapas och åtgärder vidtas för att undanröja eller minska riskerna. Målgruppen för tillsynen var verksamheter som har samlingslokaler och som spelar musik med hög ljudvolym. Som hjälp för verksamheterna att jobba fram ett egenkontrollprogram utformade Miljöförvaltningen en enkät med de faktorer som bedömdes vara relevanta ur risksynpunkt. Enkäten skickades ut sommaren 2009 både digitalt och per brev till sammanlagt 19 stycken verksamheter. Syftet med att skicka ut enkäterna digitalt var att verksamhetsutövaren skulle kunna använda enkäten som underlag för att bygga upp ett egenkontrollsystem. Miljöförvaltningen besökte därefter verksamheterna för att på plats ta del av upprättade rutiner, journaler samt inspektera hygienutrymmen, kemikalieförråd m.m. De som visade upp sin bullermätare fick en genomgång hur den ska vara inställd. Avgränsningar I detta tillsynsprojekt granskades inte rutiner för livsmedelhanteringen. Det förekommer även andra viktiga riskaspekter, såsom risk för brand, misshandel och olyckor, som ska ingå i verksamhetsutövarens riskbedömning men dessa frågor ligger under andra myndigheters kontrollansvar. BAKGRUND Ljudnivåer Miljönämnden jobbar förebyggande när det gäller risk för hörselskador genom att förelägga de verksamheter som misstänks medföra risk för hörselskador. Av de besökta verksamheterna har 13 stycken ett juridiskt gällande beslut med begränsning av ljudnivåerna för att skydda gästerna. Begränsningen följer Socialstyrelsens allmänna råd för höga ljudnivåer vilket innebär att de ska anpassa musiken så att den inte överskrider 100 db respektive 115 db för vuxen publik. Om publiken bedöms bestå både vuxna och barn (personer under 13 år) ska nivån vara lägre, 97 db respektive 110 db. När det gäller buller kan även störningar till omgivningen uppkomma. Miljönämnden har som praxis att först när det uppkommer störningar till omgivningen förelägga om 3(6)

4 begränsning av omgivningsstörande ljudnivåer. Av de besökta 19 verksamheterna har sju verksamheter ett beslut. RESULTAT 19 verksamheter besöktes och 18 av dessa har livemusik någon gång under året. Förutom begränsning av ljudnivån kan andra skyddsåtgärder för att förebygga hörselskador hos sina gäster vara att tillhandahålla hörselskydd. Detta gör 16 av de besökta verksamheterna men den gäst som har glömt sina egna måste fråga efter hörselskydd (oftast i garderoben eller baren). Det saknas upplysning riktad till gästerna att det finns hörselskydd att få. Sju av 19 verksamheter har nivåvisare, dvs en display som med färgsignaler (grönt, gult eller rött) indikerar om ljudnivån är för hög. Detta används både för gästerna och för musiker att lätt få en indikation om hur ljudnivån ligger. Ljudvisare ska bedömas som indikator, inte som ljudnivåmätare, de har en sämre mätnoggrannhet och det är dessutom verksamhetsutövaren som ställer in den nivå där röd signal ska visas. Enligt kraven i miljöbalken ska en verksamhetsutövare kontrollera de risker som verksamheten kan innebära. 11 av de besökta verksamheterna har tillgång till en egen ljudnivåmätare. Har man livemusik ska man ha tillgång till ljudnivåmätare av type 2 eller bättre. Det går bra att hyra en mätare eller att de band som anlitas har med egen ljudnivåmätare. Egenkontrollmätningar ska journalföras. 13 musikställen saknade dokumentation för utförda mätningar men flera av dessa hade påbörjat journalföring i samband med att de tagit till sig informationen inför tillsynsprojektet. Tre av verksamheterna har fått klagomål på omgivningsstörning under åren Laser finns Rökmaskin finns Märkning saknas på kemikalier Säk.datablad saknas Klagomål på störn fr. tomglas Tvål för handtvätt saknas Ventilationsuppg. saknas Klag. omgivn.buller Förel. omgivn.buller finns Nivåvisare finns Journal bullermätn. finns Bullermätare finns Förel. om hörselskadlig ljudnivå finns Hörselskydd finns Antal besökta (6)

5 Strålskador Andra risker som bedömdes allvarliga var förekomst av laser och rökmaskiner. Laser kan skada synen och för att använda vissa typer av lasrar krävs tillstånd från strålsäkerhetsmyndigheten. Laser påträffades på tre verksamheter. En av lasrarna var inte tillståndspliktig medan två krävde tillstånd, en av dessa togs omedelbart bort. Strålsäkerhetsmyndigheten har informerats om den påträffade lasern som saknade tillstånd. Brännskador Vissa rökmaskiner fungerar så att de hettar upp en vätska och puffar ut ångan i lokalen. Ångan kan vara så het att risk för brännskador föreligger om inte angivna skyddsavstånd iakttas. Av sex påträffade rökmaskiner utgjorde två risk för brännskador på publiken pga att verksamhetsutövaren inte var medveten om brännskaderiskerna och kraven på skyddsavstånd. Det är inte alla rökmaskiner som orsakar risk för brännskador. Enligt vad som framkommit vid inspektionerna så är inte vätskorna som används i rökmaskinerna faromärkta. Andra hälsoaspekter Mindre allvarliga hälsorisker förekommer också. Miljöförvaltningen tog också upp rutiner för städning, rutiner för rökning, kemikaliehantering samt städning av toaletter. Endast en av verksamheterna har ett särskilt rökrum inomhus. Övriga verksamheter hänvisar gästerna till rökning utomhus. Några problem med nedskräpning från rökare upplevs inte av branschen. De som har uteserveringar städar oftast också en bit utanför sina serveringar. Enligt miljöbalken ska var och en som använder kemikalier byta ut dessa mot mindre farliga produkter om det finns sådana på marknaden. Kunskap och medvetenheten när det gäller kemikalierisker är dålig. Miljöförvaltningen kräver att det ska finnas säkerhetsdatablad för de kemikalier som är faromärkta. 13 verksamheter hade faromärkta kemikalier men saknade motsvarande säkerhetsdatablad. 13 av verksamheterna saknade säkerhetsdatablad för sina faromärkta kemikalier. Om en olycka skulle ske är det bra att fort kunna ta med sig säkerhetsdatabladet till sjukvården så att man kan få rätt behandling snabbt. En kemikalie utgör även risk vid oavsiktligt utsläpp. Avfallet ska omhändertas på ett korrekt sätt. Säkerhetsdatabladen kan också användas som kunskapsunderlag då man ska bedöma vilken som innebär minst risk när man väljer mellan olika kemikalier. 5(6)

6 SLUTSATSER Det är få musikverksamheter som redan innan tillsynsprojektet hade en fungerande och systematisk egenkontroll. Ännu sämre var det med dokumentationen. Av de risker som har studerats i projektet är risken för hörselskador den risk som flest personer utsätts för gång på gång. Konsekvenser av en skada är också allvarlig. Det finns risk att drabbas av livslånga och obotliga hörselskador och tinnitus. Den ansvarige verksamhetsutövaren ska ha god kännedom om vilka krav på ljudnivåer som gäller. Det är deras ansvar att mäta och kontrollera ljudnivåerna och att förmedla de krav som gäller till de tillfälliga band och diskjockeys som anlitas. Det är allvarligt att vi har påträffat tillståndspliktiga lasrar där verksamhetsutövaren inte haft kännedom om riskerna. Även här är det risk för mycket allvarliga skador. Risken för brännskador är inte lika allvarliga eftersom skadan inte är så långvarig. Verksamhetsutövarna har inte heller känt till kraven på skyddsavstånd till vissa rökmaskiner. Där är konsekvenserna av en skada emellertid inte lika långvarig. Som hjälp till verksamheterna har en vägledning arbetats fram som tar upp och förtydligar vissa kravnivåer. Vägledningen skickades ut som bilaga till inspektionsrapporten först efter tillsynsbesöket. Det berodde på att det var först efter genomförd tillsyn som branschens behov av vägledning förelåg tydligare. För vissa aspekter (såsom kalibrering, korrigeringar för mätplats och hur ofta man ska mäta) saknas vägledning från Socialstyrelsen varför miljöförvaltningen inte har specificerat kraven utan avvaktar med dessa aspekter tills central vägledning kommer. Uppföljande tillsyn krävs för att kontrollera att rutiner används och är väl förankrade hos egen och inhyrd personal. Miljöförvaltningen kommer också att granska egenkontrollrutiner och journalföring i händelse av klagomål på en verksamhet. 6(6)

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar

Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll av ljudnivåer Miljöförvaltningen informerar Ditt ansvar Vid musikarrangemang har verksamhetsutövaren ansvar för att kontrollera sin verksamhet genom så kallad egenkontroll.

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007

FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT. Augusti 2007 FORDONSVERKSTÄDER - SLUTRAPPORT Augusti 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 SAMMANFATTNING Under vinterhalvåret

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken

Tillsyn enligt miljöbalken Tillsyn enligt miljöbalken - hem för vård och boende Januari 2007 Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan Telefon 0520-49 74 75 Fax 0520-49 79 94 miljo@trollhattan.se www.trollhattan.se Bankgiro 992-2352 Sammanfattning

Läs mer

Miljöförvaltningen informerar

Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen vill med denna broschyr informera er om vilken lagstiftning ni berörs av i enlighet med miljöbalken, livsmedelslagen

Läs mer

Miljöförvaltningen Lunds kommun

Miljöförvaltningen Lunds kommun Här har jag lagt till 5 st gluggar och gjort dem svarta Miljöförvaltningen Lunds kommun Miljöförvaltningen vill med denna broschyr informera om vilken lagstiftning ni berörs av i enlighet med miljöbalken,

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Bakgrund och Syfte Barn som går på

Läs mer

Radonmätningar i skolor och förskolor. i Trelleborgs kommun

Radonmätningar i skolor och förskolor. i Trelleborgs kommun Radonmätningar i skolor och förskolor i Trelleborgs kommun Miljöförvaltningens rapport nr 1/2008 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SIDAN SAMMANFATTNING 3 BAKGRUND 3 LAGSTIFTNING 4 GENOMFÖRANDE 4 RESULTAT 5 DISKUSSION

Läs mer

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun

Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun Tillsyn över mekaniska verkstäder Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/2011 1 Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten i Trelleborgs

Läs mer

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa

Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan Och lite mer. Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Nationella tillsynsprojektet om inomhusmiljön i skolan 2014 2015 Och lite mer Fredrik Haux Enheten för miljöhälsa Folkhälsomyndigheten är alltså central tillsynsvägledande myndighet gällande hälsoskydd

Läs mer

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan Egenkontroll ska förebygga ohälsa Den som driver en skola måste enligt miljöbalken bedriva ett löpande, systematiskt arbete, så kallad

Läs mer

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M

Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet. Intern remiss. Exempel buller från uteservering på innergård M Praktisk tillämpning av lagstiftning på bullerområdet Intern remiss Kan gälla både miljöbalken och PBL Alltid specifika frågor Natalii Back Enheten för miljöskydd Tillgång till hela akten Svarar så fort

Läs mer

Information till dig som bedriver verksamhet med HÖG MUSIK Vad är en hörselskada? Om örat utsätts för hög ljudnivå under lång tid, eller mycket hög ljudnivå under kort tid, kan hörseln försämras. Många

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport januari 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande äldreboenden

Läs mer

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1

Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 INSPEKTIONSRAPPORT 1 (6) Miljöskyddsenheten Handläggare, 0340-882 70 Namn Adress Postnr Tillsyn enligt miljöbalken, Företag, fastigheten Fastighet 1:1 Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gjorde den en

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Nationellt Tillsynsprojekt 2009 Mål

Läs mer

Buller. Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Information till verksamhetsutövare om egenkontroll av ljudnivåer

Buller. Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Information till verksamhetsutövare om egenkontroll av ljudnivåer Har du frågor om vad som gäller för egenkontroll av ljudnivåer? Kontakta gärna oss på Miljö och Stadsbyggnad! Telefon växel: 0522-69 60 00 E-post: miljostadsbyggnad@uddevalla.se Buller Information till

Läs mer

Tillsynsprojekt 2017:

Tillsynsprojekt 2017: Tillsynsprojekt 2017: Tillfälliga boenden i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner 2017-11-07 Lena Lausevic 1. Inledning 1:1. Bakgrund Vid vistelser i bostäder eller lokaler med en dålig inomhusmiljö finns

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ FLÄKTBULLER UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, VALHALLAVÄGEN 126 MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Catrine Eckers Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 904 catrine.eckers@stockholm.se Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SID 1 (5) 2010-12-20 MHN 2011-01-18

Läs mer

Höga ljudnivåer Tillsyn av barns miljöer 2008

Höga ljudnivåer Tillsyn av barns miljöer 2008 Höga ljudnivåer Tillsyn av barns miljöer 2008 Hälsoskydd Christina Hermansson Innehåll: Sid 1. Inledning 1 2. Lagstiftning 1 3. Målsättning 1 4. Genomförande 1 5. Resultat 2 5.1 Fritidsgårdar 2 5.1.1 Höga

Läs mer

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas.

Beslutet ska gälla omedelbart även om det överklagas. Beslut Miljöförvaltningen förelägger God Bostad AB org. nr 556677-8899, såsom ägare till fastigheten Lugnet 100:2 att genom provtagning och analys utreda orsak till och omfattning av fukt och mikroorganismer

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll enligt miljöbalken Information från miljöförvaltningen Lund 2 oktober 2014 Annika Skoog 046-355270 annika.skoog@lund.se Egenkontroll ska förebygga ohälsa Egenkontrollen är ett verktyg för

Läs mer

Tillsyn höga ljudnivåer, störningar från uteserveringar och evenemang

Tillsyn höga ljudnivåer, störningar från uteserveringar och evenemang Tillsyn höga ljudnivåer, störningar från uteserveringar och evenemang stockholm.se Titel Tillsyn höga ljudnivåer, störningar från uteserveringar och evenemang 2013 Februari 2014 Dnr: 2014-2493 Utgivare:

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2015

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 Syfte och mål Syftet med projektet var att genomföra tillsyn på alla förskolor inom områdena hälsoskydd och miljöskydd. Bakgrund Förskolor är anmälningspliktiga

Läs mer

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm

Överklagande av timavgift enligt miljöbalken, fastigheten Plomben 5 i Stockholm Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (4) 2015-08-03 Handläggare Robert Eriksson Telefon: 508 28 951 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholm, MHN 2015-08-25, p 8 Överklagande av

Läs mer

2015/ Miljö- och byggnadsförvaltningen. Legionellaprojekt KONTROLL AV VATTENTEMPERATURER OCH EGENKONTROLL

2015/ Miljö- och byggnadsförvaltningen. Legionellaprojekt KONTROLL AV VATTENTEMPERATURER OCH EGENKONTROLL 2015/ 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Legionellaprojekt KONTROLL AV VATTENTEMPERATURER OCH EGENKONTROLL Projektet utfördes under hösten 2015 och våren 2016 av miljöinspektörerna Helen Johansson,

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar

Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-11-29 Birgitta Sturesson Hälsoskyddstillsyn av idrottsanläggningar 2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Tillsynsrapport för skolor och förskolor 2012

Tillsynsrapport för skolor och förskolor 2012 MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2012-843 SID 1 (6) 2012-04-03 Handläggare: Camilla Kjellin Telefon 08-508 27 996 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-16 p.10 Tillsynsrapport för

Läs mer

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11

Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 Tillsynsprojekt Akupunktur 2011 Rapport nr: 11 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 11 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Jessica Nilsson 019-21 14 16 Box 33200, 701 35 Örebro

Läs mer

Fastighetsägares egenkontroll

Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll Fastighetsägares egenkontroll I Sverige tillbringar människor huvuddelen av sina liv inomhus. 18 procent av befolkningen uppger att de har hälsobesvär som de relaterar till

Läs mer

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

INFORMATION. om krav på egenkontroll enligt miljöbalken INFORMATION om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Samhällsbyggnadskontoret 2014-12-17 2 (8) En väl fungerande egenkontroll ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering

Läs mer

Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004

Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004 SOLNA STAD Miljökontoret RAPPORT 4/2005 Periodisk tillsyn av frisörer i Solna 2002-2004 MILJÖKONTORET MAJ 2005 Rapport 4/2005 Ärende: MN/2004:117 Projektet utfört av: Christina Hellman Malin Lidow Camilla

Läs mer

Höga ljud. Miljökontoret april 2011 Erik Engwall Pernilla Eriksson

Höga ljud. Miljökontoret april 2011 Erik Engwall Pernilla Eriksson Höga ljud Miljökontoret april 2011 Erik Engwall Pernilla Eriksson Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syftet med mätningar av höga ljud...3 Riktvärden för höga ljudnivåer...4 Hörselskador...4 Metod...5 Resultat...6

Läs mer

Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar projektrapport

Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar projektrapport Tillsyn av bassa ngbad och mindre badanla ggningar 2017 - projektrapport Antagen av styrgruppen för Miljösamverkan f 2018-01-25 Foto: Eva Gunnarsson Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund/syfte... 3 Avgränsning...

Läs mer

Tillsyn av verksamheter med höga ljudnivåer musik

Tillsyn av verksamheter med höga ljudnivåer musik Tillsyn av verksamheter med höga ljudnivåer musik Foto: Andreas Nilsson Dokumenttyp Rapport Dokumentägare Miljö- och hälsoskydd Dokumentinformation Kontroll av riktvärden och egenkontroll Dokumentnamn

Läs mer

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007

Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Tillsyn över billackerare i Trelleborgs Kommun år 2007 Miljöförvaltningens rapport nr 8/2007 Inledning Bakgrund Miljönämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalkens mål följs vid miljöskyddsobjekten

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2013

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2013 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2013 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella förskolor och med stöd av miljöbalken genomföra tillsyn på områdena hälsoskydd och

Läs mer

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun

Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun Tillsyn över fjärrvärmeanläggningar Trelleborgs kommun MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 3/2011 1 Bakgrund Samhällsbyggnadsnämnden utövar tillsyn och kontrollerar att miljöbalken följs vid miljöfarliga verksamheter

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson Hygien i förskolan Ingrid Nilsson Bakgrund Barn som går på förskola har mer infektioner, framförallt luftvägsinfektioner, än barn som vistas hemma. Förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom

Läs mer

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd

Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012-08-31 Bygg och miljökontoret Hälsoskydd 2012:2 Tillsyn av skolor Projektet är utfört av Bygg och miljökontoret, miljö- och hälsoskydd, Norrköpings Kommun. Ansvarig för denna rapport är Magdalena Hallberg,

Läs mer

2014-03-28 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2014-03-28 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-03-28 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Information- Rapportering av insatser som gjorts

Läs mer

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn

PROJEKT. Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn PROJEKT Asylboende och boende för ensamkommande flyktingbarn Rapport avseende tillsynsprojekt 2016 Syfte och mål Syftet med projektet var att identifiera aktuella verksamheter samt genomföra tillsyn inom

Läs mer

Verkstäder i Västberga industriområde

Verkstäder i Västberga industriområde Verkstäder i Västberga industriområde Tillsynskampanj 2006 En rapport från Miljöförvaltningen Fredrik Skaghammar December 2007 www.stockholm.se/miljoforvaltningen Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks innan allvarlig skada inträffar.

Läs mer

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66.

RADONPLAN. Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro. Beslutad av Miljönämnden östra Skaraborg den 15 juni 2011, 66. RADONPLAN Radonplan för kommunerna Falköping, Hjo, Skövde, Tibro 2011 2020 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Miljöbalkens krav på Egenkontroll

Miljöbalkens krav på Egenkontroll Materialet är till största delen hämtat från Miljösamverkan Västra Götaland och Miljöförvaltningen i Stockholm Miljöbalkens krav på Egenkontroll - bättre rutiner i din verksamhet Väl fungerande rutiner

Läs mer

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6

Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 Tillsyn på vård- och omsorgsboenden Rapport nr: 6 En rapport från Miljökontoret, Örebro kommun Rapport nr 6 Kontaktuppgifter Miljökontoret, Örebro kommun Kristin Nätterlund 019-21 14 32 Box 33200, 701

Läs mer

Små verkstäder i Hässelby, Vällingby, Vinsta och Högdalen

Små verkstäder i Hässelby, Vällingby, Vinsta och Högdalen Bilaga 1 Små verkstäder i Hässelby, Vällingby, Vinsta och Högdalen Tillsynsprojekt 2008 En rapport från Miljöförvaltningen Fredrik Skaghammar april 2009 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1 Projektbeskrivning...

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun

Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo kommun Tillsyn på bilverkstäder 2006 Rapport nr 3/06 olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika möjligheter nu olika mö Inledning Inom ramen

Läs mer

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008

Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 Dnr: 2008-010404-206 Bensinstationer i Stockholms stad Tillsynskampanj 2008 En rapport från miljöförvaltningen Lena Engberg November 2008 1. Bakgrund och syfte I Stockholms stad finns ungefär sjuttio bensinstationer.

Läs mer

Årlig tillsynsrapport för MOTORSPORTBANOR

Årlig tillsynsrapport för MOTORSPORTBANOR MILJÖFÖRVALTNINGEN Årlig tillsynsrapport för MOTORSPORTBANOR Januari 2010 till december 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen En rapport från Miljöförvaltningen Annika Bratt December 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden

2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028. Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se. Barn- och ungdomsnämnden Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-18 Dnr: 2013/2493-BaUN- 028 Barn- och ungdomsnämnden Nämndinitiativ- Lärare och elever har rätt till

Läs mer

Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens inspektion av skolornas inre miljö

Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens inspektion av skolornas inre miljö Barn- och utbildningsförvaltningen Anne Gardelius Ärendenr BUN 2015/630 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (2) Datum 22 oktober 2015 Barn- och utbildningsnämnden Projektrapport. Miljö- och hälsoskyddnämndens

Läs mer

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur Miljö- och räddningstjänstnämnden Datum 1 (6) YTTRANDE Gustav Helander Miljö- och räddningstjänstnämnden Liljan 3 Yttrande till MRN, förslag till beslut, föreläggande med vite om att åtgärda inomhustemperatur

Läs mer

Höga ljudnivåer i Stockholm

Höga ljudnivåer i Stockholm Höga ljudnivåer i Stockholm Rapport från ett nationellt tillsynsprojekt 2005-09-22 Dnr : 2005-002136-206 1 Bakgrund Socialstyrelsen bjöd i juni 2004 in Sveriges kommuner till ett nationellt tillsynsprojekt

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2015

Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2015 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2016/1381 Datum: 2016-04-05 Projektrapport Tillsyn av Gotlands förskolor 2015 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd hösten 2015 Besöksadress Visborgsallén 19,

Läs mer

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken

Information om krav på egenkontroll enligt miljöbalken 2009-01-30 1 (6) om krav på egenkontroll enligt miljöbalken Egenkontroll Den som bedriver en verksamhet ska enligt miljöbalken planera och kontrollera sin verksamhet för att motverka eller förebygga olägenheter

Läs mer

Tillynsprojekt 2012 förskolor

Tillynsprojekt 2012 förskolor Tillynsprojekt 2012 förskolor Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport december 2012 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Syfte... 4 Utförande och metod... 4 Följande

Läs mer

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA ÄRENDET UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, BLINKANDE STRÅLKASTARE SAMT BULLER FRÅN RESTAURANG/NATTKLUBB GRODAN SERGEL

ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM ATT LÄMNA ÄRENDET UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD, BLINKANDE STRÅLKASTARE SAMT BULLER FRÅN RESTAURANG/NATTKLUBB GRODAN SERGEL MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-09-12 MHN 2011-09-27 P.10 Handläggare: Josefin Andersson Telefon: 08-508 28 960 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden ÖVERKLAGANDE AV BESLUT OM

Läs mer

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen Miljöbalken gäller i förskolan Miljöbalken ska inte bara skydda våran

Läs mer

Vägledning i arbetet med egenkontroll

Vägledning i arbetet med egenkontroll Vägledning i arbetet med egenkontroll Här presenteras ett antal frågor som är anpassade till vad du som fastighetsägare bör tänka på och som kan vara en hjälp på vägen för införande av en egenkontroll.

Läs mer

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun

FÖRORENADE OMRÅDEN. Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen. Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun FÖRORENADE OMRÅDEN Handlingsplan för hantering av förorenade områden inom egenkontrollen Miljö- och hälsoskyddsenheten, Motala kommun Förorenade områden Många verksamheter bedrivs idag på fastigheter som

Läs mer

Stöd för egenkontroll för vindkraft

Stöd för egenkontroll för vindkraft Stöd för egenkontroll för vindkraft Illustration och layout: Simon Cederholm 2003-2013 1 år Stöd för egenkontroll för vindkraft Denna vägledning har tagits fram för att underlätta och stötta vindkraftsföretagens

Läs mer

Rapport om deltagande i nationellt tillsynsprojekt Höga ljudnivåer från musik. Mätningar i Jönköping

Rapport om deltagande i nationellt tillsynsprojekt Höga ljudnivåer från musik. Mätningar i Jönköping Rapport om deltagande i nationellt tillsynsprojekt Höga er från musik Mätningar i Jönköping Miljökontoret kommun Per-Åke Sandberg och Erik Engwall November 2005 Projektet Socialstyrelsen har under våren,

Läs mer

Egenkontroll Förskola och skola

Egenkontroll Förskola och skola Egenkontroll Förskola och skola Alla skolor och förskolor är skyldiga att arbeta förebyggande för att motverka att miljö- och hälsoproblem uppstår i verksamheten. Egenkontrollen hjälper dig som verksamhetsutövare

Läs mer

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar

Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar Exempel på upplägg av egenkontroll och ansvar MILJÖBALKEN Hänsynsregler I miljöbalken är bevisbördan omvänd vilket innebär att det är verksamhetsutövaren, dvs. den som bedriver en verksamhet eller äger

Läs mer

Egenkontroll enligt miljöbalken i förskolor och skolor i Trelleborgs kommun

Egenkontroll enligt miljöbalken i förskolor och skolor i Trelleborgs kommun Egenkontroll enligt miljöbalken i förskolor och skolor i Trelleborgs kommun Miljöförvaltningens rapport nr 12/2010 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING BAKGRUND LÄNSPROJEKTETS FÖRSLAG PÅ EGENKONTROLLPROGRAM

Läs mer

Rapport 2017:1 Projektrapport för Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av skolan

Rapport 2017:1 Projektrapport för Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av skolan Rapport 2017:1 Projektrapport för Arbetsmiljöverkets nationella tillsyn av skolan 2013-2016 2 Vi har inspekterat drygt 30 procent av landets skolor 2013-2016 Skolan är landets största arbetsplats eftersom

Läs mer

Egenkontroll Förskola och skola

Egenkontroll Förskola och skola Egenkontroll Förskola och skola Genom att ha en väl fungerande egenkontroll kan du som verksamhetsutövare visa hur du arbetar systematiskt för hälsosamma lokaler, där våra barn och ungdomar mår bra. Egenkontrollen

Läs mer

Egenkontroll vid piercing och tatuering

Egenkontroll vid piercing och tatuering Nationellt tillsynsprojekt om piercing och tatuering 2011 12 Vägledning till miljöförvaltningar Egenkontroll vid piercing och tatuering Som ett stöd till miljöförvaltningarna att bedöma egenkontrollen

Läs mer

Bostadsrättsföreningar. - miljöbalkens krav på miljö- och hälsoskydd. 2009-10-10 Andrea Hjärne Dalhammar Miljöförvaltningen, Malmö stad

Bostadsrättsföreningar. - miljöbalkens krav på miljö- och hälsoskydd. 2009-10-10 Andrea Hjärne Dalhammar Miljöförvaltningen, Malmö stad Bostadsrättsföreningar - miljöbalkens krav på miljö- och hälsoskydd En god egenkontroll Rutiner för: Kunskap Ansvar Kontroll Kommunikation Uppföljning Annan miljölagstiftning som inte kopplar till miljöbalken

Läs mer

Vägledning om egenkontroll

Vägledning om egenkontroll Vägledning om egenkontroll Utsläpp till luft, stoft, buller och lukt Råvaror Material Produkter Energi Transporter Tjänster Avfall Material Produkter Energi Transporter Tjänster Utsläpp till mark och vatten

Läs mer

19/03/2013 PAGE 1 CITY OF STOCKHOLM. Byggnadsteknik. den 20 mars

19/03/2013 PAGE 1 CITY OF STOCKHOLM. Byggnadsteknik. den 20 mars PAGE 1 Byggnadsteknik den 20 mars Vad visste vi då? (1985 Örebrokonferensen) Klagomål på inomhusmiljön/upplevd ohälsa Det finns ett väl känt samband mellan vad som i dagligt tal kallas en fuktig byggnad

Läs mer

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013

Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 12 maj 2013 Handläggarstöd för Tillsynskampanj verkstadsindustri 2013 Miljösamverkan Västra Götaland maj 2013 Foto Lillemor Öberg Syfte och bakgrund... 2 Tidplan och omfattning... 2 Inriktning vilka slags

Läs mer

PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden.

PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden. PM: Utredning av risker och störningar ifrån pågående verksamheter i områdena Budkaveln och Maden. Mottagare: Stadsbyggnadskontoret, Jönköpings kommun Datum: 2017-10-02 Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Uppdraget...

Läs mer

DOM 2013-04-17 Stockholm

DOM 2013-04-17 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2013-04-17 Stockholm Mål nr M 8734-12 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2012-10-01 i mål nr M 2067-12, se bilaga KLAGANDE S E MOTPARTER

Läs mer

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006

FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT. September 2006 TILLSYNSSAMVERKAN I HALLAND - MILJÖ Datum Dnr 2006-08-28 RH06090 FORDONSVERKSTÄDER SLUTRAPPORT September 2006 Postadress Besöksadress Telefon Telefax E-post Postgiro Org.nr Box 538 Kristian IV:s väg 1

Läs mer

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008

Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Bassängbad Tillsyn av barns miljöer 2008 Hälsoskydd Christina Hermansson Innehåll 1. Inledning 1 2. Målsättning 1 3. Genomförande 1 4. Omfattning 1 5. Resultat 1 5.1 Egenkontroll 1 5.1.1 Badvattenkvalitet

Läs mer

Verkstäder i Lunda industriområde

Verkstäder i Lunda industriområde Verkstäder i Lunda industriområde Tillsynskampanj 2006 En rapport från Miljöförvaltningen Erika Nygren januari 2007 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 1 Projektbeskrivning... 2 1.1 Bakgrund... 2

Läs mer

Vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar Vanliga frågor & svar Innehåll Ordlista... 2 Om Brevet... 2 Vad ska jag göra med brevet som jag fått?... 2 Motivering saknas till min fastighet, varför?... 2 Vilka har fått utskicket från Länsstyrelsen?...

Läs mer

Lantbruksprojektet 2014

Lantbruksprojektet 2014 SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Lantbruksprojektet 2014 Tillsyn lantbruk och hästhållare Lantbruksprojektet 2014 Fredrik Juhlin Citera gärna ur skriften men ange källa Författaren och Gävle kommun 2015 Grafisk form

Läs mer

Utvärdering av delprojekt Hälsoskadligt buller. samt rekommendationer för fortsatt arbete

Utvärdering av delprojekt Hälsoskadligt buller. samt rekommendationer för fortsatt arbete Utvärdering av delprojekt Hälsoskadligt buller samt rekommendationer för fortsatt arbete december 2001 2001-12-20 Utvärdering av delprojekt hälsoskadligt buller samt rekommendationer för fortsatt arbete

Läs mer

Transportörer av farligt avfall 2014

Transportörer av farligt avfall 2014 Miljöförvaltningen Transportörer av farligt avfall 2014 Landskrona stad 2015 Rapport Patrik Karlsson Miljöinspektör Rapport 2015:2 Februari 2015 2 Innehållsförteckning 1. Bakgrund och sammanfattning...

Läs mer

Bilaga 2. Skolor i Järfälla kommun 2010 skolor som kontrollerats

Bilaga 2. Skolor i Järfälla kommun 2010 skolor som kontrollerats Bilaga 2 Skolor i Järfälla kommun 2010 skolor som kontrollerats Skola Al Mustafa Aspnässkolan Barkarbyskolan Berghemsskolan Björkebyskolan Fastebolskolan Fjällenskolan Högbyskolan Iljansbodaskolan Internationella

Läs mer

Föreläggande om att följa Folkhälsomyndighetens och Naturvårdsverkets ljudriktvärden samt mäta och redovisa ljudnivåer (MR )

Föreläggande om att följa Folkhälsomyndighetens och Naturvårdsverkets ljudriktvärden samt mäta och redovisa ljudnivåer (MR ) Tjänsteskrivelse Datum: 2016-02-17 Miljöskyddsnämnden Handläggare: Ygor Geyer Direktnr: 0322-61 72 82 Epost: ygor.geyer@alingsas.se Beteckning: 2016.009 MN Föreläggande om att följa Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Elva frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter

Elva frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter Elva frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL VERKSAMHETER SOM RISKERAR ATT PÅVERKA MILJÖN NEGATIVT Miljöförvaltningen Elva vanliga frågor och svar Funderar du ibland

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (6) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om riskbaserade rutiner enligt penningtvättslagstiftningen och kundkännedom - dokumentation och bevarande. Prövning

Läs mer

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2017

PROJEKT. Förskolor. Rapport avseende tillsynsprojekt 2017 PROJEKT Förskolor Rapport avseende tillsynsprojekt 2017 Syfte och mål Syftet med projektet var att genomföra tillsyn på alla förskolor inom områdena hälsoskydd och miljöskydd. Extra fokus lades detta år

Läs mer

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter

Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter Sju frågor och lika många svar om miljöförvaltningens avgifter INFORMATION TILL VERKSAMHETER SOM PÅVERKAR MÄNNISKORS HÄLSA OCH MILJÖ Miljöförvaltningen Sju vanliga frågor och svar Funderar du ibland på

Läs mer

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning

Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för skolor och förskolor Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad inkluderas i egenkontrollen? Hur gör man? Hur vet man vad som

Läs mer

YTTRANDE ÖVER DEBASER PRODUKTION HB:S ÖVERKLAGANDE AV LÄNSSTYRELSENS BESLUT

YTTRANDE ÖVER DEBASER PRODUKTION HB:S ÖVERKLAGANDE AV LÄNSSTYRELSENS BESLUT MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Catrine Eckers Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 904 catrine.nordling@miljo.stockholm.se Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden SID 1 (7) 2007-09-03 MHN

Läs mer

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning

Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning DALSLANDS MILJÖKONTOR MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSGRUPPEN Egenkontroll för hygienisk verksamhet Information och vägledning Vad är egenkontroll? Vad innehåller ett Egenkontrollprogram? Vad vill kommunen se vid

Läs mer

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten

Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll. Folkhälsomyndigheten Kort om miljöbalken, allmänna hänsynsregler och egenkontroll Folkhälsomyndigheten Hälsoskydd Folkhälsorapportering Smittskydd Myndigheten bildades 1 januari 2014 Verksamheten bedrivs både i Solna (KI campus)

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDD TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-11-08 Handläggare: Jeanette Hagberg Telefon: 08-508 27 467 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2011-11-22 p 12 Överklagande av beslut om timavgift

Läs mer

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11

Överklagande av beslut om timavgift för tillsyn enligt miljöbalken för fastigheten Päronträdet 11 Miljöförvaltningen Hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2013-08-13 Handläggare Monika Weiss Telefon: 08-508 28 707 Till Till miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-08-27p.11 Yttrande till Mark- och miljödomstolen,

Läs mer

ÖVERKLAGAT BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN IDROTTSLOKAL UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD

ÖVERKLAGAT BESLUT OM ATT LÄMNA KLAGOMÅL PÅ BULLER FRÅN IDROTTSLOKAL UTAN YTTERLIGARE ÅTGÄRD SHMF101 v 1.0 2007-03-19, Dokument1 MILJÖFÖRVALTNINGEN HÄLSOSKYDDSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-08-16 Louise Englund Miljö- och hälsoskyddsinspektör Telefon 08-508 28 942 louise.englund@stockholm.se

Läs mer

DOM 2015-06-15 Stockholm

DOM 2015-06-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2015-06-15 Stockholm Mål nr M 1046-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-11-27 i mål nr M 4324-14, se bilaga KLAGANDE OCH MOTPARTER

Läs mer

Miljökontoret Linköpings kommun

Miljökontoret Linköpings kommun Projekt Tillsyn av Hotell och Vandrarhem April Maj 2004 Miljökontoret Linköpings kommun Malin Hultegård Katarina Mathson 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SAMMANFATTNING... 3 BAKGRUND... 3 Miljöbalken... 3 GENOMFÖRANDE...

Läs mer

Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande

Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Fastighetsbeteckning:... Datum:... :n Sida 1 av 5 Checklista för lokaler för vård och annat omhändertagande Verksamhetens namn:.. Besöksadress:

Läs mer

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014

Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Handlingstyp: Rapport Ärendenr: MHN 2015/204 Datum: 2015-01-22 Projektrapport Tillsyn av Skolor 2014 Tillsyn utförd av enhet miljö- och hälsoskydd 2014 Besöksadress Visborgsallén 19, Visby Postadress SE

Läs mer