Verksamhetsberättelse 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2009"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse 2009 Förvaltningschefen har ordet Arbetslivsnämndens arbete har under hela 2009 präglats av det rådande konjunkturläget och den globala finanskrisen. Allteftersom arbetslösenheten ökat så har också förvaltningens arbete inneburit nya uppdrag i form av fler åtgärder/projekt från arbetsförmedlingen men också i form av den extra satsning som kommunstyrelsen beslutat vad gäller ungdomar. Ungdomar är en prioriterad grupp i förvaltningens arbete och det synliggörs tydligt i våra insatser med försörjningsstödstagare och arbetslösa. Behovet av försörjningsstöd ökar i takt med lågkonjunkturen och försämringar på arbetsmarknaden. Den arbetsmetodik som förvaltningens arbetsmarknadsenhet och försörjningsstödsenhet utvecklat gemensamt och aktivt arbetat med under flera år visar sig hålla även i ett samhällsekonomiskt krisläge. Det innebär att Halmstad haft förhållandevis låga försörjningsstödskostnader och jämförelsevis med andra kommuner en moderat höjning under Förvaltningen kan nu efter fem år konstatera att organisationen är väl fungerande. Kulturerna som ärvdes in har allt tydligare smält samman till en egen förvaltningskultur med samsyn i många frågor men där verksamheterna ändå bevarar sina särarter. Arbetet har varit tidskrävande men gett goda resultat. Den största vinsten med denna förvaltning har varit samordningsmöjligheter mellan försörjningsstödsenheten och arbetsmarknadsenheten och den arbetsmetodik som nu är väl fungerande och har visat sig hålla även i en lågkonjunktur. Vi saknar verktyget vuxenutbildningen som måste anses vara en av flera möjligheter att komma i arbete och bli självförsörjande. Samarbetet med utbildningsförvaltningen har utvecklats under året och vi ser stora möjligheter att vidareutveckla samarbetet under Vägledningscentrum har under året haft ett ökat tryck av besökare samtidigt som vi har ökat vägledningen till alla våra grupper inom Arbetsmarknadsenheten. Samarbetet internt i alla projekt är väl fungerande där karriärvägledning är ett stående inslag men även det externa samarbetet med vuxenutbildningen och inte minst arbetsförmedlingen har utvecklats i positiv riktning. Förvaltningen har arbetet aktivt med Daglig verksamhets möjligheter att kunna fokusera i allt större utsträckning på arbetslinjen med hänsyn tagen till individens funktionshinder, intresse och utbildning.

2 Förvaltningen har uppfyllt målet att oavsett målgrupp ha arbetslinjen i fokus. Kommunfullmäktige fattade beslut om att förändra arbetslivsnämndens uppdrag och reglemente samt budget inom området infrastruktur för vuxnas lärande. Samtidigt fick nämnden två nya uppdrag som innebär att ta fram rutiner för överföring av utbildningsbehovet till utbildningsnämnden samt samordning av kompetensutvecklingsfrågor för vuxna. Arbete har under hösten påbörjats i samarbete med utbildningsförvaltningen och Halmstad Näringslivs AB. Arbetsförmedlingen och näringslivet är också givna partners i utvecklingsarbetet. Verksamhetsöversynen har tagit fart under hösten och ett av utredningsuppdragen är att belysa området näringslivs- och arbetsmarknadsfrågor. Utredningen ska redovisas i januari 2010 och innebär att se över möjligheterna att starta en ny gemensam nämnd Utbildningsoch arbetsmarknadsnämnd. I utredningsuppdraget ingår att se om det går att lösa problemet med att fler nämnder och styrelser har ett delat ansvar. Utredaren har uppdraget att se om problemet kan lösas om gymnasieskolan, vuxenutbildningen samt arbetsmarknadsfrågorna sammanförs under en gemensam nämnd samt att daglig verksamhet förs över till socialnämnden. Utredningen ska också visa vilka följderna kan bli av att ekonomiskt bistånd placeras antingen under den nya gemensamma nämnden eller socialnämnden. Förvaltningens arbete med att effektivisera och ha kontroll på kostnadsutvecklingen samt att vi fått fler uppdrag från arbetsförmedlingen medför att vi redovisar ett positivt budgetresultat på cirka 3,9 miljoner kronor. Antalet hushåll som beviljas ekonomiskt bistånd har ökat under 2009 som en konsekvens av arbetsmarknadsläget och medför ett budgetunderskott om cirka 4,6 miljoner kronor. Vi ser med viss oro på kommande år då vi fortfarande har ett konjunkturläge som innebär att fler människor troligtvis kommer att stå utanför arbetsmarknaden och därmed vara i behov av försörjningsstöd. Arbetsmarknadsenheten Ungdomar Ungdomar har ägnats stor uppmärksamhet under 2009 vilket inneburit att kommunen har utökat sin arbetsmarknadspolitiska ungdomsverksamhet. Till ESF-projektet Ung i fokus anvisas ungdomar från försörjningsstöd, senast tio dagar efter ansökan om försörjningsstöd. Även ungdomar som tillhör det kommunala uppföljningsansvaret i åldersgruppen år, där vi hittar många ungdomar som inte fullföljt gymnasiet, har fått del av resurserna på Ung i fokus. En av handläggarna arbetar med en mobil insats som innebär att han är ute och träffar ungdomarna "på fältet" och söker upp de ungdomar utan sysselsättning som inte kommer till skolan, Arbetsförmedlingen eller arbetsmarknadsenheten.

3 Av 318 ungdomar (räknat från projektstart 2008) som avslutats efter deltagande i Ung i fokus har 105 ungdomar, 34 procent, gått vidare till arbete eller studier. Ytterligare 66 ungdomar, 21 procent, är helt eller delvis ej längre beroende av försörjningsstöd då de kvalificerat sig för Arbetsförmedlingens insatser och ersättningar. Arbetsförmedlingens önskemål om samarbete med kommunen kring ett större antal ungdomar krävde en utökning av lokaler, och det blev Fattighuset. Var tredje vecka har 20 nya ungdomar genomgått en kartläggningskurs på fem veckor som åtföljts av praktik. Totalt har 151 ungdomar deltagit i ungdomsverksamheten på Fattighuset. Kommunpolitikernas extra satsning på ungdomar resulterade i projektet Inblick i kommunala yrkesområden - Prova på-plats som består av tre månaders praktik på kommunala förvaltningar som följs av tre månaders anställning. Prova på-platserna ska ge ungdomarna en inblick i kommunala yrkesområden. Prova-på-anställningen är även ett led i den framtida kompetensförsörjningen. Det finns 100 platser i projektet som startade under hösten. I december hade 48 ungdomar påbörjat en Prova på-plats. I slutet av året jobbade nio handläggare med ungdomsfrågor och personalgruppen utökas i början av 2010 med ytterligare två personal. Det är främst ESF- projektet men även den ökade möjligheten till statliga arbetsmarknadsmedel som möjliggör den stora personalsatsningen riktad mot arbetslösa ungdomar. Under året har vi medverkat till att utforma ytterligare en ESF-ansökan, Karriär i Halland, där samtliga kommuner i länet deltar och Region Halland är projektägare. I december beviljades projektet, som vänder sig till ungdomar, medel för två år framåt. Sommarkraft, feriearbeten för gymnasieungdomar, har erbjudits 80 ungdomar. 15 vuxenstuderande med försörjningsstöd har haft sommarpraktik med försörjningsstöd som ersättning vilket innebär att samtliga tillhörande denna målgrupp har erbjudits denna möjlighet. Insatsen har inneburit att färre personer sökt försörjningsstöd. Arbetslösa över 25 år Flertalet vuxna över 25 år som anvisats till AME och som uppbär försörjningsstöd har ingått i ESF-projektet HFAB-byrån. HFAB-byrån har haft i genomsnitt 52 deltagare per månad. Av insatserna kan nämnas yrkesspecifika introduktioner som har genomförts inom lager, grönyteskötsel, lokalvård, handel, måleri samt till personlig assistans. Av 184 avslutade inom projektet (räknat från projektstart 2008) har 45 procent gått vidare till arbete eller studier. HFAB-byrån är lokaliserad till Haldahuset vilket gett förutsättningar för en optimal samverkan och samordning mellan personal på olika myndigheter, företag och organisationer som är engagerade kring de arbetslösa.

4 En uppskattad insats på arbetsmarknadsenheten är möjligheten till arbetsprövning. Under året har 303 personer anvisade från olika myndigheter arbetsprövats på AME. Nytt under 2009 Samverkan med företag vid rekrytering är ett intressant spår och kan bestå av att hitta koncept för arbetsplatsförlagd introduktion/utbildning. Samarbete med DunlopHiflex har resulterat i att sju personer erbjudits anställning där. Liknande samarbete har inletts med Dormer Tools. En intressant samverkan har genomförts med Städservice. Förutom Lokalvårdsintroduktion för arbetslösa har Haldahuset Kompetens genomfört kompetenshöjande inslag för anställd personal. Merparten har varit invandrarkvinnor med dåliga språkkunskaper som i vissa fall låg i riskzonen för att inte få behålla sitt jobb på Städservice. Handtaget (före detta Handikappservice), som samarbetar med hemvårdsförvaltningen och socialförvaltningens handikappomsorg, är en annan verksamhet som fått en nystart under hösten Ett femtontal arbetslösa står för social samvaro och promenader med äldre personer samt förtidspensionärer. Under december hade Handtaget 72 fasta uppdrag i veckan. Efter en längre tids förberedelse startade under våren KrAmi, ett samarbetsprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och kommunen (arbetslivsförvaltningen och socialförvaltningen). Målgrupp för projektet är personer som haft kontakt med kriminalvården eller ligger i riskzonen för kriminalitet. Positivt med projektet är den tydliga strukturen som inleds med tre veckors vägledning. Deltagarna är utredda av kriminalvården och deltagandet är frivilligt. Majoriteten av deltagarna uppbär försörjningsstöd vilket gör att projektet är intressant ur flera aspekter. 22 personer har deltagit i KrAmi under året varav 13 personer var anvisade av Kriminalvården och nio personer befann sig i riskzonen. En gemensam arena för framtida offensivt samarbete kring individer som riskerar att hamna mellan stolarna har under året diskuterats på ett konstruktivt sätt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och arbetslivsförvaltningen (arbetsmarknadsenheten och försörjningstödsenheten). Nyanlända flyktingar och utökad målgrupp Färre flyktingar har i år kommit än angivet antal i avtal med staten. Som en konsekvens skrivs prognosen ner och ett nytt avtal med Migrationsverket om 100 flyktingar för 2010 ska tecknas. Regeringen har lagt ett nytt förslag om ansvarsfördelning för flyktingintroduktionen som kommer att påverka förvaltningens arbete framöver. 76 nyanlända flyktingar har mottagits under 2009, varav 30 barn. Totalt har 165 flyktingar, varav 72 barn, deltagit i introduktion för nyanlända under året. Flertalet nyanlända har

5 kommit från Irak och helt saknat kunskaper i svenska språket. Många har traumatiska upplevelser med sig från sitt hemland. AME har successivt byggt upp en personalkompetens inom introduktionen med flera specialkompetenser för att möta de behov som uppstår typ kurator för de sjuka och traumatiserade. De senaste åren har barn och ungdomar fått en egen barnintroduktionshandläggare, som samverkar med övriga aktörer kring barn och ungdomar. Det fruktbara samarbetet med barn-och ungdomsförvaltningen och utbildningsförvaltningen (Sannarpsgymnasiets IVIK-program) har utvecklats vidare vilket inneburit att förvaltningarna genom arbetsmarknadsenheten fått del av statliga medel som kunnat riktas till speciella projektinsatser för nyanlända barn och ungdomar. Under 2009 beslutade kommunfullmäktige om en utökning av målgruppen för introduktion. Utökad målgrupp är nyanlända som beviljats försörjningsstöd. Sedan augusti har försörjningsstödsenheten anvisat 16 personer tillhörande målgruppen som fått ta del av introduktionens resurser. Antal och resultat Under 2009 har 1655 personer varit aktuella på arbetsmarknadsenheten. Därutöver tillkommer 72 barn till nyanlända flyktingar. 612 ungdomar har fått del av arbetsmarknadsenhetens riktade ungdomsinsatser. 517 av deltagarna anvisade till arbetsmarknadsenheten har haft försörjningsstöd. Allmänt gäller att resultat i form av arbete och studier uppvisar lägre resultat 2009 än 2008 på grund av konjunkturläget. Resultat är emellertid inte alltid arbete eller studier. Ökad självtillit och ökat självförtroende är för många av de människor som vi möter ibland än viktigare faktorer på vägen till ett arbete. De två ESF-projekten Ung i fokus och HFAB-byrån har under året varit otroliga tillgångar som möjliggjort otraditionella metoder och lösningar och som dessutom vänt sig till personer som uppbär försörjningsstöd och befinner sig längre från arbetsmarknaden. Erfarenheten visar att tillgång till ett stort antal insatser oftast ger ringar på vattnet och i sin tur föder andra lösningar. Antalet uppdrag och tolktimmar på tolkförmedlingen ökade markant 2008 och trenden håller i sig. Under 2009 har antalet tolktimmar ökat med 1800 timmar vilket motsvarar en ökning med 14 procent. Försörjningsstödsenheten Arbetet på enheten har präglats av en ökande arbetslöshet som har resulterat i ökande antal personer som sökt ekonomiskt bistånd och som beviljats ekonomiskt bistånd. I januari 2009 var antal hushåll som beviljats försörjningsstöd 619. I december hade antalet ökat till 759.

6 Denna utveckling har ställt stora krav på personalen vad gäller prioriteringar och effektivisering. Arbetslivsnämndens mål, att väntetiden för att få tid till nybesök inte ska överstiga 10 arbetsdagar, har nästan kunnat hållas. Vid några tillfällen har väntetiden varit arbetsdagar. Målet att verka för självförsörjning för klienterna kräver samverkan med många aktörer, då enheten, med undantag för två coacher, inte förfogar över egna insatser. De klienter som bedöms vara arbetsföra anvisas till arbetsmarknadsenheten för insatser som ska leda personen närmare arbetsmarknaden. Detta gäller personer över 25 år, ungdomar ska anvisas till arbetsmarknadsenheten inom tio arbetsdagar. Den interna samverkan har fungerat bra och många av försörjningsstödsenhetens klienter är i åtgärd via arbetsmarknadsenheten. Ungdomarna har skrivits in i ESF-projektet Ung i Fokus, personer över 25 år har deltagit i HFAB-byråns insatser, även detta ett ESF-projekt. Under året har samverkan med Försäkringskassa och Arbetsförmedlingen utvecklats. En handläggargrupp bestående av deltagare från de olika myndigheterna har påbörjat arbeta med konkreta ärenden för att på så sätt hjälpa individer att komma vidare till rätt åtgärd. En samverkansgrupp mellan enheten för försörjningsstöd och psykiatriska kliniken och vårdcentralerna har också påbörjat ett konkret arbete inriktat mot att hjälpa individer till rätt åtgärd. Samverkan med socialförvaltningens olika avdelningar fortgår och förbättringsområden har identifierats och det arbetet har påbörjats. De två coacherna har under året fortsatt sitt motiverande arbete med individer, de har även fortsatt med gruppverksamhet, som har slagit väl ut. Syftet med gruppverksamheten är att stärka självförtroende och ger även möjlighet till nya kontakter och nätverk. Under året har planering för att skapa en finansiell samordning inom rehabiliteringsområdet (FINSAM) påbörjats. Halmstads kommun tillsammans med Laholm och Hylte kommuner samt Försäkringskassa och Arbetsförmedlingen ingår i arbetet. Förhoppningen är att ett samordningsförbund ska skapas under år Under året har arbetet att skapa ett ledningssystem för kvalitet avslutats i samverkan med socialförvaltningen. Inom arbetslivsförvaltningen berörs både enheten för försörjningsstöd och daglig verksamhet. Samverkan inom KKKVH har fortgått. Mellan de fem kommunerna finns ett kontinuerligt utbyte av information om arbetsmetoder och verksamhetsutveckling. De mål inom målområdet Näringsliv och arbetsmarknad, som satts upp för enheten för försörjningsstöd har alla inriktning mot självförsörjning för enhetens klienter. Lågkonjunkturen till trots, har ett flertal uppnått självförsörjning, antingen genom arbete eller genom studier. Ca häften av de personer som uppbär försörjningsstöd, står inte till arbetsmarknadens förfogande på grund av bl.a. sjukdom, missbruk eller alltför bristfälliga kunskaper i svenska språket. Dessa grupper riskerar att bli beroende av försörjningsstöd under

7 lång tid. Den arbetslöshet som nu råder gör det ännu svårare för dessa grupper att komma ut i självförsörjning. Enheten har planerat för att möta de behov som kan uppstå på grund av de nya regler som kommer att gälla inom sjukförsäkringen från Daglig verksamhet Daglig verksamhet har utvecklats i mycket positiv riktning med arbetslinjen i fokus så långt det är möjligt. En ny enhet, Kadriljen, har startats för deltagare med stort omvårdnadsbehov. Budgetläget innebär dock att vi inte har kunnat bygga ut i den takt som är önskvärt och som behovet kräver. Det har inneburit en ökad förtätning av deltagare i befintlig verksamhet. Trots det anser vi att vi fått större möjligheter att tillgodose varje individs utvecklingsmöjligheter. Arbetslivsförvaltningen har blivit tydligare med vad som är skäligt erbjudande om plats samt att det alltid ska finnas ett LSS beslut om insats innan erbjudande om plats kommer till individen. Under 2009 har vi kunnat tillgodose varje individs ansökan om plats i daglig verksamhet och därmed har vi ingen kö. Som en konsekvens av budgetläget inför kommande år och i syfte att ge enhetscheferna en rimlig arbetsbörda genomfördes en omorganisation 1 september. Det innebär samtidigt att vi får ge avkall på tjänsten som verksamhetsutvecklare och den begränsas därmed i omfattning. Jämställdhetsfrågor En jämställdhetsplan upprättas varje tredje år. Jämställdhetslagen följs upp och utvärderas så att man på arbetsplatsen kan bedöma hur målen uppnåtts med de åtgärder som bedrivits, och i samband med detta upprättas en ny plan. Jämställdhetsplanens intentioner är att kompetensutveckling och utbildning skall bidra till att uppnå en jämnare könsfördelning samt höja den allmänna kompetensen. Genom utvecklingssamtal som genomförs regelbundet diskuteras bland annat utvecklings - och utbildningsbehov. Uppföljningar sker kontinuerligt. Vi tar hänsyn till jämställdhetsaspekten i anställningsförfaranden och väljer det underrepresenterade könet, om det finns både manliga och kvinnliga sökande med lika eller likvärdiga meriter. Under året har vi anställt tre män inom daglig verksamhet. Vi arbetar för att ej ha några osakliga löneskillnader inom förvaltningen mellan kvinnor och män i samma, lika eller likvärdiga yrken som beror på kön. Inför varje lönerevision görs en bedömning så att inga osakliga löneskillnader finns. I stadskontorets årliga lönekartläggning kan konstateras att det ej finns några osakliga löneskillnader inom förvaltningen som beror på kön. Vi arbetar även för att föräldralediga ej skall gå miste om lönerevisioner. För arbetslivsförvaltningen Harriet Lökholm Förvaltningschef

HFAB-byrån. Med sikte på arbetslivet. I samarbete 1/ / ARBETSMARKNADS- ENHETEN

HFAB-byrån. Med sikte på arbetslivet. I samarbete 1/ / ARBETSMARKNADS- ENHETEN HFAB-byrån Med sikte på arbetslivet I samarbete 1/5 2008 30/4 2011 ARBETSMARKNADS- ENHETEN I vår strävan efter att bli Sveriges bästa bostadsbolag vill vi inte bara erbjuda våra hyresgäster ett bra boende,

Läs mer

Den kommunala vuxenutbildningen

Den kommunala vuxenutbildningen Revisionsrapport Den kommunala vuxenutbildningen en uppföljning Halmstads kommun 14 september 2009 Bo Thörn Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett Komrev inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers

Läs mer

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för arbetsmarknadspolitiska insatser. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Sektionschef AME Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning...4 Inledning...4 Lagstiftning

Läs mer

Uppdrag gränsdragning av arbetsmarknadsinsatser och försörjningsstöd

Uppdrag gränsdragning av arbetsmarknadsinsatser och försörjningsstöd UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2013-08-20 Socialnämnden 161 Uppdrag gränsdragning av arbetsmarknadsinsatser och försörjningsstöd Dnr SN 2013/0448 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2013-08-09 Slutrapport

Läs mer

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år.

När det gäller SFI har staden som mål att minst 30 % av de studerande ska uppnå godkänt betyg i SFI inom ett år. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN ARBETSMARKNADSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SAN 2009-03-19 SID 1 (5) 2009-02-12 Handläggare: Karin Eriksson Bech Telefon: 08 508 25 468 Till Socialtjänst- och

Läs mer

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29

Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Datum Datum Dnr Sida 1 2012-05-29 Förvaltning, handläggare, telefon Peter Berglund Adressat Individ- och omsorgsnämnden Aktuell fråga 1. Ställningstagande till implementering och samordning projekten 16-24

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2017 Hässleholm, 2017-12-20 2017-10-13 fanns det totalt 5352 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 26 personer jämfört med samma

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Reviderad 2017-12-20 Lokal överenskommelse Samverkan mellan Arbetsförmedlingen och Hässleholms kommun gällande alla unga i åldern 16 till 24 år, som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta.

Läs mer

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser

Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser Riktlinjer för Arbetsmarknadsenhetens insatser i Nordanstigs kommun Dokumentnamn Riktlinjer för arbetsmarknadsenhetens insatser Reviderad datum Dokumentansvarig Verksamhetschef Social omsorg Fastställd

Läs mer

Extra ärende till kommunstyrelsens kallelse

Extra ärende till kommunstyrelsens kallelse KALLELSE KOMMUNSFÖRVALTNINGEN 2018-06-18 Extra ärende till kommunstyrelsens kallelse 2018-06-20 Beteckning Ärende till kommunstyrelsen 1. Ärende Avslutande av uppdrag om samverkan inom räddningstjänsten

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2016 Hässleholm, 2016-12-19 2016-10-13 fanns det totalt 5378 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 118 personer jämfört med samma

Läs mer

Bilaga till överenskommelse gällande DUA nyanlända. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Sigtuna kommun och Upplands Väsby kommun.

Bilaga till överenskommelse gällande DUA nyanlända. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Sigtuna kommun och Upplands Väsby kommun. 1 (11) 2018-01-31 Bilaga till överenskommelse gällande DUA nyanlända. Samverkan mellan Arbetsförmedlingen, Sigtuna kommun och Upplands Väsby kommun. 2 (11) Innehåll 1 Kartläggning... 3 2. Målsättning...

Läs mer

Arbetsmarknads- och integrationsplan

Arbetsmarknads- och integrationsplan Arbetsmarknads- och integrationsplan 2019 2022 Antagen av: Kommunstyrelsen, 2018-11-28 126 Senast reviderad: ÄKF-nummer: Handläggare/författare: Martin Andaloussi, Näringsliv-, arbetsmarknad- och integrationschef

Läs mer

Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd

Analys av kostnadsutvecklingen vad gäller försörjningsstöd Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-04-04 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Analys av kostnadsutvecklingen vad

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING

KVALITETSREDOVISNING KVALITETSREDOVISNING Vuxenenheten 2014 ENHET/ BUDGETENHET Vuxenenheten FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR KVALITET TIDSPERIOD 2014 GRUNDFAKTA OM ENHETEN Vuxenenheten handlägger ärenden som rör ekonomiskt bistånd, boende,

Läs mer

Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande

Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande www.pwc.se Revisionsrapport Lena Brönnert Cert. kommunal revisor Uppföljning - Insatser för att bli självförsörjande Marks kommun Uppföljning - insatser för att bli självförsörjande Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Utanförskapets kostnader

Utanförskapets kostnader Utanförskapets kostnader Försörjningsstöd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, a-kassa mm Långvarig ohälsa sjukvård och mediciner Missbruk behandling, kriminalitet mm Familjeproblem, skolproblem,

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Gruppen nyanlända ungdomar behöver vi kartlägga ytterligare inom ramen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning

VERKSAMHETSPLAN (dnr 2011:29 / 1) 1. Inledning VERKSAMHETSPLAN 212 (dnr 211:29 / 1) 1. Inledning Samordningsförbund har ett unikt uppdrag att stödja samordnade insatser för personer som behöver hjälp av flera huvudmän för att komma tillbaka till arbete.

Läs mer

Utanförskapets kostnader

Utanförskapets kostnader Utanförskapets kostnader Försörjningsstöd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, a-kassa mm Långvarig ohälsa sjukvård och mediciner Missbruk behandling, kriminalitet mm Familjeproblem, skolproblem,

Läs mer

KARTLÄGGNING AV SAMVERKAN mellan parterna i Finnvedens Samordningsförbund

KARTLÄGGNING AV SAMVERKAN mellan parterna i Finnvedens Samordningsförbund KARTLÄGGNING AV SAMVERKAN mellan parterna i Finnvedens Samordningsförbund Syfte Syftet med denna kartläggning är att beskriva vilka samverkansarenor som finns och används, formella och informella, mellan

Läs mer

Grundläggande granskning 2017

Grundläggande granskning 2017 Grundläggande granskning 2017 Barn- och utbildningsnämnden Vård- och omsorgsnämnden Socialnämnden Kommunstyrelsen Revisionsrapport 2017-11-21 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat från granskning

Läs mer

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN

ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN 2016-06-02 1 (8) ANSÖKAN TILL FINSAM LEKEBERG OCH ÖREBRO ANSÖKANDE ORGANISATIONER: ARBETSFÖRMEDLINGEN, FÖRSÄKRINGSKASSAN, LEKEBERGS KOMMUN Datum: 2016-06-02 Benämning Samordnad förvaltningsövergripande

Läs mer

Antal elever behöriga till gymnasieskolan (siris skolverket)

Antal elever behöriga till gymnasieskolan (siris skolverket) Målgrupp bilaga 1 Surahammars kommun och Arbetsförmedlingen i Surahammar/Hallstahammar har gemensamt gjort kartläggningar (2015) för att få ett grepp om målgruppens storlek samt att försöka kartlägga vilka

Läs mer

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008

Utvecklingsförvaltningen. Arbetscentrum. Enhetsplan 2008 Utvecklingsförvaltningen Arbetscentrum Enhetsplan 2008 Enhetssplan för Arbetscentrum 2008 Syfte Arbetscentrum består av två enheter, Invandrar/SFI-enheten, Arbetsmarknadsenheten. Arbetscentrum arbete syftar

Läs mer

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb

Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 2013-11-26 1 (5) Kompetens- och arbetslivsnämnden Ansökan om medel från sociala investeringsreserven (SIR) Projektförslag mot arbete för försörjningsstödstagare i Falköping 2014 2016 Fal-Jobb 1. Bakgrund

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per april 2013

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per april 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2013-05-10 UAN-2013-0092 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per april 2013

Läs mer

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan

BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan 1(5) BILAGA 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Organisering och samverkan Den samverkande kommunen och Arbetsförmedlingen ska kartlägga alla unga 16-24 år som inte studerar eller arbetar i önskad

Läs mer

Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet?

Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet? Kan samverkan bidra till inflytande, självständighet och delaktighet? En samverkan mellan Förvaltningen för funktionshindrade och Vuxen- och arbetsmarknadsförvaltningen Gunilla Andersson & Bodil Lundvall

Läs mer

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke

Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Sydnärke Samordningsförbundet PROTOKOLL Nr 5/09 1 Datum: 2009-05-27 Tid: 9.00-12.00 Plats: Kommunhuset i Kumla Närvarande: Ledamöter Ordförande Annica Eriksson, Kumla kommun V ordförande Inga-Britt Ritzman, Örebro

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Innehållsförteckning Bilaga 3 VERKSAMHET I SAMVERKAN FÖRSLAG PÅ VERKSAMHETER I SAMVERKAN Projekt Nollvision... sid.2 Ungdomsnätverket... sid.2 Handläggarträffar Ungdom...

Läs mer

Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd

Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd ARBETSMARKNADSNÄMNDEN Svar interpellation från Mohamad Hassan (L) om försörjningsstöd Mohamad Hassan (L) har väckt en interpellation om försörjningsstödet i kommunen mot bakgrund av att utbetalt ekonomiskt

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016

Månadsuppföljning ekonomi per juli 2016 Datum: -08-18 Handläggare: Dan Sjöholm Direktnr: 6616 Beteckning: SN.045 Månadsuppföljning ekonomi per juli Socialförvaltningen totalt (%) Prognos Avvikelse prognos/ budget Verksamhetens intäkter 235 986

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker Vår handläggare Datum Vår beteckning Helene Björkqvist 2011-02-14 VIAN/2010:8-654 Förvaltningschef 2011:74 1 (5) Rapport gällande Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm och Vingåker

Läs mer

Förlängningsansökan i GGV-kommunerna

Förlängningsansökan i GGV-kommunerna Förlängningsansökan i GGV-kommunerna 2019-2020 Supported Employment (SE) Individual placement and support (IPS) Utgångspunkter Supported Employment (SE) och Individual placement and support (IPS) anses

Läs mer

Del 1: Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm

Del 1: Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm Vår handläggare FÖRSLAG 1 (6) Datum Vår beteckning Helene Björkqvist 2010-04-07 Förvaltningschef Ert datum Er beteckning Del 1: Insatser för arbetslösa ungdomar och invandrare i Katrineholm Bakgrund Viadidaktnämnden

Läs mer

Verksamhetsrapport 2014:02

Verksamhetsrapport 2014:02 Analys av försörjningsstödets utveckling Jämförelse första helår 212 och 213 samt perioden 28-213 Verksamhetsrapport 214:2 Sammanfattning Försörjningsstödskostnaden ökade i jämförelse mellan 212 och 213

Läs mer

BAS ~ Beroende, Arbetsmarknad, Samverkan

BAS ~ Beroende, Arbetsmarknad, Samverkan Arbetsmarknadsförvaitningen Socialförvaltningen Dnr SN 2014/141, AMN 2014/54 BAS ~ Beroende, Arbetsmarknad, Samverkan Arbetsmarknadsförvaltningens enhet för arbete och kompetens och socialförvaltningens

Läs mer

Deltagare i samverkan

Deltagare i samverkan SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄNERSBORG/MELLERUD Deltagare i samverkan uppföljning med stöd av Excel 27 Förord I detta dokument sammanställs statistik kring deltagare i samverkan. Dokumentet är en bilaga till

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen

VERKSAMHETSPLAN 2015. Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen VERKSAMHETSPLAN 2015 Internationella Kvinnoföreningen Lokalt ResursCentrum för kvinnor i Öresundsregionen Inledning Internationella Kvinnoföreningen i Malmö, IKF i Malmö, är en väl etablerad ideell förening

Läs mer

Måldokument. för utskottet för Arbete och Försörjning,

Måldokument. för utskottet för Arbete och Försörjning, Måldokument för utskottet för Arbete och Försörjning, 2007 2010 Kommunfullmäktige antog 2006-12-18 Mål för Eslövs kommun 2007 2010. Dessa skall, som en grund, vara styrande för såväl utskottet som förvaltningen

Läs mer

Månadsrapport. Socialnämnden

Månadsrapport. Socialnämnden Månadsrapport Socialnämnden 2013-04-17 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd Socialnämnden Enligt Planeringsdirektiv 2013 med plan för 2014-2015 anges i den övergripande driftbudgeten att socialnämnden

Läs mer

Finsam Karlskoga/Degerfors Verksamhetsplan & budget 2007-2009

Finsam Karlskoga/Degerfors Verksamhetsplan & budget 2007-2009 Finsam Karlskoga/Degerfors Verksamhetsplan & budget 2007-2009 1 Verksamhetsplan & budget Finsam Karlskoga/ Degerfors för Perioden 2007 2009 Övergripande mål Förbundets ändamål är att inom Degerfors och

Läs mer

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15

Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå. Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Ett samverkansprojekt mellan Kriminalvården, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten i Umeå Halvårsrapport 2007-03-01 2007-09-15 Rapporten sammanställd av: Wilhelm Franklin Frivårdsinspektör På uppdrag av

Läs mer

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund

Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund 1 (7) Underlag för delårsredovisning/årsredovisning samt slutrapport för insatser finansierade av Mjölby-Ödeshög-Boxholms samordningsförbund Detta underlag utgör utgångspunkt för delårsredovisning/årsredovisning

Läs mer

Kommunfullmäktige i Karlstad ger förvaltningarna uppdrag att arbeta med arbetsmarknadspolitiken genom den strategiska planen.

Kommunfullmäktige i Karlstad ger förvaltningarna uppdrag att arbeta med arbetsmarknadspolitiken genom den strategiska planen. Fördjupad analys inom försörjningsstöd/arbetsmarknadsinsatser ASN Dnr 2013-288 Dpl 10 Ansvarsområdet arbetsmarknadspolitik Sveriges regering och staten, genom bland annat arbetsförmedlingen (af), ansvarar

Läs mer

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga,

Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-05-02 Bilagor: Överenskommelse om samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten bland unga, 2018-2020 Ånge kommun och Arbetsförmedlingen Ånge 2018-05-02 Bilaga 1: Kartläggningen av målgruppen bygger

Läs mer

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2

Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan om projektmedel från Samordningsförbundet; Vägknuten 2 Ansökan Lokala samverkansgruppen i området Högsby, Mönsterås och Oskarshamn ansöker om projektmedel för gemensam verksamhet under tiden 1

Läs mer

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011

Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Verksamhetsberättelse Social Rehab 2011 Fastställd av socialnämnden 2012-03-21, 58 SOCIAL REHAB VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2011 Personal Personalen på Social Rehab består av 2,0 tjänst arbetsterapeut. Arbetsuppgifter

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

Frukostmöte Samordningsförbundet. Jönköping

Frukostmöte Samordningsförbundet. Jönköping Frukostmöte Samordningsförbundet Jönköping 180116 Frukostmöte 180116 Inledning Arbetsförmedlingens instruktion Arbetsmarknadsläget 2018 Arbetsförmedlingens regleringsbrev 2018 Vad gör Arbetsförmedlingen?

Läs mer

Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet

Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet Tjänsteskrivelse 1 (5) 2014-09-25 SN 2011.0193 Handläggare: Unni Johansson Socialnämnden Handlingsplan avseende implementering av ESFprojektet Göra skillnad i ordinarie verksamhet Sammanfattning Genom

Läs mer

Ett samlat IFO under samma tak. Härnösands kommun inv. 26,5 miljoner i Ekonomiskt bistånd miljoner? 2019

Ett samlat IFO under samma tak. Härnösands kommun inv. 26,5 miljoner i Ekonomiskt bistånd miljoner? 2019 solbritt.hoglund@harnosand.se Ett samlat IFO under samma tak Härnösands kommun 25 000 inv 26,5 miljoner i Ekonomiskt bistånd 2018 24 miljoner? 2019 9 soc.sekr handlägger ek bistånd, egna medel, bostäder,

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

Samarbetsavtal om KRAMI/MOA 2014

Samarbetsavtal om KRAMI/MOA 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2013-12-06 Rev 2014-01-24 Diarienummer UAN-2013-0567 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Samarbetsavtal om KRAMI/MOA 2014

Läs mer

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN

BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN BILAGA 3 VERKSAMHET SOM SKA BEDRIVAS I SAMVERKAN IDENTIFIERADE BEHOV Kartläggningen har gett en bild över målgruppens sammansättning. Genom kartläggningen har vi också fått en ögonblicksbild över de aktiviteter

Läs mer

Samarbetsavtal om KRAMI 2015

Samarbetsavtal om KRAMI 2015 ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Reuterdahl Karin Datum 2014-12-04 Diarienummer AMN-2015-0113 Arbetsmarknadsnämnden Samarbetsavtal om KRAMI 2015 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås

Läs mer

Syfte Fler friska unga kvinnor i åldern 18 34 år i Hjo, Tibro och Karlsborgs kommuner. Fler unga kvinnor till arbete, utbildning.

Syfte Fler friska unga kvinnor i åldern 18 34 år i Hjo, Tibro och Karlsborgs kommuner. Fler unga kvinnor till arbete, utbildning. 1 AVTAL Uppdragsgivare Datum Diarienr Samordningsförbundet 2007-0003 HjoTiBorg 2007-09-05 Mottagare Tibro kommun Arbetsmarknadsenheten Insatser av generell art Ja Nej X Insatser för grupper Ja X Nej PROJEKTETS

Läs mer

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial

Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd tertial Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (6) Datum 2015-06-04 Vår referens Eva-Britt Holmberg Socialbyråchef eva-britt.holmberg@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport för att sänka kostnaderna för försörjningsstöd

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Delegationen för unga till arbete (A 2014:06) Dir. 2017:20 Beslut vid regeringssammanträde den 16 februari 2017 Utökning och förlängning av uppdraget Regeringen beslutade

Läs mer

Samordningsteam. Projekt/insats Syfte Behovsgrupp och mål

Samordningsteam. Projekt/insats Syfte Behovsgrupp och mål Projekt/insats Syfte Behovsgrupp och mål Samordningsteam Västerås Verksamhetsägare: Samordningsförbundet Västerås Verksamhetsutförare: AMA Arbetsmarknad Västerås stad Verksamhetsplan: 2016 07-01 2017-12-31

Läs mer

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ungdomar utanför gymnasieskolan

Läs mer

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010

Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Berit Björnered Resursperson för uppföljning Västra Götaland 2011-01-17 1 (7) Resultat från uppföljning i Västra Götaland 2010 Uppföljningssystemet DIS Deltagare i samverkan. DIS är ett uppföljningssystem

Läs mer

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET

BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET BILAGA 2 REDOVISNING AV BEFINTLIG VERKSAMHET ORGANISATION - SAMVERKAN Hösten 2015 bestämde sig Svalövs kommun för att skapa en egen samverkansgrupp kring ungdomsfrågorna, TUSS (Tillsammans Ungdomar Sysselsättning

Läs mer

Tjänsteskrivelse Utredningsuppdrag angående arbetsmarknadsenheten

Tjänsteskrivelse Utredningsuppdrag angående arbetsmarknadsenheten EMELIE HALLIN SID 1/5 UTREDARE 08-58785203 EMELIE.HALLIN@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Utredningsuppdrag angående arbetsmarknadsenheten Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen.

Läs mer

KS Ärende 15. Från etablering till anställning

KS Ärende 15. Från etablering till anställning KS Ärende 15 Från etablering till anställning Tjänsteskrivelse 2013-11-21 Handläggare: Stefan Larsson KS 2013.0330 Kommunstyrelsen Från etablering till anställning Sammanfattning Arbetsförmedlingen har

Läs mer

9s7. 20t2.279) 1. Handläggning avnyanlända fly}tingar som inte är arbetsföra 2. Nyanlända flyktingar - Utredning VALLENTUNA KOMMUN

9s7. 20t2.279) 1. Handläggning avnyanlända fly}tingar som inte är arbetsföra 2. Nyanlända flyktingar - Utredning VALLENTUNA KOMMUN VALLENTUNA KOMMUN Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2072-06-14 1s (20) 9s7 Handläggning av nyanlända flyktingar som inte är arbetsföra (KS 20t2.279) Beslut Arbetsutskottets förslag:

Läs mer

Horisont bygger på att hitta vägar för ungdomar till utbildning och jobb, genom ett projekt där flera myndigheter och organisationer samverkar.

Horisont bygger på att hitta vägar för ungdomar till utbildning och jobb, genom ett projekt där flera myndigheter och organisationer samverkar. Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2011-08-29 1(5) Projektplan Horisont Pia Andersson Enhetschef 054-540 50 87 Pia.andersson@karlstad.se Projektplan Horisont Vägledning, information, lärande för

Läs mer

Verksamhetsplan - 2008 Jobbcentrum

Verksamhetsplan - 2008 Jobbcentrum Handläggare: Eric Andersson, Arbetsmarknadsenheten, AME Socialnämnden Verksamhetsplan - 2008 Jobbcentrum Organisation Jobbcentrum ingår i Socialnämndens Arbetsmarknadsenhet. Arbetsmarknadsenheten hör till

Läs mer

UN Verksamhet 130 Arbetsmarknadenheten

UN Verksamhet 130 Arbetsmarknadenheten UN Verksamhet 130 Arbetsmarknadenheten Driftredovisning Periodresultatet ( Utfall -kolumnerna) Kommentera årets resultat samt kommentera förändringen av årets resultat jämfört med föregående års resultat.

Läs mer

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i na Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Bakgrund Projektet SAMRE-samordnad rehabilitering för sjukskrivna utan

Läs mer

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision:

Delårsrapport. för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: Delårsrapport för Samordningsförbundet Södra Vätterbygden första halvåret 2017 (Dnr 2017:03 / 5) Vår gemensamma vision: LIVSKVALITET OCH EGENFÖRSÖRJNING FÖR ALLA! 1 (7) Delårsrapport 2017 1. Sammanfattning

Läs mer

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista

Ansökan om medel till projekt med inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Rinkeby-Kista SDF Socialtjänst Vuxna Projektansökan Sida 1 (5) 2017-11-30 inriktning på förebyggande arbete mot bostadslöshet i Rinkeby-Kista Ansökan avser I stadens budget för 2018 har förebyggande insatser

Läs mer

Integrationsplan för Ale kommun

Integrationsplan för Ale kommun Ärendenr: KS 2017.407 Integrationsplan för Ale kommun 2018 2021 Integration för hela livet Förord Integration av nyanlända och utrikesfödda Alebor i Ale kommun ska genomsyra hela kommunen och alla verksamheter.

Läs mer

Öppna jämförelser i socialtjänsten. Handlingsplan för ekonomiskt bistånd 2010 2014

Öppna jämförelser i socialtjänsten. Handlingsplan för ekonomiskt bistånd 2010 2014 Öppna jämförelser i socialtjänsten Handlingsplan för ekonomiskt bistånd 2010 2014 Innehåll Bakgrund 3 Syfte och mål 3 Avgränsningar 3 Målgrupper 3 Nuläge 4 Tillgång till data 4 Indikatorer och mått 4 Insamling,

Läs mer

Insatser, information och vägledning. Intern och extern samverkan och utvärdering av insatser. Långsiktig, hållbar och strategisk planering

Insatser, information och vägledning. Intern och extern samverkan och utvärdering av insatser. Långsiktig, hållbar och strategisk planering KSF Integration KSF Integration Samverkan med civilsamhället Överenskommelser Administrativt stöd Lokala mötesplatser -Kvinnogrupp - Café Samverkan med civilsamhället Intern och extern samverkan och utvärdering

Läs mer

Ärende: Ärende 8 Dnr Förslag till yttrande: Överflytt av JobbMalmö från servicenämnden till den nya gymnasienämnden

Ärende: Ärende 8 Dnr Förslag till yttrande: Överflytt av JobbMalmö från servicenämnden till den nya gymnasienämnden Malmö stad Utbildningsförvaltningen 1 (3) Datum 2013-06-12 Handläggare Jonas Jonsson Direkttelefon 040-34 29 69 Tjänsteutlåtande Ärende: Ärende 8 Dnr 2013-208 Förslag till yttrande: Överflytt av JobbMalmö

Läs mer

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2)

Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Redovisning av befintlig verksamhet (bilaga 2) Praktik och tidsbegränsade anställningar med statligt stöd från Arbetsförmedlingen sker på kommunens förvaltningar samt i kommunens för ändamålet skapade

Läs mer

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen

Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2017-10-05 Socialnämnden Dnr Son 2017/308 Kst 2016/599 Ett jämställt mottagande i Järfälla, motion från Emma Feldman (M) och Dan Engstrand (M) yttrande till kommunstyrelsen Förslag

Läs mer

Kompetens- och arbetslivsnämnden

Kompetens- och arbetslivsnämnden Kompetens- och arbetslivsnämnden Ordförande: Ingvor Bergman Förvaltningschef: Katarina Andersson Verksamheter Utbildning av vuxna Svenskundervisning för invandrare (SFI) Grundläggande vuxenutbildning Gymnasial

Läs mer

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3

Innehållsförteckning 2. Inledning 3. Övergripande mål och syfte 3. Målgrupper 3 VERKSAMHETSPLAN 2010 Innehållsförteckning 2 Inledning 3 Övergripande mål och syfte 3 Målgrupper 3 Organisation 4 Styrelsens uppgifter 4 Beredningsgruppens uppgifter 4 Tjänstemannens uppgifter 4 Revisorer

Läs mer

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun

Arvidsjaurs kommun. Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. Arvidsjaurs kommun Arvidsjaurs kommun Bilaga 3 Verksamhet i samverkan Arvidsjaurs kommun 2015-11-27 1 Innehåll Samverkan.. 3 Organisation.. 4 Samverkan i projektform. 4 Ansvarsfördelning. 5 Budget 5 Tillgång till relevant

Läs mer

Syfte Att genom samverkan och med gemensamma insatser, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Syfte Att genom samverkan och med gemensamma insatser, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet. 1 Parter Älvkarleby kommun 21200-0258 Arbetsförmedling Norra Uppland 202100-2114 Syfte Att genom samverkan och med gemensamma insatser, utifrån lokala behov, långsiktigt och varaktigt minska ungas arbetslöshet.

Läs mer

Verksamhetsplan 2010-2012 Antagen av arbetslivsnämnden 2009-11-24

Verksamhetsplan 2010-2012 Antagen av arbetslivsnämnden 2009-11-24 Verksamhetsplan 2010-2012 Antagen av arbetslivsnämnden 2009-11-24 ARBETSLIVSNÄMNDEN 1. Ordförandens inledning Arbetslivsnämndens Verksamhetsplan 2010-2012 med internbudget 2010 har utarbetats utifrån de

Läs mer

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013.

ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER MED PSYKISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING 2013. SALA1000, v 1.0, 2010-08-26 1 (5) Vård och omsorgsförvaltningen Arbetsmarknadsenheten, IFA Diarienummer 59117/2012 ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR FÖRSÖKSVERKSAMHET MED MENINGSFULL SYSSELSÄTTNING FÖR PERSONER

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:23 1 (149) LS 0810-0994 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Årsredovisningar och revisionsberättelser 2006 för Samordningsförbunden i Södertälje och Botkyrka samt årsredovisningar och

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2014

Verksamhetsplan och budget 2014 Verksamhetsplan och budget 2014 Om Lunds samordningsförbund Lunds Samordningsförbund startade sin verksamhet i juni 2009 och är en fristående juridisk person. Medlemmar i Lunds Samordningsförbund är Försäkringskassan,

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3 Verksamhet som ska bedrivas i samverkan Bilaga 3 Innehållsförteckning Inledning...2 Organisering...2 Huvudsakliga metoder och verktyg...3 Ansvarsfördelning...4 Budget och resurser...5 Uppföljning...6 1

Läs mer

KIRUNA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida KOMMUNSTYRELSEN

KIRUNA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida KOMMUNSTYRELSEN KOMMUNSTYRELSEN 2012-08-27 16 211 2012.0043 750 INFORMATIONS- OCH UPPFÖLJNINGSANSVAR FÖR UNGDOMAR 16-20 ÅR Au 120312 Föreligger skrivelse 2012-03-06 från kommunkontoret av vilket framgår att med anledning

Läs mer

Slutrapport för integrationsprojektet Vidare i Gnosjö

Slutrapport för integrationsprojektet Vidare i Gnosjö Slutrapport för integrationsprojektet Vidare i Gnosjö 2016-2018 Syftet med projektet var att nyanlända svenskar, genom aktiviteter och praktik, skulle få språkträning, arbetslivserfarenhet och möjlighet

Läs mer

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019

V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 V I V A ANSÖKAN AVSEENDE UTVECKLING AV SAMVERKANSMODELLEN VINKA IN ATT ÄVEN OMFATTA VUXNA PERIODEN JULI DECEMBER 2019 LSG Västra Sörmland Mars 2019 1. Bakgrund Under arbetet i Vinka IN (som delvis finansieras

Läs mer

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag

Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Utlåtande Rotel VI (Dnr 2017/000991) Kommunen skall informera om återvandringsbidrag för hemvändande flyktingar och även i förekommande fall utbetala kommunala återvandringsbidrag Motion (2017:40) av Per

Läs mer

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun

Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun 101 av 106 Lokalt samarbetsavtal mellan Arbetsförmedlingen i Nacka/Värmdö och Nacka kommun Bakgrund Inom Nacka kommun har Arbets- och företagsnämnden via arbets- och företagsenheten ansvar för kundval

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd Vår referens

Tjänsteskrivelse. Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd Vår referens Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (5) Datum 2015-04-09 Vår referens Petra Olsson Planeringssekreterare Petra.Olsson6@malmo.se Tjänsteskrivelse Plan för utveckling av arbetet med försörjningsstöd

Läs mer

PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN. Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och Linköpings kommun.

PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN. Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Landstinget och Linköpings kommun. Huvudsammanställare Ann-Sofi Ringkvist Datum:2009-02-19 PROJEKTPLAN/PROJEKTANSÖKAN Projektbenämning: STEGET till arbete Projektledare och projektägare Projektägare: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen,

Läs mer

Dnr Kon 2019/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Dnr Kon 2019/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden RAPPORT 1 (6) 219-1-22, reviderad 219-2-15 Kompetensnämnden Dnr Kon 219/13 Överenskommelse om samverkan för unga och nyanländas etablering på arbetsmarknaden Bakgrund Järfälla kommun samverkar med Arbetsförmedlingen

Läs mer