Budget Beslutad: Reviderad:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Budget Beslutad: Reviderad:"

Transkript

1 Beslutad: Reviderad:

2 Innehåll 1. Organisation och verksamhet Verksamhetsbeskrivning Styrning och geografisk placering Processorganisation Handlingsprogram och mål Nationella mål Vision Verksamhetsidé Verksamhetsmål Inriktningsmål Prestationsmål och verksamhetsplan Ekonomi Prognos för innevarande år Finansiella mål och god ekonomisk hushållning Budgetram Revisionsbudget Driftsbudget Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar Finansiella poster Jämförelsestörande poster Investeringsbudget för 2014 och plan för Prognos 2013 och budget 2014, resultat- och balansräkningar Resultaträkning Kassaflödesanalys Balansräkning Budget 2014 och plan för Sida 2 (12)

3 1. ORGANISATION OCH VERKSAMHET 1.1 Verksamhetsbeskrivning Kommuner har en rad åtaganden inom hot- och riskområdet, som regleras i tre lagstiftningar: Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor, lagen (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor och lagen (2006:544) om kommuners och landstings åtgärder inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap. I Karlshamn, Olofström och Sölvesborgs kommuner är räddningstjänsten organiserad i ett gemensamt kommunalförbund: Räddningstjänsten Västra Blekinge. Förbundet ansvarar för medlemskommunernas rättigheter och skyldigheter enligt de två första lagstiftningarna och ansvarar för samordning enligt den tredje. Förbundet samordnar också medlemskommunernas frivilliga åtaganden för att skapa en trygg och säker kommun. Medlemskommunernas andel i förbundet fördelas enligt följande: Karlshamns kommun Sölvesborgs kommun Olofströms kommun 57,80 procent 24,90 procent 17,30 procent De åtaganden kommunerna har enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor finansieras av skattemedel och är därmed utan direkt kostnad för kommuninvånarna i händelse av ett ingripande från räddningstjänsten. Detta kan ses som ett samhällets grundskydd. Räddningstjänsten skall aktivt arbeta för att skapa trygghet och säkerhet hos dem som bor och vistas i kommunen vid allt ifrån de mindre vardagsolyckorna, olyckor som föranleder räddningsinsats, extraordinära händelser och under höjd beredskap. Integreringen av verksamheten skapar förutsättningar för en effektiv organisation och ökar kommunernas och räddningstjänstens förmåga att förebygga, förbereda och möta en händelse oavsett var på hot- och riskskalan den inträffar. Det primära ansvaret att förebygga olyckor kvarstår dock alltid hos den enskilde individen eller enskilda organisationen. Ansvaret kan innebära allt ifrån att byta batterier i brandvarnaren till krav på systematiskt brandskyddsarbete och skriftlig redogörelse av brandskyddet. Räddningstjänsten utför även andra tjänster än de som regleras enligt Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, såsom utbildningar, sanering efter olyckor eller annan service. 1.2 Styrning och geografisk placering Räddningstjänsten Västra Blekinge styrs av en förbundsdirektion som består av nio ordinarie ledamöter, tre från respektive medlemskommun, var och en med personliga ersättare. På tjänstemannasidan leds förbundet av en räddningschef Sida 3 (12)

4 I förbundet ingår sex stationer: en hel- och deltidsstation i Karlshamn, deltidsstationer i Svängsta, Sölvesborg, Mjällby och Olofström samt ett brandvärn i Kyrkhult. På stationen i Karlshamn finns även majoriteten av den administrativa personalen. 1.3 Processorganisation Vi beskriver organisationen utifrån tre huvudprocesser: Stöd till enskilda, Insatser vid oönskade händelser och Analys och utredning. Detta illustreras i en bild där alla tre processer överlappar varandra för att generera bästa möjliga utveckling och synergieffekter för förbundets totala verksamhet. Varje huvudprocess leds av en processledare vars uppgift dels är att samordna verksamheten inom processen och dels att samverka med de andra huvudprocesserna. Respektive process består av flera delprocesser som samordnas av delprocessledare. 2. HANDLINGSPROGRAM OCH MÅL I Lag (2003:778) om skydd mot olyckor anges att kommunen skall ha ett handlingsprogram för räddningstjänst, där förebyggande åtgärder särskilt betonas. Handlingsprogrammet för Räddningstjänsten Västra Blekinge uppdaterades i juni 2011 och gäller under perioden Förutom traditionell operativ och förebyggande räddningstjänst ingår även medlemskommunernas kris- och säkerhetssamordning i förbundets verksamhet. Samtliga delar ingår i förbundets gällande handlingsprogram. Verksamheten inom Räddningstjänsten utgår från definitionen av begreppet process, där processen består i en struktur av behov, aktiviteter och resultat. Behoven ses ur medborgarens perspektiv där vår vision om det skadefria samhället utgör grunden för hela organisationens uppdrag. Andra behov uttrycks i lagstiftning och i Räddningstjänstens inriktningsmål. Våra aktiviteter, som fastställs i en årlig verksamhetsplan, utgår från identifierade behov och skrivs som prestationsmål. Därefter anges och beskrivs även önskat resultat. Uppnådda resultat kan framöver leda till nya behov som blir till nya aktiviteter. 2.1 Nationella mål De lokala målen för arbetet med skydd mot olyckor skall utgå från de nationella målen som anges i lagtext samt från Räddningstjänsten Västra Blekinges förbundsordning. Även förbundets vision och verksamhetsidé, skall ligga till grund för de lokala målen. Lag (2003:778) om skydd mot olyckor anger två nationella mål, räddningstjänsten skall: bereda människors liv och hälsa samt egendom och miljö ett med hänsyn till de lokala förhållandena tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor planeras och organiseras så att räddningsinsatserna kan påbörjas inom godtagbar tid och genomföras på ett effektivt sätt. Sida 4 (12)

5 2.2 Vision Området, som Räddningstjänsten Västra Blekinge verkar inom, skall vara skadefritt. 2.3 Verksamhetsidé Räddningstjänsten Västra Blekinge skall i första hand förebygga olyckor inom verksamhetsområdet skydd mot olyckor som kan föranleda räddningsinsats och skall samtidigt ha en optimal skadeavhjälpande verksamhet. Räddningstjänsten skall skapa trygghet och säkerhet hos dem som bor och vistas i kommunerna vid såväl vanliga olyckor, extraordinära händelser som under höjd beredskap genom att hålla kvalitet på verksamheten sett både ur ett konsument- och producentperspektiv. Samtliga delverksamheter inom organisationen skall, så långt det är möjligt, sträva efter att upprätta rutiner för en hållbar ekologisk utveckling och en effektiv användning av resurser. 2.4 Verksamhetsmål Verksamhetsmålen som anges i handlingsprogrammet uttrycks i form av inriktningsmål (de verksamhetsområden som prioriteras under perioden) och prestationsmål (de resultat som skall uppnås för att tillgodose inriktningsmålen). Målen skall formuleras så att de möjliggör en tydlig uppföljning Inriktningsmål Direktionens fastställda inriktningsmål för perioden mellan innebär att förbundet skall: sätta medborgaren i fokus med hög tillgänglighet för de som bor, vistas och verkar i kommunerna aktivt arbeta med att identifiera risker samt förebygga oönskade händelser för att på ett bra sätt planera för åtgärder vid sådana händelser medverka till att stärka den enskildes förmåga att själv förebygga och minska effekterna av oönskade händelser på ett effektivt sätt genomföra räddningstjänstuppdrag vid oönskade händelser aktivt analysera, återföra och sprida erfarenheter från inträffade oönskade händelser Prestationsmål och verksamhetsplan I handlingsprogrammet har två mål formulerats: Verksamhetsplan skall upprättas för de tre processerna stöd till enskilda, insatser vid oönskade händelser samt analys och utredning. Verksamhetsplanen skall innehålla detaljerade prestationsmål inom respektive process. Verksamhetsplanen skall fastställas årligen vid direktionens sista sammanträde i december och följas upp årligen i samband med direktionens bokslutsmöte. I verksamhetsplanen beskrivs behov i respektive huvudprocess och därefter beskrivs prioriterade aktiviteter och förväntade resultat. Verksamhetsplan för 2014 beslutas av direktionen i december Nedan beskrivs några av aktiviteter som vi ser kommer att prägla 2014: Förbundet arbetar mycket för att stärka den enskilde (såväl som organisationer) genom olika utbildnings- och informationsinsatser. Under 2013 har detta arbete betonats och strukturerats i Sida 5 (12)

6 processen Stöd till enskilda och arbetet fortsätter nästa år utifrån utarbetade planer. Vårt arbete med brandskydd i vårdboenden och rutiner för krisberedskapsplaner inom omsorgen fortlöper också. Under nästa år kommer vi att utveckla vårt myndighetsarbete. Det handlar om att förbättra och utveckla interna rutiner utifrån ny lagstiftning såväl som att förbättra information till invånare och organisationer i våra medlemskommuner. Dessutom skall nytt tillsynsprogram fastställas för tillsyner som skall genomföras under Andra fokusområden i processen kommer att vara vårt fortsatta arbete med sårbara grupper i samhället, en uppdatering av risk- och sårbarhetsanalyser samt fortsatt arbete som samordnare för medlemskommunernas säkerhetsgrupper. I processen Insatser vid oönskade händelser är flera av aktiviteterna återkommande men extra fokus föreslås att ägna åt en översyn av våra förmågor i förbundet. Vårt löpande arbete med olycksutredningar och insatsutvärderingar kommer arbete med att fortsätta enligt framtagna planer i den processen Analys och utredning. Dessutom kommer vi att medverka vid polisens hot- och riskanalys för Sweden Rock Festival. En första utredning avseende förbundets fastighet i Karlshamn genomfördes redan hösten Under 2013 har arbetsmiljöfrågan varit under granskning och ett gemensamt utredningsarbete tillsammans med Landstinget Blekinge har nu inletts. Utredningen, som tar sikte på ett möjligheter för ett samarbete i fastighetsfrågan, kommer att presenteras under våren Detta kommer troligen att få påverkan på budget på längre sikt. Under 2014 kommer arbete med att uppdatera förbundets handlingsprogram att inledas. Internt ser vi kontinuerligt över hur våra processer och arbetssätt kan effektiviseras och moderniseras. Det avser till exempel nya tekniker och metoder inom den utryckande verksamheten, förändrad utbildning och övning för personalen, datorstöd i fordon och nya släckmetoder liksom även ny teknik inom administrationen. Under 2013 har vi infört ett nytt system för lönehantering som kommer att behöva ytterligare arbete och finjusteringar under nästa år. Under 2014 kan det även bli aktuellt att börja titta på nya metoder för fakturahantering. 3. EKONOMI Då förbundets finansiella ställning har bedömts vara stark beslutade direktionen, med hänvisning till synnerliga skäl, att använda det uppbyggda egna kapitalet. Förbundet har därför arbetat med en underbalanserad budget under en treårsperiod som började år Innevarande år är det sista i denna treårsperiod med ett budgeterat resultatet på -280 tkr. 3.1 Prognos för innevarande år Prognosen för 2013 visar att förbundet tror på ett resultat för helåret som är något sämre än budgeterat resultat. Detta beror framför allt på de jämförelsestörande posterna, där de ökade kostnaderna på grund av förändrad diskonteringsränta minskas något genom en återbetalning av erlagda premier till Fora från år 2005 och Denna återbetalning beslutades under 2013 men utbetalas för Pacta-företag först i början av Sida 6 (12)

7 3.2 Finansiella mål och god ekonomisk hushållning Ett viktigt finansiellt mål för förbundet avser det målkapital, dvs fastställd nivå för det egna kapitalet, som direktionen beslutade Direktionen beslutade att förbundet bör ha ett eget kapitalet på 5 Mkr, vilket förbundet hade uppnått i år enligt den treåriga negativa resultatbudgeten från Under dessa tre år har dock förbundets resultat påverkats kraftigt av förändring i diskonteringsränta samt återbetalning av AFA-premier. Något som kommer att påverka resultatet även i år. Tack vare att förbundet har haft ett starkt eget kapital klarar vi dock dessa svängningar. Förbundet kommer även fortsättningsvis att ha ett målkapital på 5 Mkr. Detta anser vi gör att förbundet står rustade för att klara eventuella framtida förändringar på diskonteringsränta i pensionsskulden samtidigt som vi skulle klara en större oönskad händelse. Vi får också förutsättningar att klara investeringar inom egen budget. Vår processorienterade syn på organisationen gör att redovisningen numera utgår ifrån våra olika processer och delprocesser. Vi strävar efter att göra mål och aktiviteter mer överblickbara genom bland annat ökad projektredovisning. Ett internt mål är att få tydligare projektbeskrivningar och bättre koppling mellan mål- och planeringsarbete (budget, verksamhetsplan) och uppföljning (bokslut). Detta arbete tror vi är en viktig del i arbetet med god ekonomisk hushållning och säkerställa att förbundets resurser används på bästa sätt. Under hösten 2013 arbetar förbundet vidare med att tydliggöra och formulera riktlinjer för god ekonomisk hushållning. Detta inkluderar även ett arbete för att se över hantering av resultatutjämningsreserv samt att formulera tydligare finansiella mål för framtiden. 3.3 Budgetram 2014 Årets budgetsamråd med medlemskommunerna inleddes, liksom tidigare år, med ett första möte i april med medlemskommunernas respektive ekonomichefer. Då presenterades ett förslag till budgetram för 2014 och även plan för Därefter har även ytterligare samråd med medlemskommunerna hållits. Förbundets äskade budgetanslag för 2014 uppgår till tkr, vilket motsvarar en ökning med tkr jämfört med föregående år. I samråd med medlemskommunerna har vi kommit överens om att använda SKL:s prognoser där Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) anges, både i detta års och kommande års budgetarbete. Förändring av budgetramen består till nästa år av uppräkning för arbetskraftskostnader med 2,5 procent, Dessutom har, i likhet med 2012, en justering för förväntad framtida ökning av pensionsskulden skett (165 tkr) samt en inflation på övriga kostnader med 1,8 procent. Nedan presenteras budgetramen för 2014 fördelad på respektive medlemskommun: Karlshamns kommun (57,80 %) tkr Sölvesborgs kommun (24,90 %) tkr Olofströms kommun (17,30 %) tkr Total budgetram tkr Revisionsbudget I den totala budgetramen ingår även en revisionsbudget för 2014 som tagits fram i samråd mellan förbundets förtroendevalda revisorer och kommunfullmäktiges ordförande i samtliga medlemskommuner. Budgetramen beslutades kvarstå på samma nivå som föregående år och uppgår till 110 tkr, vilket inkluderar revisorernas arvode samt kostnader för anlitande av externt sakkunniga. Sida 7 (12)

8 3.4 Driftsbudget Verksamhetens intäkter Under 2013 har vi hittills sett minskade intäkter jämfört med tidigare år. Detta var också något som budgeterades då våra hyresintäkter förväntades minska och även intäkter från service av handbrandsläckare. På grund av rådande konkurrenslagstiftning beslutade vi att upphöra med att erbjuda företag att serva handbrandsläckare på plats på företagen. Även intäkter från utbildningar är varierande mellan åren då dessa beror på vilken typ av utbildning som efterfrågas. Prognosen för helåret visar ändå på en blygsam ökning jämfört med budgeterat, vilket framför allt beror på ett par engångsintäkter som ej hade budgeterats. Verksamhetens intäkter för 2014 beräknas med försiktighet och förmodas inte öka i någon större omfattning. På längre sikt har vi förhoppningar att hitta nya vägar för att öka våra egna intäkter. En sak är till att förbättra arbetet med restvärdesräddning. Det handlar dock inte om betydande intäkter och det är dessutom en svår balansgång då det finns begränsningar i framför allt den nuvarande konkurrenslagstiftningen Verksamhetens kostnader Förbundets kostnader består till ca 75 procent av arbetskraftskostnader och påverkar budgeten i stor utsträckning. En stor del av arbetskraftskostnaderna består av månadslöner och beredskapsersättningar, dessa är relativt enkla att budgetera med hjälp av prognoser för löneökningar. Vissa delar av arbetskraftskostnaderna är svårare att budgetera, dels rörliga lönekostnader som beror på antal larm och typ av larm, dels pensionskostnader där prognoser ibland har skilt sig mycket från slutliga beräkningar. I oktober 2014 kommer en del förändringar att ske avseende bland annat viss jour- och beredskapsersättning. Denna förändring kan komma att leda till en ökad lönekostnad, vilket kommer att utredas under nästa år. Även det nya pensionsavtalet AKAP-KL kan komma att innebära förändringar vilka vi inte kan överblicka i dagsläget De kommande åren finns även ett par möjliga pensionsavgångar vilket påverkar likviditeten framöver genom de månatliga pensionsutbetalningar som görs. Samtidigt som skulden på detta sätt minskar så återbesätts tjänsterna direkt vilket framöver kommer att öka skulden igen. En utredning tillsammans med Landstinget Blekinge avseende förbundets fastigheter skall färdigställas under våren Detta arbete kommer att leda fram till beslut under 2014, vilket kan komma att påverka budgeten redan nästa år. I framtagen budget för 2014 har hänsyn till detta ej kunnat göras Avskrivningar Utifrån framlagd investeringsbudget ser vi att förbundets planerade investeringar kommer att fortsätta i något lägre takt under Den sedan tidigare planerade hydrokopterna har skjutits fram ett år och kvarstår gör bland annat inköp av nytt rökskydd till förbundet under nästa år Finansiella poster Finansiella poster består i huvudsak av intäktsränta från banken samt kostnadsränta på pensionsskulden. Förbundet har hittills inte behövt aktivera checkräkningskrediten utan har tvärtom en god likviditet och därför är övriga räntekostnader mycket låga. Även för 2014 bedömer vi att övriga räntekostnader kommer att stanna på en låg nivå. Sida 8 (12)

9 3.4.5 Jämförelsestörande poster För 2012 var den jämförelsestörande posten en återbetalning av erlagda premier till Fora under åren För 2013 kommer den jämförelsestörande posten att bestå av två delar; dels intäkt i form av en ny återbetalning av erlagda premier från Fora (år ) dels en kostnad i form av en sänkning av diskonteringsränta för pensionsskuld. 3.5 Investeringsbudget för 2014 och plan för Förbundet arbetar internt i första hand med investeringar på tio års sikt. Investeringsplanen används vid planering av verksamheten och baseras på en upprättad fordonsplan men även övriga planerade investeringar inkluderas. Övriga investeringar avser inköp för stadigvarande bruk där kostnaden överstiger ett basbelopp. I matrisen nedan samlas dessa investeringar för enkelhetens skull under rubriken räddningsmateriel men en underliggande specifikation finns. Största delen av förbundets anläggningstillgångar består av fordon. Vi har idag fjorton tunga fordon (släckbilar, tankbilar och hävare) och ytterligare fjorton mindre fordon (inklusive räddningsbåten och fem leasade personbilar). Detta kräver noggrann planering för att säkerställa att fordonsparken och övriga investeringar håller en tillräckligt bra nivå för att möta de behov som förbundet dimensioneras för. För att nyinskaffade fordon skall kunna utnyttjas optimalt placeras de i första hand vid heltidsstationen i Karlshamn samt deltidsstationerna i Sölvesborg och Olofström varefter fordon som ersätts placeras ut vid de övriga deltidsstationer där behovet för tillfället är störst. Nedan framgår budgeterade investeringar för 2014 samt planerade investeringar för efterföljande treårsperiod. Uppdatering av investeringsplan sen tidigare år har skett och innebär till exempel att hydrokoptern har flyttats fram till år 2016 och att FIP-bilar (första insats person) har lagts till i budget för Vi ser kontinuerligt över förbundets investeringsplan och det kan finnas anledning att göra revideringar i planen redan under 2014 beroende på eventuella förändringar avseende förbundets fastigheter. Budget Plan Investering Räddningsmateriel Rökskydd inkl diskmaskin Slangtvätt Hydrokopter Släckbil FIP-bil Räddningsbil Insatsledarbil 700 Tankbil Summa Räddningsmateriel för 2014 avser i första hand investeringar i hydraulverktyg och löpband. Sida 9 (12)

10 3.6 Prognos 2013 och budget 2014, resultat- och balansräkningar Resultaträkning Bokslut Budget Prognos Budget belopp i tkr Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar Nettokostnader Medlemsavgift (inkl statsbidrag) Finansiella poster Resultat efter finansiella poster Jämförelsestörande poster Årets resultat Kassaflödesanalys Bokslut Budget Prognos Budget belopp i tkr Den löpande verksamheten Årets resultat Justering för av- och nedskrivningar Justering för realisationsresultat Ökning/minskning av pensionsavsättning Ökning/minskning av kortfristiga fordringar Ökning/minskning av kortfristiga skulder Medel från den löpande verksamheten Investeringsverksamheten Förvärv av mat. anläggningstillgångar Fsg/utrang av mat. anläggningstillgångar 10 Kassaflöde från investeringsverksamheten Årets kassaflöde Likvida medel vid periodens början Likvida medel vid periodens slut Sida 10 (12)

11 3.6.3 Balansräkning Bokslut Budget Prognos Budget belopp i tkr TILLGÅNGAR Anläggningstillgångar Materiella anläggningstillgångar Maskiner och inventarier Summa anläggningstillgångar Omsättningstillgångar Kortfristiga fordringar Likvida medel Summa omsättningstillgångar SUMMA TILLGÅNGAR EGET KAPITAL OCH SKULDER Eget kapital Eget kapital Årets resultat Summa eget kapital Avsättningar Pensionsskuld Summa avsättningar Skulder Kortfristiga skulder Summa skulder SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER Sida 11 (12)

12 3.7 Budget 2014 och plan för Budget Plan Plan Plan belopp i tkr Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar Nettokostnader Medlemsavgift (inkl statsbidrag) Finansiella poster Årets resultat Förbundet följer löpande prognoser från SKL avseende arbetskraftskostnader och inflation. De planer som visas ovan används som mycket grova planeringsverktyg för att ge en bild av hur förbundets intäkter och kostnader förväntas förändras de närmaste tre åren. Dessa resultaträkningar uppdateras löpande under året. Vi kan konstatera att resultaten de kommande åren i princip endast balanserar intäkter och kostnader. Verksamhetens intäkter förmodas endast öka marginellt medan kostnaderna ökar i betydligt större omfattning. Detta betyder att förbundet framöver blir än mer beroende av medlemsavgifterna och att åtstramningar för såväl personalkostnader som övriga kostnader kan behöva göras för att kunna förstärka ekonomin och den goda ekonomiska hushållningen. Budgetplaner för kommande år måste förstås även ta hänsyn till den framtida samhällsutvecklingen i medlemskommunerna, vilken på olika sätt kommer att påverka kraven som ställs på förbundet. Etablering av nya industrier (såsom en etanolfabrik) samt förändringar i samhällets infrastruktur kommer på olika sätt att löpande förändra riskbilden i samhället. I förlängningen får detta effekter på Räddningstjänstens organisation i form av ökade krav på förebyggande åtgärder, kompetensutveckling bland personal och anpassning av utrustning. Sida 12 (12)

Budget Beslutad: Reviderad:

Budget Beslutad: Reviderad: Beslutad: 2012-10-31 449 Reviderad: Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 3 1.3 Processorganisation... 4 2. Handlingsprogram

Läs mer

Budget Beslutad: Reviderad:

Budget Beslutad: Reviderad: Beslutad: 569 2014-10-29 Reviderad: 600 2015-02-04 Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 4 1.3 Processorganisation... 4 2.

Läs mer

Budget Beslutad: Dnr:

Budget Beslutad: Dnr: Beslutad: 640 2015-10-28 Dnr: 2015-000999 Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 4 2. Handlingsprogram och mål... 4 2.1 Nationella

Läs mer

Budget Beslutad: Dnr:

Budget Beslutad: Dnr: Beslutad: 708 2016-10-26 Dnr: 2016-001041 Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 4 2. Handlingsprogram och mål... 4 2.1 Nationella

Läs mer

Budget Beslutad: Dnr:

Budget Beslutad: Dnr: Beslutad: 784 2017-10-25 Dnr: 2017-001172 Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 3 2. Handlingsprogram och mål... 4 2.1 Nationella

Läs mer

BUDGET 2012 FÖR. Räddningstjänsten Västra Blekinge Kommunalförbund Org nr Beslutad av direktionen:

BUDGET 2012 FÖR. Räddningstjänsten Västra Blekinge Kommunalförbund Org nr Beslutad av direktionen: BUDGET 2012 FÖR Räddningstjänsten Västra Blekinge Kommunalförbund Org nr 222000-0935 Beslutad av direktionen: 2011-10-26 394 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ORGANISATION OCH VERKSAMHET... 3 1.1 VERKSAMHETSBESKRIVNING...

Läs mer

Budget Beslutad: Dnr:

Budget Beslutad: Dnr: Beslutad: 864 2018-10-31 Dnr: 2018-001159 Innehåll 1. Organisation och verksamhet... 3 1.1 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.2 Styrning och geografisk placering... 4 2. Handlingsprogram och mål... 4 2.1 Nationella

Läs mer

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Rambudget 2018

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Rambudget 2018 Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund 2018 Inledning SÄRF:s vision Ett tryggt och olycksfritt samhälle för alla ska genomsyra allt vårt arbete. Under handlingsprogramperioden 2016-2019 ska SÄRF fortsätta

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720.

Finansiella ramar Invånarantalet i kommunen som ligger till grund för de finansiella ramarna är 6720. Dnr 9016/129.109 Budget 2017 och plan 2018 2019 Utdebitering Skattesatsen för år 2017 fastställs till kronor 23:15 per skattekrona God ekonomisk hushållning Finansiella mål Att de löpande intäkterna täcker

Läs mer

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr)

Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Film i Väst AB Bokslutsdokument RR KF BR (tkr) Redovisningen är upprättad enligt de anvisningar som lämnats från Västra Götalandsregionen. Anvisningarna bygger på kommunallagen, lagen om kommunal redovisning

Läs mer

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter

Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Sida 23(28) Bilaga 2 Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 119 194 89 192 Verksamhetens kostnader 2-5 213 230-5 026 834

Läs mer

Budget- och verksamhetsplan 2014

Budget- och verksamhetsplan 2014 Budget- och verksamhetsplan 2014 med mål och aktiviteter samt investeringsbudget 2014 Godkänd av direktionen 2014-01-31 2 Budget- och verksamhetsplan 2014 1 Förbundet Jämtlands Räddningstjänstförbund styrs

Läs mer

5. Bokslutsdokument och noter

5. Bokslutsdokument och noter 5. Bokslutsdokument och noter Bokslutsdokument RR KF BR Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 187 055 108 619 Verksamhetens kostnader 2-6 473 945-5 934

Läs mer

Å rsredovisning 2016 Rä ddningstjä nsten Skä ne Nordvä st

Å rsredovisning 2016 Rä ddningstjä nsten Skä ne Nordvä st Å rsredovisning 2016 Rä ddningstjä nsten Skä ne Nordvä st FÖRBUNDSDIREKTÖREN HAR ORDET Innehållsförteckning Förbundsdirektören har ordet 3 Förvaltningsberättelse 6 Trend- och omvärldsanalys 10 Mål och

Läs mer

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd 8 (46) Protokoll från Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd, 2018-01-25 2 Årsredovisning 2017 för Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd Diarienummer HSNG 2018-00012 Beslut 1. Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd

Läs mer

Revisionsrapport. Räddningstjänsten Östra Blekinge. Granskning av årsredovisning 2011. Yvonne Lundin. Mars 2012

Revisionsrapport. Räddningstjänsten Östra Blekinge. Granskning av årsredovisning 2011. Yvonne Lundin. Mars 2012 Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2011 Yvonne Lundin Räddningstjänsten Östra Blekinge Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 1 2.1 Bakgrund 1 2.2 Revisionsfråga och metod

Läs mer

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund

Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund Dnr 50.2013.00009 sid 1 (5) RÄDDNINGSTJÄNSTEN KARLSTADSREGIONEN 2014-03-14 Förbundsordning för Karlstadsregionens räddningstjänstförbund 1 Namn och säte Karlstadsregionens räddningstjänstförbund är ett

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor

Bokslutsdokument RR KF BR. Kommittén för rättighetsfrågor Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:16 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 1 784 2 441 Verksamhetens kostnader 2-27 220-22 569 Avskrivningar och nedskrivningar 0 0

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Frölunda Specialistsjukhus Resultat- och balansräkning samt kassaflödesanalys Belopp i tkr Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 143 002 139 275 Verksamhetens kostnader 2,3-138

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Caroline Liljebjörn 6 maj 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Räddningstjänstförbundet Emmaboda- Torsås Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2.

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 1 412 018 398 661 Verksamhetens kostnader 2-419 307-400 438 Avskrivningar och nedskrivningar 4-5 856-5 129 Verksamhetens

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Naturbruksstyrelsen 2018-04-19 07:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 69 173 71 871 Verksamhetens kostnader -71 142-84 165 Avskrivningar och

Läs mer

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Miljönämnden 2019-09-13 11:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1908 1808 Verksamhetens intäkter 1 2 488 1 505 Verksamhetens kostnader 2,3-56 384-60 393 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2018-04-16 17:05 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 222 723 216 418 Verksamhetens kostnader -226 723-217 797 Avskrivningar och nedskrivningar -1

Läs mer

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR 2017-09-19 07:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1708 1608 Verksamhetens intäkter 580 198 566 129 Verksamhetens kostnader -559 281-532 977 Avskrivningar och nedskrivningar -3

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning

Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 169 071 157 996 Verksamhetens kostnader 2-176 078-163 092 Avskrivningar och nedskrivningar 4-2 399-2 153 Verksamhetens

Läs mer

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April

Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April Periodrapport Ekonomisk sammanfattning April 2015 Ekonomi l Resultat januari april 37 mnkr (67mnkr) l Nettokostnadsökning 8,1 % (1,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,7 % (4,9 %) l Helårsprognos 170 mnkr

Läs mer

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Habilitering & Hälsa 2017-04-20 16:09 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1703 1603 Verksamhetens intäkter 216 418 208 792 Verksamhetens kostnader -217 797-207 086 Avskrivningar

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden

Bokslutsdokument RR KF BR. Kollektivtrafiknämnden Bokslutsdokument RR KF BR 2015-09-16 11:13 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 298 33 562 Verksamhetens kostnader 2-2 624 004-2 462 301 Avskrivningar och nedskrivningar

Läs mer

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning

:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-01-18 12:14 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1712 1612 Verksamhetens intäkter 1 1 358 033 1 274 610 Verksamhetens kostnader 2-1 358 150-1 265 736 Avskrivningar

Läs mer

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar

Ingående likvida medel och kortfristiga placeringar Utgående likvida medel och kortfristiga placeringar Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2017-01-18 16:41 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1612 1512 Verksamhetens intäkter 1 1 274 610 1 196 250 Verksamhetens kostnader 2-1 265 736-1 196 368 Avskrivningar

Läs mer

Personalstatistik Bilaga 1

Personalstatistik Bilaga 1 Personalstatistik Bilaga 1 2016 2015 2014 Arbetad tid Antal årsarbetare* 678 681 691 Antal anställda per december Totalt antal anställda (inkl timanställda) 681 690 702 varav tillsvidareanställda 655 666

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1 Göteborg 2014-10-17 Delårsrapport perioden januari-september 2014 Kvartal 3 (juli september) ) 2014 Omsättningen uppgick till 11,3 (11,5) Mkr, en minskning med 0,2 Mkr eller 1,5 procent Rörelseresultatet

Läs mer

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN

30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN 30 APRIL 2015 VILHELMINA KOMMUN VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KOMMUNINFORMATION

Läs mer

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning

1/ :57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1/3 Bokslutsdokument RR KF BR Kungälvs sjukhus 2018-04-18 08:57 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1803 1703 Verksamhetens intäkter 1 358 387 333 415 Verksamhetens kostnader 2,3-364 783-332 080 Avskrivningar

Läs mer

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6

Resultat 4,6 0,0-0,1 4,6 1 (1) ASSR Årsredovisning sammanställning RR 728 Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall 1512 1512 1412 utfall % Regioninternt såld vård, avtal

Läs mer

Budgetförslag 2018 och plan för inkl. investeringar för Gästrike Räddningstjänst (GR)

Budgetförslag 2018 och plan för inkl. investeringar för Gästrike Räddningstjänst (GR) Sida 1(5) 2017-11-23 Budgetförslag 2018 och plan för 2019 2021 inkl. investeringar för Gästrike Räddningstjänst (GR) (1 bilaga, Förslag budget 2018, plan 2019-2021, Gästrike Räddningstjänst) Förbundsordning

Läs mer

Redovisningsprinciper

Redovisningsprinciper 1 (5) Redovisningsprinciper Redovisningen i kommuner och landsting regleras av kommunallagen och lagen om kommunal redovisning (KRL). Därutöver lämnar Rådet för kommunal redovisning (RKR) anvisningar och

Läs mer

Mats Jansson, räddningschef Ingeborg Forsberg, sekreterare Henning Bask (S) Norberg, revisor Joel Hellbe, stf räddningschef

Mats Jansson, räddningschef Ingeborg Forsberg, sekreterare Henning Bask (S) Norberg, revisor Joel Hellbe, stf räddningschef 1(13) Plats och tid Räddningsstation Fagersta, torsdagen den 21 mars 2019 kl 14:00 Beslutande Olle Rahm (S) Norberg, Ordförande Torbjörn Mood (L) Norberg Anders Vestman (S) Avesta, Vice ordförande Lars

Läs mer

Bilaga 1 571 Pensionsförvaltningen Resultaträkning (tkr) Bokslut 2014 Budget 2014 Bokslut 2013 Not Personalkostnader Arbetsgivaravgifter 441 847 464 212 390 752 Övriga personalkostnader -518 163-502 216-484

Läs mer

Mats Jansson, räddningschef Ingeborg Forsberg, sekreterare Mats Myrén, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-9

Mats Jansson, räddningschef Ingeborg Forsberg, sekreterare Mats Myrén, revisor. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-9 1(12) Plats och tid Räddningsstation Avesta, torsdagen den 21 februari 2019 kl 09:00 Beslutande Olle Rahm (S) Norberg, Ordförande Anders Vestman (S) Avesta, Vice ordförande Andreas Norgren (M) Fagersta

Läs mer

Budget 2018 och plan

Budget 2018 och plan Budget 2018 och plan 2019 2021 7.1 OFÖRÄNDRAD SKATTESATS Verksamhetsplanen 2018 2021 bygger på en oförändrad skattesats på 21:87 kr. 7.2 SKATTEPROGNOS FÖR ALE KOMMUN Ale kommuns skatteprognos för åren

Läs mer

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017

Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 13 (22) Protokoll från Primärvårdsstyrelsen, 2017-04-24 28 Delårsrapport vårdvalsverksamheten mars 2017 Diarienummer PVV 2017-00019 Beslut 1. Primärvårdsstyrelsen godkänner delårsrapport mars 2017. Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av Delårsrapport januari-juli 2013 2013-09-20. Ref Anders Pålhed (1)

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av Delårsrapport januari-juli 2013 2013-09-20. Ref Anders Pålhed (1) Revisionsrapport Granskning av Delårsrapport januari-juli 2013 Nerikes Brandkår 2013-09-20 Ref Anders Pålhed (1) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4

Läs mer

LOGGA. Dnr. Årsredovisning 20XX. Beslutad av styrelsen 20xx-xx-xx. Sida 1. Signering av justerare på varje sida

LOGGA. Dnr. Årsredovisning 20XX. Beslutad av styrelsen 20xx-xx-xx. Sida 1. Signering av justerare på varje sida LOGGA Dnr Årsredovisning 20XX Beslutad av styrelsen 20xx-xx-xx Sida 1 Ordförande har ordet Sida 2 Innehållsförteckning sida 1. FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE... 4 1.1 Sammanfattning av verksamhetsåret... 4 1.2

Läs mer

Ekonomichef Helena Luthman har tillsammans med brandchef Per-Ove Staberyd upprättat förslag till budgetramar

Ekonomichef Helena Luthman har tillsammans med brandchef Per-Ove Staberyd upprättat förslag till budgetramar Tjänsteskrivelse Till Direktionen för Nerikes Brandkår Datum: 2018-06-01 Budgetramar 2019-2021 Ekonomichef Helena Luthman har tillsammans med brandchef Per-Ove Staberyd upprättat förslag till budgetramar

Läs mer

Verksamhetsplan Räddningstjänsten

Verksamhetsplan Räddningstjänsten Verksamhetsplan 2018-2020 Räddningstjänsten Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Kommunstyrelse - Räddningstjänsten... 3 Räddningstjänsten, Verksamhetsplan 2018-2020 2(9) 1 Styrkort och mätetal

Läs mer

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum

Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Delårsrapport jan-okt 2009 Upphandlingscentrum Vision MEDBORGAR FÖRNYELSE PROCESS MEDARBETAR EKONOMI PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET PERSPEKTIVET Strategier Framgångsfaktorer Nyckelindikatorer

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

VÄLKOMNA TILL DIREKTIONEN 29 SEPTEMBER 2017

VÄLKOMNA TILL DIREKTIONEN 29 SEPTEMBER 2017 VÄLKOMNA TILL DIREKTIONEN 29 SEPTEMBER 2017 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHET OCH EKONOMI EFTER 8 MÅNADER VISION ETT TRYGGT OCH SÄKERT SAMHÄLLE UPPDRAG Räddningstjänsten Karlstadsregionen ska aktivt stödja och

Läs mer

Delårsrapport augusti 2017

Delårsrapport augusti 2017 1 (1) Tjänsteutlåtande Datum 2017-09-08 Diarienummer KUN 2017-00199 Västra Götalandsregionen Koncernkontoret Handläggare: Dick Wesström Telefon: 076-2 919132 E-post: dick.wesstrom@vgregion.se Till kulturnämnden

Läs mer

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013

Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 2012-11-08 Dnr TN 2012-49 Trafiknämndens verksamhetsplan 2013 - årsbudget - 2012-11-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING _Toc340145143 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Årsbudget... 4 Bilaga 1: Resultaträkning,

Läs mer

Periodrapport OKTOBER

Periodrapport OKTOBER Periodrapport OKTOBER 2013 l Resultat januari oktober -102 mnkr (219 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,0 % (2,7 %) l Skatter och statsbidrag 2,3 % (3,3 %) l Helårsprognos -190 mnkr (136 mnkr) Omvärldsanalys

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015-

Ekonomi. -KS-dagar 28/1 2015- Ekonomi -KS-dagar 28/1 2015- Innehåll Resultat och balansräkning Budgetuppföljning Bokslut Investeringar i anläggningstillgångar Resultat och balans INTÄKTER Värdet av varuleveranser och utförda tjänster

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Arbetsutskottet

Sammanträdesprotokoll. Arbetsutskottet Sammanträdesprotokoll Sida 1 Plats och tid Räddningsstationen Avesta kl 13:00-14:30 Beslutande Teemu Sulin (V) Fagersta, ordförande Olle Rahm (S) Norberg Lars Levahn (S) Avesta Erik Nilses (M) Hedemora,

Läs mer

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige

Delårsrapport April 2015. Kommunfullmäktige Delårsrapport April Kommunfullmäktige Förvaltningsberättelse Delårsbokslut Resultatanalys Periodens resultat uppgår till 25,2 mkr, vilket även var resultatet motsvarande period föregående år. Verksamhetens

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) 2012. (januari sepember) ) 2012. Kvartal 1-3 1

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) 2012. (januari sepember) ) 2012. Kvartal 1-3 1 Göteborg 2012-10-19 Delårsrapport perioden januari-september 2012 Kvartal 3 (juli september) ) 2012 Omsättningen uppgick till 12,4 (10,1) Mkr, en ökning med 2,3 Mkr eller 23 procent Rörelseresultatet (EBIT)

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-juni. juni 2015) Diadrom Holding AB (publ) Kvartal 2 (april juni) (januari juni) 2015.

Delårsrapport perioden januari-juni. juni 2015) Diadrom Holding AB (publ) Kvartal 2 (april juni) (januari juni) 2015. Göteborg 2015-08-21 Delårsrapport perioden januari-juni juni 2015 Kvartal 2 (april juni) 2015 Omsättningen uppgick till 10,3 (13,4) Mkr, en minskning med 3,1 Mkr eller 23,1 procent Rörelseresultatet (EBIT)

Läs mer

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408

Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Bokslutsdokument RR KF BR Närhälsan vårdvalsverksamhet Not Utfall Utfall Resultaträkning 1508 1408 Verksamhetens intäkter 1 2 827 724 2 546 597 Verksamhetens kostnader 2-2 753 537-2 514 775 Avskrivningar

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport* Granskning av delårsrapport Tyresö kommun September 2007 Anders Hägg Frida Enocksson Jonas Eriksson *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning...3 2 Inledning...5

Läs mer

52% 64% 76% 86% 84% 87% 82% 90% 90% 85% 120% 100% 80% 60% 40% 20% Åk09 Åk10 Åk11 0% NA NI SA EK ES TE HU FT VF BF EE HA BA VO HV NB RL HT IN JGY Årskull 11 100% 80% 60% 40% 20% 0% 160 140 135 138 120

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN

31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN 31 AUGUSTI 2014 VILHELMINA KOMMUN Kommunstyrelsen, 912 81 VILHELMINA Besöksadress: Förvaltningshuset, Torget 6 Växel: 0940-14 000 e-post: vilhelmina.kommun@vilhelmina.se KS 2014-10-01 KOMMUNINFORMATION

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) 2010. (januari september) ) 2010. Kvartal 1-3 1 2010)

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) 2010. (januari september) ) 2010. Kvartal 1-3 1 2010) Göteborg 2010-10-15 Delårsrapport perioden januari-september 2010 Kvartal 3 (juli september) ) 2010 Omsättningen ökade med 73 procent till 7,6 (4,4) Mkr Rörelseresultatet (EBIT) ökade med 1,2 Mkr och uppgick

Läs mer

Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Trafiknämnden

Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Trafiknämnden Årsredovisning 2013 Årsredovisning 2013 Trafiknämnden Produktionsenhetsnamnet fylls i här Dnr TN 2014 6 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förvaltningsberättelse Ekonomiperspektivet 3 Ekonomisk redovisning Resultaträkning

Läs mer

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum

Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum Delårsrapport jan-oktober 2009 Informationscentrum 2009-11-27 sidan 2 av 3 Innehållsförteckning Enhetschefens reflektion 3 Bilagor HELÅRSBEDÖMNING RESULTATRÄKNING MM 2 2009-11-27 sidan 3 av 3 Till Landstingsstyrelsen

Läs mer

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016

Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 Verksamhetsplan & handlingsprogram 2016 samt budget för 2016 med ekonomisk plan för 2017 2018 Räddningstjänsten Skåne Nordväst 2015 Diarienummer: Förord Olyckorna ska vara få och små! 2016 års Handlingsprogram/Verksamhetsplan

Läs mer

Förbundsöverenskommelse

Förbundsöverenskommelse Förbundsöverenskommelse 2012-12-17 Överenskommelse mellan medlemmarna och kommunalförbundet Räddningstjänsten Östra Götaland KS-834/2012 Antaget av kommunfullmäktige i Norrköpings kommun 2012-12-17 210

Läs mer

Ekonomiska rapporter

Ekonomiska rapporter Ekonomiska rapporter 1. Resultaträkning (utfall januari-april) 2. Resultaträkning (helårsprognos) 3. Kassaflödesanalys 4. Balansräkning 5. Resultat och prognos per nämnd, förvaltning och bolag 6. Investeringsuppföljning

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1

Delårsrapport perioden januari-september. Diadrom Holding AB (publ) september) ) (januari september) ) Kvartal 1-3 1 Göteborg 2013-10-18 Delårsrapport perioden januari-september 2013 Kvartal 3 (juli september) ) 2013 Omsättningen uppgick till 11,5 (12,4) Mkr, en minskning med 0,9 Mkr eller 7 procent Rörelseresultatet

Läs mer

Storstockholms brandförsvar

Storstockholms brandförsvar Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Storstockholms brandförsvar Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Förbundets resultat

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Mål och budget 2016 2018 Mål 2016 2018 Enligt vår målprocess genomför vi en mer genomgripande revidering av målen vart fjärde år efter att val till fullmäktige i kommunerna

Läs mer

Delårsrapport januari-juni 2013

Delårsrapport januari-juni 2013 Delårsrapport januari-juni 2013 1 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 2 - Apoteksgruppen delårsrapport januari juni 2013 Koncernens rapport över totalresultat KONCERNENS RESULTATRÄKNING

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 3 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Delårsrapport 2015-01-01 2015-08-31 samt årsprognos 2015

Delårsrapport 2015-01-01 2015-08-31 samt årsprognos 2015 Delårsrapport 2015-01-01 2015-08-31 samt årsprognos 2015 1) Verksamhetsbeskrivning Förbundet är en sammanslagning av räddningstjänsterna i Kungälv och Ale kommun. Förbundets politiska styrning utövas av

Läs mer

Gymnasieantagna i Jämtland (exkl Strömsund) per den 30 juni

Gymnasieantagna i Jämtland (exkl Strömsund) per den 30 juni Gymnasieantagna i Jämtland (exkl Strömsund) per den 30 juni 1200 1062 1000 933 929 1018 Jämtlands Gymnasium 800 Friskolor 600 400 253 267 198 177 200 215 196 176 191 0 2012 2013 2014 2015 Övriga kommunala

Läs mer

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312

2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Bokslutsdokument RR KF BR Västtrafik AB 2015-01-21 17:37 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1412 1312 Verksamhetens intäkter 7 596 854 7 071 871 Verksamhetens kostnader -7 207 998-6 905 657 Avskrivningar

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Mål och budget 2014 2016 Mål 2014 2016 Enligt vår målprocess genomför vi en mer genomgripande revidering av målen vart fjärde år efter att val till fullmäktige i kommunerna

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 3. Förbundets

Läs mer

Landstingets finanser

Landstingets finanser 5 Landstingets finanser Landstingets finanser Avsnittet behandlar lanstingets ekonomi. I tabellerna har i vissa fall en uppdelning skett mellan landstinget och hela landstingskoncernen där samtliga landstingsägda

Läs mer

Enligt tidigare redovisningsprinciper. Kostnader för material och underentreprenörer -4 187-4 187. Personalkostnader -4 548-4 548

Enligt tidigare redovisningsprinciper. Kostnader för material och underentreprenörer -4 187-4 187. Personalkostnader -4 548-4 548 resultaträkning Enligt Nettoomsättning 10 511 10 511 Kostnader för material och underentreprenörer -4 187-4 187 Personalkostnader -4 548-4 548 Avskrivningar materiella anläggningstillgångar -33-33 Avskrivningar

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7.

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7. Revisionsrapport Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap oktober 2oi7 Granskning av delårsrapport 2017 Pwc nnehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning i 2 nledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956

Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 Sida 1 av 9 DELÅRSRAPPORT För perioden 26-9-1 27-2-28 Eolus Vind AB (publ) 556389-3956 KONCERNEN Verksamheten Koncernen består av moderbolaget Eolus Vind AB (publ) och de helägda dotterbolagen Kattegatt

Läs mer

Delårsrapport perioden januari-juni 2016

Delårsrapport perioden januari-juni 2016 Göteborg 2016-08-26 Delårsrapport perioden januari-juni 2016 Kvartal 2 (april juni) 2016 Omsättningen uppgick till 12,3 (10,3) Mkr, en ökning med 2,0 Mkr eller 19,1 procent Rörelseresultatet (EBIT) ökade

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008-06-30 Krokoms kommun 3 september 2008 Anneth Nyqvist 2008-09-08 Anneth Nyqvist Maj-Britt Åkerström Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och

Läs mer

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten.

ANS arbete med Mänskliga rättigheter har positivt uppmärksammats vid den spridningskonferens som VGR anordnade under hösten. 6 (25) Protokoll från styrelsen för, 2018-02-01 1 Årsredovisning 2017 Diarienummer ANS 2018-00021 Beslut 1. Styrelsen för Angereds närsjukhus godkänner årsredovisning 2017 efter överenskomna redaktionella

Läs mer

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN

Intern kontroll. Plan för intern kontroll. Nämnd/styrelse: Kulturnämnden. Gäller år: Dnr: KUN Intern kontroll Plan för intern kontroll Nämnd/styrelse: Kulturnämnden Gäller år: 2017 Dnr: KUN 2016-00566 Fastställd av kulturnämnden 2016-12-08 Y Genomförda kontroller enligt plan för intern kontroll

Läs mer

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén

Bokslutsdokument RR KF BR. Folkhälsokommittén Bokslutsdokument RR KF BR 2016-04-14 13:35 Not Utfall Utfall Resultaträkning 1603 1503 Verksamhetens intäkter 1 0 258 Verksamhetens kostnader 2,3-7 874-8 305 Avskrivningar och nedskrivningar 4-1 -1 Verksamhetens

Läs mer

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014

Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Datum 2014-08-29 ~~ ~, Antal sidor REGIONFÖRBUNDET JÖNKÖPINGS LÄN 1(2) Delårsrapport 1 januari - 30 juni 2014 Kommentarer till det ekonomiska utfallet Det ekonomiska utfallet för det första halvåret 2014

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst Fastställd i Direktion Innehållsförteckning VERKSAMHETSPLAN 2013... 1 Fastställd i Direktion... 1 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Befolkningsstatistik...

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

Budget 2018 samt plan 2019 och Budget 2018, plan 2019 och 2020

Budget 2018 samt plan 2019 och Budget 2018, plan 2019 och 2020 Budget 2018, plan 2019 och 2020 Innehåll God ekonomisk hushållning i Storumans kommun 2018... 1 Resultat- och balansräkning... 2 Driftbudget... 3 Finansieringsanalys/Kassaflödesanalys... 4 God ekonomisk

Läs mer

Periodrapport Maj 2015

Periodrapport Maj 2015 Periodrapport Maj 2015 Ekonomi l Resultat januari maj -20 mnkr (26 mnkr) l Nettokostnadsökning 7,7 % (2,8 %) l Skatter och statsbidrag 4,5 % (5,3 %) l Helårsprognos 170 mnkr (246 mnkr) Omvärldsanalys I

Läs mer

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER

Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER Delårsrapport Uppföljningsrapport SEPTEMBER 2014 l Resultat januari september 281 mnkr (-72 mnkr) l Nettokostnadsökning 3,9 % (3,0 %) l Skatter och statsbidrag 6,0 % (2,2 %) l Helårsprognos 250 mnkr (-178

Läs mer