Motion av David Lega (KD) om att utbilda ledande politiker och tjänstemän i företagandets villkor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion av David Lega (KD) om att utbilda ledande politiker och tjänstemän i företagandets villkor"

Transkript

1 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1388/16 Stadsledningskontoret Ledningsstaben Lisa Hederstierna, Hedwig Andrén Telefon , E-post: Motion av David Lega (KD) om att utbilda ledande politiker och tjänstemän i företagandets villkor Motionen David Lega (KD) föreslår att kommunfullmäktige fattar beslut om att staden, under 2017, ska utbilda ledande politiker och tjänstemän i företagandets villkor. Kommunstyrelsen ska ges i uppdrag att ansvara för att upphandla genomförandet av utbildningarna i enlighet med motionens intention. Motionären menar att myndighetskontakter ofta är helt nödvändiga i början av att gå från idé till verklighet. Olika undersökningar visar att företagare inte är helt nöjda med de kontakter de har med kommunen. Motionären anser att om kommunen ska kunna erbjuda miljöer som underlättar för entreprenörskap behöver stadens ledande funktioner stärka sina kunskaper kring de villkor som gäller för företag, företagare och företagande. De små och medelstora företagen står för huvuddelen av de arbetstillfällen som skapas. Det finns därmed ett egenvärde att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att nya företag och idéer kan verkställas. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning och Business Region Göteborg AB. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Anser motionen besvarad med yrkande S, MP, V, Fi. Business Region Göteborg AB har i uppdrag att under 2017 ta fram en näringslivsstrategisk plan. Hur en eventuell utbildning i förståelsen för företagandets villkor bäst kan utformas eller om några andra aktiviteter behöver skapas för att utveckla insikter och ömsesidig förståelse för företagandets villkor hos ledande tjänstemän och politiker är en fråga som bäst hanteras inom ramen för det utvecklingsarbete som redan pågår. 1(11)

2 Business Region Göteborg AB Anser motionen besvarad med bolagets yttrande. BRG anser att det finns ett utbildningsbehov för både politiker och tjänstemän inom ramen för stadens arbete med att förbättra företagsklimatet, en sådan utbildningsinsats är inplanerad den 24 mars. Under 2017 tar vi fram en näringslivsstrategisk plan för Göteborgs Stad och nya utbildningar bör samordnas med dessa båda processer för att få bästa möjliga gensvar. Ekonomiska konsekvenser Motionären uttrycker särskilt att utbildningen ska vara obligatorisk för alla förtroendevalda och ska genomföras av externa parter. Styrgruppen för politikerutbildning har som inriktning att stadsledningskontorets expertis ska användas i första hand då externa konsulter fördyrar utbildningar avsevärt. Kostnaderna för genomförda utbildningar har varierat beroende på omfattningen av utbildningen, antal timmar/dagar och antal deltaganden. Alla utbildningssatsningar behöver en budget som innefattar såväl satsad arbetstid som faktiska kostnader för genomförande av utbildningar. Dessa behöver utredas vidare. Barnperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Ett ökat fokus på kvinnliga företagare och företagande kan vara ett möjligt perspektiv att belysa i det eventuellt fortsatta arbetet med att bereda frågan. Mångfaldsperspektivet Många av de företag som startas i Göteborg har företagare som har rötter i andra länder än Sverige och har därmed en internationell erfarenhet av företagande som också skulle kunna vara viktig att lyfta in i sammanhanget. Miljöperspektivet Stadsledningskontoret har inte funnit några aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Omvärldsperspektivet Det är viktigt för staden att det finns ett välmående företagsklimat och att kommunen genom politiker och tjänstemän kan ge bästa förutsättningar för detta. Stadsledningskontorets bedömning Kommunstyrelsen beslutade i oktober 1998 att utse en styrgrupp för politikerutbildning och har därefter gjort detta varje mandatperiod. Målgruppen för utbildningarna omfattade då både nämnder och styrelser. Vid bildandet av Göteborgs Stadshus AB, fastslås i ägardirektivet (KF ) att ett av uppdragen är att Svara för insatser som syftar till att höja bolagsstyrelsernas generella kompetens, bl a genom förtroendemannautbildning. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(11)

3 Under 2014 skedde därför en uppdelning av politikerutbildning mellan styrgruppen och Stadshus AB. När det gäller utbildning för styrelseledamöter i bolag ansvarar styrgruppen för kommunens generella grundutbildning medan Stadshus AB ansvarar för den specifikt inriktade utbildningen i bolagsfrågor. Samverkan mellan styrgruppen/stadsledningskontoret och Göteborgs Stadshus AB avses ske fortlöpande. Styrgruppen för politikerutbildning har genomfört en rad utbildningar där man fokuserar på de förtroendevaldas ansvar och roll i Göteborgs Stad. Grundutbildningen lägger fokus på fullmäktiges beslut om övergripande styrningsfrågor med ett hela-stadenperspektiv och med relevant lagstiftning. Styrgruppen ansvarar också för en specifik utbildning riktad till individ- och utbildningsutskott. Styrgruppen arrangerar också workshops med olika temaområden. Styrgruppen har fastställt en utbildningsplan för mandatperioden som överlämnats till kommunstyrelsen för kännedom. Styrgruppen för politikerutbildning tar emot önskemål och behov av utbildning från respektive kommunfullmäktigegrupp och vidarebefordra dessa till stadsledningskontorets planeringsgrupp. Det står alla partier fritt att lyfta förslag på nya utbildningsområden till styrgruppen. Motionens förslag är att ge politiker och tjänstemän utbildning i företagande. Att utbilda ledande tjänstemän i staden ligger inte i styrgruppens uppdrag, utan ombesörjes inom tjänstemannaorganisationen. Motionen har lyfts av stadsledningskontoret till styrgruppen som lämnar det politiska ställningstagandet till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Stadsledningskontoret Lisa Hederstierna Hedwig Andrén Jonas Kinnander Handläggare Handläggare Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Motionen Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning handlingar Business Region Göteborg AB handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(11)

4 Motionen Bilaga 1 Handling 2016 nr 172 Motion av David Lega (KD) om att utbilda ledande politiker och tjänstemän i företagandets villkor Göteborg den 13 oktober 2016 De små och medelstora företagen står för huvuddelen av de arbetstillfällen som skapas. Dessa arbetstillfällen skapar utrymme för en växande och kvalitetshöjande allmän välfärd. Ju fler jobb som skapas, desto fler ges möjligheten att bidra till samhällets utveckling, desto fler ges tillträde till nya gemenskaper, desto fler ges möjligheten att utvecklas. Det finns därmed ett egenvärde att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att nya företag och idéer kan verkställas. Ofta är myndighetskontakter, inte minst med kommunen, helt nödvändiga i början av att gå från idé till verklighet. Olika undersökningar visar att företagare inte är helt nöjda med de kontakter de har med kommunen. Om kommunen ska kunna erbjuda miljöer som underlättar för entreprenörskap behöver stadens ledande funktioner stärka sina kunskaper kring de villkor som gäller för företag, företagare och företagande. Staden har genomfört en mängd utbildningar för förtroendevalda och tjänstemän och genomför med jämna mellanrum allmänna utbildningar för nya förtroendevalda. Dessutom har det genomförts utbildningar för styrelser och ledningsgrupper för stadens bolag och olika sakinriktade utbildningar som till exempel miljöutbildningar, genuskunskap och HBTQ-frågor. Flera av dessa utbildningar har varit obligatoriska och det är viktigt att kompetensutveckling sker, både generellt och inom specifika områden. I likhet med dessa utbildningar bör staden genomföra utbildningsinsatser för ledande politiker och tjänstemän kring de villkor som gäller för företag, företagare och företagande i Göteborg. Utbildningen bör vara obligatorisk och genomföras av externa parter. Förslag till beslut Kommunfullmäktige fattar beslut om att staden ska genomföra grundläggande utbildningar under 2017 för ledande politiker och tjänstemän kring villkoren för företagare, företag och företagande i Göteborg Kommunstyrelsen ges i uppdrag att ansvara för att upphandla genomförandet av utbildningarna i enlighet med ovanstående David Lega (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(11)

5 Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning handlingar Bilaga 2 Arbetsmarknad och vuxenutbildning 197, dnr 1258/16 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande angående utbildning av tjänstemän och politiker Handlingar Tjänsteutlåtande Yrkande från S, MP, V, Fi Yrkanden Jonas Attenius (S) yrkar för (S), (MP), (V) och (Fi) bifall till eget yrkande. Hampus Magnusson (M) yrkar för (M) och (L) bifall till motionen från David Lega (KD). Beslut Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning beslutar att bifalla yrkandet från (S), (MP), (V) och (Fi) och i och med detta anse motionen besvarad samt att återsända detta till kommunstyrelsen. Ledamöterna från (M) och (L) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Ordförande Jonas Attenius (S) Justerare Hampus Magnusson (M) Vid protokollet Rätt utdraget betygar i tjänsten Hans Luthman Nämndsekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(11)

6 Arbetsmarknad och vuxenutbildning Yrkande S, Mp, V, Fi Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Yttrande angående utbildning av tjänstemän och politiker Förslag till beslut Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning beslutar att med yttrandet anse motionen besvarad samt att återsända detta till kommunstyrelsen. Sammanfattning David Lega motionerar om att grundläggande utbildningar under 2017 för ledande politiker och tjänstemän kring villkoren för företagare, företag och företagande i Göteborg. Aktuellt läge Under det kommande året kommer frågor rörande företagande, kompetensförsörjning och näringslivsklimat att ligga högt upp på agendan i kommunen genom de planerade näringslivsdialogerna där en redan är genomförd. Genom dialogerna skapas en naturlig mötesarena för kommunstyrelsen och ledande företrädare från det lokala näringslivet. I många stadsdelar pågår aktiviteter på lokal nivå tillsammans med näringslivet med såväl stadsdelspolitiker som tjänstemän från stadsdelsförvaltningarna inblandade. Bland många exempel kan nämnas One stop shop initiativet i Lundby, Angeredsutmaningen och Runda bordssamtal regelbundet med näringslivet i Nordöstra Göteborg. BRG och Arbvux har fått ett gemensamt uppdrag att under 2017 presentera en kompetensförsörjningsstrategi vars framtagande bygger på en grundlig analys av kompetensförsörjningssituationen. Detta kräver i sin tur ett antal kontakter med näringslivsföreträdare bland annat. Exempel på möten med företagare och företagande idag Företagande och företagare är ingen enhetlig företeelse eller grupp. De kommunala tjänstemännens kontaktytor mot företagande har ökat de senaste åren och fortsätter att öka genom olika former av konkurrensutsättningar av verksamhet, eventuellt införande av LOV, användandet av social hänsyn i olika upphandlingar med mera. Till detta skall läggas olika former av socialt företagande som genom en framgångsrik samverkan med bland annat kommunen har kunnat öka sin omsättning och storlek. Främst när det gäller företagande kopplat till välfärdstjänster av olika slag kan det finnas ett behov i många verksamheter att utveckla arbetet med att forma tydliga beställningar, arbeta aktivt med systematisk uppföljning och behandla leverantörer på ett likvärdigt sätt och professionellt med befolkningens/brukarnas behov i fokus. Företagarnas kontakter med kommunen ökar också på olika sätt. Främst genom att staden växer, nya näringar behöver etablera sig och tillstånd av olika slag behöver sökas. I mötet på olika arenor och i olika ärenden är det tydligt att en ömsesidig förståelse kring företagandets villkor och kommunens regelverk och arbetssätt behöver utvecklas. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(11)

7 Nämndens överväganden Förvaltningen kan konstatera att kompetensutveckling och utveckling av verksamhetens kunskapsnivå och förståelse för de frågor som berör ansvarsområdet alltid är viktiga. Under det kommande året kommer frågor rörande företagande, kompetensförsörjning och näringslivsklimat att ligga högt upp på agendan i kommunen. En rad processer och utvecklingsarbeten pågår redan kopplat till företagande och näringslivsklimatet, såsom exempelvis strategisk näringslivsdialog, framtagande av kompetensförsörjningsstrategi samt arbetet med framtagande av en näringslivsstrategisk plan. Kommunfullmäktige har gett Business Region Göteborg AB att utveckla denna med berörda parter i staden. Hur en eventuell utbildning i förståelsen för företagandets villkor bäst kan utformas eller om några andra aktiviteter behöver skapas för att utveckla insikter och ömsesidig förståelse för företagandets villkor hos ledande tjänstemän och politiker är en fråga som bäst hanteras inom ramen för det utvecklingsarbete som redan pågår. Motionen bör därmed anses besvarad. Ekonomiska konsekvenser Alla utbildningssatsningar behöver en budget som innefattar såväl satsad arbetstid som faktiska kostnader för genomförande av utbildningar. Barnperspektivet Inte tillämpligt i detta ärende. Jämställdhetsperspektivet Ett ökat fokus på kvinnliga företagare och företagande kan vara ett möjligt perspektiv att belysa vidare Mångfaldsperspektivet Många av de företag som startas i Göteborg har företagare som har rötter i andra länder än Sverige och har därmed en internationell erfarenhet av företagande som också skulle kunna vara viktig att lyfta in i sammanhanget. Miljöperspektivet Inte tillämpligt i detta ärende. Omvärldsperspektivet I ett antal kommuner, särskilt inom GR-sfären finns det uppgifter på att de aktiviteter som motionären föreslår har genomförts eller planeras att genomföras i en nära framtid. Samverkan Samverkan har skett i FSG den 12 december Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(11)

8 Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Handläggare Utfärdat Andreas Lökholm Diarienummer 1258/16 Telefon E-post: Yttrande angående utbildning av tjänstemän och politiker Förslag till beslut Nämnden för Arbetsmarknad och vuxenutbildning beslutar att ställa sig bakom förvaltningens yttrande och återsända det till kommunstyrelsen Sammanfattning David Lega motionerar om att grundläggande utbildningar under 2017 för ledande politiker och tjänstemän kring villkoren för företagare, företag och företagande i Göteborg. Aktuellt läge Under det kommande året kommer frågor rörande företagande, kompetensförsörjning och näringslivsklimat att ligga högt upp på agendan i kommunen genom de planerade näringslivsdialogerna där en redan är genomförd. Genom dialogerna skapas en naturlig mötesarena för kommunstyrelsen och ledande företrädare från det lokala näringslivet. I många stadsdelar pågår aktiviteter på lokal nivå tillsammans med näringslivet med såväl stadsdelspolitiker som tjänstemän från stadsdelsförvaltningarna inblandade. Bland många exempel kan nämnas One stop shop initiativet i Lundby, Angeredsutmaningen och Runda bordssamtal regelbundet med näringslivet i Nordöstra Göteborg. BRG och Arbvux har fått ett gemensamt uppdrag att under 2017 presentera en kompetensförsörjningsstrategi vars framtagande bygger på en grundlig analys av kompetensförsörjningssituationen. Detta kräver i sin tur ett antal kontakter med näringslivsföreträdare bland annat. Exempel på möten med företagare och företagande idag Företagande och företagare är ingen enhetlig företeelse eller grupp. De kommunala tjänstemännens kontaktytor mot företagande har ökat de senaste åren och fortsätter att öka genom olika former av konkurrensutsättningar av verksamhet, eventuellt införande av LOV, användandet av social hänsyn i olika upphandlingar med mera. Till detta skall läggas olika former av socialt företagande som genom en framgångsrik samverkan med bland annat kommunen har kunnat öka sin omsättning och storlek. Främst när det gäller företagande kopplat till välfärdstjänster av olika slag kan det finnas ett behov i många verksamheter att utveckla arbetet med att forma tydliga beställningar, arbeta aktivt med systematisk uppföljning och behandla leverantörer på ett likvärdigt sätt och professionellt med befolkningens/brukarnas behov i fokus. Företagarnas kontakter med kommunen ökar också på olika sätt. Främst genom att staden växer, nya näringar behöver etablera sig och tillstånd av olika slag behöver sökas. I mötet på olika arenor och i olika ärenden är det tydligt att en ömsesidig förståelse kring företagandets villkor och kommunens regelverk och arbetssätt behöver utvecklas. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(11)

9 Förvaltningens överväganden Förvaltningen kan konstatera att kompetensutveckling och utveckling av verksamhetens kunskapsnivå och förståelse för de frågor som berör ansvarsområdet alltid är viktiga. Hur en eventuell utbildning i förståelsen för företagandets villkor bäst kan utformas eller om några andra aktiviteter behöver skapas för att utveckla insikter och ömsesidig förståelse för företagandets villkor hos ledande tjänstemän och politiker behöver belysas ytterligare. En eventuell vidare utredning av frågan behöver bland annat lyfta fram ställningstaganden kring: Vilka typer av aktiviteter som bäst svarar mot motionärens intentioner är det utbildningar, workshops, studiebesök eller en blandning? Vilka aktörer skall bjudas in fackliga företrädare, företagare, branschorganisationer, tjänstemän och politiker? Vilket tidsperspektiv skall satsningen ha? Skall den involveras i andra större processer och utvecklingsarbete rörande kulturen i organisationen och bemötandefrågor? Vilka nivåer i kommunen skall beröras? Är det primärt chefstjänstemän och politiker som innehar uppdrag som ordförande/vice ordförande/andre vice ordförande som skall vara föremål för satsningen? Skall vissa förvaltningar prioriteras framför andra? Vilka utvecklingsområden hos kommunen lyfts fram i de undersökningar om näringslivsklimat som genomförs regelbundet och hur kan en eventuell satsning inom denna fråga svara upp mot ett förbättringsarbete? Det finns exempel på kommuner som haft verksamhetsår som baserats på olika teman som handlat om näringsliv och företagande. Dessa har innehållit såväl internutbildning som olika former av workshops och studiebesök hos ett antal näringar i kommunen. Interkommunal samverkan och utbyte med andra aktörer inom den aktuella tillväxtregionen har också varit inslag som realiserats. Det finns med andra ord ett antal exempel på genomförande att hämta från närområdet. Ekonomiska konsekvenser Alla utbildningssatsningar behöver en budget som innefattar såväl satsad arbetstid som faktiska kostnader för genomförande av utbildningar. Dessa behöver utredas vidare. Barnperspektivet Inte tillämpligt i detta ärende. Jämställdhetsperspektivet Ett ökat fokus på kvinnliga företagare och företagande kan vara ett möjligt perspektiv att belysa i det eventuellt fortsatta arbetet med att bereda frågan. Mångfaldsperspektivet Många av de företag som startas i Göteborg har företagare som har rötter i andra länder än Sverige och har därmed en internationell erfarenhet av företagande som också skulle kunna vara viktig att lyfta in i sammanhanget. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(11)

10 Miljöperspektivet Inte tillämpligt i detta ärende. Omvärldsperspektivet I ett antal kommuner, särskilt inom GR-sfären finns det uppgifter på att de aktiviteter som motionären föreslår har genomförts eller planeras att genomföras i en nära framtid. Samverkan Samverkan har skett i FSG den 12 december Beslutet ska skickas till Kommunstyrelsen Bilagor 1. Motion från David Lega Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Jan Elftorp Förvaltningsschef Andreas Lökholm Avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(11)

11 Business Region Göteborg AB handlingar Bilaga 3 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(11)

12

13

14 Yttrande/Tjänsteskrivelse Etablering- och Investeringsavdelningen Till Stadsledningskontoret Namn: Henrik Einarsson Datum: Telefon: SL: motion nr E-post: BRG Dnr: 1388/16 Yttrande från Business Region Göteborg AB (BRG) angående Motion av David Lega (kd) angående utbildning av politiker och tjänstemän om företagens villkor Ärendet BRG har fått möjlighet att inkomma med ett yttrande på en motion av David Lega att genomföra utbildningar för ledande politiker och tjänstemän: Kommunfullmäktige fattar beslut om att staden ska genomföra grundläggande utbildningar under 2017 för ledande politiker och tjänstemän kring villkoren för företagare, företag och företagande i Göteborg Kommunstyrelsen ges i uppdrag att ansvara för att upphandla genomförandet av utbildningarna i enlighet med ovanstående. Motionen bifogas i sin helhet. Yttrande från BRGs styrelse BRGs styrelse föreslås tillstyrka förslaget, med utgångspunkt i nedan angivna synpunkter. BRG anser att det finns ett utbildningsbehov för både politiker och tjänstemän. Vi tillstyrker förslaget med hänvisning till att en sådan utbildningsinsats är inplanerad för 10 förvaltningar/bolag den 24 mars inom ramen för stadens arbete med att förbättra företagsklimatet. Under 2017 kommer vi även arbeta med att ta fram en näringslivsstrategisk plan för Göteborgs stad och nya utbildningar bör samordnas med dessa båda processer för att få bästa möjliga gensvar. BRG har sedan flera år tillbaka arbetat systematiskt med att förbättra servicen till företag i staden. Genom det processägarskap som följde med stadens budget har BRG sedan 2011 organiserat en styrgrupp där de viktigaste förvaltningarna för företagen ingår 1. Styrgruppen som består av direktörerna för respektive förvaltning träffas kvartalsvis och driver flera projekt för att förbättra stadens näringslivsklimat och främst då stadens service (företagslots, Insiktsmätningarna samt utbildningsinsatser) genomfördes den första utbildningsinsatsen under rubriken Förenkla helt enkelt. Den innefattade en halvdag för KS samt en utbildningsserie på tre dagar där nästan 500 tjänstemän och politiker i våra förvaltningar/bolag deltog. I samband med detta arbete togs en gemensam handlingsplan fram Det ska vara enkelt att driva företag i Göteborg. I november 2015 genomfördes en uppföljning och förnyelse av handlingsplanen där 260 främst tjänstemän deltog. I handlingsplanen ingick att genomföra uppföljningsutbildning för alla nyanställda medarbetare och politiker i de 10 utvalda förvaltningarna/bolagen. Den är inplanerad till den 24 mars Följande förvaltningar ingår: Trafikkontoret, Stadsbyggnadskontoret, Fastighetskontoret, Miljöförvaltningen, Räddningstjänsten Storgöteborg, Konsument och medborgarservice, Stadsledningskontoret, Upphandlingsbolaget, Tillståndsenheten (social resursförvaltning) och Business Region Göteborg AB. 1

15 Yttrande/Tjänsteskrivelse Etablering- och Investeringsavdelningen Till Stadsledningskontoret Namn: Henrik Einarsson Datum: Telefon: SL: motion nr E-post: BRG Dnr: 1388/16 Att genomföra ytterligare utbildningar mot samma målgrupp ser vi inte som bra planering och resurshållning. Dessutom har BRG fått i uppdrag att ta fram en näringslivsstrategisk plan för Göteborgs stad. Detta arbete inleds i november 2016 och skall vara klart för beslut i KF i december Det kommer alltså att vara stort fokus på näringslivsfrågor i staden under kommande år varför vi ser att ytterligare utbildningsinsatser bör ske längre fram. Vi ser även att ett framtida utvidgat utbildningsuppdrag bör läggas på BRG och den styrgrupp som finns för företagsklimatet. Att lägga sådana uppdrag på andra enheter sänder ut tvetydiga budskap om vårt ansvarsområde. De utbildningsinsatser som hittills genomförts har varit frivilliga medan motionen föreslår obligatoriska utbildningar. De ser vi mycket positivt på då det sänder ut en tydlig och stark signal om vikten av näringslivsfrågor. Ekonomiska perspektivet BRG kan vara genomförare för framtida utbildningsinsatser inom området förutsatt att vi tillförs medel för utbildningen. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Då målet är att öka förståelse för företagens villkor ser vi ingen direkt koppling till barnperspektivet. Jämställdhetsperspektivet Baserat på BRGs erfarenheter av att ordna sådana här utbildningar anser vi att jämställdhetsperspektivet är viktigt att beakta. Dels för att sända ut rätt signaler till medverkande. Dels bör själva utbildningen designas så att den når fram till både kvinnor och män (dvs en mix av innehåll). Mångfaldsperspektivet I det här sammanhanget bör man beakta att många företagare är inte flytande i det svenska språket. Miljöperspektivet BRG ser ingen direkt koppling mellan förslaget och miljöperspektivet Omvärldsperspektivet Generellt ser vi att kraven på service ökar i samhället, inte minst beroende på teknikutvecklingen. Det innebär att även företagens förväntningar på kommunens service ökar. Vi ser också att allt fler kommuner arbetar aktivt med frågan och blir även allt bättre på att bemöta företagen. Även det leder till att förväntningarna på kommunen ökar. Patrik Andersson, Göteborg Business Region Göteborg AB Protokollsutdrag från BRGs styrelsemöte , 2

16 Yttrande/Tjänsteskrivelse Etablering- och Investeringsavdelningen Till Stadsledningskontoret Namn: Henrik Einarsson Datum: Telefon: SL: motion nr E-post: BRG Dnr: 1388/16 3

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Handling 2018 nr 63 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att utveckla företagslotsens arbete genom informationsinsatser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB

Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Bilaga E Styrelsen 1 Diarienummer: 0065/17 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Förslag till ägardirektiv för Business Region Göteborg AB Förslag till

Läs mer

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg

Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg Återremissyrkande (KD) 2017-05-03 Ärende 3.1 Motion av David Lega (KD) om att tillsätta en näringslivschef för att underlätta företagandet i Göteborg FÖRSLAG TILL BESLUT I KOMMUNSTYRELSEN - Ärendet återremitteras

Läs mer

Strategisk näringslivsdialog

Strategisk näringslivsdialog Bilaga G Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0001/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031 368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Strategisk näringslivsdialog Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019

Tidplan för uppföljningsprocessen 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-08-23 Diarienummer 0106/18 Handläggare Anders Roswall Telefon: 031-3680052 E-post: anders.roswall@stadshuset.goteborg.se Tidplan för uppföljningsprocessen

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer 329/15 Ledningsstaben Intern service Jonas Andrén Anders Brännström Telefon 031-368 05 69 E-post: jonas.andren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna

ÅRSSTÄMMA HANDLING nr Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna ÅRSSTÄMMA HANDLING nr 11 2016-03-04 Fastställande av arvoden åt styrelsen, revisorerna och lekmannarevisorerna Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-26 Reviderat 2015-11-11 Diarienummer 1536/15 Repronummer

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad

Yttrande till kommunstyrelsen över remiss angående innovationsprogram för Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Förvaltningscontroller Utfärdat: 2017-04-05 Simon Flodén Diarienummer: N136-0214/17 Telefon: 366 00 24 (eller Göteborgs Stad växel 365 00 00) E-post: simon.floden@afh.goteborg.se Yttrande

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation

Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Handling 2016 nr 153 Göteborgs Stads riktlinjer mot våld i nära relation Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan

inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan Yrkande S, M, MP, V, L, KD Kommunstyrelsen 2016-10-05 Ärende 2.2.12 Inrätta ett dialogforum mellan Göteborgs stad och den fristående grundskolan FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens föreslås besluta Att

Läs mer

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad

Tillämpningsbeslut av generellt gallringsbeslut för e-postloggar i Outlook i Microsoft Exchange för myndigheter i Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-10 Diarienummer 1138/17 Handläggare Johan Bergström Telefon 031-368 60 29 E-post: johan.bergstrom@arbvux.goteborg.se Tillämpningsbeslut

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Motion om utbildning av kommunala företrädare för att öka kunskapen om vad som efterfrågas av entreprenörer och småföretagare

Motion om utbildning av kommunala företrädare för att öka kunskapen om vad som efterfrågas av entreprenörer och småföretagare Kommunfullmäktige 2005-11-28 214 454 2006-12-18 266 599 Kommunstyrelsen 2006-12-04 241 578 Arbets- och personalutskottet 2006-11-13 236 496 Personalkontoret, Utvecklingskontoret, Luleå Näringsliv AB, Kommunförbundet

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2016:75) om en hearing för ett bättre företagsklimat i Stockholm

Yttrande över remiss av motion (2016:75) om en hearing för ett bättre företagsklimat i Stockholm Arbetsmarknadsförvaltningen Utveckling- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-12-08 Handläggare Rebecka Hagman Telefon: 08-508 356 03 Till Arbetsmarknadsnämnden den 20 december 2016 Ärende

Läs mer

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft

Redovisning av uppdrag angående en Göteborgsmodell att motverka svart arbetskraft Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-10 Diarienummer 0317/16 Handläggare Markus.Landahl Telefon: 031-368 03 95 E-post: markus.landahl@stadshuset.goteborg.se Redovisning av uppdrag angående

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag

Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning av minoritetsägda bolag Bilaga H Styrelsen 2016-06-13 1 Diarenummer: 0059/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Yttrande över Business Region Göteborgs (BRG) modell för ägarstyrning

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik

Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Göteborg den 14 mars 2017 Yttrande (M, KD, L) Kommunstyrelsen 2017-03-14 Ärende 2.2.3 Ang. Förhandling med Västra Götalandsregionen för att ingå avtal om spårvagnstrafik Kommunfullmäktige beslutade i februari

Läs mer

Motion om utbildning av kommunala företrädare för att öka kunskapen om vad som efterfrågas av entreprenörer och småföretagare

Motion om utbildning av kommunala företrädare för att öka kunskapen om vad som efterfrågas av entreprenörer och småföretagare 2005-11-28 214 454 Kommunstyrelsen 2006-12-04 241 578 Arbets- och personalutskottet 2006-11-13 236 496 Personalkontoret, Utvecklingskontoret, Luleå Näringsliv AB, Kommunförbundet Norrbotten 05.888 008

Läs mer

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD

RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD RIKTLINJER FÖR NÄRINGSLIVSRÅD GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-21, 95 Dnr: KS 2017/364 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00 www.gullspang.se Innehåll

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden.

Ekonomiska konsekvenser Förslagen medför inga ekonomiska konsekvenser för fastighetsnämnden. Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-21 Diarienummer 1067/18 Handläggare Lukas Jonsson Telefon: 031-368 12 01 E-post: lukas.jonsson@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen över

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice

Svar på remiss angående förslag till Program för utveckling av Göteborgs Stads medborgarservice Tjänsteutlåtande Utfärdat: 2011-02-23 Diarienummer: N137-0095/11 Utvecklingsavdelning Astrid Tunås Telefon: 366 20 08 E-post:astrid.tunas @vastra.goteborg.se Svar på remiss angående förslag till Program

Läs mer

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB

Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad bolagsordning för Fastighetsbolaget Bredfjäll AB Bilaga I Styrelsen 2016-03-21 1 Diarenummer: 0035/16 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031-368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Yttrande över Förvaltnings AB Framtidens förslag till reviderad

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109

18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunfullmäktige 35 (45) 2017-06-19 Kf Ks 214 18. Motion om att inrätta en företagslots och ett näringslivsråd svar Dnr 2017/65-109 Harald Hjalmarsson (M) har för den moderata fullmäktigegruppen

Läs mer

Näringslivsrådets reglemente

Näringslivsrådets reglemente Kommunfullmäktige REGLEMENTE Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Paragraf 2015-10-26 119 Rev. 2017-06-19 107 Näringslivsrådets reglemente 2(5) Innehåll 1 Näringslivsrådets reglemente... 3 1.1 Inledning...

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Principer för ägarstyrning av regionala bolag

Principer för ägarstyrning av regionala bolag 1 Diarienummer: 0015/16 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Principer för ägarstyrning av regionala bolag Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018

Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Yrkande V Kommunstyrelsen 2017-11-22 Ärende 2.2.10 Yrkande angående uppräkning av arvoden för förtroendevalda 2018 Arvodesnivåerna ska spegla det ansvar som uppdragen innebär och möjliggöra för alla personer

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-05-25 Diarienummer 1009/15 Repronummer 173/15 Intern förvaltning Kunskapscenter mot organiserad brottslighet Bengt-Olof Berggren Telefon 031-368 05 51 E-post: bengt-olof.berggren@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021

Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott Lönepolitisk målbild 2018 och lönepolitisk vision 2021 1 Tjänsteutlåtande 2017-10-24 Diarienummer: Handläggare: Katrin Kajrud Tel: 031-368 55 12 E-post: katrin.kajrud@gotalejon.goteborg.se Punkt 20 Protokollsutdrag KS personalutskott 2017-08-30 73 Lönepolitisk

Läs mer

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, fredag 10 mars. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-6 Sara Wiik

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, fredag 10 mars. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1-6 Sara Wiik 1(10) Plats och tid Konferensrummet Rimbo, torsdagen den 9 mars 2017 kl 09.00-10.38 ande Ledamöter Ingrid Landin (MP), ordförande Hanna Stymne Bratt (S) Conny Andersson (S) Anders Olander (C) Lotta Lindblad

Läs mer

Motion av Stefan Hanna (-) om kompetensutveckling för beslutsfattare KSN

Motion av Stefan Hanna (-) om kompetensutveckling för beslutsfattare KSN 32 (56) KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2018-12-12 249 Motion av Stefan Hanna (-) om kompetensutveckling för beslutsfattare KSN-2018-0428 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen

Yttrande till Förvaltningsrätten i Göteborg i mål , laglighetsprövning enligt kommunallagen Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-09-04 Diarienummer 1289/18 Handläggare Johanna Nyström Telefon: 031-368 01 88 E-post: johanna.nystrom@stadshuset.goteborg.se Yttrande till Förvaltningsrätten

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad

Förslag till föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Göteborgs Stad Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-24 Diarienummer AN-1858/16 Handläggare: Bodil Fredriksson Telefon: 031-701 50 53 E-post: bodil.fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se Förslag till föreskrifter och riktlinjer

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument

Program Strategi Policy Riktlinje. Riktlinjer för politiska styrdokument Program Strategi Policy Riktlinje Riktlinjer för politiska styrdokument Dokumentnamn: Riktlinjer för politiska styrdokument Berörd verksamhet: Alla nämnder och förvaltningar Fastställd av: 2017-12-19 242

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB

Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Bilaga F Styrelsen 1 Diarienummer: 0094/16 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Ägardirektiv för Göteborg & Co Träffpunkt AB Förslag till beslut i styrelsen

Läs mer

Axel Josefson Mathias Sköld

Axel Josefson Mathias Sköld Handling 2019 nr 16 Ny modern styrning och ledning av Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige s förslag tillstyrker yrkande från M, L och C den 30 januari 2019 och föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1

Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen Ärende 1.1 Yttrande V, S, MP Kommunstyrelsen 2018-04-11 Ärende 1.1 Yttrande om Plan för uppföljning av utförare i konkurrensutsatt verksamhet enligt LOV år 2018 2019 I och med införande av valfrihetssystem enligt

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle

Revidering av Göteborgs stads program för e-samhälle Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-06-29 Diarienummer 1047/18 Handläggare Stefan Granlund Telefon:031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Revidering av Göteborgs

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet

Utredning gällande avgränsningar, krav samt ekonomisk ersättning för valfrihetssystem enligt LOV, daglig verksamhet Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-17 Diarienummer 0606/17 Välfärd och Utbildning Avdelning för Individ och familjeomsorg samt funktionshinder Lars Eriksson, Mona Lundahl Davies Telefon 031-3680163 E-post:

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget

Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Bilaga J Styrelsen 2016-03-21 1 Diarienummer: 58/2015 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Energieffektiviseringsuppdraget Förslag

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0762/16 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-11-18 Diarienummer 0762/16 Ledningsstaben Strategisk samordning Stefan Granlund Telefon 031-368 04 85 E-post: stefan.granlund@stadshuset.goteborg.se Reglemente för Göteborgs

Läs mer

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll

Utdrag ur Sammanträdesprotokoll 1 (1) Kommunstyrelsen Utdrag ur Sammanträdesprotokoll Sammanträde med Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Onsdag den 12 oktober 2011 Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal A 287, kl 13:30-14:34 Sekreterare

Läs mer

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2019-03-19 KLK 2018/531 Handläggare Kommunjurist Magnus Gjerstad Kansliavdelningen Magnus.Gjerstad@hassleholm.se Motion om att inrätta en samrådsgrupp inom omsorgen

Läs mer

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor ÄRENDE 10 2012-06-01 Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 115 Hemställan från Älvstranden Utveckling AB om avyttring av aktier i vilande bolag samt förvärv av lagerbolag inför kommande fastighetsförsäljningar Till Göteborgs kommunfullmäktige

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 123 Förslag till definition och arbetsformer utifrån kommunstyrelsens uppsiktsplikt Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2.

Detta yttrande gäller sättet att uttrycka sig på i tjänsteutlåtandet i förslag till beslut punkt 2. Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2015-09-23 Ärende 2.1.6 Yttrande gällande Redovisning av Kommunfullmäktiges uppdrag avseende Göteborgs Gatu AB, Kommunleasing AB och Försäkrings AB Göta Lejon, Diarienummer

Läs mer

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén

2. Regler för försäljning av lös egendom, H 1994:256, P , 16, upphör att gälla. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 69 Policy och riktlinje för försäljning och återbruk av lös egendom i Göteborgs Stads verksamheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande

Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Yttrande S, MP, V Kommunstyrelsen Ärende 0955/17 Yttrande om HR-program för Göteborgs Stad, begäran om godkännande Göteborgs stads starkaste tillgång är dess medarbetare. Staden har ett stort ansvar att

Läs mer

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund

Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument för hantering av stiftelser och samordningsförbund Bilaga H Styrelsen 2016-01-25 1 Diarenummer: 0031/15 Handläggare: Peter Berggren Tel: 031-368 54 56 E-post: peter.berggren@gshab.goteborg.se Rapport från Försäkrings AB Göta Lejon rörande inriktningsdokument

Läs mer

KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD

KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD kv^éc Uppsala KOMMUN t. to KONTORET FÖR BARN, U N G D O M OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Astrid Nyström 2012-05-03 BUN-2012-0132.00 Barn- och u n g d o m s n ä m n d e n Motion, väckt

Läs mer

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 20 Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver,

Förvaltningen föreslår att den årliga redovisningen till kulturnämnden införlivas i handlingsplanerna utifrån Kulturprogrammet framöver, Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-01 Diarienummer 1039/13 Göteborgs stadsmuseum Cornelia Lönnroth Telefon: 031-368 36 09 E-post: cornelia.lonnroth@kultur.goteborg.se Återremiss: Kompletterande uppdrag

Läs mer

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige

/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 2.1 Förslag till kommunfullmäktige 1. 1517/15 Reglemente för park- och naturnämnden Votering 12-1 2. 1200/14 Kompletterad upphandlingspolicy i enlighet med beslut i kommunfullmäktige 3. 1521/15 Utdelning

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2019-01-31 KS 2018/0056 Tel 0480-45 01 31 Kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner föreslagna ändringar i kommundirektörens

Läs mer

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Göteborgs Stads anvisning för garantibelopp i bostad med särskild service enligt Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-05-23 Diarienummer 1032/18 Handläggare Lars Eriksson Telefon: 031-3680324 E-post: lars.eriksson@stadshuset.goteborg.se Göteborgs Stads anvisning för

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden

Handlingsplan ägardialog Förvaltnings AB Framtiden Bilaga N 1 Diarienummer: 0034/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Handlingsplan ägardialog Förslag till beslut i styrelsen för Göteborgs Stadshus

Läs mer

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen

Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus AB-koncernen 1 Diarienummer: 0046/15 Handläggare: Hans Olsson Tel: 031 368 02 06 E-post: hans.olsson@stadshuset.goteborg.se Dispens från krav om anslutning till kommungemensamma ITsystem och tjänster inom Stadshus

Läs mer

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten

Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Bilaga K Styrelsen 2016-05-02 1 Diarienummer: 0058/15 Handläggare: Mats Boogh Tel: 031 368 54 55 E-post: mats.boogh@gshab.goteborg.se Rapport från Göteborg Energi AB - Biogasverksamheten Förslag till beslut

Läs mer

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY 2015-06-10 Antagen av Kommunfullmäktige 2015.407.140 KS 162/2015 1(5) Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB Bilaga G Styrelsen 2016-12-19 1 Diarienummer: 0106/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Förslag till bolagsordning för Bygga Hem i Göteborg AB

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 125 Dnr KS/2017:316. Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG. 125 Dnr KS/2017:316. Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-08-06 1 (2) Sida 125 Dnr KS/2017:316 Svar på medborgarförslag angående samordning av hedersrelaterat våld Bakgrund Marlene Stenman har

Läs mer