Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson"

Transkript

1 Handling 2016 nr 66 Yttrande över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker den av Marianne Bergman (KD) väckta motionen och föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den av Marianne Bergman väckta motionen bifalles med hänvisning till byggnadsnämndens yttrande Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen antecknade representanterna från KD, M och L som yttrande en skrivelse från den 6 april Lars Hansson (SD) antecknade som yttrande en skrivelse från den 6 april Göteborg den 6 april 2016 Göteborgs kommunstyrelse Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson 1(1)

2 Kommunstyrelsen Yttrande (KD) (M) (L) Ärende 3.3 Motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Marianne Bergman (KD) har föreslagit att Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område ska ändras så att uppsättning av solceller inte längre kräver bygglov. I dagsläget medger lagen endast att lovplikten tas bort när det gäller en- och tvåbostadshus. Vi menar att det är önskvärt med en lagändring som innebär att lovplikten kan tas bort även för flerbostadshus och andra typer av byggnader där det inte finns särskilda skäl, som exempelvis kulturhistoria, för behållande av lovplikt. Det är glädjande att denna hållning har ett brett stöd bland Göteborgs politiska partier. Göteborg ska ha en tillåtande och välkomnande attityd till investeringar i miljövänlig teknik. De nya reglerna bidrar till att underlätta för den som vill sätta upp solceller på tak, och i längden till att andelen förnybar energi ökar.

3 Yttrande (SD) Kommunstyrelsen Ärende 3.3 Motion av KD angående regler för installation av solceller Det har blivit enklare att installera solceller och producera el ut på nätet. På elbolagens hemsidor kan man läsa om hur man ska gå till väga Det finns också flera oberoende hemsidor som förklarar hur stora kostnaderna blir, och hur lång tid det tar innan en anläggning blir lönsam. 5 Det förekommer även forskning på svenska högskolor om tekniken och ekonomin för produktion av egen el. 6 Det är fortfarande ett omfattande och krångligt regelverk, och vi måste ha en strategi för att bygga ett hållbart samhälle och göra det så enkelt som möjligt att producera egen el. Genom att förenkla reglerna när det gäller bygglov för installation av solceller kan Göteborgs Stad bidra till ett hållbart samhälle. Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige föreslås besluta: Att bifalla motionen

4 Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1581/15 Repronummer 82/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon E-post: Motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område, H 191/15 Motionen Marianne Bergman (KD) föreslår kommunfullmäktige att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område. I motionen framhålls att andelen förnyelsebar energi är en av flera viktiga utmaningar för att klara klimatmålen. Ett sätt att öka den förnyelsebara energianvändningen som blir alltmer populärt är att sätta solceller på hustak eller husfasader. Sveriges kommuner har idag olika regler för när bygglov krävs för installationer av solceller på hustak eller husfasader. I en del kommuner krävs det inget bygglov för att sätta upp solceller på hustak, när dessa installeras på en- eller tvåbostadshus och så länge dessa ligger tätt emot hustaket. I Göteborgs Stad krävs det bygglov för att sätta upp solceller på hus inom detaljplanelagt område. Motionären menar att detta fördyrar och riskerar att försena en process som behöver vara så billig och smidig som möjligt för den enskilde och att staden har ett ansvar att så långt det är möjligt underlätta för de som vill sätta upp solceller. Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till byggnadsnämnden och miljö- och klimatnämnden. Remissinstansernas svar är sammanställda i nedanstående tabell. Remissinstans Beslut Kommentar Byggnadsnämnden Tillstyrker Yrkande från S, MP, V Översänder utöver tjänsteutlåtandet också yrkandet från S, MP, V som byggnadsnämndens svar på motionen. Byggnadsnämnden ser positivt till att förenkla reglerna för installation av solceller placerade på tak på en- och tvåbostadshus i Göteborgs Stad. För att kunna medge ett generellt undantag från bygglovsplikten på flerbostadshus och exempelvis kontor eller kommersiella byggnader krävs en lagändring som skulle vara bra att få till stånd. Kontorets riktlinjer 1(13)

5 Miljö- och klimatnämnden Tillstyrker bör ändras så att det endast är installation av anläggningar för solenergi som innebär en väsentlig ändring av byggnaden eller området som kräver bygglov. Bedömningen av lovplikt på tak ska vara densamma som när vi bedömer lovplikt för att byta material och kulör på taket. Miljö- och klimatnämnden ställer sig positiv till att utreda hur bygglovsreglerna kan anpassas, så att produktion av småskalig solcellsel främjas och processen kring investeringen förenklas. En sådan ändring bidrar till att kunna nå målen i det klimatstrategiska programmet där produktion av förnybar el är ett av flera prioriterade områden. Ekonomiska konsekvenser De förslagna regeländringarna leder till en minskad kostnad för den som vill installera solceller. Även om kostnaden är liten i förhållande till investeringen kan det skapa ett ökat incitament att investera i solceller. Den nya riktlinjen att solceller på tak på en- och tvåbostadshus inte kräver bygglov innebär något lägre intäkter för stadsbyggnadskontoret. Barnperspektivet Det är viktigt för kommande generationer att vi använder tillgänglig teknik som till exempel solcellsanläggningar för att skapa en hållbar stad. Jämställdhets- och mångfaldsperspektivet Remissinstanserna har inte finnit några särskilda aspekter på förslaget utifrån dessa perspektiv. Miljöperspektivet Miljöförvaltningen bedömer att en ökad installationstakt av solceller inte medför någon betydande risk för andra miljöaspekter. Det behöver till exempel inte finnas en motsättning mellan solceller och gröna tak, som också är en ambition i Göteborg att öka. Dessa kan i många fall kombineras och skapa förutsättningar för varandra. Genom att förenkla regler så att fler kan få sin energi från solceller och därigenom öka den förnyelsebara energianvändningen medverkar vi till att skapa en renare och mer hållbar miljö för alla. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2(13)

6 Omvärldsperspektivet Göteborg Energi tillhandahåller ett verktyg som heter Solkarta på sin hemsida. Solkartan erbjuder nyttig information till dem som funderar på att installera solceller eller solpaneler. På Johanneberg Science Parks hemsida finns mycket information och forskningsresultat om solceller. Stadsbyggnadskontoret tillhandahåller ett informationsblad Småskalig solenergi med råd, regler och riktlinjer. Stadsbyggnadskontoret skriver i sitt svar att detta material behöver uppdateras. En omvärldsbevakning bör ingå i utredningen för att ta på så sätt ta reda på hur andra kommuner, som har anpassat sina bygglovsregler, har resonerat och hur man har tolkat plan och bygglagen. Stadsledningskontoret Hedwig Andrén Handläggare Jessica Granath Avdelningschef Bilaga 1 Bilaga 2 Bilaga 3 Motionen Byggnadsnämndens handlingar Miljö- och klimatnämndens handlingar Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 3(13)

7 Bilaga 1 Motionen Handling 2015 nr 191 Motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Att öka andelen förnyelsebar energi är en av flera viktiga utmaningar för att klara klimatmålen. Det krävs ett genomgripande arbete på alla samhällsnivåer och en blandning av olika energislag för att lyckas, då det sannolikt inte finns något som i ett slag löser alla problem. Ett sätt att öka den förnyelsebara energianvändningen som blir alltmer populärt är att sätta solceller på tak eller väggar. Det gäller såväl privatpersoner som företag. Här har Göteborgs Stad ett ansvar att så långt det är möjligt underlätta för den som vill sätta upp solceller. Sveriges kommuner har idag olika regler för när bygglov krävs för installationer av solceller på tak och väggar. I en del kommuner krävs det inget bygglov för att sätta upp solceller på hustak, när dessa installeras på en- eller tvåbostadshus och så länge dessa ligger tätt emot hustaket. I Göteborgs Stad krävs det dock bygglov för att sätta upp solceller på hus inom planlagt område. Detta fördyrar och riskerar att försena en process som behöver vara så billig och smidig som möjligt för den enskilde. Processen tar också tid och kraft från kommunala tjänstemän. Det finns naturligtvis begränsningar som är nödvändiga att göra, där bygglov ska krävas, till exempel när det handlar om kulturhistoriskt värdefulla byggnader, men generellt behöver Göteborgs Stads regler reformeras för att förenkla uppsättning av solceller. En översyn behöver göras kring vilket regelverk andra kommuner tillämpar. Det är inte rimligt att Göteborg gör en snävare tolkning av Plan- och bygglagen än andra kommuner, och därmed försvårar uppsättning av solceller. Klimatomställningar ska så långt som möjligt göras genom att förenkla för miljövänliga alternativ. Det bör vara självklart att underlätta för den som vill sätta upp solceller på tak, och bidra till att andelen förnyelsebar energi ökar. Göteborg ska ha en tillåtande och välkomnande attityd till investeringar i miljövänlig teknik. Förslag till beslut i Kommunfullmäktige Att Göteborgs Stads regler ändras så att installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område i normalläget inte kräver bygglov, i enlighet med ovanstående resonemang Marianne Bergman (KD) Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 4(13)

8 Bilaga 2 Byggnadsnämndens handlingar Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Svar på remiss gällande motion (KD) om att förenkla uppsättning av solceller 11, dnr 1525/15 Kommunstyrelsen hade till byggnadsnämnden för yttrande översänt ovan nämnda motion. Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Tjänsteutlåtande bil. 5 (S, MP, V) ingav en skrivelse: Yrkande bil. 6 Yrkanden Hampus Hagman (KD) bifall till kontorets förslag och ordföranden Ulf Kamne (MP) bifall till tilläggsyrkandet. Propositionsordning Ordföranden ställde propositioner på beslut om bifall eller avslag till yrkandet och fann att yrkandet var med övervägande Ja besvarat. Byggnadsnämnden hade alltså beslutat: att utöver tjänsteutlåtandet översända (S, MP, V) yrkandet som byggnadsnämndens svar på motionen. Vid protokollet Agnetha Carlsson Sekreterare Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 5(13)

9 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 6(13)

10 Tjänsteutlåtande Byggavdelningen Utfärdat Mari von Sivers BN Telefon , Fax Diarienummer 1525/15 E-post: Svar på remiss gällande motion (KD) om att förenkla uppsättning av solceller Förslag till beslut Byggnadsnämnden föreslås besluta: att att bifalla motionen. översända detta tjänsteutlåtande till stadsledningskontoret som svar på Motion till kommunfullmäktige om att förenkla uppsättning av solceller. Sammanfattning Stadsbyggnadskontoret tillstyrker motionen. Kontoret kommer att se över riktlinjerna för bygglov för solenergianläggningar. Ändringen av riktlinjerna innebär att bygglov normalt inte krävs för anläggningar placerade på tak på en- och tvåbostadshus eller på komplementbyggnader till sådana hus. En förutsättning är att anläggningen är monterad längs taket och den inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Byggnaden får heller inte vara kulturhistoriskt värdefull eller ha utformningsbestämmelser i detaljplan. Stadsbyggnadskontoret Agneta Hammer Stadsbyggnadsdirektör Måns Werner Chef strategiska avdelningen Bilagor Bilaga 1. Motion till kommunfullmäktige om att förenkla uppsättning av solceller. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 7(13)

11 Ärendet Marianne Bergman, Kristdemokraterna, har lämnat en motion Motion till kommunfullmäktige om att förenkla uppsättningar av solceller som byggnadsnämnden ska besvara. I motionen föreslår Marianne Bergman att Göteborgs stad ska ändra riktlinjerna kring lovplikt för solcellsanläggningar så att det normalt inte krävs bygglov att sätta upp solceller på taket på en- och tvåbostadshus. Miljö- och klimatnämnden ska också besvara motionen. Bakgrund Stadsbyggnadskontoret har riktlinjer som säger att det normalt krävs bygglov att sätta upp solenergianläggningar på både tak och fasad om byggnaden ligger inom detaljplanerat område. Många andra kommuner i Sverige kräver inte bygglov för solenergianläggningar på tak på en- och tvåbostadshus om de monteras tätt mot taket och om byggnaden inte är kulturhistoriskt värdefull. Att installera solenergianläggningar på taket på en byggnad innebär att delar av taket byter taktäckningsmaterial. Om byggnaden ligger inom ett område med detaljplan kräver denna ändring bygglov enligt huvudregeln i 9 kap. 2 plan- och bygglagen, PBL (2010:900). Om byggnaden ligger utanför område med detaljplan krävs det däremot inte bygglov. För en- och tvåbostadshus samt komplementbyggnader till dessa hus finns det lättnader i lovplikten enligt 9 kap. 5 PBL. För dessa byggnader krävs det inte bygglov för byte av taktäckningsmaterial om ändringen inte väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Kommunerna ska tolka vad som menas med väsentlig ändring och därmed avgöra om ändringen kräver bygglov eller inte. Om en byggnad är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får den inte förvanskas. Solenergianläggningar på tak på dessa byggnader är lovpliktiga. Detsamma gäller om det finns bestämmelser i detaljplanen om takmaterial och kulör. Solenergianläggningar på fasaden innebär i stort sett alltid en väsentlig ändring av byggnaden och kräver därmed bygglov. Solenergianläggningar placerade på ställning på tomten är normalt inte lovpliktig. Anläggningen får oavsett om de kräver bygglov eller inte förorsaka olägenhet för grannarna till exempel ge oönskade reflektioner. Stadsbyggnadskontorets synpunkter Stadsbyggnadskontoret är positivt till att förenkla installation av solceller placerade på tak på en- och tvåbostadshus i Göteborgs kommun. Förenklingen bör gälla alla typer av anläggningar för solenergi, både solceller som motionen föreslår och solfångare. Solceller omvandlar solens energi till elektrisk energi och solfångare ger värme för att värma vatten. Våra riktlinjer bör ändras så att det endast är installation av anläggningar för solenergi som innebär en väsentlig ändring av byggnaden eller området som kräver bygglov. Bedömningen av lovplikt på tak ska vara densamma som när vi bedömer lovplikt för att byta material och kulör på taket. Kontorets riktlinjer bör vara att: Solenergianläggningar placerade tätt mot taket kräver inte bygglov. Om de placeras på en ställning på taket eller i en annan lutning än takets lutning är de lovpliktiga. Solenergianläggningar på taket på en kulturhistoriskt värdefull Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 8(13)

12 byggnad kräver bygglov. Solenergianläggningar som innebär en väsentlig ändring av byggnaden eller området är också lovpliktiga. Det kan vara svårt för den enskilde att avgöra om solenergianläggningen innebär en väsentlig ändring av byggnaden eller området. Vi bör förbättra informationen på hemsidan och även uppmana till kontakt med stadsbyggnadskontoret som kan svara på frågan om en specifik fastighet behöver söka bygglov. Stadsbyggnadskontoret har ett informationsblad Småskalig solenergi som behöver justeras. Ekonomiska konsekvenser Den nya riktlinjen att solceller på tak på en- och tvåbostadshus inte kräver bygglov innebär något lägre intäkter för stadsbyggnadskontoret. Vi har få ansökningar per år för solenergianläggningar på en- och tvåbostadshus. Bygglov för solenergianläggningar på tak debiteras idag med 2.225:- som en mindre fasadändring av en byggnad enligt Taxa för byggnadsnämndens verksamhet. Ekonomiska perspektivet Småhusägare som vill installera solenergianläggningar på tak behöver inte söka bygglov i de flesta fall och slipper därmed kostnader för bygglovavgift samt kostnad för att ta fram underlag för en bygglovansökan. Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv Jämställdhetsperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv Mångfaldsperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv Miljöperspektivet Bygglov kommer inte att krävas för solenergianläggningar på tak för de flesta en- och tvåbostadshusen vilket förenklar för den som vill göra en installation. Detta främjar användandet av solceller som är ett miljövänligt alternativ och en förnyelsebar energiform. Omvärldsperspektivet Stadsbyggnadskontoret har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 9(13)

13 Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område 7, 10836/15 Beslut Miljö- och klimatnämnden tillstyrker motionen. Miljö- och klimatnämnden skickar över miljöförvaltningens förslag som eget yttrande till kommunstyrelsen. Förslag Ann Karlsson (V) med instämmande av S och MP: Vi föreslår att miljö- och klimatnämnden tillstyrker motionen. Sammanfattning Motionen om att förenkla uppsättningen av solceller föreslår att Göteborgs Stad efter utredning tar bort bygglovskravet för installation av solceller så som andra svenska kommuner har gjort det. Det ska leda till en ökad installationstakt och en ökad produktion av förnybar el. Förvaltningens synpunkter Miljöförvaltningen ställer sig positiv till att utreda hur bygglovsreglerna kan anpassas, så att produktion av småskalig solcellsel främjas och processen kring investeringen förenklas. En sådan ändring bidrar till att kunna nå målen i det klimatstrategiska programmet där produktion av förnybar el är ett av flera prioriterade områden. Som nämns i motionen är det viktigt att göra en utredning på hur bygglovsreglerna kan utformas och vilka undantag man behöver ta hänsyn till. En omvärldsbevakning bör ingå i utredningen för att ta på så sätt ta reda på hur andra kommuner, som har anpassat sina bygglovsregler, har resonerat och hur man har tolkat plan och bygglagen. Miljöförvaltningen bedömer att en ökad installationstakt av solceller inte medför någon betydande risk för andra miljöaspekter. Det behöver till exempel inte finnas en motsättning mellan solceller och gröna tak, som också är en ambition i Göteborg att öka. Dessa kan i många fall kombineras och skapa förutsättningar för varandra. Exempelvis har gröna tak en kylande effekt vilket minskar effektivitetsförluster hos solpanelerna under varma dagar, då solceller förlorar i verkningsgrad. Solpaneler kan i sin tur skapa olika mikrohabitat på gröna tak vilket gynnar en mer varierad flora och fauna. En utredning bör dock inkludera miljöperspektivet och undersöka om bygglovsändringarna till exempel långsiktigt skulle kunna påverka växt- och djurlivet. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 10(13)

14 Underlag för beslut Miljöförvaltningens tjänsteutlåtande med diarienummer 10836/15 daterat den 14 januari Beslutet skickas till Kommunstyrelsen Vid protokollet Sara Alander Ordförande Derya Tumayer Justerare Mats Brodefors Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 11(13)

15 Tjänsteutlåtande Stadsmiljöavdelningen Utfärdat Peter Krahl Rydberg Diarienummer 10836/15 Telefon: E-post: Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Marianne Bergman (KD) om att ändra Göteborgs Stads regler för installation av solceller på hus inom detaljplanelagt område Kommunstyrelsen har skickat över remissen till miljö- och klimatnämnden för yttrande senast den 8 februari Förslag till beslut Miljö- och klimatnämnden skickar över miljöförvaltningens förslag som eget yttrande till kommunstyrelsen. Ärendet Motionen om att förenkla uppsättningen av solceller föreslår att Göteborgs Stad efter utredning tar bort bygglovskravet för installation av solceller så som andra svenska kommuner har gjort det. Det ska leda till en ökad installationstakt och en ökad produktion av förnybar el. Förvaltningens synpunkter Miljöförvaltningen ställer sig positiv till att utreda hur bygglovsreglerna kan anpassas, så att produktion av småskalig solcellsel främjas och processen kring investeringen förenklas. En sådan ändring bidrar till att kunna nå målen i det klimatstrategiska programmet där produktion av förnybar el är ett av flera prioriterade områden. Som nämns i motionen är det viktigt att göra en utredning på hur bygglovsreglerna kan utformas och vilka undantag man behöver ta hänsyn till. En omvärldsbevakning bör ingå i utredningen för att ta på så sätt ta reda på hur andra kommuner, som har anpassat sina bygglovsregler, har resonerat och hur man har tolkat plan och bygglagen. Miljöförvaltningen bedömer att en ökad installationstakt av solceller inte medför någon betydande risk för andra miljöaspekter. Det behöver till exempel inte finnas en motsättning mellan solceller och gröna tak, som också är en ambition i Göteborg att öka. Dessa kan i många fall kombineras och skapa förutsättningar för varandra. Exempelvis har gröna tak en kylande effekt vilket minskar effektivitetsförluster hos solpanelerna under varma dagar, då solceller förlorar i verkningsgrad. Solpaneler kan i sin tur skapa olika mikrohabitat på gröna tak vilket gynnar en mer varierad flora och fauna. En utredning bör dock inkludera miljöperspektivet och undersöka om bygglovsändringarna till exempel långsiktigt skulle kunna påverka växt- och djurlivet. Ekonomiska perspektivet De förslagna regeländringarna leder till en minskad kostnad för den som vill installera solceller. Även om kostnaden är liten i förhållande till investeringen kan det skapa ett ökat incitament att investera i solceller. Genom en ökad installationstakt av solcellsanläggningar kan det uppstå lokala arbetstillfällen för installation, drift och underhåll. Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 12(13)

16 Barnperspektivet (FN:s barnkonvention) Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Jämställdhetsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Mångfaldsperspektivet Miljöförvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån detta perspektiv. Miljöperspektivet Se under rubriken Förvaltningens synpunkter. Omvärldsperspektivet Solcellsanläggningar är väldigt synliga miljöförbättrande åtgärder som kan stärka Göteborgs profil som hållbar stad och inspirerar till fler privata initiativ. Göteborg den 14 januari 2015 Anna Ledin direktör Carin Ström avdelningschef Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 13(13)

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby

Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av småhus på obebyggda tomter i Utby Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-09-26 Diarienummer 0760/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Björn Tidland (SD) om uppförande av

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 87 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om att förlänga klätterhindret på Älvsborgsbron för att förhindra fler självmord Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd

Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Handling 2012 nr 89 Yttrande över motion av Patrik Ehn (SD) om nya Göta Älvbrons segelfria höjd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Svar på motion om bygglovsbefrielse för solceller/solfångare

Svar på motion om bygglovsbefrielse för solceller/solfångare STRÖMSTADS KOMMUN Kallelse/ärendelista Sida 3 (14) 2014-12-18 Kf 28 Ks 111 Au 153 Ks/2013-0470 Svar på motion om bygglovsbefrielse för solceller/solfångare Kommunstyrelsen föreslå besluta att motionen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 56 Kommunens ansvar för städning enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-01-10 D C) 2013. Motion om avgiftsbefrielse för bygglov av solceller

Sammanträdesdatum 2013-01-10 D C) 2013. Motion om avgiftsbefrielse för bygglov av solceller ._,.,,~,~....,...,,,,,_. ~.. SALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2013-01-10 D C) 2013 20 (37) 15 Motion om avgiftsbefrielse för bygglov av solceller Dnr 2012/212 INLEDNING

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat BN Diarienummer 1449/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-12-28 BN 2016-01-19 Diarienummer 1449/15 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95, E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Yttrande över motion om

Läs mer

SAlA Bilaga KS 2012/277/1

SAlA Bilaga KS 2012/277/1 SAlA Bilaga KS 2012/277/1 KOMMUN SALA KO lu KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp (S) 1(1) 2012-11-13 KommunsivrAisens förvaltning Ink. 2012-12- 1 2 Svar på motion om avgiftsbefrielse för bygglov av solceller

Läs mer

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket.

Remissinstanser Motionen har remitterats för yttrande till trafiknämnden som hört Trafikverket. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-03-22 Diarienummer 1503/15 Repronummer 103/16 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se, H 169/15 Jörgen Fogelklou

Läs mer

Stadsarkitektkontoret Sida 1 (5) SOLFÅNGARE OCH SOLCELLER. riktlinjer för hantering av bygglov gäller alla typer av byggnader

Stadsarkitektkontoret Sida 1 (5) SOLFÅNGARE OCH SOLCELLER. riktlinjer för hantering av bygglov gäller alla typer av byggnader informerar Stadsarkitektkontoret 03-2017 Sida 1 (5) SOLFÅNGARE OCH SOLCELLER riktlinjer för hantering av bygglov gäller alla typer av byggnader Kommunen vill verka för en omställning till förnyelsebar

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 223 Yttrande över Motion av Mats Mattsson (SD) om att snarast stoppa arbetet med Västlänken och utreda Länkverkets samhällsnytta Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag

Läs mer

Anneli Hulthén Malin Hagenklev

Anneli Hulthén Malin Hagenklev Handling 2015 nr 32 Bemyndigande till fastighetsnämnden om köp av fastigheten Backa 75:20 från Rysåsen Fastighets AB m.m. Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2016-09-21 Ärende 3.3 Yttrande gällande Motion av Axel Josefson (M), Ann Catrine Fogelgren (L) och David Lega (KD) om att ändra ägardirektivet för Förvaltning AB Framtiden

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ----

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter ---- Handling 2017 nr 241 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev

Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Ulf Kamne Malin Hagenklev Handling 2015 nr 87 Verksamhetsområde för Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten 2015 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet.

En förutsättning för att ett planarbete ska påbörjas är att ett planavtal skrivs där parterna är överens om innehållet. 2014-11-06 Dnr 0735/13 Planbesked Karlavagnsgatan Byggnadsnämnden har den 25 november 2014 461 beslutat att starta detaljplan för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsgatan enligt produktionsplan för

Läs mer

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL

Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport 2017:26 Altander, solcellspaneler och solfångare i PBL Kommunstyrelsen 2018-01-24 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2017:589 Malai Bierfeldt 016-710 10 18 1 (2) Kommunstyrelsen Ordförandebeslut i brådskande ärende Yttrande över remiss Boverkets rapport

Läs mer

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag

Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Handling 2017 nr 110 Ägardirektiv för Göteborgs Stads Upphandlingsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får

Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Handling 2015 nr 126 Yttrande över motion från Mats Eriksson (SD) och Lars Hansson (SD) om att ingen post skall ge högre ersättning än vad ett kommunalråd får Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 49 Göteborg Energi AB:s hemställan om avyttring av ägarandel i Lidköping Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige

Handling 2016 nr 71. Till Göteborgs kommunfullmäktige Handling 2016 nr 71 Yttrande över motion av David Lega (KD) och Marianne Bergman (KD) om att Göteborgs Stad begär hos regeringen att få vara försökskommun i utredningen om privat initiativrätt för detaljplaner

Läs mer

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15

Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Yttrande MP, S, V Kommunstyrelsen Ärende 3.2 Yttrande angående Motion av Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M) om att tillskapa fler båtplatser i Göteborg, H 81/15 Göteborg är en stad där friluftslivet

Läs mer

Ulf Kamne Lina Isaksson

Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2017 nr 5 Förslag till reviderat och uppdaterat reglemente rörande fasta arvoden i Göteborgs Stads inköp och upphandlingsnämnd Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft

Remissvar till Miljö- och energidepartementet Rapport från Energimyndigheten och Naturvårdsverket om kommunal tillstyrkan av vindkraft Kommunstyrelsen Datum 2017-11-29 Diarienummer 1205/17 Till Miljö- och energidepartementet m.registrator@regeringskansliet.se m.remisser-energi@regeringskansliet.se Remissvar till Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Remiss av förslag till strategi för ökad användning av solel [ER 2016:16], samt Förslag till heltäckande solelstatistik

Remiss av förslag till strategi för ökad användning av solel [ER 2016:16], samt Förslag till heltäckande solelstatistik TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Kommunledningskontoret 2016-12-15 Avdelningen för biosfär och hållbar utveckling Lennart Erfors 044-136160 lennart.erfors@kristianstad.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Remiss av

Läs mer

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 231 Avgifter för resa till och från arbete/studier i annan kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i

Läs mer

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB. Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2017 nr 82 Fusion av AB Gothenburg European Office och Göteborgs Stadshus AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag

Läs mer

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet

Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-05-04 317, Dnr 0410/16 Remiss från Trafikverket - Samråd vägplan E45 Slakthusmotet Tidigare behandling Bordlagt den 20 april 2016, 274. Handlingar Stadsledningskontorets

Läs mer

Ärende 25. Motion om en handlingsplan för solenergi i Karlskoga kommun

Ärende 25. Motion om en handlingsplan för solenergi i Karlskoga kommun Ärende 25 Motion om en handlingsplan för solenergi i Karlskoga kommun Protokollsutdrag 1 (3) Sammanträdesdatum Samhällsbyggnadsnämnden 2015-10-15 SBN 123 SBN 2015.0261 Motion om en handlingsplan för solenergi

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ulf Kamne Lina Isaksson Handling 2016 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Anneli Hulthén Lina Isaksson

Anneli Hulthén Lina Isaksson Handling 2013 nr 138 Yttrande över motion av Kjell Björkqvist (FP) och Birgitta Ling-Fransson (FP) om en utredning över var och hur framtida kollektivtrafik kan utformas med skilda körbanor Till Göteborgs

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag:

Stadsbyggnadskontoret hade ingett ett utlåtande: Härefter beslöt byggnadsnämnden med ändring av kontorets förslag: Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-06-21 Granskning av detaljplan för bostäder vid Theres Svenssons gata inom stadsdelen Lundbyvassen 284, dnr 0434/13 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelen Lundbyvassen

Läs mer

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen

Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen Yrkande V, MP Kommunstyrelsen 2018-01-10 Ärende 2.1.11 Yrkande avseende Förvärv av mark för nyproduktion av bostäder i Lövgärdet och försäljning av befintliga fastigheter i Rannebergen På kommunfullmäktigemötet

Läs mer

Svar på motion om att verka för att gynna solen som energikälla till kommunens bostads- och fastighetsbestånd

Svar på motion om att verka för att gynna solen som energikälla till kommunens bostads- och fastighetsbestånd 1(5) Micael Holm tel. 040-626 8412 Micael.holm@svedala.se Tjänsteskrivelse 2017-09-29 Dnr: 2016-000113 Svar på motion om att verka för att gynna solen som energikälla till kommunens bostads- och fastighetsbestånd

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över Kraftsamling för framtidens energi, SOU 2017:2

Yttrande till kommunstyrelsen över Kraftsamling för framtidens energi, SOU 2017:2 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-03-06 Diarienummer: 01074/2017 Stadsmiljöavdelningen Peter Krahl Rydberg Telefon 031-368 37 91 E-post: peter.krahl.rydberg@miljo.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ----

Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket ---- Handling 2016 nr 65 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) angående avtal mellan Göteborgs Stad och migrationsverket Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen

Handling 2017 nr 62. Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Handling 2017 nr 62 Yttrande över motion av Kristina Palmgren (L) om möjlighet till sopsortering och återvinning i Slottsskogen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 117 Förslag till effektivare utnyttjande av fastighetsbeståndet inom Göteborgs Stadshus AB:s lokalkluster Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker

Läs mer

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort

Förslag från Färdtjänstnämnden om avgift för färdtjänstresor och färdtjänstens månadskort Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-01-26 Diarienummer 1447/14 Repronummer 10/15 Facknämnder Stadsutveckling Christina Gustafsson Telefon 031-368 04 45 E-post: christina.gustafsson@stadshuset.goteborg.se Förslag

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15-12:25, 13:15-15:35

Miljö- och byggnadsnämnden Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15-12:25, 13:15-15:35 1 Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag 2019-04-11, kl. 08:15-12:25, 13:15-15:35 Beslutande Anne Kolni Peter Kristensson Magnus Bylin Els-Marie Ragnar, ej 69-70 Anders Tenghede Peter Lanzén 69-70

Läs mer

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten

Verksamhetsområde 2016 Göteborgs Stads allmänna vattentjänster; vatten, spillvatten och dagvatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-02-11 Diarienummer 0429/16 Repronummer 0037/16 Stadsutveckling Christina Bertilson Telefon 031-368 02 14 E-post: christina.bertilson@stadshuset.goteborg.se Verksamhetsområde

Läs mer

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 37 Hemställan från Göteborg Energi AB Fusion mellan Ale Energi och Ale Fjärrvärme AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter

Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter Yttrande (SD) Kommunstyrelsen 2017-11-29 Ärende 2.1.1 Älvstranden AB:s hemställan om försäljning av aktier innehållande enskilda fastigheter SD har ingen representant i Stadshus AB, trots att vårt parti

Läs mer

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

---- Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 81 Strategisk näringslivsdialog Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande den 10 mars 2016

Läs mer

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ----

Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag ---- Handling 2017 nr 236 Ägardirektiv för Förvaltnings AB Framtidens dotterbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets förslag i tjänsteutlåtande

Läs mer

Solceller på ditt tak?

Solceller på ditt tak? Solceller på ditt tak? Carola Jarnung Energi- och klimatrådgivare Sida 1 Energi- och klimatrådgivning Kostnadsfri och oberoende rådgivning till företag, föreningar och privatpersoner i Helsingborg! Sida

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16

Kommunstyrelsen Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Kommunstyrelsen 2016-03-23 Protokollsanteckning (KD, M, L) Ärende 3. Dnr 0624/16 Yttrande till Förvaltningsrätten i mål 2889-1 laglighetsprövning enligt kommunallagen Ledamöterna i Göteborgs kommunstyrelse

Läs mer

Stadsbyggnadskontoret Stockholm

Stadsbyggnadskontoret Stockholm Stadsbyggnadskontoret Stockholm Stadsbyggnadskontorets uppdrag Övergripande planering för bostäder, arbetsplatser, miljö och infrastruktur. Ta fram program och detaljplaner, handlägga bygglov, ge bidrag

Läs mer

Underlag med anledning av Solna stads tjänsteskrivelse

Underlag med anledning av Solna stads tjänsteskrivelse Solna stad, Byggnadsnämnden Sändlista Underlag med anledning av Solna stads tjänsteskrivelse Brf Brunnsviken har mottagit en tjänsteskrivelse från Solna stad med anledning av vår ansökan om att få producera

Läs mer

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun

Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Kommunfullmäktige Handling 2019 nr 133 Försäljning av fastigheterna Lerum Härskogen 1:7 och 1:8 i Lerums kommun Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Tjänsteutlåtande Utfärdat 2016-08-24 Diarienummer 0347/16 Ledningsstaben Lina Isaksson Telefon 031-368 04 09 E-post: lina.isaksson@stadshuset.goteborg.se Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-08-31 Diarienummer 1111/15 Repronummer 239/15 Välfärd och Utbildning Sven Höper Telefon 031-3680113 E-post: sven.hoper@stadshuset.goteborg.se Utredning av skolverksamheten

Läs mer

Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15. Peter Kristensson Kjell Dahlberg

Plats och tid Centrumhuset, Högholmen, torsdag , kl. 08:15. Peter Kristensson Kjell Dahlberg 1 KALLELSE/underrättelse till sammanträde Ledamot som är förhindrad deltaga i sammanträde inkallar vederbörande ersättare att tjänstgöra. Öppna sammanträdet börjar kl. 08:30 Ärenden 2-4 Plats och tid Centrumhuset,

Läs mer

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken

Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Handling 2015 nr 222 Yttrande över motion av Lars Hansson (SD) och Jörgen Fogelklou (SD) om tilläggshandling för avtalet om Västsvenska paketet gällande Västlänken Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar:

---- Vid behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen förekom skiljaktiga meningar: Handling 2018 nr 63 Yttrande över motion av David Lega (KD) om att utveckla företagslotsens arbete genom informationsinsatser Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén

Ann-Sofie Hermansson Jonas Andrén Handling 2016 nr 118 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om ett program för ungdomsbostäder Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016

Handling 2015 nr 197. Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Handling 2015 nr 197 Förslag om i vilka tidningar uppgift om tid och plats m m för kommunfullmäktiges sammanträden ska införas under 2016 Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn

Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Yrkande V Kommunstyrelsen 2018-08-22 Ärende 2.2.21 Yrkande om handlingsplan för särskilt begåvade barn Utbildningsnämnden har begärt igångsättningsbeslut för ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade

Läs mer

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen

Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Yrkande (SD) Kommunstyrelsen 2016-11-23 ärende 3.2 Yrkande om motion från Liberalerna om sopsortering i Slottsskogen Liberalerna föreslår i denna motion möjliggöra sopsortering och återvinning i Slottsskogen.

Läs mer

Förslag till ändrade riktlinjer och avgifter för bygglov för

Förslag till ändrade riktlinjer och avgifter för bygglov för Förvaltning Anna Mattsson Martin Lindahl Diarienummer 2014-05-28 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden solenergianläggningar Ärendebeskrivning solenergianläggningar har arbetats fram utifrån att det via telefonsamtal

Läs mer

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden

Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden Kommunstyrelsen 2019-03-11 1 (3) Kommunledningskontoret Ledningsstab Lars-Anders Tranefors 016-710 46 27 KSKF/2018:443 Kommunstyrelsen Svar på motion - Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas

Läs mer

500- respektive 100-årsjubiléer i Stockholm Motion (2016:9) av Rickard Wall (-)

500- respektive 100-årsjubiléer i Stockholm Motion (2016:9) av Rickard Wall (-) Utlåtande 2017:159 RII (Dnr 106-128/2016) 500- respektive 100-årsjubiléer i Stockholm Motion (2016:9) av Rickard Wall (-) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2016:9)

Läs mer

107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443)

107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2019-04-30 Sida 1(3) 107 Svar på motion Inför trygghetsbelysning och kaosbelysning i Eskilstunas utsatta områden (KSKF/2018:443) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten

Motion av Mikael Jansson (SD) angående folkomröstning om trängselskatten Tjänsteutlåtande Utfärdat 2010-05-06 Diarienummer 0579/10 Repronummer 134/10 Stadsutveckling och samhällsanalys Stadsutveckling Annette Borg Telefon 031-368 02 82 E-post: annette.borg@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft

Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö och vattenkraft Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-19 Diarienummer 1052/17 Stadsutveckling Henrik Levin, Anna Cognell Telefon 031-368 03 90 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Yttrande över remiss Promemoria Vattenmiljö

Läs mer

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019

Förslag om avgifter för färdtjänstresor och månadskort 2019 Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-09 Diarienummer 1845/17 Handläggare Bo Carlryd Telefon: 031-3680329 E-post: bo.carlryd@stadshuset.goteborg.se Förslag om avgifter för färdtjänstresor

Läs mer

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018.

Stadsledningskontoret föreslår att förändringen sker från och med den 1 januari 2018. Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-04 Diarienummer 1418/16 Stadsutveckling Anna Cognell Telefon 031-3680390 E-post: anna.cognell@stadshuset.goteborg.se Begäran hos Länsstyrelsen om överlåtelse av tillsynsansvar

Läs mer

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB

Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen Ärende Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB Yrkande (S) (M) (MP) (V) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2017-01-25 Ärende 2.1.6 Yrkande angående ägardirektiv för HIGAB AB FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige föreslås besluta Att följande

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Ersätter tidigare utsänd handling Handling 2015 nr 221 Kommunikationsprogram för Göteborgs Stad Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ----

Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden ---- Handling 2017 nr 81 Återrapportering till kommunfullmäktige av ärendet om att kretslopp och vattennämnden avbryter arbetet med fler vattenposter i staden Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum

Protokoll (nr 6) Sammanträdesdatum Närvarande Ledamöter Ordföranden Ann-Sofie Hermansson (S), samt Jonas Ransgård (M), Ulf Kamne (MP), Daniel Bernmar (V), Mariya Voyvodova (S), Helene Odenjung (L), David Lega (KD) ( 123-124), Kristina Tharing

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-10-01 Diarienummer 0993/12 Repronummer 256/15 Kommunikation/Demokrati Klas Forsberg Telefon 031-3680618 E-post: klas.forsberg@stadshuset.goteborg.se Riktlinjer e-förslag

Läs mer

63 Stadigvarande serveringstillstånd för Östanå Hotell och Konferens AB. 65 Delegeringsbeslut för redovisning i november 2017

63 Stadigvarande serveringstillstånd för Östanå Hotell och Konferens AB. 65 Delegeringsbeslut för redovisning i november 2017 Protokoll Tillsyns- och tillståndsnämnden Sida 1 av 11 Ärendeförteckning 60 Sammanträdesdagar för Tillsyns- och tillståndsnämnden år 2018 61 Reviderad taxa för bygglovsverksamheten 62 Riktlinjer för bygglovsbefrielse

Läs mer

Planbesked angående nya bostäder och hotell/vandrarhem inom fastigheten Kviberg 741:169

Planbesked angående nya bostäder och hotell/vandrarhem inom fastigheten Kviberg 741:169 Tjänsteutlåtande Till Byggnadsnämnden 2013-04-30 Diarienummer: 0560/12 Gunilla Haellquist Telefon: 031-368 17 09 E-post: fornamn.efternamn@sbk.goteborg.se Planbesked angående nya bostäder och hotell/vandrarhem

Läs mer

Uppdrag att överväga ytterligare åtgärder som kan undantas från kravet på bygglov

Uppdrag att överväga ytterligare åtgärder som kan undantas från kravet på bygglov PM 2015:62 RII (Dnr 110-258/2015) Uppdrag att överväga ytterligare åtgärder som kan undantas från kravet på bygglov Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 11 maj 2015 Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri

Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Yttrande S MP V Kommunstyrelsen 2018-10-17 Ärende 1222/18 Yttrande angående motion om att införa tillståndsplikt för tiggeri Motionärens förslag har, som påpekas i förvaltningens tjänsteutlåtande, redan

Läs mer

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse

Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Göteborg den 27 april Yrkande (M) (L) (KD) Kommunstyrelsen 2018-05-02 Ärende 3.1 Ang. Motion av Martin Forsell (VägV) m fl om att utreda möjligheterna att starta upp en egnahemrörelse Martin Forsell (VägV)

Läs mer

Tredimensionell fastighetsbildning kompletterande lagtekniska

Tredimensionell fastighetsbildning kompletterande lagtekniska Bilaga 3:11 till kommunstyrelsens protokoll den 26 januari 2005, 23 PM 2005 RIII (Dnr 001-4007/2004) Tredimensionell fastighetsbildning kompletterande lagtekniska frågor Remiss från Justitiedepartementet

Läs mer

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann

Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats. Ann-Sofie Hermansson Christina Hofmann Handling 2017 nr 1 Redovisning av motioner som väckts i kommunfullmäktige och som ännu ej besvarats Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15

Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2015-06-19 Diarienummer 0447/15 Repronummer 191/15 Stadsutveckling Hedwig Andrén Telefon 031-368 02 33 E-post: hedwig.andren@stadshuset.goteborg.se Motion av Axel Josefson (M)

Läs mer

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning

Göteborgs Stads yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Kommunstyrelsen Datum 2019-04-10 Diarienummer 0490/19 Socialdepartementet 103 33 Stockholm s yttrande över Promemoria om behov av hjälp med andning och sondmatning Förslag till lagändring anser att det

Läs mer

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.

Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke. Handling: Stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande. Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2016-10-25 Granskning av detaljplan för bostäder vid Södra Vårvindsgatan inom stadsdelarna Kyrkbyn och Bräcke 457, dnr 0643/12 Ovan nämnda detaljplan inom stadsdelarna

Läs mer

Anneli Hulthén Jonas Andrén

Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 200 Yttrande över motion av Jörgen Fogelklou (SD) om ändrad uthyrningspolicy för Göteborgs kommunala fastighetsbolag Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen

Läs mer

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag

Begäran om revidering av riktlinjer för Göteborgsförslag Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Diarienummer 1473/18 Handläggare Helena Österlind Telefon:031-368 0228 E-post: helena.osterlind@stadsledningskonoret.goteborg.se Begäran om revidering

Läs mer

BYGGSAMVERKAN VÄSTRA GÖTALAND

BYGGSAMVERKAN VÄSTRA GÖTALAND Foto: Kajsa Reimers HANDLÄGGARSTÖD FÖR UTVÄNDIGA ÄNDRINGAR 1 Inledning Denna handledning är framtagen under 2018 och 2019 av handläggare från Ulricehamns kommun och Bollebygds kommun i samverkan med Länsstyrelsen

Läs mer

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner

Remissvar - Boverkets utvärdering av tidsfrister och förslag till sanktioner Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-08-16 BN 2017-08-29 Diarienummer 0451/17 Avdelningen för verksamhetsstyrning Sven Boberg Telefon 031-368 16 95 E-post: sven.boberg@sbk.goteborg.se Remissvar - Boverkets utvärdering

Läs mer

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice

Central momsfunktion - överföring av momsredovisning från kommunstyrelsen till nämnden för intraservice Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-15 Diarienummer 1380/16 Handläggare Magnus Borelius, Ywonne Bergkvist Telefon: 031-3680023, 031-3680362 E-post: fornamn.efternamn@forvaltning.goteborg.se

Läs mer

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ----

Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor ---- Handling 2018 nr 184 Klimatpåverkan från Göteborg Stads tjänsteresor Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker beslutssats 1 och 2 med viss justering i yrkande

Läs mer

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga G Styrelsen Diarienummer: 0022/16. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga G Styrelsen 2016-06-13 1 Diarienummer: 0022/16 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Higab AB:s utredning av kommunfullmäktiges

Läs mer

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson

Ann-Sofie Hermansson Lina Isaksson Handling 2016 nr 64 Yttrande över motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att ändra parkeringstalen för centrala Älvstaden och Masthuggskajen Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens

Läs mer

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg

Planbesked gällande flerbostadshus vid Volrat Thamsgatan (Johanneberg 17:7) inom stadsdelen Johanneberg Stadsbyggnadskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-10-08 Byggnadsnämnden 2018-10-23 Diarienummer 0781/17 Handläggare Hamid Akhlaghi Boozani Telefon: 031-368 15 78 E-post: hamid.akhlaghi.boozani@sbk.goteborg.se

Läs mer

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén

Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB. Anneli Hulthén Jonas Andrén Handling 2015 nr 229 Göteborg Energi ABs hemställan om framtida inriktning för Skövde Biogas AB Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen tillstyrker stadsledningskontorets

Läs mer

31Medborgarförslag angående Folkets Park

31Medborgarförslag angående Folkets Park 157 Lunds kommun Sammanträdesprotokoll 1 Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2013-01-09 31Medborgarförslag angående Folkets Park Dnr KF 2012/0102 Sammanfattning Ulf Berggren har föreslagit att Folkparksbyggnaden

Läs mer

Fler bygglovsbefriade åtgärder

Fler bygglovsbefriade åtgärder Civilutskottets betänkande 2017/18:CU32 Fler bygglovsbefriade åtgärder Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om ändringar i plan- och bygglagen. Lagändringarna innebär att det

Läs mer

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11

Remiss från Socialdepartementet ändrade regler om retroaktivitet avseende efterlevandestöd Ds 2017:11 Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-12 Diarienummer 0760/17 Välfärd och utbildning Avdelningen för Individ- och familjeomsorg och Funktionshinder Lena Lundin Telefon 031-368 03 01 E-post: lena.lundin@stadshuset.goteborg.se

Läs mer

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar

Läs mer

Förslag till handbok Elnät i fysisk planering behandling av. av ledningar och stationer i fysisk planering och i tillståndsärenden

Förslag till handbok Elnät i fysisk planering behandling av. av ledningar och stationer i fysisk planering och i tillståndsärenden PM 2013:101 RIII (Dnr 315-596/2013) Förslag till handbok Elnät i fysisk planering behandling av ledningar och stationer i fysisk planering och i tillståndsärenden Remiss från Svensk Energi Remisstid den

Läs mer

Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet

Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet Handling 2016 nr 144 Yttrande över motion av Björn Tidland (SD) om Skansen Lejonet Till Göteborgs kommunfullmäktige Kommunstyrelsens förslag Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar: Den

Läs mer

Återrapportering av tidigare motionsbehandling gällande satsning på solenergi. Dnr KS 2010-350 (2007-KS0167)

Återrapportering av tidigare motionsbehandling gällande satsning på solenergi. Dnr KS 2010-350 (2007-KS0167) Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2010-11-02 FALKENBERG 342 Återrapportering av tidigare motionsbehandling gällande satsning på solenergi. Dnr KS

Läs mer