Årsredovisning Sammanfattning och slutsats. Sida 1(30) Dalslands folkhögskola. Datum Diarienummer 001 1,1 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning Sammanfattning och slutsats. Sida 1(30) Dalslands folkhögskola. Datum Diarienummer 001 1,1 2014"

Transkript

1 Sida 1(30) Årsredovisning (Uppföljning 2013) Rapporten skapad av Ann-Katrin Lundblad, Rapportstatus: Godkänd 1. Sammanfattning och slutsats har under 2013 att arbeta med medborgarperspektivet utifrån följande uppdrag: Budgetarbetet för 2013 försvårades av en rad, för verksamheten, sena och därmed oklara beslut. Ett exempel på detta är nya hyreskostnader till Västfastigheter. Kontrakt är skrivna vilket gör att vi börjar få översikt av dess konsekvenser. Lärarnas lönepåslag för 2012 har vi inte fått kompensation för vilket vi fört med oss in i Stor osäkerhet rådde rörande regionbidragets storlek i framtiden och speciellt för 2014, skulle ev. åtgärder genomföras redan under 2013? Omorganiseringen med bildandet av en gemensam förvaltning för de sju folkhögskolorna i regionen skapar ett kostnadstryck med en puckeleffekt som diskuterades under Osäkerhet råder även vad gäller faktureringsunderlag från Region-IT. Till följd av de ekonomiska osäkerhetfaktorerna under 2013 gjorde styrelsen en hemställan om att använda eget kapital under 2014, dock kom denna inte att bifallas. Vid regionstyrelsens möte togs beslut om att skall få en kompensation för ökade hyreskostnader om inför Mycket glädjande är att finns med i investeringsplanen för , dock är inte det slutliga beslutet taget. I Trollhättan har vi numera ett avtal för lokalerna (fastighetsbolaget Balder) i stället för tre, vilket ger trygghet och annan möjlighet att planera verksamheten långsiktigt. Sammantaget blev resultatet för året kr. I vår verksamhet arbetar vi för det livslånga lärandet genom att erbjuda utbildningar för att få bl. a. högskolebehörighet. Vi kommer att fortsätta med utbildningar riktade till dyslektiker, invandrare och särskilda afasi-kurser. Dessutom kommer vi att bedriva SMF utbildning och uppdragsutbildningar för att möjliggöra för personer att komma ut på arbetsmarknaden. Folkhögskolan i Trollhättan har tecknat avtal med AF om sysselsättningsplatser inom projektet RESA. Skolan i Trollhättan har tillsammans med Verdandi sökt medel från Allmänna arvsfonden för att starta verksamhet för arbetssökande med psykisk ohälsa eller med psykiska funktionshinder, denna ansökan kom inte att bifallas. Vi har aktivt att arbeta för spridning av kultur i olika former. Jämställdhet är ett viktigt fokus i vårt arbete, liksom vi arbetar aktivt för en bättre miljö. arbetar för att se till att vår information kan nås av alla oavsett eventuella funktionsnedsättningar. Arbetet fortsätter med att göra känd i Färgelanda kommun, likväl som i övriga Dalslandskommuner. Folkhögskolan skall vara en naturlig knutpunkt för utbildning och kultur. Filialen i Trollhättan skall fortsätta sitt arbete med utbildningar för t.ex. afatiker och invandrare. I det regionala uppdraget har i Färgelanda och Trollhättan ett särskilt ansvar för att metodutveckla och beskriva arbetet med vuxna dyslektiker.

2 Sida 2(30) Dessutom skall skolan fortsätta sitt särskilda utvecklingsarbete kring flexibelt lärande. Under året har en person påbörjat distansstudier till folkhögskolelärare. En person fortsätter sitt andra distansår för att bli folkhögskolelärare, En person läser till specialpedagog på distans samt en har läst pedagogik. Till detta kommer ett antal kortkurser, samt deltagande i internationell konferens. Rektor för har deltagit i rektorsfortbildningen. Möjligheter: Att skapa och erbjuda attraktiva utbildningar. Att vara kulturbärare i närområdet. Att verka för ett jämställt och jämlikt samhälle. Att ge framtiden en bättre miljö. Att ombyggnationen av internatet möjliggör ett boende med hög standard. Risker: Konsekvenser av att ett nytt regionbidrag. Övriga osäkerhetfaktorer såsom kostnader Region-IT och puckelkostnad gemensam förvaltning. Kostnader för att skapa en bättre miljö. Att den nödvändiga ombyggnationen ytterligare förskjuts. Likvärdighetsprincipen mellan skolorna faller om inte ombyggnationen genomförs. Risken är uppenbar att avlopps och vattenläckage fortsätter. Folkhögskolekansliet har under året bildats med start den 1 februari då tf förvaltningschef tillsattes. En plan för arbetet med bildandet av den gemensamma organisationen skapades av rektorsgruppen som består av rektorer för de sju regionsägda folkhögskolorna. Denna rektorsgrupp har utgjort ledningsgrupp för arbetet under hela Ett gränssnitt som hanterar uppgiftsfördelning mellan skola och kansli har upprättats samt därefter andra dokument som en följd av gränssnittsdokumentet. Det gemensamma kansliet består nu av 400% tjänst som hanterar ledning, ekonomi, samverkan, IS/IT, och HR. Kansliet har sitt säte i Vänersborg och arbetar med gemensamma folkhögskolefrågor inom ramen för sitt uppdrag. Folkhögskolekansliet finns organisatoriskt under regionutvecklingsnämnden och rapporterar till utförarstyrelserna för de sju folkhögskolorna. har under 2013 att arbeta med verksamhetsperspektivet utifrån följande uppdrag: Skolans huvudsakliga uppgift är utbildning. För att kunna bedriva en kvalitativt god verksamhet krävs samarbete t.ex. med andra aktörer inom Västra Götalandsregionen, kommuner, Arbetsförmedling, Försäkringskassa och studieförbund. En god kvalitet kräver också kompetensutveckling av personalen. Livsstilsfrågor och kulturella aktiviteter har också en given plats i verksamheten.

3 Sida 3(30) I avsnittet ovan har det regionala uppdraget beskrivits, till detta kommer de sju statliga uppdragen: 1. Den gemensamma värdegrunden. 2. Det mångkulturella samhällets utmaningar. 3. Den demografiska utmaningen. 4. Det livslånga lärandet. 5. Kulturverksamhet. 6. Personer med funktionshinder. 7. Folkhälsa, hållbar utveckling och global rättvisa. Staten har fyra syften med sitt stöd: Stödja verksamheter som bidrar till att stärka och utveckla demokratin. Bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang för att delta i samhällsutvecklingen. Bidra till att utjämna utbildningsklyftorna och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället. Bidra till att bredda intresset för ökad delaktighet i kulturlivet. All vår verksamhet skall genomsyras av vårt statliga och regionala uppdrag. Möjligheter: Att genom en kunnig och välutbildad personal bedriva en kvalitativt god verksamhet för framtida efterfrågan. Att genom en miljömedveten personal och studerandekår påverka framtiden. Att genom att arbeta med livsstilsfrågor bidra till en god folkhälsa. Att kunna bidra till en god arbetsmarknad för alla. Risker: Att inte kunna rekrytera kunniga och välutbildade lärare på grund av låga löner och geografisk placering. Att inte få till stånd ett gott samarbete i viktiga nätverk. har under 2013 att arbeta med medarbetarperspektivet utifrån följande uppdrag: Att genom en god arbetsmiljö stärker personalen och håller nere sjukfrånvaron. Att få möjlighet till kompetensutveckling stärker den professionella rollen för alla. Det är viktigt att i samband med medarbetarsamtalet tillsammans formulera en individuell utvecklingsplan. För att kunna rekrytera kompetenta och behöriga lärare får inte löneklyftan till andra liknande verksamheter öka utan i stället minska. Mångfaldsperspektivet ska beaktas vid rekryteringar. Möjligheter: Att satsa på kompetensutveckling. Att satsa på en god arbetsmiljö. Risker: Vid kommande pensionsavgångar kan svårigheter att rekrytera på grund av löneläget och den geografiska placeringen uppkomma. Ekonomiska osäkerheter som redogörs för under inledningen av årsredovisningen.

4 Sida 4(30) 2. Verksamhetens övergripande uppdrag I det statliga uppdraget till folkhögskolorna anges fyra syften med uppdraget samtidigt som sju verksamhetsområden pekas ut. Syftena med statens bidrag till folkbildningen är att: - stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, - bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang - att delta i samhällsutvecklingen (genom t ex politiskt, fackligt, kulturellt eller annat ideellt arbete) - bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället, bidra till att bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet. Regionalt uppdrag får skolan av kulturnämnden: Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar att vara en viktig aktör på vuxenutbildningens område. Genom att utveckla sin särart som folkbildare är skolorna en aktiv part i utvecklingen av den lokala kulturverksamheten. Utbudet av kurser beslutas av respektive skola, men folkhögskolorna har ett gemensamt ansvar att rikta sig till hela regionen. Folkhögskolorna prioriterar särskilt deltagare med låg formell utbildning och personer som står långt från arbetsmarknaden Ett etablerat och väl känt utbildnings-, utvecklings- och kulturcentrum för Fyrbodal I förordningen om statsbidrag till folkbildningen anges de övergripande målen. All verksamhet som skolan bedriver skall försöka nå dessa mål. Utjämna utbildningsklyftor och höja utbildningsnivån Minst 144 deltagare enligt bidragstilldelning. (5 163 deltagarveckor) Därav minst 10 deltagare på Livslinjen och minst 10 deltagare på flexibelt lärande. Minst 2 uppdragsutbildningar Minst 2 projekt Stärka och utveckla demokratin Demokrati i undervisningen

5 Sida 5(30) Kursråd, deltagarråd Teman Deltagarenkäter, intervjuer Aktiva åtgärder mot segregation Invandrarlinje Uppdrag för Trollhättans stad Teman Verksamhet för socialt eftersatta grupper Långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna på Livslinjen Minst 20 deltagare på Dyslexiinriktning Verksamhet för afatiker Sysselsättningsplatser tillsammans med AF Trollhättan. Distansutbildningar Metoder för individuell undervisning Mentorssamtal utifrån metoden MI Datorer i undervisningen 2013 Under 2013 var de största frågorna lokalfrågorna i Färgelanda och Trollhättan, samt de ekonomiska förutsättningarna. Utifrån förutsättningarna har lyckats väl vad gäller antalet kursdeltagare, kontaktskapande verksamhet m.m. Mycket glädjande är att ett antal rikspolitiker har varit på besök i vår verksamhet. Nyasfalterat vid lokalerna i Färgelanda vilket underlättar för rullstolsburna. I det statliga uppdraget till folkhögskolorna anges fyra syften med uppdraget samtidigt som sju verksamhetsområden pekas ut. Syftena med statens bidrag till folkbildningen är att: - stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin, - bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang

6 Sida 6(30) - att delta i samhällsutvecklingen (genom t ex politiskt, fackligt, kulturellt eller annat ideellt arbete), - bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället, bidra till att bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet. Regionalt uppdrag får skolan av kulturnämnden: Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar att vara en viktig aktör på vuxenutbildningens område. Genom att utveckla sin särart som folkbildare är skolorna en aktiv part i utvecklingen av den lokala kulturverksamheten. Utbudet av kurser beslutas av respektive skola, men folkhögskolorna har ett gemensamt ansvar att rikta sig till hela regionen. Folkhögskolorna prioriterar särskilt deltagare med låg formell utbildning och personer som står långt från arbetsmarknaden 3. Medborgar-/Patient-/Kundperspektivet Vi erbjuder utbildningar för att få högskolebehörighet. Dessutom erbjuder vi utbildningar för dyslektiker, afatiker, invandrare, långtidssjukskrivna och långtidsarbetslösa. Vi har även en utbildning för hästskötare. Under 2013 genomfördes 3st. studiemotiverande folkhögskolekurser (SMF), där fortsättning följer under I samarbete med studieförbund och kommuner har en kulturvecka genomföras. Under våren har samverkan skett med kulturprojektet Imagine. Under hösten genomfördes en zzkonsert. Olika kulturaktiviteter ingår i studierna. En folkhälsoföreläsning genomfördes för politiker i Dalslandskommunerna. Ett internationellt studiebesök med deltagare från flera europeiska länder genomfördes under året, studiebesök gjordes på våra skolor, Chalmers m. fl. platser. Vi erbjuder lokaler för kulturarrangemang. Deltagarrepresentation i personalråd, kursråd och deltagarråd. Deltagarenkäter med uppföljande intervjuer. Undervisning med deltagarinflytande. Jämtegrerad budget och budgetuppföljningar. Jämställdhetsperspektiv på anställningar, inriktningar och föreläsare. Alla chefer ska gå utbildning i jämställdhet när så behövs. Nyanställda har genomfört regionens web-baserade miljö utbildning och även styrelsen har fått information om tillvägagångssätt för att genomföra den. Fortsatt uppföljning av planen för handikappanpassning av information, lokaler och omgivning. Projekt: "Arbete för det goda livet" avslutades i april 2013 och VTA (Vägen till arbete) kommer att avslutas under Vår förhoppning är att kunskaperna som har frambringats under projektet Arbete för det goda livet kommer nya projekt till gagn i framtiden.

7 Sida 7(30) 3.1 Verksamheternas mål i medborgar-/patient-/kundperspektivet Verksamheten ska genomsyras av ett demokratiskt förhållningssätt. Deltagaranpassade studieformer. Demokratiskt arbetssätt i undervisningen. Deltagarstyrning i kursråd och deltagarråd. Teman om demokrati, i undervisningen. Uppföljning i deltagarenkäter och intervjuer. Västra Götalandsregionen ska långsiktigt stärka sin konkurrenskraft, samt att Dalslands folkhögskola skall bli mer känd i närområdet. Aktivitet: Kursdeltagarna deltar i utbildning för ett framtida yrkesliv. VTA (Vägen till arbete) avslutas under Genomföra utbildning för hästskötarexamen. Genomför SMF kurs med inriktning handel. Erbjuda uppdragsutbildningar inom attraktiva områden. Skolan ska öka antalet personer som genomgår vuxenutbildning. Antalet deltagarveckor finansierade med statsbidrag av Folkbildningsrådet och kan i liten utsträckning påverkas av skolan. Tillhandahålla verksamhet för personer i olika åldrar, med olika bakgrunder, olika sociala och

8 Sida 8(30) kulturella förhållanden. Erbjuda distansutbildningar. Erbjuda uppdragsutbildningar. Att bedriva undervisning som är individuellt anpassad till alla oavsett kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsidentitet och ålder. Öka tillgången till kultur. Samverka med olika kulturorganisationer. Tillhandahålla lokaler för kulturevenemang. Involvera kultur i undervisningen genom kulturaktiviteter, studiebesök, studieresor och gästföreläsare. Erbjuda varierande kulturaktiviteter. Ge förutsättning för deltagarnas eget utövande av kulturaktiviteter. Öka jämställdheten. Analys av löner, i samband med löneöversyn och anställningar, för män och kvinnor för att identifiera omotiverade skillnader. Ett jämställdhetsperspektiv vid nyanställningar. Ett jämställdhetsperspektiv vid utvecklande av nya verksamheter för jämn fördelning av deltagare utifrån kön, ålder och kulturell bakgrund. Ha ett jämställdhetsperspektiv vid anlitande av föreläsare och konsulter (har inte anlitat någon konsult). Chefer och handläggare ska genomgå utbildning i jämställdhet när behov finns och möjlighet

9 Sida 9(30) ges. Uppföljning av verksamhetens Jämställdhets- och Mångfaldsplan. (Inom ramen för ny förvaltning) Öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Anpassa informationen på vår webbplats för att vara tillgänglig för personer med olika funktionsnedsättningar. Fortsatt uppföljning av planen för handikappanpassning av lokaler och omgivning. Undervisningen ska vara tillgänglig, så långt möjligt, för alla oavsett funktionsnedsättning. Verksamheten ska vara medveten om vikten av ett gott bemötande av alla människor. Västra Götalandsregionen ska vara ledande i arbetet med att minska de egna verksamheternas negativa miljöpåverkan. Öka användandet av ekologiska livsmedel, men detta är ofta förknippat med en högre prislapp. Fortsatt arbete med att minska energiåtgången. Övergå från fossila bränslen till mer miljövänliga. Hybridbil kommer att ersätta dieselbil under våren 2014, beställning gjord. Användningen av miljö- och hälsofarliga kemikalier ska fasas ut. Minska antalet resta mil i tjänsten genom att samåka och åka mer kollektivt, samt att fler telefonmöten sker. Verksamheten ska genomsyras av ett demokratiskt förhållningssätt.

10 Sida 10(30) Deltagaranpassade studieformer. Demokratiskt arbetssätt i undervisningen. Deltagarstyrning i kursråd och deltagarråd. Teman om demokrati, i undervisningen. Uppföljning i deltagarenkäter och intervjuer. Västra Götalandsregionen ska långsiktigt stärka sin konkurrenskraft, samt att Dalslands folkhögskola skall bli mer känd i närområdet. Aktivitet: Kursdeltagarna deltar i utbildning för ett framtida yrkesliv. VTA (Vägen till arbete) avslutas under Genomföra utbildning för hästskötarexamen. Genomför SMF kurs med inriktning handel. Erbjuda uppdragsutbildningar inom attraktiva områden. Skolan ska öka antalet personer som genomgår vuxenutbildning. Antalet deltagarveckor finansierade med statsbidrag av Folkbildningsrådet och kan i liten utsträckning påverkas av skolan. Tillhandahålla verksamhet för personer i olika åldrar, med olika bakgrunder, olika sociala och kulturella förhållanden. Erbjuda distansutbildningar. Erbjuda uppdragsutbildningar. Att bedriva undervisning som är individuellt anpassad till alla oavsett kön, etnisk tillhörighet,

11 Sida 11(30) trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsidentitet och ålder. Öka tillgången till kultur. Samverka med olika kulturorganisationer. Tillhandahålla lokaler för kulturevenemang. Involvera kultur i undervisningen genom kulturaktiviteter, studiebesök, studieresor och gästföreläsare. Erbjuda varierande kulturaktiviteter. Ge förutsättning för deltagarnas eget utövande av kulturaktiviteter. Öka jämställdheten. Analys av löner, i samband med löneöversyn och anställningar, för män och kvinnor för att identifiera omotiverade skillnader. Ett jämställdhetsperspektiv vid nyanställningar. Ett jämställdhetsperspektiv vid utvecklande av nya verksamheter för jämn fördelning av deltagare utifrån kön, ålder och kulturell bakgrund. Ha ett jämställdhetsperspektiv vid anlitande av föreläsare och konsulter (har inte anlitat någon konsult). Chefer och handläggare ska genomgå utbildning i jämställdhet när behov finns och möjlighet ges. Uppföljning av verksamhetens Jämställdhets- och Mångfaldsplan. (Inom ramen för ny förvaltning)

12 Sida 12(30) Öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Anpassa informationen på vår webbplats för att vara tillgänglig för personer med olika funktionsnedsättningar. Fortsatt uppföljning av planen för handikappanpassning av lokaler och omgivning. Undervisningen ska vara tillgänglig, så långt möjligt, för alla oavsett funktionsnedsättning. Verksamheten ska vara medveten om vikten av ett gott bemötande av alla människor. Västra Götalandsregionen ska vara ledande i arbetet med att minska de egna verksamheternas negativa miljöpåverkan. Öka användandet av ekologiska livsmedel, men detta är ofta förknippat med en högre prislapp. Fortsatt arbete med att minska energiåtgången. Övergå från fossila bränslen till mer miljövänliga. Hybridbil kommer att ersätta dieselbil under våren 2014, beställning gjord. Användningen av miljö- och hälsofarliga kemikalier ska fasas ut. Minska antalet resta mil i tjänsten genom att samåka och åka mer kollektivt, samt att fler telefonmöten sker. 3.2 Insatser för kommunikation De sju regionsägda folkhögskolorna har en gemensamt antagen marknadsföringsplan som hanterar det övergripande marknadsföringsarbetet. Vid upprättandet av denna plan skapades en gemensam marknadsföringsgrupp som arbetar med att förvekliga planens intentioner. Varje skola arbetar lokalt med kommunikationsinsatser till de personer som är lokalt förankrade. Det kan vara lokala politiker, tjänstemän och potentiella deltagare. Dessa insatser har som mål att marknadsföra och informera om den verksamheten specifikt. Detta sker i traditionella medier, sociala medier samt personliga möten. Alla skolor samarbetar även kring större kommunikationsinsatser som har syftet att få ut

13 Sida 13(30) folkhögskola som begrepp och utbildningsform. Detta sker t.ex. på folkhögskolans dag, bokmässan och gemensamma annonser i t.ex. Cupé. Vi utbildar varje år 4-8 deltagare på varje skola till ambassadörer för våra folkhögskolor, Dessa är sedan med och arrangerar gemensamma insatser samt finns med på lokala mässor, studiebesök på skolorna osv. Ett väl utvecklat Intranät och en funktionell och informativ utformning av vår webbplats. Folkhögskolorna har en gemensam SIS funktion. Mentorskap och utveckling av "Motiverande samtal" i mentorsamtalen. Deltagarinflytande i personalråd, kursråd och deltagarråd. Deltagarenkäter med uppföljande intervjuer. Undervisning med deltagarinflytande. Ett väl utbyggt nätverk med kommuner, studieförbund, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Högskolan Väst och andra. Folkhögskolan vill aktivt bidra till skapandet och tillhandahållande av såväl lokala son regionala kompetensplattformar. 3.3 Rättighetsfrågor Jämställdhetsintegrering Analys av löner, i samband med löneöversyn och anställningar, för män och kvinnor för att identifiera omotiverade skillnader. Ett jämställdhetsperspektiv vid nyanställningar. Ett jämställdhetsperspektiv vid utvecklande av nya verksamheter för jämn fördelning av deltagare utifrån kön, ålder och kulturell bakgrund. Ett jämställdhetsperspektiv vid anlitande av föreläsare och konsulter. Chefer och handläggare ska gå utbildning i jämställdhet när behov finns och möjlighet ges. Fortsatt en stående punkt på dagordningen vid alla arbetsplatsträffar och på ledningsgruppsmöten. Uppföljning av verksamhetens Jämställdhets- och Mångfaldsplan. Funktionshinder Anpassa informationen på vår webbplats för att vara tillgänglig för personer med olika funktionsnedsättningar.

14 Sida 14(30) Fortsatt uppföljning av planen för handikappanpassning av lokaler och omgivning. Undervisningen ska vara tillgänglig, så långt möjligt, för alla oavsett funktionsnedsättning. Verksamheten ska vara medveten om vikten av ett gott bemötande av alla människor. Mångfald Uppföljning av verksamhetens Jämställdhets- och Mångfaldsplan. Att ha ett mångfaldsperspektiv vid antagning av deltagare. Att bedriva undervisning som är individuellt anpassad till alla oavsett kön, etnisk tillhörighet, trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsidentitet och ålder. Att ta tillvara deltagarnas olika kulturella bakgrunder och kunskaper i undervisningen. Att ha ett mångfaldsperspektiv vid nyanställning och anlitande av föreläsare och konsulter. 4. Verksamhets-/Processperspektivet Folkhögskolekansliet arbetar aktivt med att finna synergier mellan skolorna för att på så sätt effektivisera de verksamhetsprocesser som skolornas arbete nyttjar. Detta har under 2013 fått som resultat att en gemensam växellösning för alla skolor beslutats om. Denna växel kommer skolorna efter hand att succesivt gå över till. På så sätt ges möjlighet till effektivare och bättre service inom detta område. Under senare delen av året och början av 2014 arbetar en grupp med att kartlägga verksamhetsprocesser kopplat till deltagarnas väg genom våra skolor. Från det att deltagaren först får kontakt med skolan till dess att hen lämnar skolan. Arbetet syftar till att finna gemensamma lösningar och handlingssätt för att på så sätt effektivisera och kvalitetssäkra skolornas hantering av olika system. Under året har ett gemensamt gränssnittsdokument tagits fram som hanterar förhållandet mellan skolan och kansliet. I det dokumentet klargörs fördelningen mellan skolornas uppdrag och kansliets kring en rad uppgifter. Detta dokument är fortsatt levande och utvecklas och korrigeras för att stödja den verksamhet som skolorna driver och utvecklar. Verksamhetens övergripande mål är att erbjuda utbildning för ett livslångt lärande. Detta gör vi genom en individuellt utformad undervisning. Vi erbjuder våra deltagare utbildning för grundläggande/särskild behörighet för högskolestudier. Dessutom har vi utbildning för dyslektiker, invandrare och afatiker. Genom samarbete i olika nätverk och projekt erbjuder vi också hästskötarutbildning och utbildning för invandrare. På sommaren har vi bl. a. Dalslandskurser för pensionärer och afatikerkurs. Vi erbjuder även visst mått av

15 Sida 15(30) distansutbildningar. En förutsättning för detta är ett gott samarbete med andra utbildningsanordnare, kommuner, Arbetsförmedling och Försäkringskassa med flera. Andra förutsättningar är väl fungerande mentorskap och kompetensutveckling. Vi ska också arbeta aktivt med livsstilsfrågor. Även kulturfrågor ska ha en given plats i verksamheten. Kurs och konferensverksamheten är under stark utveckling. För vårt fortsatta utvecklingsarbete är det nödvändigt att belsutad investering fullföljs. 4.1 Verksamheternas mål i verksamhets-/processperspektivet Ekonomgruppen (som består av alla ekonomer på de regionsägda folkhögskolorna) har tillsammans med rektorsgruppen under hösten diskuterat vilka gemensamma nyckeltal som skolorna skulle kunna använda under Målet med nyckeltalen är att kunna kartlägga och göra jämförelser mellan skolorna och samtidigt få en bra bild av olika kostnader och resultat på en gemensam övergripande nivå. Arbetet med kartläggningen av skolornas verksamhetsprocesser har som mål att skapa samordningsvinster kring licenser, mindre antal olika system, mer verksamhetsanpassade system samt en kunskapsbank kring dessa som är likadan på alla skolor. Fortsatt implementering av mål- och verksamhetsplanen i verksamheten. (Under 2014 skall en ny verksamhetsplan arbetas fram för nästa period och utifrån att Västra Götalands folkhögskolor inte längre är egna förvaltningar.) Arbeta för ett livslångt lärande. Utveckla nya verksamhetsformer som bidrar till ett livslångt lärande. Undervisning för dyslektiker, invandrare och afatiker. Dalslandskurser för pensionärer, samt öppna för andra sommarverksamheter. Kompetensutveckling för all personal. Flexibelt lärande. SMF särskilt i Trollhättan där arbetslösheten är mycket hög. Förhoppning att "Arbete för det goda livet" kam fortsätta i någon form.

16 Sida 16(30) Öka jämställdheten. Ha ett jämställdhetsperspektiv vid antagning till utbildningarna. Ha ett jämställdhetsperspektiv vid utveckling av nya verksamheter. Ha ett jämställdhetsperspektiv vid anlitande av konsulter och föreläsare. Ha ett jämställdhetsperspektiv vid anställning av personal. Chefer och anställda ska gå utbildning i jämställdhet. Miljödiplomering där även hänsyn tages till kostnader som är förknippade med diplomeringen. Båda enheterna har miljökommittéer och fortsatt arbete med vår Miljöplan. Miljöfrågor skall vara ett stående inslag vid introduktionen av nya deltagare och boende på internatet. 4.4 Prestationer Minst 144 deltagare enligt bidragstilldelning. (5 163 deltagarveckor) Därav minst 10 deltagare på Livslinjen och minst 10 deltagare på flexibelt lärande. Minst 2 uppdragsutbildningar Minst 2 projekt Antalet deltagarveckor finansierade med statsbidrag som utdelas av Folkbildningsrådet och kan i låg grad påverkas av skolan. Analyslänkar (Länkar saknas)

17 Sida 17(30) 4.5 Miljömål I möjligheten att miljödiplomeras ligger även möjligheten att sätta miljömålen aktivt på pränt. Strategiska mål: Sänka sjukfrånvaron. Friskvårdsteman i undervisningen. Höjd friskvårdsersättning till personalen. Hälsoundersökning vart tredje år. Arbetsmiljöundersökning för all personal varje år. Genomföra medarbetarsamtal och dokumentera individuella utvecklingsplaner. Implementera lönekriterier för att göra dem kända för alla. Strategiska mål: Ökat samarbete mellan enheterna Gemensam kompetensutveckling. Gemensamt utvecklingsarbete. Gemensamma personalaktiviteter. Strategiska mål: Öka jämställdheten Beakta jämställdhetsperspektivet vid anställning, lönesättning och verksamhetsutveckling mm. Jämställdhet skall vara en ständig punkt på ledningsgruppsmöten och arbetsplatsträffar. Analys av lönerna för män och kvinnor.

18 Sida 18(30) 5 Medarbetarperspektivet En medarbetarenkät har genomförts under Denna gång var enkäten gemensam för alla verksamheter i Västra Götalandsregionen. Medarbetarenkätens resultat på förvaltningsnivå beskriver en organisation som fungerar bra och har god prestationsnivå. Vi har förbättringsområden inom framförallt målkvalité för folkhögskolorna, samtidigt ser vi att de andra områden som enkäten omfattar har godkända eller bra resultat. Medarbetarna upplever sig ha bra arbetstakt, god delaktighet, god effektivitet, gott socialt klimat, få bra återkoppling och har ett lärande arbete. Våra medarbetare upplever sig vidare ha tillfredsställande ledarskap och ser behovet av att arbeta vidare för att bibehålla ett gott arbetsklimat. 5.1 Verksamheternas mål i medarbetarperspektivet Strategiska mål: Sänka sjukfrånvaron. Friskvårdsteman i undervisningen. Höjd friskvårdsersättning till personalen utgörs av 500 kr per termin, dvs 1000 kr per år.. Arbetsmiljöundersökning för all personal varje år. Genomföra medarbetarsamtal och dokumentera individuella utvecklingsplaner. Implementera nya lönekriterier för att göra dem kända för alla. Strategiska mål: Ökat samarbete mellan enheterna. Gemensam kompetensutveckling. Gemensamma personalaktiviteter. Strategiska mål: Öka jämställdheten.

19 Sida 19(30) Beakta jämställdhetsperspektivet vid anställning, lönesättning och verksamhetsutveckling mm. Jämställdhet skall vara en ständig punkt på ledningsgruppsmöten och arbetsplatsträffar. Analys av lönerna för män och kvinnor. 5.3 Personalstruktur Månad: Källa: Koncern PA Redovisningskub Tillfälligt anställda Avser: Personalgrupp Andel Totalt kvinnor Andel män Utbildning, kultur och fritid 4 0,0% 100,0% Kök, städ, tvätt 1 100,0% 0,0% Totalt 5 20,0% 80,0% Andel tillfälligt anställda av samtliga anställda Andel Andel Kvinnor 4,0% 3,8% Män 28,6% 26,7% Totalt 12,8% 12,2% Månad: Källa: Koncern PA Redovisningskub Antal anställningar Könsfördelning Avser: Antal Andel kvinnor Andel män Antal Andel kvinnor Andel män Utbildning, kultur och fritid 21 66,7% 33,3% 23 69,6% 30,4% Teknik, hantverkare 4 0,0% 100,0% 4 0,0% 100,0% Kök, städ, tvätt 8 87,5% 12,5% 8 75,0% 25,0% Administration 6 66,7% 33,3% 6 66,7% 33,3% Totalt 39 64,1% 35,9% 41 63,4% 36,6% Månad: Ofrivilliga deltider

20 Sida 20(30) Källa: Koncern PA Redovisningskub Avser: Personalgrupp Ofrivilligt deltidsanställda Tillsvidareanställda Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Utbildning, kultur och fritid Teknik, hantverkare 4 4 Kök, städ, tvätt Administration Totalt Andel ofrivilliga deltidsanställda av tillsvidareanställda Kvinnor 0,0% 4,0% Män 0,0% 9,1% Totalt 0,0% 5,6% 5.4 Personalvolym Antal anställningar Aktuell månad innevarande år Aktuell månad föregående år Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Utbildning, kultur och fritid Teknik, hantverkare Kök, städ, tvätt Administration Totalt Det finns två ofrivilligt deltidsanställda en lärare och ett kvinnligt köksbiträde. Köksbiträdet kompletterar sin anställning med 25% sysselsättning från deltidssjukskriven kvinna. 5.5 Sjukfrånvaro Månad: Källa: Koncern PA Redovisningskub Sjukfrånvaro, procent av ordinarie arbetstid per personalgrupp och kön Sjukfrånvaro Avser: Kvinnor Män Totalt Utbildning, kultur och fritid 3,7% 12,3% 5,5% Teknik, hantverkare 2,3% 2,3% Kök, städ, tvätt 10,6% 10,6% 10,6% Administration 1,7% 0,2% 1,1% Totalt 5,2% 6,1% 5,4% Sjukfrånvaro, procent av ordinarie arbetstid Kvinnor 5,2% 4,9%

21 Sida 21(30) Män 6,1% 4,8% Totalt 5,4% 4,9% Andel långtidssjukfrånvaro Andel Andel Kvinnor 56,1% 50,9% Män 76,6% 60,9% Totalt 62,7% 53,8% Personalfrånvaron härrör sig i stort av två personal där åtgärder och planer finns för båda. Under året har mannen varit mer sjukskriven än under föregående år. Hälsan och arbetslivet är inkopplat och behandling sker av företagsläkare. För kvinnan fortsätter anpassning av arbetsuppgifter. 5.6 Bemanningsföretag har inte använt sig av bemanningsföretag. 5.7 Jämställdhet och mångfald har 39 anställda och JÄMIX ska endast redovisas vid minst 100 anställda. 6. Övrigt Vill återigen poängtera att det är av yttersta vikt att den planerade renoveringen av internatet genomför, det är en förutsättning för att kunna utveckla skolan på sikt. Oro finns kvar för läckage i vatten och avlopp i Färgelanda. skall ha samma förutsättningar som de övriga regionägda skolorna. I Trollhättan behöver vissa personalutrymmen, toaletterna och några lektionssalar i B-huset att rustas upp.

22 Sida 22(30) 7. Ekonomiperspektivet Under hösten 2013 beslutade samtliga folkhögskolestyrelser att finansiera det nyskapade folkhögskolekansliet. Fördelningen av finansieringen baserades på storleken av regionstöd, statligt stöd, antal anställda samt ett grundläggande stöd från varje skola. Omfattning och fördelning av stödet beskrivs i tabellen nedan: Skola Totalt/halvår SEK (Aug-Dec) Agnesberg Billströmska Dalsland Fristad Grebbestad Göteborg Vara Totalt Finansiering för folkhögskolornas förvaltningschef 2013 har inte belastats folkhögskolornas ekonomier. För att kunna få en gemensam bild av de sju folkhögskolornas ekonomier krävs att alla skolorna har en gemensam syn på hur man bokför olika kostnader på skolorna. För att åstadkomma detta har ekonomerna på skolorna gemensamt gått igenom kontoplanen och enats om hur vi ska kontera de olika kostnaderna. Ekonomerna och rektorerna på skolorna har tagit fram nyckeltal som kommer att följas upp årligen från och med verksamhetsåret Exempel på nyckeltal är: andel deltagarveckor per kurstyp bruttovinst kök hyreskostnad lärartäthet total kostnad per deltagarvecka 7.1 Verksamheternas mål i ekonomiperspektivet s viktigaste ekonomiska mål är att ha en god ekonomisk hushållning, en jämtegrerad budget i balans och en god likviditet. Med tanke på vad som anges i

23 Sida 23(30) dokumentets inledning är resultatet bra, men insatserna har inneburit att personal under vissa perioder har belastats hårt. 7.2 Ekonomiskt resultat har budgeterat ett nollresultat för Resultatet uppgår till 59 tkr (- 117 tkr 2012) och är 176 tkr högre än förra året. Skolans personalkostnader är lägre än budgeterat, samt att vi fått tre stycken kurser med SMF (Studie Motiverande Folkhögskolekurs) som genererat ca 1, 1 miljoner kronor via statsbidrag samt intäkter från gemensamt projekt med Ljungskile och Grebbestad. Resultaträkning (mnkr) Årsvärden Avvikelse Förändring Utfall Budget Utfall budget/ utfall/utfall utfall % Statsbidrag 9,8 9,9 10,3 0,0-4,5% Erhållna bidrag 12,0 11,0 10,1 1,0 18,5% Övriga intäkter 3,3 5,6 4,4-2,3-24,6% Verksamhetens intäkter 25,1 26,5 24,8-1,4 1,3% Personalkostnader -17,0-18,7-17,6 1,7-3,4% Övriga kostnader -7,9-7,6-7,1-0,3 11,1% Avskrivningar -0,1-0,3-0,2 0,1-22,0% Verksamhetens kostnader -25,1-26,6-25,0 1,4 0,6% Finansiella intäkter/kostnader m.m. 0,0 0,1 0,0 0,0 Obeskattade reserver 0,0 0,0 0,0 0,0 Resultat 0,1 0,0-0,1 0,1 7.3 Åtgärder vid ekonomisk obalans Det råder ingen ekonomisk obalans i år. 7.4 Eget kapital hade år 2013 ett ingående eget kapital på 883 tkr. Det egna kapitalet har medvetet upparbetats för att möta de osäkerheter som föreligger för folkhögskolorna, samt

24 Sida 24(30) för att kunna användas när renovering har skett. Styrelsen beslöt om att ansöka om att använda det egna kapitalet under 2014 och Ansökan kom att avslås. Regionstyrelsen kom att fatta beslut om att tillföra kr för att kompensera ökade hyreskostnader, detta beslut gäller för Investeringar För 2013 är låneramen 484 tkr. Förvaltningen har enbart använt en liten del av investeringsutrymmet under Bokslutsdokument och noter Analyslänkar Bokslutsdokument, noter 2013 Protokollsutdrag styrelsen 30/1-14../../userfiles/1/documents/1935_2512_5F76A.xlsx../../userfiles/1/documents/1935_2512_D283D.jpg

25 Sida 25(30) REGIONFULLMÄKTIGES PRIORITERADE MÅL Antalet självskador och självmordsförsök ska minska Uppmärksamhet hos personalen på tecken på psykisk ohälsa hos deltagarna. Regionala utvecklingsinsatser ska bidra till fler jobb i Västra Götaland LiA (Lärande i Arbetslivet) SMF (Studiemotiverande folkhögskola) Utbildning till hästskötare. Regionala utvecklingsinsatser ska leda till ett breddat och hållbart näringsliv Om vi får vara med. Användningen av fossil energi i Västra Götaland ska minska Ombyggnation av internat måste ske för att energikonsumtionen skall kunna gå ned ytterligare. Antalet resta mil i tjänsten ska minska, bl. a. undersöks möjligheterna att använda teknik för möten via web etc. Användningen av miljö- och hälsofarliga kemikalier i den egna verksamheten ska fasas ut

26 Sida 26(30) Policy för inköp av hälsofarliga kemikalier antagen av styrelsen och den har informerats om till all personal. Utbildning av inköpsansvariga. Alla verksamheter ska arbeta systematiskt med miljöledningssystem Miljökommitté finns på båda enheterna. Miljöfrågor är stående punkt på arbetsplatsträffar och ledningsgruppsmöten. Miljöbron har tidigare anlitats. Andelen som reser kollektivt istället för att åka bil ska öka. Kollektiva färdmedel rekommenderas vid tjänsteresor. Styrelsen har antagit en resepolicy som grundas på Västra Götalandsregionens resepolicy. Barn och ungdomars tillgång till kultur ska öka vid de verksamheter, institutioner och organisationer som regionen stöder Teaterbesök en gång per termin. Konsert en gång per termin. Muséebesök Undervisning i keramik och konsthantverk Besök på konstutställningar De fria kulturaktörernas roll ska stödjas för att uppnå en god geografisk spridning av kulturaktiviteter Kulturvecka genomförs i samarbete med studieförbunden och Färgelanda kommun. (Var tidigare två men kommun och studieförbund säger sig bara kunna genomföra en kulturvecka.)

27 Sida 27(30) Sjukfrånvaron ska fortsätta att minska Friskvårdsteman i undervisningen. Höjd friskvårdsersättning till personalen från 800 till 1000 kronor per år. Hälsoundersökning vart tredje år. Arbetsmiljöundersökning för all personal varje år. Genomföra medarbetarsamtal och dokumentera individuella utvecklingsplaner. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska fortsätta minska Implementera lönekriterier för att göra dem kända för alla. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska i princip vara obefintliga. Västra Götalandsregionen ska sträva efter en jämnare könsfördelning Vi kommer att arbeta med målet genom att Ha ett jämställdhetsperspektiv vid nyanställningar. Ha ett jämställdhetsperspektiv vid utvecklande av nya verksamheter för jämn fördelning av deltagare utifrån kön. Ha ett jämställdhetsperspektiv vid anlitande av föreläsare och konsulter. Chefer och handläggare ska gå utbildning i jämställdhet. Alla verksamheter ska ha kostnadskontroll och redovisa ekonomisk balans exklusive beviljad användning av eget kapital Stor restriktivitet ska gälla för användning av det egna kapitalet

28 Sida 28(30) Alla verksamheter ska öka sin produktivitet och effektivitet. Våra deltagare har i ökad utsträckning behov av särskilt stöd vilket gör att produktivitetskrav och effektivitetskrav är svåra att leverera. Vi förutsätter även att de regiongemensamma insatserna med beställningsportal m.m. skall bidra till att vi kan effektivisera, men detta förutsätter att vi har tillgång till de uppkopplingar som krävs. Här krävs en bättre samverkan från region-it så att de små enheterna får samma möjligheter som de större. Sena beslut är svåra att hantera budgetmässigt. Antalet resta mil i tjänsten ska minska, bl. a. undersöks möjligheterna att använda teknik för möten via web etc, samt de första försöken kom att genomföras. Bra 1) Totalt antal resta mil under 2012 var 4 321, under 2013 uppgick antalet resta mil till 6 161, denna ändring härrör sig i stor utsträckning till att personal från kom att uppbära tjänsten som IT/IS samordnare, vilket medförde en stor mängd resor. Den gemensamma förvaltningen har även medfört att fler personer har varit föranledda att resa på gemensamma möten. 2) Rektor för Dalsands folkhögskola har varit på rektorsfortbildning med avslutningsresa till Belgrad. En resa om ca. 238 mil. Två personer från Trollhättan har varit på internationell konferens. I annat fall inga flygresor. 3) Antal videokonferenser har ökat under året då vi har fått de tekniska möjligheterna Rapporteras i årsredovisning. Alla Användningen av miljö- och hälsofarliga kemikalier i den egna verksamheten ska fasas ut Utmärkt Policy för inköp av hälsofarliga kemikalier antagen av styrelsen och den har informerats om till all personal. Utbildning av inköpsansvariga. Finns inga utfasningsämnen på skolan.

29 Sida 29(30) Alla verksamheter ska arbeta systematiskt med miljöledningssystem OK Den centrala förvaltningen har inte arbetat med miljöledningssystem. Vid styrelsemöte den 30/ kommer genomgång av miljöarbetet att ske som informationspunkt för styrelsen. Här måste vi ta ett beslut hur vi skall arbeta i framtiden. Miljökommitté finns. Alla verksamheter som Västra Götalandsregionen bedriver i egen regi eller finansierar ska ingå i tillgänglighetsdatabasen Vi finns med i tillgänglighetsdatabasen. Utmärkt Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ska minska Det finns i princip inga löneskillnader mellan män och kvinnor. Utmärkt Heltid ska vara norm vid tillsvidareanställning Bra Vi har för tillfället två personer som önskar heltid och som inte har det: en anställd om 75% i kök (som jobbar 100% då 25% är vikariat för en som är sjukskriven). Vi har en lärare som är anställd 60% men önskar 100%. Kompetensbehov styr vilka procentsatser som kan gälla. Västra Götalandsregionen ska klara sin egen kompetensförsörjning Bra Har ingen från bemanningsföretag inne. Satsning görs på att höja bl. a. lärarkompetensen vilket visas i första sidans sista stycke. Samverkan kommer att ske i större utsträckning vad gäller kompetensutveckling/kompetensförsörjning inom folkhögskoleförvaltningen. REGIONFULLMÄKTIGES UPPDRAG

30 Sida 30(30) Alla verksamheter ska ha kostnadskontroll och redovisa ekonomisk balans Stor restriktivitet ska gälla för användning av det egna kapitalet Styrelsen kom att ansöka om att använda eget kapital under Men fick avslag på sin ansökan. Kompensation för ökade hyreskostnader för 2014 kommer att utgå med kr. Alla verksamheter ska öka sin produktivitet och effektivitet, men våra deltagare har i ökad utsträckning behov av särskilt stöd vilket gör att produktivitetskrav och effektivitetskrav är svåra att leverera. Vi förutsätter även att de regiongemensamma insatserna med beställningsportal m.m. skall bidra till att vi kan effektivisera, men detta förutsätter att vi har tillgång till de uppkopplingar som krävs. Här krävs en bättre samverkan från region-it så att de små enheterna får samma möjligheter som de större. Sena beslut är svåra att hantera budgetmässigt. Utförarstyrelserna ska i dialog med beställarna säkerställa att effektiviseringskravet inte hanteras som ett generellt sparbeting som fördelas ut jämnt över hela organisationen Styrelsen efterlyser en aktiv dialog med beställarstyrelsen dvs. Kulturnämnden. Tvååriga överenskommelser/avtal mellan beställare/uppdragsgivare och utförare ska tecknas Kommer att ta kontakt med Hälsan och Arbetslivet för att skriva dokument för de kommande två åren.

Dalslands folkhögskola kommer under 2014 att arbeta med medborgarperspektivet utifrån följande uppdrag:

Dalslands folkhögskola kommer under 2014 att arbeta med medborgarperspektivet utifrån följande uppdrag: Sida 1(16) Detaljbudget 2014 1. Sammanfattning Dalslands folkhögskola kommer under 2014 att arbeta med medborgarperspektivet utifrån följande uppdrag: Budgetarbetet för 2014, liksom för 2013, försvåras

Läs mer

Dalslands folkhögskola kommer under 2014 att arbeta med medborgarperspektivet utifrån följande uppdrag:

Dalslands folkhögskola kommer under 2014 att arbeta med medborgarperspektivet utifrån följande uppdrag: Sida 1(16) Delårsrapport mars 2014 2014 (Uppföljning 2014) Rapportstatus: Preliminär 1. Sammanfattning Under första kvartalet 2014 går verksamheten i stort enligt plan. Dock finns oro kvar för den fortsatta

Läs mer

Delårsrapport augusti 2014 Dalslands folkhögskola

Delårsrapport augusti 2014 Dalslands folkhögskola Sida 1(14) Delårsrapport augusti 2014 Dalslands folkhögskola 1. Sammanfattning Fram till augusti 2014 går verksamheten i stort enligt plan, eller t.o.m. något bättre. Ombyggnationsbeslut rörande internaten

Läs mer

Dalslands folkhögskola har under 2013 att arbeta med medborgarperspektivet utifrån följande uppdrag:

Dalslands folkhögskola har under 2013 att arbeta med medborgarperspektivet utifrån följande uppdrag: Sida 1(27) Årsredovisning 2013 Dalslands folkhögskola 1. Sammanfattning och slutsats Dalslands folkhögskola har under 2013 att arbeta med medborgarperspektivet utifrån följande uppdrag: Budgetarbetet för

Läs mer

6. Tillgängligheten och möjligheterna för personer med funktionshinder. All vår verksamhet skall genomsyras av vårt statliga och regionala uppdrag.

6. Tillgängligheten och möjligheterna för personer med funktionshinder. All vår verksamhet skall genomsyras av vårt statliga och regionala uppdrag. Sida 1(24) Årsredovisning 2014 Dalslands folkhögskola 1. Sammanfattning Under året har verksamheten i stort gått enligt plan, eller t.o.m. något bättre. Ombyggnationsbeslut rörande internaten har äntligen

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Med föreliggande budgetförutsättningar kommer skolan behöva genomföra en omställning av personal under 2014 för att uppnå ett nollresultat.

Med föreliggande budgetförutsättningar kommer skolan behöva genomföra en omställning av personal under 2014 för att uppnå ett nollresultat. Sida 1(9) Detaljbudget 2014 Agnesbergs folkhögskola 1. Sammanfattning Rektor har av styrelsen fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för att bli en rörelsefolkhögskola samt se över organisationsform

Läs mer

Vägar till bildning, utbildning och jobb

Vägar till bildning, utbildning och jobb Vägar till bildning, utbildning och jobb Om folkhögskolornas arbete med unga arbetslösa och nyanlända i Studiemotiverande folkhögskolekurs och Etableringskurs på folkhögskola i samarbete med AF. Resultaten

Läs mer

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst

Detaljbudget Kultur i Väst. Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget 2019 Helår 2019 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 4 2 Mål och fokusområden... 5 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället

Läs mer

Detaljbudget 2014 Billströmska folkhögskolan. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag.

Detaljbudget 2014 Billströmska folkhögskolan. 1. Sammanfattning. 2. Verksamheten. 2.1 Verksamhetens övergripande uppdrag. Sida 1(8) Detaljbudget 2014 Billströmska folkhögskolan 1. Sammanfattning De ekonomiska förutsättningarna blir något sämre för Billströmska folkhögskolan 2014, jämfört med de senaste åren. Statsbidraget

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Särskilda kurser: Vävkurs, Personlig assistent, Växa, anpassningskurser för personer med synskada och kortkurser.

Särskilda kurser: Vävkurs, Personlig assistent, Växa, anpassningskurser för personer med synskada och kortkurser. Sida 1(10) Detaljbudget 2014 Fristads folkhögskola 1. Sammanfattning Fristads folkhögskola har av staten tilldelats 5886 deltagarveckor, deltagarveckor för SMF kurser och utökad anslag för allmän kurs

Läs mer

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10 Jämställdhetsintegrerad verksamhet 5.1 Den gemensamma värdegrunden Regeringens förslag: Statens stöd till folkbildningen skall bidra till att grundläggande demokratiska värden som alla människors lika

Läs mer

Styrkort Gotlands folkhögskola 2012 2015

Styrkort Gotlands folkhögskola 2012 2015 Gymnasie- och Vuxenutbildningsnämnden Region Gotland 1 (7) Ekonomiperspektiv Vision/ verksamhetsidé Kund/brukarperspektiv Processperspektiv Styrkort Gotlands folkhögskola 2012 2015 Medarbetare/ ledarperspektiv

Läs mer

2. Verksamhetens övergripande uppdrag

2. Verksamhetens övergripande uppdrag Sida 1(18) Detaljbudget 2013 Vara folkhögskola 1. Sammanfattning och slutsats Vara folkhögskola ska fortsätta att vara en samhällsutvecklare genom attt höja utbildningsoch bildningsnivån på medborgarna.

Läs mer

2. VERKSAMHETENS ÖVERGRIPANDE UPPDRAG

2. VERKSAMHETENS ÖVERGRIPANDE UPPDRAG Sida 1(16) Detaljbudget 2011 Vara folkhögskola 1. SAMMANFATTNING OCH SLUTSATS Genom vårt sätt att arbeta stärker vi på folkhögskolan människors utveckling. Vi försöker att fostra våra studerande till att

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst

Detaljbudget. Kultur i Väst Kultur i Väst Detaljbudget Kultur i Väst 2018 Kultur i Väst Detaljbudget 2018 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Mål och fokusområden... 4 2.1 Västra Götaland ska sträva efter det hållbara samhället med tillväxt

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan 2018-2019 Advania Sverige AB Innehåll 1. Advanias verksamhet... 3 2. Definitioner... 3 3.... 3 3. Riskbedömning... 3 4. Handlingsplan... 4 4.1 Rekrytering... 4... 4... 4 4.2 Ledarskap... 4... 5... 5 4.3

Läs mer

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet:

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet: Likabehandlingsplan Bakgrund Ädelfors folkhögskola verkar för att alla som studerar och arbetar i verksamheten ska ha samma rättigheter och skyldigheter enligt Diskrimineringslagen SFS 2008:567, 1 : Denna

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Handlingsplan för arbete mot diskriminering Sverigefinska folkhögskolan

Handlingsplan för arbete mot diskriminering Sverigefinska folkhögskolan Handlingsplan för arbete mot diskriminering Sverigefinska folkhögskolan Inledning Sverigefinska folkhögskolan präglas av öppenhet och ett inkluderande arbetssätt som lägger grunden för deltagarnas och

Läs mer

Fellingsbro folkhögskola. Måldokument 2014-2018

Fellingsbro folkhögskola. Måldokument 2014-2018 Måldokument 2014-2018 Skolans övergripande målformulering har Örebro läns landsting som huvudman och är således politiskt och religiöst obunden är en skola för alla, med särskild inriktning mot personer

Läs mer

Folkhögskolestyrelsen får främst uppdrag från stat och region. Statens mål och syften är dessa:

Folkhögskolestyrelsen får främst uppdrag från stat och region. Statens mål och syften är dessa: 1 (7) Verksamhetsplan 2018 Datum 2017-11-14 Västra Götalandsregionen Folkhögskoleförvaltningen Handläggare: Anders Ahlström Telefon: 076-7754840 E-post: anders.ahlstrom@vgregion.se Till styrelsen för folkhögskolorna

Läs mer

Strategidokument Ledningsstruktur SVF

Strategidokument Ledningsstruktur SVF Reviderat av SVF:s styrelse 160919 Strategidokument Ledningsstruktur SVF "Ägardirektiv" Strategisk analys Verksamhetsidé Värderingar/Förhållningssätt Långsiktiga mål Strategier Strategidokument Folkbildningsrådets

Läs mer

Ekonomiska resultatet visar på ett överskott på 438 tkr. Kostnaderna är 719 tkr lägre än i budgeten. Intäkterna är 285 tkr lägre än i budget.

Ekonomiska resultatet visar på ett överskott på 438 tkr. Kostnaderna är 719 tkr lägre än i budgeten. Intäkterna är 285 tkr lägre än i budget. Årsredovisning 2013 Fristads folkhögskola 2013 (Uppföljning 2013) Rapporten skapad av systemförvaltaren, 2014-02-10 Rapportstatus: Godkänd 1. Sammanfattning och slutsats Folkhögskolekansliet har under

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

UPPDRAG TILL AGNESBERGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014

UPPDRAG TILL AGNESBERGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL AGNESBERGS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret sid 1 (7) Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret Postadress: Kommunledningskontoret, 651 84 Karlstad Besöksadress: Tage Erlanderg 8 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax:

Läs mer

Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö.

Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö. Dina rättigheter och skyldigheter som studerande på Glokala Folkhögskolan i Malmö. 2013-06-19 Glokala Folkhögskolan arbetar efter Statens syfte med Folkbildningen. Statens stöd till folkbildningen skall

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. FÖR Vilka är de? Jämställdhetsplan 2013 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING malm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 1280-2012-1.1 SID 1 (10) JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2013-2015... 2 Inledning... 2

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (10) 2015-12-09 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016 stockholm.se Sid 2 (10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 4 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Jämställdhets och mångfaldsplan

Jämställdhets och mångfaldsplan Jämställdhets och mångfaldsplan 2015-2017 Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2015-03-30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Diskrimineringslagen... 4 Definitioner... 4 Jämställdhet... 4 Mångfald...

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2012 med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Syften och motiv med statens stöd till folkbildningen Riksdagen har angett fyra syften med statens stöd till folkbildningen.

Läs mer

Årsredovisning. Revisorskollegiet

Årsredovisning. Revisorskollegiet Årsredovisning Revisorskollegiet Helår 2017 Innehållsförteckning 1 Verksamhet... 3 1.1 Viktigaste händelserna under perioden...3 1.2 Verksamhetens miljöarbete...3 1.3 Folkhälsa...3 1.4 Mänskliga rättigheter

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

Personalpolitiskt program - uppdatering

Personalpolitiskt program - uppdatering Titel: Personalpolitiskt program 1 (6) Typ: Program Giltighetstid: Tills vidare Version: 4.0 Fastställd: KF 2016-09-14, 75 Uppdateras: Personalpolitiskt program - uppdatering Styrdokument för personalarbetet

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-30 2 0 1 4-2 0 1 6 Jämställdhets- och mångfaldsplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Årsredovisning 2013 Grebbestads folkhögskola

Årsredovisning 2013 Grebbestads folkhögskola Sida 1(26) Årsredovisning 2013 Grebbestads folkhögskola 1. Sammanfattning och slutsats Folkhögskolekansliet har under året bildats med start den 1 februari då tf förvaltningschef tillsattes. En plan för

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

FOLKBILDNING 1997/98:115

FOLKBILDNING 1997/98:115 FOLKBILDNING 1997/98:115 Regeringens proposition 12 mars 1998 Textunderlag för OH-presentation 6.1 Bedömning av folkbildningens verksamhet Folkbildningen har genomfört en verksamhet som står i god överensstämmelse

Läs mer

Verksamhetsplan. för Nyköpings folkhögskola 2019

Verksamhetsplan. för Nyköpings folkhögskola 2019 08--05 Verksamhetsplan för Nyköpings folkhögskola 09 Uppdrag, omvärld, värdegrund, egna mål och kompetens, verksamhetsinriktning och specifika uppdrag. Uppdrag Nyköpings Folkhögskola tar sin utgångspunkt

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-01-13 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (11) 2016-12-01 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 stockholm.se Sid 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 5 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa policy för lön ... Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 modell policy policy för lön plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2015-10-12 152 Ansvarig: Personalchef Revideras:

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-05-22 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

Stockholms läns landstings Personalpolicy

Stockholms läns landstings Personalpolicy Stockholms läns landstings Personalpolicy Beslutad av landstingsfullmäktige 2010-06-21 1 2 Anna Holmberg, barnmorska från ord till verklighet Personalpolicyn stödjer landstingets uppdrag att ge god service

Läs mer

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136.

Jämställdhetsplan Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober Dnr 2016/1136. Jämställdhetsplan 2016 Fastställd i Kommunfullmäktige den 25 oktober 2016. Dnr 2016/1136. 1(7) Innehåll Vad säger diskrimineringslagen om jämställdhet?... 2 Arbetsförhållanden... 2 Rekrytering... 2 Lönefrågor...

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER, SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR MEDARBETARE I MARKS KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER, SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR MEDARBETARE I MARKS KOMMUN Kf 2012-09-27, 116 Blad 1(9) PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER, SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR MEDARBETARE I MARKS KOMMUN Inledning Samhället präglas allt mer av mångfald, med människor från exempelvis olika

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet

Västra Götalandsregionens egna verksamheter ska vara föregångare i miljöarbetet Sida 1(5) Årsredovisning 2015 Kultur i Väst 1. Sammanfattning Verksamheten på Kultur i Väst baseras på ett treårigt uppdrag som beslutats av Kulturnämnden där 2015 var första året. Verksamheten under året

Läs mer

Medarbetar- och ledarskapsprogram

Medarbetar- och ledarskapsprogram Medarbetar- och ledarskapsprogram Antagen av kommunfullmäktige 2018-01-29 Ansvarig förvaltning: Kommunledningskontoret Ansvarig tjänsteman: Personalchef Innehåll Välkommen till Vaggeryds kommun... 3 Vision

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan

Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan Mål & visionsdokument Mångkulturella Finska Folkhögskolan 2019-2023 1. Förord Folkhögskolor i Norden har i över hundra år bidragit till att vuxna träffas under demokratiska förutsättningar i en lärandemiljö

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Kalix kommun 2018 2020 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Personalpolitiskt program Program 2018-06-18, 93 Kommunfullmäktige Inledning Det kommunala

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR KARLSTADS-HAMMARÖ GYMNASIENÄMNDS VERKSAMHETSOMRÅDE 2015-2016

JÄMSTÄLLDHETS OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR KARLSTADS-HAMMARÖ GYMNASIENÄMNDS VERKSAMHETSOMRÅDE 2015-2016 Sid 1(6) JÄMSTÄLLDHETS OCH MÅNGFALDSPLAN FÖR KARLSTADS-HAMMARÖ GYMNASIENÄMNDS VERKSAMHETSOMRÅDE 2015-2016 För allas lika värde, rättigheter och möjligheter i jobbet Sid 2(6) 1 Inledning och bakgrund Jämställdhets-

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun

JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014. för. Valdemarsviks kommun Sida 1 av 10 JÄMSTÄLLDHETSPLAN 2012-2014 för Valdemarsviks kommun Sida 2 av 3 Ordlista... 3 Nulägesbeskrivning Bakgrund... 4 Kommunpolicy:... 4 Personalstruktur... 5 Hälsa... 5 Sjukfrånvaro... 5 Jämställda

Läs mer

Inledning. Falköping, hösten Mia Lindquist, Personalchef

Inledning. Falköping, hösten Mia Lindquist, Personalchef Personalstrategi 2008-2011 Inledning Det goda livet är visionen för Falköpings kommun som har höga ambitioner inför framtiden. Den goda boendemiljön är en konkurrensfördel och det finns stora möjligheter

Läs mer

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011

FÖRSLAG. 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-20 KN-KUS10-004 28 Åtagande styrtal 2011 Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut 1. Nämnden för

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning

Varför behövs personalstrategin? Vad är en personalstrategi? Vision för personalarbetet. Uppföljnings- och mätmetoder. Politisk målsättning Personalstrategi 2008 2012 Varför behövs personalstrategin? Personalstrategin uttrycker det gemensamma förhållningssättet i vårt strategiska och operativa personalarbete inom Falköpings kommun. Det personalstrategiska

Läs mer

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna

UTKAST. Detaljbudget Patientnämnderna. Beslutsunderlag Patientnämnderna Detaljbudget 2019 Patientnämnderna UTKAST Beslutsunderlag 181101Patientnämnderna Dnr: PNN 2018-00089 Dnr: PNG 2018-00066 Dnr: PNS 2018-00065 Dnr: PNV 2018-00064 Dnr: PNÖ 2018-00066 Detaljbudget 2019 2019

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017

Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Jämställdhetsplan Kalix kommun 2015-2017 Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Jämställdhetsplan 2015-20174 Plan 2015-02-23, 61 Kommunstyrelsen Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen

Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen Sida 1(6) Detaljbudget 2017 Naturbruksstyrelsen 1. Sammanfattning En omfattande strukturomvandling av Naturbruksförvaltningens verksamhet och organisation i syfte att öka skolornas attraktivitet och kvalitet,

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Västra Götalandsregionens

Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Västra Götalandsregionens 1 (22) Uppdragsbaserat verksamhetsstöd till Västra Götalandsregionens folkhögskolor 2015-2017 Beslutat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd 23 oktober 2014, dnr. KUN 175-2014. Postadress: Besöksadress:

Läs mer

Vallentuna kommuns värdegrund:

Vallentuna kommuns värdegrund: PERSONALPOLITISKT PROGRAM Fastställt av kommunfullmäktige 1991. Jämställdhet och mångfald reviderat 2000. Avsnitt "Lön - belöning" reviderat 2001 Reviderat av Kommunstyrelsens arbetsutskott i januari 2007

Läs mer

(reviderad version )

(reviderad version ) BILAGA13 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONALAVDELNINGEN SID 1-12-09 JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2010 2012 (reviderad version -12-01) INLEDNING Jämställdhet mellan könen är en grundläggande värdering

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018

Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Verksamhetsplan för verksamhetsåret 2018 Styrelsen för Internationella Kvinnoföreningen i Malmö avger följande verksamhetsplanering för verksamhetsåret 2018 Inledning Internationella Kvinnoföreningen i

Läs mer

LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG. Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010. Dnr Ks/2010:375

LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG. Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010. Dnr Ks/2010:375 LÖNEPOLITIK LÖNESÄTTNING I DIALOG Antagen av arbetsgivardelegationen den 27 april 2010 Dnr Ks/2010:375 Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch:

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan)

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Kommunledningskontoret HR-avdelningen/S.T 2017-12-11 Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Inledning Danderyd kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett öppet och inkluderande arbetsklimat

Läs mer

Verksamhetsplan Fristads folkhögskola

Verksamhetsplan Fristads folkhögskola Verksamhetsplan Fristads folkhögskola 1 Sammanfattning Fristads folkhögskola med cirka 220 studerande har fyra fokusområden: miljö & hållbarhet, kreativitet & skapande, hälsa & funktionsnedsättning samt

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

173 år av inkludering

173 år av inkludering 173 år av inkludering Folkhögskolans betydelse för unga vuxnas bildning Bikupa: Vilka förutsättningar behöver man ha för att kunna nå högskolebehörighet? Skriv gärna ned! Folkhögskolans historia på en

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Plan Kommunstyrelsen 2016-09-28-09-27 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Personalenheten Castor KS.2016.126 Dokumentinformation Mångfaldsplan 2 (9) Bakgrund

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun

BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI. Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun BODENS KOMMUNS HR-STRATEGI Till dig som redan är anställd eller är intresserad av att jobba i Bodens kommun Bodens kommuns HR-strategi Strategin beskriver personalpolitiken. Den visar vilken väg Bodens

Läs mer