Sahlgrenska akademin. Övriga Bilagor Skickas med separat

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sahlgrenska akademin. Övriga Bilagor Skickas med separat"

Transkript

1 Genomgång av miljöledningssystemet vid Sahlgrenska akademin 14 mars 2018 edverkande: Agneta Holmäng, argareta Rorsman, Eric Hanse, Rita Grandér, ats Sandberg, Jan Rubensson Innehåll 1.Uppföljning av akademins aktivitetslista för 2017 och års planering (v.g (V.g. se även bil.4 GU s handlingsplan) Bil. 1 Institutionernas aktivitetslistor: Sammanställning för 2017-års återrapportering och planerade aktiviteter för 2018 OBS! Bil.1 Ej möjligt att skriva ut! Innehåller 132 sidor. Bil. 2 Institutionernas Checklistor för lagefterlevnad: Sammanställning för 2017 OBS! Innehåller 30 sidor. Bil. 3 Rapportering av incidenter på Sahlgrenska akademin i GURIA. 2.Revisioner Revisionsavvikelser med åtgärder och uppföljningar för internrevisionen HT Revisionsrapporter med åtgärder och uppföljningar för externrevision HT 2017 (certifieringsrevision) Kommande revisioner, revisionsscheman Intern miljörevision på Sahlgrenska akademin mars Extern miljörevision på Sahlgrenska akademin april Eventuella behov av ändringar inom miljöledningssystemet Uppföljning av åtgärder beslutade vid ledningens tidigare genomgångar Ledningens visioner/planer för att miljöledningssystemet skall bli bättre Ekonomisk genomgång av kostnader och behov av medel för det kommande arbetet Förslag från externa intressenter, klagomål etc Övriga Bilagor Skickas med separat Bil. 4 GU s handlingsplan för hållbar utveckling och miljö för Bil. 5 GVs redovisning av Gus resultat miljö och hållbar utveckling (34)

2 Uppföljning av akademins aktivitetslista för 2017 och års planering iljöaspekt ål och frågeställning Svar: Aktivitet under 2017 Planerad aktivitet för Forskning 1.1 Beskriv hur ni under 2017 har arbetat med att främja forskning som syftar till att identifiera, öka kunskapen om samt lösa globala samhällsutmaningar Beskriv hur ni har arbetat med uppdrag et under 2017 Sven Hassler (inst för medicin) har fått uppdrag att börja arbetet med att relatera akademins forskning till FNs Hållbarhetsmål - SDGerna. Häri ingår att söka identifiera forskning på SA inom området iljö/hu. Arbetet är försenat men beräknas starta i jan/feb (34)

3 iljöaspekt ål och frågeställning Svar: Aktivitet under 2017 Planerad aktivitet för Utbildning 2.1 Uppdrag: "Synliggöra och stödja använ dningen av fakultetsanpassade verktygslå dor för hållbar utveckling" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget u nder Sammankallande i nätverket för integrering av HU i utbildningen samt samordnare för integrering av HU på resp. institution. Verktygslådan för HU har diskuteras på nätverkets träffar. Inför 2018 kommer verktygslådans utformning/funktion att diskuteras vidare eftersom undersökning visar på lågt utnyttjande. 2. Sammankallande och ledamöter i nätverket för integrering av HU i utbildningen vid SA. Workshop hölls 2016 men inte Uppdrag: "Främja kompetensutvecklin 1.Nätverket för integrering av hållbar utv i 2. Lunchseminarieserie "KLIATET" 3 (34)

4 g inom hållbar utveckling för lärarkollegiet och andra relevanta yrkeskategorier" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget u nder Uppdrag: "Integrera hållbar utveckling i kurser och utbildningsprogram" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget u nder Uppdrag: "Stärka arbetet med hållbar hetsmärkning av kurser och utbildningspr ogram" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget u nder 2017 utbildningarna Fem Lunchläsecirkel-möten har hållits under ht17, deltagar-antalet har varierat från iljörådet Kompetensutveckling sker bl.a. via seminarie-serien Klimatet (7 tillfällen 2017 ( åhörare) 3. iljösamordnare för resp.inst Se resp. inst. Övergripande lärandemål har utarbetats av nätverket för integrering av HU i utbildningen. För lärandemål i resp. program/kurs se rapporter för de enskilda inst. Sker dels i nätverket för integrering och dels på inst-nivå. kommer fortsätta att annordnas under Den kommer att ha en bredare ansats kring miljö- och hållbarhetsfrågor och kallas "PLANETEN". Arrangörer är iljörådet och Nätverket för integrering av HU i utbildning, i samarbete med SASS, Läkare för miljön och Naturskyddsföreningen. Arbetet med integrering av HU fortsätter dels i nätverket dels på varje inst. Som ovan (34)

5 iljöaspekt ål och frågeställning Svar: Aktivitet under 2017 Planerad aktivitet för Studentmedverkan 3.1 Uppdrag: "Inkludera studenter i fakultete ns/institutionens/motsvarandes hållbarhetsa rbete och i arbetet med integrering av hållbar utveckling i utbildningen" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget und er 2017 Introduktionsföreläsning för alla nya studenter. Hålls för närvarande av sammankallande för Nätverket för integrering av hållbar utv i utbildningarna. studentrepresentanter från SASS/SAKS är inbjudna att ingå i SA s miljöråd. Studenter är inbjudna men deltar inte alltid. SASS har varit medarrangörer till en lunchseminarieserie om klimatfrågor "KLIATET" riktat till anställda och studenter vid Sahlgrenska akademin. Seminarieserien genomfördes med medel från Klimatfonden under Totalt 7 föreläsningar har hållits. Studenter bjuds alltid in till iljörådet och till planeringsmöten för lunchseminarieserien Planeten. 5 (34)

6 3.2. Uppdrag: "Stödja studentinitiativ inom h ållbar utveckling" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget und er Uppdrag: "Synliggöra och kommunicera u niversitetets arbete med hållbar utveckling fö r studenterna" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget und er Uppdrag: "Samarbeta med iljöbron och /eller andra aktörer för utbyte med näringsliv och offentlig verksamhet inom hållbar utvec kling" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget und er 2017 iljörådet med SASS/SAKS. tex cykelfix 1gång per termin som de har erbjudits gratis genomgång av sina cyklar. SASS har varit mindre aktivt under Introduktionsföreläsning för alla nya studenter. Hålls för närvarande av sammankallande för Nätverket för integrering av hållbar utv i utbildningarna Projekt diskuteras kontinuerligt på iljörådet men inga projekt gick vidare till iljöbron eller andra aktörer iljörådet: Cykelservice kommer att fortsätta. Ett tillfälle under den planerade lunchseminarieserien "PLANETEN" kommer att riktas helt för studenter då dessa ges tillfälle att informera om studentarbete och aktiviteter inom miljö och hållbar utveckling. En cykelverkstad/cykelkök för studenter och anställda kommer att ställas i ordning. I samband med invigningen skall ett seminarium som inkluderar säker cykling arrangeras. Information om säker cykling skall även finnas i cykelkökslokalen. Fortsatt verksamhet som Fortsatt diskussion om möjliga projekt. 6 (34)

7 3.5. Ange antal aktiviteter och samverkanspr ojekt inom hållbar utveckling för, av eller me d studenter som institutionen har genomfört under 2017 Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget und er 2017 Ej relevant Ej relevant iljöaspekt ål och frågeställning Svar: Aktivitet under 2017 Planerad aktivitet för Upphandling och inköp 4.1 Uppdrag: "Verka för att det ställs hållbarhetskrav vid inköp" Ej relevant Ej relevant 7 (34)

8 Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget und er 2017 iljöaspekt ål och frågeställning Svar: Aktivitet under 2017 Planerad aktivitet för Resor 5.1 Uppdrag: "Verka för att minska antalet flyg iljörådet miljösamordnare reser alltid Resa med tåg kommer att fortsätta 8 (34)

9 resor mellan Göteborg och Stockholm" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget under Uppdrag: "Främja personalens användande av tekniker för resfria möten (distansmöten)" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget under Uppdrag: "Underlätta och skapa incitament för personal att miljöanpassa tjänsteresor sam t resor till och från arbetet" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget under a. Om institutionen har egna fordon, ange h ur mycket av följande drivmedel som förbruka des under 2017 med tåg till de konferenser som hålls i Stockholm och Sverige. Se institutionernas arbete. Vid fakulteten har ett rum med plats för 22 deltagare utrustats för videokonferenser och anställda som vill anordna en videokonferens har förtur för att boka rummet. Fakulteten erbjuder cykelservivce 3ggr/år för all personal till ett reducerat pris och i närheten av arbetsplatsen Pengar för att inreda ett "cykelkök" har söks från klimatfonden Ej relevant Inget ännu planerat för Kommunikationsavdelningen ges i uppdrag att i AkademiLiv skriva en artikel om hur forskargrupper etc utnyttjar/kan utnyttja videoutrustningen i sal Jörgen Lehmann. edel för att utrusta ett cykelkök har erhållits från Klimatfondon och en verkstad ställs iordning i ordning 2018 (se även 3.2). Cykelservice-erbjudandet fortsätter. Ej relevant Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget under b. Om institutionen har egna båtar och farty g, ange hur mycket av följande drivmedel som förbrukades under 2017 Ej relevant Ej relevant 9 (34)

10 Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget under 2017 iljöaspekt ål och frågeställning Svar: Aktivitet under 2017 Planerad aktivitet för energi och byggnader 6.1 Uppdrag: "Verka för att minska energianvändningen i ver ksamhetens lokaler" Samverkan med Campusservice och Akademiska hus Fortsatt arbete som tidigare Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget un 10 (34)

11 der Uppdrag: "Verka för att hållbarhetsaspekter beaktas i ny a, och befintliga, campusutvecklingsprojekt" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget un der Om institutionen har någon reservgenerator ange hur my cket bränsle som förbrukades under 2017 Fakultetens miljösamordnare är inte involverade eller har någon medverkan i de nya byggprojekten. edverkan ligger centralt på GV. Ej relevant Inget specifikt arbete planerat på fakultetsnivå Relevant Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget un der (34)

12 iljöaspekt ål och frågeställning Svar: Aktivitet under 2017 Planerad aktivitet för Kemiska ämnen och miljörisker 7.1 Uppdrag: "Säkerställa att GURIA använd s för avvikelserapportering och förbättrings förslag inom miljö och hållbar utveckling" På fakultetsnivå förordas att använda GURIA. Kontroll av GURIAanvändning sker vid miljörevisionerna. Fortsatt arbete Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget un der (34)

13 7.2 Uppdrag: "Säkerställa att inventering ge nomförs årligen i KLARA" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget un der Uppdrag: "Arbeta aktivt för att substitu era farliga kemikalier vid institutionen" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget un der 2017 Fakultetens KLARA- admin. skickar ut påminnelser till institutionens KLARAinventerare när inventeringen ska vara genomförd. För säkerställning att det genomförs går slutgranskaren igenom systemet så att alla har inventerat. Jag (Rita) går även in i systemet och kontollerar att alla granskningar är åtminstonne gulmarkerade. De som fortfarande är "rödmarkerade" kontaktas. Frågan till inst. misamordnare om nya substitutioner har genomförts,sker vid varje miljörådesmöte. Information om möjliga substitutioner har lagts ut på SA s hemsida. Detta förmedlad av miljörådet ut till inst. Fortsatt arbet under Uppdrag: "Verka för att KLARA kemikali ehanteringssystem används för riskbedömn ingar" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget un der Tillse att fakulteten har en slutgranskare i KLARA Fak.misam. tillika fakultetens KLARA-admin. har informerat och förordat att använda riskbedömningsmodulen i KLARA. Fakultetens KLARA-admin har även erbjudet utbildning i riskbedömning i KLARA till inst.på fakulteten Ja Fortsatt arbete under Har det skett någon incident (till exemp el spill, kemikalier i avlopp, olyckautsläpp, b rand) vid institutionen/motsvarande under Ej relevant 13 (34)

14 2017 med negativakonsekvenser för miljön? Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget un der Har institutionen genomfört någon före byggande åtgärd under 2017 i syfte att minska risk för incidenter (till exempel g enomförda riskanalyser, utbildningsinsatser, temadagar, säkrare utr ustning)? er detaljerad Information om hantering av kemiska produkter som förvaring, märkning osv. finns att hämta för inst. på SA s hemsida. Fortsatt arbete under 2018 Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget un der (34)

15 iljöaspekt ål och frågeställning Svar: Aktivitet under 2017 Planerad aktivitet för Återanvändning och avfall 8.1 Uppdrag: "Säkerställa att allt avfall sorteras enligt avfa llsplan eller återanvänds" Beskriv hur ni har arbetat med uppdraget u nder 2017 På fakultetsnivå har en källsorteringsmall gjorts i ordning som inst. kan använda sig av för att visa var och hur avfallet skall sorteras. En avfallsguide för farligt och kemiskt avfall finns också. Dokumenten finns för inst. att hämta på SA s hemsida. Fortsatt arbete under 2018 Samarbete med Campusservice edicinareberget sker. Ett antal källsorteringsmöbler och skyltar har införskaffats till edicinare- längan under 2017 Ej hanterad och släckt Revisionsavvikelser med åtgärder och uppföljningar för internrevisionen HT 2016 = mindre avvikelse Hanterad men ej färdig Hanterad och klar (släckt) S= Större avvikels Institution Avvikelse Åtgärd Uppföljning Släckt 15 (34)

16 SA Enligt GU:s rutin Roller, ansvar och befogenheter ska dekanus årligen analysera institutionernas checklista för efterlevnad av miljölagstiftning. Vid intervju med ledingen framkom det att detta inte görs. Analys av institutionernas checklista ska inkluderas vid fakultetens miljösamordnares genomgång med ledningen i slutet av varje år Checklistan och aktivitetslistan för SA och institutionerna inkluderas numer i de dokument som gås igenom på genomgången med ledningen /RG Core Facilities CCI: Vid granskning av genomförda riskbedömningar (KLARA och pärm) framkom det att riskbedömningar inte är gjorda för samtliga farliga kemikalier som hanteras, vilket är ett krav i arbetsmiljölagstiftningen (AFS 2014:43). De som är gjorda gjordes 2007 och finns enbart på svenska. För att uppfylla kravet om att berörda arbetstagare ska informeras om vilka hälso- och olycksfallsrisker som är förbundna med de kemiska riskkällor som hanteras eller på annat sätt förekommer i verksamheten (AFS 2014:43 13 ) bör riskbedömningarna dokumenteras på engelska.. CR-utredning klara för de kemikalier vi använder i våra metoder på CCI. Riskbedömning är utförd! Blylösning (Blynitrat), DAB, Formaldehyd/Paraformaldehyd, Natriumtetraborat dekahydrat (Borax), DPX ountant Svenska och engelska riskbedömningar är klara (Sep- 2017, Yvonne Josefsson). Riskbedömningarna kommer bli uppdaterade årligen. Core Facilities CCI: I Rum 1276A förvaras äldre kemikalieförpackningar av CR-ämnen (Natriumborhydrid, Natriumtetraborat dekahydrat) som ej är märkta enligt lagstiftningskrav (AFS 2014:43 19 ). Båda förpackningarna saknar information om att ämnena är reproduktionstoxiska. Natriumborhydrid är inte heller uppmärkt med samtliga faropiktogram. Uppmärkning av kemikalier som förvaras på enheten bör ses över och åtgärdas. CR-utredning klara för de kemikalier vi använder i våra metoder på CCI. Riskbedömning är utförd! Blylösning (Blynitrat), DAB, Formaldehyd/Paraformaldehyd, Natriumtetraborat dekahydrat (Borax), DPX ountant Åtgärderna är genomförda (Feb- 2017, Yvonne Josefsson). CR utredningar kommer fortsättningsvis att genomföras vart annat år samt om ev CR klassade kemikalier förs in i verksamheten, vilket vi kommer försöka undvika. S 16 (34)

17 Core Facilities CCI: I Rum 1276A förvaras äldre kemikalieförpackningar av CR-ämnen (Natriumborhydrid, Natriumtetraborat dekahydrat) som ej är märkta enligt lagstiftningskrav (AFS 2014:43 19 ). Båda förpackningarna saknar information om att ämnena är reproduktionstoxiska. Natriumborhydrid är inte heller uppmärkt med samtliga faropiktogram. Uppmärkning av kemikalier som förvaras på enheten bör ses över och åtgärdas. Alla kemikalier på CCI har nu setts över och är märkta med CLP-piktogram enligt säkerhetsdatablad. Alla CR-ämnen som finns på CCI har CLPpiktogram samt text. Kommentar: Natriumborhydrid och Natriumtetraborat dekahydrat var vid tillfället för revision märkta med samtliga faropiktogram enligt säkerhetsdatablad. Dock hade de ingen information i text. Åtgärderna är genomförda (Feb- 2017, Yvonne Josefsson). EB Kemikalier som forskare har med sig till labben finns inte med i EB:s kemikalieförteckning. I det lab som vi kikade in i under platsbesöket förvarades kemikalier som inte var inventerade i EBs kemikalieförteckning, rummet fanns inte med i kemikalieförteckningen. Kemikalieförteckning är ett krav enligt AFS 2014:43 6. Införa organiserad stickprovskontroll för att säkerställa en korrekt kemikaliehantering. Dialogmöte med alla forskargrupper planeras under 2017 för att säkerställa rutiner och villkor för laboratoriehyra, djurstallning och teknisk assistans. Stickprovskontroller har genomförts (April -17 av organ Lidén) och pågår löpande. Dialogmöten har påbörjats under våren 2017 med ett par forskargrupper. (organ Lidén, aria Hansen) EB EB: 4 % formaldehyd från 2007, som inte användes av nuvarande forskargrupp, förvarades på hylla i det lab som vi gjorde platsbesök på. Formaldehyd är cancerogent och ska förvaras i ventilerat skåp. Att kemikalier förvaras korrekt behöver säkerställas. Införa organiserad stickprovskontroll för att säkerställa en korrekt kemikaliehantering. Dialogmöte med alla forskargrupper planeras under 2017 för att säkerställa rutiner och villkor för laboratoriehyra, djurstallning och teknisk assistans. Flaskan med formaldehyd är borttagen (Rolf Werme, Feb-2017). Information om förvaring har lämnats. Åtgärderna har genomförts och pågår löpande. EB EB: En flaska uppmärkt med 4 % paraformaldehyd, som inte användes av nuvarande forskargrupp, förvarades på hylla i det lab som vi gjorde platsbesök på. Flaskan var inte korrekt uppmärkt, den saknade faropiktogram och information om att Införa organiserad stickprovskontroll för att säkerställa en korrekt kemikaliehantering. Dialogmöte med alla forskargrupper planeras under 2017 för att säkerställa rutiner och villkor för laboratoriehyra, djurstallning och teknisk assistans. Flaskan med formaldehyd är flyttad (Rolf Werme, Feb-2017). Information om förvaring har lämnats. Åtgärderna har genomförts och pågår löpande. 17 (34)

18 produkten är cancerogen. (AFS 2014:43 19 ). Paraformaldehyd ska förvaras i ventilerat skåp. EB I EB:s kemikalieförteckning finns 4 % formaldehydlösning inventerat på operation. CR-utredning för formaldehyd kunde inte uppvisas. Oklarhet kring om det finns dokumenterad riskbedömning för hanteringen av formaldehyd. Genomgång med ansvariga på Operation om Riskbedömning och behovet av CRutredning CR-utredning är genomförd och riskbedömning har upprättats (Rolf Werme, organ Lidén, Feb- 2017). S edicin edicin Chef för institutionen för medicin närvarade inte vid revisionen varför fullständig revision inte kunde genomföras. Revisionsprogrammet följs inte. Chef för avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa närvarade inte vid revisionen varför fullständig revision inte kunde genomföras. Revisionsprogrammet följs inte. För att kunna genomföra en fullständig revision, kommer en ny internrevision med prefekten att ske vid nästa tillfälle. Chefen fanns vid tillfället/finns tillgänglig på telefon för att svara på ev frågor. De frågor som ställdes i samband med revisionen besvarades istället av erfaren miljörepresentant vilket uppfattades som tillräckligt. Chef för avd. ansåg att tredje revisionen inom ett år var för mycket. SU hade också varit och reviderat, då denna enhet är delad mellan GU och SU. SU s enhet är dock inte certifierad enligt iso14001-standarden. Eftersom miljörepresentantens närvaro och svar på de ställda frågorna ansågs som tillräckligt, anser vi att avvikelsen är släkt. edicin iljörepresentant för enheterna socialmedicin och allmän medicin har slutat utan miljösamordnarens vetskap. iljörepresentant för enheterna saknas, har inte ersatts. Enheterna är geografisk skilda från miljömedicin. De behöver därför en miljörepresentant för att miljöarbetet på plats och för att kommunikationen ska fungera. Krav i iljörepresentant på A är även arbetsmiljöombud och träffar regelbundet övriga ombud på avdelningen. Då både miljörepresentant och arbetsmiljöombud slutat på övriga enheter så ska de nya arbetsmiljöombuden vid nästa möte tillfrågas om att även vara miljörepresentanter. En ny miljörepresentant för socialmedicin, iao Johansson och arcus Lindkvist för samhällsmedicin har tillsastts. De nya miljöombuden har träffat inst. miljösamordnare. 18 (34)

19 standarden. edicin Aktuell handlingsplan finns inte tillgänglig för personalen. På hemsidan för institutionen för medicin finns handlingsplanen inte publicerad på sidan för miljö och hållbar utveckling. Vid platsbesök på miljömedicin uppdagades att fel version av handlingsplanen fanns i miljöinformationen till personalen. Krav i standarden. Handlingsplan finns i miljöpärm och ersätts med aktuell plan när denna skickas ut av miljösamordnare för institutionen. Den nya handlingsplanen är utskickad till miljörepresentanterna och satta i pärmarna. edicin Vid platsbesök på A-labb fick vi informationen att CR-utredningar inte är gjorda. Dokumenterade CR-utredningar är ett krav enligt arbetsmiljölagstiftningen (AFS 2014:43 39 ) Laboratoriet skall se över rutiner för uppmärkning av slaskflaskor så faropiktogram framgår. Detta är fortfarande inte utrett. S edicin Vid platsbesök på A-labb påträffades i dragskåp en slask som inte var korrekt uppmärkt, den saknade faropiktogram. (AFS 2014:43 19 ) Enligt AFS 2014:43 kemiska arbetsmiljörisker skall metoder utredas för att minska risker för arbetstagare. Exempel är om metoder kan miniatyriseras så mindre volym kemikalier behöver användas och om kemikalier kan bytas ut mot kemikalier med mindre hälsorisk. Detta arbete pågår kontinuerligt på laboratoriet. Detta har dock aldrig dokumenterats. Laboratoriet skall se över rutiner för dokumentation av detta arbete. Bo Strandberg som ansvarade för åtgärden. Har hunnit avsluta sin anställning. Allla lösningar är uppmärkta enligt AFS: Upprättade rutiner finns sedan tidigare och kommer att ses över av den nya ersättaren. S Åtgärden hör inte ihop med avvikelsen? 19 (34)

20 Campusservice Vid intervju framkom att Campusservice saknar introduktion i miljöarbetet för nyanställda. Denna del läggs till i introduktionsmall för nyanställda, där sker en kortare genomgång på lokal nivå av ansvarig chef och en del på central nivå genom att säkerställa att nyanställd deltar i GU:s introduktionsutbildning för nyanställda. Finns med i introduktionsutbildning o checklista för introduktion, pågående arbete klara bilder, layout o checklista Campusservice Vid intervju framkom att Campusservice saknar utbildningsregister. Ett utbildningsregister som omfattar de utbildningar som är relevanta för miljöarbetet är viktigt för att personalen systematiskt ska få adekvat utbildning. Brandutbildning bör finnas med i utbildningsregistret. Excelmall läggs på gemensam plats i dator, där anställd alt. chef fyller i efter genomförd utbildning. Uppföljning av denna fil sker årligen i samband med arbetsmiljörevision. Tas i samband med att alla tillsättningar blir klara i organisationen på chefsnivå, senast Kliniska vetenskaper Avdelningen för anestesiologi och intensivvård: Vid intervju framkom att chefen inte har någon kommunikation med miljösamordnaren för institutionen. Chefen har inte någon kontakt med miljöorganisationen inom Sahlgrenska akademin. Institutionens aktivitetslista är inte känd. iljösamordnare meddelar att hon mailat miljöinformation till chefen. Avdelningschefen och iljösamordnaren hade ett möte den 17 januari för genomgång av hållbar utveckling. Planetary health, pp kortversion var utskickad som en gemensam utgångspunkt. iljöintroduktion i vad som finns på SA:s websida. Genomgång av GU:s miljöpolicy, GU:s miljöhandlingsplan om iljö och hållbar utveckling, Vårt arbete framöver med lagefterlevnad, aktivitetslista, miljötänk på kontor, kompetensutvecklingsportalen och hur vi ska kommunicera. Avdelningschefen har anmält sig till Chefsutbildning i GU:s miljöarbete kl Då alla 5 GU-anställda på avdelningen finns på olika ställen 2 SU, 1 ölndal och 1 på Institutionsstyrelsen har beslutat att i de fall där avdelningschefinte har utsett miljörepresentant så är avdelningschefen miljörepresentant. S 20 (34)

21 Östra vuxen och 1 på DSBUS, Östra sjukhuset vill avd.chefen att alla ska få all information, avd.chef får all information och vidarebefordrar informationen. Kliniska vetenskaper Vid intervju framkom att avdelningen för anestesiologi och intensivvård saknar introduktion i miljöarbetet för nyanställda. iljösamordnaren ger exempel på vad en introduktion bör innehålla och informerar om SA:s miljöintroduktion som snart finns på webben. Samt hänvisar till SA:s miljöhemsida: ex Introduktion Försäkran, iljöintroduktion om du är handledare/chef m m. Avdelningschefen har gått miljökursen för chefer, xx. Är avdelningens miljörepresentant. Använder iljöintroduktion och försäkran (allt utom labverksamhet) vid nyanställning nu. (inlagd ) Kliniska vetenskaper Avdelningen för anestesiologi och intensivvård: GU:s rutin för avfallshantering följs inte. I personalrummet för An/Op/IVA finns ingen sortering av avfall. I miljörummet för avdelningen finns en sorteringsvagn, men utan uppmärkning av fraktioner. Vid platsbesök låg skumplast och papper blandat. ärk upp vagnen för sortering av samtliga fraktioner. Bilder för uppmärkning kan skrivas ut från SU:s sorteringsguide. I korridoren arbetar i huvudsak SUanställda. Avd chefen ska inleda åtgärder tillsammans med de SU-anställda. iljösamordnaren överlämnade inplastade GU-skyltar för återvinning att sätta upp. Avfallsguiden från SU ska sättas upp. I samarbete med SU-anställda har avfallsrummet iordningställts med tydliga skyltar och det har informerats om avfallsrutiner. Kliniska vetenskaper Institutionen för kliniska vetenskaper: Kommunikation av aktivitetslistan till all personal är inte säkerställd. iljörepresentanterna lägger upp den på hemsidan. All personal skall informeras om de aktiviteter som de berörs av, detta görs lämpligen på APT. Krav i standarden. Aktivitetslistan tas fram i samarbete med ledning och miljörepresentanter på avdelningarna. Aktivitetslistan ligger på institutionens interna websida för iljö och hållbar utveckling. Institutionen ska skicka ut information om aktivitetslistan från ledningen till alla medarbetare framgent. En miljöpunkt ska finnas på APT:s agenda. Lämpligt att ta upp vilka aktiviteter som Information om aktuella fokusområden 2017 har gått ut extra till alla miljörepresentanter. Ledningen har uppmanat avdelningscheferna att inkludera miljöfrågor i APT. 21 (34)

22 särskilt berör innevarande år. Kliniska vetenskaper Avdelningen för gastrokirurgisk forskning och utbildning, Avdelningen för kirurgi. Enligt kemikalieförteckningen hanteras ett antal CR-produkter på avdelningarna. Dokumenterade CR-utredningar saknas. Dokumenterade CR-utredningar är ett krav enligt arbetsmiljölagstiftningen (AFS 2014:43 39 ) Arbetet med att genomföra CRutredningar är delvis klart. Resterande utredningar beräknas kunna färdigställas under februari månad. Avdelningen för gastro har 4, Johan har 3 och Kirurgi har 5 CR-ämnen. Alla CR-utredningarna är gjorda. Gastro har slutat att använda ett av dessa ämnen "See blue prestain standard", och Kirurgi har sänt en kemikalie "1,2-Dikloretan" till destruktion. S Kliniska vetenskaper Avdelningen för ortopedi, Lundberglabb. Dokumenterade CR-utredningar saknas. Dokumenterade CR-utredningar är ett krav enligt arbetsmiljölagstiftningen (AFS 2014:43 39 ) De befintliga CR utredningar som var ofullständiga (4 st) kommer att kompletteras snarast, innan Ett av ämnena Borsyra är nu kasserad och sänd på destruktion. Arbetet med riskbedömningar för alla kemikalier fortsätter och beräknas vara klart Studenter med behörighet kommer att involveras i riskbedömningsarbete och miljöarbete tillsammans med kemiutbildad personal. Alla CR-utredningarna är klara. S Kliniska vetenskaper Vid platsbesök på avdelningen för ortopedi återfanns att Histofix i rum 104 inte var korrekt uppmärkt (AFS 2014:43 19 ). Kemikalien saknade faropiktogram och information om att produkten är cancerogen. Ny skärpt rutin för märkning av Histofix på korrekt sätt har införts på laboratoriet. iljörepresentanten intygar att den nya rutinen följs. Kliniska vetenskaper Avdelningen för ortopedi, Lundberglabb. Riskbedömning har inte gjorts för alla farliga kemikalier som hanteras, vilket är ett krav i arbetsmiljölagstiftningen (AFS 2014:43). Vid Arbetet med att riskbedöma samtliga kemikalier på laboratoriet (där sådan saknas) har påbörjats och kommer att genomföras under år I samband med flytt har ett stort antal kemikalier kasserats och skickats på destruktion. Arbetet med riskbedömningar är gjorda för de mest farliga kemikalierna och 22 (34)

23 stickprov återfanns att riskbedömning av formaldehyd saknades. Chefen uppger att riskbedömningar har gjorts för vissa andra CR-klassade produkter, syror och baser. genomgång av kemikalier fortsätter. Klart nu. Revisionsrapporter med åtgärder och uppföljningar för externrevision HT 2017 (certifieringsrevision) Institution Avvikelse Åtgärd Uppföljning Släckt edicin Avvikelse: Avser Institutionen för miljömedicin, avdelning för samhällsmedicin och folkhälsa. Observation: För medarbetare på laboratoriet så är det svårt att hitta instruktion för hantering av farligt avfall (kemikalier). edarbetare är osäkra på om de ska söka på SUs hemsida eller GUs hemsida. Analys av grundorsak och utbredning/omfattning (Ver 1): Orsak: Utmaningar kopplat till integrerade verksamheter. Utbredning: Kan förekomma på fler ställen som har integrerad verksamhet. Upplevelsen är dock 23 (34)

24 Övriga rutiner som som finns i miljöhandbok eller på Sahlgrenska Akademins intrasida är inte kända. Detta är en avvikelse därför att: Rutiner och instruktioner som behövs för verksamhetsstyrningen behöver vara kommunicerade och implementerade att man i de allra flesta fallen vet vilka rutiner man ska följa. Korrigerande och förebyggande åtgärd (Ver 1): Ett P som beskriver hantering och rutiner för kemiskt och farligt avfall skall utarbetas. Detta P skall sedan implementeras för laboratoriets personal. /Bo Strandberg, laboratoriechef Kliniska vetenskaper Avvikelse: Avser kliniska vetenskaper. Observation: Enligt egna rutiner ska prefekt ansvara för att det årligen rapporteras in lagefterlevnadskontroll enligt checklista. Prefekt kände inte till att lagefterlevnad gjorts eller att det fanns checklista för detta. Analys av grundorsak och utbredning/omfattning (Ver 1): Orsak: Nytillträdd proprefekt (som fanns på plats då prefekt ej kunde närvara) kände ej till när detta gjorts för föregående år eller detaljer i denna rapport. Vid iljögenomgång med ledningen , beslutades om en tydligare delegationsordning och att ha en genomgång av handläggning i GURIA med institutionsledningen Har genomförts Dessutom så kan checklista visa om åtgärder behövs där efterlevnaden inte är fullständig. Detta är en avvikelse därför att: Följer inte egna krav och standardkrav. Utbredning: Lokal Korrigerande och förebyggande åtgärd (Ver 1): Lagefterlevnadskontroll för föregående år har lämnats in enligt rutin. Nytillträdd proprefekt nu informerad fullt ut avseende rutin och tidpunkt för rapportinlämning.vid iljögenomgång med ledningen , beslutades om en tydligare delegationsordning och att ha en genomgång av handläggning i GURIA med institutionsledningen Kommande revisioner, revisionsscheman 2018 Intern miljörevision på Sahlgrenska akademin mars 2018 TID PROGRA PLATS DELTAGARE KOENTAR Administration Inst. för biomedicin Samtal med chef, avdelningschef (motsv), 26 mars Internrev. VÅR edicinaregatan 7B D, RG, samt miljöorganisation vid Administrativ chef: Chatrine Butler iljösamordnare för inst: Cecilia 24 (34)

25 miljösamordnare och platsbesök Koskinen Sahlgrenska Cancer Center (SCC) Inst. för biomedicin Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök - edicinaregatan 1F D, RG, samt miljöorganisation vid Sekt.chef: Göran Stenman iljösamordnare SCC: Jonas Nilsson iljörep: Pernilla Grundevik, Christin Karlsson, alin Nilsson,Toshima Parris, Karin Welén Lunch Lunch Lunch TID PROGRA PLATS DELTAGARE KOENTAR Administration Inst. edicin avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök 26 mars internrev. VÅR edicinaregatan 3 vån 3 D, RG, samt miljöorganisation vid Bitr. sekt.chef: Henrik Sjövall iljösamordnare för inst: Henriette Philipson 25 (34)

26 Avd. för invärtes medicin och klinisk nutrition Inst. edicin Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök Administration Inst. för odontologi Samtal med avdelningschef (motsv), miljösamordnare och miljörepresentant samt platsbesök edicinaregatan 13, vån 3 edicinaregatan 12 D, RG, samt miljöorganisation vid Bitr.sekt.chef Gudmundur Johansson iljösamordnare för inst: Henriette Philipson lab ansvarig: ichael Hoppe D, RG, samt miljöorganisation vid Prefekt: Annika Ekestubbe Proprefekt: Agneta Robertson Administrativ chef : agnus Havås iljörepresentanter: Annika Herrström, Eva Frantzich iljösamordnare: Petra H Johansson 26 (34)

27 TID PROGRA PLATS DELTAGARE KOENTAR 27 mars internrev VÅR Sekt 1 Inst. för odontologi edicinaregatan 12 Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök Sekt 2 Inst. för odontologi Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök - edicinaregatan Lunch Lunch Lunch Sekt 3 edicinaregatan 12 Inst. för odontologi Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök iljöledningssystemet vid akademin. edicinaregatan 3 D, RG, samt miljöorganisation vid Sekt chef: Lars Rasmusson iljörepresentanter: Annika Herrström Eva Frantzich iljösamordnare: Petra H Johansson D, RG, samt miljöorganisation vid ProPrefekt: Agneta Robertson iljörepresentanter: Kristina Hallberg Petra H Johansson Anna-Carin Ericson Lärare från tandteknikerutbildningen: Per Svanborg eller Annika Ulldén iljösamordnare: Petra H Johansson D, RG, samt miljöorganisation vid Sekt chef: Peter Lingström iljörepresentant: Anna-Karin Östberg iljösamordnare: Petra H Johansson D, RG, S samt övriga intresserade 27 (34)

28 TID PROGRA PLATS DELTAGARE KOENTAR 28 mars internrev VÅR Campusservice, edicinareberget Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och Platsbesök edicinaregatan 3 och 1G D, RG, samt miljöorganisation vid Bitr. Campuschef: Annika Freeman iljösamordnare: Jón Karlsson 28 (34)

29 Extern miljörevision på Sahlgrenska akademin april 2018 TID PROGRA PLATS DELTAGARE KOENTAR 24 april Sekt. för klinisk neurovetenskap och Sekt. för Psykiatri och neurokemi Inst. för neurovetenskap och fysiologi avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök på ed.gatan 11 s- vån Sekt. för fysiologi Inst. för neurovetenskap och fysiologi Avd.chef, miljösamordnare och miljörepresentant samt platsbesök - Våning, 2,och 3 edicinaregatan 11 LS, RG, samt miljöorganisation vid Bitr.chef adeleine Zetterberg (Klinisk neuro-vetenskap), Bo Söderpalm (Psykiatri) iljösamordnare för inst. iljörep : Anne Petersen (klinisk neurovetenskap), Rosita Stomberg (psykriatri) LS, RG, samt miljöorganisation vid Bitr. sekt.chef Holger Nilsson, L-G Pettersson iljösamordnare för inst. Rita Grandér iljörep. Henrik Seth vån 3, Pernilla Svedin vån 2, En grupp är endast engelskspråkiga. Flera av forskarna är endast engelskspråkiga i de övriga grupperna Sekt. för farmakologi Inst. för neurovetenskap och fysiologi Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök - Vån, 4 och 5 edicinaregatan 13 LS, RG, samt miljöorganisation vid ProPrefekt Hans Nissbrandt Bitr. sekt.chef ichael winder iljösamordnare för inst. Rita Grandér iljörep : vakant Personerna som var mi.repar. har gått i pension. Ersättare håller på att rekryteras Lunch Lunch Lunch 29 (34)

30 TID PROGRA PLATS DELTAGARE KOENTAR 24 april forts Administration och IT Inst. för neurovetenskap och fysiologi Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök Sekt. för Hälsa och rehabilitering Inst. för neurovetenskap och fysiologi Samtal med avdelningschef (motsv), miljösamordnare och miljörepresentant samt platsbesök edicinaregatan 11, Arvid Wallgrens backe hus 2 LS, RG, samt miljöorganisation vid ProPrefekt Hans Nissbrandt Admin.chef vakanttillsättning pågår iljösamordnare för inst. Rita Grandér iljörep : vakant LS, RG, samt miljöorganisation vid sektionen (motsv Sektionschef: Roland Thomeé Bitr.chef : Lena Hartelius iljösamordnare för inst. iljörep : ATFT: Ann-charlotte Bengtsson, Greta Häggblom-Kronlöf, Audiologi: Kim Kähäri Sektionen för omvårdnad på grundnivå Inst. för vårdvetenska och hälsa Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök - Vån, 4 och 5 Arvid Wallgrens backe, hus 1 plan 0 4 LS, RG, samt miljöorganisation vid Avd.chef iljösamordnare för inst Karin Dejke iljörep : 30 (34)

31 Sektionen för omvårdnad på avancerad nivå Inst. för vårdvetenska och hälsa Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök - Vån,.. I hus 2 plan 2, 3, 4 finns alla sektioner blandat (delad arbetsplats med Neuro förutom plan 4). KTC i hus 3 plan 2 och 3 tc Sektionen för omvårdnad på avancerad nivå TID PROGRA PLATS DELTAGARE KOENTAR Avd. för patologi och genetik Inst. för Biomedicin Avd.chef, miljösamordnare och miljörepresentant samt platsbesök Våning.. 25 april Revisor Kent Andersson edicinaregatan 7B KA, RG, samt miljöorganisation vid Prefekt: Anders Oldfors Avd.chef Ola Nilsson Wassen iljösamordnare för inst. Cecilia Koskinen iljörep Avd. för edicinsk kemi och cellbiologi Inst. för Biomedicin Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök - edicinaregatan 9A KA, RG, samt miljöorganisation vid Avd.chef Bengt Hallberg iljösamordnare för inst Cecilia Koskinen iljörep : 31 (34)

32 BA-utbildningen Inst. för Biomedicin Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök - edicinaregatan 9A KA, RG, samt miljöorganisation vid Avd.chef Camilla Hesse iljösamordnare för inst Cecilia Koskinen iljörep : TID PROGRA PLATS DELTAGARE KOENTAR 25 april Revisor Lisbeth Stenevik CBAR Inst. edicin Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök Sektionen för reproduktiv och perinatal hälsa Inst. för vårdbvetenskap och hälsa Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök Den Administrativa enheten KTC Samtal med chef, avdelningschef (motsv), miljösamordnare och platsbesök Klin farm lab, Vita Stråket. 11 KTC i hus 3 plan 2 och 3 LS, RG, samt miljöorganisation vid chef Hans Carlsten, Ulf Lerner, iljösamordnare för inst. Henriette Philipson iljörep.. LS, RG, samt miljöorganisation vid Avd.chef Camilla Hesse iljösamordnare för inst Karin Dejke iljörep : 32 (34)

33 4. Eventuella behov av ändringar inom miljöledningssystemet? Guria måste anpassas så att det utan besvär går att presentera rapporter som är lättlästa. Genomgång med ledningen görs 1x per år med möjligheter till extramöte. Tiden för mötet förläggs så att GUs redovisning för föregående år är färdigställd. 5. Uppföljning av åtgärder beslutade vid ledningens tidigare genomgångar Öka tiden för genomgång med ledningen till 90 min för att kunna gå på djupet med vissa frågor. Tiden justeras till 75min för Kartläggning av SAs verksamhet i relation till FNs Hållbarhetsmål (SDGerna) Kartläggning utförs av nyanställd på Gunilla Priebes avd., start hösten ålet är att kartläggningen kan vara klar till nästa genomgång i dec Arbetet försenat, se miljöaspekt forskning, sid 2. 6.Ledningens visioner/planer för att miljöledningssystemet skall bli bättre Beskrivning för olika uppgifter/uppdrag inom mls tas fram av miljörådet. Bör kommuniceras på prefektrådet. 7. Ekonomisk genomgång av kostnader och behov av medel för det kommande arbetet. Kostnader för kortläsare, dörrstängare mm till cykelköket accepteras av ledningen med kravet att minimera kostnaderna. De löpande kostnaderna för nya cykelverkstaden ska inkluderas i miljöbudgeten (stödverksamheten). Vad gäller stöd till lunch på Planeten-seminarierna gör miljörådet en ansökan för 2019 (gäller alla seminarieverksamheter vid SA). 8. Förslag från externa intressenter, klagomål etc Nästa möte ars (34)

34 34 (34)

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: Beslutad av: Dekanus Dnr: M2016/15 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin

Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin iljörevisionsrapport 2016-12-22 Sid 1 (12) Dnr 2016/9 Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin Tid: 1-2 december 2016 Plats: Göteborg Revisionsledare: Klara Niklasson Revisor: Jenny Rosenthal Standard/kravdokument:

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (12) Miljörevisionsrapport Dnr M 2016/9

Göteborgs universitet Sid 1 (12) Miljörevisionsrapport Dnr M 2016/9 Göteborgs universitet Sid 1 (12) iljörevisionsrapport 2016-12-22 Dnr 2016/9 Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin Tid: 1-2 december 2016 Plats: Göteborg Revisionsledare: Klara Niklasson Revisor:

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/19

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/19 Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2014-12-16 Dnr 2014/19 Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin Tid: 24-25 november 2014 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 1 (6) Revisionsrapport

Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 1 (6) Revisionsrapport Göteborgs universitet, miljöenheten Sid 1 (6) Intern miljörevision av Sahlgrenska Akademin Tid: 12 och 14 oktober 2009 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Observatör: Jenny Forshufvud Standard/kravdokument:

Läs mer

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Fastställd av: Prefekt Anders Oldfors Handläggare: Miljösamordnare Yvonne Josefsson (2014), Cecilia Koskinen

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET I

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

INTERN MILJÖREVISION PÅ SAHLGRENSKA AKADEMIN 24, 26 OCH DEN 27:E NOVEMBER 2015

INTERN MILJÖREVISION PÅ SAHLGRENSKA AKADEMIN 24, 26 OCH DEN 27:E NOVEMBER 2015 20150212/Rita Grandér SAHLGRENSKA AKADEMIN INTERN MILJÖREVISION PÅ SAHLGRENSKA AKADEMIN 24, 26 OCH DEN 27:E NOVEMBER 2015 TID PROGRAM PLATS DELTAGARE KOMMENTAR 24 november 9.00 9.40 +kaffe Avd. för Obstretik

Läs mer

Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling

Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Avser verksamhetsår: 2017 Uppföljningen syftar till att samla in de uppgifter som krävs från verksamheten för att universitetet ska kunna följa

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Det gick inte att hitta bilddelen med relations-id rid1 i filen. Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018-2019 Aktivitetslista inom

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling neurovetenskap och fysiologi Beslutad av: Jenny Nyström Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018 rev.20180309 Valda aktiviteter gjorda av miljögruppen på Institutionen: Rita Grandér, Markus Johansson, Holger

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionens/motsvarande namn: Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2016-11-07 Beslutad

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan.

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Institutionens miljögrupp

Läs mer

Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin

Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin iljörevisionsrapport 2014-12-16 Sid 1 (6) Dnr 2014/19 Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin Tid: 24-25 november 2014 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor: - Standard/kravdokument:

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: I mallen är universitetsgemensamma mål samt uppdragen som ges till dekan och prefekt/motsvarande i universitetets Handlingsplan för miljö

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017 Institutionen för kulturvård Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Kulturvård Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS!

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för biomedicin Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Gäller för år: 2019 Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Institutionens miljögrupp bestående av miljörepresentanter Christina Ahlstrand, Kirsten Mehlig, Carina Malmhäll, Robert Caesar,

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Beslutad av: Klages Dnr: M2016/15 2017 Miljöhandboken f Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

(Typ: S = Större avvikelse, M = Mindre avvikelse)

(Typ: S = Större avvikelse, M = Mindre avvikelse) BILAGA 1 Lista över avvikelser interrevision 19-20 oktober 2011 (Typ: S = Större avvikelse, = indre avvikelse) Nr Kravelement (ISO 14001) Avvikelse 1 4.1 Oklart hur akademin hanterar nya centra som etableras

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (8) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (8) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (8) Intern miljörevision av Sahlgrenska akademin Tid: 2011-10-19--20 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf Andersson Revisor: aria Henje Standard/kravdokument: ISO 14001, EAS

Läs mer

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet

Roller och ansvar för miljöledningsarbetet Naturvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet MILJÖHANDBOKEN Kapitel 4.4 Organisation Upprättat av Miljösamordnaren Fastställt av dekan 2012 12 04 Senast reviderat av Miljösamordnaren 2015 04 01

Läs mer

Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling

Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Avser verksamhetsår: 2014 Avser fakultet: Sahlgrenska akademin Bidragslämnarens kontaktuppgifter Namn: Rita Grandér Funktion: Miljösamordnare

Läs mer

Ledningens genomgång 25 jan 2011

Ledningens genomgång 25 jan 2011 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD11 Redovisande dokument 5 7 Upprättad av Datum

Läs mer

Översikt över 2017 års aktiviteter på institutionerna/enheterna

Översikt över 2017 års aktiviteter på institutionerna/enheterna Översikt över 2017 års aktiviteter på institutionerna/enheterna Bil.5 Aktivitet Forskning Universitetet skall främja forskningen inom hållbar utveckling i linje med Vision 2020 Utbildning integreringen

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Miljöenheten besvarar denna avvikelse

Miljöenheten besvarar denna avvikelse Id Ort Klassning Avvikelse Åtgärder Orsaksanalys BN1 Avvikelse: Campusservice Lorensberg Anteckningar av farligt avfall sker inte. Lagkrav efterlevs ej. Avfallsförordningen 2011:927 Anteckningar vid hantering

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr M 2014/15

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr M 2014/15 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 2014-10-13 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: Rita Grandér Standard/kravdokument: Förordning

Läs mer

1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning

1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning 1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning Forskning och forskarutbildning Sahlgrenska akademin skall fortsätta arbeta med forskarskolan inom Miljö och Hälsa. Totalt kommer 24 doktorander att

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.45 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Handlingsplan Analys av miljömålsutfall

Handlingsplan Analys av miljömålsutfall Handlingsplan 2008-2010 Analys av miljömålsutfall 1. Miljömål för område Forskning och forskarutbildning Forskning och forskarutbildning Sahlgrenska akademin skall fortsätta arbeta med forskarskolan inom

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Göteborgs Universitet 2014-11-06 1(5) BJo1 Klassni Mindre EMAS, EG Förordning nr 1221/2009[Bilaga II] Ort: Göteborg (Göteborgs Universitet, Konstnärliga Fakulteten, Storgatan 43) Åtgärd: Akademin Valand.

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sammanställning av inst. aktivitetslistor för 2017 Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Revisionsresultat Revisionen har resulterat i ett antal större och mindre avvikelser samt förbättringsmöjligheter enligt följande:

Revisionsresultat Revisionen har resulterat i ett antal större och mindre avvikelser samt förbättringsmöjligheter enligt följande: Sid 1 (15) Intern miljörevision av Sahlgrenska Akademin Tid: 26, 27 och 28 mars, 2018 Plats: Göteborg Revisionsledare: aria Djupström Revisor: - Standard/kravdokument: Förordning (2009:907) om miljöledning

Läs mer

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET EGNA AKTIVITETER, LAGAR, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Chefsutbildning 14 oktober 2015 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE TEL: 031 786 9870 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Utbildningsvetenskapliga fakulteten Tid: 25 oktober 2007 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Berith Jakobsson Standard/kravdokument:

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/10

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Miljörevisionsrapport Dnr M 2014/10 Göteborgs universitet Sid 1 (7) iljörevisionsrapport 2014-06-04 Dnr 2014/10 Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 26-27 maj 2014 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

Revisionsresultat Revisionen har resulterat i ett antal större och mindre avvikelser samt förbättringsmöjligheter enligt följande:

Revisionsresultat Revisionen har resulterat i ett antal större och mindre avvikelser samt förbättringsmöjligheter enligt följande: Göteborgs universitet Sid 1 (7) iljörevisionsrapport 2018-05-29 Dnr 2018/9 Intern miljörevision av Naturvetenskapliga Fakulteten Tid: 22+29 maj 2018 Plats: Göteborg Revisionsledare: aria Djupström Revisor:

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 13 april 2016 MARIANNE DALBRO MILJÖCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar och befogenheter

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR Dnr F 8 3503/08 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden Göteborgs

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8

Göteborgs universitet Sid 1 (6) Miljörevisionsrapport Dnr M 2015/8 Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2015-12-08 Dnr 2015/8 Intern miljörevision av Konstnärliga fakulteten Tid: 20 november 2015 Plats: Göteborg Revisionsledare: arianne Dalbro Revisor:

Läs mer

Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling

Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Fakulteternas rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Avser verksamhetsår: 2014 Avser fakultet: Sahlgrenska akademin Bidragslämnarens kontaktuppgifter Namn: Rita Grandér Funktion: Miljösamordnare

Läs mer

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD10 Redovisande dokument 5 6

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD10 Redovisande dokument 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD10 Redovisande dokument 5 6 Upprättad av Datum

Läs mer

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling Sahlgrenska akademins handlingsplan för hållbar utveckling och miljö 2011-2015 Inledning Sahlgrenska akademin har i sin planering utgått ifrån sina betydande miljöaspekter, miljölagstiftning, universitetets

Läs mer

Sammanställning av checklista för agefterlevnad- 2017

Sammanställning av checklista för agefterlevnad- 2017 Sammanställning av checklista för agefterlevnad- 2017 Bil.8 Frågor Forskning 1. Beskriv några exempel på åtgärder och aktiviteter som genomförts vid institutionen under 2016 i syfte att främja forskning

Läs mer

Uppföljning och miljörevision

Uppföljning och miljörevision Uppföljning och miljörevision Marianne Dalbro Miljöcontroller och miljörevisionsledare marianne.dalbro@gu.se 786 1740 Varför? ISO 14001 kräver rutiner för övervakning, mätning och dokumentation av miljöpåverkan.

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET PLAN, AKTIVITETER, LAGSTIFTNING, UPPFÖLJNING OCH MILJÖREVISION Chefsutbildning 18 maj 2016 ULLIKA LUNDGREN MILJÖCONTROLLER ULLIKA@GU.SE 031 786 9870 Ur dokumentet

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, miljöchef vid GU Hur är

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.Rxx (löpnr) Revisionsrapport F 8 80/07 5 6 Upprättad av: Mottagen av:

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 10.00 10.40 Eddi Omrcen, Hållbarhetsstrateg vid

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet

Miljöledning vid Göteborgs universitet Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Marianne Dalbro Miljöcontroller marianne.dalbro@gu.se 031-786 17 40 Organisation Vilka områden arbetar

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Bil. 1

SAMMANSTÄLLNING ÖVER AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Bil. 1 Bil. 1 Göteborgs Universitet 2016-04-05 1(7) LSt1 Klassni Mindre SS-EN ISO 14001:2004[4.3.3] Observation: Idag ska GUs mål brytas ned i aktivitetslistor. Av dessa är inga beskrivna med vad som ska uppnås,

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (6) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling

Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Bilaga 1: Exempel på kompetensbehov för olika befattningar inom miljö och hållbar utveckling Miljökompetensbehoven utgör en grund för fakulteternas miljöutbildningsplaner. Varje fakultet skall ha en egen

Läs mer

Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet

Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet Miljöledning och miljörevision vid Göteborgs universitet Marianne Dalbro Miljöcontroller marianne.dalbro@gu.se 031-786 17 40 För praktiskt genomförande av ovanstående ansvar bör prefekten fördela nedanstående

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/09

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/09 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten Tid: 7 maj 2009 Plats: Göteborg Revisionsledare: Lena Kindborg Revisor: Jonna Bjuhr änner Standard/kravdokument: SS-EN ISO

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Fastighets- och Serviceenheten Beslutad av: Chefen för Fastighets- och Serviceenheten Dnr: M2016/15 2018 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för

Läs mer

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Institutionen för vårdvetenskap och hälsa Välkomna till introduktion för nyanställda Göteborgs universitet INST. FÖR VÅRDVETENSKAP OCH HÄLSA Vårdvetenskap och hälsa organisation Institutionsråd Ledningsråd

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare

Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Närvarande Vid protokollet Elisabet Ahlberg, dekanus, ordförande Ann-Christin Thor, fakultetsdirektör Ullika Lundgren, fakultetens miljösamordnare Henrik Tallgren 1 Mötets öppnande Dekanus öppnar mötet

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Chefsutbildning 12 oktober 2016 MARIANNE DALBRO HÅLLBARHETSCONTROLLER, MILJÖREVISIONSLEDARE MARIANNE.DALBRO@GU.SE TEL: 031 786 1740 Ur dokumentet Roller, ansvar

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 12.00 13.00 Lunch 13.00 13.30 Eddi Omrcen, miljöchef

Läs mer

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA4 Redovisande dokument 0 5 Upprättad

Läs mer

Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten

Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten Göteborgs universitet Sid 1 (5) Intern miljörevision av Humanistiska fakulteten Tid: 9 april 2008 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ulf P Andersson Revisor: Jonna Bjuhr Standard/kravdokument: SS-EN ISO

Läs mer

SGS Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2019

SGS Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2019 Institutionen för globala studier: Gäller för år: 2019 (status aktiviteter uppdaterad av Tom Böhler 2019-04-01) SGS Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2019 Instruktioner: OBS! FYLL

Läs mer

Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet

Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet Göteborgs universitet Sid 1 (6) iljörevisionsrapport 2013-04-09 och 2013-04-19 Dnr 2013/2 Intern miljörevision av gemensamma förvaltningen vid Göteborgs Universitet Tid: 9 april och 19 april 2013 Plats:

Läs mer

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att:

Prefekt Prefekt beslutar om miljöledningssystemet på institutionsnivå. Det innebär att prefekten/motsvarande 1 ansvarar för att: Bilaga till Rektorsbeslut nr: 115 Datum: 2017-06-07 Dnr: 2017/3408-1.1 Checklista för klargörande av roller, ansvar och befogenheter inom miljöledningssystemet Chefers övergripande miljöansvar framgår

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (9) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (9) Intern miljörevision av Handelshögskolan Tid: 2011-10-05 Plats: Göteborg Revisionsledare: Ullika Lundgren Revisor: Jenny Friman Standard/kravdokument: Förordning (2009:907)

Läs mer

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014

Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Värt att veta miljöarbete inom SLU i Alnarp 2014 Rektor har beslutat att hela universitet ska miljöcertifieras innan utgången av 2016. ISO 14001 Internationell standard för miljöledningssystem Grundkravet:

Läs mer

Rutin för intern miljörevision

Rutin för intern miljörevision Sida 1 (5) Syfte Regelbundna interna miljörevisioner ska genomföras för att säkerställa att universitetets miljöledningssystem är korrekt infört och underhållet. Omfattning Rutinen ska användas vid all

Läs mer

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD12 Redovisande dokument 5 7

4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD12 Redovisande dokument 5 7 MILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.6 Ledningens genomgång 4.6 Ledningens genomgång Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.6.SA1.RD12 Redovisande dokument 5 7 Upprättad av Datum

Läs mer

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren

Revision, Göteborgs Universitet, Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren Revision, Göteborgs Universitet, 2008-06-12--2008-08-25 Naturvetenskapliga fakulteten Ullika Lundgren LISTA PÅ AVVIKELSER OCH ÅTGÄRDER Avvikelse id: BJo6 Kravdokument: SS-EN ISO 14001:2004, 4.5.1 Beskrivning:

Läs mer

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete.

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete. Vilket mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015? Forskning Utveckla universitetsgemensamma instrument för utvärdering av forskning inom hållbar utveckling Driva och utveckla universitetets

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin

Miljömål och handlingsplan för Sahlgrenska akademin Grundelement: Element: MILJÖHANDBOKEN 4.3.3 Övergripande miljömål och detaljerade 4.3 Planering miljömål Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Antal bilagor: Sidor: 4.3.3.SA1 Redovisande dokument F 8 393/05

Läs mer

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11

Göteborgs universitet Sid 1 (7) Revisionsrapport Dnr F 8 80/11 Göteborgs universitet Sid 1 (7) Intern miljörevision av Naturvetenskapliga fakulteten Tid: 3 och 6 maj 2011 Plats: Chalmers Tvärgata, Fysikgränd, Zoologen, Lundbergslaboratoriet och Dacapo Revisionsledare:

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR

FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-09-04 Dnr F8 /07:407 GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETENS HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING ÅR 2007-2010 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden

Läs mer

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET

ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET REGLER Dnr V 2016/644 ROLLER, ANSVAR OCH BEFOGENHETER INOM MILJÖLEDNINGSSYSTEMET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Rektor Göteborgs miljövetenskapliga

Läs mer

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R22 Revisionsrapport F 8 80/05 4 9

4.5 Uppföljning Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: R22 Revisionsrapport F 8 80/05 4 9 ILJÖHANDBOKEN Grundelement: Element: 4.5 Uppföljning 4.5.5 Intern revision Dokumentnr: Dokumenttyp: Diarienr: Bilagor: Sidor: 4.5.5.R22 Revisionsrapport F 8 80/05 4 9 Upprättad av: ottagen av: Datum för

Läs mer

Miljöledningssystem och miljörevision att utveckla verksamheten genom ständiga förbättringar

Miljöledningssystem och miljörevision att utveckla verksamheten genom ständiga förbättringar Miljöledningssystem och miljörevision att utveckla verksamheten genom ständiga förbättringar - Miljöledningssystemet; uppbyggnad resultat och erfarenheter - Miljörevision: uppbyggnad resultat och erfarenheter

Läs mer

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete

Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Chefsutbildning i Göteborgs universitets miljöarbete Målet är att tydliggöra dekaner, prefekter och chefers ansvar i miljöarbetet/miljöledningssystemet. 13.00 13.40 Eddi Omrcen, Hållbarhetsstrateg vid

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer