Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling"

Transkript

1 Fastighets- och Serviceenheten Beslutad av: Chefen för Fastighets- och Serviceenheten Dnr: M2016/ Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling Studentmedverkan Universitetet skall öka studentmedverkan inom hållbar utveckling vid universitetet och i samhället. Dessa kolumner är förifyllda Dessa kolumner fylls i när aktivitetslistan upprättas. Dessa kolumner fylls i vid uppföljningen. Uppdrag till dekan, Aktivitet: Vem gör vad? Vad har genomförts? prefekt/motsvarande i Konkretisering av uppdragen. Skriv Ange vilka funktioner som Ge en kortfattad Handlingsplan för miljö och aktiviteter som är lätta att följa upp med ansvarar för planering, kommentar, t.ex. när hållbar utveckling : avseende på genomförande. genomförande och uppföljning. aktiviteten genomfördes. Samarbeta med Miljöbron och/eller andra aktörer för utbyte med näringsliv och offentlig verksamhet inom hållbar utveckling. Utreda möjligheten att ta in studenter för uppdrag. Inför nya byggprojekt kommer Fastighetsstrategerna att utreda behovet av att använda Miljöbron och/eller andra aktörer/konsulter Chefen för Fastighets- och Serviceenheten Uppföljning: Aktiviteten är Genomförd Påbörjad Ej påbörjad Inköp och Upphandling Universitetet skall ställa hållbarhetskrav 1 vid alla ramavtal och öka kravställningen vid objektsupphandlingar. Verka för att det ställs hållbarhetskrav vid inköp. Beakta livscykelperspektiv vid utveckling av infrastrukturtjänster Säkerställa att hållbarhetskrav ställs vid avrop och upphandling Kommer att arbeta med att i de avtal vi själva hanterar, tex möbelinköp, ställa Chefen för utvecklingsstaben Samtliga inköpare vid enheten Tillsammans med GMV och Upphandlingssektionen 1 Med hållbarhetskrav avses ekonomiska krav, miljökrav, sociala och etiska krav samt krav på livscykelperspektiv.

2 Universitetet skall öka andelen inköp där det ställs hållbarhetskrav, inom prioriterade produktområden 2. hållbarhetskrav. Detta har påbörjats i pågående upphandlingar Säkerställa att det ställs hållbarhetskrav vid nya hyreskontrakt med caféer och restauranger i universitetets lokaler Chefen för Lokalförsörjning Säkerställa att universitetets profilprodukter upphandlas med hänsyn taget till högt ställda hållbarhetskrav Kommunikatör Ylva Beckman Utöka sortimentet av ekologisk, KRAVmärkt, rättvisemärkt, klimatanpassad eller närproducerad mat och dryck i universitetets restaurangverksamhet samt informera kunder om dessa alternativ Mötesservice arbetar fortsatt med ett sortimentet av ekologisk, KRAV-märkt, rättvisemärkt, klimatanpassad eller närproducerad mat. Leveranser i gas- och elbil. Information till kunder ges via sociala medier, hemsida och nyhetsbrev Chefen på Mötesservice Resor Universitetet skall minska utsläppen av koldioxid från tjänsteresor per helårsanställd till 2019 Verka för att minska antalet flygresor mellan Göteborg och Stockholm. Främja personalens användande av tekniker för resfria möten (distansmöten). Alla resenärer ska alltid välja bästa möjliga alternativ Tillhandahålla och utveckla teknik och resurser för resfria möten och sprida kunskap om sådana FSE ser hur framtidens arbetsplats kan utformas. Campus och Medieteknik har ett fortsatt aktivt deltagande i INUprojektet vad gäller att streama undervisning samt fortsatt Enhetens resebeställare ska ifrågasätta resenärens resval Sektionschefen för Medieteknik 2 Datorer och bildskärmar, drycker, frukt, kontorspapper, mjukpapper, städkemikalier, bilar, textila profilprodukter och möbler. 2 (6)

3 Underlätta och skapa incitament för personal att miljöanpassa tjänsteresor samt resor till och från arbetet. deltagande i utvecklingen av så kallade ALCsalar och teknik för "blenden learning" Medieteknik arbetar under året på att på olika sätt modernisera vår infrastruktur för videomöten. Detta innebär att vi dels har en infrastruktur som håller fem år till, men också förenkla för både medarbetare, studenter och externa gäster att delta i videomöten vid Göteborgs universitet Göra tjänstecyklar tillgängliga, Låna ut Västtrafikkort för resor i tjänsten och Informera om bilpoolen för resor i Tjänsten. Inom några sektioner finns tjänstecyklar Sektionscheferna Sektionerna har inköpta I samverkan med fastighetsägare säkerställa att adekvat cykelparkering finns vid samtliga universitets byggnader. Sektionschefen för Bygg Energi och Byggnader Universitetet skall minska energianvändningen med 10 procent per kvadratmeter till 2019 Universitetet skall vid alla nybyggnationer och större ombyggnationer ställa miljökrav motsvarande Miljöklassad byggnad nivå Guld. Verka för att minska energianvändningen i verksamhetens lokaler. Vid nyetableringar av fastigheter finns krav på hur många cykelparkeringar det ska finnas i förhållande till anställda och studenter. Driva en samverkansgrupp med fastighetsägare för att minska energianvändningen samt öka den förnybara energiproduktionen Lokalförsörjning träffar de stora fastighetsägarna ca två gånger per termin i dessa frågor. Gruppen fortsätter att träffas och utbyta tips och erfarenheter. Chalmersfastigheter är ny medlem i gruppen. Prioritera förnybar energi vid ny- och ombyggnationer samt verka för att investeringar i befintliga lokaler leder till effektivare energianvändning. Campusservice för ständiga diskussioner med hyresvärdar och medarbetare där det finns möjligheter att påverka Sektionschefen för Bygg Sektionen för Lokalförsörjning Denna diskussion förs alltid med fastighetsägare Är en rutin i byggprocessen Vi äger inte fjärrrvärmefrågan, men det diskuteras med fastighetsägarna Där nya campusområden 3 (6)

4 energianvändningen. Ett pågående arbete som har blivit rutin i kontakter med externa fastighetsägare. utvecklas Säkerställa att universitetets policy och regler för ny- och ombyggnationer tillämpas Verka för byte till miljömärkt fjärrvärme eller annat miljömärkt uppvärmningssystem. FSE äger inte fjärrvärmefrågan, men frågan diskuteras med fastighetsägarna Lokalförsörjning via upphandling Är en rutin i lokalförsörjningsprocessen Vid utveckling av nya campusområden verka för att energianvändningen visualiseras. I de fall solcellsanläggningar installeras kompletteras dessa med en skärm i tex entrén, där energin visualiseras Säkerställa att lokalförsörjningen främjar ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet i enlighet med universitetets strategiska lokalförsörjningsplan. I samband med byggprojekt tas det i beaktande Verka för att hållbarhetsaspekter beaktas i nya, och befintliga, campusutvecklingsprojekt Tillse att hållbarhetsaspekter beaktas i nya, och befintliga, campusutvecklingsprojekt. Campuschefer Ser svårigheter i att kunna påverka Campuschefer beaktar de hållbarhetsaspekterna, både vad gäller ekonomiskt, socialt och ekologiskt. 4 (6)

5 Verka för ökad tillämpning av forsknings resultat i universitetets verksamhet i syfte att skapa hållbara campus FSE ser svårigheter i att kunna påverka. FSE kan hålla sig ajour med utvecklingen inom området och hålla kontakt med Akademiska Hus. Tillsammans kan man Bygga hållbara campus. Miljörisker och Kemiska ämnen Universitetet skall minimera antalet incidenter som medför negativa konsekvenser för miljön samt verka för att minimera konsekvenserna av incidenter. Säkerställa att inventering genomförs årligen i KLARA Arbeta aktivt för att substituera farliga kemikalier vid institutionen Samverka med universitetets externa säkerhetsrådgivare i syfte att minimera antalet incidenter som medför negativa konsekvenser för miljön Verka för ökad utfasning och minskad volym av farliga kemiska produkter till förmån för mindre farliga alternativ Verka för att KLARA kemikaliehanteringssystem används för riskbedömningar Arrangera utbildningar i riskbedömning och riskhantering för lärare och laboratorie personal som arbetar inom områden med hög miljörisk. Utbildningar för laboratoriepersonal genomförs regelbundet Tillse att fakulteten har en slutgranskare i KLARA Verka för ökad tillämpning av forskningsresultat i universitetets verksamhet i syfte att minimera miljörisker och förbättra hantering av farliga kemiska ämnen. En slutgranskare finns för GU Säkerställa att GURIA används för avvikelserapportering och förbättringsförslag inom miljö och hållbar utveckling. Utveckla systemstödet GURIA Inrätta en universitetsgemensam KLARA granskare Säkerhetschef är systemägare. Systemförvaltare finns inom säkerhet, arbetsmiljö och miljö Återanvändning och Avfall Universitetet skall minska den totala mängden avfall med fem procent till 2019 Säkerställa att allt avfall sorteras enligt avfallsplan eller återanvänds. Verka för att allt avfall som uppkommer källsorteras enligt avfallsplanen. Som ett led i det arbetet kommer det under 2018 att ges utbildning för inte bara lokalvårdare utan även servicetekniker på campus i syfte att stärka kunskapen och därmed kunna Avfallsansvariga på Campus tillsammans med Avfallshandläggaren 5 (6)

6 Universitetet skall öka andelen avfall som återanvänds, materialåtervinns eller komposteras med tre procentenheter till 2019 medverka till att informera verksamheten. Fortsätta att informera löpande och följa upp med verksamheten. Skyltning kommer förbättras och bli tydligare vid stationerna för att underlätta sortering/ motverka felsortering. Verka för att öka andelen avfall som materialåtervinns och komposteras. Fortsatt uppdatering av miljöstationer Fortsätter informera löpande och följer upp med verksamheten Utarbeta rutiner för hur möbler, datorer och annan utrustning kan återanvändas på ett effektivare och resursoptimerat sätt Avfallshandläggaren tillsammans med ansvariga på Campus och fakulteternas Avfallshandläggaren i samarbete med GMV Genomföra seminarier och utbildningar om resurshushållning, verksamhetsavfall samt farligt avfall för personal och studenter Avfallshandläggaren i samarbete med GMV Verka för att allt avfall som uppkommer i gästbostäder skall källsorteras enligt fastighetsägarens regler samt informera om vad respektive individ kan göra själv. Sektionschefen för Welcome Services Säkerställa att felsorterat avfall avvikelserapporteras i GURIA. Lokalvårdssamordnarna Verka för ökad tillämpning av forskningsresultat i universitetets verksamhet i syfte att skapa god resurshushållning och förbättrad avfallshantering Chefen för Fastighets- och Serviceenheten 6 (6)

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mottagare: Universitetsdirektör

Mottagare: Universitetsdirektör PM Datum: 2016-11-01 Dnr: V 2016/828 Mottagare: Universitetsdirektör Handläggare: Björn Magnusson Fördelning av uppdrag som ges till universitetsdirektör och respektive område inom gemensamma förvaltningen,

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: I mallen är universitetsgemensamma mål samt uppdragen som ges till dekan och prefekt/motsvarande i universitetets Handlingsplan för miljö

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens namn: Inst. för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori Beslutad av: Fredrik Engström, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionens/motsvarande namn: Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2017 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2016-11-07 Beslutad

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET I

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: GU 2019/1320 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för didaktik och pedagogisk profession Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Det gick inte att hitta bilddelen med relations-id rid1 i filen. Institutionens/motsvarande namn: Inst. för didaktik och pedagogisk profession Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018-2019 Aktivitetslista inom

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall främja forskning som syftar till att

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Beslutad av: prefekt Bosse Lagerqvist Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2017 Institutionen för kulturvård Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Kulturvård Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019 Forskning Universitetet skall

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur Beslutad av: Klages Dnr: M2016/15 2017 Miljöhandboken f Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande Beslutad av: Cecilia Wallerstedt, prefekt Dnr: M2016/15 2019 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Beslutad av: Dnr: M2016/15 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS!

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: Beslutad av: Dekanus Dnr: M2016/15 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Uprättad av SA s miljöråd Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019

Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Gäller för år: 2019 Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling 2019 Institutionens miljögrupp bestående av miljörepresentanter Christina Ahlstrand, Kirsten Mehlig, Carina Malmhäll, Robert Caesar,

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Beslutad av: xx Dnr: M2016/15 2018 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018

Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionens/motsvarande namn: M 2018/1 Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2018 Institutionen för pedagogik och specialpedagogik Utbildningsvetenskapliga fakulteten Behandlad i IR 2017-12-04

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling neurovetenskap och fysiologi Beslutad av: Jenny Nyström Dnr: M2016/15 Gäller för år: 2018 rev.20180309 Valda aktiviteter gjorda av miljögruppen på Institutionen: Rita Grandér, Markus Johansson, Holger

Läs mer

SGS Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2019

SGS Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2019 Institutionen för globala studier: Gäller för år: 2019 (status aktiviteter uppdaterad av Tom Böhler 2019-04-01) SGS Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling 2019 Instruktioner: OBS! FYLL

Läs mer

Fastighets- och Serviceenheten Upprättad av: Maritha Svensson Beslutad FSledningsgrupp Dnr: V2015/660 Gäller för år: 2016

Fastighets- och Serviceenheten Upprättad av: Maritha Svensson Beslutad FSledningsgrupp Dnr: V2015/660 Gäller för år: 2016 Universitetsgemensamt mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2016 Resor Tillhandahålla och utveckla teknik och resurser för resfria möten och sprida kunskap om sådana Finns koppling

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2017-2019 Handlingsplanen för miljö och hållbar utveckling anger de övergripande målen för universitetets arbete med miljö och hållbar utveckling och hur

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2017-2019 Handlingsplanen för miljö och hållbar utveckling anger de övergripande målen för universitetets arbete med miljö och hållbar utveckling och hur

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionens/motsvarande namn: Sven Lovén centrum för marin infrastruktur - Tjärnö Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS!

Läs mer

Översikt över 2017 års aktiviteter på institutionerna/enheterna

Översikt över 2017 års aktiviteter på institutionerna/enheterna Översikt över 2017 års aktiviteter på institutionerna/enheterna Bil.5 Aktivitet Forskning Universitetet skall främja forskningen inom hållbar utveckling i linje med Vision 2020 Utbildning integreringen

Läs mer

Miljöhandboken för Göteborgs universitet

Miljöhandboken för Göteborgs universitet Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR FASTSTÄLLT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan.

Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Aktivitetslista för miljö och hållbarutveckling Institution Medicin arbetar med att integrera aktivitetslistan för miljö och hållbarhetsarbetet i institutionens verksamhetsplan. Institutionens miljögrupp

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 STYRDOKUMENT Dnr V 2012/204 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2015 Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING

HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING STYRDOKUMENT Dnr V 2015/660 HANDLINGSPLAN FÖR MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2011-2016 Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument samt gu.se/miljo Pam Fredman Miljöenheten

Läs mer

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete.

Sammankalla universitetets klimatråd en gång per termin eller vid behov för att diskutera strategiska frågor rörande universitetets klimatarbete. Vilket mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015? Forskning Utveckla universitetsgemensamma instrument för utvärdering av forskning inom hållbar utveckling Driva och utveckla universitetets

Läs mer

Fastställande av Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

Fastställande av Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2016-08-29 Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV Marianne Dalbro, Hållbarhetscontroller FÖRSLAG 2016-08-29 V 2016/453 Rektor Fastställande av Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2017-2019

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Institutionen för biomedicin Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN

Läs mer

Aktivitet Vem gör vad? Halvårsuppföljning

Aktivitet Vem gör vad? Halvårsuppföljning Vilket mål i Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011 2015? Resor Tillhandahålla och utveckla teknik och resurser för resfria möten och sprida kunskap om sådana. Finns koppling till institutionens

Läs mer

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES NAMN, VEM SOM HAR UPPRÄTTAT DOKUMENTET OCH VILKET ÅR SOM AKTIVITETSLISTAN GÄLLER I SIDHUVUDET

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN REDOVISNING MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2017

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN REDOVISNING MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2017 2018-03-06 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN REDOVISNING MILJÖ OCH HÅLLBAR UTVECKLING 2017 Uppföljning av miljö- och hållbarhetsarbetet vid Naturvetenskapliga fakulteten Upprättad av miljösamordnaren 2018-02-16

Läs mer

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet

Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Handlingsplan för miljöarbete 2008 Zoologiska institutionen Göteborgs universitet Datum: 2008-04-05 Utarbetad av L-Å Andersson i samråd med prefekt Lars Förlin 1. Forskning och utbildning Universitetsgemensamt

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet?

Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Ullika Lundgren Miljöcontroller ullika@gu.se 031 7869870 Miljöledningssystemet året runt ISO 14001 och EMAS

Läs mer

HÅLLBARHETS- RESULTAT 2018

HÅLLBARHETS- RESULTAT 2018 HÅLLBARHETS- RESULTAT 2018 INNEHÅLL Om universitetet 3 Forskning 4 Utbildning 5 Studentmedverkan 6 Inköp och upphandling 7 Resor 8 Energi och byggnader 9 Kemiska ämnen och miljörisker 10 Återanvändning

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN 2017-10-26 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN PM Datum: 2017-10-26 Dnr: M 2017/28 Mottagare: Handläggare: Monica Johansson prodekan Analys av miljö- och hållbarhetsarbetet och lagefterlevnad vid Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Miljöledning vid Göteborgs universitet

Miljöledning vid Göteborgs universitet Miljöledning vid Göteborgs universitet hur påverkar vårt miljöledningssystem laboratoriearbetet? Marianne Dalbro Miljöcontroller marianne.dalbro@gu.se 031-786 17 40 Organisation Vilka områden arbetar

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten. Fastställda av dekanus 1 Miljömål för 2008 Naturvetenskapliga fakulteten Fastställda av dekanus 2008-03-18 Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka forskningen inom hållbar utveckling.

Läs mer

MILJÖRESULTAT 2018 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

MILJÖRESULTAT 2018 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN MILJÖRESULTAT 2018 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Forskning Mål: Universitetet ska främja forskning som syftar till att identifiera, öka kunskapen om samt lösa globala samhällsutmaningar. Uppdras åt dekan,

Läs mer

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA

MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA MILJÖREDOVISNING FÖR GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN 212 Skärmbild från utbildning i resfria möten 212-11-27 Denna redovisning ger en översikt över vad som har gjorts inom miljöarbetet under 212 och sammanfattar

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019

Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 2019-03-05 DNR ISV-2019 00079 HANDLINGSPLAN 1(8) Miljöhandlingsplan för Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier (ISV) för 2019 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden

Läs mer

Upprättad 2012-03-07 av institutionens ledningsgrupp. Handlingsplanen kommer att följas upp halvårsvis. Ansvarig för genomförande

Upprättad 2012-03-07 av institutionens ledningsgrupp. Handlingsplanen kommer att följas upp halvårsvis. Ansvarig för genomförande Handlingsplan för arbetet med miljö och hållbar utveckling 2011-2013 vid Matematiska vetenskaper Upprättad 2012-03-07 av institutionens ledningsgrupp. Handlingsplanen kommer att följas upp halvårsvis.

Läs mer

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER

MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER MILJÖLEDNING VID GÖTEBORGS UNIVERSITET MARIANNE DALBRO, HÅLLBARHETSCONTROLLER Fokus miljö - Metoden Miljöledningssystem Ramverk Systematik Riktiga prioriteringar Kontinuitet Ständiga förbättringar Ledningsstöd

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Göteborgs universitet 2013-02-14 Redovisning av miljöledningsarbetet 2012 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Mål och handlingsplan för miljöarbete

Mål och handlingsplan för miljöarbete UFV 2018/1649 Mål och handlingsplan för miljöarbete 2019-2021 Fastställd av rektor 2019-02-26 Innehållsförteckning Utgångspunkt och syfte 3 Lokalt klimatarbete med långsiktiga utmaningar 3 Utmaningar inom

Läs mer

Gemensamma förvaltningens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015

Gemensamma förvaltningens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015 Handlingsplan Dnr F8 70/10 Gemensamma förvaltningens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011-2015 Beslutsfattare Förvaltningschefen Handläggare Miljösamordnare Anna Gadde Beslutsdatum 2010-12-07

Läs mer

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten

Miljömål för Forskning och utbildning. Naturvetenskapliga fakulteten 1 Miljömål för 2009-2010 Naturvetenskapliga fakulteten Forskning och utbildning Universitetsgemensamt miljömål 2007-2010: Universitetet skall öka mängden forskning inom hållbar Universitetet skall integrera

Läs mer

SVEN LOVÉN CENTRUM FÖR MARIN INFRASTRUKTUR MILJÖREDOVISNING Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marin infrastruktur 2016

SVEN LOVÉN CENTRUM FÖR MARIN INFRASTRUKTUR MILJÖREDOVISNING Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marin infrastruktur 2016 Miljöredovisning för Sven Lovén centrum för marin infrastruktur 2016 Miljöredovisningen är en uppföljning av universitetets Handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2011 2016 och redovisar aktiviteter

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2017 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Fastställd av DSV:s styrelse 2017 03 16 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2017 Miljöhandlingsplan 2017 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2014 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är certifierad

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2016 Institutionen för data- och systemvetenskap MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Fastställd av DSV:s styrelse 2016 02 23 2 MILJÖHANDLINGSPLAN 2016 Miljöhandlingsplan 2016 Bakgrund Rektor vid

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan 2014. Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2014 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2014 02 17 2 Miljöhandlingsplan 2014 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011

Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Årets resultat (Måluppfyllelse) 2011 Indikator åt rätt håll/uppdrag uppfyllt Indikator oförändrad/indikator har inte mätts tidigare/uppdrag utförs innan 2015 Indikator åt fel håll/uppdrag har inte utförts

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2015 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av prefekten 2015 02 18 2 Miljöhandlingsplan 2015 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto

Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete. istockphoto Karolinska Institutets miljö- och hållbarhetsarbete Universiteten har en nyckelroll KI har tillsammans med andra universitet och lärosäten världen över en nyckelroll i arbetet att nå en hållbar utveckling.

Läs mer

Beslut om Linköpings universitets miljömål

Beslut om Linköpings universitets miljömål Il e U UNIVERSITET LINKÖPINGS 1(6) Beslut om Linköpings universitets miljömål 2019-2021 Beslut Linköpings universitet (LiU) beslutar att anta sju miljömål, för perioden 2019-2021, samt indikatorer för

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Göteborgs universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är certifierad

Läs mer

Hållbarhetsmål 2013-2015

Hållbarhetsmål 2013-2015 Dnr: LNU 2012/393 Regeldokument Hållbarhetsmål 2013-2015 Beslutat av Rektor Gäller från 2013-01-01 Beslutat av: Rektor Beslutsdatum: 121119 Dnr: LNU 2012/393 Hållbarhetsmål 2013-2015 Globala värden, såsom

Läs mer

Miljöhandlingsplan för IKE för perioden

Miljöhandlingsplan för IKE för perioden 16-02-15 DNR LIU-2015-01850 HANDLINGSPLAN 1(7) Miljöhandlingsplan för IKE för perioden 2016-2018 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden 2016-2018 (dnr LiU-2015-01850).

Läs mer

Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling

Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Rapportering av arbetet med miljö och hållbar utveckling Avser verksamhetsår: 2017 Uppföljningen syftar till att samla in de uppgifter som krävs från verksamheten för att universitetet ska kunna följa

Läs mer

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling

Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sahlgrenska akademin 1 dec 2016: 2017 Mall för aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling Sammanställning av inst. aktivitetslistor för 2017 Instruktioner: OBS! FYLL I INSTITUTIONENS/MOTSVARANDES

Läs mer

Miljömål för Luleå tekniska universitet

Miljömål för Luleå tekniska universitet 1(7) Miljömål för Luleå tekniska universitet 2017-2020 Luleå tekniska universitet har ett miljöledningssystem för sin verksamhet i enlighet med Förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter.

Läs mer

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete

Miljömål och handlingsplan för 2017 års miljöarbete 207-0-0 Sidan av 8 för 207 års miljöarbete Syfte Syftet med miljömål och handlingsplan är att säkerställa att uppnår en ständig förbättring när det gäller miljöarbetet samt att miljöarbete bidrar till

Läs mer

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Uppföljning av lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2014-02-25 Dnr xxx-xx Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Uppföljning av för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på den övergripande

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Göteborgs universitet Dnr M 2018/2 2018-02-15 Redovisning av miljöledningsarbetet 2017 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet 1. Är myndigheten

Läs mer

HÅLLBARHETS- RESULTAT 2017

HÅLLBARHETS- RESULTAT 2017 HÅLLBARHETS- RESULTAT 2017 INNEHÅLL Om universitetet 3 Forskning 4 Utbildning 5 Studentmedverkan 6 Inköp och upphandling 7 Resor 8 Energi och byggnader 9 Kemiska ämnen och miljörisker 10 Återanvändning

Läs mer

Information för dig som ska ta fram lokalt anpassade profilprodukter

Information för dig som ska ta fram lokalt anpassade profilprodukter Gemensamma förvaltningen Fastighets- och serviceenheten, Ylva Beckman samt för Kommunikationsenheten, Jessica Glanzelius Framtaget i april 2016, i samråd med en referensgrupp av medarbetare på institutions-

Läs mer

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling

IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling IT-fakultetens mål och handlingsplan för miljö och hållbar utveckling 2009-2010 IT-fakulteten har i sin handlingsplan utgått ifrån universitetets handlingsplan för miljö och hållbar utveckling och Chalmers

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN

GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN GÖTEBORGS UNIVERSITET - VI BYGGER FÖR FRAMTIDEN UNIVERSITETSSTYRELSEN 2018-04-27 Lokalförsörjning - Nuläge c:a 390.000 kvm c:a 30 hyresvärdar, Akademiska Hus 57%, Higab 20% c:a 10 % av GUs omsättning (c:a

Läs mer

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin

Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Uppföljning - Aktivitetslista inom miljö och hållbar utveckling, Institutionen för Biomedicin Fastställd av: Prefekt Anders Oldfors Handläggare: Miljösamordnare Yvonne Josefsson (2014), Cecilia Koskinen

Läs mer

Miljöhandlingsplan 2012

Miljöhandlingsplan 2012 Miljöhandlingsplan 2012 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2012-02-14 2 Miljöhandlingsplan 2012 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd

Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2016-01-11 dnr 999-14 Verksamhetsstöd Jessika Weilitz och Elias Regelin Uppföljning (2015) av handlingsplan för hållbar utveckling Verksamhetsstöd 2015-2016. Detta underlag är baserat på Högskolans övergripande

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen 1 (8) 2012-12-06 Dnr 800-12-91 Gemensamma förvaltningen Christina Lindqvist, fastighetsekonom Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2013 Gemensamma Förvaltningen Denna handlingsplan är baserad på

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Göteborgs universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Göteborgs universitet 2012-02-13 Redovisning av miljöledningsarbetet 2011 Göteborgs universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är

Läs mer

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012

Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Mah/förvaltning Sid 1(6) Mål och åtgärder för miljöarbetet vid Malmö högskola 2009-2012 Inledning Vid Malmö högskola bedrivs forskning, utbildning och samverkan inom miljöområdet. Genom denna s k indirekta

Läs mer

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för

Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för 16-02-16 DNR IMH-2015-00246 HANDLINGSPLAN 1(9) Miljöhandlingsplan för Institutionen för medicin och hälsa (IMH) för 2016-2018 Rektor vid LiU har beslutat om miljömål för LiU som gäller under perioden 2016-2018

Läs mer

Fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling år

Fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling år Utbildningsvetenskapliga fakulteten Fakultetens handlingsplan för miljö och hållbar utveckling år 2011 2015 Fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsnämnden 2011-03-17 INLEDNING... 3 REKTORS UPPDRAG

Läs mer

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet

Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Redovisning av miljöledningsarbetet 2013 Örebro universitet Enligt förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Del 1 Miljöledningssystemet Miljöcertifiering Myndigheten är inte miljöcertifierad.

Läs mer

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013

Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 2012-10-15 1 (4) Vision och mål för landstingets miljöarbete, år 2013 Landstingets miljövision Landstinget ska medverka till en hållbar utveckling som innebär att östgöten, i nuvarande och kommande generationer,

Läs mer

Miljöaspektlista för Kulturvård Mariestad

Miljöaspektlista för Kulturvård Mariestad Miljöaspektlista för Upprättad : Upprättad av : Maria Henje MH, Lasse Larsson LL, Nils-Eric Anderson NEA Fastställd : 2011-11-01 av prefekt Ola Wetterberg Diarienummer :.. Miljöhandbokens dokumentnummer

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011 Sida 1 av 9 Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2011 Denna uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2011 består av två delar; Del 1: Uppföljning av KIs handlingsplan för miljö-

Läs mer

Intern miljörevision av Gemensamma förvaltningen, området för infrastrukturstöd

Intern miljörevision av Gemensamma förvaltningen, området för infrastrukturstöd Göteborgs universitet Sid 1 (8) iljörevisionsrapport 2016-06-15 Dnr 2016/8 Intern miljörevision av Gemensamma förvaltningen, området för infrastrukturstöd Tid: 2016-06-15 Plats: Göteborg Revisionsledare:

Läs mer

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016

Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 MILJÖMÅL MED HANDLINGSPLAN 1 2014-12-18 Dnr V 2014/1687 Lunds universitets miljömål med handlingsplan för perioden 2015-2016 Mål 1: Identifiera direkt och indirekt miljöpåverkan, lagkrav och organisation

Läs mer

Beslut om Linköpings universitets miljömål

Beslut om Linköpings universitets miljömål R,13 5 I & / J ),ZD 7 i m LINKOPINGS 11141». UNIVERSITET 1(7) Beslut om Linköpings universitets miljömål 2016-2018 Bakgrund Under 2015 genomfördes en miljöutredning av verksamheten inom Linköpings universitet,

Läs mer

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd

Lokal handlingsplan för hållbar utveckling 2015 vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Bilaga 5-05-13 Dnr 995-14 1 (5) Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Lotta Dalheim Englund/ASC Lokal handlingsplan för hållbar utveckling vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd Högskolan i Borås

Läs mer

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling

Rektors uppdrag till fakultetsnämnden inom området miljö och hållbar utveckling Sahlgrenska akademins handlingsplan för hållbar utveckling och miljö 2011-2015 Inledning Sahlgrenska akademin har i sin planering utgått ifrån sina betydande miljöaspekter, miljölagstiftning, universitetets

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (8) Innehåll INLEDNING... 2 FORUMETS ROLL... 2 HANDLINGSPLANEN OCH DESS FEM DELMÅL... 2 HANDLINGSPLAN... 3 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN... 3 2. MINIMERA BYGGNADERNAS ENERGIBEHOV...

Läs mer

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap

Miljöhandlingsplan Institutionen för data- och systemvetenskap Miljöhandlingsplan 2013 Institutionen för data- och systemvetenskap Fastställd av DSV:s styrelse 2013 02 19 2 Miljöhandlingsplan 2013 Bakgrund Rektor vid har den 5 mars 2009 beslutat att ska miljöcertifieras

Läs mer

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010

Uppföljning av KIs miljö- och hållbarhetsarbete 2010 Sida 1 av 11 KIs ledningssystem för miljö och hållbar utveckling Uppföljningen av KIs miljö- och hållbarhetsarbete under 2010 består av två delar; 1) Uppföljning av KIs handlingsplan 2010 2) Uppföljning

Läs mer