GRANSKNINGSRAPPORT. Barn som far illa. Projektledare: Kaj Oldrup, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSRAPPORT. Barn som far illa. Projektledare: Kaj Oldrup, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet"

Transkript

1 Stadsrevisionen GRANSKNINGS Barn som far illa Projektledare: Kaj Oldrup, certifierad kommunal yrkesrevisor Beslutad av revisorskollegiet Postadress: Stadshuset, Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): Hemsida: malmostadsrevision@malmo.se

2 Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders och styrelsers ansvarstagande för att genomföra verksamheten enligt fullmäktiges uppdrag. Stadsrevisionen omfattar både de förtroendevalda revisorerna i revisorskollegiet och de sakkunniga revisorerna på revisionskontoret. I Kommunallag (1991:900) 6 kap 7 anges att nämndernas ansvar för verksamheten är att nämnderna skall var och en inom sitt område se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som fullmäktige har bestämt samt de föreskrifter som gäller för verksamheten. De skall också se till att den interna kontrollen är tillräcklig samt att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt. I Kommunallag (1991:900) 9 kap 9 anges att revisorernas uppgifter är att pröva om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och om den interna kontrollen som görs inom nämnderna är tillräcklig. I revisionskontorets årsrapport sammanfattar den sakkunniga revisorn det gångna årets granskning av respektive nämnd vilket ger de förtroendevalda revisorerna underlag för sin prövning utifrån kommunallagen. Fördjupade granskningar som görs under året rapporteras i sin helhet i enskilda rapporter. Alla publikationerna finns på Stadsrevisionens hemsida 2 (19)

3 1 SAMMANFATTNING INLEDNING/BAKGRUND SYFTE, REVISIONSFRÅGA OCH AVGRÄNSNING Syfte Revisionsfråga Delfrågor Metod och avgränsning Revisionskriterier GRANSKNINGSANSVARIGA RESULTAT AV GRANSKNINGEN Rättsligt Statistik Hur ser organisationen ut för att hantera anmälningar? Hur bevakas handläggningstider? Hur lång tid tar ärendet från anmälan till beslut? Hur följer socialtjänsten konkret upp att barn inte far illa? Hur informeras de förtroendevalda i nämnden om ärenden? REVISIONSKONTORETS BEDÖMNINGAR OCH SLUTSATS KÄLLOR (19)

4 1 Sammanfattning Revisionen har genomfört denna granskning som en Kortgranskning. Det innebär en inriktning på kartläggning och översikt. För att göra kvalificerade bedömningar krävs normalt djupare granskningar. Rapporten bör ändå ge ett underlag till revisorskollegiet ifall en djupare granskning ska öppnas. För de granskade nämnderna kan rapporten också tjäna som en indikation om förhållanden som bör ägnas förstärkt observation. konstaterar att frågan om socialtjänstens arbete med barn och unga har uppmärksammats vid flera olika tillfällen. Detta gäller både nationellt och i Malmö stad. Denna granskning har avgränsats till att gälla hanteringen av orosanmälningar enligt Socialtjänstlagen 14 kap 1 socialtjänstlagen. Enligt den statistik som har tagits fram av stadskontorets avdelning välfärd så har antalet anmälningar ökat med i genomsnitt 26 procent (statistik halvåret 2014 respektive 2015). Första halvåret 2015 var det över anmälningar. Enligt uppgifter från sociala resursförvaltningen, som beslutar på delegation av de fem stadsområdena, när det gäller ensamkommande flyktigbarn så svarade denna grupp för en stor del av ökningen. Detta var särskilt markant under perioden maj augusti. Detta syns då bara delvis i halvårsstatistiken. Första delfrågan har varit hur organisationen ser ut för att hantera anmälningar. Malmö stad har en organisation på de fem stadsområdena som tar emot orosanmälningar. Uppgiftlämnarna på stadskontoret och de fem stadområdesförvaltningarna har lämnat uppgifter om organisation, rutiner och kontroller av att dessa efterlevs. Uppgifterna finns också belagda i skriftligt material som organisationsskisser, rutinbeskrivningar, planer för intern kontroll och hänvisningar till Malmö stads intranät där detta har kommunicerats. Andra delfrågan har varit hur handläggningstider bevakas. Svaret är att det primärt är handläggaren som ansvarar. Cheferna har också ett ansvar att följa upp handläggningstiderna. Ärendehanteringssystemet Procapita stöder handläggare och chefer genom olika bilder i systemet. Det finns också ett statistiksystem KOLL - knutet till Procapita. I detta statistiksystem ser man inte respektive ärende. Tredje delfrågan har handlat om hur lång tid ärendet tar från anmälan till beslut. Svaret är att beträffande de första besluten skyddsbedömningar och förhandsbedömning bevakas 14- dagarsregeln mycket noga. När det sedan handlar om att besluta i sakfrågan om konkret insats så visar statistiken att det finns en stor mängd ärenden som ligger nära eller till och med över 4-månadersgränsen. Fjärde delfrågan handlar om hur socialtjänsten konkret följer upp att barn inte far illa. Svaret är att bland annat utredningsmetodiken BBIC (Barns behov i centrum) innehåller krav på uppföljningar och utvärderingar av insatta åtgärder. I de fall att beslutad stödinsats har handlats upp så finns en särskild ordning för uppföljning av externa utförare. 4 (19)

5 Den sista delfrågan har varit hur de förtroendevalda i nämnderna informeras. Det finns flera olika kommunikationsvägar. Ett stadsområde har precis nyligen sett över bland annat sin delegationsordning för att få återrapporteringen att fungera bättre. Revisionsfrågan har uttryckts som: Har Malmö stad en organisation som tillräckligt väl kan bevaka ärenden som gäller barn som kan befaras fara illa? bedömer, mot bakgrund att detta är en kortgranskning, att Malmö stad har en organisation som tillräckligt väl kan bevaka ärenden som avser barn som far illa. Denna kartläggande granskning vill ändå lyfta följande observationer: Mängden ärenden som har ökat markant. Hur hanterar stadsområdesförvaltningarna den stress som då kan uppstå? Hur varaktigt upprätthålla kvaliteten i mottagningsfunktionerna och utredningsfunktionerna? Statistikfunktionen KOLL. Är uppgifterna korrekta och aktuella och används det för att bevaka bland annat total tid för handläggning? Hur tar Malmö stad tillvara goda exempel från enheter som har lyckats hålla en hög kvalité i kombination med en god arbetsmiljö? Hur håller sig nämnden, eller dess myndighetsutskott, underrättad om dels utredningsläget med dess olika tidsfrister, dels uppföljning av kvaliteten i de åtgärder som sätts in? 5 (19)

6 2 Inledning/bakgrund Revisionsplanen för 2015 anger följande: Det har under de senaste åren i olika massmedia getts exempel på barn som farit illa och där socialtjänsten inte ingripit alls, ingripit för sent eller vidtagit otillräckliga åtgärder. Ofta har förklaringen från myndighetens sida varit att man haft otillräckliga resurser, för hög arbetsbelastning, stor omsättning av socialsekreterare och/eller att dessa inte haft erforderlig kompetens och erfarenhet. Denna granskning inriktas på att kartlägga hur situationen är i Malmö stad. Granskningen berör stadsområdesnämnderna, sociala resursnämnden och kommunstyrelsen. 3 Syfte, revisionsfråga och avgränsning 3.1 Syfte Syftet med granskningsprojektet är att kartlägga Malmö stads arbete för att förebygga att barn far illa. Denna granskning är i revisionsplanen beslutad att genomföras som en kortgranskning. Det innebär att främst en kartläggning av hur Malmö stad har organiserat sig för att förebygga att barn far illa. Någon substansgranskning/stickprovsgranskning av ärenden kommer inte att ske i denna granskning. 3.2 Revisionsfråga Har Malmö stad en organisation som tillräckligt väl kan bevaka ärenden som gäller barn som kan befaras fara illa? 3.3 Delfrågor Revisionsfrågan bryts ner i följande delfrågor: 1) Hur ser organisationen ut för att hantera anmälningar om barn som far illa? 2) Vilken bevakning av handläggningstider av ärenden har Malmö stad byggt upp? 3) Hur lång tid tar ärendet från anmälan till beslut? 4) Hur följer socialtjänsten konkret upp att barn inte far illa? 5) Hur informeras de förtroendevalda i nämnden om ärenden? 3.4 Metod och avgränsning har valt kvalitativa metoder eftersom dessa bäst svarar mot revisionsfrågan. Granskningen har genomförts som en analys av de styrdokument som förvaltningarna har tagit fram för att rättsäkert och ändamålsenligt hantera anmälningsärenden. 6 (19)

7 Granskningen innebär också en sekundäranalys av framtagen statistik över anmälningsärenden under de senaste två åren. Särskilt vikt har lagts vid situationen under våren Granskningen innebär också intervjuer med ansvariga chefer för att stämma av hur styrdokument och statistik hanteras av organisationen. Granskningen beaktar naturligt barnperspektivet. I arbetet beaktas jämställdhets- och integrationsfrågor. Eftersom granskningen är avsedd att vara en kortgranskning har inte granskning av konkreta ärenden ägt rum. Granskningen avgränsas till att få fram en kartläggning av hur ansvariga har organiserat delverksamheten anmälningar om barn som befaras fara illa. 3.5 Revisionskriterier Med revisionskriterier avses de bedömningsgrunder som bildar underlag för revisionens analyser, slutsatser och bedömningar. I denna granskning har följande dokument använts: Socialtjänstlagen 14 kap. Socialstyrelsens vägledning ( ) om att anmäla misstanke om barn som far illa. Socialstyrelsens nya ledningssystem (SOSFS 2011:9) för systematiskt kvalitetsarbete. Kommunfullmäktiges beslut om budget för 2015 (Mål nummer 3 barn och unga) Malmö stads ramverk Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten 4 Granskningsansvariga Styrgruppen ur revisorskollegiet: Berit Söderholm (sammankallande), Claes Carlsson, Göran Hellberg, Andreas Holmgren, Per Lilja, Berit Sjövall och Olle Strand. Projektledare från revisionskontoret: Kaj Oldrup, certifierad kommunal yrkesrevisor. Biträder från revisionskontoret: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. Kvalitetsgranskare: George Smidlund, revisionsdirektör, certifierad kommunal yrkesrevisor Sakkunniga revisorer har prövat sitt oberoende med mera i enlighet med SKYREV:s rekommendation R2 1 och inte funnit något hinder mot att utföra granskningen. 1 Hot mot oberoende till följd av egenintresse, självgranskning, partsställning, vänskap, skrämsel, övrigt. 7 (19)

8 5 Resultat av granskningen 5.1 Rättsligt Detta avsnitt syftar till att ange vilken rättslig bakgrund som bör beaktas av revisionen vid en eventuell djupare granskning av Socialtjänsten barn som far illa. Det kan också ses som en utveckling av de revisionskriterier som förelåg vid start av denna kortgranskning. I socialtjänstlagen 14 kap 1 ges en anmälningsskyldighet för personal inom hälso- och sjukvården, tandvården, förskolan, skolan, socialtjänsten och kriminalvården. Den gäller också personal som arbetar med barn och unga i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet eller i annan sådan verksamhet på hälso- och sjukvårdens eller socialtjänstens område. Dessa grupper ska genast göra en anmälan till socialtjänsten när de får kännedom om eller misstänker missförhållanden. I socialtjänstlagen 14 kap 1 c anges att också allmänheten bör anmäla misstanke om barn som far illa. I socialtjänstslagens 11 kap anges de olika tidsfrister som socialtjänsten ska följa. Bland annat finns ett tydligt skyndsamhetskrav genast när det gäller skyddsbedömning. Inom fjorton dagar ska beslut vara fattat om utredning ska inledas eller inte. Den totala utredningstiden får inte överskrida fyra månader om inte ett förlängningsbeslut är fattat. Detta ska i så fall motiveras med särskilda skäl. Socialstyrelsen har tagit fram en vägledning ( ) om att anmäla misstanke om barn som far illa. Även om socialtjänsten arbetar med stora inslag av frivillighet finns lagar som gör det möjligt att ingripa med tvång t ex lagen om vård av unga (LVU). Socialstyrelsens nya ledningssystem (SOSFS 2011:9) för systematiskt kvalitetsarbete reglerar hur socialtjänsten ska arbeta. Lex Sarah är en del i att säkra kvaliteten. Lagen ger en skyldighet för verksamma inom bland annat socialtjänsten att anmäla missförhållanden och risker för missförhållanden. Utöver dessa författningsregler för socialtjänsten finns också mer allmänna regler till exempel offentlighet och sekretess, personuppgiftslagen och arkivlagen. Utöver de lagregler som gäller socialtjänsten så har arbetsgivaren att följa de arbetsrättsliga lagar som finns. Det gäller bland annat systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöverket har en landsomfattande inspektion med projektnamnet Socialsekreterares arbetsmiljö. Den har inletts 2015 med ett stort antal inspektioner i landets södra och östra delar. Arbetsmiljöverket vill med inspektionerna uppnå att: arbetsbelastningen för socialsekreterarna är i balans med krav och givna förutsättningar. riskerna för hot, våld och kränkningar minskar för socialsekreterare. arbetsgivarna har verkningsfulla rutiner för att förebygga riskerna. kunskaper om organisatorisk och social arbetsmiljö förmedlas till arbetsgivare i branscherna. 8 (19)

9 På hemsidan uppger verket bland annat följande: --- Ansvaret har decentraliserats till den enskilde medarbetaren. Tidigare studier om arbetsvillkoren inom socialtjänsten visar att ansvaret att hantera obalans mellan krav och resurser har decentraliserats till den enskilde medarbetaren. När resurserna inte matchar de krav som ställs, tvingas medarbetarna till strategier som antingen äventyrar deras egen hälsa eller kvaliteten i arbetet. I Malmö har Arbetsmiljöverket hittills genomfört sin granskning i stadsområdena Norr respektive Söder. De är i slutfasen beträffande stadsområde Innerstaden. I stadsområde Väster pågår granskningen. Resultaten av de granskningar, som revisionen har tagit del av, pekar på att stadsområdesnämnderna måste komma tillrätta bland annat med obalans mellan krav och resurser. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram en handlingsplan (aug 2015) Stärkt skydd för barn och unga. Detta dokument är inte tvingande för kommunernas socialtjänst. Det får sannolikt betydelse för utvecklingen framöver eftersom skriften är framtagen i ett brett samarbete med ledande företrädare för socialtjänsten inriktad på barn och ungdom. Utöver nulägesbeskrivningar ger SKL ett antal förslag till åtgärder till kommunerna. Det handlar om att klargöra uppdraget för barn- och ungdom. Hur socialtjänsten kan arbeta förebyggande respektive när ärenden måste beslutas formellt. Vidare finns ett avsnitt om bemanning och kompetensutveckling av personal. Beträffande vissa åtgärder som staten bör genomföra avser SKL att uppvakta om detta. I Malmö kommunfullmäktiges reglemente för stadsområdesnämnderna anges att de fem stadsområdesnämnderna fullgör uppgiften som socialnämnd inom sina geografiska områden. Sociala resursnämnden får ta emot delegation från stadsområdesnämnd men dessa ärenden sorterar under respektive stadsområdesnämnd. Kommunfullmäktiges beslut om budget för 2015 (Mål nummer 3 barn och unga) är därutöver det som närmast styr kommunstyrelsen och nämnderna. De uppdrag som finns där gäller framförallt grundskolenämnden. Men i inledningen till mål nummer 3 uttrycks följande: Alla Malmös barn har rätt till en bra start i livet som kan skapa framtidstro. Alla kommunens verksamheter som riktar sig till barn har därför ett tydligt kompensatoriskt uppdrag. Barnets bästa ska alltid sättas i första rummet och barn ska ha möjlighet att påverka och vara delaktiga i de beslut som berör dem. Malmö stad kommunstyrelsen - har också tagit fram ett ramverk Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten. I detta anges ansvarsnivåer inom Malmö stad för det systematiska kvalitetsarbete som socialtjänstlagen och följdförfattningar påbjuder. Kommunstyrelsen har en samordnande roll. Detta genomförs löpande genom stadskontoret och då särskilt välfärdavdelningen. En del i samordningen gäller de IT-resurser som används av stadsområdenas Individ- och familjeverksamhet. Ett är själva ärendehanteringssystemet Procapita. Från detta kan statistikuppgifter plockas fram i ett analysprogram KOLL. 9 (19)

10 5.2 Statistik Detta avsnitt syftar till att ge en snabb översikt av vilka volymer som gäller i verksamheten. Tyvärr är det svårt att få fram statistik som är jämförbar mellan landets kommuner. Socialstyrelsen konstaterade detta i en rapport från Det handlar om olika IT-system, lite olika definitioner av begrepp och att statistik därmed inte blir jämförbar mellan kommuner. När det gäller statistik för hela riket kan vi dock dra slutsatsen att antalet anmälningar har ökat kraftigt uppskattade Socialstyrelsen antalet orosanmälningar till Andra bedömare har hävdat högre tal. Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har oberoende av varandra krävt en bättre statistik på nationell nivå. Ett utvecklingsarbete pågår inom Socialstyrelsen där verktyget BBIC Barns behov i centrum ska generera bättre och mer jämförbar statistik. När det gäller Malmö så används ett och samma ärendesystem Procapita. Det finns också samordning mellan stadsområdena när det gäller praktiska frågor i det systemet och handläggning. Därför bör siffrorna mellan åren och mellan stadsområdena vara jämförbara. Tabell. Malmö. Orosanmälningar, antal, halvårsstatistik Period: Jan-juni 2014 respektive jan-juni , alla 2014, flickor 2014, pojkar 2015, alla 2015, flickor 2015, pojkar Anmälningar Individer Källa: Stadskontoret, avdelning Välfärd, uttag i september Tabellen visar att vi under första halvåret 2015 har över aktualiseringar. Det har varit 26 procents ökning av antalet anmälningar mellan 2014 och Pojkarnas andel av anmälningarna utgör 57 %. En nedbrytning per stadsdel visar på skillnader i ökningstakten. Minst ökning hade SDO Väster med 12 procent och störst ökning SDO Öster med 41 procent. En delförklaring till ökningen kan vara ensamkommande barn. Sociala resursförvaltningen (SRF) handlägger, på delegation av stadsområdena, myndighetsfunktionen för dessa. De uppger att januari-juni 2014 kom 489 ensamkommande barn till Malmö och placerades av SRF. Av dessa var 52 flickor och 437 pojkar. Januari-juni 2015 kom 1527 ensamkommande barn till Malmö och placerades av SRF. Av dessa var 160 flickor och 1367 pojkar. Ökningen skedde framförallt i maj och juni. Antalet ensamkommande barn som kommer till Sverige har fortsatt att öka under resten av sommaren/början av hösten. Alla placeringar föranleds av en orosanmälan. I verksamheten hanterar SRF även andra orosanmälningar gällande ensamkommande barn som har ett destruktivt beteende, till exempel missbruk, psykisk ohälsa med mera. Det går dock inte att särskilja vilka anmälningar som gäller de ensamkommande barnen då de handläggs precis som alla andra anmälningar och läggs in i respektive stadsområdes Procapita-domän. 10 (19)

11 Det finns en statistik uppgift om obehandlade aktualiseringar (efter viss tid). De siffrorna lär bero på mer av administrativa missar än faktiskt obehandlat. Stadsområde Innerstaden upplyser att de har kontrollerat sina fall och att det handlar om en tidsfördröjning mellan beslut/kommunicering och att man trycker på klarknappen i procapita. Avvikelserapportering ska göras i Flexite. I denna granskning finns inte möjlighet att analysera obehandlade aktualiseringar närmare. Tabell. Anmälningar per SDO och lett till utredning, halvårsstatistik Period: Jan-juni 2014 respektive jan-juni , alla 2014, lett till utredning. Antal 2014, lett till utredning Procent 2015, alla 2015, lett till utredning. Antal 2015, lett till utredning Procent Innerstaden % % Norr % % Söder % % Väster % % Öster % % Summa % % Källa: Stadskontoret, avdelning Välfärd, uttag i september Denna tabell visar att trots ökningen av antalet anmälningar så har andelen som lett till utredning ökat. Det finns variationer mellan stadsområdena. Från Väster med 49 procent till Innerstaden med 68 procent. Tabell. Orsaker till orosanmälan. Jan juni Alla Antal aktualiseringar Vanligaste anmälningsorsaker Eventuellt bristande omsorg om barn 948 Hot/våld i familjen 655 Eventuellt missbruk hos vårdnadshavare/vuxen 617 Misstänkt kriminalitet barn och unga 492 Misstänkt barnmisshandel 396 Källa: Stadskontoret, avdelning Välfärd, uttag september Här finns en skillnad mellan kön. Både flickor och pojkar har bristande omsorg som den vanligaste orsaken till orosanmälan. Men för pojkar kommer Misstänkt kriminalitet som den andra vanligaste anmälningsgrunden. För flickor finns den anmälningsgrunden inte med bland de fem vanligaste grunderna. 11 (19)

12 I Malmö stads personalredovisning (2014) finns uppgifter om personalomsättning för de största yrkesgrupperna. Kvinnliga socialsekreterare har en personalomsättning på 10,9 % under Det är lägre än för lärare men dubbelt så hög omsättning än för handläggare. Stadsområdena har presenterat uppgifter om ökad bemanning på mottaget/utredning mellan åren 2014, 2015 och planerat för Ifall dessa förstärkningar är tillräckliga med tanke på ökningen av ärenden är inte helt klarlagt. Bland annat tar det tid innan nya medarbetare har kommit in i rutinerna och därmed ger tydlig avlastning. Några rapporterar också att det har erfaren personal som kan rutiner och har en personkännedom som gör att de kan hantera ärenden snabbt men ändå rättssäkert. Arbetsmiljöverkets hittills genomförda inspektioner pekar på att stadsområdesnämnderna måste komma tillrätta bland annat med obalans mellan krav och resurser. Hittills har Arbetsmiljöverket ställt formella krav på stadsområde Norr respektive Söder att lämna svar senast 30 november Av svaren ska framgå hur ansvarig nämnd hanterar de krav Arbetsmiljöverket ställer. 5.3 Hur ser organisationen ut för att hantera anmälningar? Kommunstyrelsen har enligt kommunallagen en samordnande roll och tillsyn över alla nämnder. Inom kommunstyrelsens förvaltning stadskontoret finns välfärdsavdelningen. Denna bereder olika ärenden inom bland annat individ- och familjesektorn, som går vidare till kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige för beslut. Välfärdsavdelningen samordnar också på tjänstemannaplanet de fem stadsområdesförvaltningarna och sociala resursförvaltningen. Sociala resursnämnden med dess förvaltning handhar olika utföraruppdrag inom sociala sektorn. Det kan gälla olika servicefunktioner inom öppenvården till exempel Kriscentrum, Maria Malmö och beträffande ensamkommande barn. Varje stadsområdenämnd fullgör uppgiften som socialnämnd inom sitt geografiska område. Stadsområdesförvaltningarna har en avdelning som ansvarar för individ- och familjeärenden. Normalt organiserar sig socialtjänsten så att den har en enhet för barn- och ungdom. Inom denna enhet pekar samtliga stadsområden på Mottaget som en central funktion. Alla eller merparten av - anmälningar ska gå dit. I mottaget kontrolleras tillhörighet, förekomst och hur akut en anmälan är. Mottaget ska också göra en skyddsbedömning. Ifall ärendet är redan aktuellt kan ansvarig handläggare göra skyddsbedömning men mottaget måste förvissa sig om att det i så fall görs samma dag. Mottaget svarar också för förhandsbedömningen. Det innebär att fatta beslut om ärendet ska utredas eller inte utredas. Skäl för att inte utreda kan vara att barnet redan är föremål för en utredning. Anmälan ska då föras till den utredningen. Det finns också andra skäl att inte utreda. Alla beslut om att inte utreda ska godkännas av överordnad chef. I ärendesystemet Procapita finns en funktion där handläggare får upp en varning om fjortondagarsgränsen (för förhandsbedömning) riskerar att överskridas. Ansvariga chefer ska också kontrollera att tidsfrister hålls. 12 (19)

13 Utredningarna syftar till att få underlag om barnet är i behov av stödinsatser. Uppgiftslämnarna pekar på att BBIC (Barnets behov i centrum) ger en arbetsmetodik där utredningen inriktas på att inventera allt stöd som kan finnas i barnets närhet familj, släkt, förskola, skola, föreningsliv. Om barnets behov inte kan tillgodoses av dessa eller med stöd av andra basverksamheter inom kommunen eller sjukvården erbjuds familjen stödinsatser. Kan ett ärende inte utredas färdigt inom fyra månader ska ett beslut fattas om förlängd tid. Det kan vara att yttrande från psykolog, läkare eller annat expertutlåtande inte är möjligt att få inom de fjorton dagarna. Beslut om beviljade insatser och målen i den individuella planeringen följs upp för att se att de har en god effekt för barnets utveckling och leder till en positiv förändring hos barnet och hans/hennes familj. 5.4 Hur bevakas handläggningstider? Revisionens fråga i enkäten: Hur säkerställer ni att tidsfrister hålls när det gäller att utreda och fatta beslut? Var konkret! Svaren blev i koncentrat: Genomgående lyfter stadsområdena fram att utredaren har själv ett ansvar att ha kontroll på sina utredningar. I ärendesystemet Procapita finns en funktion Mina bevakningar som anger när utredningstiden löper ut i respektive ärende. Cheferna närmast över utredarna har också ett ansvar att bevaka tidsfristerna. När tidsfristerna närmar sig sitt slut så måste det antingen bli ett beslut i sak eller beslut om förlängd utredningstid. Då måste ärendet föredras för närmast överordnad chef. Flera uppger också att de har ärendegenomgångar med handläggare eller olika kombinationer av handläggare. Det varierar lite hur ofta detta sker och i hur många som deltar. Stadsområde Öster lyfter upp att de har inrättat förste socialsekreterartjänster inom utredningssektionerna. De påpekar också stödfunktioner som handledare och granskare. Stadsområdena Öster och Innerstaden uppger att de arbetar med driftstavlor eller whiteboards som tydliggör vilka ärenden som är på gång och i vilket skede de är. Stadsområde Söder lyfter fram en punkt i intern kontrollplan 2015, där de kontrollerar om förhandsbedömningar hanterats inom 14 dagar. I Stadsområde Innerstaden och Väster kontrollerar sektionschefen två gånger per vecka med mottaget avseende förhandsbedömningar. Alla förhandsbedömningar som utan giltigt skäl har gått över tiden ska läggas in som avvikelser enligt Lex Sarah. 13 (19)

14 5.5 Hur lång tid tar ärendet från anmälan till beslut? När en anmälan kommer in blir det första beslutet om det finns något i anmälan som gör att barnet ska skyddas omgående. Dessa första beslut bevakas oerhört noga. Här är tidsfristerna mycket stränga. Det gäller förhandsbedömningar och om utredning ska inledas eller ej. Statistiken som stadskontorets välfärdsavdelning tog fram visade på följande. Stadsområde Mer än en månad obehandlade per 1/ Innerstaden 19 Norr 21 Söder 40 Väster 23 Öster 0 Källa: Stadskontorets välfärdsavdelning, september Tabell: Utredningstid. Malmö. Period jan aug, Tid för handläggning Antal ärenden Mer än fyra månader månader månader månader vecka 1 månad 219 Under 1 vecka 93 Källa: Statistiksystemet KOLL. Urval Socialtjänstlagen 11:1 med stöd av 11:2 (vanligaste typ) uppmanade stadskontoret och stadsområdena att kommentera statistiken som samlats in. Texten nedan får ses som förklaringar till såväl volymökningar, anmälningsorsaker och varför det finns uppgifter i ärendesystemet om obehandlat mer än en månad. Det finns en bortre tidsgräns om fyra månader för utredningar om barn. Uttagen statistik från KOLL indikerar att denna gräns inte har kunnat hållas av Malmö stad. Det handlar om minst 300 fall under årets första åtta månader där det oklart varför utredningarna har pågått så länge. För 124 fall fanns beslut som medgav längre tid än de fyra månaderna. Stadskontorets välfärdsavdelning undersöker vad som ligger bakom de långa utredningstiderna. Det finns också en stor mängd utredningar som har pågått väldigt nära tidsgränsen om fyra månader. Flera av stadsområdena kontrollerade siffrorna om obehandlat och konstaterade att det var eftersläpningar i ärendesystemet som gav utfallet. Delvis kunde det vara att chefer hade semester och då blev det förskjutning av uppdateringarna i systemet. Stadsområde Innerstaden anger att det under flera år har arbetat med kvalitetshöjning enligt Lean. Detta har lett till tydliga rutiner och riktlinjer. Fångat upp riskområdena och byggt en organisation där risk för att ärenden ska falla mellan stolarna är liten. Genomgång varje kvartal 14 (19)

15 av eventuella obehandlade aktualiseringar. Listor tas fram i procapita och gås igenom. Trots detta arbete fanns vid vissa statistikuttag obehandlade fall över en månad. Stadsområde Väster menar att det vid chefsbyte har tillkommit nya rutiner kring hur ärendena ska avslutas i dokumentationssystemet. Detta medför att det som statistiken pekar på inte är realitet då det inte finns några obehandlade utan det är en eftersläpning i registreringen under implementeringsfasen. Anmälningarna har ökat till följd av den satsning som gjorts på att uppmuntra samarbetspartners att anmäla oro om barn som far illa. Antalet utredningar har dock inte ökat i samma omfattning. En mer djupgående analys kommer att göras den närmsta tiden för att säkerställa att kvaliteten vid förhandsbedömningarna. Stadsområde Öster pekar på att antalet inledda utredningar också har ökat och att det främst beror på att alla anmälningar som handlar om hot och våld i familjen ska leda till utredning, enligt Socialstyrelsens föreskrifter som trädde i kraft 1 okt Detta förutsågs redan under 2014 att det skulle innebära en arbetsbelastning för organisationen. Stadsområde Söder utvecklar mest utförligt av uppgiftlämnarna förklaringar till volymökningen. 1/Ändring i lagstiftning, som exempel, från 1/10-14 ska utredning inledas på samtliga barn som utsatts för/bevittnat våld, ändrade riktlinjer/rutiner/förskrifter från IVO. (Enligt SKL har det gjorts 189 ändringar i SoL-lagstiftningen under perioden ). 2/ När tragiska händelser sker som t.ex. den i Karlskrona, märker vi att antalet anmälningar ökar, både från allmänhet och från tjänstemän som enligt lagstiftningen har en skyldighet att anmäla. 3/ Befolkningsökning i stadsområdet, enligt befolkningsprognos kommer det ske en ökning av gruppen barn 0-15 år med 5, 6 % mellan åren / Ökning av antal ensamkommande barn, under perioden maj-juni 2015 kom det ca 1000 barn till Malmö, det är dubbelt så många som under samma period förra året. Om dessa barn har en anknytning i stadsområdena anvisas de direkt till stadsområdet. 5.6 Hur följer socialtjänsten konkret upp att barn inte far illa? Hur säkerställer ni att kvalitén upprätthålls för de åtgärder ni beslutar om? Ange era rutiner och kontroller av dessa. Stadsområde Innerstadens uppgiftlämnare svarar koncist - men ändå av revisionskontoret bedömt komplett - med att ange följande system och rutiner: Internkontroll en gång per år Procapitagenomgångar Myndighetsutskottet Rutiner avseende att följa upp ärenden Klientnöjdhetsundersökningar Flexite, avvikelserapporteringssystemet Lex Sarah Flera uppgiftslämnare utvecklar detta med genomförandeplaner. Stadsområde Öster skriver: 15 (19)

16 Vårdplaner och genomförandeplaner upprättas och målen i planen följs upp genom enskilda samtal med barn och unga och genom uppföljningsmöten. Det finns rutiner för hur ofta insatser ska följas upp genom BBIC. Stadsområde Söder skriver: Malmö stad har, tillsammans med andra skånska kommuner, upphandlat vårdinsatser, gällande institutionsplaceringar, öppenvård och konsulentstödd familjehemsvård och tecknat ramavtal med diverse utförare. I upphandlingen och senare i avtalet finns en rad kvalitetsaspekter som utförarna genom avtalet skrivit under på att de tillhandahåller. Vid eventuella brister kontaktas Kommunförbundet Skåne som har uppföljningsansvar. Flera andra av uppgiftslämnarna nämner också detta avtal. 5.7 Hur informeras de förtroendevalda i nämnden om ärenden? Denna fråga uttrycktes i enkäten på följande sätt: Hur kommunicerar ni utredning som inte slutförts inom lagstadgad tid, beslut, uppföljningar av kvalitet med er nämnd? Svaren från de fem stadsområdena är relativt likartade. I koncentrat uppges följande vägar: Delegerade beslut rapporteras till nämnd/myndighetsutskott. Flera pekar också på rapportering av statistik till nämnden/myndighetsutskottet. Malmö stads statistiksystem KOLL nämns som en sätt att ta fram statistik. Flera uppgiftlämnare nämner också uttryckligt IOF:s kvalitetsberättelse eller delårsbokslut. Dessa rapporteras till nämnden. Stadsområde Söder och stadsområde Väster pekar också på den pågående tillsynen som Arbetsmiljöverket genomför. Nämndens ordförande har deltagit både vid uppstartsmöte och återkopplingsmöte och därmed fått en inblick över situationen i verksamheten. Stadsområde Väster uppger att de - på grund av byte av flera chefer har haft vissa brister i kommunikationen med nämnden. Men detta ändras senast under september 2015 bland annat genom en översyn av delegationsärendena och hur dessa återrapporteras till nämnden. 16 (19)

17 6 s bedömningar och slutsats Revisionen har genomfört denna granskning som en Kortgranskning. Det innebär en inriktning på kartläggning och översikt. För att göra kvalificerade bedömningar krävs normalt djupare granskningar. Rapporten bör ändå ge ett underlag till revisorskollegiet ifall en djupare granskning ska öppnas. För de granskade nämnderna kan rapporten också tjäna som en indikation om förhållanden som bör ägnas förstärkt observation. konstaterar att frågan om socialtjänstens arbete med barn och unga har uppmärksammats vid flera olika tillfällen. Detta gäller både nationellt och i Malmö stad. Denna granskning har avgränsats till att gälla hanteringen av orosanmälningar enligt Socialtjänstlagen 14 kap 1 socialtjänstlagen. Enligt den statistik som har tagits fram av stadskontorets avdelning välfärd så har antalet anmälningar ökat med i genomsnitt 26 procent (statistik halvåret 2014 respektive 2015). Första halvåret 2015 var det över anmälningar. Enligt uppgifter från sociala resursförvaltningen, som beslutar på delegation av de fem stadsområdena, när det gäller ensamkommande flyktigbarn så svarade denna grupp för en stor del av ökningen. Detta var särskilt markant under perioden maj augusti. Detta syns då bara delvis i halvårsstatistiken. Första delfrågan har varit hur organisationen ser ut för att hantera anmälningar. Malmö stad har en organisation på de fem stadsområdena som tar emot orosanmälningar. Uppgiftlämnarna på stadskontoret och de fem stadområdesförvaltningarna har lämnat uppgifter om organisation, rutiner och kontroller av att dessa efterlevs. Uppgifterna finns också belagda i skriftligt material som organisationsskisser, rutinbeskrivningar, planer för intern kontroll och hänvisningar till Malmö stads intranät där detta har kommunicerats. Andra delfrågan har varit hur handläggningstider bevakas. Svaret är att det primärt är handläggaren som ansvarar. Cheferna har också ett ansvar att följa upp handläggningstiderna. Ärendehanteringssystemet Procapita stöder handläggare och chefer genom olika bilder i systemet. Det finns också ett statistiksystem KOLL - knutet till Procapita. I detta statistiksystem ser man inte respektive ärende. Tredje delfrågan har handlat om hur lång tid ärendet tar från anmälan till beslut. Svaret är att beträffande de första besluten skyddsbedömningar och förhandsbedömning bevakas 14- dagarsregeln mycket noga. När det sedan handlar om att besluta i sakfrågan om konkret insats så visar statistiken att det finns en stor mängd ärenden som ligger nära eller till och med över 4-månadersgränsen. Fjärde delfrågan handlar om hur socialtjänsten konkret följer upp att barn inte far illa. Svaret är att bland annat utredningsmetodiken BBIC (Barns behov i centrum) innehåller krav på uppföljningar och utvärderingar av insatta åtgärder. I de fall att beslutad stödinsats har handlats upp så finns en särskild ordning för uppföljning av externa utförare. 17 (19)

18 Den sista delfrågan har varit hur de förtroendevalda i nämnderna informeras. Det finns flera olika kommunikationsvägar. Ett stadsområde har precis nyligen sett över bland annat sin delegationsordning för att få återrapporteringen att fungera bättre. Revisionsfrågan har uttryckts som: Har Malmö stad en organisation som tillräckligt väl kan bevaka ärenden som gäller barn som kan befaras fara illa? bedömer, mot bakgrund att detta är en kortgranskning, att Malmö stad har en organisation som tillräckligt väl kan bevaka ärenden som avser barn som far illa. Denna kartläggande granskning vill ändå lyfta följande observationer: Mängden ärenden som har ökat markant. Hur hanterar stadsområdesförvaltningarna den stress som då kan uppstå? Hur varaktigt upprätthålla kvaliteten i mottagningsfunktionerna och utredningsfunktionerna? Statistikfunktionen KOLL. Är uppgifterna korrekta och aktuella och används det för att bevaka bland annat total tid för handläggning? Hur tar Malmö stad tillvara goda exempel från enheter som har lyckats hålla en hög kvalité i kombination med en god arbetsmiljö? Hur håller sig nämnden, eller dess myndighetsutskott, underrättad om dels utredningsläget med dess olika tidsfrister, dels uppföljning av kvaliteten i de åtgärder som sätts in? 18 (19)

19 7 Källor Skriftliga källor Beslutsorgan Avser Riksdagen Socialtjänstlagen 14 kap Socialstyrelsen Socialstyrelsens vägledning ( ) om att anmäla misstanke om barn som far illa. Socialstyrelsens nya ledningssystem (SOSFS 2011:9) för systematiskt kvalitetsarbete. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) IVO- mitt, oktober Tar socialtjänsten sitt ansvar för barn och unga?. Rapport från Tillsyn av utredningstider och förhandsbedömningar. Rapport från IVO-sydväst, Arbetsmiljöverket Tillsynsbeslut stadsområde Norr respektive Söder. Sveriges kommuner och landsting (SKL) Stärkt skydd för barn och unga, slutversion utgiven av SKL Malmö kommunfullmäktige Reglemente. Budget för Malmö kommunstyrelse Malmö stads ramverk Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten Malmö stadsrevision Barn som far illa (2010) och Granskningsrapporter Öppenvård för barn ( ). Internetkällor Organisation ämne Socialstyrelsen. Angående skyldigheten att anmäla misstanke om barn som far illa. IVO Inspektionen för Vård och omsorg Arbetsmiljöverket SKL Sveriges kommuner och landsting. Angående stärkt skydd för barn och unga. Malmö stad Stadsrevisionen. Webbplats barnochunga.5455.html Uppgiftslämnare Namn Funktion Organisation Katarina Lindeberg enhetschef IoF/BoU Stadskontoret, avd Välfärd Paulina Franzén utvecklingssamordnare Stadskontoret, avd Välfärd Maria Andersson enhetschef Stadsområde Norr Toba Kamal Helgesson Enhetschef, Barn och familj Stadsområde Öster Marie Johanson Enhetschef, Barn och Familj Stadsområde Söder Eva Hansson Stadsområde Väster Catharina Finne enhetschef, Barn och familj Stadsområde Innerstaden Sema Soer enhetschef Sociala resursnämnden Emily Andersson sektionschef Sociala resursnämnden Jonas Terje IVO Inspektionen för vård och omsorg Eva Karsten arbetsmiljöinspektör Arbetsmiljöverket 19 (19)

GRANSKNINGSRAPPORT. Insatser för barn och ungdomar i HVB. Projektledare: Olof Hammar. Revisorskollegiet Malmö stad Revisionskontoret

GRANSKNINGSRAPPORT. Insatser för barn och ungdomar i HVB. Projektledare: Olof Hammar. Revisorskollegiet Malmö stad Revisionskontoret GRANSKNINGS Insatser för barn och ungdomar i HVB Projektledare: Olof Hammar Revisorskollegiet 2016-01-27 Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): 040-34 19

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation goteborg.se/stadsrevisionen 2 P R O J E K T P L A N Göteborgs Stads arbete med stöd till personer

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete Revisionen har via KPMG genomfört en granskning

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor Projektledare: Tommy Larsson Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPP Effektiv organisation för chefs och ledarfrågor Postadress: Stadshuset,

Läs mer

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år

RIKTLINJE. Lex Sarah. Vård- och omsorgsnämnden. Antaget Tills vidare, dock längst fyra år RIKTLINJE Lex Sarah Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare, dock längst fyra år Förvaltningschef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen

Utredningstider inom Individ- och familjeomsorgen Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Individ- och familjeomsorgen Sida 1 (5) 2017-11-23 Handläggare Karin Johansson Telefon: 08-508 05097 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2017-12-19 Utredningstider

Läs mer

Granskning av kommunens arbete med våld i nära relationer - remissvar

Granskning av kommunens arbete med våld i nära relationer - remissvar SOCIALNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Socialnämnden 9 oktober 2019 6 Paragraf SN-2019/1703.118 Granskning av kommunens arbete med våld i nära relationer - remissvar Socialnämndens beslut Socialnämnden

Läs mer

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun.

Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. 1(6) Ramona Persson/Tor Nilsson 0155-264116 Verksamhetstillsyn enligt 13 kap 2 Socialtjänstlagen barnuppdraget 16:3 och 16:6 i Vingåkers kommun. Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län riktar kritik mot

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning 1 Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Reviderad juni 2016 Innehåll Vad är lex Sarah 2 Att medverka till god kvalitet 2 Missförhållanden ska rapporteras 3 Skyldigheten att rapportera 3

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Återföringsdialog Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Sammanställning av tillsyner i åtta kommuner & stadsdelar i Stockholms län 2013-2014 Du får gärna citera Inspektionen för vård och

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2018-07-06 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Granskning år 2015 av patientnämnden

Granskning år 2015 av patientnämnden Granskning år 2015 av patientnämnden Rapport nr 20/2015 Mars 2016 Jonas Hansson, revisionskontoret Diarienummer: REV 21:2 2015 Innehåll 1. SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 1.1. REKOMMENDATIONER... 3 2. BAKGRUND...

Läs mer

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07

Dnr SN13/25 RIKTLINJER. Riktlinjer för handläggning inom missbruks- och beroendevården. Antagen av socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 RIKTLINJER för handläggning inom missbruks- och beroendevården socialnämnden 2013-11-07 Dnr SN13/25 2/6 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Mål och inriktning... 3 3 Utredning och handläggning...

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument STÄRKT SKYDD FÖR BARN OCH UNGA ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-12-01, 312 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2017-01-01 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Sollefteå kommun. Revisionsrapport. Handläggning och samverkan runt barn och unga som riskerar att fara illa.

Sollefteå kommun. Revisionsrapport. Handläggning och samverkan runt barn och unga som riskerar att fara illa. www.pwc.se Revisionsrapport Handläggning och samverkan runt barn och unga som riskerar att fara illa Linda Marklund Certifierad kommunal revisor Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor September 2016

Läs mer

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5

Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS 2011:5 TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-04-24 Sida 1 (1) Diarienr AN 2017/00105-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Ritwa Frang Epost: ritwa.frang@vasteras.se Äldrenämnden Rutiner för tillämpningen av lex Sarah SOSFS

Läs mer

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah

Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Tyresö kommun 2015-03-02 Socialförvaltningen 1 (10) Riktlinje för rapportering, utredning och anmälan enligt lex Sarah Fastställt av socialnämnden 2015-xx-xx, x 2 (10) Innehållsförteckning Riktlinje för

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm

Ärendet. Beslut BESLUT. 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) +nspektionen forvårdochomsorg. Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm BESLUT +nspektionen forvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3484/20141(7) Avdelning mitt Cathrine Lauri cathrine.laurigivo.se Katrineholms kommun Socialnämnden 641 80 Katrineholm Ärendet Egeninitierad verksamhetstillsyn

Läs mer

Ärende- och dokumenthantering

Ärende- och dokumenthantering www.pwc.se Revisionsrapport Ärende- och dokumenthantering Robert Bergman Projektledare 2016 Christer Marklund Kvalitetssäkrare Mars/2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund...

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg: Klagomål om handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Uppsala, dnr /

Inspektionen för vård och omsorg: Klagomål om handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Uppsala, dnr / SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Jeremiasen Ola Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0197 Inspektionen för vård och omsorg: Klagomål om handläggning av barnavårdsärende vid socialtjänsten, Uppsala, dnr

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg

Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg Kvalitetsdeklaration Individ- och familjeomsorg En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Ung Invest Omsorg AB 559120-2865/ Ung Invest / Lidingö Stöboende Kvalitetsdeklaration gäller för

Läs mer

Rutin hantering av Lex Sarah

Rutin hantering av Lex Sarah Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad (av vem och datum) Carina Andersson, MAS, 2013-04-03 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5)

Anmälan om missförhållanden enligt 14 kap. 1 SoL Orosanmälan Sida 1 (5) 14 kap. 1 SoL "Orosanmälan" Sida 1 (5) Anmälare Efternamn Förnamn E-postadress Befattning och Arbetsplats Barnet anmälan avser Efternamn Förnamn Personnummer Barnets vårdnadshavare Vårdnadshavare 1 Vårdnadshavare

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Göteborgs Stads arbete med bostadslösa barnfamiljer Fastighetskontorets mätning

Läs mer

Rutiner för tillämpning av lex Sarah

Rutiner för tillämpning av lex Sarah 2017-11-09 1 (5) RUTIN AFN 2017/98 Rutiner för tillämpning av lex Sarah Vad är lex Sarah? Lex Sarah brukar man benämna de bestämmelser i socialtjänstlagen, förkortad SoL, och i lagen om stöd och service

Läs mer

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning LANDSTINGET I VÄRMLAND Revisionskontoret 2017-06-15 Johan Magnusson Rev/17017 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning Rapport 3-17 Avvikelsehantering och kunskapsåterföring - uppföljning

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

Rutin för rapportering och anmälan gällande lex Sarah Antagen av Barn- och familjenämden 2015-xx-xx

Rutin för rapportering och anmälan gällande lex Sarah Antagen av Barn- och familjenämden 2015-xx-xx RUTIN FÖR LEX SARAH Rutin för rapportering och anmälan gällande lex Sarah Antagen av Barn- och familjenämden 2015-xx-xx Bakgrund och syfte Från och med den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser om lex Sarah

Läs mer

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget

Avvikelser, klagomål. och synpunkter inom. Vård- och omsorgsnämnden. verksamheter. Antaget RIKTLINJE Avvikelser, klagomål och synpunkter inom vård- och omsorgsnämndens verksamheter Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-02-26 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare, dock längst

Läs mer

PROTOKOLL. Stadshuset, Triangeln 1-2

PROTOKOLL. Stadshuset, Triangeln 1-2 Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-21 Kl Kl 16.00 18.10 Plats Stadshuset, Triangeln 1-2 Paragrafnr 107 125 Närvarande Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten

Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten SLUTDOKUMENT Revisorerna 180528 För kännedom Kommunstyrelsen Fullmäktiges presidium Partiernas gruppledare Överförmyndarnämnden Uppföljande granskning av överförmyndarverksamheten Vi har i egenskap av

Läs mer

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014

SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 2013-11-11 1 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer; beslutade den xx xx 2014. SOSFS 2014:xx (S) Utkom från trycket den 2014 Socialstyrelsen föreskriver följande med stöd

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg Vi Omsorg i Sverige AB 556042-8517 Kvalitetsdeklarationen gäller för 2017 Att arbeta med kvalitet är

Läs mer

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET

PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET PROJEKTPLAN GRANSKNING AV SAMVERKAN MELLAN REGION OCH KOMMUN KRING PERSONER MED SAMSJUKLIGHET 1 BAKGRUND 1.1 Samverkan och samsjuklighet Forskningen visar att av de personer som söker hjälp för missbruk

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd

Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänsten arbete med utsatta barn och ungdomar Barn och ungdomar som far illa och tillsammans med deras föräldrar är i behov av stöd Socialtjänstens möjligheter och begränsningar Lagar styr socialtjänstens

Läs mer

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018

Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Sida 1 (7) 2019-05-08 Handläggare Per Onning Telefon: 0850804045 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2019-06-13 Svar på stadsrevisionens årsrapport 2018 Förslag till beslut Stadsdelsnämnden överlämnar

Läs mer

82 Yttrande - revisionsrapport Uppföljande granskning av kontroll, insyn och tillsyn av externa utförare

82 Yttrande - revisionsrapport Uppföljande granskning av kontroll, insyn och tillsyn av externa utförare Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Socialnämnden 2017-04-26 1 Sida 82 Yttrande - revisionsrapport Uppföljande granskning av kontroll, insyn och tillsyn av externa utförare (SN-2015-00236-6) Beslut Socialnämnden

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg RTFL Care AB 556824-9915 Kvalitetsdeklaration 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet för offentliga

Läs mer

Utredning om barn och unga

Utredning om barn och unga Utredning om barn och unga KONTAKTA SOCIALTJÄNSTEN Både barn och vuxna kan ta en kontakt med oss inom socialtjänsten. Det kan vara en anmälan om misstanke att barn far illa, ansökan om hjälp eller stöd

Läs mer

Dnr.1.L~.P.-.?~.. ct...l.:.?

Dnr.1.L~.P.-.?~.. ct...l.:.? In BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2018-04-18 Dnr 8.5-3317912017-7 1(5) SÖDER" '",Uv:; STADSD L:.:h.,~:\f, \LTNIN GGöta Ark 200 ll8 72 STOCKHOLM Ink 2a., -" A - 2 O Dnr '. -, 0'0... - 0.0......

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Uppföljning och kvalitet inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn

Uppföljning och kvalitet inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-14 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-10-26 Uppföljning och kvalitet

Läs mer

Revisionsrapport mottagninsenheten. mot orosanmälningar

Revisionsrapport mottagninsenheten. mot orosanmälningar www.pwc.se Revisionsrapport Revisionsrapport mottagninsenheten IFO med fokus mot orosanmälningar Tommy Nyberg Februari 2018 Innehåll 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...3 2. Inledning...4 2.1.

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Telefon (exp): 040-34 19 55 Hemsida: www.malmo.se/stadsrevisionen Email: malmostadsrevision@malmo.se Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning

Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Revisionskontoret AM/KS Rev/17008 Landstingets ärende- och beslutsprocess - uppföljning Rapport 4-17 2 Landstingets ärende- och beslutsprocess uppföljning Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för

Läs mer

Rapport 2006:76. Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan

Rapport 2006:76. Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan Rapport 2006:76 Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan Missförhållanden och personskada i LSS-verksamhet Rutiner och riktlinjer gällande anmälan Rapport

Läs mer

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande.

I rutinen används begreppet missförhållande genomgående i texten men avser både missförhållande och risk för missförhållande. Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering 2013-11-06, rev. 2015-03-30 1(6) Linda Svensson 046-35 64 55 linda.svensson@lund.se Lex Sarah rutin för ansvarsfördelning och hantering Dnr VOO 2013/0191

Läs mer

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att

BESLUT. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har i tillsynen funnit brister i nämndens hantering av förhandsbedömningar. Nämnden ska säkerställa att BESLUT ExP Z6 t C4--61( 756 inspektionenförvårdochomsorg 2014-04-04 Dnr 8.5-3492/2014 1(8) Avdelningmitt SusanneGerlecz Susanne.Gerleczgivo.se Trosa kommun Socialnämnden 619 80 TROSA Ärendet Egeninitierad

Läs mer

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL)

Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om ett barn eller ungdom far illa - att anmäla enligt Socialtjänstlagen (SoL) Om att anmäla till Socialtjänsten Denna skrift syftar till att underlätta för dig som i ditt arbete ibland möter barn och ungdomar

Läs mer

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans

Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans 1 Kvalitetsdeklaration Personlig Assistans En översikt för att underlätta ditt val av vård och omsorg OP Assistans AB 556553-5910 Kvalitetsdeklaration avseende 2017 Att arbeta med kvalitet är en självklarhet

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Tfn (exp): 040-34 19 55 Hemsida: www.malmo.se/stadsrevisionen Email: malmostadsrevision@malmo.se Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska

Läs mer

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA!

SVÅRT ATT SE ANSVAR ATT HANDLA! Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn SVÅR A SE ANSVAR A HANDLA! Helena Hansson, lektor i socialt arbete Socialhögskolan, Lunds universitet samt Institutionen för hälsa, vård och samhälle

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Revisorskollegiet 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid onsdag 15 juni 2016 16:00 Plats Triangeln 1-2 Ledamöter Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice ordförande Berit

Läs mer

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag

Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Regionfullmäktiges ansvarsprövning och Revisorskollegiets uppdrag Revisionens uppdrag Det kommunala ansvarssystemet En väl fungerande revision och ett tydligt ansvarsutkrävande är viktiga delar i den kommunala

Läs mer

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter

Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Granskning av landstingets hantering av personuppgifter Rapport nr 25/2012 Februari 2013 Susanne Hellqvist, revisor, revisionskontoret Innehåll 1. SAMMANFATTNING... 3 1.1 REKOMMENDATIONER... 4 2. BAKGRUND...

Läs mer

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag.

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-10-10 Vår referens Susanne Nordqvist nämndsekreterare susanne.nordqvist@malmo.se Tjänsteskrivelse Rutiner för Lex Sarah SOFN-2013-146 Sammanfattning

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen

Stadsrevisionen. Projektplan. Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer. goteborg.se/stadsrevisionen Stadsrevisionen Projektplan Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer goteborg.se/stadsrevisionen 2 PROJEKTPLAN Förutsättningar för Göteborgs Stads chefer Aktuell forskning visar att många kommunala chefer

Läs mer

Reglemente för intern kontroll

Reglemente för intern kontroll KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2015:6-042 Reglemente för intern kontroll Antagen av kommunfullmäktige 2015-08-27 102 1 Reglemente för intern kontroll Syfte med reglementet 1 Syfte Detta reglemente syftar

Läs mer

Malmö stad Revisionskontoret

Malmö stad Revisionskontoret Malmö stad Revisionskontoret Den kommunala revisionen är fullmäktiges kontrollinstrument för att granska den verksamhet som bedrivs i nämnder och bolagsstyrelser. Stadsrevisionen i Malmö granskar nämnders

Läs mer

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden

Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden Rutiner för lex Sarah Arbetsmarknadsnämnden stockholm.se Rutiner för Lex Sarah Juni 2015 Dnr: AMN 2015-0208-01.05 3 (13) Innehåll 1. Rutiner för lex Sarah 4 2. Syftet med lex Sarah 4 3. Rapporteringsskyldiga

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

ABCD. Placerade barns skolgång och hälsa. Projektplan. Arboga kommun. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3

ABCD. Placerade barns skolgång och hälsa. Projektplan. Arboga kommun. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3 Projektplan Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd 2 6. Metod 2 7. Projektorganisation 2 8. Oberoende och integritet

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Revisorskollegiet 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid tisdag 26 maj 2015 15:00 Plats Stadshusets KC, Möllevången 2-4 Ledamöter Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice

Läs mer

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun

Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll. Smedjebackens kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning av granskning 2014 Intern kontroll Hans Gåsste Linnéa Grönvold November 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Uppdraget... 3 1.3.

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH

TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) Diarienummer 183/ Socialförvaltning Id AN LEX SARAH TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) 2013-09-16 Diarienummer 183/2012.739 Socialförvaltning Id 2013.1821 AN LEX SARAH Rutiner beträffande rapportering och anmälan av missförhållanden inom socialtjänsten och omsorgen

Läs mer

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden

REVISIONSKONTORET. REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Dnr: REV 6/2017 REVISIONSKONTORET REVISIONSRAPPORT Grundläggande granskning för 2016 av Patientnämnden Ansvarig: Jan-Olov Undvall Revisionsrapport 2 (5) Innehållsförteckning 1 INLEDNING/BAKGRUND... 3 SYFTE,

Läs mer

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun

Anmälan enligt lex Sarah enligt socialtjänstlagen (SoL) inom verksamhetsområde Barn och familj vid socialtjänsten i Motala kommun BESLUT inspektionenforvårdochomsorg Avdelning sydöst Cecilia Lobos Cecilia.Lobosgivo.se 2013-09-04 Dnr 8.1.2-30137/20131(5) Motala kommun Socialnämnden 591 86 Motala Ärendet Anmälan enligt lex Sarah enligt

Läs mer

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER DEL 1 REVIDERAD 2012-01-25 Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL INLEDNING Riktlinjer är ett hjälpmedel för personal inom kommunens socialtjänst, vid bedömning

Läs mer

Svar på granskningsrapport - Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa

Svar på granskningsrapport - Socialtjänstens rutiner för inkomna anmälningar kring barn och unga som far illa TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(6) Sektor arbete, trygghet och omsorg Diarienummer: OAN.2015.140 Datum: 2016-01-07 Enhetschef Barn- och ungdomsenheten Anne-Marie Blixt E-post: annemarie.blixt@ale.se Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober 2018 Haparanda stad Uppföljning granskning av placerade barn och unga Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Granskning år 2012 av patientnämnden

Granskning år 2012 av patientnämnden Granskning år 2012 av patientnämnden Rapport nr 22/2012 Februari 2013 Jonas Hansson, Revisor, revisionskontoret Innehåll Innehåll... 2 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 3 2.1 Bakgrund... 3 2.2 Revisionsfrågor...

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby

Tillämpningsområde. Vård och omsorg. Besöksadress Västra Storgatan 35 Postadress Vård och omsorg Osby Vård och omsorg 1(5) Riktlinjer för rapportering om missförhållanden eller en påtaglig risk för missförhållande enligt socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om särskilt stöd och service (LSS) lex Sarah Syfte

Läs mer

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 2/6 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Anmälningsskyldighet... 5 Handläggning och hantering av anmälan... 6 Information

Läs mer

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017

Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 2017-05-03 2017/013690 1 (8) Avdelningen för inspektion Karin Lilje Gränge, 010-730 92 58 arbetsmiljoverket@av.se STOCKHOLMS KOMMUN 105 35 STOCKHOLM Resultatet av inspektionen 28 mars 2017 Ert organisationsnummer:

Läs mer

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah

Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah 2012-01-10 1 (8) Äldrenämnden Ändring i äldrenämndens delegationsordning och fastställande av rutiner för 14 kap 3-7 socialtjänstlagen, lex Sarah Beslutsunderlag Tjänsteskrivelse den 10 januari 2012 Sammanfattning

Läs mer

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande.

Utred de apatiska barnens situation - svar på remiss från kommunstyrelsen. Remissen besvaras med stadsdelsförvaltningens tjänsteutlåtande. Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (5) 2006-01-26 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Utred de apatiska barnens situation

Läs mer

Lokal lex Sarah-rutin

Lokal lex Sarah-rutin Norrmalms stadsdelsförvaltning Lokal lex Sarah-rutin Kommunfullmäktige har utfärdat riktlinjer för nämndernas verksamhet när det gäller tillämpningen av bestämmelserna om lex Sarah i socialtjänsten (SoL)

Läs mer

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017

Svar på revisionskontorets årsrapport 2017 Norrmalms stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2018-05-17 Handläggare Maria Härenstam Telefon: 08-508 09 020 Till Norrmalms stadsdelsnämnd 2018-06-14 Svar på revisionskontorets årsrapport

Läs mer

STYRNING OCH KONTROLL AV RAMAVTAL FÖR MISSBRUKSVÅRD. Styrningen och samordningen av avtalen är tillfredsställande

STYRNING OCH KONTROLL AV RAMAVTAL FÖR MISSBRUKSVÅRD. Styrningen och samordningen av avtalen är tillfredsställande STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 5 Januari 2009 DNR 420-19/09 Revisionsrapport STYRNING OCH KONTROLL AV RAMAVTAL FÖR MISSBRUKSVÅRD Styrningen och samordningen av avtalen är tillfredsställande

Läs mer

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun

Intern kontroll och riskbedömningar. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Intern kontroll och riskbedömningar Anneth Nyqvist Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och Revisionsfråga... 3 1.3. Kontrollmål

Läs mer

Till: Socialnämnden. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av ensamkommande barn och ungdomar

Till: Socialnämnden. Rapport från kommunrevisorerna avseende granskning av ensamkommande barn och ungdomar KARLSKOGA KOMMUN Kommunstyrelsen III KARLSKOGA KOMMUN ~ Revisionen 2013-02-18 Diariem ~~.Dc'J6 Kopia Han?I" s~.rm... '''~s.:''''...,,\.c.r ~. 2013-02- 2 6 Till: Socialnämnden För kännedom: Kommunfullmäktige

Läs mer

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL

Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL Att anmäla till socialtjänsten Information om att anmäla enligt 14 kap 1 SoL 2013-06-10 Innehållsförteckning Om att anmäla till socialtjänsten... 3 Anmälningsskyldigheten enligt socialtjänstlagen... 3

Läs mer

Privata vårdgivare förstudie

Privata vårdgivare förstudie Revisionskontoret AM/KS Rev/15021 Privata vårdgivare förstudie Rapport 5-15 Privata vårdgivare, förstudie Bakgrund Landstingets revisorer har ansvar för att genomföra årlig granskning av landstingets samtliga

Läs mer

Svar på granskning av rättssaker handläggning inom barn- och ungdomsvården

Svar på granskning av rättssaker handläggning inom barn- och ungdomsvården ö Österåker Sammanträdesprotokoll för Socialnämnden 2019-01-24 SN 1:5 Dnr. SN 2018/0086 Svar på granskning av rättssaker handläggning inom barn- och ungdomsvården Socialnämndens beslut 1. Godkänna föreliggande

Läs mer

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida.

Bestämmelserna om lex Sarah (SOSFS 2011:5) hittar du på Socialstyrelsens hemsida. RIKTLINJE FÖR LEX SARAH inom vård- och omsorgsförvaltningen Handläggare: Socialt ansvarig Beslutsdatum: 2018-10-01 samordnare (SAS) Enhet: Central administration Reviderad: Beslutad av SAS Inledning Lex

Läs mer