GRANSKNINGSRAPPORT. Insatser för barn och ungdomar i HVB. Projektledare: Olof Hammar. Revisorskollegiet Malmö stad Revisionskontoret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSRAPPORT. Insatser för barn och ungdomar i HVB. Projektledare: Olof Hammar. Revisorskollegiet Malmö stad Revisionskontoret"

Transkript

1 GRANSKNINGS Insatser för barn och ungdomar i HVB Projektledare: Olof Hammar Revisorskollegiet Postadress: Stadshuset, Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): Hemsida: malmostadsrevision@malmo.se

2 1 SAMMANFATTNING INLEDNING/BAKGRUND SYFTE, REVISIONSFRÅGA OCH AVGRÄNSNING Syfte Revisionsfrågor Avgränsning REVISIONSKRITERIER GRANSKNINGSANSVARIGA OCH STYRGRUPP METOD RESULTAT AV GRANSKNINGEN HVB-placeringar Upphandlade HVB-hem Ej upphandlade HVB-hem SiS-institutioner HVB placeringar stadsområde Söder och Innerstaden SLUTSATS RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 2 (12)

3 1 Sammanfattning Malmö stads kostnader för externa HVB-placeringar av barn- och ungdomar har fram till 2014 ökat kraftigt under flera år kostade externa HVB-platser för barn och ungdomar stadsområdena 121 mnkr. Både stadsområde Söder och Innerstaden som ingått i granskningen prognosticerade kraftiga minskningar av kostnaderna 2015 i DR-2. Syftet med granskningen har varit att kunna svara på om insatserna för barn och ungdomar i HVB är ändamålsenliga och om det finns en ändamålsenlig kvalitetsuppföljning. De externa placeringarna kan delas in i kategorierna upphandlade HVB-hem, ej upphandlade HVB-hem samt SIS-institutioner. Båda stadsområdena har en utförlig processbeskrivning gällande HVB-placeringar. Det är IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som är tillsynsmyndighet för privata HVBhem och SIS-institutioner. Det finns tydliga kvalitetskrav och mål när det gäller vården på såväl de HVB-hem som är upphandlade som när man anlitar ett icke upphandlat HVB-hem. Det råder för närvarande brist på HVB-platser vilket dels medför att det krävs mycket arbete (personalinsatser) för att hitta en plats och dels att placeringar utanför ramavtalen på sistone blivit allt mer vanligt förekommande. Båda stadsområdena uppger att man alltid frekvent besöker de klienter som är placerade på HVB-hem. Processbeskrivningen anger att uppföljning av placeringar ska ske var sjätte vecka. Varannan gång besöker stadsområdet HVB-hemmet och varannan gång har man ett möte på stadsområdet där representanter för HVB-hemmet deltar. Det finns för varje placerat barn upprättat vård- och genomförandeplan och man uppger att det alltid dokumenteras i individakten när uppföljning sker. Vid uppföljningsbesöken på HVB-hemmet sker samtal med såväl barnet som med personalen och den dokumentation som finns på HVB-hemmet gås igenom. Det finns särskilt framtagen dokumentation för det placerade barnet som där informeras om vilka rättigheter man har när man är placerad på ett HVB-hem. Uppföljningen är resurskrävande. Speciellt i de fall när barnen är placerade på HVB-hem som geografiskt ligger långt från Malmö men granskade stadsområden uppger att tillräckliga resurser finns för att genomföra uppföljningen så att man uppfyller lagkraven för uppföljning men avsikten är att följa upp tätare. Det är för närvarande en ansträngd arbetssituation hos socialtjänsten vilket leder till att man i dagsläget inte kan uppfylla målen fullt ut kring uppföljning på ett korrekt sätt enligt de rutiner som finns. I stadskontorets årliga uppföljning av institutionsplaceringar för barn och unga ingår att kontrollera hur uppföljningen av enskilda placeringar skett. Enligt den rapportering som skedde våren 2015 och som bygger på inrapporterade uppgifter från stadsområdena hade RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 3 (12)

4 inte uppföljningen följt riktlinjerna om fyra enskilda samtal per år för ungefär vart fjärde barn som var placerat på HVB-hem och som ingått i urvalet. Stadsområde Söder har gått igenom de underlag som redovisades till stadskontoret och delar inte slutsatserna att enskilda samtal inte skett enligt riktlinjerna för vart fjärde placerat barn utan att man i samtliga fall följt riktlinjerna. Nämnderna har vid tillfällen tagit emot inspektionsmeddelanden från IVO när de gjort tillsyn och uppmärksammat brister hos HVB-hemmen. När så skett har stadsområdesnämnden gjort en bedömning om nödvändiga åtgärder i förhållande till de barn eller ungdomar som varit placerat på aktuellt HVB-hem. Det har också hänt att stadsområdet vid sin uppföljning uppmärksammat brister och anmält dessa till IVO och med anledning av bristerna genomfört nödvändiga åtgärder. I sådana fall informeras även ansvariga för upphandlad vård på Kommunförbundet Skåne. Stadsområdena uppger att anmälningar från barn alltid tas på stort allvar och följs upp på olika sätt. Stadsområdesnämnderna (via myndighetsutskottet) informeras kontinuerligt (minst var sjätte månad) om enskilda placeringar. Bedömningen efter genomförda intervjuer och genomgång av dokumentation är att stadsområdesnämnd Söder och Innerstadens insatser för barn och ungdomar i HVB i huvudsak är ändamålsenliga och att det finns en ändamålsenlig kvalitetsuppföljning. Att det numera sker en samordnad upphandling av HVB-hem där Malmö stad ingår har inneburit att kvalitetskraven på de HVB-hem som man tecknat ramavtal med ökat och att arbetet vid placeringar därmed underlättats för personalen på stadsområdena. Vår uppfattning är att man alltid om möjligt ska göra placeringarna på de upphandlade HVB-hemmen men har samtidigt förståelse för att man med den brist på platser som finns för närvarande måste genomföra placeringar även på icke upphandlade HVB-hem. Externa HVB-placeringar är relativt sett väldigt dyra och ur ett ekonomsikt perspektiv är det därför positivt att man arbetar aktivt för att hitta andra vårdformer och de senaste prognoserna tyder på att kostnaderna kommer att minska kraftigt Bedömningen efter genomförd kortgranskning är att inga ytterligare granskningsinsatser i nuläget känns nödvändiga. 2 Inledning/bakgrund Revisionsplanen för 2015 anger följande: Det förekommer i media rapportering om skiftande kvalitet avseende insatser för barn och ungdomar i hem för vård eller boende (HVB). Denna granskning inriktas på om insatserna för barn och ungdomar i HVB är ändamålsenliga och om det finns en ändamålsenlig kvalitetsuppföljning både i egenregi och extern regi. Granskningen berör stadsområdesnämnderna. Hem för vård och boende, HVB, kan bedrivas i enskild eller offentlig regi. För enskild verksamhet krävs tillstånd från Socialstyrelsen. RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 4 (12)

5 Statens institutionsstyrelse (SiS) är en statlig myndighet som driver särskilda ungdomshem, s.k. SiS-institutioner, för vård av unga som behöver stå under särskilt noggrann tillsyn. Kostnaderna för externa HVB placeringar för barn och unga är höga i Malmö stad. Totalt kostade dessa placeringar 121 mnkr Dygnskostnaderna är också höga jämfört med andra vårdformer. 3 Syfte, revisionsfråga och avgränsning 3.1 Syfte Syftet med granskningen har varit att kunna svara på om insatserna för barn och ungdomar i HVB är ändamålsenliga och om det finns en ändamålsenlig kvalitetsuppföljning. 3.2 Revisionsfrågor 1. Finns det processer, rutiner och direktiv i berörda nämnder, avseende för hur godkännande och uppföljning ska ske av externa privata utförare gällande barn och ungdomar placerade i HVB (Hem för vård eller boende)? 2. Har tydliga krav på kvalitet och mål avseende insatser för barn och ungdomar placerade i HVB formulerats i avtal, riktlinjer eller motsvarande mellan Malmö stad/nämnd och externa privata utförare som lagstiftning, riktlinjer och policys kräver avseende insatser för barn och ungdomar placerade i HVB? Finns det möjlighet till insyn och uppföljning av externa privata utförare inskriven i avtalen? 3. Vad ger kommunen för information till externa privata utförare kring kraven på kvalitet i verksamheten och kommunens uppföljning av denna? 5. Finns det tillsynsplaner eller motsvarande som bygger på kraven i verksamhetens godkännande? 6. Genomförs det en systematisk uppföljning och kontroll utifrån dessa tillsynsplaner (eller motsvarande) av att externa privata utförare motsvarar ställda krav? Görs detta på ett likvärdigt sätt på varje enskilt HVB? Utifrån beviljade insatser för den enskilde? Får barnen också komma till tals? 7. Finns det resurser och organisation för godkännande och för tillsynsarbetet i den omfattning som krävs för att upprätthålla insatser för barn och ungdomar placerade i HVB - som lagstiftning, riktlinjer, policys och ingångna avtal kräver? RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 5 (12)

6 8. Hur följs utförarnas rapportering av Lex Sara och sociala avvikelser? Hur hanteras anmälningar från barn? Hur åtgärdas konstaterade brister? Hur hanteras verksamhetens godkännande vid återkommaned och/eller allvarliga brister i verksamheten? Är hanteringen likvärdig? 9. Vilken rapportering får stadsområdesnämnden angående godkännande och uppföljning av externa privata utförare avseende insatser för barn och ungdomar placerade i HVB? 3.3 Avgränsning Enligt revisionsplanen avser granskningen såväl interna som externa HVB-placeringar. Men då kostnaden för de externa placeringarna av barn och unga 2014 uppgick till 121 mnkr och de interna till endast 24 tkr enligt verksamhetsmåtten för 2014 avgränsas granskningen till att avse de externa HVB placeringarna. Interna HVB-hem i övrigt har använts för placering av ensamkommande barn, men den verksamheten har inte ingått i denna granskning då syftet med sådana placeringar i första hand är att tillhandahålla en trygghet med god omvårdnad och inte vård eller behandlingsarbete. Granskningen har enligt beslut genomförts som en kortgranskning. Det innebär att främst en kartläggning av hur Malmö stad och stadsområdesnämnderna arbetar med kvalitetsfrågor och uppföljning gällande externa HVB-placeringar skett. Någon substansgranskning/stickprovsgranskning av genomförda placeringar har inte gjorts i denna granskning. Dock har en stadskontoret i uppdrag att årligen följa upp institutionsplaceringar och resultatet i den uppföljningsrapport för 2014 som redovisades våren 2015 har delvis använts i denna rapport. Granskningen har avgränsats till att omfatta stadsområde Söder och Innerstaden. Dessa hade under 2014 de högsta kostnaderna för placeringar av barn och ungdomar på HVB hem. 4 Revisionskriterier Socialtjänstlagen (SoL) Lagen om vård av unga (LVU) Lagen om unga lagöverträdare (LuL) Malmö stad: plan för individ- och familjeomsorgen, delegationsordningar 5 Granskningsansvariga och styrgrupp Styrgruppen ur revisorskollegiet: Berit Söderholm (sammankallande), Claes Carlsson, Göran Hellberg, Andreas Holmgren, Per Lilja, Berit Sjövall och Olle Strand Projektledare från revisionskontoret: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 6 (12)

7 Kvalitetsgranskare: George Smidlund, revisionsdirektör och certifierad kommunal yrkesrevisor. Sakkunnig revisor har prövat sitt oberoende med mera i enlighet med SKYREV:s rekommendation och inte funnit något hinder mot att utföra granskningen. 6 Metod Intervjuer med personal på stadsområde Söder och Innerstaden (som hade de högsta kostnaderna för externa HVB placeringar för barn och unga 2014). Intervju med personal på stadskontorets välfärdsavdelning kring den årliga uppföljningen av institutionsplaceringar. Ett antal frågor har skriftligt skickats till granskade stadsområdesnämnder och besvarats innan intervjuerna. Även statistik gällande 2015-års HVB-placeringar har erhållits från granskade stadsområden. Stadsområdena har delgett revisionen aktuella styrdokument och annan dokumentation som gåtts igenom. Revisionen har också gått igenom rapporten från stadskontoret gällande uppföljningen av institutionsplaceringar under Resultat av granskningen 7.1 HVB-placeringar Malmö stads kostnader för externa HVB-placeringar av barn- och ungdomar har fram till 2014 ökat kraftigt under flera år kostade externa HVB platser för barn och ungdomar stadsområdena 121 mnkr. Placeringarna sker externt förutom att fåtal placeringar på Enebackens barnhem. Båda stadsområdena prognosticerar kraftiga minskningar av kostnaderna I DR-2 prognosticerade SON Söder en minskning av de externa barn och ungdomsplaceringarna på externa HVB-hem från 34 mnkr 2014 till 26 mnkr 2015 och motsvarande siffror för SON Innerstaden en minskning från 33 mnkr till 21 mnkr. Enligt stadsområdena är det en medveten satsning på att öka insatserna internt för att minska de dyra HVB-placeringarna. SON Innerstaden skriver om det redan i budgeten för SON Söder uppgav vid intervjun att man för närvarande ser en kraftig ökning av antalet individärenden på barn och ungdomsenheten och det uppgavs att detta framöver också kan komma att innebära en ökning av HVB-placeringarna. Den statistik som erhållits gällande 2015-års placeringar visar att ett stort antal olika HVB-hem använts av stadsområdena och att dygnskostnaderna varierar kraftigt. Stads- RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 7 (12)

8 område Söder har haft några enskilda placeringar (på sis-institutioner) där dygnskostnaden överstigit 11 tkr. För merparten av placeringarna har dygnskostnaden legat på 3-6 tkr. Totalkostnaderna för en enskild placering beror på dygnskostnaden och vårdtidens längd. Ett antal av placeringarna har totalt kostat under 100 tkr medan det finns ett fåtal som kostat mer än 1 mnkr. Den dyraste placeringen avser en klient som varit inskriven på ett HVB-hem hela 2015 för en dygnskostnad uppgående till 4663 kr och en totalkostnad på drygt 1,7 mnkr. Totalt har enligt redovisningen från stadsområde Söder kostnaderna under 2015 varit 9,1 mnkr för sis-placeringar, 22,9 mnkr för placeringar på upphandlade HVB-hem och 5,0 mnkr för placeringar på icke upphandlade HVB-hem. Stadsområde innerstaden hade inte vid granskningen möjlighet att ta fram lika omfattande statistik men de uppgifter revisionen fått visar att även där har ett stort antal olika HVB-hem anlitats under året. Dygnskostnaderna har varierat kraftigt från drygt 1000 kr till kr per dygn för den dyraste placeringen (LVU-placering på sis-institution). Det finns flera söktjänster för att hitta rätt HVB-hem. I nationella HVB-registret på IVOs (Inspektionen för vård och omsorg) kan sökningen göras enligt ett flertal kriterier och på HVBguiden.se kan omfattande sökningar göras efter HVB och familjehem. De externa placeringarna kan delas in i tre kategorier. Upphandlade HVB-hem Ej upphandlade HVB-hem SIS-institutioner Upphandlade HVB-hem SKL har tillsammans med Kommunförbundet Skåne tagit fram ett ramavtal för HVBplaceringar. Själva upphandlingen är gjord som en ombudsupphandling, det vill säga på uppdrag av upphandlande myndigheter som deltar i upphandlingen. Malmö stad och 46 andra kommuner i Skåne, Halland och Kronobergs län ingår i avtalet. Det finns en elektronisk avtalskatalog där man när placering är aktuellt kan logga in och leta efter rätt HVB-hem där det finns ledig plats. En mängd olika kvalitetskrav (personal, dokumentation mm) har ställts på de HVB-hem som ingår i avtalet och stadsområdet behöver därför inte lägga ner mycket tid på att undersöka huruvida vårdhemmet uppfyller olika krav vid en placering Ej upphandlade HVB-hem Det är ganska vanligt att det inte finns lediga platser eller något lämpligt HVB-hem bland de som ingår i upphandlingen. Då kan placeringar ske på andra HVB-hem. Det kräver dock mer grundarbete av stadsområdet innan placeringen sker. Det finns inget formellt hinder mot att använda icke upphandlade HVB-hem när lämplig ledig plats saknas på dessa. Vid placering på att icke upphandlat HVB-hem ska anledningen till detta dokumenteras. Enbart goda erfarenheter av tidigare placeringar är inte skäl nog att gå utanför avtalet. RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 8 (12)

9 7.1.3 SiS-institutioner Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver vård, utredning och behandling av ungdomar med allvarliga sociala problem och vuxna missbrukare. Vården bedrivs vid 25 särskilda ungdomshem och 11 LVM-hem över hela landet SiS ansvarar också för påföljden sluten ungdomsvård, LSU. Varje år kommer cirka ungdomar och vuxna till SiS. Socialtjänsten ansöker om placering enligt LVM eller LVU i förvaltningsrätten som beslutar. I vissa fall kan ett akut omhändertagande bli aktuellt. I de fallen är det stadsområdesnämnden eller dess ordförande som beslutar om omhändertagande. Kommunstyrelsen beslutade i mars 2014 att årligen kommuncentralt genom stadskontoret följa upp institutionsplaceringar och en rapport behandlades i Kommunstyrelsen i april I rapporten framgår det att under 2014 var 303 barn placerade på institution en eller flera gånger, 192 pojkar och 111 flickor. Den vanligaste placeringsformen var privat HVB-hem, totalt sett och oavsett kön. Placering på SiS-institution var vanligare som placeringsform bland pojkarna. 7.2 HVB placeringar stadsområde Söder och Innerstaden Båda stadsområdena har en utförlig processbeskrivning gällande HVB-placeringar. Vid aktualisering av ett ärende framgår bl a rutinerna för att hitta rätt HVB-hem (utförare) och för att fatta ett placeringsbeslut. Det finns också ett särskilt avsnitt kring rutinerna för uppföljning. Där framgår vad som ska göras såväl innan, under som efter ett uppföljningsbesök. Dessutom finns det en särskild checklista vid placeringar på SON söder som nyligen reviderats. Det finns kommungemensamma riktlinjer för barn och ungdomsvården som gäller från 2013 och det finns dessutom särskilda riktlinjer från Socialstyrelsen. Det är IVO (Inspektionen för vård och omsorg) som är tillsynsmyndighet för privata HVBhem och SIS-institutioner. Tillsynsbesök sker minst en gång om året. Det finns tydliga kvalitetskrav och mål när det gäller vården på såväl de HVB-hem som är upphandlade som när man anlitar ett icke upphandlat HVB-hem. För de upphandlade HVBhemmen framgår dessa krav och mål i ramavtalet och i de placeringsavtal som tas fram och undertecknas av såväl stadsområdet som HVB-hemmet (vårdgivaren) vid varje enskild placering och för de icke upphandlade HVB-hemmen tecknas också särskilda placeringsavtal där avtalstexterna gällande kvalitetskrav och mål är de samma som texterna för de upphandlade HVB-hemmen i de flesta fall. I avsnittet kvalitetsarbete och kvalitetskontroll i avtalet står följande: Vårdgivaren ska ha utvecklade rutiner för internt kvalitetsarbete och kvalitetskontroll. Vårdgivaren ska ha kvalitetssystem som uppfyller och tillämpar Socialstyrelsens före- RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 9 (12)

10 skrifter om Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9). Ett kvalitetssystem ska vara ett stöd för ledningen att styra verksamheten mot målen. Det framgår också av avtalen att stadsområdet har full insyn i enskilda ärenden och har rätt att ta del av all dokumentation vid uppföljningen och att kommunförbundet Skåne när som helst har rätt att göra såväl anmälda som oanmälda uppföljningsbesök. När en placering är aktuell loggar handläggaren i första hand in på Kommunförbundet Skånes portal för upphandlad vård och letar efter lediga platser. När placering ska ske på HVBhem som inte ingår i upphandlingen finns flera hjälpmedel såsom IVOs HVB-guide. Granskade stadsområden uppger dessutom att man oftast kontaktar IVO när en placering på ett icke upphandlat HVB-hem är aktuell för att försäkra sig om att inga anmärkningar finns. Det råder för närvarande brist på HVB-platser vilket dels medför att det krävs mycket arbete (personalinsatser) för att hitta en plats och dels att placeringar utanför ramavtalen på sistone blivit allt mer vanligt förekommande. Båda stadsområdena uppger att man alltid frekvent besöker de klienter som är placerade på HVB-hem. Processbeskrivningen anger att uppföljning av placeringar ska ske var sjätte vecka. Varannan gång besöker stadsområdet HVB-hemmet och varannan gång har man ett möte på stadsområdet där representanter för HVB-hemmet deltar. Det finns för varje placerat barn upprättat vård och genomförandeplan och man uppger att det alltid dokumenteras i individakten när uppföljning sker. Vid uppföljningsbesöken på HVB-hemmet sker samtal med såväl barnet som med personalen och den dokumentation som finns på HVB-hemmet gås igenom. Det finns särskilt framtagen dokumentation för det placerade barnet som där informeras om vilka rättigheter man har när man är placerad på ett HVB-hem. Uppföljningen är resurskrävande. Speciellt i de fall när barnen är placerade på HVB-hem som geografiskt ligger långt från Malmö men granskade stadsområden uppger att tillräckliga resurser finns för att genomföra uppföljningen så att man uppfyller lagkraven för uppföljning men avsikten är att följa upp tätare. Detta för att kunna säkerhetsställa att vården är av god kvalitet, att klienten blir än mer delaktig samt göra en bra planering framåt. Det är för närvarande en ansträngd arbetssituation hos socialtjänsten vilket leder till att man i dagsläget inte kan uppfylla målen fullt ut kring uppföljning på ett korrekt sätt enligt de rutiner som finns. I stadskontorets årliga uppföljning av institutionsplaceringar för barn och unga ingår att kontrollera hur uppföljningen av enskilda placeringar skett. Enligt den rapportering som skedde våren 2015 och som bygger på inrapporterade uppgifter från stadsområdena hade inte uppföljningen följt riktlinjerna om fyra enskilda samtal per år för ungefär vart fjärde barn som var placerat på HVB-hem. Orsakerna till varför så inte skett saknas i stadskontorets uppföljningsunderlag men man skriver att det kan bero på olika saker, t ex att det placerade barnet helt enkelt inte ville träffa sin handläggare. Ett enskilt samtal med det placerade barnet fyller flera viktiga funktioner och en av dem är att försäkra sig om att barnet inte far illa. Stadsområdesförvaltningarna följer överlag riktlinjerna för barn- och ungdomsvården ifråga om minst fyra enskilda samtal med ett placerat barn varje år, men 14 barn, motsvarande vart fjärde barn av de som har varit placerade mellan 6 och 12 månader, och där placeringen avslutats under 2014, har inte RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 10 (12)

11 haft något enskilt samtal eller möte med sin socialsekreterare. Det saknas information i underlaget om varför, men det kan finnas flera orsaker. Ett vanligt skäl är barnets ålder, men det kan också vara så att barnet inte vill träffa sin socialsekreterare enskilt eller så ofta som riktlinjerna anger, det vill säga fyra gånger per år. Det är en något större andel av pojkarna som inte träffat sin socialsekreterare enskilt. Ett stadsområde har kommenterat att det funnits vissa svårigheter att hitta dokumentation om enskilda samtal, alternativt observationer om det rör sig om ett litet barn. Rutiner har tidigare utarbetats för tydlig dokumentation av enskilda samtal, men detta behöver utvecklas. Stadsområde Söder har gått igenom de underlag som redovisades till stadskontoret och delar inte slutsatserna att enskilda samtal inte skett enligt riktlinjerna för vart fjärde placerat barn utan att man i samtliga fall följt riktlinjerna. En av slutsatserna i stadskontorets rapport för 2014 var att en fortsatt utveckling av systematisk dokumentation och uppföljning av placeringar behövs. En ny uppföljning kommer ske under våren 2015 enligt samma principer som Externa privata utförare omfattas precis som nämnden av bestämmelserna i Lex Sarah vilka regleras i Socialtjänstlagen (SoL). Inom ramen för enskild verksamhet ska dessa också informera berörd nämnd om de avvikelserapporter de tar emot gällande verksamheten samt även informera om en anmälan har gjorts till IVO. Detta framgår också i de enskilda placeringsavtalen där det finns ett särskilt avsnitt om anmälnings- och uppgiftsskyldighet. Nämnderna har vid tillfällen tagit emot inspektionsmeddelanden från IVO när de gjort tillsyn och uppmärksammat brister hos HVB-hemmen. När så skett har stadsområdesnämnden gjort en bedömning om nödvändiga åtgärder i förhållande till de barn eller ungdomar som varit placerat på aktuellt HVB-hem. Det har också hänt att stadsområdet vid sin uppföljning uppmärksammat brister och anmält dessa till IVO och med anledning av bristerna genomfört nödvändiga åtgärder. I de fall det handlar om ett upphandlat HVB-hem informeras även ansvariga för upphandlad vård på Kommunförbundet Skåne. Stadsområdena uppger att anmälningar från barn alltid tas på stort allvar och följs upp på olika sätt, via bland annat besök i verksamheten, för att säkerställa att barnets bästa beaktas i den fortsatta planeringen av vården. Stadsområdesnämnderna (via myndighetsutskottet) informeras kontinuerligt (minst var sjätte månad) om enskilda placeringar. Det handlar då om vårdens utveckling och man ska genom omprövningar och överväganden fatta beslut om fortsatt vård. Nämndens myndighetsutskott är vad gäller omprövningar beslutsfattande instans. RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 11 (12)

12 8 Slutsats Bedömningen efter genomförda intervjuer och genomgång av dokumentation är att stadsområdesnämnd Söder och Innerstadens insatser för barn och ungdomar i HVB i huvudsak är ändamålsenliga och att det finns en ändamålsenlig kvalitetsuppföljning. En samordnad upphandling av HVB-hem där Malmö stad ingår har funnits sedan 2004 och innebär att kvalitetskraven på de HVB-hem som man tecknat ramavtal med är höga och att arbetet vid placeringar därmed underlättas för personalen på stadsområdena. Vår uppfattning är att man alltid om möjligt ska göra placeringarna på de upphandlade HVB-hemmen men har samtidigt förståelse för att man med den brist på platser som finns för närvarande måste genomföra placeringar även på icke upphandlade HVB-hem. Externa HVB-placeringar är relativt sett väldigt dyra och ur ett ekonomsikt perspektiv är det därför positivt att man arbetar aktivt för att hitta andra vårdformer och de senaste prognoserna tyder på att kostnaderna kommer att minska kraftigt Bedömningen efter genomförd kortgranskning är att inga ytterligare granskningsinsatser i nuläget känns nödvändiga. RAPP KOLL Insatser för barn och ungdomar i HVB(526440)_TMP 12 (12)

Revisionsrapport. HVB-hem. Krokoms kommun. 1 februari 2010 Maj-Britt Åkerström, Certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. HVB-hem. Krokoms kommun. 1 februari 2010 Maj-Britt Åkerström, Certifierad kommunal revisor Revisionsrapport HVB-hem Krokoms kommun 1 februari 2010 Maj-Britt Åkerström, Certifierad kommunal revisor 2010-02-01 Maj-Britt Åkerström, uppdragsansvarig Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund

Läs mer

att ge stadskontoret i uppdrag att följa upp institutionsplaceringar avseende 2014 och åter komma med en rapport 2015

att ge stadskontoret i uppdrag att följa upp institutionsplaceringar avseende 2014 och åter komma med en rapport 2015 SIGNERAD 2014-04-24 Malmö stad Stadskontoret 1 (3) Datum 2014-04-24 Handläggare Paulina Franzén Utvecklingssamordnare paulina.franzen@malmo.se Tjänsteskrivelse Rapport om avslutade institutionsplaceringar

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor. Projektledare: Tommy Larsson. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Effektiv organisation för chefs/ledarfrågor Projektledare: Tommy Larsson Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPP Effektiv organisation för chefs och ledarfrågor Postadress: Stadshuset,

Läs mer

ABCD. Placerade barns skolgång och hälsa. Projektplan. Arboga kommun. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3

ABCD. Placerade barns skolgång och hälsa. Projektplan. Arboga kommun. Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3 Projektplan Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 3 Innehåll 1. Bakgrund 1 2. Syfte 1 3. Avgränsning 2 4. Revisionskriterier 2 5. Ansvarig nämnd 2 6. Metod 2 7. Projektorganisation 2 8. Oberoende och integritet

Läs mer

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg.

Stadsrevisionen. Projektplan. Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation. goteborg. Stadsrevisionen Projektplan Göteborgs Stads arbete med stöd till personer som utsätts för våld i nära relation goteborg.se/stadsrevisionen 2 P R O J E K T P L A N Göteborgs Stads arbete med stöd till personer

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

wwvv.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor December 2014 p wc

wwvv.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor December 2014 p wc wwvv.pwc.se Revisionsrapport Fredrik Ottosson Cert. kommunal revisor p wc Med direktupphandling menas upphandling utan krav på anbud. Även vid direktupphandling bör prisjämförelser göras mellan olika leverantörer

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Revisorskollegiet 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid tisdag 26 maj 2015 15:00 Plats Stadshusets KC, Möllevången 2-4 Ledamöter Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Försörjningsstöd. Projektledare: Olof Hammar, Certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Försörjningsstöd. Projektledare: Olof Hammar, Certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet GRANSKNINGS Försörjningsstöd Projektledare: Olof Hammar, Certifierad kommunal yrkesrevisor Beslutad av revisorskollegiet 2015-01-28 RAPP Försörjningsstöd Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress:

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tillsynsärende hemlösa barn

Tjänsteskrivelse. Tillsynsärende hemlösa barn Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (3) Datum 2014-09-11 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Tillsynsärende hemlösa barn SOFN-2013-188 Sammanfattning

Läs mer

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun

BESLUT. Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol- och familjebehandling i Nyköpings kommun Tg1 2013 v 2.1 BESLUT 2014-03-13 Dnr 8.4.2-568/2014 1(55) Avdelning mitt Anna Hugelius anna.hugelius@ivo.se Båktorp AB Tunaholm 1 611 95 Nyköping Ärendet Tillsyn av HVB barn och unga vid Båktorp skol-

Läs mer

Kallelse och föredragningslista

Kallelse och föredragningslista Malmö stad Revisorskollegiet 1 Kallelse och föredragningslista Sammanträdestid onsdag 15 juni 2016 16:00 Plats Triangeln 1-2 Ledamöter Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice ordförande Berit

Läs mer

Protokoll. George Smidlund. Jan-Åke Troedsson Samtliga sakkunniga. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande...

Protokoll. George Smidlund. Jan-Åke Troedsson Samtliga sakkunniga. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2016-03-30 kl. 13:00 Sluttid: 17:30 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Sten Dahlvid

Läs mer

Halmstads kommun. Revisionsrapport. Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning

Halmstads kommun. Revisionsrapport. Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning Revisionsrapport Hemvårdsnämndens kvalitetsuppföljning Halmstads kommun Christel Eriksson certifierad kommunal revisor Bo Thörn certifierad kommunal revisor Januari 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Upphandling av HVB- och familjehemsplacering

Upphandling av HVB- och familjehemsplacering www.pwc.se Revisionsrapport Pär Sturesson Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Upphandling av HVB- och familjehemsplacering Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell

Läs mer

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut?

Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Nationell tillsyn 2012-2013. Hur ser det ut? Våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld Nationell tillsyn 2012-2013 - kommunernas, hälso- och sjukvårdens och kvinnojourernas arbete - Hur ser det ut? Ingrid Andersson Inspektionen för vård och

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Kvalitetsuppföljning vård och omsorg. Projektledare: Olof Hammar. Revisorskollegiet Malmö stad Revisionskontoret

GRANSKNINGSRAPPORT. Kvalitetsuppföljning vård och omsorg. Projektledare: Olof Hammar. Revisorskollegiet Malmö stad Revisionskontoret 1 GRANSKNINGS Kvalitetsuppföljning vård och omsorg Projektledare: Revisorskollegiet 2015-09-23 Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August Palms plats 1 Telefon (exp): Hemsida: www.malmo.se/stadsrevisionen

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Barn som far illa. Projektledare: Kaj Oldrup, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet

GRANSKNINGSRAPPORT. Barn som far illa. Projektledare: Kaj Oldrup, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet Stadsrevisionen GRANSKNINGS Barn som far illa Projektledare: Kaj Oldrup, certifierad kommunal yrkesrevisor Beslutad av revisorskollegiet 2015-10-14 Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August

Läs mer

PROTOKOLL. Stadshuset, Triangeln 1-2

PROTOKOLL. Stadshuset, Triangeln 1-2 Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2013-10-21 Kl Kl 16.00 18.10 Plats Stadshuset, Triangeln 1-2 Paragrafnr 107 125 Närvarande Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Protokoll. Pelarrummet

Protokoll. Pelarrummet Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2016-08-30 kl. 15:00 Sluttid: 17:30 Plats ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Pelarrummet Sten Dahlvid

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Uppföljning IT-granskningar. Projektledare: Lotta Onsö. Beslutad av revisorskollegiet 2013-06-12. Malmö stad Revisionskontoret

GRANSKNINGSRAPPORT. Uppföljning IT-granskningar. Projektledare: Lotta Onsö. Beslutad av revisorskollegiet 2013-06-12. Malmö stad Revisionskontoret GRANSKNINGS Uppföljning IT-granskningar Projektledare: Lotta Onsö Beslutad av revisorskollegiet 2013-06-12 RAPP Uppföljning IT-granskningar Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August Palms

Läs mer

Uppföljning av placerade barn

Uppföljning av placerade barn Revisionsrapport Uppföljning av placerade barn Motala kommun Lena Brönnert Uppföljning av placerade barn Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund... 2 3 Uppdrag,

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet

Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Äldre och handikappnämndens plan för uppföljning av verksamhet Inledning Arbetet med uppföljning ska identifiera områden för uppföljning och säkerställa att nämnden erhåller det resultat som förväntas

Läs mer

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn - läget januari 2016

Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn - läget januari 2016 2016-01-21 Dnr 10.5-29723/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Elisabet Svedberg elisabet.svedberg@socialstyrelsen.se Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Socialtjänstens

Läs mer

Delaktighet för barn och unga i samhällets vård

Delaktighet för barn och unga i samhällets vård Delaktighet för barn och unga i samhällets vård Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris, men du får inte

Läs mer

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter

Förstärkt familjehemsvård. Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Förstärkt familjehemsvård Ansvar och roller när socialnämnden anlitar privata konsulentverksamheter Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Placering av barn och unga

Placering av barn och unga www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman Juni 2014 Placering av barn och unga Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Socialstyrelsens författningssamling. Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS SOSFS 2006:11 (S) och allmänna råd Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Protokoll. George Smidlund. Per Nilsson, 66. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid. Justerande... Per Lilja.

Protokoll. George Smidlund. Per Nilsson, 66. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid. Justerande... Per Lilja. Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2016-05-18 kl. 16:00 Sluttid: 17:05 Plats Stadshusets KC Möllevången 2-4 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Fördjupad granskning- Försörjningsstöd

Tjänsteskrivelse. Fördjupad granskning- Försörjningsstöd Stadsområdesförvaltning Söder 1 (1) Datum 2015-02-17 Vår referens Pontus Gleisner Utvecklingssekreterare pontus.gleisner@malmo.se Tjänsteskrivelse Fördjupad granskning- Försörjningsstöd SOFS-2015-71 Sammanfattning

Läs mer

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga

Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober Haparanda stad. Uppföljning granskning av placerade barn och unga Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna Oktober 2018 Haparanda stad Uppföljning granskning av placerade barn och unga Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund...

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Sociala lägenheter. Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24

GRANSKNINGSRAPPORT. Sociala lägenheter. Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor. Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24 GRANSKNINGS Sociala lägenheter Projektledare: Olof Hammar, certifierad kommunal yrkesrevisor Beslutad av revisorskollegiet 2014-09-24 Rapport Sociala lägenheter(209100)_tmp Postadress: Stadshuset, 205

Läs mer

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013

Revisionsrapport. TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen. Linda Gustavsson Revisionskonsult. November 2013 Revisionsrapport Placering unga i av barn och familjehem Trelleborgs kommun Linda Gustavsson Revisionskonsult November 2013 TRELLEBORGS KOMMUN Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1. Sammanfattning i 2.

Läs mer

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren

Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren Rapport 2013 Kartläggning av arbetet med barn och unga i samhällsvård i Stockholms län 2012 Cecilia Löfgren rapport 2013-04-10 2(13) Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 4 2. Metod... 4 3. Sammanfattning...

Läs mer

Yttrande till IVO, diarienr /2017-9

Yttrande till IVO, diarienr /2017-9 YTTRANDE 1 (5) Skapad 2017-12-05 Antaget 2017-12-18 Bildnings- och omsorgsnämnden Helena Sparrfeldt Enhetschef 033-430 57 84 helena.sparrfeldt@bollebygd.se Dnr : BON2017/126-8 IVO Yttrande till IVO, diarienr

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Avvikelsehantering inom socialtjänsten

Avvikelsehantering inom socialtjänsten Avdelningen för socialtjänst Sida 1 (5) 2014-04-22 Handläggare: Kristina Svärling 08 508 18 080 Till Farsta stadsdelsnämnd 2014-05-22 Avvikelsehantering inom socialtjänsten Yttrande över rapport från Stadsrevisionen

Läs mer

Vad har vi sett 2010-2013?

Vad har vi sett 2010-2013? Vad har vi sett 2010-2013? Och vad gör vi 2014? Karin Gunnervik Sammanställda resultat från HVB-tillsynerna IVO:s rapporter Vad har vi sett? och Tillsynsrapport 2013 HVB-tillsynerna i år Två på-gång SOU

Läs mer

FÖRSTUDIE. Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet

FÖRSTUDIE. Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet FÖRSTUDIE Hemtjänsten kvalitet - kontinuitet Projektledare: Olof Hammar Beslutad av revisorskollegiet 2012-10-17 RAPPhemtjänst2_kvalitet-kontinuitet Postadress: Stadshuset, 205 80 Malmö Besöksadress: August

Läs mer

Tranås Kommun. Socialnämnden Individ och familjeomsorg Institutionsplaceringar. Granskningsrapport. KPMG AB 2013-06-14 Antal sidor: 11

Tranås Kommun. Socialnämnden Individ och familjeomsorg Institutionsplaceringar. Granskningsrapport. KPMG AB 2013-06-14 Antal sidor: 11 ABCD Tranås Kommun Socialnämnden Individ och familjeomsorg srapport KPMG AB Antal sidor: 11 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ABCD Tranås Kommun Individ

Läs mer

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda.

Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet Ringgården i Färgelanda. TgK1 2017 v 1.2 BESLUT 2018-12-18 Dnr 8.4.2-30412/2018-8 1(5) Ringgården AB Drottninggatan 50 11121 Stockholm Ärendet Tillsyn av hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga vid Utvecklingshemmet

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete

Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning ledningssystem för systematisk kvalitetsarbete Revisionen har via KPMG genomfört en granskning

Läs mer

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll

Projekt med extern finansiering styrning och kontroll www.pwc.se Revisionsrapport Bo Rehnberg Cert. kommunal revisor Johan Lidström Revisor Projekt med extern finansiering styrning och kontroll Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013.

Social- och äldrenämnden antar föreslaget yttrande till Socialstyrelsen i dnr 23931/2013 och 17906/2013. 2014-02-12 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE SÄN 2013/310-003 SÄN 2013/312-003 Social- och äldrenämnden Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till föreskrifter och allmänna råd om dokumentation inom socialtjänsten

Läs mer

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun.

BESLUT. Ärendet Tillsyn av myndighetsutövning i samband med beslut om insatser enligt LSS i Lidköpings kommun. BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2016-09-16 Dnr 8.5-6973/2016-10 1(6) Avdelning sydväst Lena Almvik Gomben* lena.almvik-gombor@ivo.se Vård- och omsorgsnämnden Lidköpings kommun 531 88 Lidköping

Läs mer

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam

Lex Sarah. Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Lex Sarah Malmö den 9 oktober 2013 och Växjö den 10 oktober 2013 Helena Axestam Vad är lex Sarah? Bestämmelser i SoL och LSS 14 kap. 3-7 och 7 kap. 6 SoL 24 b-g och 23 e LSS Socialstyrelsens föreskrifter

Läs mer

Uppföljning av placerade barn

Uppföljning av placerade barn Revisionsrapport Uppföljning av placerade barn Mjölby kommun Lena Brönnert Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Bakgrund... 2 3 Uppdrag, revisonsfråga och revisionsmetod...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlingsrutiner. Ragunda Kommun 11 Januari 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 7 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

Protokoll. George Smidlund. Nina Hellström, Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande...

Protokoll. George Smidlund. Nina Hellström, Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2017-04-26 kl. 17:00 Sluttid: 18:20 Plats Möllevången 2-4 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Sten Dahlvid

Läs mer

Välkommen till Återföringsdialog!

Välkommen till Återföringsdialog! Välkommen till Återföringsdialog! Vilka faktorer kan stärka kvaliteten i HVB för vuxna? På vilket sätt kan tillsyn och granskning påverka kvaliteten? Agneta Krantz, Ulf Modin, Magdalena Helgesson och Lena

Läs mer

Lex Sarah. Ulrika Ekebro 1 november 2012

Lex Sarah. Ulrika Ekebro 1 november 2012 Lex Sarah Ulrika Ekebro 1 november 2012 Ändringar i Lex Sarah från 1 juli 2011 14 kap 3-7 Socialtjänstlagen 24 b-f LSS Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd SOSFS 2011:5 Lex Sarah en del av systematiskt

Läs mer

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar

Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Kvalitetskriterier för boende för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar Dessa kriterier kan tillämpas för boenden för ensamkommande flyktingbarn och ungdomar. Med boende avses här ett s k HVB-hem, tillståndspliktig

Läs mer

Säters kommun. Granskning av styrning, uppföljning och utvärdering av HVB-placeringar för barn och unga. Revisionsrapport

Säters kommun. Granskning av styrning, uppföljning och utvärdering av HVB-placeringar för barn och unga. Revisionsrapport Granskning av styrning, uppföljning och utvärdering av HVB-placeringar för barn och unga Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB 20 okt 10 Antal sidor: 15 Antal bilagor: 3 Innehåll 1. Sammanfattning

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen

Avvikelsehantering inom äldreomsorgen Yttrande till Stadsrevisionen FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDR E TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-04-23 Handläggare: Monika Lind Telefon: 08-508 18 122 Till Farsta stadsdelsnämnd 2013-05-23 Avvikelsehantering inom äldreomsorgen

Läs mer

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8

Kungsörs kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. KPMG AB Antal sidor: 8 Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 8 KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Svar på revisionsfrågorna 1 1.2 Bedömning

Läs mer

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68

Dnr SN11/68. Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 Riktlinjer för anmälningar enligt Lex Sarah SN 11/68 Dnr SN11/68 2/6 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 5 Anmälningsskyldighet... 5 Handläggning och hantering av anmälan... 6 Information

Läs mer

Protokoll. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter. Malmö stad Revisorskollegiet

Protokoll. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter. Malmö stad Revisorskollegiet Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2016-12-14 kl. 16:00 Sluttid: 18:45 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice

Läs mer

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder

Redovisning till IVO av vidtagna åtgärder SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING Avdelningen för individ- och familjeomsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-12-02 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 15024 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2015-01-29

Läs mer

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning

Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Revisionsrapport Granskning av projekt för anläggning av ny skytteanläggning Januari 2011 Anna Henriksson Fredrik Markstedt Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2 Inledning...

Läs mer

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015

Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Tertialrapport 2 om enskilda klagomål och lex Sarah inom socialtjänsten 2015 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan, exempelvis i utbildningsmaterial till självkostnadspris,

Läs mer

Dnr Son 2010/59 Åtgärder för trygghet och säkerhet i den sociala barnavården

Dnr Son 2010/59 Åtgärder för trygghet och säkerhet i den sociala barnavården TJÄNSTESKRIVELSE 1 (9) 2010-08-23 Socialnämnden Dnr Son 2010/59 Åtgärder för trygghet och säkerhet i den sociala barnavården Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Förslaget till Tillämpningsregler

Läs mer

Värmdö kommun. Granskning av HVB-placeringar Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Datum 2012-06-20 Antal sidor: 11

Värmdö kommun. Granskning av HVB-placeringar Revisionsrapport. KPMG AB Offentlig sektor Datum 2012-06-20 Antal sidor: 11 Granskning av Revisionsrapport KPMG AB Offentlig sektor Datum Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning 3 5. Ansvarig nämnd 3 6. Metod 3 7. Projektorganisation

Läs mer

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun

Arbetet kring ensamkommande. Halmstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Viktor Prytz Revisionskonsult Arbetet kring ensamkommande flyktingbarn Halmstads kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Dokumentets syfte Syftet med riktlinjerna är att säkerställa att ensamkommande barn som placerats i Nacka kommun får en rättssäker handläggning.

Läs mer

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare)

Avvikelser och Lex Sarah. Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) Avvikelser och Lex Sarah Monika Jonasson Robotycka SAS (socialt ansvarig samordnare) SAS, socialt ansvarig samordnare Genomför utredningar och granskningar som syftar till att säkerställa att verksamheterna

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg

Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCIAL OMSORG SID 1 (3) 2009-08-26 Ledningssystem för kvalitet vid avdelningen för social omsorg Inledning Av bestämmelserna i 3 kap. 3 SoL och

Läs mer

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag.

att fastställa lokala rutiner för Lex Sarah för individ- och familjeomsorg och vård- och omsorg enligt förslag. Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (2) Datum 2013-10-10 Vår referens Susanne Nordqvist nämndsekreterare susanne.nordqvist@malmo.se Tjänsteskrivelse Rutiner för Lex Sarah SOFN-2013-146 Sammanfattning

Läs mer

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende

Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Cert. kommunal revisor Anna Carlénius Cert. Kommunal revisor Handläggning och dokumentation inom ordinärt boende Gällivare kommun Handläggning och dokumentation

Läs mer

Revidering av socialnämndens delegeringsordning

Revidering av socialnämndens delegeringsordning TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-10-22 Socialnämnden Dnr Son 2015/37 Revidering av socialnämndens delegeringsordning Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Föreslagna revideringar antas Ärendet

Läs mer

2. Leverantörskvalificering

2. Leverantörskvalificering Förfrågningsunderlag 2015-12-07 Upphandlande organisation Upphandling Kommunförbundet Skåne Behandling, utredning och omvårdnad vid HVB-hem för vuxna med missbruk/beroende. Skåne, Kronoberg och Halland

Läs mer

Social- och äldrenämndens delegationsförteckning 2017

Social- och äldrenämndens delegationsförteckning 2017 Tjänsteutlåtande Kvalitets- och utvecklingsledare 2016-11-07 Carin Erlandh Engman 08-590 975 10 Dnr: carin.erlandengman@upplandsvasby.se SÄN/2016:89 10092 Social- och omsorgskontoret Social- och äldrenämndens

Läs mer

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5

Lagstiftning Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd; SOSFS 2011:5 1 Ledningssystem för kvalitet Äldreförvaltningen Ronneby Kommun Ansvarig: Förvaltningsschef Ärende: Rutiner för identifiering och anmälan Lex Sarah Handläggare: Kvalitetsutvecklare Datum: 2014-04-15 Ersätter

Läs mer

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande

Rutin. Dokumentnamn: Rapportering/utredning av missförhållande ansvarig: Enhetschef, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Sida 1 av 6 Bilaga 6 Kommunstyrelsen 75 SYFTE: OMFATTNING: Upptäcka och komma till rätta med brister i verksamheten och förhindra att liknande n

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

5328 Hem för vård eller boende för barn och ungdomar, Gävle kommun

5328 Hem för vård eller boende för barn och ungdomar, Gävle kommun 1 (9) 5328 Hem för vård eller boende för barn och ungdomar, Gävle kommun Denna bilaga fylls i och bifogas ansökningar som avser: HVB för ensamkommande barn och ungdomar. Svara i formuläret genom att kryssa

Läs mer

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV

System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV Bilaga 7 System för uppföljning och granskning av verksamheter som omfattas av valfrihetssystem- LOV 2010-10-26 1 Innehåll 1. System för uppföljning och granskning... 3 Styrdokument... 3 Grundsyn för uppföljning...

Läs mer

Uppföljande granskning 2017

Uppföljande granskning 2017 Uppföljande granskning 2017 Socialnämnden Revisionsrapport 2017-10-04 Sammanfattning I rapporten sammanfattas resultat av uppföljande granskning av familjehem och placeringar 2011. Av en uppföljning 2013

Läs mer

Meddelandeblad. Lex Sarah

Meddelandeblad. Lex Sarah Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom socialtjänsten inkl. LSS, förvaltningschefer Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter enligt LSS Huvudmän för yrkesmässigt

Läs mer

Uppföljning och kvalitet inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn

Uppföljning och kvalitet inom mottagandet av ensamkommande flyktingbarn Östermalms stadsdelsförvaltning socialtjänstavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-14 Handläggare Anne Menes Telefon: 08 508 10 320 Till Östermalms stadsdelsnämnd 2017-10-26 Uppföljning och kvalitet

Läs mer

Bilaga 1. Redogörelse

Bilaga 1. Redogörelse Bilaga 1 Redogörelse Ärendet Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har begärt stadsdelsnämndens yttrande över placeringar av ensamkommande barn på Positivum AB och Caremore Migration AB. IVO vill veta

Läs mer

19 Sammanträdets öppnande Ordförande hälsar alla välkomna till dagens sammanträde.

19 Sammanträdets öppnande Ordförande hälsar alla välkomna till dagens sammanträde. Malmö stad Revisorskollegiet PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2012-02-29 Närvarande Kl Kl 15.00 18.00 Plats Paragrafnr Stadshuset, Triangeln 1-2 19-35 Ledamöter Dahlvid Sten, ordförande Lilja Per, vice ordförande

Läs mer

Kvalitetsarbete Individ- och familjeomsorgen

Kvalitetsarbete Individ- och familjeomsorgen www.pwc.se Karin Magnusson Malou Olsson Oktober 2013 Kvalitetsarbete Individ- och familjeomsorgen Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Revisionsfråga och revisionskriterier...2

Läs mer

Protokoll. George Smidlund. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter

Protokoll. George Smidlund. Sekreterare... Christin Menander. Ordförande... Sten Dahlvid (S) Justerande... Per Lilja (M) Underskrifter Malmö stad Revisorskollegiet 1 Protokoll Sammanträdestid 2015-12-16 kl. 15:30 Sluttid: 17:15 Plats Triangeln 1-2 ande ledamöter Sten Dahlvid (S), Ordförande Per Lilja (M), Vice ordförande Rune Andersson

Läs mer

Uppföljning avseende granskning kring Avtalstrohet

Uppföljning avseende granskning kring Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljning avseende granskning kring Avtalstrohet Simon Lindskog Hanna Franck Larsson December 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte

Läs mer

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah

Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1(5) Information till chefer i socialförvaltningen och biståndshandläggare inom SoL och LSS samt godkända Lov-levarantörer om lex Sarah 1. Rutiner för socialförvaltningens verksamheter vid rapportering

Läs mer

Familjehem. Omvida erbjuder tre former för familjehemsvård, utifrån barnets behov och på uppdrag av placerande socialtjänst:

Familjehem. Omvida erbjuder tre former för familjehemsvård, utifrån barnets behov och på uppdrag av placerande socialtjänst: Familjehem Omvida är ett litet företag med stor kompetens inom vård och omsorg. Sedan 2015 arbetar vi värderingsstyrt mot vårt mål: att bli ledande i kvalitet, flexibilitet och arbetsglädje inom områdena

Läs mer

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet

Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah. En del av kvalitetsarbetet Lokala rutiner vid hantering av rapporter och anmälningar enligt lex Sarah En del av kvalitetsarbetet Fastställd av Individ- och familjenämnden 2014-11-18 Innehåll Skyldighet att rapportera 1 Skyldighet

Läs mer

Hur hanteras synpunkter och klagomål?

Hur hanteras synpunkter och klagomål? Hur hanteras synpunkter och klagomål? Resultat från inspektioner av HVB och LSS-verksamheter för barn och ungdomar 2013 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan,

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12

Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 1(9) enligt SOSFS 2006:11 och SOSFS 2005:12 Inledning Socialstyrelsen har angett föreskrifter och allmänna råd för hur kommunerna ska inrätta ledningssystem för kvalitet i verksamheter enligt SoL, LVU,

Läs mer

Yttrande gällande slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71 ), ert dnr S2015/04694/FST

Yttrande gällande slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71 ), ert dnr S2015/04694/FST inspektionen för vård och omsorg 2015-11-24 Dnr 10.1-23692/2015 1(8) Avdelningen för verksamhetsstöd och -styrning Monica Jacobson monica.jacobson@ivo.se Socialdepartementet Yttrande gällande slutbetänkande

Läs mer

Smidlund George revisionsdirektör Christin Menander sekreterare Ida Brorsson EY, tom 95 Fia Lindher sakkunnig, tom 96 Per Nilsson sakkunnig, tom 96

Smidlund George revisionsdirektör Christin Menander sekreterare Ida Brorsson EY, tom 95 Fia Lindher sakkunnig, tom 96 Per Nilsson sakkunnig, tom 96 Malmö stad Revisorskollegiet 2010-2014 1 (6) Protokoll Sammanträdestid 2014-11-26 klockan 16.00 18.05 Plats Stadshuset, konferenscenter Triangeln 1-2 Paragrafer 93-102 Ledamöter Övriga deltagare Ej närvarande

Läs mer

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072

KVALITETSREVISION. 1 (5) Dnr: SN 2012/0072 1 (5) Utvecklings och kvalitetsavdelningen Ann Louise Brolin 0340-697198 ann.louise.brolin@varberg.se KVALITETSREVISION Socialtjänstlagen (SoL 3kap 3) anger att Insatser inom socialtjänsten skall vara

Läs mer

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11

KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SID 1 (6) SDN 2008-11-27 KVALITETS- OCH LEDNINGSSYSTEM ENLIGT SOSFS 2006:11 Kvalitetssystemet inom Södermalms stadsdelsnämnd omfattar verksamhet enligt socialtjänstlagen

Läs mer

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga

Återföringsdialog. Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Återföringsdialog Tillsyn av förhandsbedömningar gällande barn och unga Sammanställning av tillsyner i åtta kommuner & stadsdelar i Stockholms län 2013-2014 Du får gärna citera Inspektionen för vård och

Läs mer

Trygg och säker uppföljning av patienten

Trygg och säker uppföljning av patienten www.ivo.se Trygg och säker uppföljning av patienten Enligt 2 a HSL ska hälso- och sjukvården bedrivas så att den tillgodoser patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården. Med frivillig hälso-

Läs mer

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad

Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Övergripande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom vård och omsorg i Malmö stad Datum: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2012-06-13 Stadskontoret Stadsområdesförvaltningar/Sociala Resursförvaltningen

Läs mer