LANDSKAPSPLANEN FÖR ÖSTRA NYLAND BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LANDSKAPSPLANEN FÖR ÖSTRA NYLAND BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER"

Transkript

1 LANDSKAPSPLANEN FÖR ÖSTRA NYLAND BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Fastställd

2 Pärmbild: Sondby, Vessölandet / Seppo Mäkinen

3 Område för tätortsfunktioner Med beteckningen anvisas områden för boende, service och för arbetsplatser samt andra tätortsfunktioner vilka inte förorsakar miljöstörningar. Beteckningen inkluderar tätortens interna trafikleder, friluftsleder, lättrafikleder, parker och områden för samhällsteknisk försörjning. Planeringsbestämmelse: Förenhetligandet av samhällsstrukturen avses ske genom den mera detaljerade planeringen, genom att man placerar bostäder, service, arbetsplatser och andra funktioner i anslutning till den befintliga samhällsstrukturen och så att de förbättrar förutsättningarna för utvecklandet av både kollektivtrafiken och den lätta trafiken. Nybyggnationen bör anpassas till den byggda miljön. Vid planeringen av områden för tätortsfunktioner skall det ses till att användningen av tätortsområdet och byggandet inte har sådan skadlig inverkan på bergsnaturen, havsvikarnas vattenkvalitet och vattennaturen inom Natura 2000-områden som gränsar till tätorten eller ligger i närheten av den, att det betydligt försämrar de naturvärden på grund av vilkas skydd området införlivats i Natura 2000-nätverket. Utvidgningsområde för tätortsfunktioner Med beteckningen anvisas de primära utvidgningsområdena för boende, service och sådana arbetsplatser samt andra tätortsfunktioner som inte förorsakar miljöstörningar. Beteckningen inkluderar tätorternas interna trafikleder, friluftsleder, lättrafikleder, parker och områden för samhällsteknisk försörjning. Planeringsbestämmelse: Förenhetligandet av samhällsstrukturen avses ske genom den mera detaljerade planeringen genom att man placerar bostäder, service, arbetsplatser och andra funktioner i anslutning till den befintliga samhällsstrukturen och så att de förbättrar förutsättningarna för utvecklandet av både kollektivtrafiken och den lätta trafiken. Nybyggnationen bör anpassas till den byggda miljön. Vid planeringen av områden som anvisar utvidgningsområde för tätortsfunktioner skall det ses till att användningen av området inte har sådan skadlig inverkan på Natura 2000-områden som gränsar till tätorten eller ligger i närheten av den, att det betydligt försämrar de naturvärden på grund av vilkas skydd området införlivats i Natura 2000-nätverket. Område för centrumfunktioner Med beteckningen anvisas områden för centruminriktade service-, förvaltnings- och boendefunktioner samt för övriga verksamheter. Området inkluderar nödvändiga trafikområden och parker. I området kan placeras stora detaljhandelsenheter samt stora handelsenheter för specialva-

4 ror eller till verkningarna därmed jämförbar annan kommersiell service. I området ingår också boende. Planeringsbestämmelse: Avsikten är att man vid mera detaljerad planering av centrumfunktionerna fäster uppmärksamhet vid ett bra byggnadssätt, skapandet av en trygg livsmiljö och vid att en balanserad och särpräglad tätortsbild förverkligas och vid ordnandet av ändamålsenlig offentlig trafik. Dessutom bör förutsättningar skapas för mångsidig kommersiell service och för utvecklingen av ett trivsamt promenadbetonat centrum. Speciell uppmärksamhet skall fästas vid att bevara kulturmiljöns särdrag och byggnadshistoriska särdrag. Vid planeringen av områden för centrumfunktioner skall det ses till att användningen av centrumområdet och byggandet inte har sådan skadlig inverkan på havsvikarnas vattenkvalitet och vattennaturen inom Natura 2000-områden som gränsar till centrumet eller ligger i närheten av det, att det betydligt försämrar de naturvärden på grund av vilkas skydd området införlivats i Natura 2000-nätverket. Stor detaljhandelsenhet Med beteckningen anvisas placeringen av stora detaljhandelsenheter vilka har en yta på över 2000 kvadratmeter våningsyta (i 114 MBL definierad stor handelsenhet) och är av åtminstone regionalt intresse utanför områden för centrumfunktioner. Planeringsbestämmelse: Vid fastställandet av tidpunkten för byggandet av stora detaljhandelsenheter skall en balanserad utveckling av servicestrukturen i hela landskapet och i kommunerna beaktas. På det område som anvisats med beteckningen kan man placera en eller flera stora detaljhandelsenheter. Vid planeringen av enheterna bör man fästa uppmärksamhet vid bevarandet av kulturmiljön. Område för handelsservice Med beteckningen anvisas för hela landskapet och regionalt viktiga områden för handelsservicepunkter av trafikaffärnivå vilka ligger utanför samhällsstrukturen. Handelsservicens yta är under 2000 kvadratmeter våningsyta. Planeringsbestämmelse: Området är reserverat för handelsservice och verksamhet som stöder den. Vid den mera detaljerade planeringen av området bör man fästa uppmärksamhet vid bevarandet av kulturmiljön och de byggnadshistoriska särdragen.

5 Byområde och byobjektbeteckning Med beteckningen anvisas byar där målet för planeringen är att styra nybyggande av glesbygdskaraktär till den befintliga samhällsstrukturen. Målet är att skapa förutsättningar för bevarandet och utvecklandet av handelsservice och annan service samt att ordna gemensamma vattentjänster. Planeringsbestämmelse Genom den mera detaljerade planeringen av byarna möjliggör man boende och skapar förutsättningar för näringsverksamheten, främjar byns livskraft, utnyttjande av den befintliga infrastrukturen och ett fungerande trafiksystem samt ordnandet av gemensamma vattentjänster. Vid den mera detaljerade planeringen bör man fästa uppmärksamhet vid bevarandet av kulturmiljön. Område för service Med beteckningen anvisas områden och objekt för offentlig service och förvaltning som är av betydelse på landskapsnivå och av regionalt intresse och vilka ligger utanför samhällstrukturen. Planeringsbestämmelse: Området har i första hand reserverats för social- och hälsovårdens behov samt för motsvarande service av offentlig natur. Vid den mera detaljerade planeringen bör man fästa uppmärksamhet vid bevarandet av kulturmiljön. Område för arbetsplatser Med beteckningen anvisas för hela landskapet och regionalt viktiga och mångsidiga arbetsplatsområden som i första hand skall reserveras för kontors- och servicearbetsplatser samt kompletterande industri- och lagerfunktioner som inte förorsakar olägenheter för miljön. Planeringsbestämmelse: Vid mera detaljerad planering ska uppmärksamhet fästas vid ett bra byggnadssätt samt vid att en balanserad, särpräglad och trivsam arbetsmiljö förverkligas. Vid den mera detaljerade planeringen bör man fästa uppmärksamhet vid bevarandet av kulturmiljön. Framtida utvecklingszon för arbetsplatser Med beteckningen anvisas en framtida utvecklingszon för arbetsplatser på gränsen mellan Sibbo och Borgå. Planeringsbestämmelse: Avsikten är att förverkligandet av området sker genom en mera detaljerad planering. Avsikten med området är att skapa förutsättningar för ett mångsidigt utvecklande av näringslivet i framtiden.

6 Vid mera detaljerad planering av området ska uppmärksamhet fästas vid ett bra byggnadssätt samt vid att en balanserad, särpräglad och trivsam arbetsmiljö förverkligas. Vid mera detaljerad planering bör man genom tekniska lösningar eller genom tillräckliga skyddszoner förebygga eventuella miljöolägenheter som aktörerna på området förorsakar. Vid den mera detaljerade planeringen bör man fästa uppmärksamhet vid bevarandet av kulturmiljön. Industri- och lagerområde Med beteckningen anvisas sådana industri- och lagerområden jämte skyddsområden som är av nationellt och regionalt intresse. Planeringsbestämmelse: Vid driften skall eventuella miljöolägenheter vid behov förebyggas med tekniska lösningar och tillräckliga skyddsområden. Skyddsområdena ingår i områdesreserveringen och preciseras i den mera detaljerade planläggningen. Vid planeringen av områdena för industri och lager skall det ses till att användningen av industriområdet inte har sådan skadlig inverkan på havsvikarnas vattenkvalitet och vattennaturen inom Natura områden som gränsar till industriområdet eller ligger i närheten av det, att det betydligt försämrar de naturvärden på grund av vilkas skydd området införlivats i Natura 2000-nätverket. Område för industriverksamhet med betydande miljökonsekvenser Med beteckningen anvisas nationellt och för landskapet viktiga områden för industriverksamheter med betydande miljökonsekvenser. Planeringsbestämmelse: Verksamheten på området avses förverkligas på basis av en mera detaljerad planering vid vilken man beaktar säkerhetskraven för området. På området tillåts industriverksamhet med betydande miljökonsekvenser, vilka passar in i helheten på området. I den mera detaljerade planeringen och vid byggandet bör man förebygga betydande miljöstörningar genom tekniska lösningar och vid behov med tillräckliga skyddsområden. Skyddsområdena ingår i områdesreserveringen och preciseras vid den mera detaljerade planläggningen. Vid planeringen av områdena för industri och lager skall det ses till att användningen av industriområdet inte har sådan skadlig inverkan på myrområdets vattenbalans och vattenkvaliteten inom Natura områden som gränsar till industriområdet eller ligger i närheten av det, att det betydligt försämrar de naturvärden på grund av vilkas skydd området införlivats i Natura 2000-nätverket.

7 Industri- och lagerområde där en betydande anläggning för produktion eller lagring av farliga kemikalier finns / får placeras Med beteckningen anvisas områden där betydande anläggningar för produktion eller lagring av farliga kemikalier får placeras. Här avses huvudsakligen sådana anläggningar som omfattas av EU-direktivet om förhindrandet av storolyckor som förorsakas av farliga ämnen (det s.k. Seveso II-direktivet). Planeringsbestämmelse: Avsikten är att verksamheten på området förverkligas på basis av en mera detaljerad planering vid vilken man beaktar säkerhetskraven för området. På området tillåts inte bosättning, fritidsbosättning och inte allmänna rekreationsområden. På området tillåts inte heller möteslokaler och områden avsedda för allmänheten, skolor, vårdinrättningar eller inkvarteringsrörelser. På området tillåts betydande anläggningar som producerar eller lagrar farliga kemikalier samt industrianläggningar som passar in i helheten. Placering av ny verksamhet till området eller betydande utvidgning får inte förorsaka en utvidgning av skyddszonerna (sv1 och sv2). Dessutom bör eventuella konsekvenser med tanke på storolyckor undersökas. De miljörisker som förorsakas av de bränslen som lagras, behandlas eller produceras på området eller andra farliga ämnen bör beaktas i den mera detaljerade planeringen av den närmaste omgivningen. Vid planeringen av område för industri- och lagerområde där en betydande anläggning för produktion eller lagring av farliga kemikalier finns / får placeras ska det ses till att användningen av industriområdet inte har sådan skadlig inverkan på myrområdets vattenbalans och vattenkvalitet, havsvikarnas vattenkvalitet och vattennaturen inom Natura områden som gränsar till industriområdet eller ligger i närheten av det, att det betydligt försämrar de naturvärden på grund av vilkas skydd området införlivats i Natura 2000-nätverket. Rekreationsområde samt rekreationsobjekt Med beteckningen anvisas på landskapsnivå och regionalt betydande områden för fritid och naturturism samt grönområden som är viktiga för samhälls- och tätortsstrukturen. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för områdes- och objektbeteckningarna. Planeringsbestämmelse: Vid en eventuell mera detaljerad planering av området ska förutsättningarna för att bevara rekreationsbruket, områdets tillgänglighet och miljövärdena tryggas. Område för idrottsanläggningar Med beteckningen anvisas områden för fritid, idrott och till dem anslutande områden för turism, vilka är av intresse för hela landskapet och

8 av regionalt intresse. Beroende på verksamhetens natur kan områdena vara förknippade med faktorer som begränsar allmän vistelse. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området och vid ibruktagandet av det skall man sträva att sammanjämka områdets huvudsakliga användningsändamål med den allmänna friluftsverksamhetens behov. När verksamheter som förorsakar störningar planeras skall uppmärksamhet fästas vid att minska de störande faktorerna. Område för turistanläggningar Med beteckningen anvisas områden för turistanläggningar vilka är av intresse för hela landskapet och av regionalt intresse. Turist- och semestercentra, semesterbyar, semesterhotell, campingplatser eller annan verksamhet som gagnar turismen hör till dessa områden. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området ska uppmärksamhet fästas vid områdets naturvärden och kulturmiljön samt vid att bevara de byggnadshistoriska särdragen. Hamnområde Med beteckningen anvisas områden av intresse på riksnivå och landskapsnivå samt av regionalt intresse för hamn och bryggområden samt lager och terminalområden med direkt anslutning till hamnverksamheten. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för området. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området och vid förverkligandet av verksamheten ska betydande miljöstörningar förhindras med tekniska lösningar och tillräckliga skyddsområden. Ifall det lagras, behandlas eller produceras flytande bränsle eller andra farliga ämnen på området skall miljöriskerna som uppstår av detta beaktas. Småbåtshamn Med beteckningen anvisas småbåtshamnar och områden som ingår i nätverk för båttrafik och är av intresse på riksnivå och landskapsnivå samt av regionalt intresse. Planeringsbestämmelse: Området reserveras för småbåtstrafikens behov samt för allmän rekreation. Vid planeringen av området bör man trygga småbåtstrafikens behov, områdets nåbarhet samt miljövärdena. Specialområde Med beteckningen anvisas områden som har ett bestämt särskilt användningsändamål och där möjligheterna att röra sig eventuellt är begränsade. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för områdena.

9 Område för samhällsteknisk försörjning Med beteckningen anvisas anläggningar eller konstruktioner för samhällsteknisk försörjning eller energiförsörjning. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för områdena och objekten. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området och vid förverkligandet av verksamheten ska betydande miljöstörningar förhindras med tekniska lösningar eller tillräckliga skyddsområden. Område eller objekt för energiförsörjning Med beteckningen anvisas andra anläggningar eller konstruktioner för energiförsörjningen än kärnkraftverk. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för området. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området och vid ibruktagandet av det ska betydande miljöstörningar förhindras med tekniska lösningar och tillräckliga skyddsområden. I verksamheten på området bör man beakta säkerhetskraven för området. På området får man inte placera kärnkraftverk. Område för energiförsörjning, på vilket man får placera kärnkraftverk Med beteckningen anvisas område för energiförsörjning, på vilket man får placera kärnkraftverk. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för området. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området och vid ibruktagandet av det ska betydande miljöstörningar förhindras med tekniska lösningar och tillräckliga skyddsområden. I verksamheten på området bör man beakta säkerhetskraven för området. Före området förverkligas bör utreda konsekvenserna av ibruktagandet av området för energiförsörjning och begränsningar i anslutning till en eventuell skyddszon och annan verksamhet. Område för avfallshantering Med beteckningen anvisas anläggningar, konstruktioner och områden för mottagning, behandling och slutdeponering av avfall. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för området. Planeringsbestämmelse: På område för avfallshantering kan man slutdeponera avfall. Vid den mera detaljerade planläggningen kan på avfallshanteringsområdet anvisas företags- och industriverksamhet för återvinning, utnyttjande och förädling av avfallsråvaror.

10 Användningen av område för avfallshantering bör planeras så att en eventuell stenbrytningsverksamhet tidsmässigt och områdesmässigt sammanjämkas med avfallshanteringsverksamheten. Täktområde för stenmaterial Med beteckningen anvisas områden för täkt av ås och stenmaterial. Täkten av ås- och stenmaterial grundar sig på bestämmelserna i marktäktslagen. Planeringsbestämmelse: (EO) När täktverksamheten på området planeras ska speciell uppmärksamhet fästas vid grundvattenskydd, iståndsättandet av området, anvisandet av tillräckliga skyddsområden till den närmaste bebyggelsen, fungerande trafikförbindelser för den tunga trafiken samt att man använder så bra tekniska och andra tillvägagångssätt som möjligt för att minska verksamhetens skadliga inverkan på miljön. Försvarsmaktens område Med beteckningen anvisas sådana områden som permanent används av försvarsmakten och till vilka allmänhetens tillträde är begränsat. Planeringsbestämmelse: Området reserveras för försvarsmakten. Område eller objekt för skjutbana Med beteckningen anvisas skjutbanor av intresse för landskapet eller av regionalt intresse. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området bör man beakta de krav som de olika skjutgrenarna ställer på området. Vid planeringen av området och vid förverkligandet bör man förhindra betydande miljöstörningar genom tekniska lösningar och/eller tillräckliga skyddszoner. På områdena bör man fästa speciell uppmärksamhet på skyddet av grundvattnet. Vid planeringen av område för skjutbana bör man beakta områdets naturvärden och bevarandet av kulturmiljöns särdrag. Naturskyddsområde i försvarsmaktens bruk Med beteckningen anges ett område i Hindsby i Sibbo som hör till naturskyddsområdet och som permanent används av försvarsmakten och till vilka allmänhetens tillträde är begränsat. Planeringsbestämmelse: Området är primärt ett naturskyddsområde på vilket man bör beakta de behov som försvarsmakten har på området.

11 Naturskyddsområde eller objekt Med beteckningen anges områden som skyddats med stöd av naturvårdslagen. Som naturskyddsområden har också anvisats andra områden vilka ingår i skyddsprogrammen samt Natura områden till den del som det i samband med besluten framförts att området skall skyddas med stöd av naturvårdslagen. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för områdena och objekten. Fornminnesområde eller objekt Med beteckningen SM anges de fasta fornlämningar vilka närmare framgår av bilagekarta nr 20 till planbeskrivningen och den förteckning som hör till den. Alla fornlämningar har fredats med stöd av fornminneslagen (295/1963). Skyddet berör förutom de ovan nämnda även alla andra fornlämningar som finns på området, också fornminnen som man inte ännu har funnit. Enligt 1 lagen om fornminnen må fast fornlämning icke utgrävas, överhöljas, ändras, skadas, borttagas eller på annat sätt rubbas. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för områdena och objekten. Planeringsbestämmelse: När förverkligandet av området planeras ska man beakta att där finns arkeologiska, landskapsmässiga, kulturhistoriska eller andra särskilda miljövärden som ska skyddas. Då man planerar åtgärder bör man begära utlåtande av Museiverket. Skogsbruksdominerat område Med beteckningen anvisas områden med intresse på landskapsnivå vilka huvudsakligen är avsedda för skogsbruk och är omfattande enhetliga skogsområden, vilka är naturens kärnområden samt betydande med tanke på det ekologiska nätverket i landskapet. På områdena förekommer förutom skogsbruk bebyggelse av glesbygdskaraktär och fritidsbebyggelse. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området bör man trygga verksamhetsförutsättningarna för skogsbruket och andra landsbygdsnäringar. Man bör trygga bevarandet av området som ett enhetligt område genom att undvika splittrande markanvändning som bildar för olika djurslag betydande och bestående rörelsehinder. Skogsbruket och skogsbruksåtgärderna på området grundar sig på skogslagen.

12 Jord- och skogsbruksdominerat område med särskilt behov av att styra friluftslivet Med beteckningen anvisas sådana jord- och skogsbruksdominerade områden vilka utöver det huvudsakliga användningsändamålet är av intresse på landskapsnivå och av regionalt intresse ifråga om friluftslivet. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området bör man trygga verksamhetsförutsättningarna för jord- och skogsbruket och andra landsbygdsnäringar. Möjligheter till friluftsliv och -funktioner ska främjas och på grund av behovet att styra friluftslivet ska byggandet av stigar eller friluftsrutter och till dem anslutande rastplatser och stödområden beaktas i planeringen av området. Friluftsfunktionerna i området ska planeras och anläggas så att jord- och skogsbruket inte åsamkas betydande olägenheter. Skogsbruket på området grundar sig på skogslagen. Sibbo storskogens vidsträckta skogsområde är beläget både på landskapet Östra Nylands och landskapet Nylands område och bildar en helhet som på grund av sina rekreations- och naturvärden är av betydelse på riksnivå. Vid planeringen av området bör man beakta de speciella naturvärdena, behovet av ekologiska förbindelser och behovet av att kunna vistas i det fria. Sibbo storskogsområdet har visats på en karta som godkänts av arbetsgruppen för Sibbo storskogen II, kartan finns på sida 92 i landskapsplanens beskrivning. Jord- och skogsbruksdominerat område med särskilda miljövärden Med beteckningen anges jord- och skogsbruksdominerade områden med särskilda värden som berör naturen, landskapet eller kulturlandskapet och vilka är av intresse på riksnivå och landskapsnivå samt av regionalt intresse. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området ska skyddet av landskapet, kulturlandskapet och naturvärdena samt bevarandet av områdets särdrag främjas. Skogsbruket på området grundar sig på skogslagen. Konsulteringszonen i Sköldvik Med beteckningen anvisas en konsulteringszon runt produktionsanläggningar och lagerområden där man behandlar och förvarar kemikalier. Behovet av zonen grundar sig på Seveso II direktivet. I landskapet Östra Nyland finns det anläggningar och lager som berörs av Seveso II direktivet på Sköldvik industriområde samt på hamnområdet i Valkom.

13 Planeringsbestämmelse: Inom konsulteringszonen tillåts inte nya tätorter. På området tillåts jord- och skogsbruk. Då man planerar placerandet av verksamheter innanför zonen bör man begära utlåtande av räddningsväsendet och vid behov utlåtande av Säkerhetsteknikcentralen (TUKES). Konsulteringszonen i Valkom Med beteckningen anvisas en konsulteringszon runt produktionsanläggningar och lagerområden där man behandlar och förvarar kemikalier. Behovet av zonen grundar sig på Seveso II direktivet. Med beteckningen anvisas en konsulteringszon som grundar sig på Seveso II direktivet för de bränslecisterner som finns på hamnområdet i Valkom. Planeringsbestämmelse: Inom området för konsulteringszonen i Valkom i Lovisa tillåts utvecklande av tätbebyggelse, förutsatt att man då man planerar åtgärder, begär utlåtande av räddningsmyndigheten i Östra Nyland och vid behov av Säkerhetsteknikcentralen (TUKES). Skyddszon 1 i Sköldvik Med beteckningen anvisas en inre zon kring produktionsanläggningar som behandlar och lagrar farliga kemikalier samt lagerområden. Zonen grundar sig på skyddsavstånd som definieras skilt från fall till fall. Planeringsbestämmelse: Inom skyddszonen tillåts inte ny bebyggelse, och den befintliga bebyggelsen får inte kompletteras eller utvidgas. På området tillåts inte heller ny fritidsbebyggelse eller allmänna rekreationsområden. Inom zonen tillåts inte möteslokaler och områden för allmänheten, skolor, vårdinrättningar och inte inkvartering för allmänheten. På området tillåts annan industri och lagring, som passar in i helheten och som endast i ringa mån har kundbetjäning. Skyddszon 2 i Sköldvik Med beteckningen anvisas en yttre skyddszon kring produktionsanläggningar som behandlar och lagrar farliga kemikalier. Zonen grundar sig på skyddsavstånd som definieras skilt från fall till fall. Planeringsbestämmelse: Inom skyddszonen tillåts inte ny bebyggelse, ny fritidsbebyggelse eller allmänna rekreationsområden. Inom zonen tilllåts inte heller skolor, vårdinrättningar och inte inkvarteringsrörelser eller offentlig service, affärer eller samlingslokaler, i vilka det finns eller vilka besöks av en stor mängd besökare.

14 Inom skyddszonen tillåts industri, kontor samt idkande av jord- och skogsbruk. Skyddszon för kärnkraftverken Med beteckningen anvisas en skyddszon för kärnkraftverken. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av verksamhet och förverkligandet av den inom skyddszonen ska man iaktta det som konstateras i Strålsäkerhetscentralens direktiv (YVL 1.10) Innan åtgärder vidtas skall myndigheterna, speciellt strålsäkerhetscentralen (STUK) beredas möjlighet att ge utlåtande. Område som hör till nätverket Natura 2000 Med beteckningen anges områden som hör till programmet Natura 2000 enligt statsrådets beslut jämte kompletteringar av programmet. Planeringsbestämmelse: Enligt naturvårdslagen är det förbjudet att på området eller i dess närhet planera sådana åtgärder som betydligt försämrar naturvärdena enligt art- och naturdirektivet, på basis av vilka området har införlivats i Natura programmet. Innan åtgärder vidtas skall miljömyndigheterna beredas möjlighet att ge utlåtande. Område som är synnerligen viktigt med tanke på naturens mångfald Med beteckningen anvisas områden som med tanke på naturens mångfald är av riksintresse. Områdena är i synnerhet av betydelse för fåglarna, s.k. IBA-områden. Planeringsbestämmelse: Då man planerar åtgärder på området eller i dess närhet bör man beakta områdets speciella naturvärden. Objekt som ingår i UNESCO:s världsarvslista Med beteckningen har man anvisat den del av Struves triangelkedja av mätpunkter som är belägen på Tornikallio i Lappträsk och år 2005 togs med i världsarvslistan som upprätthålls av FN:s kultur- och vetenskapsorganisation UNESCO. Planeringsbestämmelse: Området och dess närmaste omgivning bör planeras så att världsarvsobjektets byggnadshistoriska och kulturhistoriska värden samt landskapsvärden bevaras och förstärks.

15 Skyddszon för skjutbana Med beteckningen anges skyddszonerna för skjutbanor som är betydande på landskapsnivå eller regional nivå. Planeringsbestämmelse: En skyddszon anvisas kring skjutbanan på grund av buller och andra miljöolägenheter. Byggnadsverksamheten på området ska basera sig på en mera detaljerad planering. I arrangemangen på området ska speciell uppmärksamhet fästas vid miljöskyddet. Skyddszon för område för avfallshantering Med beteckningen anges skyddszonerna för avfallshanteringsområden. Planeringsbestämmelse: Runt området för avfallshantering anvisas en ca 500 meter bred skyddszon (ej) för att förhindra de miljöolägenheter som verksamheten eventuellt förorsakar och för att trygga en ostörd verksamhet för avfallshanteringen. Vid avfallshanteringen och i de övriga arrangemangen på området skall speciell uppmärksamhet fästas vid miljöskyddet. Byggnadsverksamheten på området skall basera sig på en mera detaljerad planering. Område som är viktigt med tanke på kulturmiljön eller landskapsvården, riksintresse Med beteckningen anges områden och objekt som med tanke på kulturmiljön och landskapsvården är av riksintresse. Planeringsbestämmelse: Värnandet om kulturmiljön, landskapsområdets helhet och identitet skall beaktas i den mera detaljerade planeringen av området. Områdesanvändningen skall trygga att betydande landskaps- och kulturvärden bevaras. Område som är viktigt med tanke på kulturmiljön eller landskapsvården, landskapsintresse Med beteckningen anges områden, vägar och objekt som med tanke på kulturmiljön och landskapsvården är av intresse på landskapsnivå och av regionalt intresse. Planeringsbestämmelse: Värnandet om kulturmiljön, landskapsområdets helhet och identitet skall beaktas i den mera detaljerade planeringen av området. Områdesanvändningen skall trygga att betydande landskaps- och kulturvärden bevaras.

16 Kulturhistoriskt betydande vägsträckning Med beteckningen anvisas den av riksomfattande betydelse varande Gamla Kungsvägens sträckning och/eller i landskapet Östra Nyland bevarade delar av den. Planeringsbestämmelse: Vid den mera detaljerade planeringen av området ska man beakta att man bör värna om de särdrag som finns i vägens närmaste omgivning samt trygga bevarandet av betydande landskaps- och kulturvärden. Vid den mera detaljerade planeringen bör man samordna Gamla Kungsvägens landskaps- och kulturvärden samt den markanvändning som anvisats i landskapsplanen. Landskapsväg Med beteckningen anvisas gamla bevarade väglinjer vilka är av intresse på landskapsnivå och av regionalt intresse och vilka är en del av kulturmiljön och landskapet. Det man ser från vägen ger en bild av områdets särdrag. Planeringsbestämmelse: Vid den mera detaljerade planeringen av vägen och dess närmaste omgivning bör man lämna den utanför verksamheter som på ett betydande sätt ändrar på miljön. Vid idkandet av skogsbruk bör man sträva efter att undvika kalhuggning i den omedelbara närheten av vägen. Grundvattenområde Med beteckningen anges för samhällenas vattenanskaffning viktiga grundvattenområden samt grundvattenområden som lämpar sig för vattenanskaffning. Planeringsbestämmelse: Åtgärder som vidtas på området eller dess omedelbara närhet skall planeras så att de inte bestående minskar grundvattenmängden eller försämrar dess kvalitet. Gräns för landskapsplaneområdet Med beteckningen anvisas områdets gräns. Motorväg Med beteckningen anges motorvägar och motortrafikleder. Riksväg 7/E18 hör till det riksomfattande stamnätet för trafikförbindelserna. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för vägområdet.

17 Ny motorväg eller annan väg som utbyggs till motorväg Med beteckningen anvisas en ny motorväg eller annan väg som utbyggs till motorväg. Detta avser det avsnitt av riksväg 7 som har breda filer från Forsby i Pernå till Lovisa och det avsnitt av riksväg 7 som går från Lovisa till landskapsgränsen i Abborrfors i Strömfors. Planeringsbestämmelse: Motorvägens linjesträckning från Lovisa österut har anvisats i enlighet med utredningsplanen 2007 för motorvägen. I samband med utredningsplanen för motorvägen utredde Banförvaltningscentralen preliminärt en linjesträckning för HELI-banan som inte korsar motorvägen. Vid planeringen av motorvägen ska det ses till att användningen av motorvägen inte har sådan skadlig inverkan på Natura 2000-områden som gränsar till vägen eller ligger i närheten av den, att det betydligt försämrar de naturvärden på grund av vilkas skydd området införlivats i Natura 2000-nätverket. Riksväg eller stamväg Med beteckningen anges riksvägar, stamvägar och till dem anslutande gator. Riksväg 6 hör till det riksomfattande stamnätet för trafikförbindelser. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för vägområdet. Ändring av vägklass Med beteckningen anvisas ändring av vägklass. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för vägområdet. Regional väg eller huvudgata Med beteckningen anvisas regionala vägar och huvudgator och till dem anslutande gator. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för vägområdet. Ny regional väg eller huvudgata Med beteckningen anvisas nya regionala vägar och huvudgator. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för vägområdet. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av en ny regional väg eller huvudgata ska det ses till att användningen av vägen inte har sådan skadlig inverkan på Natura 2000-områden som gränsar till vägen eller ligger i närheten av den, att det betydligt försämrar de naturvärden på grund av vilkas skydd området införlivats i Natura 2000-nätverket.

18 Ändring av vägklass Med beteckningen anvisas ändring av vägklass. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för vägområdet. Förbindelseväg Med beteckningen anges förbindelsevägar och till dem anslutande gator vilka förbinder områden för tätortsfunktioner och byar med vägnät av högre klass. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för vägområdet. Ny förbindelseväg eller förbindelseväg som skall förbättras i betydande grad Med beteckningen anges nya förbindelsevägar och till dem anslutande gator vilka förbinder områden för tätortsfunktioner och byar med vägnät av högre klass. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för vägområdet. Anslutning Med beteckningen anvisas anslutningar. Planskild anslutning Med beteckningen anvisas planskilda anslutningar. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för området. Ny planskild anslutning Med beteckningen anvisas nya planskilda anslutningar. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för området. Planskild korsning utan anslutning Med beteckningen anvisas planskilda korsningar utan anslutning. Riktgivande vägförbindelse Med beteckningen anvisas vägförbindelser som baserar sig på ett konstaterat behov av vägtrafikförbindelser och i fråga om vilka läget eller genomförandet är förenat med sådan osäkerhet att det inte finns tillräckliga grunder att ange vägen med en linjebeteckning.

19 Behov av vägtrafikförbindelse Med beteckningen anvisas nya betydande behov av vägtrafikförbindelse, för vilkas del det finns så stor osäkerhet ifråga om planeringen och/eller tidpunkten för byggandet att det inte är möjligt att anvisa vägsträckningen på översiktlig nivå eller som alternativ vägsträckning. Trafiktunnel Med beteckningen anvisas Marknadsbackens tunnel vid Abborrfors i enlighet med utredningsplanen för förbättrandet av riksväg 7 (E18) till motorväg mellan Lovisa och Kotka. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för trafiktunneln. Planeringsbestämmelse: Placeringen av trafiktunneln noggrannare än i landskapsplanen och tunnelns dimensionering fastställs i den mera detaljerade planeringen. Underjordisk bibana Med beteckningen anges ett tunnelavsnitt på bibanan. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för banområdet. Planeringsbestämmelse: Tunnelns placering och dimensionering har fastställts i den mera detaljerade planeringen av Nordsjö hamnbana. Ny stambana och ungefärligt läge för trafikplats Med beteckningen anges på översiktlig nivå en på riksomfattande och landskapsnivå betydande och regionalt betydande stambanas sträckning och trafikplatsernas läge. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för banområdet. Planeringsbestämmelse: Den slutliga sträckningen och dimensioneringen samt trafikplatsernas slutliga läge definieras i den mera detaljerade planeringen. Vid områdena för tätorts- och centrumfunktioner i Söderkulla har huvudbanan anvisats enligt Banförvaltningscentralens preliminära utredningsplan 1997 så att banan i centrum av tätorten går i ett schakt, på vilket det till behövliga delar är möjligt att bygga ett betonglock. Förbindelse eller sidobana Med beteckningen anvisas en förbindelse- eller sidobana. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller på banområdet.

20 Museibana Med beteckningen anvisas den gamla bevarade järnvägsbanan mellan Borgå och Andersböle, vilken har betydelse på landskapsnivå och på regional nivå och vilken är en del av kulturmiljön och landskapet. Banan används numera som museibana och betjänar turismen. Planeringsbestämmelse: Vid den mera detaljerade planeringen av området bör man värna om de särdrag omgivningen kring banan har och man bör se till att betydande landskaps- och naturvärden bevaras. Paddlingsled Med beteckningen anvisas paddlingsleder som är av intresse på landskapsnivå och av regionalt intresse. Fartygsled Med beteckningen anvisas farleder för handelssjöfart av klass I och II. Ny fartygsled Med beteckningen anvisas den planerade fartygsleden till Hästholmen. Småbåtsled Med beteckningen anvisas en stamled för småbåtstrafik som är av nationell betydelse. Kraftledning (110 kv och 400 kv) Med beteckningen anges ungefärliga sträckningar för 110 kv och 400 kv kraftledningar. Bygginskränkning enligt MBL 33 hänför sig till beteckningen. Ny kraftledning eller kraftledning som skall förbättras betydligt (110 kv och 400 kv) Med beteckningen anges nya ungefärliga sträckningar för 110 kv och 400 kv kraftledningar eller ledningar som skall förbättras betydligt. Noggrannare sträckning definieras i den mera detaljerade planeringen. Bygginskränkning enligt MBL 33 hänför sig till beteckningen.

21 Vattenledning Med beteckningen anvisas Lovisanejdens vatten Ab:s huvudvattenledning vilken är av intresse på landskapsnivå och av regionalt intresse. Bygginskränkning enligt MBL 33 hänför sig till beteckningen. Planeringsbestämmelse: I vattenledningens omedelbara närhet bör man vid planeringen av markanvändningen och åtgärder se till att man inte äventyrar vattenledningen eller vattenkvaliteten på något sätt. Transportavlopp Med beteckningen anvisas transportavlopp. Bygginskränkning enligt MBL 33 hänför sig till beteckningen. Förbindelsebehov för fjärrvärmeledning Med beteckningen anvisas förbindelsebehovet för fjärrvärmeledningen från Sköldvik till Nordsjö. Naturgashuvudledning Med beteckningen anges sträckningar på översiktlig nivå för högtrycksnaturgasledningar. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för områdena. Planeringsbestämmelse: I områdesplaneringen skall bestämmelserna om skyddsavstånd till naturgasledningar beaktas. Förbindelsebehov för naturgasledning Med beteckningen anvisas förbindelsebehovet för en naturgasledning till Sköldvik industriområde. Planeringsbestämmelse: För förbindelsen för en ny naturgasledning ska i första hand utredas möjligheten att dra gasledningen parallellt med den ledning som går från Sköldvik till ventilstationen i Mårtensby i Sibbo. Naturgasledningens sträckning och byggandet av ledningen definieras i den mer detaljerade planeringen. Riktgivande sträckning för oljehuvudledning Med beteckningen anges en riktgivande sträckning för en oljehuvudledning. Planeringsbestämmelse: I områdesplaneringen ska den riktgivande sträckningen av oljehuvudledning beaktas.

22 Värdefull geologisk formation Med beteckningen anvisas sådana geologiska formationer som är värdefulla på riks- och landskapsnivå, och är förknippade med betydande landskapliga eller geologiska (naturvetenskapliga) värden. Planeringsbestämmelse: Vid planeringen av området bör man beakta den vackra landskapsbilden, naturens betydande skönhetsvärden eller bevarandet av speciella naturförekomster och skydda naturen för omfattande skadliga verkningar. På de områden där det huvudsakliga användningsändamålet anvisats med områdesreserveringsbeteckning bestämmer ifrågavarande beteckning den primära markanvändningsformen. I den mera detaljerade planeringen skall man bedöma och samordna markanvändningen enligt användningsändamålet och de geologiska värdena. Behov av grönförbindelse Med beteckningen anvisas grönförbindelser vilka fungerar som en del av det ekologiska nätverket som sammanbinder naturens kärnområden. Planeringsbestämmelse: I den mera detaljerade planeringen bör man se till att grönförbindelserna bevaras och främja förverkligandet av dem så att man tryggar förutsättningarna för hjortdjuren och andra arter att röra sig mellan naturens kärnområden. Område lämpligt för produktion av vindkraft Med beteckningen anges områden som lämpar sig för ett mera omfattande utnyttjande av vindkraft och är av intresse på riksnivå och landskapsnivå. Planeringsbestämmelse: Vindkraftsverkens placering och antal samt verksamhetsförutsättningar utreds och definieras i den mera detaljerade planeringen. Bygginskränkning enligt MBL 33 gäller för områdena. Område för riksomfattande skyddsprogram Med den indexbeteckning som fogas till beteckningen för områdesreservering som definierar huvudanvändningsändamålet anges de skyddsvärden som gäller för området på grund av olika riksomfattande skyddsprogram om de inte anges med någon specialbeteckning. Beteckningen täcker följande riksomfattande skyddsprogram; riksomfattande programmet för skydd av åsar, riksomfattande programmet för skydd av fågelvatten, riksomfattande programmet för skydd av lundar, riksomfattande programmet för skydd av myrar, riksomfattande programmet för skydd av stränder samt det riksomfattande programmet för skydd av gammelskogar.

23 Planeringsbestämmelse: Vid den mera detaljerade planeringen av områdena skall tas i beaktande att till områdena hör särskilt riksomfattande värde. Vid områdesanvändningen måste man se till att de naturvärden som ligger till grund för skyddsprogrammet inte försvagas eller förstörs på området. Område som utvecklas till rekreationsbruk Med den indexbeteckning som fogas till beteckningen för områdesreservering som definierar huvudanvändningsändamålet anges den markanvändning eller verksamhet som är slutmålet efter det att det huvudsakliga användningsändamålet för området eller objektet upphört. Ett område utanför områdesreserveringarna i landskapsplanen På de områden i landskapsplanen, för vilka inte har anvisats områdesreserveringar eller andra beteckningar, de s.k. vita områdena, har det inte konstaterats något betydande användningsändamål på riks- eller landskapsnivå eller på regional nivå. Området är huvudsakligen ett jordoch skogsbruksområde. På vita områden är det möjligt att på ett mångsidigt sätt utveckla och bygga bosättning, näringar och företagsverksamhet. Byggandet på området har glesbygdskaraktär. På området finns också fritidsbosättning, varav en del ingår i mer detaljerade stranddelgeneralplaner på kommunnivå, samt i stranddetaljplaner på områden avsedda för fritidsbosättning. Kommunen beslutar om markanvändningen på områdena. På området kan etableras lokal verksamhet, samt marktäkt enligt marktäktslagen. Landskapsplanen styr dock verksamheter som etableras på ett vitt områden, exempelvis med beteckningar för kulturmiljö och kulturlandskap, geologiskt värdefulla formationer och gränser för grundvattenområden samt med beteckningar för ett Natura 2000-område. Kommunen skall beakta beteckningarna och bestämmelserna i landskapsplanen när beslut fattas om användningen av ett vitt område. Vid planering på kommunnivå begränsas friheten på de vita områdena av projektet eller av planens betydelse för området. Ett projekts eller en plans betydelse som avgörs i landskapsplanen för ett område bedöms bl.a. i sådana fall där projektet eller planen berör fler än en kommuns invånare eller betydligt ökar behovet av person- och godstransporter mellan kommunerna. Infrastrukturprojekten, såsom naturgasledningar och betydande kraftlinjer är också frågor som skall avgöras i landskapsplanen. Utgångspunkten för ett vitt område har varit att trygga olika näringar som stöder jord- och skogsbruket samt att hålla landsbygden bebodd och trivsam, med beaktande av vart och ett områdes förutsättningar som inverkar på boende och arbete.

ETAPPLANDSKAPSPLAN 1 FÖR NYLAND BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER

ETAPPLANDSKAPSPLAN 1 FÖR NYLAND BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER ETAPPLANDSKAPSPLAN 1 FÖR NYLAND Nylands förbund I samband med fastställandet av denna etapplandskapsplan 1 för Nyland föreslås att avfallshanteringslösningen samt beteckningen för behov av förbindelse

Läs mer

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen

Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen Nylands förbund landskapets utvecklare - Skärgården i landskapsplanen 9.4.2014 Oskari Orenius\Per-Stefan Nyholm Nylands förbund En lagstadgad samkommun som enligt statsrådets beslut har 26 medlemskommuner

Läs mer

Sammanställning av de gällande landskapsplanerna för Nyland 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Nylands förbund

Sammanställning av de gällande landskapsplanerna för Nyland 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Nylands förbund Nylands förbund 1.12.2017 Sammanställning av de gällande landskapsplanerna för Nyland 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Uudenmaan liitto // Nylands förbund Helsinki-Uusimaa Regional Council Esterinportti

Läs mer

ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND

ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Lf 3/2011 Ärende nr. Bilaga 1 ETAPPLANDSKAPSPLAN 3 FÖR NYLAND Blombackens avloppsreningsverk PLANKARTA BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER BETECKNING SOM FÖRESLÅS BLI UPPHÄVD I LANDSKAPSPLANEN FÖR NYLAND BETECKNINGAR

Läs mer

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 4 för Nyland. Nylands förbund 2017

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 4 för Nyland. Nylands förbund 2017 BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 4 för Nyland Nylands förbund 2017 Godkänd av landskapsfullmäktige 24.5.2017 Instruktioner för läsaren: I etapplandskapsplan 4 för Nyland används områdesreserverings-,

Läs mer

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland, Östersundomområdet

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland, Östersundomområdet BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland, Östersundomområdet Planförslag Nylands förbund 2017 1 Framlagt 27.11.2017-3.1.2018 2 Instruktioner för läsaren I etapplandskapsplan 2 för

Läs mer

LANDSKAPSPLANEN FÖR ÖSTRA NYLAND BESKRIVNING

LANDSKAPSPLANEN FÖR ÖSTRA NYLAND BESKRIVNING LANDSKAPSPLANEN FÖR ÖSTRA NYLAND BESKRIVNING 15.02.2010 ÖSTRA NYLANDS FÖRBUND 2 0 1 0, P U B L I K A T I O N 7 2 Pärmbild: Sondby, Vessölandet / Seppo Mäkinen ISSN: 1236-9306 INNEHÅLL FÖRORD... 4 1. INLEDNING...

Läs mer

FÖR ÅLAND GEMENSAMMA PLANBETECKNINGAR GENERALPLAN. beteckning textförklaring tidigare förklaring. Våningshusdominerat bostadsområde.

FÖR ÅLAND GEMENSAMMA PLANBETECKNINGAR GENERALPLAN. beteckning textförklaring tidigare förklaring. Våningshusdominerat bostadsområde. FÖR ÅLAND GEMENSAMMA PLANBETECKNINGAR GENERALPLAN kod färg/ utseende beteckning textförklaring tidigare förklaring 1 A Område för offentlig service och förvaltning. (A=allmän) 2 HF Område för handel, förvaltning

Läs mer

Etapplandskapsplan 2 för Nyland. Planförslag. Landskapsplanen. revidering

Etapplandskapsplan 2 för Nyland. Planförslag. Landskapsplanen. revidering Etapplandskapsplan 2 för Nyland Planförslag Landskapsplanen planen revidering Planeringsområdet omfattar 28 kommuner Etapplandskapsplan 2 för Nyland är den första landskapsplanen som omfattar de 28 kommunerna

Läs mer

LANDSKAPSPLAN FÖR KYMMENEDALEN 2040 Landskapsplanens planbeteckningar och planbestämmelser. Utkast

LANDSKAPSPLAN FÖR KYMMENEDALEN 2040 Landskapsplanens planbeteckningar och planbestämmelser. Utkast LANDSKAPSPLAN FÖR KYMMENEDALEN 2040 Landskapsplanens planbeteckningar och planbestämmelser Utkast 13.8.2018 Sisällys 1 Landskapsplanens område 2 Områdes- och samhällsstruktur 3 Byggda kulturarvet 4 Miljöarv

Läs mer

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren.

5.2.1999/132. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Finlex» Lagstiftning» Uppdaterad lagstiftning» 1999» 5.2.1999/132 5.2.1999/132 Beaktats t.o.m. FörfS 236/2008. Se anmärkningen för upphovsrätt i användningsvillkoren. Markanvändnings- och bygglag 5.2.1999/132

Läs mer

ETAPPLANDSKAPSPLAN FÖR TÄTORTERNAS MARKANVÄNDNING, SERVICE OCH TRAFIK I EGENTLIGA FINLAND PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER / 1:A FÖRSLAGET

ETAPPLANDSKAPSPLAN FÖR TÄTORTERNAS MARKANVÄNDNING, SERVICE OCH TRAFIK I EGENTLIGA FINLAND PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER / 1:A FÖRSLAGET ETAPPLANDSKAPSPLAN FÖR TÄTORTERNAS MARKANVÄNDNING, SERVICE OCH TRAFIK I EGENTLIGA FINLAND PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER / 1:A FÖRSLAGET VARSINAIS-SUOMEN LIITTO EGENTLIGA FINLANDS FÖRBUND REGIONAL

Läs mer

Nylandsplanen 2050: utkast BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt På remiss

Nylandsplanen 2050: utkast BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt På remiss Framlagt 8.10 9.11.2018 På remiss 8.10 30.11.2018 Nylandsplanen 2050: utkast BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER INNEHÅLL Instruktioner för läsaren... 3 Allmänna planeringsbestämmelser... 5 Tillväxt på hållbara

Läs mer

Sändlista Kommunerna, planläggningsväsendet och byggnadstillsynen Landskapsförbunden Regionala miljöcentraler Landskapsmuseerna

Sändlista Kommunerna, planläggningsväsendet och byggnadstillsynen Landskapsförbunden Regionala miljöcentraler Landskapsmuseerna 2/2 Sändlista Kommunerna, planläggningsväsendet och byggnadstillsynen Landskapsförbunden Regionala miljöcentraler Landskapsmuseerna För kännedom Kommunikationsministeriet Jord- och skogsbruksministeriet

Läs mer

DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013. Mål för delgeneralplanearbetet

DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013. Mål för delgeneralplanearbetet DELGENERALPLAN FÖR KUNGSPORTEN OCH ESTBACKA KORT BESKRIVNING AV UTKASTET TILL DELGENERALPLAN 29.10.2013 Mål för delgeneralplanearbetet Delgeneralplanen för Kungsporten och Estbacka utarbetas i huvudsak

Läs mer

Beredningsmaterial till Nylandsplanen 2050: STRUKTURPLAN FÖR NYLAND, UTKAST PLANKARTA OCH BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt

Beredningsmaterial till Nylandsplanen 2050: STRUKTURPLAN FÖR NYLAND, UTKAST PLANKARTA OCH BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. Framlagt Uudellemaalle pitää olla myös helppo tulla jok Suomea - - ja maailmaltakin. Beredningsmaterial till Nylandsplanen 2050: STRUKTURPLAN FÖR NYLAND, UTKAST PLANKARTA OCH BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Framlagt

Läs mer

BORGÅ STAD 1 (6) Stadsplaneringen Delgeneralplanen för Onas skärgård. Mål 28.2.2008

BORGÅ STAD 1 (6) Stadsplaneringen Delgeneralplanen för Onas skärgård. Mål 28.2.2008 BORGÅ STAD 1 (6) 1 MÅL 1.1 Definition av planeringsuppdraget och syftet med delgeneralplanen Enligt markanvändnings- och bygglagen skall kommunen se till att en generalplan utarbetas och hålls aktuell

Läs mer

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD PLANFÖRSLAG 15.1.2015 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER Byområde I området får uppföras byggnader för fast bosättning, lantbruks- och fiskefastigheters

Läs mer

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland

BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER Etapplandskapsplan 2 för Nyland Nylands förbund 2014, uppdaterat 2016 Översättning: Cajsa Rudbacka-Lax Layout: Anni Levonen Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2014, uppdaterat

Läs mer

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5.

Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151. Program för deltagande och bedömning 16.5. Malax kommun DETALJPLANEÄNDRING FÖR S MARKETS HANDELSENHET KVARTER 151 Program för deltagande och bedömning 16.5.2015 MALAX KOMMUN 1 I programmet för deltagande och bedömning (PDB), som utarbetas som en

Läs mer

STATSRÅDETS BESLUT OM REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN. Utfärdat efter anslag i Helsingfors den 13 november 2008

STATSRÅDETS BESLUT OM REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN. Utfärdat efter anslag i Helsingfors den 13 november 2008 STATSRÅDETS BESLUT OM REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN Utfärdat efter anslag i Helsingfors den 13 november 2008 Genom detta beslut reviderar statsrådet sitt beslut av den 30

Läs mer

ETAPPLANDSKAPSPLAN FÖR TÄTORTERNAS MARKANVÄNDNING, SERVICE OCH TRAFIK I EGENTLIGA FINLAND PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER / FÖRSLAGET

ETAPPLANDSKAPSPLAN FÖR TÄTORTERNAS MARKANVÄNDNING, SERVICE OCH TRAFIK I EGENTLIGA FINLAND PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER / FÖRSLAGET ETAPPLANDSKAPSPLAN FÖR TÄTORTERNAS MARKANVÄNDNING, SERVICE OCH TRAFIK I EGENTLIGA FINLAND PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER / FÖRSLAGET VARSINAIS-SUOMEN LIITTO EGENTLIGA FINLANDS FÖRBUND REGIONAL COUNCIL

Läs mer

Nylandsplanen 2050 Västra Nylands etapplandskapsplan: Förslag BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. På remiss Dokument med rättsverkningar

Nylandsplanen 2050 Västra Nylands etapplandskapsplan: Förslag BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER. På remiss Dokument med rättsverkningar På remiss 21.3 24.5.2019 Dokument med rättsverkningar Nylandsplanen 2050 Västra Nylands etapplandskapsplan: Förslag BETECKNINGAR OCH BESTÄMMELSER INNEHÅLL Instruktioner för läsaren... 3 PLANERINGSBESTÄMMELSER

Läs mer

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN?

LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? LANDSKAPS- PLANEN VAD ÄR EN LANDSKAPSPLAN? Nylands förbund 2016 2 PLANLÄGGNINGEN PÅ LANDSKAPSNIVÅ är en planeringsprocess som tar beslut om markanvändningens riktlinjer för ett landskap eller för flera

Läs mer

Kolari kommun DELGENERALPLAN FÖR TORNE ÄLV- MUONIO ÄLV. Sammandrag av planbeskrivningen. Planområde

Kolari kommun DELGENERALPLAN FÖR TORNE ÄLV- MUONIO ÄLV. Sammandrag av planbeskrivningen. Planområde Pöyry Finland Oy Väinönkatu 1 B FI-40100 Jyväskylä Finland Hemort Vanda, Finland FO-nummer 0625905-6 DELGENERALPLAN FÖR TORNE ÄLV- MUONIO ÄLV Planförslag 15.2.2013 Sida 1 (7) Sammandrag av planbeskrivningen

Läs mer

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Edsevö detaljplan Edsevö trafikområde Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599402201608 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND

VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND Etapplaneutredningar November 2006 Sammandrag Tuula Palaste-Eerola VIDSTRÄCKTA, SAMMANHÄNGANDE SKOGSOMRÅDEN SOM EN DEL AV DET EKOLOGISKA NÄTVERKET I NYLAND Det ekologiska nätverket består av naturens kärnområden

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 8, GRÅBERG, NYA INDUSTRIOMRÅDET, KVARTEREN 818 OCH 819 SAMT GRÖNOMRÅDET OCH LÄTTRAFIKLEDEN SOM GRÄNSAR

Läs mer

BILAGA TILL ZONPLANERING

BILAGA TILL ZONPLANERING BILAGA TILL ZONPLANERING Sida 26 Dimensioneringsgrunder på s.k. torrmark Beteckningar - 200 m strandområde: Strandområden dimensioneras enligt stamfastighetsprincipen. Bygglov på strandområden beräknas

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN STRANDDETALJPLAN ÖVER SKALLOTÖREN, KVARTER 1 OCH 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH PLANERINGSBESLUT...

Läs mer

ETAPPLANDSKAPSPLAN 4 FÖR NYLAND

ETAPPLANDSKAPSPLAN 4 FÖR NYLAND ETAPPLANDSKAPSPLAN 4 FÖR NYLAND Planförslag 2016 Rekreationsområde Behov av grönförbindelse Grundvattens område Skogsbruksdominerat område, som är vidsträckt, sammanhängande och betydande för det ekologiska

Läs mer

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar

Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar 30 Del 2.4 Översiktliga konsekvensbeskrivningar Nedan beskrivs översiktligt översiktsplanens konsekvenser vad gäller miljökonsekvenser, konsekvenser ur hälso-, säkerhet- och riskaspekter, sociala konsekvenser

Läs mer

INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN

INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN 1 LANTMÄTARE ÖHMAN Sten Öhman Sunnanvägen 7 10900 Hangö 044-2530464 sten.ohman@netsten.fi 22.9.2016 INGÅ, ÄNGÖ STRANDDETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1. Planeringsområde och -situation Området

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTA- GANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR EN DEL AV KVARTER 109 LOVISA STAD ARBETE NR

PROGRAM FÖR DELTA- GANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR EN DEL AV KVARTER 109 LOVISA STAD ARBETE NR PROGRAM FÖR DELTA- GANDE OCH BEDÖMNING DETALJPLANEÄNDRING FÖR EN DEL AV KVARTER 109 LOVISA STAD ARBETE NR 1510029561 14.10.2016 WWW.RAMBOLL.FI 1 Referens: 1510029561 LOVISA STAD Detaljplaneändring för

Läs mer

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1

Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 Behovsbedömning av MKB för detaljplan checklista Skäggriskan 2 1 BEHOVSBEDÖMNING Checklistan skall utgöra underlag för att i ett tidigt skede i planprocessen bedöma behovet av en miljöbedömning, om planens

Läs mer

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX.

DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. 1/9 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ). KVEVLAX LÄRCENTER DETALJPLANÄNDRING OCH -UTVIDGNING FÖR KVARTER 12 I KVEVLAX. Avsikten med ett deltagande och bedömningsprogram. Enligt markanvändnings-

Läs mer

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod:

Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13. Planbeskrivning Plankod: Ändring av Bennäs detaljplan, kvarter 13 Planbeskrivning Plankod: 599401201609 Innehållsförteckning: 2 1. BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.1 IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.2 PLANOMRÅDETS LÄGE...

Läs mer

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN

REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN MILJÖMINISTERIET 19.2.2016 REVIDERING AV DE RIKSOMFATTANDE MÅLEN FÖR OMRÅDESANVÄNDNINGEN Preliminär arbets- och bedömningsplan Miljöministeriet har börjat bereda en revidering av de riksomfattande målen

Läs mer

INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT

INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT INGÅ KOMMUN PLANLÄGGNINGS- ÖVERSIKT 2015 PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT Enligt markanvändnings- och bygglagen ska kommunen minst en gång om året upprätta en översikt över de planärenden som är anhängiga eller som

Läs mer

HELSINGFORS- REGIONEN 2050

HELSINGFORS- REGIONEN 2050 HELSINGFORS- REGIONEN 2050 Strategiska riktlinjer för markanvändning, boende och trafik Helsingforsregionens VISION Helsingforsregionen är ett centrum i världsklass för affärsrörelse och innovationer.

Läs mer

Österbottens förbund. Helhetsbedömning av konsekvenserna av Österbottens landskapsplan. Godkänd av landskapsfullmäktige 29.9.2008

Österbottens förbund. Helhetsbedömning av konsekvenserna av Österbottens landskapsplan. Godkänd av landskapsfullmäktige 29.9.2008 Helhetsbedömning av konsekvenserna av Österbottens landskapsplan Godkänd av landskapsfullmäktige 29.9.2008 SUUNNITTELUKESKUS OY 2 SUUNNITTELUKESKUS OY 3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTGÅNGSPUNKTER FÖR KONSEKVENSBEDÖMNINGEN...

Läs mer

Europarlamentets och rådets direktiv om upprättandet av en ram för havsplanering

Europarlamentets och rådets direktiv om upprättandet av en ram för havsplanering Europarlamentets och rådets direktiv om upprättandet av en ram för havsplanering Tiina Tihlman, Miljöministeriet FINLAND SeaGIS slutkonferens 25-26.8.2014 VASA Europarlamentets och rådets direktiv om uprättandet

Läs mer

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD : PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER

BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD : PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER BORGÅ STAD DELGENERALPLANEN FÖR PELLINGE SKÄRGÅRD 9.2.2016 1:10 000 PLANBETECKNINGAR OCH -BESTÄMMELSER Byområde I området får uppföras byggnader för fast bosättning, lantbruks- och fiskefastigheters driftcentrum,

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan. KIMITOÖNS KOMMUN DELGENERALPLAN FÖR KIMITO CENTRUM PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Planläggningsområde och planens syfte För Kimito centrum i Kimitoöns kommun uppgörs en rättsverkande delgeneralplan.

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6. Program för deltagande och bedömning KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ HEMLANDSSKATAN FÖR KVARTER 6 23.5.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM... 1 2 PLANEOMRÅDET... 1 3 INITIATIV OCH

Läs mer

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning?

DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Vad är ett program för deltagande och bedömning? GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten DETALJPLANEÄNDRING del av 7:e stadsdelens kvarter 1052 29.4.2011, uppdaterat 26.3.2012 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är ett program för deltagande och bedömning?

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019

AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 2015 AVSIKTSFÖRKLARING FÖR UTVECKLINGEN AV ÖSTRA NYLANDS TRAFIKSYSTEM 2015 2019 Nylands förbund Foton: Tuula Palaste-Eerola Helsingfors 2015 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Uusimaa Regional Council

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1 Lovisa stad Tekniska centralen Planläggnings- och arkitektbyrån ÄNDRING AV DETALJPLAN, STADSDEL 13, RÄFSBY, DEL AV KVARTER 1303, DEL AV MICKOSVÄGENS GATUOMRÅDE, SKYDDSGRÖNOMRÅDEN SAMT GRÖNOMRÅDEN SOM

Läs mer

Strategiska linjer i Östra Nylands landskapsplan 2040 Östra Nyland utvecklas till en ekoregion, lågkolintensivare trafik och boende samt miljöskydd

Strategiska linjer i Östra Nylands landskapsplan 2040 Östra Nyland utvecklas till en ekoregion, lågkolintensivare trafik och boende samt miljöskydd Utgångspunkter Beaktandet av kommunens tillväxtmål (35 000 nya invånare fram till år 2025) ställer planeringen av grön- och rekreationsområdena inför stora utmaningar: Viktiga grönförbindelser bevaras

Läs mer

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum 14.2.2014 LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV HOLM DETALJPLAN

Mottagare. Larsmo kommun. Dokument. Program för deltagande och bedömning. Datum 14.2.2014 LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV HOLM DETALJPLAN Mottagare Larsmo kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 14.2.2014 LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV HOLM DETALJPLAN 1-2 LARSMO KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV HOLM DETALJPLAN

Läs mer

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT

KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 1 KORSNÄS KOMMUN PLANLÄGGNINGSÖVERSIKT 2016 2 Innehållsförteckning: INLEDNING 3 PLANLÄGGNINGSNIVÅER.... 3 LANDSKAPSPLANEN.... 3 GENERALPLANERNA... 4 STRANDGENERALPLANEN... 4 DETALJPLANERNA 4 KORSNÄS KOMMUNS

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN REVIDERING AV SMEDSBY DELGENERALPLAN BILAGA 1. Mottagare Korsholms kommun. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning

KORSHOLMS KOMMUN REVIDERING AV SMEDSBY DELGENERALPLAN BILAGA 1. Mottagare Korsholms kommun. Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning BILAGA 1 Mottagare Korsholms kommun Dokumenttyp Program för deltagande och bedömning Datum 7.11.2012, 3.3.2015 KORSHOLMS KOMMUN REVIDERING AV SMEDSBY DELGENERALPLAN KORSHOLMS KOMMUN REVIDERING AV SMEDSBY

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 och 64 )

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 och 64 ) INGÅ KOMMUN DELGENERALPLAN FÖR BARÖSUND PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 och 64 ) Planområde Planområdet omfattar Barösunds bycentrum med omnejd på Orslandet. Planområdet är avgränsat med rött.

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , kompletterat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen 20.4.2017, kompletterat 16.8.2017 SMEDSBY, kvarter 601 Ändring av detaljplan Avsikten med ett program för deltagande och bedömning

Läs mer

180 Smedsby Kvarter 281

180 Smedsby Kvarter 281 180 Smedsby Kvarter 281 Ändring av detaljplan i kvarter 281 samt till kvarteret angränsande vägoch rekreationsområde. Planläggningsavdelningen 16.5.2013 Planen godkänd av samhällsbyggnadsnämnden _..201_

Läs mer

Ingås markanvändningsstrategi Utkast

Ingås markanvändningsstrategi Utkast Ingås markanvändningsstrategi 2035 Utkast 16.2.2011 Innehållsförteckning 1 Markanvändningsstrategins roll i kommunens strategiarbete... 4 2 Markanvändningsstrategin i förhållande till landskapsplan...

Läs mer

MALAX KOMMUN DETALJERAD DELGENERALPLAN ÖJNA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Malax kommun. Program för deltagande och bedömning 15.5.

MALAX KOMMUN DETALJERAD DELGENERALPLAN ÖJNA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Malax kommun. Program för deltagande och bedömning 15.5. Mottagare Malax kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 15.5.2018 MALAX KOMMUN DETALJERAD DELGENERALPLAN ÖJNA PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1

Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund ) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y1 Ändring av Kållby delgeneralplan (Granlund 599-407-9-112) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994072018Y1 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

ÄNDRING AV STRANDDELGENERALPLANEN FÖR TERJÄRVSJÖAR, södra Hemsjön.

ÄNDRING AV STRANDDELGENERALPLANEN FÖR TERJÄRVSJÖAR, södra Hemsjön. 1 ÄNDRING AV STRANDDELGENERALPLANEN FÖR TERJÄRVSJÖAR, södra Hemsjön. FÖRORD Plan som ändras Delgeneralplanearbetet över stränderna vid Terjärv kom igång den 14.11.2007. Planen blev godkänd i kommunfullmäktige

Läs mer

Skogsägarens planläggningshjälp

Skogsägarens planläggningshjälp Skogsägarens planläggningshjälp Innehåll 1 Skogsägaren som part i planläggningen 3 2 Planläggning 4 3 Följ planläggningen aktivt 7 4 Tidigt deltagande lönar sig 8 5 Planbeteckningars och -bestämmelsers

Läs mer

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1

KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 KORSHOLMS KOMMUN KORSHOLMS KOMMUN ÄNDRING AV STRANDDETALJPLAN PÅ GRISSELSKÄRKVARTER 1 Program för deltagande och bedömning 19.10.2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 AVSIKTEN MED ETT DELTAGANDE OCH BEDÖMNINGSPROGRAM...

Läs mer

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5

Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Y5 Ändring av Lövö delgeneralplan (Täppo 43:0) Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 5994092016Y5 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3. PLANERINGSSITUATION...

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Plan nr 1086 LÅNGSKOGENS STORINDUSTRIOMRÅDE Detaljplan och detaljplaneändring PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vasa stads planläggning 29.8.2017 Föremål för planeringen Detaljplanen och detaljplaneändringen

Läs mer

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION

Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION Kap. 5 FRILUFTSLIV - REKREATION I kapitlet behandlas följande aspekter: -Riksintresse för friluftsliv -Riksintresse med geografiska bestämmelser / Det rörliga friluftslivet - Kullaberg och Hallandsåsen

Läs mer

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program

Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program Given i Helsingfors den 8 april 2005 1 Lag om bedömning av miljökonsekvenserna av myndigheters planer och program I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs: Syfte 2 Syftet med denna lag är att främja

Läs mer

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63

Behovsbedömningen görs i samband med ny detaljplan för delar av fastigheterna Medora 168:60 samt 168:63 Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning när en detaljplan eller ett program ska upprättas eller ändras. Miljöbedömningens första steg, behovsbedömningen, ska avgöra om detaljplanen,

Läs mer

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING Dnr: BYN 2017-2 Datum: 2017-03-29 Detaljplan för Södra hamnen 6:1, 6:2, 6:3, 6:4 Lysekil, Lysekils kommun Underlag för BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN Miljöpåverkan - behov av miljöbedömning

Läs mer

Detaljplan för Ingåport

Detaljplan för Ingåport INGÅ KOMMUN Detaljplan för Ingåport FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY. P26600 och bedömning I (I) Maria Auranen Innehållsförteckning 1 Vad är ett program för deltagande?... 1 2 Planeringsområdet... 1 3

Läs mer

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Utvidgning av Kållby industriområde detaljplan Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599599404201606 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR... 4 3.

Läs mer

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY

JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY 1 JOMALA KOMMUN MÖCKELÖ BY DETALJPLANÄNDRING FÖR TOMT 1 I KVARTER 4206 PLANBESKRIVNING Genom detaljplanändringen delas tomten, gatuområde införlivas till tomtområde och exploateringstalet förhöjs. Detaljplanändringen

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL 63 ) Planläggningsavdelningen , justerat PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (MBL ) Planläggningsavdelningen..0, justerat.8.0 SMEDSBY, GÄDDA II Ändring av detaljplan Sida Avsikten med ett program för deltagande och bedömning Enligt i markanvändnings-

Läs mer

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena

HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER 1.1 Identifikationsuppgifter BORGÅ, HAIKO HAIKOBRANTEN Stadsdelen 33 En del av kvarteret 3527, kvarteren 3541-3551 och 3553 samt gatuoch parkområdena Detaljplan för

Läs mer

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod:

Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers. Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: Ändring av Kyrkoby detaljplan, lättrafikled på Sandåkers Program för deltagande och bedömning (PDB) Plankod: 599406201611 2 Innehållsförteckning: 1. PLANOMRÅDET... 3 2. UTGÅNGSPUNKTER OCH MÅLSÄTTNINGAR...

Läs mer

Stora Höga med Spekeröd

Stora Höga med Spekeröd Stora Höga med Spekeröd Bakgrund Stora Höga är ett samhälle som byggts ut kraftigt under senare tid. Läget nära järnväg och motorväg med goda kommunikationer åt både norr och söder samt närheten till bad,

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING HANGÖ STAD 1 PDB PLANENS NAMN UTGÅNGSPUNKTER PLANOMRÅDE Programmet för deltagande och bedömning (PDB) är en plan över förfarandet vid deltagande och växelverkan samt för hur planens konsekvenser skall

Läs mer

Detaljplan för Ingåport

Detaljplan för Ingåport INGÅ KOMMUN Detaljplan för Ingåport, reviderad 29.1.2018 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY. P26600 och bedömning I (I) Maria Auranen Innehållsförteckning 1 Vad är ett program för deltagande?... 1 2 Planeringsområdet...

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen 2017-10-17 BEHOVSBEDÖMNING FÖR DETALJPLAN FÖR BJÖRNEKULLA ÅS I ÅSTORP SAMHÄLLE, ÅSTORPS KOMMUN Bedömning av behovet att upprätta en miljökonsekvensbeskrivning enligt Plan-

Läs mer

Utkast till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av markanvändnings- och bygglagen

Utkast till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av markanvändnings- och bygglagen Utkast 21.6.2016 MN Utkast till regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av markanvändnings- och bygglagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition föreslås

Läs mer

VÖRÅ KOMMUN DETALJPLAN FÖR STRANDNÄRA BOENDE VID TACKSAMVIKEN I ORAVAIS PLANEBESKRIVNING (UTKAST)

VÖRÅ KOMMUN DETALJPLAN FÖR STRANDNÄRA BOENDE VID TACKSAMVIKEN I ORAVAIS PLANEBESKRIVNING (UTKAST) 0 VÖRÅ KOMMUN DETALJPLAN FÖR STRANDNÄRA BOENDE VID TACKSAMVIKEN I ORAVAIS PLANEBESKRIVNING (UTKAST) Korsholm 15.04.2013 1 Innehållsförteckning 1 BAS- OCH IDENTIFIKATIONSUPPGIFTER... 3 1.1 Identifikationsuppgifter...

Läs mer

MISSKÄRRIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA VINDPARK DELGENERALPLAN FÖR MISSSKÄR

MISSKÄRRIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA VINDPARK DELGENERALPLAN FÖR MISSSKÄR MISSKÄRRIN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA VINDPARK DELGENERALPLAN FÖR MISSSKÄR OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PROGRAMMET FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Kemiö/Kimito, 5.8.2011 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. LÄGE

Läs mer

Beteckningar och bestämmelser i landskapsplaner

Beteckningar och bestämmelser i landskapsplaner Beteckningar och bestämmelser i landskapsplaner 1 2 Förord Den 31 mars 2000 utfärdade miljöministeriet en förordning om beteckningar som används i planer enligt markanvändnings- och bygglagen. Förordningen

Läs mer

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun

Mälarbaden, Norr. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Ändring av detaljplan för. Torshälla Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (6) Stadsbyggnadsförvaltningen 2018-02-28 SBN/2017:377 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Samrådshandling Ändring av detaljplan för Mälarbaden,

Läs mer

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet

Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet KS 2010-313 212 KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2011-09-06 REV. 2011-10-03 ENLIGT KF BESLUT 119/2011 Inriktning i det fortsatta översiktsplanearbetet ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2011-09-22 Marks kommun Postadress:

Läs mer

BESLUT. DNr 4.10.2013. Fastställelse av etapplandskapsplan 1 för Österbotten BESLUT SOM FÖRTS FÖR FASTSTÄLLELSE

BESLUT. DNr 4.10.2013. Fastställelse av etapplandskapsplan 1 för Österbotten BESLUT SOM FÖRTS FÖR FASTSTÄLLELSE BESLUT Givet efter anslag 4.10.2013 DNr YM4/5222/2012 ÄRENDE Fastställelse av etapplandskapsplan 1 för Österbotten BESLUT SOM FÖRTS FÖR FASTSTÄLLELSE PLANENS INNEHÅLL UTLÅTANDEN Österbottens förbunds landskapsfullmäktiges

Läs mer

PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING. Lantmätare Ab Öhman

PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING. Lantmätare Ab Öhman PARGAS ÄNDRING AV DELGENERALPLANEN FÖR KORPO SÖDRA SKÄRGÅRD BJÖRKÖ-ÅNSÖREN PLANBESKRIVNING Lantmätare Ab Öhman BEHANDLINGSSKEDEN Meddelande om inledande av planläggning kungjorts i Pargas Kungörelser 29.1.2015

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING GRANKULLA STAD Markanvändningsenheten 16.8.2016 HELSINGFORSVÄGEN 10 Ak 220 ÄNDRING AV DETALJPLANEN Stadsdel 3, kvarter 400, tomt 5 samt gatu- och parkområden PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Vad är

Läs mer

DELGENERALPLAN FÖR KYLMÄLÄ

DELGENERALPLAN FÖR KYLMÄLÄ 22.5.2008 1 Kyrkslätts kommun DELGENERALPLAN FÖR KYLMÄLÄ Program för deltagande och bedömning (MBL 62 och 63 ) 1. Allmänt Programmet för deltagande och bedömning (PDB) omfattar i huvuddrag en beskrivning

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande

BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och 4 samt del av fastigheten Högby 1:2. Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt planförfarande Dnr Ks 2011.0056 Behovsbedömning MKB Datum 2010-12-29 1 (6) Detaljplan för BOSTÄDER PÅ HÖGBY FAstigheterna Åldermannen 2, 3 och samt del av fastigheten Högby 1:2 Finspångs kommun, Östergötlands län Normalt

Läs mer

Översiktsplan för Bräcke kommun

Översiktsplan för Bräcke kommun Översiktsplan för Bräcke kommun Utvecklingsplan Miljömål Riksintressen och lokala intressen Tätorter och landsbygd Strandnära boende - en landsbygdsresurs Mark- och vattenanvändningen Boende Natur & Kultur

Läs mer

Revidering och utvidgning av Fagernäs delgeneralplan

Revidering och utvidgning av Fagernäs delgeneralplan LARSMO KOMMUN Revidering och utvidgning av Fagernäs delgeneralplan FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31716_001 Program för deltagande och bedömning I (I) Salomaa Kristina Innehållsförteckning 1 KONTAKTUPPGIFTER...

Läs mer

Beteckningar och bestämmelser i generalplaner Beteckningar och bestämmelser i generalplaner

Beteckningar och bestämmelser i generalplaner Beteckningar och bestämmelser i generalplaner Beteckningar och bestämmelser i generalplaner 1 1 1 2 Förord Den 31 mars 2000 utfärdade miljöministeriet en förordning om beteckningar som används i planer enligt markanvändnings- och bygglagen. Förordningen

Läs mer

PARGAS STAD, UTÖ DELGENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (Markanvändnings- och bygglag 63 )

PARGAS STAD, UTÖ DELGENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (Markanvändnings- och bygglag 63 ) PARGAS STAD, UTÖ DELGENERALPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING (Markanvändnings- och bygglag 63 ) 18.6.2007, 18.2.2008, 19.4.2008, 22.10.2008, 6.4.2011, 17.6.2015 1. INLEDNING Programmet för deltagande

Läs mer

PM Planer i Solna och Danderyds kommun. Samrådshandling

PM Planer i Solna och Danderyds kommun. Samrådshandling PM Planer i Solna och Danderyds kommun 2017-05-16 Samrådshandling Objektsnummer 145428 Innehåll Inledning...3 Syfte för berörda planer...4 0184-P94/0901 Roslagsbana, delen Solna kommun, laga kraft 94-09-01....4

Läs mer

Rövass stranddetaljplan PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Rövass stranddetaljplan PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING Rövass stranddetaljplan PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 28.9.2018 1(9) RÖVASS STRANDDETALJPLAN Program för deltagande och bedömning 1. Inledning Programmet för deltagande och bedömning (PDB) har gjords

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING KRISTINESTADS STAD DETALJPLANEÄNDRING FÖR DEL AV STADSDEL 7 ARBETSNUMMER: 20600349 DATUM: 20.1.2017 Sweco Ympäristö Oy 1 (7) 1 PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING

Läs mer

KRONOBY KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV NEDERVETIL DETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Kronoby kommun

KRONOBY KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV NEDERVETIL DETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING. Kronoby kommun Mottagare Kronoby kommun Dokument Program för deltagande och bedömning Datum 31.5.2016 KRONOBY KOMMUN REVIDERING OCH UTVIDGNING AV NEDERVETIL DETALJPLAN PROGRAM FÖR DELTAGANDE OCH BEDÖMNING 1-2 PROGRAM

Läs mer