Hur går taktil läsning till jämfört med visuell läsning?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hur går taktil läsning till jämfört med visuell läsning?"

Transkript

1 Hur går taktil läsning till jämfört med visuell läsning? Sven Strömqvist Forskningsprojekten Att läsa med händerna mätteknik, teori och empiri och Den taktila läsprocessen båda finansierade av Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap (FAS) Forskargrupp: Sven Strömqvist (forskningsledare), Humanistlaboratoriet, Lunds Universitet Richard Andersson, Humanistlaboratoriet, Lunds Universitet Björn Breidegard, CERTEC, Lunds Universitet Yvonne Eriksson, Akademin för innovation, design och teknik, Mälardalens högskola Kerstin Fellenius, Specialpedagogiska institutionen, Stockholms universitet Kenneth Holmqvist, Humanistlaboratoriet, Lunds Universitet Bodil Jönsson, CERTEC, Lunds Universitet Om projekten i korthet I projektet Att läsa med händerna mätteknik, teori och empiri ( ) utvecklade vår forskargrupp en metod för registrering, automatisk visuell igenkänning och analys av taktil läsning i realtid (det vill säga hur läsbeteendet hos händerna framskrider millisekund för millisekund). Metoden är den första i sitt slag i världen och gör det bland annat möjligt att göra mycket detaljerade jämförelser mellan seendes visuella läsning och synskadades taktila läsning. I projektet Den taktila läsprocessen ( ) tillämpar och vidareutvecklar vi metoderna från det tidigare projektet för att genomföra grundforskning om taktil läsning och taktil bildavläsning i ett jämförande perspektiv med seendes läsning och bildavläsning. I datainsamlingen deltar både vuxna och barn och ungdomar. Inspelningarna av deltagarnas läsaktivitet sker under olika villkor olika typer av text, taktila bilder, samt taktila bilder i kombination med text. Dessutom intervjuas deltagarna om sina lässtrategier och hur de upplevde sin läsning under experimentet. Kombinationen av beteendenära analyser och intervjudata ger unika möjligheter att studera såväl den komplicerade strukturen i realtidsbeteendet hos de läsande händerna som den metakognitiva medvetenheten hos punktskriftsanvändarna om deras sätt att läsa. Exempel på grundläggande frågor som vi försöker besvara är: Vad finns det för motsvarigheter i den taktila läsprocessen till den visuella läsningens fixeringar, fokala respektive perifera uppmärksamhet, samt vilken är den perceptuella

2 räckvidden vid taktil läsning jämfört med visuell? Vänder taktila läsare tillbaka till tidigare ord och avsnitt i texten (s.k. regressioner) i samma utsträckning som seende läsare? Är regressionerna lika långa och har de samma funktioner i taktil som visuell läsning? Den grundforskning som projektet genomför förväntas lägga grunden för bättre diagnos och test, stöd, pedagogik och utvärdering vad gäller punktskriftsläsning och avläsning av taktila bilder. Några exempel Betrakta del (a) av figur 1nedan (efter Breidegard et al., utkommer). Den består av ett kort avsnitt ur en text av Astrid Lindgren (Pippi Långstrump). Den andra delen av figuren, (b), visar hur ögonen rört sig över textavsnittet i (a) när en seende läsare läst textavsnittet. (b) har framställts med hjälp av en ögonrörelsemätare. Fixeringarna återges med cirklar och sackaderna med linjer. Figur 1. Att läsa med ögonen och att läsa med händerna (efter Breidegard et al., utkommer)

3 Den tredje delen av figuren (c) visar hur vänstra och högra handens pekfingrar rört sig över motsvarande textavsnitt i punktskrift. (c) har framställts med hjälp av en fingerrörelsemätare. För att göra exemplet i (c) tillgängligt för seende läsare har punktskriftstecknen översatts till latinska bokstäver. Den röda grafen återger vänstra pekfingrets rörelse över textavsnittet och den gröna grafen det högra pekfingrets. Till skillnad från ögat som måste stå stilla för att ta in information, måste fingrarna hela tiden röra sig. Den taktila läsare vars läsaktivitet avbildas i figur 16(c) läser med båda händerna samtidigt. Till skillnad från den seende läsaren som hela tiden tittar på samma ställe med de båda ögonen använder den taktila läsaren vänstra handens och högra handens fingrar framförallt pekfingrarna till att söka av delvis olika delar av textraderna. Läsaktiviteten bakom figur 1(c) kan du också titta på i form av filmfilen Pippi.avi. På filmen visar sig vänstra handens pekfinger som en röd cirkel och högra handens pekfinger som en grön cirkel. Läsuppgiften var att läsa textavsnittet högt och filmen har också ett ljudspår. På filmen kan du också se en blå fyrkant som markerar var rösten befinner sig i förhållande till fingrarna. Som du kan se ligger fingrarna ganska långt före rösten. Vår forskningserfarenhet hittills är att taktila läsare har ett betydligt längre finger-till-röst-avstånd (cirka 1 sekund) än det öga-till-röstavstånd som visuella läsare i en motsvarande högläsningsuppgift brukar ha (nämligen cirka 0,6 sekunder). Händerna (pekfingrarna) följs alltså inte åt hela tiden, utan delar upp arbetet att ta in textinformationen mellan sig. Vänster pekfinger läser början på den nya raden samtidigt som höger pekfinger flyttar sig från slutet av föregående rad till mitten av nästa rad där den möter vänster pekfinger som nu läst början på den nya raden. Sedan läser de båda pekfingrarna parallellt en kort period, för att sedan skiljas åt innan raden tagit slut. Höger pekfinger läser nu färdigt raden medan vänster letar upp början på nästa rad för att läsa den. Och så vidare. Andra taktila läsare har andra lässtilar. Några läser hela raden parallellt med båda pekfingrarna och åter andra delar upp läsningen av raden helt och hållet mellan de båda pekfingrarna och läser inte någon del av raden parallellt. Att många taktila läsare fördelar läsningen av textraderna på båda händerna är sannolikt ett sätt för dem att öka läshastigheten. Med vår fingerrörelsemätare kan vi också följa händerna hos en taktil läsare när han eller hon utforskar en taktil bild. Taktila bilder är tillverkade med en svag relief och ibland innehåller de fält med olika textur, allt för att åstadkomma kontraster som är tydliga för känseln. Figur 2 (a) visar en taktil bild av ett ansikte.

4 Figur 2. Vänster pekfinger (rött spår) och höger pekfinger (grönt spår) utforskar en taktil bild av ett ansikte. Figur 2 (b) visar hur vänster pekfinger (rött spår) och höger pekfinger (grönt spår) börjat utforska den taktila bilden. På ett sätt som liknar illustrationen av taktil textläsning i figur 2 (c) delar den taktila läsaren av bilden i figur 2 upp utforskandet av bilden mellan sina båda händer. Vänster hand läser av den vänstra halvan av bilden samtidigt som höger hand läser av den högra halvan. 2 (c) visar vilka vägar vänster och höger pekfinger tagit när utforskandet av bilden är färdig. Vi kan lägga märke till att fingrarna rört sig mest över de delar av bilden som ger mest information om bildens kategoritillhörighet: ögonregionen, munnen och näsan bär på mest information om att det är frågan om ett mänskligt ansikte. Vi skulle kunna säga att fingrarnas rörelser över den taktila bilden i sin tur målar av eller avbildar den taktila bilden. Detta resultat blir ännu tydligare om vi visar spåren från de båda pekfingrarna för sig, utan den underliggande taktila bilden (till vänster i figur 3):

5 Figur 3. Fingrarnas rörelse över en taktil bild av ett ansikte och ögonens rörelser över ett fotografi av ett ansikte (det senare efter S. Fridyland och Yarbus, 1967). Till höger i figur 3 visas en berömd avbildning av hur ögonen hos en seende betraktare rört sig över ett fotografi av ett ansikte (efter S. Fridyland i Yarbus, 1967). Även här ser vi att betraktaren dröjt längre med blicken vid de delar av bilden som ger mest information om bildens kategoritillhörighet. Även den seendes ögonrörelser kommer på så sätt att avbilda den betraktade bilden på ett mer eller mindre naturtroget sätt. För den seende går det mycket fort att konstatera att det är fråga om ett mänskligt ansikte, det räcker med ett par tre fixeringar. För den taktila läsaren är vägen till identifiering av bilden mycket mer mödosam. Efter de första rörelserna över den taktila bilden (3 b) har den taktila läsaren ännu ingen aning om vad bilden föreställer. Återigen kan vi konstatera att den förståelse som den taktila och den visuella läsaren når fram till efter att ha utforskat bilden är likartad, men vägen dit är mycket olika. Figur 4 (a och b) visar taktil läsning av ett större ark med både punktskrift och en taktil bild, en kartbild. Bilden föreställer en ö med olika objekt (en stad, vägar, en sjö, ett kärr, en hamn, en pir med mera) och punktskriften fördelar sig på dels löptext, dels förklaringar till den taktila bilden. Till vänster om bilden finns en kompassros med orden norr, söder, öster och väster. Den vänstra delen av figur 4 visar en videobild av en tidig fas av läsaktiviteten där den taktila läsaren orienterar sig om vad som finns på arket var den taktila bilden befinner sig, var den löpande texten finns, var bild/teckenförklaringarna finns, var överskriften finns och så vidare.

6 Figur 4a. Skumning? Figur 4b. Djupläsning?

7 Den högra delen av figuren bygger på den registrering och analys av läsaktiviteten som vi åstadkommit med kroppsrörelsemätaren i Humanistlaboratoriet vid Lunds universitet. Detta är en annan typ av registrering och analys än den som ligger bakom figur 1, 2 och 3. I det här fallet har vi fäst små reflektorer på alla vänstra och högra handens fingernaglar utom tummarnas, samt på knogen innanför långfingrarna och på handlederna. Kameror håller reda på exakt var reflektorerna befinner sig, millisekund för millisekund, och ett datorprogram levererar en tredimensionell bild av hur reflektorerna rört sig under läsförloppet. I den högra delen av figur 4 har vi integrerat denna information med en högupplöst bild av det taktila läsarket. På den högra bilden syns fingernaglarna som fyllda blåa cirklar, knogarna som fyllda turkosa cirklar och handlederna som fyllda gula cirklar. Ju mindre cirkeln är, desto närmare arkets yta befinner sig delen av handen i fråga och, omvänt, ju större cirkeln är, desto högre lyftad är den från arket. I den tidiga fas av läsaktiviteten som är avbildad i 4a ser vi på videobilden till vänster att läsarens händer ligger mer eller mindre platt mot arket. Därigenom kan läsaren i grova drag snabbt känna av var olika objekt på arket befinner sig: den taktila bilden, löptexten, bild/teckenförklaringar och så vidare. Denna handposition, som alltså verkar vara ändamålsenlig för skumning till skillnad från djupläsning, bekräftas av analysen i den högra bilden där de turkosa markörerna för knogarna är mycket små och alltså visar att handflatorna vilar mot läsarket. Figur 4b visar en senare fas av läsaktiviteten där vi ser ett exempel på djupläsning. Läsaren läser med högerhanden av en del av den taktila kartan norr om staden och läser samtidigt med vänster hand kompassrosen till kartan. Videobilden i 4b visar att händerna nu är lätt lyftade så att fingerblommorna får en vinkel mot läsarket som är ändamålsenlig för djupläsning. Bilden till höger bekräftar handpositionen genom att de turkosa markörerna (knogarna) nu är mycket större än i 4a, det vill säga att dessa delar av händerna är rejält lyftade. Läsaktiviteten bakom figur 4 kan du också titta på i form av filmfilen Ön.wmv Läs mera Breidegard, B., Eriksson, Y., Fellenius, K., Holmqvist, K., and Strömqvist, S. (utkommer). Enlightened: the art of finger-reading. Studia Linguistica. Wagner, Å. K., Strömqvist, S. och Uppstad, P. H. (2008) Det flerspråkige mennesket. En grunnbok om skriftspråkslaering. Bergen: Fagboksforlaget Yarbus, A. L. (1967) Eye Movements and Vision. New York: Plenum Press.

Eye tracking analysera din kommunikation och sälj mer

Eye tracking analysera din kommunikation och sälj mer Eye tracking analysera din kommunikation och sälj mer 1 2 Skapa iögonfallande information och sälj mer Ser dina kunder det du verkligen vill att de ska läsa på fakturan, hemsidan eller i appen? Eller missar

Läs mer

Maja Mylta och våren. Hur ska materialet användas?

Maja Mylta och våren. Hur ska materialet användas? Maja Mylta och våren Att läsa en saga tillsammans med ett barn skapar närhet, kontakt och är ett tillfälle att lära sig något nytt. Samtidigt som det är roligt utökar man barnets vokabulär. Syftet med

Läs mer

Fyra träningsspel med tecken

Fyra träningsspel med tecken Fyra träningsspel med tecken Sandra Berntsson Anna Sundberg 1 Fyra träningsspel med tecken Det här är ett material främst riktat till barn och är tänkt för att träna in nya tecken på ett roligt sätt. Börja

Läs mer

Drömmaskiner. Den moderna tekniken i människans tjänst Drömmaskiner: Från Minimetern till Jag Vill-appen (från 1998 till idag) Björn Breidegard

Drömmaskiner. Den moderna tekniken i människans tjänst Drömmaskiner: Från Minimetern till Jag Vill-appen (från 1998 till idag) Björn Breidegard Drömmaskiner Den moderna tekniken i människans tjänst Drömmaskiner: Från Minimetern till Jag Vill-appen (från 1998 till idag) Björn Breidegard Certec, Inst. för Designvetenskaper, Lunds tekniska högskola,

Läs mer

Macromedia Flash MX 2004

Macromedia Flash MX 2004 Mittuniversitetet ITM Telefon 0771-97 50 00 Erik Öberg Macromedia Flash MX 2004 Visuell kommunikation Detta exemplar tillhör: VT 2005 Innehåll Inledning...0 Startsidan...0 Miljö...0 Verktyg...1 Uppgift

Läs mer

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel

Tobii C12. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Tobii C12 Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Tobiis C12 och ögonstyrningen CEye. Habilitering & Hjälpmedel Förord Detta du nu håller i din hand är inte en komplett manual utan en kortfattad

Läs mer

Barnens ögon i fokus Stöd unik svensk forskning inom syn och dyslexi

Barnens ögon i fokus Stöd unik svensk forskning inom syn och dyslexi Barnens ögon i fokus Stöd unik svensk forskning inom syn och dyslexi MARIANNE BERNADOTTE CENTRUM Marianne Bernadotte: Ett mycket angeläget uppdrag I januari 1990 grundade vi min make Sigvard Bernadotte

Läs mer

n-abler STYRKULA Handbok Underhåll Avfallshantering Förbrukad produkt ska hanteras som elektronikavfall

n-abler STYRKULA Handbok Underhåll Avfallshantering Förbrukad produkt ska hanteras som elektronikavfall Underhåll n-abler STYRKULA n-abler styrkula har inga utbytbara eller reparerbara delar. Om reparation blir nödvändig var vänlig kontakta er leverantör. För ytterligare information eller frågor, kontakta

Läs mer

Möte med multimodalt material

Möte med multimodalt material Möte med multimodalt material Vilken roll spelar dyslexi för uppfattandet av text och bild? Eva Wennås Brante eva.wennas.brante@gu.se Presentationens innehåll Vad är multimodalitet Vad är eye-tracking

Läs mer

Neurosensomotorik och kognition. Ögon- och hållningstränings påverkan på perception och koncentration

Neurosensomotorik och kognition. Ögon- och hållningstränings påverkan på perception och koncentration Neurosensomotorik och kognition Ögon- och hållningstränings påverkan på perception och koncentration Kognitiv neurovetenskap Är läran om hur hjärnan möjliggör psykologiska fenomen eller mentala processer,

Läs mer

Utomhusskyltning i Landstinget Halland

Utomhusskyltning i Landstinget Halland Bilaga till Skyltprogram Utomhusskyltning i Landstinget Halland Allmänt 2 3 Utseende och innehåll Kort om utomhusskyltning Utomhusskyltars utseende och innehåll En bra skyltning fungerar som en osynlig

Läs mer

Har du något på huvudet lyfter du på det med handen som är bakom spegeln det svävar också!

Har du något på huvudet lyfter du på det med handen som är bakom spegeln det svävar också! TROLLA BORT BENET 1. Håll en handduk framför benen. Sänk ner duken mot golvet. 2. Böj upp ena benet bakom duken. 3. Höj duken för att visa att benet är borta. För att trolla tillbaka benet gör du bara

Läs mer

n-abler PRO STYRKULA Handledning

n-abler PRO STYRKULA Handledning Underhåll n-abler PRO har inga utbytbara eller reparerbara delar. Om reparation blir nödvändig var vänlig kontakta er leverantör. n-abler PRO STYRKULA För ytterligare information eller frågor, kontakta

Läs mer

Allta bilder du ritar med verktygen i verktygspanelen eller importerar är grafik.

Allta bilder du ritar med verktygen i verktygspanelen eller importerar är grafik. Lite teori bakom symboler och förekomster Centralt i Flash är begreppen grafik, symboler och förekomster. Allta bilder du ritar med verktygen i verktygspanelen eller importerar är grafik. Symboler kan

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS. till. Lilla Anna flyttar saker. Frida Hedberg Sanna Nilsson

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS. till. Lilla Anna flyttar saker. Frida Hedberg Sanna Nilsson Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009 TSS till Lilla Anna flyttar saker Frida Hedberg Sanna Nilsson LILLA Pekfingret, uppåtriktat, förs nedåt ett par gånger under kontakt med

Läs mer

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg

Pedagogiskt material för teckeninlärning Logopedprogrammet, 2009. Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Rebecka Lindahl Hanna Persson Hanna Sundberg Inledning Förr trodde man att barn som lärde sig tecken inte skulle vilja lära sig tala. Idag vet man att det är tvärtom; tecken stimulerar talutvecklingen.

Läs mer

Träna med Träningslera

Träna med Träningslera Träna med Träningslera Butik & showroom Södergatan 38, 195 47 MÄRSTA Tel: 08-591 292 50 Fax: 08-591 297 84 info@euforia.se www.euforia.se Träna med Träningslera Alla leror kan blandas med varandra. Dom

Läs mer

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen

En arbetssätt du bör lära dig Så använder du ort- och kartfunktionen Lär dig mer om Disgen 8 del 63 Disgen 8 har två specialfunktioner ortfunktionen och kartfunktionen som är mycket intressanta att använda. I artikelserien Lär dig mer om Disgen kommer nu flera avsnitt i

Läs mer

Att läsa taktila bilderböcker

Att läsa taktila bilderböcker MTM:S INFORMATIONSSERIE Att läsa taktila bilderböcker För dig som har ett barn med funktionsnedsättning Inledning Taktila bilder innehåller upphöjda linjer och figurer, ofta i olika material som papper

Läs mer

Hur vet vi att något är begripligt?

Hur vet vi att något är begripligt? Hur vet vi att något är begripligt? Håkan Eftring Certec, Lunds Tekniska Högskola Hur vet vi att något är begripligt? Svårt, men vi kan: Fråga personen Testa personen Kontrollera informationen Kontrollera

Läs mer

Läsplattor är gjorda för att läsa på

Läsplattor är gjorda för att läsa på Läsplattor är gjorda för att läsa på om skillnaden mellan dataskärmar, läsplattor, surfplattor och smartphones? Gustaf Öqvist Seimyr, är doktor i datorlingvistik och expert på ögonrörelsemätningar, vid

Läs mer

Lär dig programmera! Prova på programmering med enkla exempel! Björn Regnell www.bjornregnell.se

Lär dig programmera! Prova på programmering med enkla exempel! Björn Regnell www.bjornregnell.se Lär dig programmera! Prova på programmering med enkla exempel! Björn Regnell www.bjornregnell.se Mål Så enkelt som möjligt: låg tröskel Ett riktigt programmeringsspråk: inget tak Roliga uppgifter som går

Läs mer

Lärarhandledning till Startset för Flexiboardanvändare

Lärarhandledning till Startset för Flexiboardanvändare Lärarhandledning till Startset för Flexiboardanvändare för blivande punktskriftsläsare Grodan Bertil Marie Mullvad Trollet Sture Ankan Stina Lena Lindbom Hillevi Törmä 1 Trycka hända Nr 3: Vardagsljud

Läs mer

Läraranvisning Svällpappersbilder

Läraranvisning Svällpappersbilder Läraranvisning Svällpappersbilder Läraranvisning, svällpappersbilder Innehåll Svällpappersbilder en pedagogisk anpassning... 1 Att använda svällpappersbilder i undervisningen... 2 Svällpappersbildens innehåll...

Läs mer

Digital Choice 12 + MER, MER, MER!

Digital Choice 12 + MER, MER, MER! MER, MER, MER! Digital Choice Du hämtar de minikategorier du vill ha på mytpchoice.se Det finns över 100 minikategorier, t.ex. Hjältar & hjältinnor, Sci-Fi & fantasy, Resor & äventyr, Mode & trender, Myter

Läs mer

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview DK-serien Enklare bildredigering med Irfanview 1 Enklare bildredigering med Irfanview Irfanview är ett gratis bildredigeringsprogram med svenska menyer. Den här kursen är en ren nybörjarkurs och kräver

Läs mer

bilder för användning

bilder för användning Grundläggande guide i efterbehandling av bilder för användning på webben Innehåll Innehåll...2 Inledning...3 Beskärning...4 Att beskära en kvadratisk bild...5 Att beskära med bibehållna proportioner...5

Läs mer

n-abler JOYSTICK Handbok Underhåll Avfallshantering Förbrukad produkt ska hanteras som elektronikavfall

n-abler JOYSTICK Handbok Underhåll Avfallshantering Förbrukad produkt ska hanteras som elektronikavfall Underhåll n-abler joystick har inga utbytbara eller reparerbara delar. Om reparation blir nödvändig var vänlig kontakta er leverantör. n-abler JOYSTICK För ytterligare information eller frågor, kontakta

Läs mer

For more information please visit www.rollermouse.com

For more information please visit www.rollermouse.com For more information please visit www.rollermouse.com Contour Design, Inc. 10 Industrial Drive Windham New Hampshire, 03087, USA Phone: 800-462-6678 E-mail: ergoinfo@contourdesign.com Contour Design Europe

Läs mer

Läraranvisning Svällpappersbilder

Läraranvisning Svällpappersbilder Läraranvisning Svällpappersbilder Läraranvisning, svällpappersbilder Innehåll Svällpappersbilder en pedagogisk anpassning... 1 Att använda svällpappersbilder i undervisningen... 2 Svällpappersbildens innehåll...

Läs mer

Lösa ekvationer på olika sätt

Lösa ekvationer på olika sätt Lösa ekvationer på olika sätt I denna aktivitet ska titta närmare på hur man kan lösa ekvationer på olika sätt. I kurserna lär du dig att lösa första- och andragradsekvationer exakt med algebraiska metoder.

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Provverktyg för elever instruktioner [SE]

Provverktyg för elever instruktioner [SE] Provverktyg för elever instruktioner [SE] Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Göra proven 3 2.1 Logga in 3 2.2 Kontrollera ljudet för hörförståelseprovet 5 2.3 Göra ett prov 5 3 Uppgifterna 7 3.1 Uppgifter

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET.

TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. TUTORIAL 3: ATT STARTA ETT NYTT PROJEKT, IMPORTERA ELLER DIGITALISERA MATERIAL, SAMT SORTERA DET. Att starta ett nytt projekt När du startar Avid kommer Select Project fönstret upp: Istället för att välja

Läs mer

KALIBRERINGENS ABC. Korrekt kalibrering en förutsättning för bra utvärdering!

KALIBRERINGENS ABC. Korrekt kalibrering en förutsättning för bra utvärdering! KALIBRERINGENS ABC Korrekt kalibrering en förutsättning för bra utvärdering! Vi får ständigt förfrågningar från kunder som anser att kalibreringen av mikrofonen vid användning av Logos är svår. Det händer

Läs mer

Matte Direkt Borgen Läxbok 4A

Matte Direkt Borgen Läxbok 4A Matte Direkt Borgen Läxbok 4A Läraranvisning punktskrift Verksnummer: 31381 Läraranvisningens innehåll Läraranvisningen är till för att du som undervisande lärare ska få information om hur den pedagogiskt

Läs mer

5-2 Likformighet-reguladetri

5-2 Likformighet-reguladetri 5-2 Likformighet-reguladetri Namn:. Inledning Du har nu lärt dig en hel del om avbildningar, kartor och skalor. Nu är du väl rustad för att studera likformighet, och hur man utnyttjar det faktum att med

Läs mer

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST:

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Längst upp hittar du menyn. Där finns olika symboler som du kan klicka på. Om du klickar på cirkeln med ett i i, hittar du information om hur programmet fungerar. Börja

Läs mer

Mårten Skagert, KOL AV-media

Mårten Skagert, KOL AV-media Mårten Skagert, KOL AV-Media REGION KRONOBERG Green Screen Mårten Skagert, KOL AV-media 2018-01-24 Appen Green screen Detta är den hittills bästa appen att kombinera ihop media från olika källor till en

Läs mer

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4

Rovbase. Manual till GPS-dialogen. Version 1.4 Rovbase Manual till GPS-dialogen Version 1.4 Förord På uppdrag av Naturvårdsverket erbjuder Viltskadecenter support för de svenska användarna av databasen Rovbase. Det här är en manual som beskriver hur

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

Klipp ut denna del. www.speakbook.org. system för icke-verbal kommunikation. Klipp ut denna del. Klipp ut denna del.

Klipp ut denna del. www.speakbook.org. system för icke-verbal kommunikation. Klipp ut denna del. Klipp ut denna del. Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Ring bind along this edge Färgblindsvänlig! system för icke-verbal kommunikation www.speakbook.org

Läs mer

Örebro kommun. Serviceundersökning Mann Service AB grupp 8 svarande Svarsfrekvens: 35 procent. Antal svar 2015: 7.

Örebro kommun. Serviceundersökning Mann Service AB grupp 8 svarande Svarsfrekvens: 35 procent. Antal svar 2015: 7. Örebro kommun Serviceundersökning 2018 Mann Service AB grupp 8 svarande Svarsfrekvens: 35 procent Antal svar 2015: 7 April 2018 1 Resultat Övergripande resultat Helhet Rekommendation 81 90 92 91 Städning

Läs mer

Fjärilsrapportering introduktion http://www.artportalen.se/bugs/

Fjärilsrapportering introduktion http://www.artportalen.se/bugs/ Fjärilsrapportering introduktion http://www.artportalen.se/bugs/ Detta är en kort handledning till grunderna och de vanligaste handgreppen för rapportering av fjärilar i Artportalens Småkrypsportal. Via

Läs mer

Handledning i framställning av taktila bilderböcker i collage, screentryck och svällpapper

Handledning i framställning av taktila bilderböcker i collage, screentryck och svällpapper Handledning i framställning av taktila bilderböcker i collage, screentryck och svällpapper Beatrice Christensen Sköld Annica Norberg 1 Inledning I denna handledning har vi dokumenterat produktionsgången

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Pluggande och musiklyssning hur ljudmiljöer påverkar. läsprocessen och läsförståelsen

Pluggande och musiklyssning hur ljudmiljöer påverkar. läsprocessen och läsförståelsen Pluggande och musiklyssning hur ljudmiljöer påverkar läsprocessen och läsförståelsen Nils Holmberg, Roger Johansson, Kenneth Holmqvist, Frans Mossberg & Magnus Lindgren Humanistlaboratoriet, Ljudmiljöcentrum,

Läs mer

Meditativ Balans. Gör alla övningar extremt långsamt. Helén Kåselöv.

Meditativ Balans. Gör alla övningar extremt långsamt. Helén Kåselöv. Meditativ Balans Meditation är det centrala i all form av traditionell yoga. Detta pass som är ämnat att skapa en fördjupad lugn-och-ro-respons och meditativ upplevelse i sig, syftar framförallt till att

Läs mer

diverse egenskapspaletter

diverse egenskapspaletter OBJEKTORIENTERADE RITPROGRAM Det fi nns två typer av ritprogram. Ett objektbaserat program ritar i form av matematiska kurvor med noder och styrnoder medan ett pixelbaserat program ritar genom att fylla

Läs mer

Koll på matematik 5B Läxbok Läraranvisning Textview. Verksnummer: 40262

Koll på matematik 5B Läxbok Läraranvisning Textview. Verksnummer: 40262 Koll på matematik 5B Läxbok Läraranvisning Textview Verksnummer: 40262 Läraranvisningens innehåll Läraranvisningen är till för att du som undervisande lärare ska få information om hur den pedagogiskt anpassade

Läs mer

Så här fungerar Version 21 okt - 2013

Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Så här fungerar Version 21 okt - 2013 Jag Vill används som väljare kring många vardagliga situationer. T ex att välja aktivitet, välja utflyktsmål osv. Jag Vill används som ett enkelt trycka-hända program,

Läs mer

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås.

ANDNINGSÖVNINGAR. OBS! Vid menstruation eller om du är gravid ingen eldandning, inga rotlås. ANDNINGSÖVNINGAR Andningen är grundläggande i yogan. Det medvetna djupa andetaget är den röda tråden, den centrala komponenten, runt vilken de olika övningarna byggs upp.vi börjar detta pass med två andningstekniker.

Läs mer

Beskrivning - Hur fungerar Reseplaneraren

Beskrivning - Hur fungerar Reseplaneraren Beskrivning - Hur fungerar Reseplaneraren Denna instruktion är till för dig som önskar mer information och hänvisning i användandet av verktyget Reseplaneraren på Länstrafikens hemsida www.lanstrafiken.se.

Läs mer

Barns nyfikenhet på att upptäcka utforska nya saker och fenomen är för oss så fascinerande och barns strålande ögon gör oss särskilt glada.

Barns nyfikenhet på att upptäcka utforska nya saker och fenomen är för oss så fascinerande och barns strålande ögon gör oss särskilt glada. Art.nr. 21005 LogiKit Innehåll: - 1 träram med magnetstift - 16 uppläggningskort - 1 beskrivning Ålder: 3+ Spelare 1 Författare: Angelika & Jürgen Lange Barns nyfikenhet på att upptäcka utforska nya saker

Läs mer

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN

VISUELLA FÖRHÅLLANDEN VISUELLA FÖRHÅLLANDEN Hur man uppfattar ljuset i ett rum kan beskrivas med sju begrepp som kännetecknar de delar av synintrycken som man kan iaktta och beskriva ljusnivå, ljusfördelning, skuggor, bländning,

Läs mer

LÄSFÖRSTÅELSE - SÅ FUNKAR DET!

LÄSFÖRSTÅELSE - SÅ FUNKAR DET! LÄSFÖRSTÅELSE - SÅ FUNKAR DET! HÄR FÅR DU veta vad det är som gör att man verkligen förstår det man läser veta vad läsflyt är och hur du kan förbättra det veta hur man utökar sitt ordförråd lära känna

Läs mer

Resledaren Användarguide iphone Innehåll

Resledaren Användarguide iphone Innehåll Resledaren Användarguide iphone Innehåll Planera Ny Resa... 3 Visa Mina Resor... 13 Ta bort sparad resa... 14 Ändra planerad resa... 15 Påminnelser... 15 Under Resan... 17 Inaktivera Pågående Resa... 20

Läs mer

Barnfilmskolan presenterar

Barnfilmskolan presenterar Barnfilmskolan presenterar ABCEN SERIE ÖVNINGAR KAMERANS 1 A FÖRSTA ÖVNINGEN: KOM IGÅNG 2 Kom igång! Första övningen handlar om vad som krävs för att komma igång med att arbeta pedagogiskt med kameran.

Läs mer

4-8 Cirklar. Inledning

4-8 Cirklar. Inledning Namn: 4-8 Cirklar Inledning Du har arbetat med fyrhörningar (parallellogrammer) och trehörningar (trianglar). Nu skall du studera en figur som saknar hörn, och som består av en böjd linje. Den kallas för

Läs mer

Structuring Two Dimensional Space

Structuring Two Dimensional Space Structuring Two Dimensional Space Structuring Two Dimensional Space Vi tar in mönster mestadels som tvådimensionella plan utan djup. Dessa tvådimensionella mönster är viktiga av två anledningar; 1. De

Läs mer

Lathund Windows Movie Maker

Lathund Windows Movie Maker Redigera film med Movie Maker Lägg in det filmade materialet på datorn och samla det i en ny mapp med lämpligt namn. Det är viktigt att du har en backup på ditt material. Backupen ska finnas på en annan

Läs mer

Manual delegering i Procapita

Manual delegering i Procapita 2019-04-25 1 (7) Omsorgsavdelningen Ansvarig Upprättad den Systemförvaltare 2011-01-10 Upprättad av Reviderad den Susanne Ahlqvist, Yvonne Ljungdahl 2019-04-25 Manual delegering i Procapita Lägg in ny

Läs mer

Sociala kompassen Folkhälsa

Sociala kompassen Folkhälsa Folkhälsa Detta bildspel är ett komplement till Kommunrapporter Öppna jämförelser Folkhälsa 2019. Bildspelet har tagits fram av på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting I följande bildspel belyses

Läs mer

Mälardalens högskola Akademin för utbildning, kultur och kommunikation

Mälardalens högskola Akademin för utbildning, kultur och kommunikation Mälardalens högskola Akademin för utbildning, kultur och kommunikation MAA Grundläggande kalkyl ÖVN Lösningsförslag 0.0.05 08.0 0.0 Hjälpmedel: Endast skrivmaterial. (Gradskiva är tillåtet.) Poäng: Denna

Läs mer

Book Creator App för Ipad

Book Creator App för Ipad Book Creator App för Ipad Book Creator är en enkel App för den som snabbt vill sätta ihop en interaktiv bok med text, ljud, bild och video. Här på Sjöhistoriska arbetar vi med Appen Book Creator på ipad-plattor,

Läs mer

Bilaga 1. Artikel ur OPO

Bilaga 1. Artikel ur OPO Bilaga 1. Artikel ur OPO 62 excentrisk korrektion vid centrala scotom excentrisk korrektion vid centrala scotom 63 64 excentrisk korrektion vid centrala scotom excentrisk korrektion vid centrala scotom

Läs mer

KRAFTKARTAN/DEMORAPPORTER/Demoföretaget AB v22

KRAFTKARTAN/DEMORAPPORTER/Demoföretaget AB v22 Rapporten Denna rapport är resultatet av Kraftkartans webbenkät som ni nu har genomfört. Syftet har varit ge er grupp en gemensam bild av hur ni upplever er arbetssituation just nu. Rapporten ger er ett

Läs mer

Facit till Testsidor i Mattedetektiverna 3A Lärarboken

Facit till Testsidor i Mattedetektiverna 3A Lärarboken Facit till Testsidor i Mattedetektiverna 3A Lärarboken 1 / 8 Test 3A - 1 1 Addera två tusental och fem tiotal till talen. 4582 6155 3473 2 532 4 5 1 423 2 Subtrahera tre hundratal och fem ental från talen.

Läs mer

Delegering i Procapita, manual

Delegering i Procapita, manual 2016-05-30 1 (9) Omsorgsavdelningen Ansvarig Susanne Ahlqvist, Karin Broholm Upprättad av Susanne Ahlqvist, Yvonne Ljungdahl Upprättad den oktober 2011 Reviderad den 2016-06-17 Delegering i Procapita,

Läs mer

Denna guide är till en äldre version av Movie Maker men det mesta är väldigt likt!

Denna guide är till en äldre version av Movie Maker men det mesta är väldigt likt! Denna guide är till en äldre version av Movie Maker men det mesta är väldigt likt! Lycka till / Emil KOM IGÅNG MED MOVIE MAKER 1. Hämta programmen. Gå in på http://windows.microsoft.com/sv-se/windows-live/movie-maker

Läs mer

Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan. Orientering år 7

Weronica Helleberg Idrottslärare Finnbacksskolan. Orientering år 7 Lektion 1 och 2 MB + skolgård Orientering år 7 Syfte: goda levnadsvanor, påverka sin hälsa, vistas i utemiljöer och natur värdet av ett aktivt friluftsliv, röra sig allsidigt förstå Varför: förstå karta,

Läs mer

vattentanken kul med haloklin!

vattentanken kul med haloklin! vattentanken kul med haloklin! Vattenpaketet Experiment med färg och salt Vattenpaketet (SHR) 1 Vattentanken, Bild VT.1 Vattentanken kul med haloklin! Experiment med färg och salt. Bilden visar: Rubriken

Läs mer

TSS till Mulle Meck bygger en bil

TSS till Mulle Meck bygger en bil TSS till Mulle Meck bygger en bil Marie Andersson Elin Nordin Detta är ett teckenmaterial till boken Mulle Meck bygger bil. Vi har valt att teckna substantiv och verb som stöder förståelsen för berättelsen.

Läs mer

Geometrimattan Uppdrag 2. Geometrimattan Uppdrag 1. Geometrimattan Uppdrag 4. Geometrimattan Uppdrag Aima din Sphero. 1. Aima din Sphero.

Geometrimattan Uppdrag 2. Geometrimattan Uppdrag 1. Geometrimattan Uppdrag 4. Geometrimattan Uppdrag Aima din Sphero. 1. Aima din Sphero. Uppdrag 1 2. Starta på blå triangel. 3. Åk till grön triangel. Uppdrag 2 2. Starta på gul cirkel. 3. Åk till röd kvadrat. Uppdrag 3 2. Starta på gul cirkel. 3. Åk till blå rektangel. Uppdrag 4 2. Starta

Läs mer

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4

Ungdomsledarträffar våren 2014. Västergötlands OF. Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Ungdomsledarträffar våren 2014 Västergötlands OF Rydboholm 31/3, Tibro 7/4, Främmestad 9/4 Kartförståelse Att skapa kartförståelse är inte helt enkelt alla gånger. Ofta kan det skilja ganska många år mellan

Läs mer

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Taktila bilderböcker. Att läsa med fingrarna

MTM:S INFORMATIONSSERIE. Taktila bilderböcker. Att läsa med fingrarna MTM:S INFORMATIONSSERIE Taktila bilderböcker Att läsa med fingrarna Vad är en taktil bilderbok? En taktil bilderbok är gjord för att läsas med fingrarna. Bokens bilder består av upphöjda former i olika

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Kdenlive snabbstartguide

Kdenlive snabbstartguide Den här dokumentationen konverterades från sidan Kdenlive/Manual/QuickStart på KDE:s användarbas. Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Skapa ett nytt projekt 5 2 Lägga till klipp 7 3 Tidslinje 9

Läs mer

Lathund PowerPoint. Film 1 Kom igång igång. Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss.

Lathund PowerPoint. Film 1 Kom igång igång. Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss. Lathund PowerPoint Film 1 Kom igång igång Mall för en berättelse. Ett exempel en skiss. Dags att börja jobba i PowerPoint. Jag klickar på Arkiv i menylisten och väljer Nytt. Här väljer jag formgivningsmall.

Läs mer

Kort introduktion till POV-Ray, del 1

Kort introduktion till POV-Ray, del 1 Kort introduktion till POV-Ray, del 1 Kjell Y Svensson, 2004-02-02,2007-03-13 Denna serie av artiklar ger en grundläggande introduktion och förhoppningsvis en förståelse för hur man skapar realistiska

Läs mer

1. LÅNGA DJUPA ANDETAG

1. LÅNGA DJUPA ANDETAG 1. LÅNGA DJUPA ANDETAG Det långa djupa, medvetna, kompletta yogiska andetaget, som är grunden i den Medicinska Yogan, består av tre olika delar: Magandning, även kallad bukandning, diafragma andning eller

Läs mer

Det är lätt att hitta datorprogram som ritar kurvor av enkla funktionsuttryck,

Det är lätt att hitta datorprogram som ritar kurvor av enkla funktionsuttryck, Güner Ahmet & Thomas Lingefjärd Parametriska kurvor Geogebra är ett så kallad dynamiskt geometriprogram och uppfattas kanske som ett program för främst geometri. Men Geogebra kan användas för alla delområden

Läs mer

Läsförståelse och multimodal information

Läsförståelse och multimodal information Läsförståelse och multimodal information Hur ser det ut för personer med dyslexi? Eva Wennås Brante Post doctor, PhD e.w.brante@iped.uio.no En bild säger mer än 1000 ord Vilka ord? Hur förstås de? Och

Läs mer

ipad-tips elektroniska dokument i Tibro kommun 2013-05-15

ipad-tips elektroniska dokument i Tibro kommun 2013-05-15 ipad-tips elektroniska dokument i Tibro kommun 2013-05-15 I Tibro kommun har vi liksom många andra kommuner fastnat för Apples modell ipad för att ta del av handlingar inför och efter politiska möten.

Läs mer

Visuell perception. Sidan 1. Översikt. Sammanfattning av förra föreläsningen. Kognitiv arkitektur. Visuella systemet: översikt.

Visuell perception. Sidan 1. Översikt. Sammanfattning av förra föreläsningen. Kognitiv arkitektur. Visuella systemet: översikt. Översikt Visuell perception Visuella systemets övergripande arkitektur Informationsbearbetningsstegen Första steg: visuella sensoriska minnet Begränsad kapacitet, tidsspann Visuell bearbetning Särdag Mer

Läs mer

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan?

Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Kan utforskande av ljus och färg vara en del av språkarbetet på förskolan? Forskning visar att aspekter av begrepp om ljus i vardagstänkandet och inom naturvetenskapen skiljer sig åt. Vi vill utmana barnens

Läs mer

Symmetri är ett begrepp, som kan berika matematikstudierna i alla åldrar.

Symmetri är ett begrepp, som kan berika matematikstudierna i alla åldrar. Thomas Martinsson Symmetri skön matematik för många sinnen Symmetri förekommer inom bilder och att skapa symmetriska bilder kan berika undervisningen i matematik. Med hjälp av bilderna kan förståelsen

Läs mer

Analys av användargränssnitt

Analys av användargränssnitt Avd. för Certec Analys av användargränssnitt Uttagsautomat Av: Sofia Henstrand Björn Johansson Bettina K Inledning Syftet med denna uppgift är att lära sig att identifiera olika egenskaper hos ett användargränssnitt.

Läs mer

Träff 3 - Ritning. Kurs - Fusion 360 Ulf Mossberg, juni Övning Skapa ritningen

Träff 3 - Ritning. Kurs - Fusion 360 Ulf Mossberg, juni Övning Skapa ritningen Övning Skapa ritningen I en tidigare övning modellerade du delen visad till höger kallad Bottom Saddle, med utgångspunkt från en ritning att titta på. Låt oss nu gå andra hållet och göra själva ritningen

Läs mer

MV-Nordic Lucernemarken Odense S Danmark Telefon mv-nordic.com

MV-Nordic Lucernemarken Odense S Danmark Telefon mv-nordic.com 1 LEGO MINDSTORMS Education EV3 Aktiviteter med fokus på matematik Här får ni förslag på aktiviteter som använder LEGO MINDSTORMS Education EV3-materiel tillsammans med vår matematikmatta. Fokus i de beskrivna

Läs mer

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla Ljus/optik Ljuskällor För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som själv sänder ut ljus t ex solen, ett stearinljus eller en glödlampa Föremål som inte själva

Läs mer

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se

Fokus. Mirjam HY, Hovåsskolan F- 9, Hovås www.lektion.se Fokus När man tar en bild är motivet i fokus, ofta är bakgrunden då suddig. Ibland tar det lite tid att få till ett bra fokus, ge inte upp, om du tar kort med mobilen; testa att backa lite och gå fram

Läs mer

TIPS OCH IDÉER för Windows XP och Word 2003

TIPS OCH IDÉER för Windows XP och Word 2003 TIPS OCH IDÉER för Windows XP och Word 2003 Vi vill ge dig några användbara idéer om hur du kan göra det bekvämt för dig när du arbetar i Windows XP och Word 2003. Det finns en hel del små förändringar

Läs mer

Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet

Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet Sven Strömqvist professor, projektledare Visionen I vår värld av snabbt växande vetande, ökande internationalisering och allt kraftfullare informationsteknologier

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer