bilder för användning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "bilder för användning"

Transkript

1 Grundläggande guide i efterbehandling av bilder för användning på webben

2 Innehåll Innehåll...2 Inledning...3 Beskärning...4 Att beskära en kvadratisk bild...5 Att beskära med bibehållna proportioner...5 Att beskära till en förutbestämd bildstorlek...5 Kloning (att ta bort skräp och damm)...6 Inställningar...7 Så här klonar du:...8 Plåstret...8 Justering av kurvor och nivåer...9 Nivåer...10 Kurvor...12 Justering av bildstorlek...14 Skärpning...16 Färgprofil...18

3 Inledning Detta dokument är en mycket enkel beskrivning av de mest grundläggande funktionerna i Photoshop. Dokumentet riktar sig till den som inte har någon erfarenhet alls av Photoshop och syftar till att beskriva de handgrepp som bör användas på i princip alla digitala bilder. Dokumentet är skrivet i en kronologisk ordning, så om du ser till att göra de olika handgreppen i samma ordning som de beskrivs så kommer allt att gå bra. Dokumentet görs fritt tillgängligt för medlemmar på Zoopet och jag ser positivt på om andra medlemmar vill vidareutveckla dokumentet. Janne Arleklint

4 Beskärning För att en bild skall förmedla det fotografen har för avsikt att förmedla är det viktigt att bilden är komponerad på ett bra sätt. Att bildens olika delar är placerade på ett smakfullt sätt i bilden. Det bästa sättet att åstadkomma detta är att tänka på det redan i fotograferingsögonblicket. Det kan dock vara svårt att få till det som man vill i och med att fiskarna ofta inte är helt samarbetsvilliga. Det kan därför bli nödvändigt att beskära bilden i efterhand. I photoshop beskärs bilder med beskärningsverktyget, eller cropverktyget som det kallas på engelska. Se röda markeringen till vänster i nedanstående bild. Välj beskärningsverktyget genom att klicka på det. Markera ett område så som du vill att bilden skall se ut genom att klicka på musen och dra musen över bilden. Du kan förändra området genom att dra i markeringens kanter eller hörn. Du kan flytta områden genom att klicka inom markeringen och dra det över bildytan. När du är nöjd högerklickar du på musen och väljer Beskär.

5 Att beskära en kvadratisk bild Om du vill att din bild skall bli helt kvadratisk skall du hålla ner shifttangenten samtidigt som du markerar området du vill ha med i bilden Att beskära med bibehållna proportioner Bilder från digitala kameror har ett förhållande mellan bredd och höjd som är 3:4 eller 2:3. Jag är lite förtjust i det proportioner som bilden har från början. Om du vill skära bilden med bibehållna proportioner mellan bredd och höjd börjar du med att markera hela bilden med beskärningsverktyget. Därefter håller du ner shift-tangenten samtidigt som du drar i en kant eller en hörna av det markerade området. Att beskära till en förutbestämd bildstorlek Om du från början vet exakt hur stor du vill ha din bild kan du, efter det att du valt beskärningsverktyget, ange den bredd och höjd du vill ha på bilden i fälten uppe till vänster i bilden nedan. Du kan t.ex. ange storleken i antal pixlar. Om du vill göra bilden 1000 x 500 pixlar skriver du 1000 px respektive 500 px i fälten. När du nu skall markera hur du skall beskära bilden kommer bildproportionerna vara låsta, och bilden kommer i samband med beskärningen ändras i storlek så att du får bilden precis så stor du angett.

6 Kloning (att ta bort skräp och damm) När man fotograferar i akvariet är det lätt att det kommer med skräp och krafs på bilderna. Smuts på glaset eller partiklar i vattnet är inte snyggt på bild. Om du använder blixt kommer blixten att bidra till att skräpet syns ännu mer. Naturligtvis skall du försöka hålla glaset och vattnet så rent du kan när du fotograferar, men om du ändå får med skräp på bilden finns det en räddning.

7 Kloningen gör du med hjälp av klonstämpeln som du hittar bland verktygen. Se den röda markeringen till vänster i bilden nedan. Det ser ut som en stämpel. Om du inte hittar klonstämpeln hittar du kanske en mönsterstämpel Den ska du inte bry dig om. Du kan du högerklicka på mönsterstämpeln och byta den till en klonstämpel. Inställningar Syftet med klonstämpeln är att du skall plocka upp färg någonstans i bilden och stämpla in den på en annan plats i bilden. Precis som en stämpel och en stämpeldyna, men innan du gör det finns det lite inställningar att göra för stämpeln. Dessa inställningar kan du göra högst upp på skärmen när du har valt klonverktyget. Se de gröna markeringarna i bilden nedan. Välj en pensel Sätt opaciteten till 50% (opaciteten säger hur genomskinlig färgen du stämplar blir) Välj Flöde 50% (flödet anger hur mycket färgen du stämplar flyter ut) Se till att de inringade inställningarna ser ut som på bilden och rör dom inte än!

8 Så här klonar du: När du valt klonstämpeln plockar du upp färg i stämpeln genom att hålla ner Alt-tangenten samtidigt som du klickar någonstans i bilden. Klicka så nära det skräp du skall ta bort som möjligt för att få en så korrekt färgnyans som möjligt. När du nu har färg i stämpeln klickar du på det skräp du vill ta bort. Du kan behöva klicka flera gånger eftersom vi valt att färgen skall vara lite genomskinlig. Orsaken till genomskinligheten är att vi inte vill att kloningen skall synas så tydligt i den färdiga bilden. Nu kan du fortsätta stämpla bort skräp på andra ställen i bilden utan att nödvändigtvis plocka upp ny färg i stämpeln. Stämpeln kommer automatiskt ta upp ny färg intill det skräp du vill stämpla bort. Prova dig fram genom att justera inställningar av penselstorlek, opacitet och flöde. Efter en tid kommer du hitta inställningar som du tycker fungerar. Plåstret Ett altarnativ till klonstämpeln är lagningsverktyget, eller Plåstret som det kan kallas. Du arbetar med plåstret på precis samma sätt som du gör med klonstämpeln. Skillnaden är att plåstret på ett magiskt sätt försöker behålla den textur som skall vara på den yta du stämplar på. Prova dig fram.

9 Justering av kurvor och nivåer Något som ofta skiljer en bra bild från en dålig bild är bildens kontraster. Ofta upplevs en digital bild som bättre om kontrasterna ökas i förhållande till hur bilden ser ut då den kommer ur kameran. Två bra funktioner för att justera kontrast kallas nivåer, respektive kurvor. Bilderna nedan visar en bild direkt ur kameran och en bild där bildens kontrast ökats genom funktionen nivåer.

10 Nivåer Ett sätt att justera bildens kontraster är att använda funktionen Nivåer. Du finner den i menyn Bild/Justeringar/Nivåer. På engelska kallas funktionen Levels. När du väljer Nivåer får du upp en ruta som ser ut så här:

11 Den figur som visas kallas histogram och visar hur mycket mörka och ljusa toner det finns i bilden. Vänstra delen motsvarar svart och högra delen motsvarar vitt. Däremellan ligger alla mellantoner. I exemplet ser vi att den aktuella bilden inte har någonting som är helt svart, och ingenting som är helt vitt. Om vi nu vill öka kontrasten i bilden kan vi ändra så att bildens mörkaste del blir helt svart och att bildens ljusaste del blir helt vit genom att dra i de pilar som motsvarar svart- respektive vitpunkt. Du kan även dra i den gråa pilen som representerar gråpunkten för att ljustera ljusheten i bildens mellantoner.

12 Kurvor Det andra sättet att justera bildens kontraster är att använda funktionen Kurvor. Du finner den i menyn Bild/Justeringar/Kurvor. På engelska kallas funktionen Curves. När du väljer Kurvor får du upp en ruta som ser ut så här:

13 X-axeln i diagrammet visar alla toner från svart till vitt som kan tänkas finnas i ursprungsbilden, medan Y-axeln visar de toner från svart till vitt som du vill att bilden skall ha. Sättet att öka kontrasten i bilden är att ta tag i det sneda strecket med musen och dra det till en svag S-kurva. Innebörden blir att de delar i bilden som är ljusa, ljusas upp lite mer, medan de delar i bilden som är mörka, mörkas ner.

14 Justering av bildstorlek Bilden som kommer ut från digitalkameran kan ha olika storlek beroende på hur många pixlar kameran har. Bilder för publicering på webben måste förminskas för att rymmas på skärmen och för att inte bli för sega att ladda ner till din browser. Vissa hemsidor är sådana att bildens storlek justeras automatiskt för att passa in på sidan, men det bästa är at du själv ser till att ha rätt storlek på bilden. Det kommer göra att bilden visas med bästa möjliga kvalité. På vissa hemsidor finns en regel att bilderna skall vara minst ett visst antal pixlar på längsta sidan. Mitt tips är att du gör dem exakt den angivna storleken så att den inte behöver förminskas automatiskt. Automatisk förminskning på hemsidan leder till att skärpan försämras. Funktionen för att justera bildstorleken hittar du i menyn Bild/Bildstorlek.

15 När du väljer funktionen får du upp en ruta som ser ut så här: När du skall göra bilden för att lägga ut den på en hemsida behöver du bara bry dig om ett par saker: Se till att Bibehåll proportioner är ikryssad Se till att Ändra bildupplösning Bi-kubisk är ikryssad Ange hur många pixlar du vill ha i antingen Bredd eller Höjdfältet (På Zoopet är 1000 pixlar på största sidan bra) Klicka i OK rutan! Förändring av bildens storlek kommer oundvikligen leda till att bilden tappar skärpa. Därför är det alltid nödvändigt att skärpa upp bilden efter en storleksförändring.

16 Skärpning Skärpning är alltid det sista du skall göra med en bild i Photoshop. Om man eftersträvar en skarp bild är det nödvändigt att den är skarp när den kommer från kameran. I Photoshop kan man aldrig trolla fram skärpa i en bild som är felfokuserad eller har rörelseoskärpa. Vad man däremot kan göra är att anpassa bilden så att skärpeintrycket förbättras efter det att man förändrat bildens storlek. Man kan också anpassa bilden för att se skarp ut på olika media (papper, webb o.s.v) Den finns ett otal funktioner i Photoshop för att skärpa en bild, men det vanligaste är att använda funktionen Oskarp mask som du hittar under Filter/Skärpa/Oskarp mask

17 När du väljer Oskarp Mask får du upp en ruta som ser ut så här: Du kan justera tre olika värden, mängd, radie och tröskel. Här finns många olika skolor och teorier kring hur dessa skall ställas, men standardvärden som fungerar bra för bilder på webben är: Mängd: Radie: 0,3-0.5 Tröskelvärde: 0 Se noga till att du inte drar upp radien för stor eftersom det leder till fula lysande konturer. Det är viktigt att du tittar på bilder i 100% storlek för att kunna avgöra när skärpan är bra.

18 Färgprofil Färgprofiler är ett komplicerat område som vi inte skall prata om i detta dokument. Här skall bara nämnas att det är viktigt att bilder som publiceras på webben har en färgprofil som kallas srgb Vilka färgprofiler du än har i den kamera eller i dina Photoshopinställningar är det en liten grej som du skall göra för att bilden inte skall se blaskig ut i färgerna när den visas i din browser. Välj Bild/Läge/Konvertera till profil

19 I den ruta du får upp skall du se till att du konverterar färgprofilen till srgb.

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14

Grundredigering i Photoshop Elements. Innehåll. Lennart Elg Grundredigering i Elements Version 2, uppdaterad 2012-09-14 Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Grundredigering i Photoshop Elements

Grundredigering i Photoshop Elements Grundredigering i Photoshop Elements Denna artikel handlar om grundläggande fotoredigering i Elements: Att räta upp sneda horisonter och beskära bilden, och att justera exponering, färg och kontrast, så

Läs mer

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet.

Så här använder du de enklaste funktionerna i programmet: Starta programmet. Programmet startas från ikonen på skrivbordet. PhotoFiltre 1 Innehåll Starta programmet... 3 Rotera bilden... 4 Beskära bilden... 4 Ljusa upp en bild... 5 Förminska bilden... 6 Skärpa i bilden... 7 Spara och komprimera bilden... 7 Ta bort röda ögon...

Läs mer

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0

Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Lär dig grunderna i Photoshop Elements 4.0 Här får du lära dig hur man flyttar bilder från kameran till datorn, hur man fixar till ett foto, hur man skriver ut bilder och mycket mera. Lycka till! copyright

Läs mer

Du hittar manualen på.

Du hittar manualen på. Du hittar manualen på http://www.buf.kristianstad.se/it/pse/index.htm Innehåll Start s 3 Verktyg s 4 Beskär s 5 Bildpaket s 6 Bakgrundbild s 7 Flyta ut s 8 Infoga bild i Word s 9 Justera färger s 11 Ludda

Läs mer

Bildoptimering för webben

Bildoptimering för webben Bildoptimering för webben Av Stefan Isaksson och Jonas Andersson För att få en så hög och så jämn teknisk kvalitet på webben som möjligt krävs att man behandlar bildfilen på rätt sätt. Denna artikel ger

Läs mer

Perfekt skärpa i Photoshop

Perfekt skärpa i Photoshop Perfekt skärpa i Photoshop Lathunden innehåller viktiga nyckelbegrepp från kursen och alla riktvärden du behöver. Dessutom finns ett antal tips och förtydliganden som inte nämndes i kursen. Alla värden

Läs mer

Elements 5.0. Innehållsförteckning

Elements 5.0. Innehållsförteckning Elements 5.0 Innehållsförteckning 2. Tanka hem en bild 3. Öppna en bild 4. Rotera 5. Ändra storlek 6. Spara 7. Skriv ut 9. Förbättra 12. Filter 13. Trollstav/Övertoning 14. Klona 15. Gör flytande 16. Svartvit

Läs mer

Redigera. Rotera bild

Redigera. Rotera bild Redigera Ofta tar man bilder på höjden, d v s håller kameran vertikalt när man fotograferar. Några digitalkameror känner av detta och lägger bilden rätt, men oftast får man gå in i ett program och rotera

Läs mer

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram.

Arbeta med bilder. Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Arbeta med bilder Lathund kring hur du fixar till bilder från digitalkamera eller Internet så att de går att använda i ett kommunikationsprogram. Habilitering & Hjälpmedel Installera PhotoFiltre Att installera

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop Elements 11 Mappstrukturering... 2 Arbetsflöde bildbearbetning för webb Beskär... 3 Storleksförändra bild... 4 Skärpa... 5 Spara för webb... 6 Från logga

Läs mer

Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner

Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner Vi börjar såklart med att öppna bilden i Photoshop. Mitt Photoshop är på engelska och version CS5, men ni med svenska och/eller tidigare versioner kan hänga med ändå om ni tittar på bilderna. Som ni ser

Läs mer

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 PIXLRGUIDEN av AlizonWeb Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 Innehåll Introduktion 3 Vad är Pixlr? 3 Fördelar med Pixlr 3 Om denna guide 3 Kapitel 1: Genomgång av arbetsyta

Läs mer

Skapa, öppna och ladda ned bilder

Skapa, öppna och ladda ned bilder Skapa, öppna och ladda ned bilder Skapa en bild 1. Välj Arkiv - Nytt 2. Ge bilden ett namn i rutan Namn 3. Skriv vilken bredd och höjd i rutan Bredd och Höjd 4. Ange upplösning (pixlar/tum = dpi) 5. Klicka

Läs mer

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan.

Öppna bilden C:\Photoshop5-kurs\Bananer 96ppi.psd. Aktivera verktyget Färgpyts i verktygslådan. 140 Målnings- och redigeringsverktyg 3 Fyllningsverktyg Ofta vill man fylla ett helt område med en viss färg, ett visst mönster eller en övertoning mellan flera färger. Detta kan åstadkommas på några olika

Läs mer

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget

1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget Bildbearbetning i Photoshop Gör stegen i denna ordning. Det spelar roll. 1. Beskär bilden och räta eventuellt upp bilden med beskärningsverktyget 2. Kontrollera vilken färgrymd bilden har (OBS! detta går

Läs mer

Photoscape (http://photoscape.sv.softonic.com/download)

Photoscape (http://photoscape.sv.softonic.com/download) Photoscape (http://photoscape.sv.softonic.com/download)..har ett antal trevliga funktioner som dessutom är lätta att använda. Det är lite annorlunda uppbyggt en andra program men jag tycker att man ganska

Läs mer

Retuschera och laga bilder med Photoshop

Retuschera och laga bilder med Photoshop sid. 1 Retuschera och laga bilder med Photoshop Klonstämpeln (Clone stamp) för för att redigera bort pixlar och ersätta dem med pixlar från andra områden i bilden. Lagningspenseln (Healing brush) Laga

Läs mer

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser Bilder till bildspel på TV med Lightroom En beskrivning av ett arbetsflöde i Lightroom för att anpassa bilder till ett bildspel som skall visas på en TVskärm i full HD 1920x1080 pixlar. HD formatet 1920x1080

Läs mer

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder

Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Skola: Photoshop och Elements Redigering för äkta bilder Med Photoshop kan du lägga på coola effekter, skruva färger och kontraster till oigenkännlighet och skapa fantasibilder, men här lär vi dig i stället

Läs mer

Photoshop Elements 6.0

Photoshop Elements 6.0 Adobe Photoshop Elements 6.0 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Det här är Photoshop Elements 6... 1 Programmets uppbyggnad... 1 2 Ordna...3 Hämta filer... 3 Visning/Sortering... 6 Datumvy...

Läs mer

Photoshopskolan, retro-look

Photoshopskolan, retro-look Sida 1 av 12 skriv ut» Övningen är gjord av Anna-Lena Lundin ( http://www.pixelplus.se ) Har du frågor om momenten i övningen eller om Photoshop kan du söka information i vårt Forum för Photoshop. Retro-look

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 3

ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 3 ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTS 3 LATHUND Innehållsförteckning Start Välkomstfönstret... 3 Bläddra efter bilder... 5 Visa och ordna foton... 6 Verktygslådan... 7 Beskär en bild... 8 Ändra storlek, storlek på

Läs mer

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder.

Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Detta är ett försök att beskriva hur man använder Picasa webbalbum för att redigera bilder. Enligt vår erfarenhet det effektivaste och enklaste sättet att bildbehandla och beskära dina foton. Du kan dessutom

Läs mer

Adobe Photoshop CC Jan Johansson 2014

Adobe Photoshop CC Jan Johansson 2014 Adobe Photoshop CC Jan Johansson 2014 Jan Johansson Lövaskog Södra Bosgården 516 92 Äspered 0702 13 96 60 jan.johansson@bornet.net Innehållet får ej kopieras utan medgivande Photoshop CC Photoshop CC Photoshops

Läs mer

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken storlek bilden har. Öppna en bild i Photoshop. Välj Bild; Bildstorlek i övre menyn

Det första du behöver göra är att ta reda på vilken storlek bilden har. Öppna en bild i Photoshop. Välj Bild; Bildstorlek i övre menyn Ändra bildstorlek (Photoshop CS 3) Sid. 1 1. Minska en bild När man jobbar med bilder vill man ibland ändra storlek, eller minska antal pixlar, eftersom bildfilen blir för stor och för tung (i kb) om den

Läs mer

ENKLARE ANSIKTSRETUSCH

ENKLARE ANSIKTSRETUSCH ENKLARE ANSIKTSRETUSCH Här kommer jag att visa en enklare ansiktsretusch. Det är ganska många steg i processen, men de flesta steg är i sig inte krångliga. Jag kommer så långt det är möjligt att arbeta

Läs mer

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se

Adobe. Photoshop CS3. Fortsättningskurs. www.databok.se Adobe Photoshop CS3 Fortsättningskurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Färghantering... 1 Färgomfång... 2 Behöver du färghantering?... 2 Kalibrera bildskärmen... 3 Kalibreringsprogram... 3 Färginställningar...

Läs mer

Användarmanual. QUICKnote 4

Användarmanual. QUICKnote 4 Användarmanual QUICKnote 4 Innehållsförteckning Snabbguide: Skapa en ny QUICKnote-mall... 3. Översikt: QUICKnote 4... 3. Tillgängliga fält... 4. Lägg till ett fält... 4. De olika fälttypernas menypaletter

Läs mer

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs

Photoshop Elements 7. Adobe. Grundkurs Photoshop Elements 7 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Det här är Photoshop Elements 7...1 Programmets uppbyggnad...1 2 Ordna...3 Hämta filer...3 Visning/Sortering...6 Datumvy...6 Helskärmsläge...7

Läs mer

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ.

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Kamerans sensor I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Objektivet projicerar en bild på sensorn och varje liten

Läs mer

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5

En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5 En grund i bildbearbetning för webben i Photoshop CS5 Mappstrukturering... 2 Arbetsflöde bildbearbetning för webb Beskär... 3 Storleksförändra bild... 4 Skärpa... 5 Spara för webb... 6 Från logga i jpg,

Läs mer

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp

Lathund till Publisher TEXT. Skriva text. Importera text. Infoga text. Dra och släpp Lathund till Publisher TEXT Pekverktyget använder du när du ska markera en ram som du vill förändra på något sätt. Klicka på textverktyget. Placera muspekaren på den tomma dokumentytan, det spelar ingen

Läs mer

Att använda bildhanteringsprogram, del 2

Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Att använda bildhanteringsprogram, del 2 Gå till Adobe Online (M) Markeringsram - (L) Lasso - (C) Beskärning - (J) Airbrush - (S) Klonstämpel - (E) Suddgummi - (R) Oskärpa - (A) Markering av bankomponenter

Läs mer

Vi börjar med en penna som ritar när du drar runt den på Scenen.

Vi börjar med en penna som ritar när du drar runt den på Scenen. Nivå 3 Målarlådan All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Läs mer

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna)

skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Hotspot skapa genvägar till andra sidor (externa och interna) Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER

RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER RESTAURERING AV GAMLA FOTOGRAFIER Att fixa till gamla bilder sträcker sig från enklare justeringar till mer avancerade operationer. Det kan handla om att enbart behöva justera ljus och kontraster, men

Läs mer

Adobe. Photoshop CS3. Grundkurs. www.databok.se

Adobe. Photoshop CS3. Grundkurs. www.databok.se Adobe Photoshop CS3 Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Introduktion till materialet... 1 Övningsfiler... 1 2 Digitala bilder...2 Bildskärmens upplösning... 2 Svartvita halvtonsbilder... 3

Läs mer

Här hittar du ett exempel på ritprogrammet: https://scratch.mit.edu/projects/82515788/

Här hittar du ett exempel på ritprogrammet: https://scratch.mit.edu/projects/82515788/ Termin 1 Block 4 Ritprogram Nu kommer du att få skapa ett ritprogram där du sedan kan göra egna konstverk! Programmet låter dig rita med olika färgpennor, sudda med suddgummi och måla med stämplar som

Läs mer

Torstens Digitalbildguide

Torstens Digitalbildguide Thor Stone Education Torstens Digitalbildguide 1 Det finns två huvudtyper av digital bild, vektorbaserad och pixelbaserad. - Vektorbaserade bilder bygger på en matematisk formel och kan storlekförändras

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma.

Om man vill ändra färg inuti går det, men skuggan blir densamma. Visst är det roligt att kunna göra fina dokument, häften, affischer, inbjudningskort och annat skoj?! Och att få bilderna att hamna där du vill att de ska hamna, i rätt storlek och utan att andra saker

Läs mer

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson

HDR den enkla vägen. Råkonverteraren Det första vi gör i råkonverteraren är att öppna våra tre bilder. av Kristoffer Ingemansson HDR den enkla vägen av Kristoffer Ingemansson Att ta sina bilder Allting börjar ju så klart med att man letar upp ett motiv och tar sina bilder, men man bör även tänka på en del speciella saker när man

Läs mer

Manual för administratör

Manual för administratör Manual för administratör Innehållsförteckning 1. Bloggar... 3 1.1 Byta Header- bild till blogg... 3 1.2 Ta bort/lägg till Kategori... 4 1.3 Byt Profilbild samt Lägg till Sociala Medier... 6 2. Publicera

Läs mer

Redigera bilder snabbt och enkelt!

Redigera bilder snabbt och enkelt! Redigera bilder snabbt och enkelt! När du ska ladda upp bilder till din hemsida så är det klokt att anpassa bilderna så att dom får rätt storlek och att dom blir så lätta som möjligt i filstorlek. Detta

Läs mer

Att skapa en bakgrundsbild och använda den i HIPP

Att skapa en bakgrundsbild och använda den i HIPP Att skapa en bakgrundsbild och använda den i HIPP Bakgrundsbilder i HIPP kan användas till olika saker, t ex som ett rutnät för en tabell eller en grundkarta. Här visas hur man gör en grundkarta som en

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

1.1 Verktygslådan översikt

1.1 Verktygslådan översikt 1.1 Verktygslådan översikt Markeringsramverktygen markerar rektanglar, ellipser samt enstaka rader eller kolumner. Flytta-verktyget flyttar markeringar, lager och stödlinjer. Lassoverktygen skapar frihandsmarkeringar,

Läs mer

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst?

Hej, vart beställde du din fotobok? Vilka av alla 50 mm objektiven är bäst? Hej, vart beställde du din fotobok? Fujidirekt, men rekomenderar inte dem :/ Bilderna blev mörka och en del bilder tappade färg. Vilka canon objektiv skulle du göra vad som helst för att få? Canon EF 24-70/2,8

Läs mer

Kung Päron. Efter finjusteringen är det bara att klicka Ctrl+J och friläggningen återfinns på ett eget lager och flyttat över den till arbetsbilden

Kung Päron. Efter finjusteringen är det bara att klicka Ctrl+J och friläggningen återfinns på ett eget lager och flyttat över den till arbetsbilden Kung Päron Hur jag gjort bakgrunden till den färdiga bilden visar jag inte i denna guiden, utan hänvisar till nästkommande guider. Fört har jag gjort friläggningar och sedan flyttat över dem till min arbetsbild

Läs mer

Användarmanual. QUICKnote 4

Användarmanual. QUICKnote 4 Användarmanual QUICKnote 4 Innehållsförteckning Snabbguide: Skapa en ny QUICKnote-mall... 3. Översikt: QUICKnote... 3. Tillgängliga fält... Lägg till ett fält... De olika fälttypernas menypaletter Text:

Läs mer

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder:

Bildhantering i OEW. Vi ska arbeta med följande bilder: Bildhantering i OEW Bilder på webben Bilder som man ser på olika hemsidor bör ha dessa egenskaper: 1 Klara färger 2 Skärpa 3 Snabbladdade 4 Rätt storlek för syftet Vi ska arbeta med följande bilder: Program

Läs mer

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop

Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Skola: Framkalla i Lightroom Därför är Lightroom bättre än Photoshop Program som Photoshop kommer att få en allt mindre betydelse för digitalfotografen då program som Lightroom bara blir bättre och bättre.

Läs mer

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen

PowerPoint. Kapitel 1. Vasen Kapitel 1 PowerPoint PowerPoint används vanligen till att göra presentationer som antingen skall visas på dator eller som overhead. I det här exemplet visas hur programmet kan användas av elever för att

Läs mer

SVARTVITT METOD 1. Originalbilden

SVARTVITT METOD 1. Originalbilden SVARTVITT METOD 1 Svartvita bilder är fortfarande populära och att skapa dem i Photoshop erbjuder en viss utmaning. Alla bilder passar inte att göra svartvita. För att skapa en fungerande svartvit bild

Läs mer

SNABBT OCH SNYGGT MER KONTROLL FÖR DIG MED PHOTOSHOP CS3 SMIDIGT MED BRA KONTROLL. photoshop Trendiga bilder med Photoshop sid 61

SNABBT OCH SNYGGT MER KONTROLL FÖR DIG MED PHOTOSHOP CS3 SMIDIGT MED BRA KONTROLL. photoshop Trendiga bilder med Photoshop sid 61 Svartvitt dominerar fortfarande För några år sedan spådde en del experter att den stora boomen med svartvita foton snart skulle nå sin kulmen och börja avta. I dag vet vi att den profetian aldrig slog

Läs mer

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 5.0

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 5.0 Sidan 1 av 5 Inbyggd hjälpfunktion i Photoshop Elements... 2 Dataprogram för bildbehandling... 2 Forts. Adobe Photoshop Elements verktygsfält... 2 Menyraden, Bild...3 Ändra bildstorlek...3 Intensitet och

Läs mer

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels.

Adobe Photoshop CS. Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Adobe Photoshop CS Ritprogrammet Photoshop är ett pixelbaserat ritprogram. I botten på bilderna Photoshop åsadkommer finns ett rutmönster av pixels. Vad är det du ser när du öppnar Photoshop Nedan ser

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Gum Tri Color Bichromate I

Gum Tri Color Bichromate I Gum Tri Color Bichromate I Se lagerpaletten för hur de olika lagren ska vara arrangerade vid steg 5. För att förenkla har jag arrangerat bilderna i olika grupper. Effekten är svår att få till på ett bra

Läs mer

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för pedagoger. Bildredigering i webbtjänsten pixlr.com

PIM Examination 5. Inspirationsmaterial för pedagoger. Bildredigering i webbtjänsten pixlr.com PIM Examination 5 Inspirationsmaterial för pedagoger Bildredigering i webbtjänsten pixlr.com Innehållsförteckning Inledning... 3 Planering LPP... 4 Presentationsfilm - Startnyckel... 5 Från kamera till

Läs mer

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2013-12-04 Lathund ImageVault 1 IMAGEVAULT För att kunna göra de ändringar och uppdateringar som du önskar på er sida så behöver du veta vad ImageVault är och används till. En beskrivning av

Läs mer

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2

Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Kortmanual för bildredigeringsprogrammet PICASA 2 Förord Det finns många program för att bearbeta digitala foton. Många är kostsamma och används professionellt, andra är billigare och mindre avancerade

Läs mer

ICC-profiler och färginställningar

ICC-profiler och färginställningar ICC-profiler och färginställningar FÖR DAGSPRESS Innehåll Introduktion... 3 Betraktningsmiljö... 4 Skärmkalibrering... 5 ICC-profiler... 6 Färginställningar... 7 Bildbehandling... 9 Tryckanpassning...

Läs mer

Brusreducering och Skärpning av bilder. Kalle Prorok Okt 2010

Brusreducering och Skärpning av bilder. Kalle Prorok Okt 2010 Brusreducering och Skärpning av bilder Kalle Prorok Okt 2010 Varför blir det brus? Termiskt brus i sensorn Statistiska avvikelser Ökar med känsligheten (ISO) Högre med små pixlar Syns mest i röda o blå

Läs mer

Manual för administratör

Manual för administratör Manual för administratör Innehållsförteckning 1. Bloggar... 3 1.1 Byta Header- bild till blogg... 3 1.2 Ta bort/lägg till Kategori... 4 1.3 Byt Profilbild samt Lägg till Sociala Medier... 6 2. Publicera

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund ImageVault 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Imagevault 4 Ladda upp fil 5 Ladda upp fler än fyra bilder samtidigt 7 Snabbuppladda bildalbum 9 Beskrivning kortkommando via

Läs mer

Redigera med Photoshop Elements

Redigera med Photoshop Elements Redigera med Photoshop Elements 37 Redigering är den starkaste funktionen i Elements, verktygen här tar oss betydligt längre än i Picasa. Här finns många av verktygen från den professionella Photoshop.

Läs mer

IMS-manual för Netpub

IMS-manual för Netpub IMS-manual för Netpub * IMS = image management system = på klar och (nästan) redig svenska bildhanteringssystem för Svenska Yles webbpubliceringsverktyg Netpub Innehåll: Sidan: 1. För vem är manualen?

Läs mer

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument.

Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Workshop Photo Story Börja med att samla alla bilder som du vill använda till din film i en mapp under Mina dokument. Tänk på att du bara får använda bilder som är OK ur upphovsrättsligt hänseende. Översikt

Läs mer

Gå till nästa bygge. Ibland vill man hoppa till nästa bild i presentationen utan att behöva gå igenom alla byggen på diabilden igen.

Gå till nästa bygge. Ibland vill man hoppa till nästa bild i presentationen utan att behöva gå igenom alla byggen på diabilden igen. KEYNOTE guiden Det här en guide med en sammanställning av de några av de vanligaste funktionerna och snabbkommandon i keynote. Lär du dig dem så går det snabbare och effektivare att både använda och göra

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

1.0 Starten Nytt... (bild 1) 1.3 Namn Upplösning 1.6 Läge 1.7 Innehåll OK

1.0 Starten Nytt... (bild 1) 1.3 Namn Upplösning 1.6 Läge 1.7 Innehåll OK EN NYBÖRJARKURS I KARTRITNING I ADOBE PHOTOSHOP DEL 1: GROTTSYSTEM Välkommen till första delen i ämnet kartritning. Jag har ofta förfärats över hur dåliga kartorna är som följer med i äventyr som man laddar

Läs mer

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview

DK-serien. Enklare bildredigering med Irfanview DK-serien Enklare bildredigering med Irfanview 1 Enklare bildredigering med Irfanview Irfanview är ett gratis bildredigeringsprogram med svenska menyer. Den här kursen är en ren nybörjarkurs och kräver

Läs mer

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST:

Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Kom igång med SKETCHBOOK! FÖRST: Längst upp hittar du menyn. Där finns olika symboler som du kan klicka på. Om du klickar på cirkeln med ett i i, hittar du information om hur programmet fungerar. Börja

Läs mer

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor.

Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Hotspot låter användaren skapa genvägar till andra sidor. Du kan låta bilder och/eller text bli knappar för genvägar eller navigering. Genvägarna kan leda till en annan sida i din resurs (intern sida)

Läs mer

LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie

LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie LABORATION nr 1 Landskapsfoto & kamerastudie Digital fotografering och bildbehandling 7,5hp 1 av 5 Syfte Syftet med uppgiften är att kursdeltagaren skall kunna skaffa sig kunskap om vilka inställningar

Läs mer

Att placera bilder i Word

Att placera bilder i Word Att placera bilder i Word Att infoga bilder i Word i en vanlig text kan lätt ge huvudbry. Det är inte helt lätt att fritt flytta på en infogad bild och texten tycks flyta lite godtyckligt samtidigt som

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 7. Bildbehandling

IT-körkort för språklärare. Modul 7. Bildbehandling IT-körkort för språklärare Modul 7 Bildbehandling Brian Kottonya 2012 Innehåll 1. Vad är Splashup? 2. Skapa ett konto 3. Verktyg 4. Öppna en bild 5. Spara en bild 6. Ändra storlek på en bild 7. Lägga till

Läs mer

Retroeffekter Piffa upp dina bilder med olika retroeffekter. Här hittar du 18 effekter som du kan laborera vidare med själv. Ladda ner bilden retro

Retroeffekter Piffa upp dina bilder med olika retroeffekter. Här hittar du 18 effekter som du kan laborera vidare med själv. Ladda ner bilden retro Retroeffekter Piffa upp dina bilder med olika retroeffekter. Här hittar du 18 effekter som du kan laborera vidare med själv. Ladda ner bilden retro colors för egna experiment. Färgerna jag använder kommer

Läs mer

ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING

ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING 2007 Innehåll Innehåll...1 1. Om Lightning...2 2. Systemkrav...2 3. Installera och använda Lightning...2 4. Lightnings kontrollpanel...3 5. Ändra förstoringsgrad...3

Läs mer

UngO teket. Banläggning i OCAD. ungoteket.se

UngO teket. Banläggning i OCAD. ungoteket.se Ung teket Banläggning i CAD Ung teket Övning 1 - banläggning i CAD Nu är det dags att testa på CAD för banläggning. I CAD kan du som banläggare göra allt ifrån träningar och övningar till att sköta banläggning

Läs mer

PHOTOSHOP ELEMENTS 10

PHOTOSHOP ELEMENTS 10 Adobe PHOTOSHOP ELEMENTS 10 GRUNDER Innehållsförteckning 1 Arbetsytan...5 Programmets uppbyggnad... 5 Starta programmet... 5 Skapa mapp för egna övningsfiler... 8 2 Organisera bilderna...9 Kataloghanteraren...

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Men banners kan också placeras i composerblock samt på nyhets- och artikelsidor. Du kan skapa en banner i vilken editor som helst i EpiServer CMS 5.

Men banners kan också placeras i composerblock samt på nyhets- och artikelsidor. Du kan skapa en banner i vilken editor som helst i EpiServer CMS 5. Snabbguide till EpiServer CMS 5 Banners Vad är en banner? En banner är egentligen en bild. Med en banner menas oftast en reklambild eller ett erbjudande. Exempel på banners på innebandy.se (banners är

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

Lägga till artiklar i Joomla

Lägga till artiklar i Joomla Lägga till artiklar i Joomla från framsidan Logga först in så att du är inloggad. Klicka sedan på Lägg till ny artikel i menyn under hem. Skriv in en rubrik på rubrikraden ej för lång! Skriv sedan artikeln

Läs mer

BANVERKTYGET. Verktygen

BANVERKTYGET. Verktygen BANVERKTYGET Genom banverktyget kan man skapa banor eller kurvor genom att peka och klicka eller peka och dra med verktyget för att skapa mjukare linjer. Detta är funktionellt när man antingen ska skapa

Läs mer

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 6.0

DigitalBild del 2 Adobe Photoshop Elements ver 6.0 Sidan 1 av 5 Inbyggd hjälpfunktion i Photoshop Elements... 2 Dataprogram för bildbehandling... 3 Forts. Adobe Photoshop Elements verktygsfält... 3 Menyraden, Bild... 3 Ändra bildstorlek... 3 Intensitet

Läs mer

DAG TILL NATT. 1. Konvertera bilden till ett Smart Object genom att högeklicka på ikonen i lagerpaletten.

DAG TILL NATT. 1. Konvertera bilden till ett Smart Object genom att högeklicka på ikonen i lagerpaletten. DAG TILL NATT Att förvandla dag till natt i Photoshop är ganska enkelt. Den metod jag visar funkar på de flesta bilder jag testat. Andra verktyg man kan använda sig av i steg 3 är Levels och Curves. 1.

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Utförliga regler för TRAX

Utförliga regler för TRAX Utförliga regler för TRAX Innehållsförteckning Vad är TRAX? Sid 2 Grundregler för TRAX Sid 3 Vad är en tvingad yta? Sid 4 Vad är en vinnande ögla? Sid 6 Vad är en vinnande linje? Sid 7 Grundläggande strategiska

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

SCRIBUS grund. Guide och uppgifter. ITlyftet Gunnar Markinhuhta. Sida 1

SCRIBUS grund. Guide och uppgifter. ITlyftet Gunnar Markinhuhta. Sida 1 SCRIBUS grund Guide och uppgifter ITlyftet Gunnar Markinhuhta Sida 1 Scribus grund del 1 Text och textramar Inställningar: 1. Gå till Fil/Inställningar 2. Välj Dokument 3. Ändra enheter till millimeter.

Läs mer

Tidtagning med Eresults Lite programmet

Tidtagning med Eresults Lite programmet Tidtagning med Eresults Lite programmet Till en början: Börja med att anlsuta i EMIT läsaren till datorn genom att plugga in den gråa USB kabeln till USBporten där det står EMIT -> Starta sedan EResults

Läs mer

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Infoga, redigera och ta bort bilder på sunne.se En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och

Läs mer

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar.

LANDSKAPSRETUSCH. Här går jag igenom vad man kan göra i Photoshop för att bättra på en bild i olika delar. LANDSKAPSRETUSCH Att fota landskap erbjuder en stor utmaning eftersom det är så stor skillnad i ljus och kontraster. Att fota enbart en himmel eller enbart ett föremål/detalj i naturen är lättare än att

Läs mer