Minnesanteckningar från träff för gymnasiebibliotekarier 20 jan 2003 på Carlsunds utbildningscentrum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från träff för gymnasiebibliotekarier 20 jan 2003 på Carlsunds utbildningscentrum"

Transkript

1 Minnesanteckningar från träff för gymnasiebibliotekarier 20 jan 2003 på Carlsunds utbildningscentrum Lena Hartman, Anders Ljungstedts Gymnasium Sonja Landkvist, Berzeliusskolan Nina Dahlström, Bildningscentrum Facetten Ella Fronczak, Birgittaskolan/Elsa Brändströms skola Ann Wågman, Carlsund utbildningscentrum StåbyMarit Ivarsson, Carlsunds utbildningscentrum Liselott Anneflod, De Geergymnasiet Christina Karlsson-Jägerback, Folkungaskolan Per Ödman, Hagagymnasiet Yvonne Johansson, Himmelstalundskolan Lena Carlsson-Fogelberg, Katedralskolan Håkan Blomqvist, Kungsgårdsgymnasiet Marianne Auby-Huddén, Nyströmska skolan Helena Svensson, Platenskolan Agneta Blomgren, Tapperska gymnasiet Anders Sköld, TUC Ingelsta gymnasiet Gunnel Larsson, Vretaskolan Marie Molander, Vätternskolan Kerstin Olsson, Länsbibliotek Östergötland Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland Carlsunds utbildningscentrum Biblioteket ger ett mycket trevligt intryck, beläget i ljusa fräscha lokaler på andra plan i skolans huvudbyggnad. Ann Wågman presenterade biblioteket och Carlsund utbildningscentrum. (Ann har bistått med en skriftlig summering till minnesanteckningarna). På Carlslund tillhandahålls utbildning inom Byggprogrammet, Elprogrammet, Fordonsprogrammet, Hotell- och restaurangprogrammet, Industriprogrammet med den lokala inriktningen Industritekniskt program och Teknikprogrammet samt Individuella programmet. Antalet elever på resp. program har varierat under åren. Ungdomsgymnasiet omfattar ca 500 elever. Carlsund har också Komvux med ca 700 elever samt en distanshögskola med varierande antal kurser med olika poängtal och längd som omfattar ca 400 personer, varav flertalet inte belastar biblioteket. Antalet anställda är omkring 100 personer. Carlsund utbildningscentrum projekterades under 1995 och stod klart i januari Fullmäktige anvisade 172 milj kr, varav biblioteket disponerade 4 milj kr till inredning och böcker. Bokkostnaden beräknades till 2 milj kr. 1, 5 milj. handlades upp under åren Då beräknades beståndet till ca volymer. Ann var ensam anställd under projekteringen, hon har utformat bibliotekets möblering.

2 Inredningsarkitekterna beslutade om färgsättning och materialval, vilket resulterade i vissa problem vid upphandlingen, där kommunens inköpsenhet ville få ner priserna så mycket som möjligt med avkall på kvalitet i vissa avseenden. Under uppbyggnaden 1996 fanns 1,0 bibliotekarie och 1,0 assistent, men ingen tillgång till datorkatalog eller Internet och m a o gjordes inköpen genom fysiska besök hos bokhandlare, ofta i sällskap med lärare, som representerade skolans olika ämnesinriktningar, och läsning av förlagskataloger. Under senare delen av 1996 anställdes en praktikant på heltid. Januari 2000 inrättades ytterligare en bibliotekarietjänst på 0,5 %. Biblioteket fick datorstöd för katalogen sent under 1996 och för cirkulation först under 1998 Genom den manuella hanteringen av böcker blev arbetsbördan mycket tung. Under de två första åren hade Ann hjälp av 14 olika praktikanter och vikarier och tillfälliga katalogisatörer, vissa med bibliotekserfarenhet, andra helt utan. Effekten av denna underbemanning resulterade i sjukskrivning mars okt 2000 för utbrändhet. Januari 2003 diskuteras indragning av ovanstående 0,5 bibliotekarietjänst liksom icke återbesättning av 0,25 biblioteksassistent som är tjänstledig samt indragning av hela bokanslaget. Ann ska göra en konsekvensbeskrivning till , men effekterna kommer att synas redan 1 februari, då nuvarande 0,5 bibliotekarie, Ståby Marit Ivarsson, lämnar Carlslund för en socialbibliotekarietjänst i hemorten Mjölby. Länsbibliotekets vision och uppgifter Kerstin Olsson, som är ny Länsbibliotekarie, gjorde en kort presentation av vision och verksamhet för Länsbibliotek Östergötland. Biblioteken i Östergötland utgörs av: 13 huvudbibliotek 35 filialbibliotek 3 bokbussar Ca 20 gymnasiebibliotek Ett antal skolbibliotek Tillsammans har dessa: ca 4 miljoner besök över 3,8 miljoner utlån Vision: Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet.

3 Huvudsakliga uppgifter: Utvecklingsarbete 2003: Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en ökad samverkan mellan dels länsbiblioteket och de olika biblioteken och bibliotekssystemen, dels mellan de enskilda kommunbiblioteken så att alla invånare genom samlad resurs får fullgod tillgånglighet och biblioteksservice. Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information Folkbibliotekets roll i vuxnas lärande Ett mediebestånd som är mer anpassat efter östgötarnas behov Digitala medier Metoder för läsfrämjande arbete för prioriterade grupper Tillgänglighet och bemötande Skolbiblioteksutveckling Skolbiblioteksutredningen Kerstin gjorde ett referat av den skolbiblioteksutredning som kommer att publiceras under våren. Med hjälp av en enkät har Länsbiblioteket försökt göra en kartläggning av skolbibliotekssituationen i länet. Svarsfrekvensen från grundskolorna har varit låg. Enkäten har bara besvarats av tjugonio grundskolebibliotek, varför det är svårt att få en komplett bild. På gymnasiebiblioteken har dock svarsfrekvensen varit högre. Som väntat är det stora skillnader mellan grundskolan och gymnasiet. Biblioteken på grundskolan är generellt öppna mycket men oftast obemannade, medan gymnasiebiblioteken som regel har personal vid sitt öppethållande. De flesta av grundskolorna saknar fackutbildade bibliotekarier och det finns inte heller lärarbibliotekarier i någon högre utsträckning. Det finns ett fyrtiotal gymnasieskolor i länet, hälften av dessa har mer eller mindre välutrustade bibliotek med fackutbildad bibliotekspersonal. Av de bemannade gymnasiebiblioteken har sexton öppet 30 timmar per vecka eller mer. Tio bibliotek öppet 40 timmar per vecka eller mer. (Tio gymnasiebibliotek har öppet hela skoldagen.) Tolv av gymnasiebiblioteken har minst en heltidsanställd fackutbildad bibliotekarie, de övriga har mellan 20 och 35 timmar i veckan, utom två skolor, en med 8 timmar och en med 2 timmar lärarbibliotekarie per vecka. Endast sju av gymnasiebiblioteken har en biblioteksassistent på minst halvtid. Generellt gäller att personalen vid gymnasiebiblioteken har hög IT-kompetens, och de fackutbildade bibliotekarierna har mycket hög. 95 % av bibliotekspersonalen behärskar biblioteksdatasystem, sökning i databaser och informationssökning på Internet. Närmare 40 % kan göra egna hemsidor och lika många deltar i något ITiS-projekt. 67 % har tagit datakörkort eller har motsvarande kunskaper.

4 Det som har varit svårt att få fram i kartläggningen är gymnasiebibliotekens verksamhet, dvs hur man arbetar för att integrera biblioteket i undervisningen. Samverkansgrupp Lena Carlsson-Fogelberg, Ella Fronczak och Helena Svensson berättade om den informella samverksansgrupp de bildat. Syftet är att ventilera frågor som i huvudsak handlar om metoder samverka med lärare och få till en vettig integrering i undervisningen. På de olika skolorna har man också lite olika problematik: På Birgittaskolan handlar det om att hitta former för gymnasiebiblioteket i probleminriktad vårdutbildning. Lena tampas bl. a. med hur hon på Katedralskolan ska jobba gentemot den tvärvetenskaplig inriktning som kallas TVÄRS. Helena som står inför möjligheten att utforma ett helt nytt bibliotek på Platenskolan funderar över hur ändamålsenliga lokaler utformas. Larmsystem Helena Svensson som håller på att planera ett nytt bibliotek tog upp frågan om larmsystem på gymnasiebibliotek. Av de gymnasieskolor som var representerade på mötet är det endast Anders Ljungstedts gymnasium och Katedralskolan i Linköping som har larm. Berzeliusskolan har tvingats avstå eftersom kostnaden för larmbågarna blir dubblerad om man har två utgångar. Det finns två dominerande system på marknaden, Sensormatic och 3M library security system. Systemen bygger på olika teknik. I 3M:s system monteras en larmremsa i ryggen på boken, tidskriften. Detta system är troligtvis det mest effektiva, eftersom remsan är svår att ta bort. Till Sensormatic används larmade etiketter. ALG och Katedral har valt Sensormatic eftersom det är den billigaste varianten. Man kan antingen välja att köpa larmbågarna eller hyra dem. ALG har valt att köpa, Katedralskolan betalar 750:-/månad i hyra i 10 år. Båda skolorna är i stort sett nöjda med systemet. Gentemot eleverna fungerar stöldskyddet mycket som en påminnelse. Ofta verkar man ta med sig bok eller tidskrift av ren distraktion. På Katedralskolan har man nu kunnat plocka fram alla tidskrifter som varit undangömda på expeditionen och inget är stulet/glömt. Den som vill veta mer kan kontakta Lena Hartman på ALG ( ) eller Kristina Lundwall på Katedral ( ). Projektarbetet Vi gjorde en rundrapportering om vad som är på gång på olika skolor. Detta redovisas inte i sin helhet är. När det gäller projektarbetet kunde man konstatera några tendenser som jag försöker sammanfatta: Endaste ett fåtal skolor verkar ha hittat sina former för att organisera arbetet. Fortfarande finns rätt mycket osäkerhet om hur moment som informationssökning och bibliotekshandledning ska integreras i kursen. På vissa skolor upplevs att biblioteket delvis står utanför själva arbetsprocessen, både vad gäller informationsspridning och planering. På skolor där man genomför miniprojekt för att träna eleverna i arbetssättet erbjuds en möjlighet att integrera någon form av genomgång i informationssökning.

5 Några bibliotek har prövat att erbjuda drop-in för handledning och hjälp. Intresset från eleverna har varit lite svagt. Eftersom projektarbetet ska vara kopplat till karaktärsämnena är det stora skillnader mellan olika program vilken typ av projektarbeten som genomförs. På skolor där många av eleverna gör praktiska projekt kan det vara svårt att se vad som är vettigt att göra från bibliotekets sida och projektarbetet blir en kurs som egentligen inte involverar biblioteket. Gunnel Larsson på Vretaskolan som arbetar 50 % som svensklärare, 50 % som bibliotekarie berättade hur hon hanterar sin roll bland alla praktiska projekt. Eftersom alla projektarbeten ska innehålla en dokumentation med bakgrundsbeskrivning och kanske även teorianknytning, kan man inrikta sig på detta moment som också kan innebära någon form av informationssökning för eleven. Gunnel har koncentrerat sig på att hjälpa eleverna med hur en bra dokumentation ska se ut och stimulera dem till en god teorianknytning i dokumentationen. Vårdskolorna verkar ha haft lättast hittat former som fungerar. Där har man ju också en större vana vid probleminriktat arbetssätt sedan tidigare. Både från Thapperska och Birgittaskolan rapporterades om goda exempel på genomförande av projektarbetet med bibliotekarien som en integrerad resurs. På båda skolorna har eleverna en viss tid schemalagd varje vecka som ägnas åt projektarbete. Agneta på Thapperska träffar handledarna regelbundet och har deltagit som medbedömare. Ella på Birgittaskolan deltar i planering och i diskussioner kring problem och avgränsningar med eleverna. Referensgrupp Vi utsåg en referensgrupp som ska fungera som bollplank för mig i arbetet gentemot gymnasiebiblioteken. Referensgruppen består av följande personer: Ann Wågman, Carlsund utbildningscentrum Agneta Blomgren, Tapperska gymnasiet Lena Carlsson-Fogelberg, Katedralskolan alt. någon annan ur samverkansgruppen Anders Sköld, TUC Ingelsta gymnasiet Marianne Auby-Huddén, Nyströmska skolan Angelägna frågor att arbeta med framöver Att integrera biblioteket i undervisningen lärande och informationssökning, den pedagogiska bibliotekarierollen Läs- och skrivsvårigheter Mediehantering för gymnasiebibliotek Studieresa Vi beslutade att genomföra en inspirations- och studieresa senare i vår för att besöka spännande bibliotek förslagsvis i Skåne-regionen. Elisabeth Håkansson, bibliotekskonsulent på regionbibliotek Skåne har redan bidragit med några förslag. Det blir referensgruppens första uppdrag att, tillsammans med mig, planera denna resa.

6 Biblioteket som stöd för vuxnas lärande Länsbibliotek Östergötland har som en av sju regioner i landet fått bidrag från Statens kulturråd för att utveckla folkbibliotekets roll i vuxnas lärande. Projektet beräknas pågå i tre år och har ytterst som syfte att stärka bibliotekets funktion som ett stöd för vuxnas lärande. Tonvikt i projektet ligger på metodutveckling. Inom ramen för projektet ska bland annat prövas olika former av användarutbildning och utbildning av bibliotekspersonal. Följande öppna frågeställningar bär vi med oss in i projektet: Hur blir biblioteken en aktiv del av den infrastruktur som ska ge stöd för vuxnas lärande? Vilka insatser krävs lokalt, regionalt och nationellt för att främja en positiv utveckling? Hur kan bibliotek på bästa sätt möta den vuxenstuderandes behov och önskemål? Har folkbibliotekarien någon roll i lärandet utöver medie- och informationsförsörjning? Vad innebär en handledande bibliotekarieroll? På vilket sätt kan denna utvecklas och stödjas genom kompetensutveckling? Vi betraktar gymnasiebibliotekarierna som en mycket värdefull resurs för folkbibliotekens strävan mot en mer pedagogisk roll. Gymnasiebibliotekarierna kommer också att kunna delta i den kompetensutveckling som blir en viktig del av projektet. Läs mer om projektet på vår webbsida: Från Information till kunskap kurs för gymnasielärare och bibliotekarier Som ett samarbete mellan historieämnet vid Linköpings universitet, gymnasieskolorna i Linköping och Bildningsnämnden utvecklas just nu en kurs med syfte att förmedla metodiska redskap som underlättar bearbetning av information till kunskap. Häri ingår problematisering som metod, källkritiska redskap, tolkning och bearbetning. Dessutom ska kursen förmedla insikter i och kunskap om handledning av individer eller grupper som pedagogisk metod. Jag medverkar i utvecklingsgruppen bestående av lärare och skolledare från gymnasiet, samt Björn Horgby, lärare från Linköpings universitet. Kursen består av en A-kurs och en fristående fördjupande B-kurs, båda på vardera 5 poäng. Kursen riktar sig främst till gymnasielärare och skolbibliotekarier samt till andra grupper som har liknande behov av att använda metodiska redskap för att omvandla information till kunskap. Kursen kommer att erbjudas i ordinarie kursutbud med start hösten 2003 och vara öppen för alla. Troligtvis kommer anställda i Linköpings kommun beredas viss förtur i första kursomgången eftersom kommunen deltagit i utvecklingen. Kursdeltagarna kan antingen arbeta individuellt eller i grupp. Det är till exempel möjligt för ett lärarlag eller delar av ett lärarlag att delta tillsammans i kursen. Nästan möte Nästa möte i gruppen blir i september på Nyströmska skolan i Söderköping. Vid pennan Anne Hederén

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för gymnasienätverket 201000520

Anteckningar från arbetsmöte för gymnasienätverket 201000520 Anteckningar från arbetsmöte för gymnasienätverket 201000520 Deltog Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland (antecknade) Cecilia Ekdahl Valdo, Kungsgårdsgymnasiet, Norrköping Karin Odelblad, Komvux Norrköping

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst 1 Byggprogrammet gymnasiet Norrköping 328600 2 Byggprogrammet gymnasium Linköping 317100 3 Naturvetenskapsprogrammet

Läs mer

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information

Verksamhet Länsbibliotekets verksamhet kan sammanfattas inom tre huvudområden: Kompletterande medieförsörjning Verksamhetsutveckling Information Länsbibliotek Östergötland Verksamhetsplan 2003 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling

Kungliga biblioteket, Avdelningen för nationell samverkan, Enheten för samordning och utveckling Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Även om ni inte har ett skolbibliotek är det några frågor som bör besvaras. Uppe i högra hörnet i enkäten finns en knapp där du kan gå in

Läs mer

Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik!

Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Hej! Välkommen till Sveriges officiella skolbiblioteksstatistik! Uppe i högra hörnet i enkäten finns en knapp där du kan gå in och ändra e-postadressen om du inte är rätt kontaktperson. Där ser du också

Läs mer

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003

Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbibliotek Östergötland - årsredovisning 2003 Länsbiblioteket har sina lokaler i Linköpings nya stadsbibliotek, Östgötagatan 5, Linköping. Uppdrag Länsbiblioteket är en regional kulturinstitution med

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Arbetsplan för biblioteket

Arbetsplan för biblioteket Manual Kapitel 3 Styrdokument, Policydokument Datum: 2013-02-12 Revision: 0 Godkännande: Raymond Vaske Sida: 1(5) Arbetsplan för biblioteket VISION Målet är ett gymnasiebibliotek med en tydlig pedagogisk

Läs mer

Verksamhetsplan 2004

Verksamhetsplan 2004 Verksamhetsplan 2004 Vision Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland skall arbeta för en

Läs mer

Plan för skolbiblioteksutveckling

Plan för skolbiblioteksutveckling Plan för skolbiblioteksutveckling 2019-2022 Bun 2018/230 Sofia Malmberg 2018-08-23 1 (9) Innehåll 1. INLEDNING... 2 1.1. Framgångsrikt arbete med skolbibliotek som en del av skolans pedagogiska verksamhet...

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Bilagor Tabell : Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Östergötlands län med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: De program i Östergötlands län som ger

Läs mer

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V)

Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Sida 1 av 5 55 Diarienr: KS-2018/00161 Interpellation: Bibliotekarier ökar elevernas läsförmåga och digitala kompetens - Elisabeth Zackrisson (V) Beslut Efter ytterligare inlägg av Elisabeth Zachrisson,

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Regional biblioteksplan Kalmar län

Regional biblioteksplan Kalmar län Regional biblioteksplan Kalmar län 2017-2021 Inledning De regionala biblioteken har sitt ursprung i centralbiblioteken som bildades på 1930-talet för att stödja kommunernas folkbibliotek. Centralbiblioteken

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

Biblioteksplan 2015-2016

Biblioteksplan 2015-2016 Biblioteksplan 2015-2016 Ödeshögs kommun Bilaga. Läsfrämjandeplan 2015-2016 Gunilla Christensen BIBLIOTEKSANSVARIG Bibliotekslagen 2013:801 (ersätter tidigare lag 1996:1596) 1 Denna lag innehåller bestämmelser

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare där olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel.

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare där olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel. Bilagor Tabell 1: Programmen i Östergötland som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Östergötland med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: Programmen i Östergötland som ger jobb Tabell

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 1 Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 Bakgrund Riksdagen har beslutat att bibliotekslagen utökas med tillägget att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET 1. Finns det en biblioteksplan i din kommun? 2. Ingår skolbiblioteksverksamheten i planen? 3. Hur lyder texten om kommunens skolbiblioteksverksamhet? Sedan var frågan Hur

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002

LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 LÄNSBIBLIOTEK ÖSTERGÖTLAND VERKSAMHETSPLAN 2002 VISION Länsbibliotek Östergötland skall stimulera biblioteksutvecklingen så att östgötabiblioteken kan mäta sig med de bästa i landet. Länsbibliotek Östergötland

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

1 (12) Biblioteksplan Vetlanda här växer människor och företag

1 (12) Biblioteksplan Vetlanda här växer människor och företag 1 (12) Biblioteksplan 2015-2019 Vetlanda här växer människor och företag 2 Biblioteksplan 2015-2019 Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 204) Gäller för: Kultur- och fritidsnämnden,

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

Regional biblioteksplan

Regional biblioteksplan TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (1) Bildnings- och kulturförvaltningen Datum 2017-01-30 Diarienummer KN160098 Kulturnämnden Regional biblioteksplan 2017-2021 Förslag till beslut 1. Kulturnämnden beslutar att godkänna

Läs mer

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken ett regionalt samarbete Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken i siffror (2014) 459 652 invånare (Linköping, Norrköping,

Läs mer

Bemanna skolbiblioteken. Ett verktyg för skolutveckling

Bemanna skolbiblioteken. Ett verktyg för skolutveckling Bemanna skolbiblioteken Ett verktyg för skolutveckling 1 2 ã Nationella Skolbiblioteksgruppen ISBN 91-975027-3-1, april 2004 Omslagsbild: Linnéa Funke, 12 år Räcker det inte med en samling böcker?...5

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som skall ge en överblick över bibliotekens verksamheter och ansvarsfördelningar i

Läs mer

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola 2016-2018 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att ange riktlinjer för skolbiblioteksverksamheten på Almunge skola och på så sätt vara

Läs mer

öten ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord Biblioteksplan Kramfors kommun 2008-2011 www.biblioteken.kramfors.

öten ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord Biblioteksplan Kramfors kommun 2008-2011 www.biblioteken.kramfors. lust kunskap möten ord lust k öten ord lust kunskap möten kunskap möten ord lust kuns ord lust kunskap möten ord lust kunskap möten ord lust k öten ord lust kunskap möten kunskap möten ord lust kuns ord

Läs mer

Nu lyfter vi skolbiblioteken! Skolbibliotekarielyftet Alvesta 18 juni 2012

Nu lyfter vi skolbiblioteken! Skolbibliotekarielyftet Alvesta 18 juni 2012 Nu lyfter vi skolbiblioteken! Skolbibliotekarielyftet Alvesta 18 juni 2012 18 juni 2012 Kl. 10-11.15 Vad kan väl en skolbibliotekarie? Kl. 11.20 12.00 Madeleine Hjort, NSG Lunch 18 juni 2012 Kl. 13. 10

Läs mer

För skarpare skolbibliotek i Östergötland

För skarpare skolbibliotek i Östergötland För skarpare skolbibliotek i Östergötland Rolf Holm och Kerstin Olsson Textbearbetning och foto: Mona Önnestam Biblioteken i Östergötland publicerar Nr 1 2003 1 Innehåll Att klara sig själv är ingen bra

Läs mer

inom förskola, grundskola, särskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola i Karlshamns kommun

inom förskola, grundskola, särskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola i Karlshamns kommun En helhetssyn på SKOLBIBLIOTEK inom förskola, grundskola, särskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola i Karlshamns kommun Karlshamns Kommun Utbildningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-813

Läs mer

Biblioteksplan 2009-2012

Biblioteksplan 2009-2012 Biblioteksplan 2009-2012 1 Bakgrund och Syfte...utgår från invånarnas behov av biblioteksservice...ta tillvara de resurser som finns, skapa beredskap för framtidens krav och stimulera till utveckling 2

Läs mer

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030.

Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Protokoll från medlemsmöte med Sveriges länsbibliotekarier 20131030. Närvarande: Anna Lindqvist, Gävleborg, Kerstin Olsson, Östergötland, Malin Ögland, Stockholm, Maria Törnfeldt, Dalarna, Katinka Borg,

Läs mer

Enkätundersökning av skolbiblioteksverksamheten på grundskolorna i Lunds kommun vårterminen 2012.

Enkätundersökning av skolbiblioteksverksamheten på grundskolorna i Lunds kommun vårterminen 2012. Enkätundersökning av skolbiblioteksverksamheten på grundskolorna i Lunds kommun vårterminen. Inledning För att kunna utvärdera och utveckla verksamheten på skolbiblioteken i kommunen har vi genomfört en

Läs mer

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13

Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Bilaga 2 35/11 PROJEKTPLAN VER 1.0 1 (4) 2010-09-13 Projektplan för samverkan mellan Länsbibliotek Sörmland, Länsbibliotek Västmanland, Länsbiblioteket i Örebro län och Regionbibliotek Stockholm Bakgrund

Läs mer

Biblioteksplan för Timrå kommun

Biblioteksplan för Timrå kommun Biblioteksplan för Timrå kommun 2016-2021 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Biblioteksorganisation i Timrå kommun 3. Kopplingar till lagstiftning och regionala dokument på kultur- och biblioteksområdet

Läs mer

Biblioteksplan fo r Tyreso kommun 2015-2019

Biblioteksplan fo r Tyreso kommun 2015-2019 Biblioteksplan fo r Tyreso kommun 2015-2019 1. Inledning Biblioteksplanen är ett styrdokument för strategisk och långsiktig utveckling av biblioteksverksamheterna i Tyresö kommun. Denna plan har antagits

Läs mer

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 1 2 TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 3 Innehåll Målsättning... 5 Policy... 5 Vad är talböcker och vad är ljudböcker?... 5 Talboksverksamheten på Gotland... 6 Ansvarsfördelning... 6 Från förskola

Läs mer

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29

Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Digital delaktighet - Vilken roll har biblioteket? Anne Hederén & Sofia Larsson Jönköping 2010-09-29 Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017

B H Ä R N Ö S A N D S B I B L I O T E K S P L A N 2015 2017 B H Ä R N Ö S A N D S BIBLIOTEKSPLAN 2015 2017 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 2 Vision 1.1 Biblioteken i Härnösand 3 Folkbiblioteket 3.1 Utvecklingsområden 3.2 Bibliotek för alla 3.3 Bibliotek av högsta

Läs mer

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan

Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Bibliotek och folkbildning samarbetar för att motverka digitala klyftan Det är bra för hjärnan att lära sig internet, man kanske lever längre då. Gun 77 år Anne Hederén Länsbibliotek Östergötland Lasse

Läs mer

Handlingsplan för skolbibliotek

Handlingsplan för skolbibliotek Handlingsplan för skolbibliotek - gymnasiet Annevie Robertsson 2014-08-15 Bakgrund En handlingsplan är ett dokument som förklarar bibliotekens funktioner och framtida visioner. Det behövs för att skapa

Läs mer

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv.

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv. Biblioteksplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28, 79 Inledning Biblioteket som en dammig boksamling har försvunnit. Idag ser bibliotekstjänsterna helt annorlunda ut. Förväntningarna på

Läs mer

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011 Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan läsåret 2010-2011 1 Biblioteks- och läsutvecklingsplan samt IT Övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteket Skolbiblioteket ska hjälpa eleverna: att utveckla

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun

Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Biblioteksplan 2012-2014 Bräcke kommun Innehåll 1 Bibliotekens lagrum 2 Vision för biblioteksverksamheten 2012-2014 3 Kommunens biblioteksstruktur 4 Bibliotekets uppdrag 4.1 Ett centrum för litteratur,

Läs mer

Bibliotekschefsmöte 3 mars 2010

Bibliotekschefsmöte 3 mars 2010 1 Bibliotekschefsmöte 3 mars 2010 Närvarande: Peter Åström (fm), Marie Sääf, Anneli Friberg, Marie Drejstam (em), Birgitta Hjerpe, Helena Agnemar, Lena Johansson, Marie Eriksson, Rolf Holm, Annika Holmén,

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Minnesanteckningar från arbetsmöte för gymnasiebibliotek 11 oktober 2005

Minnesanteckningar från arbetsmöte för gymnasiebibliotek 11 oktober 2005 Minnesanteckningar från arbetsmöte för gymnasiebibliotek 11 oktober 2005 Närvarande: Stefania Hansson, Ebersteinska gymnasiet Agneta Blomgren, Ebersteinska gymnasiet Liselott Anneflod, Kungsgårdsgymnasiet

Läs mer

Skolbibliotekarie lyftet

Skolbibliotekarie lyftet Skolbibliotekarie lyftet Rätt kompetens i skolbiblioteket? kartläggning av kompetens och kompetensutvecklingsbehov hos skolbibliotekspersonal av Inga Andersson projektledare, Skolbibliotekarielyftet Rätt

Läs mer

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5)

Biblioteksplan. KFTN och BUN 1(5) 1(5) Biblioteksplan Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KFT 2019/19 Kommunfullmäktige 2019-02-26 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Policy KFTN och BUN 2019-2022 Revideringsansvarig

Läs mer

Biblioteksplan för Linköpings kommun 2014-2018

Biblioteksplan för Linköpings kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Linköpings kommun 2014-2018 Linköpings kommun Linköpings kommun linkoping.se linkoping.se Innehåll Biblioteksplan för Linköpings kommun 3 Biblioteken i Linköping 4 Linköpings stadsbibliotek

Läs mer

1. INLEDNING. Denna biblioteksplan ersätter biblioteksplanen från Den innehåller även Bibliotek Familjen Helsingborgs vision.

1. INLEDNING. Denna biblioteksplan ersätter biblioteksplanen från Den innehåller även Bibliotek Familjen Helsingborgs vision. 1. INLEDNING Enligt bibliotekslagen ska alla kommuner anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. I denna plan ska folkbiblioteksverksamheten som styrs av bibliotekslagen och skolbiblioteksverksamheten

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Biblioteksplan för Lerums kommun

Biblioteksplan för Lerums kommun 2016-03-17 Innehåll 1 Inledning 5 2 Bakgrund 6 2.1 Bibliotekets roll i samhället... 6 2.2 Folkbiblioteken i kommunen - Lerums bibliotek... 6 2.3 Skolbibliotek... 6 2.4 Organisation skolbibliotek... 7

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

PLAN. Biblioteksplan

PLAN. Biblioteksplan PLAN Biblioteksplan 1 Styrdokument Handlingstyp: Biblioteksplan Diarienummer: KS/2015:92 Beslutas av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2016-03-21, 26 Dokumentansvarig: Lärandesektionen Revideras:

Läs mer

Biblioteksplan för biblioteken i Ale kommun

Biblioteksplan för biblioteken i Ale kommun Biblioteksplan för biblioteken i Ale kommun 2018-2021 Antagen i utbildningsnämnden 2017-12-06 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2017-12-07 Ersätter biblioteksplan 2008-2012 Dnr UKN0034/05 Innehåll Bakgrund,

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Biblioteksplan för Filipstads kommun 2015-2018

Biblioteksplan för Filipstads kommun 2015-2018 Biblioteksplan för Filipstads kommun 2015-2018 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING SYFTE OCH UPPDRAG... 1 BIBLIOTEKEN I FILIPSTAD... 2 Verksamheten idag... 3 BIBLIOTEK VÄRMLAND... 5 PRIORITERADE OMRÅDEN... 6 Barn och

Läs mer

Biblioteksplan. Älvdalens kommun 2015-2016

Biblioteksplan. Älvdalens kommun 2015-2016 Biblioteksplan Älvdalens kommun 2015-2016 Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-14 110 1 Innehållsförteckning: Inledning och syfte s 3 Kommunens övergripande mål s 3 Styrdokument s 4 Definition av begreppen

Läs mer

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete.

Kommunens ledord koncerntanke och kommunikation genomsyrar biblioteksverksamheten genom samarbeten, delaktighet och utåtriktat arbete. BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN INLEDNING Folkbiblioteken är en lagstadgad verksamhet som är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Den 1 januari 2014 träder den nya bibliotekslagen i kraft.

Läs mer

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107

Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Biblioteket som kulturhus - en utvecklingsväg för folkbiblioteken? Kristina Elding 141107 Detta tänkte jag prata om: Om Kultur Skåne och våra kulturpolitiska mål Varför biblioteket som kulturhus - bakgrund

Läs mer

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder

Tumba Gymnasium. Skolan erbjuder Tumba Gymnasium Skolan erbjuder Högskoleförbredande program: Ekonomiprogrammet - inriktningarna Ekonomi och Juridik Estetiska programmet - inriktningarna Estetik & media, Musik och Bild- & formgivning

Läs mer

Biblioteksplan för Hofors kommun 2009-2011

Biblioteksplan för Hofors kommun 2009-2011 Biblioteksplan för Hofors kommun 2009-2011 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2009-06-16 1/10 Innehållsförteckning BAKGRUND OCH SYFTE 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 Folkbiblioteksverksamheten 3 Skolbiblioteksverksamheten

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek

Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Samgående med SELMA-projektet vad innebär det för Kristinehamns bibliotek Bakgrund Samarbetet mellan biblioteken i Värmland sträcker sig tillbaka till 2003 då samverkansprojektet Bibliotek Värmland (BV)

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017 2020 Vellinge.se Inledning Bakgrund och syfte Bakgrunden är Bibliotekslagen 1996 7a slår fast att kommuner och landsting ska anta planer för biblioteksverksamheterna. Biblioteksplanens

Läs mer

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut:

Nämndens för kultur, utbildning och friluftsverksamhet beslut: Nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2011-06-01 KUS-KN10-180 35 Samverkan mellan länsbiblioteken i Sörmland, Västmanland, Örebro och Stockholms län Nämndens för

Läs mer

Skolbibliotek. Informationsblad

Skolbibliotek. Informationsblad Informationsblad 2011-09-30 1 (8) Skolbibliotek Den 1 juli 2011 ändrades bestämmelserna för skolbibliotek. Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar de nya bestämmelserna och vilka krav myndigheten

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35 Datum Sida 2016-01-20 1 (5) Biblioteksplan för Sunne kommun 2016-2019 KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21, 35 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015

BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015 BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015 Biblioteksplan för Svedala kommun 2012 2015 Svedala kommuns biblioteksplan är ett politiskt styrdokument som anger riktning och ramar för den övergripande utvecklingen av folk-

Läs mer

Information- Slutrapport kollegialt lärande

Information- Slutrapport kollegialt lärande Bengt Larsson - unbl01 E-post: bengt.larsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-08-13 Dnr: 2012/530-BaUN-027 Barn- och ungdomsnämnden Information- Slutrapport kollegialt lärande Ärendebeskrivning

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för gymnasiebibliotek 2010 10 15

Minnesanteckningar från nätverksmöte för gymnasiebibliotek 2010 10 15 Minnesanteckningar från nätverksmöte för gymnasiebibliotek 2010 10 15 Deltog Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland Marianne Auby Huddén, Nyströmska skolans bibliotek Cecilia Ekdahl Valdo, Kungsgårdsgymnasiet

Läs mer

Ansökan för samverkansprojektet "Bibliotek Värmland med låntagaren i centrum"

Ansökan för samverkansprojektet Bibliotek Värmland med låntagaren i centrum Ansökan för samverkansprojektet "Bibliotek Värmland med låntagaren i centrum" (En politik för tillväxt och livskraft i hela landet 2001/2002:4) Alla offentliga bibliotek i Värmland kan samverka Länsbiblioteket

Läs mer

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen.

Måldokument Följande dokument har använts vid framtagandet av biblioteksplanen. Bibliotekslagen slår fast att alla kommuner skall upprätta biblioteksplaner för samtliga verksamheter inom biblioteksområdet. Den är ett strategiskt dokument som beskriver verksamheterna och dess framtida

Läs mer

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230

Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014. Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 Biblioteksplan för Norrköpings kommun 2012 2014 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2012 03 21 KFN 2011/0230 (Omslaget- baksida) Norrköpings bibliotek Visionen för 2030 Det goda livet säger att Norrköping

Läs mer

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3

Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Birgitta Winlöf 2005-12-21 023-837 38 Vuxnas lärande och folkbibliotek rapport år 3 Projektets övergripande syften har varit: Förbättra bibliotekens möjligheter att bidra till den regionala viljan att

Läs mer

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor.

Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Handlingsplan i bibliotekskunskap för Nybro Kommuns skolor. Bakgrund I april 2005 godkände PKN (Primär Kommunala Nämnden) en grundplan för informationskompetens som ska gälla i alla Kalmar läns skolorna.

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential.

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Så skapar du ett Skolbibliotek i världsklass! DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Vad är ett Skolbibliotek i världsklass? Ett välfungerande skolbibliotek är aldrig ett tyst ställe.

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Samverkansplan mellan folkbibliotek och skolbibliotek på grundskolan

Samverkansplan mellan folkbibliotek och skolbibliotek på grundskolan Samverkansplan mellan folkbibliotek och skolbibliotek på grundskolan 2011-06-21 Innehållsförteckning INLEDNING...2 1 STYRANDE DOKUMENT...3-4 1.1 Folkbibliotekets verksamhet...3-4 1.2 Skolbibliotekets verksamhet...3-4

Läs mer

Biblioteksplan. Ydre kommun. Skolbiblioteksplan med handlingsplan. Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263

Biblioteksplan. Ydre kommun. Skolbiblioteksplan med handlingsplan. Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263 Biblioteksplan Ydre kommun 2015 2018 Skolbiblioteksplan med handlingsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263 Biblioteksplan, Ydre kommunbibliotek 2015 2018 Bakgrund:

Läs mer

Projektmaterial. Hellidens folkhögskola

Projektmaterial. Hellidens folkhögskola Projektmaterial DEN KREATIVA PROCESSEN Hellidens folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net Rapport till

Läs mer