Minnesanteckningar från arbetsmöte för gymnasiebibliotek 11 oktober 2005

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från arbetsmöte för gymnasiebibliotek 11 oktober 2005"

Transkript

1 Minnesanteckningar från arbetsmöte för gymnasiebibliotek 11 oktober 2005 Närvarande: Stefania Hansson, Ebersteinska gymnasiet Agneta Blomgren, Ebersteinska gymnasiet Liselott Anneflod, Kungsgårdsgymnasiet Marianne Auby Huddén, Nyströmska skolan Elisabeth Cserhalmi, De Geergymnasiet Ella Fronczak, Birgitta/Elsa Brändströms skola Karin Green, Folkungaskolans bibliotek Margareta Hägerström, Komvux Rosita Johansson, Anders Ljungstedts Gymnasium Yvonne Jonsson, Himmelstalundsgymnasiet Sonja Landkvist, Berzeliusskolan Karin Odelblad, Komvux Agnetha Sandström, Carlsund utbildningscentrum Helena Svensson, Platengymnasiet Margareta Törnvall, Bergska skolan Ann Wågman, Carlsund utbildningscentrum Charlott Westerlund, Anders Ljungstedts Gymnasium Per Ödman, Hagagymnasiet Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland Ebersteinska gymnasiet Ebersteinska gymnasiet är en mycket utspridd skola, belägen i flera fastigheter. Skolan erbjuder ett brett utbud av program: Byggprogrammet, Elprogrammet, Energiprogrammet, Fordonsprogrammet, Industriteknikerprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet samt en engelskspråkig variant av detsamma, Natur och Samhällsprogrammet, Omvårdnadsprogrammet och Teknikprogrammet. Av dessa är det de yrkesinriktade programmen bygg och fordon som växer mest. Skolan har just genomgått en stor förändring i och med sammanslagningen med Thapperska skolan Skolan har i år elever. Personalen uppgår till 170 personer. I biblioteket finns två heltids bibliotekarietjänster efter sammanslagningen av de båda skolorna. En assistenttjänst (på 25 %) som delades med De Geer-gymnasiet har precis dragits in. Biblioteket har byggts ut i två omgångar under de senaste åren, dels 2002 och dels under 2005 för att få plats med alla böcker från biblioteket på Thapperska. Biblioteket är beläget i två plan. På det övre planet finns facklitteratur, datorer och tidskrifter. Det nedre planet innehåller enbart skönlitteratur. Där kan man också sitta i lugn och ro och studera. I denna lokal brukar Agneta och Stefania erbjuda klasserna bokinformation på lektionstid. Det har pågått sedan i våras och varit mycket uppskattat. Oftast är det under svensklektionerna klasserna kommer. De brukar prata om både nyare och äldre titlar utan något speciellt tema om inte läraren har önskemål det.

2 Biblioteket använder datasystemet mikromarc och har just tagit utlåningsmodulen i bruk. Man har hittat en smart lösning för att slippa tilldela eleverna lånekort, alla elever lånar istället med hjälp av sitt elevkonto. Blockeringsprogram Med hjälp av ett program för att blockera adresser har man stängt av chatt och communities som Lunarstorm, Snuttis, Play a head på datorerna i biblioteket. Agneta sköter detta själv. Eleverna har tillgång till datorer där inga blockeringar förekommer precis utanför biblioteket. Vi förde en diskussion om behovet av att blockera webbplatser för att styra elevers datoranvändning vid vissa datorer. Programmen har funnits länge på marknaden. Några programvaror som nämndes var: Surfcontrol, Browsecontrol, Surfwatch, Om filtrerings och blockeringsprogram kan man läsa t ex på följande adresser (Observera att de är gamla): Artikel från Datorn i utbildningen: Artikel från Aftonbladet: OBS! Detta är en utvikningsruta När jag surfade runt för att hitta något mer aktuellt om blockeringsprogrammen (och alltså misslyckades ) snubblade jag in på Medierådets webbplats som var ny för mig. Här finns en hel del om säkerhet, barn och ungdomars användning av nätet, upphovsrätt etc. Medierådets formella namn är Rådet mot skadliga våldsskildringar och det inrättades 1990 som en kommitté (U 1990:03) under dåvarande Utbildningsdepartementet. Numera lyder rådet under Utbildnings- och kulturdepartementet. Se : Så måste jag bara slå ett slag för tidskriften Datorn i utbildningen ( ) som varit ett av mina husorgan sedan ITiStiden. De flesta av er känner säkert till den, men kanske har den fallit i oförtjänt glömska nu när det inte längre är inne med IT. Datorn i Utbildningen är en tidskrift för lärare av lärare (och lika mycket för bibliotekarier förstås). Den speglar användningen av datorer i skolan från grundskolans låg- och mellanstadium upp till universitet och högskola. Tidningen kommer ut åtta gånger om året, fyra per termin och vill tjäna som en inspirationskälla och ett fortbildningsmaterial. Här finns ofta artiklar om informationssökning och lärande. Tidningen har ett omfattande artikelarkiv fritt tillgängligt på nätet. Läs t ex Nils Fagerbergs artikel från nr : Frustration i klassrummet att surfa och inte hitta Grundprenumeration kostar 350 kr/år 1 skollicens med 5 prenumerationer á 1050 kr 1 skollicens med 10 prenumerationer á 1750 kr En skollicens kan vara ett sätt att få fler intresserade av frågorna.

3 Bibliotekens roll i lärandet - Gemensamma mål för arbetet med informationskompetens? Vid förra arbetsmötet fick referensgruppen i uppdrag att diskutera vidare kring de målförslag som arbetats fram i Stockholms län, se: Utgångspunkt är förslaget till mål som elever ska ha uppnått i slutet av gymnasieskolans tredje år: Känna till de vanligaste informationskällorna; bibliotek, myndigheter, arkiv museer mm. Likaså forskare, specialister och andra muntliga källor, samt böcker, tidskrifter, databaser, Internet mm. Kunna avgränsa ämnet och göra en relevant problemformulering. Kunna använda några viktiga sökverktyg. Kunna använda en sökstrategi. Känna till offentlighetsprincipen, sekretesslagen, datalagen och upphovsrätten m.fl. Använda ett analytiskt tänkande; kritiskt kunna granska och jämföra fakta från olika texter och källor. Referensgruppen redovisade vilka resonemang som förts: Går det att bryta ut gymnasieskolan? Här har referensgruppen ansett att det är nödvändigt att avgränsa ett ev. regionalt arbetet till gymnasieskolan. I Stockholm har målarbetet genomförts i kommunikation mellan olika biblioteksformer och verkar i första steget varit enbart en intern diskussion som främst har syftat till att öka kommunikationen mellan dessa biblioteksformer. Referensgruppen har sett det som att mål av detta slag framförallt ger en möjlighet att kommunicera utåt kanske med utbildningsförvaltning, men framförallt med skolledning och lärare. Om nätverket för gymnasiebiblioteken kan enas om gemensamma mål kan dessa användas som förslag till lokala mål på länets gymnasieskolor. Finns det en risk att arbetet med informationskompetens hamnar ännu mer mellan stolarna om man hävdar specifika mål för det? Syftet med målarbetet är att ge verktyg för att kommunicera kring informationssökning och informationskompetens på skolan. Det är inte meningen att det ska vara bibliotekets uppgift att eleverna tillägnar sig kunskapen, utan man måste föra ett resonemang om var och hur det kan komma in i olika ämnen och kurser. Lokala mål är ett komplement och precisering av kursmålen. Gemensamma mål kräver gemensamma tolkningar. Ska vi ha gemensamma mål måste vi ha liknande tolkningar av vad som avses. Det är nödvändigt att konkretisera målen, både för oss själva och för att kunna kommunicera och förklara dem utåt. Målen behöver omformuleras, förtydligas och preciseras genom att-satser. Därefter följde en gruppdiskussion. Här är en sammanfattning av vad som rapporterades från gruppdiskussionerna: -Bra att vi diskuterar fram gemensamma mål. Det kan ge större tyngd och vara lättare att driva lokalt om vi har kommit överens gemensamt i länet. Detta kan vara ett stöddokument.

4 -Viktigt att vi definierar vad vi lägger i i begreppen eftersom vi kan lägga in olika innebörder. Inte minst gäller detta lärare och bibliotekarier. -Viktigt att vi har ett processtänkande. Ett mål skulle kunna formuleras som: - kunna använda informationssökning i en lärprocess Med underliggande preciseringar: - avgränsa ämnet och göra en relevant problemformulering - kunna använda en sökstrategi - etc -Formuleringen känna till är lite vag och behöver ändras till kunskap om. -Hur kommunicerar vi målen gentemot eleverna? Samtliga grupper var positiva till att få fram gemensamma mål. Konkretisering och ev. omformulering hann inte någon av grupperna med. Det uppdrogs åt referensgruppen att arbeta vidare med detta. Just nu utarbetas förslag till nya kursplaner för gymnasieskolan. Det är viktigt att stämma av vad som händer där med perspektiven kring informationskompetens i framtida nationella kursmål. Se vidare under Övriga frågor. Att arbeta med lärplattform. Presentation av plattformen Fronter En lärplattform är ett administrativt verktyg som också fungerar som en publiceringskanal och arbetsplats för personal, föräldrar och elever. En lärplattform är webbaserad vilket innebär att den är åtkomlig överallt där det finns en internetförbindelse. Några av länets kommun har beslutat att använda sig av lärplattformen Fronter i den kommunala vuxenutbildningen och/eller gymnasieutbildningen. Klart är att Linköping, Motala, Söderköping och Åtvidaberg har upphandlat Fronter. Fronter är organiserad som ett hus med olika våningskorridorer. Här finns administrativa korridorer för personalinformation, pedagogiska korridorer där skolarbeten hanteras för elever, lärare och föräldrar. När man loggar in i Fronter så hamnar man på sin egen startsida. Dit styrs all information som riktas till just den personen. Man kan även gå in i dem rum man är behörig till och titta på meddelande tavlor, kalendrar etc. Elever kan: - arbeta tillsammans på webben - skapa grupparbeten genom att skriva i samma dokument - utväxla information med länkar till andra platser på webben - skicka meddelanden till varandra - dela erfarenheter och åsikter - använda portfolioverktyget som ett stöd i studierna. Lärare kan: - publicera meddelanden till studenter och kollegor - publicera kursplaner, tider för möten, föreläsningar och andra dokument som skall vara tillgängliga - skapa utvärderingar och tester som kan rättas automatiskt - alltid ha uppdaterad information om studenter - följa upp studenternas portfolio

5 - man slipper kurskommunikation via e-post med bifogade filer. - allt kursmaterial finns samlat på ett ställe Biblioteket kan: - marknadsföra sig - lägga ut nyheter om verksamheten - skapa sökstöd / tillgängliggöra informationskällor / länkar för enskilda kurser - kommunicera med lärare och elever - skapa och genomföra kurser Föräldrarna kan ges ett särskilt rum på varje skolenhet eller kurs. Det samma gäller biblioteket. Eftersom alla lärare och elever styrs in i plattformen är det viktigt att biblioteket använder denna ytterligare exponeringsyta som ett komplement till den egna hemsidan. Den största fördelen är möjligheten att tillgängliggöra informationskällor och sökstöd som är anpassade till enskilda ämnen och kurser där all annan kursinformation finns. Om man sedan väljer att länka till biblioteksinfo. på webben från kurs- och ämnessidorna i plattformen eller vill lägga in informationen direkt i lärplattformen är mer en fråga om vilken miljö man vill arbeta i. Det ges också stora möjligheter att kommunicera via plattformen. I Åtvidaberg har gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen just börjat ta lärplattformen i bruk. Där arbetar vi med att integrera biblioteksinformation från både gymnasiebibliotek och kommunbibliotek. I lärplattformen i Åtvidaberg utformas dels ett särskilt biblioteksrum med allmän info om biblioteket, dels utformas en sida som kallas Dina biblioteksresurser som kan anpassas till de enskilda kurserna efter behov. Sidan Dina biblioteksresurser kan vara tillgänglig från alla kurser som har behov av biblioteksstöd. Möjligheterna att skapa biblioteksstöd i en lärplattform är stora och det handlar mycket om att låta kreativiteten och fantasin få spelrum. I Åtvidaberg har vi bara börjat. I högskolevärlden är ju lärplattformar mycket vanligt förekommande, inte minst vid distansstudier, och på många håll används de av biblioteken, främst som plattformen är tänkt i första hand - för att genomföra och administrera kurser. På Chalmers används lärplattformen Fronter för kurser i informationskompetens som då kan tillgängliggöras oavsett tid och rum. En bibliotekarie från Chalmers påpekar vikten av att se till att studenterna får inlämningsuppgifter som innebär att de kommer till biblioteket för att inte helt tappa det viktiga mötet. Linköpings Universitet har använt plattformen Blackboard i många år, nu håller man att gå över till ett annat system som heter Polopoly som många universitet och högskolor valt. På LiUB har man arbetat med att tillgängliggöra inforesurser ämnesvis länge. Man har valt att inte arbeta direkt i Blackboard eftersom man kände sig mer hemma med webbverktyget. Ämnesresurserna länkas från varje kurssida, men man är mycket noggrann med att layouten ser exakt likadan ut så att studenterna inte blir förvirrade av en ny miljö. Se exempel från: Rättsteknik: Psykologlinjen:

6 Gemensam portal för Östergötlands bibliotek. Rapport från portalgruppens arbete Sedan början av 2005 pågår ett arbete med att skapa förutsättningar för en gemensam biblioteksportal för biblioteken i Östergötland. Portalen är tänkt som att fungera som en möjlighet att lyfta fram det gemensamma för biblioteken i länet t ex gemensamt lånekort, friare flöde, samsökning i katalogerna mm, samt utgöra en marknadsföringsresurs och ett komplement till den egna hemsidan. Portalgruppen har letts av Jessica Carlström-Svensson. Ann Wågman har ingått som representant för gymnasiebiblioteken i arbetsgruppen. Vid arbetsmötet delades Jessicas rapport av portalgruppens arbete ut, bifogas minnesanteckningarna i e-brevet. Här följer ett utdrag ur rapporten. Se även länsbibliotekets webbsida: götland/biblioteksportal.htm Portalgruppen har arbetat fram ett antal rubriker, målgrupper och funktioner som föreslås finnas på biblioteksportalens startsida. Föreslagna målgrupper/funktioner (Samtliga rubriker är arbetsnamn som kan komma att ändras): 1. Studerandeservice (prioriterat område) - information till personer som deltar i formell utbildning i grundskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, högskola och universitet. Informationen som finns på länsbibliotekets hemsida under studier bör flyttas över med vissa förändringar. 2. Barn och unga Mallas mall som tagits fram som ett sidoprojekt inom LimIT bör användas för barndelen. Eftersom innehållet ska tilltala gruppen barn och ungdomar kan exempelvis spel, länkar, boktips, tävlingar och en bokblogg finnas här. 3. Läslust (prioriterat område) Biblioteken tipsar om bra medier. Innehållet bör inte begränsas till tryckta böcker utan mångfalden av medier som finns på biblioteken i länet bör lyftas fram, t ex i form av tips om ljudböcker, e-böcker, tidskrifter, talböcker, facklitteratur, musik mm. 4. Lokalhistoria (prioriterat område) Lokalsamlingar, släktforskning och hembygdsföreningar. 5. Hitta rätt i närsamhället Frågor och svar om samhällsinformation på nationell och lokal nivå, t ex landsting, polis och andra myndigheter. Kan även fungera som nyheter, t ex dags att deklarera länkar till sidor där man kan läsa mer om skatter, snart val länka till läs mer om de politiska partierna etc. Antalet huvudingångar begränsas till 4-6 eftersom det är viktigt att portalen är enkel och lättöverskådlig. För många rubriker kan vara förvirrande för en besökare. Utöver huvudingångarna önskar portalgruppen ett antal rubriker som inte har en lika framträdande plats på ingångssidan.

7 Föreslagna rubriker: 1. Andra språk hela webbplatsen bör finnas på engelska, utvald information på ett antal andra språk. 2. A-Ö 3. Fråga biblioteket och fråga barnbibliotekarien (så småningom även regional och lokala frågetjänster för länet) 4. Detta kan du göra på biblioteken i länet arbetsnamn (e-tjänster, friare flöde, gemensamt lånekort etc.) 5. Lättläst och större text Att skapa lättlästa texter till portalen blir ett eget framtida projekt med egen finansiering. Möjligheten att visa sidan med större text ska däremot finnas med från början. 6. Det händer på biblioteken evenemangskalender. Den befintliga evenemangskalender som finns på Kulturnät Östergötland bör kunna användas och bearbetas. 7. Sesimportalen/samsök en samsökningsfunktion kommer att integreras i portalen. Hittills är det en mindre grupp som arbetat fram ett förslag på en möjlig struktur för en portal, men nu behöver vi hjälp från biblioteken i länet för att skapa portalens innehåll. Arbetsgrupper kommer att tillsättas för olika delområden. Tanken är att grupperna börjar arbeta under hösten 2005 och avslutar sin insats sommaren Som framgår av ovanstående är studerandeservice en viktig del av portalen och vi måste bilda en arbetsgrupp som kan arbeta vidare med detta. Klara att ingå i gruppen är Ursula Nielsen från LiuB, Ann Wågman, Anne Hederén och Marie Eriksson från Söderköpings kommunbibliotek. Vi behöver fler! Hör av dig till Anne Hederén, anne.hederen@ostsam.se, tfn eller Jessica Carlström-Svensson, jessica.carlstrom-svensson@linkoping.se, tfn SESIM-Samsök SESIM-portalen har skapats i ett projekt som inleddes 2003 och som avslutas december Portalen är en del av det mediasamarbete som de sydsvenska länen inlett Halland, Sydost, Skåne, Västra Götaland, Kalmar, Jönköping + lånecentralen i Malmö. Östergötland är från och med 2005 med i den del som omfattar samsöksfunktionen i SESIM. Licenser och användarkonton Länsbibliotek Östergötland står för länets licenser, vilket gör att samtlig bibliotekspersonal i Östergötland ges tillgång till SESIM-portalen. Konton och lösenord kan beställas via e-post via jessica.carlstrom-svensson@linkoping.se. Uppgifter som behövs är namn, bibliotek och e- postadress. Sökbara resurser I portalen erbjuds olika typer av resurser som är sökbara i ett enhetligt gränssnitt. Följande resurser ingår: - Bibliotekskataloger - Databaser - Nättjänster - Länklistor

8 - Ämnesportaler Förhandlingar med olika databasleverantörer sker ständigt, just nu förhandlar man med Mediearkivet och Artikelsök. Utbildning Under hösten 2005 (v 45-51) erbjuds samtliga bibliotek i Östergötland att boka in utbildningstillfällen där personalen ges möjlighet att praktiskt testa SESIM. Förslagsvis hålls utbildningarna under en hel dag, men om önskemål finns kan utbildningarna även delas upp och ges som två halvdagskurser. Kommunbiblioteken har uppmanats att gärna samordna utbildningstillfällena med gymnasiebiblioteket /en kommunen. Utbildningarna förläggs med fördel på det egna biblioteket, allra bäst är det om det finns möjlighet att vara i en datasal med storbild och övningsdatorer. Länsbiblioteket har möjlighet att ta med dataprojektor om det inte finns tillgängligt på det egna biblioteket. Kontakta Jessica Carlström-Svensson, jessica.carlstrom-svensson@linkoping.se, tfn Redovisning av undersökning i fokusgrupper jan 2005 I början av året genomfördes intervjuer i fokusgrupper med företrädare för folk- och gymnasiebibliotek i Östergötland. Syftet var att ta reda på: vilka insatser som länets bibliotek önskar från länsbibliotekets sida hur biblioteken anser att dessa bör prioriteras hur bra länsbiblioteket är på det just nu Intervjuer hölls med två grupper Den ena gruppen träffades i Norrköping, den andra i Linköping. Undersökningen genomfördes av Christina Ekbom som arbetar som konsult i biblioteksvärlden via sitt företag Capsula Information AB. Metod Deltagarna fick till att börja med skriva ner på lappar vad man ansåg vara viktiga uppgifter för länsbiblioteket. Därefter fick alla förklara vad man menat med det man själv skrivit. Alla uppgifter överfördes sedan till ett papper som kopierades så att alla fick varsitt exemplar. Därefter följde anonym viktning; varje deltagare fick sätta kryss för den tredjedel av faktorerna han/hon tyckte var viktigast. Genom kryssande fick man till stånd en viktning. Vissa faktorer hade kryssats för av samtliga, de ansågs alltså som mycket angelägna. Andra faktorer fick inte något kryss alls. Avslutningsvis fick deltagarna anonymt sätta betyg på hur bra de ansåg länsbiblioteket var på varje faktor, 1 var lägsta betyg, 5 var högsta. Resultat Resultaten redovisas i tabellerna på följande sidor. Alla faktorer som angivits som viktiga listas. Till vänster om listan redovisas hur många kryss respektive faktor fått, till höger anges det medelbetyg som givits. Längst till höger finns en kolumn för Vet ej / Ej svarat. Faktorer som deltagarna anser vara av relativ hög vikt och som får betyg 3 och därunder: Hjälpa till med biblioteksplaner (1,0) Informera om var biblioteken kan söka pengar (1,1) Trivselverksamhet (2,0) Kompletterande medieförsörjning (2,5) Driva biblioteksutveckling gentemot kommunerna (2,6) Marknadsföra biblioteken i Östergötland (3,0) Kompletterande medieförsörjning för olika språkgrupper (3,0)

9 Faktorer som deltagarna anser vara av relativ hög vikt och som får betyg 3,5 och däröver: Samla alla gymnasiebibliotekarier i länet 2 ggr/termin (5) (Man tackar!! Fast vi träffas ju bara en gång, ska det vara mer?) Kompletterande medieförsörjning för funktionshindrade (4,5) Stöd till länets bibliotekspersonal efter önskemål (4,5) Omvärldsbevakning (3,7) Arbetsmöten för olika personalkategorier varje år (3,6) Anordna studiebesök/-resor 2 ggr/termin (3,5) Norrköpingsgruppen

10 Linköpingsgruppen Övriga frågor Hur kommer informationskompetens in i de nya programmålen för gymnasieskolan? Helena Svensson tog upp frågan. Ingen visste hur långt arbetet på Skolverket kommit. Efter arbetsmötet har ett inlägg på Skolbiblistan från Göran Brolund lärare, Celsiusskolan/Rosendalsgymnasiet, Uppsala givit besked. Här följer ett utdrag: Skolverkets programgrupper har nu lagt sina förslag till kursplaner för gymnasieskolan. Man redovisar ämnen och de kursplaner som ingår i resp. ämne. Grupperna skriver om ämnenas karaktär, mål och betygskriterier. I det fortsatta arbetet ska bl.a. fokus riktas mot "hur perspektiven kommer till uttryck i olika ämnen." Ett perspektiv som borde finnas med är hela processen kring informationskompetens (precisera relevanta frågeställningar, effektivt söka information och kritiskt granska den). Ett sådant perspektiv finns med i en del kursplaner men borde kunna uttryckas tydligare. Det viktiga med samarbete med skolbibliotek borde också kunna uttryckas i en del ämnesbeskrivningar. Kursplaner, ämnesbeskrivningar finns på Det är enkelt att ta sig vidare till förslag till kursplaner för gymnasieskolan och skicka in sina åsikter. OBS! Tiden är kort - senast 14/11.

11 En korrigering Det är senast 21 november som synpunkter på programgruppernas förslag till kursplaner kan lämnas. Direktlänk till programgruppernas förslag som redovisas ämnesvis: 8C4 Synpunkter kan lämnas i diskussionsforum som finns under respektive programgrupp. Se exempel från Samhällsvetenskapsprogrammet: Vårens arbetsmöte Helena Svensson bjöd in oss till Platenskolan i Motala till vårens arbetsmöte. Mötet blir i februari. Vi återkommer med tidpunkt. Anne Hederén

Anteckningar från arbetsmöte för gymnasienätverket 201000520

Anteckningar från arbetsmöte för gymnasienätverket 201000520 Anteckningar från arbetsmöte för gymnasienätverket 201000520 Deltog Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland (antecknade) Cecilia Ekdahl Valdo, Kungsgårdsgymnasiet, Norrköping Karin Odelblad, Komvux Norrköping

Läs mer

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport

EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Länsbibliotek Östergötland Box 1791 581 17 Linköping EQUAL BIBLIOTEKEN I ÖSTERGÖTLAND Slutrapport Bakgrund Biblioteken är viktiga för mångfalden i samhället. De är öppna för alla och de är en mötesplats.

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst 1 Byggprogrammet gymnasiet Norrköping 328600 2 Byggprogrammet gymnasium Linköping 317100 3 Naturvetenskapsprogrammet

Läs mer

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek

Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009. Uppvidinge bibliotek Verksamhetsberättelse för barn- och ungdomsverksamheten 2009 I Uppvidinge kommun finns fem integrerade folk- och skolbibliotek samt ett gymnasiebibliotek. Biblioteken har en gemensam webbplats och gemensam

Läs mer

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06

Götabiblioteken ett regionalt samarbete. Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken ett regionalt samarbete Thomas C Ericsson Bibliotekschef i Kinda kommun thomas.c.ericsson@kinda.se Tel: 0494-191 06 Götabiblioteken i siffror (2014) 459 652 invånare (Linköping, Norrköping,

Läs mer

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare där olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel.

Broschyr som skickas ut till alla Sveriges niondeklassare där olika program och gymnasieskolor lyfts fram som goda exempel. Bilagor Tabell 1: Programmen i Östergötland som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Östergötland med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: Programmen i Östergötland som ger jobb Tabell

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Bilagor Tabell : Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Tabell 2: Programmen i Östergötlands län med lägst andel arbetslösa efter studierna Tabell 3: De program i Östergötlands län som ger

Läs mer

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun

Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun 1 Plan för kulturen och biblioteken i Markaryds kommun Markaryds kommun har skrivit en plan om kulturen och biblioteken i kommunen. Planen beskriver hur kommunen vill att det ska bli och vad kommunen ska

Läs mer

Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben

Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben Barnbiblioteket - kommunikationsplan, synlighet, - det virtuella, 24-timmars = webben Pia Malmberg-Kronvall, Bibliotekskonsulent, Regionförbundet i Kalmar län 2 Inspiration och andra vinklar Barnwebben

Läs mer

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek

Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek Informationssökning och bibliotekets resurser Uddevalla Gymnasieskolas bibliotek INNEHÅLL: ATT BÖRJA SÖKA:... 2 DATABASER MM:... 2-5 NE BIBLIOTEKSKATALOGEN LIBRA.SE ARTIKELSÖK MEDIEARKIVET/RETRIVER ALEX

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och vilka verktyg det finns i kursrum och programrum. För mer information om de specifika verktygen hänvisas till

Läs mer

Minnesanteckningar från träff för gymnasiebibliotekarier 20 jan 2003 på Carlsunds utbildningscentrum

Minnesanteckningar från träff för gymnasiebibliotekarier 20 jan 2003 på Carlsunds utbildningscentrum Minnesanteckningar från träff för gymnasiebibliotekarier 20 jan 2003 på Carlsunds utbildningscentrum Lena Hartman, Anders Ljungstedts Gymnasium Sonja Landkvist, Berzeliusskolan Nina Dahlström, Bildningscentrum

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 6 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 6 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-16 1 ATT LOGGA IN... 1 2 STARTSIDAN...

Läs mer

Vad kan jag göra på biblioteket?

Vad kan jag göra på biblioteket? Startsidan / Vad kan jag göra på biblioteket? Vad kan jag göra på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker och annat med dig hem. Du kan också sitta på biblioteket och läsa, studera eller arbeta.

Läs mer

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008

Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Regional medie- och informationsförsörjningsplan för kommunbiblioteken och länsbiblioteket i Västmanlands län 2008 Bibliotekslagen innehåller bestämmelser om det allmänna biblioteksväsendet. I lagen redovisas

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 4 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 4 Producerad av Linda Borglund, Anita Eklöf vid Centrum för Lärande och Undervisning, Högskolan i Borås.

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde

Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde Välkommen till denna Fronterintroduktion för YH distanselever på Vuxenutbildning Skövde Med hjälp av denna introduktion kan du på egen hand börja bekanta dig med Fronter. På första närträffen kommer vi

Läs mer

Att studera på distans vid Högskolan Dalarna

Att studera på distans vid Högskolan Dalarna Att studera på distans vid Högskolan Dalarna ÄR FRIHET DIN GREJ? Frihet Tycker du om frihet? Vill du själv bestämma när och var du ska studera? I så fall kan distansstudier vara det bästa sättet för dig

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Hur lånar jag på biblioteket?

Hur lånar jag på biblioteket? Bibliotekets startsida / Hur lånar jag på biblioteket? Hur lånar jag på biblioteket? På biblioteket kan du låna böcker, filmer, cd-skivor, tidskrifter och annat. För att låna behöver du ett bibliotekskort.

Läs mer

Introduktion till Fronter för studenter

Introduktion till Fronter för studenter Introduktion till Fronter för studenter Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är. Skapad: 2010-06-09 1 Innehåll Vad är Fronter?... 3 Rättigheter... 6 Idagsidan innehåller... 7 Undre menyraden...

Läs mer

Smartboard i praktiken.

Smartboard i praktiken. Smartboard i praktiken. Ett fortbildningsmaterial för arbetslag och skolpersonal i Malmö stad. Del 2 Innehåll: Dokumentera samtalet i klassrummet. Internet som resurs, 1. Tankekarta. Kom igång... Funktioner:

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG Studentmanual Version 5 Kom igång med PING PONG Studentmanual. Version 5 Anita Eklöf, Rune Fjelldal vid Centrum för Lärande och Undervisning, Bibliotek & lärande resurser, Högskolan

Läs mer

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland

Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland Regional medieförsörjningsplan Biblioteken i Sörmland En av Länsbibliotek Sörmlands uppgifter är att i samråd med de kommunala biblioteken komplettera, samordna och utveckla medieförsörjningen i länet.

Läs mer

Lärsamverkan i Sydost ett samverkansprojekt mellan biblioteken i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. November 2008.

Lärsamverkan i Sydost ett samverkansprojekt mellan biblioteken i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. November 2008. Lärsamverkan i Sydost ett samverkansprojekt mellan biblioteken i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. November 2008. Sammanställning av personalenkät 2008 relaterad till personalenkäten som gjordes 2006.

Läs mer

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst

Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Tabell 1: Programmen i Östergötlands län som ger högst inkomst Plats Program Skola Kommun Årsinkomst 1 El- och energiprogrammet 2 Teknikprogrammet 3 Bygg- och 4 El- och energiprogrammet 5 Bygg- och 6 El-

Läs mer

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

Digitalisering i skolan

Digitalisering i skolan Digitalisering i skolan 1 Frågeblanketten läses maskinellt. Vi ber dig därför att: Använda bläckpenna Markera dina svar med kryss, så här: Om du svarat fel täck hela rutan med det felaktiga krysset, så

Läs mer

Innehåller: Aug-13. OBS! Gäller för Nya Unikum med nya omdömes/bedömningssättet dvs utan omdömessida i samtalsmallen.

Innehåller: Aug-13. OBS! Gäller för Nya Unikum med nya omdömes/bedömningssättet dvs utan omdömessida i samtalsmallen. Lathund Mentor-grundskola Innehåller: Mentorns roll Starta och låsa utvecklingsplan/samtalsmallar Hantera Överenskommelser Processen runt utvecklingssamtal Steg för steg beskrivning av hur du gör OBS!

Läs mer

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning

- LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 1(5) - LATHUND MED Tips och exempel för dig som ska skriva en källförteckning 2(5) ALLMÄNT OM KÄLLFÖRTECKNINGAR När du skriver en uppsats eller något annat skolarbete måste du redovisa vilka källor du

Läs mer

Handlingsplan för skolbibliotek

Handlingsplan för skolbibliotek Handlingsplan för skolbibliotek - gymnasiet Annevie Robertsson 2014-08-15 Bakgrund En handlingsplan är ett dokument som förklarar bibliotekens funktioner och framtida visioner. Det behövs för att skapa

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Lathund i informationssökning

Lathund i informationssökning Lathund i informationssökning Att söka efter material, bearbeta det samt därefter skriva en rapport eller uppsats är en process i olika faser. Den här lathunden är tänkt att vara en hjälp för dig som behöver

Läs mer

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18

Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Vad biblioteket kan erbjuda Hvitfeldtskas bibliotek läsåret 17/18 Hej! Vi på biblioteket vill visa vad vi kan göra för lärare och elever på skolan. Vårt uppdrag är pedagogiskt och vi är gärna med på lektionerna.

Läs mer

Moodle på Åsö för lärare

Moodle på Åsö för lärare Moodle på Åsö för lärare När du skapat ett konto på Moodle är det dags att skapa en kurs. Surfa i exempelvis Firefox till: http://asovux.se/~moodle2 Givetvis kan du nå Moodle via Åsö webbsida om du föredrar

Läs mer

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser

Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge. Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Strategiskt samtal om biblioteksutveckling i Kronoberg och Blekinge Några aktuella exempel på verksamhetsinsatser Vad är vi? Länsbibliotek Sydost arbetar primärt med att utveckla och komplettera kommunbiblioteken

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg Särskild utbildning för vuxna Särvux Välkommen till Särvux - en plats där du växer Kom ihåg! Sista ansökningsdag 1 maj Trollhättan Y Vänersborg Kort om Särvux i Trollhättan och Vänersborg Särvux är för

Läs mer

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-09-01 Logga in... 3 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 6 Veckovyn... 6 Dagsvyn... 6 Planeringar, uppgifter och resultat... 7 Aktuellt... 9 Nyheter... 9 Kalender...

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET 1. Finns det en biblioteksplan i din kommun? 2. Ingår skolbiblioteksverksamheten i planen? 3. Hur lyder texten om kommunens skolbiblioteksverksamhet? Sedan var frågan Hur

Läs mer

NÄR DU SÖKER FAKTA OM

NÄR DU SÖKER FAKTA OM Hersby gymnasium Biblioteket NÄR DU SÖKER FAKTA OM EN HJÄLP VID INFORMATIONSSÖKNING 1 Det första Du söker information i är förmodligen ett allmänt uppslagsverk, bara för att få en uppfattning om ämnet

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. Rev 2014-07-07 1 Innehållsförteckning Hitta mitt kursrum...

Läs mer

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19

Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19 Vårdnadshavare i SchoolSoft 2011-01-19 Logga in... 3 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 5 Veckovyn... 5 Dagsvyn... 5 Planeringar, uppgifter och resultat... 5 Aktuellt... 7 Nyheter... 7 Kalender...

Läs mer

Verktygen i Fronter, för lärare

Verktygen i Fronter, för lärare Verktygen i Fronter, för lärare Denna manual beskriver hur man använder verktygen i Fronter och skapar innehållet, t ex nyheter, mappar och forum. 2012-07-18 Innehållsförteckning Hur hittar jag mitt kursrum?...

Läs mer

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2

Innehållsförteckning. Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, Version 1.2 Beskrivning av WeLib för skolbiblioteksansvariga, 2017-18. Version 1.2 Innehållsförteckning 1 Inloggning och användarkonton... 3 1.1 Om inloggning...3 1.2 Skapa konton...3 1.3 Byta lösenord...3 1.4 När

Läs mer

Välkommen till Kriminologi 1 på distans!

Välkommen till Kriminologi 1 på distans! 1 Introduktionsuppgift (1 hp) HT 2014 Välkommen till Kriminologi 1 på distans! Om du är registrerad på kursen har du förhoppningsvis redan fått dina inloggningsuppgifter för kursen. Kursen bedrivs i Mondo

Läs mer

Användarguide itslearning 3.3 för studenter

Användarguide itslearning 3.3 för studenter Användarguide itslearning 3.3 för studenter - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 7 2.1 Kursens ingångssida... 9 2.2 Diskussionsforum... 11 2.3 Lämna

Läs mer

Välkommen till JENSEN online!

Välkommen till JENSEN online! Välkommen till JENSEN online! Logga in! Den här guiden ger en kort introduktion till hur dina distansstudier på JENSEN vuxenutbildning går till. Om det är första gången du studerar via JENSEN online, behöver

Läs mer

Storvretaskolans IT-plan 2013/14

Storvretaskolans IT-plan 2013/14 s IT-plan 2013/14 I det moderna samhället blir informationsteknik och datorer allt vanligare. Vi vill skapa förutsättningar för våra elever att lyckas i dagens samhälle och använder oss därför av IT i

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011

BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 BIBLIOTEKSPLAN Hammarö kommuns biblioteksverksamhet Biblioteksplan, reviderad 2011 Innehåll - Bakgrund...2 - Syfte...2 - Arbetsgrupp...2 - Nulägesbeskrivning...3 - Omvärldsanalys...4 - Samverkan...5 -

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

Användarmanual Skolrapport.se

Användarmanual Skolrapport.se Användarmanual Skolrapport.se Vårdnadshavare Innehållsförteckning Om Skolrapport.se och Vklass...1 Om Vklass lärplattform...2 Videomanual...2 Att komma igång med skolrapport.se...2 Varför ska jag registrera

Läs mer

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA A

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA A SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA A Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till

Läs mer

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland

TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 1 2 TALBOKSPLAN 2008 för biblioteken på Gotland 3 Innehåll Målsättning... 5 Policy... 5 Vad är talböcker och vad är ljudböcker?... 5 Talboksverksamheten på Gotland... 6 Ansvarsfördelning... 6 Från förskola

Läs mer

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017

Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 Landstingsdirektörens stab Kanslienheten Datum 2017-02-10 Sida 1 (1) Protokollsutdrag från kulturnämndens sammanträde den 10 februari 2017 15 Diarienummer KN160098 Regional biblioteksplan Beslut 1. Kulturnämnden

Läs mer

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola: åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9 Gymnasieskola: studie-/högskoleförberedande program yrkesförberedande program/yrkesprogram annan utbildning:

Läs mer

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland

Göteborg 2 mars 2011. Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Göteborg 2 mars 2011 Sofia Larsson Länsbibliotek Östergötland Bibliotek och digital delaktighet i Östergötland Några steg på vägen Hur kom vi hit? - IT-utveckling av bibliotek 2001-2004 - Equal Biblioteken

Läs mer

IT:s ställning i skolan. Webbstjärnan vill utveckla elever och lärares digitala kompetenser

IT:s ställning i skolan. Webbstjärnan vill utveckla elever och lärares digitala kompetenser IT:s ställning i skolan Webbstjärnan vill utveckla elever och lärares digitala kompetenser Digital kompetens begreppet IT i skolan Begreppet Nuläge Webbstjärnan Mål Innehåll Exempel på digital kompetens

Läs mer

Välkommen till Särvux i Sala

Välkommen till Särvux i Sala Särskild utbildning för vuxna Särvux Kurskatalog 2010/11 Sala kommun Innehåll Innehåll 2 Allmän information 3 Datorkunskap 4 Engelska 5 Matematik 6 Samhällskunskap 7 Svenska 8 Kommunikation 9 Verklighetsuppfattning

Läs mer

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT!

Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Skolledarträff nr 3 om IT och ledarskap: Att marknadsföra skolan med hjälp av IT! Charlotte Berglund 070-5148307 Professionell Utveckling i Sverige AB 4 skolledarträffar! - Leda lärande (skolledare från

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2007 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter...2 Inloggning...2 Ändra användaruppgifter...4 Anpassa Min sida...5 Verktygen på Min sida...6 Notiser...7 Mitt arkiv...9 Fronter

Läs mer

Resultat Enkät Värnamo kommunbiblioteks service till vuxenstuderande 20061127 20061210 53 svar

Resultat Enkät Värnamo kommunbiblioteks service till vuxenstuderande 20061127 20061210 53 svar Resultat Enkät Värnamo kommunbiblioteks service till vuxenstuderande 20061127 20061210 53 svar 1) Man eller kvinna? 9 män 44 kvinnor 2) a) Typ av utbildning? Kommunal vuxenutbildning 14 st 26,9 % Högskoleutbildning

Läs mer

Introduktion till Fronter för studenter

Introduktion till Fronter för studenter Introduktion till Fronter för studenter Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är. För att få ytterligare information om de specifika verktygen som finns i Fronter hänvisar vi till separata manualer.

Läs mer

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012

Gender budgeting biblioteken i Askersund 2012 Gender budgeting biblioteken i Askersund 212 Sammanfattning: Fler kvinnor än män besöker biblioteken i Askersund. Fler kvinnor än män lånar från biblioteken. Men kvinnorna lånar i högre utsträckning till

Läs mer

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering)

AEC 7 Ch 1-3. 1 av 10. Detta ska du kunna (= konkretisering) AEC 7 Ch 1-3 Nu är det dags att repetera en del av det du lärde dig i franska under år 6 - och så går vi förstås vidare så att du utvecklar din språkliga förmåga i franska. Detta ska du kunna (= konkretisering)

Läs mer

Program för biblioteksverksamheten i Tranås kommun

Program för biblioteksverksamheten i Tranås kommun Program för biblioteksverksamheten i Tranås kommun 2016-19 Sida 1 (6) Dokumentansvar: Kultur- och fritidsförvaltningen Biblioteksavdelningen Revideras senast: 2022-03-08 Dokumenttyp: Program Dokument-ID:

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksmöte för gymnasiebibliotek 2010 10 15

Minnesanteckningar från nätverksmöte för gymnasiebibliotek 2010 10 15 Minnesanteckningar från nätverksmöte för gymnasiebibliotek 2010 10 15 Deltog Anne Hederén, Länsbibliotek Östergötland Marianne Auby Huddén, Nyströmska skolans bibliotek Cecilia Ekdahl Valdo, Kungsgårdsgymnasiet

Läs mer

[Document::Title] Program för biblioteksverksamheten i Tranås kommun

[Document::Title] Program för biblioteksverksamheten i Tranås kommun Sida 1 (7) Förvaltning: [Metadata::Ansvarig förvaltning] Ansvarig: [Metadata::Ansvarig avdelning/sektion/skola] Dokumenttyp: [Document::DocumentType] Diarienummer: [Metadata::Diarienummer] Beslutat av:

Läs mer

Skräddarsytt bibliotek

Skräddarsytt bibliotek Skräddarsytt bibliotek Fråga: Föreställ dig att det finns ett svenskt nätbibliotek där du kan: Beställa böcker. Fråga saker. Använda betaltjänster, t ex ladda ner tidningsartiklar....vad skulle du tycka

Läs mer

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning

Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Vuxenstuderande, enkätresultat 2007-11-14 Kommunal vuxenutbildning Respondenterna är komvux studerande från Kalmar/Nybro, Växjö/Uppvidinge/Älmhult och Karlskrona/Ronneby/Olofström. 2005 svarade 229 komvux

Läs mer

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30)

Anteckningar från arbetsmöte för lärmiljöprojektet 091103 (webbmöte i Adobe Connect 13:00-14:30) Deltog: Helena Bengtsson, Mjölby Marie Eriksson, Söderköping Anne Hederén, Länsbiblioteket Karin Hermansson, Ödeshög Inger Hollström Flis, Motala Tommy Jansson, Norrköping Anja Leiding, Åtvidaberg Sten

Läs mer

Itslearning introduktion

Itslearning introduktion HÄRNOSANDS KOMMUN Itslearning introduktion Arbetslivsförvaltningen Adam Weinemo 2014-11-20 Innehåll Vad är itslearning... 2 Logga in på itslearning... 2 Glömt lösenord... 2 Infopanel... 3 Kurser... 4 Kursens

Läs mer

Sammanfattning av Moodle-visning med Erika Lindqvist och Christina Soldan, den 2010-09-08, Anderstorpsskolan

Sammanfattning av Moodle-visning med Erika Lindqvist och Christina Soldan, den 2010-09-08, Anderstorpsskolan Sammanfattning av Moodle-visning med Erika Lindqvist och Christina Soldan, den 2010-09-08, Anderstorpsskolan Innehållsförteckning Vad är Moodle vs samarbeta.se? 4 Skapa ett konto 4 Skapa elevkonto 4 Instruktioner

Läs mer

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Sex enkla steg Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Välkommen till itslearning! Vi hoppas att du kommer ha stor nytta av plattformen Börja med... att logga in itslearning är en pedagogisk lärplattform

Läs mer

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz

Scio. en liten användarguide. Skriven av: Josefine Siewertz Scio en liten användarguide Senast ändrad: 2011-03-18 (Korrigerat typsnitt samt information om kursplaner) Skriven av: Josefine Siewertz Innehåll Allmän information samt att logga in i Scio... 1 Strukturen

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Enkät till förskolepersonal

Enkät till förskolepersonal Redovisning av regeringsuppdrag 2013-04-15 Dnr 71-2012:124 Bilaga Enkät till förskolepersonal 1 1. Vilket av följande stämmer bäst med ditt arbete? Jag arbetar i förskolan, framför allt med barn i åldrarna

Läs mer

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning

Sex enkla steg. Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Sex enkla steg Kom igång med itslearning - en lärarhandledning Välkommen till itslearning! Vi hoppas att du kommer ha stor nytta av plattformen itslearning är en pedagogisk lärplattform skapad för lärare,

Läs mer

Introduktion till studier på Masugnen och sfi

Introduktion till studier på Masugnen och sfi Introduktion till studier på Masugnen och sfi Innehållsförteckning Till nya studerande på sfi i Lindesberg... 3 Hej!... 3 Syfte... 3 Masugnens utbildningsverksamhet... 3 Våra kurser och spår... 3 Frånvaro...

Läs mer

Hur kan en distanskurs se ut i en lärplattform?

Hur kan en distanskurs se ut i en lärplattform? Hur kan en distanskurs se ut i en lärplattform? Annika Åström, Malin Seeger Linköpings universitet, 2004 En distanskurs i trafiksäkerhet I detta dokument beskrivs ett exempel på hur man kan utforma en

Läs mer

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se

Studentmanual. 2013-08-09 (Bb Learn 9.1.13) iktsupport@oru.se Studentmanual Inledning... 1 Krav på dator och rekommenderade webbläsare... 1 Support och stöd... 1 Översikt... 1 Logga in i Blackboard... 1 Navigeringsmenyn... 2 Fliken Min Blackboard... 2 Struktur inne

Läs mer

Resultat brukarundersökningen hösten 2010

Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Resultat brukarundersökningen hösten 2010 Om du tänker på bemötandet i stort. Hur nöjd är du då med personalens bemötande? Bemöter personalen dig lika bra som du hoppades? Tänk dig ett perfekt bemötande.

Läs mer

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008

Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1(6) KFN 2009/0029 Rapport från besöksenkät vid biblioteken under slutet av november och början av december månad 2008 1 Kvalitetssäkringsmetoden Boken Boken omfattar olika enkät- och intervjuundersökningar

Läs mer

Information om bedömning av reell kompetens

Information om bedömning av reell kompetens Information om bedömning av reell kompetens Reell kompetens Det är möjligt att söka till Lernia Yrkeshögskola på reell kompetens och få denna bedömd i förhållande till den grundläggande behörigheten för

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)

Slutrapport. Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering. Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Slutrapport Till Forum för bibliotekschefer, Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) Arbetsgruppen för Högskolans e-publicering Deltagare: Hans Danelid, Högskolan Dalarna Jörgen Eriksson, Lunds

Läs mer

Hantering av webbinformation i databasen för presentation på MIUNs engelska webb för Exchange Students (utbytesstudenter) och Free Movers.

Hantering av webbinformation i databasen för presentation på MIUNs engelska webb för Exchange Students (utbytesstudenter) och Free Movers. Engelsk webbinfo Hantering av webbinformation i databasen för presentation på MIUNs engelska webb för Exchange Students (utbytesstudenter) och Free Movers. Underlag tas fram av ämnesansvarig och internationell

Läs mer

Allmän Information om Gymnasievalet. annika.lind@kunskapsskolan.se

Allmän Information om Gymnasievalet. annika.lind@kunskapsskolan.se Allmän Information om Gymnasievalet annika.lind@kunskapsskolan.se Fritt sök Skåne samt Karlshamn, Olofström, Ronneby och Sölvesborgs kommuner i Blekinge har ett gemensamt samverkansavtal om Fritt sök.

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

IT-INTRODUKTION. Student. Mitt konto, hv.se/student, lärplattform, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen

IT-INTRODUKTION. Student. Mitt konto, hv.se/student, lärplattform, MyPage, e-post, Office 365. IT-avdelningen IT-INTRODUKTION Student Mitt konto, hv.se/student, lärplattform, MyPage, e-post, Office 365 2019 IT-avdelningen Med den här foldern till hands hoppas vi att du som ny student ska få hjälp med att komma

Läs mer

För dig som lärare har vi placerat nya inkomna svar från elever under Följ upp uppgifter medan elev på samma ställer ser alla sina aktiva Uppgifter.

För dig som lärare har vi placerat nya inkomna svar från elever under Följ upp uppgifter medan elev på samma ställer ser alla sina aktiva Uppgifter. En kort introduktion till Fronter 19 Välkommen till en ny Fronter-upplevelse. Den här guiden kommer att ta upp skillnader mellan den nuvarande Fronter-plattformen och Fronter 19, och de förändrade arbetsprocesserna.

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Svedala kommun, 2009-2011 -från förskoleklass till gymnasium

Skolbiblioteksplan för Svedala kommun, 2009-2011 -från förskoleklass till gymnasium 1 Skolbiblioteksplan för Svedala kommun, 2009-2011 -från förskoleklass till gymnasium 1. Syfte Syftet med följande handlingsplan är att formulera vision och övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteksverksamheten

Läs mer

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år.

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år. 1 av 15 2010-11-03 12:46 Syftet med den här enkäten är att lära mer om hur lärare tänker och känner när det gäller matematikundervisningen, särskilt i relation till kursplanen och till de nationella proven.

Läs mer

Biblioteksplan. Ydre kommun. Skolbiblioteksplan med handlingsplan. Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263

Biblioteksplan. Ydre kommun. Skolbiblioteksplan med handlingsplan. Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263 Biblioteksplan Ydre kommun 2015 2018 Skolbiblioteksplan med handlingsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263 Biblioteksplan, Ydre kommunbibliotek 2015 2018 Bakgrund:

Läs mer