Skolbiblioteksplan för Svedala kommun, från förskoleklass till gymnasium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolbiblioteksplan för Svedala kommun, 2009-2011 -från förskoleklass till gymnasium"

Transkript

1 1 Skolbiblioteksplan för Svedala kommun, från förskoleklass till gymnasium 1. Syfte Syftet med följande handlingsplan är att formulera vision och övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteksverksamheten i Svedala kommun. Handlingsplanen skall vara en nulägesbeskrivning av skolbibliotekens situation och en vision för framtida arbetssätt och utveckling. Planen syftar också till att öka samarbetet mellan kommunens skol- och folkbibliotek samt förankra och integrera skolbiblioteket i skolans verksamhet. Tanken är att på så sätt skapa en röd tråd för arbetet med barns och ungdomars läsning och informationskompetens i kommunen från förskoleklass upp till gymnasiet. Denna övergripande handlingsplan kommer att ligga till grund för de lokala arbetsplanerna på respektive skola. Dessa kommer att ge en mer konkreta beskrivning av de olika skolornas skolbiblioteksverksamhet. 2. Vision för skolbiblioteksverksamheten Att kunna läsa, förstå och göra sig förstådd i samhället är en demokratisk rättighet. Vår vision är att skolbiblioteken ska ge eleverna verktyg för detta genom att väcka läslust, ge kulturupplevelser, såsom berättande, högläsning och författarbesök, och genom läsupplevelser utveckla elevernas språk, empati och inlevelseförmåga. Skolbiblioteken ska också utveckla elevernas informationskompetens och därigenom främja möjligheterna till ett livslångt lärande. I vår vision ser vi skolbiblioteken som en mötesplats för skolans elever och personal. Det ska vara väl integrerat med skolans övriga verksamhet och tillsammans ska skolbibliotekarier och pedagoger stödja eleverna i ett ämnesövergripande och undersökande arbetssätt. Så här sammanfattar Svenska Unescorådet skolbibliotekens uppgift: "Skolbibliotek förmedlar kunskap och tankar som är grundläggande i ett införmations- och kunskapssamhälle. Skolbiblioteket ger eleverna de färdigheter som behövs för ett livslångt lärande. Det ger dem möjlighet att utveckla sin inlevelseförmåga för att de ska kunna ta sitt ansvar som medborgare". (Svenska Unescorådets skiftserie nummer 2/2000 "UNESCOS skolbiblioteketsmanifest") 3. Styrdokument Utgångspunkten för våra verksamhetsmål är de internationella, nationella och lokala styrdokument som finns för skolbiblioteksverksamhet, exempelvis Svedala kommuns skolplan, Svedala kommuns biblioteksplan, Svedala kommuns pedagogiska IT-plan, Läroplanerna Lpfö98, Lpo94, Lpf94, kursplaner, UNESCOS skolbiblioteksmanifest samt Bibliotekslagen (utdrag ur dessa finns i bilaga 1.)

2 2 4. Bakgrund och lägesbeskrivning Bakgrund Under många år har skolbiblioteken i Svedala kommun skötts av lärarbibliotekarier eller biblioteksassistenter med stöd från folkbiblioteket. Lärarbibliotekariernas tid för skolbiblioteket har, liksom skolbibliotekens prioritet och kvalitet, varierat på de olika skolorna. Under 2006 fick bibliotekschef Britt-Marie Sjöberg och rektor Birgitta Alfredsson i uppdrag av utbildningsförvaltningen att skriva en plan hur skolbiblioteksverksamheten i kommunen skulle utvecklas. Enligt planen skall skolbiblioteken vara ett hjälpmedel i skolans pedagogiska verksamhet. För att nå detta mål skall det anställas fackutbildade bibliotekarier och biblioteksassistenter till samtliga skolbibliotek i kommunen. Under hösten 2007 anställdes 3 bibliotekarier i kommunen enligt följande fördelning: 32h/v Nils Fredriksson Utbildning (där det sedan tidigare finns en assistent på 40h/v) 32h/v Baraskolan/Spångholmsskolan 20h/v Kyrkskolan 15h/v Roslättskolan Under våren 2008 anställdes ytterligare 2 bibliotekarier enligt följande fördelning: 32h/v Centralskolan (där det sedan tidigare finns en assistent på 40h/v) 12h/v Röda skolan 20h/v Marbäcksskolan Biblioteket på Klågerupsskolan är ett integrerat folk- och skolbiblioteket med placering på skolan och ingår i skolbibliotekssatsningen som sista etapp årsskiftet 08/09. Klågerups bibliotek har haft fackutbildad bibliotekarie sedan öppnandet 1998 då skolbibliotekarietjänsten omfattade 20 timmar. Timantalet har ökat under åren och uppgår från och med 2009 till 32 timmar och 7 timmar assistent/v. Lägesbeskrivning 1 nuläget bemannas skolbiblioteken enligt samma tjänstefördelning som ovan, förutom på Nils Fredriksson Utbildning där bibliotekarietjänsten har utökats till 40h/v och assistenttjänsten dragits ner till 20h/v. Tjänsterna varierar dock i utformning på de olika skolorna. Möjligheten till planeringstid och inläsningstid är i nuläget inte reglerad och i behov av översyn. På de flesta skolbibliotek är beståndet föråldrat och det behövs ekonomiska resurser och stora arbetsinsatser för att få en fungerande verksamhet. På flera av skolbiblioteken saknas också elevdatorer och andra tekniska hjälpmedel för att kunna bedriva en tillfredställande biblioteksverksamhet. Lokalernas ändamålsenlighet är kraftigt varierande på de olika skolorna. Det finns också ett stort behov av en gemensam plattform för informationsspridning, till exempel en gemensam webbsida, detta för att lättare och på ett tydligt sätt synliggöra bibliotekens service och resurser, exempelvis kommunens databaser. Grundskolorna, förutom Klågerup, har fram till idag använt sig av bibliotekssystemet Bibliomatik. För närvarande pågår arbetet med att byta bibliotekssystem till det webbaserade Freelib. Arbetet beräknas vara färdigt under Freelib är en modul till kommunbibliotekens system, BOOK-IT. Detta möjliggör tätare samarbete mellan biblioteken i kommunen och samutnyttj ande av resurser.

3 3 5. Verksamhetsmål Övergripande verksamhetsmål för Svedalas skolbibliotek är att: skolbiblioteken skall vara en naturlig och väl integrerad del av Svedalas skolverksamhet och en pedagogisk resurs för elever och personal. hjälpa eleven att utveckla sin läs- och skrivförmåga, sitt språk, sin fantasi och sitt kreativa tänkande. utbilda eleven i att hantera information för att få en ökad förståelse för omvärlden. utveckla ett samarbete mellan skolbibliotek och folkbibliotek samt arbeta mot gemensamma mål. Mål för läsfrämjande aktiviteter Varje elev ska ges möjlighet att utifrån sin förmåga få känna tillfredsställelse i att göra framsteg och övervinna svårigheter t ex med hjälp av olika läsfrämjande aktiviteter och skrivprojekt i skolan. Exempel på sådana aktiviteter är: arbete med att tillhandahålla ett inspirerande och uppdaterat bestånd i biblioteken bokprat författarbesök sagostunder och berättande i olika former skapandet av en inbjudande och ändamålsenlig miljö boksamtal besök på folkbiblioteket tävlingar, skrivprojekt, Bokjuryn, bloggar etc Mål för informationskompetens I slutet av skolår 5 bör eleven: ha kunskap om olika typer av medier. förstå enklare sökstrategier på Internet, exempelvis skillnaden mellan sökmotorer och länkkataloger. kunna använda uppslagsverk och fackböcker. förstå skillnader mellan fack-och skönlitteratur samt deras placering i biblioteket. behärska enklare sökningar i bibliotekskatalogen och förstå sambandet mellan den och var böckerna står. kunna söka i några databaser. kunna jämföra fakta i olika texter känna till att man måste ange den källa man hämtat information från och varför. samt ska ha besökt folkbiblioteket.

4 4 I slutet skolår 9 bör eleven: kunna formulera frågor utifrån vad man vill veta. känna till olika sökstrategier, i både tryckta och elektroniska medier. kunna välja sökstrategi utifrån sin frågeställning. kunna formulera relevanta sökord. känna till och kunna söka i flera olika databaser. tillägna sig ett analytiskt tänkande; kritiskt kunna granska och jämföra fakta från olika texter och källor. förstå att man måste ange den källa varifrån kunskapen inhämtas och varför. 1 slutet av år 3 i gymnasiet bör eleven: känna till de vanligaste informationskällorna; bibliotek, myndigheter, arkiv, museer mm., men även forskare, specialister och andra muntliga källor, samt böcker, tidskrifter, databaser, Internet mm. kunna avgränsa ämne och göra en relevant problemformulering. kunna använda några viktiga sökverktyg. kunna använda en sökstrategi. känna till offentlighetsprincipen, sekretesslagen, datalagen och upphovsrätten m.fl. kunna använda ett analytiskt tänkande; kritiskt kunna granska och jämföra fakta från olika texter och källor. 6. Framtiden För att utveckla biblioteksverksamheten och uppnå våra mål krävs utökade resurser, i form av tid och ekonomiska medel. Exempel på önskvärd och efterfrågad service på skolbiblioteken är en filmpool, en gemensam webbplats, utökade referensbibliotek för personalen samt fler läsfrämjande aktiviteter som till exempel författarbesök. Mer tid för planering, inläsning och administrativa rutiner för bibliotekspersonalen skulle innebära generellt högre kvalitet på skolbibliotekens service. I praktiken skulle detta innebära ett bättre samarbete med övrig skolpersonal, ett större utbud av läsfrämjande aktiviteter och en bättre överblick och möjlighet till utvecklingsarbete. För att få en väl fungerande verksamhet på skolbiblioteken och kontinuitet i personal tror vi att det krävs att alla bibliotekarier blir anställda på 100%. I det läsfrämjande arbetet är ett uppdaterat bestånd och en inspirerande miljö centralt för verksamhetens framgång. På flera skolor är beståndet av skönlitteratur och facklitteratur i stort behov av förnyelse, och samtliga skolors gruppuppsättningar behöver en översyn. Detta kräver utökade ekonomiska resurser. Vårt förslag är att följa Skolbibliotek Osts tumregler: " Ett grundbestånd av medier bör beräknas till enheter oavsett storleken på skolan. För uppbyggnad av ett referensbestånd krävs därutöver särskilda medel. Därutöver behövs 3 enheter/elev under ett uppbyggnadsskede av tre till fyra år samt fortsättningsvis medel motsvarande 1 enhet/elev i nyanskaffning per år + kostnader för abonnemang på databaser. Snittpriset för olika slag av medier tillhandahålls ärligen av Bibliotekstjänst." ( skolbibliotek.se/ost/skolbiblioteksmal.htm) För BTJs prisprognos gäller följande snittpriser: barnlitteratur (inbunden) 167:-, vuxenlitteratur skön- 191:- och fack- 207:-. (

5 5 Skolbiblioteken har i samarbete med skolornas speciallärare, ansvar för att hjälpa lässvaga elever med deras läsutveckling. Alla skolbibliotek i kommunen har ansökt om och fått beviljat tillstånd att ladda ner talböcker från Tal- och punktskriftsbibliotekets webbsida, vilket har öppnat nya möjligheter att arbeta med lässtimulering i olika former. 1 detta arbete krävs dock utökade resurser och ett samlat grepp i kommunen för hjälpmedel som Mp3- och Daisyspelare för att fullt kunna utnyttja de möjligheter som detta innebär. En viktig del av skolbibliotekens verksamhet är att arbeta med att utveckla elevernas allmänna informationskompetens. För detta arbete krävs att man samlar resurser i form tekniska hjälpmedel, såsom datorer och projektorer etc, för undervisning i biblioteksvetenskap och informationssökning. Arbetet med en gemensam webbplats bör prioriteras. Behovet av en webbplats visar sig på flera områden. Skolbibliotekens webbplats kan användas som en utgångspunkt när man undervisar elever i informationskompetens och även till elevernas egna skolarbeten. På sidan kan man samla kommunens databaser, länkar till webbsidor, länkar till särskilda projekt och temaarbeten, information till lärare och föräldrar om läshjälp för elever med läs- och skrivsvårigheter samt en genväg till bibliotekens katalog etc. En annan vinst med sidan är att den kan användas till läsfrämjande verksamhet som boktips och boksamtal, både från elever och personal. En gemensam webbplats är en pedagogisk vinst då eleven kan känna igen redskapet från förskoleklass till sista året i gymnasiet. I utvecklingsarbetet med skolbiblioteken krävs intresse och stöd från ledningen ute på skolorna. Det vore önskvärt att rektorer och bibliotekarier tillsammans regelbundet diskuterade verksamhetsmål och inriktning på skolbibliotekens framtida arbete. När det gäller samarbetet mellan skolbiblioteken och kommunens bibliotek så har skolbibliotekarierna redan idag gemensamma möten och tät kontakt med personal från folkbiblioteket. I nuläget finns ett samarbete mellan skol- och folkbibliotek i form av samutnyttjande av bestånd och kompetens. Även arbetet med bibliotekskatalogen Freelib innebär tätt samarbete mellan skol- och folkbibliotek. Målet är att utveckla samarbetet ännu mer. När det gäller samarbetet mellan skolbiblioteken och kommunens bibliotek krävs en gemensam ambition. Denna uttrycks i biblioteksplan, skolbiblioteksplan samt en plan för läsfrämjande arbete, vilka alla är dokument som förtydligar samarbete och beskriver gemensamma mål att arbeta för. För en del frågor, t ex regler och rutiner, bestånd, kompetensutveckling, finansiering av författarbesök finns behov av diskussioner på chefsnivå. 7. Utvärdering En årlig utvärdering behövs för att mäta verkställandet av de övergripande målen för skolbiblioteksverksamheten. Då bör man mäta några fastställda huvudområden såsom resurser, användning, kvalitet och kostnader. Utvärderingen blir ett verktyg för utveckling och förbättring av verksamheten. Vid regelbundna biblioteksmöten med skolledning och lärare bör skolbiblioteksverksamheten även fortlöpande under läsåret utvärderas mot skolans behov.

6 6 Referenser Kursplaner Kursplaner för grundskolan i svenska sprak=sv&ar=0809&infotyp=23&skol form=11&id=3 890&extrald=2087[ ] Kursplan för grundskolan i samhällskunskap sprak=sv&ar=0809&infotyp=23&skolfonn=118åd=3 882&extrald=2087 [ ] Kursplan för gymnasiet svenska A sprak=sv&ar=0809&infotyp=5&skolfonn=21&id=32 05&extrald= [ ] Kursplan för gymnasiets svenska B sprak=sv&ar=0809&infotyp=5&skolform=21&id=32 06&extraId= [ ] Kursplan för gymnasiets svenska C sprak=sv&ar=0809&infotyp=5&skolform=21&id=33 10&extraId= [ ] Kursplan för gymnasiets samhällskunskap A sprak=sv&ar=0809&infotyp=5 &skolfolm=21&id=3 7 54&extrald= [ ] Läroplaner Läroplan förskolan, Lpf(598 [ ] sid. 6, Läroplan grundskola, Lpo94 [ ] sid. 9,10,13, 14 och 21. Läroplan gymnasium, Lpf94 [ ] sid. 8,12,13,14,15 Svedala kommuns riktlinjer Svedala skolplan www. svedala. se [ ] Svedala biblioteksplan [ ] Svedala kommuns IT-plan [ ]

7 7 Riktlinjer för skolbibliotek UNESCO biblioteksmanifest, svenska Unescorådets skriftserie nummer 2/ [ ] SkolbibliotekÖst riktlinjer se/ost/pdf/tumregler.pdf [ ] BTJ prisprognos se/filearchive/2/2813/prisprognos 08.pdf [ ] Bibliotekslagen https: //lagen.nu/ 1996:1596

8 8 Bilaga 1 Utdrag ur styrdokument och lagar Ur UNESCO's skolbiblioteksmanifest: "Skolbiblioteket förmedlar kunskap och tankar som är grundläggande i ett informations- och kunskapssamhälle. Skolbiblioteket ger eleverna de färdigheter som behövs för ett livslångt Tärande. Det ger dem möjlighet att utveckla sin inlevelseförmåga för att de ska kunna ta sitt ansvar som medborgare." Ur bibliotekslagen (SFS 1998:1249) 5 Inom grundskolan och gymnasieskolan skall det finnas lämpligt fördelat skolbibliotek lör att stimulera skolelevers intresse för läsning och litteratur samt för att tillgodose deras behov av material för utbildning. 8, Folk-och skolbiblioteken skall ägna särskild uppmärksamhet åt funktionshindrade samt invandrare och andra minoriteter bl a genom att erbjuda litteratur på andra språk än svenska och i förmer särskilt anpassade till dessa gruppers behov. 9 Folk-och skolbibliotek skall ägna särskild uppmärksamhet åt barn och ungdomar genom att erbjuda böcker, informationsteknik och andra medier anpassade till deras behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning. Svedalas skolplan Barn, elever och studerande i Svedalas förskolor och skolor ska få gedigna kunskaper, stimuleras i sin nyfikenhet och utveckla sin förmåga till kritiskt tänkande. (sid.1) Ur Lpf698 "Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och uppmuntra och ta till vara på barnets nyfikenhet och intresse för den skriftspråkiga världen. Förskolan skall bidra till att barn med andra modersmål än svenska får möjlighet att både utveckla det svenska språket och sitt modersmål" (sid. 6) Ur Läroplan för det obligatoriska skolväsendet Lpo 94 samt det frivilliga skolväsendet Lpf94 " Rektor har ansvar för skolans resultat och har därvid, inom givna ramar, ett särskilt ansvar för att skolans arbetsmiljö utformas så att eleverna får tillgång till handledning, läromedel av god kvalitet och annat stöd för att själva kunna söka och utveckla kunskaper, t ex bibliotek, datorer och andra hjälpmedel." (Lpo94 sid. 21, Lpf sid. 15) Ur Läroplan Lpo94 Mål att uppnå i grundskolan "Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda informationsteknik som ett verktyg för kunskapssökande och tärande" (sid. 14) Ur Läroplan Lpf94. Mål att sträva mot: "Skolan skall sträva mot att varje elev i gymnasieskolan, komvux och SSV kan överblicka större kunskapsfält och utvecklar en analytisk förmåga och närmar sig ett alltmer vetenskapligt sätt att arbeta och tänka [...] kan söka sig till saklitteratur, skönlitteratur och övrigt kulturutbud som en källa till kunskap, självinsikt och glädje" (sid )

9 9 Grundskolan Ur Kursplanen i svenska. Mål att sträva mot: "utvecklar förmåga att utnyttja olika möjligheter för att hämta information, tillägnar sig kunskap om mediers språk och funktion samt utvecklar sin förmåga att tolka, kritiskt granska och värdera olika källor och budskap." Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 5: -Kunna söka och bearbeta information samt göra sammanställningar för att belysa eller besvara frågor om människan och hennes verksamheter. Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av år 9: -Kunna ur ett samhällsperspektiv söka infbrmation från olika källor, bearbeta, granska och värdera uppgifterna samt i olika uttrycksformer redovisa resultat och slutsatser. Gymnasiet Ur kursplan SV1201 Svenska A. Mål som eleven skall ha uppnått efter avslutad kurs: " kunna inhämta, värdera och ta ställning till information och kunskap frän bibliotek och databaser samt kunna använda datorer för att skriva och kommunicera[...1kunna tillgodogöra sig det väsentliga i en text som är relevant för eleven själv och,fiir den valda studieinriktningen samt för eleven som samhällsmedborgare"

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år

Kunskapsstegen. Informationskompet ens. Sökprocess. Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9. F årskurs år Beslutad i Utbildningsnämnden 2019-04-17 Beslutad i Kommunstyrelsen 2019-05-28 Kunskapsstegen Sökprocess Informationskompet ens Läslust Gymnasiet Språkutveckling Årskurs 6 9 0 5 år F årskurs 5 BVC Lånekort

Läs mer

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015

Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN. Läsåret 2014/2015 Saxnäs skola SKOLBIBLIOTEKSPLAN Läsåret 2014/2015 Skolbibliotekets funktion Skolbibliotek ska utgöra pedagogiska informations- och kunskapscentra där mediebeståndet kompletterar skolans läromedel och där

Läs mer

Röda Tråden. Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun. För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola.

Röda Tråden. Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun. För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Röda Tråden Plan för skolbiblioteksverksamhet i Mönsterås Kommun För förskola, grundskola, grundsärskola och gymnasieskola. Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 2. Definition... 1 3. Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Plan för skolbibliotek i Kungsbackas kommunala grundskolor och grundsärskolan. Fastställd i nämnden för Förskola & Grundskola.

Plan för skolbibliotek i Kungsbackas kommunala grundskolor och grundsärskolan. Fastställd i nämnden för Förskola & Grundskola. Plan för skolbibliotek i Kungsbackas kommunala Fastställd i nämnden för Förskola & Grundskola. 2012-01-26 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Syfte 5 3 Styrdokument 6 4 Definition 6 5 Barn i behov av särskilt stöd

Läs mer

Biblioteksplan för Svedala kommun 2008-2011

Biblioteksplan för Svedala kommun 2008-2011 Biblioteksplan för Svedala kommun 2008-2011 Bibliotekslagen (SFS 1996:1596) fick år 2005 ett tillägg som säger att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka och

Läs mer

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Almunge skola 2016-2018 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att ange riktlinjer för skolbiblioteksverksamheten på Almunge skola och på så sätt vara

Läs mer

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och

Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och Lidköpings biblioteksplan 2017 (antagen av Barn&skola, Utbidningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden För att en kommun och dess invånare ska få möjligheten till en bra biblioteksverksamhet krävs det

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst

Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Skolbiblioteksplan för Skolområde Öst Dokumentansvarig Jon-Isac Svanefjord, skolbibliotekarie Ålidhem och Tomtebo Godkänd av Carina Axroth, biträdande för- och grundskolechef Skolområde Öst Version 1 Dokumentdatum

Läs mer

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35

Biblioteksplan för Sunne kommun KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige , 35 Datum Sida 2016-01-20 1 (5) Biblioteksplan för Sunne kommun 2016-2019 KS2016/64/01 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-21, 35 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org.nr Sunne kommun

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad:

Biblioteksplan. Biblioteksplan Datum för beslut: Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: Biblioteksplan Biblioteksplan Datum för beslut: 2016-04-29 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad: 2018-12-17 Beslutsinstans: BUN Giltig till: Barn- och utbildningsförvaltningen Biblioteket Innehållsförteckning

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

Handlingsplan för skolbiblioteken i Varbergs kommun

Handlingsplan för skolbiblioteken i Varbergs kommun Handlingsplan för skolbiblioteken i Varbergs kommun 2017-2019 1 Dokumenttyp: Dokumentnamn: Diarienummer: Beslutad av: Beslutsdatum: Giltig till och med: Gäller för: Dokumentansvarig avdelning: Senast reviderad:

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015

BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015 BIBLIOTEKSPLAN 2012 2015 Biblioteksplan för Svedala kommun 2012 2015 Svedala kommuns biblioteksplan är ett politiskt styrdokument som anger riktning och ramar för den övergripande utvecklingen av folk-

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust 1 BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som ska ge en överblick över bibliotekens verksamheter samt ansvarsfördelningen

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek BIBLIOTEKSPLAN Folk- och skolbibliotek 2019-2021 LAGAR OCH RIKTLINJER Bibliotekslagen: 4 Biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet ska ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning,

Läs mer

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01

Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018. Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan för Vingåkers kommun 2015-2018 Fastställd av Kultur- och fritidsnämnden 2014-12-11 att gälla fr. o. m. 2015-01-01 Biblioteksplan 2015-2017 1 Inledning... 2 1.1 Styrdokument... 2 1.2 Bibliotekets

Läs mer

Skolbibliotek. Informationsblad

Skolbibliotek. Informationsblad Informationsblad 2011-09-30 1 (8) Skolbibliotek Den 1 juli 2011 ändrades bestämmelserna för skolbibliotek. Här kan du läsa om hur Skolinspektionen tolkar de nya bestämmelserna och vilka krav myndigheten

Läs mer

Östra skolområdets skolbiblioteksplan

Östra skolområdets skolbiblioteksplan Östra skolområdets skolbiblioteksplan Handlingsplan för hur målen i skolbiblioteksplanen ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet i slutet av varje läsår. Skolbiblioteksrådets deltagare hör

Läs mer

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige

Datum Dnr FK06/15. Biblioteksplan. Antagen av Kommunfullmäktige Datum 2010-09-21 Dnr FK06/15 Biblioteksplan Antagen av Kommunfullmäktige 2010-11-25 Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 Vad är en Biblioteksplan?... 3 Styrdokument... 4 Nulägesbeskrivning...

Läs mer

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun

Biblioteksplan Antagen av Barn- och utbildningsnämnden Biblioteksplan Strömstads Kommun Biblioteksplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-24 Biblioteksplan för Strömstads bibliotek 2014-2018 Bakgrund och syfte Den 1 januari 2014 antogs en ny bibliotekslag i Sverige.

Läs mer

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.

1. Inledning 2. 2. Uppdrag och roller 2. 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3. Biblioteksplan för Kalix kommunbibliotek 2014-2015 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 2. Uppdrag och roller 2 3. Biblioteksverksamhet 3 3.1 Folkbibliotek 3.2 Skolbibliotek 3.3 Bibliotek inom länet 3.4

Läs mer

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011

Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan. läsåret 2010-2011 Solgläntans biblioteks- och läsutvecklingsplan läsåret 2010-2011 1 Biblioteks- och läsutvecklingsplan samt IT Övergripande verksamhetsmål för skolbiblioteket Skolbiblioteket ska hjälpa eleverna: att utveckla

Läs mer

1 (12) Biblioteksplan Vetlanda här växer människor och företag

1 (12) Biblioteksplan Vetlanda här växer människor och företag 1 (12) Biblioteksplan 2015-2019 Vetlanda här växer människor och företag 2 Biblioteksplan 2015-2019 Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2015-12-16 204) Gäller för: Kultur- och fritidsnämnden,

Läs mer

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för

Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för Mål för samverkan mellan Stockholms förskolor, skolor och Stockholms stadsbibliotek. Ett komplement till Bibliotek i rörelse. En strategisk plan för bibliotek i Stockholms stad 2006-2010 1. Uppdraget Kommunfullmäktige

Läs mer

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17

Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Sida 1 (5) Handlingsplan Eriksdalsskolans skolbibliotek 2016/17 Om skolbiblioteket Skolbiblioteket ligger centralt i skolan och välkomnar våra ca 1100 elever alla dagar i veckan mellan ca 8.15-15.30. Här

Läs mer

Biblioteksplan 2013-2015

Biblioteksplan 2013-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(4) Biblioteksplan 2013-2015 Område Program Plan Riktlinje Biblioteksplan Fastställd Giltighetstid Reviderad/Uppdaterad BKU-nämnd, Till och med 2015 2012-10-31 79 Tjänsteföreskrift Diarienummer

Läs mer

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2018-09-11 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll 1. Rättslig reglering av skolbibliotek... 3 2. Vem som ansvarar för att elever får tillgång till skolbibliotek... 4 3. Definition

Läs mer

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv.

Inriktningsmål för kultur- och fritidsnämnden Alla medborgare i alla åldrar erbjuds att ta del av ett berikande kultur- och fritidsliv. Biblioteksplan 2011-2015 Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28, 79 Inledning Biblioteket som en dammig boksamling har försvunnit. Idag ser bibliotekstjänsterna helt annorlunda ut. Förväntningarna på

Läs mer

Biblioteksplan 2012-2015

Biblioteksplan 2012-2015 Biblioteksplan 2012-2015 Vi har en vision Denna plan uttrycker inriktningen för biblioteksverksamheten i Hallsbergs kommun. I vår framtidsbild ser vi huvudbiblioteket och de sammanslagna skol- och filialbiblioteken

Läs mer

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017

Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Biblioteksplan för Ödeshögs kommun 2017 Inledning Enligt Bibliotekslagen 2013:801 ska varje kommun upprätta och anta en biblioteksplan för sin verksamhet på biblioteksområdet. Biblioteksplanen ska fastställas

Läs mer

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Valsätraskolan 2013-2014

Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Valsätraskolan 2013-2014 Lokal handlingsplan för biblioteksverksamheten på Valsätraskolan 2013-2014 Syfte Syftet med denna handlingsplan är att ange riktlinjer för skolbiblioteksverksamheten på Valsätraskolan och på så sätt vara

Läs mer

skola +bibliotek = skolbibliotek Formaliserat samarbete mellan folkbibliotek och skola

skola +bibliotek = skolbibliotek Formaliserat samarbete mellan folkbibliotek och skola skola +bibliotek = skolbibliotek Formaliserat samarbete mellan folkbibliotek och skola Elin Lucassi, Kungl. biblioteket Bakgrund Alla elever i Sverige har rätt att få tillgång till bra skolbiblioteksverksamhet.

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015

Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015 Skolbiblioteksplan för Öllsjöskolan 2015 Enligt Skolverket ska skolbiblioteket vara en gemensam och ordnad resurs av medier och information som ställs till elevernas och lärarnas förfogande och som ingår

Läs mer

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring

Tj.ngsryd.s. Kommun Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/ En samlad biblioteksorganisation med lokal förankring Tj.ngsryd.s Kommun bilaga 1 BN 97 201-8-09-25 2018-09-06 Innehåll: Biblioteksplan för Tingsryd kommun år 2018/19 1 Biblioteks- och skollagen 2. Vision och mål avseende biblioteksverksamheten 2.1 Vision

Läs mer

Handlingsplan med tillhörande arbetsplan för Klöxhultsskolans bibliotek läsåret 2010/2011

Handlingsplan med tillhörande arbetsplan för Klöxhultsskolans bibliotek läsåret 2010/2011 Klöxhultsskolan Handlingsplan med tillhörande arbetsplan för Klöxhultsskolans bibliotek läsåret 2010/2011 Cecilia Sjöquist 100927 Innehållsförteckning 1. Bakgrund. 3 2. Nulägesbeskrivning 3 3. Styrdokument

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN

BIBLIOTEKSPLAN BIBLIOTEKSPLAN - 2016 HAMMARÖ KOMMUNS BIBLIOTEKSVERKSAMHET 1 Bakgrund Enligt bibliotekslagen 7 skall kommuner och landsting efter den 1 januari 2010 anta planer för biblioteksverksamhet. I Hammarö kommun

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Skolbiblioteksplan

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Skolbiblioteksplan Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 5 Den 2019-02-18 5 Dnr 2019/00031 Skolbiblioteksplan 2019-2020 Kommunfullmäktiges beslut Skolbiblioteksplan för 2019-2020 version

Läs mer

Handlingsplan för fokusbiblioteket

Handlingsplan för fokusbiblioteket Handlingsplan för fokusbiblioteket Vist skola 2011/2012 Innehållsförteckning Presentation av fokusbiblioteket... 3 Handlingsplanens syfte... 3 Fokusbibliotekets mål... 3 Styrdokument... 3 Lgr 11... 3 Skollagen...

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan 2017-02-172017-02-17 Biblioteksplan 2015-2020 Antagen av Humanistiska nämnden 2015-04-29 Postadress Besöksadress Internet Telefon Telefax Bankgiro Org.nr 841 81 Ånge Torggatan 10 www.ange.se 0690-250 100

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2016-2019 Biblioteksplanen är ett politiskt beslutat styrdokument som anger inriktningen för kommunens biblioteksverksamhet och de områden som prioriteras under perioden 2016-2019. Planen

Läs mer

Biblioteksplan för biblioteken i Ale kommun

Biblioteksplan för biblioteken i Ale kommun Biblioteksplan för biblioteken i Ale kommun 2018-2021 Antagen i utbildningsnämnden 2017-12-06 Antagen i kultur- och fritidsnämnden 2017-12-07 Ersätter biblioteksplan 2008-2012 Dnr UKN0034/05 Innehåll Bakgrund,

Läs mer

Biblioteksplan. Ydre kommun. Skolbiblioteksplan med handlingsplan. Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263

Biblioteksplan. Ydre kommun. Skolbiblioteksplan med handlingsplan. Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263 Biblioteksplan Ydre kommun 2015 2018 Skolbiblioteksplan med handlingsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2015 02 23, Kf 2 Diarienummer 2014/00263 Biblioteksplan, Ydre kommunbibliotek 2015 2018 Bakgrund:

Läs mer

Arbetsplan för biblioteket

Arbetsplan för biblioteket Manual Kapitel 3 Styrdokument, Policydokument Datum: 2013-02-12 Revision: 0 Godkännande: Raymond Vaske Sida: 1(5) Arbetsplan för biblioteket VISION Målet är ett gymnasiebibliotek med en tydlig pedagogisk

Läs mer

Handlingsplan för skolbibliotek

Handlingsplan för skolbibliotek Handlingsplan för skolbibliotek - gymnasiet Annevie Robertsson 2014-08-15 Bakgrund En handlingsplan är ett dokument som förklarar bibliotekens funktioner och framtida visioner. Det behövs för att skapa

Läs mer

Biblioteksplan för Söderhamns kommun

Biblioteksplan för Söderhamns kommun Biblioteksplan för Söderhamns kommun 2019-2022 Kultur- och samhällsserviceförvaltningen 2(5) Söderhamns folkbibliotek består av huvudbiblioteket i Söderhamn samt biblioteksfilialerna i Bergvik, Ljusne

Läs mer

Biblioteksplan för Nordmalings kommun

Biblioteksplan för Nordmalings kommun Biblioteksplan för Nordmalings kommun 2018 2020 Dokumenttyp Plan För revidering ansvarar Kulturchef Dokumentet gäller till och med 2018-2020 Diarienummer 2017-475-012 Uppföljning och tidplan Fastställt

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad

BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN. Beslutad BIBLIOTEKSPLAN ÅSTORPS KOMMUN Beslutad 2012-02-27 1 Biblioteksplan för Åstorps kommun En biblioteksplan är något som alla kommuner enligt lag är skyldiga att ta fram. Men det är också något vi folkvalda

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2021 Dnr: KS.2017.0214 Antagen av kommunfullmäktige 2017-05-31, 80 (ersätter Biblioteksplan för Finspångs kommun KF 189, Dnr 2005.0206) Inledning Alla ska kunna ta del av litteratur,

Läs mer

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018

Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Arbetsplan för skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola 2018 Skolbiblioteksverksamheten på Hjulsta grundskola verkar enligt Läroplan för grundskolan. Genom litteraturläsningen och de gemensamma

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~

BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ BIBLIOTEKSPLAN ~ ORSA ~ Information Kultur Läslust BIBLIOTEKSPLAN Biblioteksplanen är ett politiskt förankrat dokument som skall ge en överblick över bibliotekens verksamheter och ansvarsfördelningar i

Läs mer

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015

Verksamhetsplan. Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 Verksamhetsplan Biblioteket Elof Lindälvs gymnasium 2012-2015 1 1 Bakgrund 3 2 Vision 4 3 Verksamheten 5 3.1 Organisation... 5 3.2 Lokaler och bemanning... 5 3.3 Bibliotekssamarbete... 5 4 Verksamhetens

Läs mer

Biblioteksplan för Hofors kommun 2009-2011

Biblioteksplan för Hofors kommun 2009-2011 Biblioteksplan för Hofors kommun 2009-2011 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2009-06-16 1/10 Innehållsförteckning BAKGRUND OCH SYFTE 3 VERKSAMHETSBESKRIVNING 3 Folkbiblioteksverksamheten 3 Skolbiblioteksverksamheten

Läs mer

Biblioteksplan 2014--2018

Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteksplan Datum 2014-11-07 Beslutad Kommunfullmäktige 242, 2014-12-16 1(7) Dnr 14/714-880 Biblioteksplan 2014--2018 Biblioteken i Mörbylånga kommun består av tre folkbibliotek, Mörbylånga, Färjestaden

Läs mer

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige

Biblioteksplan. Biblioteksplan för Krokoms kommun. Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Antagen i Kommunfullmäktige Biblioteksplan Biblioteksplan 2015 2019 för Krokoms kommun Antagen i Barn- och utbildningsnämnden 2015-09-01 Antagen i Kommunfullmäktige 2015-12-09 Krokoms kommun, september 2015 Författare: Eva Fresk,

Läs mer

Biblioteksplan för Upplands-Bro Version

Biblioteksplan för Upplands-Bro Version Biblioteksplan för Upplands-Bro 2016-2019 Version 2016-01-21 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Omvärlden... 3 3. Ansvar och styrning... 4 4. Mål och vision... 5 4.1 Folkbiblioteket uppdrag... 6

Läs mer

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek

Promemoria Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek Promemoria 2011-05-30 Nya skollagen Kap. 2 Huvudmän och ansvarsfördelning 36 Skolbibliotek 1 (7) Skolbibliotek 2 (7) Innehåll Elevers tillgång till skolbibliotek... 3 Nyheter... 3 1. Regleringen av skolbibliotek

Läs mer

Skolbiblioteksplan Olofströms kommun 2014-2018. Samverkansgruppen för skolbiblioteksutveckling Olofströms Kommun 2014-10-03

Skolbiblioteksplan Olofströms kommun 2014-2018. Samverkansgruppen för skolbiblioteksutveckling Olofströms Kommun 2014-10-03 Skolbiblioteksplan Olofströms kommun 2014-2018 Samverkansgruppen för skolbiblioteksutveckling Olofströms Kommun 2014-10-03 Innehåll Vision för skolbiblioteket... 2 Vad är ett skolbibliotek?... 2 Styrdokument...

Läs mer

Biblioteksplan 2016 Simrishamns kommun

Biblioteksplan 2016 Simrishamns kommun Biblioteksplan 2016 Simrishamns kommun 1 Innehåll Inledning... 3 Styrdokument... 4 Bibliotekslagen SFS 2013:801... 4 Skollagen och läroplanen (SFS 2010:800) 2 kap. 35-36 (Lgr 11)... 4 Unescos skol- och

Läs mer

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17

Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Handlingsplan fokusbiblioteket Vist skola läsåret 16/17 Fokusbibliotekens mål Fokusbibliotek är en pedagogisk resurs som stöder elevers lärande och pedagogers arbete genom att: vara en integrerad del av

Läs mer

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018

Biblioteksplan. för Härjedalens kommun 2014-2018 Biblioteksplan för Härjedalens kommun 2014-2018 1 Syftet med biblioteksplanen är att formulera en lokal bibliotekspolitik, ta tillvara de biblioteks- och medieresurser som finns i kommunen samt skapa en

Läs mer

LUDVIKA KOMMUN (6)

LUDVIKA KOMMUN (6) LUDVIKA KOMMUN 150610 1 (6) Biblioteksplan Syftet med planen är att få en samlad bild av biblioteksverksamheten i Ludvika kommun samt befästa bibliotekets roll. Planen skall ange mål och riktning. Planen

Läs mer

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum

Biblioteksplan för Töreboda kommunbibliotek Bakgrund TÖREBODA KOMMUN. Biblioteksplan Sida 1 av 5 Datum Sida 1 av 5 för Töreboda kommunbibliotek 2018 2020 Bakgrund Av Bibliotekslagen (2013:801) framgår att biblioteken i det allmänna biblioteksväsendet särskilt ska verka för det demokratiska samhällets utveckling

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018

Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119. Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 14 december 2015 119 Biblioteksplan för Sävsjö kommun 2015-2018 Kultur- och fritidsförvaltningen Djurgårdsgatan 1 576 80 Sävsjö telefon: 0382-152 00 mejl: biblioteket@savsjo.se

Läs mer

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential.

DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Så skapar du ett Skolbibliotek i världsklass! DIK berättar hur ett skolbibliotek når sin fulla potential. Vad är ett Skolbibliotek i världsklass? Ett välfungerande skolbibliotek är aldrig ett tyst ställe.

Läs mer

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek Innehållsförteckning Beskrivning av skolan och biblioteket Sid. 3 Syftet med handlingsplanen Sid. 3 Styrdokument för fokusbiblioteket Sid. 3 Skollagen Sid.

Läs mer

BIBLIOTEKSPLAN FÖR LOMMA KOMMUN 2015-2018. INNEHÅLL Planen omfattar all biblioteksverksamhet i Lomma kommun: folk- och skolbibliotek

BIBLIOTEKSPLAN FÖR LOMMA KOMMUN 2015-2018. INNEHÅLL Planen omfattar all biblioteksverksamhet i Lomma kommun: folk- och skolbibliotek INNEHÅLL Planen omfattar all biblioteksverksamhet i Lomma kommun: folk- och skolbibliotek Efter redovisning av styrdokument följer beskrivning av verksamheten, diskussion kring faktorer som påverkar en

Läs mer

Verksamhetsplan för skolbiblioteket Kunskapens Hus 2018/2019

Verksamhetsplan för skolbiblioteket Kunskapens Hus 2018/2019 Verksamhetsplan för skolbiblioteket Kunskapens Hus 2018/2019 Inledning På Kunskapens Hus finns Marks Gymnasieskola med elva nationella program, gymnasiesärskola med tre nationella program samt individuellt

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2019-2022 Ett barn som blir läst för regelbundet har ett ordförråd på 50 000 ord när den är 17 år att jämföra med 15 000 ord hos ett barn som inte har blivit läst för. Treåringar som har

Läs mer

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun

Biblioteksplan. Åtvidabergs kommun Biblioteksplan 2017-2020 ÅKF: 2017:09 Dnr: ATVKS 2017-00116 600 Antagen: Kommunfullmäktige 55, 2017-05-31 Reviderad:- Dokumentansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadsförvaltningen och Barn- och utbildningsförvaltningen

Läs mer

Biblioteksplan för kommunbiblioteken 2015-2019. Antagen av Kultur- och Fritidsnämnden 2015-09-02

Biblioteksplan för kommunbiblioteken 2015-2019. Antagen av Kultur- och Fritidsnämnden 2015-09-02 Biblioteksplan för kommunbiblioteken 2015-2019 Antagen av Kultur- och Fritidsnämnden 2015-09-02 2 Bakgrund Bibliotekslagen (2013:801) sätter ramarna för verksamheten vid landets bibliotek. Lagen betonar

Läs mer

Samverkansplan mellan folkbibliotek och skolbibliotek på grundskolan

Samverkansplan mellan folkbibliotek och skolbibliotek på grundskolan Samverkansplan mellan folkbibliotek och skolbibliotek på grundskolan 2011-06-21 Innehållsförteckning INLEDNING...2 1 STYRANDE DOKUMENT...3-4 1.1 Folkbibliotekets verksamhet...3-4 1.2 Skolbibliotekets verksamhet...3-4

Läs mer

inom förskola, grundskola, särskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola i Karlshamns kommun

inom förskola, grundskola, särskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola i Karlshamns kommun En helhetssyn på SKOLBIBLIOTEK inom förskola, grundskola, särskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola i Karlshamns kommun Karlshamns Kommun Utbildningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tfn 0454-813

Läs mer

ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand

ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand ÄNGSDALS SKOLA ÅR F - 5 Malmö kommun Bunkeflostrand BIBLIOTEKSPLAN 2013 Inledning/Bakgrund Läsning är nyckeln till lärande. För att kunna hantera stora mängder information i dagens föränderliga samhälle

Läs mer

Biblioteksplan

Biblioteksplan Biblioteksplan 2017-2023 Vision Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Text kommer från presidiet. Inledning I bibliotekslagen (SFS

Läs mer

Bibliotekens roll i lärandet: Förslag till mål

Bibliotekens roll i lärandet: Förslag till mål Länsbiblioteket i Stockholms län i samarbete med folk-, skol-, universitets- och högskolebibliotek i regionen Mars 2005 Bibliotekens roll i lärandet: Förslag till mål 1 Inledning...3 Förslag till mål,

Läs mer

Sammanfattning 1. Vår verksamhet och organisation idag Folkbiblioteken Grundskolebiblioteken samt gymnasiebiblioteket på Kul agymnasiet

Sammanfattning 1. Vår verksamhet och organisation idag Folkbiblioteken Grundskolebiblioteken samt gymnasiebiblioteket på Kul agymnasiet Sammanfattning I bibliotekslagen anges att kommuner ska anta planer för biblioteksverksamheten. Lagen anger också att bibliotekslån ska vara avgiftsfria, att det ska finnas lämpligt fördelade skolbibliotek

Läs mer

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig

Biblioteksplan. Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för. Utbildningsnämnden Giltighetstid. 5 år Dokumentansvarig Biblioteksplan Dokumenttyp Fastställd Plan 2015-10-12 70 av Kommunfullmäktige Detta dokument gäller för Utbildningsnämnden Giltighetstid 5 år Dokumentansvarig Kultur- och Bibliotekschef Dnr 2015.000058

Läs mer

Biblioteksplan för Sollefteå kommun

Biblioteksplan för Sollefteå kommun Biblioteksplan för Sollefteå kommun 2012-2014 Kultur-, utbildnings- och fritidsnämnden samt Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Inledning 2 Organisation 3 Biblioteksplan för folkbiblioteket 4 Biblioteksplan

Läs mer

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun

Biblioteksverksamheten i Karlsborgs kommun Biblioteksplan i Karlsborgs kommun Dokumenttyp: Diarienummer: Beslutande: Handlingsplan xxx.xxx Kommunfullmäktige Antagen: 2015-05-25 Giltighetstid: 2015-2017 Dokumentet gäller för: Dokumentansvar: Biblioteksverksamheten

Läs mer

Mål och handlingsplan för samarbetet mellan bibliotek, förskola och skola

Mål och handlingsplan för samarbetet mellan bibliotek, förskola och skola Kulturriket i Bergslagen 2009-03-12 Rev. 2013-03-25 Mål och handlingsplan för samarbetet mellan bibliotek, förskola och skola Innehåll: Bakgrund Mål Handlingsplan Bilagor Bakgrund Skinnskattebergs biblioteks

Läs mer

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram

Strategi. Program. Plan. Policy. Riktlinjer. Regler. Borås Stads. Skolbiblioteksprogram Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Skolbiblioteksprogram Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program verksamheter och metoder

Läs mer

Skolbiblioteksplan för Mora kommun

Skolbiblioteksplan för Mora kommun Skolbiblioteksplan för Mora kommun 2017-2019 Syfte Syftet med biblioteksplanen är att skapa tydliga riktlinjer för skolbibliotekscentralens verksamhet. Denna plan gäller fram till 2019 och ska därefter

Läs mer

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET

PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET PLANER SKOLBIBLIOTEKSVERKSAMHET 1. Finns det en biblioteksplan i din kommun? 2. Ingår skolbiblioteksverksamheten i planen? 3. Hur lyder texten om kommunens skolbiblioteksverksamhet? Sedan var frågan Hur

Läs mer

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola!

Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Sveriges viktigaste chefer finns i förskola och skola! Avgörande är den enskilda individens förhållningssätt till sitt eget behov av vidarelärande, förmågan att lära nytt och attityden till utbildningsinstitutioner

Läs mer

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek

Ekerö kommuns biblioteksplan Ditt Bibliotek Ekerö kommuns biblioteksplan 2019-2023 Ditt Bibliotek Inledning Kommuner är enligt bibliotekslagen skyldiga att upprätta biblioteksplaner, som formulerar den lokala bibliotekspolitiken. Biblioteksplanen

Läs mer

Handlingsplan för Katedralskolans bibliotek

Handlingsplan för Katedralskolans bibliotek Handlingsplan för Katedralskolans bibliotek 2017-2018 Josefine Henningsson Skolbibliotekarie Inledning Syftet med denna plan för skolbiblioteksverksamheten på Katedralskolan är att den ska synliggöra skolbibliotekets

Läs mer

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17 Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek 16/17 Innehållsförteckning Beskrivning av skolan och biblioteket Sid. 3 Syftet med handlingsplanen Sid. 3 Styrdokument för fokusbiblioteket Sid. 3 Skollagen

Läs mer

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument

1(7) Biblioteksplan 2015-2018. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Plan Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-10-28 144 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning Förord...4...5 Folkbibliotek - för

Läs mer

Biblioteksplan 2009-2012

Biblioteksplan 2009-2012 Biblioteksplan 2009-2012 1 Bakgrund och Syfte...utgår från invånarnas behov av biblioteksservice...ta tillvara de resurser som finns, skapa beredskap för framtidens krav och stimulera till utveckling 2

Läs mer

Hamnskolans Skolbiblioteksplan 2016/2017

Hamnskolans Skolbiblioteksplan 2016/2017 Hamnskolans Skolbiblioteksplan 2016/2017 Hamnskolans skolbiblioteksplan Dokumentet är en handlingsplan för hur målen för skolbiblioteksverksamheten ska uppnås. Planen utvärderas av skolbiblioteksrådet

Läs mer

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010

Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 1 Biblioteksplan för Sala kommun år 2008 2010 Bakgrund Riksdagen har beslutat att bibliotekslagen utökas med tillägget att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet ska samverka

Läs mer

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet

Plan. Biblioteksplan för Herrljunga kommun KF, Bildningsnämnden, för Herrljunga kommuns verksamhet på biblioteksområdet DIARIENUMMER: UN-19/2018 FASTSTÄLLD: 2018-04-10 VERSION: 2 SENAS T REVIDERAD: 2018-04-10 GILTIG TILL: 2019-12-31 DOKUMENTANSVAR: Bibliotekschef Plan Biblioteksplan för Herrljunga kommun 2016-2019 KF, Bildningsnämnden,

Läs mer

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8.

Biblioteksplan Högsby kommun Antagen av kommunfullmäktige , 8. Biblioteksplan Högsby kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-06, 8. Bakgrund Enligt Bibliotekslagen SFS 2013:801 ska kommuner och landsting ha en politiskt antagen biblioteksplan. Denna

Läs mer

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun

2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN. för Båstads kommun 2012-03-28 BIBLIOTEKSPLAN för Båstads kommun Biblioteksplan bakgrund Den första januari 2005 kompletterades bibliotekslagen med en paragraf om att bibliotek och bibliotekshuvudmän inom det allmänna biblioteksväsendet

Läs mer

Handlingsplan för Harvestadsskolans fokusbibliotek

Handlingsplan för Harvestadsskolans fokusbibliotek Handlingsplan för Harvestadsskolans fokusbibliotek Inledning Harvestadsskolan är del av Linköpings kommuns satsning på grundskolans skolbibliotek. Denna satsning presenteras på följande vis på kommunens

Läs mer

Biblioteksplan för Timrå kommun

Biblioteksplan för Timrå kommun Biblioteksplan för Timrå kommun 2016-2021 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Biblioteksorganisation i Timrå kommun 3. Kopplingar till lagstiftning och regionala dokument på kultur- och biblioteksområdet

Läs mer

Biblioteksplan 2011-2014

Biblioteksplan 2011-2014 Biblioteksplan 2011-2014 Fastställd av kommunfullmäktige 2010-06-21, 53, dnr 2010.0111 Inledning Enligt bibliotekslagens 7 ska kommuner och landsting efter den 1 januari 2005 anta planer för biblioteksverksamheterna.

Läs mer

Fördel Solna. En Biblioteksplan för

Fördel Solna. En Biblioteksplan för Fördel Solna En Biblioteksplan för 2012-2016 Inledning Solna stads biblioteksplan är ett politiskt beslutat styrdokument som anger riktningen för bibliotekens utveckling och verksamhet under perioden 2012-2016.

Läs mer

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25

Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Biblioteksplan för Lysekils kommun Dnr: UBN 15-92-889, LKS 2015-312 Antagen av utbildningsnämnden 2015-12-16 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-25 Bakgrund och syfte Alla kommuner och landsting skall

Läs mer

Handlingsplan för Harvestadsskolornas fokusbibliotek

Handlingsplan för Harvestadsskolornas fokusbibliotek Handlingsplan för Harvestadsskolornas fokusbibliotek Inledning Harvestadsskolorna (Harvestadsskolan och Bogestadsskolan) är del av Linköpings kommuns satsning på grundskolans skolbibliotek. Denna satsning

Läs mer