Välkommen till Kriminologi 1 på distans!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Kriminologi 1 på distans!"

Transkript

1 1 Introduktionsuppgift (1 hp) HT 2014 Välkommen till Kriminologi 1 på distans! Om du är registrerad på kursen har du förhoppningsvis redan fått dina inloggningsuppgifter för kursen. Kursen bedrivs i Mondo som är en så kallad plattform för nätbaserad utbildning, som bland annat ger oss möjlighet att dela dokument och kommunicera genom intern e-post, diskussionsforum och chatt. Med undantag för introduktionsföreläsningen kommer all undervisning och examination under de första tio veckorna att ske genom Mondo. Information om kursen: All information finns tillgänglig på kurssajten i Mondo. Du hittar också viktig information på Kriminologiska institutionens hemsida När du loggat in i Mondo kan du gå till kurssajten och börja med att klicka på Kursinformation i menyn till vänster under fliken Huvudsida, Kriminologi 1 (distans) HT 14. Där finns det en länk till Allmän information som det kan vara bra att börja läsa. Under Kursinformation finns också informationen upplagd för Introduktionsuppgiften och delkursen Allmän översiktskurs del I [AÖ del I], som vi kommer att sysselsätta oss med de första 10 veckorna. Det är svårt att förekomma alla frågor och vi kommer därför under de första två veckorna vara tillgängliga så mycket som möjligt i Mondo. Dessutom finns möjligheten att ställa frågor under introduktionstillfället på universitetet lördag den 20 september. Introduktionsuppgift: Vi vill redan nu ge dig en enkel introduktionsuppgift. Uppgiften är obligatorisk (motsvarar 1 hp och betygssätts enbart med G/U). Det är bra om du gör den så snart som möjligt (om du har möjlighet gärna redan innan kursstarten den 1 september). Syftet med uppgiften är att du tidigt skall lära dig grundläggande funktioner i Mondo, bekanta dig med kurssajten och få möjlighet att lära känna de andra kursdeltagarna. Uppgiften är obligatorisk då vi sett att det underlättar dina kommande studier avsevärt om du tidigt är välbekant med Mondo. Som ett komplement till detta häfte finns en videoinstruktion på kurssidan i Mondo. Med vänliga hälsningar Sofia Wikman, Anders Nilsson och Ingrid Lander

2 2 Kontaktinformation Kursansvariga och kurslärare ************************************************************************ Anders Nilsson Kriminologiska institutionen Stockholms universitet Stockholm ************************************************************************* Ingrid Lander Kriminologiska institutionen Stockholms universitet Stockholm ************************************************************************* Sofia Wikman Kriminologiska institutionen Stockholms universitet Stockholm ************************************************************************* Mail:

3 3 Introduktionsuppgift Syftet med uppgiften är att du skall få bekanta dig med plattformen Mondo som vi använder på kursen samtidigt som du skall få möjlighet att lära känna de andra kursdeltagarna. Uppgiften innehåller instruktioner för hur du skall gå tillväga. Börja med att gå till När du kommer dit möts du av en startsida. Klicka på Log in students and employees (se bilden nedan). Bild 1. Du kommer då till ett inloggningsformulär. Börja med att logga in i Mondo med hjälp av de uppgifter du fått. När du loggat in kommer du att få se nedanstående fönster. Innan vi börjar med uppgiften skall vi definiera några begrepp i systemet som är bra att känna till (se bild 2). Bild 2.

4 4 1. Kurssidor. Längst upp i fönstret har du flikar för de kurssidor du är registrerad på. Du skall se två flikar: (a) My workspace/min arbetsyta - som är din personliga sida (b) Huvudsida, Kriminologi 1 (distans) HT 14 - som är kurssidan för samtliga kursdeltagare. Dessutom skall du på huvudsidans vänstermeny (längst ner i menyraden) ha en länk till din gruppsida. Obs: Gruppsidan läggs till manuellt efter att du varit inne på huvudsidan, det kan alltså dröja något innan du har tillgång till den. Skulle du sakna någon av dessa sidor vid kursstart den 1 september, kontakta kurslärarna via 2. Menyn. Varje kurssida har en meny (ibland benämner vi den menyrad) till vänster men innehållet i dessa varierar beroende på syftet med sidan. Huvudsidan ser annorlunda ut än gruppsidan och min arbetsyta/my workspace skiljer sig likaså. På varje sida kan du också se vilka personer som är inloggade. Det ser du längst ner till vänster. Har personen också en liten prick vid namnet betyder det att de är inne i chatten. Det var lite grundläggande om det ni kommer att se när ni loggar in. Nu går vi in på ett antal uppgifter som handlar om att lära sig att hitta runt i Mondo och på kurssajten. Du kan börja med att välja vilket språk du vill ha i Mondo. Grundinställningen i Mondo är engelska. Ändringarna gör du på kurssidan My workspace som är din egen sida. Du ändrar språkinställningen genom att gå in på Preferences ( Inställningar ) i menyn och gå vidare till Language. Därefter väljer du det språk som du önskar och konfirmerar genom att klicka på spara som det står i bild tre (Se bild 3).

5 Bild 3. 5

6 6 Uppgift 1 Varje kursdeltagare har en personlig hemsida i Mondo som heter Profil/Profile. Din första uppgift blir att fylla i några uppgifter om dig själv. Du skriver givetvis så mycket eller lite som du själv önskar! Längst upp i fönstret har du flikar. Gå in på Min arbetsyta/my workspace. Till vänster har du en meny. Välj Profile/Profil. Du ser då att din profil i princip inte innehåller någon information. Gå nu in på Redigera (obs: redigeringsknappen blir synlig då du rör markören över fältet Allmän information, se bild 4). Bild 4. Du får då upp ett antal rader som du kan fylla i. Du kan du skriva i ett fritt dokument (se fönstret som liknar en ordbehandlare) samt ladda upp en bild. När du fyllt i dina uppgifter, tryck på Spara/Save. Se till att din text sparats ordentligt genom att trycka på Visa min profil. Vi vill gärna uppmuntra er till att lägga upp en bild på er eller något som kanske symboliserar er. Vi har märkt att det betyder mycket för den sociala miljön i Mondo om man använder en bild i sin profil. Den bild du laddar upp kommer att synas vid ditt namn i diskussionsforumen. Nu kanske du vill besöka andras personliga hemsidor? Gå in i Deltagarlistan i menyn till vänster på sidan Huvudsida, Kriminologi 1 (distans) HT 14. Då ser du namnen på alla kursdeltagare som är inlagda på sidan. Klicka på Profile/profil för att se en persons webbsida. Uppgift 2 Nästa uppgift är att skriva några rader och publicera dessa i ett diskussionsforum. Det gör du genom att gå in på din grupsida Grupp X (Det kommer att stå ditt gruppnummer istället för X, i exemplet nedan grupp 1).

7 7 Till gruppsidan kommer du vi en länk på kursens huvudsida (bild 5): Bild 5. Klicka på Forum i menyn till vänster på din gruppsida (se bild 6). Bild 6.

8 8 Där hittar du ett forum som heter AÖ 1 (7,5 hp) INTRODUKTIONSUPPGIFT (bild 7). Vi vill att du skriver några rader kring därför ville jag läsa kriminologi samt det här hoppas jag att jag kommer att lära mig av mina studier i kriminologi under Kriminologikursen. Det gör du genom att klicka på det forumet. Bild 7. Du får då upp nedanstående bild (se bild 8). Klicka på Starta nytt toppinlägg om du är den första som skriver. Du kan också skapa nya Toppinlägg om du tycker att det du ska ta upp inte passar under det, eller de, toppinlägg som finns. För denna uppgift rekommenderar vi att endast den som gör det första inlägget skapar ett Toppinlägg som resten sedan svarar på. Skriv ditt meddelande i rutan, samt en titel. Klicka på Gör inlägg för att publicera ditt inlägg så att övriga gruppmedlemmar kan läsa. Bild 8. Svara på någons inlägg gör du genom att klicka på ikonen som har formen av ett kuvert som heter Svara. Den hittar du i det övre hörnet på varje inlägg. Som du ser på bilden nedan (bild 9) kan du också välja att mejla personen. Bild 9.

9 9 Uppgift 3 Nästa uppgift är att kontakta kursansvariga för AÖ1 Anders Nilsson och Sofia Wikman för att meddela att du lagt in information på din webbsida ( My workspace/min arbetsyta ) och att du publicerat ditt inlägg i diskussionsforumet ( Grupp X HT 14 ). Det skall göras inom ramen för Mondo (alltså inte via vanlig e-post). För att kunna göra det måste du ta reda på hur du kommunicerar med andra deltagare i Mondo. Då måste du gå till huvudsidan Huvudsida, Kriminologi 1 (distans) HT 14, länk till huvudsidan hittar du i fältet nedanför huvudflikarna (Bild 10). Bild 10. För att skicka meddelanden finns en mejlfunktion i Mondo (se bild 11). Klicka på Meddelanden (mondopost) i menyn till vänster. För att skicka ett meddelande klicka på Skriv meddelande. Bild 11. Börja med att välja vem du skall skicka till. Det gör du i listan över deltagare och lärare på kursen (se bild 12). Nu vill du ju kunna skicka till flera personer samtidigt. Det gör du genom att hålla nere knappen Ctrl (eller Cmdr om du använder Mac) samtidigt som du klickar på samtliga namn du vill skicka till. Du ser vilka du valt genom att texten blir blå. Fyll i ett ämne/subject och skriv ditt

10 10 meddelande i textfönstret. Se till att som personligt meddelande är valt. Tryck på skicka/send för att skicka meddelandet. Bild 12. Här hittar du namnen på de du kan skicka meddelanden till lärare och kurskamrater. Du kan nu gå vidare och se vilka som ingår i din grupp och besöka deras hemsidor. Gå tillbaks till din gruppsida. För att få en lista över alla dina gruppmedlemmar gå in Deltagarlista i menyn till vänster på gruppsidan. Klicka på de personer du vill läsa om (var beredd på att till en början kan vara få aktiva gruppmedlemmar).

11 11 Uppgift 4 Detta är den sista uppgiften som du skall göra under vår Mondo-orientering. När du är klar med uppgift 1 3 skall du gå in på Examinationsuppgifter (bild 13) i menyn till vänster på kursens huvudsida. Bild 13. Där väljer du AÖ del I (7, 5 hp): INTRODUKTIONSUPPGIFT och skriver kort i textrutan (som ligger en bit ner i fönstret som då öppnas, se bild 14 nedan)om du haft några svårigheter med de inledande uppgifterna eller inte. Bild 14.

12 12 Klicka på Lämna in för att skicka in den till oss. Alla obligatoriska uppgifter kommer att lämnas in i Examinationsuppgifter och vi kommer att ge besked om hur det gått genom personliga meddelanden här. Som du ser finns det en knapp om du hellre vill skriva din uppgift i ett annat textformat (tex word eller pdf) och bifoga den. Detta rekommenderas när det gäller till exempel hemtentor och liknande uppgifter. Du är nu färdig med introduktionsuppgiften och kommer snart att få den godkänd av oss (det kommer du att se både under Examinationsuppgifter och under Resultat ). Du kan nu gå till Allmän översiktskurs del 1 under Kursinformation för att påbörja dina kriminologistudier här på huvudsidan. Vi hoppas att ni kommer att ha två roliga och lärorika terminer framför er! Lycka till! // Anders, Sofia och Ingrid

Användarguide itslearning

Användarguide itslearning Användarguide itslearning - 1 Innehållsförteckning Vad är itslearning... 3 Logga in på itslearning... 4 1. Infopanel... 5 2.1 Kursens ingångssida... 7 2.2 Diskussionsforum... 9 2.3 Lämna in uppgift...

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Guide : Skapa en publik kurshemsida i Mondo

Guide : Skapa en publik kurshemsida i Mondo Guide : Skapa en publik kurshemsida i Mondo Denna guide förklarar hur du skapar en publik kurshemsida i Mondo. En publik kurshemsida i Mondo är i princip inget mer än en vanlig Mondosajt med undantaget

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Introduktion till Fronter för lärare

Introduktion till Fronter för lärare Introduktion till Fronter för lärare Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2008-06-24 Version: 1.2 1 Vad är Fronter?... 3 Hur fungerar Fronter?... 6 Rättigheter...

Läs mer

Utbildningsplattformen Lecando

Utbildningsplattformen Lecando Handledning till Utbildningsplattformen Lecando Elever Kurs- och kommunikationsdelen Lecandoversion: 4.3 Januari 2002 Stockholms stad 2001 IT-center Box 8302 104 22 STOCKHOLM Besöksadress: Polhemsgatan

Läs mer

Kårkulla samkommun. Moodle

Kårkulla samkommun. Moodle Kårkulla samkommun Moodle Manual 1 Vad är Moodle?...2 1.1Användarnamn och lösenord...3 1.2Programvara för att ta del av t.ex. nätföreläsningar...3 2.1Logga in på kursen...3 3 BLI BEKANT MED SYSTEMET...4

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Moodle2 STUDENTMANUAL

Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle2 STUDENTMANUAL Moodle är en lärplattform med hjälp av vilket du kan kommunicera, dela med dig av information och upprätthålla kontakten med lärarna, handledarna och de andra kursdeltagarna. För

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM

VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM Linköpings Universitet 2014.08.13 VÄLKOMMEN TILL LINKÖPINGS UNIVERSITET OCH LISAM LiU-ID Som ny student behöver du först skapa ett temporärt LiU-ID (studentkonto). På www.liu.se/antagen finns anvisningar

Läs mer

Moodle på Åsö för lärare

Moodle på Åsö för lärare Moodle på Åsö för lärare När du skapat ett konto på Moodle är det dags att skapa en kurs. Surfa i exempelvis Firefox till: http://asovux.se/~moodle2 Givetvis kan du nå Moodle via Åsö webbsida om du föredrar

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10)

UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) UTV5 Lathund för skolledning (2013-12-10) Innehåll Sid 2 Inledning Sid 3 Logga in Sid 4 Startsidan Sid 5 Obligatoriska frågor Sid 6 Kursutvärderingar Sid 10 Statistik Sid 12 Formulär Sid 16 Skapa utvärdering

Läs mer

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter

Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Manual för Menys webbaserade kurser i Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 5 Kursens rum (startsida) 6 Webblektion 7 Deltagare 8 Inlämning 9 Kalender 11 Diskussionsforum

Läs mer

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare

www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare www.grade.com LUVIT Education 3.1 Manual för kursdeltagare Innehållsförteckning 1. INLEDNING 5 2. BEGREPP 6 3. GENERELLA FUNKTIONER 7 3.1. RSS 7 3.1.1. RSS i Internet Explorer 7 7 3.1.2. RSS i FireFox

Läs mer

Kort IT-introduktion Psykologiska institutionen HT 2013. Universitetskonto. Mitt universitet

Kort IT-introduktion Psykologiska institutionen HT 2013. Universitetskonto. Mitt universitet Kort IT-introduktion Psykologiska institutionen HT 2013 Universitetskonto Alla som studerar vid Stockholms universitet har ett så kallat Universitetskonto, till vilket en mängd olika tjänster är kopplade.

Läs mer

LEARNIFYMANUALEN. Lärresurser och Kursplatser

LEARNIFYMANUALEN. Lärresurser och Kursplatser LEARNIFYMANUALEN Lärresurser och Kursplatser Här kan du hitta steg-för-stegmanualer för de flesta funktioner som finns i Learnifys Lärresurser och Kursplatser. Innehållsförteckning Hitta material i biblioteket...

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer

Preppmaterial för ARON

Preppmaterial för ARON Preppmaterial för ARON DATORSALAR... 3 INLOGGNING OCH HEMKATALOG... 3 SKRIVARE... 3 FILÖVERFÖRING... 3 E-POST... 6 STUDENTPORTALEN... 7 STUDIER... 7 Studiehandbok... 7 LADOK... 7 Tentaanmälan... 7 MINA

Läs mer

Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle. Elevmanual

Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle. Elevmanual Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal i Moodle Elevmanual Inledning Inledning Den här manualen ska vara en hjälp för eleverna hur Järfälla Lärcentrums Kunskapsportal fungerar och hur den används. Bearbetning

Läs mer

Välkommen till edwise - Elev

Välkommen till edwise - Elev Välkommen till edwise - Elev 2011 Tieto Corporation Inloggning Skriv www.edwise.se i webbläsarens adressfönster. Ditt användarnamn samt lösenord får du av edwiseansvarige på skolan. Har du haft ett konto

Läs mer

Personlig assistans, 15 hp Personal Care Assistance, 15 ECTS Credits

Personlig assistans, 15 hp Personal Care Assistance, 15 ECTS Credits Avdelningen för Socialt arbete Filosofiska fakulteten Linköpings universitet HT2015 Studiehandledning Personlig assistans, 15 hp Personal Care Assistance, 15 ECTS Credits Kurskod : 745G43 Kursansvarig

Läs mer

Användarmanual Vklass lärplattform. Student

Användarmanual Vklass lärplattform. Student Användarmanual Vklass lärplattform Student Användarmanual Vklass lärplattform (Lärare) Sida 2 av 52 Innehållsförteckning Om Vklass lärplattform... 4 Videomanualer... 5 Inloggning till Vklass... 6 Vad är

Läs mer

Användarmanual. Enkät. för uppföljning av åtgärder i miljömålsarbetet. www.relationwise.se. Sid 1

Användarmanual. Enkät. för uppföljning av åtgärder i miljömålsarbetet. www.relationwise.se. Sid 1 Användarmanual Enkät för uppföljning av Relationwise Sverigee www.relationwise.se Sid 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 LOGGA IN... 3 AREBETSYTAN... 4 DESIGN modul 1 VÄLJ RÄTT ENKÄTMALL... 5 REDIGERA/LÄGG

Läs mer

Kom i gång med PING PONG

Kom i gång med PING PONG Kom i gång med PING PONG - Manual för lärare Version 9 Kom igång med PING PONG Manual för lärare. Version 9 Anita Eklöf, Sektionen för pedagogiskt arbete, Högskolan i Borås. 2015-02-11 Kom igång med PING

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar

Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar 1/17 Lathund Hemsida för Astma- och Allergiförbundets föreningar Webbplatsen är byggd i WordPress 3.8.1. Den är byggd för att på ett enkelt sätt ska kunna skapa nya föreningshemsidor och innehåller: Inloggning

Läs mer

Välkommen till JENSEN online!

Välkommen till JENSEN online! Välkommen till JENSEN online! Logga in! Den här guiden ger en kort introduktion till hur dina distansstudier på JENSEN vuxenutbildning går till. Om det är första gången du studerar via JENSEN online, behöver

Läs mer

Användarmanual. Resultatrapportering Kurs1

Användarmanual. Resultatrapportering Kurs1 Användarmanual Resultatrapportering Kurs1 Skapa ett konto... 2 Lärarenkät... 3 Rapportera elevresultat... 4 Ladda ned dina resultat... 6 Ändra, ta bort eller komplettera ett resultat... 7 Glömt lösenordet...

Läs mer