Kommunstyrelsens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunstyrelsens arbetsutskott"

Transkript

1 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 21 oktober 2016 KS-2015/ (1) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 21 oktober 2016 Tid och plats Klockan 09:00-11:25, Ajournering kl. 10:10-10:20, A-salen Ledamöter Frånvarande följande paragrafer Tjänstgörande ersättare Beslutande Daniel Dronjak (M) Samtliga Jelena Drenjanin (M) Malin Danielsson (L), Ordförande Christian Ottosson (C) Samtliga Karl Henriksson (KD), 1-19 (gick kl. 10:10), Rasmus Lenefors (S), Leif Dyrvall (DP) Sara Heelge Vikmång (S) Marica Lindblad (MP) Nujin Alacabek Darwich (V) Närvarande ej tjänstgörande ersättare Rasmus Lenefors (S), tjänstgörande Övriga närvarande Utses att justera Se nästa sida Marica Lindblad (MP) Justeringens tid 24 oktober 2016 er 1-25 Underskrifter Maria Sundblad Sekreterare Malin Danielsson Ordförande Marica Lindblad Justerande Utdragsbestyrkande:

2 2 (2) Kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 21 oktober 2016 Övriga närvarande Roger Höglund, kommunikationsdirektör Mats Öberg, ekonomidirektör Sven Tillman, säkerhetschef Bo Garneij, chefscontroller Patrick Stenbacka, verksamhetscontroller Fredrik Berg, finansansvarig Annika Raab, flyktingsamordnare Hanna Hallberg, upphandlare Jesper Orwald, upphandlare Mattias Carlswärd, exploateringsingenjör Anneli Dufva, kommunikatör Victor Chiorean, säkerhetssamordnare Maria Sundblad, kommunsekreterare

3 3 (3) BEVIS om justering av Kommunstyrelsens arbetsutskott protokoll Justeringen har anslagits på kommunens anslagstavla Kommunstyrelsens arbetsutskott har sammanträtt den 21 oktober 2016 Protokollet har justerats den 24 oktober 2016 Anslaget sattes upp den 25 oktober 2016 Anslaget tas ner den 16 november 2016 Den som vill överklaga ett beslut måste göra det senast den 15 november 2016 Den som vill läsa protokollet kan kontakta Ks-kansli, Kommunalvägen 28, Huddinge Protokollet finns också att läsa på kommunens webbplats Underskrift

4 4 (4) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Godkännande av föredragningslistan Föredragningslistan godkänns med den ändringen att ärendena 21, Information om löneöversyn 2016 i Huddinge kommun, och 24, Information om pensioner, arvoden m.m. för kommunalråd och politiska sekreterare, utgår.

5 5 (5) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Bygg Huddinge starkt för framtiden genom att investera i en jämlik skola med höga kunskapsresultat - svar på motion väckt av Sara Heelge Vikmång (S) (KF) Arbetsutskottet överlämnar ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande. I mars 2016 inkom Sara Heelge Vikmån (S) med motionen Bygg Huddinge starkt för framtiden genom att investera i en jämlik skola med höga kunskapsresultat. Mot bakgrund av en ökande ojämlikhet, både mellan elever och mellan skolor, föreslår motionären att grundskolenämnden får i uppdrag att öka likvärdigheten vad gäller elevernas kunskap och betyg i kommunens grundskolor bland annat genom att säkerställa att resursfördelningssystemet kompenserar för skillnader i skolors och elevers förutsättningar. Dessutom föreslås att grundskolenämnden får i uppdrag att stimulera personal och rektorer som väljer att ta på sig större utmaningar. Det kan ske genom högre löner och bättre villkor för dem som arbetar i skolorna med stora utmaningar samt fler förstelärare i dessa skolor. I sitt remissvar redogör grundskolenämnden för resursfördelningssystemet som tillämpas och där den socioekonomiska ersättningen samt ersättning för nyanlända elever tillämpas för att öka likvärdigheten inom Huddinge kommuns grundskolor. Resursfördelningssystemet är dessutom inte statiskt utan följs kontinuerligt upp av nämnden och under åren har förändringar gjorts för att öka likvärdigheten i skolan. Rörande förslaget att stimulera personal och rektorer som tar på sig större utmaningar konstaterar grundskolenämnden att skolledningen arbetar utifrån den personalpolicy som kommunfullmäktige antagit och att lönesättningen sker enligt de lönekriterier som formulerats centralt och på skolorna. Beträffande förslaget om att fler förstelärare ska finnas i de skolorna med lägre resultat, kommer nämnden att undersöka vilka möjligheter det kan finnas för en sådan satsning i det fortsatta arbetet med förstelärarnas uppdrag och fördelning. I ljuset av ovanstående anser kommunstyrelsens förvaltning att motionen ska anses besvarad. Överläggning I ärendet yttrar sig Sara Heelge Vikmång (S) och Nujin Alacabek Darwich (V). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

6 6 (6) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Delårsrapport per den 31 augusti 2016 för Huddinge kommun (KF) Arbetsutskottet överlämnar ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande. I sina delårsrapporter har nämnderna lämnat lägesrapporter utifrån uppföljning av mål, åtaganden och ekonomi i nämndernas verksamhetsplaner. Nämnderna redovisar att arbetet med mål och åtaganden i stor utsträckning går enligt planering. Sammantaget bedöms kommunens verksamhetsmål för god ekonomisk hushållning till stor del kunna uppfyllas för året. Med hänsyn till att kommunens ekonomiska mål inte beräknas uppnås görs bedömningen att kommunens finansiella mål för god ekonomisk hushållning inte kommer att uppfyllas för året. Det är därför av stor vikt att nämnder med prognostiserade underskott vidtar åtgärder för att förbättra sina resultat i år och för att skapa ett bättre handlingsutrymme inför För att förbättra kommunens samlade ekonomiska resultat bör de nämnder som redovisar positiva prognoser planera sina åtaganden för hösten så att resultaten, där det är möjligt, förbättras. För att ytterligare förbättra kommunens måluppfyllelse är det också av stor vikt att identifierade avvikelser i övriga resultat eller åtaganden beaktas av nämnderna i arbetet med verksamhetsplanerna för Socialnämndens budget utökas med 17,2 mnkr för ökade kostnader för mottagning av asylsökande och bosättning av nyanlända. Resterande 4,9 mnkr kvarstår under reserverade medel för eventuell ytterligare fördelning under Kompensation för merkostnader för bland annat grundskolenämnden och gymnasienämnden hänskjuts därmed till uppföljning i månadsrapporter och bokslut. Överläggning I ärendet yttrar sig Sara Heelge Vikmång (S), Karl Henriksson (KD), Mats Öberg, ekonomidirektör, Nujin Alacabek Darwich (V), Marica Lindblad (MP) och Malin Danielsson (L). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

7 7 (7) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Revidering av taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt miljöbalken och lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön (HKF 4210), av taxa för offentlig kontroll inom livsmedelsoch foderområdena (HKF 4230) samt av taxa för Huddinge kommuns tillsynsverksamhet enligt strålskyddslagen (HKF 4240) Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Gällande taxa för handläggning och tillsyn av ärenden enligt miljöbalken och lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön (HKF 4210) ska ha den ändrade rubrik och den ändrade lydelse, som framgår av bilaga 3 till kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande daterad den 29 september Detta gäller med de undantag som framgår av punkterna 2 och 3 nedan. 2. När det gäller taxan enligt punkten 1 så ska 8 i denna ha följande ändrade lydelse: Nämnden får för varje kalenderår (avgiftsår) besluta att höja de i denna taxa antagna fasta avgifterna och timavgifterna med den procentsats för det innevarande kalenderåret i Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) som finns publicerad på SKL:s hemsida i oktober månad. Utgångspunkt för indexuppräkningen är oktober månad 2016 (kommunfullmäktiges beslutsår). 3. När det gäller taxan enligt punkten 1 så ska orden eller av den som särskilt anges i ansökan i 11 samt orden eller av den som särskilt anges i anmälan i 16 strykas. 4. Gällande taxa för offentlig kontroll inom livsmedels- och foderområdena (HKF 4230) ska ha den ändrade rubrik och den ändrade lydelse, som framgår av bilaga 4 till kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande daterad den 29 september Detta gäller med de undantag som framgår av punkten 5 nedan. 5. När det gäller taxan enligt punkten 4 så ska 4 i denna ha följande ändrade lydelse: Nämnden får för varje kalenderår (avgiftsår) besluta att höja den i denna taxa fastställda timtaxan (timavgift) med den procentsats för det innevarande kalenderåret i Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) som finns publicerad på SKL:s hemsida i oktober månad. Utgångspunkt för indexuppräkningen är oktober månad 2016 (kommunfullmäktiges beslutsår).

8 8 (8) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Gällande taxa för Huddinge kommuns tillsynsverksamhet enligt strålskyddslagen (HKF 4240) ska ha den ändrade rubrik och den ändrade lydelse, som framgår av bilaga 5 till kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande daterad den 29 september Besluten enligt punkterna 1-6 ska gälla från och med den 1 januari Tillsynsnämnden beslöt den 6 september 2016, 13, föreslå kommunfullmäktige fastställa förslag till reviderade taxor för nämndens verksamhet enligt miljöbalken (HKF 4210), enligt livsmedels- och foderlagstiftningen (HKF 4230) samt enligt strålskyddslagstiftningen (HKF 4240) varvid nämnden hänvisade till bilagor till natur- och byggnadsförvaltningens tjänsteutlåtande, att gälla från den 1 januari Bakgrunden till förslagen är kravet på att verka för en högre grad av avgiftsfinansiering av nämndens verksamhet. I dagsläget uppgår avgiftsfinansieringen av verksamheten till 40 %. Tillsynsnämnden har följande kortare sammanfattning av de mest betydande förslagen till förändringar i taxorna: HKF Timtaxan föreslås höjas från 960 kronor till kronor. - Taxeparagraferna har reviderats och förtydligats, tillägg har gjorts. - Revideringar har gjort i taxebilaga 1 och 2 till HKF Nya taxor och revideringar av befintliga taxor föreslås. Antalet timmar föreslås förändras i taxebilaga 1 och 2 för att fullt uppnå självkostnads-täckning. - Ärenden som idag beräknas enligt principen om timavgift föreslås få en fast avgift för prövning. Det gäller exempelvis prövning av strandskyddsdispens. HKF Timtaxan föreslås höjas från 960 kronor till kronor. - Taxeparagraferna har reviderats och förtydligats, tillägg har gjorts. HKF 4240 Timtaxan föreslås höjas från 960 kronor till kronor. Vad gäller HKF 4230 så innebär tillsynsnämndens förslag även att timavgiften vid registrering, extra offentlig kontroll m.m. höjs från 850 kronor till kronor. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår att tillsynsnämndens förslag vad gäller taxorna enligt HKF 4210, HKF 4230 och HKF 4240 antas med vissa justeringar, vilka justeringar framgår av punkterna 2, 3 och 5 i förvaltningens förslag till beslut.

9 9 (9) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Ändring av reglerna för Huddinge kommuns miljöpris samt beslut om tillägg till kommunstyrelsens reglemente (KF) Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktige 1. Med ändring av kommunfullmäktiges beslut den 18 juni 1990, 96, uppdras åt kommunstyrelsen att besluta om utseendet av pristagare vad gäller Huddinge kommuns miljöpris. 2. Till 18 i kommunstyrelsens reglemente (HKF 9200) ska fogas en ny punkt med nummer 8 och med följande innehåll: att utse pristagare vad gäller Huddinge kommuns miljöpris. 3. Med ändring av kommunfullmäktiges beslut den 18 juni 1990, 96, ska regler för Huddinge kommuns miljöpris ha den utformning som framgår av bilaga 1 till kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 27 september års miljöpris ska, med avvikelse från vad som föreskrivs i 8 i reglerna för Huddinge kommuns miljöpris, delas ut vid kommunfullmäktiges första sammanträde år Kommunstyrelsens beslut för egen del Under förutsättning att kommunfullmäktige beslutar enligt ovan 1. Kommunstyrelsens miljöberedning ska vara priskommitté enligt 3 i reglerna för Huddinge kommuns miljöpris. 2. Annonsering enligt 5 i reglerna för Huddinge kommuns miljöpris ska ske på Huddinge kommuns hemsida, i kommunens veckospalt i tidningen Mitt i Huddinge samt i till kommunen anknutna sociala medier. Kommunfullmäktige beslöt den 18 juni 1990, 96, följande: - att instifta ett miljöpris med regler enligt miljö- och hälsoskyddsnämndens förslag, - att priset utdelas första gången år 1991, samt

10 10 (10) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ att uppdra åt miljö- och hälsoskyddsnämnden att inarbeta kostnaden för priset i sitt förslag till budget för varje år och även fastställa sista datum för inlämning av förslag till pristagare och tidpunkt för utdelning av priset. Miljöpriset har senast delats ut för åren 2011, 2013 och Huddinge kommun har inte någon miljö- och hälsoskyddsnämnden längre. Mot denna bakgrund finns inte några förutsättningar för kommunen att längre tillämpa 1990 års beslut om miljöpriset. Det föreslås därför att priset ska beslutas av kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens förvaltning har utformat regler, vilka avses ersätta de regler om vilka kommunfullmäktige beslöt den 18 juni 1990.

11 11 (11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2015/ Ny Finanspolicy och ny finansinstruktion för Huddinge kommunkoncern (KF) Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Förslag till ny finanspolicy Huddinge kommunkoncern enligt bilaga 1 till förvaltningens tjänsteutlåtande, daterad den 30 september 2016, godkänns och nuvarande finanspolicy, borgenspolicy och riktlinjer för leasing upphör att gälla. Kommunstyrelsen beslutar för egen del Under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner förslag till ny finanspolicy under punkt 1 ovan godkänns förslag till ny finansinstruktion. Huddinge kommun och dess bolag (kommunkoncern) hanterar via internbanken en omfattande låneskuld, totalt cirka mnkr. Internbanken är organiserad tillsammans med Botkyrka kommun och Södertälje kommun och sköter all skuldförvaltning i de tre kommunkoncernerna. Reglerna i föreslagen finanspolicy går därför i stora drag som förslag till regler i ny finanspolicy även i de två samarbetskommunerna. Gällande finanspolicy har i allt väsentligt varit oförändrad sedan 2011 då kommunen implementerade internbank, skaffade officiellt kreditbetyg och satte upp egna värdepappersprogram. Den föreslagna finanspolicyn skiljer sig inte i några väsentliga riskmått från vare sig tidigare policy eller från andra kommuners riskregler. Den främsta skillnaden är att den nya policyn tydliggör att mätning mot regler avser den samlade skulden och samtliga finansiella risker som kommunkoncernen via egen upplåning eller borgen är utsatt för. Detta i syfte att ge en mer samlad och rättvisande bild av de totala riskerna i återrapporteringen. Den föreslagna finansinstruktionen skiljer sig från den tidigare då den är mer skild från finanspolicyn och mer beskriver hur internbanken ska vara organiserad och hur operativa risker ska hanteras. Den föreslagna finansinstruktionen speglar internbankens nuvarande arbetssätt på ett tydligare sätt.

12 12 (12) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2015/ Överläggning I ärendet yttrar sig Marica Lindblad (MP), Fredrik Berg, finansansvarig, Malin Danielsson (L) och Sara Heelge Vikmång (S). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

13 13 (13) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Reviderat avtal för Gymnasieantagningen Stockholms Läns tjänster Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Reviderat avtal för Gymnasieantagningen i Stockholms Läns tjänster, bilaga 1 till kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 5 oktober 2016, godkänns. Kommunförbundet Stockholms Läns (KSL) styrelse beslutade vid sammanträdet den 25 februari 2016 att rekommendera kommunerna i länet, samt Håbo och Gnesta kommun, att anta ett reviderat avtal med KSL avseende Gymnasieantagningen Stockholms Läns tjänster. Syftet med revideringen har enligt KSL varit att skapa tydlighet kring innehållet i tjänsternas uppdrag. Vidare har en enhetlig finansieringsmodell med avgift beräknad på antal folkbokförda i kommunen, även gällande UEDB, varit en central utgångspunkt i revideringen enligt KSL. Ärendet har gått på remiss till gymnasienämnden som tillstyrkte avtalet. Behandlingen av ärendet har blivit försenad då det på kommunstyrelsens förvaltning blev handlagt som ett remissvar, inte ett ställningstagande till KSLs rekommendation att anta avtalet. Därför kom ärendet att behandlas i kommunstyrelsen den 25 maj 2016 som ett remissyttrande. Av yttrandet framgår att kommunen tillstyrker avtalet men också har några smärre ändringsförslag. Då ärendet var att ta ställning till en rekommendation från KSLs styrelse att anta det reviderade avtalet, inte lämna synpunkter på det, anser kommunstyrelsens förvaltning att Huddinge kommun ska godkänna avtalet mot bakgrund av kommunstyrelsens ställningstagande i remissyttrandet där endast marginella invändningar mot avtalet anförs.

14 14 (14) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Budgetuppföljning för kommunstyrelsen perioden januariseptember Handlingar senare Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Budgetuppföljningen för kommunstyrelsen perioden september 2016 godkänns i enlighet med kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 14 oktober För perioden januari-september visar kommunstyrelsen ett överskott på 19,0 mnkr. Differensen mot budget beror dels på högre intäkter på 6,0 mnkr, dels på lägre kostnader för personal på 7,5 mnkr samt lägre kostnader för varor och tjänster 7,6 mnkr. Förvaltningens bedömning är att kommunstyrelsen sammantaget för helåret kommer att lämna ett överskott jämfört med budget på 8,3 mnkr enligt prognosen som gjordes per augusti.

15 15 (15) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Månadsuppföljning per den 30 september 2016 för Huddinge kommun- Handlingar senare Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Månadsuppföljning per den 30 september 2016 godkänns i enlighet med kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 18 oktober Kommunens utfall per september 2016 är positivt med 5 mnkr. När exploateringsverksamheten exkluderas är utfallet ett minus med 26,5 mnkr. Barn- och utbildningsförvaltningen bedömer att grundskolenämnden och gymnasienämnden klarar sina budgetar med överskott. Prognosen för förskolenämnden är ett underskott på 10 mnkr. Förskolorna har problem att klara sin ekonomi och behovet av extra insatser och stöd har ökat på. Social- och äldreomsorgsförvaltningen beskriver fortsatta problem för egen regi inom funktionshinderområdet att klara sin ekonomi och att kostnaderna för institutionsvård och familjehemsvård är höga. Förvaltningen prognostiserar ett underskott med 52 mnkr, inklusive en utökad budget i delårsapport 1/2016 med 12 mnkr av det tillfälliga statsbidraget för flyktingmottagande. I delårsrapport 2/2016 förslås ytterligare 17,2 mnkr av statsbidraget fördelas till socialnämnden. Prognosen för äldreomsorgsnämnden är minus 7 mnkr och underskottet uppstår främst inom egen utförare avseende hemtjänst samt inom korttidsvård beroende på köp av fler platser. Förvaltningarna bedömer i övrigt att nämnderna klarar sina budgetar för året. Kommunstyrelsens förvaltnings samlade bedömning, utifrån ackumulerat resultat, förvaltningarnas kommentarer och SKL:s skatteprognos i oktober är att balanskravet och det budgeterade resultatmålet inte uppnås. Prognosen i delårsrapport 2/2016, - 36,5 mnkr (-76,5 mnkr exklusive exploatering) kvarstår. De ekonomiska förutsättningarna är kärva även för kommande år med låga uppräkningar för löneoch prisökningar. Det är därför av stor vikt att samtliga nämnder, även de med positiva prognoser, vidtar åtgärder för att förbättra årets resultat för kommunen och för att skapa ett bättre handlingsutrymme inför 2017.

16 16 (16) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Delårsrapport per den 31 augusti 2016 för kommunstyrelsen Arbetsutskottet överlämnar ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande. För perioden januari-augusti 2016 visar kommunstyrelsen ett överskott på 17,4 mnkr. Detta beror främst på vakanser men även på lägre kostnader för varor och tjänster samt högre intäkter. Arbetet med utvecklingsåtaganden löper i stort enligt plan. Under målen bra att leva och bo, attraktiv arbetsgivare och systematisk kvalitetsutveckling redovisas avvikelser i form av förseningar för ett mindre antal utvecklingsåtaganden. Förvaltningens bedömning är att förskjutningarna i tid sker med endast smärre konsekvenser. Kommunstyrelsens resultat i medarbetarenkäten har försämrats jämfört med föregående år och är för två av tre delmål under etappmål och riktvärden som mätmodellen anger. Åtgärder planeras för att vända denna utveckling. Sjukfrånvaron är däremot oförändrad (på en låg nivå) jämfört med föregående år. Nettoinvesteringen för genomförande av allmänna anläggningar i enlighet med detaljplanen för kvarteret Brandstegen föreslås revideras på grund av att ytterligare kostnader tillkommit i projektet. Den sammanvägda prognosen för kommunstyrelsens arbete med mål, utvecklingsåtaganden och intern kontroll är att måluppfyllelsen för helåret kommer att bli god och att kommunstyrelsen sammantaget också för helåret kommer att redovisa ett överskott. Överläggning I ärendet yttrar sig Sara Heelge Vikmång (S). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

17 17 (17) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Ansökan om verksamhetsbidrag för året 2016, Huddinge- Botkyrka Brottsofferjour Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Brottsofferjouren Huddinge-Botkyrka erhåller ett bidrag på kronor för verksamhetsåret 2016, vilket finansieras med medel från kommundirektörens budget. Brottsofferjouren Huddinge-Botkyrka är en politiskt och religiöst obunden ideell förening ansluten till Brottsofferjourernas Riksförbund. Föreningen erbjuder kostnadsfritt hjälp och stöd till brottsoffer bosatta i Botkyrka och Huddinge. Jouren erbjuder brottsdrabbade stöd och/eller rådgivning, hjälp i kontakt med myndigheter eller försäkringsbolag samt stöd inför och under eventuell rättegång. Kommunstyrelsens förvaltning föreslår att Brottsofferjouren Huddinge-Botkyrka får det sökta bidraget på kronor för år 2016, vilket motsvarar tre kronor per kommuninvånare.

18 18 (18) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Angående tillsyn enligt lag om allmänna vattentjänster i gamla Österhagen, Sjövikvägen svar på remiss från Länsstyrelsen Arbetsutskottet överlämnar ärendet till kommunstyrelsen utan eget ställningstagande. Fastighetsägaren till Länna 4:24 har hos Länsstyrelsen begärt att det öppnas ett tillsynsärende enligt Lag om allmänna vattentjänster (LAV) Länsstyrelsen i Stockholms län har skickat en remiss till Huddinge kommun med sju frågor med anledning av begäran. Tillsynsnämnden i Huddinge kommun har lämnat ett särskilt yttrande. Fastigheten ligger i ett område utmed Sjöviksvägen mellan Nynäsbanan och Drevviken. För fastigheterna gäller områdesbestämmelser, laga kraft Av de 19 bebyggda fastigheterna är nio klassade som åretruntbostäder. I förslaget till reviderat VA-program behandlas fjorton områden som saknar allmänt VA. Sjöviksvägen prioriteras först på nionde plats. Översiktsplanen, ÖP 2030, anger området som Övrig stadsbygd men ger ingen närmare vägledning Planering för Österhagsdeponin på andra sidan järnvägen har startat. Den syftar till att sanera deponin och planera för nya bostäder. Tillsynsnämnden bedömer att det föreligger en viss risk för påverkat brunnsvatten. Provtagning från brunnar närmast deponin har skett som visar på att de halter som påträffats underskrider uppsatta kriterier för dricksvatten. Tre av fastigheterna är inte bebyggda. Nio fastigheter är klassade som permanentbebodda, övriga tio är för fritidsbruk. Huddinge kommun anser inte att behovet av allmänna vattentjänster är av sådan omfattning att något föreläggande enligt LAV är befogat. Förvaltningen delar dock tillsynsnämndens uppfattning att området på sikt bör försörjas med både vatten och avlopp vid en detaljplaneläggning. När detta kan ske får prövas inom ramen för bl.a. VA-utbyggnadsprogrammet och kommunens övriga planprioritering.

19 19 (19) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Förvaltningen anser att fastighetsägarens begäran ska lämnas utan åtgärd. Överläggning I ärendet yttrar sig Malin Danielsson (L), Marica Lindblad (MP), Mattias Carlswärd, exploateringsingenjör, Leif Dyrvall (DP), Sara Heelge Vikmång (S) och Karl Henriksson (KD). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

20 20 (20) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Anmälan av delegationsbeslut till kommunstyrelsens sammanträde den 26 oktober 2016 Arbetsutskottet föreslår kommunstyrelsen att besluta i enlighet med föreliggande förslag till beslut. Förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut Redovisning av de delegationsbeslut som förtecknats i bilagor till kommunstyrelsens förvaltnings tjänsteutlåtande daterat den 27 september 2016 godkänns. Kommunstyrelsen har överlåtit sin beslutanderätt till utskott, ordförande och tjänstemän i enlighet med kommunstyrelsens delegationsordning. Dessa beslut ska redovisas till kommunstyrelsen.

21 21 (21) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Rätt att underteckna handlingar med mera inom kommunstyrelsens verksamhetsområde 2016 Med upphävande av tidigare beslut bemyndigas de personer som redovisas i bilaga till förvaltningens tjänstutlåtande daterat den 3 oktober 2016 att underteckna handlingar med mera inom kommunstyrelsens verksamhetsområde. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 22 april , om vilka som har rätt att underteckna handlingar med mera inom kommunstyrelsens verksamhetsområde. I det beslutet saknas, under punkten 3 i bilagan till detta tjänsteutlåtande, nyanställda exploateringsingenjören Daniel Bernebrant samt fastighetsadministratören Jenny Dahlgren. Under samma punkt, har exploateringsingenjören Martin Håkansson tagits bort från listan då hans anställning har upphört. Under punkten 1 har följande mening ändrats: Upphandlingschefen Petra Hållander har rätt att ensam underteckna ramavtal efter genomförd upphandling. Ny skrivning lyder enligt följande: Upphandlingschefen Petra Hållander har rätt att ensam underteckna avtal efter genomförd upphandling. Förvaltningen föreslår att ovan angivna tillägg görs i dokumentet Rätt att underteckna handlingar inom kommunstyrelsens verksamhetsområde som utgör bilaga till tjänsteutlåtande daterat den 3 oktober Beslutet delges KS Delegationsbeslut C7.4 Samtliga nämnder Berörda undertecknare Kassan på kommunstyrelsens förvaltning

22 22 (22) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Upphandlingsstrategi gällande fruktleveranser - SEKRETESS Upphandlingsstrategi för ramavtalsupphandling av fruktleveranser antas. Ärendet avser upphandlingsstrategi för upphandling av ramavtal avseende fruktleveranser. Kommunstyrelsens förvaltning har utformat en upphandlingsstrategi, vilken syftar till att ge riktlinjer för hur en kommande upphandling ska genomföras. Denna strategi ska, i enlighet med gällande delegation för kommunstyrelsen (HKF 9210), beslutas av Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). Överläggning I ärendet yttrar sig Sara Heelge Vikmång (S), Hanna Hallberg, upphandlare, och Malin Danielsson (L). Härefter förklaras överläggningen avslutad. Protokollsanteckningar Sara Heelge Vikmång (S), Marica Lindblad (MP) och Nujin Alacabek Darwich (V) anmäler gemensam protokollsanteckning.

23 23 (23) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Upphandlingsstrategi gällande ramavtal byggmaterial - SEKRETESS Upphandlingsstrategi för ramavtalsupphandling av byggmaterial antas. Ärendet avser upphandlingsstrategi för upphandling av ramavtal avseende byggmaterial. Kommunstyrelsens förvaltning har utformat en upphandlingsstrategi, vilken syftar till att ge riktlinjer för hur en kommande upphandling ska genomföras. Denna strategi ska, i enlighet med gällande delegation för kommunstyrelsen (HKF 9210), beslutas av Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). Överläggning I ärendet yttrar sig Sara Heelge Vikmång (S), Jesper Orwald, upphandlare, och Malin Danielsson (L). Härefter förklaras överläggningen avslutad. Protokollsanteckningar Sara Heelge Vikmång (S), Marica Lindblad (MP) och Nujin Alacabek Darwich (V) anmäler gemensam protokollsanteckning.

24 24 (24) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Upphandlingsstrategi gällande ramavtal järnhandelsvaror - SEKRETESS Upphandlingsstrategi för ramavtalsupphandling av järnhandelsvaror antas. Ärendet avser upphandlingsstrategi för upphandling av ramavtal avseende järnhandelsvaror. Kommunstyrelsens förvaltning har utformat en upphandlingsstrategi, vilken syftar till att ge riktlinjer för hur en kommande upphandling ska genomföras. Denna strategi ska, i enlighet med gällande delegation för kommunstyrelsen (HKF 9210), beslutas av Kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). Överläggning I ärendet yttrar sig Sara Heelge Vikmång (S), Jesper Orwald, upphandlare, Marica Lindblad (MP) och Nujin Alacabek Darwich (V). Härefter förklaras överläggningen avslutad. Protokollsanteckningar Sara Heelge Vikmång (S), Marica Lindblad (MP) och Nujin Alacabek Darwich (V) anmäler gemensam protokollsanteckning.

25 25 (25) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Meddelanden till kommunstyrelsen Arbetsutskottet har tagit del av informationen. Följande meddelas kommunstyrelsen: Protokoll från kommunens råd (brottsförebyggande rådet, pensionärsrådet, råd för funktionshinderfrågor) Cirkulär från Sveriges Kommuner och Landsting* 49. Kompetenslyft och extratjänster 50. Budgetpropositionen för år 2017 och höständringsbudgeten för år 2016

26 26 (26) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Kommundirektören informerar Arbetsutskottet har tagit del av informationen. Roger Höglund, kommunikationsdirektör, informerar om pågående arbete med att placera ut modulhus runt om i kommunen för nyanlända. Överläggning I ärendet yttrar sig Roger Höglund, kommunikationsdirektör, Malin Danielsson (L), Marica Lindblad (MP), Karl Henriksson (KD), Leif Dyrvall (DP), Annika Raab, flyktingsamordnare, Nujin Alacabek Darwich (V), Jelena Drenjanin (M) och Sara Heelge Vikmång (S). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

27 27 (27) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Information: Långsiktig finansiering för Huddinge kommunkoncern - Genomförandeprojekt Arbetsutskottet har tagit del av informationen. Bo Garneij, chefscontroller, informerar om genomförandeprojektet för långsiktig finansiering för Huddinge kommunkoncern. För närvarande pågår arbete med att genomföra en fastighetsanalys samt en organisationsanalys. Överläggning I ärendet yttrar sig Bo Garneij, chefscontroller, Leif Dyrvall (DP), Sara Heelge Vikmång (S), Malin Danielsson (L) och Marica Lindblad (MP). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

28 28 (28) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Diarienummer KS-2016/ Information om löneöversyn 2016 i Huddinge kommun Ärendet utgår.

29 29 (29) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Information om pågående arbete med arbetsgivarvarumärket Arbetsutskottet har tagit del av informationen. Anneli Dufva, kommunikatör, informerar om pågående arbete med arbetsgivarvarumärket. Överläggning I ärendet yttrar sig Anneli Dufva, kommunikatör, Sara Heelge Vikmång (S), Malin Danielsson (L) och Leif Dyrvall (DP). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

30 30 (30) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Information om arbetet med olovliga bosättningar Arbetsutskottet har tagit del av informationen. Sven Tillman, säkerhetschef, och Victor Chiorean, säkerhetssamordnare, informerar om arbetet med olovliga bosättningar. Trygghet- och säkerhetssektionen på kommunstyrelsens förvaltning ansvarar för frågan om olovliga bosättningar i kommunen fanns ett stort antal områden där olovliga bosättningar ägde rum och därför tillsattes en särskild person att arbeta med frågan. Kommunen har tagit fram och förtydligat rutinerna för arbetet med olovliga bosättningar. Överläggning I ärendet yttrar sig Sven Tillman, säkerhetschef, Victor Chiorean, säkerhetssamordnare, Malin Danielsson (L), Sara Heelge Vikmång (S), Marica Lindblad (MP), Jelena Drenjanin (M) och Nujin Alacabek Darwich (V). Härefter förklaras överläggningen avslutad.

31 31 (31) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Information om pensioner, arvoden m.m. för kommunalråd och politiska sekreterare Ärendet utgår.

32 32 (32) Kommunstyrelsens arbetsutskott 21 oktober Övriga frågor Malin Danielsson (L) informerar om den konkurrenspräglade dialogen som kommunen deltar i avseende lokalisering för filialer för Kungliga Operan och Dramaten.

33 Soci,,ldclno':r,;tcrn, Huddinge kommun Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSANTECKNING Ärende 15: Upphandlingsstrategi gällande fruktleveranser Kommunfullmäktige i Huddinge har beslutat att vid upphandling av tjänster ska vi ställa krav på att företagen har kollektivavtal alternativt tillämpar löner och anställningsvillkor på minst samma nivå. Vi utgår ifrån att så blir fallet och att det är vad som åsyftas i förslaget till upphandlingsstrategi gällande fruktleveranser. Det är viktigt att kommunen fortsätter att följa upp riskerna i branschen bland annat genom att ta del av den utredning som pågår hos Upphandlingsmyndigheten och som omnämns i strategin. Livsmedel är en av de branscher vars försäljning till offentlig sektor har en stor miljöpåverkan exempelvis gällande utsläpp av växthusgaser. Vilka råvaror som används för att producera livsmedlet har stor påverkan på de totala klimatutsläppen, men även på den biologiska mångfalden. De livsmedel som finns på marknaden skiljer sig åt både gällande produktionssätt och klimatpåverkan och det finns därmed stor potential för upphandlande myndigheter att välja ett alternativ med bättre miljönytta. Frukt, bär, grönsaker och baljväxter har mycket olika påverkan på miljön beroende på hur och var de odlas och hur ömtåliga de är. Vid odling av frukt och grönsaker används växtskyddsmedel. Frukt, bär och grönt som inte har besprutats så mycket eller inte alls, såsom ekologiska alternativ, bidrar till en giftfri miljö. Då målet om att uppnå en nivå om 50 procent ekologiska varor vid inköp av livsmedel fram till 2020 ter sig något blygsamt, skulle vi gärna se en högre andel ekologiska varor. Vi anser att det är värt att poängtera vikten av att tänka på miljön vid upphandlingar av livsmedel och därigenom successivt öka andelen ekologiska livsmedel. Det här är i kombination med sociala aspekter, i form av att tidigt uppmärksamma bristande arbetsvillkor vid odling, är för oss självklara förutsättningar i samband med upphandling och något vi inte får slå oss till ro med. För Miljöpartiet För Vänsterpartiet!ttuo, :ilrua.r ~ \, ~ ~ Marica Lindblad ~~i~

34 Socialdcrnokraternn Huddinge kommun Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSANTECKNING Ärende 16: Upphandlingsstrategi gällande ramavtal byggmaterial Kommunfullmäktige i Huddinge har beslutat att vid upphandling av tjänster ska vi ställa krav på att företagen har kollektivavtal alternativt tillämpar löner och anställningsvillkor på minst samma nivå. Vi utgår ifrån att så blir fallet och att det är vad som åsyftas i förslaget till upphandlingsstrategi gällande ramavtal för byggmaterial. Vi saknar resonemang i strategin kring dessa frågor. För Socialdemokraterna För Miljöpartiet För Vänsterpartiet rfau 11, ~.;..UJ., l Marica Lindblad

35 Sot.iDidcmokratcrnil Huddinge kommun Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSANTECKNING Ärende 17: Upphandlingsstrategi gällande ramavtal järnhandelsvaror Kommunfullmäktige i Huddinge har beslutat att vid upphandling av tjänster ska vi ställa krav på att företagen har kollektivavtal alternativt tillämpar löner och anställningsvillkor på minst samma nivå. Vi utgår ifrån att så blir fallet och att det är vad som åsyftas i förslaget till upphandlingsstrategi gällande ramavtal för järn handelsvaror. Vi saknar resonemang i strategin kring dessa frågor. För Socialdemokraterna För Miljöpartiet För Vänsterpartiet )/r.u<i"' ~. tu.) Marica Lindblad N

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Jelena Drenjanin (M) och Karl Henriksson (KD)

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Jelena Drenjanin (M) och Karl Henriksson (KD) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 2 maj 2019 KS-2019/1254 1 (5) S Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 2 maj 2019 Tid och plats Klockan 15:35-15:50, A-salen Beslutande

Läs mer

Rätt att underteckna handlingar med mera inom kommunstyrelsens verksamhetsområde

Rätt att underteckna handlingar med mera inom kommunstyrelsens verksamhetsområde TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-03 KS-2016/210.111 1 (1) HANDLÄGGARE Sundblad, Maria Maria.Sundblad@huddinge.se Kommunstyrelsens arbetsutskott Rätt att underteckna handlingar med mera inom kommunstyrelsens verksamhetsområde

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 20 oktober 2016 KS-2015/ (11) Miljöberedningen. Nej

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 20 oktober 2016 KS-2015/ (11) Miljöberedningen. Nej SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 20 oktober 2016 KS-2015/2493 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 20 oktober 2016 Tid och plats Klockan 13:30-16:20, Ajournering kl. 14:45-14:55,

Läs mer

Klockan 16: , Sjödalsrummet. Robert Andersson (HP), Millaray Rubilar (V)

Klockan 16: , Sjödalsrummet. Robert Andersson (HP), Millaray Rubilar (V) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 20 mars 2018 TN-2018/7 1 (14) Nämnd Offentligt sammanträde Tillsynsnämnden Ja Sammanträdesdag 20 mars 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 16:00-18.00, Sjödalsrummet Ledamöter

Läs mer

Demokratiberedningen (extra sammanträde)

Demokratiberedningen (extra sammanträde) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 3 juni 2016 KS-2016/1349 1 (9) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen (extra sammanträde) Nej Sammanträdesdag 3 juni 2016 Tid och plats Klockan 15:00-16:20, ajournering

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 18 maj 2017 KS-2017/73 1 (13) Miljöberedningen. Nej. Klockan 13:30-15:40, A-salen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 18 maj 2017 KS-2017/73 1 (13) Miljöberedningen. Nej. Klockan 13:30-15:40, A-salen SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 18 maj 2017 KS-2017/73 1 (13) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 18 maj 2017 Tid och plats Beslutande Klockan 13:30-15:40, A-salen Ledamöter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 17 november 2016 KS-2015/ (13) Miljöberedningen. Nej. Klockan 18:00-19:00, A-salen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 17 november 2016 KS-2015/ (13) Miljöberedningen. Nej. Klockan 18:00-19:00, A-salen SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 17 november 2016 KS-2015/2494 1 (13) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 17 november 2016 Tid och plats Beslutande Klockan 18:00-19:00, A-salen

Läs mer

Klockan 16: , A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28

Klockan 16: , A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 20 februari 2017 KS-2016/2917 1 (8) Nämnd Offentligt sammanträde Rådet för fysisk planering Nej Sammanträdesdag 20 februari 2017 Tid och plats Klockan 16:00-17.30, A-salen,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 23 september 2016 KS-2015/2527 1 (27) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 23 september 2016 Tid och plats Klockan 09:00-11:20,

Läs mer

Samtliga 4-7. Samtliga. Leif Dyrvall (DP), Shewen Nysmed (S)

Samtliga 4-7. Samtliga. Leif Dyrvall (DP), Shewen Nysmed (S) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 18 april 2018 KS-2017/2911 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsen, info-ks Nej Sammanträdesdag 18 april 2018 Tid och plats Klockan 13:00-14:55, A-salen Beslutande

Läs mer

Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (5) Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Onsdag den 28 november 2018, klockan 09:00 Plats A-salen Ärenden Diarienummer A Upprop B Val av justerare 1 Godkännande av föredragningslistan Beslutsärenden

Läs mer

Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT SIDA KALLELSE 1 (3) Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Fredag den 31 mars 2017, klockan 09:00 Plats A-salen Ärenden Diarienummer 0 Val av justerare 1 Godkännande

Läs mer

Yosef Sigal (S) Malin Danielsson (L) Samtliga Lars Björkman (HP) Jonas Andersson (DP) Birgitta Ljung (MP), tjänstgörande 1-2, Millaray Rubilar (V)

Yosef Sigal (S) Malin Danielsson (L) Samtliga Lars Björkman (HP) Jonas Andersson (DP) Birgitta Ljung (MP), tjänstgörande 1-2, Millaray Rubilar (V) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 19 januari 2017 KS-2015/2611 1 (9) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 19 januari 2017 Tid och plats Klockan 13:30-15:30, ajournering kl. 14:25-14:35,

Läs mer

Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (1) Kallelse till Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Fredag den 24 november 2017, klockan 09:00 Plats A-salen Ärenden Diarienummer 0 Val av justerare 1 Godkännande av föredragningslistan Informationsärende

Läs mer

Klockan 18: , A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28. Yosef Sigal (S), Birgitta Ljung (MP), Millaray Rubilar (V)

Klockan 18: , A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28. Yosef Sigal (S), Birgitta Ljung (MP), Millaray Rubilar (V) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 28 april 2016 KS-2015/2489 1 (9) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 28 april 2016 Tid och plats Beslutande Klockan 18:00-19.05, A-salen, kommunalhuset,

Läs mer

Klockan 16: , B-salen, Kommunalhuset. Yosef Sigal (S) (deltar hela sammanträdet, tjänstgör 4), Britt Björneke (V)

Klockan 16: , B-salen, Kommunalhuset. Yosef Sigal (S) (deltar hela sammanträdet, tjänstgör 4), Britt Björneke (V) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 8 maj 2018 KS-2017/2938 1 (7) Nämnd Offentligt sammanträde Rådet för fysisk planering Nej Sammanträdesdag 8 maj 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 16:00 17.15, B-salen,

Läs mer

1 Beslut rörande inlämnade enkla frågor

1 Beslut rörande inlämnade enkla frågor 1 (1) Kungörelse Kommunfullmäktige i Huddinge sammanträder i Sessionssalen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge, måndagen den 11 december 2017, klockan 17:00. Innan sammanträdet formellt inleds

Läs mer

Klockan 16:00-17:10, A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen Samtliga

Klockan 16:00-17:10, A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen Samtliga SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 4 september 2017 KS-2016/2919 1 (10) Nämnd Offentligt sammanträde Rådet för fysisk planering Nej Sammanträdesdag 4 september 2017 Tid och plats Klockan 16:00-17:10, A-salen,

Läs mer

Huddinges brottsförebyggande råd. Christian Ottosson (C), Ordförande Marie Fors (S), v ordförande Claes-Johan Bonde (M)

Huddinges brottsförebyggande råd. Christian Ottosson (C), Ordförande Marie Fors (S), v ordförande Claes-Johan Bonde (M) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 7 mars 2018 KS-2018/68 1 (1) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges brottsförebyggande råd Nej Sammanträdesdag 7 mars 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 15:30 17:00, A-salen

Läs mer

Samtliga 1-5. Samtliga 1-2, 5. Samtliga

Samtliga 1-5. Samtliga 1-2, 5. Samtliga SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 21 november 2018 KS-2018/71 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges brottsförebyggande råd Nej Sammanträdesdag 21 november 2018 Tid och plats Klockan 15:30 17:03, A-salen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 26 oktober 2016 KS-2015/ (1) Kommunstyrelsen. Nej

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 26 oktober 2016 KS-2015/ (1) Kommunstyrelsen. Nej SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 26 oktober 2016 KS-2015/2538 1 (1) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsen Nej Sammanträdesdag 26 oktober 2016 Tid och plats Klockan 13:00-16:35, Ajournering kl. 14:30-14:45,

Läs mer

Huddinge brottsförebyggande råd. Anders Persson (M) Amanda Söderberg (FP) Leif Dyrvall (DP)

Huddinge brottsförebyggande råd. Anders Persson (M) Amanda Söderberg (FP) Leif Dyrvall (DP) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 10 september 2013 KS-2013/50 1 (18) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinge brottsförebyggande råd Nej Sammanträdesdag 10 september 2013 Tid och plats Klockan 15:00 17:00 A-salen

Läs mer

[I] Huddinge SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. Nej. Klockan 09:00-12:00, A-salen

[I] Huddinge SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. Nej. Klockan 09:00-12:00, A-salen SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 11 december 2018 KS-2017/2929 1 (8) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Nej Sammanträdesdag 11 december 2018 Tid och plats Klockan 09:00-12:00,

Läs mer

Trygghets- och delaktighetsberedningen

Trygghets- och delaktighetsberedningen SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 14 februari 2019 KS-2019/251 1 (17) Nämnd Offentligt sammanträde Trygghets- och delaktighetsberedningen Nej Sammanträdesdag 14 februari 2019 Tid och plats Beslutande Klockan

Läs mer

Birgitta Ljung (MP) (kom kl. 14:15), Leila Hellsten (KD)

Birgitta Ljung (MP) (kom kl. 14:15), Leila Hellsten (KD) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 16 februari 2017 KS-2015/2612 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 16 februari 2017 Tid och plats Klockan 13:30-16:00, ajournering kl.

Läs mer

[I] Huddinge SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Demokratiberedningen. Nej. Klockan 13:15-16:10, Östra grundskolan i Skogås

[I] Huddinge SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Demokratiberedningen. Nej. Klockan 13:15-16:10, Östra grundskolan i Skogås SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 12 oktober 2018 KS-2017/2958 1 (16) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 12 oktober 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 13:15-16:10, Östra

Läs mer

Marica Lindblad Justerande

Marica Lindblad Justerande SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 17 maj 2018 KS-2018/65 1 (12) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 17 maj 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 13:30-16:00, A-salen Ledamöter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 19 maj 2016 KS-2015/ (12) Miljöberedningen. Nej

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 19 maj 2016 KS-2015/ (12) Miljöberedningen. Nej SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 19 maj 2016 KS-2015/2490 1 (12) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 19 maj 2016 Tid och plats Klockan 13:30-15:40, ajournering kl. 14:40-14:50,

Läs mer

Nujin Alacabek Justerande

Nujin Alacabek Justerande SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 11 november 2016 KS-2016/1352 1 (1) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 11 november 2016 Tid och plats Beslutande Klockan 13:15-15:50, A-salen,

Läs mer

1. Anmälan av ny ledamot och nya ersättare i kommunfullmäktige. 2. Beslut rörande inlämnade enkla frågor

1. Anmälan av ny ledamot och nya ersättare i kommunfullmäktige. 2. Beslut rörande inlämnade enkla frågor 1 (5) Kungörelse Kommunfullmäktige i Huddinge sammanträder i Sessionssalen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge, måndagen den 6 november 2017, klockan 17:00. Föredragningslista Sammanträdets behörighet

Läs mer

[I] Huddinge. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 8 oktober 2018 KS-2017/ (10) Rådet för fysisk planering.

[I] Huddinge. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 8 oktober 2018 KS-2017/ (10) Rådet för fysisk planering. SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 8 oktober 2018 KS-2017/2939 1 (10) Nämnd Offentligt sammanträde Rådet för fysisk planering Nej Sammanträdesdag 8 oktober 2018 Tid och plats Klockan 16:00-18:30, Kommunalvägen

Läs mer

1-2. Samtliga 1-2, 6-7. Samtliga. Birgitta Ljung (MP) och Britt Björneke (V).

1-2. Samtliga 1-2, 6-7. Samtliga. Birgitta Ljung (MP) och Britt Björneke (V). SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 7 juni 2017 KS-2017/1240 1 (12) Nämnd Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 7 juni 2017 Tid och plats Klockan 09:00-12:15, A-salen Ledamöter Malin Danielsson (L), ordförande

Läs mer

Granskning av upphandlingar svar på revisionsrapport

Granskning av upphandlingar svar på revisionsrapport KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 3 oktober 2018 6 Paragraf KS-2018/1222.912 Granskning av upphandlingar svar på revisionsrapport Kommunstyrelsens beslut Kommunstyrelsens

Läs mer

[I] Huddinge. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 7 december 2018 KS-2017/ (13) Demokratiberedningen.

[I] Huddinge. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 7 december 2018 KS-2017/ (13) Demokratiberedningen. SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 7 december 2018 KS-2017/2959 1 (13) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 7 december 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 13:15 15:23, A-salen

Läs mer

Nytt beslutsärende: Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab) (KF)

Nytt beslutsärende: Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens VA-verksaktiebolag (Syvab) (KF) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 20 maj 2016 25 Paragraf Diarienummer KS-2016/1252.186 Nytt beslutsärende: Uppdaterat borgensbeslut Sydvästra Stockholmsregionens

Läs mer

Kallelse till Kommunstyrelsen

Kallelse till Kommunstyrelsen 1 (6) Kallelse till Kommunstyrelsen Tid Onsdag den 29 november 2017, klockan 13:00 Plats A-salen Ärenden Diarienummer 0 Val av justerare 1 Godkännande av föredragningslistan 2 Inrätta ett sportotek i Huddinge

Läs mer

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare

Ordförande. 2:e V. ordförande Ledamot Ledamot Ledamot Ledamot Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare Tjg. Ersättare. Ersättare 1 KS-rummet, kommunhuset, kl 16:00 17:30 Plats och tid 45 52 Paragrafer Beslutande Hadar Kronberg (M) Per-Åke Westlund (S) Inger René (M) Kerstin Nilsson (S) Ingemar Bengtsson (V) Arne Karyd (MP) Sven-Bertil

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/

KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG. Kommunstyrelsen 30 maj Diarienummer KS-2018/ KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 30 maj 2018 22 Paragraf Diarienummer KS-2018/729.109 Promemoria om Mer fastighetsnära insamling av förpackningsavfall och returpapper

Läs mer

Klockan 17:00-18:05, A-salen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge

Klockan 17:00-18:05, A-salen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 14 november 2017 AN-2017/24 1 (15) Nämnd Offentligt sammanträde Äldreomsorgsnämnden Ja Sammanträdesdag 14 november 2017 Tid och plats Beslutande Klockan 17:00-18:05, A-salen

Läs mer

Beslut rörande inlämnade enkla frågor

Beslut rörande inlämnade enkla frågor 1 (7) Kungörelse Kommunfullmäktige i Huddinge sammanträder i Sessionssalen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge, måndagen den 27 mars 2017, klockan 17:00. Föredragningslista Sammanträdets behörighet

Läs mer

c" :;J~~ l Utdragsbestyrkande: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 7 mars 2014 Demokrati- och mångfaldsberedning Nej

c :;J~~ l Utdragsbestyrkande: SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 7 mars 2014 Demokrati- och mångfaldsberedning Nej STYRELSEN SAMMANTRÄDESDATUM 7 mars 2014 DIARIENUMMER KS-2014/60 SIOA 1 (10) Nämnd Demokrati- och mångfaldsberedning Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 7 mars 2014 Tid och plats Klockan 13:15-14:25,

Läs mer

Vikmång (S) till demokratiberedningens ordförande Ingalill Söderberg (DP) med frågor om åtgärder för att öka valdeltagandet

Vikmång (S) till demokratiberedningens ordförande Ingalill Söderberg (DP) med frågor om åtgärder för att öka valdeltagandet 1 (5) Tillkännagivande Kommunfullmäktige i Huddinge sammanträder i Sessionssalen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge, måndagen den 19 februari 2018, klockan 17:00. Föredragningslista Sammanträdets

Läs mer

Love Bergström (M), ordförande Nurcan Gültekin (S), vice ordförande Stephanie Hansson (KD) Björn Karlsson (M) Erik Wiker (L) Karin Andersson (DP)

Love Bergström (M), ordförande Nurcan Gültekin (S), vice ordförande Stephanie Hansson (KD) Björn Karlsson (M) Erik Wiker (L) Karin Andersson (DP) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 4 juni 2018 AN-2018/33 1 (13) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges pensionärsråd Nej Sammanträdesdag 4 juni 2018 Tid och plats Klockan 14:00 16:00, Plenum, pl 5, Gymnasietorget

Läs mer

Ja ( slutet sammanträde 12,13 sekretessärenden) Klockan 17:00 18:00, Sessionssalen i Kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge

Ja ( slutet sammanträde 12,13 sekretessärenden) Klockan 17:00 18:00, Sessionssalen i Kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 12 december 2017 AN-2017/27 1 (16) Nämnd Offentligt sammanträde Äldreomsorgsnämnden Ja ( slutet sammanträde 12,13 sekretessärenden) Sammanträdesdag 12 december 2017 Tid och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) Plats och tid Örestensrummet, kommunhuset, Kinna, klockan 08.00-08.45 Beslutande M Margareta Lövgren C Leif Sternfeldt MBP Henry Sandahl S Lisa Dahlberg V Eivor Hellman

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 19 juni 2017 KS-2017/ (15) Kommunstyrelsen. Nej. Klockan 15:00-16:20, A-salen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 19 juni 2017 KS-2017/ (15) Kommunstyrelsen. Nej. Klockan 15:00-16:20, A-salen SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 19 juni 2017 KS-2017/1487 1 (15) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsen Nej Sammanträdesdag 19 juni 2017 Tid och plats Klockan 15:00-16:20, A-salen Beslutande Ledamöter

Läs mer

2 1 mars2019. Klockan 17:00-17:3 0, A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28

2 1 mars2019. Klockan 17:00-17:3 0, A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28 [J] Huddinge GRUNDsKaLENÄMNDEN SAMMANTRÄDEsDATUM 21 mars2019 DIARIENUMMER GSN-2019/899 1 (6) Nämnd Offentligt sammanträde Grundskalenämnden Ja Sammanträdesdag 2 1 mars 2019 Tid och plats Klockan 17:00-17:3

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM 1 juni 2018 HBS 2018/3 1 (11) Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 1 juni 2018 Tid och plats Klockan 08:30 09:30 Tumba Bruk, Bancosalen, Botkyrka Beslutande Ledamöter Mats Einarsson

Läs mer

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. Klockan 13: , A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28

Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott. Klockan 13: , A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 13 augusti 2018 KS-2018/1377 1 (9) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott Nej Sammanträdesdag 13 augusti 2018 Tid och plats Beslutande Klockan

Läs mer

Rasmus Lenefors, 1-12 Sara Heelge Vikmång, 13-20

Rasmus Lenefors, 1-12 Sara Heelge Vikmång, 13-20 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 31 mars 2017 KS-2017/54 1 (26) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 31 mars 2017 Tid och plats Beslutande Klockan 09:00-10:20,

Läs mer

1. Anmälan av nya ersättare i fullmäktige. 2. Beslut rörande inlämnade enkla frågor

1. Anmälan av nya ersättare i fullmäktige. 2. Beslut rörande inlämnade enkla frågor 1 (6) Kungörelse Kommunfullmäktige i Huddinge sammanträder i Sessionssalen i kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge, måndagen den 24 april 2017, klockan 17:00. Föredragningslista Sammanträdets behörighet

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Klockan 09:00 11:10, A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28 Ajournering 10:25 10:40

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Klockan 09:00 11:10, A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28 Ajournering 10:25 10:40 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 24 april 2015 KS-2014/1669 1 (25) Nämnd Offentligt sammanträde Nej Sammanträdesdag 24 april 2015 Tid och plats Beslutande Klockan 09:00 11:10, A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen

Läs mer

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD)

Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) 1(11) Plats och tid A-salen, kommunhuset, kl. 9.00 10.00 Beslutande Ledamöter Jenny Önnevik (S), ordförande Christer Broman (--) Stig Gerdin (AltBr) Gudrun Bengtsson (SD) Tjänstgörande ersättare Elisabeth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid och plats 9 oktober 2018, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Kommunhuset, Tierps Köping, Tierp Paragrafer 64-73 Utses att justera Jonas Nyberg ande Ledamöter Bengt-Olov Eriksson (S), ordförande

Läs mer

Klockan 18:00 18:25, A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge. Patrik Rahm (M), Kent Funke (DP) och Lars Johansson (SD).

Klockan 18:00 18:25, A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge. Patrik Rahm (M), Kent Funke (DP) och Lars Johansson (SD). ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 14 mars 2018 AN-2018/133 1 (18) Nämnd Offentligt sammanträde Äldreomsorgsnämnden Ja Sammanträdesdag 14 mars 2018 Tid och plats

Läs mer

Klockan 08:15-09:00, Folkes konferens

Klockan 08:15-09:00, Folkes konferens SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 15 januari 2019 KFN-2018/351 1 (13) Nämnd Offentligt sammanträde Kultur- och fritidsnämnden Ja Sammanträdesdag 15 januari 2019 Tid och plats Beslutande Klockan 08:15-09:00,

Läs mer

Klockan 16:00, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset

Klockan 16:00, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 1 november 2016 TN-2016/36 1 (18) Nämnd Offentligt sammanträde Tillsynsnämnden Delvis Sammanträdesdag 1 november 2016 Tid och plats Klockan 16:00, Sjödalsrummet, Tekniska

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 10 juni 2016 KS-2015/2458 1 (24) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 10 juni 2016 Tid och plats Klockan 09:15-11:00, Ajournering

Läs mer

Klockan 13: , MB416, Södertörns högskola

Klockan 13: , MB416, Södertörns högskola SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 20 april 2018 KS-2017/2955 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Ja Sammanträdesdag 20 april 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 13:00 15.45, MB416,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 8 juni 2018 KS-2017/ (11) Demokratiberedningen. Nej

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 8 juni 2018 KS-2017/ (11) Demokratiberedningen. Nej SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 8 juni 2018 KS-2017/2956 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Demokratiberedningen Nej Sammanträdesdag 8 juni 2018 Tid och plats Klockan 13:15 16.00, Arena 143, Vårby Allé

Läs mer

Huddinges brottsförebyggande råd. Christian Ottosson (C), Ordförande Marie Fors (S) Claes-Johan Bonde (M)

Huddinges brottsförebyggande råd. Christian Ottosson (C), Ordförande Marie Fors (S) Claes-Johan Bonde (M) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 16 maj 2018 KS-2018/69 1 (1) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges brottsförebyggande råd Nej Sammanträdesdag 16 maj 2018 Tid och plats Klockan 15:30-17:30, A-salen Beslutande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott Sid nr Kommunstyrelsens finans- och näringslivsutskott 2014-09-30 Ärendelista Sid nr Justering... 2 128 Information om utredningen av Sundsvalls kommuns framtida engagemang i Kommungaranti Skandinavien Försäkrings

Läs mer

Klockan 17:00-17:30, Växthuset, Patron Pehrs väg 3, Huddinge

Klockan 17:00-17:30, Växthuset, Patron Pehrs väg 3, Huddinge SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 11 december 2018 AN-2018/27 1 (12) Nämnd Offentligt sammanträde Äldreomsorgsnämnden Ja Sammanträdesdag 11 december 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 17:00-17:30, Växthuset,

Läs mer

3 oktober 2017, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp

3 oktober 2017, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Tid och plats 3 oktober 2017, kl. 08:30-10:30 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 75-82 Utses att justera Viktoria Söderling Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Bengt-Olov Eriksson (S),

Läs mer

KALLELSE Datum l Renhållningstaxa med tillämpningsanvisningar för 2019 och framåt

KALLELSE Datum l Renhållningstaxa med tillämpningsanvisningar för 2019 och framåt Kommunfullmäktige KALLELSE Datum 2018-11-29 1(1) SUNNE KOMMUN Sammanträde med kommunfullmäktige För kännedom till ersättare och övriga Tid: 10 december 2018, kl 19:00 Plats: Frykensalen, biblioteket Föredragningslista

Läs mer

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Kommunfullmäktige. Sammanträde 11 november klockan 18 i fullmäktigesalen, stadshuset. Ärende Beteckning Förslag

KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. Kommunfullmäktige. Sammanträde 11 november klockan 18 i fullmäktigesalen, stadshuset. Ärende Beteckning Förslag KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2014-11-03 Kommunfullmäktige Sammanträde 11 november klockan 18 i fullmäktigesalen, stadshuset Ärende Beteckning Förslag 1. Val av justerare och tid för justering Lars

Läs mer

Klockan 11:00-12:00, A-salen, Huddinge kommunalkontor, Kommunalvägen 28, Huddinge

Klockan 11:00-12:00, A-salen, Huddinge kommunalkontor, Kommunalvägen 28, Huddinge SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 2 januari 2019 SN-2019/1 1 (21) Nämnd Offentligt sammanträde Socialnämnden Ja Sammanträdesdag 2 januari 2019 Tid och plats Beslutande Närvarande ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 5 december 2017 AN-2017/33 1 (12) Huddinges pensionärsråd. Nej

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 5 december 2017 AN-2017/33 1 (12) Huddinges pensionärsråd. Nej SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 5 december 2017 AN-2017/33 1 (12) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges pensionärsråd Nej Sammanträdesdag 5 december 2017 Tid och plats Klockan 10:00 12:00 (paus 11:00-11:20),

Läs mer

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m)

Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan. Eva Olsson (fp) ers f Kenneth Carlsson (fp) Rune Månsson (s) Magnus Malm (m) 1(1) Plats och tid: 13.00 16.30 Kommunkontoret, sessionssalen onsdag 6 oktober 2004, klockan Beslutande: Närvarande ej tjänstgörande ersättare Olle Hagström Bo Johansson Zaid Långström (s) ordf Ann Marie

Läs mer

Klockan 17:00 17:30, A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge

Klockan 17:00 17:30, A-salen, Kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 13 mars 2018 SN-2018/600 1 (23) Nämnd Offentligt sammanträde Socialnämnden Ja Sammanträdesdag 13 mars 2018 Tid och plats Beslutande Närvarande ej tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Tomas Henriksson (S)

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Tomas Henriksson (S) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 25 augusti 2017 KS-2017/57 1 (27) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 25 augusti 2017 Tid och plats Beslutande Klockan 09:00-10:10,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 19 december 2018 KS-2018/2732 1 (19) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 19 december 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 09:00,

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: 15 december

Läs mer

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 22 april 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2012/844.629 Gratis SL-kort till alla gymnasieelever - svar på motion väckt av Marie Fors (S)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Karl Henriksson (KD), Lars Björkman (HP), Shewen Nysmed (S), tjänstgörande 1-13

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Karl Henriksson (KD), Lars Björkman (HP), Shewen Nysmed (S), tjänstgörande 1-13 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 13 juni 2018 KS-2017/2968 1 (33) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 13 juni 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 09:00-10:45,

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Lars Björkman (HP), Shewen Nysmed (S), tjänstgörande 1-2, Tomas Henriksson (S), tjänstgörande 1-5

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Lars Björkman (HP), Shewen Nysmed (S), tjänstgörande 1-2, Tomas Henriksson (S), tjänstgörande 1-5 SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 10 mars 2017 KS-2017/53 1 (30) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 10 mars 2017 Tid och plats Beslutande Klockan 09:00-10:20,

Läs mer

Sven-Olov Axelsson (S), ordförande Ingegerd Bennysson (S), 1:e vice ordförande Maria Nyberg (V) Pia Renman (M) Anneli Lyckeborn (FP)

Sven-Olov Axelsson (S), ordförande Ingegerd Bennysson (S), 1:e vice ordförande Maria Nyberg (V) Pia Renman (M) Anneli Lyckeborn (FP) Sammanträdesprotokoll 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Måndagen den 24 februari 2014 i Kommunstyrelsens sessionssal, klockan 13:00-16:15 Sammanträdet ajournerades klockan 13:50-14:10 Sven-Olov

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 4 december 2018 AN-2018/35 1 (10) Huddinges pensionärsråd. Nej

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 4 december 2018 AN-2018/35 1 (10) Huddinges pensionärsråd. Nej SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 4 december 2018 AN-2018/35 1 (10) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges pensionärsråd Nej Sammanträdesdag 4 december 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 10:00 11:20, Växthuset,

Läs mer

Personalnämnden 26 september 2018

Personalnämnden 26 september 2018 Personalnämnden Personalnämnden 26 september 2018 Sid Justering... 3 51 Information från HR-direktör... 4 52 Revidering av personalnämndens delegationsordning... 5 53 Utredning av servicecenters samordningsfunktion

Läs mer

4, 6-7 och 9 justeras omedelbart. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 2 januari 2019 BTN-2019/1 1 (14)

4, 6-7 och 9 justeras omedelbart. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER SIDA 2 januari 2019 BTN-2019/1 1 (14) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 2 januari 2019 BTN-2019/1 1 (14) Nämnd Offentligt sammanträde Bygglovs- och tillsynsnämnden Nej Sammanträdesdag 2 januari 2019 Tid och plats Beslutande Klockan 13:00 13:45,

Läs mer

Kommunstyrelsen 21 oktober 2013 12

Kommunstyrelsen 21 oktober 2013 12 KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 21 oktober 2013 12 Paragraf Diarienummer KS-2013/1254.194 Ändring av regeln i 11 i kommunstyrelsens reglemente om kommunalråd, beslut

Läs mer

Huddinges brottsförebyggande råd

Huddinges brottsförebyggande råd SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 17 maj 2017 KS-2017/231 1 (11) Nämnd Offentligt sammanträde Huddinges brottsförebyggande råd Nej Sammanträdesdag 17 maj 2017 Tid och plats Klockan 15:30-17:25, A-salen Beslutande

Läs mer

Bygglovs- och tillsynsnämnden, arbetsutskott. Klockan 14:00-15:00, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset

Bygglovs- och tillsynsnämnden, arbetsutskott. Klockan 14:00-15:00, Sjödalsrummet, Tekniska nämndhuset SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 27 juni 2019 BTN-2019/320 1 (8) Nämnd Offentligt sammanträde Bygglovs- och tillsynsnämnden, arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 27 juni 2019 Tid och plats Beslutande Klockan

Läs mer

Johan Nilsson, räddningschef Ewy Olsson, nämndsekreterare Johan Rönmark, enhetschef Thomas Svensson, personalföreträdare 42-45

Johan Nilsson, räddningschef Ewy Olsson, nämndsekreterare Johan Rönmark, enhetschef Thomas Svensson, personalföreträdare 42-45 Plats och tid Räddningsstationen i Mossarp, kl 14.00-17.30 Räddningsnämnden för Gislaveds och Gnosjö kommuner 2019-06-10 ande Niclas Palmgren (M) ordförande Kristine Hästmark (M) Nicklas Huuva (KD) Gunilla

Läs mer

Taxa för kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen

Taxa för kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen Taxa för kontroll enligt livsmedelsoch foderlagstiftningen Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:746 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område

Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område 2017-10-23 Fastställd av KF 2017-12-18 Taxa för tillsyn och prövning inom miljöbalkens område Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller avgifter för miljönämndens i Sundsvalls kommun kostnader för prövning

Läs mer

Klockan 18:00-19:20, A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge. Frånvarande följande paragrafer. samtliga samtliga.

Klockan 18:00-19:20, A-salen, kommunalhuset, Kommunalvägen 28, Huddinge. Frånvarande följande paragrafer. samtliga samtliga. .l/ Huddinge FöRsKaLENÄMNDEN SAMMANTRÄDESDATUM 23 januari 2019 DIARIENUMMER FSN-2019/1 1 (13) Nämnd Offentligt sammanträde Förskalenämnden Ja Sammanträdesdag 23 januari 2019 Tid och plats Klockan 18:00-19:20,

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 13.00-14.10 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finansutskott Sid nr

Sammanträdesprotokoll. Ärendelista. Kommunstyrelsens finansutskott Sid nr Kommunstyrelsens finansutskott 2009-01-13 Ärendelista Sid nr Justering...2 526 Information om arenor för idrott och kultur...3 527 Information om översyn renodla penningströmmarna mellan kommunen och Stadsbacken

Läs mer

Eva Wetterstrand, förvaltningsdirektör Agneta Brus, nämndsekreterare Malin Jonsson, controller Danny Stacey, skolstrateg 14-15

Eva Wetterstrand, förvaltningsdirektör Agneta Brus, nämndsekreterare Malin Jonsson, controller Danny Stacey, skolstrateg 14-15 1(11) Plats och tid Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.55 Beslutande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Måns Nilsson (S) Sven-Olov Jansson (S) Sara Hansson

Läs mer

Reglemente för fastighets och servicenämnden

Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente för fastighets och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets och servicenämnden Reglemente 2014-11-17, 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden

Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-02-04 3 UNAU 1 Dnr UN 14-018 042 Verksamhetsberättelse för Utbildningsnämnden 2013 Arbetsutskottet beslutar överlämna ärendet till Utbildningsnämnden utan eget ställningstagande.

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Karl Henriksson (KD), Lars Björkman (HP)

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Christina Eklund (M), Karl Henriksson (KD), Lars Björkman (HP) SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 23 maj 2018 KS-2017/2967 1 (32) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 23 maj 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 09:00-11:00,

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden 2015-12-15 102-107

Protokoll. Utbildningsnämnden 2015-12-15 102-107 Utbildningsnämnden 102-107 2 102 Information och överläggningar......5 103 Remiss från Kommunstyrelsen - Kvalitetsstrategi för Alingsås kommun...6 104 Utbildningsnämndens Flerårsstrategi 2016-2018...8

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Klockan 09: , A-salen, Kommunalhuset

Kommunstyrelsens arbetsutskott. Klockan 09: , A-salen, Kommunalhuset SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 26 september 2018 KS-2017/2969 1 (27) Nämnd Offentligt sammanträde Kommunstyrelsens arbetsutskott Nej Sammanträdesdag 26 september 2018 Tid och plats Beslutande Klockan 09:00

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg

Socialnämndens arbetsutskott 2011-12-02 1. kl 8:00-11:20. Maria Gustafsson (S) Kommunkontoret, Ödeshög ... Ordförande/Birgitta Widén Blomberg 2011-12-02 1 Plats och tid Kommunkontoret, Ödeshög, fredagen den 2 december 2011 kl 8:00-11:20 Beslutande Birgitta Widén Blomberg (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne

Läs mer

REGLEMENTE MILJÖNÄMND

REGLEMENTE MILJÖNÄMND REGLEMENTE MILJÖNÄMND Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Taxa för miljö- och byggnämndens verksamhet enligt livsmedels- och foderlagstiftningen

Taxa för miljö- och byggnämndens verksamhet enligt livsmedels- och foderlagstiftningen 1/5 FÖRFATTNINGSSAMLING BKFS 2018:22 DIARIENUMMER KS/2018:795-406 Taxa för miljö- och byggnämndens verksamhet enligt livsmedels- och foderlagstiftningen Antagna av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2018-12-17,

Läs mer

Birgitta Ljung Justerande

Birgitta Ljung Justerande SAMMANTRÄDESDATUM DIARIENUMMER 23 november 2017 KS-2017/77 1 (1) Nämnd Offentligt sammanträde Miljöberedningen Nej Sammanträdesdag 23 november 2017 Tid och plats Beslutande Klockan 18:00-19:00, A-salen

Läs mer