Instuderingsfrågor - Svar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instuderingsfrågor - Svar."

Transkript

1 Instuderingsfrågor - Svar. 1. Vilka 2 licensieringsläge finns i Windows Server 2008? Svar: De två licensieringslägena är Per Server och Per Seat(per device). Per Server licensiering bestämmer hur många anslutningar som maximalt får ansluta till servern samtidigt. Licenserna kallas för Client Access Licences (CAL s). Detta är vanligt om man bara har en styck server, ftersom licenserna bara gäller för den specifika servern. Har man flera servrar kan Per Seat vara ett bättre alternativ, inte minst ur administrativ synvinkel. En användare får då lov att ansluta till flera olika servrar och licensen kan flyttas mellan användare. Det går att ändra från Per Server till Per Seat men inte tvärtom. 2. Vilka typer av licenser krävs för att en XP ska få logga in på en domän? Svar: Utöver själva produktlicensen för Windows XP så behövs en CAL. En CAL är dock inte ett program man installerar utan en licens man köper som visar att man uppfyller kraven i licensavtalet för att få använda produkten som den är avsedd. 3. Vilka efterkontroller ska genomföras efter det att själva installationsförfarandet är avklarat? Svar: Innan en installation av Windows Server 2008 kan anses vara klar bör följande kontrolleras: - Kolla så att alla enheter är korrekt installerade och att drivutiner fungerar. Använd Device Manager till detta. - Kontrollera TCP/IP inställningarna. Kolla så att uppgifterna stämmer för ditt nätverk. Testa funktionaliteten med kommandona Ping och eventuellt Tracert. - Kolla loggarna. Använd Event Viewer för att se så att inga fel eller varningar behöver tas hand om. - Kolla diskpartioneringen. Använd Computer Management/Disk Management för att konfigurera RAID och partitioner om nödvändigt. - Gör systeminställningar, t.ex grundläggande administratörsrättigheter, admingrupper osv. - Starta om servern en gång, kolla loggarna igen, startar allt som det ska? - När servern har baseline-konfigurerats (rent tillstånd), ta en systembackup (ASR alt. Ghost). 4. Varför är tidssynkronisering viktigt i en Windows 2008 domän? Svar: I Windows sköts tidssynkroniseringen av tjänsten w32time och förser datorer med klocksynkronisering mot intern eller extern tidsserver. W32time använder sig av protokollet NTP (Network Time Protocol). Autentiseringsprotokollet Kerberos använder sig av tidsstämplar vid inloggningar

2 mot domänen. Om tidsskillnaden mellan klient och server är större än 5 minuter så nekas klienten inloggning. Detta värde kan justeras i en grupp-policy. 5. Förklara förhållandet DC, Memberserver och Standalone server. Svar: En domänkontrollant (DC) är ansvarig för en domän. I denna domän kan finnas fler DC s men kan även bestå av ett antal Memberservers. En Memberserver har inte AD installerat utan är oftast en applikationsserver av något slag, t.ex en webserver, WDS-server eller liknande. En memberserver kan dock bli en DC med hjälp av verktyget DCPROMO. En memberserver är medlem i domänen, till skillnad från en Standalone server som inte är ansluten till någon domän utan tillhör istället en workgroup. 6. Vilken är den största skillnaden mellan AD och NT Directory Service? Svar: AD är en katalogtjänst som introducerades med Windows 2000 Server och bygger på en hierarkisk struktur, vilket medger en större flexibilitet för administration av domänen och domänskogen. AD kan innehålla miljontals objekt utan att prestanda påverkas. NT Directory Services har en platt struktur som är svåradministrerad när många datorer och datorer finns i nätverket. Den platta struktur gör att skalbarheten blir lidande och kräver ofta större ingrepp om förändringar i t.ex domänuppbyggnad ska göras. NT Directory Services kan hantera max ca användare per domän. NT Directory Services använder sig av PDC s och BDC s där PDC s har en read-omly kopia av databasen. 7. Vilka är fördelarna med dynamic disks vs basic disks? Svar: Dynamic disks kan konfigureras för redundans i Windows 2008, exempelvis kan olika RAID-nivåer såsom RAID 1 (spegling), RAID 5 (Striping med paritet) implementeras. Detta går inte att göra med Basic Disks. Dock bör man vara medveten om att det går att uppgradera en Basic Disk till en Dynamic Disk utan dataförlust, men tvärtom går inte. Se därför till att ha gjort backup innan. 8. Vilka 2 användningsområde finns det med Disk Quota? Svar: Disk Quota kan användas för att begränsa användarnas lagringsutrymme på t.ex en filserver. Ett annat användningsområde kan vara att spåra användandet av hårddiskutrymmet hos användaran och få varningar när en viss nivå har uppnåtts. I detta läge finns ingen begränsning satt, däremot får man som administratör mer kontroll över lagringen och kan planera för framtida behov av lagringsutrymme. 9. Vad menas med att AD använder sig av multimaster uppbyggnad? Svar: Alla DC s är lika mycket värda. Alla ändringar som görs i AD, oberoende av vilken server ändringen görs på, replikeras till de andra domänkontrollanterna för att bibehålla konsistens i nätverket.

3 10. Vad är ett objekt? Svar: Allt som är konkret i AD är objekt. Det kan vara t.ex användare, grupper, datorer, skrivare osv. 11. Hur hör objekt och klasser ihop? Svar: Varje objekt har attribut. Vilka attribut (egenskaper) man kan ange bestäms av objektets klass. Klasser är mallar som definierar de attribut objekten ska ha när de skapas. Standard objektklasser kan t.ex vara: användare, datorer, grupper, skrivare. 12. Vad används OU s till? En OU (Organisational Unit) är en behållare för resurser i nätverket och ger en logisk administrativ indelning. En OU kan innehålla t.ex användare, datorer, skrivare och andra resurser. Man bygger OU-strukturen hierarkiskt och kan byggas enligt några olika modeller. En modell är Business Model som motsvarar strukturen som företaget har. På detta sätt kan man undvika att skapa underdomäner, skapa istället företagsstrukturen med avdelningar osv med hjälp av OU s. 13. Hur hör Forest, Trees och Domains ihop? Svar: Man kan gå från stort till litet eller tvärtom. I skogen finns träd, i träden finns domäner, i domänerna finns OU s. En skog består av ett eller flera träd, ett träd består av en eller flera domäner, en domän innehåller en eller flera OU s. 14. Global Catalog är en viktig servertjänst. Vad används den till? Svar: GC har information om alla objekt i alla domäner, dvs de mst använda objekten, t.ex resurser som ofta eftersöks av användare över domänerna. GC är bara användbar då flera domäner finns. Man kan ha flera flera GC s för att effektivisera sökningar och för att uppnå redundans. 15. Vad är en GUID? Svar: GUID står för Globally Unique Identifier och består av ett 128-bir hexadecimalt nummer. Alla objekt som skapas tilldelas ett GUID. GUID är statiskt och ändras aldrig, även om objektets DN (Distinguished Name) förändras så förblir GUID detsamma. Även på andra områden förekommer GUID s, t.ex vid Plug n Play hårdvaruidentifiering. 16. Vilka 2 krav har AD på en DNS? Svar: Kraven är att DNS har AD-integrerade zoner och att Dynamic Updates är konfigurerat och fungerande. Dessutom ska serverns DNS IP-adress peka på sig själv som primär.

4 17. Vem får skapa användare i en Windows Server 2008 domän? Svar: Medlemmar i grupperna Account Operators, Enterprise Admins eller Domain Admins har rätt att skapa användare i domänen. 18. Vilken typ av sökväg krävs för att koppla serverbaserade hemmakataloger? Svar: Det krävs en UNC-sökväg (Universal Naming Convention) i form av \\servernamn\namn_på_utdelad_mapp. 19. Hur bygger man lämpligast upp en struktur där du använder grupper för att tilldela Share- och NTFS rättigheter? Best practice är att placera användarna i globala grupper, placera sen de globala grupperna i domänlokala grupper. Lägg till den domänlokala gruppen till en resurs, t ex en utdelad mapp och konfigurera NTFS-rättigheterna för gruppen. Sätt Share-rättigheterna som Full control och begränsa med NTFSrättigheterna. 20. Vad används utdelningarna Netlogon och Sysvol till? Svar: Netlogon innehåller data som används vid inloggning av klienter, t.ex inloggningsscript. Sysvol-mappen innehåller Active Directory data, grupp-policys och skripts. 21. Vem äger default en nyskapad fil eller katalog? Svar: Man kan tycka att ägaren borde vara den användare som skapar filen eller katalogen. Det behöver dock inte vara så, ägaren är den användare som har direkt kontroll över filen eller mappen. Ägandeskap kan övertas av en administrator eller en användare som tilldelats rättigheten att ta över ägandeskap. 22. Vad händer med NTFS rättigheterna om man flyttar en fil? (samma partition, annan partition). Svar: När en fil flyttas inom samma partition behålls original NTFSrättigheterna. Om filen flyttas till annan partition så ärver filen rättigheterna från partitionen som den flyttades till. 23. På vilka nivåer kan Group Policys appliceras? Group Policy kan appliceras på tre nivåer i Active Directory, dessa är site, domännivå och OU-nivå. Microsoft rekommenderar att man inte applicerar GPO s på site-nivå med tanke på eventuella fördröjningar som ska ske över t.ex en WAN-länk. För att en GPO ska slå igenom korrekt måste man ta hänsyn till vilken del av policyn som gäller, är det Software Configuration eller ComputerConfiguration, eller båda? Har man t.ex satt en GPO på OU-nivå där inställningarna gjorts i Computer Configuration och man inte har några datorobjekt i OU n så kommer policyn inte ha någon effekt. En GPO på domännivå slår igenom på allt underliggande i hierarkin. Ta hänsyn till arv och eventuella Enforces och Block inheritance i hierarkin.

5 24. Group Policys har appliceras på flera nivåer och inställningarna motsäger varandra, vilken gäller? Det är alltid den sist inlästa grupp-policyn som vinner och är den policy som befinner sig längst ut i trädet, i det s.k lövet längst ut på en gren i OUhierarkin. Har man flera GPO s på samma nivå så kan man rangordna inläsningsordningen med Link Order-funktionen, den med lägst nummer (högst prioritet) gäller. 25. Vad är skillnaden på User Rights och User Permissions? User Rights, eller användar-rättigheter bestäms av en administratör och ger användare rätt att t.ex logga in interaktivt eller att skäerhetskopiera filer och mappar. Användarrättigheter är annorlunda än behörigheter (User permissions) i det att användarrättigheter sätts på användarkonton, behörigheter sätts på objekt såsom filer och mappar. 26. På vilken nivå kan Account Policies sättas? Account Policies kan enbart sättas på domännivå. Om policyn sätts på någon annan nivå påverkas enbart lokala konton på memberservrar. En Windows Server 2008 domän måste ha en Password Policy, Account Lockout Ppolicy och en Kerberos 5 autentiseringsprotokollpolicy. Dessa inställningar ska enbart sättas i Default Domain Policy. Om det finns grupper som kräver separat lösenordspolicy bör dessa segmenteras till en separat domän eller domänskog. 27. Vad är skillnaden på Block Policy och Enforce när det gäller Group Policy? Block Policy (Block Inheritance) förhindrar policies från högre nivåer att slå igenom. Om vi t.ex har OU n Utbildning som ligger i OU n EC och vi sätter Block Inheritance på Utbildnings-OU n så kommer policys från OU EC och högre att blocökeras. Enforce används när man som administratör vill påtvinga en policy i hela strukturen, inte ens Block Inheritance kan påverka detta, policyn slår igenom överallt. 28. Hur optimerar man Group Policies? Det finns några sätt man kan optimera Group Policies på. Ett sätt är att använda många små policys istället för att bygga en enda stor policy med många inställningar i. Det är inte antalet policies som avgör hur lång tid det tar för t.ex en användare att logga in, utan snarare antalet inställningar i varje policy. Ett annat sätt att optimera en policy är att inaktivera den del av policyn där värden inte ändrats. Det finns User Configuration och Computer Configuration i en GPO och om man bara gjort inställningar i delen User Configuration så kan man i GPMC inaktivera den andra delen (Computer Configuration). Detta gör man på fliken Details och sedan väljer man läge under GPO Status för vald policy. Group Policy har två lägen: synkront och asynkront. Det synkrona läget är valt från början och innebär att alla policies måste läsas in av klienten innan nästa steg sker, t.ex visning av skrivbordet vid inloggning. Detta kan göra att behandlingen av policys kan ta tid eller upplevas som långsam. För att skynda på detta kan man

6 aktivera asynkront läge. Asynkront läge gör att klienten inte måste läsa in alla policies i tur och ordning, utan kan sköta annat emellan, vilket kan snabba upp t.ex inloggningar. 29. När körs Group Policies? En grupp policy består av två delar, Computer Configuration och User Configuration. Inställningarna i Computer Configuration kör under uppstart av operativsystemet, d.vs innan inloggningsrutan dyker upp. User Configuration körs efter inloggningsrutan, d.vs när användaren har loggat in. Notera att för att Computer Configuration ska slå igenom så måste datorobjektet finnas i t.ex samma OU som policyn finns. Om ändringar gjorts i Computer Configuration på OU-nivå och OU n bara innehåller användarobjekt så kommer inte ändringarna i Computer Configuration att ha någon effekt. Placera då datorobjekten i samma OU som användarna,eller i en under-ou, för att inställningarna ska få effekt. 30. Vad heter verktyget man kan använda för att se vilka policies som verkligen slagit igenom på en dator för en viss inloggad användare? Verktyget heter Group Policy Results Wizard och finns i GPMC. Detta verktyg visar vilka policies och inställningar som har slagit igenom. Verktyget gör detta genom att samla in data (RsoP, Resultant Set of Policy) från måldatorn. Måldatorn måste köra Windows XP eller senare. 31. Vad står förkortningen AAA för, beskriv i korthet. AAA står för Authentication Authorization Accounting. Authentication betyder autentisering och berör vanligtvis inloggningar till system emd användarnamn och lösenord. Användaren bekräftar att han är den han säger att han är. Autentisering kan ske i olika grader, t ex med smartcard och pinkod eller biometri såsom fingeravtryck eller ansiktsavläsning. Det vanligaste är dock användarnamn och lösenord. Authorization betyder auktorisering och avgör vilka resurser användaren får tillgång till, t ex filer och mappar på en filserver. Auktorisering i Windows görs med ACL:er (Access Control Lists) som bestäms på resursen. Accounting handlar om spårbarhet, att t ex kunna ta betalt för en viss tid som systemet är tillgängligt, t ex för Internetaccess. Exempel kan vara access till internet, användaren surfar gratis i 30 min men sen kostar det pengar. + lite övriga frågor om redundans för AD/DNS/DHCP...

Grupp Policys. Elektronikcentrum i Svängsta Utbildning AB 2012-11-05 1

Grupp Policys. Elektronikcentrum i Svängsta Utbildning AB 2012-11-05 1 Grupp Policys Elektronikcentrum i Svängsta Utbildning AB 2012-11-05 1 Sid 1233 Vad är grupp-policys? Grupp-policys är en samling regler som hjälper till med hanteringen av datorer och användare. Mer specifikt:

Läs mer

1DV416 Windowsadministration I, 7.5hp MODULE 3 ACTIVE DIRECTORY

1DV416 Windowsadministration I, 7.5hp MODULE 3 ACTIVE DIRECTORY 1DV416 Windowsadministration I, 7.5hp MODULE 3 ACTIVE DIRECTORY Lecture content Today's lecture Directory Services Active Directory Overview Database Logical and Physical structure Installation 2013-12-

Läs mer

Windowsadministration I

Windowsadministration I NAMN: Betygsgränser: 3: 60% 4: 75% PERSONNUMMER: 5: 90% Windowsadministration I Lämna in svar på separata papper. Allmänt Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Skriv namn, personnummer samt

Läs mer

Sites/GC/FSMO. EC Utbildning AB 2012-11-26 1

Sites/GC/FSMO. EC Utbildning AB 2012-11-26 1 Sites/GC/FSMO EC Utbildning AB 2012-11-26 1 Innehåll Vi går igenom följande: Fysisk struktur: Replikering och Sites Global Catalog Flexible Single Master Operations (FSMO) EC Utbildning AB 2012-11-26 2

Läs mer

F2 Exchange 2007. 2013-01-16 EC Utbildning AB 2013-01-16

F2 Exchange 2007. 2013-01-16 EC Utbildning AB 2013-01-16 F2 Exchange 2007 1 F2 Idag: Exchange i SBS 2008 Planering av systemet Exchange struktur, AD/GC/hierarki Core Components Management, Connectors Serverroller 2 Exchange Server i Small Business Server 2008?

Läs mer

Windowsadministration I

Windowsadministration I NAMN: Betygsgränser: 3: 60% 4: 75% PERSONNUMMER: 5: 90% Windowsadministration I Lämna in svar på separata papper. Allmänt Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Skriv namn, personnummer samt

Läs mer

1DV416 Windowsadministration I, 7.5hp MODULE 4 GROUP POLICY, STORAGE AND ACCESS CONTROLS GROUP POLICY

1DV416 Windowsadministration I, 7.5hp MODULE 4 GROUP POLICY, STORAGE AND ACCESS CONTROLS GROUP POLICY 1DV416 Windowsadministration I, 7.5hp MODULE 4 GROUP POLICY, STORAGE AND ACCESS CONTROLS GROUP POLICY Lecture content Today's lecture Group Policy Överblick Administration Exempel 2013-12- 17 2013 Jacob

Läs mer

JobOffice SQL databas på server

JobOffice SQL databas på server JobOffice SQL databas på server Nedan följer en instruktion hur du konfigurerar JobOffice kassas SQL databas på en server. Om du känner dig osäker på det här, kontakta någon lokal data- och nätverkstekniker.

Läs mer

7 Microsofts grupphanteringsmodell i Windows NT-domäner

7 Microsofts grupphanteringsmodell i Windows NT-domäner 7 Microsofts grupphanteringsmodell i Windows NT-domäner Microsofts modell för grupphantering i Windows NT-domäner Om du redan läst en del om Windows NT Server och Windows NT-domäner kanske du hajar till

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

Boss installationsmanual förberedelser

Boss installationsmanual förberedelser 1 Boss installationsmanual förberedelser Boss kan installeras på flera sätt, Serverinstallation eller Nätverksinstallation. För båda dessa sätt kan man dela databasen med flera användare. Serverinstallation,

Läs mer

DIG IN TO. Nätverksadministration

DIG IN TO. Nätverksadministration DIG IN TO Nätverksadministration 2018-04-07 1 Nätverksadministration Systemadministration Active Directory implementation Projektering Nätverksadministration Systemadministration Agenda Vad är Active Directory

Läs mer

Nätverksoperativsystem i Datornätverk (Windows Server) DVA202, VT 2011. Tentamen

Nätverksoperativsystem i Datornätverk (Windows Server) DVA202, VT 2011. Tentamen Sida 1 av 5 Nätverksoperativsystem i Datornätverk (Windows Server) DVA202, VT 2011 Tentamen Tisdag 2012-01-17, klockan 08:30-12:30 Ansvarig lärare är Robert Suurna som nås på telefon 021 15 17 90 (Conny

Läs mer

DIG IN TO. Nätverksadministration

DIG IN TO. Nätverksadministration DIG IN TO Nätverksadministration 2018-04-07 1 Nätverksadministration Active Directory installation Agenda Active Directory installation Installation av en ny domän i en ny skog Funktionalitetsnivåer DNS,

Läs mer

Installationsanvisning Boss delad databas

Installationsanvisning Boss delad databas Installationsanvisning Boss delad databas sid 2 (25) Innehåll 1 Inledning 3 2 Systemkrav klient 3 3 Serverinstallation 3 3.1 Systemkrav 3 3.2 SQL Server 3 3.3 Behörighet vid installation 4 3.4 Behörighetskontroll

Läs mer

Innehåll 1 Inledning Serverinstallation 2.1 Systemkrav 2.2 SQL Server 2.3 Behörighet vid installation 2.4 Behörighetskontroll i Microsoft SQL Server

Innehåll 1 Inledning Serverinstallation 2.1 Systemkrav 2.2 SQL Server 2.3 Behörighet vid installation 2.4 Behörighetskontroll i Microsoft SQL Server Installationsanvisning Boss delad databas sid 2 (40) Innehåll 1 Inledning 3 2 Serverinstallation 3 2.1 Systemkrav 3 2.2 SQL Server 3 2.3 Behörighet vid installation 3 2.4 Behörighetskontroll i Microsoft

Läs mer

Dagens Agenda. Klient- och Serveroperativsystem Installation av Windows Server Genomgång av Windows Server Roller och Funktioner Domänhantering DNS

Dagens Agenda. Klient- och Serveroperativsystem Installation av Windows Server Genomgång av Windows Server Roller och Funktioner Domänhantering DNS Dagens Agenda Klient- och Serveroperativsystem Installation av Windows Server Genomgång av Windows Server Roller och Funktioner Domänhantering DNS Observera Anteckna! Praktisk genomgång, inga direkta presentationer

Läs mer

F6 Exchange 2007. 2013-01-16 EC Utbildning AB 2013-01-16

F6 Exchange 2007. 2013-01-16 EC Utbildning AB 2013-01-16 F6 Exchange 2007 2013-01-16 EC Utbildning AB 2013-01-16 1 Kapitel 6, Sid 303-310 Antivirus and Security EC Utbildning AB 2013-01-16 2 Dagens meny Idag: Allmän uppsäkring av system Defense in-depth Verktyg

Läs mer

SITHS. Integration SITHS CA Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Andreas Mossnelid Version 1.2

SITHS. Integration SITHS CA Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Andreas Mossnelid Version 1.2 SITHS Integration SITHS CA Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Andreas Mossnelid Version 1.2 Innehåll 1 Förberedelser för användning av SITHS Cert... 3 1.1 Förklaring... 3 1.2 Import av SITHS root i

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

23 Användargrupper: lokala, globala och specialgrupper

23 Användargrupper: lokala, globala och specialgrupper 23 Användargrupper: lokala, globala och specialgrupper Syftet med grupper och grupphantering är att ge användare tillgång till resurser Syftet med grupper och olika sätt att hantera grupper är alltid att

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Installationsanvisningar VISI Klient

Installationsanvisningar VISI Klient Installationsanvisningar VISI Klient 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång

Läs mer

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1

Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Installation/uppdatering av Hogia Personal fr.o.m. version 13.1 Viktig information gällande installation Från version 12.2 av Hogia Personal krävs Microsoft.Net Framework 3.5 SP1 för att installation skall

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox).

Topologi. Utförande: I exemplet så kommer vi att utgå från att man gör laborationen i en Virtuell miljö (Virtualbox). Nätverkssäkerhet Remote Access VPN med pfsense I denna laboration kommer vi att skapa en så kallad Remote Access VPN åtkomst (baserad på OpenVPN) så att klienter utifrån det oskyddade nätverket (Internet)

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express för SSF Timing Innehåll 1. Metoder att installera...1 2. Förutsättningar...2 DotNet Framework 3.5...2 MSI Installer 4.5...2 3. Hämta SQL Server 2008 R2

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Document information ID: P001 Appendix C Rev: 4 Author: Tomas von Peltzer Product nr: Title: Reviewed by: Approved by: P001 ImageBank Administration Manual Product name: Ingvar Falconer Date: 2014-10-22

Läs mer

Konfigurering av eduroam

Konfigurering av eduroam Konfigurering av eduroam Detta dokument beskriver hur en användare med konto från Chalmers konfigurerar nätverksanslutning till ett trådlöst nätverk på en eduroam-ansluten organisation, t.ex. Chalmers.

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. ADSync... 2. Windows Azure Active Directory... 2. ADSynC- Installation... 2. Konfigurera ADSync... 4

Innehållsförteckning... 1. ADSync... 2. Windows Azure Active Directory... 2. ADSynC- Installation... 2. Konfigurera ADSync... 4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 1 ADSync... 2 Windows Azure Active Directory... 2 ADSynC- Installation... 2 Konfigurera ADSync... 4 Välj användarna som skall synkroniseras.... 5 Användarmappningar

Läs mer

Administration / Disk Management. EC Utbildning AB 2012-11-05 1

Administration / Disk Management. EC Utbildning AB 2012-11-05 1 Administration / Disk Management EC Utbildning AB 2012-11-05 1 Innehåll Vi går idag igenom följande: Administration, MMC Planera lagring, lagringsteknik Feltolerans, RAID Windows Disk Settings EC Utbildning

Läs mer

22 Användarnas hemmamappar

22 Användarnas hemmamappar 22 Användarnas hemmamappar Att användare skall ha hemmamappar på en server är för mig en självklarhet. Hemmamapp på en server ger användare alla eller några av följande fördelar: Säkerhetskopiering av

Läs mer

Installation av FEBDOK version 5.4 Koncern (nätverk)

Installation av FEBDOK version 5.4 Koncern (nätverk) FEBDOK 2014-01-08 Sida 1/10 Installation av FEBDOK version 5.4 Koncern (nätverk) Denna handledning behandlar FEBDOK 5.4 koncerninstallation (server). För andra operativsystem kan skärmbilderna vara annorlunda

Läs mer

Installation av FEBDOK version 6.0 Server (nätverk)

Installation av FEBDOK version 6.0 Server (nätverk) FEBDOK 2016-11-28 Sida 1/9 Installation av FEBDOK version 6.0 Server (nätverk) Denna handledning behandlar FEBDOK 6.0 server. Denna anvisning har skärmbilder från Windows 7. För andra operativsystem kan

Läs mer

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01 Handbok Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.2w20 2013-05-01 Sida 2/10 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Gallring...4 2.1 Kontroller inför skapande av undantag...4 2.1.1 Beskrivning

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR NÄTVERKSANVÄNDARE

BRUKSANVISNING FÖR NÄTVERKSANVÄNDARE BRUKSANVISNING FÖR NÄTVERKSANVÄNDARE Lagra utskriftsloggen i nätverket Version 0 SWE Beskrivning av anmärkningar Följande symboler används i den här bruksanvisningen: I anmärkningar med rubriken Obs får

Läs mer

Installation av FEBDOK version 5.4 Server (nätverk)

Installation av FEBDOK version 5.4 Server (nätverk) FEBDOK 2014-01-07 Sida 1/9 Installation av FEBDOK version 5.4 Server (nätverk) Denna handledning behandlar FEBDOK 5.4 lokal klientinstallation. För andra operativsystem kan skärmbilderna vara annorlunda

Läs mer

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing

Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing Manuell installation av SQL Server 2008 R2 Express SP2 fo r SSF Timing 1 Förutsättningar 1.1 Windows 7 och nyare DotNet Framework 3.5 SQL server 2008R2 kräver dotnet framework(.net) 2.0 för att fungera.

Läs mer

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.3 2013-11-01

Handbok. Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.3 2013-11-01 Handbok Procapita Vård och Omsorg Drifthandledning Gallring ver 9.3 2013-11-01 Sida 2/10 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Gallring...4 2.1 Kontroller inför skapande av undantag...4 2.1.1 Beskrivning

Läs mer

en översikt Användarkonton i Windows-familjen Användarkonton i Windows NT Workstation och Windows NT Server

en översikt Användarkonton i Windows-familjen Användarkonton i Windows NT Workstation och Windows NT Server 5 Användarkonton, grupper, användarrättigheter och behörigheter: en översikt Användarkonton, användargrupper, användarrättigheter, lokala behörigheter och delningsbehörigheter är det som, för mig, utgör

Läs mer

RUTINBESKRIVNING FÖR INSTALLATION AV KAMERA

RUTINBESKRIVNING FÖR INSTALLATION AV KAMERA SS-ISO 9002/4.5 Kam Mera4342-1.doc Sida 1 av 16 RUTINBESKRIVNING FÖR INSTALLATION AV KAMERA SS-ISO 9002/4.5 Kam Mera4342-1.doc Sida 2 av 16 INNEHÅLL SIDA Tilldelning av IP-adress... 3 Uppsättning av Kamera...

Läs mer

Del 1: Skapa konto i Exchange

Del 1: Skapa konto i Exchange Adminguide Del 1: Skapa kontot i Exchange Del 2: Aktivera kontot i Office 365 Del 3: Anpassa kontot till ITarbetsplatsen Del 4: Installera dator i ITarbetsplatsen Del 5: ITarbertsplatsen - dator till användarkonto

Läs mer

Hur integrera Active Directory och DNS? Rolf Åberg, Simplex System mailto:rolf.aberg@simplex.se http://simplex.se 08-650 25 80

Hur integrera Active Directory och DNS? Rolf Åberg, Simplex System mailto:rolf.aberg@simplex.se http://simplex.se 08-650 25 80 Hur integrera Active Directory och DNS? Rolf Åberg, Simplex System mailto:rolf.aberg@simplex.se http://simplex.se 08-650 25 80 1 Innehåll Vad används DNS till i en AD-domän? Vad händer i en AD-domän utan

Läs mer

21 De tre viktigaste kontona: Administratör//Administrator, Gäst/ /Guest och System//System

21 De tre viktigaste kontona: Administratör//Administrator, Gäst/ /Guest och System//System 21 De tre viktigaste kontona: Administratör//Administrator, Gäst/ /Guest och System//System Förinstallerade konton De båda förinstallerade kontona Administratör//Administrator och Gäst//Guest visas i Kontohanteraren

Läs mer

Uppdatera Easy Planning till SQL

Uppdatera Easy Planning till SQL Easy Planning SQL 8.x är vår senaste version av planeringsprogram. Vi rekommenderar alla kunder att uppdatera till den senaste versionen då många nya funktioner har tillkommit. Alla användare som har den

Läs mer

Installation xvis besökssystem, Koncern

Installation xvis besökssystem, Koncern Installation xvis besökssystem, Koncern Inledning För att installera xvis besökssystem, koncernversion, behövs följande; * SQL Server * Kan vara en express-version, eller en fullständig. *.NET 3.5 * Internet

Läs mer

Innehåll. Installationsguide

Innehåll. Installationsguide Innehåll Innehåll... 2 Förberedelser... 3 Rättigheter... 3 Installera programmen... 3 Konfiguration av databas... 5 Installera databasserver... 5 Konfigurera en databas på en befintlig databasserver...

Läs mer

SITHS inloggning i AD

SITHS inloggning i AD SITHS inloggning i AD Inloggning med grafiskt gränssnitt kräver Windows 7 eller Vista Med PassThrough Gina for Windows och NetID version 5.5.0.27 För att logga in i en Windows domän med hjälp av SITHS-kort

Läs mer

2013 Alla rättigheter till materialet reserverade Easec

2013 Alla rättigheter till materialet reserverade Easec 1 2 Innehåll Översikt... 4 Single Master of Operations... 5 Översikt Single Master of Operations... 6 Vilka finns?... 7 Forest... 8 Domänen... 9 Schema Master... 10 Indexering och replikering till Global

Läs mer

Advoco NetPBX. Konfiguration av Yealink SIP IP-telefoner

Advoco NetPBX. Konfiguration av Yealink SIP IP-telefoner Advoco NetPBX Konfiguration av Yealink SIP IP-telefoner 15 juli 2011 Konfiguration AS 734 94 Rev. A Sidan 2 av 6 Advoco Software AB Advoco erbjuder ett komplett, programvarubaserat telefonisystem för företag

Läs mer

Nils Byström, Avd f IT och inköp. Projekt AD-design Uppsala universitet DiarieNr: UFV 2009/413. Revision 1.0 Filnamn AD skyddade personuppgifter.

Nils Byström, Avd f IT och inköp. Projekt AD-design Uppsala universitet DiarieNr: UFV 2009/413. Revision 1.0 Filnamn AD skyddade personuppgifter. Bilaga 2 Benämning Utredning Ansvarig Nils Byström, Avd f IT och inköp Skapat 2008-11-01 10:56 Skyddade personuppgifter Pelle Lindé, IT-strategiska avd Senast sparat 2009-03-26 08:37 Projekt AD-design

Läs mer

Åtgärdsplan. CRL Åtgärdsplan Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Jens Alm

Åtgärdsplan. CRL Åtgärdsplan Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Jens Alm Åtgärdsplan CRL Åtgärdsplan Copyright 2015 SecMaker AB Författare: Jens Alm Innehåll 1 Bakgrund... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Funktionen CRL... 3 1.3 Funktionen OCSP... 3 1.4 Rekommendationer... 3 1.5 Förkortningar

Läs mer

Flexi Exchange Connector. Copyright 1993-2013 Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved.

Flexi Exchange Connector. Copyright 1993-2013 Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved. Flexi Exchange Connector Copyright 1993-2013 Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved. 1 Översikt... 2 1.1 Vad gör Flexi Exchange Connector?... 2 1.2 Vilka serverkonfigurationer

Läs mer

Uppstart. Agda Drift

Uppstart. Agda Drift Uppstart Agda Drift Innehåll Installation och inloggning Installation sidan 3 Inloggning Agda Drift sidan 4 Starta Agda PS sidan 5 Administration och rutiner för användning av Agda PS via Agda Drift Utskrift

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

JAWS Nätverksauktorisering

JAWS Nätverksauktorisering Nätverksauktorisering snabbstart Guide Freedom Scientific programvaror behöver riktig auktorisering för att fungera. Klient datorer som använder programvaran kommer att ansluta till en licens server vilken

Läs mer

OBS! Det är av största vikt att innan konfiguration av modulen, genomfört de inställningar som presenteras med bilagorna till denna manual.

OBS! Det är av största vikt att innan konfiguration av modulen, genomfört de inställningar som presenteras med bilagorna till denna manual. 1 LB-M-EX 0001 2010 LB-M-EX 0001 2010 Användarmanual för Lockbee Backup Exchange 2007 Användarmanualen är avsedd att ge en närmare introduktion av Lockbee Backup Exchange 2007 och dess funktioner och nyttjande.

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07

Manual licenserver. Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 Installations och konfigurations-manual för Adtollo licenserver 2014-10-07 2014-10-07 Sida 2 av 8 Detta är en installationsanvisning för Adtollo licensserver. Applikationen kan användas till flera av Adtollos

Läs mer

7 Mamut Client Manager

7 Mamut Client Manager 7 Mamut Client Manager Tilläggsprodukten Mamut Client Manager består av programmen Client Start och Client Update. Med hjälp av Mamut Client Manager kan du från ett fönster öppna, uppdatera och administrera

Läs mer

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN

Win95/98 Nätverks Kompendium. av DRIFTGRUPPEN Win95/98 Nätverks Kompendium av DRIFTGRUPPEN Sammanfattning Vad håller jag i handen? Detta är en lättförståelig guide till hur man lägger in och ställer in nätverket i Windows 95 och 98 Efter 6 (sex) enkla

Läs mer

Innehållsförteckning Introduktion Installation, konfiguration & Matchning Installation på primära domänkontrollanten...

Innehållsförteckning Introduktion Installation, konfiguration & Matchning Installation på primära domänkontrollanten... INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning... 1 Introduktion... 2 Installation, konfiguration & Matchning... 2 Installation på primära domänkontrollanten... 2 Konfiguration... 5 Matchning av användare...

Läs mer

Webbokning Windows 7,8.1 &10 Installationsmanual

Webbokning Windows 7,8.1 &10 Installationsmanual Webbokning Windows 7,8. &0 Installationsmanual Version..0.6 M5 Version fr.o.m 5.37.3 Revision 06056 Innehållsförteckning Innehållsförteckning. Om denna manual. 3 Internet Information Services inställningar

Läs mer

Installationsmanual ImageBank 2

Installationsmanual ImageBank 2 Installationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL Konventioner i manualen... 3 Uppmärksamhetssymboler... 3 Miljö och grundkrav... 4 Installera ImageBank MS SQL databas... 4 ImageBank Databas Configuration Wizard...

Läs mer

Linuxadministration 2 1DV421 - Laborationer Webbservern Apache, Mailtjänster, Klustring, Katalogtjänster

Linuxadministration 2 1DV421 - Laborationer Webbservern Apache, Mailtjänster, Klustring, Katalogtjänster Linuxadministration 2 1DV421 - Laborationer Webbservern Apache, Mailtjänster, Klustring, Katalogtjänster Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 22 augusti 2013 Instruktioner Organisation och genomförande

Läs mer

Ändringar i samband med aktivering av. Microsoft Windows Vista

Ändringar i samband med aktivering av. Microsoft Windows Vista Ändringar i samband med aktivering av Microsoft Windows Vista Volume Activation 2.0 Rutinerna som rör hantering av licensnycklar och aktivering finns nu i en ny version. I den tidigare versionen behövde

Läs mer

Att koppla FB till AD-inloggning

Att koppla FB till AD-inloggning Att koppla FB till AD-inloggning Helen Ekelöf 16. nov. 2017 (uppdaterad 10.april 2018) SOKIGO Box 315 731 27 Köping +46 (0)8 23 56 00 info@sokigo.com http://www.sokigo.com Org.nr: 556550-6309 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system

INSTALLATIONSGUIDE. Uppdatering av ditt Mamut-system INSTALLATIONSGUIDE Uppdatering av ditt Mamut-system DETALJERAD GUIDE OM HUR DU STEG-FÖR-STEG UPPDATERAR DIN VERSION AV MAMUT BUSINESS SOFTWARE FRÅN VERSION 9.0 ELLER SENARE Mamut Kunskapsserie, nr. 5-2007

Läs mer

Uppdateringsguide v6.1

Uppdateringsguide v6.1 Innehåll Innehåll... 2 Uppdatera till v6.1... 3 Allmän information... 3 Instruktioner... 3 Nytt verktyg för att byta lösenord... 7 Konfigurera Reset Password... 7 Lägg till Reset Password i Manager...

Läs mer

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund

Installationsanvisningar VisiMIX. Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Sida: 1(5) Installationsanvisningar VisiMIX Ansvarig: Visi System AB Version: 2.2 Datum: 2009-02-17 Mottagare: Visi MIX kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar Visi Mix på en server.

Läs mer

Instruktioner för Internetanslutning

Instruktioner för Internetanslutning Nov 2003 Instruktioner för Internetanslutning På dessa sidor finner du instruktioner för att få din bredbandsanslutning att fungera. Du behöver inte använda några inloggningsuppgifter utan är hela tiden

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

Elisabet Stöök Konsult SAS Institute AB Copyright 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved.

Elisabet Stöök Konsult SAS Institute AB Copyright 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. Administrera din SAS miljö med SAS Metadata Server och SAS Management Console. Elisabet Stöök Konsult SAS Institute AB Copyright 2003, SAS Institute Inc. All rights reserved. SAS Intelligence Value Chain

Läs mer

Active Directory. Namnstandard. Bilaga 1. Benämning. Ansvarig 2008-10-30 11:22. Skapat. Utredning AD namnstandards

Active Directory. Namnstandard. Bilaga 1. Benämning. Ansvarig 2008-10-30 11:22. Skapat. Utredning AD namnstandards Bilaga 1 Benämning Utredning AD namnstandards Ansvarig Pelle Lindé, IT-strategiska avd Nils Byström, Avd f IT och inköp Marcus Torstensson, Atea Skapat Senast sparat 2008-10-30 11:22 2009-03-26 14:09 Projekt

Läs mer

LEX INSTRUKTION LEX LDAP

LEX INSTRUKTION LEX LDAP LEX INSTRUKTION LEX LDAP Innehållsförteckning LEX INSTRUKTION LEX LDAP... 1 1 INLEDNING... 1 2 INSTALLATION... 2 3 LEXLDAPSERVICE - KLIENTEN... 3 3.1 HUVUDFÖNSTER... 3 3.2 INSTÄLLNINGAR... 4 3.2.1 Lex...

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Storegate Pro Backup. Innehåll

Storegate Pro Backup. Innehåll Storegate Pro Backup Välkommen! I denna manual kan du bland annat läsa om funktioner och hur du ska konfigurerar programmet. Läs gärna vårt exempel om versionshantering och lagringsmängd innan du konfigurerar

Läs mer

Scan Station Pro 550 Administration och serviceverktyg för Scan Station

Scan Station Pro 550 Administration och serviceverktyg för Scan Station Scan Station Pro 550 Administration och serviceverktyg för Scan Station Konfigurationshandbok A-61732_sv 7J4367 Kodak Scan Station Pro 550 Administration Innehåll Skillnader... 1 Installation... 2 Skapa

Läs mer

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar

LAN Port: 4 X RJ45 10/100BASE-TX Fast Ethernet med Auto MDI/MDIX. Resetknapp: Återställer enheten till fabriks inställningar Denna enhet kan konfigureras genom att använda ett webb program, ex. Internet Explorer 6, Netscape Navigator 6.23. DSL-504T ADSL Router Orientering Användande av annan ström adapter med annan volt/amper

Läs mer

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1

Uppdaterad EDP Future Uppdateringsanvisningar från 1.7x. Sida 1 EDP Future 2.23 Uppdateringsanvisningar från 1.7x Sida 1 Innehåll... 1 Uppdateringsanvisningar EDP Future version 2.23... 3 Tekniska förutsättningar (IT)... 3 EDP Future 2.23... 3 Viktig information om

Läs mer

Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014

Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014 Hur man skapar en Administrativ Image för SolidWorks 2014 PLM Group Sverige AB www.plmgroup.se Stenfalksvägen 2 info@plmgroup.se 331 41 Värnamo, Sverige VAT: SE 556420145601 Telefon: +46 370 69 09 50 Telefax

Läs mer

Program för skrivarhantering

Program för skrivarhantering Program för skrivarhantering "Via programvaran CentreWare" på sida 3-9 "Via funktioner för skrivarhantering" på sida 3-11 Via programvaran CentreWare CentreWare Internet Services (IS) (CentreWare Internet-tjänster)

Läs mer

Vision WEB Komma igång med Electrolux Webbokning Windows Server 2012 R2 8/31/2017

Vision WEB Komma igång med Electrolux Webbokning Windows Server 2012 R2 8/31/2017 Vision WEB Komma igång med Electrolux Webbokning Windows Server 2012 R2 8/31/2017 Aktivera IIS 1/11 1. och det gör man genom att gå in på serverhanteraren som pilen visar. 1 8/31/2017 2 Aktivera IIS 2/11

Läs mer

Sharpdesk V3.3. PushInstallationsguide Version 3.3.01

Sharpdesk V3.3. PushInstallationsguide Version 3.3.01 Sharpdesk V3.3 PushInstallationsguide Version 3.3.01 Upphovsrätt 2000-2009 av SHARP CORPORATION. Eftertryck förbjudet. Reproduktion, adaptation eller översättning utan föregående skriftligt tillstånd är

Läs mer

Installationsinstruktion med rekommenderade inställningar Extern Uppkoppling med SITHS-Kort mot Landstinget Västmanland

Installationsinstruktion med rekommenderade inställningar Extern Uppkoppling med SITHS-Kort mot Landstinget Västmanland LANDSTINGET VÄSTMANLAND Installationsinstruktion med rekommenderade inställningar Extern Uppkoppling med SITHS-Kort mot Landstinget Västmanland Sida 0 av 23 Innehållsförteckning: 1. Hårdvara... 2 1.1 Operativsystem:...

Läs mer

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual

3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual 3.2 1H[W*HQHUDWLRQ6HFXULW\ Användarmanual ,QQHKnOOVI UWHFNQLQJ,QVWDOODWLRQDY931NOLHQW 'DWRUHUVRPLQJnULHQ)DVW7UDFNPLOM $QYlQGDUHPHGNRQWRL9+6RFKGDWRUPHG:LQGRZV;3 $QYlQGDUHPHGNRQWRLDQQDQGRPlQlQ9+6HOOHUGDWRUPHG:LQGRZV

Läs mer

Installation av FEBDOK version 5.4 Singel

Installation av FEBDOK version 5.4 Singel FEBDOK 2014-01-07 Sida 1/10 Installation av FEBDOK version 5.4 Singel Denna handledning behandlar FEBDOK 5.4 lokal klientinstallation. Skärmklipp är hämtade från Windows 7 i norsk version. För andra operativsystem

Läs mer

Installation av FEBDOK version 6.0 Singel

Installation av FEBDOK version 6.0 Singel FEBDOK 2016-11-30 Sida 1/10 Installation av FEBDOK version 6.0 Singel Denna handledning behandlar FEBDOK 6.0 singelinstallation (enanvändare). Denna anvisning är gjord på Windows7. För andra operativsystem

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer

Använd ArcGIS Pro med enanvändar eller fleranvändarlicenser

Använd ArcGIS Pro med enanvändar eller fleranvändarlicenser Använd ArcGIS Pro med enanvändar eller fleranvändarlicenser I första versionerna av Pro krävdes en namngiven användare för att få tillgång till programmet. Nu när version 1.2 har släppts finns alternativet

Läs mer

29 Operativsystem på användarnas maskiner (klienterna)

29 Operativsystem på användarnas maskiner (klienterna) 29 Operativsystem på användarnas maskiner (klienterna) Vilket operativsystem är bäst på användarnas maskiner? Hur kan jag som administratör få klientdatorerna att bli mindre osäkra? Detta är ett par de

Läs mer

15 Granskning//Auditing

15 Granskning//Auditing 15 Granskning//Auditing Jag vill lyfta fram granskning//auditing därför att den handlar mycket om att veta vad som försiggår i nätverket i allmänhet och i en Windows NT-domän i synnerhet. Verktyget du

Läs mer

LABORATION 2 DNS. Laboranter: Operativsystem 1 HT12. Martin Andersson. Utskriftsdatum: 2012-09-12

LABORATION 2 DNS. Laboranter: Operativsystem 1 HT12. Martin Andersson. Utskriftsdatum: 2012-09-12 LABORATION 2 DNS Laboranter: Kurs: Klass: Operativsystem 1 HT12 DD12 Handledare: Hans Ericson Martin Andersson Utskriftsdatum: 2012-09-12 Mål, syfte, förutsättningar Mål Laborationen skall ge insikt i

Läs mer

TST8102 WEBCM BRUKSANVISNING

TST8102 WEBCM BRUKSANVISNING TST8102 WEBCM BRUKSANVISNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING TST8102 WEBCM - BRUKSANVISNING 1. Översikt... 3 2. Installation... 3 2.1 Nätverksinställningar... 4 3. Startsida... 5 4. Statussida... 6 5. Gruppsida...

Läs mer

1 Installationsinstruktioner

1 Installationsinstruktioner 1 Installationsinstruktioner 1.1 Förbereda installationen Kontrollera systemkraven. Försäkra dig om att din dators hårdvara uppfyller de systemkrav som är specificerade. Vid installering av Engineering

Läs mer

FlexiTid Extern webbokning. Copyright Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved.

FlexiTid Extern webbokning. Copyright Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved. FlexiTid Extern webbokning Copyright 1993-2013 Datatal AB. Med ensamrätt. Copyright 2013 Datatal AB. All rights reserved. 1 Översikt... 2 1.1 Vad gör Flexi Extern Tidbokning?... 2 1.2 Hur fungerar Flexi

Läs mer

Data Sheet - Secure Remote Access

Data Sheet - Secure Remote Access Data Sheet - Secure Remote Access Savecores säkra fjärranslutning Med Savecores säkra fjärranslutning kan du känna dig trygg på att ditt data är säkert, samtidigt som du sparar tid och pengar. Ta hjälp

Läs mer

Allmän information ITS Fjärrskrivbord

Allmän information ITS Fjärrskrivbord ITS fjärrskrivbord Allmän information ITS Fjärrskrivbord I den här pärmen hittar du instruktioner för hur du loggar in på fjärrskrivbordet, både från ditt kontor och när du jobbar någon annanstans. Du

Läs mer

Sharpdesk V3.5. Push-installationsguide för systemadministratörer Version 3.5.01

Sharpdesk V3.5. Push-installationsguide för systemadministratörer Version 3.5.01 Sharpdesk V3.5 Push-installationsguide för systemadministratörer Version 3.5.01 Upphovsrätt 2000-2015 av SHARP CORPORATION. Eftertryck förbjudet. Reproduktion, adaptation eller översättning utan föregående

Läs mer