Motion: Fortsättning: Motion 1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Motion: Fortsättning: Motion 1"

Transkript

1 1 Fjällbostrand Styrelsen i Fjällbostrands Samfällighetsförening styrelsen@fjallbostrand.se Motion: Fortsättning: Motion 1 På årsmötet 2017 togs en urgammal fråga upp igen: Hur blir det med g:a 6 vintervatten? Jag (Kjell) är inte medlem i g:a 6, och uttalar mig inte som sådan. Men vi medlemmar i Samfällighetsföreningen har rätt att ställa krav på föreningens styrelses agerande. Särskilt avseende frågor om styrelsens olagliga och oetiska uppträdande mot g:a 4 och g:a 6. Kjell har god kunskap och erfarenhet av problemen och dess lösning. Kjell har offrat massor av arbete på att få styrelsen att följa lagar och rimliga etiska regler. Kjell delar gärna med sig av erfarenheterna från g:a 4s arbete med motsvarande fråga: Vintervatten. Många anser att det är klokt att lära av andras erfarenheter. Man skall inte behöva begå alla misstag själv. Kort repetition från Introducerande information (punkten 1) a. Medlemmarna i g:a 6 äger g:a 6, och har beslutsrätt i frågor avseende g:a 6. Föreningen med sin styrelse har förvaltaransvar inför g:a 6. Det är endast g:a 6, som är skyldig att betala g:a 6 kostnader. b. Föreningen och dess styrelse är underställd g:a 6. Det är g:a 6, som är huvudman och beslutar vad styrelsen skall göra och som kan godkänna eller klandra det styrelsen gjort. c. Stiftade lagar för Samfällighetsföreningar och g:a är enkla och tydliga. De ger en god värdegrund och ledning för arbetet i föreningen. Slutsats: Det är, och har alltid varit, medlemmarna i g:a 6 som bestämmer i frågan om Vintervatten. Styrelsens agerande är olagligt och klandervärt, - vad gäller att stoppa g:a 6 intresse och önskan att få Vintervatten. Styrelsens uppgift är att hjälpa g:a 6. Vad säger Anläggningsbeslutet? - Vattenkällan skall leverera vatten året runt. - Serviceventiler (vattenposter) skall finnas för sommar- och vintervatten. - Vattenledning anges utan någon närmare specificering eller begränsning. Det finns skäl för att ett anläggningsbeslut innehåller den ospecificerade termen Vattenledning Ett anläggningsbeslut skrivs för att gälla långa tider. När detta anläggningsbeslut skrevs var sommarstugor på väg att ersättas med fritidshus, dvs. en bostad för bredare nyttjande under hela året. Det var därför klart olämpligt att specificera/begränsa ledningen som Sommarvattenledning.

2 2 Entreprenören hade ett naturligt kommersiellt intresse av att hålla kostnaderna nere. Det var betydligt lättare och billigare att anlägga sommarvatten enligt projektanvisningen: Ledningens djup minst 20 cm. Det fanns inte heller skäl att låsa anläggningen till Vintervattenledning. Om köparna senare önskade investera i en vattenledning på frostfritt djup, så var det deras beslut och kostnad. Anläggningsbeslutet var inget hinder för detta. Det finns också HD-prejudikat på att anläggningar inte är låsta till det utförande som blev det praktiska resultatet vid anläggningens start. Man skall alltid ta hänsyn till samhällsutvecklingens och den tekniska utvecklingens krav på anpassning. Det är då inte heller möjligt för ett fåtal att förhindra sådan utveckling. Jämför vår lantmätares omotiverade krav på att alla medlemmar måste vara eniga om en ändring. Observera att i g:a 4s fall medförde anläggningen av ett nytt pumphus, att g:a 4 i praktiken blev uppdelad i två självständiga vattenanläggningar. Var och en med sina egna anslutna fastigheter. Det var en fundamental ändring som krävde omprövning av anläggningsbeslutet. Jämförelse med att gräva ner en ledning någon halvmeter djupare på samma plats som tidigare. - Anläggningsbeslutet uppfylls och behöver inte ändras. - Projektbeslutet om minsta djup 20 cm uppfylls med råge. - Ursprungsledningens djup är okänt. Ledningarna följer vägarna och djupet varierar rimligen med förutsättningarna. - De nya ledningarna är förlagda på samma sätt utmed vägarna. Ingen beskrivning behöver ändras. Slutsats: Anläggningsbeslutet innebär inget hinder för ledningar på frostfritt djup. Vad säger lagar och regler för g:a 4. Själva grunden för gemensamhetsanläggningar är; att alla medlemmar skall erbjudas samma förmåner till samma kostnad. Situationen vad gällde Vintervatten inom g:a 4 (Se också avsnittet nedan: Kort bakgrund): - Ett antal grupper (N, V, NÖ) hade investerat i ledningar för Vintervatten till gruppens fastigheter. Ledningarna försörjdes av g:a s vattenkällor. - Det Sydöstra området fick inte vara med. Kostnaderna skulle öka för aktuella grupper. - Det tog c:a 10 år innan det Sydöstra områdets fastigheter (37 st.) fick möjlighet att få Vintervatten. Situationen strider mot lagen. På årsmöte utsågs representanter för Sydöstra området för att lösa problemet. Lösningen blev: - Ge alla i Sydöstra området möjlighet att få Förmånen: Vintervatten. * Använd Föreningens beslutade metod med en Grupp som gemensamt investerar i ny ledning för Vintervatten. Därmed har alla i g:a 4 erbjudits samma förmån. - Då återstår för Föreningen att genomföra, att alla betalar lika mycket. Metod: Det är känt vad varje grupp har betalat. Kostnaden per medlem kan beräknas som Medelvärdet. Varje medlem skall därför betala sagda Medelvärdet minus Beloppet som medlemmen har betalat.

3 3 Resultat av transaktionen: Några får betala, andra får tillbaka pengar. Den rådande situationen, där medlemmar betalat olika mycket, är olaglig och måste ändras. Avgörande punkter för att resultatet skall vara en laglig hantering av g:a 4. - Den Sydöstra gruppen valde en etiskt och juridiskt acceptabel metod. Till skillnad mot tidigare gruppers metod att välja och begränsa sina gruppers deltagare. Den Sydöstra gruppen lät alla som ville, vara med. Det gjordes, fastän kostnaden per deltagare därmed skulle öka. Den olagliga situationen omvandlades till en laglig. - Nästa steg: Alla skall betala lika mycket. Det är helt nödvändigt för att g:a 4 skall agera enligt lag. Och det är nödvändigt för att g:a 4s nya vattenledningar skall vara en laglig investering. Det krävdes en orimligt stor insats av Kjell att få igenom den lagliga metoden. Det var ett enormt stort och olagligt motstånd från Föreningens styrelse. Det tog ytterligare c:a 10 år och krävdes överklagande av helt felaktigt Lantmäteribeslut, innan betalningsmetoden genomfördes. Årsmötet har fattat beslut om att investera i vintervatten för g:a 4. Skäl för beslutet: - Den gamla ledningen hade mycket problem med läckage. Vattentillgången var opålitlig. Plötsligt fanns det inget vatten. Erfarenheten av frostfria ledningar var mycket god. - Att upprepa beslutet med samma typ av ledning och samma problem, var inte aktuellt. En pålitlig vattenförsörjning med frostfri ledning gav också fördelen av möjlig vattentillgång under en längre säsong och t.o.m. under vintertid. Beslutet togs positivt av deltagarna. Beslutet har återupprepats vid efterföljande årsmöte. Kommentar: Frågor om underhåll av anläggning är en fråga för Föreningen att besluta om. Och då gäller de vanliga majoritetskraven. Det speciella med det aktuella underhållet är att det innebär en stor investering. Det innebär samtidigt en säkrare funktion och fördelen av längre nyttjandeperiod. Styrelseordf. fick rådet att vända sig till Lantmäteriet för att fråga hur vi skulle förhålla oss till det fåtal medlemmar som inte ville delta i investeringen. Lantmäteriet svarade, att anläggningen av det nya pumphuset gjorde en omprövning nödvändig av anläggningsbeslutet. Ordf. begärde omprövning av g:a hos Lantmäteriet. Där togs också den aktuella frågan upp om investering i ny vattenledning. Fortsättning: Se även Motion 2. Kort bakgrund. Problemen började med Tommy Wibergs (TW) inkoppling av sig och sina nära grannar på g:a 6 vintertappställe (1990/91). Detta accepterades av ordf. IJ, som därpå gav klartecken för metoden: Han påstod att det var ok att bilda grupper, som kopplade in sig på Föreningens Vattenkällor och drog ledningar för vintervatten till sina fastigheter. G:a 6 fortsatte aldrig utbyggnaden av ledningsnätet från TWs första ledningsdragning av frostfri ledning. G:a 6 har sedan c:a 25 år en olaglig situation, där medlemmarna inte har samma förmåner till samma kostnad.

4 4 G:a 4 fortsatte sin utbyggnad av frostfri ledning för g:a 4. Grundvillkoret måste uppfyllas. Det tog ytterligare 10 år innan styrelsen och medlemmar i TG accepterade lagens villkor: Grundvillkoret för g:a 4 respektive g:a 6: Alla medlemmar inom samma gemensamhetsanläggning skall erbjudas samma förmåner för lika kostnad. (Mer om detta i Motion 2.) Motion 1 gäller g:a 6 rätt att få vintervatten. Bakgrund: Nu har en urgammal fråga tagits upp igen: Hur blir det med g:a 6 vintervatten? Kjell vill slippa nya felaktigheter från styrelsen, och skriver därför denna motion. G:a 4 har haft en process, som hållit på sedan Dvs. i 28 år nu. Och det finns kvarvarande problem. Det har varit en otrolig period, fylld av felaktiga och olagliga ageranden från Föreningens styrelse. Det gäller tidigare styrelse (SIJ) under ordförande Ingmar Järpsten. Och det gäller fortsatt agerande och passivitet hos nuvarande styrelse (STK) under ordförande Tonny Karlsson. Grundvillkoret för g:a 4 respektive g:a 6: Alla medlemmar skall erbjudas samma förmåner för lika kostnad. Vad hände inom g:a 4 Inom g:a 4 bildades de Tidiga grupperna (TG): Norra; Västra och Nordöstra. Den Sydöstra gruppen fick inte vara med. Det skulle blivit dyrare för TG-grupperna. Det tog 10 år innan Sydöstra gruppen (SÖ) fick möjlighet till vintervatten (2004). Kjell och Bertil Wallin utsågs till representanter för att driva SÖ-gruppens frågor. Därpå följde en period fram till 2012, där styrelsens ordf. (IJ) och sekreterare (HE) på olika sätt motarbetade den lagliga lösningen på g:a 4s vintervatten-anläggning. Ordf. fick med sig ett antal medlemmar från de tidiga grupperna (TG) i motståndet mot att alla skulle betala lika mycket. En ny styrelse STK ersatte SIJ år Kjell tvingades fortsätta med stora insatser, som representant för SÖ-gruppen. Vad hände inom g:a 6. Där hände flera märkligheter: Tex. att ordf. IJ ansåg att g:a 6 skulle vänta flera år, innan de skulle få vintervatten. G:a 6 var c:a 5 år yngre än g:a 4. - Men g:a 6 hade ju varit först. Ordf. förklarade aldrig, varför TWs grupp skulle vara de enda i g:a 6, som skulle få vintervatten. - Ordf. saknade tyvärr kunskap om väsentliga delar; tex. vilka gemensamhetsanläggningar Föreningen ansvarade för och hur dessa skulle behandlas. Det yttrades mycket felaktigheter: Ordf. lär ha lovat g:a 6 kompensation för att de inte fick Vintervatten; -men ändå måste betala för g:a 4s kostnader för vintervatten. - Ordf. får inte lova någonting, som han inte har beslutsrätt över. Det vore bedrägligt. - Ordf. hade mångårigt samarbete med sin vice ordf. Tommy Wiberg. Det avspeglades i ordf. agerande.

5 5 - I g:a 6 märktes ingen som drev frågor för en lösning av Vintervattenfrågan eller agerade mot felaktiga åsikter. - TW och hans grupp agerade inte för utbyggnad. De agerade som TG i g:a 4. Det skulle bli betydligt dyrare för dem om alla i g:a 6 skulle få vintervatten. Medlemmar i g:a 6, som ville ha vintervatten fick fortsatt nej. De gav upp. Några valde det dyra alternativet att borra egen brunn. Det har nu gått 28 år och enligt uppgift har inget ändrats för g:a 6. Styrelsens förbud mot vintervatten tycks fortfarande gälla. Detta är horribelt! Enligt gällande anläggningsbeslut har g:a 6 rätt att byta vattenledning. Och det är endast g:a 6 medlemmar som har beslutsrätt i frågan. Föreningens styrelse har uppträtt både olagligt och oetiskt mot g:a 6. Styrelsens uppgift är att hjälpa. Inte att stjälpa g:a 6. Styrelsen ombeds skärpa sig: Förslag: - Hjälp medlemmarna med administrationen i frågan: Ett sätt att komma överens om en övergång till året-runt-vatten : * Vilka vill deltaga? - Och vilka vill hellre ha egen brunn? - Följ anläggningsbeslutet, lagar och prejudikat. * Fråga hur anläggningsbeslutet bör läsas och förstås. Det bör inte behövas någon omprövning av Lantmäteriet. Lösningen görs enligt lag. Dvs. på motsvarande sätt som för g:a 4: Alla bidrar lika mycket till kostnaden för byte till frostfri vattenledning. I detta fall är det tveksamt om rest-värdet av TW-gruppens 28-åriga vattenledning skall räknas av. Förslag till tidplan: Skyndsamhet är befogat! - Överenskommelsen klar under Anläggning under våren Lycka till! Kjell Olsson/ (Med fullmakt från hustrun).

Ärende: Motion. Introducerande information (punkterna 1 3.5)

Ärende: Motion. Introducerande information (punkterna 1 3.5) 1 Fjällbostrand 2018-06-28 Styrelsen i Fjällbostrands Samfällighetsförening styrelsen@fjallbostrand.se Ärende: Motion Hej! Jag (Kjell) har skrivit två (2) motioner till årsmötet 2018. De behandlar samhörande

Läs mer

Motion 2 gäller styrelsens och revisorns olagliga och oetiska uppträdande mot g:a 4 och g:a 6. Se Inledande dokument

Motion 2 gäller styrelsens och revisorns olagliga och oetiska uppträdande mot g:a 4 och g:a 6. Se Inledande dokument 1 Fjällbostrand 2018-06-28 Styrelsen i Fjällbostrands Samfällighetsförening styrelsen@fjallbostrand.se Motion 2 gäller styrelsens och revisorns olagliga och oetiska uppträdande mot g:a 4 och g:a 6. Se

Läs mer

Välkomna till informationsmötet om nya vattenledningar för etapp I i Långvind!

Välkomna till informationsmötet om nya vattenledningar för etapp I i Långvind! Välkomna till informationsmötet om nya vattenledningar för etapp I i Långvind! 1 2 Syftet med informationsmötet Informera om beslutsunderlaget och de alternativ som finns Besvara frågor om möjligt Skapa

Läs mer

Aktbilaga 1 från AA till Mark- och miljödomstolen daterad

Aktbilaga 1 från AA till Mark- och miljödomstolen daterad Mål F 2274-11 Klander av föreningsstämmobeslut av AA Aktbilaga 1 från AA till Mark- och miljödomstolen daterad 2011-08-05 Överklagan av beslut vid Långvinds Samfällighetsförningens årsstämma beslut 2011-07-16

Läs mer

Anläggningsförrättning för omprövning av Fjäll ga:4. I detta protokoll redovisas beslut om: Ändring av anläggningsbeslut.

Anläggningsförrättning för omprövning av Fjäll ga:4. I detta protokoll redovisas beslut om: Ändring av anläggningsbeslut. Aktbilaga PR3 Sida 1 Protokoll 2015-10-01 Ärendenummer AB09772 Förrättningslantmätare Pia Kihlström Ärende Anläggningsförrättning för omprövning av Fjäll ga:4 Kommun: Norrtälje Län: Stockholm Sammanfattning

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter

Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun bilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2015-04-01 Ärendenummer Förrättningslantmätare Lars-Ove Klang Ärende Anläggningsförrättning berörande Utby 5:22 m fl. fastigheter Kommun:

Läs mer

Statusrapport avseende framlagd motion om anläggning av trottoar vid Godenius väg.

Statusrapport avseende framlagd motion om anläggning av trottoar vid Godenius väg. Statusrapport avseende framlagd motion om anläggning av trottoar vid Godenius väg. Bakgrund Vid årsstämman 2014 behandlades motionen Motion gällande anläggning av trottoar, Godenius väg, Gustavsberg. Samfällighetens

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 1 Planering Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA)

Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA) Anslutning till kommunalt vatten och avlopp (VA) Enligt beslut från stämman 2015-10-18 Bakgrund Nynäshamns kommun har i kommunfullmäktige beslutat en långsiktig VA-plan gällande utbyggnation av kommunens

Läs mer

Frågor och svar - Ornö Brevik samfällighetsförening

Frågor och svar - Ornö Brevik samfällighetsförening Frågor och svar - Ornö Brevik samfällighetsförening 160309 ALLMÄNT OM SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGEN Vem bestämmer i en samfällighetsförening? Vad som gäller i en samfällighetsförening regleras i lag https://www.riksdagen.se/sv/dokument-

Läs mer

Gemensam avloppsanläggning, så här går det till

Gemensam avloppsanläggning, så här går det till Gemensam avloppsanläggning, så här går det till Tag kontakt med de grannar som berörs av krav på en ny avloppsanläggning för att ta reda på vilka som är intresserade av att undersöka vad en gemensam avloppsanläggning

Läs mer

informerar Handläggning av ledningsärenden på enskild väg Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35 37 114 57 Stockholm Utgåva mars 2010

informerar Handläggning av ledningsärenden på enskild väg Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35 37 114 57 Stockholm Utgåva mars 2010 informerar Handläggning av ledningsärenden på enskild väg Riksförbundet Enskilda Vägar Riddargatan 35 37 114 57 Stockholm Utgåva mars 2010 1 2 Ledningsfrågor Bakgrund Hela vårt land genomkorsas av en mängd

Läs mer

Ulf vann kampen om avloppspumpen

Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf Ermerud på ön Furusund lyckades med Villaägarnas hjälp vinna mot Norrtälje kommun. Nu slipper han stå för underhållsnotan för sin avloppspump:

Läs mer

Gemensam VA-anläggning - Hur gör man?

Gemensam VA-anläggning - Hur gör man? Gemensam VA-anläggning - Hur gör man? En guide över arbetsgången vid bildandet av gemensam VA-anläggning i samband med anslutning till allmänt VA-nät Varför allmänt vatten och avlopp? Under 2009 beslutades

Läs mer

Härmed kallas till ordinarie föreningsstämma måndagen den 26 april 2010 klockan 19.00 i Önneredsskolans samlingslokal.

Härmed kallas till ordinarie föreningsstämma måndagen den 26 april 2010 klockan 19.00 i Önneredsskolans samlingslokal. KUTANS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING KALLELSE Härmed kallas till ordinarie föreningsstämma måndagen den 26 april 2010 klockan 19.00 i Önneredsskolans samlingslokal. Dagordning 1. Stämmans öppnande 2. Val av ordförande

Läs mer

Hans Cortobius. Tofsö Samfällighetsförening Årsstämman Motion till årsstämman 2013 ( Nr. 1 ) Jag föreslår årsstämman att besluta:

Hans Cortobius. Tofsö Samfällighetsförening Årsstämman Motion till årsstämman 2013 ( Nr. 1 ) Jag föreslår årsstämman att besluta: Tofsö Samfällighetsförening Motion till årsstämman 2013 ( Nr. 1 ) Att styrelsen upprättar en ny förläggningsplan ( kan kallas HB 2 ) över alla befintliga båtplatser i hamnen som överensstämmer med de båtplatser

Läs mer

DOM meddelad i Östersund

DOM meddelad i Östersund 1 ÖSTERSUNDS TINGSRÄTT meddelad i Östersund Mål nr KÄRANDE 1. Jorma Saarela Lodjursstigen 9 825 96 Enånger 2. Ann-Christin Vestlin Lodjurssstigen 9 825 96 Enånger Ombud för 1 och 2: Advokat Fredrik Mörtberg

Läs mer

DOM 2014-03-04 Stockholm

DOM 2014-03-04 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060201 DOM 2014-03-04 Stockholm Mål nr F 5477-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-05-16 i mål nr F 1038-13, se bilaga KLAGANDE Naturvårdsverket

Läs mer

Informationsmöte 12-04-04. Lantmäterimyndigheten i Helsingborgs kommun

Informationsmöte 12-04-04. Lantmäterimyndigheten i Helsingborgs kommun Informationsmöte 12-04-04 Ek för Rydebäcks Gård Definitioner Gemensamhetsanläggning = En anläggning som är gemensam för flera fastigheter och som tillgodoser ändamål av stadigvarande a betydelse e för

Läs mer

1. Mötets öppnande Ordföranden Mikael Kolk hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat.

1. Mötets öppnande Ordföranden Mikael Kolk hälsade alla välkomna och förklarade mötet öppnat. Nr 7 Protokoll fört vid möte med styrelsen i Stenlidens Samfällighetsförening 12 september, 2018 Närvarande: Maricka Berntson Ronny Persson Kolk Ragnar Andersson Patrik Odén Jörgen Olausson Stefan Weiss

Läs mer

GLÖSKÄR 1:7 M FL FASTIGHETER

GLÖSKÄR 1:7 M FL FASTIGHETER G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Samrådshandling 2016-01-27 Detaljplan för GLÖSKÄR 1:7 M FL FASTIGHETER Kungälvs kommun, Västra Götalands län SAMHÄLLSBYGGNAD Planering och exploatering ADRESS

Läs mer

Minnesanteckningar från arbetsmöte

Minnesanteckningar från arbetsmöte L A N T M Ä T E R I E T Sida 1 Aktbilaga 4 Minnesanteckningar från arbetsmöte 2013-03-18 Ärendenummer AB124472 Förrättningslantmätare Johan Modig Ärende Anläggningsförrättning berörande Grundvik 1:125

Läs mer

Information vid villaägareföreningens årsmöte

Information vid villaägareföreningens årsmöte DATUM: 2016-04-06 Information vid villaägareföreningens årsmöte 2017-09-03 Plats: Tråsättraskolans matsal Verksamhetsområdet för vatten och avlopp Malmskogen/Kvarnen. Vid informationsmöte för föreningens

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2009-2010 1 (5) VERKSAMHETSBERÄTTELSE Bastuholmens Samfällighetsförening utgörs av fastighetsägarna på Bastuholmen i Täby kommun. Organisationsnummer: 717911-5154 Antal deltagande

Läs mer

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24

Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 Frågor och svar vid möte i Östernäs 2010-10-24 K = Kommunen S = Samfälligheten E = Entreprenör 1. Varför bygger Norrtälje kommun ut ledningsnätet i Räfsnäs men inte i Östernäs? K svarar: Området mellan

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Fastighetsrättsliga frågor. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap

Fastighetsrättsliga frågor. Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Ansvarsfördelning och huvudmannaskap Allmänna platser Enskilt huvudmannaskap föreslås för allmänna platser inom planområdet. Skarpö Vägar Samfällighetsförening föreslås som huvudman för väg, lika befintligt.

Läs mer

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 4 26A:1

AVGÖRANDEN I VA- MÅL - DEL 4 26A:1 26A:1 Fastigheter, som kopplats samman med en allmän va-anläggning under 1955 års lags giltighetstid, intogs senare inte i verksamhetsområdet som fastställdes enligt 1970 års va-lag. Fråga om engångsavgift

Läs mer

STADGAR FÖR NABBO SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

STADGAR FÖR NABBO SAMFÄLLIGHETSFÖRENING STADGAR FÖR NABBO SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Stadgar antagna vid sammanträde 1993-04-13 och beviljade av fastighetsregistermyndigheten i Stockholms län. 1993-06-16 Komplettering har antagits vid ordinarie stämmor

Läs mer

Västerskärs Samfällighetsförening

Västerskärs Samfällighetsförening Västerskärs Samfällighetsförening Protokoll: årsmöte den 22 maj 2014 Tid: 19.30 Plats: Gillmyra gård, Kvisslingbyvägen, Åkersberga 1. Mötet öppnas Mötet öppnades av Stefan Wallon (ordförande i föreningen)

Läs mer

DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2016-03-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr F 6153-15 KLAGANDE Agneta Olsson Villagatan 14 761 40 Norrtälje Ombud: Kjell Olsson Samma adress ÖVERKLAGAT BESLUT

Läs mer

Nulägesrapport Status brygga 1 Budget för pågående aktiviteter Sektionsindelningen Frågor om rätten till bryggplats Avgifter vid sektionsbyte

Nulägesrapport Status brygga 1 Budget för pågående aktiviteter Sektionsindelningen Frågor om rätten till bryggplats Avgifter vid sektionsbyte 2014-02-03 Nulägesrapport Status brygga 1 Budget för pågående aktiviteter Sektionsindelningen Frågor om rätten till bryggplats Avgifter vid sektionsbyte Förberedelse för enkäten. Upphandling 2 Nulägesrapport

Läs mer

1. Samfällighetsföreningens styrelse ändrar själv andelstal

1. Samfällighetsföreningens styrelse ändrar själv andelstal 11 ÄNDRING AV ANDELSTAL Det finns i huvudsak fyra sätt att gå tillväga på för att ändra ett andelstal - vilket alternativ som är tillämpligt beror på rådande situation: - Samfällighetsföreningens styrelse

Läs mer

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband

Vatten. Sandviken Energi AB din lokala leverantör av Värme Sotning Elhandel Elnät Gata Vatten & Bredband Vatten Marie Svensson VA-projektör Anna Holmstén Utredningschef Kjell Ekman Distributionschef Sandviken Energi Vatten AB Välkomna! Bakgrund Kort presentation av projektet Tidplan Verksamhetsområde eller

Läs mer

Gemensamhetsanläggningar för Vatten, Avlopp och Bredband i Sönnerbergen (SVAB) Informationsmöte 2015-10-01

Gemensamhetsanläggningar för Vatten, Avlopp och Bredband i Sönnerbergen (SVAB) Informationsmöte 2015-10-01 Gemensamhetsanläggningar för Vatten, Avlopp och Bredband i Sönnerbergen (SVAB) Informationsmöte 2015-10-01 Agenda Avgränsning Bakgrund och historik Presentation av föreslagen lösning Presentation av Statistikläget

Läs mer

Till samtliga fastighetsägare och nyttjare av fastigheter i Ingarö-Långviks Samfällighetsförening

Till samtliga fastighetsägare och nyttjare av fastigheter i Ingarö-Långviks Samfällighetsförening Till samtliga fastighetsägare och nyttjare av fastigheter i Ingarö-Långviks Samfällighetsförening Ang. Vattenförbrukning Med anledning av en del större vattenuttag vilka skett under ett flertal år som

Läs mer

Anläggningsförrättning berörande Gängletorp ga:2, Säby ga:4 och Torstäva ga:13

Anläggningsförrättning berörande Gängletorp ga:2, Säby ga:4 och Torstäva ga:13 Aktbilaga BE1 Sida 1 (4) Beskrivning 2017-07-14 Ärendenummer K14421 Förrättningslantmätare Annika Spåhl Ärende Anläggningsförrättning berörande Gängletorp ga:2, Säby ga:4 och Torstäva ga:13 Kommun: Karlskrona

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Sida 1 (2) KAMMARRÄTTEN Mål nr KLAGANDE Lärarnas arbetslöshetskassa Box Stockholm

Sida 1 (2) KAMMARRÄTTEN Mål nr KLAGANDE Lärarnas arbetslöshetskassa Box Stockholm Sida 1 (2) KAMMARRÄTTEN Mål nr 8312-15 ~ I STOCKHOLM DOM ~ Avdelning 02 2016-04-11 Meddelad i Stockholm fa F / Inspektionen for orbetslclshctsfors~kljngen lnk 2016-0~-! ~-' KLAGANDE Lärarnas arbetslöshetskassa

Läs mer

Efter att kommunen hade inspekterat den aktuella fastigheten skickades den 2 juni 2004 en skrivelse till Roger Broström med följande innehåll:

Efter att kommunen hade inspekterat den aktuella fastigheten skickades den 2 juni 2004 en skrivelse till Roger Broström med följande innehåll: FÖRETAGAROMBUDSMANNEN PROMEMORIA Stiftelsen Den Nya Välfärden Datum 2005-06-15 Danderydsgatan 10 Ärende FO 2005-004 Box 5625 PM nr 2 (slutlig) 114 86 Stockholm Utredare Mårten Hyltner Utredning avseende

Läs mer

Proposition till stämma 2014 i Skeppsdalsströms Samfällighetsförening

Proposition till stämma 2014 i Skeppsdalsströms Samfällighetsförening Proposition till stämma 2014 i Skeppsdalsströms Samfällighetsförening Proposition 1 - Inkludera lekplats i anläggningsbeslut Bakgrund De gemensamhetsanläggningar som finns inom Skeppsdalsströms Samfällighetsföreningen

Läs mer

Bredband på landsbygden och lantmäteriförrättning. För och efternamn xxxx-xx-xx

Bredband på landsbygden och lantmäteriförrättning. För och efternamn xxxx-xx-xx Bredband på landsbygden och lantmäteriförrättning NN För och efternamn xxxx-xx-xx Varför lantmäteriförrättning? Säker tillgång till mark även över tiden! Tydlighet om vad som gäller för exv framtida fastighetsägare

Läs mer

DOM 2013-05-21 Stockholm

DOM 2013-05-21 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060106 2013-05-21 Stockholm Mål nr F 459-12 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Östersunds tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom i mål nr F 1131-11, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Vägval Älgö. Analys av genomförande och risker Bilaga 2 till Analys av Vägval. Bilaga 2 - Riskanalys 2004-06-22 1

Vägval Älgö. Analys av genomförande och risker Bilaga 2 till Analys av Vägval. Bilaga 2 - Riskanalys 2004-06-22 1 Vägval Älgö Analys av genomförande och risker Bilaga 2 till Analys av Vägval 2004-06-22 1 Teckenförklaring Bakgrundens färg visar var i processen vi befinner oss: Vägval Älgö Planprocessen Politiska beslut

Läs mer

Försäljning av samfälld mark. Informationsmöte den 26 september 2017

Försäljning av samfälld mark. Informationsmöte den 26 september 2017 Försäljning av samfälld mark Informationsmöte den 26 september 2017 Disposition Arbetsutskott berättar om det arbetet som hittills bedrivits samt bakgrunden till arbetet. Daniel Winge redogör för Sagas

Läs mer

Agenda. 3) Faktureringsrutiner kommunala avgifter och medlemsavgifter samt kravrutiner. 4) Anmälan om förändring av antal bostadslägenheter (hus)

Agenda. 3) Faktureringsrutiner kommunala avgifter och medlemsavgifter samt kravrutiner. 4) Anmälan om förändring av antal bostadslägenheter (hus) Agenda 1) Ekonomi 2) Våra åtaganden gentemot kommun 3) Faktureringsrutiner kommunala avgifter och medlemsavgifter samt kravrutiner 4) Anmälan om förändring av antal bostadslägenheter (hus) 5) Kontaktuppgifter

Läs mer

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby Under år 2016 påbörjar kommunen utbyggnaden av vatten- och avloppsledningsnät i Svansjö sommarby. Möjlighet att ansluta

Läs mer

Inför Vårdkasens extrastämma 1 december 2009 Björn Mathlein

Inför Vårdkasens extrastämma 1 december 2009 Björn Mathlein Inför Vårdkasens extrastämma 1 december 2009 Björn Mathlein 1. Jag har blivit ombedd att kolla upp en del detaljer när det gäller våra vägar och vad kommunen och Lantmäteriet säger. Det ska jag försöka

Läs mer

Bilaga D:2. Motion Tolkning av avtalsvillkor

Bilaga D:2. Motion Tolkning av avtalsvillkor Bilaga D:2 Motion Tolkning av avtalsvillkor Mot bakgrund av styrelsens bilaga 4 i kallelsen till extra stämma 2013 redovisade problem med tolkningen av Sjöbodsavtalets villkor 6.2 gällande debiteringsgrunden

Läs mer

Motioner. Motion 1. Motion 2.

Motioner. Motion 1. Motion 2. Motioner Marums Samfällighetsförening Bakgrund och skäl till nedanstående motioner. Föreningen har tre stycken handpumpar för dricksvatten, två av dessa är vattnet otjänligt och på dessa är anslaget om

Läs mer

Resultat enkätundersökning fartdämpande åtgärder. Heimdal-Skogsbackens samfällighetsförening, augusti 2014

Resultat enkätundersökning fartdämpande åtgärder. Heimdal-Skogsbackens samfällighetsförening, augusti 2014 Resultat enkätundersökning fartdämpande åtgärder Heimdal-Skogsbackens samfällighetsförening, augusti 2014 Bakgrund Under juli 2014 har en enkätundersökning genomförts. Tre frågor ställdes till medlemmarna;

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

Föreningstämma i Ornö Brevik samfällighetsförening Fotograf H. Ahlén

Föreningstämma i Ornö Brevik samfällighetsförening Fotograf H. Ahlén Föreningstämma i Ornö Brevik samfällighetsförening 2017-05-16 Fotograf H. Ahlén Föreningsstämma i Ornö Brevik Samfällighetsförening 16 maj 2017 Föreningsstämma i Ornö Brevik Samfällighetsförening 17 maj

Läs mer

Välkommen till Bärnstenens Samfällighetsförening

Välkommen till Bärnstenens Samfällighetsförening Umeå november 2014 Välkommen till Bärnstenens Samfällighetsförening Vi önskar dig välkommen till Bärnstenens samfällighet. Vårt område byggdes åren 1974-1975. Då uppfördes 79 grändhus i 3 olika storlekar

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-20

Vatten Avlopp Kretslopp 2015-03-20 Hållpunkter Gemensamt enskilt vatten och avlopp Gemensamhetsanläggning- så här funkar det 20 mars 2015 Ingrid Öhlund Ruth Arvidsson Kommunens VA-planering Olika förutsättningar; genomförande/huvudmannaskap/förvaltning/

Läs mer

Nybyggnad på fastighet med ej bestämda gränser med enskilt huvudmannaskap

Nybyggnad på fastighet med ej bestämda gränser med enskilt huvudmannaskap 2016-09-02 Miljö- och byggnadsavdelningen Tjänsteskrivelse Dnr 2016/1666 stadsarkitekt Maria Koistinen Hellborg 040-425170 Miljö- och Byggnadsnämnden Nybyggnad på fastighet med ej bestämda gränser med

Läs mer

Att bilda gemensamhetsanläggning för VA Steg för steg

Att bilda gemensamhetsanläggning för VA Steg för steg Att bilda gemensamhetsanläggning för VA Steg för steg Göran Carlsson verksamhetsutvecklare Lantmäteriet Utbildningsdag om gemensamhetsanläggning för vatten och avlopp, Göteborg 2016-04-13 Innehåll Vad

Läs mer

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011

Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 Pressinformation ANDELSÄGARMETODEN December 2011 PRESSMEDDELANDE Innehåll 3 Pressmeddelande 5 Varför behövs Andelsägarmetoden? 6 Allmän presentation av Andelsägarmetoden hur går det till? 7 Vad avtalen

Läs mer

Infomöte nr 2 - Minnesanteckningar

Infomöte nr 2 - Minnesanteckningar Datum Protokollnr Sida 2017-04-05 1 av 4 Projekt/Ärende Svarskär/Lisselbo VA-utbyggnad Infomöte nr 2 - Minnesanteckningar Projekt/Ärende Sammanträdesdatum Svartskär/Lisselbo VA-utbyggnad 2017-03-30 Närvarande

Läs mer

Föreningens firma är Loddby Evalunds Vägsamfällighetsförening (LEV).

Föreningens firma är Loddby Evalunds Vägsamfällighetsförening (LEV). STYRELSEN 2016-03-30 Sid 1 (5) Stadgar för samfällighetsförening bildad enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Lagens bestämmelser om förvaltningen skall gälla i den mån inte annat

Läs mer

Infomöte anläggningsbeslutet och miljöhusen

Infomöte anläggningsbeslutet och miljöhusen Infomöte anläggningsbeslutet och miljöhusen Upplägget är att vi först berättar och sedan svarar på frågor och debatterar. Tid 18:30-19:30 Vad beslutade vi förra året? Konsekvens av missförstånd och oklart

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060302 DOM 2018-01-17 Stockholm Mål nr F 7054-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-07-06 i mål nr F 1428-16, se

Läs mer

Omprövning av Långvind ga:2 och ga:4. Kommun: Hudiksvall Län: Gävleborg

Omprövning av Långvind ga:2 och ga:4. Kommun: Hudiksvall Län: Gävleborg Aktbilaga Sida 1 2013-05-30 %* X121140, Ola Gustafsson -,. -.-/0%. -1%%. -'. -2%. -,3. % Omprövning av Långvind ga:2 och ga:4 Kommun: Hudiksvall Län: Gävleborg 4 Som sakägare kallas Ni till lantmäterisammanträde.

Läs mer

Medlemsmöte 2012-10-28

Medlemsmöte 2012-10-28 Medlemsmöte 2012-10-28 Dagordning 1 Val av mötesordförande. 2 Val av sekreterare och justeringsmän. 3 Dagordningens godkännande. 4 Lägesrapport. 5 Presentation av kanalisationsförslag. 6 Övriga ärenden.

Läs mer

reviderad 2013-05-01 STADGAR FÖR SLOTTSHAGENS TOMTÄGAREFÖRENING

reviderad 2013-05-01 STADGAR FÖR SLOTTSHAGENS TOMTÄGAREFÖRENING reviderad 2013-05-01 STADGAR FÖR SLOTTSHAGENS TOMTÄGAREFÖRENING STADGAR SLOTTSHAGENS TOMTÄGAREFÖRENING 1. NAMN Föreningens namn är Slottshagens Tomtägareförening, ideell förening. 2. STYRELSENS SÄTE Styrelsen

Läs mer

Hans Rosén från Lantmäteriet informerade om förslaget till det nya anläggningsbeslutet för Årsta Havsbad.

Hans Rosén från Lantmäteriet informerade om förslaget till det nya anläggningsbeslutet för Årsta Havsbad. Sid1(5) Hans Rosén från Lantmäteriet informerade om förslaget till det nya anläggningsbeslutet för Årsta Havsbad. Ordförande Bo Hellberg öppnade mötet. 1 Stämmans behöriga utlysande Då handlingarna skickades

Läs mer

Lars Ålander Linda Jonsson Christian Skogstad Camilla Svensson Robin Eriksson

Lars Ålander Linda Jonsson Christian Skogstad Camilla Svensson Robin Eriksson Lars Ålander Linda Jonsson Christian Skogstad Camilla Svensson Robin Eriksson Projektledare Abonnentingenjör Byggledare (LTA) Byggledare Projektchef Agenda Historia Lag och Taxa Vattenprover Betalning

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060203 DOM 2018-11-14 Stockholm Mål nr F 10186-17 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-10-26 i mål nr F 2020-17, se bilaga A PARTER Klagande

Läs mer

Avstyckning från Munkeby 1:116 samt bildande av gemensamhetsanläggningar och servitut för styckningslotterna mm.

Avstyckning från Munkeby 1:116 samt bildande av gemensamhetsanläggningar och servitut för styckningslotterna mm. Lantmäterimyndigheten Uddevalla kommun Aktbilaga BE Sida Akt 485K-6/79 Beskrivning 207-0-3 Ärendenummer O58504 Förrättningslantmätare Roger Andreasson Ärende Avstyckning från Munkeby :6 samt bildande av

Läs mer

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap

RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap RIKTLINJER för exploateringsavtal vid enskilt huvudmannaskap Förklarar hur Eslövs kommun arbetar med markexploatering och hur byggherrar och fastighetsägare som vill delta i markexploatering ska göra i

Läs mer

INNEHÅLL. 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid 4

INNEHÅLL. 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid 4 INNEHÅLL 1. Förbundsårsmötet sid 2 2. Pistol-SM 2002 sid 2 3. Kretsens nya roll sid 3 4. Kretsinformation via mail sid 3 5. Föreningsdistribution via mail sid 3 6. Kretsens hemsida och mail-adress sid

Läs mer

Efter en fin underhållning och en god bit mat genomfördes årsmötesförhandlingarna och en styrelse för 2016 valdes.

Efter en fin underhållning och en god bit mat genomfördes årsmötesförhandlingarna och en styrelse för 2016 valdes. Nyhetsbrev Nr 1 2016 Tack för förtroendet Nu är årsmötet avklarat och jag får tacka för det förtroende jag fått att leda HSSL Sjuhärad vilket är stimulerande. Min förhoppning och mitt mål är att kunna

Läs mer

Välkomna! Kallelse till ordinarie stämma GYLLERÖDS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING

Välkomna! Kallelse till ordinarie stämma GYLLERÖDS SAMFÄLLIGHETSFÖRENING Kallelse till ordinarie stämma Tid Lördag den 14 april 2018 klockan 10.00 Plats Mölle Annexet. Föreningen bjuder på kaffe, te och kaka. Dagordning 1. Val av ordförande för stämman 2. Val av sekreterare

Läs mer

Utställningshandling GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR. Allmänt. Planprocessen

Utställningshandling GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR. Allmänt. Planprocessen 1 (6) Utställningshandling 2011-01-24 Detaljplan för del av VALBO-RYRS HOLMEN 1:2 m.fl. Holmens fritidsområde, Valbo-Ryr Munkedals kommun GENOMFÖRANDEBESKRIVNING ORGANISATORISKA FRÅGOR Allmänt en redovisar

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING GENOMFÖRANDEBESKRIVNING tillhörande detaljplan för Sankt Johannes 2:1 med närområde (Södra Vrinnevi) inom Vrinnevi och Kårtorp i Norrköping, fysisk planering den 24 mars 2011 reviderad den 2 mars och den

Läs mer

Samfällighetsförening lag om förvaltning av samfälligheter SFL

Samfällighetsförening lag om förvaltning av samfälligheter SFL Samfällighetsförening lag om förvaltning av samfälligheter SFL Finns en tydlig koppling mellan lag om förvaltning av samfälligheter och anläggningslagen. 1 SFL är dock tillämplig på fler samfälligheter:

Läs mer

Omprövning av Byske-Storbrännan ga:1, anläggningsåtgärd berörande Byske-Storbrännan 1:92 mfl

Omprövning av Byske-Storbrännan ga:1, anläggningsåtgärd berörande Byske-Storbrännan 1:92 mfl Lantmäterimyndigheten Skellefteå kommun Aktbilaga PR1 Sida 1 Protokoll 2017-06-19 Ärendenummer Förrättningslantmätare Andreas Nilsson Ärende Omprövning av Byske-Storbrännan ga:1, anläggningsåtgärd berörande

Läs mer

Protokoll fört vid årsmöte med Traneberg-Sunnegata Ekonomisk förening.

Protokoll fört vid årsmöte med Traneberg-Sunnegata Ekonomisk förening. 1 Protokoll fört vid årsmöte med Traneberg-Sunnegata Ekonomisk förening. Plats: Tolsjö bygdegård Datum: 2012-05-16 Tid: 19,00 1. Ordföranden Thomas Pilhagen hälsade alla välkomna till föreningens första

Läs mer

Eknäs samfällighetsförening Protokoll fört vid ordinarie årsstämma söndag 8 juni 2008 i Almviks föreningshus.

Eknäs samfällighetsförening Protokoll fört vid ordinarie årsstämma söndag 8 juni 2008 i Almviks föreningshus. Eknäs samfällighetsförening Protokoll fört vid ordinarie årsstämma söndag 8 juni 2008 i Almviks föreningshus. Närvarande Företrädare för tomterna; 1,3, 5, 7, 8, 14, 15, 17, 18, 19, 21, 22, 25, 26, 28,

Läs mer

Personnummer, organisationsnummer eller födelsedatum. Postnummer Postort Land (om ej Sverige)

Personnummer, organisationsnummer eller födelsedatum. Postnummer Postort Land (om ej Sverige) 1av5 2015-06-24 Avtal om fastighetsanslutning Aktiv anslutning Aktiv anslutning av extra hus på en och samma fastighetsbeteckning Passiv anslutning (sätt ett X i aktuell ruta) Anslutningsalternativ Med

Läs mer

Inkomna motioner till Stämma 2019

Inkomna motioner till Stämma 2019 Inkomna motioner till Stämma 2019 Motion 1 - Ändring av andelstal för permanentbosatt fastigheter i Lövsättras Fritidsby. De senaste åren har flera personer bosatt permanent i Lövsättra fritidsby. Fritidsbyn

Läs mer

NYHETS brev5 LSS. Många frågor. Styrelsen får många frågor, så därför går vi ut med nyhetsbrev 5 där de vanligaste frågorna besvaras.

NYHETS brev5 LSS. Många frågor. Styrelsen får många frågor, så därför går vi ut med nyhetsbrev 5 där de vanligaste frågorna besvaras. NYHETS brev LSS Oktober 2017 Många frågor. Styrelsen får många frågor, så därför går vi ut med nyhetsbrev där de vanligaste frågorna besvaras Varför behövs en överenskommelse? Vår hamn är sedan 199 en

Läs mer

4 Val av två justeringsmän. Lars Georgsson och Per Vogel.

4 Val av två justeringsmän. Lars Georgsson och Per Vogel. Protokoll årsmöte 15 juli 2012 Kebals vägförening. Tid:10.00 Plats: Folkets hus Strömstad. Närvarande: Närvarolista är bilagd originalprotokoll. 1 Mötet öppnas av ordförande Per Thorsell och han gör en

Läs mer

Advokaterna Svante Hjertén och Hannes Sentek. Möjligheten att ingå va-avtal med en samfällighetsförening avseende alternativt läge för pumpstation

Advokaterna Svante Hjertén och Hannes Sentek. Möjligheten att ingå va-avtal med en samfällighetsförening avseende alternativt läge för pumpstation PM Till Från Värmdö kommun Advokaterna Svante Hjertén och Hannes Sentek Datum 2018-02-13 Angående Möjligheten att ingå va-avtal med en samfällighetsförening avseende alternativt läge för pumpstation 1

Läs mer

1/5 ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006.

1/5 ANTAGANDEHANDLING. Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län. Dnr 2006. 1/5 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Frölunda 8:6 m fl fastigheter i Gällstad Ulricehamns kommun Västra Götalands län Dnr 2006.0534 GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Upprättad 2007-11-22 1. INLEDNING En genomförandebeskrivning

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G

Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G Dnr 152/08 Upprättad 2011-11-28 1 Reviderad 2012-05-22 Detaljplan för fastigheten Tamburinen 1 m fl Del av Östra Eklanda Mölndals stad Västra Götalands län ANTAGANDEHANDLING G E N O M F Ö R A N D E B E

Läs mer

FÖRSÄLJNINGS PM - VILLATOMT FÖRNÄS

FÖRSÄLJNINGS PM - VILLATOMT FÖRNÄS FÖRSÄLJNINGS PM - VILLATOMT FÖRNÄS 1 Innehållsförteckning Beskrivning av försäljningsobjektet... 3 Försäljningsvillkor... 4 Bilaga 1, Kartbild... 6 Bilaga 2, Kartskiss över tänkt fastighetsindelning...

Läs mer

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motionens innehåll -att styrelsen ges i uppdrag att utreda och redovisa om vår förening skulle ha vinning av att ombildas från dagens ekonomiska

Läs mer

Efter stämman serveras kaffe med dopp

Efter stämman serveras kaffe med dopp Kallelse till årsstämma för Långvikens vägsamfällighet 2013 Lördagen den 13 juli klockan 10.00 OBS NY LOKAL: Föreningshuset vid Almviks brygga Observera även att en motion har inkommit och skall behandlas

Läs mer

i överklagat ärende enligt 15 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar

i överklagat ärende enligt 15 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Juridiska Nämnden Dnr 27/2005-15 BESLUT 2006-05-11 i överklagat ärende enligt 15 kap. Riksidrottsförbundets (RF) stadgar Klagande LJ och AJH, båda medlemmar i SöGK Motpart SöGK Saken Fråga om beslut vid

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 juni 2017 Ö 781-16 KLAGANDE 1. EN B 2. TN 3. TE N 4. ML MOTPARTER 1. TBs dödsbo Dödsbodelägare: RE B Dödsbodelägare: PB 2. RB 3. PM

Läs mer

Regler för Ungdomsallians Saleby/Trässberg/Norra Härene Utgåvan giltig fr.o.m

Regler för Ungdomsallians Saleby/Trässberg/Norra Härene Utgåvan giltig fr.o.m Regler för Ungdomsallians Saleby/Trässberg/Norra Härene Utgåvan giltig fr.o.m. 2013-11-11 Regler för samarbete kring ungdomsfotboll mellan föreningarna; Norra Härene BK, Saleby IF och Trässbergs BK. Ungdomsalliansen

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte Stora Frö Samfällighetsförening. Kallelse och dagordning godkändes. Agendan för mötet följde nedan redovisade punkter.

Protokoll från styrelsemöte Stora Frö Samfällighetsförening. Kallelse och dagordning godkändes. Agendan för mötet följde nedan redovisade punkter. Stora Frö Samfällighetsförening Protokoll från styrelsemöte Stora Frö Samfällighetsförening 1 Godkännande av kallelse - Dagordning Kallelse och dagordning godkändes. Agendan för mötet följde nedan redovisade

Läs mer

Protokoll extra sta mma 13 oktober 2013

Protokoll extra sta mma 13 oktober 2013 Protokoll extra sta mma 13 oktober 2013 1 Stämmans öppnande Ordförande Björn Widén öppnade stämman och hälsade den ovanligt månghövdade skaran medlemmar hjärtligt välkommen till dagens möte. Speciellt

Läs mer

Projekt: Nya gator, gatubelysning och annan infrastruktur.

Projekt: Nya gator, gatubelysning och annan infrastruktur. 1 Projekt: Nya gator, gatubelysning och annan infrastruktur. Bakgrund Urbanisationen Caballo Blanco y El Gato är en privat Urbanisation. Den byggdes från början under senare delen av 1960-talet. De flesta

Läs mer

Informationsmöte Stenyxans Samfällighet. Tisdag 6 oktober 2015 Klockan 19.00

Informationsmöte Stenyxans Samfällighet. Tisdag 6 oktober 2015 Klockan 19.00 Informationsmöte Stenyxans Samfällighet Tisdag 6 oktober 2015 Klockan 19.00 DAGORDNING 6 OKTOBER 1. Val av mötesfunktionärer 2. Syfte med mötet 3. Andelstal och anläggningsbeslut Lina Dahlström 4. Kulvertbyte

Läs mer

Hur vi kan hitta användning av massor istället för att deponera?

Hur vi kan hitta användning av massor istället för att deponera? Hur vi kan hitta användning av massor istället för att deponera? Christina Lindbäck Hållbarhetschef NCC NCC:S HÅLLBARHETSARBETE Våra långsiktiga målsättningar: VI ERBJUDER DE BÄSTA HÅLLBARA LÖSNINGARNA

Läs mer

Protokoll fört vid styrelsemöte i Norra Havsängens Samfällighetsförening

Protokoll fört vid styrelsemöte i Norra Havsängens Samfällighetsförening Protokoll fört vid styrelsemöte i Norra Havsängens Samfällighetsförening Tid: 2014-05-10, 10.00 12.30 Plats: Hos Niclas Tjäder Norra Havsängen 53 Närvarande: Bengt Ericsson (BE) Anna Pallin (AP) Bengt

Läs mer

Grovstanäs Samfällighetsförening

Grovstanäs Samfällighetsförening 1 Utkast Vattensystemet i Grovstanäs Syfte Syftet med denna skrivelse är att ge medlemmarna i Grovstanäs Samfällighetsförening information om följande: Beskrivning av vattensystemet Redogörelse för behov

Läs mer