Bilaga 3. Sumpskogen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 3. Sumpskogen"

Transkript

1 Bilaga 3 Sumpskogen

2 Bilder från sumpskogen väster om etableringsplatsen 5:10, Östra, Hörby kommun En del av området direkt bakom etableringsplatsen är av skogsstyrelsen klassat som sumpskog. Områdets utsträckning framgår av kartan nedan. Etableringsplatsen Så här skriver Skogsstyrelsen bland annat om sumpskogar: Sumpskogar är samlingsnamnet för all skogklädd våtmark. Naturtypen har stora variationer och erbjuder livsmiljöer för många växter och djur. För att bevara sumpskogarnas naturvärden är det avgörande att vattnets flöden och beskuggningen av marken kan bibehållas. De arter som är beroende av stabila förhållanden i form av fuktighet, temperatur, ljus och vind slås annars lätt ut. Sumpskogar är en naturtyp som håller på att minska i Sverige, beroende på skogsdikningar och liknande åtgärder. Därför är de extra väl värda att bevara. Den aktuella sumpskogen här, ligger alldeles intill själva den plats där man avser att etablera ett vindkraftverk. I själva verket kommer vindkraftverkets rotor att vid vissa vindar svänga långt in över sumpskogen, och ljudet från verket att bli närmast olidligt där inne. Till yttermera visso tänker exploatören släppa ut dräneringsvatten under grävningen i sumpskogen eller dess gränsområde, som är en gammal fägata. Det borde vara klart för alla och envar att utsläpp av vatten bemängt med

3 minerogena partiklar i denna miljö starkt påverkar näringsbalansen och är förkastligt ur både den synpunkten och genom den rubbning av vattenbalansen det åstadkommer. Genom området går flera äldre dräneringar, och om exploatören försöker avvattna delar av den väg han tänker bygga fram till exploateringsplatsen den vägen, kommer han också att påverka vattenbalansen i området. Liksom annan skog i området är sumpskogens skötsel eftersatt, vilket är helt perfekt och har skapat väldigt fina naturmiljöer. Där finns massor av död ved, lågor, hålträd, torrakor och våtare partier, alltså en fantastisk variation i miljöer. Det säger sig självt, att dessa miljöer också lockar till sig ett rikt djur- och växtliv. På nästa sida finns skogsstyrelens inventeringsrapport om just denna sumpskog. Den är upptagen i skogens pärlor som ett skyddsvärt objekt. Vi tror inte att man kan leva upp till detta skydd om man utsätter området för synnerligen störande rörelser, ljusblixtar och reflexer, och knappast heller om man låter ett ständigt buller med närmare 100 db i medelljud och betydligt högre ljudstötar råda där de närmaste 20 åren. Här nedan kan man se över ungefär vilka områden rotorn kommer att svepa vid olika vindförhållanden.

4

5 Bilder från sumpskogen Död ved lockar till sig massor av insekter, vilka har svårt att få en plats i normalt brukade skogar. En betad del av skogen. Notera den markanta betesgränsen i trädkronorna. Det antyder, att man har för många djur på arealen, eller att dom fått gå där för länge. Bilden tagen mycket nära den tilltänkta etableringsplatsen.

6 En annan del av skogen i samma område, med samma typ av betestryck. Notera även det döda trädet i förgrunden. Det har flisats av runt hela stammen flera cm in i veden, och talrika flisor ligger på marken i en stor hög. Vi är oklara på vem som gjort det, och gissar på hackspett, men vi är tveksamma. Även i sumpskogen finns ett stort risbo högt uppe i ett träd.

7 Den huvudsakliga avvattningen från norra delen av området går genom sumpskogen. Skulle man öka flödet här genom dräneringsåtgärder, skulle det innebära förstörelse av vattenbalansen i sumpskogen. Gamla dräneringsdiken genomkorsar sumpskogen. De är väldigt våta vår och höst. Detta dike svarar för en stor del av dräneringen från den norra delen av området.

8 Sumpskogen har både torrare och våtare partier. Ett våtare sumpskogparti med tunn torvbotten.

9 I sumpskogen finns väldigt mycket lågor. Massor av död ved finns ställvis längs sumpskogens yttre gränser.

10 Sumpskogen erbjuder fantastiska miljöer, även om diket just här en gång i tiden troligen förbättrats av mäniskan. Det här är mindre än 100 m från den tilltänkta etableringsplatsen, och det är marker som absolut inte skall förstöras av en vindkraftverksetablering. Ett annat parti av sumpskogen där man kan se mera naturliga vattenlöp som erbjuder fina miljöer.

11 Ett ganska öppet och riktigt vått parti av sumpskogen. Sumpskogens nordvästra hörn. Man kan fundera en del på varför marken är organiserad så som framgår av bilden. Det finns stenlagda terrasser som t ex runt trädet i bakgrunden och precis till vänster om fotografen, åtskiljda av större, mycket gungflyartade ytor. Vi kan inte

12 säkert avgöra om detta är naturliga bildningar eller om det är upplagt av människor. Vad det än är så borde det dokumenteras. Det här är dessutom mycket fina livsmiljöer för både fåglar, fladdermöss, grod- och kräldjur och lägre djur. En vindkraftetablering i området kommer ofelbart att påverka både miljö och djurliv. Vattenutsläpp inom området, vare sig dom sker direkt i bäcken eller i området i övrigt förändrar den här livsmiljön radikalt. Varför kan man inte från kommunens sida inse att det här området i sin helhet skall bevaras och inte belastas av industriliknande strukturer? Foton Linda Silberman, Ronnie Liljegren, Text Ronnie Liljegren

13 Bilaga 4 Fåglar från området

14 Fåglar inom ett avstånd på mindre än 1000 m från etableringsplatserna. Här presenterar vi ett urval av de fågelarter vi dokumenterat inom området. Någon bild är från 2013, men de allra flesta från Det är både rödlistade och inte rödlistade arter, så Girovind kan slå ihjäl en del av dem utan problem, men det är arter som gläder oss som bor här. Vi vill visa att det här området har en bättre potential än att bli slaktbänk i Girovinds maskiner. Fotona är tagna av ett flertal olika personer. Tranor Tranor förekommer inom området varje år. Främst är det sådana som uppehåller sig där ett par veckor på våren, men vi vet att det finns häckande tranor i närheten av området åtminstone vissa år. Tranor på en vallåker ca 700 m SV om etableringsplatsen år 2013 Tranor direkt på etableringsplatsen 27 mars 2014, just där man avser att ställa upp verket. 5:10.

15 Flygande trana över etableringsplatsen ca 25/ stycken tranor på södra betesmarken 23 mars 2014

16 Trana på etableringsåkern 2 april 2014 Trana på etableringsåkern 2 april Ej samma som på föreg. bild. Trana på mark tillhörigt 5:10 ca 400 m från etableringsplatsen.

17 Tranor på åker i Omsed, ca 500 m från etableringsplatsen 7 april 2014 Tranor på åker i Omsed 5/4 2014, mindre än 400 m från etableringsplatsen. Tranor som lyfter över 5:10 5/4 2014

18 Hösten fotonpå tranor från området i SV. Notera att de finns här även andra tider än på våren. Det finns tre ex på bilden, kanske är det det par som häckade här och deras unge. Det häckande paret fick fram en flygg unge.

19 Tranor hördes från södra betesmarken 1/4 2014, 2/4, 3/4, 4/4, 5/4, 6/4, 7/4. Det var då en lite större grupp som uppehöll sig där Den 10/4 2014hördes tranor både från utmarken och från shållet. Röd glada och vit stork inom området 20/ Gladabilden finns med även på annan plats förstorad. Gäss och liknande Gäss på södra betesmarken 2014

20 Inom området brukar det uppehålla sig flera par av grågås som häckar i anslutning till den södra betesmarken. Där finns också ofta grupper av hannar som är ungdjur och ännu inte bildat par. Kanadagäss vid nedre dammen inom området. I bakgrunden grågås. 1/ Kanadagäss i SV delen av området 18/ bilder.

21 Grågäss 28/4 på åker nära markägarens gård, NO om etableringsplatsen. Vi har mycket flera gåsbilder från området. Sträckande gäss i närheten av Ventusverket i oktober 2014.

22 Knipor (hona t.v., hanne t.h.) i den övre vanningen närmast vägen norr om etableringsvallåkern den 4/ Knipa har sin sydliga utbredningsgräns här ungefär. Gravänder vid nedre vanningen längs väg 12. Hanne t h. 11/ Gravand. 21/4 2014

23 Gräsandhanne 21/ Övriga fågelfoton 2 st stenskvättor i stum beundran inför markägarens taggtrådshinder 20/

24 Storspov ca 400 m från etableringsplatsen 8/ Gräsänder (i bakgrunden) vid den södra vanningen inom området. I förgrunden svarthuvad mås. Måsen kontrollerades av vår fågelexpert och sändes till artportalen som möjlig svarthuvad mås. Så småningom bekräftades artbestämningen av en måsexpert. Svarthuvad mås är en tillfällig besökare som normalt inte häckar i Sverige. Man kan möjligen förvänta sig att den så småningom blir häckande även i Sverige.

25 Här ser vi en liten finess, en ung hona av sparv- eller duvhök som äter äpple fotograferad sommaren 2014 i en trädgård några hundra meter från Ventusverket. Ormvråk(?) som kalasar på en kråka 700 m från Ventusverkets etableringsplats. Egentligen var där två stycken individer. Jan 2015.

26 Ringduva från trädgård drygt 500 m från verket. Det är en vanlig fågel som t o m jagas höst och vinter. Dock sägs även dess rödlistade släkting turkduva finnas inom området. Det är dock inget vi kunnat belägga. Den förekommer i alla händelser i Hörby kommun. Röd glada i och runt 5:10 och Ulatofta 5:21 Den röda gladan förekommer allmänt och häckar också inom området med ett flertal par. Det är den rovfågel som observeras oftast och kan betecknas som en av områdets karaktärsfåglar. Det är också den rovfågel som allmänheten oftast noterar och har lättast för att acceptera. Eftersom denna del av Skåne i hög grad är ett vallodlingslandskap, och den röda gladan gärna födosöker där man slår vallarna, har den blivit lite av områdets kändisfågel. Landskapet är optimalt anpassat till den röda gladans behov med skyddande skogsbryn för häckning och öppna marker i kombinationen naturbetesmark, våtmark och slåttrad och brukad mark som skapar rika möjligheter för den röda gladans födosök året om. Röd glada är också den fågel som vi har allra svårast med att dokumentera fotografiskt. Den är inte så stor, den är ganska skygg utom när den följer jordbruksredskapen, och den tillbringar stor del av sin tid i luften, där den mästerligt navigerar med mjuka vingrörelser. Det är inte alls i stil med ormvråkens mera klumpiga flykt, Gladan tycks behärska luftrummet suveränt. De bilder man tar på röd glada blir därför ofta av små prickar mot bakgrund av himlen, där man får förstora in absurdum för att visa på artkaraktärer. Trots detta vill vi förmedla lite information om gladan här. Vi har därför satt samman en del bilder på olika habitat inom området där röd glada ofta observeras, och sedan en hel serie med sådana där bilder med glador, som egentligen är dåliga foton, men som är viktiga att presentera.

27 Skogen och naturbetesmarken på 5:10 samt i förgrunden betad mark. Just här observeras ofta röd glada, majestätiskt seglande över området. Det finns flera bon i skogen i bakgrunden. Fägatan i förgrunden och brynet mot skogen i bakgrunden. Den röda gladan häckar gärna nära skogsbryn. Vindkraftverket på 5:10 är planerat att stå mitt i bild, ca 50 m bakom förgrundsstaketet. Vingarna kommer att svepa över fägatan vid vissa vindriktningar och också gå in över den bakomliggande sumpskogen. Fägatan är en ledlinje i landskapet och får på så sätt ett effektivt hinder och en dödsrisk för flygande varelser. Till yttermera visso

28 använder ofta gladan både fägatans träd och skogsbrynet som utsiktsplatser vid sitt födosök på de mera öppna markerna. Blandningen av öppen mark, skog och många små vattensamlingar inom området skapar ett varierande landskap med rika möjligheter för gladans födosök. Det rör sig om ett mosaiklandskap med massor av olika miljöer. Redan detta borde vara en varningssignal som talar emot stora, närmast industriella etableringar i området. I det följande presenteras en del foton från 2013 och Vi vill därmed visa, att detta inte är ett område med tillfälliga besök av glada, utan att det är viktiga revir för arten med kontinuitet.

29 Glada. Foton från 2013 Nyss flygga ungar som övningsflyger

30 Flera glador som bevakar betskörden. Fotograferade på Tullsåkra 1:9 ca 1000 m från etableringsplatsen, bwetskörden försiggick ca 400 m närmare etableringsplatsen för 5:10.. Gladan, som förr var en flyttfågel, stannat nu kvar i området även under vintern. Den har då ännu flera chanser att bli ihjälslagen i vindkraftverken om de kommer till stånd.

31 Vi har massor av bilder utöver dessa på glador från 2013, vilka kan överändas om så önskas. Foton från / /6 2014

32 6/ / Även i markägarens träd finner gladan viloplats. Hon skulle bara veta vad som väntar. Drygt 500 m från etableringsplatsen. 30/9 2014

33 22/ Bägge hyresgästerna i skogen 900 m SO om etableringsplatsen fotograferade samtidigt 27/9 2014, en glada och enormvråk. Bara från den som levererat ovanstående bilder har vi ett drygt 60-tal dokumentationer av glada under De är tagna på minst 12 olika dagar.

34 2/ Glada högt över skogen norr om etableringsplatsen.14/

35 Röd glada över Ulatofta ca 500 m från etableringsplatsen för Ulatoftatoftaverket 21/ Glada, ca 900 m från etableringsplatsen för 5:10. Detta är sannolikt en av dem som inventeraren också observerat, men där han inte funnit boet. Det fanns dock inom området och presenteras närmare på annan plats (se Större risbon).

36 Glada 20/ i SV delen av området. Nu börjar bilderna från 2015 att komma Observera att det här nedan är bilder från januari månad, vilka alltså (i enlighet med det vi redovisar i texten i inlagan) visar revirhållande glador inom området. Bild från området runt Ventusverket 10 jan 2015.

37 Från området norr om vägen Korsholm 10 jan Tyvärr, gladabilder blir ofta så här, men vi kan garantera att det finns minst två individer här, seglande alldeles i närheten av etableringsplatsen för det tilltänkta Ventusverket den 10 jan 2015, kl Det är sannolikt det par som håller reviret just i det här området som är ute och letar efter frukost. Skamligt att försöka sätta upp ett verk just i deras område, det är det samma som att döma dom till undergång.

38 Bild med glada som svävar över Klockaregården i områdets utkant fotograferad i jan Vid pilen finns ett risbo som inte uppmärksammats tidigare. De kringboende kallar det Falkboet och vet berätta att där bor stora rovfåglar, Se Risbobilagan. Foton: Linda Silberman, Ronnie Liljegren, Frida och Magnus Haraldsson, Jonas Sjögren, Eva-Lotta Bäck, Jessica Olsson och Linus Larsson samt Christer Rosenlöf. Texter Ronnie Liljegren.

39 Bilaga 5 Utdrag ur Svalan/Artportalen över fåglar i vårt område

40 År 2014 och 2013 Art Antal Ålder Kön Aktivitet Lokal Datum Tid Kommentar Rapportör Röd glada (B) 2 Stationär Omsed, Östra Ormvråk 1 Adult Hona Stationär Omsed, Östra Ormvråk 2 1K+ Stationär Omsed, Östra :50 Ewert Nilsson 17:50 Ewert Nilsson 17:50 Ewert Nilsson Lärkfalk 1 Födosökande Omsed, Östra :00 Jagar sländor över vattenhålen. Ewert Nilsson Ormvråk 3 Stationär Omsed, Östra Röd glada (B) 4 Stationär Omsed, Östra :00 1 ex 1K+ Ewert Nilsson 11:00 2 ex 1K+ Ewert Nilsson Kattuggla 1 Spel/sång Östra Henrick Blank Rapphöna (R) 2 Omsed, Östra Svarthuvad mås 1 Rast Omsed, Östra :00 Ewert Nilsson 09:25 Ewert Nilsson Ormvråk 1 Adult Bo, ägg/ungar Omsed, Östra :00 Ewert Nilsson

41 23 Ormvråk 2 Pulli Omsed, Östra Svarthuvad mås? 1 Rast Omsed, Östra :00 Minst. Ewert Nilsson 10:00 Bild fins. Ewert Nilsson Prutgås 50 Str N Östra Tornseglare (R) - Östra Henrick Blank Henrick Blank Storspov R) 2 Stationär Omsed, Östra I etableringsområde för vindkraftverk. Ewert Nilsson Trana (B) 2 I par Besöker bebott bo Omsed, Östra I etableringsområde för vindkraft. Ewert Nilsson Ormvråk 1 Förbifl. Omsed, Östra :50 I etableringsområde för vindkraft. Ewert Nilsson Fasan 1 Hane Födosökande Omsed, Östra Hämpling (R) 1 Hane Födosökande Omsed, Östra :50 Ewert Nilsson 09:50 Ewert Nilsson

42 Röd glada (B) 1 Födosökande Omsed, Östra :50 I etableringsområde för vindkraft. Ewert Nilsson Röd glada (B) 1 Födosökande Omsed, Östra Ewert Nilsson Ormvråk 1 Födosökande Omsed, Östra Tofsvipa (-50%) 1 Ruvande Omsed, Östra :40 Ewert Nilsson 13:40 Ewert Nilsson Knipa 2 I par Par i lämpl. häckbiotop Omsed, Östra :50 Ewert Nilsson Kanadagås 2 Lämpl biotop Omsed, Östra Grågås 2 Lämpl biotop Omsed, Östra Storspov (R) 2 Lämpl biotop Omsed, Östra Ormvråk 1 Stationär Omsed, Östra Tornfalk 1 Födosökande Omsed, Östra :50 Ewert Nilsson 12:50 Ewert Nilsson 12:50 Ewert Nilsson 12:50 Ewert Nilsson 12:50 Ewert Nilsson Duvhök 1 Förbifl. Omsed, Östra :50 Ewert Nilsson

43 01 Stenskvätta (R) 1 Lämpl biotop Omsed, Östra :50 Ewert Nilsson Lärkfalk 1 Födosökande Östra 23 10:35 Vid TV-masten. Ewert Nilsson Trana (R) 2 I par Par i lämpl. häckbiotop Omsed, Östra 23 09:40 Ewert Nilsson Ormvråk 2 I par Permanent revir Omsed, Östra 23 09:40 Ewert Nilsson Ladusvala 1 Förbifl. Omsed, Östra Storspov (R) 1 Lämpl biotop Omsed, Östra Röd glada (B) 1 Födosökande Omsed, Östra Grågås 6 Lämpl biotop Omsed, Östra :40 Ewert Nilsson 09:40 Ewert Nilsson 09:40 Ewert Nilsson 09:10 Ewert Nilsson Gravand 2 I par Par i lämpl. häckbiotop Omsed, Östra 16 09:10 Ewert Nilsson Röd glada (B) 1 Förbifl. Omsed, Östra 16 09:10 Ewert Nilsson

44 Tofsvipa (-50%) - Lämpl biotop Omsed, Östra Ormvråk 2 Lämpl biotop Omsed, Östra :10 Ewert Nilsson 08:50 Ewert Nilsson Knipa 2 I par Par i lämpl. häckbiotop Omsed, Östra 11 08:50 Ewert Nilsson Trana (B) 2 I par Par i lämpl. häckbiotop Omsed, Östra 11 08:50 Ewert Nilsson Duvhök 1 Förbifl. Östra 11 08:22 Ewert Nilsson Ormvråk 1 Förbifl. Omsed, Östra 02 13:00 Ewert Nilsson Trana (B) 2 I par Par i lämpl. häckbiotop Omsed, Östra 02 09:20 Ewert Nilsson Skogssnäppa 2 Lämpl biotop Omsed, Östra Tofsvipa (-50%) - Lämpl biotop Omsed, Östra Stenskvätta (R) 1 Lämpl biotop Omsed, Östra :20 Ewert Nilsson 09:20 Ewert Nilsson 09:20 Ewert Nilsson Gransångare (- 50%) 1 Spel/sång Omsed, Östra 02 09:20 Ewert Nilsson

45 Sånglärka (R) - Spel/sång Omsed, Östra Sädesärla 2 Förbifl. Omsed, Östra Korp 2 Förbifl. Omsed, Östra Storspov (R) 1 Lämpl biotop Omsed, Östra :20 Ewert Nilsson 09:20 Ewert Nilsson 09:20 Ewert Nilsson 09:20 Ewert Nilsson Gravand 2 I par Par i lämpl. häckbiotop Omsed, Östra 02 09:20 Ewert Nilsson Grågås 2 Lämpl biotop Omsed, Östra Bofink 40 Födosökande Omsed, Östra Pilfink 10 Födosökande Omsed, Östra Grönfink 2 I par Födosökande Omsed, Östra :20 Ewert Nilsson 09:20 ca. Ewert Nilsson 09:20 ca. Ewert Nilsson 09:20 Ewert Nilsson Ormvråk 1 Stationär Östra 02 Röd glada (B) 2 Födosökande Östra 02 09:12 SV.kyrkan. Ewert Nilsson 09:08 Vid TV-masten. Ewert Nilsson

46 Trana (B) 2 I par Par i lämpl. häckbiotop Östra gnm Ewert Nilsson Grågås 2 Lämpl biotop Östra gnm Ewert Nilsson Storspov (R) - Spel/sång Omsed, Östra Tofsvipa (-50%) - Lämpl biotop Omsed, Östra gnm Ewert Nilsson gnm Ewert Nilsson Ormvråk 1 Permanent revir Omsed, Östra :05 Ewert Nilsson Röd glada (B) 2 Födosökande Omsed, Östra :30 gnm Ewert Nilsson Ormvråk 1 Födosökande Östra Röd glada (B) 1 Födosökande Östra :42 Ewert Nilsson 09:42 Ewert Nilsson Fasan 1 Hane Födosökande Omsed, Östra Röd glada (B) 2 Födosökande Korsholm, Östraby :27 Tulsåkra. Ewert Nilsson 09:16 Ewert Nilsson Ormvråk 1 Födosökande Östra :10 F.d.radiostationen Ewert Nilsson

47 Röd glada (B) 3 Födosökande Ulatofta, Östra Trana (B) 3 Korsholm, Östraby Ewert Nilsson 17:30 Håkan Hall Sothöna 2 Adult I par Pulli/nyligen flygga Långesten, Västerstad :40 Sigvard Svensson Sothöna 2 Pulli Pulli/nyligen flygga Långesten, Västerstad :40 Sigvard Svensson Ormvråk 1 Förbifl. Långesten, Västerstad Spillkråka (B) 1 1K Förbifl., norra vattenhålet, Östra :40 Sigvard Svensson 16:50 Sigvard Svensson Gulsparv (-50%) 1 Permanent revir, norra vattenhålet, Östra :50 Sigvard Svensson Gräsand 1 Adult Rast, norra vattenhålet, Östra Steglits 2 Spel/sång, norra vattenhålet, Östra :50 Sigvard Svensson 16:50 Sigvard Svensson

48 Ängspiplärka 2 Permanent revir Salleruo, södra vattenhålet, Östra :25 Sigvard Svensson Skrattmås (-50%) 2 1K Födosökande Salleruo, södra vattenhålet, Östra Hussvala (-50%) 1 Adult Födosökande Salleruo, södra vattenhålet, Östra Ladusvala 2 Adult Födosökande Salleruo, södra vattenhålet, Östra :25 Sigvard Svensson 16:25 Sigvard Svensson 16:25 Sigvard Svensson Sånglärka (R) 2 Permanent revir Salleruo, södra vattenhålet, Östra :25 Sigvard Svensson Kricka 1 Adult Hona Rast Salleruo, södra vattenhålet, Östra :25 Sigvard Svensson Sothöna 2 Adult I par Pulli/nyligen flygga Långesten, Västerstad :20 Sigvard Svensson Sothöna 1 Pulli Pulli/nyligen flygga Långesten, Västerstad :20 Sigvard Svensson Rörhöna 1 Adult Lämpl biotop Långesten, :20 Sigvard Svensson

49 Västerstad 12 Steglits 1 Förbifl. Hovgårdsmölla, Åsa Röd glada (B) 1 Födosökande Hovgårdsmölla, Åsa Steglits 2 Förbifl. Långesten, Västerstad Ladusvala 15 Födosökande Långesten, Västerstad :00 Sigvard Svensson 15:00 Sigvard Svensson 17:00 Sigvard Svensson 17:00 Sigvard Svensson Buskskvätta (- 50%) 1 Spel/sång Salleruo, södra vattenhålet, Östra :30 Sigvard Svensson Sånglärka (R) 2 Bo, ägg/ungar Salleruo, södra vattenhålet, Östra Törnsångare 1 Spel/sång Salleruo, södra vattenhålet, Östra Ladusvala 2 Födosökande Salleruo, södra vattenhålet, Östra :30 Sigvard Svensson 16:30 Sigvard Svensson 16:30 Sigvard Svensson Stare 50 Rast Salleruo, södra vattenhålet, :30 Sigvard Svensson

50 Östra Hämpling (R) 2 Födosökande Salleruo, södra vattenhålet, Östra :30 Sigvard Svensson Gulärla (-50%) 1 Adult Upprörd, varnande Salleruo, södra vattenhålet, Östra :30 Sigvard Svensson Ormvråk 1 Lämpl biotop Salleruo, södra vattenhålet, Östra Kärrsångare 1 Spel/sång Omsed, Östra :30 Sigvard Svensson 16:00 Sigvard Svensson Gransångare (- 50%) 1 Spel/sång Omsed, Östra :00 Sigvard Svensson Grönfink 2 Födosökande Omsed, Östra Steglits 1 Spel/sång Omsed, Östra Ringduva 2 Förbifl. Omsed, Östra Hämpling (R) 2 Förbifl. Omsed, Östra :00 Sigvard Svensson 16:00 Sigvard Svensson 16:00 Sigvard Svensson 16:00 Sigvard Svensson

51 Rödstjärt 1 Upprörd, varnande Omsed, Östra :00 Sigvard Svensson Skogssnäppa 1 Rast Omsed, Östra Råka 10 Födosökande Omsed, Östra Lövsångare 1 Spel/sång Omsed, Östra Ladusvala 4 Födosökande Omsed, Östra Hussvala (-50%) 2 Bobesök? Omsed, Östra Törnsångare 1 Spel/sång Långesten, Västerstad Trädgårdssångare 1 Spel/sång Långesten, Västerstad Rörhöna 1 Lämpl biotop Långesten, Västerstad Ormvråk 1 Födosökande Långesten, Västerstad Råka 10 Födosökande Långesten, Västerstad :00 Sigvard Svensson 16:00 Sigvard Svensson 16:00 Sigvard Svensson 16:00 Sigvard Svensson 16:00 Sigvard Svensson 14:15 Sigvard Svensson 14:15 Sigvard Svensson 14:15 Sigvard Svensson 14:15 Sigvard Svensson 14:15 Sigvard Svensson

52 Tofsvipa (-50%) 1 Förbifl. Korsholm, Östraby

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Råstasjön har karaktär av vild natur vilket skiljer den från exempelvis Lötsjön som är en parkanläggning med inplanterade

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

Bilaga 8. Döda och döende träd

Bilaga 8. Döda och döende träd Bilaga 8 Döda och döende träd Döda och döende träd i området. Hela det område som vi är intresserade av, tillhörigt Sallerup 5:10, innehåller massor av öd ved och döende träd. Död och döende ved är mycket

Läs mer

FÅGLARNA VID LERKILEN

FÅGLARNA VID LERKILEN FÅGLARNA VID LERKILEN Thomas Liebig juni 2012 Inledning I augusti 2011 tog jag på mig att göra en sammanställning över de fåglar som förekommer i och omkring Lerkilen, Hälleviksstrand i Orust kommun. Rapporten

Läs mer

Stråk 1a (markkabel) Bilaga 1. Uttag från Artdatabanken. Objekttyp Art Beskrivning. Rödlistad växtart stortimjan

Stråk 1a (markkabel) Bilaga 1. Uttag från Artdatabanken. Objekttyp Art Beskrivning. Rödlistad växtart stortimjan Stråk 1a (markkabel) Uttag från Artdatabanken Objekttyp Art Beskrivning stortimjan Rödlistad fågelart gulsparv Rödlistad fågelart trana Rödlistad fågelart kungsfågel Inventerad fågelart törnsångare Föda

Läs mer

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER 1. Burmått 2. Journal 3. Bon, ungar, årstider och vikter Burmått MINIMUM-MÅTT Dessa mått är beräknade per individ, men i olika situationer, bl.a.

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

INVENTERING AV FÅGLAR

INVENTERING AV FÅGLAR INVENTERING AV FÅGLAR BOKHULTET, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2013-03-20 Inventering och text Naturcentrum AB 2012 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160 ncab@naturcentrum.se

Läs mer

Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010

Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010 Skåraviken en del av Hallbosjön, fågelobservationer under maj - juni 2010 Jan Gustafsson Flygande grågäss. Sammanfattning Under år 2010 så har området kring Skåraviken studerats för att utröna vilka fåglar

Läs mer

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014

Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Inventering av fa glar info r gra smarksrestaurering pa tre o ar i Luro ska rga rd 2014 Slutversion 2014-09-14 1. Introduktion Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland driver projektet LIFE+ Vänern

Läs mer

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt

Lerums kommun Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Lerums kommun 2014-12-10 Inventering av fågelfaunan i Gråbo grustäkt Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Beskrivning av området... 2 2. Metod... 3 3. Resultat... 4 3.1 Naturvårdsintressanta arter...

Läs mer

Fågelinventering Hösten Stora Beddinge ängar 58:3 Trelleborgs kommun Skåne

Fågelinventering Hösten Stora Beddinge ängar 58:3 Trelleborgs kommun Skåne Fågelinventering Hösten 008 Stora Beddinge ängar 58: Trelleborgs kommun Skåne Gråhäger Richard Bergendahl Trelleborgs kommun 008-1-15 Inledning... Inventeringsutförandet... Områdesbeskrivning... Vädret...

Läs mer

Reportage Näsängen september 2016

Reportage Näsängen september 2016 Reportage Näsängen september 2016 Under september har jag gjort fem besökt till Näsängen, fyra gånger på morgonen och en gång mitt på dagen, drygt en timme per gång. Det är lätt att förbise Näsängen som

Läs mer

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering

STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering STANDARDRUTTERNA Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering Svensk Fågeltaxering, Martin Green & Åke Lindström, Biologiska inst., Lunds universitet, Ekologihuset, 223 62 Lund. Telefon:

Läs mer

Falsterboresan 5 8 september 2013

Falsterboresan 5 8 september 2013 Falsterboresan 5 8 september 2013 Deltagare Bertil Malmgren, Björn Bergenholtz, Björn Wallentinus, Brita och Lars Svantesson, Calle Ståhlgren, Eva Petersson, Hannu Koho, Jarl Schuberth, Kerstin Nordenadler,

Läs mer

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Text: Torbjörn Winqvist Foto: Peter Berglin och Torbjörn Om resan Vi for med en minibuss och en personbil från Liljeholmen på torsdagen

Läs mer

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun

Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Fågelinventering vid Lommarstranden i Norrtälje kommun Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-07-04 Version:

Läs mer

Fisktärnan, Sterna hirundo, är en av de arter som ändrat sitt ankomstdatum mest och kommer nu närmare 3 veckor tidigare än på 60-/70-talet.

Fisktärnan, Sterna hirundo, är en av de arter som ändrat sitt ankomstdatum mest och kommer nu närmare 3 veckor tidigare än på 60-/70-talet. Fisktärnan, Sterna hirundo, är en av de arter som ändrat sitt ankomstdatum mest och kommer nu närmare 3 veckor tidigare än på 60-/70-talet. Ungfågeln på bilden fotograferades vid Billudden i augusti. 8

Läs mer

Återinventering av häckande fåglar i Hullsjön och omgivande landskap

Återinventering av häckande fåglar i Hullsjön och omgivande landskap Återinventering av häckande fåglar i Hullsjön och omgivande landskap En jämförelse med resultatet från år 2000 Rapport 2006:2 Omslagsfoto: Michael Egerzon Rapport 2006:2 ISSN 1403-1051 Miljöförvaltningen,

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Erkan, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Erkan, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Erkan, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Erkanområdets östra del och den norra sidan, här utmed staketen finner man de flesta reviren av buskskvätta.

Läs mer

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT FÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO Lund 2009-12-17 Leif Nilsson Ekologihuset 223 62 Lund Leif.nilsson@zooekol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra en mindre vindkraftspark

Läs mer

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012

Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Artlistning av skogens fåglar på några trädbevuxna skärgårdsöar i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Omslagsfoto, sid 1 Knölsvan. Foto Thomas Larsson

Läs mer

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Om resan Vi reste med minibuss från Mörby centrum på fredagsmorgonen. På vägen mot Skåne stopp för skådning och fika vid Sättunaviken och Hyltena. Väl i Skåne prioriterades

Läs mer

RAPPORT DATUM: ENHETEN FÖR NATURVÅRD & MILJÖÖVERVAKNING KILL PERSSON, MINA MILJÖ & NATURPEDAGOGIK HG KARLSSON, NATURBILDARNA HB

RAPPORT DATUM: ENHETEN FÖR NATURVÅRD & MILJÖÖVERVAKNING KILL PERSSON, MINA MILJÖ & NATURPEDAGOGIK HG KARLSSON, NATURBILDARNA HB DATUM: 2008-11-07 TILL: FRÅN: ENHETEN FÖR NATURVÅRD & MILJÖÖVERVAKNING KILL PERSSON, MINA MILJÖ & NATURPEDAGOGIK HG KARLSSON, NATURBILDARNA HB ANG: HÄCKFÅGELINVENTERING, TRÖNNINGE ÄNGAR 2008 Under våren

Läs mer

TEGELÄNGEN Tegelängen 6 augusti En våtmark med lågt vattenstånd. Foto: Sam Hjalmarsson.

TEGELÄNGEN Tegelängen 6 augusti En våtmark med lågt vattenstånd. Foto: Sam Hjalmarsson. TEGELÄNGEN 2017 Tegelängen 6 augusti 2017. En våtmark med lågt vattenstånd. Foto: Sam Hjalmarsson. TEGELÄNGEN 2017 Sam Hjalmarsson Vattennivå m m Det blev inte mycket vinter de första månaderna om man

Läs mer

BESKRIVNING AV FÖRBIFART LINDERÖD FÅGELFAUNAN OCH SÄTARÖD - VÄ UNDERLAG FÖR ARBETSPLANER PÅ UPPDRAG AV TRAFIKVERKET OCH ATKINS SVERIGE AB 2012-10-01

BESKRIVNING AV FÖRBIFART LINDERÖD FÅGELFAUNAN OCH SÄTARÖD - VÄ UNDERLAG FÖR ARBETSPLANER PÅ UPPDRAG AV TRAFIKVERKET OCH ATKINS SVERIGE AB 2012-10-01 BESKRIVNING AV FÅGELFAUNAN FÖRBIFART LINDERÖD OCH SÄTARÖD - VÄ UNDERLAG FÖR ARBETSPLANER PÅ UPPDRAG AV TRAFIKVERKET OCH ATKINS SVERIGE AB 2012-10-01 Naturcentrum AB, 2012 Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund

Läs mer

StOF:s tjejresa till Öland maj 2011

StOF:s tjejresa till Öland maj 2011 StOF:s tjejresa till Öland 13-16 maj 2011 Ett soligt Öland ännu en gång Deltagare: Gigi Sahlstrand, Eva Stenvång-Lindqvist, Anita Melin, Maria Stenmark, Annika Morberg, Marianne Dannbeck, Stina Yström.

Läs mer

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012

Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Punkttaxering av våtmarksfåglar i Brannäs våtmark i Oxelösunds kommun under år 2012 Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Jan Gustafsson Oxelösunds kommun Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Vid

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2015 Ullerud Storfors Tjockfot Gråhakarna Gråben & Hjulben Blindgrisarna Gamnackarna Långkallsångarna Sumpmesarna Löparnissarna Il Duce Lagnamn Rally 2015 Antal arter 38 56 51 41 33 45 51

Läs mer

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering

Lagnamn Rally Lagnamn Rally Antal arter Antal arter. Placering Placering Lagnamn Rally 2014 Ullerud Storfors Tjockfot.com Cygnus X Gråben & Hjulben I sista laget Blindgrisarna Gamnackarna Thermåsarna Löparnissarna Lagnamn Rally 2014 Antal arter 33 53 38 44 41 43 42 36 37 38

Läs mer

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl.

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Uppföljning med fältarbete 2015 Richard Ottvall 2015-11-06 Richard Ottvall Frostavallsvägen 325 243 93 Höör Telefon: 0413-55 14 36 Mobil:

Läs mer

TEGELÄNGEN Vattennivå m m. Sam Hjalmarsson

TEGELÄNGEN Vattennivå m m. Sam Hjalmarsson TEGELÄNGEN 2018 Dammsnäppa vid Tegelängen 3 augusti 2018. Foto: Jan Kruse. Årets sensation vid Tegelängen. Ny art för Mariestads kommun. Många fågelskådare från när och fjärran sökte sig till Tegelängens

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017

CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 CES-ringmärkningen vid Älviken 2017 Roger Mellroth & Thord Fransson Vårvärme i mars följdes av snö och blåst i april. Maj blev extremernas väder med riktigt kyliga nätter inledningsvis för att sedan växla

Läs mer

Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013

Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013 Fåglar i Vajsjöns naturreservat, Norsjö 2013 Jonas Grahn Länsstyrelsen Västerbotten jonas.grahn@lansstyrelsen.se Bakgrund Vajsjön, strax utanför Norsjö samhälle, är en av Västerbottens läns få riktiga

Läs mer

Åldersrekord för svenska fåglar

Åldersrekord för svenska fåglar Åldersrekord för svenska fåglar - 2016-05-27 Lista över åldersrekord av fåglar ringmärkta i Sverige. Namn Ringnummer Kön Ålder Fynddetaljer Smålom SVG D1928 23 år 7 mån Oljeskadad 9700425 15 år 9 mån Fångad

Läs mer

TEGELÄNGEN 2014 Vitkindade gäss vid Tegelängen 23 augusti Foto: Sven-Evert Carlsson.

TEGELÄNGEN 2014 Vitkindade gäss vid Tegelängen 23 augusti Foto: Sven-Evert Carlsson. TEGELÄNGEN 2014 Vitkindade gäss vid Tegelängen 23 augusti 2014. Foto: Sven-Evert Carlsson. TEGELÄNGEN 2014 Sam Hjalmarsson Vatten och växtlighet Det blev en mycket mild start på året. I början av januari

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Väst

Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden västerut, utmed väg 800 i Kiladalen. Den följer ett jordbrukslandskap och flertalet

Läs mer

Standardrutter i Uppsala län 2008

Standardrutter i Uppsala län 2008 Bill Douhan Standardrutter i Uppsala län 2008 Redan på 1970-talet startade Lunds universitet (Ekologiska institutionen) standardiserade häckfågelinventeringar i Sverige. Inledningsvis var det två inventeringsmetoder

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011

CES-ringmärkningen vid Älviken 2011 Södra nätgatan. Foto: Roger Mellroth. CES-ringmärkningen vid Älviken 211 Roger Mellroth & Thord Fransson Redan i slutet av november 211 var hela landet snöklätt. Vintern 21/211 blev liksom vintern 29/21

Läs mer

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Upplands Ornitologiska Förening 2005-06-28 Inledning s. 1 Upplands Ornitologiska Förening (UOF) har under våren 2005, på uppdrag

Läs mer

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012

Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Revirkartering av fåglar i Stora Lida våtmark, Nyköping 2012 Jan Gustafsson, Länsstyrelsen i Södermanlands län Kilaån som rinner i den södra kanten av den tänkta/kommande Stora Lida våtmark. På sydsidan

Läs mer

Tioårsjubileum: Tjejer möt vårfåglarna på Öland

Tioårsjubileum: Tjejer möt vårfåglarna på Öland Tioårsjubileum: Tjejer möt vårfåglarna på Öland TEXT: MARIA STENMARK, FOTO: GIGI SAHLSTRAND I år firade StOF:s vårliga tjejresa till Öland tioårsjubileum. Helt enligt utsatt tid kom vi iväg från Liljeholmen

Läs mer

Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön

Fågelinventering i vassområden i Mälaren, sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön Datum 2016-01-31 vassområden i sträckan Hamre- Gäddeholm samt Björnön Västerås stad EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Bidrar fågelövervakning till ett rikt odlingslandskap i framtiden?

Bidrar fågelövervakning till ett rikt odlingslandskap i framtiden? Bidrar fågelövervakning till ett rikt odlingslandskap i framtiden? Åke Lindström & Martin Green Lunds universitet Johan Wallander Jordbruksverket JA kunskap åtgärder Kunskap från miljöövervakning OCH riktad

Läs mer

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN

PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM DETALJPLAN KVARNBÄCK, HÖÖR. BEDÖMNING AV NATURVÄRDEN PM 2018-03-09 Andreas Malmqvist och Jens Morin Uppdragsgivare Höörs kommun Samhällsbyggnadssektor, Strategiska enheten Box 53 243 21 Höör Uppdragsgivarens

Läs mer

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018

CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 CES-ringmärkningen vid Älviken 2018 Roger Mellroth & Thord Fransson 2018 bjöd på en kall, snörik inledning och i april uppmättes köldrekord för senaste 30 åren på flera platser i Svealand. I inledningen

Läs mer

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees

Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011. Nina Rees Version 1.00 Projekt 7303 Upprättad 2011-10-26 Häckfågelinventering vid Galtryggen våren 2011 Nina Rees home:henric:arbete:hekonsult:7303:hackfagelinventering_galtryggen_v100.docx / utskriven: 2011-11-03

Läs mer

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor

Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bilaga 5. Inventeringsbehov av ugglor Bedömning av inventeringsbehov av ugglor vid den planerade vindkraftanläggningen vid Brattberget, Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län Antoine Bos, Enetjärn Natur

Läs mer

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun

Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun PM 2015-03-10 1(5) Bedömning av påverkan på fågellivet av planerad bebyggelse söder om Stockevik, Lysekils kommun Uppdraget Att bedöma hur fågellivet påverkas av en exploatering av ett ca 15 ha stort område

Läs mer

Barnens guide till Getteröns naturreservat

Barnens guide till Getteröns naturreservat Barnens guide till Getteröns naturreservat Rödspov Tofsvipa Välkommen till Getterön! Naturum Getterön ligger vid ett av norra Europas fågelrikaste områden. Här kan du bekanta dig med fåglarnas spännande

Läs mer

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008

Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Fåglar i Velamsunds naturreservat 2007-2008 Foto: Björn Sjögren 2 Sammanfattning På uppdrag av Velamsundstyrelsen, Nacka kommun, har i Velamsunds naturreservat under hösten 2007 och året 2008 (t.o.m.3/12

Läs mer

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn

Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Titel: Kompletterande inventering av kungsörn och havsörn. Åseda, Uppvidinge kommun 2017 Version/datum: 2017-04-21 Foton

Läs mer

BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2018

BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2018 BIOLOGISK MÅNGFALD VID SWEROCKS ANLÄGGNING I KÅLLERED RAPPORT FÖR 2018 Rapport: Morgan Johansson Onsala Biokonsult, 2019 Mejerivägen 11 439 36 Onsala onsalabiokonsult@telia.com Telefon: 0300-611 07 Mobil:

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire MiNa, miljö & naturpedagogik Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire Sammanfattning Fågelförekomsten längs ett antal linjer har inventerats. Arterna har

Läs mer

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Version 2014-09-21 Sammanfattning Denna fågelinventering utfördes i Natura 2000-området Klarälvsdeltat där Länsstyrelsen i Värmlands län inom

Läs mer

Ivriga stockholmsskådare. Åt vilket håll ska man titta? Det är ju fåglar överallt!

Ivriga stockholmsskådare. Åt vilket håll ska man titta? Det är ju fåglar överallt! Ivriga stockholmsskådare. Åt vilket håll ska man titta? Det är ju fåglar överallt! Efter avprickning och välkomnande av ledningsgruppen bestående av Henrik Waldenström och Rolf Vestberg rullade vi iväg

Läs mer

Miljöövervakning. Ökande arter (exkl. tättingar): Andfåglar Rovfåglar Vadare Måsfåglar Övriga

Miljöövervakning. Ökande arter (exkl. tättingar): Andfåglar Rovfåglar Vadare Måsfåglar Övriga Miljöövervakning Standardiseringen av ringmärkning och sträckräkning vid Falsterbo ger tillsammans möjlighet till övervakning av beståndsförändringar hos flertalet fennoskandiska flyttfågelarter, vare

Läs mer

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M

Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M Göteborg 2016-11-12 Mark och Miljödomstolen Box 1070 462 28 Vänersborg Yttrande över Svevias ansökan om täktverksamhet på fastigheten Lyckan 1:1 i Mölndals stad. Mål nr M 4675-14 Göteborgs Ornitologiska

Läs mer

Miljöövervakning i Malmö

Miljöövervakning i Malmö Miljöövervakning i Malmö 2001 Foto: Johan Hammar Ekologgruppen på uppdrag av MALMÖ STAD Miljöförvaltningen december 2001 Miljöövervakning i Malmö 2001 Rapporten är författad av Johan Hammar Uppdragsgivare:

Läs mer

Öland Torsdag 2 söndag 6 maj 2013 Text: Hans-Georg Wallentinus Foto: Göran Årevik och Hans-Georg Wallentinus

Öland Torsdag 2 söndag 6 maj 2013 Text: Hans-Georg Wallentinus Foto: Göran Årevik och Hans-Georg Wallentinus Öland Torsdag 2 söndag 6 maj 2013 Text: Hans-Georg Wallentinus Foto: Göran Årevik och Hans-Georg Wallentinus Reseledare: Hans-Georg Wallentinus och P-G Larén Deltagare: Andrea Boström, Anita Melin, Annika

Läs mer

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF

Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF Svenska pärlor Världsnaturfonden WWF TNS Sifo 6 maj 015 151 Anita Bergsveen Innehåll 1 Om undersökningen 0 Sammanfattning 0 Resultat 05 Mest omtyckta djur, fåglar och 06 blommor Vistelser i naturen 1 Mest

Läs mer

Reserapport: Skåne och Halland 7-10 september 2017

Reserapport: Skåne och Halland 7-10 september 2017 Reserapport: Skåne och Halland 7-10 september 2017 Morups fyr (Monica Ahlberg) Väderprognoserna utlovade regn i dagarna fyra, eller möjligen tre. Det var därför med något nedskruvade förväntningar vi lämnade

Läs mer

Gunnarp 1:3. Sammanfattning

Gunnarp 1:3. Sammanfattning Gunnarp 1:3 Sammanfattning Det är sannolikt att det finns ett stort mångfald både när det gäller fåglar och fladdermus. Vidare så är området skyddsvärt vilket det bör tas hänsyn till vid väg- och kabeldragning.

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP

ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP 25 maj 2015 ÖVERSIKTLIG NATURVÄRDESINVENTERING AV NATURMARK PÅ KRÅKVIK 2:2, SEGELTORP NATUR- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN NATURVÅRDSAVDELNINGEN Nicklas Johansson Inledning I samband med att området utreds

Läs mer

Fågelinventering Sässmanområdet 2013

Fågelinventering Sässmanområdet 2013 Fågelinventering Sässmanområdet 2013 Stefan Persson Bete vid Sässmans västra strand Detta projekt har medfinansierats genom statsbidrag förmedlade av Länsstyrelsen Gävleborg Inventeringens genomförande

Läs mer

Stöcke och Rengrundets strandängar Häckfågelinventering 2012

Stöcke och Rengrundets strandängar Häckfågelinventering 2012 Stöcke och Rengrundets strandängar Häckfågelinventering 2012 Adriaan "Adjan" de Jong Sveriges Lantbruksuniversitet Rapport 48 Institutionen för Vilt, Fisk och Miljö Swedish University of Agricultural Sciences

Läs mer

Bivråkar och aftonfalk rovfågelsträcket i Falsterbo plus Hallandslokaler 27-30 augusti 2015

Bivråkar och aftonfalk rovfågelsträcket i Falsterbo plus Hallandslokaler 27-30 augusti 2015 Bivråkar och aftonfalk rovfågelsträcket i Falsterbo plus Hallandslokaler 27-30 augusti 2015 Falsterbo är känt för sitt magnifika sträck med bivråkar och andra rovfåglar kring månadsskiftet augusti/september.

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Norr

Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden norrut, utmed väg 53. Den följer delvis Nyköpingsån i början. Ett stickspår

Läs mer

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015

Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Rapport för fågelinventering av myrområden i Kronobergs län inom projekt Life to ad(d)mire 2015 Sammanfattning Fågelförekomsten med betoning på häckningskriterier längs ett antal linjer på fem myrområden

Läs mer

INVENTERING AV FÅGELFAUNAN PÅ VIKSJÖ GOLFBANA ÅR Utförd av Olle Bernard.

INVENTERING AV FÅGELFAUNAN PÅ VIKSJÖ GOLFBANA ÅR Utförd av Olle Bernard. INVENTERING AV FÅGELFAUNAN PÅ VIKSJÖ GOLFBANA ÅR 2000. Utförd av Olle Bernard. Innehåll: 1. Inventeringsförutsättningar, sida 1 2. Golfbanans biotop och förutsättningar i området, sida 1. 3. Förslag till

Läs mer

Fåglar och fågeldöd I Blekinges skärgård 2003 2003:6

Fåglar och fågeldöd I Blekinges skärgård 2003 2003:6 Fåglar och fågeldöd I Blekinges skärgård 2003 2003:6 Rapport, år och nr: 2003:6 Rapportnamn: Fåglar och fågeldöd i Blekinge skärgård 2003 Utgåva: Första utgåvan Utgivare: Länsstyrelsen Blekinge län, 371

Läs mer

Datum Fågelinventering Lissma. Underlag för konsekvensbedömning trafikplats

Datum Fågelinventering Lissma. Underlag för konsekvensbedömning trafikplats Datum Fågelinventering Lissma Underlag för konsekvensbedömning trafikplats 2 Beställning: Tyréns Framställt av: Ekologigruppen AB www.ekologigruppen.se Telefon: 08-525 201 00 Slutversion: xxxx-xx-xx Uppdragsansvarig:

Läs mer

Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli Oskarshamnsbygdens Fågelklubb

Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli Oskarshamnsbygdens Fågelklubb 1 Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli 2015 Oskarshamnsbygdens Fågelklubb Större Hackspett Dendropcopos major Foto; Jan Brenander 2

Läs mer

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar

Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Bilaga 5 Rapport hönsfåglar Hönsfåglar och vindkraftverk i skogsmiljö En kort sammanställning av kunskapsläget JP Fågelvind Sveriges Ornitologiska Förening tar upp hönsfåglar i sin vindkraftpolicy (SOF

Läs mer

INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I VILLAOMRÅDEN I HAMMAR

INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I VILLAOMRÅDEN I HAMMAR 147 INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I VILLAOMRÅDEN I HAMMAR Niklas Jeppsson Inledning Områden med mänsklig bebyggelse har sin speciella fågelfauna. Det är allmänt känt att arter som t ex turkduva, gråsparv,

Läs mer

Beskrivning biotopskyddade objekt

Beskrivning biotopskyddade objekt Stadsbyggnadskontoret Göteborgs stad, Detaljplan Halvorsäng Beskrivning biotopskyddade objekt Bilaga till dispensansökan biotopskydd Göteborg, 2010-10-05 Peter Rodhe Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Fåglar i skogen Fåglar vid stranden Fåglar vid fågelbordet Flyttfåglar

Fåglar i skogen Fåglar vid stranden Fåglar vid fågelbordet Flyttfåglar Björne Torstenson Instruktioner Biologi / Teknik Tema Fåglar Innehåll: Välj en fågel och gör en egen A3-sida om denna/ egen powerpoint-presentation. (fakta 2 lektioner, bild ½ lektion, renskrivning 1½

Läs mer

Holkritningar. Biotopias holkar utställda på stadsbiblioteket, maj

Holkritningar. Biotopias holkar utställda på stadsbiblioteket, maj Holkritningar Biotopias holkar utställda på stadsbiblioteket, maj 2010 www.biotopia.nu Stare Staren trivs att bo tillsammans, så holkarna kan gärna ligga nära varandra. Den vill ha fri inflygningsbana

Läs mer

FÅGELTURER Vinterfågelmatning

FÅGELTURER Vinterfågelmatning FÅGELTURER Vinterfågelmatning X Fiskevillan som utgör startpunkt och återsamlings- eller slutpunkt för promenaden 1 - Matplatser i anslutning till Fågeldammarna. Beroende på hur matning sker kan här ses

Läs mer

Skåneexkursion med strandhugg vid Siesjön Del 1

Skåneexkursion med strandhugg vid Siesjön Del 1 Skåneexkursion med strandhugg vid Siesjön 20180512 Del 1 Exkursionen till några fågellokalen syd om Kristianstad/Åhus kan nog sägas vara en tradition vid det här laget. Flera år i rad har vi företagit

Läs mer

Fågeltornskampen 2014 en kort resume.

Fågeltornskampen 2014 en kort resume. Fågeltornskampen 2014 en kort resume. Hela 69 fågeltorn anmälde sig till Fågeltornskampen 2014. Alla anmälda torn har inte rapporterat när detta skrivs. Förhoppningsvis får vi in fler rapporter. Dock har

Läs mer

Svenska namn Rödlistekategori Bedömning

Svenska namn Rödlistekategori Bedömning Bilaga C Svenska namn Rödlistekategori Bedömning backsvala NT 118 observationer mellan 2000 och 2017. Arten häckar i anslutning till kyrkogården där man vissa år observerat nära 150 beboeliga bohålor och

Läs mer

Revirkartering av häckfåglar på strandäng/jordbruksmark. Inventering 2014

Revirkartering av häckfåglar på strandäng/jordbruksmark. Inventering 2014 Revirkartering av häckfåglar på strandäng/jordbruksmark. Inventering 2014 Adriaan "Adjan" de Jong Sveriges Lantbruksuniversitet Rapport 50 Institutionen för Vilt, Fisk och Miljö Swedish University of Agricultural

Läs mer

Våtmarker på Järvafältet

Våtmarker på Järvafältet Våtmarker på Järvafältet Nya våtmarker på Järvafältet Stockholms stad har anlagt två nya våtmarker i Igelbäckens Kulturreservat. De blev klara 2007. De populära våtmarkerna har skapat nya livsmiljöer för

Läs mer

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning

PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning PM Inventering av våtmarksfåglar och rovfågelbon vid Brattberget vindkraftanläggning 2014-08-25 Enetjärn Natur AB Bakgrund Inför en planerad vindkraftanläggning vid Brattberget i Arvidsjaurs kommun har

Läs mer

Skånska vinterfåglar 13-16 januari 2012

Skånska vinterfåglar 13-16 januari 2012 Skånska vinterfåglar 13-16 januari 2012 Text: Torbjörn Winqvist Foton: Lena Johansson P-G Larén Torbjörn Winqvist Göran Widerström Tony Johansson Om resan Resan gick med tåg på fredagsmorgonen från Sthlm

Läs mer

Lacka. En resa till ön Lacka 28 september Vad såg vi på Lacka

Lacka. En resa till ön Lacka 28 september Vad såg vi på Lacka Lacka En resa till ön Lacka 28 september 2013 Vad såg vi på Lacka En resa till Lacka Lördagen den 28 september träffades 7 förväntansfulla resenärer på morgonen vid Källviks brygga. Pierre Stålnäbb som

Läs mer

Exkursionsrapport skånska vinterfåglar

Exkursionsrapport skånska vinterfåglar Exkursionsrapport skånska vinterfåglar Torsdag 10 januari till söndag 13 januari 2008 Ledare: Hasse Nordin och P-G Larén Deltagare: Britta Svensson, Lars Svantesson, Lars Norell, Lena Johansson, Tony Johansson,

Läs mer

Fågelobservationer vid sjön Björken åren blir poster i databas

Fågelobservationer vid sjön Björken åren blir poster i databas Fågelobservationer vid sjön Björken åren 1996-2005 blir poster i databas Foto: Årta, Hans Ring Sofia Johansson Vilt- och naturvårdslinjen 05/07 Klarälvdalens Folkhögskola Rapport nr: 367 Innehåll Förord

Läs mer

Småbiotoper och jordbruksfåglar

Småbiotoper och jordbruksfåglar Småbiotoper och jordbruksfåglar Debora Arlt 1 & Åke Lindström 2 1 Ekol. Inst., SLU Uppsala, 2 Biol. Inst., Lunds universitet Upplägg Formulera hypoteser och åskådliggöra möjliga samband mellan fågelfauna

Läs mer

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019

Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 På uppdrag av: Arkitekterna Eksta Bostads AB Beställarens kontaktperson: Fredrik Bergqvist Version/datum: 2019-04-30 Utlåtande om Fladdermöss inom fastigheten Stockalid 1:4 i Åsa Kungsbacka 2019 Bakgrund

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

Vilken fågel? Kryddgårdsskolan Malmö NO - djur Eva Hörnblad

Vilken fågel? Kryddgårdsskolan Malmö NO - djur Eva Hörnblad Vilken fågel? Det här är en del av en serie av övningar där man arbetar med eleverna både inne och ute. Övningarna kan göras i serie eller som enskilda. 1. Detaljer på fåglar näbbar och fötter 2. Räkna

Läs mer

Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun

Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun PM Kommentarer angående yttrande på samrådshandling 2017-03-21 20181216 Naturcentrum AB Jonas

Läs mer

Häckande fåglar i skogsmark på Gotland

Häckande fåglar i skogsmark på Gotland Häckande fåglar i skogsmark på Gotland 1998 214 Rapporter om natur och miljö Rapport nr 218:1 Häckande fåglar i skogsmark på Gotland 1998 214 Tomas Johansson & Lars Tydén In memoriam Lars Tydén (1955

Läs mer

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun

Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Inventering av fåglar inom detaljplan för bostäder vid Torpagatan i Göteborgs kommun Datum: 2011-05-19 Beställare: Stadsbyggnadskontoret, Emir Aganovic Projektledare: Marie Jakobi (Calluna AB) Inventeringar:

Läs mer

Häckfågelinventering av Ränneslövs ängar, Smedjeån. John Strand, Hushållningssällskapet Halland

Häckfågelinventering av Ränneslövs ängar, Smedjeån. John Strand, Hushållningssällskapet Halland Häckfågelinventering av Ränneslövs ängar, Smedjeån John Strand, Hushållningssällskapet Halland Sammanfattning År 2000 genomfördes en inventering avseende häckfågelfaunan längs en ca 3 km lång sträcka av

Läs mer

Fågelinventering - kombinerad linje- och punkttaxering av fåglar under häckningstid inom Malmö stad. Miljöövervakningsprojekt 2000 Tage Ashing

Fågelinventering - kombinerad linje- och punkttaxering av fåglar under häckningstid inom Malmö stad. Miljöövervakningsprojekt 2000 Tage Ashing Fågelinventering - kombinerad linje- och punkttaxering av fåglar under häckningstid inom Malmö stad Miljöövervakningsprojekt 2000 Tage Ashing Miljöförvaltningen Malmö Stad 2000-08-31 2(9) Innehållsförteckning

Läs mer