GR Utbildning verksamhetsberättelse Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga 4

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GR Utbildning verksamhetsberättelse Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga 4"

Transkript

1 Utbildningsgruppens verksamhet 2017

2 2 Innehåll GR Utbildning verksamhetsberättelse Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga 4 Satsningar på att få fler unga att fullfölja sina studier Gymnasiedagarna och Future Skills Utveckling av studie- och yrkesvägledning i regionen Obligatorisk prao i grundskolan Metodmaterial och temapass En inkluderande region för goda livsvillkor hela livet 6 InVäst Yrkesutbildningar med språkstöd Aktivitetsplatsen.se Plug In nyanlända Yrk In SRHR.se Livslångt lärande 8 Digitalisering Läromedelsförsörjning i regionen Skola på vetenskaplig grund Ledarskapsutveckling Kursverksamhet En fungerande arbetsmarknad 10 Regional branschsamverkan College Yrkesutbildningar för vuxna Ferieplatsen.se En hållbar livsmiljö 12 Miljöpraktik Nytt nätverk för hållbar stadsutveckling Västsverige växer Future Happiness Challenge Digital utveckling och välfärdsteknologi 13 Gymnasieantagningen System för elevuppföljning Praktikplatsen.se Digitala lärresurser

3 3 GR Utbildning verksamhetsberättelse 2017 GR Utbildning arbetar med hela styrkedjan från barn och unga till kommunchefer och politiker. Ingen annanstans i Sverige finns ett så brett och djupt samarbete omfattande så många barn, unga och vuxna i lärande som i GR:s 13 medlemskommuner. Det involverar nästan studerande i alla åldrar, uppemot lärare, drygt skolledare och cirka skolor. Samtliga medlemskommuner har skrivit under samverkansavtal för alla skolformer. Det innebär bland annat att alla barn och elever kan söka utbildning och pedagogisk omsorg i vilken kommun som helst inom regionen. De många nätverken inom GR Utbildning arbetar både strategiskt och operativt för att stärka utbildningslandskapet i Göteborgsregionen. GR Utbildning är en regional utvecklingsarena med cirka 90 medarbetare som arbetar med alltifrån skolutveckling, läromedel och att motverka studieavbrott till ledarutveckling, vuxenutbildning, gymnasiesamverkan och samverkan mellan skola och arbetsliv. Av de 290 miljoner kronor som omsattes under 2017 var 5 % medlemsavgifter, resterande var uppdragsfinansiering och externa medel. Allt arbete har sin grund i vår politiska styrning och ambition. Utifrån de åtta utmaningar som beskrivs i GR:s Verksamhetsinriktning samt Verksamhetsplan 2017 följer här ett axplock av vad GR Utbildning har gjort tillsammans med medlemskommunerna under året:

4 4 Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga Satsningar på att få fler unga att fullfölja sina studier GR Utbildning har under flera års tid drivit projekt genom hela utbildningskedjan för att minska studieavbrott och få fler ungdomar att fullfölja en gymnasieutbildning. Under 2017 avslutades de åtta delprojekt som drivits inom ramen för projektet Plug In 2.0 GR. Samtidigt startade det nya projektet Fullfölja studier GR (FSGR), med fokus på att motverka studieavbrott i fristående gymnasieskolor i GR. Ytterligare ett nytt projekt är Plug Innan, som fokuserar på samma område i grundskolan årskurs 5 9 i hela Västra Götaland. Tillsammans med Universeum har ett arbete startats för att få fler unga att intressera sig för naturvetenskap och teknik och därigenom öka andelen unga som fullföljer sina studier. Detta genom satsningen Ungas kraft, som startade under året med två medverkande skolor i Länsmansgården i Göteborg. Ytterligare ett mål med projektet är att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Därtill har processtöd getts till huvudmän och gymnasieskolor i hela landet kring att starta, hålla igång och utveckla det förebyggande arbetet mot studieavbrott. Arbetet har genomförts på uppdrag av Skolverket. Processtödet bygger bland annat på lärdomar från Plug In och projektets kunskapsplattform PlugInnovation. Gymnasiedagarna och Future Skills Gymnasiedagarna och den nya mötesplatsen Future Skills slog 2017 rekord med besök under tre dagar. Utöver närmare 100 gymnasieskolor från såväl regionen som övriga landet medverkade omkring 40 företag, branscher och eftergymnasiala utbildningsanordnare genom en mängd olika prova på-ytor. På Future Skills ges ungdomarna möjlighet att upptäcka nya yrken, få kunskap om olika branscher och prata om vilka kompetenser som krävs på en framtida arbetsmarknad. Målet är att alla elever ska få rätt förutsättningar att göra välgrundade val inför framtiden. Omkring 400 personer besökte också regionens största föräldramöte inför gymnasievalet som ägde rum inne i mässhallen.

5 5 Utveckling av studie- och yrkesvägledning i regionen Ett antal projekt drivs också för att utveckla studie- och yrkesvägledningen i regionen. Den digitala plattformen Syvonline, för alla som arbetar med studie- och yrkesvägledning, fick under året ny finansiering från Västra Götalandsregionen och har nu bland annat ökat fokus på normkritisk studie- och yrkesvägledning. ESF-projektet GR Samsyv allas ansvar beviljades och under hösten startade projektets tre pilotkommuner Partille, Härryda och Stenungsund upp sitt arbete. Syftet är att kartlägga kommunernas arbete med studie- och yrkesvägledning för att under projektets genomförandefas ta fram kommunala planer för studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar. På uppdrag av Mölndals kommun respektive Kungsbacka kommun har GR Utbildning också genomfört kartläggningar av arbetet med studie- och yrkesvägledning i hela kommunerna. Obligatorisk prao i grundskolan I augusti föreslog regeringen obligatorisk prao i grundskolan. GR lyftes som enda exempel i lagrådsremissen genom arbetet med samordningsverktyget Praktikplatsen.se som årligen samordnar praktikplatser för olika skolformer. Tack vare lagrådsremissen har arbetet med att utveckla verksamheten intensifierats under hösten. Därtill har cirka 25 handledarutbildningar genomförts för olika målgrupper, liksom längre utbildningsprogram för handledare i samarbete med Göteborgs Stad. Metodmaterial och temapass Metoder och material har utvecklats för undervisning inom områden som hållbarhet, demokrati, EU, sex och samlevnad samt för att förebygga kränkningar på nätet. I samarbete med Framtidens Fastighetslabb har GR Utbildning också tagit fram en lärarhandledning till skolor för att förbereda elever inför ett besök på labbet. Under hösten genomfördes också temapass utifrån handledningen, där cirka 350 elever från 18 klasser deltog. Genom Europaparlamentets satsning på ambassadörsskolor har insatser gjorts kring kompetensutveckling, metodutveckling och utvärdering för omkring 25 skolor runt om i Sverige i deras arbete med EU. Multimediastudion har producerat filmer för såväl GR som externa kunder. Ett exempel är filmen om Stråket ett förslag på en statlig investering i en järnväg mellan Göteborg och Borås.

6 6 En inkluderande region för goda livsvillkor hela livet InVäst Projektet InVäst Integration Västsverige syftar till att utveckla kvaliteten inom sfi-verksamheter samt stärka organisationers kompetens i att ta emot nyanlända. Ett antal utbildningsanordnare inom sfi i hela Västsverige har genom projektet fått processtöd för att utifrån verksamhetens egna behov utveckla undervisningen. Inom projektet har också två mötesplatser arrangerats på tema rasism respektive integration i boendemiljöer. Därtill pågår ett arbete med att ta fram stödmaterial för bedömning av förvärvade kunskaper inför nyanlända ungdomars placering i gymnasieskola. Yrkesutbildningar med språkstöd Yrkesutbildningar med språkstöd har visat sig i hög utsträckning leda till insteg på arbetsmarknaden och utbudet inom den regionala samverkan breddades under året. I slutet av 2017 studerade omkring 600 elever i Göteborgsregionen på en yrkesutbildning med språkstöd inom flera olika branscher med stora kompetensbehov. I januari 2018 ökar antalet utbildningar i regionen och fler platser kommer att kunna erbjudas. Det innebär att fler branscher kommer att få sina kompetensbehov tillgodosedda samtidigt som hundratals nyanlända personer snabbt kommer i arbete varje år. Yrkesutbildningarna genomförs med stor integration av svenskastudier samt studiehandledning på modersmål. För att utveckla och kvalitetssäkra utbildningarna samlas samtliga anordnande kommuner till återkommande möten. Aktivitetsplatsen.se Den digitala plattformen Aktivitetsplatsen.se, som syftar till att matcha aktiviteter mellan ungdomar, arbetsliv och föreningsliv, är nu färdigutvecklad och lanserad. Några pilotaktiviteter har genomförts under året och fortsatt arbete väntar för att sprida verktyget som ska samordna aktiviteter för ungdomar i syfte att skapa goda förutsättningar för bland annat integration.

7 7 Plug In nyanlända Inom projektet Plug In 2.0, som har arbetat med att motverka studieavbrott på gymnasieskolor i Göteborgsregionen, har ett särskilt fokus på lokal och kommunal nivå varit att utveckla organisationen för, och arbetssättet med språkintroduktionsprogrammet. Därmed kan gymnasieutbildningen i högre utsträckning tillgängliggöras för nyanlända elever. Yrk In I slutet av året blev det också klart att Göteborgsregionen blir en del av projektet Yrk In. Projektet, som drivs av Sveriges kommuner och landsting (SKL), fokuserar på att stärka kopplingen mellan introduktionsprogrammen, vilket bland annat innefattar språkintroduktion, och gymnasieskolans yrkesprogram för att på så sätt bredda rekryteringsbasen till yrkesprogrammen. Yrk In GR kommer att ta avstamp i erfarenheterna från Plug In-projektet. SRHR.se Projektet SRHR.se vänder sig till personer som på olika sätt arbetar med sexualitet och hälsa, främst inom hälso- och sjukvård, skola eller fritidsverksamhet. Under året har ett antal material tagits fram inom projektet och aktiviteter har genomförts. Några exempel är en webbutbildning i hbtq som nu används inom Västra Götalandsregionens hbtq-diplomering, ett webbaserat verktyg för hur SRHR kan ingå i kommuners arbete med folkhälsa samt en handledning för SRHR inom HVB-verksamheter. Inom projektet genomfördes även den årliga konferensen Sex, unga och skolans roll. Omkring 350 personer besökte konferensen som firade 10-årsjubileum.

8 8 Livslångt lärande Digitalisering Under året har kompetensutvecklingsinsatser kopplat till den reviderade läroplanen och den nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet utförts. Därtill har flera kommuner samt enskilda förskolor och skolor genomfört ett processbaserat utvecklingsarbete i samband med detta. Under året har också flera utvecklingsprojekt genomförts med fokus på miljöer för lärande i bland annat Lilla Edet, Ale och Kungälv. Insatserna har haft stor koppling till de digitala lärmiljöer som förskolor och skolor verkar i. Läromedelsförsörjning i regionen GR Utbildnings mediebibliotek nådde under året 680 skolor samt 800 förskolor och vuxenutbildningar i regionen. Under året har läromedel också distribuerats till drygt 450 förskolor och skolor i regionen till ett sammanlagt värde av cirka 70 miljoner kronor. Skola på vetenskaplig grund Arbetet med skola på vetenskaplig grund har förstärkts. Regeringen gav Göteborgs universitet i uppdrag att planera och genomföra en försöksverksamhet i syfte att utveckla och pröva olika modeller för samverkan mellan universitet och huvudmän inom skolväsendet för praktiknära forskning. Under året startades det lokala arbetet i Göteborgsregionen upp av Göteborgs universitet, Göteborgs Stad och GR.

9 9 Ledarskapsutveckling Inom Framtidens Ledare, som arbetar med ledarutveckling inom GR Utbildning, har ett antal insatser genomförts under året. Bland annat i flera kommuners strategiska arbete gällande ledarutveckling. Exempelvis har arbetet i Kungsbacka passerat sitt tredje år, Trafikkontoret, Kretslopp och vatten och Social resursförvaltning inom Göteborgs Stad pågår fortsatt och förarbetet inför en större insats för alla chefer inom Park och naturförvaltningen i staden är påbörjat. Därtill har två omgångar av utvecklingsprogrammet Jag vill bli skolledare!? genomförts under året. Programmet Ny som chef utvecklande ledarskap har rönt ett sådant att intresse att omgångarna har fått dubblas. Likaså har orienteringsprogrammet Jag vill bli chef!? erbjudits med stort intresse. Grundskolenätverket bjöd under året in till en ledarskapskonferens på temat Mod att våga leda, där rektorer från samtliga medlemskommuner deltog. Även i Utbildningschefsnätverket har en särskild satsning på hållbart ledarskap genomförts. Under hösten avslutades den tredje omgången av traineeprogrammet Framtidens samhällsbyggare samtidigt som omgång fyra startade upp. Ett femte program planeras starta under hösten Kursverksamhet Kursverksamheten har erbjudit ett stort antal fortbildningar för skolpersonal, bland annat Kungälvs lärmässa vecka 44, där samtliga lärare i grundskolan och gymnasiet i Kungälvs kommun deltog. Samma vecka arrangerades även Inspirationsdagarna 2017 med 400 deltagare.

10 10 En fungerande arbetsmarknad Regional branschsamverkan Under 2017 inledde GR Utbildning tillsammans med branschorganisationerna Installatörsföretagen och besöksnäringen Visita en regional branschsamverkan för att arbeta med kompetensförsörjning på kort och lång sikt genom att öka samverkan mellan utbildningsanordnare, Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadens parter och företag. Arbetet har hittills lett till bland annat en ny yrkesvuxutbildning till installationstekniker, ett metodmaterial som förbereder eleverna inför deras prao på yrkesprogram inom VVS samt att GR-kommunerna har gått samman för att rädda inriktningen kyl- och värmepumpstekniker vid VVS- och fastighetsprogrammet, där intresset varit lågt under en längre tid. Visita medverkade vid årets dialogkonferens kring samverkan mellan skola och arbetsliv samt i Näringslivsarenans studiebesöksprojekt. De deltog också i ett branschmingel vid SSA Rikskonferensen i Kungsbacka. Vidare har även ett arbete inletts kring ett branschråd på den offentliga sidan med fokus på förskolans kompetensförsörjning. College ESF-projektet College Väst har arbetat för att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege i regionen. Tillsammans med Region Halland har även en kartläggning genomförts för att se över möjligheterna för liknande former inom branscher för livsmedel och gröna näringar. Tillsammans med ett flertal företag och branscher har även flera frukostmöten arrangerats på temat samverkan mellan skola och arbetsliv och strategisk kompetensförsörjning.

11 11 Yrkesutbildningar för vuxna Genom det regionala samarbetet kring yrkesvux har under året 78 regionalt sökbara yrkesutbildningar anordnats inom 12 olika yrkesområden för cirka 1100 elever. En stor del var riktade mot nyanlända. Därtill har drygt 300 elever läst en lärlingsutbildning. Vuxenutbildningsnätverket och GR också har gjort nya tillämpningar av samverkansavtalet för yrkesutbildningar för att öka transparensen kring vilka yrkesutbildningar som ska drivas gemensamt. Ferieplatsen.se Under våren lanserades en ny version av verktyget Ferieplatsen.se, vars syfte är att underlätta samordning, matchning och tilldelning av feriepraktik och sommarjobb i en kommun. Bland annat kan kommunerna nu generera anställningsavtal och välja flera tilldelningsformer av platser i matchningen. Fem kommuner har använt verktyget och märkt av besparingar tack vare underlättad process.

12 12 En hållbar livsmiljö Miljöpraktik En hållbar livsmiljö är ett område som GR Utbildning har förstärkt de senaste åren. Bland annat är projektet Miljöpraktik inne på sitt tredje år. Under läsåret 2016/2017 genomförde 83 elever sin prao på arbetsplatser där de fick lösa olika case kring hållbarhet, såsom att granska källsortering eller personalens resvanor. Praktiken genomfördes på såväl kontor och restauranger som i fabriker och butiker och kommande år fördubblas antalet platser. Nytt nätverk för hållbar stadsutveckling Under hösten startades nätverket Lär-SUD (Sustainable Urban Development) som är till för lärare, pedagoger och akademiker som är intresserade av forskning om och fortbildning inom hållbar stadsutveckling. Nätverket drivs tillsammans med Mistra Urban Futures och Göteborgs Miljövetenskapliga Centrum (GMV). Västsverige växer Under året har GR Utbildning arbetat tillsammans med GR Miljö & Samhällsbyggnad i projektet Västsverige växer med en lärarhandledning om hållbart samhällsbyggande riktad mot högstadiet och gymnasiet. Under hösten genomfördes temapass i totalt 40 klasser med en övning om att utveckla framtidens resande. Eleverna har där fått ge input till GR-kommunernas politiker och tjänstemän om hur de vill att regionens infrastruktur ska se ut i framtiden. Future Happiness Challenge Under året beviljades även medel för att genomföra fortsatta spridningsinsatser för det digitala hållbarhetsspelet Future happiness challenge, som togs fram under tillsammans med Mistra Urban Futures och Göteborg Stad. Under 2018 kommer temapass med spelet att genomföras i totalt 10 klasser, varav en stor del kommer att ske i samband med vetenskapsfestivalen i april.

13 13 Digital utveckling och välfärdsteknologi Gymnasieantagningen Under antagningsåret 2017 sökte elever från Göteborgsregionen till gymnasieskolan genom GR:s gemensamma ansökningssystem. Samarbetet med Storsthlm gällande kunskapsutbyte och arbetsprocesser har fördjupats och ett samverkansavtal kring bland annat antagningssystemet är nu klart. Totalt omfattas 39 kommuner i de båda storstadsregionerna och en tredjedel av Sveriges gymnasieelever kommer att gynnas av samarbetet, som också innebär tillgång till ett bättre statistiskt underlag för att ta fram prognoser och analysera utfall. Därtill har Gymnasieantagningens statistikverktyg utvecklats i syfte att ta fram antagningsstatistik för Gymnasiesärskolan. System för elevuppföljning Under året driftsattes ett nytt it-system för elevinformation och uppföljning. Stort fokus har varit att skapa förutsättningar för regional statistik kopplat till detta. Systemet ska även fungera som ett stöd i kommunernas arbete med att uppfylla det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Praktikplatsen.se Arbetet med samordning av praktikplatser har under året effektiviserats och flera nya funktioner har utvecklats för bättre fördelning av önskemål av praoperioder. En sms-funktion har implementerats för bättre kommunikation med elever och arbetsplatser, i syfte att förbättra kvaliteten i arbetet före, under och efter praoprocessen. Under året blev Kungsbacka kommun nya användare av Praktikplatsen.se och utbildningar har genomförts för att stötta kommunen i implementeringsprocessen. Därtill har ett nytt samverkansavtal med Malmö Stad formulerats för att under kommande år att påbörja implementering av verktyget även där. Digitala lärresurser En förstudie för att visa upp en möjlig väg framåt gällande hantering av digitala lärresurser har genomförts under året. Målet är att skapa en effektivare läromedelsförsörjning genom att bland annat möta kommunernas ökande behov av digitala tjänster för skolan. Förstudien visar även på en övergripande kostnadskalkyl.

Utbildningsgruppens verksamhet 2017

Utbildningsgruppens verksamhet 2017 Göteborgsregionens kommunalförbund MISSIV Utbildningsgruppen 2018-02-08 ÄRENDE 1 Till Utbildningsgruppen Förslag till Utbildningsgruppens verksamhet 2017 Översänds förslag till verksamhetsberättelse för

Läs mer

Innehåll GR avdelning Utbildning Verksamhetsberättelse Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga... 4 Satsningar på att få

Innehåll GR avdelning Utbildning Verksamhetsberättelse Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga... 4 Satsningar på att få 1 Innehåll GR avdelning Utbildning Verksamhetsberättelse 2018... 3 Goda livsvillkor och framtidsutsikter för barn och unga... 4 Satsningar på att få fler unga att fullfölja sina studier... 4 Gymnasiedagarna

Läs mer

GR Utbildnings arbete med fokus nyanlända. Utbildningsgruppen

GR Utbildnings arbete med fokus nyanlända. Utbildningsgruppen GR Utbildnings arbete med fokus nyanlända Utbildningsgruppen 2016-12-01 Ålder: Inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem, boende i GR-kommun, 2016-11-30 100,0% 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 47,7%

Läs mer

Business Region Göteborg

Business Region Göteborg Business Region Göteborg Läget i Göteborgsregionen RÅDANDE HÖGTRYCK I REGIONENS NÄRINGSLIV ARBETSLÖSHETEN ÄR LÄGST BLAND STORSTADSREGIONER UNIKT INTRESSE FÖR GÖTEBORG - FORDONSINDUSTRINS OMSTÄLLNING FÖRSÄTTER

Läs mer

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning

Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Göteborgsregionen - Kompetensförsörjning Regional samverkan kring samverkan skola och arbetsliv Gymnasiekonferens, SKL Johanna Redelius Teamledare, Göteborgsregionen Göteborgsregionen (GR) består av 13

Läs mer

Reservantagningen 2016

Reservantagningen 2016 Reservantagningen 2016 Antagna nationella program Totalt antal 9 813 (9 435) 6 029 kommunala 3 784 fristående 78% är antagna på sitt 1:a-handsval (82%) Skolor Platser nationella program 25 kommunala 42

Läs mer

Fullföljda studier fördjupad samverkan och nya möjligheter resultat och lärdomar från Plug In i GR. Utbildningschefsnätverket

Fullföljda studier fördjupad samverkan och nya möjligheter resultat och lärdomar från Plug In i GR. Utbildningschefsnätverket Fullföljda studier fördjupad samverkan och nya möjligheter resultat och lärdomar från Plug In i GR Utbildningschefsnätverket 2017-12-01 Vad har vi gjort, vad gör vi? Skolk & goda exempel GR Drop Outs Studie-

Läs mer

College Väst. Teknikcollege. Halland

College Väst. Teknikcollege. Halland College Väst Teknikcollege Vård- och omsorgscollege Livsmedel och gröna näringar GR Halland College Väst film Vad är college? College - kompetensförsörjning Koncept som ägs av arbetslivet Kvalitetssäkrade

Läs mer

VÄLKOMNA till frukostmöte!

VÄLKOMNA till frukostmöte! VÄLKOMNA till frukostmöte! Första steget mot obligatorisk prao - hur kan skolan bygga en kvalitetssäker praoprocess? DAGENS PROGRAM 08:30 Frukost och mingel i GR lounge 08:45 Välkommen! 08:55 Vad säger

Läs mer

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018

Framtidens modell för utbud och ekonomi. Vuxenutbildningsnätverkets konferens september 2018 Framtidens modell för utbud och ekonomi Vuxenutbildningsnätverkets konferens 17-18 september 2018 Statsbidragshantering Vilka statsbidrag ska GR söka Statsbidrag för rekryterande insatser Motprestation

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 2019-07-01 2022-06-30 1 Övergripande syfte Övergripande syfte med Utbildning Skaraborg är att ge invånarna i Skaraborg en kvalitativt god utbildning, som gör Skaraborg

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Göteborgsregionen en av regionerna i Plug In.

Göteborgsregionen en av regionerna i Plug In. Göteborgsregionen en av regionerna i Plug In. Skolutveckling Utbildning för alla Samverkan Skola-Arbetsliv (SSA) Framtidens Ledare Gymnasieantagningen Läromedel GR Vux grkom.se/utbildning 1 av 8 saknar

Läs mer

SAM-projektet (Student Activity Monitoring) genomförde sin slutkonferens. Ett sammanhållet uppföljningssystem.

SAM-projektet (Student Activity Monitoring) genomförde sin slutkonferens. Ett sammanhållet uppföljningssystem. 2016-2017 Intresse för en gemensam upphandling av ITstöd har initierats i regionen. Språkstödsutbildningar genererar fortsatt ett stort intresse och totalt har man startat 34 utbildningar med språkstöd

Läs mer

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet

Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet HANDLING 2015-08-14 Fördelning av statsbidrag ur förordning 2015:403 utifrån arbetslöshet Arbetslöshetssiffrorna är från maj 2015. Öppet maj 15 Skolverkets siffror Andel i regionen Andel i riket Antal

Läs mer

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot

College Väst. Klicka här för att ändra sidfot College Väst Klicka här för att ändra sidfot Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Klicka här för att ändra sidfot Vad är College College a r en samverkansform mellan kommun, utbildningsanordnare och

Läs mer

Reservantagningen 2019

Reservantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-09-06 Reservantagningen Reservantagningen är den antagning som genomförs efter slutantagningen då lediga platser som uppkommit under sommaren tillsätts

Läs mer

SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd)

SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd) SAK-RÅDSMÖTE FEBRUARI 2018 Skola- Arbetslivskontakter (Göteborgsregionens Skola Arbetslivsråd) Ärendelista 1.Föregående mötesanteckningar 2. Input från SAK-rådets kommunikatörer gällande utveckling av

Läs mer

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege.

College Väst. Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. College Väst College Väst Ett projekt i Göteborgsregionen som syftar till att stärka och utveckla Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Tillsammans med Region Halland ska även ett delprojekt genomföras

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum

Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum Kompetensförsörjning En av vår tids stora utmaningar Fyrbodal kompetensförsörjning Innovatum Västra Götalandsregionen och arbetsmarknadsfrågor igår, idag, imorgon Erfarenheter av finanskrisen ledde till

Läs mer

Plug In erfarenheter och framgångsfaktorer. Göteborg,

Plug In erfarenheter och framgångsfaktorer. Göteborg, Plug In erfarenheter och framgångsfaktorer Göteborg, 2018-03-15 Tretton västsvenska kommuner i funktionell samverkan grkom.se/utbildning Plug In i siffror ESF-satsning för att motverka studieavbrott från

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

Reservantagningen 2018

Reservantagningen 2018 Reservantagningen 2018 Statistik över reservantagningens utfall 2018-08-31 /GR:s gymnasieantagning Reservantagningen 2018 Antagningsstatistik/Gymnasieantagningen Datum: 2018-09-03 Reservantagningen 2018

Läs mer

Flest sökande till program oavsett behörighet

Flest sökande till program oavsett behörighet Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-06-26 Slutantagningen 2019 Slutantagningen Slutantagningen är den antagning som genomförs på sökande elevers slutbetyg. Merparten av alla sökande elever

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Vägen till en framgångsrik lärlingsmodell

Vägen till en framgångsrik lärlingsmodell Vägen till en framgångsrik lärlingsmodell Våra rekommendationer är inom fyra huvudpunkter: Modellens utgångspunkt Organisering Pedagogens nya roll Marknadsföring till nya och befintliga målgrupper Men,

Läs mer

Preliminärantagningen 2019

Preliminärantagningen 2019 Antagningsstatistik Gymnasieantagningen Datum: 2019-04-09 Preliminärantagningen 2019 Preliminärantagningen Preliminärantagningen genomförs som en förberedelse inför slutantagningen som sker i juni. Preliminärantagningen

Läs mer

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9

Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Regeringsförslag obligatorisk prao åk 8 och åk 9 Lag om ändring i skollagen (2010:800) Innebär att en huvudman för grundskola eller specialskola ska ansvara för att praktisk arbetslivsorientering (prao)

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2015

Gysam Verksamhetsplan 2015 2014-11-27 Gysam Verksamhetsplan 2015 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största

Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största Göteborgsregionens Vård- och omsorgscollege ett av landets största 9 lokala college 13 Kommuner Västra Götalandsregionen Fackliga representanter AF 20 utbildningsanordnare - kommunala och fristående Samarbete

Läs mer

College Väst

College Väst College Väst 2016-2018 GR ESF Collegeparaplyprojekt GR VoC Livsmedel/G röna näringar GRTC Halland GR GR GR i nära samverkan med VGR & Halland samt övriga KF/delregioner inom VGR Syfte Skapa förstärkta

Läs mer

Pressmeddelande från GRs gymnasieantagning

Pressmeddelande från GRs gymnasieantagning Uppdaterad 2011-04-14 Pressmeddelande 2011-04-14 från GRs gymnasieantagning Det är första gången vi nu tar in till den nya gymnasieskolan med den nya programstrukturen. Vi är väldigt angelägna om att eleverna

Läs mer

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift

Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser Till Länsstyrelsen Västra Götalands län Göteborg. Underskrift Ansökan om utvecklingsmedel till tidiga insatser 2010 Till Länsstyrelsen Västra Götalands län 403 40 Göteborg Sökande Huvudman Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Adress Postnummer Box 5073 402 22

Läs mer

Växa i Västmanland. Arbetsmarknad och kompetensförsörjning

Växa i Västmanland. Arbetsmarknad och kompetensförsörjning Växa i Västmanland Arbetsmarknad och kompetensförsörjning Slutrapport Växa i Västmanland 1 december Referensgrupp Kompetensrådet - Länsstyrelsen sammankallande Arbetsförmedlingen, Folkbildningen, Jobba

Läs mer

Uppdrag fullföljd utbildning

Uppdrag fullföljd utbildning Uppdrag fullföljd utbildning Bakgrund och mål Uppdrag fullföljd utbildning är resultatet av ett omfattande och långsiktigt arbete som bedrivits inom SKL inom området studieavbrott och fullföljda gymnasiestudier.

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Inspel från nätverk och intern kompetens Avstämning med Göteborg och Stenungsund (formella remisskommuner) Inspel från Teknikcollege och Vård- och

Läs mer

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen

Uppdraget. Yrkesprogramsutredningen Uppdraget Stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft Underlätta ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv Förstärka den nationella kompetensförsörjningen Matchning vad är

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Vuxenutbildningsnätverket Göteborg 20161019 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Tid: Onsdag 19 oktober, 2016, 08.30-11.30 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, lokal 95:an Ledamöter Staffan

Läs mer

det goda livet i Göteborgsregionen.

det goda livet i Göteborgsregionen. Så utvecklar vi tillsammans det goda livet i Göteborgsregionen. Socialchefsnätverket 20170407 Helena Söderbäck Förbundsdirektör 1 000 000 Årsredovisningen 2016 är målgången för en ny struktur Flerårig

Läs mer

Nätverksrapport för Förskolenätverket

Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverksrapport för Förskolenätverket Nätverkets syfte och uppdrag Nätverkets representanter har strategiska ledaruppdrag. Ledamotskapet är personligt och nätverkets syften är att; - Initiera regiongemensamma

Läs mer

Status. Kvalitet. Matchning

Status. Kvalitet. Matchning = Status Kvalitet Matchning Bakgrund Ökande kompetenskrav på personal inom teknikintensiva branscher Konkurrenskraftiga företag behöver tillgång på välutbildad personal 40-talisterna lämnar arbetsmarknaden

Läs mer

SYV-nätverket GR

SYV-nätverket GR SYV-nätverket GR 170922 Innehåll. Vad är Plug In 2.0? Kända erfarenheter, lärdomar och resultat Kommande erfarenheter, lärdomar och resultat Kommande spridningsaktiviteter Följdprojekt Studieresultat efter

Läs mer

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018

Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen. Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Gymnasial utbildning i Göteborgsregionen Rapport om gymnasialt utbud i gymnasieskolan och vuxenutbildningen i Göteborgsregionen under 2018 Syfte 8 2 Att presentera en samlad bild av gymnasieskolans utbud

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2017-08-25 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag den 25 augusti 2017, kl 13.00-14.40 Plats: Stenugnsbaden, Stenungsund Deltagare Anette Liedström-Hjorth,

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

En resa till ökad kunskap och mer verkstad

En resa till ökad kunskap och mer verkstad Bakgrund En resa till ökad kunskap och mer verkstad Förskola F, Grundskola Gymnasie Vuxenutbildning Nationellt Samverkan med Skolverket Kunskapscentrum (SKL) Samarbete NC för SVA VGR Plug Innan (år 5-9)

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv. Fastställd i februari 2002 Rev.

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv. Fastställd i februari 2002 Rev. avseende kvalitetskriterier för arbetslivskontakter i ett livslångt lärandeperspektiv Fastställd i februari 2002 Rev. 2011-10-06 2 Bakgrund Arbetslivskontakter i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2016

Gysam Verksamhetsplan 2016 2015-11-05 Gysam Verksamhetsplan 2016 Tillsammans skapar vi attraktiva och framgångsrika gymnasieutbildningar! Bakgrund Med anledning av ett radikalt minskande elevunderlag i gymnasieskolan uppdrog MittDalaberedningen

Läs mer

Gymnasiedagarna & Future Skills 2019

Gymnasiedagarna & Future Skills 2019 Information till dig som är vårdnadshavare Gymnasiedagarna & Future Skills 2019 Regionens viktigaste mötesplats för dig som ska göra ett studie- eller yrkesval Filmen kan även nås direkt på vår Youtube-kanal:

Läs mer

Attraktivitet. Metodutveckling. Catarina Lindahl-Petäjä

Attraktivitet. Metodutveckling. Catarina Lindahl-Petäjä Attraktivitet Metodutveckling Catarina Lindahl-Petäjä Öka yrkesutbildningens attraktionskraft Utmaning Attraktionskraften till både yrkesutbildning och arbete inom vård och omsorg behöver öka. Branschens

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess

Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess Flyktingsituation extra ordinärt läge Politisk - tjänstemannaprocess 16/9 UG Åtgärder 18,19/9 F-styrelse Akut agenda 25/9 Kommunchefer 30/9 UC 2/10 Extra möte KSO, KC 16/10 F-styrelse Förslag Åtgärder

Läs mer

U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D

U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A 2 0 1 5 T E K N I

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Anteckningar från möte i SYV-nätverket

Anteckningar från möte i SYV-nätverket ANTECKNINGAR SYV-nätverket 2014-04-24 Anteckningar från möte i SYV-nätverket Tid: Torsdag den 24 april 2014, kl 13.30-16.30 Plats: GR, Pater Noster (rum 219) Deltagare Catarina Gustafsson, ordf Louise

Läs mer

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2013-04-11

Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2013-04-11 Pressmeddelande från Göteborgsregionens gymnasieantagning 2013-04-11 Preliminärantagningen till gymnasieskolan är klar! I dag presenterades preliminärantagningen till gymnasieskolan inom Göteborgsregionen.

Läs mer

Gysam Verksamhetsplan 2018

Gysam Verksamhetsplan 2018 2017-12-19 Gysam Verksamhetsplan 2018 Avtal Gysam är en del i samverkansparternas arbete för att stärka regionens attraktionskraft och det regionala perspektivet ska vara vägledande i det arbetet. Parterna

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2018-04-13 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag den 13 april 2018, kl 08.30-14.30 Plats: GR Deltagare Anette Liedström-Hjorth, Kungsbacka (för

Läs mer

Måltid Sverige. Möte ägargrupp

Måltid Sverige. Möte ägargrupp Måltid Sverige Möte ägargrupp 170116 Dagordning Välkomna Föregående protokoll Verksamhetsplan Forskning och innovation (Vi börjar med denna punkt kl 10.00!) Kompetensförsörjning Aktiviteter i VGR, Halland

Läs mer

Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor

Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor Statsbidrag för utbildning för tidsbegränsat anställda inom hälso- och sjukvården eller äldreomsorgen - Villkor Förordning 2015:504 Statsbidraget ska användas till utbildning som motsvarar kommunal vuxenutbildning

Läs mer

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Introduktionsprogramsgruppen Gymnasieantagningen 2016-09-29 Kartläggning av

Läs mer

Utbildningsgruppens verksamhet 2016

Utbildningsgruppens verksamhet 2016 Utbildningsgruppens verksamhet 2016 11 Utbildningsgruppens verksamhet 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Utbildningsgruppen... 3 2. Årets verksamhet i sammandrag... 6 3. Nyckelhändelser... 8 4. Utbildningssamverkan

Läs mer

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige

Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2065 av Adnan Dibrani m.fl. (S) Utbildning för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning

Utlysning ESF Nationellt. Genomförandeprojekt med inriktning Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Utlysning ESF Nationellt Genomförandeprojekt med inriktning "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Övergripande för det nationella programmet Bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och

Läs mer

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3

Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden i Stockholm. - Inriktning för Reviderat avsnitt i kapitel 3 Regional handlingsplan för Europeiska socialfonden 2014 2020 i Stockholm - Inriktning för 2019 Reviderat avsnitt i kapitel 3 BESLUTAD AV STRUKTURFONDSPARTNERSKAPET STOCKHOLM 4 JUNI 2018 Kunskap utgör det

Läs mer

Kallelse till sammanträde i Utbildningsgruppen

Kallelse till sammanträde i Utbildningsgruppen Göteborg 20 november 2014 Kallelse till sammanträde i Tid: Torsdag 27 november 2014, kl 9.00-12.00 Plats: GR, Lokal Tistlarna Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, Ordförande Carola Granell (S), Stenungsund,

Läs mer

Uppnådda mål

Uppnådda mål Uppnådda mål 2013-2017 Formen för det regionala GRVO-Collegerådet Projektet Rekas med koppling till Kompetensplattformen Samverkansavtal för gymnasieskolan fram till 2017 Tre nya lokala college bedriver

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2017-10-04 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Resan med Teknikcollege i Göteborgsregionen. Bengt Forsling, IF Metall

Resan med Teknikcollege i Göteborgsregionen. Bengt Forsling, IF Metall Resan 2007 2015 med Teknikcollege i Göteborgsregionen Bengt Forsling, IF Metall 2015-02-26 2 Detta tänker jag prata om idag Regionalsamverkan innan Teknikcollege Bygget avteknikcollege i Göteborgsregionen

Läs mer

HITTADRIVET. -Studiemotivation och genusmönster i grundskolan- Samverkansforskning mellan Högskolan Väst, Orust och Dals-Ed

HITTADRIVET. -Studiemotivation och genusmönster i grundskolan- Samverkansforskning mellan Högskolan Väst, Orust och Dals-Ed HITTADRIVET -Studiemotivation och genusmönster i grundskolan- Samverkansforskning mellan Högskolan Väst, Orust och Dals-Ed 15 100 invånare 1500 elever i grundskolan Liten gymnasieskola Gränskommun till

Läs mer

Preliminärantagningen 2019 Statistik

Preliminärantagningen 2019 Statistik Preliminärantagningen 2019 Statistik Gymnasieantagningen Viktiga datum 10 december: Ansökan öppnar 1 februari: Ansökan stänger 9 april: Preliminärantagningen är klar och preliminärt antagningsbesked presenteras

Läs mer

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt!

vi Påverkar vi Enar vi Granskar vi Gör Alla företag och organisationer som gillar tillväxt kan bli medlemmar men det är bara företag som får rösträtt! I medlemmarnas tjänst sedan 1661 1 ur Handelskammarens stadgar har till ändamål att med särskild hänsyn till sitt verksamhetsområde främja näringslivet och företräda dess intressen i förhållande till det

Läs mer

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen

AVSIKTSFÖRKLARING. avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen AVSIKTSFÖRKLARING avseende kvalitetskriterier för elevernas arbetslivspraktik i ungdomsskolan och inom vuxenutbildningen I syfte att skapa goda villkor avseende alla former av arbetslivspraktik för barn

Läs mer

Hur kan vi minska och motverka segregation

Hur kan vi minska och motverka segregation Hur kan vi minska och motverka segregation Delmos-finansierat projekt Sociala hållbarhetsgruppen, GR 190524 Gunilla Bergström, forskare, FoU i Väst Delmos, Delegationen mot segregation inrättades den 1

Läs mer

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket

Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket ANTECKNINGAR Vuxenutbildningsnätverket 2014-10-22 Anteckningar från möte i Vuxenutbildningsnätverket Tid: onsdag 22 oktober 2014, kl. 08.30-12.00 Plats: GR, lokal Pater Noster (219) Deltagare Jan Elftorp,

Läs mer

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Introduktionsprogramsgruppen Gymnasieantagningen 2016-09-29 Kartläggning av

Läs mer

Hur integrerar vi sociala aspekter i samhällsplanering och samhällsbyggnad? Lisa Ström Regionplanerare med fokus på social hållbarhet.

Hur integrerar vi sociala aspekter i samhällsplanering och samhällsbyggnad? Lisa Ström Regionplanerare med fokus på social hållbarhet. Hur integrerar vi sociala aspekter i samhällsplanering och samhällsbyggnad? Lisa Ström Regionplanerare med fokus på social hållbarhet Utmaningar Urbanisering Globalisering Digitalisering Klimatförändringar

Läs mer

Fokus Yrkesutbildning VO

Fokus Yrkesutbildning VO Fokus Yrkesutbildning VO Genomförandeprojekt i den nationella utlysningen "Effektivare strukturer för en bättre Yrkesutbildning Mer information finns på: www.vo-college.se/esf Delar i projektet som tillsammans

Läs mer

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår

Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Utvecklingsdialog med regionala ordföranden och samordnare inom VO-College! En utvecklingsresa pågår Välkommen, dagens program mm Utvecklingssatsningen så här långt en sammanfattning Uppdraget kring Kompetensplattformarna

Läs mer

Branschråd: Förskola - syfte, målsättningar, prioriteringar, mandat och sammansättning

Branschråd: Förskola - syfte, målsättningar, prioriteringar, mandat och sammansättning HANDLING 2018-02-19 Sofia Larsson, Anders Pettersson Branschråd: Förskola - syfte, målsättningar, prioriteringar, mandat och sammansättning Detta dokument beskriver syfte, målsättningar, prioriterade frågor,

Läs mer

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010

Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg. Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Strategi för långsiktigt barn- och ungdomspolitiskt arbete i Gävleborg Antagen av regionstyrelsen, Region Gävleborg 5 november 2010 Vision I Gävleborg har DU alltid inflytande och delaktighet i de frågor

Läs mer

Pressmeddelande från GRs gymnasieintagning

Pressmeddelande från GRs gymnasieintagning Pressmeddelande 2010-04-15 från GRs gymnasieintagning Information om preliminärintagningen till gymnasieskolan i Göteborgsregionens kommuner, där GR gör intagning till 30 kommunala och 47 fristående skolor.

Läs mer

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR

Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR PM 2016-10-11 Margaretha Allen Sammanställning av enkätsvar om Introduktionsprogram inom GR För att ge en bild dels av utbudet dels om antalet inskrivna ungdomar på de fem introduktionsprogrammen i gymnasieskolan

Läs mer

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket

Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Gymnasienätverket 1 juli Anteckningar från möte i Gymnasienätverket Tid: Måndag 8 juni 8.30-11.30 Plats: Konferensanläggningen At work, Gymnasienätverket Sammansättning Namn Karl-Olof Petersson, Ordförande

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 10 mars 2005, kl 09.00-12.00 Plats: Världskultur museet, Göteborg, Seminarierum 1 Ledamöter Frank Andersson (s), Göteborg, ordf Agneta Granberg

Läs mer

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO ... 3 St...3... 3... 4...4... 4... 4... 5... 5... 5... 6... 6...6... 6... 6... 6 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO Underlag: dokumentation från kommunen, webbplatsen, intervjuer

Läs mer

Pressmeddelande 2012-06-27 från GRs gymnasieantagning

Pressmeddelande 2012-06-27 från GRs gymnasieantagning GR Utbildning 2012-06-27 Pressmeddelande 2012-06-27 från GRs gymnasieantagning Informationen gäller definitivantagningen till gymnasieskolan i Göteborgsregionens kommuner, där GR gör antagning till 27

Läs mer

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola

Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Uppdrag om att utreda förutsättningarna för rättsäker placering och antagning av elever med utländska betyg till gymnasieskola Introduktionsprogramsgruppen Gymnasieantagningen 2016-09-29 Kartläggning av

Läs mer

Mässhallen. Svenska och yrkeskunskaper vägen till jobb

Mässhallen. Svenska och yrkeskunskaper vägen till jobb Mässhallen Svenska och yrkeskunskaper vägen till jobb GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND Yrkesutbildningar med språkstöd Göteborgsregionens kommunalförbund GR Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka,

Läs mer

Varmt välkomna! Förträff 14 juni

Varmt välkomna! Förträff 14 juni Varmt välkomna! Förträff 14 juni Ungas röster 2017 Figur 8. Hur skulle du vilja få information om jobbmarknaden? 1. Mer praktik 31% 2. Studiebesök på arbetsplatser 26% 4 av 10 känner oro för framtiden

Läs mer

Vård- och omsorgscollege Kronoberg

Vård- och omsorgscollege Kronoberg Vård- och omsorgscollege Kronoberg Verksamhetsbeskrivning med Verksamhetsplan 2019 Innehåll Innehåll 1. Inledning... 3 2. Vision... 3 3. Verksamhet... 3 3.1 Mål... 3 3.2 Beskrivning av VO-College Kronobergs

Läs mer

Statsbidrag

Statsbidrag Statsbidrag 2014-2015 Resurser 2014 2015 Totalt Yrkesvux 64 435 000 32 885 000 97 320 000 Yrkesförare buss 3 840 000 2 580 000 6 420 000 Yrkesförare lastbil 2 280 000 2 204 861 4 484 861 Lärlingsvux *4

Läs mer

Försöksverksamhet för att pröva modellen med regionalt branschråd för skola/utbildning med fokus på förskola

Försöksverksamhet för att pröva modellen med regionalt branschråd för skola/utbildning med fokus på förskola MISSIV 2017-12-01 Till ÄRENDE 4 Förslag till Försöksverksamhet för att pröva modellen med regionalt branschråd för skola/utbildning med fokus på förskola i Göteborgsregionen har under de senaste åren haft

Läs mer

Göteborgsregionens kommunalförbund. MISSIV Utbildningsgruppen ÄRENDE 1. Till Utbildningsgruppen. Förslag till

Göteborgsregionens kommunalförbund. MISSIV Utbildningsgruppen ÄRENDE 1. Till Utbildningsgruppen. Förslag till Göteborgsregionens kommunalförbund MISSIV Utbildningsgruppen 2017-02-09 ÄRENDE 1 Till Utbildningsgruppen Förslag till Hantering av beslut om remissvar på Gymnasieutredningens slutbetänkande En gymnasieutbildning

Läs mer

Arbetsgruppen för social hållbarhet

Arbetsgruppen för social hållbarhet Arbetsgruppen för social hållbarhet 22 augusti Syfte med arbetsgruppens arbete Främja social hållbarhet i Göteborgsregionen Detta sker genom kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och metodutveckling Vad

Läs mer

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket

Anteckningar från Utbildningschefsnätverket ANTECKNINGAR Utbildningschefsnätverket 2017-06-16 Anteckningar från Utbildningschefsnätverket Tid: Fredag 16 juni 2017, kl 09.00-13.00 Plats: Gottskärs hotell, Onsala Deltagare Maria Andersson, Kungälv

Läs mer

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen

Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Protokoll från sammanträde i Utbildningsgruppen Tid: Torsdagen 5 november 2009, kl 09.00-12.00 Plats: Rum 255 och 253, GR Ledamöter Helene Odenjung (FP), Göteborg, ordförande Kristina Tharing (M), Göteborg

Läs mer