Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 27 april 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 27 april 2017"

Transkript

1 Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 27 april 2017 Deltagare: Inga-Lill Karlström (ordförande), Robert Brandt, Emma Fastén, Bengt Marsh, Kirsi Heini, Bodil Evertsson, Åsa Wallin Frånvarande:, Susanne Hoflin (projektledare), Petra Olsson (områdeschef, Socialförvaltningen) 1. Mötesanteckningar från föregående möte Inga-Lill går igenom mötesanteckningar från föregående möte. Styrgruppen har beslutat att mötesanteckningarna ska publiceras på webbsidan om projektet Trygg hemgång, men de finns inte där i nuläget. Åsa säger att hon inte gjort det ännu, men kommer att göra det. Styrgruppen vill även att det ska läggas ut en nyhet när nya mötesanteckningar publiceras för att uppmärksamma alla medarbetare i förvaltningen om vad som är aktuellt. Vid föregående möte beslutades att Susanne och Åsa skulle se över projektplanens mål och förtydliga dem. Åsa bekräftar att målformuleringarna är omarbetade, men eftersom Susanne inte är på plats är det inte aktuellt att gå igenom dem vid mötet. Susanne och Åsa har ett inbokat möte med Robert den 2 maj. Återkoppling sker till styrgruppen vid kommande möte. Ett av de mål som omformulerats är det som avser SIP. Eftersom de nya rutinerna för SIP inte tycks vara kända av alla medarbetare bedömdes det lämpligast att fastställa ett mål som säkerställer detta inom ramen för projektet. Det är dock fortfarande oklart hur antalet SIP:ar ska kunna följas upp på ett enkelt sätt. Susanne har framfört ett önskemål om att kvalitetsansvarig Thomas Jonsson-Strand (sektor Säbo) skulle delta vid styrgruppsmötet för att berätta om deras arbete med korttidverksamhet, men att han tyvärr inte hade möjlighet att göra det. Han bjuds istället in till nästa styrgruppsmöte. Åsa berättar att Thomas sagt att sektor Säbo valt att i nuläget fokusera på sin egen process innan de börjar diskutera det med andra aktörer. De har noterat att alla korttidsverksamheter inte arbetar i enlighet med den tidigare kartlagda processen och vill säkerställa det först. Emma tillägger att Biståndsenheten utifrån sin ändrade rutin att biståndshandläggaren vid vårdplaneringsteamet följer upp sitt eget beslut om korttidsplats försöker skapa tydlighet kring vilken handläggare olika verksamheter ska kontakta fortsättningsvis. Bodil betonar att det är viktigt att informera alla utförare om de förändringar som är aktuella när det blir förändrade arbetssätt.

2 Ytterligare en punkt som togs upp vid föregående möte var den brukarundersökning som Biståndsenheten tidigare använt för att fånga brukarnas upplevelse av vårdplaneringen på sjukhuset. Inga-Lill och Susanne har bokat ett möte för att se över enkäten och om den kan vara användbar framöver. Bengt föreslår att man utöver denna form av enkät kanske även kan ta mer direkta kontakter med olika brukarorganisationer för att fråga om deras erfarenheter (t ex Strokeföreningen). Det är viktigt att inte begränsa sig till att endast ha samråd med exempelvis KPR. Emma lyfter att det är viktigt att vi samordnar alla olika former av enkäter som skickas ut så att det inte skickas ut flera samtidigt. Biståndsenheten har t ex ett uppdrag att hitta ett nytt sätt att mäta deras kundnöjdhet. De medborgare som har insatser från VOF har svårt att skilja mellan de olika former av enkäter som de erhåller. Inga-Lill förtydligar avslutningsvis att det gjorts ett extra tillägg i de föregående mötesanteckningarna (under punkt 8). Åsa och hon kom överens om att göra tillägget då Inga-Lill inte hunnit lämna en fullständig rapport vid mötet, men det bedömdes vara information som kunde vara intressant för styrgruppen att ta del av. 2. Information om kommande studiebesök till Skellefteå Sektor Hemtjänst planerar att utforma en försöksverksamhet utifrån Skellefteås modell att organisera hemtjänsten (i syfte att ta emot personer från sjukhuset tryggt och säkert i hemmet som ett alternativ till korttidsplats). Kirsi berättar att de därför kommer att åka på studiebesök till Skellefteå den 2-3 maj. Det är 12 personer som deltar i studiebesöket: Kirsi, kvalitetsansvarig, verksamhetsutvecklare, undersköterskor och legitimerad personal från sektor Hemtjänst. Utöver dem kommer Anna Backlund-Larsson från Biståndsenheten och även Trygg hemgångs projektledare Susanne Hoflin att följa med. De har inte fått något program för studiebesöket ännu men har framfört önskemål om att få träffa specifika yrkeskategorier. De vill belysa området brett och titta på hur Skellefteå arbetar med både verksamhet, ekonomi och lokaler. Inför studiebesöket har sektor Hemtjänst tagit fram eget arbetsmaterial till sin organisation och framför allt undersköterskorna är mycket positiva till att införa en liknande modell. De ser stora fördelar med att tillämpa detta arbetssätt vid svårare ärenden. Legitimerad personal har inte varit lika positiva och Kirsi tror inte att de ser fördelarna med det föreslagna arbetssättet på samma sätt. Kirsi menar dock att det skulle vara ett viktig lyft för undersköterskorna och vill att man fokuserar på att prova detta innan något annat påbörjas. Bengt tillägger att det kan få effekt för mer än att bara lösa det aktuella problemet, då de även kan förenkla framtida rekrytering för sektorn.

3 De försöker även se över sektor Hemtjänst ekonomi. En förutsättning för att Kirsi ska kunna motivera behov av ytterligare resurser är att kunna redovisa hur det fungerar idag. Den nuvarande bedömningen är att ett förändrat arbetssätt i enlighet med Skellefteåmodellen inledningsvis kommer att medföra en högre kostnad, men att det kommer att få positiv effekt efter några månader. Bengt, Kirsi och Anna A (ekonom) ska träffa Börje och Jenny för att bilda sig en uppfattning om hur många 24-timmarsärenden som det handlar om. Emma menar att det är viktigt att inte resonera i svart eller vitt, dvs. att tänka att nu ska alla gå direkt hem istället för till korttidsverksamhet. Individens behov och situation måste styra vilket som är lämpligast i varje fall. Robert säger att det i detta sammanhang är viktigt att skilja mellan olika målgrupper. Det här handlar om att erbjuda dem som har fördelar av att komma hem ett bra alternativ till korttidsplats. Enligt Robert finns det HCM-rapport där man räknat på effekten av detta där bland annat Ronneby kommun visat positiva resultat. Kirsi påtalar att det är skillnad i förutsättningar mellan Ronneby och Östersund. Ronneby är en liten kommun som inte har några dygnetrunt-insatser. Hon säger att det är viktigt att ha en bra modell att räkna utifrån. Bengt tillägger att det också är viktigt att tänka på att vi har LOV vilket inte Skellefteå har. Vi måste hitta ett sätt att hantera vår egen situation. Kirsi berättar att sektor Hemtjänst diskuterat lite hur det skulle kunna utformas hos oss. Hon menar att man skulle kunna införa denna insats för dem som inte tidigare haft någon insats och att de berörda personerna inte gör sitt LOV-val redan på sjukhuset utan efter t ex fem dagar. Biståndsenheten skulle då kallas in för att informera om valet. Emma frågar vad som ska gälla för dem som redan valt en privat utförare. Ska även dessa hänvisas till det kommunala teamet? Emma säger att handläggaren måste kunna informera om vilka alternativ som finns och motivera det som föreslås. Robert säger att det är därför han varit så angelägen om att alla yrkeskategorier är representerade vid studiebesöket - för att man ska kunna ställa olika frågor. Olika funktioner ser saker ur olika perspektiv. Bengt tillägger att vi behöver kolla upp vad som gäller både juridiskt och ekonomiskt, men menar att det kan ju också vara så att de externa utförarna ser fördelar med att även deras brukare får använda ett sådant team. Bengt säger att den preliminära tidplanen är att ta fram ett förslag till Lars och Robert till den 1 juni.

4 3. Behov av dialog med Uppdragsenheten inför Sektor hemtjänst försöksverksamhet Inga-Lill har hjälpt Biståndsenheten att titta på skillnaden i beslutsformuleringar mellan oss och Skellefteås beslut i samband med utskrivning och har konstaterat att det är i princip likvärdiga formuleringar. Inga-Lill betonar också att det är viktigt att tillämpa samma bedömningsmetod för alla. Oavsett om en person kommer till ett särskilt team eller ordinarie hemtjänst ska det vara ett likvärdigt arbetssätt. Emma säger att det som skapar en skillnad är att vår IRF (individuell resursfördelning) gör att det blir väldigt specifika insatser som ska utföras (om biståndsenheten ska fortsätta kategorisera på det sätt som görs idag). Eftersom IRF är kopplad till både ersättningar och avgifter måste en översyn göras av hur även detta ska fungera. Handläggaren skulle redan idag kunna fatta denna typ av beslut, men det måste fungera i alla led. Det är i nuläget tillsatt flera olika arbetsgrupper som arbetar med översyn av avgifter ur olika perspektiv. Det är nödvändigt att lyfta denna fråga till förvaltningschef Lars L som förväntas ha en helhetsbild och kan involvera nödvändiga personer för att säkerställa detta. Emma säger att det skulle kunna vara så enkelt som att man i dessa fall inför en 24- timmarsschablon som den enskilde får betala avgift för. Hon föreslår att man kollar med Skellefteå i samband med studiebesöket hur de arbetar med schabloner, ersättningar och avgifter. Ulrika Paulsson har ställt en fråga hur externa utförare är inblandade i dessa diskussioner. Styrgruppen konstaterar att det är något som Uppdragsenheten måste säkerställa. Bengt frågar vem det är som hanterar juridiska och ekonomiska frågor kopplade till LOV? Styrgruppens medlemmar säger att de uppfattat att det är Börje som brukar hantera dessa frågor, eventuellt tar han hjälp av SKLs jurister. 4. Information från samtal med Lund och Eskilstuna Inga-Lill återkopplar från samtal hon haft med Lund och Eskilstuna kring hur de arbetar med Trygg Hemgång. Anledningen till kontakt med Lund är att vi sedan tidigare har ett väl etablerat samarbete och nätverksarbete med dem. Lund har infört IBIC på samma sätt som oss och har även LOV samt en form av mottagningsteam för de personer som skriv hem från sjukhuset. Eskilstuna är intressant utifrån att Sörmlands kommuner och region redan har ett klart samverkanavtal att använda i sin planering inför Inga-Lill ville därför höra hur de förbereder sig inför den nya lagstiftningen. Lund Inga-Lill har försökt nå Lena Tosteman, verksamhetschef vid Myndighetsenheten, utan att lyckas, men har istället pratat med Sara-Maria Karlström som är samordnare/arbetsledare

5 för deras vårdplaneringsteam. Deras samordnade vårdplaneringsteam har fyra handläggare och tre legitimerad personal. I Lund får den enskilde välja utförare redan på sjukhuset, men det är få som i det läget väljer privat utförare. De har ett trygg-hemgångs-team, men endast inom egen regi. Det är upp till varje utförare att organisera ett sådant team. Inga-Lill frågade om det inte blir en konkurrensfördel för egen regi, vilket bekräftades. IBIC används av alla handläggare inklusive vårdplaneringsteamet (precis som hos oss). De har börjat använda Life care och nu bedömer handläggarna att dokumentationen går snabbare. Varje handläggare ska hinna göra 10 vårdplaneringar/vecka, dvs två om dagen, vilket är motsvarande som hos oss. De använder även Skype vid vårdplanering där det är lämpligt, istället för att gå till personen. Det genomförs 25 sådana Skype-möten varje månad och det gör att man hinner handlägga fler ärenden än tidigare så det har inneburit en effektivisering. De bedömer att deras uppdrag kommer att förändras från 2018 om den nya lagstiftningen införs. De tror att patienter/brukare kommer att kategoriseras i tre grupper grön, gul och röd patient. Grön patient/brukare är de personer som inte behöver ha några insatser samma dag som hemgången, Gul patient/brukare är de som behöver någon form av insats redan på hemgångsdagen och Röd patient/brukare är de som behöver stora insatser och där SIP behöver genomföras redan på sjukhuset. Detta system att kategorisera personer i grupper är något som region efter region tycks införa. Region Sörmland som är färdiga med sitt avtal ska tillämpa detta system. Inga-Lill hoppas få ytterligare information av Lena T om hur det är tänkt att teamet ska fungera efter Eskilstuna Eskilstuna tillhör Region Sörmland som redan har färdigställt sitt avtal, vilket gör dem intressanta att studera. Eskilstuna har till skillnad från Östersund och Lund inte infört LOV. Inga-Lill berättar lite om hur Eskilstuna planerar sina åtgärder inför En grund för åtgärderna är det samverkanavtal som fattats mellan regionen och Sörmlands kommuner. Eskilstuna har haft en arbetsgrupp från de olika verksamheter som berörs (hemtjänst, korttidsverksamhet, biståndsenheten, hemsjukvården etc.). Tillsammans har man kommit fram till vad respektive verksamhet behöver göra. Målet för förvaltningen är att brukaren får rätt vård på rätt vård- och omsorgsnivå. En beskrivning av samverkansavtalet mellan Region Sörmlands och kommunerna samt Eskilstunas förslag till åtgärder i sin helhet bifogas med minnesanteckningarna.

6 Inga-Lill konstaterar att det finns olika sätt att lösa de förändringar som Östersunds kommun står inför och det är viktigt att inte låsa sig vid en viss lösning utan kan ta det goda av flera olika lösningar. Det är även viktigt att titta på och ta till vara de exempel på bra arbetssätt och metoder vi har idag. Emma säger att hon tycker de kategoriseringar (gul grön röd) som Sörmland beslutat att använda låter intressanta. Robert säger att det finns många parametrar att ta hänsyn till när man tecknar avtalet. Lund har t ex en annan demografi och deras universitetssjukhus har fler vårdplatser än oss. Bengt frågar Robert hur diskussionerna med regionen fortlöper. Robert svarar att det inte händer så mycket. Den pågående rekryteringen av en ny regiondirektör spelar in. Även Hemsjukvårdsavtalet som gäller från 1 april 2017 är en viktig del i det framtida avtalet. Robert tror inte att det kommer att finnas ett färdigt avtal med regionen till den 1 januari 2018, men känner sig ändå trygg. Om de inte hunnit fatta ett avtal innan den nya lagstiftningen träder i kraft bedömer han att man kommer att teckna en överenskommelse enligt hur vi arbetar 2017 i avvaktan på att ett nytt avtal utformas. 5. Planering inför utskrivning samverkan inom kommunens verksamheter Inga-Lill säger att hon skulle vilja diskutera planering inför utskrivning mer specifikt. Hon säger att mycket fokus läggs på hur vi ska samverka med regionen, men hon vill tydliggöra att det är lika viktigt även med vår interna samverkan inom förvaltningen och inom kommunen (t ex samverkan med Socialförvaltningen). Hon frågar hur styrgruppen ser på samverkan mellan våra interna verksamheter? Enligt lagförslaget ska varje verksamhet ta ansvar för sin egen del av arbetet. Vill vi samverka kring individärenden eller ska vi tillämpa stuprör fram till det blir aktuellt med en gemensam SIP? Och vilken samverkan vill vi ha med Socialförvaltningen kring olika individärenden? Emma menar att samverkansavtalet med regionen kommer att fastställa spelreglerna och att det är svårt att ta ställning till hur allt kommer att fungera innan det är klargjort. I nuläget försöker Biståndsenheten att säkerställa att det ska fungera även om vi tvingas till nödlösningar. Både Bengt och Åsa säger att vi kommer att vara tvungna att samverka oavsett avtalets utformning. Åsa uppfattar dock att det Emma menar är att det inte är någon idé att utgå från något annat än lagförslagets innehåll så länge avtalet inte är klart.

7 Robert säger att han redan nu bedömer att den del som rör psykiatri och missbruk inte kommer att kunna färdigställas förrän längre fram då de inte kommit särskilt långt i sitt arbete. Bengt frågar om det behöver göras en samverkanskartläggning. Åsa förklarar att kommunens processmodell är utformad så att varje processägare har ansvar för att de egna processerna är effektiva och där det förekommer problem med samverkan mot andra ska den berörda processägaren ta initiativ till kartläggningar av samverkan mot berörda aktörer. Åsa bedömer att det kommer att behöva göras många samverkanskartläggningar framöver mot både interna och externa aktörer. 6. Information från processkartläggning av Utskrivningsprocessen Den sista kartläggningen av Utskrivningsprocessen har nu ägt rum. Processutvecklare Sofia Langefors kommer att informera om resultatet vid nästa styrgruppsmöte, men Inga-Lill frågar om de som deltagit vid kartläggningarna har något särskilt de noterat som bör lyftas redan nu? Robert noterade vid gårdagens kartläggning att gruppen fastnade i nuläget och nuvarande problemområden även när man skulle försöka utforma ett önskescenario. En positiv iakttagelse var att det fanns ett gott engagemang hos alla deltagare. Bengt säger att deltagarna genomgående under kartläggningarna även har visat god självinsikt om den egna verksamhetens brister och hur det kan uppfattas av andra. Genom kartläggningarna har kommunens medarbetare även fått en god inblick i den problematik som finns inom ramen för regionens arbete i form av exempelvis hög personalomsättning och många stafettläkare, vilket påverkar även övrig personal. Erfarna medarbetare kan av naturliga skäl hantera en sådan situation bättre än nyanställda. Något som oroar Bengt är primärvårdens frånvaro i diskussionen. Primärvårdens representant vid kartläggningarna tycks inte ha förankring i ledningen. Eftersom den nya lagstiftningen påverkar primärvården i hög utsträckning kommer det att bli problem om samarbetet med primärvården inte fungerar från 1 januari Bodil säger att många av deltagarna upplever att deras arbetssätt ändå är bra, men att det trots det är tydligt att det är något i arbetssättet som inte fungerar - att vi inte arbetar effektivt. Det finns tidstjuvar i alla led. Det är viktigt att försöka identifiera vad som är den grundläggande orsaken till olika brister för att kunna åtgärda dem. 7. Översyn av processen Hitta och erbjuda särskilt boende Eftersom Susanne inte är närvarande vid mötet får denna punkt tas upp nästa tillfälle. De befintliga processhandledarna är uppbokade på andra kartläggningar och det är därför Susanne som kommer att vara ett stöd för sektor Säbo vid denna översyn.

8 8. Hemlöshet information från möte med Socialförvaltningen Robert har träffat representanter för Socialförvaltningen för att diskutera hemlöshetsfrågan. Frågan är komplicerad och det har även betydelse att Vård- och omsorgsförvaltningen och Socialförvaltningens ansvarsfrågor är fördelade på två olika nämnder. Hemlöshet är dessutom inte bara en fråga för dessa båda förvaltningar utan berör hela kommunen. Det är angeläget att hitta ett fungerande arbetssätt eftersom det finns en ökande grupp hemlösa (vilket även beror på hur man definierar hemlöshet). Emma bedömer att Biståndsenheten handlägger minst ett sådant ärende/månad. Vid mötet konstaterades att det behöver göras en processkartläggning av hur kommunen arbetar med denna fråga. Socialförvaltningens chef Helen Eurenius lyfter behovet till KLG. I avvaktan på en sådan översyn får dessa ärenden hanteras i Irmelingruppen (precis som idag). Robert lyfter i sammanhanget hur viktigt det är att lösa olika problem genom samverkan. En duktig föreläsare inom området är Mats Tyrstrup (forskare vid Centre for Advanced Studies in Leadership vid Handelshögskolan i Stockholm) som talar om organisatoriska mellanrum. Robert har föreslagit att han (vid tillfälle) bör bjudas in som föreläsare till Östersunds kommun. 9. Övriga frågor Ingen i styrgruppen har några övriga frågor som behöver lyftas. 10. Nästa möte Mötet avslutas och Inga-Lill meddelar att nästa styrgruppsmöte hålls den 22 maj kl Processutvecklare Sofia Langefors bjuds in till styrgruppsmötet för att berätta om resultatet från processkartläggningen av Utskrivningsprocessen. Sektor Säbos kvalitetsansvarige Thomas Jonsson-Strand bjuds också in för att berätta om deras arbete med att se över Korttidsprocessen. Robert Brandt, Kirsi Heini och Bengt Marsh meddelar redan nu att de inte kommer att kunna närvara vid nästa möte.

Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 23 mars 2017

Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 23 mars 2017 Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 23 mars 2017 Deltagare: Inga-Lill Karlström (ordförande), Robert Brandt, Emma Fastén, Susanne Hoflin (projektledare), Bengt

Läs mer

Inbjudan till kartläggning av processen "Från utskrivning till återgång till hemmet/boendet

Inbjudan till kartläggning av processen Från utskrivning till återgång till hemmet/boendet Inbjudan till kartläggning av processen "Från utskrivning till återgång till hemmet/boendet 2017-02-21 Uppdraget Beställaren, Robert Brandt, biträdande förvaltningschef vård- och, tillika processägare,

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Februari - september 2016 Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Effekter... 3 Inskrivning och vårdplanering... 3 Tillfälliga vistelser och betalningsansvar...

Läs mer

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team

[Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam. Metodstöd för Trisam-team [Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Trisam Metodstöd för Trisam-team 2019-02-19 Processen Trisam Trisam är en förkortning för tidig rehabilitering i samverkan. Trisam-processen är vår gemensamma modell

Läs mer

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse

Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse RUTIN FÖR Samverkan i kommunen vid hemgång efter sjukhusvistelse Antaget av Medicinskt ansvarig sjuksköterska Antaget 2018-06-01 Giltighetstid 2020-06-01 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Läs mer

FAQ Samverkan vid utskrivning

FAQ Samverkan vid utskrivning 1 FAQ Samverkan vid utskrivning 2017-12-22 Generella frågor Behövs en säker uppkoppling för Skype? Skype for business räknas som säker uppkoppling Gäller tilläggsrutinerna framöver? Tilläggsrutiner som

Läs mer

Leif Holmström konsumentvägledare Kalmar och Nybro kommun 2018-03-27 Vad har hänt sedan senast? Besökt nästan alla lokala pensionärsföreningar, stort gensvar Besökt flera träffpunkter Varit några gånger

Läs mer

Tryggt mottagande i hemmet Lena Carling Projektledare

Tryggt mottagande i hemmet Lena Carling Projektledare Tryggt mottagande i hemmet 17 03 24 Lena Carling Projektledare Lena.carling@stockholm.se Syftet med Tryggt mottagande är ökad trygghet för den äldre och närstående samt minska behovet av vård- och omsorgsinsatser

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Arbetssätt... 4 Effekter... 4 Inskrivning och vårdplanering... 4 Tillfälliga vistelser och

Läs mer

Så upplever medborgarna vård- och omsorgsplanering inför utskrivning från Östersunds sjukhus. - Resultat av medborgarenkät 2017

Så upplever medborgarna vård- och omsorgsplanering inför utskrivning från Östersunds sjukhus. - Resultat av medborgarenkät 2017 Så upplever medborgarna vård- och omsorgsplanering inför utskrivning från Östersunds sjukhus - Resultat av medborgarenkät 2017 Medborgare, november 2017 Överraskande positivt. Och jag som gruvade mig Sida:

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk

Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 1 Minnesanteckningar samverkansgruppen vuxna psykiatri och missbruk 180508 Föregående mötesanteckningar Inga synpunkter. Handlingsplan/lärandedialog Angelica informerar från styrgrupp för handlingsplan

Läs mer

Sammanfattning av Samverkansdialogen

Sammanfattning av Samverkansdialogen Sammanfattning av Samverkansdialogen In- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 2019-04-10 Lena Arvidsson, processledare SAMLA Målsättning med samverkan vid in och utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Sociala omsorgsförvaltningen Förvaltningsledning

Sociala omsorgsförvaltningen Förvaltningsledning MÖTESANTECKNINGAR 1 (5) Plats och tid, sammanträdesrum Linden, kl. 08.00 12.00 Närvarande Monica Svensson Susanne Sprigg Liz Rehn Elisabeth Hindelius Jonas Ringström Richard Brevik Anna Thuresson Charlie

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Temagrupp Barn och unga

Temagrupp Barn och unga Temagrupp Barn och unga Lena Ekeroth Barn och unga ska lyckas i skolan Samverkansplattform Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och unga Utmaningar 2018 Förankring och mandat Familjecentrerat arbetssätt

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län -09-10 Kommunikationsplan Införandet av Lagen om trygg och effektiv utskrivning från slutenvård

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i programberedning för äldre och multisjuka. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Gunilla Benner Forsberg TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-04-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-05-16 1 (3) HSN 2017-0027 Yttrande över motion 2016:43 av Tuva Lund (S)

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård start 2018-01-01 respektive 2018-01-02 1 Agenda Uppdraget och arbetsgruppen Lagens innehåll Processteg Olika processer Skillnader

Läs mer

Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost

Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost 2017-06-13 Verksamhetsplan för hälso- och sjukvård i samverkan i Skåne Nordost Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Samverkansorganisation Skåne... 3 Samverkansorganisation Nordöstra Skåne... 4 Prioriterade

Läs mer

Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer

Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2017-05-03 ON 2017/0043 53515 Socialdepartementet Om förenklat beslutsfattande och särskilda boendeformer för äldre Förslag till beslut

Läs mer

Förtydligande av samordningsansvar för SIP

Förtydligande av samordningsansvar för SIP 1(5) Projektet Trygg, säker och samordnad vård- och omsorgsprocess 2018-02-21 Förtydligande av samordningsansvar för SIP I dokumentet Samverkansrutin mellan landsting och kommuner vid in- och utskrivning

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-09-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Rapport Team Samagera

Rapport Team Samagera Torshälla stads nämnd 2016-08-19 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning/administration TSN/2016:86 Annette Johansson 016-710 70 28 Torshälla stads nämnd Rapport Team Samagera Förslag till beslut 1.

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2018-11-02 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Torsdagen den 1 november 2018 kl 13.30-16.00

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst

Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Johansson 2018-04-10 ON 2018/0034 53515 Omsorgsnämnden Kvalitetsberättelse 2017 HS - hemtjänst Förslag till beslut Omsorgsnämnden godkänner Kvalitetsberättelse

Läs mer

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA

Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA 2017-08-31 Rapport Samverkansdialog Utvecklingsgrupp SAMSA Våren 2017 www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Härryda kommun, Mölndal stad, Partille

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor

Palliativ vård, uppföljning. Landstinget i Halland. Revisionsrapport. Mars 2011. Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Palliativ vård, uppföljning Landstinget i Halland Revisionsrapport Mars 2011 Christel Eriksson, certifierad kommunal revisor Innehåll Sammanfattning... 3 Bakgrund... 4 Metod och genomförande... 4 Granskningsresultat...

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument?

PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET. Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? PROJEKTPLAN FÖR UTVECKLINGSPROJEKTET Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Hur kan fullmäktige använda återredovisningen från nämnderna som styrinstrument? Datum:

Läs mer

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff 170406 Vårdplaneringsgruppen Skaraborg presenterar sig och hälsar alla välkomna. SAMSA- nuläge Förfrågan till gruppen om hur vi tycker det fungerar och de

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.1.1 Nationellt

Läs mer

Mottganingsteamets uppdrag

Mottganingsteamets uppdrag Överenskommelse mellan kommunerna i Sydnärke, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Örebro läns landsting om inrättandet av mottagningsteam en modell för flerpartssamverkan Inledning Denna överenskommelse

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens

Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar. Konferens Förebyggande och tidiga insatser för att minska sjukskrivningar Konferens 2017-09-14 Nationell förstudie sjukfrånvaro 1 I kommunerna motsvarar sjukfrånvaron 54 700 heltidstjänster inom exempelvis skola

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Så upplever medborgarna planering av socialtjänst inför utskrivning från Östersunds sjukhus - Resultat av medborgarenkät 1 Medborgare, november 1 Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Östersunds

Läs mer

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus

Möte om hemtjänsten. Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare. Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17. Hallunda Folkets Hus 1 [6] Referens Josefin Blomquist, verksamhetsutvecklare Möte om hemtjänsten Dag och tid Torsdag 17 oktober 2013 kl. 15 17 Plats Hallunda Folkets Hus Mahria Persson-Lövkvist, verksamhetschef för äldreomsorgen

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning förslag om trygg hemgång

Trygg och effektiv utskrivning förslag om trygg hemgång 1 (6) Vår handläggare Anna Forsberg Förslaget godkänt av vård- och omsorgsnämnden 2016-12-08, 112 Ert datum Er beteckning Trygg och effektiv utskrivning förslag om trygg hemgång Bakgrund Uppdrag i juni

Läs mer

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Plats och tid Kommunhuset, A-salen, kl. 13.00 16.00 Beslutande och övriga närvarande enligt sida 2 Paragrafer 41-45 Utses att justera Justeringens plats och tid Anette Pettersson Kommunhuset Underskrifter

Läs mer

Vilken är socialtjänstens roll i in och utskrivningsprocessen? Nära vård och hälsa. Seminarium 5 april 2019

Vilken är socialtjänstens roll i in och utskrivningsprocessen? Nära vård och hälsa. Seminarium 5 april 2019 Vilken är socialtjänstens roll i in och utskrivningsprocessen? Nära vård och hälsa Seminarium 5 april 2019 Agenda Vad skiljer omsorg från hälso- och sjukvård? Vilken är biståndshandläggarens roll i processen?

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Minnesanteckningar - Proaktiv Hälsostyrning Projektledningsgrupp

Minnesanteckningar - Proaktiv Hälsostyrning Projektledningsgrupp Anneli Malmberg, Lednings och verksamhetsstöd, Utv avd/projekt och metodstödsenheten 2012-10-29 Minnesanteckningar - Proaktiv Hälsostyrning Projektledningsgrupp Tid: Måndag den 29 oktober 2012, kl 09.00

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Bakgrund Kommunen har hälso- och sjukvårdsansvar för alla patienter som bor permanent i särskilda boendeformer eller vistas tillfälligt

Läs mer

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan Skånevård Sund Vuxenpsykiatri Lund Åsa Sturesson Johansson Handläggare VO Vuxenpsykiatri Lund Datum 2016-02-18 Bengt Selander Förbundssamordnare Finsam Lund Box 1118 22104 Lund 1 (5) Ansökan om projektmedel

Läs mer

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping

Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping 1 Minnesanteckningar från Operativ LedningsGruppen(OLG) västra Skaraborg 180202 Plats: Bokhållarrummet, Lidbeckska huset, Lidköping Närvarande: Sven-Ove Andersson, Eva Thimfors, Karin Utbo, Pernilla Magnusson,

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-03-15 Kallade: Marie Berg, Närhälsan Vc Torslanda Ordförande Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Gunhild Unger Snygg Västra Hisingen, Göteborgs

Läs mer

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Bästa möjliga vård och omsorg ska erbjudas den enskilde med utgångspunkt från personens behov Genomförd Inventering 2015 Sammanställning

Läs mer

Rapport om Förkortad process

Rapport om Förkortad process 0.8 Utgåva (1)11 Rapport om Förkortad process Uppdrag till SAMSA från Styrgrupp SVPL 2 0.8 Utgåva (2)11 Arbetsutskottet inom SAMSA som arbetat fram förslaget till Förkortad process Maria Fredriksson GITS

Läs mer

Västbus hur funkar det?

Västbus hur funkar det? Västbus hur funkar det? Anna Melke FoU i Väst/GR Psynk/SKL Vad är Västbus? Överenskommelse VGR + 49 kommuner 2005, 2012 Riktlinjer om samverkan kring vissa barn och unga Värderingar om barnfokus Gäller

Läs mer

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor

Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Kommunstyrelsen 2018-11-27 1 (5) Konsult och uppdrag Nina Ekblom Minnesanteckningar Rådet för funktionshinderfrågor Datum: Måndag den 26 november 2018 Tid: Kl 18-20 Plats: Eleonoragatan 18 1. Mötets öppnande

Läs mer

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning

Informationsöverföring. kommunikation med landstinget - uppföljande granskning www.pwc.se Revisionsrapport Jenny Krispinsson Augusti 2015 Informationsöverföring och kommunikation med landstinget - uppföljande granskning Gällivare kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning...

Läs mer

Workshop* Kallelse och underlag till vårdplanering

Workshop* Kallelse och underlag till vårdplanering Workshop* Kallelse och underlag till vårdplanering Delregional arbetsgrupp SVPL (DRAG) 2014-01-20 * arbetsseminarium eller verkstad betonar problemlösning, påtaglig praktisk övning och kräver att deltagarna

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Till dig som är förtroendevald OCH ARBETAR MED FRÅGOR RÖRANDE SOCIALTJÄNST OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRD 2 Insatta politiker fattar kloka beslut Socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver samverka för

Läs mer

Uppföljning palliativ vård

Uppföljning palliativ vård Revisionsrapport* Uppföljning palliativ vård Eskilstuna kommun Februari 2008 Kerstin Svensson, certifierad kommunal revisor *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Uppdraget...3 1.1 Bakgrund...3 1.2

Läs mer

Framtidens ersättningssystem för hemtjänst

Framtidens ersättningssystem för hemtjänst Framtidens ersättningssystem för hemtjänst 2014-2016 Kan ersättningsssystem med premiering av måluppfyllelse skapa incitament att arbeta mot mål- och resultatinriktad vård och omsorg i hemmet? Kan mål-

Läs mer

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka.

Det är barns och ungas behov som ska stå i centrum - detta behöver alla hjälpas åt att bevaka. VÄSTBUS PÅ VÄSTRA HISINGEN - SAMVERKAN FÖR BARN OCH UNGAS BÄSTA Sammanfattning om Västbus Vad och för vem? Västbus är en överenskommelse med riktlinjer om samverkan för barn och unga, 0-20 år, med sammansatt

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Nyhetsbrev Trygghetsteam

Nyhetsbrev Trygghetsteam Nyhetsbrev Trygghetsteam Utfärdad av: Marie-Louise Pilemalm, Sida 1 av 5 Innehållsförteckning 1 Start av Trygghetsteam... 3 2 Vilka ingår i Trygghetsteamet... 3 3 Bakgrund varför Trygghetsteam... 3 4 Målgrupp...

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap

Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap 2018-04-11 1 (6) Social- och arbetsmarknadsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av social- och arbetsmarknadsnämndens insatser för att motverka ekonomiskt utanförskap Beslutsunderlag Rapport Granskning

Läs mer

Utveckling av hemtjänsten

Utveckling av hemtjänsten Bromma stadsdelsförvaltning Verksamhetsområde Äldreomsorg Tjänsteutlåtande Dnr 547-16-1.5.1 Sida 1 (5) SDN 2017-02-02 2016-12-05 Handläggare Susanne Brinkenberg Telefon: 08-508 06 320 Till Bromma stadsdelsnämnd

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda

Minnesanteckning Färgelanda, , Närhälsan, konferensrum, Färgelanda Minnesanteckning Färgelanda, 2017-06-02, 9.00-15.00 Närhälsan, konferensrum, Färgelanda 9.00-9.30 Information och kommunikation Närvarande: Irene Svenningsson, Johan Lundh, Maria Lobrandt, Peter Eliasson,

Läs mer

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus

Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus Nära vård och samverkan vid utskrivning från sjukhus 3 oktober 2018 Emma Spak, Maj Rom och Greger Bengtsson Avdelningen för vård och omsorg 1 Bakgrund behov av förändring Goda resultat, hög medicinsk kvalitet

Läs mer

Trygghetsteam i Linköpings kommun. En biståndsbedömd insats

Trygghetsteam i Linköpings kommun. En biståndsbedömd insats Trygghetsteam Trygghetsteam i Linköpings kommun En biståndsbedömd insats Presentation Verksamhetschef Marie- Louise Pilemalm Tfnr 013-26 37 38 E-mail: marpil@linkoping.se Målgrupp Äldre personer som har

Läs mer

Lokala praktiska rutiner för medarbetare

Lokala praktiska rutiner för medarbetare Lokala praktiska rutiner för medarbetare Oskarshamns kommun - Oskarshamns sjukhus Oskarshamns hälsocentraler Oskar Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 1 (14) Inledning Länsgemensam

Läs mer

Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Sofi Nordmark Karin Sundström

Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Sofi Nordmark Karin Sundström Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Sofi Nordmark Karin Sundström Varför? 2018 Ny lagstiftning Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Dålig följsamhet i dagens processer för

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Yvonne Jonsson, avdelningschef ALN

Handläggare Datum Diarienummer Yvonne Jonsson, avdelningschef ALN upp19,13 ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Yvonne Jonsson, avdelningschef 2017-02-02 ALN-2017-0192 Trygg hemgång m.m. Förslag till beslut Äldreförvaltningen föreslår äldrenämnden besluta

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process... 11 Röd process... 14 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa

Projektplan. Projektplan. Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa Projektplan Projektplan Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 1 Innehåll 1 Samverkan kring barn och ungas psykiska hälsa 3 1.1 Bakgrund/Inledning... 3 1.2 Förväntad nytta... 4 1.3 Mål... 4 1.4

Läs mer

Övertagande av hemsjukvård Skellefteå Svar: 170/351=48%

Övertagande av hemsjukvård Skellefteå Svar: 170/351=48% Övertagande av hemsjukvård Skellefteå : 170/351=48% 1. Bakgrundsinformation Besvarad av: 170 (97%) Ej besvarad av: 5 (3%) Ange inom vilket yrke du arbetar 1 Biståndshandläggare 20 (12%) 2 Hemtjänstchef

Läs mer

TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING. Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg Vilmergruppen

TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING. Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg Vilmergruppen TJÄNSTESTÄLLE, HANDLÄGGARE DATUM BETECKNING Örebro Läns Landsting, Erik Sjöberg 2012-06-03 Vilmergruppen Minnesanteckningar Plats: Sammanträdesrum Syrenen, Eklundavägen 1 Datum: Fredagen den 12 mars 2010

Läs mer

Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria Projektledare Ann-Sofi Medin

Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria Projektledare Ann-Sofi Medin Nulägesbeskrivning arbetsprocesser socialmedicinska mottagningar och Mini-Maria 2019-01-30 Projektledare Ann-Sofi Medin Enligt projektplan Mål Uppstart av socialmedicinska mottagningar i Alingsås och Lerum

Läs mer

Fungerande team med den enskilde i centrum

Fungerande team med den enskilde i centrum Fungerande team med den enskilde i centrum Andra undersökningen Peter Mattsson 2013-10-01 Resultatet visar att 92 % tycker att samarbetet mellan yrkesprofessionerna är mycket gott/gott. Det är en procent

Läs mer

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Håbo kommun Region Uppsala: Primärvården i Håbo, Psykiatrimottagningen i Håbo och Enköpings lasarett Fastställt av: Tjänstemannastyrgruppen för närvårdsamverkan Datum:

Läs mer

Protokoll Närvårdssamverkan Alingsås

Protokoll Närvårdssamverkan Alingsås Protokoll Närvårdssamverkan Alingsås Tid 27 februari 2014 kl 09:00-12:00 Plats Vård- och äldreomorgsförvaltningen, lokal Sunnerö Omfattning 1-15 Närvarande Susanne Åhman, ordf Sonny Johansson Annika Emilsson

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vård och omsorg Lidköpings kommun

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vård och omsorg Lidköpings kommun Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vård och omsorg Lidköpings kommun Arbetsgrupp start juni 2017 Uppdrag för att se vad kan den nya lagen innebära för kommunen Finns kritiska punkter

Läs mer

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Slutenvården planerar i samråd med patienten den slutenvård som ska ges, samt informerar fortlöpande kommun och öppenvård om hur planen och den enskildes status

Läs mer

Svar på kommunens revisorers rapport Granskning av vårdkedjan för sjuka äldre

Svar på kommunens revisorers rapport Granskning av vårdkedjan för sjuka äldre TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Christina Erlandsson 2016-04-29 SKDN 2016/0043 0480-45 35 92 Södermöre kommundelsnämnd Svar på kommunens revisorers rapport Granskning av vårdkedjan

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner

Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Förvaltningsnamn Avsändare Minnesanteckningar från möte med Reko - Ledningsgruppen för samverkan Region Jönköpings län och länets kommuner Tid: kl. 13.00 15.00 Plats: Regionens hus, (fd Landstingets kansli),

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Uppföljning av verksamheten under sommaren

Uppföljning av verksamheten under sommaren VÄRNAMO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida Omsorgsnämnden 2015-10-14 5 On Dnr 2014.034 026 Uppföljning av verksamheten under sommaren Förslag till beslut Omsorgsnämnden beslutar att Ärendebeskrivning

Läs mer

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Vägledning till personal Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Innehåll Inledning... 3 Vad är SIP?... 3 Vem kan få SIP?... 3 Varför SIP?... 4 När behövs SIP?... 4 Samtycke...

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Sammanställning 1. Bakgrund

Sammanställning 1. Bakgrund Sammanställning 1 Blandat lärande nätverk Sörmlands län 27 september 2016 om Delaktighet och bemötande ur ett anhörigperspektiv, samverkan mellan kommuner och landstinget. Bakgrund Nämnden för socialtjänst

Läs mer

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet

Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Målgrupp, uppdrag och organisation Västbus riktlinjer inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2016-03-17 Temagrupp Barn och Unga I Göteborgsområdet samverkar Västra Götalandsregionen,

Läs mer

1 Överenskommelsens parter

1 Överenskommelsens parter 1 OÖ verenskommelse mellan Region Va stmanland och kommunerna i Va stmanland om samverkan fo r trygg och effektiv utskrivning fra n sluten ha lso- och sjukva rd 1 Överenskommelsens parter Arboga kommun

Läs mer

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Särskilt boende Senast reviderad 2008-06-25 Syfte och ansvar Syftet med en samordnad vårdplanering är att den enskilde tillsammans med alla berörda enheter skall

Läs mer