Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 23 mars 2017

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 23 mars 2017"

Transkript

1 Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 23 mars 2017 Deltagare: Inga-Lill Karlström (ordförande), Robert Brandt, Emma Fastén, Susanne Hoflin (projektledare), Bengt Marsh, Kirsi Heini, Petra Olsson (områdeschef, Socialförvaltningen) Frånvarande: Bodil Evertsson 1. Presentation av ny styrgruppsmedlem Styrgruppen har fått ytterligare en medlem som välkomnas: Petra Olsson, chef för Område Barn, Ungdom, Vuxen på Socialförvaltningen. 2. Övriga frågor Inga-Lill frågar styrgruppen om det finns några ytterligare frågor som de vill lägga till i dagordningen. Robert vill informera om förändring kopplad till utskrivningsprocessen Åsa vill ta upp behov av processkartläggning kopplat till boendesamordning sektor Säbo. Robert föreslår att den frågan ska diskuteras i anslutning till övriga processer. 3. Mötesanteckningar från föregående möte Inga-Lill går igenom minnesanteckningar från föregående möte. Inför det mötet hade Kirsi mailat en fråga om projektet kommer att medföra några ökade kostnader för verksamheten. Det var oklart om frågan avsåg löpande kostnader eller ökade kostnader som följd av ett förändrat arbetssätt. Kirsi säger att hon avsåg eventuella utökade kostnader för dem som följd av projektet och hur det ska hanteras. Robert förtydligar att de har budgeterat för ökade kostnader för hemtjänsten som en följd av projektet och om det inte skulle räcka är det något som Kirsi får lyfta till Robert och Lars. 4. Offentliggöra våra mötesanteckningar och på vilket sätt Inga-Lill frågar om mötesanteckningarna ska offentliggöras för alla eller endast vara tillgängliga för styrgruppen. Både Robert och Susanne säger att vi ska ha öppenhet och transparens kring projektets arbete och att mötesanteckningarna ska göras tillgängliga för alla i förvaltningen.

2 Susanne föreslår att de ska publiceras på den särskilda sidan som Marianne Waplan skapat för projekt Trygg hemgång på Insidan. Susanne berättar att hon även lagt ut information om Inspirationsdagen där. För att även Petra Olsson enkelt ska kunna hitta all information föreslås att vi ska maila henne länk till aktuell sida hos Vård- och omsorgsförvaltningen och att hon därefter kan lägga upp den om en favorit. Åsa mailar länken till Petra. 5. Projektplanen Susanne har försökt revidera projektplanen utifrån de synpunkter som inkommit från styrgruppen. Det återstår dock några punkter som behöver diskuteras gemensamt i styrgruppen: a) Projektets mål I projektets uppdragsdirektiv är endast angivet ett övergripande mål om att den enskilde ska uppleva trygghet, delaktighet och inflytande i sin livssituation vid utskrivning från sjukhuset och tiden efter. Susanne och Bengt bedömer att projektplanen bör innehålla några specifika målformuleringar att arbeta mot och har angivit några sådana alternativ. Åsa säger att hon förstår att de vill ha mer specifika mål att arbeta mot och att det kanske borde ha tydliggjorts redan i uppdragsdirektivet. Åsa vill dock att sådana målformuleringar ska vara SMARTA (dvs. specifika, mätbara, accepterade, realistiska och tidsatta). Inga-Lill får i uppdrag att komplettera uppdragsdirektivet så att det framgår att det övergripande målet ska brytas ned i mer specifika mål i projektplanen. Styrgruppen går igenom de föreslagna målen för att se om de är mätbara: Antal personer som återinläggs vid sjukhus inom 30 dagar ska minska: Måttet ger en bild av om den enskilde fått rätt insats och känner trygghet med den vård som ges i hemmet. Går att mäta via Kvalitetsportalen. Ledtiden mellan sluten vård på sjukhus och vård och omsorg i det egna hemmet/korttids/säbo ska vara så kort som möjligt: Måttet visar hur snabbt vi övertar ansvaret för utskrivningsklara patienter. Kan mätas genom antalet betalningsansvarsdagar för VOF. Vistelsetiden (antal dagar) vid korttidsverksamhet ska minska bland annat genom effektiv rehabilitering: Statistik om detta kan hämtas från Vinna Matchen.

3 Antal genomförda SIP (samordnad individuell plan) ska öka: Detta är inte något som har följts hittills och det finns därför inte något bra jämförelsemått. Det råder olika uppfattningar i styrgruppen om i vilken utsträckning SIP:ar genomförs. Enligt Robert och Susanne finns det en okunskap i VOFs verksamhet om SIP och hur den ska utföras. De baserar detta på att de pratat med Elsy Bäckström som utformat den nuvarande SIP-rutinen och som säger att den inte efterlevs. Det finns heller inte några SIP:ar registrerade i sjukhusets journalsystem. Emma har en annan uppfattning och säger att antalet SIP:ar har ökat betydligt under de senaste åren och att Biståndsenheten regelbundet kallas till och deltar i SIP:ar (ibland deltar både VOF och Socialförvaltningen). Hur sjukhuset dokumenterar i sina journaler vet hon inte och det går inte att hämta någon statistik om detta ur Procapita (dokumenteras endast som löpande text i Procapita). Emma bedömer att det kommer att vara mycket svårt att få fram statistik kring hur många som genomförts. Om man ska kunna följa detta måste det kunna registreras på ett enkelt sätt (att man kan bocka i ruta när det genomförts en SIP). Emma betonar också att det är viktigt att man har SIP i de fall där det verkligen behövs, dvs. att man inte har det bara för att det är flera aktörer inblandade. Det ska genomföras där samverkan inte fungerar bra. Robert säger att det blir en förändring i samband med den nya lagstiftningen. Enligt den så är det öppenvården som ska kalla till SIP i de fall den enskilde har behov av det. Inga-Lill lyfter att detta var en av de frågor som diskuterades vid SKL s erfarenhetsdialog det är oklart över var gränsen ska gå för när en SIP ska utföras. Åsa frågar om styrgruppen bedömer att de angivna målformuleringarna är representativa för att uppnå den övergripande målformuleringen (som handlar om trygghet, delaktighet och inflytande)? Styrgruppen beslutar att lägga till ytterligare mått avseende den enskildes delaktighet. Biståndsenheten och Hemtjänsten kan följa upp den enskildes delaktighet i samband med myndighetsutövning och upprättande av genomförandeplan. Styrgruppen beslutar att Susanne och Åsa ska se över de angivna målen så att de blir mer specifika och mätbara. b) VONs beslut om en översyn av korttidsverksamheten Styrgruppen diskuterar skrivningen i projektplanen som är hämtad från VONs beslut kring boendeprogrammet, där det framgår att kortidsverksamheten ska ses över i sin helhet.

4 Inga-Lill lyfter att det uppdraget borde ligga hos processägaren. Inga-Lill och Åsa frågar om sektorchef Säbo har fått information om beslutet, eftersom varken han eller hans närmaste medarbetare tycks känna till det. Emma säger att korttidsverksamheten består av både planerad och akut korttidsvistelse och att det var sagt att de respektive delarna skulle hanteras på olika sätt det finns en särskild arbetsgrupp som arbetar med en översyn av den planerade korttidsvistelsen och den akuta korttidsvistelsen skulle lyftas in i projektet Trygg hemgång. Robert säger att båda delarna hänger ihop. Robert säkerställer att Tomas P får information om det beslut som VON fattat och vad uppdraget innebär för sektor Säbo. Inga-Lill kompletterar uppdragsdirektivet med skrivningen kring VONs beslut. c) Komplettering punkt 7 Resurser Åsa ber att Susanne kompletterar punkt 7 och 8 i projektplanen. Under punkt 7 Resurser - bör det framgå hur projektet ska finansieras, dvs. om det finns särskilda projektmedel eller om projektets kostnader ska täckas av VOFs ordinarie budget? Under punkt 8 har endast siffran i rubriken fallit bort. Robert säger att projektplanen kan publiceras så snart Susanne och Åsa justerat målformuleringarna. Projektplanen kommer att följas upp fortlöpande av styrgruppen och kan komma att revideras ytterligare under projekttiden om det bedöms nödvändigt. 6. Styrgruppens funktion och mandat Inga-Lill vill lyfta en fråga om vad som är styrgruppens funktion och mandat. Eftersom processkartläggningarna styrs av och rapporteras till processägarna, vilket är helt i linje med ledningssystemet så ser inte Inga-Lill vad styrgruppens roll blir i sammanhanget. Inga-Lill har läst på att en styrgrupp alltid har ett visst ansvar och för att kunna ta det ansvaret skulle hon önska att gruppens roll tydliggörs. Bengt säger att han ser styrgruppen som en form av ledningsgrupp som ska hjälpa till att styra projektet i rätt riktning. Styrgruppen ska kunna gripa in i utredningsarbetet och styra upp om projektet är på väg åt fel håll. Styrgruppen ska även tydliggöra vad som ska prioriteras och göras, samt om det behöver göras någon insats kopplat till Socialförvaltningen. Åsa säger att styrgruppen även bör följa upp projektplanen och säkerställa att de aktiviteter som planerats genomförs och vad resultatet blir. En del av detta är att resultatet av processkartläggningarna redovisas till styrgruppen. Robert säger att det blir

5 extra enkelt i fallet med utskrivningsprocessen där han själv är processägare, men att vi ska ha koll på vad som händer i övriga processer också och kan be att berörda processägare/processledare kommer till styrgruppen och rapporterar resultatet. 7. Återkoppling och frågor från projektledaren a) Prioritering av processkartläggningar och genomgång av redan kartlagda processer Susanne redovisar status för de processöversyner som redan påbörjats samt tar upp ytterligare processer som skulle behöva kartläggas och där styrgruppen behöver avgöra hur prioriteringen av kartläggningar ska se ut: Utskrivnings-/vårdplaneringsprocessen (Från sjukhus till ordinärt boende, korttidsboende, särskilt boende eller LSS-boende): Processkartläggning pågår. Kommunens processutvecklare Sofia Langefors leder processkartläggningen. Det har redan genomförts två heldagsmöten med processteamet. Vid den första träffen kartlades nuläget och vid den andra träffen identifierades problemområden kopplade till det befintliga arbetssättet. Robert berättar att efter det första kartläggningstillfället upptäcktes att processteamet behövde kompletteras med kompetens även från sektor Säbo och att en av enhetscheferna från Häradsgården deltagit vid det andra kartläggningstillfället. Processteamet har identifierat följande områden där vi kan/bör förbättra arbetsmetoder m.m.: - Vårdplanering - Metoder/arbetssätt i hemtjänsten - Mäta/följa upp - Hjälpmedel - IT-stöd - Samverkan - LOV - Palliation - Information/kommunikation - Korttidsverksamheten Korttidsboende Delprocess Genomföra vårdplanering: En processkartläggning av korttidsboendets arbetsflöde är redan genomförd, men det behöver ses över hur man kan förbättra denna delprocess. Susanne har pratat med sektor Säbos verksamhetsutvecklare Eva Lek så hon förstår att de behöver titta på hela flödet och att även Uppdragsenheten, Biståndsenheten och sektor Hemtjänst bör vara delaktiga vid översynen. Sektorchef Tomas Paulsson och kvalitetsansvarig Thomas Jonsson-Strand är också uppdaterade om läget.

6 Bostadsanpassningsprocessen: Det har noterats att även processen för bostadsanpassning skulle behöva kartläggas (i samverkan med Teknisk förvaltning). Nämndsekreterare Hanna Hirvelä kommer att vara processhandledare tillsammans med representant från Teknisk förvaltning. Särskilt boende Delprocess Hitta och erbjuda bostad : En nulägesbeskrivning av denna process finns sedan tidigare, men kvalitetsansvarig inom sektor Säbo har vill att denna delprocess ses över eftersom ledtiderna i samband med att någon ska tacka ja och flytta in i erbjuden bostad på särskilt boende ibland är mycket långa. Detta får stora ekonomiska konsekvenser för mindre enheter. Robert kommer att ge ett uppdrag till Börje Hoflin att processen ska ses över inom ramen för projektet. Börje får därefter tillsammans med processledare Jenny Gunnebäck utse ett processteam med berörda funktioner (biståndshandläggare och representanter för särskilt boende). Det behöver även utses en processhandledare inför översynen och här behöver det eventuellt göras en omprioritering i planen för fortsatt arbete med kvalitetsledningssystemet Robert och Åsa diskuterar med Lars L vem som ska handleda processen och meddelar Börje. Från hemmet till sjukhus: Denna process finns med i uppdragsdirektivet, men styrgruppen konstaterar att det egentligen inte är en process som behöver kartläggas utan mer handlar om att öka den enskildes trygghet och därmed minska onödiga sjukhusvistelser. Detta har en starkare koppling till arbetet med Handlingsplan för Hälsofrämjande kommun: medborgarens perspektiv. Den får står kvar bland processerna i nuläget men den är inte prioriterad. Det noteras även att Anna Backlund Larsson står angiven som processägare för processen, vilket styrgruppen bedömer är fel person eftersom Biståndsenheten inte är inblandad i någon transport från hemmet till sjukhuset. b) Hur ska vi arbeta vidare med att fånga medborgarnas synpunkter? Bengt och Susanne lyfter en fråga om hur de gå tillväga för att fånga medborgarnas upplevelse av utskrivningsprocessen. Det är viktigt att på något sätt ta reda på medborgarnas perspektiv på detta så att vi inte utformar ett arbetssätt som inte upplevs som positiv av den enskilde. Bengt och Susanne berättar att Anette Lindberg har gjort en tidigare undersökning där man genomförde intervjuer med brukarna. De säger att de eventuellt skulle kunna titta på det materialet och se om det går att använda. Det skulle kunna kompletteras med intervjuer med ett urval av personer idag som får berätta hur de upplevt utskrivningen. Inga-Lill berättar om en brukarundersökning som Biståndsenheten genomförde hösten 2008 som avsåg en kvalitetsuppföljning av vårdplaneringsteamets arbete. Syftet med enkäten var att få reda på hur den enskilde upplevt sin vårdplanering. Inga-Lill lämnar enkäten till Susanne så att hon kan ta del av vilka frågor som ställdes vid det tillfället.

7 Även anhörigas perspektiv är viktigt att fånga och här har Inga-Lill föreslagit att de skulle kunna ta hjälp av anhörigkonsultens eventuella anhörigforum. Bengt nämner även patientföreningar som en tänkbar ingång till att fånga olika perspektiv. Robert vill att Bengt och Susanne ska börja med att titta på Anettes material samt Inga- Lills enkät. Därefter kan de fundera på om det behövs ytterligare information för att fånga medborgarnas upplevelser. c) Ska vi arbeta vidare enligt någon av de kommuner som vi fått information om och i så fall på vilket sätt? Susanne och Bengt vill veta hur styrgruppen ser på att arbeta vidare enligt någon av de kommuner som vi fick information om vid Inspirationsdagen. De skulle vilja ha ett uppdrag från styrgruppen att komma igång och testa något. De menar att det är viktigt att ta tillvara den entusiasm som finns inom exempelvis sektor Hemtjänst. Kirsi är intresserad av att få närmare information av hur Skellefteå arbetar och där är det ett inbokat Skype-möte under den kommande veckan. Bengt undrar om det finns möjlighet att göra ett pilotprojekt för att t ex testa Utredningstjänst och om det då finns uppstartspengar. Robert säger att resurser inte ska vara hinder om man vill prova något, men i detta fall berörs inte bara hemtjänsten Biståndsenheten måste också v ara med, inte bara sektor Hemtjänst. Emma frågar om det inte stör den pågående processkartläggningen av Utskrivningsprocessen att vi påbörjar något innan kartläggningen är slutförd. Dels kan det påverka kartläggningens resultat och dels kommer det att skapa onödig oro och förvirring i berörda verksamheter med de parallella arbetssätten. Emma vill inte att Biståndsenheten blir inblandad i något nytt innan processteamet har fått göra sitt arbete färdigt. Den kartläggningen beräknas vara klar i slutet av april månad. Susanne och Bengt menar att de skulle kunna förbereda ett sådant pilotprojekt, men inte presentera det förrän efter att processkartläggningen är klar. Åsa delar Emmas uppfattning om att vi bör avvakta processkartläggningens resultat och säger att Susanne och Bengt bör prata med Sofia Langefors innan de påbörjar något sådant arbete så att de inte påverkar hennes planerade kartläggningsarbete med processteamet. Robert håller med om att Susanne och Bengt bör stämma av med Sofia först, men att de därefter kan förbereda ett eventuellt test som stäms av och justeras utifrån processteamets resultat. Det kan betyda att en del av arbetet inte kommer att användas, men han bedömer ändå att det är bättre att påbörja förberedelsearbetet. Ingenting om pilottestet ska kommuniceras ut till verksamheterna innan Utskrivningsprocessen är helt kartlagd för att inte skapa förvirring/oro. d) Genomgång av synpunkter från grupparbetet vid inspirationsdagen Susanne har gått igenom de synpunkter som lämnades vid grupparbetena under inspirationsdagen på OSD den 28 februari. Flera av de saker som lyftes som viktiga att

8 förbättra är motsvarande som projektet redan fångat. Det framfördes tankar om att följande områden behöver förbättras: - Informationsöverföring/Meddix - Samverkan Region Jämtland-Härjedalen och kommunen - Uppföljning/mätningar - Kontroll/ansvar för processer - Primärvårdens delaktighet - Förebyggande arbete - Hemtjänstens arbetsmetoder - Rekrytering/bemanning - Korttidsverksamheten, möjliggöra för personer att komma hem Hemlöshet är ytterligare ett samverkansområde som behöver förbättras. Hur kan Socialförvaltningen och VOF samarbeta kring det? Det finns en tillfällig lösning, men det skulle behövas en mer permanent lösning. Robert berättar att detta är ett aktuellt problem, nyligen fanns ett ärende där en utskrivningsklar person inte kunnat lämna sjukhuset eftersom denne inte hade någon bostad. Petra säger att VOF och Socialförvaltningen skulle behöva hitta ett tillfälle att diskutera detta närmare. Robert säger att han kommer att vara med på Socialförvaltningens ledningsgrupp framöver och att det då kanske finns tillfälle att lyfta frågan. Inga-Lill skulle vilja att den kommunala handlingsplanen för hemlöshet ska fastställas. Kommunfullmäktige har inte tagit tag i frågan så det finns inget uppdrag mot nämnderna hur den ska hanteras. I nuläget hanteras dessa frågor av Irmelingruppen som utformar tillfälliga lösningar. Bengt säger att regeringens nationella samordnare inom hemlöshet besökte Östersunds innan han själv slutade som Kommundirektör och då var det sagt att Kommunstyrelsen, Socialförvaltningen och VOF skulle arbeta tillsammans med denna fråga. Det har dock inte gjorts. Petra säger att det finns ett växande problem med nya målgrupper: personer med psykisk ohälsa utan missbruk och även migranter som inte vill ansöka om stöd hos Socialförvaltningen. Robert ser att det behövs ett förarbete kring detta oavsett hur det blir på kommunal nivå och han tar med sig frågan för fortsatta diskussioner med Socialförvaltningen. Inga-Lill går avslutningsvis igenom de synpunkter som Bodil hade mailat inför mötet för att säkerställa att vi inte missat något. När det gäller förslaget att ha vårdplanering i hemmet (efter sjukhusvistelse) så säger Inga-Lill att den nuvarande rutinen är utformad så att man har det, eftersom beslutet från sjukhuset endast är tidsbegränsat. Om det ska användas i större utsträckning än i dag är det något Biståndsenheten får avgöra. Precis som i fallet med ett pilotprojekt inom sektor Hemtjänst så föreslår Inga-Lill i detta fall att

9 man avvaktar med att man göra några förändringar till dess processkartläggningen för Utskrivningsprocessen är färdig. 8. Om tid finns: Information från erfarenhetsdialogen på SKL 1 mars SKL anordnar regelbundna mötesforum för regioner och kommuner. Syftet är kunskapsoch erfarenhetsutbyte avseende samverkansarbetet inför kommande ny lag "Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård". Nästa möte är den 22 augusti. Inga-Lill lämnar kortfattad information från mötet den 1 mars där hon och Anette Lindberg (projektledare, Region Jämtland Härjedalen) deltog: I stort sett alla kommuner och regioner redovisade att de är klara med tjänstemannaförslag på samverkansavtal och gemensamma riktlinjer. Beslut beräknas till april alternativt maj. Sörmland är helt klara och politiska beslut är fattade om en överenskommelse som ska gälla från Bland annat finns en överenskommelse om att inte ha något betalningsansvar. SKL lämnande förslag på vad vi behöver jobba med och vad som behöver vara klart innan 2018: Organisation av hela förändringen Konstruktion av överenskommelse Avtal Riktlinjer Information, delaktighet (verksamheter - befolkning - samverkanspartners och andra intressenter) Implementering Teknik för kommunikation Rutiner för inskrivningsmeddelande - utskrivningsmeddelande -fast vårdkontakt Krisplan Utveckling av nya arbetssätt - teknik - mobila lösningar Förväntat resultat Uppföljning 9. Nästa möte Mötet avslutas och Inga-Lill meddelar att nästa styrgruppsmöte hålls den 27 april kl Dagen före (den 26 april) genomförs det sista processkartläggningstillfället för Utskrivningsprocessen och processutvecklare Sofia Langefors bjuds därför in till styrgruppsmötet för att berätta om resultatet.

Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 27 april 2017

Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 27 april 2017 Mötesanteckningar möte med styrgrupp projekt Trygg hemgång- Trygg tiden efter, 27 april 2017 Deltagare: Inga-Lill Karlström (ordförande), Robert Brandt, Emma Fastén, Bengt Marsh, Kirsi Heini, Bodil Evertsson,

Läs mer

Inbjudan till kartläggning av processen "Från utskrivning till återgång till hemmet/boendet

Inbjudan till kartläggning av processen Från utskrivning till återgång till hemmet/boendet Inbjudan till kartläggning av processen "Från utskrivning till återgång till hemmet/boendet 2017-02-21 Uppdraget Beställaren, Robert Brandt, biträdande förvaltningschef vård- och, tillika processägare,

Läs mer

FAQ Samverkan vid utskrivning

FAQ Samverkan vid utskrivning 1 FAQ Samverkan vid utskrivning 2017-12-22 Generella frågor Behövs en säker uppkoppling för Skype? Skype for business räknas som säker uppkoppling Gäller tilläggsrutinerna framöver? Tilläggsrutiner som

Läs mer

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN

SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN SIP OCH LUSEN SIP= SAMORDNAD INDIVIDUELL PLAN Både i Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen står att läsa att en samordnad individuell plan ska tas fram när någon är i behov av insatser från både

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå.

Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun. Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Etiskt förhållningssätt mellan landsting och kommun Vi vill samverka för att människor ska få god vård- och omsorg på rätt vårdnivå. Vi ska ha respekt för varandras uppdrag! Vilket innebär vi har förtroende

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Februari - september 2016 Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Effekter... 3 Inskrivning och vårdplanering... 3 Tillfälliga vistelser och betalningsansvar...

Läs mer

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen

Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen Riktlinje Antagen den 12 februari 2014 Korttidsboende Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt socialtjänstlagen VON 2014/0068-6 003 Riktlinjen är fastställd av vård- och omsorgsnämnden den

Läs mer

Sammanfattning av Samverkansdialogen

Sammanfattning av Samverkansdialogen Sammanfattning av Samverkansdialogen In- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 2019-04-10 Lena Arvidsson, processledare SAMLA Målsättning med samverkan vid in och utskrivning från sluten hälso-

Läs mer

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare

Agenda. Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Agenda Lena Lindholm, bostadsanpassningshandläggare Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, lagändring 1/1-18. Kristina Jungmar, Chef för avdelningen för myndighetsutövning berättar

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Uppföljning av Team trygg hemgång

Uppföljning av Team trygg hemgång Uppföljning av Team trygg hemgång Handläggare: Hanna Henningsson Innehåll Bakgrund... 3 Syfte... 3 Målgrupp... 3 Arbetssätt... 4 Effekter... 4 Inskrivning och vårdplanering... 4 Tillfälliga vistelser och

Läs mer

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lena Arvidsson och Maria Grip 2018-04-24 Bakgrund Lagen om samverkan vid

Läs mer

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum:

Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: Minnesanteckningar: Temagrupp/NOSAM: Datum: 2018-03-15 Kallade: Marie Berg, Närhälsan Vc Torslanda Ordförande Daniel Pus, Västra Hisingen, Göteborgs Stad Gunhild Unger Snygg Västra Hisingen, Göteborgs

Läs mer

Rapport om Förkortad process

Rapport om Förkortad process 0.8 Utgåva (1)11 Rapport om Förkortad process Uppdrag till SAMSA från Styrgrupp SVPL 2 0.8 Utgåva (2)11 Arbetsutskottet inom SAMSA som arbetat fram förslaget till Förkortad process Maria Fredriksson GITS

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 6 Gul process... 9 Röd process... 12 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

Förtydligande av samordningsansvar för SIP

Förtydligande av samordningsansvar för SIP 1(5) Projektet Trygg, säker och samordnad vård- och omsorgsprocess 2018-02-21 Förtydligande av samordningsansvar för SIP I dokumentet Samverkansrutin mellan landsting och kommuner vid in- och utskrivning

Läs mer

Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106)

Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106) Nytt lagförslag: Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop. 2016/17:106) Överenskommelser om utskrivningsprocessen Ökad tillit och förtroende Bättre samverkan och samordning Gemensamt

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Psykiatri 7 juni 2017

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Psykiatri 7 juni 2017 Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Psykiatri 7 juni 2017 Program 13:00 Inledning Jan Sundelius Nya lagen syfte, ViSam, Rutiner psykiatrin 13:45 Patientfall Örjan Andersson 14:15

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård. start respektive Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård start 2018-01-01 respektive 2018-01-02 1 Agenda Uppdraget och arbetsgruppen Lagens innehåll Processteg Olika processer Skillnader

Läs mer

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612)

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Datum: 2018-01-29 Skapat av: Lena Arvidsson Bakgrund Lagen om samverkan

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Psykiatri 14 juni 2017

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Psykiatri 14 juni 2017 Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Psykiatri 14 juni 2017 Program 13:00 Inledning Jan Sundelius Nya lagen syfte, ViSam, Rutiner psykiatrin 13:45 Patientfall Örjan Andersson 14:15

Läs mer

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14

Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process Röd process... 14 2 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Arbetssätt... 4 Grön process... 7 Gul process... 11 Röd process... 14 3 Inledning Utgångspunkt för riktlinjerna är den länsgemensamma överenskommelsen mellan landstinget

Läs mer

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop

28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 28 Svar på skrivelse från Dag Larsson (S) om arbetet med implementering av lagen samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (prop 2016/17: 106) HSN 2018-0687 Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Remiss av KSL:s rekommendation att anta överenskommelsen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Äldreförvaltningen Planeringsavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2017-08-17 Handläggare Christina Malmqvist Telefon: 08-508 36 222 Till Äldrenämnden den 19 september 2017 Remiss av KSL:s rekommendation

Läs mer

Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Sofi Nordmark Karin Sundström

Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Sofi Nordmark Karin Sundström Tillgängliga Samordnade Individuella Planer Sofi Nordmark Karin Sundström Varför? 2018 Ny lagstiftning Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Dålig följsamhet i dagens processer för

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål

Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård. Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål Trygg och effektiv utskrivning från slutenvård Projektplan del 3 Uppföljning av process och effektmål 20180101-20180630 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.1.1 Nationellt

Läs mer

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende

Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Utlåtande 2017:130 RVIII (Dnr 106-1449/2016) Korttidsplatser för behövande äldre personer som bor i eget boende Motion (2016:102) av Per Ossmer och Lotta Nordfeldt (båda SD) Kommunstyrelsen föreslår att

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från slutenvård

Samverkan vid utskrivning från slutenvård Samverkan vid utskrivning från slutenvård Projektplan Hösten 2018-2019 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 GRUNDLÄGGANDE INFORMATION 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte 4 2 MÅL 4 2.1 Effektmål 4 2.2 Projektmål 4 3 AKTIVITETER

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet

Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Dokumentnamn: Uppdragsbeskrivning för Demensteamet Skapad av: Bodil Evertsson, MAR, Christina Taraldsson, handläggare Beslutad av: Robert Brandt, biträdande förvaltningschef Gäller från: 1 januari 2013

Läs mer

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner

Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Samverkan vid utskrivning - Blekingerutiner Slutenvården planerar i samråd med patienten den slutenvård som ska ges, samt informerar fortlöpande kommun och öppenvård om hur planen och den enskildes status

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Uppstartsmöte Ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Kalmar läns-

Läs mer

Välkomna till Skaraborg!

Välkomna till Skaraborg! Välkomna till Skaraborg! Skaraborg Vårdsamverkan Skaraborg En vinnande faktor i vår Implementering Vårdsamverkan Skaraborg AU-Implementering Arbetsgrupp/ Implementeringsgrupp (Implementeringsgruppen Skaraborg)

Läs mer

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård

Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård Regional överenskommelse om utveckling av samverkan vid utskrivning från sl uten hälso - och sjukvård 1 Inledning Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och

Läs mer

Trygg och effektiv utskrivning

Trygg och effektiv utskrivning RIKTLINJER Trygg och effektiv utskrivning Fastställd av hälso- och sjukvårdsförvaltningen och socialförvaltningen Framtagen av regionstyrelseförvaltningen Gäller 2018 Version [1.0] Region Gotland Besöksadress

Läs mer

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen).

Överenskommelsen följer ramöverenskommelsen för Regionen (se punkt 25 i Ramöverenskommelsen). Bilaga 2 Lokal överenskommelse rörande samverkan kring personer under 18 år med psykisk funktionsnedsättning/psykisk sjukdom eller riskerar utveckla psykisk ohälsa. Region Skåne har tecknat ramöverenskommelse

Läs mer

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås

Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Närvårdsområde Borås Ledningsgrupp Närvårdsområde Borås Datum/Tid Torsdagen den 26 mars kl 13.30 16.30 Plats Sammanträdesrummet Liden, Sdf Väster Omfattning 14-23 Närvarande Monica Svensson Joakim Cannerfors

Läs mer

Vilka ytterligare åtgärder eller andra aktiviteter behöver vi gemensamt vidta för att lyckas med uppdraget?

Vilka ytterligare åtgärder eller andra aktiviteter behöver vi gemensamt vidta för att lyckas med uppdraget? Bil 3 Vilka ytterligare åtgärder eller andra aktiviteter behöver vi gemensamt vidta för att lyckas med uppdraget? Sammanställning av app-svar från Workshop 28 september 2018 Rutiner Använda liknande rutiner

Läs mer

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff 171010 Vårdplaneringsgruppen Skaraborg presenterar sig och hälsar alla välkomna. Pia Johansson delger aktuell SAMSA information Ny patch kommer 14 nov: -

Läs mer

Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen

Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen Hur kan vi kvalitetssäkra in- och utskrivningsprocessen Kommunikation Ansvar och roller Personcentrerat Evidens-/kunskapsbaserat Landstinget Kommunen Primärvård Socialtjänst Specialistvård Hemsjukvård

Läs mer

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Kontaktmannaskap. sid. 1 av 5. Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Kontaktmannaskap Styrdokument Riktlinjer Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1

Läs mer

Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015: Sektionen för vård och socialtjänst 1

Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015: Sektionen för vård och socialtjänst 1 Betänkande av utredningen om betalningsansvarslagen SOU 2015:20 2015-03-05 Sektionen för vård och socialtjänst 1 En vattendelare och.. lite av ett getingbo? 2015-03-05 Sektionen för vård och socialtjänst

Läs mer

Samverkansmöte 27/9. Agenda

Samverkansmöte 27/9. Agenda Agenda Samverkansmöte 27/9 Nya lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård from 1/1-18. Kristina Jungmar, chef avdelningen för myndighetsutövning Information från Maria Kittel, verksamhetschef

Läs mer

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård

Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Bilaga 2 Sammanfattning av planeringsprocess, åtagande och centrala begrepp enligt lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård Detta dokument är en bilaga till regionala Överenskommelsen

Läs mer

Region Norrbotten, Norrbotten Kommuner Luleå kommun, Haparanda kommun Luleå Blått spår... 7 Slutenvård blått spår... 7

Region Norrbotten, Norrbotten Kommuner Luleå kommun, Haparanda kommun Luleå Blått spår... 7 Slutenvård blått spår... 7 Rutin Pilot 25 april 9 juni 2017 INNEHÅLL Blått spår... 7 Slutenvård blått spår... 7 Sök patient... 7 Samtycke... 7 Inskrivningsmeddelande... 7 Underlag (vänster meny under SPU i Lifecare)... 7 ADL (vänster

Läs mer

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lagen om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, trädde i kraft den 1 januari 2018 Syftet med den nya lagen

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län

Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Bilaga 1 Handlingsplan för utveckling av samverkan vid utskrivning från sluten hälso - och sjukvård i Stockholms län Denna handlingsplan är en bilaga till R egional ö verenskommels e om utveckling av samverkan

Läs mer

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun

Samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården, lokal rutin Håbo kommun ViS - Vård i samverkan Kommun(er): Håbo kommun Region Uppsala: Primärvården i Håbo, Psykiatrimottagningen i Håbo och Enköpings lasarett Fastställt av: Tjänstemannastyrgruppen för närvårdsamverkan Datum:

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

Överenskommelse mellan Region och kommunerna i Kalmar län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Överenskommelse mellan Region och kommunerna i Kalmar län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret Kommunsekreterare Mikael Åskog 0490-25 40 13 mikael.askog@vastervik.se 2019-01-17 Kommunstyrelsen Överenskommelse mellan Region och kommunerna i Kalmar län

Läs mer

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN

Parter: Region Östergötland, Östergötlands kommuner Datum: Diarienummer: HSN Överenskommelse mellan Region Östergötland och kommunerna i Östergötland om samverkan för trygg, säker och effektiv utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Parter: Region Östergötland, Östergötlands

Läs mer

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014

GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 ( 12 ) GRUNDKRAV 1, SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE: LOKAL HANDLINGSPLAN Datum 30 oktober 2014 1 (13) Darienr/Dplankod LOKAL HANDLINGSPLAN Utifrån Överenskommelse om samverkan kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne

På väg. Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården. Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne På väg Delrapport om genomförandet av lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvården Seminarium om Nära vård, Kfsk och Region Skåne 2019-01-25 Agenda Kort om Vårdanalys Presentation av På väg Delrapport

Läs mer

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Utredning Göran Stiernstedt SOU 2015:20 Nuvarande betalningsansvarslag upphävs och ersätts av den nya lagen 1 januari 2018 Gemensam

Läs mer

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se

Rapport. Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013. www.ljungby.se www.ljungby.se Rapport Öppna jämförelser för missbruks- och beroendevård 2013 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Redovisad för socialnämnden 2013-06-19 Bakgrund Syftet med öppna jämförelser

Läs mer

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part

Synpunkt/fråga Förslag på åtgärd Ansvarig. Sprida kunskap om vikten av att lägga till rätt part 28 MARS 2019 HANDLINGSPLANER FÖR SAMVERKAN VID IN- OCH UTSKRIVNING FRÅN SLUTEN HÄLSO-OCH SJUKVÅRD Förslag på åtgärder utifrån av workshop 31 januari 2019 Bakgrund Lagen om samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Ny lag om Samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Prop.2016/17:106 Lagförslagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 för den somatiska vården och 1 januari 2019 för den psykiatriska

Läs mer

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC

Standardiserad Utskrivning. Samordnande sjuksköterska på VC Standardiserad Utskrivning Samordnande sjuksköterska på VC Bakgrund Arvika sjukhus pilot standardiserad utskrivning 2013- Pilotprojekt Verkstaden 2013 Samordnande sjuksköterska, funktion samordnande ssk

Läs mer

Temagrupp Barn och unga

Temagrupp Barn och unga Temagrupp Barn och unga Lena Ekeroth Barn och unga ska lyckas i skolan Samverkansplattform Temagrupp Barn och Unga Temagrupp Barn och unga Utmaningar 2018 Förankring och mandat Familjecentrerat arbetssätt

Läs mer

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland

Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Riktlinje fö r samverkan vid utskrivning fra n sluten va rd i Va rmland Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten vård syftar till att främja en god vård och en socialtjänst av god kvalitet för individer

Läs mer

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län

Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län RJL 2017/3091 RJL 2017/2982 Överenskommelse om samverkan för trygg och säker utskrivning från sluten hälso och sjukvård i Jönköpings län 1 Giltig från 2018-01-01 Innehåll Överenskommelsens omfattning...

Läs mer

Nyheter i Link & Vårdplaneringsprocessen VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård

Nyheter i Link & Vårdplaneringsprocessen VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård Nyheter i Link & Vårdplaneringsprocessen VÄLKOMNA! Agenda Utvecklingen av Link Link och Vårdplaneringsprocessen Informations- och utbildningsmaterial Support Frågor Utvecklingen av Link Utveckling av Link

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Riktlinje för samordnad utskrivningsplanering och Prator

Riktlinje för samordnad utskrivningsplanering och Prator Diarienummer ALN-2015-0123.37 OSN-2015-0239.37 SCN-2015-0187.37 Riktlinje för samordnad utskrivningsplanering och Prator Utgår från övergripande styrdokument för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun omfattande

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Starta inte datorerna Folkhälsa och sjukvård

Starta inte datorerna Folkhälsa och sjukvård Starta inte datorerna Superanvändarutbildning VÄLKOMNA! Vårdplaneringsprocessen i Link Agenda Presentationsrunda Vårdplaneringsprocessen Superanvändarrollen Vårdplaneringsprocessen i Link - visning Testa

Läs mer

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre.

att godkänna handlingsplan för arbete med de mest sjuka äldre. MISSIV 1(2) 2013-10-21 LJ 2013/1244 Landstingsstyrelsen Ledningssystem för samverkan mellan landstinget och länets kommuner och handlingsplan för gemensamt arbete med mest sjuka äldre Inom området bättre

Läs mer

Sammanhållen vård. Kontaktpersonmöte patientsäkerhet SKL Göran Stiernstedt

Sammanhållen vård. Kontaktpersonmöte patientsäkerhet SKL Göran Stiernstedt Sammanhållen vård Kontaktpersonmöte patientsäkerhet SKL 170523 Göran Stiernstedt UPPDRAGEN Effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården S 2013:14 (dir. 2013:104) beslutade 21/11 2013 Klart

Läs mer

Rutin för samordnad individuell plan (SIP)

Rutin för samordnad individuell plan (SIP) Rutin för samordnad individuell plan (SIP) 1. Syfte och omfattning Enligt hälso- och sjukvårdslagen (HSL 16 kap 4 ) och Socialtjänstlagen (SoL 2 kap 7 ) ska region och kommun tillsammans ska upprätta en

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård PROTOKOLL LEDNINGSTRÄFF 2018-01-31 Närvarande: Ann Lindgren, Cecilia Lundberg, Christina Kvarnström, Eva-Lotta Olsson, Fredrik Nilsson, Inger Engström, Johan Magnusson, Lena Sjölin, Madelene Anefur Marklund,

Läs mer

Riktlinje för samverkan inom Uppsala kommun vid hemgång efter sjukhusvistelse

Riktlinje för samverkan inom Uppsala kommun vid hemgång efter sjukhusvistelse uppätifi ÄLDREFÖRVALTNINGEN 11, Handläggare Datum Diarienummer Lena Sjöberg 2018-11-09 ALN-2018-0660 Äldrenämnden Riktlinje för samverkan inom Uppsala kommun vid hemgång efter sjukhusvistelse Förslag till

Läs mer

Så upplever medborgarna vård- och omsorgsplanering inför utskrivning från Östersunds sjukhus. - Resultat av medborgarenkät 2017

Så upplever medborgarna vård- och omsorgsplanering inför utskrivning från Östersunds sjukhus. - Resultat av medborgarenkät 2017 Så upplever medborgarna vård- och omsorgsplanering inför utskrivning från Östersunds sjukhus - Resultat av medborgarenkät 2017 Medborgare, november 2017 Överraskande positivt. Och jag som gruvade mig Sida:

Läs mer

Protokoll. 44 Trygg och säker utskrivning. Nämndens för socialtjänst och vård beslut. Proposition. Sammanfattning

Protokoll. 44 Trygg och säker utskrivning. Nämndens för socialtjänst och vård beslut. Proposition. Sammanfattning Gemensam nämnd för samverkan kring socialtjänst och vård Protokoll H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2015-12-11 44 Trygg och säker utskrivning Nämndens för socialtjänst och vård beslut 1.

Läs mer

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland

RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Region Värmland Riktlinje Version 2 Reviderad: 2018-06-01 Beredningsgruppen Samverkan vid utskrivning från sluten vård i Värmland Giltig: 2018-06-18-2018-12-31 RIKTLINJE Samverkan vid utskrivning från

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Mål Genom ett tillitsfullt samarbete med den enskildes bästa i fokus bedriva en god och effektiv

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län 2017-06-04 Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Missiv Förslag till beslut Förslag till beslut är att anta Överenskommelse mellan Landstinget

Läs mer

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL)

Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) PM 2010: RVII (Dnr 326-1523/2010) Överenskommelse angående samverkan vid in- och utskrivning i slutenvården Rekommendation från Kommunförbundet Stockholms län (KSL) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik

Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Rutin för samordnad vårdplanering, Somatik Särskilt boende Senast reviderad 2008-06-25 Syfte och ansvar Syftet med en samordnad vårdplanering är att den enskilde tillsammans med alla berörda enheter skall

Läs mer

Tillvägagångssätt vid upprättande av individuell plan

Tillvägagångssätt vid upprättande av individuell plan Individuell plan Samverkansdokument mellan landstinget och kommunerna i Jämtlands län avseende gemensam individuell planering mellan landstingets hälso- och sjukvård och kommunernas socialtjänst Skapad

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-09-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Handlingsplan för Ljusnarsbergs kommun - Implementering av ny Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Handlingsplan för Ljusnarsbergs kommun - Implementering av ny Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 7 (20) Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS BILDNINGS- OCH SOCIALA UTSKOTT 2017-11-14 Bos 118 Dnr KS 0026/2017 Handlingsplan för Ljusnarsbergs kommun - Implementering

Läs mer

Temagrupp Psykiatri Ordförande: Hugo Wallén Processledare: Edita Paljevic

Temagrupp Psykiatri Ordförande: Hugo Wallén Processledare: Edita Paljevic Temagrupp Psykiatri Ordförande: Hugo Wallén Processledare: Edita Paljevic Samverkan mellan kommun och region ska utjämna skillnader i hälsa. Den enskilde ska få god, säker vård, stöd och omsorg med effektiva

Läs mer

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla

Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, , Kasen, Stadshuset, Uddevalla Minnesanteckning lokala Närsjukvårdsgrupp Uddevalla, 2017-12-07, Kasen, Stadshuset, Uddevalla Närvarande/ Förhindrade: Se bilaga 1. Godkännande av dagordning/ anmälan övriga frågor Dagordningen godkändes.

Läs mer

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år

Vägledning till personal. Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Vägledning till personal Samordnad individuell plan för vuxna inklusive personer över 65 år Innehåll Inledning... 3 Vad är SIP?... 3 Vem kan få SIP?... 3 Varför SIP?... 4 När behövs SIP?... 4 Samtycke...

Läs mer

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013

Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete inom socialtjänsten i Spånga -Tensta December 2013 Projekt implementering av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare

Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Så upplever medborgarna planering av socialtjänst inför utskrivning från Östersunds sjukhus - Resultat av medborgarenkät 1 Medborgare, november 1 Bra planering, trevlig och lyssnande handläggare Östersunds

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin?

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Vad innebär den nya lagstiftningen för rättspsykiatrin? Överenskommelser och riktlinjer Gemensamt ansvarstagande Bättre samverkan och samordning

Läs mer

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA

Minnesanteckningar Det goda livet workshop Vårdsamverkan SIMBA Minnesanteckningar Det goda livet workshop 151117 Vårdsamverkan SIMBA Närvarande: Susanne Turesson Kungälvs sjukhus Birgitta Berghänkel Sikberger Brukarrepresentant Elisabeth Olsson Stenungsunds kommun

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin

Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Hälso- och sjukvårdsinsats hos patient i ordinärt boende - rutin Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Hemsjukvård... 2 Inskrivning hemsjukvård patient som vistas på sjukhus... 3 Inskrivning hemsjukvård patient

Läs mer

Vårdplaneringsprocessen i. Link VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård

Vårdplaneringsprocessen i. Link VÄLKOMNA! Folkhälsa och sjukvård Vårdplaneringsprocessen i Link VÄLKOMNA! Agenda Vårdplaneringsprocessen introduktion Samordnad vårdplanering i Link Utbildningsmaterial Support Trygg och säker vård och omsorg Jag får den vård jag behöver

Läs mer

Överenskommelse mellan Region Kalmar län och kommunerna i Kalmar län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 2019

Överenskommelse mellan Region Kalmar län och kommunerna i Kalmar län om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård 2019 Regionstab Samordning Hälso- och sjukvård TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2018-11-20 Regionfullmäktige Diarienummer 170535/181019 Sida 1 (2) Överenskommelse mellan Region Kalmar län och kommunerna i Kalmar län

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2017-06-21 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Ej närvarande: Clarion Hotel, Östersund 2017-06-07,

Läs mer

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås

Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Vårdsamverkan Lerum och Alingsås Lena Arvidsson Processledare http://www.vardsamverkan.se/samla Närvårdssamverkan kännetecknas av helhetssyn, kontinuitet och samverkan med ett hälsofrämjande förhållningssätt.

Läs mer

Överenskommelse om samverkan vid utskrivning

Överenskommelse om samverkan vid utskrivning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Laila Andersson 2019-02-25 SN 2019/0119.02.01 0480-453845 Socialnämnden Överenskommelse om samverkan vid utskrivning Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg

Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Protokoll från Politisk samverkansberedning för vård, skola och omsorg Tid och plats 3 september 2015 kl 10.00-14.00, Sunderby folkhögskola Landstinget Anders Öberg (S), ordförande Agneta Granström (MP)

Läs mer

Uppdrag nytt processråd

Uppdrag nytt processråd Uppdrag nytt processråd Processråd för Samverkan vid utskrivning från sluten Hälso-och sjukvård samt Samordnad Individuell Plan (SIP) Länsledning 180608 Anna Eriksson, Ingrid Åsberg Bakgrund Regionen och

Läs mer

Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (2017:612)

Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (2017:612) Lag samverkan vid utskrivning från sluten hälsooch sjukvård (2017:612) Träder i kraft 1 januari 2018 enligt beslut 15 juni 2017 och har bestämmelser om 1. Samverkan vid planering för dem med behov av insatser

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2017-10-30 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Onsdagen den 25 oktober 2017 kl 08.30-12.00

Läs mer