Rapport från landstingsbesök i Jönköping 4 december 2008

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport från landstingsbesök i Jönköping 4 december 2008"

Transkript

1 Dnr /2008 1(12) Kristina Ingemarsdotter Persson Enheten för hivprevention Stockholm Rapport från landstingsbesök i Jönköping 4 december 2008 Bakgrund till och organisering av besöket Som ett led i Socialstyrelsens uppföljning och samordning av de regionala hiv/sti-förebyggande insatserna genomför enheten för hivprevention regelbundna besök hos regioner, landsting och kommuner som erhåller statsbidrag enligt statsanslaget 14:1, Insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar 1. Syftet är att i dialog med lokalt och regionalt ansvariga få kunskap om hur arbetet bedrivs i respektive landsting/storstadskommun och därmed underlag för behov av åtgärder för utveckling av arbetet både på regional/lokal och nationell nivå. Deltagande från Socialstyrelsen vid besöket i Jönköping den 4 december 2008 var biträdande enhetschefen Gunilla Rådö och utredarna Robert Jonzon och Kristina Ingemarsdotter Persson samt kommunikationsstrategen Karin Rågsjö. Under besökets olika programpunkter medverkade representanter från den politiska ledningen samt tjänstemän från/företrädare för: - Landstinget i Jönköpings län - Noaks Ark Röda Korset Kronoberg - Studenthälsan, Jönköping - Ungdomsmottagningen, Jönköping - Flyktingmottagningen, Sävsjö vårdcentral - RFSL Jönköping Under besöket diskuterades såväl redan avslutat som pågående och planerat hiv/sti-förebyggande arbete. Inför denna rapport har Socialstyrelsen tagit del av Jönköpings tidigare redovisningar av och ansökningar om statsbidrag samt informationen i ansökan om statsbidrag för Den fortsatta rapporten disponeras i tre delar: struktur, process och resultat. Struktur Nulägesanalys Landstinget i Jönköping län omfattar totalt tretton kommuner med sammanlagt invånare. Drygt en tredjedel av länets totala befolkning bor i Jönköpings kommun. Av invånarna har 15,2 procent utländsk bakgrund, vilket är något lägre än genomsnittet för riket som helhet (17,3). 1 Fr.o.m anslag 2:8.

2 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2008 2(12) Vissa av länets kommuner har dock en avsevärt högre andel befolkning med utländsk bakgrund och andra en betydligt lägre vilket visar på att det finns stora skillnader inom länet. Jönköpings läns aborttal är bland Sveriges lägsta (Socialstyrelsen, januarijuni 2008). Statistiken visar på 15,9 aborter per 1000 kvinnor i åldersgruppen år vilket kan jämföras med hela rikets genomsnitt, 21,3/1000. Tonårsaborterna är något fler, 17,2 /1000 men lägre i jämförelse med rikets genomsnitt, 24,9/1000. Antalet rapporterade fall av klamydiainfektion i Jönköpings län har under de senaste tio åren genomgående legat under rikets genomsnitt. År 2007 var andelen diagnostiserade klamydiafall 433/ invånare i jämförelse med rikets genomsnitt 513. För år 2008 noteras en markant minskning till 359/ invånare (jfr. rikets 458). År 2007 anmäldes 14 nya fall av hivinfektion från Jönköpings län. Under år 2008 hade vid Socialstyrelsens besök 22 fall rapporterats. Smittskyddsenhetens sammanställning av länets rapporterade hivfall under en femårsperiod (totalt 45 fall) visar att knappt tre fjärdedelar har smittats utanför Europa. Den vanligaste smittvägen uppges vara heterosexuell överföring (drygt hälften) men ett betydande antal fall har rapporterats med okänd smittväg. Noteras bör att inga fall av homosexuellt överförd smitta har rapporterats under denna period. Från Jönköping anmäldes elva fall av gonorré under år 2007 och sex fall år Smittskyddsenheten noterar att inga fall av syfilis har rapporterats i länet år Fyra fall anmäldes år Struktur, ansvar och organisation Ett hälsopolitiskt program finns från Programmet omfattar inte sexuell hälsa specifikt men betonar ett hälsofrämjande perspektiv samt insatser riktade till personer som tar mer hälsorisker än genomsnittet. Skolungdomars hälsorelaterade levnadsvanor generellt och sexualbeteende specifikt nämns i detta sammanhang. Planen har följts upp för åren och det framgår att det finns ett upplägg och en strategi för programområdet sex och samlevnad. Av uppföljningen framgår också att det finns lokala folkhälsoråd eller motsvarande i elva av de tretton kommunerna. Under 2008 har en handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna tagits fram i samverkan mellan landstinget och representanter för länets skolor, Studenthälsan samt kyrkan.

3 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2008 3(12) Från och med 2008 ingår Jönköping som ett av åtta i Adlongruppen 2, ett nätverk för regional samordning av hiv och STI-förebyggande arbete. Adlongruppen erbjuder bland annat kompetensutveckling för personal/organisationer, informationsinsatser samt arbetar med strategisk utveckling. Handlingsplanen för sexuell hälsa är föredömligt framtagen och strukturerad samt innehåller resultatmål och indikatorer. Planen är politiskt förankrad och relaterar väl till det nationella arbetet på området. Kopplingen mellan sexuell hälsa och smittskyddsfrågor har möjlighet att stärkas ytterligare liksom aspekter som rör hur arbetet i kommunala sektorer ska förtydligas och systematiseras, exempelvis med utgångspunkt i folkhälsoråden. Socialstyrelsen noterar också att hbt-perspektiv ej finns med eller diskuteras i planen. Män som har sex med män (MSM) är en riskutsatt grupp och förebyggande insatser bör därför utformas på ett sådant sätt att alla riskutsatta grupper inkluderas. Det finns stort behov av samordning mellan sektorer i allt folkhälsoarbete, inte minst när det gäller hiv/sti-prevention. Socialstyrelsen poängterar vikten av samordning och betydelsen av att ha mandat att arbeta brett och på ledningsnivå. Dessa frågor bör beaktas genomgående i de pågående processerna gällande organisering och regionalisering. Socialstyrelsen noterar att de rapporterade hivfallen i länet är förhållandevis få även om det skett en ökning samt att klamydiaökningen förefaller ha bromsats. Situationen visar på vikten av ett fortsatt effektivt förebyggande arbete men också att hivinriktade insatser krävs, företrädesvis vad gäller informationsinsatser till olika riskutsatta grupper samt stöd och rådgivning till hivpositiva. Modell och planering Kopplat till samordningsfunktionen vid Folkhälsoavdelningen finns en regional samordningsgrupp med representation från centrala verksamheter och professioner inom området 3. Gruppen diskuterar samverkansformer med specifikt fokus att underlätta och öka klamydiaprovtagningen i länet. För testning och rådgivning hänvisas ungdomar i länet primärt till länets ungdomsmottagningar. Hälften av kommunerna i länet saknar 2 Landstinget Blekinge, Landstinget i Kalmar län, Örebro läns landsting, Landstinget i Östergötland, Region Halland, Landstinget Kronoberg, Landstinget i Jönköping och Landstinget Sörmland. 3 Gruppen består av representanter för STD-mottagningen, infektionsklinikerna, kvinnoklinikerna, smittskyddsenheten, ungdomsmottagning, samordningsbarnmorska och folkhälsoavdelningen.

4 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2008 4(12) ungdomsmottagning och det påpekades under Socialstyrelsens besök att tillgängligheten varierar både geografiskt och vad gäller öppettider. Socialstyrelsen konstaterar att organisationen för att samordna det förebyggande arbetet i länet är väl genomtänkt. Det är betydelsefullt att det, som i Landstinget i Jönköpings län, finns en särskild funktion vid Folkhälsoavdelningen utsedd med mandat att ansvara för att koordinera det förebyggande arbetet för att det ska vara effektivt. Forskning visar att det ur preventionssynpunkt för ungdomar är centralt med komplementära insatser inom både hälso- och sjukvården och skolan. Skolans roll i frågor om sex och samlevnad diskuterades inte under besöket. Socialstyrelsen vill emellertid poängtera att skolan är betydelsefull och att det är av stor vikt att personalen som möter elever i det vardagliga arbetet kan hantera och kommunicera kring frågorna. Utomstående aktörer kan komplettera vid specifika behov. Det förebyggande arbetet i skolan kan med fördel tydligare kopplas till folkhälsoarbetet. Statsbidragets roll Från och med 2006 ansvarar Socialstyrelsen för fördelning av statsanslaget 2:8, Insatser mot hiv/aids. Landsting, regioner och kommuner ansöker om medel och ansvarar för fördelning, redovisning och användning av dessa inom sitt geografiska område. År 2006 erhöll Jönköping kr. För 2007 söktes inga medel. År 2008 uppgick Jönköpings läns lanstings tilldelning av statsbidraget till kr. För 2009 har landstinget tilldelats kr. Medlen är avsedda för tidsbegränsade satsningar i form av stimulansåtgärder för att komplettera det ordinarie arbetet i länet. Tilldelat belopp användes under 2008 för arbetet med den regionala handlingsplanen. Vidare har det förebyggande arbete som utförs av RFSL och de stödinsatser för hivpositiva som utförs av Noaks Ark Kronoberg fått del av medlen. Socialstyrelsen noterar att statsbidraget används strategiskt för att komplettera det ordinarie arbete i länet och att olika aktörer inom länet bidrar med egen insats, framför allt i form av personal/arbetstid. Socialstyrelsen kan konstatera att landstinget i Jönköpings län tar ansvar för det förebyggande arbetet utan att förlita sig till de insatser som kan genomföras med stöd av statsbidraget och därmed inte heller har sökt medel under alla år. Det är positivt att landstinget under 2009 använder medlen

5 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2008 5(12) strategiskt för att stärka preventionsarbetet inom de etablerade breda systemen skola och hälso- och sjukvård. Jönköpings ansökningar om och redovisningar av statsbidragets användning är genomgående genomarbetade och visar på förståelse för bidragets syfte och roll. Beskrivningarna i rapporterna visar tydligt på hur föreslagna och genomförda insatser relaterar till landstingets ordinarie verksamheter. Erfarenheter har visat att ideella organisationer som erhåller statsbidrag riskerar att bli helt beroende av dessa medel vilket gör dem sårbara för förändringar. Eventuellt kan avtal/överenskommelser kring respektive aktörs roll i relation till statsbidraget formuleras. Kommuner och landsting kan involveras i diskussioner om organisationsstöd för basverksamhet. Mål och målgrupper Den regionala handlingsplanen för sexuell hälsa har två övergripande mål: - Minska antalet fall av STI - Minska antalet oönskade graviditeter I planen nämns att det finns anledning att arbeta med samtliga de riskutsatta grupper som den nationella strategin omfattar men att planen fokuserar på ungdomar och unga vuxna. Under planperioden avser landstinget påbörja ett strukturerat arbete kring övriga riskutsatta grupper. Planen har ett delmål som följts sedan tidigare och som relaterar till provtagning: att öka klamydiaprovtagningen med tio procent årligen. Detta mål nåddes emellertid varken under 2007 eller För att öka antalet män som provtas för klamydia diskuteras möjligheten att införa beställning av klamydiatest på Internet. Landstinget ser fördelar såsom minskat resursbehov beträffande mottagningstider och personal men samtidigt implikationer såsom eventuellt ökat behov av smittspårning samt utebliven rådgivning i samband med provtagning. Även möjligheten att starta en särskild Sesammottagning (sex- och samlevnadsmottagning) för unga vuxna i länet diskuteras. Socialstyrelsen konstaterar att ett flertal av de riskutsatta grupper 4 som identifierats i den nationella strategin inte direkt omfattas av den regionala handlingsplanen. Planens fokus på sexuell hälsa, oönskade graviditeter och 4 De särskilt riskutsatta grupperna som identifieras i den nationella strategin är: män som har sex med män, personer med injektionsmissbruk, personer som är utsatta för prostitution, personer med utländsk bakgrund, ungdomar och unga vuxna, utlandsresenärer och gravida. Socialstyrelsen har även ett ansvar att arbeta med insatser för hivpositiva och deras anhöriga.

6 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2008 6(12) samlevnadsfrågor gör den brett ungdomsinriktad. Socialstyrelsen ser att en fördjupad analys av övriga riskutsatta gruppers behov framledes skulle bidra till att det förebyggande arbetet breddas. Socialstyrelsen noterar också att kvinnors och mäns olika behov i relation till målen i handlingsplanen kan förtydligas. Detta gäller dels specifikt beträffande målen för provtagning, dels generellt i relation till det övergripande målet att minska antalet oönskade graviditeter. Som tidigare nämnts kan även hbt-perspektivet förtydligas i planen. Både svensk och internationell forskning förordar fokus på målgrupperna ungdomar och unga vuxna samt MSM i det förebyggande arbetet, något som Jönköping har god potential att vidareutveckla i såväl strategisk planering som riktade insatser 5. Socialstyrelsen vill uppmärksamma att särskild analys av behovet av riktade insatser till MSM kan krävas. Resultat från MSM-enkäten (Tikkanen 2008) visar på vilka kunskaps- och insatsbehov som preventionsgruppen enligt egen utsago har 6. Enkätresultaten har analyserats regionalt för denna rapport och det kan konstateras att MSM i Kronobergs och Jönköpings län på flera punkter har ett större behov av ökade kunskaper och insatser än genomsnittet för riket som helhet. Följande noteras som särskilt betydelsefulla för MSM som bor i Jönköping och Kronoberg: - Kunskap om hiv och andra STI - Kunskap om kondomanvändning - Kunskap om att hitta en partner och ha en relation Nämnas bör också särskilt att knappt var femte person (17,3 procent) som besvarat enkäten kan tänka sig att delta tillsammans med andra i en utbildning om frågorna (jfr. rikets 11,4 procent). Tillgången till fysiska mötesplatser för MSM i Jönköping kan antas vara sämre än för riket i stort. Dessa omständigheter ställer särskilda krav på strukturen för hiv/stipreventiva insatser. Socialstyrelsen ser möjligheten att någon instans inom hälso- och sjukvården särskilt utvecklar kompetensen att möta MSM i samband med testning och rådgivning specifikt och för hälsofrågor generellt. 5 Se exempelvis: Forsberg, Margareta, Ungdomars sexuella hälsa. Internationella kunskapssammanställningar och svenska erfarenheter av förebyggande arbete. Socialstyrelsen. Tikkanen, Ronny, Kunskapsbaserad hivprevention riktad till män som har sex med män. En sammanfattning och diskussion utifrån sex internationella kunskapsöversikter. Socialstyrelsen. 6 Under publicering.

7 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2008 7(12) Process Aktiviteter, förankring och deltagande Vid Socialstyrelsens besök presenterade företrädare för ett antal verksamheter inom olika sektorer hur dessa arbetar med hiv/sti. Länet är indelat i tre sjukvårdsområden: - Jönköping, invånare - Höglandet, invånare - Värnamo, invånare Ökningen av klamydia har föranlett ett antal förändringar vad gäller hudmottagningens arbete: - läkarmottagningen har utökats - landstinget har avsatt 1 mkr för ökad smittspårning och provtagning - ändrad rutin i att symptomfria patienter i första hand tas emot av sjuksköterska Smittspårning sker på respektive mottagning där provtagning sker. Under 2008 har landstinget genomfört en smittspårningsutbildning i samverkan med Region Halland och utvecklat nya rutiner utifrån Socialstyrelsens smittspårningshandbok. Inom kvinnohälsovårdens erbjuds klamydiatest till alla som kommer för preventivmedelsrådgivning samt till kvinnor (upp till 30 år) som kallas till gynekologisk hälsokontroll. Infektionskliniken i Jönköping arbetar med hiv utifrån perspektivet att det finns tre särskilt riskutsatta grupper: MSM, personer med injektionsmissbruk och resenärer. Något systematiserat preventionsarbete bedrivs emellertid inte. En diskussion kring möjligheter att införa sprututbytesprogram vid behov förs och samarbete med häkten kring hepatit diskuteras. I länet bor 76 hivpositiva som har sin behandlande läkare vid infektionskliniken i Jönköping. Infektionskliniken sammanfattar sitt arbete i tre punkter: - Kliniska kontroller av läkare: behandlingsuppföljning, smittskyddsrådgivning. - Sjuksköterska som koordinator: behandlingsstart, tolk, apotek, följsamhet till medicinering, råd och stöd, partnertestning. - Kurator som smittspårare, psykologiskt och socialt stöd, kontaktskapare till Noaks Ark. Av de hivpositiva i länet får 79 procent av patienterna behandling för närvarande. 41 procent av de hivpositiva är kvinnor och 66 procent är

8 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2008 8(12) utlandsfödda. Infektionskliniken har noterat en fördubbling av antalet hivpositiva patienter på fem år. En förklaring tros vara att asylsökande väljer att bosätta sig i länet efter att de fått uppehållstillstånd. Arbetet med hivpositiva utförs av en halv kuratorstjänst, 0,3-0,4 sjukskötersketjänst samt av läkare inom ramen för det kliniska arbetet. Behov av ytterligare sjuksköterskaetid har lagts fram. Noaks Ark Kronoberg arbetar med psykosocialt stöd, rådgivning och utåtriktad information. Organisationen är baserad i Växjö men verksam i hela Småland och är från och med 2008 på plats i Jönköping två dagar per månad med fokus på stödverksamhet. Det stora upptagningsområdet uppges ge vinster såsom att kontakter etableras mellan hivpositiva i olika områden. Sociala nätverk och självhjälpsgrupper har etablerats. Noaks Ark har också kontakt med ett sextiotal barn till hivpositiva föräldrar. Vid högskolan i Jönköping finns studenter. Varje år börjar ca nya studenter. Det hiv/sti-förebyggande arbetet sker kombinerat med alkoholprevention. Studenter nås med massutskick via e-post varje termin och affischering. Fokus för hiv/sti-delen är att öka klamydiaprovtagningen bland män specifikt och dessa kan provtas på Studenthälsan. Kvinnor hänvisas till ungdomsmottagning eller vårdcentral för provtagning. En sammanställning från september 2008 visade att internationella studenter från 82 länder studerade vid Högskolan i Jönköping under året. Drygt 40 procent av dessa var européer. Värt att notera är att drygt 35 procent var free movers, det vill säga att de studerar på samma villkor som svenska studenter utanför reguljära utbytesprogram. Ett femtiotal studenter kom från Afrikanska länder och hela 385 kom från Asien. Jämfört med 2007 hade antalet internationella studenter just från Asien ökat rejält och utgjorde under ,5 procent av de internationella studenterna. Internationella studenter informeras om hiv/sti och möjligheter till provtagning av en kurator från STI-mottagningen i samarbete med Studenthälsan. Samarbetet har pågått sedan år De åtta ungdomsmottagningarna i länet drivs av landsting och kommuner gemensamt. Ett samarbetsforum finns för Smålands ungdomsmottagningar, SMUM. Den nedre åldersgränsen för besök är 13 år medan den övre varierar från år. Öppettiderna varierar från 2 timmar/vecka till varje vardag. Hälften av mottagningarna har särskild killmottagning. Utåtriktad verksamhet och studiebesök för högstadiet görs generellt och medverkan på gymnasiet sker från 5 mottagningar. Personalen på ungdomsmottagningarna har kontakt med i princip samtliga kommunala högstadieskolor men ser problematik i att nå elever på det ökade antalet friskolor. Dessa har inte samma bemanning av skolsköterskor och kuratorer vilket har försvårat

9 SOCIALSTYRELSEN Dnr /2008 9(12) etableringen av kontakter. Ett ökat tryck vad gäller besökare från friskolor för rådgivning vid ungdomsmottagningarna har noterats. Ungdomsmottagningarna hade journalförda besök under 2007 varav drygt hälften skedde i Jönköpings kommun. Fjorton procent av besökarna var män. Det finns fler orter i länet som erbjuder preventivmedelsrådgivning riktad till unga men dessa har ingen psykosocialt inriktad personal. RFSL Jönköping har ett hundratal medlemmar. Bland de hiv/sti-preventiva insatserna nämns utdelning av kondomer och informationsmaterial och spelet Stop, talk, listen. RFSL Jönköping samarbetar med RFSL i Borås och tar hjälp av deras informatörer vid behov. I Jönköpings län genomförs hälsoundersökningar av asylsökande vid flertalet av de vårdcentraler som finns inom länets tre olika sjukvårdsområden. Väntetiderna för hälsoundersökningar understiger som regel 2 4 veckor. Det finns länsövergripande riktlinjer för hälsoundersökningar av barn- och ungdomar, men inte av vuxna asylsökande eller anhöriginvandrare. Nyanlända anhöriginvandrare inbjuds inte till hälsoundersökning. I Sävsjö finns en flyktingmottagning som under 2007 och 2008 årligen har genomfört ett åttiotal hälsoundersökningar. Vid dessa provtas bland annat för hiv och hepatit. Inga hivfall men fyra fall av hepatit har hittats under perioden. Majoriteten av dem som får en inbjudan kommer till hälsosamtal och genomgår undersökning. Socialstyrelsen ser ett behov av att analysera huruvida vinster kan nås genom ökad samordning av de tre sjukvårdsområdena rörande områden som flyktinghälsovård och ungdomsmottagningar. Som tidigare har påpekats är skolan en viktig arena för det förebyggande arbetet. Skriftliga planer och överenskommelser, systematiskt arbete enligt kunskapsbaserade metoder och checklistor är exempel på möjliga utvecklingsinsatser som ytterligare kan förstärka det som redan görs. Arbetet inom skolan bör ske primärt i de etablerade systemen med den personal som finns inom skolan (lärare, elevhälsa, fritidspersonal m.fl.) för att vid behov kompletteras av insatser utförda av externa aktörer. RFSL Jönköping kan spela en viktig roll i länet för en viktig preventionsgrupp. Organisationens roll i hivpreventionen bör vara att komplettera landstingets ordinarie arbete och Socialstyrelsen ser en tydlig vilja att engagera den ideella sektorn i planeringsarbetet så att varje aktör kan bidra. I den strategiska planeringen i landstinget bör RFSL fortsätta att ingå som en del i strukturen för det förebyggande arbetet. Samverkan mellan

10 SOCIALSTYRELSEN Dnr / (12) olika RFSL-avdelningar kan med fördel ske inom ramen för Adlonsamarbetet. Studenthälsan utgör en viktig instans i det förebyggande arbetet till en mobil preventionsgrupp. Socialstyrelsen noterar att samverkan med studentkåren finns kring bland annat hbt-frågor. Högskolan är en viktig arena för många unga vuxna och behovet av en vårdkontakt i nära anknytning kan antas vara stort. Studenthälsan kan antas spela en särskilt viktig roll för det stora antalet internationella studenter i Jönköping. Socialstyrelsen ser potential att information om hiv/sti, i form av aktuella broschyrer och liknande kan användas aktivt i samtalskontakterna. Särskilt viktigt att uppmärksamma är studentlivets kopplingar mellan alkohol och risktagande kopplat till sex och hiv/sti. Möjligheten att också provta kvinnor för klamydia bör ses över med tanke på nya och förenklade testmetoder. Visst utvecklingsarbete för att finna modeller för att nå ungdomar utanför de större tätorterna kan förstärka ungdomsmottagningarnas arbete i länet. Studier i andra landsting har visat att ungdomar som besöker ungdomsmottagningarna kan ha ett större riskbeteende och därmed mer ohälsa än ungdomar i genomsnitt. Socialstyrelsen har för närvarande ett regeringsuppdrag som handlar om behov av insatser till ungdomar och unga vuxna inom området sex- och samlevnadsinformation, vid ungdomsmottagningar och liknande verksamheter. Arbetet kommer att resultera i en vägledning för personal som möter ungdomar och unga vuxna varför Socialstyrelsen avvaktar med rekommendationer på området. Adlonsamarbetet kan antas stärka samverkan på området på sikt. Socialstyrelsen noterar i Landstinget i Jönköpings läns ansökan om statsbidrag för 2009 att det finns önskemål om att stärka det förebyggande arbetet på högskolan ytterligare i form av studentprojekt. Ett sådant utvecklingsarbete kan med fördel knytas till teori och metod såsom Popular Opinion Leader/viktiga nyckelpersoner och opinionsbildare 7. Genom att identifiera grupper som tillhör en riskutsatt preventionsgrupp och samtidigt är förebilder nås synergieffekter. Socialstyrelsen ser även möjligheter att applicera sådana uppsökande metoder i arbetet med ungdomar och olika invandrargrupper. Socialstyrelsen anser att hälsoundersökningar av nyanlända är en mycket viktig verksamhet för att identifiera ohälsa, inklusive hivsmitta, hos den enskilde samt för smittskydd ur ett samhällsperspektiv. 7 Se exempelvis: Tikkanen, Ronny, Kunskapsbaserad hivprevention riktad till män som har sex med män. En sammanfattning och diskussion utifrån sex internationella kunskapsöversikter. Socialstyrelsen.

11 SOCIALSTYRELSEN Dnr / (12) Liksom i många andra delar av landet inbjuds dock inte anhöriginvandrare till ett hälsosamtal och hälsoundersökning. Inte minst ur ett preventionsperspektiv är detta bekymmersamt. Behov av ytterligare insatser för att nå anhöriginvandrare kvarstår och diskuteras för närvarande i länet. Informationsinsatser Jönköping har årligen avsatt kr för utåtriktad information, företrädesvis genom radioreklam. Resterande medel har använts för inköp av kondomer som fördelats till olika kliniker inom landstinget. RFSL genomför uppsökande aktiviteter företrädesvis under sommaren. Ungsidan på landstingets webb uppges vara välbesökt. Den innehåller bland annat information om hälsa, sexualitet, relationer samt hänvisning till landstingets ungdomsmottagningar. Behov av förstärkt utåtriktat arbeta har uppmärksammats som: - klamydiamåndagar - möjlighet att beställa klamydiatest via Internet Landstinget önskar även satsa på utbildning i samtalsmetodik för relevanta yrkesgrupper. Erfarenhet visar att information som ges i samband med personliga möten och vid tillfällen för rådgivning i samband med exempelvis testning är att föredra om beteendeförändringar ska uppnås. Kampanjer kan utgöra ett komplement, som för att nå bäst resultat, lämpligen sker i ett större och planerat system för kommunikation. Olika aktörer kan komplettera varandra och Socialstyrelsen ser exempelvis möjligheten att RFSL kan delta i projektet Metoder i uppsökande arbete, MIU, som leds av RFSU, RFSL och RFSL Ungdom på nationell nivå. Möjligheter att använda ny teknik för att informera och nå rätt målgrupper bör ses över. Exempel är möjlighet till tidbokning via Internet och klamydiatest som beställs hem via Internet. Studier har även visat att Internet är en informationskälla som utnyttjas mer av män än kvinnor varför riktad information bör finnas. Resultat Förändringar och effekter Hudkliniken har sammanställt resultat av klamydiaprovtagningen i länet. Sammantaget togs klamydiaprover i länet under Av dessa togs en majoritet (8 000) inom kvinnohälsovård (mödrahälsovård) och

12 SOCIALSTYRELSEN Dnr / (12) ungdomsmottagning. 35 procent av besöken på hudmottagningen noteras vara STI-relaterade. Under perioden januari till oktober 2008 kunde konstateras att 73 procent av de provtagna i länet var kvinnor. Beträffande provsvaren märks dock att 13 procent av proverna på män är klamydiapositiva medan motsvarande siffra för kvinnor endast är 6 procent. En jämförelse av dessa resultat föranleder en fördjupad analys av hur män ska nås för provtagning i större utsträckning. Av Smittskyddsenhetens uppföljning av hivfall framgår att arton av de senaste fem årens 45 fall har okänd smittväg. Socialstyrelsen noterar att klamydiaökningen föranlett insatser från landstingets sida och att resurser har satsats. Ökningen av antalet hivfall kan föranleda förändrade behov av insatser och resurser. Den epidemiologiska bilden visar på en viss ökning av antalet hivfall de senaste åren. En väl fungerande smittspårning är av stor vikt. Uppföljning och utvärdering Under Socialstyrelsens besök diskuterades inte frågor om uppföljning och utvärdering specifikt. Av Jönköpings ansökningar om och redovisningar av statsbidrag framgår att uppföljning sker utifrån indikatorer. Socialstyrelsen ser att Smittskyddsenhetens statistik skulle kunna kompletteras av att uppföljningar och studier som görs på folkhälsoområdet kunde omfatta frågor relaterade till sexuell hälsa. Särskilt aspekter som kunskap, attityder och beteenden är av vikt att följa för att få kunskap om behov av riktade förebyggande insatser inom olika riskutsatta grupper.

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort.

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort. ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR INSATSER MOT HIV/AIDS OCH VISSA ANDRA SMITTSAMMA SJUKDOMAR TILL LANDSTING/REGIONER OCH KOMMUNER FÖR ÅR 2011 Smittskyddsinstitutet ansvarar sedan den 1 juli 2010

Läs mer

Rapport från uppföljningsbesök i Landstinget Kronoberg 4-5 november 2009

Rapport från uppföljningsbesök i Landstinget Kronoberg 4-5 november 2009 2010-04-26 Dnr 33-5405/2009 1(15) Robert Jonzon Avdelningen för kunskap Befolkningsinsatser Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Landstingsdirektören Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9 351 88 Växjö Rapport

Läs mer

Prevention och sexuell hälsa. Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet

Prevention och sexuell hälsa. Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet Prevention och sexuell hälsa Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Läs mer

Handlingsplan inom folkhälsoområdet

Handlingsplan inom folkhälsoområdet Handlingsplan inom folkhälsoområdet SEXUELL HÄLSA 2012-2014 Målet med denna handlingsplan Det övergripande målet med handlingsplanen är att uppnå ett effektivt och verkningsfullt preventivt arbete som

Läs mer

Handlingsplan avseende HIV/STI-prevention för Stockholms stad - remiss från kommunstyrelsen

Handlingsplan avseende HIV/STI-prevention för Stockholms stad - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-01-07 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Handlingsplan avseende HIV/STI-prevention för Stockholms

Läs mer

De insatser som får stöd från statsbidraget ska medverka till att ovanstående mål nås.

De insatser som får stöd från statsbidraget ska medverka till att ovanstående mål nås. ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR INSATSER MOT HIV/AIDS OCH VISSA ANDRA SMITTSAMMA SJUKDOMAR TILL LANDSTING/REGIONER OCH KOMMUNER FÖR ÅR 2010 Socialstyrelsen ansvarar för att fördela statsbidrag

Läs mer

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad Socialförvaltningen Dnr 3.1-285/2013 Bilaga Handläggare Maria Saario Telefon: 508 25 403 hiv/sti-prevention i Stockholms Förord I enlighet med Stockholm vision Ett Stockholm i världsklass är invånarnas

Läs mer

Att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i Västra Götaland. Bilaga. Epidemiolgosik översikt

Att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i Västra Götaland. Bilaga. Epidemiolgosik översikt Att förebygga hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i Västra Götaland Bilaga Epidemiolgosik översikt BILAGA EPIDEMIOLOGISK ÖVERSIKT Hiv-fall i Västra Götaland 2-27 Statistiken grundar sig på

Läs mer

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-03-27 Handläggare: Daniel Liljendahl Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänstnämnden Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm Svar på skrivelse

Läs mer

Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne 2011 2015

Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne 2011 2015 Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa i Region Skåne 2011 2015 Förord Denna strategi utgör Region Skånes övergripande styrdokument för området sexuell och reproduktiv hälsa (SRH) för perioden 2011

Läs mer

Gillis Hammar Förvaltningschef Fredrik Jurdell Avdelningschef

Gillis Hammar Förvaltningschef Fredrik Jurdell Avdelningschef SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-03-25 Handläggare: Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden Förslag

Läs mer

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral 1 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral Primärvårdsprogram 2017 2 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar 6.5.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen

Läs mer

Förslag till handlingsplan avseende HIV/STIprevention

Förslag till handlingsplan avseende HIV/STIprevention FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR VUXN A TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-12-28 Handläggare: Per-Ove Mattsson Telefon: 08-508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2011-01-20 Förslag till handlingsplan

Läs mer

Region Skåne. Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Region Skåne. Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-12-06 Region Skåne Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-2015 Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-2015 Bakgrund och syfte

Läs mer

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet.

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Frågor om sex Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Här kan du få personlig och sekretessbelagd rådgivning och hjälp.

Läs mer

Könssjukdomar i Gävleborg SRHR dag

Könssjukdomar i Gävleborg SRHR dag Könssjukdomar i Gävleborg SRHR dag Smittskydd Region Gävleborg Statistik 16 Anmälda nya klamydiafall i Gävleborg per månad Reviderad 218-1-22 14 12 1 8 6 4 2 jan feb mars apr maj juni juli aug sept okt

Läs mer

Män som har sex med män

Män som har sex med män Smittskydd Västra Götaland 2016-11-10 Män som har sex med män En stor del av den inhemska överföringen av hiv, gonorré och syfilis sker via sex mellan män. Män som har sex med män (MSM) är därför en prioriterad

Läs mer

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland

2015-04-15. Nässjö 20-21 april 2015. Anmälan i SmiNet. Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Nässjö 20-21 april 2015 Anmälan i SmiNet Lena Svensson Smittskyddssjuksköterska Smittskydd Östergötland Anmälan av sjukdomsfall och epidemiologisk övervakning 2 kap 5 En behandlande läkare som misstänker

Läs mer

1 bilaga. Regeringens beslut

1 bilaga. Regeringens beslut Utdrag Protokoll I:7 vid regeringssammanträde 2011-10-20 S2011/9213/FS (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om vissa ersättningar inom folkhälsoområdet 1 bilaga

Läs mer

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län.

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län. Sammanfattning År 2014 ses en minskning av antalet rapporterade med hiv i Stockholms län. Smitta mellan män som har sex med män (MSM) fortsätter att dominera den inhemska spridningen i länet, men även

Läs mer

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter.

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Ungefär var femte person som bor i Skåne är utlandsfödd.

Läs mer

Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar

Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN FÖR UTREDNING OCH PROJEKT SID 1 (5) 2008-08-26 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 508 25 605 Till Socialtjänstnämnden Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar

Läs mer

Lägesrapport om det förebyggande arbetet mot hiv i Sverige

Lägesrapport om det förebyggande arbetet mot hiv i Sverige Jag lever med hiv. Och med dina fördomar. Jag lever med hiv. Och med dina fördomar. Jag lever med hiv. Och med dina fördomar. Vi lever alla med hiv. www.hivportalen.se/wad Vi lever alla med hiv. www.hivportalen.se/wad

Läs mer

Söka pengar SÖKA PENGAR. Version 1.0

Söka pengar SÖKA PENGAR. Version 1.0 SÖKA PENGAR 4 4.1 1.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning sid 3 4.1 Folkhälsopolitik sid 4 4.2 Var söker vi pengar? sid 6 4.3 Mall: Riktlinjer och direktiv för ansökan sid 8 4.4 Vad är lätt att få pengar för

Läs mer

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Denna manual har tagits fram som ett komplement till ansökningshandlingarna om bidrag för insatser mot hiv/sti. För att er ansökan ska kunna behandlas

Läs mer

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet.

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Frågor om sex Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Här kan du få personlig och sekretessbelagd rådgivning och hjälp.

Läs mer

Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler

Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler Författare: Kajsa Althén och Fredrik Petterson Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler Vid en rundringning till 28 vårdcentraler i tre städer i Sverige uppvisar många en stor okunnighet

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2010

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2010 HSN 2010-02-16 P 20 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Tina Ekelund Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2010 Ärendet Socialstyrelsen har beviljat

Läs mer

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet FRAMTID ADLON konferens 2014-11-5 och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet Organisation 2. 2014-11-11 Bisexuella kvinnor mår sämst och är mest utsatta Med dålig allmän hälsa och framför allt

Läs mer

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m)

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) PM 2005 RVII (Dnr 325-4023/2004) Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Kristina

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:104 1 (11) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:16 av Jerry Adbo (S) om förebyggande åtgärder för spridning av HIV Föredragande landstingsråd: Lars Joakim Lundquist Ärendet

Läs mer

Aktuella studier Adlongruppens regionala hiv/sti- konferens Örebro 9-10 november 2016

Aktuella studier Adlongruppens regionala hiv/sti- konferens Örebro 9-10 november 2016 Aktuella studier Adlongruppens regionala hiv/sti- konferens Örebro 9-10 november 2016 Anna-ChuChu Schindele, Utredare Kenneth Kaartinen, Utredare Enheten för Hälsa och sexualitet Avdelningen för kunskapsstöd

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads HIV-preventiva arbete

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads HIV-preventiva arbete SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11.1-0562/2011 SON 2011-12-15 SID 1 (10) Förslag till fördelning

Läs mer

Lex Veneris : 1919. Det bör påpekas för patienten, att denne, därest han eller hon icke kommer under behandling, kan infektera andra personer.

Lex Veneris : 1919. Det bör påpekas för patienten, att denne, därest han eller hon icke kommer under behandling, kan infektera andra personer. Historik Lex Veneris : 1919. Det bör påpekas för patienten, att denne, därest han eller hon icke kommer under behandling, kan infektera andra personer. SMSP: betonades att alls icke skedde av nyfikenhet

Läs mer

HANDLINGSPLAN BARN OCH UNGDOMAR ANTAGEN 2009 AV STYRGRUPP FOLKHÄLSA OCH LANDSTINGSDIREKTÖREN BARN OCH UNGDOMAR

HANDLINGSPLAN BARN OCH UNGDOMAR ANTAGEN 2009 AV STYRGRUPP FOLKHÄLSA OCH LANDSTINGSDIREKTÖREN BARN OCH UNGDOMAR BARN OCH UNGDOMAR Övergripande inriktning av landstingets arbete I folkhälsoarbetet är landstingets primära uppgift att verka för en god vård och hälsa på lika villkor. Inom området barn och ungdomar ska

Läs mer

Yttrande över SOU: 2004:13 Samhällets insatser mot hiv/sti att möta förändring

Yttrande över SOU: 2004:13 Samhällets insatser mot hiv/sti att möta förändring Landstingsstyrelsens förvaltning Beställarkontor Vård TJÄNSTEUTLÅTANDE 2004-10-13 LS 0406-1329 1 (7) Handläggare: Magnus Liljegren Yttrande över SOU: 2004:13 Samhällets insatser mot hiv/sti att möta förändring

Läs mer

Uppföljning 2009 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna

Uppföljning 2009 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Uppföljning 2009 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Therese Rostedt Folkhälsoplanerare Folkhälsoavdelningen Landstinget i Jönköpings län December 2010 Innehållsförteckning

Läs mer

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2

Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området BILAGA 2 BILAGA 2 Stimulansmedel inom ramen för överenskommelsen om insatser inom psykisk hälsa-området KOMMUNERNA OCH LANDSTINGEN/REGIONERNAS REDOVISNINGAR AV 2018 ÅRS STIMULANSMEDEL 1 Innehåll Analyser och handlingsplaner...

Läs mer

Datum Aktörer inom sexuell och reproduktiv hälsa(srhr) i Skåne. Aktörer Målgrupp Huvudsaklig verksamhet inom område sexuell hälsa

Datum Aktörer inom sexuell och reproduktiv hälsa(srhr) i Skåne. Aktörer Målgrupp Huvudsaklig verksamhet inom område sexuell hälsa Koncernkontoret Johanna Schmidt Avdelning för Hälso-och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragstyrning Hälso- och sjukvårdsstrateg Johanna.Schmidt@skane.se Leif Persson Avdelning för Regional utveckling

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-04 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Hepatit C Statistik

Hepatit C Statistik Hepatit C 2014 Statistik Smittskyddsenheten, 2015-03-03, Eva Lundmark Hepatit C-fallen (69) minskade i antal 2014 jämfört med åren innan och incidensen låg lägre än totalt i Sverige (15,8/100 000 invånare).

Läs mer

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15)

Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige. En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga år (UngKAB15) Sexualitet och hälsa bland unga i Sverige En studie om kunskap, attityder och beteende bland unga 16 29 år (UngKAB15) Sid 2. 2017-09-20 SRHR Hiv/STI Hälsa och sexualitet HBTQ Sid 1. 20170519 Sexualitet

Läs mer

Sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne

Sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne Sexuell och reproduktiv hälsa i Skåne En kartläggning av aktörer och insatser Rapport nr 2005:2 KOMPETENSCENTRUM FÖR SEXUELL OCH REPRODUKTIV HÄLSA SOCIALMEDICINSKA ENHETEN Sexuell och reproduktiv hälsa

Läs mer

Hepatit C. Smittskyddsenheten, Eva Lundmark

Hepatit C. Smittskyddsenheten, Eva Lundmark Hepatit C Antalet hepatit C fall är i stigande sedan 2011 då endast 55 fall anmäldes. Under 2013 rapporterades 90 fall (åtta kliniska anmälningar saknas), en incidens på 22/100 000 invånare, vilket var

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maruja Arévalo Lazo 040-675 31 64 Maria.ArevaloLazo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-04 Dnr 1502004 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Ansökan om statsbidrag för förebyggande

Läs mer

Från politiska beslut till konkreta handlingsplaner och underlag för samverkan. Annika Nordstrand Folkhälsostrateg Norrbottens läns landsting

Från politiska beslut till konkreta handlingsplaner och underlag för samverkan. Annika Nordstrand Folkhälsostrateg Norrbottens läns landsting Från politiska beslut till konkreta handlingsplaner och underlag för samverkan Annika Nordstrand Folkhälsostrateg Norrbottens läns landsting Folkhälsopolitiska strategin i Norrbotten är ingen hyllvärmare

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer

15 SEPTEMBER Uppdragsbeskrivning för Ungdomsmottagningar i Norrbottens län

15 SEPTEMBER Uppdragsbeskrivning för Ungdomsmottagningar i Norrbottens län Uppdragsbeskrivning för Ungdomsmottagningar i Norrbottens län 1 Definition En ungdomsmottagning riktar sig till ungdomar och unga vuxna i åldern 12-25 år och bedrivs i samverkan med länets kommuner där

Läs mer

PM 2017: RVI (Dnr /2017)

PM 2017: RVI (Dnr /2017) PM 2017: RVI (Dnr 110-774/2017) Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om Översyn och uppdatering av den nationella strategin mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar Remiss

Läs mer

Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016

Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016 Primärvårdens arbete med prevention och behandling av ohälsosamma levnadsvanor 2016 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län.

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län. Rapporterade fall av hiv i Stockholms läns landsting (SLL) år 2015. Hiv-statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Med

Läs mer

Uppföljning år 2010 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna

Uppföljning år 2010 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Uppföljning år 2010 Handlingsplan för sexuell hälsa med inriktning på ungdomar och unga vuxna Therese Rostedt Folkhälsoplanerare Folkhälsoavdelningen Landstinget i Jönköpings län Maj 2011 Innehållsförteckning

Läs mer

World congress of sexually transmitted infections & AIDS 2011. Elin Gottfridsson

World congress of sexually transmitted infections & AIDS 2011. Elin Gottfridsson World congress of sexually transmitted infections & AIDS 2011 Elin Gottfridsson 1. WORLD CONGRESS OF SEXUALLY TRANSMITTED INFECTIONS & AIDS Den 2-5 november 2011 anordnade IUSTI (International union against

Läs mer

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering

Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Regional samverkan i Skåne för nyanlända invandrares etablering Utvecklingsområde 2 Hälsa Hälsofrämjande introduktion för asylsökande, flyktingar och andra nyanlända 1 Mål Definiera strategiska faktorer

Läs mer

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län Rapporterade fall av hiv i Stockholms läns landsting år 212 Hiv-statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Med rapporterade

Läs mer

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 Ärendet Kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa bland ensamkommande

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad

Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad PM 2006 RVII (Dnr 325-1603/2006) Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Fördelningen

Läs mer

I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län

I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län Vad ingår i hiv-statistiken för SLL? Hiv-statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Med rapporterade fall menas personer

Läs mer

Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna

Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna Utveckla insatserna kring sexuell hälsa för ungdomar och unga vuxna Anna-ChuChu Schindele, utredare Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Smittskyddsinstitutet Sju webbsända seminarier med fokus

Läs mer

HIV/STI-FÖREBYGGANDE ARBETE I VÄRMLAND

HIV/STI-FÖREBYGGANDE ARBETE I VÄRMLAND HIV/STI-FÖREBYGGANDE ARBETE I VÄRMLAND Strategidokument 2010-2014 Målgrupp: ungdomar unga vuxna 1 INNEHÅLL 2 2 2 2 4 4 4 4 5 6 6 6 6 6 7 7 SAMMANFATTNING BAKGRUND Hiv/STI- förebyggande arbete i Värmland

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:103 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:17 av Inger Ros (S) om start av en informationskampanj i syfte att minska spridningen av klamydia Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 - redovisning av stimulansmedel utbetalad till arbete med psykisk hälsa på ungdomsmottagningar Särskild satsning på ungdomsmottagningar Inför

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads hiv-preventiva arbete

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads hiv-preventiva arbete SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11.1-0533/2012 SON 2012-11-27 SID 1 (11) 2012-10-30 Förslag

Läs mer

MSM-enkäten Norrland Sammanställning av preliminära resultat för de fyra norrlänen Källa: MSM-enkäten 2013 2014

MSM-enkäten Norrland Sammanställning av preliminära resultat för de fyra norrlänen Källa: MSM-enkäten 2013 2014 MSM-enkäten Sammanställning av preliminära resultat för de fyra norrlänen Källa: MSM-enkäten 2013 2014 Ansvarig: Kunskapsnätverket hiv/sti Norr Handläggare: Maria Lindgren 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING MSM-enkäten

Läs mer

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar

Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Primärvårdsförvaltning -10-06 Ärendenummer: Primärvårdsstab RosMarie Nilsson Dokumentnummer: Till Presidiet för Nämnden för primärvård och folktandvård Statliga satsningar Ungdomsmottagningar Bakgrund

Läs mer

Epidemiologisk uppdatering och Hiv-& STI-prevention bland män som har sex med män (MSM) Torsten Berglund. Enheten för hivprevention och sexuell hälsa

Epidemiologisk uppdatering och Hiv-& STI-prevention bland män som har sex med män (MSM) Torsten Berglund. Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Epidemiologisk uppdatering och Hiv-& STI-prevention bland män som har sex med män (MSM) Torsten Berglund Enheten för hivprevention och sexuell hälsa torsten.berglund@smi.se MSM prioriterad målgrupp i Nationella

Läs mer

Nytt om klamydia i Norrbotten. Nr 4 2007

Nytt om klamydia i Norrbotten. Nr 4 2007 SMITTSKYDD, NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING, 971 8 LULEÅ, TELEFON 9-28 36 16 Nr 4 7 Innehåll Nytt om klamydia i Norrbotten... 1 Trendbrott bland ungdomar... 1 Handläggning av klamydiafall... 2 Antibiotikabehandling

Läs mer

Fördjupad analys och handlingsplan

Fördjupad analys och handlingsplan Fördjupad analys och handlingsplan Barn och unga till och med 24 år inklusive ungdomsmottagningarna 31 oktober 2017 Datum Handläggare 2017-10-30 Henrik Kjellberg Landstingets kansli Hälso och sjukvård

Läs mer

Utbildningsdepartementet (5) Dnr:

Utbildningsdepartementet (5) Dnr: Utbildningsdepartementet 1 (5) Delredovisning av uppdrag om att genomföra insatser för att förbättra det förebyggande och hälsofrämjande arbetet inom elevhälsan i syfte att stödja elevernas utveckling

Läs mer

Syfte och omfattning. Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Handlingsplan för förebyggande av hiv/sti och oönskade graviditeter

Syfte och omfattning. Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Handlingsplan för förebyggande av hiv/sti och oönskade graviditeter Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Dokument ID: 09-289780 Fastställandedatum: 2018-02-28 Giltigt t.o.m.: 2019-02-28 Upprättare: Elaine M Persohn Fastställare: Signar Mäkitalo Handlingsplan för

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventiva insatser år 2013

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventiva insatser år 2013 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Handläggare: Tina Ekelund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, p 6 Fördelning av statsbidrag för STIhiv-preventiva insatser år 2013 Ärendebeskrivning

Läs mer

Verksamhetsberättelse Adlon 2014 2015-03-11

Verksamhetsberättelse Adlon 2014 2015-03-11 Verksamhetsberättelse Adlon 2014 2015-03-11 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse för ADLON år 2014... 1 Övergripande inriktning år 2012 2014... 1 Övergripande inriktning år 2014 och framåt... 1

Läs mer

Hepatit C Statistik

Hepatit C Statistik Hepatit C 2015 Statistik Smittskyddsenheten, 2016-03-23, Eva Lundmark Antal fall och trend Under de senaste fem åren ses en ökning av antalet hepatit C-fall i länet jämfört med totala antalet fall i Sverige

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

Ett program för sexuell hälsa i Stockholm Motion (2012:23) av Emilia Bjuggren (S)

Ett program för sexuell hälsa i Stockholm Motion (2012:23) av Emilia Bjuggren (S) Utlåtande 2013:50 RVII (Dnr 325-662/2012) Ett program för sexuell hälsa i Stockholm Motion (2012:23) av Emilia Bjuggren (S) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2012:23)

Läs mer

4. Hur många besök för psykisk ohälsa har gjorts under 2018? Antal

4. Hur många besök för psykisk ohälsa har gjorts under 2018? Antal Enkät 3. Satsning på ungdomsmottagningar Under 2018 har ert län tagit del av stimulansmedel för satsningar på ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa. I den här enkäten redovisar ni hur medlen har

Läs mer

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016

5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 1 (5) 5.10 Regelbok Ungdomsmottagningar Primärvårdsprogram 2016 2 (5) 5.10 Ungdomsmottagningar 5.10.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen där landstinget

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2012

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2012 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-01-24 p 16 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Tina Ekelund Fördelning av statsbidrag för STIhiv-prevention 2012 Ärendebeskrivning I ärendet

Läs mer

Information om kallelse till hälsoundersökning översatt till olika språk

Information om kallelse till hälsoundersökning översatt till olika språk Information om kallelse till hälsoundersökning översatt till olika språk Adlongruppens kallelse till hälsoundersökning och översättningar kan användas fritt av andra landsting. Kallelsen har översatts

Läs mer

Underlag anslaget 2:5 Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar

Underlag anslaget 2:5 Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar Dnr: 301/2013-1.1. Underlag anslaget 2:5 Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar Redovisning av bidragets användning 2012, uppnådda resultat och behov av framtida förändringar Innehållsförteckning

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar (prop. 2005/06:60) http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/55679

Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar (prop. 2005/06:60) http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/55679 Tips på kunskapsunderlag för stöd i planeringen av insatser Allmänt Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar (prop. 2005/06:60) http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/55679 Förordning

Läs mer

Vad ingår i hiv statistiken? I den statistik som redovisas i Stockholms län ingår de personer som har sin behandlande läkare i Stockholms län.

Vad ingår i hiv statistiken? I den statistik som redovisas i Stockholms län ingår de personer som har sin behandlande läkare i Stockholms län. Rapporterade fall av hiv i Stockholms läns landsting år 2011 Hiv statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Med rapporterade

Läs mer

Verksamhetsplan Adlon 2015. Reviderad 2015-03-11

Verksamhetsplan Adlon 2015. Reviderad 2015-03-11 Verksamhetsplan Adlon 2015 Reviderad 2015-03-11 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Förutsättningar för Adlons verksamhet... 1 Styrdokument för verksamheten... 2 Utgångspunkter för Adlons verksamhet...

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting 1 (3) FÖRSLAG 2012:57 LS 1106-0926 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd:

Läs mer

vad gör g r Socialstyrelsen?

vad gör g r Socialstyrelsen? Hälsoundersökning för f r asylsökande vad gör g r Socialstyrelsen? Övergripande projekt påp SoS Mänskliga rättigheter och migranters tillgång på hälso- & sjukvård och socialtjänst i Sverige Delprojekt

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne

Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne Noaks Ark Skåne En del av Riksförbundet Noaks Ark 2 Innehåll 1. Styrelsen berättar s. 3 2. Om Noaks Ark Skåne s. 4 2.1 Vår vision s. 4 2.2 Vår långsiktiga strategi

Läs mer

Folkhälsoenheten Linnea Strand. Juni 2014

Folkhälsoenheten Linnea Strand. Juni 2014 Folkhälsoenheten Linnea Strand Juni 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Bakgrund... 2 2. Syfte med årsrapporten... 3 3. Metod... 3 4. Resultat... 3 4.1 Kronobergs epidemiologiska läge... 3

Läs mer

Klamydia/gonorrétest Västernorrland en beskrivning av provtagningstjänsten i 1177 Vårdguidens e tjänster

Klamydia/gonorrétest Västernorrland en beskrivning av provtagningstjänsten i 1177 Vårdguidens e tjänster Dokumenttyp Fastställt Dokumentnr / Version Riktlinje 2018 05 29 321001 / Version 1 Handläggare Giltigt till och med Reviderat Processägare Ulrika Bengtsson (ubd002) 2019 11 29 2018 05 29 Fastställare

Läs mer

Sexuell och reproduktiv hälsa Handlingsprogram för Landstinget Kronobergs arbete 2012-2015 med fokus på HIV/STI och oönskade graviditeter

Sexuell och reproduktiv hälsa Handlingsprogram för Landstinget Kronobergs arbete 2012-2015 med fokus på HIV/STI och oönskade graviditeter Folkhälsoenheten 2011-11-21 Sexuell och reproduktiv hälsa Handlingsprogram för Landstinget Kronobergs arbete 2012-2015 med fokus på HIV/STI och oönskade graviditeter Inledning Landstinget Kronoberg antog

Läs mer

2. Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen.

2. Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN STOCKHOLMS STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli PROTOKOLLSUTDRAG lnk- 2010-11- 0 3 PROTOKOLL nr 9/2010 2010-10-28 Justerat 2010-11-01 Karin Rågsjö och Christina Elffors-Sjödin

Läs mer

I statistiken som redovisas i Stockholms län ingår de personer som har sin behandlande läkare i Stockholms län.

I statistiken som redovisas i Stockholms län ingår de personer som har sin behandlande läkare i Stockholms län. 20-03-03 Vad ingår i hiv-statistiken? Hiv-statistiken baseras på avidentifierade anmälningar som behandlande läkare rapporterar till smittskyddsläkare i respektive län. Den avidentifierade koden (s.k.

Läs mer

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård

MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND. Hälso- och sjukvård. Nämnden för Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvård DATUM Hans Tanghöj 2007-05-03 DIARIENR Nämnden för Hälso- och sjukvård MISSIV MISSBRUKSFÖREBYGGANDE ARBETE I OXELÖSUND Försäljningen av alkohol liksom den alkoholrelaterade dödligheten

Läs mer

VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTINGS HANDLINGSPLAN FÖR STI/HIV-PREVENTION OCH FÖR PREVENTION AV OÖNSKADE GRAVIDITETER FÖR PERIODEN 2013 2017 I VÄSTERBOTTEN.

VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTINGS HANDLINGSPLAN FÖR STI/HIV-PREVENTION OCH FÖR PREVENTION AV OÖNSKADE GRAVIDITETER FÖR PERIODEN 2013 2017 I VÄSTERBOTTEN. VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTINGS HANDLINGSPLAN FÖR STI/HIV-PREVENTION OCH FÖR PREVENTION AV OÖNSKADE GRAVIDITETER FÖR PERIODEN 2013 2017 I VÄSTERBOTTEN. INLEDNING Västerbottens läns landsting upprättade ett

Läs mer

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010 Sammanställning av provtagningsblanketter och väntrumsenkäter Klara Abrahamsson Hivprevention i Västra Götaland Oktober 2010 Klamydiamåndagen i Västra Götaland 2010

Läs mer

RFSL Kronoberg utvärdering av hiv/sti-arbete

RFSL Kronoberg utvärdering av hiv/sti-arbete FoU Kronoberg FoU-skrift 2010:6 RFSL Kronoberg utvärdering av hiv/sti-arbete Eva Karin Karlsson SAMMANFATTNING Det lever idag ca 5 000 personer med hiv i Sverige och av dessa bor drygt 60 personer i Kronobergslän.

Läs mer

Nationell kommunikationsstrategi. för det förebyggande arbetet mot hiv, sexuellt överförda infektioner och vissa blodburna sjukdomar

Nationell kommunikationsstrategi. för det förebyggande arbetet mot hiv, sexuellt överförda infektioner och vissa blodburna sjukdomar Nationell kommunikationsstrategi för det förebyggande arbetet mot hiv, sexuellt överförda infektioner och vissa blodburna sjukdomar Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Smittskyddsinstitutet ISSN-nummer

Läs mer

Klamydia.. och lite annan STI. Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv

Klamydia.. och lite annan STI. Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv Klamydia.. och lite annan STI Foto: Folkhälsomyndighetens Pressarkiv Klamydia Den vanligaste allmänfarliga sjukdomen. 2017: 965 fall i Jönköpings län 2018: Hittills, 906 fall 2017: 211 ( av 341) -ärenden,

Läs mer

Hepatit C i Östergötland

Hepatit C i Östergötland Hepatit C i Östergötland Statistik Antal fall och trend Under 2018 anmäldes 69 fall av hepatit C vilket ligger på samma nivå som de senaste två åren. I Sverige ses en minskning med cirka 1 000 fall under

Läs mer

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen

Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling. Redovisning av utbetalda medel till landstingen Utvecklingen av kompetens inom evidensbaserad psykologisk behandling Redovisning av utbetalda medel till landstingen Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier

Läs mer