Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventiva insatser år 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventiva insatser år 2013"

Transkript

1 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Handläggare: Tina Ekelund Hälso- och sjukvårdsnämnden , p 6 Fördelning av statsbidrag för STIhiv-preventiva insatser år 2013 Ärendebeskrivning I ärendet föreslås beslut om slutlig fördelning av de statliga bidragen för STI- och hivprevention för Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Fördelning av statsbidrag för STIhiv-preventiva insatser år 2013, Bilaga Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att att fördela statsbidraget för STIhiv-prevention 2013 till verksamheter och ideella organisationer enligt bilaga omedelbart justera beslutet. Förvaltningens motivering till förslaget Nämndens presidium har på delegation, den 28 november 2012, fattat beslut om ansökan till Smittskyddsinstitutet (SMI) om statliga bidrag på för STIhiv-prevention. Medlen avser insatser inom områden i enlighet med Överenskommelsen mellan staten och Sveriges kommuner och landsting (SKL) om vissa ersättningar inom folkhälsoområdet för år De områden inom vilka medel kan sökas är stimulansåtgärder och stöd till viss verksamhet av riksintresse liksom stöd till viss verksamhet till nytta för flera regionala huvudmän. Medel kan även sökas för utvecklingsbehov som identifierats utifrån eventuella förändringar i den epidemiologiska situationen, lokalt och regionalt, samt utifrån resultat av uppföljning och utvärdering av befintliga insatser. Statsbidraget bör komplettera de olika huvudmännens satsningar inom ordinarie verksamhet.

2 2 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE SMI beslutade den 10 januari 2013 att bevilja Stockholms läns landsting , en minskning om jämfört med ansökan. SMI anser att några av de projekt, totalt omfattande cirka , som landstinget prioriterade inte överensstämmer med prioriteringen i överenskommelsen och därför inte ska erhålla bidrag. Utöver detta uppmärksammas landstinget på att projekt riktade till ungdomar och unga vuxna särskilt ska beakta insatser som avser riskutsattarisktagande i fråga om sexuell hälsa och hivsti men anger inte ytterligare någon konkret prioritering. Däremot innebär det minskade beloppet att ytterligare prioriteringar i utvecklingsdelen och för kunskapsnätverket måste göras. Den största delen av bidraget avser insatsområdet Verksamheter av riksintresse och är i enlighet med den fördelningsnyckel som fastställts i nämnda överenskommelse. Här får Stockholms läns landsting kr för Verksamheterna som får bidrag inom ramen för riksintresse är bland annat Lafa och Sesamenheternas utbildningsinsatser gentemot primärvården. SMI anser att dessa verksamheter bör ses över i enlighet med utgångspunkterna i överenskommelsen i syfte att se vilka delar som kan anses vara regionens ordinarie uppgifter och vad som bör finansieras inom egen budget. För det som omfattar fortsatt utveckling av kunskapsnätverket samt prioriterade områden i behov av utveckling har Stockholms läns landsting beviljats där avsätts till redan pågående treårsprojekt. För nya prioriterade utvecklingsområden får landstinget där en betydande andel avsätts för insatser till hivpositiva samt till målgruppen MSM, män som har sex med män. För fortsatt utveckling och nya insatser inom regionala kunskapsnätverket, ett samarbete mellan Stockholms läns landsting, Stockholms stad och Region Gotland, ges Bland annat planeras fortsatta utbildningsinsatser om hiv till personalgrupper som i sitt arbete kommer i kontakt med personer som har hiv men också aktiviteter kring WAD, World Aids Day, som årligen den 1 december uppmärksammar hiv. För 2013 planeras även utbildning och kunskapsöverföring till mottagningar på Gotland för att säkerställa nödvändig kompetens hos personal inför upprättande av en framtida STI-mottagning. Ekonomiska konsekvenser Statsbidraget utgör ett komplement till landstingets förebyggande STI- och hivpreventiva arbete.

3 3 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE Konsekvenser för patientsäkerhet Beslutet har positiva konsekvenser för patientsäkerhet. Beslutet syftar till att finansiera insatser som till exempel kunskapsunderlag för hivrelaterade diagnoser och ur ett patientsäkerhetshänseende kan dessa bidra genom ökad precision i hivdiagnostiken. Detta bidrar även till minskad oro och osäkerhet hos patienten, samt till att kontakten med hälso- och sjukvården i högre utsträckning sker utifrån patientens behov och problembild. Kommunikation är en viktig aspekt ur patientsäkerhet och därför kan det projekt som ska ge stöd till nydiagnostiserade hivpatienter, med bakgrund som analfabeter, förväntas bidra till ökad patientsäkerhet. Konsekvenser för jämställd och jämlik vård Projekten ökar jämlik och jämställd vård genom bland annat riktad information om överföring av hiv och andra sexuellt överförda och blodburna infektioner till grupper som inte nås av generell information, exempelvis personer med injektionsmissbruk, nyanlända migranter och män som har sex med män. Miljökonsekvenser Inga konsekvenser. Catarina Andersson Forsman Hälso- och sjukvårdsdirektör Leif Karnström Avdelningschef

4 1 (13) Bilaga Förslag till fördelning av statsbidrag för hivsti-preventiva insatser 2013 beloppet Posithiva gruppen Stöd, information och utbildning Individuellt- och gruppstöd, temakvällar, ungdomsgrupp, information till skolor och vårdinrättningar, medlemskvällar Ingen förändring Förening som stödjer hivpositiva män som har sex med män. Samarbetar med flera olika aktörer. Finansieras även från SMI och Stockholms stad. Posithiv plattform Psykosocialt stöd till hivpositiva genom helgkonferenser på internat med föreläsningar och workshops Beviljats inom ramen för treårssatsning för stöd till hivpositiva Afris, Afrikanska rådet i Sverige Afrikaner i Stockholms län mot hivsti I samarbete med Noaks Ark och Lafa bedriver Afris information och stöd till afrikaner boende i Sverige som reser till sina hemländer Ingen förändring Beviljats inom ramen för treårssatsning utlandsresenärer

5 2 (13) beloppet Noaks Ark Ingen förändring Ordinarie verksamhet Stödsamtal, psykoterapi, utbildning, handledning, information Noaks Ark får även bidrag från Stockholms stad och SMI. Informations och stödinriktat hivaidsprojekt riktat till migranter Uppsökande verksamhet, homeinformation, lägerverksamhet, seminarium, stödinsatser Föreningen har beviljats treårsmedel inom ramen för målgruppen migranter och hivpositiva Snabbsvarstestmottagning Testmottagning med snabbsvar för hivtest. Dropin mottagning samt bokade tider Finansierades med hivbidrag för 2012 via Venhälsan. Dessförinnan finansierad av läkemedelsbolag. Grundutbildning för unga med hiv Utbildningsinternat för hivpositiva unga vuxna i samarbete med infektionskliniker i hela landet där de unga vårdas Org. har regelbundna aktiviteter för unga i samarbete med Posithiva gruppen. Karolinska bedriver konf. för unga vuxna och förutsatt att det fortsätter beviljas inte Noaks Ark medel för detta.

6 3 (13) beloppet Convictus Ingen förändring Hiv och hepatit Seminarier, konferenser och samarbeten Uppsökande och stödjande verksamhet där aktiva missbrukare befinner sig, ex Stadsmissionen, Crossroads, Ria SolnaSundbyberg, Frälsningsarmén. Skjuts till infektionsklinik 1 gv. Höja kunskapsnivån om målgruppen inom offentlig och ideell sektor Beviljats medel för tre år, inom ramen för målgruppen injektionsmissbrukare. Det uppsökande arbetet finansieras även från Stockholms stad. Kompletterar Pelarbackens dagliga uppsökande arbete. Hiv- och hepatitarbete Utländsk bakgrund Nå personer med utländsk bakgrund med information om hiv och hepatit, testning m m Det uppsökande arbete Convictus gör för ordinarie målgrupp anses inrymma även personer med utländsk bakgrund Möjligheter Hivprevention, metod för information och förändring Stötta unga att våga sätta gränser för sig själva och gentemot sina partners, genom motivations- och förändringsmetoden Burning platform. Möter många unga som säljer sex mot ersättning.utbildning av volontärer om hiv och STI Ingen förändring Beviljats medel för tre år, inom ramen för målgruppen prostituerade. Samarbetar med Noaks Ark.

7 4 (13) beloppet RFSL Stockholm Sexperterna Minska smittan av hivsti bland MSM genom ökad kondomanvändning och ökad testning. Arbete på klubbar, barer, videoklubbar, cruisingparker. Hemsida, kampanjer etc Ingen förändring Sexperterna finansieras även med 1, 4 mkr från Stockholms stad. Sexperterna chatt finansieras av SMI. HivSTI-preventiva insatser riktade till hbt-personer och MSM inom Stockholms län Kondom- och testningskampanj, sexhälsokonferens, gruppintervention för unga hbt, erfarenhetsutbyte och kunskapsinhämtning Nätverket för MSEhälsa (Män som har sex mot ersättning) Nätverk bildat med relevanta aktörer, bl a Venhälsan, Prostitutionsenheten, STADprojektet, Järva Mansmottagning för ökad kunskap om målgruppen samt hitta strategier för ökad kondomanvändning och testningsfrekens i målgruppen MSE Beviljats medel inom ramen för målgruppen prostituerade.

8 5 (13) beloppet RFSU Stockholm Colour of Love Öka kunskap om hiv och STI bland ungdomar och skapa positiv attityd till säkrare sex. Eget tält på Ung 08- festival SMI har i ett särskilt avtal med Colour of Love gett möjlighet för landstingen att nyttja organisationens tjänster. Inga extra resurser ges. Insatsen fokuserar inte specifikt på riskutsatta ungdomar. Kärleksakuten Kärleksakuten Bidra till ökad medvetenhet om sexuell hälsa genom Sexualupplysningsprojekt på KI av medicinstuderande Ingen förändring Kärleksakuten är en underavdelning till IFMSA- Sweden (International Federation of Medical Students Association) gentemot nya KI-studenter samt på skolor i Stockholmsområdet. RFHL Stockholm RFHL Stockholm hivsti-prevention RFHLs kvinnojour vill starta mötesplats för kvinnor med erfarenhet av prostitution och missbruk för att öka målgruppens förmåga att leva smittsäkert Ingen förändring Beviljas medel för att kartlägga behov av preventiva insatser samt för att skapa nätverk med relevanta aktörer. Får även en mindre del av hälso- och sjukvårdsnämndens organisationsbidrag för särskilda insatser för hivsti-prevention. Nätverket för afrikaner i Vantör, NAV Information om hivsti till afrikaner som reser till sina hemländer Genomföra seminarier, dela ut informationsmaterial till personer som ska besöka sina hemländer Ingen förändring Beviljats medel inom ramen för treårsprojekt, för utlandsresenärer. Föreningen har samarbete med bl a Noaks Ark.

9 6 (13) Kamratföreningen Oasen Hiv-Sverige Järva Mansmottagning, Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) Snabbt veta, acceptera och våga Grundläggande utbildning om hiv för nyanlända somalier Ungdomsmottagn. som en självklar plats för ensamkommande flyktingungdomar beloppet Information till nyanlända, Ingen förändring Riksorganisation för hivpositiva helgutbildningar till unga afrikaner. Har fått bidrag från SMI med hiv samt internathelger i flera år men gör nu satsningar på för hivpositiva vuxna för lokala verksamheter. Samarbete kunskapsförmedling och med Noaks Ark och Posithiva stöd. gruppen. Utbildningsprojekt på Ingen förändring Ett samarbete mellan Hiv-Sverige, infektionskliniken i infektionsklinken och Huddinge för hivpositiva institutionen för global hälsa på somalier där många saknar KI. grundläggande kunskaper Ryms inom ramen för avsatta om kroppen för att medel till migrantprojektet där tillgodogöra sig info om hiv förvaltningen avsatt 1,36 mkr av och mediciner bidraget Skapa nätverk mellan Ingen förändring Ryms inom ramen för avsatta personal på boenden för medel till migrantprojektet där ensamkommande förvaltningen avsatt 1,36 mkr av flyktingungdomar samt bidraget ungdomsmottagningarna. Beroendecentrum, Stockholm, BCS I66 Karolinska Univ.sjukhuset Förändring av riskbeteende för att minska spridning av blodburna infektioner bland personer med injektionsmissbruk Studie för att undersöka om riskintervention baserad på metoden motiverande samtal påverkar riskfyllt injektionsbeteende mer än standardintervention för att förhindra spridning av hivhep Ingen förändring Beviljats medel för målgruppen intravenösa missbrukare. Då landstinget har beviljats söks hela beloppet men resterande kr avsätts till informationsinsatser gentemot målgruppen

10 7 (13) Maria Ungdom Specialiserade ungdomsmottagning, BCS, SLSO HivSTIförebyggande arbete beloppet Utvidga målgruppen från Ingen förändring Beviljats medel, för till 25 år med inriktning på målgruppen prostituerade. Bidrag sexmissbrukare och ges för barnmorskeinsats. prostituerade på mottagningen för att erbjuda testning, rådgivning och behandling. Prostitutionsenheten, Stockholm Stad Spiralprojektet Medicinska insatser och provtagning för personer i prostitution Ingen förändring Beviljats treårsmedel, för målgruppen prostituerade. Därefter har förvaltningen för avsikt att införliva projektet i ordinarie verksamhet. Centrum för Allmänmedicin CeFAM Finns det hinder för hivtestning i den migrerade gruppen från Eritrea och Etiopien? En kvalitativ studie i syfte att öka kunskapen och förståelsen för de behov patientgruppen har för att nå fler med hivtestning Ingen förändring Ryms inom ramen för avsatta medel till migrantprojektet där förvaltningen avsatt 1,36 mkr av bidraget Danderyds sjukhus Hudkliniken Sesamenhet Stärka primärvården att förebygga hivsti och oönskade graviditeter Ingen förändring För utåtriktat arbete mot primärvård och ungdomsmottagningar

11 8 (13) beloppet Södersjukhuset Hudkliniken Sösam - Sesamenhet Stärka primärvården att förebygga hivsti och oönskade graviditeter Ingen förändring För utåtriktat arbete mot primärvård och ungdomsmottagningar. Sösam - Samverkan kring bemötande av unga män på ungdomsmottagn. Förbättra och utveckla omhändertagandet av unga män på UM, identifiera behov av utbildningutveckl. Kunskap på området finns till viss del redan från tidigare utredningar. HBT-hälsan gruppterapi för män med hiv Psykoterapi i grupp, enkätstudie samt utveckla utvärderingsinstrument Gruppterapi ingår i befintligt avtal med förvaltningen. Få patienter deltar i gruppterapi. Södersjukhuset Venhälsan Screening för analcancer hos hivpositiva MSM Pinpointing av tidpunkt för överföring av hivsmitta hos MSM Sexuell dysfunktion och sexuellt välbefinnande Ej prioriterat enligt SMIs beslut Ej prioriterat Viss kunskap finns. SMI har bjudit in till studie om ämnet sexuellt välbefinnande.

12 9 (13) beloppet Karolinska universitetssjukhuset, Hudkliniken Sesamenhet i Solna respektive Huddinge Stärka primärvården att förebygga hivsti och oönskade graviditeter För utåtriktat arbete mot primärvård och ungdomsmottagningar. Smittspårningsprojekt Centraliserad smittspårning vid positivt klamydiatest på Sesammottagning Ej prioriterat enligt SMIs beslut Webbaserad information om smittspårning Främja hivtestning av nyanlända personer med utländsk bakgrund Syfte att ge ett pedagogiskt redskap som beskriver dokumentation och process i smittspårning. Samarbete och utbildningsinsatser med några utvalda vårdcentraler i syfte att öka testningsfrekvens i migrantgrupper med hög hivprevalens Ej prioriterat 2013 Ryms inom ramen för migrantprojekt där 1,36 mkr avsatts för treårsperioden

13 10 (13) beloppet Karolinska universitetssjukhuset, Infektionskliniken Hepatit C- behandling av personer med pågående injektionsmissbruk Hepatit C-utläkta, avskrivningar från aktuell statistik Aktuell behandling är svårtillgänglig för målgruppen. Hep C smittar lätt vid intravenöst missbruk och därför angeläget behandla Ej prioriterat enligt SMIs beslut Projekt pågår på Socialstyrelsen kring avskrivning av utläkta hepatit C-patienter Kvinnor och hiv, sexualitet, fertilitet, psykosocial hälsa SMI har bjudit in till studie om ämnet sexuellt välbefinnande Karolinska Universitetssjukhuset, Barnmedicin och Kuratorskliniken Nationellt kunskaps- och resurscentrum Konferens för unga vuxna med hiv Handledning och stöd till kliniker och personal som arbetar med barn m hiv, nationell konferens. En 4-dagarskonferens för ungdomar med hivinfektion Organisation- och personalförändringar pågår. Bidrag till ung-vuxen konferens reserveras för att ev flyttas över till annan organisatorisk tillhörighet. Hivskola 3 st tre-dagars lägerskola för barn i åldern år resp år om att leva med hiv

14 11 (13) beloppet Smittskydd Stockholm Hivpositiva missbrukare i Stockholm - analys av medicinska och psykosociala faktorer av betydelse Kunskapen kan användas för utformning av vårdprogram för missbrukare inom hivvården Ingen förändring Vilka interpersonella faktorer fördröjer hivtest och vad vet nydiagnostiserade om smittsamheten vid hiv Utifrån studie om Latetesters finns redan insamlade enkäter som kopplas till databas om psykosociala uppgifter för att skapa bild om kunskapsläget om hiv i relation till bl a utbildningsbakgrund, smittväg, tid i Sverige Ryms inom ramen för avsatta medel till migrantprojektet där förvaltningen avsatt 1,36 mkr av bidraget TBC är en indikatorsjukdom för hiv, hur många behandlade för TBC erbjuds hivtestning? Utifrån studie om Latetesters föreslås en retrospektiv journalgenomgång huruvida patienter med okänd hivstatus, som behandlas med TBC, erbjuds hivtest Ryms inom ramen för avsatta medel till migrantprojektet där förvaltningen avsatt 1,36 mkr av bidraget

15 12 (13) beloppet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Lafa Regionalt kunskaps- och metodcentrum för hivsti-prevention Kommunikationsinsatser, webbkommunikation, metodutveckling, kondomdistribution m m Personalkostnader och insatser till ungdomar, unga vuxna, MSM, migranter, vidareförmedlare samt personal i hälso- och sjukvården. Stophiv-gruppen: insatser riktade till MSM-gruppen Informationsinsatser ffa under Pride för att främja kondomanvändning och hivtestning Sker i samverkan med andra aktörer. HivSTIförebyggande arbete mot unga resenärer Tolkutbildning i sex och samlevnad Informationsinsatser, sommarkampanjer Underlätta vid tolkning av samtal kring sexualanamnes, preventionssamtal, hivstibesked, smittspårning och hbt-frågor Beviljats för treårsperiod för målgruppen utlandsresenärer Beviljats för treårsperiod inom ramen för insatser till migranter Kostnaden avser i huvudsak ersättning t tolkar för utebliven intäkt Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Samordningsfunktion Samordning i regionala rådet, samverkan m SMI och övriga relevanta aktörer. Planering av utvärderingar och handläggning av ansökningar och uppföljning, Ingen förändring

16 13 (13) Regionalt kunskapsnätverk Stockholm- Gotland Samordningstjänst i Stockholm och på Gotland, Kommunikationskompetens till informationsrådet med SMI Samordning och planering av aktiviteter Diskussion om omdisposition av medlen diskuteras och fastställs gemensamt av regionala rådet och representanter från det regionala kunskapsnätverket. World Aids Day Aktiviteter i samband med World Aids Day, 1 december på Kulturhuset I samarbete med andra organisationer och verksamheter. Gotland STImottagning Utbildning och kunskapsöverföring till mottagningar på Gotland Samarbete med Lafa och Sesamenheterna. Hepatit C Klamydiamåndagen Insatser för att öka kunskap inom målgrupperna missbrukare och MSM Marknadsföring i länet av årlig kampanj Ev neddragning Ev neddragning Planerar samarbete med sprutbytesverksamheten m fl Samarbete med Vårdguiden1177, ungdomsmottagningar, Sesamoch STI-mottagningar.

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2012

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2012 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-01-24 p 16 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Tina Ekelund Fördelning av statsbidrag för STIhiv-prevention 2012 Ärendebeskrivning I ärendet

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2010

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2010 HSN 2010-02-16 P 20 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Tina Ekelund Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2010 Ärendet Socialstyrelsen har beviljat

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2011

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2011 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN -02-15 p 28 1 (3) förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE -02-02 HSN 1009-1037 Handläggare: Tina Ekelund Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention Ärendebesivning I ärendet föreslås

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads HIV-preventiva arbete

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads HIV-preventiva arbete SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11.1-0562/2011 SON 2011-12-15 SID 1 (10) Förslag till fördelning

Läs mer

Gillis Hammar Förvaltningschef Fredrik Jurdell Avdelningschef

Gillis Hammar Förvaltningschef Fredrik Jurdell Avdelningschef SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-03-25 Handläggare: Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden Förslag

Läs mer

Uppföljning av 2013 års insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar finansierade via statsbidrag

Uppföljning av 2013 års insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar finansierade via statsbidrag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2014-09-17 1 (3) HSN 1209-1082 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Ivonne Camaroni 2014-10-16, p 21 Uppföljning av 2013 års insatser mot hiv/aids och andra

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads hiv-preventiva arbete

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads hiv-preventiva arbete SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11.1-0533/2012 SON 2012-11-27 SID 1 (11) 2012-10-30 Förslag

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för insatser mot hivinfektion år 2015

Fördelning av statsbidrag för insatser mot hivinfektion år 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE -01-26 1 (3) HSN 1409-1141 Handläggare: Caroline Palo Hälso- och sjukvårdsnämnden -02-20, p 9 Fördelning av statsbidrag för insatser mot hivinfektion

Läs mer

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-03-27 Handläggare: Daniel Liljendahl Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänstnämnden Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm Svar på skrivelse

Läs mer

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter.

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Ungefär var femte person som bor i Skåne är utlandsfödd.

Läs mer

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort.

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort. ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR INSATSER MOT HIV/AIDS OCH VISSA ANDRA SMITTSAMMA SJUKDOMAR TILL LANDSTING/REGIONER OCH KOMMUNER FÖR ÅR 2011 Smittskyddsinstitutet ansvarar sedan den 1 juli 2010

Läs mer

Handlingsplan avseende HIV/STI-prevention för Stockholms stad - remiss från kommunstyrelsen

Handlingsplan avseende HIV/STI-prevention för Stockholms stad - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-01-07 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Handlingsplan avseende HIV/STI-prevention för Stockholms

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting HSN 2008-12-16 p 23 1 (1) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ANMÄLAN 2008-11-12 HSN 0810-1126 Handläggare: Tina Ekelund Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting

Läs mer

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad Socialförvaltningen Dnr 3.1-285/2013 Bilaga Handläggare Maria Saario Telefon: 508 25 403 hiv/sti-prevention i Stockholms Förord I enlighet med Stockholm vision Ett Stockholm i världsklass är invånarnas

Läs mer

Yttrande över motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting

Yttrande över motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (4) 2012-03-27 p 14 Handläggare: Tina Ekelund Yttrande över motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:103 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:17 av Inger Ros (S) om start av en informationskampanj i syfte att minska spridningen av klamydia Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting 1 (3) FÖRSLAG 2012:57 LS 1106-0926 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:104 1 (11) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:16 av Jerry Adbo (S) om förebyggande åtgärder för spridning av HIV Föredragande landstingsråd: Lars Joakim Lundquist Ärendet

Läs mer

1 bilaga. Regeringens beslut

1 bilaga. Regeringens beslut Utdrag Protokoll I:7 vid regeringssammanträde 2011-10-20 S2011/9213/FS (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om vissa ersättningar inom folkhälsoområdet 1 bilaga

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting 2016

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting 2016 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-31 1 (4) HSN 1506-0787 Handläggare: Åke Örtqvist Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-29, p 5 Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete

Läs mer

NOAKS ARK STOCKHOLM TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2015 17

NOAKS ARK STOCKHOLM TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2015 17 NOAKS ARK STOCKHOLM TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2015 17 VERKSAMHETSPLAN 2015 17 Utkast inför årsmötet 23 mars 2015 Prevention och stöd Noaks Ark arbetar för en begränsning av hivepidemin och dess följder för

Läs mer

TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2013-15

TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2013-15 NOAKS ARK STOCKHOLM Förslag TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2013-15 TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2013-15 Noaks Ark Stockholm Kunskap och stöd Noaks Arks förebyggande och stödjande arbete i Stockholmsregionen är av

Läs mer

De insatser som får stöd från statsbidraget ska medverka till att ovanstående mål nås.

De insatser som får stöd från statsbidraget ska medverka till att ovanstående mål nås. ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR INSATSER MOT HIV/AIDS OCH VISSA ANDRA SMITTSAMMA SJUKDOMAR TILL LANDSTING/REGIONER OCH KOMMUNER FÖR ÅR 2010 Socialstyrelsen ansvarar för att fördela statsbidrag

Läs mer

Prevention och sexuell hälsa. Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet

Prevention och sexuell hälsa. Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet Prevention och sexuell hälsa Nationell konferens oktober 2013 Monica Ideström Enhetschef Hivprevention Smittskyddsinstitutet 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Läs mer

Omfördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete bedrivs av ideella organisationer i Stockholms läns landsting 2017

Omfördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete bedrivs av ideella organisationer i Stockholms läns landsting 2017 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-16 1 (4) HSN 2016-3997 Handläggare: Ivonne Camaroni Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-03-21 Omfördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventivt

Läs mer

Underlag anslaget 2:5 Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar

Underlag anslaget 2:5 Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar Dnr: 301/2013-1.1. Underlag anslaget 2:5 Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar Redovisning av bidragets användning 2012, uppnådda resultat och behov av framtida förändringar Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan inom folkhälsoområdet

Handlingsplan inom folkhälsoområdet Handlingsplan inom folkhälsoområdet SEXUELL HÄLSA 2012-2014 Målet med denna handlingsplan Det övergripande målet med handlingsplanen är att uppnå ett effektivt och verkningsfullt preventivt arbete som

Läs mer

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-18 1 (5) HSN 1512-1458 Handläggare: Anne Siltamäki Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, p 5 Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och

Läs mer

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet FRAMTID ADLON konferens 2014-11-5 och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet Organisation 2. 2014-11-11 Bisexuella kvinnor mår sämst och är mest utsatta Med dålig allmän hälsa och framför allt

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för insatser mot hiv och andra sexuellt överförbara infektioner år 2016

Fördelning av statsbidrag för insatser mot hiv och andra sexuellt överförbara infektioner år 2016 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tobias Alfvén, Amalia Vinogradova TJÄNSTEUTLÅTANDE -02-22 Tillkommande ärende Hälso- och sjukvårdsnämnden -02-23, p 37 1 (4) HSN 1506-0787 Fördelning av statsbidrag

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag 2015 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/stiinfektion

Förslag till fördelning av statsbidrag 2015 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/stiinfektion Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (13) 2014-09-25 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden Förslag till fördelning av statsbidrag

Läs mer

Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m. fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting

Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m. fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-06-20 LS 1106-0926 IANDSTJNGSSTYR L$EN Landstingsstyrelsen 1 2-08- 28 00 02 7 Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m. fl. (V) om att

Läs mer

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m)

Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) PM 2005 RVII (Dnr 325-4023/2004) Informationsinsatser mot spridningen av HIV/AIDS Skrivelse av Kristina Axén Olin (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen av Kristina

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag 2017 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/stiinfektion

Förslag till fördelning av statsbidrag 2017 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/stiinfektion Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 8.1.2-497/2016 Sida 1 (15) 2015-09-28 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden 2016-10-25 Förslag till fördelning

Läs mer

Datum Aktörer inom sexuell och reproduktiv hälsa(srhr) i Skåne. Aktörer Målgrupp Huvudsaklig verksamhet inom område sexuell hälsa

Datum Aktörer inom sexuell och reproduktiv hälsa(srhr) i Skåne. Aktörer Målgrupp Huvudsaklig verksamhet inom område sexuell hälsa Koncernkontoret Johanna Schmidt Avdelning för Hälso-och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragstyrning Hälso- och sjukvårdsstrateg Johanna.Schmidt@skane.se Leif Persson Avdelning för Regional utveckling

Läs mer

Ansökan om och förslag till fördelning av statsbidrag 2016 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/sti-infektion

Ansökan om och förslag till fördelning av statsbidrag 2016 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/sti-infektion Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (16) 2015-10-01 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden Ansökan om och förslag till

Läs mer

Noaks Ark Stockholm Org.nr Verksamhetsplan 2012

Noaks Ark Stockholm Org.nr Verksamhetsplan 2012 Noaks Ark Stockholm Org.nr. 802454-3517 Verksamhetsplan 2012 Kunskap och stöd med fokus på prioriterade målgrupper Från i början av 2011 har Noaks Arks rikstäckande verksamhet bedrivits under ledning av

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer

NOAKS ARK STOCKHOLM FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET

NOAKS ARK STOCKHOLM FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 2019 NOAKS ARK STOCKHOLM FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN OCH BUDGET 3 FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN 2019 Beslutad av Noaks Ark Stockholms styrelse den 30 augusti 2018. Reviderad efter meddelande om beviljade

Läs mer

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017

Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Manual för ansökan om bidrag för insatser mot hiv/sti 2017 Denna manual har tagits fram som ett komplement till ansökningshandlingarna om bidrag för insatser mot hiv/sti. För att er ansökan ska kunna behandlas

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maruja Arévalo Lazo 040-675 31 64 Maria.ArevaloLazo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-04 Dnr 1502004 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Ansökan om statsbidrag för förebyggande

Läs mer

Yttrande över SOU: 2004:13 Samhällets insatser mot hiv/sti att möta förändring

Yttrande över SOU: 2004:13 Samhällets insatser mot hiv/sti att möta förändring Landstingsstyrelsens förvaltning Beställarkontor Vård TJÄNSTEUTLÅTANDE 2004-10-13 LS 0406-1329 1 (7) Handläggare: Magnus Liljegren Yttrande över SOU: 2004:13 Samhällets insatser mot hiv/sti att möta förändring

Läs mer

Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler

Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler Författare: Kajsa Althén och Fredrik Petterson Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler Vid en rundringning till 28 vårdcentraler i tre städer i Sverige uppvisar många en stor okunnighet

Läs mer

Förslag till handlingsplan avseende HIV/STIprevention

Förslag till handlingsplan avseende HIV/STIprevention FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR VUXN A TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-12-28 Handläggare: Per-Ove Mattsson Telefon: 08-508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2011-01-20 Förslag till handlingsplan

Läs mer

Könssjukdomar i Gävleborg SRHR dag

Könssjukdomar i Gävleborg SRHR dag Könssjukdomar i Gävleborg SRHR dag Smittskydd Region Gävleborg Statistik 16 Anmälda nya klamydiafall i Gävleborg per månad Reviderad 218-1-22 14 12 1 8 6 4 2 jan feb mars apr maj juni juli aug sept okt

Läs mer

2. Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen.

2. Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN STOCKHOLMS STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli PROTOKOLLSUTDRAG lnk- 2010-11- 0 3 PROTOKOLL nr 9/2010 2010-10-28 Justerat 2010-11-01 Karin Rågsjö och Christina Elffors-Sjödin

Läs mer

Aktuella studier Adlongruppens regionala hiv/sti- konferens Örebro 9-10 november 2016

Aktuella studier Adlongruppens regionala hiv/sti- konferens Örebro 9-10 november 2016 Aktuella studier Adlongruppens regionala hiv/sti- konferens Örebro 9-10 november 2016 Anna-ChuChu Schindele, Utredare Kenneth Kaartinen, Utredare Enheten för Hälsa och sexualitet Avdelningen för kunskapsstöd

Läs mer

Verksamhetsplan Adlon 2015. Reviderad 2015-03-11

Verksamhetsplan Adlon 2015. Reviderad 2015-03-11 Verksamhetsplan Adlon 2015 Reviderad 2015-03-11 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Förutsättningar för Adlons verksamhet... 1 Styrdokument för verksamheten... 2 Utgångspunkter för Adlons verksamhet...

Läs mer

Region Skåne. Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Region Skåne. Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-12-06 Region Skåne Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-2015 Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-2015 Bakgrund och syfte

Läs mer

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 1312-1544 Landstingsstyrelsen Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar

Läs mer

SRHR Nytt. Aktuellt november 2013. Händelserik höst. Aktuella utbildningar

SRHR Nytt. Aktuellt november 2013. Händelserik höst. Aktuella utbildningar Kunskapscentrum för sexuell hälsa SRHR Nytt Aktuellt november 2013 Händelserik höst Det började redan första dagen efter semestern när vi insåg att den nya förordningen, som ersätter förhandlingen om de

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad

Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad PM 2006 RVII (Dnr 325-1603/2006) Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Fördelningen

Läs mer

Lägesrapport om det förebyggande arbetet mot hiv i Sverige

Lägesrapport om det förebyggande arbetet mot hiv i Sverige Jag lever med hiv. Och med dina fördomar. Jag lever med hiv. Och med dina fördomar. Jag lever med hiv. Och med dina fördomar. Vi lever alla med hiv. www.hivportalen.se/wad Vi lever alla med hiv. www.hivportalen.se/wad

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1403-0348 Landstingsstyrelsen Motion av Helene Öberg ni.fi. (MP) om akutmottagning för våldtagna män Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink Ärendebeskrivning

Läs mer

Rapport från landstingsbesök i Jönköping 4 december 2008

Rapport från landstingsbesök i Jönköping 4 december 2008 2009-02-09 Dnr 33-6678/2008 1(12) Kristina Ingemarsdotter Persson Enheten för hivprevention 106 30 Stockholm Rapport från landstingsbesök i Jönköping 4 december 2008 Bakgrund till och organisering av besöket

Läs mer

NOAKS ARK STOCKHOLM FLERÅRIG VERKSAMHETSPLAN

NOAKS ARK STOCKHOLM FLERÅRIG VERKSAMHETSPLAN NOAKS ARK STOCKHOLM FLERÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2017-2020 VERKSAMHETSPLAN 2017-20 Fastställd av årsmötet 13mars 2017 Mål och vision Noaks Arks övergripande mål är att verka för en begränsning av hiv och dess

Läs mer

Snabbsvarstester för hiv bakgrund och praktisk användning

Snabbsvarstester för hiv bakgrund och praktisk användning Snabbsvarstester för hiv bakgrund och praktisk användning ADLON:s regionala hiv/sti-konferens 5-6 november 2014 Lennie Lindberg 2014-11-06 Vad ska vi gå igenom? Kunskapsunderlag för användning av hivtester

Läs mer

Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige

Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige Verksamhetsberättelse 2011 Landstingen i Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Värmland och Dalarna bildar tillsammans Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige. Nätverket

Läs mer

Inledning. Sammanfattning. Smittskyddsinstitutet. Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Solna

Inledning. Sammanfattning. Smittskyddsinstitutet. Enheten för hivprevention och sexuell hälsa Solna Smittskyddsinstitutet Enheten för hivprevention och sexuell hälsa 171 82 Solna RFSU:s yttrande om Nationell handlingsplan mot hiv och andra STI bland homo- och bisexuella män och andra män som har sex

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting 2017

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting 2017 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-08-22 1 (5) HSN 2016-3997 Handläggare: Ivonne Camaroni Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-09-27, p 5 Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne

Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne Noaks Ark Skåne En del av Riksförbundet Noaks Ark 2 Innehåll 1. Styrelsen berättar s. 3 2. Om Noaks Ark Skåne s. 4 2.1 Vår vision s. 4 2.2 Vår långsiktiga strategi

Läs mer

Handlingsprogram för förebyggande av HIV/STI och oönskade graviditeter 2013-2015

Handlingsprogram för förebyggande av HIV/STI och oönskade graviditeter 2013-2015 Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(17) Dokument ID: 09-67241 Fastställandedatum: 2012-12-19 Giltigt t.o.m.: 2016-04-15 Upprättare: Elaine M Persohn Fastställare: Landstingsstyrelsen Handlingsprogram

Läs mer

Syfte och omfattning. Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Handlingsplan för förebyggande av hiv/sti och oönskade graviditeter

Syfte och omfattning. Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Handlingsplan för förebyggande av hiv/sti och oönskade graviditeter Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Dokument ID: 09-289780 Fastställandedatum: 2018-02-28 Giltigt t.o.m.: 2019-02-28 Upprättare: Elaine M Persohn Fastställare: Signar Mäkitalo Handlingsplan för

Läs mer

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 Ärendet Kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa bland ensamkommande

Läs mer

MSM-enkäten Norrland Sammanställning av preliminära resultat för de fyra norrlänen Källa: MSM-enkäten 2013 2014

MSM-enkäten Norrland Sammanställning av preliminära resultat för de fyra norrlänen Källa: MSM-enkäten 2013 2014 MSM-enkäten Sammanställning av preliminära resultat för de fyra norrlänen Källa: MSM-enkäten 2013 2014 Ansvarig: Kunskapsnätverket hiv/sti Norr Handläggare: Maria Lindgren 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING MSM-enkäten

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2014 16

VERKSAMHETSPLAN 2014 16 NOAKS ARK STOCKHOLM TREÅRIG VERKSAMHETSPLAN 2014 16 VERKSAMHETSPLAN 2014 16 Förslag till årsmötet 25 mars 2014 Fokuserad och evidensbaserad hivprevention och stöd i Stockholmsregionen Noaks Ark arbetar

Läs mer

Rapport från uppföljningsbesök i Landstinget Kronoberg 4-5 november 2009

Rapport från uppföljningsbesök i Landstinget Kronoberg 4-5 november 2009 2010-04-26 Dnr 33-5405/2009 1(15) Robert Jonzon Avdelningen för kunskap Befolkningsinsatser Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Landstingsdirektören Landstinget Kronoberg Ingelstadsvägen 9 351 88 Växjö Rapport

Läs mer

Handlingsplan avseende hiv/stiprevention

Handlingsplan avseende hiv/stiprevention SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR SID 1 (37) DNR 1.3-0032/2010 2010-09-20 Handlingsplan avseende hiv/stiprevention för Stockholms stad Telefon

Läs mer

Yttrande över motion 2013:10 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att tillgängliggöra rätten till abort för utländska kvinnor i Stockholms läns landsting

Yttrande över motion 2013:10 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att tillgängliggöra rätten till abort för utländska kvinnor i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Isis Amer Wåhlin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-10-16, P 6 1 (3) HSN 1405-0708 Yttrande över motion 2013:10 av Håkan Jörnehed

Läs mer

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus

Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och neurologi utanför akutsjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-09-19 1 (5) HSN 2016-4301 Handläggare: Eva Lestner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-10-25, p 5 Akademiska enheter inom specialistvård diabetes och

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämndenhälso- och sjukvårdsnämnden beslutar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Louise von Bahr TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-31 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-29, P 18 1 (4) HSN 1506-0757 Svar på skrivelse från Moderata samlingspartiet,

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN

3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN 3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN 1512-1515 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1512-1515 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-25 Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Åsa Karlsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-18 Reviderat 2016-02-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 13 1 (5) HSN 1404-0542 Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde

Läs mer

Nyheter från Hivprevention i Västra Götaland

Nyheter från Hivprevention i Västra Götaland Nyheter från Hivprevention i Västra Götaland 2009-11-18 World Aids day, WAD World Aids Day 1/12 närmar sig med stormsteg och vi på Hivprevention uppmärksammar dagen på lite olika sätt. Tillsammans med

Läs mer

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom

Implementering av nationella riktlinjer för god vård och omvårdnad vid demenssjukdom Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2010-12-07 p 7 2010-11-05 Handläggare: Anna Forssell Gunilla Malmefeldt Peter Lundqvist Implementering av nationella riktlinjer

Läs mer

PM 2017: RVI (Dnr /2017)

PM 2017: RVI (Dnr /2017) PM 2017: RVI (Dnr 110-774/2017) Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om Översyn och uppdatering av den nationella strategin mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar Remiss

Läs mer

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom 9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom vården HSN 2019-0675 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län.

Vad ingår i hiv-statistiken? I nedanstående statistik ingår samtliga personer som rapporterats och har sin behandlande läkare i Stockholms län. Sammanfattning År 2014 ses en minskning av antalet rapporterade med hiv i Stockholms län. Smitta mellan män som har sex med män (MSM) fortsätter att dominera den inhemska spridningen i länet, men även

Läs mer

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet.

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Frågor om sex Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Här kan du få personlig och sekretessbelagd rådgivning och hjälp.

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-14 1 (5) HSN 1109-0965 Handläggare: Irma Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 3 Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar (prop. 2005/06:60) http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/55679

Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar (prop. 2005/06:60) http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/55679 Tips på kunskapsunderlag för stöd i planeringen av insatser Allmänt Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar (prop. 2005/06:60) http://www.regeringen.se/sb/d/108/a/55679 Förordning

Läs mer

Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige

Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige Verksamhetsberättelse 2012 Landstingen i Gävleborg, Uppsala, Västmanland, Värmland och Dalarna bildar tillsammans Kunskapsnätverket hiv/sti Mellansverige. Nätverket

Läs mer

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN

27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 27 Yttrande över motion 2017:74 av Erika Ullberg (S) och Tove Sander (S) om den efterföljande vården för sexuellt våldsutsatta HSN 2018-0095 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0095 Hälso-

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de Gröna (MP) om patientsäkerheten för födande kvinnor i Stockholm

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de Gröna (MP) om patientsäkerheten för födande kvinnor i Stockholm Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anne Siltamäki TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-06-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-08-29 1 (5) HSN 2017-0768 Svar på skrivelse från Miljöpartiet de Gröna (MP) om

Läs mer

Utvecklingsplan för dialysvården

Utvecklingsplan för dialysvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 04 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-31 HSN 1210-1252 Handläggare: Tobias Nilsson Utvecklingsplan för dialysvården 2013-2014 Ärendebeskrivning

Läs mer

Söka pengar SÖKA PENGAR. Version 1.0

Söka pengar SÖKA PENGAR. Version 1.0 SÖKA PENGAR 4 4.1 1.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning sid 3 4.1 Folkhälsopolitik sid 4 4.2 Var söker vi pengar? sid 6 4.3 Mall: Riktlinjer och direktiv för ansökan sid 8 4.4 Vad är lätt att få pengar för

Läs mer

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet.

Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Frågor om sex Sex handlar inte bara om teknik, preventivmedel och smittskydd utan också om relationer, kärlek, lust, ömhet och samhörighet. Här kan du få personlig och sekretessbelagd rådgivning och hjälp.

Läs mer

Verksamhetsberättelse Adlon 2013 2014-04-29

Verksamhetsberättelse Adlon 2013 2014-04-29 Verksamhetsberättelse Adlon 2013 2014-04-29 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse för ADLON år 2013... 1 Övergripande inriktning år 2011 2013... 1 Övergripande inriktning år 2012 2014... 1 Organisation...

Läs mer

VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTINGS HANDLINGSPLAN FÖR STI/HIV-PREVENTION OCH FÖR PREVENTION AV OÖNSKADE GRAVIDITETER FÖR PERIODEN 2013 2017 I VÄSTERBOTTEN.

VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTINGS HANDLINGSPLAN FÖR STI/HIV-PREVENTION OCH FÖR PREVENTION AV OÖNSKADE GRAVIDITETER FÖR PERIODEN 2013 2017 I VÄSTERBOTTEN. VÄSTERBOTTENS LÄNS LANDSTINGS HANDLINGSPLAN FÖR STI/HIV-PREVENTION OCH FÖR PREVENTION AV OÖNSKADE GRAVIDITETER FÖR PERIODEN 2013 2017 I VÄSTERBOTTEN. INLEDNING Västerbottens läns landsting upprättade ett

Läs mer

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 14 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Rydberg Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Läs mer

Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar

Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN STABEN FÖR UTREDNING OCH PROJEKT SID 1 (5) 2008-08-26 Handläggare: Gunilla Olofsson Telefon: 508 25 605 Till Socialtjänstnämnden Svar på remiss av motion (2008:39) om ungdomsmottagningar

Läs mer

ATT FÖREBYGGA HIV OCH ANDRA SEXUELLT ÖVERFÖRBARA INFEKTIONER I VÄSTRA GÖTALAND

ATT FÖREBYGGA HIV OCH ANDRA SEXUELLT ÖVERFÖRBARA INFEKTIONER I VÄSTRA GÖTALAND ATT FÖREBYGGA HIV OCH ANDRA SEXUELLT ÖVERFÖRBARA INFEKTIONER I VÄSTRA GÖTALAND INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. OM DEN GEMENSAMMA STRATEGIN 2 2. MÅLBESKRIVNING 3 3. RISKUTSATTA GRUPPER - ANALYS OCH INSATSER 4

Läs mer

Verksamhetsberättelse Adlon 2014 2015-03-11

Verksamhetsberättelse Adlon 2014 2015-03-11 Verksamhetsberättelse Adlon 2014 2015-03-11 Innehållsförteckning Verksamhetsberättelse för ADLON år 2014... 1 Övergripande inriktning år 2012 2014... 1 Övergripande inriktning år 2014 och framåt... 1

Läs mer

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-17 1 (4) HSN 1512-1461 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 13 Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Avslutningsvis vill jag passa på att önska er alla en riktigt trevlig sommar när semestern väl kommer!

Avslutningsvis vill jag passa på att önska er alla en riktigt trevlig sommar när semestern väl kommer! Kunskapscentrum för sexuell hälsa SRHR Nytt Aktuellt juni 2013 Sommaren är här snart! Utanför mitt kontorsfönster skiner solen från en klarblå himmel och det känns som om sommaren äntligen har kommit till

Läs mer

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral

6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral 1 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar och familjecentral Primärvårdsprogram 2017 2 (5) 6.5 Ungdomsmottagningar 6.5.1 Inledning Ungdomsmottagningen riktar sig till ungdomar och bedrivs i samverkan med kommunen

Läs mer

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN 8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets barn- och ungdomsmedicinska mottagningar HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för patologi/cytologi i Stockholms läns landsting Region Gotland (RKC)

Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för patologi/cytologi i Stockholms läns landsting Region Gotland (RKC) 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2015-05-04 HSN 1411-1527 HSN Handläggare: Gunnel Blomgren Jan Forslid Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-06-02, p 10 Etablerande av ett regionalt kunskapscentrum för

Läs mer