Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2011"

Transkript

1 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN p 28 1 (3) förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Handläggare: Tina Ekelund Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention Ärendebesivning I ärendet föreslås beslut om slutlig fördelning av de statliga bidragen för STI- och hivprevention. Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Bilaga Förslag till fördelning Ärendets beredning Ärendet har beretts av en arbetsgrupp på förvaltningen samt i det regionala rådet för STI/hiv-prevention. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar att att fördela statsbidrag för STI/hiv-prevention till verksamheter och ideella organisationer enligt bilaga omedelbart justera beslutet. Förvaltningens motivering till förslaget Stockholms läns landsting har ansökt om statliga bidrag för STI- och hivpreventiva insatser från Smittskyddsinstitutet (Smi) som har beslutat att tilldela landstinget De beviljade medlen fördelas i sin tur av Hälso- och sjukvårdsnämnden till verksamheter och ideella organisationer som verkar i länet. För insatser inom ramen för det regionala kunskapsnätverket i samarbete med Stockholms stad och Gotlands kommun har 1 beviljats.

2 2 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Ett förslag till fördelning av statsbidraget till de verksamheter och ideella organisationer som sökt bidrag har på delegation beslutats av hälso- och sjukvårdsnämndens presidium den 7 december. Det av Smi beviljade beloppet understiger det som landstinget ansökte om. Förvaltningen har därför gjort en ny prioritering utifrån givet belopp. Se bilaga. Bidraget är indelat i olika insatsområden och prioriteringar utifrån en överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Den större delen av bidraget som avser området verksamheter av riksintresse utgör ett indexreglerat bidrag och för det får Stockholms läns landsting för. För utvecklingsområdet som avser kunskap och kommunikation inom ramen för det regionala kunskapsnätverket erhålls samt för kommunikationsinsatser. Insatserna ska samordnas med Stockholms stad och Gotlands kommun. För den del av bidraget som benämns som tidsbegränsade satsningar har Stockholms läns landsting beviljats Enligt överenskommelsen ska en del av bidraget fördelas enligt en rullande treårsprioritering. För målgrupperna män som har sex med män och ungdomar/unga vuxna beslutades för perioden att tilldela Stockholms läns landsting totalt /år. För perioden är de prioriterade målgrupperna migranter och hivpositiva och för detta insatsområde har landstinget beviljats totalt för år 1. Övriga prioriteringar avser ettårsprojekt och för den delen beviljades landstinget Ekonomiska konsekvenser Statsbidraget utgör ett bidrag till det förebyggande STI- och hivpreventiva arbetet. Konsekvenser för patientsäkerhet Metodutveckling i det kliniska arbetet liksom ökad kunskap om STI och hiv generellt ökar patientsäkerheten för målgrupperna.

3 3 (3) TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN Konsekvenser för jämställd och jämlik vård Ökad kunskap om vikten av att testa sig liksom var man testar sig ökar förutsättningarna att fler personer i behov av insatser får vård i tid. Miljökonsekvenser Beslutet medför inga konsekvenser för miljön. Catarina Andersson Forsman Hälso- och sjukvårdsdirektör Leif Karnström Avdelningschef

4 1 (8) Bilaga Diarienummer HSN Förslag till fördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventiva insatser förslag Afris, afrikanska rådet i Sverige Afrikaner mot hiv Att begränsa spridningen av hiv, STI samt få flera att testa sig Verksamma i flera år, har nära samarbete med Lafa. Afro-svenskarnas riksförbund Afrosvenska unga STIambassadörer Information och utbildning av afrikanska ungdomar som informatörer om STI/hiv oförändrat Projektet har beviljats /år för treårsprojekt Medlen reserveras tills en plan för har godkänts av HSNf. Nätverk för afrikaner i Vantör, NAV Informationsspridning om hiv/sti bland afrikaner i Vantör Genomföra seminarier, studiecirklar, hembesök oförändrat Föreningen har samarbete med bl a Noaks Ark. Somaliska hälsoteamet, SHT Verksamhetsarbete mot hiv/aids Seminarier, kurs, utbildning, heminformation SHT har inte inkommit med godkänd kostnadsredovisn för 2009 och vilket är ett villkor för utbetalning av bidrag. Somaliska hälsoteamet, SHT Information i Öppna Kanalen Information och kunskapsspridning via sändningar i Öppna Kanalen Som ovan. Convictus Verksamhetsarbete, Hivoch hepatit Konferenser, nätverksarbete oförändrat

5 2 (8) förslag Convictus Uppsökande Hiv- och hepatitarbete Daglig uppsökande verksamhet mm Samarbete med bl a mottagning för hemlösa RFHL Riks Projekt Khalid Uppsökande arbete, ffa av målgruppen nordafrikaner med missbruk och prostitution RFSL Stockholm Sexperterna STI/hiv-preventiva insatser riktade till MSM (män som har sex med män) RFSL Stockholm Skolinformation, normitisk Öka kunskapen om sex, utbildningsinsats, fritidsgård samlevnad och Egalia, kuratorsmottagning, prevention. hbt-certifiering, konferenser Noaks Ark Utbildningar, information, Ökad kunskap om hiv kvalificerat stöd samt uppsökande (psykoterapeuter) samt särskilt verksamhet till projekt riktat till migranter. migranter Ej sökt Bidrag ges för initial projektplanering och kartläggning av målgruppens behov. Sker i samverkan med andra aktörer. 1 m 1 m 1 m oförändrad treårsprojekt med 1 m/år för m oförändrat Minskat stöd för maa att verksamheterna inte har ett tydligt STI/hiv-preventivt fokus. Inom SLL finns Psykhälsan som erbjuder psykosocialt stöd för hbt-personer. 4, 3 m 4,5 m 4, 3 m 4,2 För treårigt migrantprojekt ges för år 1 av det totala beloppet.

6 3 (8) förslag Posithiva gruppen H2H, heart to heart och PT, positive talking Stöd till hivpositiva MSM, män som har sex med män. oförändrat Projektet har beviljats /år för treårsprojekt Posithiva gruppen Plattform för livet. Helgkurser med föreläsningar och gemenskap för hivpositiva. Utveckla metoder för att ge stöd till hivpositiva. Ej sökt oförändrat Föreslaget treårsprojekt för Posithiva gruppen Samhällsorientering med ett hivperspektiv. Förbättra kunskapen i samhället, om hur det är att leva med hiv Ej sökt oförändrat Föreslås utvecklas inom ramen för regionalt kunskapsnätverk. Sesamenheterna på SöS, Danderyd och Karolinska univ.sjh, Huddinge och Solna. Stärka primärvården att förebygga STI/hiv och oönskade graviditeter Kunskapsspridning till vårdcentraler, ungdomsmottagningar och MVC. 1, 6 m 1,6 m 1,540 Minskning maa att det totala beloppet för reducerats. Stockholms stad, Socialförvaltningen, Prostitutionsenheten Spiral Medicinska insatser och provtagning för kvinnor och män i prostitution. 1,1 m 1,65 m 1,6 m 1,5 m Ökning från föregående år maa att tidigare inte har fått full kostnadstäckning för medicinska insatser. Stockholms stad, Socialförvaltningen, Prostitutionsenheten Informations- och utbildningsinsatser om prostitution och hälsorisker Föreläsningar, seminarier till enheter inom staden och organisationer Ej sökt oförändrat Projektet ligger inom prioriterad målgrupp för satsning 2012.

7 4 (8) förslag SLSO, Beroendecentrum Stockholm Maria Ungdoms specialiserade ungdomsmottagning. Förebyggande arbete före unga vuxna med missbruksproblematik. Uppsökande arbete på boende för nyanlända flyktingungdomar för information om hiv och STI oförändr at Medlen avser del av finansiering för en barnmorska. SLSO, Beroendecentrum Stockholm Lågtröskelmottagning för hiv/sti-preventiva insatser. Minska spridningen av hiv/sti genom ny mottagning med inriktning på provtagning, vaccination, rådgivning och behandling från 25 år och uppåt. Ej sökt 2,170 m Nytt projekt som ej ryms inom års bidragsram. SLSO, Järva Mansmottagning Sex och samlevnad på SFI att hitta nya vägar till kunskap Nå personer med utländsk bakgrund via SFI-utbildningen för att öka kunskapen om hiv, STI, sexuell och reproduktiv hälsa. 1, 7 m. Från finansieras Järva inom landstingets ordinarie budget Av de har sökts för treårigt teaterprojekt. Teatersatsningen avslås då det ej ryms inom beviljad ram från SMI för. Smittskydd Stockholm Ökad hivtestning på rätt indikation Kunskapsförmedling till verksamheter inom vården om symtom och indikatorsjukdomar vid hiv och aids Projektet inititerades med anledning av att flera patienter upptäcktes med hiv i ett sent skede av sjukdomen. En studie löper parallellt.

8 5 (8) förslag Infektionskliniken, mottagning 2 Utveckla en metodik som är anpassad för snabbtest av hiv i miljöer utanför sjukvården Stärka vårdpersonalens kompetens och förmåga att genomföra tester i andra miljöer Ej sökt Projektet har under fått bidrag för att utföra tester hos SHT. Fortsätter utöka. Infektionskliniken Hepatit C, RDS och motstånd bland personer som injicerar narkotika Hitta personer, ffa missbrukare, med hep C som ej tidigare testat sig samt etablera behandlingsrutiner för personer med missbruk, beroende, Adhd oförändrat Överskott från får överföras till. Barnmedicin 1 Nationellt kunskaps- och resurscentrum för barn och unga med hiv, NKR För spridning av kunskap om barn och unga med hiv samt metoder att arbeta med målgruppen 1,316 m 2,285 m 1, 1 m oförändrat Verksamheten utvärderas under. Barnmedicin 1 Hivskola för barn och unga med hiv i åldern år 3-dagars lägerskola för barn i åldern år o år om att leva med sin sjukdom ,3 m oförändrat Verksamheten utvärderas under.

9 6 (8) förslag Kuratorskliniken Unga vuxna med hivinfektion årlig konferens samt motivationsbesök på kliniker En 4-dagars konferens för ungdomar med hivinfektion Neddragning maa påvisat överskott i projektsaldo. Verksamheten utvärderas under. NKR och Barnmedicin 1 Projekt ungdomsöverföringsmottagning (samarbete mellan barnklinik och infektionsmottagning för vuxna) Mottagning för hivinfekterade ungdomar. Sexualpedagoger medverkar oförändrat Planeras att implementeras i ordinarie verksamhet. Kvinnokliniken Risk för hivinfektion hos patienter på kvinnokliniken/ Gynsektionen Identifiera hiv hos patienter med vissa gyn.diagnoser för ökad kunskap. Studie. Ej sökt 1,606 m 0 Nytt projekt som ej ryms inom års bidragsram. Kriminalvården, region Stockholm Häktesprogrammet Testning, vaccinering, rådgivning och information till häktade samt utveckling av det hivpreventiva arbetet i samarbete med relevanta aktörer ,088 m 1 m Ansökan från KVV avser 75% av lönekostnaderna för 3 sjuksköterskor. KVV står för resterande del. förvaltning, Lafa Lafa enheten för sexualitet och hälsa Metodutveckling, utbildningsverksamhet, information, kampanjer mm 12 m 12 m 11,85 m

10 7 (8) förslag förvaltning, Migrantprojekt. Involverade aktörer är b la HSNfenheterna Smittskydd, Lafa, Kvinnor, barn, asyl samt Sesam Karolinska Univ.sjh. Insatser för att nå riskutsatta personer med utländsk bakgrund, ex vis asylsökande, anhöriginvandrare. Ej sökt 1, 7 m 1, 36 m En specificerad för 3- årsprojekt, prioriterade områden, lämnades till SMI 10 jan. förvaltning, Lafa Projekt föreningsstöd Utbildning av vidareförmedlare, stöd till föreningars projektledare samt övriga avgränsade proj. Ej sökt Som ovan. Arbetet med stöd till föreningar utgör en del av Lafas ordinarie verksamhet och ingår i budget. förvaltning, Lafa Tolkutbildning i sex och samlevnad. Samarbete med Stockholms tolkförmedling, Sesam, infektionsklinik, Hiv- Sverige Underlätta tolkning vid samtal ing sexualanamnes, preventionssamtal, STI/hiv-test, besked mm. Ej sökt Som ovan. förvaltning Utbildning för yrkesgrupper som i sitt arbete kommer i kontakt med hivpositiva Ökad kunskap om hiv, förbättrat bemötande till hivpositiva Ej sökt Som ovan. förvaltning Samordningskansli Kontaktperson mot SMIs hivenhet, samordning i det regionala rådet samt med övriga aktörer inom området. Controllerarbete samt utvärderingar. 1,3 m m oförändrat

11 8 (8)

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2010

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2010 HSN 2010-02-16 P 20 1 (2) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Tina Ekelund Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2010 Ärendet Socialstyrelsen har beviljat

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2012

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-prevention 2012 HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-01-24 p 16 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Tina Ekelund Fördelning av statsbidrag för STIhiv-prevention 2012 Ärendebeskrivning I ärendet

Läs mer

Gillis Hammar Förvaltningschef Fredrik Jurdell Avdelningschef

Gillis Hammar Förvaltningschef Fredrik Jurdell Avdelningschef SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2010-03-25 Handläggare: Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden Förslag

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads hiv-preventiva arbete

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads hiv-preventiva arbete SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11.1-0533/2012 SON 2012-11-27 SID 1 (11) 2012-10-30 Förslag

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventiva insatser år 2013

Fördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventiva insatser år 2013 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 1 (3) Handläggare: Tina Ekelund Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-02-12, p 6 Fördelning av statsbidrag för STIhiv-preventiva insatser år 2013 Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads HIV-preventiva arbete

Förslag till fördelning av statsbidrag från Smittskyddsinstitutet för att förstärka Stockholms stads HIV-preventiva arbete SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Jens Barlas Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 11.1-0562/2011 SON 2011-12-15 SID 1 (10) Förslag till fördelning

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting HSN 2008-12-16 p 23 1 (1) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning ANMÄLAN 2008-11-12 HSN 0810-1126 Handläggare: Tina Ekelund Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting

Läs mer

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm

Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm SOCIALTJÄNSTFÖRVALTNINGEN KANSLIAVDELNINGEN SID 1 (5) 2008-03-27 Handläggare: Daniel Liljendahl Telefon: 08-508 25 026 Till Socialtjänstnämnden Skrivelse angående hivsituationen i Stockholm Svar på skrivelse

Läs mer

Uppföljning av 2013 års insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar finansierade via statsbidrag

Uppföljning av 2013 års insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar finansierade via statsbidrag Hälso- och sjukvårdsförvaltningen ANMÄLAN 2014-09-17 1 (3) HSN 1209-1082 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Ivonne Camaroni 2014-10-16, p 21 Uppföljning av 2013 års insatser mot hiv/aids och andra

Läs mer

Yttrande över motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting

Yttrande över motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (4) 2012-03-27 p 14 Handläggare: Tina Ekelund Yttrande över motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för insatser mot hivinfektion år 2015

Fördelning av statsbidrag för insatser mot hivinfektion år 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE -01-26 1 (3) HSN 1409-1141 Handläggare: Caroline Palo Hälso- och sjukvårdsnämnden -02-20, p 9 Fördelning av statsbidrag för insatser mot hivinfektion

Läs mer

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort.

- Kunskapen om hiv/aids och om hur det är att leva med sjukdomen skall förbättras i offentlig verksamhet, i arbetslivet och i samhället i stort. ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR INSATSER MOT HIV/AIDS OCH VISSA ANDRA SMITTSAMMA SJUKDOMAR TILL LANDSTING/REGIONER OCH KOMMUNER FÖR ÅR 2011 Smittskyddsinstitutet ansvarar sedan den 1 juli 2010

Läs mer

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet

FRAMTID. ADLON konferens och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet FRAMTID ADLON konferens 2014-11-5 och 6 Monica Ideström Enhetschef Hälsa och Sexualitet Organisation 2. 2014-11-11 Bisexuella kvinnor mår sämst och är mest utsatta Med dålig allmän hälsa och framför allt

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:104 1 (11) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:16 av Jerry Adbo (S) om förebyggande åtgärder för spridning av HIV Föredragande landstingsråd: Lars Joakim Lundquist Ärendet

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag 2015 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/stiinfektion

Förslag till fördelning av statsbidrag 2015 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/stiinfektion Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (13) 2014-09-25 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden Förslag till fördelning av statsbidrag

Läs mer

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad

Anvisningar för arbete med hiv/sti-prevention i Stockholms stad Socialförvaltningen Dnr 3.1-285/2013 Bilaga Handläggare Maria Saario Telefon: 508 25 403 hiv/sti-prevention i Stockholms Förord I enlighet med Stockholm vision Ett Stockholm i världsklass är invånarnas

Läs mer

Omfördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete bedrivs av ideella organisationer i Stockholms läns landsting 2017

Omfördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete bedrivs av ideella organisationer i Stockholms läns landsting 2017 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-16 1 (4) HSN 2016-3997 Handläggare: Ivonne Camaroni Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-03-21 Omfördelning av statsbidrag för STI/hiv-preventivt

Läs mer

De insatser som får stöd från statsbidraget ska medverka till att ovanstående mål nås.

De insatser som får stöd från statsbidraget ska medverka till att ovanstående mål nås. ANVISNINGAR VID ANSÖKAN OM STATSBIDRAG FÖR INSATSER MOT HIV/AIDS OCH VISSA ANDRA SMITTSAMMA SJUKDOMAR TILL LANDSTING/REGIONER OCH KOMMUNER FÖR ÅR 2010 Socialstyrelsen ansvarar för att fördela statsbidrag

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maruja Arévalo Lazo 040-675 31 64 Maria.ArevaloLazo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-09-04 Dnr 1502004 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Ansökan om statsbidrag för förebyggande

Läs mer

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter.

Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Utvecklingsområde 1: Utveckla det förebyggande långsiktiga arbetet så att insatser möter de hiv/sti-preventiva behov som finns bland migranter. Ungefär var femte person som bor i Skåne är utlandsfödd.

Läs mer

Handlingsplan avseende HIV/STI-prevention för Stockholms stad - remiss från kommunstyrelsen

Handlingsplan avseende HIV/STI-prevention för Stockholms stad - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (7) 2011-01-07 Handläggare: Monica Fredriksson Telefon: 08-508 09 032 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Handlingsplan avseende HIV/STI-prevention för Stockholms

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag 2017 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/stiinfektion

Förslag till fördelning av statsbidrag 2017 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/stiinfektion Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Dnr 8.1.2-497/2016 Sida 1 (15) 2015-09-28 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden 2016-10-25 Förslag till fördelning

Läs mer

Ansökan om och förslag till fördelning av statsbidrag 2016 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/sti-infektion

Ansökan om och förslag till fördelning av statsbidrag 2016 från Folkhälsomyndigheten för insatser mot hiv/sti-infektion Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (16) 2015-10-01 Handläggare Nina Ström Telefon: 08-508 25 026 Till Socialnämnden Ansökan om och förslag till

Läs mer

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa

Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och Landsting för förbättrad förlossningsvård och insatser för kvinnors hälsa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-18 1 (5) HSN 1512-1458 Handläggare: Anne Siltamäki Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, p 5 Fördelning av medel från Sveriges Kommuner och

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting

Landstingsstyrelsens förslag till beslut. Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting 1 (3) FÖRSLAG 2012:57 LS 1106-0926 Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Handlingsplan inom folkhälsoområdet

Handlingsplan inom folkhälsoområdet Handlingsplan inom folkhälsoområdet SEXUELL HÄLSA 2012-2014 Målet med denna handlingsplan Det övergripande målet med handlingsplanen är att uppnå ett effektivt och verkningsfullt preventivt arbete som

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2009:103 1 (8) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2008:17 av Inger Ros (S) om start av en informationskampanj i syfte att minska spridningen av klamydia Föredragande landstingsråd:

Läs mer

1 bilaga. Regeringens beslut

1 bilaga. Regeringens beslut Utdrag Protokoll I:7 vid regeringssammanträde 2011-10-20 S2011/9213/FS (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse om vissa ersättningar inom folkhälsoområdet 1 bilaga

Läs mer

Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad

Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad PM 2006 RVII (Dnr 325-1603/2006) Förslag till fördelning av statsbidrag avseende HIV/Aidsinsatser för 2006 i Stockholms stad Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Fördelningen

Läs mer

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting 2016

Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete i Stockholms läns landsting 2016 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-08-31 1 (4) HSN 1506-0787 Handläggare: Åke Örtqvist Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-09-29, p 5 Ansökan om statsbidrag för STI/hiv-preventivt arbete

Läs mer

Region Skåne. Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Region Skåne. Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-12-06 Region Skåne Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-2015 Handlingsplan för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) 2013-2015 Bakgrund och syfte

Läs mer

Förslag till handlingsplan avseende HIV/STIprevention

Förslag till handlingsplan avseende HIV/STIprevention FARSTA STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR VUXN A TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2010-12-28 Handläggare: Per-Ove Mattsson Telefon: 08-508 18 148 Till Farsta stadsdelsnämnd 2011-01-20 Förslag till handlingsplan

Läs mer

Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m. fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting

Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m. fl. (V) om att införa en nollvision för hiv i Stockholms läns landsting Stockholms läns landsting 1(3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2012-06-20 LS 1106-0926 IANDSTJNGSSTYR L$EN Landstingsstyrelsen 1 2-08- 28 00 02 7 Motion 2011:21 av Håkan Jörnehed m. fl. (V) om att

Läs mer

Utvecklingsplan för dialysvården

Utvecklingsplan för dialysvården HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 04 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-10-31 HSN 1210-1252 Handläggare: Tobias Nilsson Utvecklingsplan för dialysvården 2013-2014 Ärendebeskrivning

Läs mer

Yttrande över motion 2013:10 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att tillgängliggöra rätten till abort för utländska kvinnor i Stockholms läns landsting

Yttrande över motion 2013:10 av Håkan Jörnehed m.fl. (V) om att tillgängliggöra rätten till abort för utländska kvinnor i Stockholms läns landsting Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Isis Amer Wåhlin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-10-16, P 6 1 (3) HSN 1405-0708 Yttrande över motion 2013:10 av Håkan Jörnehed

Läs mer

Datum Aktörer inom sexuell och reproduktiv hälsa(srhr) i Skåne. Aktörer Målgrupp Huvudsaklig verksamhet inom område sexuell hälsa

Datum Aktörer inom sexuell och reproduktiv hälsa(srhr) i Skåne. Aktörer Målgrupp Huvudsaklig verksamhet inom område sexuell hälsa Koncernkontoret Johanna Schmidt Avdelning för Hälso-och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragstyrning Hälso- och sjukvårdsstrateg Johanna.Schmidt@skane.se Leif Persson Avdelning för Regional utveckling

Läs mer

Rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd för en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning

Rekommendation till landsting och regioner om deltagande i och stöd för en sammanhållen struktur för kunskapsstyrning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-24 1 (3) HSN 2016-3546 Handläggare: Björn Wettermark Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-03-21 Rekommendation till landsting och regioner om deltagande

Läs mer

Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne

Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne Verksamhetsplan 2013 Noaks Ark Skåne Noaks Ark Skåne En del av Riksförbundet Noaks Ark 2 Innehåll 1. Styrelsen berättar s. 3 2. Om Noaks Ark Skåne s. 4 2.1 Vår vision s. 4 2.2 Vår långsiktiga strategi

Läs mer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer

Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag till ideella organisationer Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-01-13 1 (3) HSN 2016-4802 Handläggare: Amalia Vinogradova Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-02-21 Förslag till justeringar i riktlinjer för bidrag

Läs mer

2. Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen.

2. Socialtjänst- och arbetsmarknadsnämnden överlämnar ärendet till kommunstyrelsen. SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSNÄMNDEN STOCKHOLMS STAD Kommunstyrelsen KF/KS Kansli PROTOKOLLSUTDRAG lnk- 2010-11- 0 3 PROTOKOLL nr 9/2010 2010-10-28 Justerat 2010-11-01 Karin Rågsjö och Christina Elffors-Sjödin

Läs mer

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar

Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar åldrandets sjukdomar Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-08-19 LS 1312-1544 Landstingsstyrelsen Motion 2013:31 av Håkan Jörnehed (V) om en strategi för äldre patienter med hiv när de utvecklar

Läs mer

Underlag anslaget 2:5 Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar

Underlag anslaget 2:5 Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar Dnr: 301/2013-1.1. Underlag anslaget 2:5 Insatser mot hiv, aids och andra smittsamma sjukdomar Redovisning av bidragets användning 2012, uppnådda resultat och behov av framtida förändringar Innehållsförteckning

Läs mer

Syfte och omfattning. Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Handlingsplan för förebyggande av hiv/sti och oönskade graviditeter

Syfte och omfattning. Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Handlingsplan för förebyggande av hiv/sti och oönskade graviditeter Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(15) Dokument ID: 09-289780 Fastställandedatum: 2018-02-28 Giltigt t.o.m.: 2019-02-28 Upprättare: Elaine M Persohn Fastställare: Signar Mäkitalo Handlingsplan för

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad ögonsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-04 1 (3) HSN 1105-0509 Handläggare: Britt Fälth Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 8 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn

Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra Södertörn Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-05-17 1 (4) HSN 1512-1461 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-08-30, p 13 Årsredovisning 2015 för samordningsförbundet Östra

Läs mer

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län

Förslag till förlängning av Policy för att förebygga och behandla missbruk och beroende. Samverkan mellan kommunerna och landstinget i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-02-11 1 (5) HSN 1302-0168 Handläggare: Jocelyne Ängeslevä Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-03-18, p 5 Förslag till förlängning av Policy för att

Läs mer

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering

Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 P 5 Handläggare: Gunnel Wikström Förslag till förfrågningsunderlag enligt LOV om primärvårdsrehabilitering Ärendebeskrivning

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård

Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad neurologi i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-14 1 (5) HSN 1109-0965 Handläggare: Irma Johansson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 3 Förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad

Läs mer

19 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna HSN

19 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna HSN 19 Årsredovisning 2017 för samordningsförbundet Sollentuna, Upplands Väsby, Sigtuna HSN 2016-4742 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2016-4742 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-10-11

Läs mer

Fördelning av statsbidrag för insatser mot hiv och andra sexuellt överförbara infektioner år 2016

Fördelning av statsbidrag för insatser mot hiv och andra sexuellt överförbara infektioner år 2016 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tobias Alfvén, Amalia Vinogradova TJÄNSTEUTLÅTANDE -02-22 Tillkommande ärende Hälso- och sjukvårdsnämnden -02-23, p 37 1 (4) HSN 1506-0787 Fördelning av statsbidrag

Läs mer

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi

Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster inom klinisk neurofysiologi Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-22 1 (5) HSN 1112-1505 Handläggare: Pernilla Andersson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-11-19, p 4 Förfrågningsunderlag för vårdval av tjänster

Läs mer

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper

Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör specialskolans målgrupper Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDS- 1 (4) NÄMNDEN 2011-08-30 p 7 Handläggare: Lena Johnsson Yttrande över betänkande Med rätt att välja - flexibel utbildning för elever som tillhör

Läs mer

3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN

3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN 3 Upphörande av avtal rörande Stadsmissionens ungdomsmottagning HSN 1512-1515 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1512-1515 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-04-25 Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554

25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 25 Sexuell och reproduktiv hälsa - insatser till ensamkommande ungdomar samt personal vid HVB-hem och ungdomsmottagningar RS160554 Ärendet Kunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa bland ensamkommande

Läs mer

18 Yttrande över motion 2019:3 av Talla Alkurdi (S) och Victor Harju (S) om att införa digitala hälsosamtal i primärvården HSN

18 Yttrande över motion 2019:3 av Talla Alkurdi (S) och Victor Harju (S) om att införa digitala hälsosamtal i primärvården HSN 18 Yttrande över motion 2019:3 av Talla Alkurdi (S) och Victor Harju (S) om att införa digitala hälsosamtal i primärvården HSN 2019-0765 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0765 Hälso-

Läs mer

Yttrande över förslag till regelverk för särskild lönesatsning på specialistutbildade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker

Yttrande över förslag till regelverk för särskild lönesatsning på specialistutbildade sjuksköterskor och biomedicinska analytiker 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Anders Nettelbladt 2013-12-11, p 23 Yttrande över förslag till regelverk för särskild lönesatsning på specialistutbildade

Läs mer

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios

Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin m.fl. (MP) och Pia Ortiz-Venegas m.fl. (V) om endometrios Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Claes Lennmarken TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-08-27 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-10-16, P 13 1 (3) HSN 1405-0712 Yttrande över motion 2013:16 av Tomas Melin

Läs mer

Årsredovisning 2016 för samordningsförbundet VärNa

Årsredovisning 2016 för samordningsförbundet VärNa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-06-13 1 (4) HSN 1510-1203 Handläggare: Lena Byttner Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-10-24 Årsredovisning 2016 för samordningsförbundet VärNa Ärendebeskrivning

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2014-11-26 LS 1403-0348 Landstingsstyrelsen Motion av Helene Öberg ni.fi. (MP) om akutmottagning för våldtagna män Föredragande landstingsråd: Anna Starbrink Ärendebeskrivning

Läs mer

Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder för att motverka våld mot hemlösa missbrukande kvinnor

Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder för att motverka våld mot hemlösa missbrukande kvinnor Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Mats Nilsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-10-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-11-22 1 (3) HSN 2016-2856 Yttrande över motion 2016:20 av Tara Twana (S) om åtgärder

Läs mer

22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN

22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN 22 Yttrande över motion 2017:59 av Socialdemokraterna om kvinnlig könsstympning HSN 2017-1927 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1927 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-09-06 Avdelningen

Läs mer

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering

Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde gällande centrum för cancerrehabilitering Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Åsa Karlsson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-18 Reviderat 2016-02-22 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, p 13 1 (5) HSN 1404-0542 Avtal med Stockholms läns sjukvårdsområde

Läs mer

Bidrag till ideella organisationer 2015

Bidrag till ideella organisationer 2015 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-10-28 1 (7) HSN 1406-0774 Handläggare: Amalia Vinogradova Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-12-09, p 4 Bidrag till ideella organisationer 2015 Ärendebeskrivning

Läs mer

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård

Förslag att upphandla basgeriatrisk vård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 11 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Catharina Johansson Marite Sandström Förslag att upphandla basgeriatrisk vård Ärendebeskrivning Ärendet

Läs mer

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN

4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 4 Förslag att införa remisskrav för neuropsykiatriska utredningar HSN 2018-1311 Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Psykiatri Eva Bohlin 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämnden Förslag

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kirurgi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0619 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad

Läs mer

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år

Projekt samordning alternativa insatser ensamkommande över 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (6) 2018-01-15 Handläggare Veronica Wolgast Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2018-01-31 Projekt samordning alternativa

Läs mer

Erbjudande till Stockholms läns landsting att Stockholm ska vara försökskommun gällande sprututbyte

Erbjudande till Stockholms läns landsting att Stockholm ska vara försökskommun gällande sprututbyte SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STAD SÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR DNR 3.2-0392/2010 SID 1 (8) 2011-01-11 Handläggare: Christina Högblom Telefon: 08 508 25 606 Till Socialnämnden Yttrande över remiss

Läs mer

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 14 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Malin Rydberg Förslag till upphandling av bröstdiagnostiska tjänster inom SLL samt förlängning av avtal

Läs mer

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade.

Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar. anse skrivelserna besvarade. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tore Johansson TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-01-12 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-02-23, P 28 1 (2) HSN 1512-1407 HSN 1512-1409 Svar på skrivelser från Dag Larsson

Läs mer

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN

28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 28 Yttrande över motion 2017:65 av Håkan Jörnehed (V) om införande av garanti för en barnmorska per födande i Stockholms läns landsting HSN 2017-1935 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-1935

Läs mer

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1 Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-02-15 P 21 Handläggare: Bo Persson Yttrande över departementspromemorian - Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter

Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende prioritering och dirigering av prehospitala enheter Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-10-29 1 (4) HSN 0609-1543 Handläggare: Anki Eriksson Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2013-11-19 p 12 Tilläggsavtal med SOS Alarm Sverige AB avseende

Läs mer

Handlingsplan avseende hiv/stiprevention

Handlingsplan avseende hiv/stiprevention SOCIALTJÄNST- OCH ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIAL A FRÅGOR SID 1 (37) DNR 1.3-0032/2010 2010-09-20 Handlingsplan avseende hiv/stiprevention för Stockholms stad Telefon

Läs mer

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom

9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom 9 Yttrande över motion 2018:23 av Birgitta Sevefjord (V) med flera om att göra utbildning om våld i nära relationer obligatorisk för chefer inom vården HSN 2019-0675 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE

Läs mer

PM 2017: RVI (Dnr /2017)

PM 2017: RVI (Dnr /2017) PM 2017: RVI (Dnr 110-774/2017) Folkhälsomyndighetens återrapportering av regeringsuppdrag om Översyn och uppdatering av den nationella strategin mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar Remiss

Läs mer

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33

Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering, SOU 2013:33 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Nils Edsmalm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-08 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, P 7 1 (7) HSN 1305-0577 Yttrande över betänkande, En myndighet för alarmering,

Läs mer

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland

Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland Länsövergripande genomförandeplan för hiv- och STI-förebyggande arbete i Värmland 2009-02-25 (uppföljning gjord 141104) Övergripande mål för genomförandeplanen är att minska antal fall av STI i Värmland

Läs mer

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år

Projekt Asylboenden för ensamkommande barn som fyller 18 år Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2017-08-19 Handläggare Veronica Wolgast Karlberg Telefon: 08-508 25 081 Till Socialnämnden 2017-09-19 Projekt

Läs mer

Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler

Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler Författare: Kajsa Althén och Fredrik Petterson Stor okunskap om hivtestning bland landets vårdcentraler Vid en rundringning till 28 vårdcentraler i tre städer i Sverige uppvisar många en stor okunnighet

Läs mer

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 32 Beslut i upphandling av öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2017-0706 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad hudsjukvård i öppenvård

Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval specialiserad hudsjukvård i öppenvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-09 1 (3) HSN 1105-0476 Handläggare: Camilla Jakobsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 7 Revidering av förfrågningsunderlag för vårdval

Läs mer

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm.

Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI) och Stockholms läns landsting (SLL) om samverkan avseende Kvalitetsregistercentrum Stockholm. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-11-22 p 19 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2011-11-01 HSN 1104-0356 Handläggare: Inger Rising Samverkansavtal mellan Karolinska Institutet (KI)

Läs mer

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län

Antagande av leverantör - upphandling av specialiserad kardiologi i öppenvård i Stockholms län Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-08-21 1 (5) HSN 2017-0618 Handläggare: Susanna Stål Karlström Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-09-28 Antagande av leverantör - upphandling av Ärendebeskrivning

Läs mer

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities 1 (2) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-11-07 HSN 1311-1216 Handläggare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Söderlund 2013-12-11, p 10 Fortsatt medlemskap i WHO-nätverket Healthy Cities

Läs mer

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN

8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets. ungdomsmedicinska mottagningar HSN 8 Framtida inriktning av Karolinska Universitetssjukhusets barn- och ungdomsmedicinska mottagningar HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1105-0483 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN

15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 15 Yttrande över motion 2018:33 av Jonas Lindberg (V) om betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska inom samtliga områden HSN 2018-1480 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1480

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

23 Yttrande över motion 2019:11 av Simon Solberg (SD) om att utreda vidareutveckling av Origo HSN

23 Yttrande över motion 2019:11 av Simon Solberg (SD) om att utreda vidareutveckling av Origo HSN 23 Yttrande över motion 2019:11 av Simon Solberg (SD) om att utreda vidareutveckling av Origo HSN 2019-0772 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0772 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård

Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP) om en mer tillgänglig primärvård Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Sofia Clarin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-10-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-11-21 1 (3) HSN 2017-1307 Yttrande över motion 2017:32 av Susanne Nordling (MP)

Läs mer

Syfte och omfattning. Handlingsplan Diarienr: HSN 2015/310 1(26) Handlingsplan för förebyggande av hiv/sti och oönskade graviditeter

Syfte och omfattning. Handlingsplan Diarienr: HSN 2015/310 1(26) Handlingsplan för förebyggande av hiv/sti och oönskade graviditeter Handlingsplan Diarienr: HSN 2015/310 1(26) Dokument ID: 09-178374 Fastställandedatum: 2016-01-11 Giltigt t.o.m.: 2018-01-11 Upprättare: Elaine M Persohn Fastställare: Hälso- och sjukvårdsnämnden Handlingsplan

Läs mer

Hemsjukvård inriktning

Hemsjukvård inriktning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-12-06 p 05 1 (4) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2012-11-05 HSN 1210-1305 Handläggare: Elisabeth Höglund Hemsjukvård 2015 - inriktning Ärendebeskrivning

Läs mer

Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016 för

Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016 för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-09-24 1 (5) HSN 1211-1415 Handläggare: Gunilla De Geer Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-10-08, p 3 Slutlig budget för 2014 och planering för 2015-2016

Läs mer

Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Sammanställning av ansökningar som föreslås godkännas, bilaga 1

Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande Sammanställning av ansökningar som föreslås godkännas, bilaga 1 SJUKVÅRDSUTSKOTT CITY 2012-09-11 P 13 1 (3) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Marite Sandström Förslag enligt lagen om valfrihetssystem godkänna ansökningar från sökanden inom vårdvalsområdena

Läs mer

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN

13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 13 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om hjärtsjukvården i Södertälje HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-0329 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2018-04-26 Planeringsenhet

Läs mer

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN

8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 8 Justering av ersättning samt uppdrag att revidera vårdval barnmorskemottagning HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 1404-0541 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Barn-Kvinnor-Unga-Asyl

Läs mer

Verksamhetsplan Adlon 2015. Reviderad 2015-03-11

Verksamhetsplan Adlon 2015. Reviderad 2015-03-11 Verksamhetsplan Adlon 2015 Reviderad 2015-03-11 Innehållsförteckning Bakgrund... 1 Förutsättningar för Adlons verksamhet... 1 Styrdokument för verksamheten... 2 Utgångspunkter för Adlons verksamhet...

Läs mer

Projektet "Centralt verksamhetsstöd"

Projektet Centralt verksamhetsstöd Socialförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (6) 218-11-7 Handläggare Sigrún Andersdóttir Telefon: 8-58 25 119 Till Socialnämnden Organisations- och föreningsutskottet 218-12-11 Projektet "Centralt

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2011:37 LS 0912-1036 1 (1) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2009:36 av Mariana Buzaglo m.fl. (S) om förebyggande insatser mot prostatacancer Föredragande landstingsråd: Lars Joakim

Läs mer