Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avdelningarnas Verksamhetsredovisning 2 2015 2(48)"

Transkript

1

2 Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

3 Innehållsförteckning Kommunserviceavdelningen... 4 Inledning... 4 Viktiga händelser... 5 Resultat och analys av Avdelningens mål... 5 Åtgärder för utveckling... 9 Kommunövergripande anslaget Barn- och utbildningsavdelningen Inledning Viktiga händelser Resultat och analys av Avdelningens mål Åtgärder för utveckling Sociala avdelningen Inledning Viktiga händelser Resultat och analys av Avdelningens mål Åtgärder för utveckling Samhällsbyggnadsavdelningen Inledning Viktiga händelser Resultat och analys av Avdelningens mål Åtgärder för utveckling Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

4 Kommunserviceavdelningen Inledning Verksamhetsidé Kommunserviceavdelningen är ett kompetent team som i samverkan med andra bidrar till att ge god service, vägledning och rätt information åt såväl kommuninvånarna som förvaltningens kunder. Inom avdelningen finns fem enheter. Beskrivning av verksamhet Ekonomienheten Ansvarar för att på en övergripande nivå styra och utveckla kommunens ekonomioch budget processer. Fritid och kulturenheten Fritid har hand om frågor som rör kommunens utbud av fritidsakiviteter, handlägger stöd och bidrag till föreningar och organisationer samt uthyrning av kommunens idrottshallar. Kultur ansvarar för och driver utvecklingen av kommunens biblioteksverksamhet vid folkbiblioteket och en filial samt att inom ramen för denna bedriva viss övrig kulturverksamhet i form av utställningar och kulturprogram. I uppdraget ingår även att bereda fördelningen av anslaget till studieförbunden och anslaget för kulturverksamhet i föreningar och organisationer. Driftenheten Ansvarar för måltidsverksamheten till kommunens förskolor, skolor och äldreomsorg och lokalvård i fastigheter som används för kommunal verksamhet. Tekniska enheten Ansvarar för att förvalta kommunens byggnader och offentliga miljöer på ett långsiktigt miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Administrativa enheten Kommunikation Ansvarsområdet är information/kommunikation/marknadsföring internt och externt, turistfrågor och utgående post. Till verksamheten Kommunikation hör även kommunens växel och kommunhusets reception där man hjälper besökare tillrätta och med allmän information. Politiska administrationen Ansvarar för ärende och dokumenthantering till politiker och tjänstemän inom hela förvaltningen. HR Ansvarar bland annat för att styra samordna och stödja förvaltningens arbete inom områdena medarbetarskap, ledarskap,rekryteringar, arbetsmiljö, arbetsrätt och rehabiliteringsfrågor. Upphandling Ansvarar för kommunens upphandlingar. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

5 Viktiga händelser På fritidssidan har vi under inledningen av 2015 genomgått en organisationsförändring vad gäller ledning och politisk styrning. Det har också, rent konkret, inneburit flytt av fritidskontoret från Fritidsgården till Gula villa. På Kommunikationssidan har en resa påbörjats i syfte att stärka kommunens strategiska kommunikationsarbete. En kombinerad tjänst för kommunikationschef och e-strateg har tillträtts under augusti månad. Under 2014 och 2015 har ett stort arbete pågått att säkerställa, förtydliga och förbättra budget och ekonomiprocesserna. Dels för att förbättra processerna och dels för att ge en bättre och tydligare stöttning till de chefer och medarbetare som arbetar i processerna. Resultat och analys av Avdelningens mål Brukare/Kunder Inga mätningar har genomförts för perioden. KSA:s kunder får tjänster av god kvalitet med ett gott bemötande. Webinformation till medborgarna skall uppnå minst medelvärdet i KKIK mätning för % 67% 84,81% Medelvärdet för 2013 visade 63 och 2014 har vi förbättrat resultatet till 67. Vi arbetar vidare med de åtgärder som behövs för att utveckla och än mer förbättra vår information på webbplatsen. Nöjdhetsindex 85% Inga mätningar genomförda för perioden. Elevernas upplevelse av måltider och måltidssituationen Inga mätningar genomförda för perionden. Upplevelse av måltiderna och måltidsituationen inom äldreomsorgen Inga mätningar genomförda för perioden. 77% 85% Aneby kommun har förbättrat resultatet i SKL:s webbgranskning av kommunala webbplatser, Information till alla. Kartläggningen är gjord ur ett medborgarperspektiv och SKL slår fast att allt fler söker informationen via internet. Man förväntar sig att hitta information och svar på sina frågor på kommunens hemsida. Vi når dock inte målet 79 %, men förbättringar är gjorda inom flera områden, det Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

6 visar att vi arbetar på i rätt riktning.en anledning till att vi ändå har förbättrat medelvärdet är att vi arbetar hela tiden med tillgängligheten på hemsidan för att informationen ska nå så många som möjligt. Hemsidan är en viktig kanal att nå medborgare med vår information och därför satsar vi för att få den tillgänglig. Göra kommunal information tillgänglig för människor med funktionshinder Utbildning för KSA chefer i bemötande och tillgänglighetsfrågor. 9 Utbildning kommer att genomföras under hösten. Ekonomi KSA:s verksamhet bedrivs på ett kostnadseffektivt sätt. Redovisas i årsbokslutet. av avdelningens nettokostnader är inom tilldelad ram. Avdelningens Ekonomiska Resultat 100% 95,2% 95,2% Tkr Periodens Budget Periodens Avvikelse Årsbudget Prognos Helår Avvikelse Intäkter Personalkostnader Övriga Kostnader Nettokostnad Prognosen vid årets slut för avdelningen visar ett underskott på tkr. Det är främst inom tekniska enheten som den stora avvikelsen finns och det beror på: Kostnad för rivning av Svartå skolan cirka 850 tkr.resterande är bland annat, reparationer,vägbidrag, dagvatten och övriga tjänster hos tekniska. Driftenheten visar ett underskott vid årets slut på 465 tkr. Det är främst intäktskravet som inte nås inom äldreomsorgsmaten. Administrativa enheten avviker mot budget, där visar prognosen ett överskott på 448 tkr och det beror på att vi har en medarbetare som varit föräldraledig under året samt en vakant tjänst. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

7 Medarbetare KSA är en attraktiv arbetsplats där medarbetare känner trygghet, arbetsglädje och utvecklas. Hållbart medarbetar engagemang för KSA ska vara lika med eller bättre än 2014 års värde. 85% 79% 92,94% Medarbetarundersökning har genomförts under våren. et för undersökningen visar ett värde på 79, målvärdet var 85.. Frisknärvaro 75% KSA ska uppnå minst 3,5 på en fem gradig skala, vad gäller chefers trygghet i rollen som arbetsmiljöansvarig. 3, ,29% Under mars månad genomförde Aneby kommun en medarbetarundersökning riktad till kommunens anställda. Undersökningen genomförs varje år och syftet är att kartlägga styrkor och utvecklingsområden. Årets resultat visar på både förbättringar och försämringar. Överlag är resultatet bra. Förbättringsområden är kompetensfrågan samt återkoppling från chef till medarbetare. Varje arbetsgrupp inom avdelningen får nu ta del av resultatet och påbörja arbetet med att ta fram åtgärder för fortsatt utveckling. Chefers trygghet i arbetsmiljöansvaret har ökat vilket är positivt. Som chef har man ansvar för att all verksamhet sker enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. En anledning till att chefer känner större trygghet kan vara att det under de senaste åren lagts ett större fokus på arbetsmiljöarbetet/ansvar i organisationen. Processer KSA:s verksamheter bedriver ett kontinuerligt förbättringsarbete. Varje enhet genomför minst ett förbättringsarbete och utvecklingsarbete för ökad måluppfyllelse % Samtliga enheter har genomfört minst ett förbättring- och utvecklingsarbete inom områdena. Budget-och ekonomi Rekrytering Ärendehantering Upphandling Kommunikation Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

8 Målet är uppnått Eftersom verksamheterna består av arbetsflöden och processer som syftar till att leverera tjänster och service ut till organisationen och medborgarna i kommunen så är det viktigt att skapa flöden med god kvalitet och effektivitet i det som ska levereras. Målsättningen är att verksamheternas huvudprocesser är kartlagda, beskrivna, utvecklas och förbättras kontinuerligt. Syftet med att kartlägga processer och rutiner handlar om att få en överblick över hur verksamheterna arbetar i förhållande till bland annat lagstiftningen. Samtliga enheter har under perioden kartlagt minst en process och påbörjat arbetet med att få till en ännu bättre systematik i kvalitetsarbetet genom att utforma egenkontrollplan. I ett systematiskt kvalitetsarbete ska verksamheterna fortlöpande utöva egenkontroll. Egenkontrollen ska göras i den omfattningen som krävs för att vi ska kunna säkra verksamheternas kvalitet och säkerställa att de mål och beslut som fullmäktige tagit uppfylls och efterlevs. Att göra en processkartläggning och arbeta med kvalitetsarbete har visat sig vara utvecklande för arbetsgrupperna inom avdelningen. En anledning till att målet har kunnat uppnås är att arbetsgrupperna se det som mycket viktigt att säkerställa arbetsflödena för att göra rätt från början och att det är ordning och reda. Genom att kartlägga en process och se hur aktiviteter hänger i hop med varandra skapas en gemensam bild av hur man jobbar. Samhälle Medborgarna får ett gott bemötande och snabb återkoppling av KSA:s verksamheter Webinformation till medborgarna skall uppnå minst medelvärdet i KKIK mätning för % 67% 84,81% Medelvärdet för 2013 visade 63 och 2014 har vi förbättrat resultatet till 67. Vi arbetar vidare med de åtgärder som behövs för att utveckla och än mer förbättra vår information på webbplatsen. Återkoppling på inkomna synpunkter och klagomål inom en vecka. 82% Uppgifter sakans Antal timmar som huvudbiblioteket och simhallen har öppet utöver tiden 8-17 på vardagar. 49 Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

9 Tillgänglighet för funktionshindrade i kommunens lokaler och på allmänna platser Antal byggnader som ska inventeras under Redovisas årsbokslutet. Åtgärder för utveckling Brukare/Kund Kundundersökningar/uppföljningar/analyser Medarbetare Fortsatt ökad delaktighet och inflytande för avdelningens medarbetare. Process Kartlägga viktiga huvudprocesser i verksamheterna, förbättra den interna kontrollen. Ekonomi Arbeta för budget rätt i sak och utveckla bra nyckeltal för verksamheterna. Samhälle Förbättra såväl det interna som externa informationsflödet via hemsidan och andra relevanta informationskanaler Kommunen står inför stora pensionsavgångar inom de närmsta 5 åren. ca 100 personer blir pensionärer och rekryteringsbehovet kommer att vara stort. Vi jobbar aktivt med detta genom att marknadsföra "Jobba hos Aneby kommun". Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

10 Kommunövergripande anslaget Inledning Det kommunövergripande anslaget omfattar två områden; kommungemensamt och överförmyndarverksamheten. Överförmyndare Arvodering samt kostnader för gode män. Överförmyndaren hanterar även gode män för ensamkommande flyktingbarn som finansieras av Migrationsverket. Kommungemensamt Inom det kommungemensamma anslaget finansieras kostnader som är övergripande för kommunen. Det omfattar framför allt: - Arvoden till förtroendevalda i kommunstyrelsen, utskotten samt Tillsynsnämnden - Diverse bidrag och projekt - Kommunstyrelsens oförutsedda anslag - Kommunalt partistöd - Kommunhuset; hyra, drift - Medlemsavgifter i SKL, Regionförbundet, HKF m fl - Näringslivsverksamhet - It, kopiatorer och telefoni. Ekonomiruta Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

11 Kommentarer Politisk verksamhet Prognosen vid årets slut visar ett underskott på 720 tkr. Det beror på att : De ökade arvoden till politiker är högre än vad som är budgeterat, med 50 tkr. För överförmyndaren prognostiseras ett underskott motsvarande 670 tkr. Detta består av två delar dels är det kostnaden för det nya kansliet dels den nya gemensamma nämnden-aneby och Eksjö som man inte är tagit höjd för i budget Kommunledning/Näringsliv/Gemensamma kostnader Prognosen vid årets slut visar ett underskott på 1465 tkr. Nedan ges en detaljerad beskrivning av de olika delarna i budgeten. IT och telefoni Totalt tyder prognosen på ett budgetöverskridande på tkr för helåret. Utöver centrala kostnader för Tele och IT ingår i detta budgetavsnitt även kostnader för centrala leasingavtal för PC och kopiatorer, avgift till regionkommunens e- utvecklingsråd, samt lön för 80% e-strateg. Tjänstgöringsgraden har under augusti månad minskats till 50% som omfördelas till kostnader för Telefoni och IT. Telefoni HIT avser kommunens kostnader till Kommunalförbundet för den teletjänst man levererar till kommunen. Kostnaden för de totala teletjänsterna från Höglandets kommunalförbund budgeterades till tkr för 2015, vilket var samma budget som Årsprognosen för 2015 tyder på ett överskridande med 500 tkr. Telefonsystemet har utvecklats på många sätt jämfört med hur det var innan HIT tog över ansvaret och budgeten lades fast för Antalet mobila enheter ökar något, men har medfört nya och utvecklade arbetssätt jämfört med några år tillbaka. Då budgeten varit oförändrad sedan 2014 och inte representerat den kostnadsökning som skett har budgetbeloppet justerats från och med budget Telefoni lokalt är telefonikostnader som inte hanteras av HIT, till exempel för mobila bredband och abonnemang som inte går via växeln. Dessa har ökat marginellt jämfört med tertial 1. Kostnaden för Rakelsystemet, ungefär 100 tkr per år, belastar även det centrala telefonisystemet. Här beräknas ett budgetöverskridande på 280 tkr. Detta skulle kunna ställas i relation till det överskott vi ser för kopiatorer. Aktiviteten kopiatorer avser kostnader för leasing, hyra, reparationer och underhåll av centrala kopiatorer. Här indikerar den ekonomiska uppföljningen ett överskott på cirka 200 tkr. En stor del av ökningen av kostnaderna för mobila bredband beror på den digitala möteshanteringen där de politiska mötena numera använder surfplattor. Det bör ha påverkat kostnaderna för kopiering då handlingar till dessa möten inte längre kopieras upp. IT HIT avser kostnader till HIT för kommunens IT-tjänster. Vid årsbokslut prognostiserades ett större underskott vilket föranledde att pengar tillsköts budget 2016, vilket ovan nämnts i avsnittet kring Telefoni HIT. Dessvärre tolkades siffrorna felaktigt vid tertialuppföljningen vilket gjorde att överskridandet för 2015 underskattades rejält. Istället ser vi att prognosen, i likhet med ursprunglig årsprognos, pekar på ett stort överskridande på ungefär 730 tkr. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

12 Underskottet för IT och telefoni beräknas därmed bli tkr ( Telefoni HIT, Telefoni lokalt, samt IT HIT ), vilket stämmer väl med den budgetjustering om tkr som gjorts för Fria pendlingsresor Under 2014 fattades beslut om att införa fria pendlingsresor men någon budgetjustering gjordes ej inför Prognosen är att detta kommer att kosta 150 tkr. Ungdomsanställningar Budget för ungdomssatsning visar ett underskott på 30 tkr. Kollektivtrafik/Färdtjänst Skatteväxling Efter skatteväxlingen av kollektivtrafiken faller fortfarande en kostnad till Aneby kommun gällande kompletteringstrafik motsvarande ca 200 tkr. Anledningen till att denna tur körs är att ett flertal gymnasielever ska kunna ta sig till sin studieort. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

13 Barn- och utbildningsavdelningen Inledning Verksamhetsidé Barn- och utbildningsavdelningens verksamhetsidé är gemensam för allt arbete i avdelningens regi. Aneby i Framkant är vårt honnörsord BUA är en lärande organisation med en utmanande verksamhet där alla utvecklar sina förmågor Genom att -alla har en social handlingsberedskap och ett medmänskligt förhållningssätt -all verksamhet vilar på en vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet -utmana alla att utveckla sin ta-sig-församhet -medarbetarna har hög/rätt kompetens och utvecklar metoder i lärarandet Beskrivning av verksamhet Barn- och utbildningsavdelningen ansvarar för: Förskola Förskoleklass Fritids Grundskola Gymnasie köp från andra kommuner Grundvux Gymnasievux Yrkvux Svenska för invandrare SFI Kulturskola Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

14 Viktiga händelser Kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde att ge Kommunstyrelse i uppdrag att som inriktningsbeslut verkställa alternativ 3 B i skolutredningen. I dagarna startar byggnation, , beträffande etapp 1 dvs. två nya förskoleavdelningar på Parkskolan. Etapp 2 och 3 planeras som bäst och studiebesök planeras fortlöpande. I "Öppna jämförelser" som är SKL:s rapport beträffande kunskapsresultat i grundskolan återfinns Aneby i "Topp 20" för andra året i rad, i år på 18:e plats. Noterbart är att samtliga elever från 2014 års avgångsklass kom in på sina respektive gymnasieval - första plats i Sverige! Under september månad är Aneby inbjudna till SKL för att redovisa sin "Lärande organisation" med tillhörande resultat för övriga 290 kommuner från Sveriges "alla hörn". Under våren 2015 sammanställs kunskapsresultat avseende 2014/2015 och analyseras på samtliga nivåer från ledningsnivå, till specialpedagogisk nivå, till rektorsnivå, till arbetslagsnivå för att på ett utvecklat sätt skapa förståelse för de resultat med tillhörande utvecklingsarbete som ligger till grund för arbetet 2015/2016. Sunhults skola har renoverats inombords med tillhörande pedagogiska utvecklingstankar beträffande förskolan. Barn- och utbildningsavdelningen har i dagarna utökat vår kapacitet på Furulidskolan med tillhörande paviljong Svartåskolan för att bereda plats till fler barn/elever som kommer till Aneby genom PUT/asyl/ensamkommande barn, samt medför att två tjänster har tillkommit. Resultat och analys av Avdelningens mål Brukare/Kunder Ja målet är delvis uppnått. en av målangivelsen pekar på att BUA behöver fortsätta arbetet med Peter Amoghli i riktning mot att "Bli Sveriges snällaste skola". Under läsåret 2014/2015 har Peter fortsatt sitt arbete i Aneby och slutför sitt tvååriga projekt under juni månad Vi har vidare sökt medel hos Kulturrådet beträffande Skapande skola och fått beviljat :- att användas i hela grundskolan. Under läsåret 2015/2016 som dessa medel avser förstärker vi "Kulturupplevelser" tillsammans med Kulturskolan i grundskolans samtliga årskurser. Brukarenkäten gällande förskolan är klar och 95 % av brukarna anger att "mitt barn trivs på förskolan". De utvecklingsområden som vi kan tänka arbeta med i förskolan handlar om: Möjlighet att påverka mitt barns vardag 64 % måluppfyllelse. Brukarenkäten gällande grundskolan och medarbetarenkäten är under beräkningar och resultatet kommer att vara klart till tertial 2. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

15 Brukare (barn, elever och vårdnadshavare) känner till verksamhetens mål, arbetssätt, resultat samt åtgärder för utveckling och ges möjlighet att vara delaktiga i arbetet med den blivande världsmedborgaren. Målkännedom hos brukare: elever år 4-9, föräldrar fsk, år f-9 100% 84% 84% Ökat något sedan förrar mätningen. Mätningen gäller endast grundskoleelever år 4-9 samt föräldrar år F -9. Andel som upplevt kränkningar: svar från elever år 4-9, föräldrar år f-9 0% 14% 0% Av föräldrarna uppger 8 % att barnet blivit utsatt. Av eleven är andelen 22 % som anger att de blivit utsatta. Andel brukare som upplever inflytande: elever år 4-9, föräldrar fsk, år f-9 100% De båda föräldra grupperna ger ett snitt på vardera 75 medan elevgruppen snittar 70. Andel elever som upplever studiero: år 4-9 Brukarenkät NöjdKundIndex: elever år 4-9, föräldrar fsk, år f-9 100% 85% En liten minskning i utfall sedan förra året. Minskningen är bland elevsvaren. Andel brukare som upplever trivsel i skolan/förskolan, brukare : elever år 4-9, föräldrar fsk, år f-9 100% 73% 73% 78% 78% 68% 80% 89% 89% Minskat något sedan förra mätningen. Mätningen avser grundskoleelever år 4-9 samt föräldrar i förskola och F-9. Elevers nöjdhet i årskurs 8, öppna jämförelser Resultaten för våren 2015 gällande åk 9 med ett meritvärde på drygt 220 påvisar att målkännedomen är bra men sett ur ett helhetsperspektiv ända ner till förskoleklass visar resultaten skiftande karaktär. För exempelvis åk 6 ser det ut som följer: 17 elever når inte målen i matematik VT15 8 elever når inte målen i svenska VT15 13 elever inte målen i engelska VT15 Meritvärde kring 180 Resultat som oroar och som kommer att skapa stora behov av riktade resurser. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

16 I ett led att skapa förtroendefulla relationer har avdelningen under sommaren arbetat med 17 ungdomar i ett projekt som vi döpt till "Jobbkul" och som är fördjupade åtgärdsprogram i skolans regi. En kombination av sysselsättning, trevligheter, kontakter med vuxna under sommarlovet. En aktivitet som Regeringen och Riksdagen med stor sannolikhet kommer att ge bidrag för till sommaren Ekonomi All personal har förståelse för kommunal ekonomi samt BU:s interna resursfördelningssystem Avdelningens nettokostnader i balans Ingen målangivelse men klar Målet är delvis uppnått % BUA:s samtliga aktörer har förståelse för kommunal ekonomi som avspeglar sig i att budgetramar i stort hålls i förhållande till ramtilldelade medel och att prioriteringar görs löpande under året. Dock har vi under 2015 svårt att hålla budgeten gällande bl.a. Interkommunala avgifter IKE som betalas i stor utsträckning till Jönköpings kommun samt gymnasieersättningar till andra kommuner för köpta gymnasieutbildningar. Under framtagandet av vår interna budget som pågår under ca 5-6 månader skapas förståelse hur det växer fram en internbudget per ansvar men även per verksamhet. Rektorer och förskolechefer och musikledare har en utmärkt förmåga att styra resurser till de positioner som bäst behöver förstärkning. Under den processen blir det trots stora ansträngningar, ibland irritationer då verksamheten per automatik behöver förändras. Inte minst gäller detta vid förflyttning av personal mellan olika arbetsplatser. Under olika konferenser runt om i Sverige har vår fördelningsmodell rönt uppskattning för sin flexibilitet - att under verksamhetsåret kunna flytta såväl personal som pengar. Ett orosmoment i den närmaste framtiden är andra kommuners placering av barn/elever/ungdomar i familjehem belägna i Aneby kommun, utan att betala för de ganska omfattande sociala insatser som ständigt behöver utföras. Barn- och utbildningschefen tillskriver samtliga placeringskommuner näst intill utan framgång men fortsätter enträget för att förhoppningsvis skapa förutsättningar för avtal med placeringskommunen. Under ett Regionalt möte med utbildningsminister Gustav Fridolin belystes denna angelägenhet från Aneby kommun.dessutom har vi i dagarna såväl tillskrivit som samtalat med SKL:s Irene Reuterfors-Mattsson om den problematik som finns kring familjehemsplacerade barn. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

17 Avdelningens Ekonomiska Resultat Tkr Periodens Budget Periodens Avvikelse Årsbudget Prognos Helår Avvikelse Intäkter Personalkostnader Övriga Kostnader Nettokostnad Nej, målet är inte uppnått per tertial 2 och knappast för det totala bokslutet som prognostiseras till ett underskott på :-. Således en ökning från vårens beräknade underskott i storleksordningen :-. De största avvikelserna finns i Interkommunala ersättningar för grundskolan :-, samt gymnasiekostnader :- vilket skapar ett minusresultat på :- Grundskolan har förutom IKE ersättningen varit försiktiga i samtliga delar och kan redovisa ett 0 resultat. Enskilda verksamhetsgrenar beskrivs enligt: Vårdnadsbidrag felaktig beräknad hyra för Savannens förskola som belastar BUA Interkommunala ersättningar IKE :- Förskolan i stort sett barn i behov av särskilt stöd :- plus i verksamheter, elevvård, och enskilda poster hos rektorer :- Gymnasiekostnader, otillräcklig budget för antal elever i gymnasiet Barn- och utbildningsavdelningen kommer att arbeta för att minska det prognostiserade underskottet men har svårigheter att sänka kostnader för Interkommunala ersättningar, familjehemsplacerade barn, samt gymnasiekostnader. Gällande gymnasiekostnader ges en kort reflektion: Fler ensamkommande barn som efter gedigen utbildning hos BUA skrivs in i olika gymnasieskolor. Dessa ensamkommande barn finns inte med i årets prognos och inte heller i 2016 års ramtilldelning utan iakttages först i 2017 års ramtilldelning. Av de 25 ensamkommande barn som kommit fram till dags datum går 15 st på olika gymnasieskolor vilket skapar ett underskott och under resterande del av hösten kommer fler ensamkommande barn att skrivas in i gymnasiet. För närvarande finns 13 ensamkommande barn i Anebys egna förberedelseklass i väntan på såväl PUT som placering i lämplig gymnasieskola. Utöver den prognos som fanns för gymnasiet valde politiker att göra en ytterligare besparing på i gymnasiets verksamhet inför 2015 års ramtilldelning vilket för närvarande skapat en minus på :-. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

18 Medarbetare BUA är en lärande organisation med god arbetsmiljö kännetecknad av utmanande möten och ett gott pedagogiskt ledarskap, inflytande och kontinuerlig utveckling för medarbetarna God arbetsmiljö - frågor ur medarbeterenkät Andel behörig legitimerad/personal i grundskolan 100% 100% 72,5% 72,5% Andel förskollärare i förskolan 66% 55% 83,33% Andelen högskoleutbildad personal på fritids Kompetensutveckling - fråga i medarbaretarenkäten En ökning från förra mätningen. Gott ledarskap - frågor i medarbetarenkäten 100% 100% 100% 68% 68% 72% 72% 89,5% 89,5% I båda frågorna har andelen som instämmer helt och och till stor del ökat något. Meningsfulla medarbetarutvecklingssamtal - fråga i medarbetarenkäten Minskat något sedan tidigare. Samtliga brister i fastighetsrond åtgärdas BUA kommer att utveckla Arbetsmiljöarbetet under 2014 et har ökat något. Hållbart medarbetarengagemang för Barn- och utbildningsavdelningen ska vara lika med eller bättre än 2014 års värde 100% 100% 84% 85% 85% 85% 101,19% Trygghet i chefsskapet 4,2 Tryggheten har ökat i områdena ledarskap och arbetsmiljö och minskat något i området budgetansvar. Upplevd trygghet hos chefer i rollen som arbetsmiljöansvarig skall uppgå till minst 3,5 på en femgradig skala 3,5 et har ökat sedan föregående mätning. Frisknärvaron 75% Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

19 Varje arbetsledarte i BUA har som uppdrag att sträva efter utvecklad friskvård under 2014 Sjukfrånvaro 5% Sjukfrånvaron minskar något. Medarbetarenkäten för BUA:s vidkommande är positiv ur många synpunkter. Medarbetare tycker att arbetet är meningsfullt, att deras kompetens tas tillvara och att chefers arbetsinsatser är bra. Det sammantagna resultatet av samtliga frågor utgör totalindex Hållbart medarbetarengagemang (HME). Begreppet hållbart markerar att detta index för medarbetarengagemang, till skillnad från de flesta andra, inte endast fokuserar på själva nivån på engagemanget utan också på chefernas och organisationens förmåga att ta tillvara på och bygga vidare på detta engagemang. Aneby kommun har under de år som värdet rapporterats haft ett väldigt bra resultat och har i ett par år placerat sig i topp i Sverige bland de nästan 60 kommuner som rapporterat in värdet. Aneby kommuns resultat för 2014 var 85 medan medel för samtliga kommuner var 79. För 2015 ser resultatet ut för BUA:s del 85 och kommunen 84. Jämförbara värden för resten av Sverige finns i sin helhet inte tillgängligt förrän 2016 då medarbetarenkäter genomförs vid olika tidpunkter på året i olika kommuner. Noterbart är att chefer i BUA har ett HME på 91. Trots detta höga värde är arbetsmiljöfrågan fortfarande ett ibland stort bekymmer. Avdelningen har strukturerat om hela sitt arbetsmiljöarbete som dessutom kontrolleras under september månad via ordinarie tillsyn i grundskolan av Arbetsmiljöverket på utvalda skolor nämligen Furulidskolan, Parkskolan och Sunhults skola. Vår förhoppning är att tillsammans med fackliga skyddsombud genomföra en BAM-bättre arbetsmiljöutbildning under läsåret 15/16 på 6 utbildningstillfällen. Resultatet avseende meningsfulla medarbetarutvecklingssamtal har sjunkit något som eventuellt har att göra med att en del av arbetslagen genomför sina MUS-samtal i grupp. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

20 Processer BUA är en modellärande organisation där all verksamhet vilar på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. BUA utmanar alla att utveckla sin "ta-sigförsamhet" i riktning mot högre måluppfyllelse och skolutveckling Varje enhet genomför minst ett förbättringsarbete och utvecklingsarbete för ökad måluppfyllelse varje enhet utför förbättringsarbete som redovisas i det pedagogiska bokslutet varje juni månad. Delaktighet i kvalitets/utvecklingsarbete delaktighet skapas via ökad förståelse av uppdraget som redovisas varje år i juni månad. Meritvärde i åk ,31% Smålands bästa skolkommun avseende meritvärde Högst andel elever behöriga till gymnasistudier i F-län samtliga elever är direktintagna på gymnasierna som de valt 100 % måluppfyllelse. Födda 98 År 2014 Bästa utfallet i Småland vad gäller resultaten i årsk. 9 i kärnämnena ma, sv, eng. Sv 97%, Ma 95%, Eng 97%. I Skolverkets databas "SIRIS" räknas ej godkända enskilda elever som godkända pga. sekretess vilket medför 100 % måluppfyllelse i samtliga ämnen avseende nationella prov år 9. Ett smått otroligt bra resultat. Resultatet i årskurs 3 i de nationella proven Hur stor andel av de som erbjudits plats inom förskoleverksamheten har fått plats på önskat placeringsdatum? Väntetid (dagar) för dem son inte fått plats för sitt barn inom förskoleverksamheten på önskat placeringsdatum 70% 87% 124,29% Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

21 Ja målet är uppnått men vi kan "Bli lite, lite bättre"! Under april månad varje år presenterar SKL (Sveriges Kommuner Landsting) en rapport avseende kunskapsanalyser i grundskolan på många olika nivåer allt från år 3 tom år 9. När det gäller meritvärdet (det sammanlagda poängvärdet för betyget i år 9) hamnar Aneby på plats "Jönköpings läns bästa skola" och plats 43 av Sveriges 290 kommuner. Det sammanlagda kunskapsresultatet avseende ett flertal parametrar som handlar om SKL:s "Topp 20 i Sverige" ger Aneby kommun en smått fantastisk placering på 18:e plats. Därmed har vi lyckats att tillhöra "Topp 20" under två läsår i sträck. Ett varmt och innerligt tack till samtliga vårdnadshavare, barn/elever, pedagoger, ledare, politiker verksamma från förskolan tom. år 9. Rank av 290 Meritvärde Aneby ,6 Värnamo ,6 Habo ,7 Sävsjö ,9 Jönkping ,5 Eksjö ,3 Vaggeryd ,9 Tranås ,5 Gnosjö ,3 Nässjö ,3 Gislaved ,1 Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

22 Tabell 6. Topp 20, kommunala skolor, med högst sammanvägt resultat. Rank endast kommunala skolor Vellinge 1 Malung-Sälen 2 Lidingö 3 Rättvik 4 Nykvarn 5 Strömstad 6 Ocklebo 7 Ödeshög 8 Danderyd 9 Öckerö 10 Hammarö 11 Lomma 12 Sotenäs 13 Uppvidinge 14 Sollenntuna 15 Piteå 16 Båstad 17 Aneby 18 Bjurholm 19 Örkelljunga 20 Intaget till gymnasieutbildningarna påvisar att Jönköping fortfarande är mest populärt och våra ungdomar kommer i stort in på sina första hands val. Under hösten har vårt samarbete med Sociala avdelningen fördjupats genom bildandet av FUA- framtid för ungdomar i Aneby. Ett samarbeyte med fokus på åldrarna år med mål att samtliga ungdomar antingen skall verkställa sina gymnasieutbildningar alternativt hitta lämplig praktik eller anställning. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

23 Samhälle Aneby i framkant! är en lärande organisation med en utmanande verksamhet där alla utvecklar sina förmågor Upplevd kunskapsutveckling 100% 86% 86% En minskning både vad gäller elever som föräldrar. Andel elever som nått de kunskapskrav i MA och SV som minst ska uppnås i år 3 Ett sämre resultat i år 3 än tidigare år. Andel elever som nått de kunskapskrav i MA, SV och EN som minst ska uppnås i år 6 Engelska 83,3, matematik 91, svenska 100 Andel av avgångselever år 9 som uppnår målen i alla ämnen (minst betyget E) Ett fantastiskt starkt resultat. Andelen har minskat. En ökning. Andel elever som börjat på universitet/högskola inom 3 år efter avslutad gymnasieutbildning Andel gymnasieelever som är etablerade på arbetsmarknaden 2 år efter avslutade gymnasiestudier 100% 100% 100% Andel behöriga till gymnasieskolan 100% 100% 100% Samtliga elever direktkvalificerade till gymnasiets olika programval. Genomsnittligt meritvärde år ,1% 227 är det högsta meritvärde som Aneby kommun någonsin uppnått. Andel elever som slutför gymnasiet med godkändt slutbetyg 100% 85,9% 85,9% t 85,9 kan tyckas vara lite "magert" men ger Aneby kommun plats 35 av 290. Andelen elever som fullföljer gymnasieutbildningen 77% Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

24 Ja målet är delvis uppnått. Beträffande andel elever som är klara för direktintagning i gymnasiet redovisar BUA en smått fantastisk siffra på 100 %. Oavsett vilket gymnasieprogram som eleverna valt kommer samtliga in på sitt programval. detta medför att vi delar första plats i Sverige med ett antal kommuner men väldigt få klarar av 100 % på samtliga gymnasieprogram. detta enligt SKL:S redovisning våren Gällande årets intag har det beskrivits under processer och ges här som en statistik dvs. 93 % av eleverna kommer in på sina gymnasieval. Beträffande åk 3 klarar 93 % svenska och 92 % matematik i samtliga delmoment. När detta mäts under våren 2016 kommer det med stor sannolikhet att bli "toppresultat" i Småland och bra i övriga Sverige. Kanske bland de 10 bästa? För åk två i Aneby kommun kan sägas att vi enbart är två elever från att garantera "Alla kan läsa". Gällande målet att kunna säga till vårdnadshavare " Flytta till Aneby så garanterar vi att ditt barn kan läsa i år 2" en kommunal läsgaranti är kanske möjlig att uppfylla om ytterligare något/några år. För åk 5 kan vi konstatera att resultaten så sakteliga blir "Lite, lite bätre" och glädjande att samtliga elever i åk 5 klarat sina Kommunala ämnesprov i engelska. Aneby samverkar med närliggande kommuner för en ökad måluppfyllelse Andel elever som slutför gymnasiestudier inom 3 år Ger Aneby kommun plats 35 i Sverige. 100% 85,5% 85,5% Aneby har tills skrivande stund samverkat med Vetlanda kommun avseende arbete med "Lärande organisation". Vetlanda besöker oss ytterligare en gång under våren med sina samtliga chefer 43 st. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

25 Aneby är bästa skolkommunen i höglandet avseende nationella prov i år 9 Måluppfyllelse år i 9 svenska 100% 100% 100% i juni månad ser vi ett fåtal elever som ej klarat nationella proven i svenska. De är så få att Skolverket i sin databas "SIRIS" av sekretesskäl räknar med dem till 100 % måluppfyllelse. Ett fantastisk resultat för Aneby kommun. Måluppfyllelse i år 9 matematik 100% 100% 100% I juni månad 2014 ser vi att endast ett fåtal elever som ej klarat nationella provet i matematik. I Skolverkets databas "SIRIS" är de av sekretesskäl medräknade som godkända och då når vi 100 % måluppfyllelse. Ett resultat värt att reflektera över! Måluppfyllelse i år 9 engelska 100% 100% 100% även när det gäller nationella prov i engelska är det ett fåtal elever som ej klarar sig men i Skolverkets slutgiltiga bedömning via sin databas"siris" räknas de in som klara av sekretesskäl. Ett fantastiskt resultat som sker med passionerade pedagoger under många års lärande från år 3 och upp till år 9. Måluppfyllelse år 9 SO % Endast någon enskild elev som ej klarat vilket medför 100% måluppfyllelse i Skolverkets databas - SIRIS. Måluppfyllelse år 9 NO 100% 100% 100% Endast någon enskild elev som ej klarat vilket ger 100 % måluppfyllelse enligt Skolverkets -SIRIS. De nationella prov som Aneby kommuns år 9 levererade under våren 2014 är kommunens i särklass bästa resultat genom tiderna och som enligt Skolverkets egen databas "SIRIS" ger vid handen att 100 % måluppfyllelse uppnåtts i samtliga ämnen avseende nationella prov för: Svenska 100 % Matematik 100 % Engelska 100 % Naturorienterade ämnen 100 % Samhällsorienterade ämnen 100 % I SKL:s mätning "Öppna jämförelser" för våren 2015 avseende dessa resultat genererar resultaten en placering bland "Topp 20" i Sverige nämligen plats 18 av Sveriges 290 kommuner. Ett stort tack till samtliga verksamheter i barn- och utbildningsavdelningen för såväl årets som tidigare års insatser vilket gett detta otroliga resultat. Om möjligt kommer resultaten under de närmaste åren att bli ganska likvärdiga. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

26 Åtgärder för utveckling Sedan hösten 2011 har BUA fortsatt att genomfört skola 2011 med en frenesi som kännetecknas av "lösningar av vardagsproblem" i en lärande organisation. HLK i Jönköping har ställt frågor till kommunen "Hur kommer det sig att ni har så bra resultat"? Svaret blir förenklat "Vi har vår lärande organisation från förskolan till år 9. Enheternas verksamhetsmål med tillhörande handlingsplaner har förändrat BUA:s styrkort för avdelningen från ett underifrånkommande perspektiv med fokus på att förstå uppdraget. Avdelningen har tillsammans med övriga avdelningar, under ett antal år framåt i tiden, ett fantastiskt utvecklingsarbete, "att verkställa Kommunfullmäktiges inriktningsbeslut enligt skolutredningens alternativ 3 B. Just nu startar den första byggnationen i etapp 1 och resterande etapper dvs. 2 och 3 planeras dels via byggmöten men även via PLUG-möten - pedagogiska lokala utvecklingsgrupper. Tillsammans med aktiva studiebesök kan vi säkert utforma "Framtidens skola i Aneby kommun". Under processens gång kommer med stor sannolikhet att såväl ledningsgrupp som pedagoger att få möjlighet att välja nya arbetsområden. Avdelningen har för avsikt att tillsätta 7 förstelärare under läsåret 2015/2016 med hjälp av tilldelade ekonomiska medel från Skolverket. Förstelärare deltager i HLK:s nätverk för förstelärare på Höglandet samt har ett eget nätverk på "hemmaplan". I förskolan kommer fokus ligga på ett "fördjupat arbete" tillsammans med HLK i Jönköping avseende att arbeta med barn från "Världens alla hörn" i ett arbetsområde som heter "Flerspråkighet och interkulturalitet i förskolan", 7,5 högskolepoäng.. En kompetensutveckling som i skrivande stund just startat med den första kompetensutvecklingsföreläsningen från HLK. IT-pedagog med tid till utvecklingsarbete är inom en snar tidsrymd nödvändigt. I den ännu mer viktiga frågan gällande "Omvärldsbevakning" anar avdelningen att mer och mer av ekonomiska medel kommer att hänföras till sökbara medel istället för generella. Utvecklingsarbetet är vårt starkaste kvalitetskort men har under olika tidsperioder varit i avsaknad av personal. Om möjligt behöver avdelningen förstärka sin personalstyrka avseende utvecklingsprocesser i ett "Omvärldsbevaknings hänseende". Ett flertal nya uppdrag väntar såväl grundskolan som gymnasiet samt vuxenutbildningen och inte minst SFI gällande uppföljningsarbete med studier för ungdomar som för tillfället inte studerar samt utökade mängder av SFI undervisning. Arbetet med läsåret 2015/2016 pågår för fullt och konstateras kan att ca. 30 pedagoger kommer att deltaga i Skolverkets stora satsning "Läslyftet" som blir en magnifik lärgrupp att arbeta med och i. För att öka måluppfyllelse och utveckla verksamheten ska vi: - strukturera upp förskolans verksamhetsår. Vi har nu skapat ett Årshjul för förskolan i Aneby kommun. Återstår att dessutom infoga hela grundskolan och vuxenutbildningen i likartat dokument. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

27 Sociala avdelningen Inledning Verksamhetsidé Vi ska genom förebyggande arbete, i samverkan med andra, förhindra att behov av insatser uppkommer. Vi ska verka för att den enskilde genom arbete, sysselsättning och fritid ges möjlighet till ett meningsfullt liv. Vår uppgift är att bistå med insatser när behov finns d.v.s. när den enskilde inte har förmåga att tillgodose sina behov genom egen försorg. Insatser ska ges så att de stödjer/utvecklar den enskildes förmåga och bidrar till dennes möjligheter att leva ett värdigt liv. Beskrivning av verksamhet Äldreomsorg Ansvar för särskilt boende samt boende för personer med demenssjukdom hemvård - består av hemtjänst, hälso- och sjukvårdsinsatser, kvälls- och nattpatrullsverksamhet och trygghetslarm korttids-rehabavdelning samt dagrehab Omsorg till personer med funktionsnedsättning Ansvar för stöd, service och omvårdnad till vissa personer med funktionsnedsättning stöd, service och omvårdnad till personer med psykiska funktionsnedsättningar stödet omfattar daglig verksamhet, ledsagarservice, korttidsvistelse, korttidstillsyn, personlig assistans, avlösarservice, bostad med särskild service och boendestöd. Hälso- och sjukvård Hälso- och sjukvårdsansvar och rehabilitering dvs. hemsjukvård för enskilda i såväl ordinärt som i särskilt boende för äldre enligt socialtjänstlagen, samt för enskilda i boende med särskild service och daglig verksamhet enligt LSS. Individ- och familjeomsorg Ansvarsområden är; barn och ungdom och familj, flyktingmottagande och integration, missbruksvård för vuxna, försörjningsstöd, familjerätt och kvinnofrid. Ansvar för råd, service samt myndighetsutövning utifrån aktuella lagstiftningar inom äldre- och funktionsnedsättningsområdet samt individ och familj. Arbete och sysselsättning Ansvar för att erbjuda förbättrade förutsättningar för arbetssökande som tex. personer med långvarigt försörjningsstöd, nyanlända/sfi-studerande och personer med funktionsnedsättning samt ansvar för att bereda lämplig och meningsfull sysselsättning för målgruppen. Inom området ingår även frivillig daglig verksamhet samt fritidsverksamhet för äldre och personer med funktionsnedsättning. Enheten ansvarar även för anhörigstöd inom äldreomsorgen. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

28 Viktiga händelser Implementeringen av bemanningsplanering genom verktyget Time pool genomfördes med gott resultat under sommaren på Antuna. Detta uppmärksammades även medialt, som en positiv nyhet. Installationen av takliftar är klar och ett förändrat arbetssätt har förbättrat arbetsmiljön vid Antuna. Under augusti har nya statsbidrag rekvirerats avseende utökad bemanning inom äldreomsorgen. Denna satsning aviseras pågå tom 2019 och är styrd avseende användningsområden. Allmänna utskottet har fattat beslut om att förhyra Värdshusets lokaler för att förbättra arbetsmiljön för hemvården och sjuksköterskorna. Mottagandet av ensamkommande barn innefattar nu även ett flertal barn utöver upprättat avtal. Ytterligare byggnad i direkt anslutning till nuvarande boende, har tagits i bruk men kommer inte att räcka till om antalet barn ökar ytterligare. Ökningen av anvisade barn innebär även behov av förstärkning av socialsekreterare för myndighetsutövningen samt boendepersonal. Samverkan avseende barn och unga förstärks genom praktiksamordning och ett ökat fokus på förebyggande åtgärder. Under sommaren har även samverkan mellan teknisk avdelning och arbetsmarknadsfunktionen initierats avseende samlokalisering och samutnyttjande av material. Arbetet med nyanlända har förstärkts med ett informationskontor "Office", som ska underlätta mottagandet och integreringen i samhället. Det ekonomiska biståndet har en förbättrad prognos vilket är en konsekvens av en förbättrad samverkan mellan myndighetsenheten och AME. Resultat och analys av Avdelningens mål Brukare/Kunder Funktionshinderomsorgen Brukarundersökning har genomförts under sommaren, men har inte sammanställts med anledning av vakans av kvalitetssamordnartjänst. Verksamheten kommer under hösten att omarbeta styrtalen, för att skapa ett tydligare fokus vad gäller innehållet och kvaliteten på insatsernas utförande utifrån brukarnas delaktighet. Verksamheten kommer på eget initiativ att delta i socialstyrelsens pilotstudie avseende en utvecklad brukarundersökning för personer med funktionsnedsättning under hösten Daglig verksamhet och arbetsmarknadsenhet Målet är uppnått % av deltagarna har en aktuell genomförandeplan, där personens möjlighet till utveckling är en viktig del. Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

29 Äldreomsorg Upprättandet av gemomförandeplaner samt uppföljning av dessa varierar mellan de olika verksamheterna. Boendet för personer med demenssjukdom har uppnått målet med att samtliga personer har en aktuell plan som aktivt följs upp i vid teamträffar. 98 % uppger att de öär mycket nöjda med hur de kan påverka planeringen av de dagliga aktiviteterna utifrån önskemål. Vid Antuna i övrigt har 96 % en aktuell genomförandeplan, nöjdheten avseende upplevt gott bemötande har stigit från 80 % till 96 %. Nattfastan är under perioden 9,6 timmar vilket klart understiger de 11 timmar som är övre gräns. Korttidsenheten har full måluppfyllelse gällande genomförandeplaner dvs. 100 %. Enheten har även genomfört en brukarundersökning under året med resultatet 89 % andel nöjda besökare, vilket var en förbättring med 4 % sedan föregående mätning. Inom hemvården har endast 48 % en aktuell genomförandeplan, dock vet vi att nöjdheten vid föregående mätning var högst inom denna verksamhet. Målet för äldreomsorgens verksamheter är därför delvis uppfyllda. Myndighetsenheten Finns i nuläget inga nya resultat avseende målet att brukare/klienter ska ha aktuella genomförandeplaner. Enheten kommer under hösten utarbeta nytt styrtal. Tillgänglighet till handläggare kommer också att mätas under hösten och redovisas vid nästa tertial. Detta gäller även klienternas upplevelse av enhetens bemötande. Boende för ensamkommande, öppenvård samt boendestöd Målet är uppnått avseende genomförandeplaner, samtliga brukare har en aktuell plan. Individuella samtal hålls med ungdomarna vid boende enligt uppsatt mål. Alla brukare inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården får tjänster av god kvalitet Brukarundersökningen inom Funktionshinderomsorgen ska ha ett medelvärde över Brukarundersökning genomförd under maj/juni på samtliga boenden inom Funktionsnedsättning. Brukarundersökningen inom Myndighetsenehten ska ha ett medelvärde över 85 Tert 1: N15 Medelvärde: 2,8 av 3 Brukarundersökningen inom Äldreomsorgen ska ha medelvärde över 85 gällande helhetssyn. 85 Resultatet visar på 95 % nöjda inom hemvården och 83% nöjda inom särskilt boende, 89 % nöjda inom korttidsboendet Antuna. Sammanvägt medelvärde för samtliga enheter.. Brukare/klienter inom socialtjänsten har aktuella genomförandeplaner ,78 90,78% Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

30 Resultatet från brukarundersökning avseeende äldreomsorg publiceras november/december Inga nya nationella resultat finns att rapportera. Ekonomi Hushålla med resurser på bästa sätt enligt KF:s prioriteringar av verksamheternas nettokostnader är inom tilldelad ram. Övergripande Den övergripande verksamhetens resultat är + 3 mkr, vilket är beroende av en kraftig minskning av beställd hemtjänst. Hemvården har inte kunnat anpassa verksamheten efter den minskade efterfrågan, så detta innebär att dessa tar ut varandra i helhetsperspektivet. Prognosen avseende övriga kostnader visar på ett överskott av ca 200 tkr. Äldreomsorg Demensboende samt hälso och sjukvård redovisar en prognos som innebär budget i balans. Investeringarna i takliftar och sängar under året, har fått som konsekvens att kostnader för hjälpmedel har sjunkit. Rekryteringssvårigheter avseende sjuksköterskor under sommaren ledde till anställningar av kvalificerade undersköterskor till en lägre kostnad. Även Antuna anpassar sig till given ram och prognostiserar en budget i balans. Korttidsboendet Antuna har sin budget i balans, trots en något lägre beläggning under de två första tertialerna. Enheten har under första tertial haft höga kostnader för palliativ vård. Hemvården uppnår inte målet och prognostiserar ett underskott av 3,9 mkr, som inte täcks av de centrala medel som avsatts för ändamålet. Ett minskat antal ärenden pga. flytt till särskilt boende eller dödsfall samt låg inströmning av nya ärenden samverkar till att en omställning av bemanningen måste ske. Den största minskningen avser landsbygden. Funktionsnedsättning Verksamheten redovisar en prognos av 0,1 mkr i beräknat underskott. Orsaken är framförallt lägre hyresintäkter pga vakanta lägenheter samt att verksamheten även har täckt upp för sjukfrånvaro vid daglig verksamhet. Under hösten görs också en utökning av samordnare, då enhetschef under en vakansperiod även täcker upp som chef för boendestöd, öppenvård och personlig assistans. Enheten personlig assistans har totalt sett budget i balans, de olika grupperna redovisar dock varierande resultat. Personlig assistans är med anledning av dubbla huvudmän mycket svår att såväl förutse som att prognostisera, då besluten fattas av annan part men de ekonomiska konsekvenserna drabbar kommunen. Det finns i nuläget en ovisshet kring några ärenden, där överklaganden föreligger med oviss utgång. Med all sannolikhet blir vissa ärenden ett kommunalt ansvar, där myndighetsutövningen arbe- Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

31 tar med att motivera den enskilde till andra insatser enligt LSS som ersättning för personlig assistans. Sjuklöner till kooperativ assistans har gått med ett visst minusresultat och är såväl svårt att planera som att analysera. Vi välkomnar ett nationellt beslut enligt Assistansersättningsutredningens förslag, att den nuvarande timschablomen görs om till en grundschablon som täcker alla kostnader för utföraren. Daglig verksamhet och AME Verksamheten redovisar en positiv prognos om + 0,4 mkr, som är ett resultat av ökade intäkter som ett resultat av marknadsföring och god planering med genomtänkta investeringar. Verksamheten har också haft vissa personalvakanser under perioden. Myndighetsenheten Kostnader för familjehemsplaceringar av barn och unga är fortsatt höga, ett ärende har dock avslutats. För 3 av de placerade barnen har medel återsökts från Migrationsverket, vilket gör att budgeten håller för denna verksamhet. Behovet av institutionsvård för barn och unga är fortsatt lågt, vilket innebär en positiv prognos av 1,5 mkr. Öppna insatser för barn som t.ex. kontaktfamilj prognostiseras ett underskott av ca - 0,4 mkr för helåret. Underskott förväntas även avseende missbruksvården där heldygnsvården förväntas bli - 0, 260 mkr. Resultatet avseende det ekonomiska biståndet har förbättrats och prognsen är nu - 0, 380 mkr, vilket är en avsevärd förbättring. En ny extern placering enligt LSS har verkställts under tertialen, vilket ger en kostnad av 0,625 mkr för helåret. Trots detta beräknas ett mindre överskott om 0,185 mkr för myndighetsenhetens verksamhet under Boende för ensamkommande barn Verksamheten bedrivs inom ramen för statliga ersättningar som tilldelas verksamheten. Medborgare med behov får stöd och hjälpinsatser på det mest kostnadseffektiva sättet Målet är delvis uppnått. Ett område där nya arbetssätt har införlivats i verksamheten är samverkan mellan ekonomihandläggare och praktiksamordnare vid arbetsmarknadsenheten. Genom att praktiksamordnare är med vid alla nybesök för personer som ansöker om försörjningsstöd, så blir det ett tydligt fokus på arbetslinjen. Personen kommer fortare i arbetsmarknadsåtgärder, vilket leder till minskade kostnader i form av ekonomiskt bistånd. En utökad samverkan mellan skola, arbetsmarknadsenhet och öppenvård kan skapa förutsättningar för bibehållet låga kostnader för institutionsvård i kombination med evidensbaserade metoder för hemmaplanslösningar. Under året har ny satsning avseende vård på hemmaplan initierats, som ett alternativ till institutionsvård för barn. Satsningen omfattar implementering av evidensbaserad metod, där personal utbildas Avdelningarnas Verksamhetsredovisning (48)

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Delårsrapport 2015 Sammanfattning För perioden januari till och med augusti visar för- och grundskola sammantaget en positiv budgetavvikelse om 2,0 mnkr

Läs mer

Uppföljningsrapport per april 2018

Uppföljningsrapport per april 2018 Uppföljningsrapport april 2018 1 (7) 2018-05-03 Bildning- och omsorgsförvaltningen Uppföljningsrapport per april 2018 Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr 2018 Budget

Läs mer

Barn och unga. Medelvärde. Indikator Eda 2018

Barn och unga. Medelvärde. Indikator Eda 2018 Kommunens Kvalitet i Korthet 2018 1 2 Kommunens Kvalitet i Korthet 2018 Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 1 (11) 2016-03-08 Gunilla Mellgren Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 Innehållsförteckning 1. Kommunens kvalitet och effektivitet ur invånar- och brukarperspektiv 2. Sammanfattning av Strömsunds resultat

Läs mer

Resultat av undersökningen Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) 2015

Resultat av undersökningen Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) 2015 Kommunernas kvalitet i korthet (KKiK) KKiK är ett jämförelseprojekt som leds av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). 2015 deltog cirka 230 av Sveriges kommuner i KKiK genom att ta fram resultat utifrån

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Läsanvisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden,

Läs mer

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET

Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Delårsrapport 2018 LSS-VERKSAMHET Innehållsförteckning Delårsrapport 2018...3 Driftredovisning...3 Sammanfattning...3 Perioden - Analys ekonomi/verksamhet...3 Helårsprognos...3 - Prognos...3 - Åtgärder

Läs mer

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00

Verksamhetsuppföljning Socialnämnden ,00 12,00 Verksamhetsuppföljning 2015 2016-02-16 08,00 12,00 Uppnådda mål Mål Utfall Ansvarig nämnd ska främja integration för ensamkommande barn och unga enligt det avtal kommunen tecknat. Antalet folkbokförda

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober

Skolplan Med blick för lärande. Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober Skolplan 2016-2019 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 21 oktober 2015 1 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet,

Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, Kommunens Kvalitet i Korthet syftar till att synliggöra kommunens prestationer inom fem områden tillgänglighet, trygghetsaspekter, effektivitet, samhällsutveckling liksom delaktighet och information. kommun

Läs mer

RESULTAT AV UNDERSÖKNINGEN KOMMUNENS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2014

RESULTAT AV UNDERSÖKNINGEN KOMMUNENS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2014 RESULTAT AV UNDERSÖKNINGEN KOMMUNENS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2014 För att ge en snabb och enkel överblick över hur Vadstena kommun står sig jämfört med andra kommuner är utfallet uppdelat i fyra grupper:

Läs mer

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning

DELÅ RSRÅPPORT Skolnä mnden Bärn och utbildning DELÅ RSRÅPPORT -08-31 Skolnä mnden Bärn och utbildning 3 (8) INNEHÅLL SKOLNÄMNDEN/KONTORET... 4 Perioden som gått... 4 Ekonomi... 4 Målavstämning... 6 Framtiden... 7 3 (8) 4 (8) SKOLNÄMNDEN/KONTORET Perioden

Läs mer

Hur bra är Ulricehamns kommun?

Hur bra är Ulricehamns kommun? Hur bra är Ulricehamns kommun? Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) består av ett antal viktiga kunskapsområden för kommuninvånarna som beskriver kommunens kvalitet och effektivitet. Dessa områden är: "Din

Läs mer

Kommunserviceavdelningen... 4

Kommunserviceavdelningen... 4 Innehållsförteckning Kommunserviceavdelningen... 4 Inledning... 4 Viktiga händelser... 5 Resultat och analys av Avdelningens mål... 5 Brukare/Kunder... 5 Ekonomi... 6 Medarbetare... 7 Processer... 8 Samhälle...

Läs mer

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014

Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 1 Årsredovisning Skolområde VÄST 2014 2 Årsberättelse 2014 SKOLOMRÅDE VÄST Beskriv kortfattat vilken typ av verksamhet och service ni har till kommuninnevånarna Skolområde VÄST bedriver verksamhet i Rumskulla.

Läs mer

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument

Skolplanen. Uppdrag. kommunalt styrdokument Skolplan 2009 2 Skolplanen kommunalt styrdokument Enligt skollagen ska det i varje kommun finnas en skolplan som visar hur kommunens skolverksamhet ska formas och utvecklas. Av skolplanen ska framgå hur

Läs mer

Säffle kommuns Kvalitet i Korthet 2012

Säffle kommuns Kvalitet i Korthet 2012 Säffle kommuns Kvalitet i Korthet Resultat Resultaten kommer från kommunens egna mätningar samt externt från skolverket, SCB, socialstyrelsen m fl. Grönt = Bra. Säffle tillhör de 25 % av kommunerna som

Läs mer

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd

Månadsrapport. Utgåva: Månadsrapport. Rapportperiod: Organisation: Barn och skolnämnd Månadsrapport Utgåva: Månadsrapport Rapportperiod: 2019-02-28 Organisation: Barn och skolnämnd Könsfördelning År: 2019 2 God ekonomisk hushållning År: 2019 Nyckeltal Kön Målvärde 2019 Prognos Helår 2019

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret

Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 0 Kvalitetsrapport för Fredriksbergsskolan läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I förskoleklass grundskola åk 1-9 fritidshem Ansvarig rektor Kristin Hägglund 1 2 Innehåll Styrkort 2015-2016... 1

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86

Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämnden Uppföljning juni månad Bilaga Von 86 Vård- och omsorgsnämndens sammanfattning till kommunstyrelsen för perioden jan-juni samt prognos Liksom under tidigare prognoser under året

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA.

Skolornas SKA ligger till grund för Grundskolans SKA som sedan ligger till grund för Utbildnings SKA. Skola Rektor SKA-samtal 18/19 Svedala kommun ska vara en utbildningskommun som varaktigt räknas bland landets tio bästa utifrån SKL:s Öppna jämförelser. Svedala kommun ska ha en utbildningsverksamhet där

Läs mer

Hur bra är Ulricehamns kommun?

Hur bra är Ulricehamns kommun? Hur bra är Ulricehamns kommun? Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) består av ett antal viktiga kunskapsområden för kommuninvånarna som beskriver kommunens kvalitet och effektivitet. Dessa områden är: "Din

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2012

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2012 1 (5) SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillgänglighet i kommun SALA3000, v 1.0, 2010-06-09 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e-postfråga inom två arbets? 2. Hur stor del av medborgarna

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2013

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2013 1 (5) 2014-01-20 SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) = Bra för kommun (tillhör de 25 % som har bäst ) = Medel för kommun = Förbättringsområde för kommun (tillhör de 25 % som har sämst ) Tillgänglighet

Läs mer

Förvaltningsberättelse. Alvesta kommun i jämförelse över tid och med andra kommuner - KKiK

Förvaltningsberättelse. Alvesta kommun i jämförelse över tid och med andra kommuner - KKiK 9 kommun i jämförelse över tid och med andra - KKiK kommun gör årligen i samarbete med Sveriges och landsting, SKL, undersökningar av kommunens kvalitet och resultat genom ett 40-tal mått ur fem spektiv;

Läs mer

Delårsuppföljning augusti 2016

Delårsuppföljning augusti 2016 Handläggare Datum Maria Engblom -09-08 0480-45 29 02 Delårsuppföljning augusti ÅRET SOM GÅTT Södermöre kommundelsnämnd beslutade den 17 februari att ge omsorgsförvaltningen i Kalmar fullt mandat och ansvar

Läs mer

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport

Hällefors kommun. Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Styrning och ledning Bildningsnämnden Granskningsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 15 Antal bilagor: X Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 3 4. Avgränsning 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Hur ligger Kungälv till 2013, i förhållande till drygt 200 andra kommuner?

Hur ligger Kungälv till 2013, i förhållande till drygt 200 andra kommuner? Hur ligger Kungälv till 2013, i förhållande till drygt 200 andra kommuner? Kommunens Kvalitet I Korthet (KKiK) drivs av Sveriges kommuner och Landsting (SKL) och mäter årligen deltagande kommuners kvalitet

Läs mer

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL

Socialnämnden UPPDRAG MÅLBESKRIVNING NÄMNDSPECIFIKA MÅL Socialnämnden UPPDRAG Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad,

Läs mer

Tillgänglighet Indikator Eda 2016 Eda 2017

Tillgänglighet Indikator Eda 2016 Eda 2017 Kommunens Kvalitet i Korthet 1 Kommunens Kvalitet i Korthet Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker årligen kommunernas

Läs mer

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015

2015-04-27. Uppdragshandling. Socialnämnden 2015 -04-27 Uppdragshandling Socialnämnden 1 -04-27 1 UPPDRAG 1.1 Uppgift Vision Verksamheten skall bidra till att: - Skapa ekonomisk och social trygghet för invånarna - Skapa jämlikhet i levnadsvillkor och

Läs mer

Skolplan Med blick för lärande

Skolplan Med blick för lärande Skolplan 2012-2015 Med blick för lärande Antagen av barn- och utbildningsnämnden den 23 maj 2012 Sävsjö kommuns skolplan - en vägvisare för alla förskolor och skolor i Sävsjö kommun Sävsjö kommuns skolplan

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per 31 oktober Socialförvaltningen Ekonomisk uppföljning per 31 oktober 2016 Socialförvaltningen Socialförvaltningen Socialförvaltningen myndighet Intäkter Kostnader Avvikelse Prognos Individ- och Familjeomsorgen 237 875-234 486 3 389 4

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Pool hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Pool hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?... 3 Vår enhet...

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Innehåll Inledning... 3 Lagstiftning, mål och riktlinjer... 3

Läs mer

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur

Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete. vägledning och struktur Skolors och förskolors systematiska kvalitetsarbete vägledning och struktur Det gemensamma systematiska kvalitetsarbetet på Lidingö En viktig utgångspunkt i allt kvalitetsarbete är att barnets bästa sätts

Läs mer

Förvaltningsberättelse. Alvesta kommun i jämförelse över tid och med andra kommuner - KKiK

Förvaltningsberättelse. Alvesta kommun i jämförelse över tid och med andra kommuner - KKiK 9 kommun i jämförelse över tid och med andra - KKiK kommun gör årligen i samarbete med Sveriges och landsting, SKL, undersökningar av kommunens kvalitet och resultat genom ett 40-tal mått ur fem perspektiv;

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2016 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 STYRKORT... 3 INLEDNING... 4 EKONOMI I BALANS... 5 UTVECKLINGSBEHOV... 5 TJÄNSTER AV HÖG KVALITET...

Läs mer

Öppna Jämförelser Länsrapport Kostnadsmått 2012

Öppna Jämförelser Länsrapport Kostnadsmått 2012 Öppna Jämförelser Länsrapport Kostnadsmått 2012 2012-10-24 1. Inledning... 2 2. Resultat... 4 2.1 Sammanställning över Jönköpings läns resultat... 4 2.1.1 Barn och ungdomsvården... 4 2.1.2 Missbruks- och

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

Katarina Sandberg Mål - Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner år 2020.

Katarina Sandberg Mål - Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner år 2020. Handläggare Datum Katarina Sandberg 2016-10-03 0480-45 30 03 Förslag nämndsmål BoU 2017 Inom de områden där enheterna inte har fått tilldelat ett för enheten detaljerat mål ska resultaten ligga kvar på

Läs mer

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18

BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN. torsdag, 2010 mars 18 BOKSLUT 2009 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Organisation Resultat Måluppfyllelse Kompetensutveckling God ekonomisk hushållning Likvärdighet IUP med skriftliga omdömen Nätverk Inspektioner Go BOKSLUT

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Hur bra är Ulricehamns kommun?

Hur bra är Ulricehamns kommun? Hur bra är Ulricehamns kommun? Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) består av ett antal viktiga kunskapsområden för kommuninvånarna som beskriver kommunens kvalitet och effektivitet. Dessa områden är: "Din

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2016

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2016 SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillhör de 25 % som har bäst Medel Tillhör de 25 % som har sämst Tillgänglighet 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e-postfråga inom två arbetsdagar? Procent

Läs mer

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden

Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL. Barn- och skolnämnden Apr 2019 MÅNADSRAPPORT APRIL Barn- och skolnämnden Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Förvaltningsberättelse...4 Ekonomi...4 Resultat...4 Investeringar...5 Personal...6 Antal anställda...6 Hälsa och

Läs mer

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr BESLUTSUNDERLAG Datum 2016-09-01 Sida 1(1) Socialnämnden Ärende Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr 2016-000069 Budget 2017 Dnr 2016-000070 Sammanträdesdagar för socialnämnden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola f in Skolinspektionen Dnr 44-2017:5471 Montenova montessoriskola ekonomisk förening Org.nr. 769602-2248 susanne.palmgren@montenova.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Nova Montessoriskola

Läs mer

Hur bra är Ulricehamns kommun?

Hur bra är Ulricehamns kommun? Hur bra är Ulricehamns kommun? Kommunens kvalitet i korthet (KKiK) består av ett antal viktiga kunskapsområden för kommuninvånarna som beskriver kommunens kvalitet och effektivitet. Dessa områden är: "Din

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5173 Föreningen Hemgårdar i Malmö Org.nr. 846000-9460 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Malmö Montessoriskola belägen i Malmö kommun 2 (9) Dnr 44-2016:5173

Läs mer

Beslut för grundskola

Beslut för grundskola Dnr 44-2015:9775 Centrina utbildning Aktiebolag Org.nr. 556757-2234 info@centrina.se Beslut för grundskola efter tillsyn i Centrina Kviberg belägen i Göteborgs kommun 2 (7) Dnr 44-2015:9775 Tillsyn i Centrina

Läs mer

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan

Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Strategi för en utvecklande skola i Vårgårda ökad måluppfyllelse i grundskolan och grundsärskolan Beslutat av: Kommunfullmäktige för beslut: 11 januari 2017 För revidering ansvarar: Kommunfullmäktige Ansvarig

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola r% Beslut Dnr 44-2014:7787 Freinetskolan Mimer Ekonomisk Förening Org.nr. 769602-1117 Beslut för förskoleklass och grundskola efter bastillsyn i Freinetskolan Mimer belägen i Norrtälje kommun 2(10) Tillsyn

Läs mer

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2018 samt plan för ekonomin åren FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2018 samt plan för ekonomin åren 2019-2020 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning VERKSAMHETERNA... 3 Driftbudget... 3 Verksamhetsbeskrivning... 3 Förändringar i verksamheten... 3 Framtid...

Läs mer

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg

Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg Kvalitetsberättelse för område Vård och omsorg År 2012 2013-02-25 Maria Ottosson Lundström Dnr: 2013-80 1 Innehåll Sammanfattning... 3 Övergripande mål och strategier... 4 Organisatoriskt ansvar... 4 Struktur

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 1 Barn och utbildningsnämndens systematiska kvalitetsarbete 2 Nuläge 2 Systematiskt kvalitetsarbete enligt skollagens 4:e kapitel 2 Modellen för

Läs mer

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolan läsåret

Kvalitetsrapport för Lorensberga skolan läsåret 1 Kvalitetsrapport för Lorensberga skolan läsåret 2015-2016 GÄLLANDE FÖR VERKSAMHETEN I grundskola åk 7-9 Göran Törnqvist, rektor & Ann- Sofie Gunnarsson, biträdande rektor. 2 Innehåll KVALITETSARBETE...

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden

Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden Dnr: UN2018/494 Antagen: 2019-01-31 Verksamhetsplan 2019 Utbildningsnämnden - antagen_2 2 (10) Innehåll 1. Inledning... 3 2. Utbildningsnämndens uppdrag och verksamhet...

Läs mer

Sammanställning av resultat för KKiK 2013 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke

Sammanställning av resultat för KKiK 2013 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke Sammanställning av resultat för KKiK 2013 Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke Som jämförelse finns de kommuner med högst respektive lägst resultat med i tabellerna. Medelvärdet gäller för hela riket. Vissa

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet 2016

Kommunens Kvalitet i Korthet 2016 Kommunens Kvalitet i Korthet 1 Kommunens Kvalitet i Korthet Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker årligen kommunernas

Läs mer

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola

Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd Bästa förskola Bästa skola Nominering till Kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Bästa förskola Bästa skola Utbildningsnämndens kvalitetsutmärkelse i Danderyd 2017 Kvalitetsutmärkelsen riktas till förskolor och skolor som med nytänkande,

Läs mer

Verksamhetsuppdrag 2019 Förskolan Ögonstenen

Verksamhetsuppdrag 2019 Förskolan Ögonstenen Handläggare Datum Katarina Sandberg 2018-11-21 0480-45 30 03 Verksamhetsuppdrag Förskolan Ögonstenen På de indikatorer där enheterna inte har fått tilldelat ett mål för ska resultaten ligga kvar på samma

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5175 Kristna skolföreningen i Malmö Org.nr. 846002-6654 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Mariaskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Verksamhetsplan för Överförmyndaren

Verksamhetsplan för Överförmyndaren Verksamhetsplan för Överförmyndaren 2019-2021 Fastställd av: Kommunfullmäktige 20xx-xx-xx, xxx Fastställd av: XX-nämnden 20xx-xx-xx, xxx Dokumentet gäller : 2019-01-01 Dokumentet gäller för: Överförmyndaren

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg

Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar. Omfattning, förutsättningar och framtidsutsikter för privat utförd vård och omsorg Nationellt system för uppföljning som kommunerna nu implementerar Bakgrund *Socialtjänstlagen och Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade har bestämmelser om att kvaliteten i verksamheten

Läs mer

Resultat av KKiK Kommuners Kvalitet i Korthet deltog 200 kommuner 2013 deltog 220 kommuner

Resultat av KKiK Kommuners Kvalitet i Korthet deltog 200 kommuner 2013 deltog 220 kommuner Resultat av KKiK Kommuners Kvalitet i Korthet deltog 200 deltog 220 Kommunens Kvalitet i Korthet KKiK Som ett led i att styra mot Vision 2030 och höja kvalitén i servicen till medborgarna deltar kommun

Läs mer

Förvaltningsberättelse. Alvesta kommun i jämförelse över tid och med andra kommuner - KKiK

Förvaltningsberättelse. Alvesta kommun i jämförelse över tid och med andra kommuner - KKiK 9 kommun i jämförelse över tid och med andra - KKiK kommun gör årligen i samarbete med Sveriges och landsting, SKL, undersökningar av kommunens kvalitet och resultat genom ett 40-tal mått ur fem perspektiv;

Läs mer

Vision och mål för Åstorps kommun

Vision och mål för Åstorps kommun Vision och mål för Åstorps kommun Kommunens vision, fokusområden och mål med perspektiv på år 2020 Beslutat av Kommunfullmäktige 2012-10-29 Dnr 2012/171 Postadress: 265 80 Åstorp Gatuadress: Storgatan

Läs mer

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret

Månadsrapport september 2013. Kundvalskontoret Månadsrapport september 2013 Kundvalskontoret Innehållsförteckning 1 Ekonomi och verksamhet... 3 1.1 Resultat per verksamhet... 3 1.2 Investeringsuppföljning... 7 1.3 Volymer, statistik och kostnadsnyckeltal...

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet

Kommunens Kvalitet i Korthet Kommunens Kvalitet i Korthet Öckerö kommun 1 1 Inledning För att ge politiker, tjänstemän och medborgare en översiktlig bild av kvalitet och effektivitet i kommunens verksamheter deltar Öckerö kommun i

Läs mer

Sammanfattning till årsredovisning 2017

Sammanfattning till årsredovisning 2017 2018-02-19 Dnr: 17ON394 Sammanfattning till årsredovisning 2017 Omvårdnadsnämnd Innehållsförteckning 1 Ordförande och förvaltningschef... 3 2 Resultat och investeringar... 3 3 Målanalys... 3 3.1 Medborgare

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR VAD SKOLA LÄSÅRET 2016-2017 TRYGGHET OCH STUDIERO -Vi kommer att fortsätta ha en hög vuxennärvaro på raster, vid bussar och vid olika aktiviteter så att eleverna känner

Läs mer

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2017

SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) 2017 SALA KOMMUNS KVALITET I KORTHET (KKIK) Tillhör de 25 % som har bäst Medel Tillhör de 25 % som har sämst Tillgänglighet 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e- postfråga inom två arbetsdagar? Procent

Läs mer

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen

Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen Ekonomisk uppföljning per den 30 september Verksamhetsområde 1-2 Barn- och utbildningsförvaltningen 2 (8) Barn- och utbildningsförvaltningen Det sammantagna resultatet till och med september i barn- och

Läs mer

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015

Kommunens Kvalitet i Korthet 2015 KKIK Kommunens Kvalitet I Korthet 1 Kommunens Kvalitet i Korthet Hur effektivt använder kommunen skattepengarna och vilka resultat leder det till? Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) undersöker årligen

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av Skolinspektionens

Redovisning av åtgärder med anledning av Skolinspektionens Sid 1 (7) Gävle kommun Redovisning av åtgärder med anledning av Skolinspektionens tillsyn av Gävle kommun Skolinspektionens diarienummer 43-2011:2170 Bakgrund Skolinspektionen genomför tillsyn i Gävle

Läs mer

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018

Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 Uppföljning av uppdrag i handlingsplan i Socialnämndens verksamhetsplan 2018 1. Tillgänglighet och service Åtgärd Tidsplan Bedömning Kommentar a) Fortsätta arbetet med att systematiskt följa upp bemötande,

Läs mer

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014

Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 2014 Melleruds Södra Melleruds Kommun Systematiskt kvalitetsarbete 04 MELLERUD 5.0. ROBERT OLSSON FÖRSKOLECHEF/REKTOR Bokslut 04 År / Tkr Bokslut 03 Bokslut 04 Budget 04 Avvikelse Intäkter 35 78 388 393 Kommunbidrag

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd

Verksamhetsplan 2014-2017. Utbildningsnämnd Verksamhetsplan - Utbildningsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Medborgare och kunder har förtroende för verksamheten och våra kunder är delaktiga och har inflytande i verksamheten

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Tabergsdalens hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Tabergsdalens hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?...

Läs mer

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden

Brukarundersökning vård- och omsorgsboende. Vård- och äldrenämnden Brukarundersökning vård- och omsorgsboende Vård- och äldrenämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Sammanfattning av brukarundersökning 2018... 3 1.2 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.3 Uppföljning

Läs mer

Delårsbokslut Barn och utbildning

Delårsbokslut Barn och utbildning Delårsbokslut 2019 Barn och utbildning Delårsbokslut 2019 2(8) Innehållsförteckning Viktiga händelser... 5 Ekonomiskt utfall/finansiell analys... 5 Framtiden... 6 Målområden... 6 Attraktiv kommun... 6

Läs mer

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun?

Vilka resultat presterar Vetlanda kommun? 2015-03-16 Vilka resultat presterar Vetlanda kommun? En kommunjämförelse av kvalitets- och effektivitetsaspekter ur ett medborgar- och ledningsperspektiv. Hur effektivt används kommunens skattemedel? Vilka

Läs mer

Kvalitetsdokument 2018 Grundskola. Re 334 Ekeby/Svalnäs

Kvalitetsdokument 2018 Grundskola. Re 334 Ekeby/Svalnäs Kvalitetsdokument 2018 Grundskola Re 334 Ekeby/Svalnäs 1 Innehållsförteckning 1 Skolans utvecklingsarbete 5 1.1 Hur har ni lyckats med era utvecklingsområden för innevarande läsår? 5 1.2 Vilka är skolans

Läs mer

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer)

Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Bilaga till Dnr: VoO.2015.0042 1 (6) 2015-02-17 Vård och Omsorg Johanna Elfsberg Bokslutsanalys 2014 Bokslut 2014: resultat -17,8 mkr Bokslut 2013: resultat +0,1 mkr (med kompenserade volymer) Volymökningar

Läs mer

Sammanställning av resultat för KKiK 2012 (Kommunens Kvalitet i Korthet) Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke

Sammanställning av resultat för KKiK 2012 (Kommunens Kvalitet i Korthet) Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke Sammanställning av resultat för KKiK 2012 (Kommunens Kvalitet i Korthet) Alla Jämtlandskommuner utom Bräcke Som jämförelse finns de kommuner med högst respektive lägst resultat redovisade i tabellerna.

Läs mer

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden

Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden Nämndsplan Barn- och utbildningsnämnden 1 Inledning Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för förskola, pedagogisk omsorg, öppen förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, fritidshem, gymnasieskola,

Läs mer

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/

Uppdragsplan Vård- och omsorgsnämnden. Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/ Uppdragsplan 2016 Vård- och omsorgsnämnden Antagen av vård- och omsorgsnämnden 9 december 2015 VON 2015/0864 003 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Ansvarsområden 4 Verksamhetsidé 4 Uppföljning och utvärdering

Läs mer

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET

Budget 2020 och plan för ekonomin FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Budget 2020 och plan för ekonomin 2021-2023 FÖR- OCH GRUNDSKOLEVERKSAMHET Innehållsförteckning 1 VERKSAMHETERNA... 3 1.1 Driftbudget... 3 1.2 Verksamhetsbeskrivning... 3 1.3 Förändringar i verksamheten...

Läs mer

Resultat- och kvalitetsberättelse

Resultat- och kvalitetsberättelse Dunkehalla hemtjänst Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Resultat- och kvalitetsberättelse 2017 Dunkehalla hemtjänst Innehållsförteckning Inledning... 3 Varför en resultat- och kvalitetsberättelse?...

Läs mer

Lindesbergs kommuns kvalitet i korthet (KKiK) 2011

Lindesbergs kommuns kvalitet i korthet (KKiK) 2011 1 kommuns kvalitet i korthet (KKiK) = Bra för kommun 1) = Medel för kommun 2) = Förbättringsområde för kommun 3) Tillgänglighet i kommun 1. Hur många medborgare får svar på en enkel e-postfråga inom två

Läs mer

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm

Beslut Dnr :4047. Täby kommun. Beslut för förskola. efter tillsyn i Täby kommun. Skolinspektionen Box 23069, Stockholm Täby kommun för förskola efter tillsyn i Täby kommun 2 (9) Tillsyn i Täby kommun har genomfört tillsyn av Täby kommun under hösten 2015. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet för utbildningen

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola IL j^ Skolinspektionen Dnr 43-2017:5419 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Sotenäs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress

Läs mer

Beskrivning av Barn och Familjs KF-budget.

Beskrivning av Barn och Familjs KF-budget. Beskrivning av Barn och Familjs KF-budget. Verksamhet 10000 Nämnd/Styrelse Här budgeteras och redovisas arvoden mm för nämnden samt andra kostnader som är direkt hänförbara till nämndens verksamhet Verksamhet

Läs mer

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras.

realistiska möjligheter att hålla sig inom tilldelade ramar. Inga konton ska medvetet underbudgeteras. socialnämnden Uppdrag Utifrån gällande lagstiftning och kommunala mål och riktlinjer ge vård, stöd och service till medborgarna inom områdena individ- och familjeomsorg, integration och arbetsmarknad samt

Läs mer