Standarder inom livsmedelsindustrin

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Standarder inom livsmedelsindustrin"

Transkript

1 Standarder inom livsmedelsindustrin Inom livsmedelsindustrin finns många olika hygienprotokoll, riktlinjer, normer och standarder. EU, myndigheter och kunder har olika hygienmål. För att erbjuda en bra och säker produkt på marknaden, sätter livsmedelsföretag ofta upp höga ambitioner vad gäller hygien. Men det kan vara svårt att fatta rätt beslut när det gäller kläder som uppfyller driftsäkerheten. I detta whitepaper förklaras vad dessa riktlinjer betyder och hur de omsätts till säkra och hygieniska arbetskläder. Trots att det finns så många riktlinjer och internationella krav inom livsmedelsindustrin, så säger de ofta inget om kläderna som måste bäras. Vi har sammanfattat de viktigaste livsmedelsstandarderna. För varje riktlinje anges även vad den säger om klädsel och hur detta omsätts till de faktiska kläderna som man måste bära. 1. HACCP HACCP står för Hazard Analyses and Critical Control Points (riskanalys och kritiska styrpunkter) och är en riskbedömning och utvärdering för livsmedelsindustrin. I denna riskbedömning måste riskerna för de livsmedel som ni arbetar med, vara tydliga. Adekvata protokoll ska säkerställa att risken för kontaminering i livsmedlets produktionsprocess är så låg som möjligt. En viktig del för att förhindra kontaminering av livsmedlet är naturligtvis kläderna som bärs. Men i HACCP-riktlinjerna anges ingenting om klädernas utseende. Det finns inga design- eller kvalitetskrav i denna riktlinje, som kan hjälpa er att hitta rätt kläder..

2 2. ISO Denna ISO-certifiering kan i många avseenden jämföras med HACCP-riktlinjerna och är framtagen för att certifiera ett ledningssystem för livsmedelssäkerhet. Standarden erbjuder dessutom en möjlighet att få till stånd en internationell harmonisering bland de många olika riktlinjerna och standarderna. Standard är tillämplig på hela livsmedelskedjan. Det innebär att även leverantörer av utrustning, transport- eller städföretag som arbetar med livsmedelsindustrin kan få ett ISO certifikat. Inte heller i denna standard diskuteras särskilda kläder. Viktigt i denna norm är den kontinuerliga förbättringen av livsmedelssäkerheten. Men det finns inga krav vad gäller klädernas utseende. 3. IFS Denna internationella standard har tagits fram för att övervaka livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet. Även här gäller HACCP-principen och riskanalysen är grunden. Denna IFS-standard är skriven av medlemmar i den tyska huvudorganisationen för varuåterförsäljare (Hauptverband des Deutschen Einzelhandels, HDE) och det franska förbundet för handels- och distributionsföretag (Fédération des Entreprises du Commerce et de la Distribution, FCD), för att garantera livsmedelssäkerhet och kvalitet för produkter tillverkade under eget varumärke. Syftet med standarden är att kunna bedöma leverantörers processer vad gäller livsmedelssäkerhet och kvalitet med hjälp av en enhetlig strategi. IFS tar upp lämpliga kläder för medarbetare, besökare och tredje part som kan befinna sig i produktionslokalerna. Men den anger inte vad som är lämpliga kläder. De viktigaste punkterna i IFS-dokumentet om kläder är följande: Att det finns lämpliga skyddskläder i tillräckliga mängder för alla medarbetare. Att alla skyddskläder tvättas noggrant och regelbundet. Via en riskanalys och bedömning av de fastställda riskerna, där hänsyn tas till företagets processer och produkter, ska det fastställas om kläderna måste tvättas av ett externt tvätteri, av ett eget tvätteri eller om medarbetarna kan/får tvätta dem själva. Att det finns riktlinjer för tvätt av skyddskläder. Det finns ett förfarande för att kontrollera om kläderna är rena. I den senaste versionen av IFS Food finns även krav för Food Defense (skydd av livsmedel) för att förhindra kontaminationer. Detta innebär att alla företag ska ha en plan för skydd av livsmedel, som bland annat hanterar en riskanalys, inneslutning, kontrollerad åtkomst till områden och byggnader samt identifiering och registrering av besökare. Allt detta är nödvändigt för att förhindra att kontaminationer kan ske.

3 4. BRC BRC Global Standard for Food Safety har utvecklats av British Retail Consortium, en branschorganisation som företräder detalj-handelsföretag i Storbritannien. BRC är en standard för leverantörers livsmedels-säkerhetssystem inom livsmedelsindustrin. I den senaste versionen av BRC Food, diskuteras även Food Defense (skydd av livsmedel), före-byggandet av kontaminationer. Det innebär att alla företag ska ha en plan för skydd av livsmedel, som bland annat innefattar en riskanalys, inneslutning, kontrollerad åtkomst till områden och byggnader samt identifiering och registrering av besökare. BRC-riktlinjerna tar inte upp de kläder som medarbetare måste bära i någon större omfattning. De frågor som diskuteras är: Att skyddskläder i högriskzonen skiljer sig synligt från kläder i zoner med lägre risk. Att skyddskläder ska täcka egna kläder. Att skyddskläder är utformade så att produktkontaminering undviks: -Inga ytterfickor ovanför midjan -Inga påsydda knappar Att skyddskläder byts inom lämpliga intervall, som är fastställda utifrån risken. I högriskzoner och känsliga områden, byts skyddskläderna minst en gång om dagen. Att skyddskläder måste kunna tvättas industriellt.

4 5. Tesco Tesco är en av de största återförsäljarna, med mer än medarbetare i mer än butiker. De ställer hygienkrav på underleverantörer och deras distributionskedja. Nu har även andra företag infört över dessa hygienkrav. Tesco delar in produkterna i tre kategorier: Bas: Produkter är färdigförpackade och man kan inte komma åt livsmedlet. Medium: Livsmedlet bearbetas och man kan komma i direkt kontakt med livsmedlet. Hög: Man arbetar med livsmedel som anses vara högrisk- eller känsliga produkter. Till exempel produkter som är för omedelbar konsumtion (sallader, smörgåspålägg) eller produkter för specifika grupper, som barnmat etc. I Tesco-riktlinjerna diskuteras livsmedelskläder som ska bäras. Men även här saknas specifika detaljer. I stora drag anger de för varje kategori vad som är önskvärt eller obligatorisk samt allmänna utformningskrav. Rätt val måste göras utifrån riskbedömning och utvärdering. I allmänhet anges att overaller bör fasas ut och bytas mot jackor eller långa rockar. Till höger finns de punkter som Tesco diskuterar vad gäller livsmedelskläder. Bas: Det ska finnas ett förfarande för att säkerställa att det alltid finns hygieniskt rena kläder. Skillnad i klädsel (till exempel med hjälp av färgade kragar eller liknande) för att kunna skilja mellan produktions-, teknik- och städpersonal eller för att kunna skilja mellan olika miljöer. Jackor får inte bäras utanför produktionsmiljön. Kläderna ska kunna bytas och tvättas regelbundet. Kläderna ska kunna förvaras på en ren och säker plats. Medium: Skyddskläder ska täcka personliga kläder ovanför knät. Kläderna får inte ha ytterfickor eller lösa knappar. Tryckknappar rekommenderas. Skyddskläderna får inte blotta kläderna under. Kläderna måste kunna bytas varje dag. Huvor på personliga tröjor får inte bäras utanpå skyddskläderna, de får inte vara synliga. Armarna ska vara täckta, såvida det inte anges i riskbedömningen att armarna inte ska täckas. Jackor och rockar får endast bäras inom produktionsområdet. Hög: Se Medium-kraven. Jackor i högriskzonen måste skilja sig från jackorna på övriga avdelningar. Även med dessa Tesco-riktlinjer gäller att den interna riskbedömningen ska leda till att medarbetare klär sig så livsmedelssäkert som möjligt.

5 DIN Som förklarats tidigare finns det många riktlinjer, men det finns inte en enda riktlinje som är komplett vad gäller krav på och utformning av kläder för livsmedelsindustrin. DIN kan då vara till hjälp. DIN tar hänsyn till alla livsmedelsstandarder (som HACCP, BRC, ISO och IFS) samt till specifika risker som kan uppstå på ett livsmedelsföretag. Standarden anger riktlinjer med avseende på utformningen av kläderna, men även val, användning och underhåll av arbetskläderna. Syftet med denna standard är att förhindra negativ påverkan på produkter som orsakas av fel arbetskläder. Denna standard tittar specifikt på arbetskläder i produktionsprocessen och skiljer då mellan tre zoner; låg, hög och maximum risk. Vid fastställandet av rätt risknivå, är produkternas och ingrediensernas hållbarhet och typ av slutkunder viktiga. 3 riskzoner DIN innehåller riktlinjer kring utformning och användning av plagg baserat på de tre riskzonerna. Design: Kläder som bärs i risknivåerna Hög (2) och Maximum (3), får inte ha några ytterfickor. Ljusa material föredras. Långärmat föredras. Tryckknappar av metall som knäppning. Jackor och rockar ska vara så långa att de täcker sidofickor på byxor. Användning: Arbetskläder ska fungera som en barriär och skydda livsmedlen. Kläderna ska vara stängda/knäppta. När bröstlapps- eller midjeförkläde bärs, måste dessa knytas på ryggen. Logotyper och emblem är tillåtna om de sitter fast ordentligt på plagget och har minst samma livslängd som plagget. 3 hygiennivåer Maximum risk: Bearbetning av livsmedel som är avsedda för omedelbar konsumtion. Då måste de högsta hygienkraven följas. Typiska produkter inom detta riskområde är sallader, kallskuret och skurna grönsaker. Hög risk: Bearbetning eller produktion av livsmedel med begränsad hållbarhet. Dessa behöver inte vara för omedelbar konsumtion, konsumenten kan själv bearbeta dem ytterligare. Exempel på produkter i denna kategori är djupfrysta grönsaker, pasta och drycker. Låg risk: Bearbetning eller produktion av hållbara livsmedel eller helförpackade livsmedel. Klädernas skyddsfunktion är mindre viktig när livsmedelsförpackningen säkerställer ett tillräckligt skydd. Förpackningar med kaffe eller chips, ägg eller obearbetad frukt hör till denna riskkategori.

6 Riskbedömning och utvärdering Det rekommenderas att vid fastställandet av rätt kläder alltid först titta på slutproduktens risker. Om ett företag förpackar potatis i plastpåsar, som konsumenten själv måste skala och koka, då är risken en helt annan än om ett företag gör potatissallad som ska ätas direkt av konsumenten. För potatisen som används i barnmatsburkar är riskerna ännu högre eftersom det dessutom handlar om en sårbar grupp (spädbarn). Det är även viktigt att företagets hygienambitioner granskas (vad vill vi uppnå de närmaste 2, 3 eller 4 åren). Så att kläderna som nu väljs, inte måste bytas redan året därpå. Utifrån denna riskbedömning kan man bedöma vilken riskzon avdelningarna tillhör samt vilka krav kläderna måste uppfylla. Om det till exempel är önskvärt att ha innerfickor i kläderna eller att olika avdelningar kan skiljas från varandra. Vill du veta mer? Kontakta oss gärna på eller läs mer på Klicka här om du vill att vi kontaktar dig

Berendsen Workwear. FoodSafety.

Berendsen Workwear. FoodSafety. Berendsen Workwear FoodSafety. Specialplagg för alla yrken. Berendsens Workwear är gjorda för att passa de allra flesta typer av arbeten och arbetsplatser. Vi erbjuder tåliga, säkra, bekväma, hygieniska

Läs mer

arbetskläderna ska uppfylla kraven på basal hygien. UPPDATERAD GUIDE

arbetskläderna ska uppfylla kraven på basal hygien. UPPDATERAD GUIDE 4saker du måste veta för att arbetskläderna ska uppfylla kraven på basal hygien. UPPDATERAD GUIDE Förord. Det är Socialstyrelsen i Sverige som tar fram föreskrifter för basal hygien inom vård och omsorg.

Läs mer

MATERIAL I KONTAKT MED LIVSMEDEL

MATERIAL I KONTAKT MED LIVSMEDEL MATERIAL I KONTAKT MED LIVSMEDEL Certifieringens betydelse för förpackningsproducenter och användare Intertek Certification AB Anna Linse Löfgren 2018 05 07 SYFTET MED CERTIFIERING: Säkra livsmedel i säkra

Läs mer

Risker och utmaningar inom livsmedelssäkerhet

Risker och utmaningar inom livsmedelssäkerhet Risker och utmaningar inom livsmedelssäkerhet Globalisering och förändrade tekniker nya risker? ControlCert Scandinavia AB Patrick Gustavsson Uppsala Universitet 5 nov 2014 för Nationellt nätverk inom

Läs mer

Faroanalys. Exempel på utformning av faroanalys

Faroanalys. Exempel på utformning av faroanalys Faroanalys Exempel på utformning av faroanalys En faroanalys utgör det första steget mot ett HACCP - baserat synsätt (se faktaruta 1) för ett livsmedelsföretag. Analysen gör det möjligt att på ett strukturerat

Läs mer

Hazard Analysis and Critical Control Points HACCP

Hazard Analysis and Critical Control Points HACCP Hazard Analysis and Critical Control Points HACCP Många i branschen undrar vad HACCP egentligen står för och vad det innebär. HACCP är en förkortning av "Hazard Analysis and Critical Control Points" och

Läs mer

HACCP är ett arbetssätt för att ta reda på, bedöma och kontrollera alla faror i verksamheten. Farorna är potentiella hot mot livsmedelssäkerheten.

HACCP är ett arbetssätt för att ta reda på, bedöma och kontrollera alla faror i verksamheten. Farorna är potentiella hot mot livsmedelssäkerheten. 1 Faroanalys Exempel på utformning av faroanalys En faroanalys utgör det första steget mot ett HACCP - baserat synsätt (se faktaruta 1) för ett livsmedelsföretag. Analysen gör det möjligt att på ett strukturerat

Läs mer

Bakningsdag Märkningen med bakningsdag är frivillig men uppskattas av kunderna.

Bakningsdag Märkningen med bakningsdag är frivillig men uppskattas av kunderna. Livsmedel A-Ö ADI-värden Acceptabelt dagligt intag för livsmedelstillsatser, ADI-värde anger hur mycket en människa kan exponeras för utan att någon risk för hälsan anses uppstå. Aflatoxiner Aflatoxin

Läs mer

INFORMERAR HACCP & GHP. GHP God Hygien Praxis. Företagets ansvar. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

INFORMERAR HACCP & GHP. GHP God Hygien Praxis. Företagets ansvar. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen INFORMERAR HACCP & GHP Du som driver ett livsmedelsföretag måste utöva tillsyn på din verksamhet Detta kallas egenkontroll Syftet med egenkontrollen är att förebygga

Läs mer

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad

Nya regler för enklare företagande. Information till företagare som hanterar livsmedel. Registrerad Nya regler för enklare företagande Information till företagare som hanterar livsmedel Registrerad Livsmedelsverket dec 2009 Box 622, 751 26 UPPSALA Grafisk form: Maj Olausson Illustration: Olle Engqvist

Läs mer

Livsmedel. Information från miljöavdelningen. Tips och råd inför miljöavdelningens inspektion MILJÖAVDELNINGEN

Livsmedel. Information från miljöavdelningen. Tips och råd inför miljöavdelningens inspektion MILJÖAVDELNINGEN Livsmedel Information från miljöavdelningen Tips och råd inför miljöavdelningens inspektion MILJÖAVDELNINGEN Höganäs kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen 263 82 Höganäs Tel 042-33 72 84 Fax 042-33 77 55

Läs mer

Fristads Industrikollektion

Fristads Industrikollektion 22 INDUSTRI Skillnaden mellan att arbeta i ett grustag och i en högteknologisk elektronikfabrik är stor. På Fristads har vi, oavsett vilken arbetsmiljö vi tillverkar plagget för, alltid samma målsättning

Läs mer

Lagstöd till kontrollrapport

Lagstöd till kontrollrapport Lagstöd till kontrollrapport 1. Infrastruktur, lokaler och utrustning Planlösning och produkt-/personalflöden Materialval/ konstruktion Vatten, avlopp, handtvätt Belysning Luftkvalitet och ventilation

Läs mer

2014-03- 26. Vad kan vi lita på och litar vi på det? Foto: Fredrik Fernqvist

2014-03- 26. Vad kan vi lita på och litar vi på det? Foto: Fredrik Fernqvist 2014-03- 26 Vad kan vi lita på och litar vi på det? Märkningarnas roll och betydelse Fredrik Fernqvist, 2014-03-20 Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi, Alnarp Fredrik.Fernqvist@slu.se

Läs mer

LANDSKAP TRÄDGÅRD JORDBRUK

LANDSKAP TRÄDGÅRD JORDBRUK LANDSKAP TRÄDGÅRD JORDBRUK Rapportserie BRC Globala standarden för livsmedelssäkerhet BRC Global Standard for Food Safety Tillväxt Trädgård Anna-Mia Björkholm HS Kristianstad Marie Olsson SLU Alnarp Sveriges

Läs mer

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING HACCP-principerna

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING HACCP-principerna Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll FÖRDJUPNING HACCP-principerna De sju HACCP-principerna Här följer en genomgång av de sju HACCP-principerna som finns angivna i lagstiftningen 1. Alla

Läs mer

VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP

VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP VA-LAGSTIFTNING EGENKONTROLLPROGRAM HACCP VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT LAGSTIFTA OM DRICKSVATTEN? Vatten är vårt viktigaste livsmedel, en begränsad resurs VA är en mycket stor livsmedelsproducent man når

Läs mer

CHECKLISTA FÖR LEVERANTÖRSBEDÖMNING ENLIGT IP LIVSMEDEL

CHECKLISTA FÖR LEVERANTÖRSBEDÖMNING ENLIGT IP LIVSMEDEL CHECKLISTA FÖR LEVERANTÖRSBEDÖMNING ENLIGT IP LIVSMEDEL Vi är certifierade enligt standarden IP Livsmedel. Regelbundna leverantörsbedömningar ingår därför i vårt kvalitetsarbete. Fyll i checklistan genom

Läs mer

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet Egenkontroll för livsmedelsbranschen Bättre rutiner i din verksamhet Bättre koll med egenkontroll En god egenkontroll tjänar alla på. För dig som driver ett företag i livsmedelsbranschen leder egenkontroll

Läs mer

Godkända leverantörer

Godkända leverantörer Hygien H.A.C.C.P Rutiner Vad är HACCP och varför har EU fått detta direktiv, hur ska vi förhålla oss till detta direktiv och jobba så att vi säkerhetsställer livsmedelskedjan från inköp till att den förtärs

Läs mer

Minneslista vid godkännande: allmänna hygienkrav och frysta livsmedel Styrande instruktion för Livsmedelsverket

Minneslista vid godkännande: allmänna hygienkrav och frysta livsmedel Styrande instruktion för Livsmedelsverket Minneslista vid godkännande: allmänna hygienkrav och frysta livsmedel Styrande instruktion för Livsmedelsverket Här finner du en minneslista att använda vid godkännandeprövning av livsmedelsanläggningar

Läs mer

Nya regler om hygien för säkerhets skull

Nya regler om hygien för säkerhets skull Nya regler om hygien för säkerhets skull Information till företagare som hanterar livsmedel Ny lag Ingredienser: Ansvar, spårbarhet (öppenhet), egenkontroll (grundförutsättningar, HACCP), flexibilitet

Läs mer

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B

Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Offentlig livsmedelskontroll av restauranger Trelleborg 2011 anläggningar i risk- och erfarenhetsklass 3B Miljöförvaltningens rapport nr 16/2011 Offentlig livsmedelskontroll av restauranger i Trelleborgs

Läs mer

Faroanalys. och. sammanställning av kritiska punkter. för. (verksamhetens namn) Samsynsdokument för kommunerna i Sjuhäradsbygden

Faroanalys. och. sammanställning av kritiska punkter. för. (verksamhetens namn) Samsynsdokument för kommunerna i Sjuhäradsbygden Faroanalys och sammanställning av kritiska punkter för.. (verksamhetens namn) Samsynsdokument för kommunerna i Sjuhäradsbygden 2 Inledning och förklaring av begrepp Alla som hanterar mat vill att den ska

Läs mer

Hjälpreda till enkla livsmedelsföretag att utforma egenkontrollprogram

Hjälpreda till enkla livsmedelsföretag att utforma egenkontrollprogram Malå/Norsjö Miljö- och byggnämnd Hjälpreda till enkla livsmedelsföretag att utforma egenkontrollprogram Denna skrift är tänkt att stödja livsmedelsföretagaren i arbetet med att ta fram ett egenkontrollprogram

Läs mer

Måltidsservice Sundbyberg - delegation utifrån livsmedelslagstiftningen Respektive delegat ansvarar för att de uppgifter som nedan anges utförs.

Måltidsservice Sundbyberg - delegation utifrån livsmedelslagstiftningen Respektive delegat ansvarar för att de uppgifter som nedan anges utförs. Måltidsservice Sundbyberg - delegation utifrån livsmedelslagstiftningen Respektive delegat ansvarar för att de uppgifter som nedan anges utförs. Antagen av kommunstyrelsen den 15 december 2008 465. Gäller

Läs mer

Service av arbetskläder

Service av arbetskläder Service av arbetskläder Låt oss experter ta hand om ditt företags arbetskläder Lindström är ett av Europas ledande företag inom textila tjänster. Vi samarbetar globalt med företag som har verksamhet i

Läs mer

HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM?

HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM? 1 HUR GÖR MAN ETT EGENKONTROLLPROGRAM? Ett egenkontrollprogram ska vara en beskrivning över hur man ska sköta och kontrollera sin livsmedelsverksamhet. Med hjälp av egenkontrollprogrammet ska företagaren

Läs mer

Grunderna kring High-visibility kläder

Grunderna kring High-visibility kläder by BERENDSEN Grunderna kring High-visibility kläder Lär dig mer om varselplagg. Innehåll Vi vet att alla detaljer runt skyddskläder såsom varselkläder kan upplevas som komplicerat. Hur fungerar dom? Vad

Läs mer

placering av logotype etc. Yrkes- och profilkläder

placering av logotype etc. Yrkes- och profilkläder placering av logotype etc. Yrkes- och profilkläder Val av yrkes- och profilkläder som ej finns med i denna lista ska även dessa följa färgval, placering av logotyper och textinnehåll som finns uppgett

Läs mer

Egenkontroll vid livsmedelshantering!

Egenkontroll vid livsmedelshantering! Egenkontroll vid livsmedelshantering! Alla livsmedelsföretag ska ha ett säkerhetssystem för sin livsmedelshantering, så kallade egenkontrollprogram. Fastställda egenkontrollprogram Egenkontrollprogrammen

Läs mer

Registrering av livsmedelsverksamhet Anmälan artikel 6.2 i Förordning (EG) nr 852/2004 och 8 LIVS FS 2005:20

Registrering av livsmedelsverksamhet Anmälan artikel 6.2 i Förordning (EG) nr 852/2004 och 8 LIVS FS 2005:20 1(5) Registrering av livsmedelsverksamhet Anmälan artikel 6.2 i Förordning (EG) nr 852/2004 och 8 LIVS FS 2005:20 *) = obligatorisk uppgift Administrativa uppgifter *) Företagsnamn (juridisk person) *)

Läs mer

Flamskydd EN 533. Ljusbågstest EN 531 EN 470-1

Flamskydd EN 533. Ljusbågstest EN 531 EN 470-1 50 FLAMSKYDD Arbetar du med elektricitet, svetsning eller liknande bör du använda flamskyddade kläder. Tillsammans med vår tygleverantör har vi utvecklat en flamskyddsbehandlad väv, speciellt anpassad

Läs mer

Föreskrifter om livsmedelsinformation;

Föreskrifter om livsmedelsinformation; Föreskrifter om livsmedelsinformation; (H 125) Detta dokument har sammanställts i informationssyfte. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen. Denna version innehåller ändringar och till

Läs mer

Resultatrapport. Fritextsvar Intygar anbudsgivaren att denne är fri från hinder att delta enl. 10 kap 2 LOU? (Fritextsvar)

Resultatrapport. Fritextsvar Intygar anbudsgivaren att denne är fri från hinder att delta enl. 10 kap 2 LOU? (Fritextsvar) Resultatrapport Köpare Upphandling Köpare: Sveriges Lantbruksuniversitet Namn: Catering Alnarp Handläggare: Anette Andersson Referensnr: SLU Telefon: +46 18672263 E-post: anette.andersson@slu.se Beskrivning:

Läs mer

FULL SPÅRBARHET NATT SOM DAG. Harmonix Monitoring Paste är första steget i Integrated Pest Management.

FULL SPÅRBARHET NATT SOM DAG. Harmonix Monitoring Paste är första steget i Integrated Pest Management. FULL SPÅRBARHET NATT SOM DAG Harmonix Monitoring Paste är första steget i Integrated Pest Management. Harmonix Monitoring Paste är det första hållbara steget i Integrated Pest Management Över hela världen

Läs mer

One for all A Clean Partner har lösningarna

One for all A Clean Partner har lösningarna Livsmedel 2 One for all A Clean Partner har lösningarna A Clean Partner är en av Sveriges största leverantörer av kemtekniska produkter. Vi utvecklar och saluför rengöringsmedel och systemlösningar för

Läs mer

BAKGRUND, SYFTE OCH VERKSAMHET

BAKGRUND, SYFTE OCH VERKSAMHET BAKGRUND, SYFTE OCH VERKSAMHET Utgångspunkten för Volvos arbetskläder har varit att skapa en kollektion för verkstäder som implementerar VPS-konceptet (Volvo Personal Service), men den innehåller även

Läs mer

Sortiment. Kök & restaurang. Livsmedelsindustri

Sortiment. Kök & restaurang. Livsmedelsindustri Sortiment Kök & restaurang Hotell Livsmedelsindustri 1 KÖK & RESTAURANG KOCKBYXA, UNISEX Kockbyxa, unisex, i klassisk modell med reglerbar linning, hällor och pincettögla. En benficka med påsydd telefonficka,

Läs mer

EN Skyddskläder med elektrostatiska egenskaper

EN Skyddskläder med elektrostatiska egenskaper EN 1149-5 Skyddskläder med elektrostatiska egenskaper #EN 1149-5 Innehåll i denna standard EN 1149-5 Elektrostatska egenskaper - Materialprestanda och krav på utförande Skyddskläder som är certifierade

Läs mer

Svenska Äggs certifiering

Svenska Äggs certifiering Svenska Äggs certifiering Certifieringens grundpelare Djurvälfärd & smittskydd Livsmedelssäkerhet & produktkvalitet Miljöhänsyn & Socialt Ansvar Omsorgsprogram Frivilliga Salmonellakontrollen (Smittskyddsprogram)

Läs mer

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel?

Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? VÄGLEDNING NR 2 Vad ska uppfyllas för att nå säkra livsmedel? En vägledning till företagare som är underlagda kontroll enligt livsmedelslagen Lycksele kommun Myndighetsenheten Telefon: 0950-166 00 (vxl)

Läs mer

Vad ska ingå i ett egenkontrollprogram?

Vad ska ingå i ett egenkontrollprogram? Marks kommun 1(6) Vad ska ingå i ett egenkontrollprogram? När miljökontoret ska godkänna en verksamhet är egenkontrollen en av delarna som granskas och därför ska alla livsmedelsföretagare upprätta ett

Läs mer

Exempel 1 av Christopher Nilsson

Exempel 1 av Christopher Nilsson HACCP =Hazard Analysis Critical Control Point (Riskanalys av kritiska kontrollpunkter) En kritisk kontrollpunkt (CCP), är ett steg i livsmedelshanteringen som måste vara under kontroll för att gästen inte

Läs mer

Komprimerad luft inom livsmedelsindustrin. Riktlinjer och lösningar för produktion, torkning och filtrering av tryckluft.

Komprimerad luft inom livsmedelsindustrin. Riktlinjer och lösningar för produktion, torkning och filtrering av tryckluft. Komprimerad luft inom livsmedelsindustrin Riktlinjer och lösningar för produktion, torkning och filtrering av tryckluft. Tryckluft i livsmedelsprocessen en källa till kontaminering? I de allra flesta företag

Läs mer

Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08

Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08 Livsmedelslagstiftning Ingela Marklinder, Kost B,VT 08 Varför livsmedelslagstiftning Hur är lagstiftningen uppbyggd? Vem har ansvar för att reglerna följs? Vad händer om de inte följs? Ändrade konsumtionsvanor

Läs mer

NORM FFV-35 för saluhållande och kommersiell kvalitetskontroll av JORDGUBBAR

NORM FFV-35 för saluhållande och kommersiell kvalitetskontroll av JORDGUBBAR NORM FFV-35 för saluhållande och kommersiell kvalitetskontroll av JORDGUBBAR Det här dokumentet avser den reviderade UNECE-normen för jordgubbar såsom den antagits av arbetsgruppen. En del rättelser har

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 juli 2014 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 juli 2014 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 3 juli 2014 (OR. en) 11528/14 DENLEG 120 AGRI 477 SAN 273 FÖLJENOT från: inkom den: 2 juli 2014 till: Komm. dok. nr: D033633/02 Ärende: Europeiska kommissionen Rådets

Läs mer

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen

Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Prioritering vid kontroll av information och märkning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen Kontroll av livsmedelsinformation ska liksom övrig kontroll vara riskbaserad, ändamålsenlig och effektiv.

Läs mer

Till våra entreprenörer

Till våra entreprenörer Till våra entreprenörer På Pågen bakar vi med kärlek. Det betyder att vi vill agera etiskt i hela värdekedjan, och att vi är måna om din och vår säkerhet. Din beställare/kontaktperson på Pågen kommer gå

Läs mer

Hjälp till utformning av egenkontroll och faroanalys

Hjälp till utformning av egenkontroll och faroanalys Hjälp till utformning av egenkontroll och faroanalys (verksamhetens namn) Miljöförvaltningen Innehållsförteckning Vad är systemet för egenkontroll -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

a r b e t s k l ä d e r

a r b e t s k l ä d e r Mr BLUE arbetskläder är funktionella, bekväma, slitstarka och prisvärda. Hög kvalitet skall inte behöva kosta skjortan! Midjebyxa 350-150 Hantverksbyxa med två förstärkta lösa spikfickor med extrafickor.

Läs mer

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion

4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion 4. Checklista för dig som arbetar inom: Livsmedelsproduktion Syfte: Förutsättningar: Att göra livsmedelshanteringen säkrare. Att underlätta för allergiska och överkänsliga konsumenter. Att du vet att konsumenten

Läs mer

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK

Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Lathund Lathund för checklistor i projekt spårbarhet av kyckling och lamm SILK Projektet består av två faser: 1) Kontroll av restauranger och butiker. Inspektörerna ska använda checklistan Checklista Restaurang

Läs mer

ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM

ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM ATT GÖRA ETT EGENKONTROLLPROGRAM Om du driver livsmedelsverksamhet är Du ansvarig för att Dina produkter är säkra och uppfyller kraven på hygien och redlighet. Detta gör du genom att ha en fungerande egenkontroll

Läs mer

Kvalitetssäkring av livsmedelshandeln

Kvalitetssäkring av livsmedelshandeln Kvalitetssäkring av livsmedelshandeln Johanna Hoolmé Agronomprogrammet - Livsmedel Självständigt arbete 15 hp Grundnivå Uppsala 2012 Fakulteten för naturresurser och lantbruksvetenskap Institutionen för

Läs mer

Information om registrering av livsmedelsanläggning

Information om registrering av livsmedelsanläggning Information om registrering av livsmedelsanläggning Anmälan om registrering Den här foldern beskriver hur blanketten anmälan om registrering av livsmedelsanläggning ska fyllas i, hur ärendegången sker

Läs mer

NORM FFV-02 för saluhållande och kvalitetskontroll av APRIKOSER

NORM FFV-02 för saluhållande och kvalitetskontroll av APRIKOSER NORM FFV-02 för saluhållande och kvalitetskontroll av APRIKOSER 2 INLEDNING Arbetsgruppen för kvalitetsnormer inom jordbruksområdet De kommersiella kvalitetsnormerna, som fastställts av FN:s arbetsgrupp

Läs mer

Hygien och produktsäkerhet en viktig del av vardagen i Nordic Sugar

Hygien och produktsäkerhet en viktig del av vardagen i Nordic Sugar Hygien och produktsäkerhet en viktig del av vardagen i Nordic Sugar Produktsäkerhet i fokus Denna broschyr vänder sig till anställda, besökare, entreprenörer samt andra som behöver veta mer om våra hygienregler.

Läs mer

Tjänster för arbetskläder

Tjänster för arbetskläder Tjänster för arbetskläder Låt våra experter ta hand om era arbetskläder Lindström är ett av Europas ledande företag inom textila tjänster. Vi samarbetar globalt med företag som har verksamhet i både Europa

Läs mer

Kvalitetsstandarder för odling och förädling av bladgrönsaker

Kvalitetsstandarder för odling och förädling av bladgrönsaker PX20099 Kvalitetsstandarder för odling och förädling av bladgrönsaker Delrapport inom projektet Mikrobiologisk riskbedömning - grönsakskedjan Richard Karlsson November 2013 Projektinformation Rapporten

Läs mer

HACCP och faroanalys

HACCP och faroanalys 1(8) HACCP och faroanalys HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points = riskanalys och kritiska styrpunkter) utvecklades på 1950-talet av NASA. Man ville inte att astronauterna skulle bli matförgiftad

Läs mer

Säker livsmedelshantering. Gör varje dag bättre

Säker livsmedelshantering. Gör varje dag bättre Denna broschyr har tagits fram av Måltidsservice, Sodexho AB för dig som arbetar med livsmedel. Den ger tips, råd och information till dig i ditt dagliga arbete. Säker livsmedelshantering Gör varje dag

Läs mer

Säker. livsmedelshantering. Information om Sodexos hygienregler för nyanställd personal och deltids-/extrapersonal

Säker. livsmedelshantering. Information om Sodexos hygienregler för nyanställd personal och deltids-/extrapersonal Säker livsmedelshantering Information om Sodexos hygienregler för nyanställd personal och deltids-/extrapersonal INNAN ARBETE FÅR PÅBÖRJAS All nyanställd personal inklusive deltidseller extrapersonal ska

Läs mer

Hygieniska mjölkarkläder. Mjölkaroverall Mjölkarförkläde Mjölkarbälte Mjölkarhandskar Smittskyddsutrustning

Hygieniska mjölkarkläder. Mjölkaroverall Mjölkarförkläde Mjölkarbälte Mjölkarhandskar Smittskyddsutrustning Hygieniska mjölkarkläder Mjölkaroverall Mjölkarförkläde Mjölkarbälte Mjölkarhandskar Smittskyddsutrustning 2 4 6 8 10 DeLaval mjölkaroverall och djurskötarbyxa 12:02 Art nr: 88579401-06 XS-XXL 89104701-02

Läs mer

Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung

Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung Tvärvillkor: Livsmedelshygienen för livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung 1 Utbildning i ansökan om jordbrukarstöd, våren 2015 Evira/Enheten för livsmedelshygien Överinspektör Noora Tolin

Läs mer

Råd & tips för dig som ska starta. Livsmedelsverksamhet. Så gott som alla livsmedelsverksamheter ska registreras

Råd & tips för dig som ska starta. Livsmedelsverksamhet. Så gott som alla livsmedelsverksamheter ska registreras Råd & tips för dig som ska starta Livsmedelsverksamhet Så gott som alla livsmedelsverksamheter ska registreras Livsmedelsverksamhet BYGG- OCH MILJÖNÄMNDENS UPPGIFT Bygg- och miljönämnden har det politiska

Läs mer

RAPPORT AV FÖRSTUDIEN 2011-2013 CERTIFIERING AV SVENSKT VILTKÖTT

RAPPORT AV FÖRSTUDIEN 2011-2013 CERTIFIERING AV SVENSKT VILTKÖTT RAPPORT AV FÖRSTUDIEN 2011-2013 CERTIFIERING AV SVENSKT VILTKÖTT INNEHÅLL I DENNA RAPPORT 1. Bakgrund 2. Målsättning med förstudien 3. Syfte med certifiering av viltkött 4. Syfte med särskild logotyp 5.

Läs mer

Flödesschema, HACCP och faroanalys

Flödesschema, HACCP och faroanalys Flödesschema, HACCP och faroanalys Ändrad 2008-09-30 Syftet med HACCP är att minska hälsoriskerna vid hantering av livsmedel genom att identifiera potentiella faror i verksamheten. De identifierade farorna

Läs mer

Mat för äldre inom vård och omsorg

Mat för äldre inom vård och omsorg Nr 19 maj 2007 Författare: Niklas Ekman Äldres deltagande i matlagningen på gruppboenden Äldre som bor på gruppboenden får vara i köket och kan delta i matlagningen. Livsmedelsverket får ofta rapporter

Läs mer

Importera färdigförpackade livsmedel

Importera färdigförpackade livsmedel Importera färdigförpackade livsmedel Information till dig som vill importera färdigförpackade livsmedel Starta verksamheten I den här broschyren kan du som vill importera och sälja färdigförpackade livsmedel

Läs mer

Hygienregler. för Landstinget i Östergötland. www.lio.se. Reglerna gäller alla anställda inom Landstinget i Östergötland

Hygienregler. för Landstinget i Östergötland. www.lio.se. Reglerna gäller alla anställda inom Landstinget i Östergötland Hygienregler för Landstinget i Östergötland Reglerna gäller alla anställda inom Landstinget i Östergötland www.lio.se God vårdhygien allas ansvar Alla som arbetar i vården ska känna till och följa de basala

Läs mer

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll

Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll MILJÖ- OCH BYGGKONTORET 1 (5) Såhär utvecklar du ditt system för egenkontroll Alla livsmedelsanläggningar ska utveckla ett system för egenkontroll anpassat efter den verksamhet som är aktuell. Systemet

Läs mer

Stolta, trygga. och professionella. arbetskläder

Stolta, trygga. och professionella. arbetskläder Målare & murare Stolta, trygga och professionella arbetskläder 02 Målare & murare Endast naturliga tillsatser Är dina kläder giftiga? Många tillverkare av kläder har fått för sig att plaggen blir bättre

Läs mer

Egenkontroll För små och stora dricksvattenanläggningar

Egenkontroll För små och stora dricksvattenanläggningar MILJÖ & HÄLSOSKYDD Egenkontroll För små och stora dricksvattenanläggningar Alla livsmedelsföretag ska arbeta med egenkontroll. Till livsmedelsföretag räknas även dricksvattenproducenter. De flesta får

Läs mer

Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012

Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 MILJÖ- OCH BYGGKONTORET Miljö- och hälsoskydd Ny metod för riskklassning av livsmedelsverksamheter 2012 Livsmedelsverket har gjort om metoden för riskklassning av livsmedelsverksamheter. Den nya riskklassningen

Läs mer

Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution, P111

Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution, P111 1 Handbok för egenkontroll med HACCP vid produktion och distribution, P111 Enligt EU s hygienförordning ska livsmedelsbranschen utarbeta och sprida riktlinjer för god praxis (branschriktlinjer). Handboken

Läs mer

Svensk Dagligvaruhandel tackar för inbjudan att svara på remissen förslag till ny modell för riskklassning av livsmedelsföretag.

Svensk Dagligvaruhandel tackar för inbjudan att svara på remissen förslag till ny modell för riskklassning av livsmedelsföretag. tackar för inbjudan att svara på remissen förslag till ny modell för riskklassning av livsmedelsföretag. är branschorganisationen för dagligvaruhandeln i Sverige. Våra medlemmar är Axfood AB, Bergendahls

Läs mer

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING

EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING INFORMATION OM EGENKONTROLLPROGRAM med HACCP 2009-09-25 EGENTILLSYN VID LIVSMEDELSHANTERING I livsmedelslagstiftningen anges de krav på hygieniska förhållanden som skall råda (grundförutsättningar ) och

Läs mer

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING Kontrollområden

Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll. FÖRDJUPNING Kontrollområden Kontrollhandbok - utföra offentlig livsmedelskontroll FÖRDJUPNING Kontrollområden Kontroll av kontrollområden Inom respektive kontrollområde kontrolleras att de enskilda kraven i livsmedelslagstiftningen

Läs mer

FLAME Q. flamskyddsplagg för din säkerhet

FLAME Q. flamskyddsplagg för din säkerhet FLAME Q flamskyddsplagg för din säkerhet Flame Q kollektionen är en ny och attraktiv kollektion yrkeskläder för heta arbeten. Kollektionen håller högsta klass när det gäller komfort såväl som skydd och

Läs mer

KRAV FÖR CERTIFIERING Nationella

KRAV FÖR CERTIFIERING Nationella 1 Jämförelse mellan certifieringssystem för foderråvaruproducenter: Nationella Branschriktlinjer för Foderråvaruproducenter (Sverige), QS Feed Sector (Tyskland), PDV GMP + B2 Quality Control of Feed Materials

Läs mer

Uppställningen följer i grova drag bilaga II i förordning (EG) nr 183/2005

Uppställningen följer i grova drag bilaga II i förordning (EG) nr 183/2005 Sammanställning över frågeställningarna i Vägledningen till Jordbruksverkets checklista för kontroll av foderanläggningar vid offentlig kontroll version 6 Uppställningen följer i grova drag bilaga II i

Läs mer

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet

Egenkontroll för livsmedelsbranschen. Bättre rutiner i din verksamhet Egenkontroll för livsmedelsbranschen Bättre rutiner i din verksamhet Bättre koll med egenkontroll En god egenkontroll tjänar alla på. För dig som driver ett företag i livsmedelsbranschen leder egenkontroll

Läs mer

Addera värden i livsmedelsvärdekedjan baserat på spårbarhet och riskhantering

Addera värden i livsmedelsvärdekedjan baserat på spårbarhet och riskhantering Addera värden i livsmedelsvärdekedjan baserat på spårbarhet och riskhantering 2007-10-11 Helena Lindh och Christina Skjöldebrand En hårdnande riskmiljö Ökad konkurrens Minskade marginaler Nya aktörer Kamp

Läs mer

Bussarong 102139 s.13

Bussarong 102139 s.13 205 HEJCO 7 VÅRD, DENTAL & HÄLSA Inga långa ärmar, kunna tvättas i höga temperaturer samt vara tillverkade i lätta men starka tyger. Självklarheter för oss som vet vad som krävs av kläder i vården. Sedan

Läs mer

EN 471 En standard för din säkerhet

EN 471 En standard för din säkerhet 4 VARSEL Jobbar du inom gata och väg eller i mörker då ska du använda Fristads varselplagg. Plaggen är tillverkade i fluorescerande och reflekterande material och är godkända enligt europeisk standard.

Läs mer

teamkänslan Den sanna

teamkänslan Den sanna nyheter höst 2014 Den sanna teamkänslan föds ur ständiga utmaningar. På fjället en kylig vinterdag, under arbetsdagar med fokus på samarbete och i andra situationer där natur och yrkesliv stimulerar till

Läs mer

REMEMBER! ETT RESTAURANGBESÖK SKA VARA MER ÄN BARA GOD MAT BERENDSEN 2010-10-12

REMEMBER! ETT RESTAURANGBESÖK SKA VARA MER ÄN BARA GOD MAT BERENDSEN 2010-10-12 B REMEMBER! ETT RESTAURANGBESÖK SKA VARA MER ÄN BARA GOD MAT BERENDSEN 2010-10-12 Allt börjar med två små ord: Tänk DIG Tänk dig en vardag med rena och nytvättade plagg varje dag. Tänk dig personalen profilerad

Läs mer

GLOBAL SERVICEANSÖKAN. För återförsäljare

GLOBAL SERVICEANSÖKAN. För återförsäljare GLOBAL SERVICEANSÖKAN För återförsäljare Guide för att komma igång 25 september 2013 Besök www.plantronics.com OBS: Systemet är känsligt för dina webbläsarinställningar. T.ex.: om du har brittiska inställningar

Läs mer

SVA:s utbildningar/workshops i fodersäkerhet samt HACCP hösten 2015/våren 2016. Välkommen till våra utbildningstillfällen

SVA:s utbildningar/workshops i fodersäkerhet samt HACCP hösten 2015/våren 2016. Välkommen till våra utbildningstillfällen SVA:s utbildningar/workshops i fodersäkerhet samt HACCP hösten 2015/våren 2016 Välkommen till våra utbildningstillfällen Inbjudan Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA har nöjet att inbjuda dig till

Läs mer

Projektrapport: Material i kontakt med livsmedel Augusti Thorbjörn Johansson Marc Hess

Projektrapport: Material i kontakt med livsmedel Augusti Thorbjörn Johansson Marc Hess Projektrapport: Material i kontakt med livsmedel Augusti 2013 Thorbjörn Johansson Marc Hess Material i kontakt med livsmedel Augusti 2013 Dnr:2013-10239 Utgivningsdatum: 2013-08-27 Utgivare: Miljöförvaltningen

Läs mer

Myndighetsmål för operativa förutsättningar

Myndighetsmål för operativa förutsättningar 2016-11-24 Myndighetsmål för operativa förutsättningar Offentlig livsmedelskontroll utförs för att verifiera efterlevnaden av bestämmelser som syftar till att förhindra, undanröja eller reducera hälsorisker.

Läs mer

Säker livsmedelshantering

Säker livsmedelshantering Miljö- och byggnadsförvaltningen informerar Säker livsmedelshantering Det är stora krav på kunskap som krävs för att kunna starta och driva en livsmedelsverksamhet. Du som livsmedelsföretagare är fullt

Läs mer

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december

operativa mål för livsmedelskontrollen Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016-11-24 Gemensamt fokus - operativa mål för livsmedelskontrollen 2017-2019 Preliminära mål. Mindre justeringar kan komma att göras innan målen fastställs i december 2016. Myndighetsmål för operativa

Läs mer

Butik med manuell hantering Butik med bara förpackade livsmedel

Butik med manuell hantering Butik med bara förpackade livsmedel Miljö- och byggnämnden Box 500 343 23 Älmhult Tfn 0476-550 00 Fax 0476-151 72 UPPGIFTER FÖR 1(4) AVGIFTSKLASSNING FÖR LIVSMEDELSKONTROLL Uppgifter om verksamheten Anläggningens namn Org.nr/personnummer

Läs mer

FN/ECE:s NORM FFV-08 för saluhållande och kommersiell kvalitetskontroll av BRYSSELKÅL 2010 ÅRS UTGÅVA

FN/ECE:s NORM FFV-08 för saluhållande och kommersiell kvalitetskontroll av BRYSSELKÅL 2010 ÅRS UTGÅVA FN/ECE:s NORM FFV-08 för saluhållande och kommersiell kvalitetskontroll av BRYSSELKÅL 2010 ÅRS UTGÅVA ANMÄRKNING Arbetsgruppen för kvalitetsnormer inom jordbruksområdet De kommersiella kvalitetsnormer

Läs mer

Broderbar ridjacka 495,-

Broderbar ridjacka 495,- Broderbar Olivgrön jacka med rosa vindslå och brodyr. Två Två innerfickor med kardborreknäppning. Fleecetyg inuti ryggen. Vindslå med tryckknappar över dragkedjan (YKK dragkedja eller klassisk dragkedja).

Läs mer

Anläggning för hantering och lagring av animaliska biprodukter 1 - krav för godkännande samt krav på verksamheten

Anläggning för hantering och lagring av animaliska biprodukter 1 - krav för godkännande samt krav på verksamheten INFORMATION Detta dokument är en sammanställning av delar ur Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1069/2009 av den 21 oktober 2009 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter och därav

Läs mer