Kommunfullmäktige Protokoll 1 (1) Sammanträdesdatum

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunfullmäktige Protokoll 1 (1) Sammanträdesdatum"

Transkript

1 Kommunfullmäktige Protokoll 1 (1) Plats och tid: Sessionssalen, den 30 november 2016, kl. 16:00-19:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Solvig Svensson (S) ersätter Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson (S) Ulrika Jeansson (S) Ann-Britt Wrenner Karlsson (S) Bengt Eriksson (S) Bill Johansson (S) Birgit Svärd (S) Britt-Marie Jahrl (S) Frida Granath (S) Ing-Marie Jeansson (S) Khajroullah Karimi (S) Lena Lindberg (S) ersätter Kristina Ström (S) Mats Annerfeldt (S) Riitta Leiviskä-Widlund (S) Magnus Moberg (S) ersätter Rune Adamsson (S) Helena Berg (S) ersätter Rune Haagel (S) Senad Bosnjakovic (S) Thomas Larsson (S) Conny Lindgren (V) Nina Öberg (V) Stefan Carlsson (V) Herman Vinterhjärta (MP) Ingela Billström (MP) ersätter Ingrid Ahlström (MP) Carl-Gustaf Mörner (M) Inge Jacobsson (M) Lilian Bressler (M) Ralph Kronholm (M) Ritha Andersson (M) Rune Larsson (M) Christer Forsséll (M) ersätter Stig Jansson (M) Eleonore Engström (SD) Freddy Leijon (SD) Torgny Maurer (SD) Hugo Andersson (C) Kristin Yderfors (C) ersätter Sune Horkeby (C) ANSLAG/BEVIS - Kommunfullmäktige Justeringen har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Datum när anslaget sätts upp Datum när anslaget tas ner Förvaringsplats för protokoll Kommunhuset Finspång

2 Kommunfullmäktige Protokoll 2 (2) Åsa Johansson (C) Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L) Christer Lundström (L) Andreas Alander (KD) Marie Johansson (KD) Ingrid Westlund (V) Maud Karlsson (V) ersätter Ingrid Westlund (V) Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Underskrifter: Ingrid Ström (S) Juha Kyllönen (S) Bert Egnell (M) Anette Asklöf, ekonomichef Kommunstyrelsekontoret, kl. 16:00 Sekreterare Robin Levander Paragraf Ordförande Berit Martinsson (S) Justerare Justerare Britt-Marie Jahrl (S) Lilian Bressler (M)

3 Kommunfullmäktige Protokoll 3 (3) Innehållsförteckning Fastställande av föredragningslistans innehåll Information om verksamheten i regionen Information från kommunfullmäktiges beredningar Ledamöternas frågestund - frågor och svar Allmänhetens frågestund Skattesats Strategisk plan och budget Kvartalsrapport Årsredovisning 2015 och revisionsberättelse Stiftelsen Häfla Hammarsmedja Lokala föreskrifter om frister för rengöring (Sotning) Kommunala regler för hemsändningsbidrag Detaljplan för Hårstorp 2:12 och 3: Förlängt uppdrag för lärandeberedningen Valärende - begäran om entledigande från uppdrag som ledamot i Miljö- och samhällsberedningen Delgivningar E-förslag Hundrastgård E-förslag: Lekplats Östra Hårstorp Bilagor

4 Kommunfullmäktige Protokoll 4 (4) Fastställande av föredragningslistans innehåll Kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson (S) föreslår att kommunfullmäktige fastställer föreliggande dagordning. 1. Att fastställa föredragningslistans innehåll.

5 Kommunfullmäktige Protokoll 5 (5) Information om verksamheten i regionen Anders Härnbro (S) informerar om att arbetet med att bilda nya, större regioner som avbrutits. Det kommer alltså inte att bildas några nya regioner inom de närmaste åren. Anders Härnbro (S) ser dock inte arbetet som helt bortkastat och han har förhoppningar om att vissa förändringar kommer att ske. Till exempel var en del av arbetet att få till en bättre organisering av statliga myndigheter och det arbetet är påbörjat och kommer fortsätta. Han tror också att arbetet kommer att mynna ut i förändringar för hur uppdrag fördelas till olika statliga organisationer och myndigheter. Det är en fråga om hur välfärden ska struktureras och finansieras på bästa sätt så att det blir likvärdighet i hela landet. 1. Att ta informationen till protokollet.

6 Kommunfullmäktige Protokoll 6 (6) Information från kommunfullmäktiges beredningar Lärandeberedningens ordförande Ingrid Westlund (V) informerar om att lärandeberedningen redan är klara med uppdraget med att se över kommunens styrande dokument som kan kopplas till utbildning. Ärendet är på väg till kommunstyrelsen för beredning och lärandeberedningen föreslår att ett antal dokument som är inaktuella bör utgå, några bör slås ihop till ett dokument och ytterligare ett par bör uppdateras. Beredningen har också jobbat vidare med sitt andra uppdrag där man skickat ut en webbenkät till föräldrar för att få respons på beredningens tankar om skola, förskola och fritidsverksamhet. Webbenkäten har ett stort bortfall där man noterat att enkäten inte nått alla föräldrar och av dem som nåtts av enkäten har många valt att inte svara på den, vilket innebär att man inte kan dra några större slutsatser. Beredningen har fått in 153 svar där majoriteten instämmer i stort i alla beredningens påståenden. Lärandeberedningen har också träffat kommunens sektorsledning, rektorer och alla strateger på sektor barn och utbildning samt kultur och bildning för att få in synpunkter till den planerade strategin. Synpunkterna har varit ambitiösa och bra. Beredningen planerar också att träffa berörda fackförbund. Omsorgsberedningens ordförande Conny Lindgren (V) informerar om att beredningens arbete med att ta fram en policy för teknik i omsorgen börjar närma sig ett avslut. Beredningen har nyligen träffat det kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor för att ge dem möjlighet att lämna synpunkter och ge perspektiv på policyn. Även de berörda verksamheterna kommer att ges möjlighet att lämna synpunkter på policyn. Policyn kommer beredas i kommunstyrelsen i januari. Demokratiberedningens ordförande Berit Martinsson (S) informerar om beredningens arbete där man haft ett möte med kommunens föreningar. Det var en god uppslutning och 17 föreningar närvarade på mötet. Frågor som diskuterades var bland annat hur föreningarna kunde ta emot praktikanter i sina verksamheter och om kommunen kunde bidra med handledare. Föreningarna är positiva till mötena och beredningen kommer även nästa år bjuda in till ett möte. 1. Att ta informationen till protokollet.

7 Kommunfullmäktige Protokoll 7 (7) Ledamöternas frågestund - frågor och svar Ordförande Berit Martinsson (S) informerar om att det inte kommit in några frågor. 1. Att ta lämna punkten.

8 Kommunfullmäktige Protokoll 8 (8) 170/16 Allmänhetens frågestund Ordförande Berit Martinsson (S) konstaterar att ingen närvarande begär ordet. 1. Att ta lämna punkten.

9 Kommunfullmäktige Protokoll 9 (9) Dnr: KS Skattesats 2017 Sammanfattning Enligt kommunallagen har kommunstyrelsen att ta ställning till skattesatsen för år 2017 innan oktober månads utgång och kommunfullmäktige har sedan att ta ställning till skattesatsen före november månads utgång. Förvaltningens förslag är att skattesatsen lämnas oförändrad på 22:15 per skattekrona för Att den kommunala skattesatsen för 2017 fastställs till 22:15 per skattekrona.

10 Kommunfullmäktige Protokoll 10 (10) Dnr: KS Strategisk plan och budget Förslaget till budget och strategisk plan för 2017 och framåt bygger på den starkare ekonomi som Finspångs kommun levererat de senaste åren. Den får också extra lyftkraft av regeringens satsningar på välfärden med utbildning och arbete som viktiga områden. Större förändringar till 2017 är ett fokus på tre områden som har stor strategisk betydelse för kommunen. Förslaget innehåller också ett tillskott för de höga kostnaderna och tidigare underbudgeterade Individ- och familjeomsorgen baserat på den prognos som sektor social omsorg tagit fram Inför varje enskilt års budgetarbete kan vi konstatera att de medel som kommunen har att bedriva verksamhet för ökar. För budgetåret fördelar vi 1,2 miljarder kronor, där skolan och omsorgen i vanlig ordning får de största satsningarna. Fokus på tre målområden Bland våra 16 mål i Strategiska planen fokuserar vi i vårt förslag på tre målområden. Genom att stärka upp med mer resurser samt under kommande år sätta krav på att vi ska bli bättre inom de här delarna så kommer vi att åstadkomma en höjning av såväl skolresultat, arbetsplatsens attraktivitet och social hållbarhet. Hög måluppfyllelse inom alla delar av utbildningssystemet 7 (21) miljoner kronor Budgeten innehåller därför ett generellt tillskott för bättre resultat i grundskolan Vi vill ha en skola som säkrar att alla elever ges möjligheter att nå uppsatta mål. Eleverna ska mötas av engagerade ledare och kompetenta pedagoger. Vi vill att personal ska ha tid att se till varje barn och dess unika behov. En av skolans största utmaningar är att kunna ge varje elev förutsättningar för en positiv kunskapsutveckling och hålla barnens naturliga nyfikenhet vid liv så att lusten att lära finns kvar genom hela skoltiden. Elevens lustfyllda lärande och utveckling ska stå i fokus för skolorna i Finspång. Eleverna ska mötas av engagerade ledare och kompetenta pedagoger. Vi vill att personal ska ha tid att se till varje barn och dess unika behov. Elever och lärare ska ha en inspirerande arbetsmiljö både inomhus och utomhus samt ha tillgång till moderna pedagogiska verktyg. Därför genomför vi en satsning inför kommande ITstrategi med en-till-en-lösningar för högstadiet samt fler skolbibliotekarier för att förbättra läsresultaten. Finspång ska ha en hållbar social utveckling 4,7 (14,1) miljoner kronor

11 Kommunfullmäktige Protokoll 11 (11) Vi gör en satsning på att reformera vuxenutbildningen eftersom vi anser att självförsörjning och arbete åt alla är ett övergripande mål och att arbetslöshet, i synnerhet ungdomsarbetslöshet, ska aktivt bekämpas. Vuxenutbildningen är en viktig del i det livslånga lärandet både när det gäller kompetenshöjning och möjligheter att erövra nya kompetensområden. Kommunen har tillsammans med staten (speciellt arbetsförmedlingen) ett särskilt ansvar för att människor med svårigheter kommer in på arbetsmarknaden, och för att bygga ett starkt samhälle behövs prioritering för unga och nyanlända. Därför skjuter vi också till medel för att kunna erbjuda fler unga sommarjobb. Genom att satsa ytterligare på sommaraktiviteter och öppen förskola vill vi ge familjer med barn och ungdomar en bra start i livet och öka deras delaktighet i samhället. Genom ett fördjupat samarbete med föreningslivet ska ytterligare möjligheter utvecklas för att ta hand om och integrera barn och unga i meningsfulla verksamheter. Attraktiv arbetsplats med engagerade och motiverade chefer och medarbetare 2,2 (6,6) miljoner kronor Med den här budgeten vill vi fokusera på arbetsmiljö och sjukskrivningar och därför är en arbetsplats med god arbetsmiljö med aktiv friskvård och strukturerat rehabiliteringsarbete ett viktigt område att satsa på. Med god arbetsmiljö menas tydliga förväntningar och rimliga förutsättningar för att göra ett bra arbete. Ett förbättrat chefsstöd som underlättar arbetet med att utveckla medarbetare och verksamhet är en viktig del för att nå detta. Vi ska arbeta för att Finspångs kommun blir en attraktiv arbetsgivare för att underlätta nyrekrytering och för att medarbetarna inom kommunen ska känna stolthet över sitt arbete. Ekonomiska ramar och förändringar i strategiska planen Det sker för 2017 inga generella sänkningar av verksamheternas olika anslag. Förstärkning sker framförallt inom tidigare nämnda målområden Sammanställning av ramar Kommunfullmäktige Överförmyndare Revisionen Valnämnden Bygg-och miljönämnden Kommunstyrelsen Ledningsstaben Samhällsbyggnad Barn och utbildning Social omsorg

12 Kommunfullmäktige Protokoll 12 (12) Kultur och bildning Vård och omsorg Kommungemensamma kostnader Summa driftramar Förändringar i strategiska planen Textstycket om skolan i avsnittet Strategisk inriktning flyttas upp och får en förtydligad formulering om att vårt mål är att alla barn ska nå ett resultat som möjliggör fortsatta studier eller yrkesarbete. Viss förändring av indikatorer och styrtal Budgetering för IFO Med grund i förvaltningens prognos över kommande års kostnader, för det inom Individ- och familjeomsorgen som är placeringar av barn och unga, gör vi ett tillskott i anslaget för 2017, 2018 och 2019 med 22,3, 21,3 respektive 19,3 miljoner kronor. Det innebär att vi rättar till den stora obalansen i budgetbeslut från tidigare år. 2016* * * Prognosen totalt Budgetförslag Jämförbara kommuner * 2016, 2019 och 2022 är de år som finns beräknade i sektor social omsorgs prognos. Investeringar Investeringsramen för 2017 är 65 miljoner kronor utifrån tidigare investeringsverksamhet. INVESTERINGAR Exploatering för boende och näringsliv 10 Klimat- och miljöanpassning 1.5 Offentliga miljöer 5 Samhällsskydd 0.5 Infrastruktur 11 Fastighetsinvesteringar 25 Verksamhetens investeringar 9.5

13 Kommunfullmäktige Protokoll 13 (13) Ej intecknat 2.5 Totalbelopp 65 Resultatbudget Resultatbudget Budget Plan Plan Verksamhetens intäkter Verksamhetens kostnader Avskrivningar Verksamhetens nettokostnader Skatteintäkter Generella statsbidrag och utjämning "Välfärdsmiljarderna" flykting Finansiella intäkter Finansiella kostnader Årets resultat Upplösning pensionsfond Årets resultat efter pensionsfond Förutsättningar Enligt ekonomiberedningens planeringsförutsättningar Utgått från de senaste prognoserna fram till september för skatter och statsbidrag jämfört med planeringsförutsättningarna Uppräkningsfaktorn för utgifter minskar med 1%-enhet jämfört med planeringsförutsättningarna Resultatmålet för 2017 är 1% och för ,5% Lönepotten fördelas från centrala medel och delas därmed ej längre ut i à-priset. Yttrande Stefan Carlsson (V), Ulrika Jeansson (S), Herman Vinterhjärta (MP), Anders Härnbro (S), Inge Jacobsson (M), Hugo Andersson (C), Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L), Torgny Maurer (SD), Freddy Leijon (SD), Marie Johansson (KD), Magnus Moberg (S) och Eleonore Engström (SD) yttrar sig i ärendet.

14 Kommunfullmäktige Protokoll 14 (14) Yrkande Anders Härnbro (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut med följande ändringar i strategisk plan och budget i avsnittet strategisk inriktning : Sida Kommunstyrelsen förslag Ändringsförslag 50/9 Den som har hamnat i, eller riskerar att utveckla missbruk eller beroende ska så tidigt som möjligt erbjudas vård och behandling genom samordnade insatser. Den totala alkoholkonsumtionen ska minska och den som har hamnat i, eller riskerar att utveckla missbruk eller beroende ska så tidigt som möjligt erbjudas vård och behandling genom samordnade insatser. 49/8 Oskäliga löneskillnader, arbetstidens utsträckning under dygnet, önskad tjänstgöringsgrad är exempel på detta. Oskäliga löneskillnader, arbetstidens utsträckning under dygnet, önskad tjänstgöringsgrad och ökad sjukskrivning bland kvinnor är exempel på detta. Investeringsram INVESTERINGAR Exploatering för boende och näringsliv Klimat- och miljöanpassning Offentliga miljöer Samhällsskydd Infrastruktur Fastighetsinvesteringar Verksamhetens investeringar Ej intecknat 3 3 Totalbelopp Anders Härnbro (S) yrkar på ytterligare en ändring: 1. Att höja överförmyndarens budget till 1978 tkr för år 2017, 2025 tkr för år 2018 och 2072 tkr för år Att med samma summa korrigera budgetresultatet för respektive år.

15 Kommunfullmäktige Protokoll 15 (15) Stefan Carlsson (V), Ulrika Jeansson (S) och Herman Vinterhjärta (MP) yrkar bifall till kommunstyrelsen förslag med Anders Härnbros (S) ändringsyrkanden. Inge Jacobsson (M), Hugo Andersson (C), Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L) och Marie Johansson (KD) yrkar bifall till Alliansens förslag till budget och strategisk plan (bilaga 1). Torgny Maurer (SD) och Freddy Leijon (SD) yrkar bifall till Sverigedemokraternas förslag till budget (bilaga 2) Beslutsgång Ordförande Berit Martinsson (S) meddelar att hon först ställer Alliansens förslag till beslut mot Sverigedemokraternas förslag till beslut. Därefter ställer hon vinnaren mot kommunstyrelsens förslag till beslut med Anders Härnbros (S) ändringsyrkande. Omröstning Ordförande Berit Martinsson (S)ställer Alliansens förslag till beslut mot Sverigedemokraternas förslag till beslut och finner att kommunfullmäktige bifaller Alliansens förslag till beslut. Därefter ställer hon Alliansens förslag till beslut mot kommunstyrelsens förslag till beslut med Anders Härnbros (S) ändringsyrkanden och finner att kommunfullmäktige bifaller kommunstyrelsens förslag till beslut med Anders Härnbros (S) ändringsyrkanden. 1. Att anta förslaget till budget år 2017 och strategisk plan Att kommunstyrelsen under år 2017 har rätt att omsätta lån, det vill säga låna upp motsvarande de lån som förfaller till betalning under år Att fastställa investeringsbudgeten för år 2017 till 65 miljoner kronor. 4. Att fastställa fördelningen på anslagsområden i investeringsbudgeten Att delegera till kommunstyrelsen att besluta om fördelning av investeringsbudgeten till enskilda projekt upp till 10 miljoner kronor inom respektive anslagsområde. 6. Att kommunkoncernens låneram uppgår till kronor. 7. Att kommunstyrelsen har rätt att nyupplåna upp till ovan beslutat låneram.

16 Kommunfullmäktige Protokoll 16 (16) 8. Att höja överförmyndarens budget till 1978 tkr för år 2017, 2025 tkr för år 2018 och 2072 tkr för år Att med samma summa korrigera budgetresultatet för respektive år. 10. Att lägga till i avsnittet strategisk inriktning i strategisk plan och budget : Den totala alkoholkonsumtionen ska minska och den som har hamnat i, eller riskerar att utveckla missbruk eller beroende ska så tidigt som möjligt erbjudas vård och behandling genom samordnade insatser. Oskäliga löneskillnader, arbetstidens utsträckning under dygnet, önskad tjänstgöringsgrad och ökad sjukskrivning bland kvinnor är exempel på detta. 11. Att ändra investeringsramen till: INVESTERINGAR Exploatering för boende och näringsliv Klimat- och miljöanpassning Offentliga miljöer Samhällsskydd Infrastruktur Fastighetsinvesteringar Verksamhetens investeringar Ej intecknat 3 3 Totalbelopp Reservation Inge Jacobsson (M), Ritha Andersson (M), Rune Larsson (M), Lilian Bressler (M), Ralf Kronholm (M), Christer Forsséll (M), Jonas Andersson (M), Carl-Gustaf Mörner (M), Andreas Alander (KD), Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L), Christer Lundström (L), Hugo Andersson (C), Marie Johansson (KD), Åsa Johansson (C) och Kristin Yderfors (C) reserverar sig till förmån för Alliansens förslag till budget. Torgny Maurer (SD), Freddy Leijon (SD) och Eleonore Engström (SD) reserverar sig mot beslutet till förmån för Sverigedemokraternas förslag till budget.

17 Kommunfullmäktige Protokoll 17 (17) Dnr: KS Kvartalsrapport Kommunens prognos efter tredje kvartalets slut pekar på ett överskott på 73 miljoner kronor. Det är en förbättring med 30 miljoner kronor jämfört med delårsrapporten. 13 miljoner kronor av förbättringen beror på överskott av det särskilda statsbidraget för flyktingverksamhet, totalt beräknas endast 12 av 39 miljoner kronor förbrukas. 7 miljoner kronor avser konsekvenser på driftredovisningen till följd av införandet av komponentavskrivning. Kvarvarande positiva effekt beror på förbättrade prognoser avseende sektorerna. Fortfarande har kommunen verksamheter där avvikelserna är stora. De största avvikelserna finns inom placeringar, försörjningsstöd, gymnasieverksamheten och vuxenutbildningen. Ledningsstaben beräknas redovisa ett överskott med 4,8 miljoner kronor vid årets slut. Merparten av överskottet kommer från förvaltade fastigheter (2,7 miljoner kronor) och beror främst på ledigt investeringsutrymme. Avdelningarna redovisar alla överskott eller nollresultat. Även här spelar ledigt investeringsutrymme in men även vakanta tjänster, vilket ger lägre personalkostnader. Sektor social omsorg beräknar ett underskott på ca 19 miljoner kronor, vilket är en förbättring med nästan 2 mkr jämfört med förra prognosen. Underskottet är 28 miljoner kronor på placeringar av barn och ungdomar. Myndighetskontoret arbetar tillsammans med familjeenheten för att hitta nya arbetssätt. Fokus är att systematiskt se över samtliga placeringar med början på det dyraste. 3,6 miljoner kronor av underskottet avser placeringar av vuxna. Antalet vuxna icke missbrukare ökar kraftigt bland dem som behöver placering t ex kvinnor i behov av skydd. I prognosen för barn och ungdomar ingår en buffert på 3 miljoner kronor för nya placeringar under hösten, för vuxenplaceringar är bufferten förbrukad. Även enheterna för personlig assistans, daglig verksamhet och gruppbostäder/servicebostäder beräknas visa underskott vid årets slut. Orsaken är en kombination av volymökning och ökade personalkostnader på grund av frånvaro och övertid. Sektorns underskott dämpas av ett överskott på nästan 16 miljoner kronor som ligger sektorscentralt och avser statliga medel för ensamkommande barn, då kostnaderna för mottagandet totalt sett är lägre i år. Sektor kultur och bildning redovisar en årsprognos på -14 miljoner kronor, vilket är en förbättring på nästan 4 miljoner kronor jämför med föregående prognos. Förbättringen beror på en kraftigt förbättrad prognos för den externa gymnasieverksamheten. Fler elever har valt att studera vid Nya Bergska Öst och färre har valt externa gymnasieskolor. Överskottet kommer att tillföras Nya Bergska Öst. Sektorns förbättrade prognos dämpas något av försämrad prognos för vuxenutbildningen. Verksamheten ska bedrivas året runt vilket medför ökade kostnader. Kostnaderna för försörjningsstöd har under årets första nio månader

18 Kommunfullmäktige Protokoll 18 (18) varit lägre än motsvarande period föregående år, prognosen på underskott på 5 miljoner kronor ligger kvar. Sektor samhällsbyggnad prognostiserar överskott med 2,1 miljoner kronor. En större negativ avvikelse på nästan 2 miljoner kronor återfinns på lokalvårdsenheten. Som ett led i detta kommer en översyn av prissättningen att göras. Kostenheten beräknas visa ett överskott med 1,1 miljon kronor till följd av ökad försäljning. Sektorn visar också överskott inom några av de andra enheterna till följd av bland annat ledigt investeringsutrymme, tjänstledigheter och vakanta tjänster. Sektor barn och utbildning prognostiserar överskott med 6,1 miljoner kronor. Grundskolan står för merparten av överskottet. Rektorsområdena visar tillsammans en budget i balans, avvikelserna inom respektive rektorsområde är små. Grundskolan övergripande visar totalt sett ett överskott med 5,3 miljoner kronor. Bidragen från Migrationsverket för asylsökande elever har trefaldigats under terminen. Ersättningen höjdes med 53% inför 2016 samtidigt som antalet elever i princip fördubblats. Totalt beräknas dessa intäkter överstiga budget med 8 miljoner kronor. En stor del av dessa intäkter har nu delats ut till rektorsområden som haft/har behov av ytterligare resurser till följd av det stora antalet nyanlända elever. Inom den kommunala förskolan förekommer avvikelser, både positiva och negativa, inom de olika områdena och på totalen beräknas överskott på 1,5 miljoner kronor. Förskoleområdena har under de senaste åren arbetat med anpassning av bemanningen för att komma i fas med given budgetram. Balansen tros nu ha uppnåtts. Områdena har olika möjligheter att lyckas med detta beroende på enheternas storlek, personalgruppens sammansättning och specifika barns behov av särskilt stöd. Generellt sett är det problematiskt för de små enheterna att hitta effektiva lösningar när det gäller bemanningen. Det är också svårt att rekrytera förskollärare. En del av den pedagogiska verksamheten (dagbarnvårdare) i Grytgöl har avvecklats. Detta medför istället underskott avseende den externa förskolan då privat utförare etablerats. Sammantaget ger detta ett överskott den totala förskoleverksamheten på 0,2 miljoner kronor. Den centrala barn- och elevhälsan beräknar överskott på 0,6 miljoner kronor, detta främst till följd av vakanta tjänster samt delfinansiering av tjänster med statliga medel. Sektor vård och omsorg beräknas redovisa knappt 2 miljoner kronor i överskott vid årets slut. Sedan 2012 arbetar sektorn med biståndsbedömda timmar för att minska volymerna inom hemtjänsten. Detta har gett gott resultat, vilket inneburit kostnadsminskningar för sektorn. Inom hemtjänsten arbetas kontinuerligt med att effektivisera scheman och planering av brukartiden. Detta har dessvärre inte medfört större kostnadsminskningar ännu. Underskottet inom särskilda boenden beror på hög sjukfrånvaro och effektiviseringsproblem till följd av småskalighet inom en av kommunens enheter. Kommunens hälso- och sjukvårdsorganisation visar ett underskott på knappt 1,2 miljoner kronor. Detta

19 Kommunfullmäktige Protokoll 19 (19) beror på att hemsjukvården har fler patienter än vad skatteväxlingen med regionen grundar sig på. Politiska verksamheten beräknas redovisa ett överskott på 0,4 miljoner kronor, detta trots ett beräknat underskott för överförmyndarverksamheten med nästan 0,9 miljoner kronor. Underskottet beror på ökade kostnader för godmanskap avseende ensamkommande flyktingbarn men även ökade kostnader för utökning av resurs inom verksamheten. De ökade kostnaderna täcks av kvarvarande medel inom kommunfullmäktige, revision, valnämnd samt kommunstyrelse. I budget för 2016 fanns 48,9 miljoner kronor avsatta för kommungemensamma kostnader. 21,5 miljoner kronor av dessa är en omställningsbuffert och 19,8 beräknas bli ett överskott på kontot. Avsatta medel för nya avskrivningar beräknas ge ett överskott på 3 miljoner kronor till följd av släpande investeringar. Anslaget för volymjusteringar i resursfördelningen beräknas ge ett överskott med 6 miljoner kronor då ramarna kunde minskas med 3 miljoner kronor istället för att öka. Av utvecklingsmedel- och omställningsmedel har hela budgeten på 7,7 miljoner kronor beviljats för olika insatser, den största posten för arseniksanering i Lotorp på 3,1 miljoner kronor. Av utvecklingsmedel för IFO har 1,3 miljoner kronor beviljats till utvecklingsarbete, resterande medel beräknas inte bli förbrukade. För tomma lokaler är avsatt 1 miljoner kronor, dessa medel beräknas inte täcka kostnaderna för tomma lokaler på Bergska skolan, Metallen och kommunhuset plan 2, prognosen för helårskostnad är 2,3 miljoner kronor. Totalt ger detta ett överskott på 28,5 miljoner kronor på kommungemensamma medel. Skatter och statsbidrag beräknas enligt senaste prognosen från SKL bli 1,7 miljoner kronor lägre än budgeterat. Nettot av fastighetsförsäljningar och nedskrivningar beräknas till 9,2 miljoner kronor, det är framförallt Hindö/Kalvholmen och Majorsvillan som ger överskottet. Årets andel av det extra statsbidraget till följd av flyktingsituationen är 39,3 miljoner kronor. Kostnader för olika integrationsåtgärder i den mån de hinner genomföras under året beräknas till 12,5 miljoner kronor, vilket ger ett överskott på statsbidraget på ca 26,8 miljoner kronor. Detta är en ökning av kvarvarande medel jämfört med delårsprognosen. Resultatet under finansiella kostnader och intäkter beräknas bli 3,8 miljoner kronor sämre än budget till följd av lägre interna ränteintäkter än budgeterat. Avkastningen på pensionsmedelsportföljen beräknas bli 0,8 miljoner kronor lägre än budgeterat och räntekostnaderna på upplånat kapital beräknas bli 5,3 miljoner kronor lägre än budgeterat, båda till följd av det låga ränteläget. Yttrande Anders Härnbro (S), Inge Jacobsson (M) och Ulrika Jeansson (S) yttrar sig i ärendet.

20 Kommunfullmäktige Protokoll 20 (20) Yrkande Anders Härnbro (S) och Ulrika Jeansson (S) yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Beslutsgång När förhandlingarna är avslutade konstaterar ordföranden att det endast finns ett förslag och att kommunfullmäktige beslutar enligt detta. 1. Att godkänna kvartalsrapport

21 Kommunfullmäktige Protokoll 21 (21) Dnr: KS Årsredovisning 2015 och revisionsberättelse Stiftelsen Häfla Hammarsmedja Stiftelsen Häfla Hammarsmedja har översänt årsredovisning och revisionsberättelse för år Kommunfullmäktige ska enligt urkunden besluta om ansvarsfrihet för styrelsen för verksamhetsåret Att bevilja styrelsen för Stiftelsen Häfla Hammarsmedja ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2015 samt att årsredovisning och revisionsberättelse läggs till handlingarna.

22 Kommunfullmäktige Protokoll 22 (22) Dnr: KS Lokala föreskrifter om frister för rengöring (Sotning) När lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) trädde i kraft 1 januari 2004 förändrades också regleringen av sotningsverksamheten. Kommunen skulle fortsätta ansvara för att rengöring (sotning) och brandskyddskontroll utförs regelbundet men den enskilde fastighetsägaren gavs möjlighet att efter medgivande från kommunen själv eller genom annan få utföra sotningen inom den egna fastigheten. Vad gäller brandskyddskontrollen ska denna alltid utföras genom kommunens försorg och av personer som uppfyller fastställda behörighetskrav. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har meddelat föreskrifter om vilka objekt som ska omfattas av lagens krav på rengöring och brandskyddskontroll, om brandskyddskontrollens omfattning, inom vilka intervall kontrollen ska utföras samt vilka behörighetskrav som ska ställas på de som utför den. Kommunerna ska meddela föreskrifter om hur ofta rengöring ska ske. Sotningsintervallen/rengöring kan därmed göras mer flexibla och anpassade efter lokala förhållanden. När kommunen ska meddela frister bör den, enligt propositionen (2002/03:119) till LSO, beakta när brandskyddskontrollen ska göras så att samordningseffekter kan tas tillvara. För att vägleda kommunerna har MSB meddelat allmänna råd om sotningsbehov för olika anläggningstyper mot bakgrund av föreliggande brandrisk. Den första januari 2016 så kom MSB med en ny föreskrift, vilket innebär att Finspångs kommun nu behöver anpassa den lokala föreskriften. 1. Att anta förslag till nya lokala föreskrifter gällande frister för rengöring (sotning).

23 Kommunfullmäktige Protokoll 23 (23) Dnr: KS Kommunala regler för hemsändningsbidrag Finspångs kommuner erbjuder sedan många år tillbaka möjlighet för livsmedelsbutiker på landsbygden att få ett bidrag för att leverera varor till kunder som inte kan ta sig till affären. Bidraget är sedan 2005 (KF 107, Dnr ) 120 kr per hemsändning. Bidraget finansieras till 65 procent av kommunen och till 35 procent av statliga bidrag som söks i efterhand årligen via Region Östergötland. Ett krav för att få ersättning från Region Östergötland är att kommunen har en aktuell varuförsörjningsplan. Finspångs kommun har idag ingen aktuell varuförsörjningsplan för landsbygden som bland annat anger riktlinjer för hemsändningsbidraget och som ger livsmedelsbutikerna och kommunen förutsättningar att söka andra statliga bidrag. En aktuell varuförsörjningsplan planeras att ingå i den fördjupade översiktsplan för landsbygden som arbetas fram med start hösten De föreslagna reglerna för varuhemsändningsbidraget är en del av den kommande varuförsörjningsplanen. Hitintills under 2016 har tre butiker använt sig av möjligheten att söka bidrag för varuhemsändning på landsbygden. Genom att ta fram regler för vilka butiker som kan söka bidraget och vilka krav som ställs på butiken, samt att tydliggöra ansvarsfördelningen mellan kommunen, butiken och den privatperson som handlar, är förhoppningen att fler butiker på landsbygden ska använda möjligheten att erbjuda denna service. Fastställda regler ger även kommunen möjlighet att följa upp utbetalningar av bidraget och säkerställa att dessa används på rätt sätt. 1. Att Fastställa Regler för hemsändning av varor på landsbygden i Finspångs kommun.

24 Kommunfullmäktige Protokoll 24 (24) Dnr: KS Detaljplan för Hårstorp 2:12 och 3:330 Sammanfattning Detaljplanens syfte är att göra det möjligt att utveckla handelsområdet och bygga ut befintliga verksamheter. Planförslaget innebär i stora drag att begränsningen i byggyta tas bort och att det utöver handel även kan tillåtas andra verksamheter med begränsad omgivningspåverkan inom större delen av planområdet. De krav som ställs att ordna med parkering inom den egna fastigheten bedöms begränsa byggmöjligheterna tillräckligt. Fastigheten Hårstorp 3:325 som idag är planlagd för småindustri (Jm) ges den modernare bestämmelsen Z verksamheter. Detaljplanen har varit utställd för samråd och granskning. Inkomna synpunkter har medfört följande ändringar i planhandlingarna: Fastigheten Hårstorp 3:325 läggs till under fastigheter inom planområdet i fastighetsförteckningen. Grundkartan uppdateras i sin helhet för hela planområdet. I plankartan läggs ett u-område till, vilket gör det möjligt att bilda en ledningsrätt. Detta skrivs in under fastighetsrättsliga frågor i planbeskrivningen. Planbeskrivningen förtydligas så att verksamhetsutövarens ansvar att upprätta en hållbar dagvattenlösning framgår. En bestämmelse om minskad lovplikt inom hela planområdet läggs till. Synpunkter som inte blivit tillgodosedda: Bygglovhandläggarnas synpunkter angående markanvändning och prickmark. Jäv På grund av jäv deltar inte Ulrika Jeansson (S) i beslutet. 1. Att anta detaljplanen för Hårstorp 2:12 m.fl. enligt 5 kap. 27 plan- och bygglagen.

25 Kommunfullmäktige Protokoll 25 (25) Dnr: KS Förlängt uppdrag för lärandeberedningen Sammanfattning Lärandeberedningen behöver ytterligare tid för att bli klara med sitt uppdrag att formulera en strategi för förskola, fritidshem och grundskola. Beredningen önskar att kommunfullmäktige beslutar ge ytterligare två månader, det vill säga även januari och februari Förseningen beror delvis på att webbenkäten kom ut senare än förväntat. 1. Att förlänga lärandeberedningens uppdrag, Att formulera en strategi för förskola, fritidshem och grundskola, till och med mars 2017.

26 Kommunfullmäktige Protokoll 26 (26) Dnr: KS Valärende - begäran om entledigande från uppdrag som ledamot i Miljö- och samhällsberedningen Sammanfattning Nina Öberg (V)begär att bli entledigad från sitt uppdrag som ledamot i bygg- och miljönämnden. Yrkande Valberedningens ordförande Ing-Marie Jeansson (S) föreslår kommunfullmäktige besluta: 1. Att entlediga Nina Öberg (V)från uppdraget som ledamot i bygg- och miljönämnden 2. Att tacka Nina Öberg (V)för den tid hon haft uppdragen. 3. Att välja Per-Åke Andersson (V) om ny ledamot i bygg- och miljönämnden. 1. Att entlediga Nina Öberg (V)från uppdraget som ledamot i bygg- och miljönämnden 2. Att tacka Nina Öberg (V)för den tid hon haft uppdragen. 3. Att välja Per-Åke Andersson (V) som ny ledamot i bygg- och miljönämnden.

27 Kommunfullmäktige Protokoll 27 (27) Delgivningar 1. SKL Att stärka det systematiska arbetet för att förebygga och hantera hat och hot mot förtroendevalda 2. Finspångs tekniska verk Protokoll styrelsesammanträde 26 oktober Länsstyrelsen Östergötland Förordnande av folkrättslig rådgivare 4. ÖLN politikerträff 5. Polisen Hatbrott och brott som hotar grundläggande fri- och rättigheter samt den fria åsiktsbildningen 6. SKL fullmäktiges program för uppföljning av privata utförare 1. Att anteckna ovanstående cirkulär och skrivelser till protokollet.

28 Kommunfullmäktige Protokoll 28 (28) Dnr: KS E-förslag - Hundrastgård Sammanfattning Lena Karlsson skriver bland annat följande: Min önskan ä r att det kunde byggas en rastgård här så vi slipper åka till Norrköping. Detta kan inte vara en stor kostnad. 1. Att remittera ärendet till kommunstyrelsen för beredningen och sedan tillbaka till kommunfullmäktige för beslut.

29 Kommunfullmäktige Protokoll 29 (29) Dnr: KS E-förslag: Lekplats Östra Hårstorp Sammanfattning Rauno Heiskanen Dahlström skriver bland annat följande: Fortkörning är ett polisiärt ärende och barnens lek är föräldrarnas ansvar, det vet vi -men vi ser att man kan minimera risken för en allvarlig olycka med att hitta alternativ lekplats till gatorna. Det skulle vara otroligt uppskattat och rätt att placera en lek/aktivitetsyta i samband med detta område. 1. Att remittera ärendet till kommunstyrelsen för beredningen och sedan tillbaka till kommunfullmäktige för beslut.

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (10) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Protokoll 1 (10) Plats och tid: Konferensrum Glan, den 30 oktober 2017, kl. 13:00-14:00 Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Ulrika Jeansson (S) Herman

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (14) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (14) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Protokoll 1 (14) Plats och tid: Konferensrum Glan, den 17 oktober 2016, kl. 14:00-15:00 Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Underskrifter: Anders Härnbro

Läs mer

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktiges öppnande. 201 Kommunfullmäktiges dagordning. 202 Val av kommunfullmäktiges presidium

Sammanträdesdatum Kommunfullmäktiges öppnande. 201 Kommunfullmäktiges dagordning. 202 Val av kommunfullmäktiges presidium 2014-10-15 Paragrafer 198 Kommunfullmäktiges öppnande 199 Upprop 200 Protokolljustering 201 Kommunfullmäktiges dagordning 202 Val av kommunfullmäktiges presidium 203 Val av kommunfullmäktiges valberedning

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (15) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (15) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (15) Plats och tid: Sessionssalen, den 17 oktober 2018, kl. 16:00-17:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Ulrika Jeansson (S) Patrik Karlsson (S) Jonny Persson (S) Riitta Leiviskä-Widlund

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (31) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (31) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (31) Plats och tid: Sessionssalen, den 25 januari 2017, kl. 16:00-20:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Plats och tid: Sessionssalen, den 26 april 2017, kl. 16:00-19:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (1) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (1) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (1) Plats och tid: Sessionssalen, den 14 december 2016, kl. 16:00-17:30 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Solvig Svensson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (18) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (18) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (18) Plats och tid: Sessionssalen, den 27 april 2016, kl. 16:00-19:40 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (21) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (21) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (21) Plats och tid: Sessionssalen, den 28 mars 2018, kl. 16:00-17:50 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Solvig Svensson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (28) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (28) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (28) Plats och tid: Sessionssalen, den 23 mars 2016, kl. 16:00-20:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum Plats och tid: Sessionssalen, kommunhuset Finspång den 25 maj 2016, kl.

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum Plats och tid: Sessionssalen, kommunhuset Finspång den 25 maj 2016, kl. Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Plats och tid: Sessionssalen, kommunhuset Finspång den 25 maj 2016, kl. 16:00-18:30 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (21) Sammanträdesdatum Plats och tid: Konferensrum Glan, den 19 september 2016, kl.

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (21) Sammanträdesdatum Plats och tid: Konferensrum Glan, den 19 september 2016, kl. Kommunstyrelsen Protokoll 1 (21) Plats och tid: Konferensrum Glan, den 19 september 2016, kl. 13:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Underskrifter: Anders Härnbro

Läs mer

212 Kommunfullmäktiges öppnande. 215 Kommunfullmäktiges dagordning. 216 Utdelning av demokratistipendium. 217 Ledamöternas frågestund

212 Kommunfullmäktiges öppnande. 215 Kommunfullmäktiges dagordning. 216 Utdelning av demokratistipendium. 217 Ledamöternas frågestund 2015-11-25 Paragrafer 212 Kommunfullmäktiges öppnande 213 Upprop 214 Protokolljustering 215 Kommunfullmäktiges dagordning 216 Utdelning av demokratistipendium 217 Ledamöternas frågestund 218 Information

Läs mer

168 Kommunfullmäktiges öppnande. 171 Kommunfullmäktiges dagordning. 172 Information om verksamheten i regionen. 173 Ledamöternas frågestund

168 Kommunfullmäktiges öppnande. 171 Kommunfullmäktiges dagordning. 172 Information om verksamheten i regionen. 173 Ledamöternas frågestund 2015-09-30 Paragrafer 168 Kommunfullmäktiges öppnande 169 Upprop 170 Protokolljustering 171 Kommunfullmäktiges dagordning 172 Information om verksamheten i regionen 173 Ledamöternas frågestund 174 Ledamöternas

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (22) Plats och tid: Sessionssalen, den 25 oktober 2017, kl. 16:00-17:40 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Solvig Svensson (S) ersätter

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25

PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2015-05-25 KOMMUNSTYRELSEN Tid Kl. 10:00 11:50 Ajournering 11.40 11.45 för överläggningar Plats Ledamöter Skeppet, Kommunhuset Se bilaga Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef sektor stödfunktioner

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (42) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (42) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (42) Plats och tid: Sessionssalen, den 19 december 2018, kl. 16:00-19:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Ulrika Jeansson (S) Patrik Karlsson (S) Jonny Persson (S) Riitta

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2014-09-15 09-24 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2014-09-14 Kommun: FINSPÅNG Plats: Valhall Dnr: 201-9859-14 Rösträkningen och fördelningen av mandaten

Läs mer

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A.

Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. 1 Sessionssalen, kommunhuset, kl. 18:30 20:35 44-52 Vid uppropet antecknas närvaro för 41 ordinarie ledamöter, 8 tjänstgörande ersättare och 13 ej tjänstgörande ersättare, bilaga A. Plats och tid Paragrafer

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

256 Kommunfullmäktiges öppnande. 259 Kommunfullmäktiges dagordning. 260 Information från kommunrevisionen. 261 Information om verksamheten i regionen

256 Kommunfullmäktiges öppnande. 259 Kommunfullmäktiges dagordning. 260 Information från kommunrevisionen. 261 Information om verksamheten i regionen 2014-12-17 Paragrafer 256 Kommunfullmäktiges öppnande 257 Upprop 258 Protokolljustering 259 Kommunfullmäktiges dagordning 260 Information från kommunrevisionen 261 Information om verksamheten i regionen

Läs mer

Slutlig rösträkning och mandatfördelning

Slutlig rösträkning och mandatfördelning 1/1 PROTOKOLL 2018-09-13 09-20 Slutlig rösträkning och mandatfördelning Val till kommunfullmäktige 2018-09-09 Kommun: FINSPÅNG Plats: Länsstyrelsen Östergötland, Östgötagatan 3, Linköping Dnr: 201-10836-18

Läs mer

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017

Ekonomi. Bildning- och omsorgsförvaltningen. Bildnings- och omsorgsnämnden. tkr 2017 Utfall. Uppföljningsrapport oktober 2017 Uppföljningsrapport oktober 1 (5) Bildning- och omsorgsförvaltningen -11-10 Uppföljningsrapport oktober Bildning- och omsorgsförvaltningen Ekonomi Bildnings- och omsorgsnämnden tkr Budget** Prognos* Verksamhet

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (14) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (14) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Protokoll 1 (14) Plats och tid: Konferensrum Glan, den 9 april 2018, kl. 13:00-17:00 Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare: Plats och tid för justering: Ulrika Jeansson (S) Ann-Britt

Läs mer

123 Kommunfullmäktiges öppnande. 126 Kommunfullmäktiges dagordning. 127 Information om verksamheten i regionen. 128 Ledamöternas frågestund

123 Kommunfullmäktiges öppnande. 126 Kommunfullmäktiges dagordning. 127 Information om verksamheten i regionen. 128 Ledamöternas frågestund 2015-06-17 Paragrafer 123 Kommunfullmäktiges öppnande 124 Upprop 125 Protokolljustering 126 Kommunfullmäktiges dagordning 127 Information om verksamheten i regionen 128 Ledamöternas frågestund 129 Ledamöternas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL ARVIKA KOMMUN. Kommunstyrelsen Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson Plats och tid Arvika Näringslivscentrum, klockan 15.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Claes Pettersson, ordförande (s) Aina Wåhlund (s) Jan Wettmark (m) Sten Fransson (s) Inger Hjerpe

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunfullmäktige 2010 11 29 180 427 Kommunstyrelsen 2010 11 15 210 510 2010 10 18 31 4 Dnr 10.361 04 novkf15 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2011 2013 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7)

ANSLAG/BEVIS. Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Kommunstyrelsen 2014-03-24 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Nämndrummet kl 08.30-09.00 Beslutande Leif Sandberg (M), ordförande, jäv 41 Per Helsing (KD) ersättare för Charlie Weimers (KD) Thomas Otto (M)

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (35) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (35) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (35) Plats och tid: Sessionssalen, den 5 oktober 2016, kl. 16:00-20:15 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders Härnbro (S) Patrik Karlsson

Läs mer

367 Kommunstyrelsens ärendelista. 368 Kv Dalen avtal med Siemens och Missionskyrkan. 369 Uppföljning av ny politisk organisation

367 Kommunstyrelsens ärendelista. 368 Kv Dalen avtal med Siemens och Missionskyrkan. 369 Uppföljning av ny politisk organisation 2010-06-14 Paragrafer 367 Kommunstyrelsens ärendelista 368 Kv Dalen avtal med Siemens och Missionskyrkan 369 Uppföljning av ny politisk organisation 2010-06-14 1 (8) Plats och tid Sammanträdesrummet Skuten-Dovern,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-22 1(18)

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Sida 2014-10-22 1(18) 2014-10-22 1(18) Plats och tid Kommunfullmäktigesalen, Stadshuset kl. 13:00-16:10 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Linda Strand (S), vice ordförande Ann Ottosson (M), 2:e vice ordförande Cajsa

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2008-11-10 250 476 Arbets- och personalutskottet 2008-10-27 238 592 Dnr 08.444-04 novkf14 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2009-2011 och komplettering med de kommunala bolagens

Läs mer

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT

KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid: 8:30 10:10 Plats: Skeppet Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Sofia Westergren (M) Lisbeth Svensson (L) Roger Andersson (S) ersätter Janette Olsson

Läs mer

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl

Sammanträdesdatum. Plats och tid: Ferlinrummet kl , mötet ajourneras kl Barn- och utbildningsnämnden 12 maj 2015 1(8) Plats och tid: Ferlinrummet kl 9.00 11.10, mötet ajourneras kl 10.30-10.40. Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström

Läs mer

Fredrik Bonander, kommunsekreterare Sven-Inge Arnell, kommundirektör. Per-Åke Andersson (V) och Bengt Eriksson (S) Justerande...

Fredrik Bonander, kommunsekreterare Sven-Inge Arnell, kommundirektör. Per-Åke Andersson (V) och Bengt Eriksson (S) Justerande... 2009-02-02 1 (13) Plats och tid Kommunfullmäktiges sessionssal, Finspång, kl 17.00 18.00 Beslutande Se sidan 3-4, 28 Övriga deltagande Fredrik Bonander, kommunsekreterare Sven-Inge Arnell, kommundirektör

Läs mer

Kommunstyrelsen. Protokoll. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Tid: 17:00-17:20 Plats: Skeppet

Kommunstyrelsen. Protokoll. Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Tid: 17:00-17:20 Plats: Skeppet Protokoll Sammanträdesdatum Tid: 17:00-17:20 Plats: Skeppet Beslutande Bo Pettersson (S), ordförande Linda-Maria Hermansson (C), vice ordförande Maria Renfors (M) ersätter Gunnar Lidén (M) Gunnar Pettersson

Läs mer

Denny Lawrot (c), 2:e vice ordförande. Rune Haagel (s)

Denny Lawrot (c), 2:e vice ordförande. Rune Haagel (s) Plats och tid Hotell de Geer, kl. 13.00 13.30 2008-04-15 1 (6) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v), vice ordförande Denny Lawrot (c), 2:e vice ordförande Birgit Svärd (s) Rune Haagel

Läs mer

Onsdagen den 12 november kl.14.00

Onsdagen den 12 november kl.14.00 1(4) Plats och tid Plenisalen, 13.00-13.30 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ej tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Tjänstemän Se närvarolista sidan 2 Övriga Se

Läs mer

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS

UPPFÖLJNING. Per 31 oktober Svalövs kommun. Till KS UPPFÖLJNING Per 3 oktober 26 Svalövs kommun. Till KS 625 2 Innehållsförteckning Inledning 2. Kommunens ekonomi. Utfall per 3 oktober 2 2. Kommunens ekonomi. Prognos för helår 2 3. Integrationsprojekt 6

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl.

Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Miljönämnden Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. Sammanträdesprotokoll Sida 1 (5) Omfattning: 25 Plats och tid: Strömsalen, Kinnaströms Företagscenter, Kinna, kl. 13:00-16:15 Beslutande: Bengt Ferm (M) Ragnar Nilsson (C) Thomas Larsson (MP) Elise Arnell

Läs mer

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (12) Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör. Pierre Esbjörnsson (S) Jörgen Sjöslätt (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (12) Plats och tid Nils/Holger, kommunhuset i Skurup, 2016-11-16, kl. 18.00 18.15 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Annika Nilsson, sekreterare Marcus Willman, kommundirektör Justerade

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Delgivningar... 4 3 Anmälan av delegationsbeslut... 5 4 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 6 5 Budget 2017... 7 6 Skolmatslyftet...

Läs mer

Se nästa sida. Se nästa sida.

Se nästa sida. Se nästa sida. PLATS OCH TID Fagerås bygdegård, torsdag 20 september 2018, kl. 19.00 19.25 BESLUTANDE Se nästa sida. ÖVRIGA Se nästa sida. JUSTERING PLATS OCH TID Kommunhuset 2018-09-26 PARAGRAFER 109-117 UNDERSKRIFTER

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Ronneby stadshus

Kommunledningsförvaltningen, Ronneby stadshus 1(8) Sammanträdesdatum Plats och tid Kallingesalen, kl. 09:30-11:20 Beslutande Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Justeringens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen, extra sammanträde

Sammanträdesprotokoll. Produktionsstyrelsen, extra sammanträde Produktionsstyrelsen, extra sammanträde 2011-10-24 1 Plats och tid Beslutande Messingen, Industrivägen 20, lokal: Kohl Måndagen den 24 oktober 2011, klockan 18:00-18:40 Ledamöter: Johan Hjelmstrand (M),

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- OCH EKONOMIUTSKOTT Tid 9:00: - 11:00 Plats Kommunhuset, Skeppet Ledamöter Sofia Westergren (M) ordförande Bo Pettersson (S) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

Sofia Vikström, Migrationsverket 44

Sofia Vikström, Migrationsverket 44 Nr xx Kommunfullmäktige 2015-05-20 1(14) Tid och plats Onsdagen den 20 maj 2015, klockan 18.00 19.40, i Tingshuset Beslutande Ledamöter Enligt närvarolista Tjänstgörande ersättare Enligt närvarolista Övriga

Läs mer

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD)

Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, Roland Leek (M) Bengt Larsson (M) Kenneth Tinglöf (KD) Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-05-02 Plats och tid: Häradsgårdens samlingssal, 13.00 15.17 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Övriga närvarande:

Läs mer

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 9.00-9.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Irja Gustavsson (S), ordförande Jonas Kleber (C), vice ordförande Linda Svahn (S)

Läs mer

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner

Revidering av Strategisk Plan och Budget och komplettering med de kommunala bolagens verksamhetsplaner Kommunstyrelsen 2009-11-16 212 557 Budgetutskottet 2009-10-26 32 2 Arbets- och personalutskottet 2009-11-16 248 540 Dnr 09.408-04 novkf19 Revidering av Strategisk Plan och Budget 2010-2012 och komplettering

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Eva Engström Sekreterare. Åke Bertils (S) och Carina Omsorgsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 1 oktober 2015 kl. 13:00-16:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson Ulf

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid: Förvaltningsbyggnad Viktoria, Stenbocken, kl 13.00 13.20 Beslutande: Sebastian Clausson (S), ordförande Gunnar Sporrong (MP) Kristina Adolfsson (S) Sven Gustafsson

Läs mer

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef

Kenneth Bolinder (S) Stig Lundblad (C) Ingegärd Berglund (KD) Therese Wredström (KD) Kennet Jansson (MP) Åsa Malmström, verksamhetschef 1 (10) Plats och tid Tisdagen den 15 december 2015 kl 17:00-18:15 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ann-Sofie Fridehjelm (S), Ordförande Caroline Wegner (S), 1:e vice ordförande Bertil Olsson (M), 2:e

Läs mer

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson

Ylva Ivarsson (S) Einar Wängmark (S) Tomas Bolén (S) Pär Johansson (M) Kommunchef Christer Engström Sekreterare Monica Jonsson 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum A, kl. 09:00-09:15 Beslutande Övriga närvarande Ledamöter Yoomi Renström (S), Ordförande Håkan Englund (S), 1:e vice ordförande Mikael Jonsson (M), 2:e vice ordförande

Läs mer

231 Kommunfullmäktiges öppnande. 234 Kommunfullmäktiges dagordning. 236 Information om verksamheten i regionen. 237 Ledamöternas frågestund

231 Kommunfullmäktiges öppnande. 234 Kommunfullmäktiges dagordning. 236 Information om verksamheten i regionen. 237 Ledamöternas frågestund 2014-11-26 Paragrafer 231 Kommunfullmäktiges öppnande 232 Upprop 233 Protokolljustering 234 Kommunfullmäktiges dagordning 235 Information om utbildning för förtroendevalda 12 februari 2015 236 Information

Läs mer

Sofia Jarl (C) ordförande. Christer Iversen (FP) Bo Billborn (S) Anna-Lena Palmér. Bo Billborn (S) Kommunstyrelsen. Kommunkontoret Djurås

Sofia Jarl (C) ordförande. Christer Iversen (FP) Bo Billborn (S) Anna-Lena Palmér. Bo Billborn (S) Kommunstyrelsen. Kommunkontoret Djurås Kommunstyrelsen 2012-05-28 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 15.00-15.35 Beslutande Ledamöter Sofia Jarl (C) ordförande Anki Enevoldsen (C) Fredrik Andersson (C) Stefan J Eriksson (M) Birgitta

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (19) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (19) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (19) Plats och tid: Sessionssalen, den 31 augusti 2016, kl. 16:00-17:20 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Christer Forsshéll (M) ersätter Jonas Andersson

Läs mer

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare

Ersättare Nouh Baravi (S) ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Sunnanåsrummet, Kommunhuset Ljusdal, måndagen den 29 april 2019 kl 08:00 Beslutande Ledamöter Kristina Bolin (S), ordförande Lena Svahn (MP), 1:e vice ordförande Kristoffer Kavallin

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (35) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (35) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (35) Plats och tid: Sessionssalen, den 21 juni 2017, kl. 16:00-18:00 Beslutande: Berit Martinsson (S) Magnus Moberg (S) ersätter Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Anders

Läs mer

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012

Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 Kommunfullmäktige 2012-10-29 Förteckning över kommunfullmäktiges ärenden den 29 oktober 2012 80 Allmänhetens frågestund 81 Resultatinformation 2012:2 82 Fastställelse av skattesats för 2013 83 Länsgemensam

Läs mer

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare

Kommunstyrelsen. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. Övriga deltagare 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 17.30 18.25 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Birgitta Jönsson (S), ordförande Fredrik Jönsson (C) Stefan Pettersson (M), tjg ers för Olof

Läs mer

Protokoll 1 (8) Se nästa sida. Sandra Larsson. Åsa Ekblad (M) Lena Axelsson (S) Anslag/bevis

Protokoll 1 (8) Se nästa sida. Sandra Larsson. Åsa Ekblad (M) Lena Axelsson (S) Anslag/bevis Protokoll 1 (8) Plats och tid Akka, kommunhuset i Skurup, 2019-04-23, kl. 16.00 17.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Anders Grundberg, förvaltningschef Sandra Larsson, sekreterare Ulrika Fridh,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2013-10-01 87 (91) Plats och tid Kommunhuset Vingåker, tisdagen den 1 oktober 2013 kl. 16.00-17.10 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Stefan Westin (S) ordf Rutger Hallin (M) Henrik Brunnmyra

Läs mer

100 Kommunfullmäktiges öppnande. 103 Kommunfullmäktiges dagordning. 104 Kommunal utveckling och demokrati. 105 Information om verksamheten i regionen

100 Kommunfullmäktiges öppnande. 103 Kommunfullmäktiges dagordning. 104 Kommunal utveckling och demokrati. 105 Information om verksamheten i regionen 2015-05-27 Paragrafer 100 Kommunfullmäktiges öppnande 101 Upprop 102 Protokolljustering 103 Kommunfullmäktiges dagordning 104 Kommunal utveckling och demokrati 105 Information om verksamheten i regionen

Läs mer

Protokoll. Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Lars T. Stenson (L) Karl Persson (SD)

Protokoll. Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Lars T. Stenson (L) Karl Persson (SD) Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 10:30 11:40 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Hans-Olov Stöllman (S) Lars T. Stenson

Läs mer

Oktoberrapport Årsprognos för Fastställd av kommunstyrelsen

Oktoberrapport Årsprognos för Fastställd av kommunstyrelsen Oktoberrapport 2017 Årsprognos för 2017 Fastställd av kommunstyrelsen 2017-11-29 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning...3 Verksamhetsuppföljning...4 Ekonomisk redovisning...5 Driftprognos...

Läs mer

125 Kommunfullmäktiges öppnande. 128 Kommunfullmäktiges dagordning. 129 Information från kommunrevisionen. 130 Information om verksamheten i regionen

125 Kommunfullmäktiges öppnande. 128 Kommunfullmäktiges dagordning. 129 Information från kommunrevisionen. 130 Information om verksamheten i regionen 2013-05-29 Paragrafer 125 Kommunfullmäktiges öppnande 126 Upprop 127 Protokolljustering 128 Kommunfullmäktiges dagordning 129 Information från kommunrevisionen 130 Information om verksamheten i regionen

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40

Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista. Sara Svensson, Rädda Barnen, 40 1(14) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-22.05 Beslutande Ledamöter 30 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Christer Pålsson,

Läs mer

Petra Wahlqvist, controller Sara Yousef, sekreterare Estefanía Luna Delgado, sekreterare

Petra Wahlqvist, controller Sara Yousef, sekreterare Estefanía Luna Delgado, sekreterare 1(7) Plats och tid Norrtäljesalen, torsdagen den 1 juni 2017 kl 10:00-10:25 Beslutande Ledamöter Louise Branting (C), ordf. Nils Matsson (M), v. ordf. Roine Wallin (L) Lars Hasselfeldt (KD) Ola Nordstrand

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 1(5) Plats och tid Sammanträdesrum Bengtsfors, Utvecklingscentrum+ i Bengtsfors, klockan 14.00 14.30 Beslutande Ledamöter Per Jonsson (c) ordförande Besnik Dautaj (s) Lena Grönlund (s) tjänstgörande ersättare

Läs mer

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (28) Sammanträdesdatum

Kommunstyrelsen Protokoll 1 (28) Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen Protokoll 1 (28) Plats och tid: Konferensrum Glan, den 14 november 2016, kl. 13:00-14:30 Beslutande: Anders Härnbro (S) Herman Vinterhjärta (MP) Inge Jacobsson (M) Ulrika Jeansson (S) Britt-Marie

Läs mer

Sida 1(9) Kommunstyrelsens allmänna utskott. Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30

Sida 1(9) Kommunstyrelsens allmänna utskott. Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30 1(9) Plats och tid Enåsenrummet, tisdagen den 16 maj 2017 kl 09:00-9:30 Beslutande Ledamöter Lars Molin (M), Ordförande Sören Görgård (C), 1:e vice ordförande Harald Noréus (L) Peter Engdahl (S), ersättare

Läs mer

32 Kommunfullmäktiges öppnande. 35 Kommunfullmäktiges dagordning. 36 Information om nytt dokument- och ärendehanteringssystem

32 Kommunfullmäktiges öppnande. 35 Kommunfullmäktiges dagordning. 36 Information om nytt dokument- och ärendehanteringssystem 2016-02-24 Paragrafer 32 Kommunfullmäktiges öppnande 33 Upprop 34 Protokolljustering 35 Kommunfullmäktiges dagordning 36 Information om nytt dokument- och ärendehanteringssystem 37 Information om verksamheten

Läs mer

Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Jessica Bergman, Socialchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Birgitta Schmidt, Nämndsekreterare Jessica Bergman, Socialchef. ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, den 7 september kl. 14.00 16.00 Beslutande Övriga närvarande Birger Pettersson Wiik, Ordförande (S) Kerstin Andersson (KD), Jäv 72 Maj-Britt Hedefur (KD) Margareta

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 08:15-11:50. Eva Engström Sekreterare NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 24 oktober 2012 kl. 08:15-11:50. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S)

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Omedelbar justering, Medborgarhuset i Alafors

Omedelbar justering, Medborgarhuset i Alafors 1(9) Plats och tid C-salen, medborgarhuset i Alafors, kl. 17:30-17:50 Beslutande Närvarande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Paula Örn (S), ordförande Stefan Hagman

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14)

PROTOKOLL 1 (14) PROTOKOLL 1 (14) 2019-01-10 Socialnämnden Plats och tid Stadshuset kl. 9.40-11.30 Beslutande Iosif Karambotis (S), ordförande Anna Lundström (S), vice ordförande Magnus Nilsson (S) Rose-Marie Lundström

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Richard Vahul Jenny Nyholm Granskning av delårsrapport 2016 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2016 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-12.00 Beslutande Bo-Inge Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Gun Andersson (M) ersättare

Läs mer

med ajournering klockan ,

med ajournering klockan , 1(18) Plats och tid Sessionssalen, Nämndhuset onsdagen den 22 november 2017 klockan 08.15 13.30 med ajournering klockan 09.35 10.00, 11.30 13.15 Beslutande Ledamöter Krister Mc Carthy (S), ordförande Agneta

Läs mer

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna

Verksamhetsplan 2015-2017. Förslag från Socialdemokraterna Färgelanda kommun Verksamhetsplan 2015-2017 Förslag från Socialdemokraterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING - ÖVERGRIPANDE MÅL SID 3-7 - EKONOMISKA FÖRUTSÄTTNINGAR, MÅL OCH KOMMUNBIDRAG SID 8-10 2 Vision, mål och

Läs mer

236 Kommunfullmäktiges öppnande. 239 Kommunfullmäktiges dagordning. 240 Information om verksamheten i regionen. 241 Ledamöternas frågestund

236 Kommunfullmäktiges öppnande. 239 Kommunfullmäktiges dagordning. 240 Information om verksamheten i regionen. 241 Ledamöternas frågestund 2015-12-16 Paragrafer 236 Kommunfullmäktiges öppnande 237 Upprop 238 Protokolljustering 239 Kommunfullmäktiges dagordning 240 Information om verksamheten i regionen 241 Ledamöternas frågestund 242 Ledamöternas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2016-01-13 0 Innehållsförteckning Ärende 1 Information från barn- och ungdomssamordnaren... 2 2 Yttrande angående laglighetsprövning enligt kommunallagen angående socialnämndens beslut Överenskommelse

Läs mer

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef

Datum Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Maria Rangefil, kanslichef 1(7) Plats och tid Peter Rosholms tjänsterum, onsdagen den 14 januari, klockan 8.00-8.25 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Tid och plats för justering Peter Rosholm (S) Peter

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 11.00-12.00, 13.00-15.20 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Ugglehallen kl. 18:00-19:25, 19:55-20:45 Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Ulf Bengtsson, kommundirektör Cecilia Håkansson, kommunsekreterare Anders Ottosson, ekonomichef

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Eva Engström Sekreterare. Erik Eriksson Neu (S) Utbildningsutskottet NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 24 september 2015 kl. 08:15-12:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson

Läs mer

Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2010-05-11

Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2010-05-11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Sammanträdesdatum 1 (5) 2010-05-11 Protokoll från ledningsutskottets sammanträde 2010-05-11 P g a personuppgiftslagen (PUL) är vissa personuppgifter borttagna

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- och EKONOMIUTSKOTT. Ledamöter Ove Andersson (m) ordförande

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- och EKONOMIUTSKOTT. Ledamöter Ove Andersson (m) ordförande STENUNGSUNDS KOMMUN KOMMUNSTYRELSENS PERSONAL- och EKONOMIUTSKOTT Tid: 08:30 09:50 och 15.00-15.15 Plats: Rodret Ledamöter Ove Andersson (m) ordförande Bo Pettersson (s) vice ordförande Lisbeth Svensson

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Riddarnäset, kl

Barn- och utbildningsnämnden (7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl Riddarnäset, kl Barn- och utbildningsnämnden 2016-05-10 1(7) Plats och tid: Kommunhuset, Bröderna Ericssonrummet, kl 9.00 12.00 Riddarnäset, kl 13-15.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Jerry Rothin (FIL)

Läs mer

Kl Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö (S) Johnny Sködt (SD)

Kl Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö (S) Johnny Sködt (SD) 1 (8) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Almliden, Blosset, Bjuv Kl 13.00-15.00 Arvo Hellman, ordförande (S) Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit

Läs mer

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande

Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Anders Nilsson, ordförande SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-09-12 kl. 9:00-12:30 Ajournering kl. 11:35-11:50 Beslutande Anders Nilsson, ordförande Christer Olsson,

Läs mer

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (37) Sammanträdesdatum

Kommunfullmäktige Protokoll 1 (37) Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Protokoll 1 (37) Plats och tid: Sessionssalen, den 29 november 2017, kl. 16:00-19:15 Beslutande: Berit Martinsson (S) Jonny Persson (S) Jonas Andersson (M) Solvig Svensson (S) ersätter

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset, Tomelilla, den, kl. 14.00-14-15 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kommunchef Göran Clausson, kanslichef Christian Björkqvist, ekonomichef Eva Lundberg Utses att justera

Läs mer

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE

PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl BESLUTANDE PLATS OCH TID Kommunhuset, Mellanfryken, måndag 17 oktober 2016, kl. 09.00 09.15 BESLUTANDE LEDAMÖTER TJG ERSÄTTARE Mikael Johansson (S), ordförande Georg Forsberg (C), 1:e vice ordförande Hans Eriksson

Läs mer

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers

Anna Berkestedt Jonsson, socialchef Sofie Eén, sekreterare Jonas Gabrielsson, C, ej tjg ers 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Ivern, måndagen den, klockan 8.15-11.20 Beslutande Ledamöter Andreas Karlsson, C, ordförande Frida Skoog, M, 1:e vice ordförande Pia Hernerud, S, 2:e vice ordförande Lena

Läs mer