Naturvårdsprojektet Stångån

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Naturvårdsprojektet Stångån"

Transkript

1 Naturvårdsprojektet Stångån Trafikverket tänker bygga nya järnvägsbroar över Ljungan och Stångån samt en ny mötesstation i Njurundabommen. Det är också troligt att det blir aktuellt att bygga dubbelspår för Ostkustbanan i framtiden. Detta medför att det blir trångt om utrymme vid Stångån och av detta skäl så är det aktuellt att lösa in Stångå kraftverk för att kunna riva ut kraftverket inklusive tilloppstub. Detta gör det möjligt för Sundsvalls kommun att riva ut befintliga dammar och återställa ån i mer ursprungligt skick, vilket bland annat innebär att Stångåns bestånd av havsöring och andra havsvandrande arter såsom flodnejonöga och ål, får möjlighet att återetablera sig ända upp till dammen i Ovansjö. Vi hoppas få tillbaka ett naturligt vatten med ökad biologisk mångfald. Skrängstasjön som är av riksintresse för fågelliv ihop med Mingen, ska inte påverkas negativt av åtgärderna. Ansökan till Mark- och miljödomstol Sundsvalls kommun kommer under hösten att lämna in en ansökan tillsammans med inkomna synpunkter till Mark-och miljödomstolen för avgörande. Vår ansökan innehåller följande delar: Ta bort maskinhus och turbin. Ta bort/fylla igen nuvarande tub. Så långt möjligt återställa ån genom att ta bort eller gå förbi dammar, så att vandringsväg återskapas upp vidare i åssystemet för havsvandrande arter, hit hör exempelvis havsgående öring, ål och flodnejonöga. Potentiella fördelar Trafikverkets infrastrukturprojekt med järnväg kan genomföras som det är tänkt. Åtgärderna ligger i linje med EU:s vattendirektiv. Dynamiken i åsystemet återfås, kopplade till naturliga vattenstånds- och flödesvariationer.

2 Ett levande vattendrag med havskontakt återskapas, vilket gynnar biologisk mångfald men även geomorfologiskt, det vill säga pågående landskapsprocesser. Arter som exempelvis havsöring, flodnejonöga, ål, utter, strömstare och forsärla kommer att gynnas. Vi påbörjar en process som kan öppna upp systemet åtminstone till Öjen med omnejd. Mindre behov av övervakning i ett naturligt åsystem. Potentiella nackdelar Viss mängd förnyelsebar energi försvinner. Spegeldammar försvinner. Brus från ån kommer att öka. Viss inverkan på kulturvärden. Möjligheten att åka båt från övre dammen till Skrängstasjön försvinner. Badmöjligt vid övre damm försvinner. Påverkan på övre bron kan öka. Möjligen påverkas Skrängstasjön negativt ur fågelsynpunkt om inte åtgärder vidtas. Effekter som kan uppkomma till följd av åtgärderna (sett från sjön och nedströms): Om Skrängstasjön påverkas av dämningen, kan en tröskel anläggas i dess utlopp. Flödesregimen i sig torde inte påverkas av kraftverket. Trösklar utmed ån nedströms torde begränsa påverkan på sjön. Marken runt ån mellan övre dammen och Skrängstasjön är flack och består av skog och betesmark, förutom viss bebyggelse i nederdel. Skrängstasjön kommer troligtvis inte att påverkas negativt av de sökta åtgärderna. Möjligen kan mindre erosion ske innan stränderna stabileras mot ett lägre vattenstånd. Det kommer troligtvis att få positiva effekter för produktion och betesmark i skog och mark, när dämningen upphör. Uppkomna naturvärden på grund av dämning torde vara av underordnad betydelse, sjön möjligen undantagen. Bäver gynnas i nuläge, liksom vanliga fiskarter som exempelvis abborre, gädda och mört. Den i nuläge kanallika fåran mellan sjön och övre dammen behöver återfå material som tagits bort, antingen från där uppläggning skett vid ån eller att naturmaterial tillförs från tillståndsgiven täkt.

3 På grund av den flacka terrängen mellan sjön och övre dammen, måste dammen tas bort. Möjligen kan ett sel skapas i sänkta läget med vattenspegel. Tubläget kan gjutas igen eller bli bräddkanal vid högvatten. Effekter av landhöjningen har motverkats av dammen varför en sänkning av dammtröskel och åtgärder i betongfundament är nödvändigt för att underlätta vandring och lättare koncentrera flödet vid lågvattenföring. Stödåtgärder kan vidtas om bron vid övre dammen bedöms få ökad erosion i pelare om dammluckor tas bort, såsom betongmurar eller plogliknande konstruktioner i anslutning till dem så att vatten och is går runt eller vid sidan av. Det behövs även en turbulent struktur över fundamentet (ingjutning av block) och koncentrera flödet vid lågvatten för att möjliggöra vandring. Förstärkningsåtgärder kan behövas för pelare och fundament/skibord. Det vore optimalt att byta ut bron mot en ny utan pelare i ån, eftersom bron inte är i bra skick, men det finns troligen inget intresse för detta bland ägarna i brosamfälligheten. Nedströms bron över Stångån måste forsen förlängas så att fundamentet planas ut med block nedströms. Återställning/biotopvård görs på sträckan ned till nästa damm. Man kan gå förbi den andra dammen uppifrån (på den östra sidan) vilket medför utebliven vattenspegel om ingen tar ansvar för skötsel. Kanalen vid snickerifabriken kan vara kvar om antingen block kan gjutas in för att koncentrera flöden vid lågvatten eller att botten kan göras om så den blir konvex/serie höljor. Kompensationer för ökade flöden kan göras dels genom höjning av vallar i lågpartier, dels borttagning av trång sektor. Dammen vid snickerifabriken måste tas bort eller sänkas i öster genom att östra utskovet tas ner eller i en kombination med att östra utskovet tas bort och en del av östra landsidan sänks av. En vattenspegel i lägre läge kan troligen anordnas under förutsättning av någon tar på sig ett skötselansvar. Ta bort nedre dammens (första sett nedströms) ledkonstruktioner med kanallik bildning och flacka ut fallet så vandring möjliggörs eller att gå genom skogen öster om dammen och fylla igen den gamla fåran. Stödmuren mot väster och bebyggelsen, blir kvar som erosionsskydd. Delar av tub under mark kan fyllas igen. Om möjligt kommer åns eget genmaterial att användas för eventuella återinplanteringar, gäller främst öring.

4 Alternativ: Ett sätt att minska flödesrisker är att behålla delar av det gamla tubläget som bräddningskanal vid extremflöden. Tröskel måste då finnas för normala flöden. Ett annat alternativ är att dra om delar av åfåran strax ovan snickerifabriken och förbi nuvarande kanal. Dock får vi en fåra i nytt läge med små marginaler och dels fås ett materialöverskott som måste deponeras någonstans. I nuläge vet vi inte heller på vilken sida av sjön som det nya södergående järnvägsspåret är tänkt att gå. Bilaga Bilaga 1: Fördjupad beskrivning, åtgärder och konsekvenser Bilaga 2: Dammarnas placering

5 Bilaga 1: Fördjupad beskrivning, åtgärder och konsekvenser Skrängstasjön Beskrivning Stångån rinner genom flera sjöar där Skrängstasjön är nedersta sjön innan dess mynning i Ljungan. Sjön är en för regionen ovanlig slättsjö med ett flackt omgivande odlingslandskap och riksintresse för fågelliv främst som rastlokal för framförallt gäss, svanar, änder och vadarfåglar. Här häckar även arter som brun kärrhök, storspov m.m. Sjön genomflödas av Stångåns huvudfåra varför isen dels går upp tidigt på våren, dels lägger sig sent på hösten, dels varierar och skapar både översvämningsmarker vid högvatten och blottlagda stränder vid lågvatten. Tillsammans med det omgivande flacka odlingslandskapet skapas stora förutsättningar som rastplats för fågellivet. Kommunen har i samverkan med markägare och ornitologer även restaurerat strandängar främst för fågellivet, både i in- och utlopp av sjön. Därtill finns även rödlistade mollusker i sjön. I nuläge gynnas sannolikt fågellivet i Skrängstasjön. Noteras bör att den även är sänkt historiskt, varför dämningen, max en dm, ändå ligger inom det normala för sjön. Möjligen ökar även trögheten i systemet vilket kan kvarhålla högre dämningar eller vice versa. Ingen åtgärd föreslås egentligen i Skrängstasjön. Den översta dammen (Skedlodammen) dämmer ån med cirka 1,3 meter. Den naturliga fallhöjden mellan sjön och dammen är cirka 1,2 meter, vilket innebär att dammen dämmer sjön med cirka en decimeter. En tänkbar konsekvens av att riva ut övre dammen är att sjöns sänks med cirka en dm. Det kan då finnas anledning att förstärka en naturlig tröskel i sjöns utlopp beroende på hur nivån i sjön påverkas av utrivning av övre dammen för att säkerställa en viss nivå i sjön. Lodning i ån mellan sjön och dammen tyder dock på att påverkan på sjön blir ringa, då flera trösklar finns utmed sträckan. Eftersom landskapet mellan sjö och damm är så flackt, måste dammens verkan tas bort så långt möjligt, om strömmande vatten med lek- och uppväxtmiljöer skall kunna återskapas utmed sträckan.

6 Konsekvenser/motstående intressen Sjöns stora värde för fågelliv är att den lägger sig sent på hösten och går upp tidigt på våren, samt där högvatten skapar översvämningsområden i det flacka odlingslandskapet. Ett hävdat odlingslandskap är också en förutsättning. Borttagning av dammen får därför inte påverka ur den aspekten. Övre dammen Beskrivning Den översta dammen (Skedlodammen) dämmer ån med cirka 1,3 meter och skapar i det flacka landskapet en kanallik karaktär till Skrängstasjön. Den naturliga fallhöjden mellan sjön och dammen är cirka 1,2 meter, vilket innebär att dammen dämmer sjön med cirka 1 decimeter. Den övre dammen skapar en permanent vattenspegel, som enligt boende berikar miljön. Här finns dammluckor och en bro som boende på östra sidan av ån kan passera över. Bron har pelare förankrade mot ett underliggande betongfundament på forsnacken. Normalt rinner överskottsvatten över dammluckorna, som inte går in i trätuben till kraftverket nedströms, men där högre flöden också medför att luckor måste sänkas av. I nuvarande tillstånd för den vattenverksamhet som bedrivs så regleras en lägsta/högsta dämningsnivå i dammen att inte överstiga + 20,20 meter och inte understiga + 20,10 meter, vilket innebär en decimeters variation. Dammluckorna i nuvarande dammkonstruktion rivs ut och tubintaget fylls igen eller blir kvar som extra bräddkanal vid högvatten. På så vis återskapas en naturlig fors och strömsträcka. Dammen har motverkat att ån grävt sig nedåt vid forsnacken, så det är också möjligt att sänka av forsnacken för att få större fallhöjd från sjön utan att det är onaturligt. Genom åtgärder här och i skibord kan också ån lättare få koncentrerat flöde genom forsen vid lågvatten. Både sänkning av nacke och koncentrering av fåran underlättar fiskvandring. Förstärkningsåtgärder kan behövas i fundament/skibord i samband därmed. Konsekvenser/motstående intressen Maximal nytta uppnås ur ett naturvårdsperspektiv, utifrån att bropelare blir kvar i ån, då förbindelse med havet via Ljungan återskapas för havsvandrande arter och där en naturlig vattenregim (flödesvariationer) återfås. En mycket viktig aspekt är att optimal fallhöjd kan fås från sjön till nuvarande dammläge i ett mycket flackt landskap så att förutom att möjliggöra vandring, även livsmiljöer, lek-uppväxtområden, för strömlevande arter kan skapas uppströms nuvarande damm.

7 Ingen (förutom ån) eller liten vattenspegel i form av sel kommer att finnas i det som tidigare var den övre dammen. Detta är negativt för dem som upplever att vattenspegel tillför något visuellt samt att det inte längre kommer att finnas möjlighet till bad. Blottlagda bottnar får snabbt ny landväxtlighet. En fastighet skall ha en slinga i anslutning till dammen för uttag av värme, vilket sannolikt måste kompenseras. Bron, som är i dåligt skick oavsett detta projekt, skall troligen inte påverkas, enligt konsultbedömning. Optimalt vore att ta bort bron och fundamentet den står på och bygga en ny bro utan stöd i ån, men här torde finns ringa intresse för den åtgärden. Byggs järnvägen söderut om och anläggs på den västra sidan av sjön, så kan järnvägsbanken rivas och utfart ske från fastigheterna på östra sidan ån utan bro. Om fundamentet blir kvar måste vissa åtgärder vidtas i forsen så den blir vandringsbar ändå, bland annat genom tillbakaläggning av block. Damm 2 Beskrivning Dammen är tömd vintertid enligt nuvarande vattendom. Nuvarande dammkonstruktion rivs ut. På så vis återskapas ursprungligt fall och strömsträcka. Konsekvenser/motstående intressen Maximal nytta uppnås ur ett naturvårdsperspektiv. Ån får gå i sitt normala läge. Ingen vattenspegel kommer att finnas kvar. Detta är negativt för dem som upplever att vattenspegel tillför något visuellt (samt att det inte längre kommer att finnas möjlighet till bad här). Damm 3 Beskrivning Dammen är en betongkonstruktion bestående av två utskov. Det kan konstateras att den är otät och att vatten strömmar i botten av konstruktionen. Uppströms dammen har fastighetsägare Rune Nordin anlagt en betongkanal på drygt 65 meter. Enligt markägare Rune Nordin är kanalen tämligen nybyggd i början av 2000-talet på grund av problem med översvämningarna då. Dammen är i stort torrlagd vintertid, men har en vattenspegel sommartid.

8 Nuvarande damm rivs ut och ån återställs så långt möjligt eller ersätts med en vandringsbar tröskel eller fisktrappa som säkerställer en viss vattenspegel men i ett väsentligt lägre läge än nuvarande spegel. Block gjuts in i kanalen eller trösklar anläggs för att skapa viloplatser samt koncentrera vattnet vid lågt flöde. Konsekvenser/motstående intressen God nytta uppnås ur ett naturvårdsperspektiv, utom där kanalen är, genom att fallhöjden medger strömsträckor ändå. En tröskel är en dammkonstruktion som dock kräver skötsel som någon ska vara ansvarig för. En liten vattenspegel kommer att finnas på en betydligt lägre nivå än idag. De boende kommer att uppleva mer ljud från ån. Risken för påverkan från översvämning för boende och byggnader kan förebyggas med högre sidoskydd utmed kanalen. Damm 4 Beskrivning av dammen Här finns också rester av en damm med en kanallik betongkonstruktion, lik den nybyggda uppströms, över ett gammalt fall. Här finns också en ledmur, eller del av den gamla dammen, på östra sidan ån. I nuläget utgör den ett definitivt vandringshinder. Utrivning av konstruktionen där naturlig fors återskapas. Betongstöd på västra stranden lämnas kvar för att förhindra erosion. Konsekvenser/Motstående intressen Fullgod nytta uppnås ur ett naturvårdsperspektiv. Inga motstående intressen som framkommit. Kraftverk inklusive tub Utrivning av alla delar. Konsekvenser/motstående intressen Kraftverkets barriärverkan försvinner, ån återfår i stort sitt naturliga lopp och sin naturliga flödesregim. Tuben, dryga 400 meter, tas bort där en stor av flödet vid lågvatten går i nuläge. Både vandringsled och livsmiljöer för strömlevande arter, i/kring rinnande vatten, återskapas.

9 Bilaga 2: Dammarnas placering Förklaring 1. Övre dammen 2. Damm 2 3. Damm 3 4. Damm 4

Damminventering inom Avasund

Damminventering inom Avasund 2007-08-01 Rapport Damminventering inom Avasund Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Många kvarvarande flottningsdammar håller sedan flottningen upphörde på att förfalla. Efter flottningen har flottningsföreningar

Läs mer

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön

PM BILAGA 2. Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen. Stensjön Mölndals Kvarnby Påverkan på broar vid kapacitetsförbättrande åtgärder för Mölndalsån från Rådasjön till Kvarnbyfallen Rådasjön Stensjön Ståloppet Kvarnbyfallen Grevedämm etkanalintag Stensjö dämme Copyright

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Peter Gustafsson 20080715 Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu Email: peter@ekologi.nu

Läs mer

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 2009-01-21 2007-08-01 Rapport Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Den del av Gunnarbäcken som rinner mellan Lill-Bastuträsket och Stor-Bastuträsket kallas för

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Direkttelefon Referens 0910-73 76 77 2008-11-17 Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Bo-Göran Persson Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Delrapport inom projektet - Kustvattendrag inom Skellefteå

Läs mer

Projekt Leduån. Patrik / Ove Segerljung. Projekt Leduån

Projekt Leduån. Patrik / Ove Segerljung. Projekt Leduån 2012 Projekt Leduån Patrik / Ove Segerljung Projekt Leduån 2012-11-11 Förord Projekt Leduån har genomfört inventering av hela ån från Olofsfors till stensvattnet med start vecka 26 2012 och avslutad v46

Läs mer

ALSTERSÄLVENS VATTENRÅD 2015-04-09 Vattenmyndigheten Västerhavet Yttrande över Vattenmyndigheten Västerhavets remiss av förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer 2015 Övergripande synpunkter

Läs mer

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten.

Bjärkeån. Betydelsen för forskning och undervisning är liten. Bjärkeån Bjärkeån är ett biflöde till Virån och tillhör dess nordliga gren. Ån sträcker sig från sjön Nerbjärkens utlopp till inloppet i Versjön. Nerbjärken är sedan gammalt reglerad vid mynningen med

Läs mer

Förslag till teknisk beskrivning

Förslag till teknisk beskrivning Förslag till teknisk beskrivning Åtgärdande av vandringshinder för fisk i nedre del av Storbäcken Datum: 2017-02-16 Innehåll Orientering...3 Hydrologi... 4 Höjdsystem och fixpunkter...4 Beskrivning av

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra!

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra! Att anlägga vägtrummor En samlande kra! Råd vid anläggning av vägtrummor En vägtrumma ska transportera undan vatten men vägtrumman blir ofta ett hinder för de djur som lever i och runt vattnet. Hinder

Läs mer

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan PM 1 (17) 48 Miljöanalys Pär Granström 026-17 12 40 per.granstrom@x.lst.se Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan Förord Detta förslag

Läs mer

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån

Elfisken. 1 Finnatorp Vattendrag: 108 Säveån Elfisken Elfisken genomfördes på tre lokaler i Säveåns huvudfåra och två i Kyllingsån. De undersökta lokalerna är Finnatorp, Hönö, ned dammen vid Sävsjöos, Kyllingsån vid Lilla Landa och Lillån-Kvinnestadsbäcken

Läs mer

3. Grävningsarbeten i befintlig utloppstunnel så att dess area utvidgas från 25 mp

3. Grävningsarbeten i befintlig utloppstunnel så att dess area utvidgas från 25 mp P och P till Gustav Hartzell Tel: 0611-18 5 E-post: gustav.hartzell@fiskeriverket.se YTTRANDE Datum Beteckning 007-11-1 Dnr 61/48-8-06 Ert Datum Er beteckning 007-07-16 M 15-07 Östersunds tingsrätt Miljödomstolen

Läs mer

Björnån. Berggrunden i området utgörs av omvandlade vulkaniter och äldre graniter. Dominerande jordart är morän men kalt berg och torv finns också.

Björnån. Berggrunden i området utgörs av omvandlade vulkaniter och äldre graniter. Dominerande jordart är morän men kalt berg och torv finns också. Björnån Björnån avvattnar Stora Granesjön m.fl. sjöar och rinner till Hjortesjön och Virserumssjön. Härifrån rinner sedan Virserumsån som via Gårdvedaån mynnar i Emån söder om Målilla. Åns längd inklusive

Läs mer

Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp

Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp Bilaga till biotopskyddsdispens Tiarp För översiktlig orientering av läget se figur 4. Figur 5 visar ett område där det finns mycket goda möjligheter att förstärka en befintlig, isolerad lokal med större

Läs mer

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng.

Kemisk/fysikaliska mätresultat. Biologisk funktion. Raritet. Biologisk mångformighet. Bedömning: Stark påverkan vilket ger 1- poäng. Verån Verån tillhör den gren av Virån som rinner upp i sjön Solnen i Vimmerby kommun. Den inventerade delsträckan är belägen mellan Versjöns utlopp ca 6 km SO Vena samhälle och inloppet i sjön Näjern.

Läs mer

Säkerheten vid våra kraftverk

Säkerheten vid våra kraftverk Säkerheten vid våra kraftverk Tillsammans kan vi öka säkerheten Ett vattenkraftverk är mäktigt att uppleva på nära håll. Det ger respekt och förståelse för naturens krafter. Vi på Vattenfall vill gärna

Läs mer

Fågelsjörummet John Nyman

Fågelsjörummet John Nyman 1(5) PROTOKOLL MYNDIGHETSNÄMNDEN Plats och tid Fågelsjörummet Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Lasse Bergqvist (L) Ej beslutande Övriga deltagande Elisabet

Läs mer

Åtgärder utan betydande produktionspåverkan. 12 åtgärdsgrupper i huvudfåra och biflöden

Åtgärder utan betydande produktionspåverkan. 12 åtgärdsgrupper i huvudfåra och biflöden Åtgärder utan betydande produktionspåverkan 12 åtgärdsgrupper i huvudfåra och biflöden Hur tänkte vi? Innovativt - Att praktiskt i fält lokalisera var naturvärde och biologisk mångfald finns bevarad och

Läs mer

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Foto: Tony Söderlund Bakgrund Flottningen av timmer var som mest omfattande i Sverige mellan 1850-1950. Detta var den metod

Läs mer

RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna

RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna Redovisning av biotopvårdsåtgärder 2006 Inom ramen för Projektet Flodpärlmusslan och dess livsmiljöer i Sverige LIFE04 NAT/SE/000231 Författare: Peter Johansson EMÅFÖRBUNDET

Läs mer

Restaurering Ramsan 2017

Restaurering Ramsan 2017 2017-12-28 Rapport Restaurering Ramsan 2017 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Ramsan är ett av de större biflödena till den nedre delen av Umeälven och mynnar i Harrselemagasinet (figur 1). Ån

Läs mer

Klarälvens vattenråds samrådsyttrande till Fortum inför lagligförklaring och ombyggnad Brattfallet

Klarälvens vattenråds samrådsyttrande till Fortum inför lagligförklaring och ombyggnad Brattfallet KLARÄLVENS VATTENRÅD Klarälvens vattenråds samrådsyttrande till Fortum inför lagligförklaring och ombyggnad Brattfallet Fortum Generation har ett mindre kraftverk i Halgån, Hagfors kommun, som nyttjar

Läs mer

Förutsättningar att återetablera vildlax i Ljusnan?

Förutsättningar att återetablera vildlax i Ljusnan? Förutsättningar att återetablera vildlax i Ljusnan? Fallstudie Ljusnan -2+1 Lek på specifika ytor Uppströms lekvandring efter 1-3 år i havet Nedströms vandring smolt efter 1-4 år, kelt efter lek (höst

Läs mer

Dammen uppströms intaget till Ungsjöboverket

Dammen uppströms intaget till Ungsjöboverket På inspektionsresa till småskaliga vattenkraftsanläggningar i Dalarna Bålstabon Anders Nilsson blev 1990 egenföretagare då han grundade rörmokarfirman Håbo Rör AB. 1993 gav han sig in i vindkraftbranschen

Läs mer

RAPPORT. Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder

RAPPORT. Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder RAPPORT Suseån - Förstudie utredning av flödesbegränsade åtgärder 2014-01-14 Upprättad av: Mattias Svensson Granskad av: Bo Nilsson Godkänd av: Mattias Svensson RAPPORT Suseån - Förstudie utredning av

Läs mer

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken 2009-12-29 på uppdrag av Segeåprojektet Rapporten är upprättad av: Håkan Björklund, Torbjörn Davidsson Uppdragsgivare: Segeåns Vattendragsförbund Omslagsbild:

Läs mer

MILJÖENHETEN. Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk. Författare: Jenny Sörensen Sarlin 2015:1

MILJÖENHETEN. Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk. Författare: Jenny Sörensen Sarlin 2015:1 MILJÖENHETEN Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Författare: Jenny Sörensen Sarlin 2015:1 Det finns inga specifika vandringsfiskar, alla arter vandrar och måste vandra för att överleva och fortplanta

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2017-12-21 Stockholm Mål nr M 6283-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-06-19 i mål nr M 1135-17, se bilaga A PARTER Klagande EA Motparter

Läs mer

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön SLUTRAPPORT 2010-12-22 Dnr 10BMN288-6 Länsstyrelsen i Gävleborgs län 801 70 Gäv le Slutrapport för Restaurering av Hillesjön Ur förordningen (2003:598) om statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt:

Läs mer

Inventering av vandringshinder - Höje å. Lunds kommun

Inventering av vandringshinder - Höje å. Lunds kommun Inventering av vandringshinder - Höje å Lunds kommun INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta vandringshinder 4 3.2 Lista vandringshinder 5 3.3 blad vandringshinder 6 4 Referenser 18 Sid

Läs mer

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet.

Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 9 Figur 1. Älvmagasin Bjurfors Nedre, 6.8 km långt, 164-166 meter över havet. 1 Innehåll Bäck 8... 3 Bäck 9... 9 Bäck 10... 11 Bäck 57... 15 Bäck 11... 17 Bäck 12... 20 Bäck 13... 23 Bäck 14... 27 2 Bäck

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2009

Elfiske i Jönköpings kommun 2009 Elfiske i Jönköpings kommun 29 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller fiskevårdsinsatser i Tabergsån och Lillån i Bankeryd. Ett inventeringsfiske (Kärrån)

Läs mer

Medbogardialog Attarpsdammen. Välkomna!

Medbogardialog Attarpsdammen. Välkomna! Medbogardialog Attarpsdammen Välkomna! Agenda Bakgrund Idag Utmaningar Framtiden Bakgrund Dammen anlades på 1920-talet tillsammans med ett mindre kraftverk för att förse Attarps gård med elektricitet Dammen

Läs mer

Angående anlagd tröskeldamm i Verkmyraån/Hillesjön, Gävle kommun

Angående anlagd tröskeldamm i Verkmyraån/Hillesjön, Gävle kommun FÖRFRÅGAN 1 (5) Miljöenheten Hans Sjöberg 010-225 12 12 hans.sjoberg@lansstyrelsen.se Enligt sändlista Angående anlagd tröskeldamm i Verkmyraån/Hillesjön, Gävle kommun Bakgrund Mark- och miljödomstolen

Läs mer

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt TMALL 0141 Presentation v 1.0 Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt 10.00 11.00 Varför bryr vi oss om vatten 11.00 11.30 Vad gäller enligt lagen, Länsstyrelsen Vattenverksamhet

Läs mer

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken- biotopvård för ökad biologisk mångfald Bakgrund Antalet rovfiskar minskar längst med kusten och påverkar ekologin i havet. När antalet

Läs mer

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Kävlingeåns huvudfåra Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Aktuellt i Kävlingeåns huvudfåra - Bakgrund - Vattenkraft - Miljöanpassning - Avverkning/strandskydd Kävlingeån Kävlingeån

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

Underlagskarta: Copyright Lantmäteriet GSD

Underlagskarta: Copyright Lantmäteriet GSD Underlagskarta: Copyright Lantmäteriet GSD Magasineringsresurser DG Nedsjöarna (28 Mm 3 ) Mölndal Stensjön/Rådasjön (1.3 Mm 3 ) Landvettersjön (0.9 Mm 3 ) SG Q kap Ca 25-27 m 3 /s Hydrologiska data Sjöar

Läs mer

Sammanfattning. 1. Ansvar och handlingsfrihet. 3. Tunnelbanebron över Söderström. 4. Tunnelbanestation Gamla stan. 5. Tunnelbanestation Gamla stan

Sammanfattning. 1. Ansvar och handlingsfrihet. 3. Tunnelbanebron över Söderström. 4. Tunnelbanestation Gamla stan. 5. Tunnelbanestation Gamla stan Sammanfattning 1. Ansvar och handlingsfrihet Det är mer ansvarsfullt och ger större handlingsfrihet att bygga ut Mälarens avbördning vid Södertälje än vid Slussen. Vid Slussen målar man in sig i ett hörn

Läs mer

Bilaga A1 DAGORDNING

Bilaga A1 DAGORDNING Bilaga A1 DAGORDNING Välkomna till myndighetssamråd Presentation av närvarande Översiktlig genomgång av Samrådsunderlaget Frågor och synpunkter från Länsstyrelsen och kommunen Vad sker nu Avslut 2018-01-30

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2010

Elfiske i Jönköpings kommun 2010 Elfiske i Jönköpings kommun 2010 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller som uppföljningen av och inför fiskevårdsinsatser i Tabergsån och Lillån i Huskvarna.

Läs mer

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Det finns inga specifika vandringsfiskar, alla arter vandrar och måste vandra för att överleva och fortplanta sig. (Erik Degerman, Sveriges lantbruksuniversitet, Havs-

Läs mer

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN Samrådsunderlag enl 6 kap 4 MB 2014-05-09 2 (12) 1 INLEDNING... 4 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 4 3 LOKALISERING... 5 4 HYDROLOGISKA DATA...

Läs mer

Fiskväg vid Bjevröds kvarndamm

Fiskväg vid Bjevröds kvarndamm Fiskväg vid Bjevröds kvarndamm Slutredovisning av anläggning av fiskväg vid Bjevröds kvarndamm till förmån för Ringsjöns, Kvesarumssjöns och Kvesarumsåns öringbestånd RAPPORT 2003-5 Sid 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Miljöanpassning av vattenkraften. Har vi de verktyg som behövs?

Miljöanpassning av vattenkraften. Har vi de verktyg som behövs? Miljöanpassning av vattenkraften Har vi de verktyg som behövs? Förutsättningar vattenkraft Årlig genomsnittsprod. 65 TWh av ca 165 totalt Även småskalig relevant, speciellt avseende effekttoppar i S. Sverige

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun arbetat med underhåll och reparationer av fiskvägar samt ny kulvert i omlöpet i Grannebyån. De vattendrag som vi arbetat

Läs mer

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T VATTENKRAFT INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T 2017 Information om renovering av Långforsens vattenkraftstation 1 LÅNGFORSEN IDAG KRAFTVERK 33M3/S 8M3/S Oförändrad vattenmängd Vi vill renovera stationen där

Läs mer

Maskinrestaurering i Leån 2014

Maskinrestaurering i Leån 2014 Maskinrestaurering i Leån 2014 Redovisning Fiskevårdstjänst-Peter Hallgren Svarvarvägen 15 820 20 Ljusne www.fiskevardstjanst.se Maskinrestaurering i Leån 2014 Nedan följer en redovisning av den biotopåprestaurering

Läs mer

Utformning av. Ekologiskt anpassade vägpassager

Utformning av. Ekologiskt anpassade vägpassager Utformning av Ekologiskt anpassade vägpassager Råd när nya vägpassager ska anläggas och vandringshinder åtgärdas Valvbågens bredd Naturlig bäckbredd 1 2 3 Det bästa sättet att se till att vattendrag inte

Läs mer

Fri vandringsväg till och genom Nybro stad; Från Skabro till Flyebo

Fri vandringsväg till och genom Nybro stad; Från Skabro till Flyebo Fri vandringsväg till och genom Nybro stad; Från Skabro till Flyebo Fri vandringsväg till och genom Nybro stad; Från Skabro till Flyebo Kommunens mål och strategier I kommunens översiktsplan har vi ett

Läs mer

Storfallet konsekvensutredning

Storfallet konsekvensutredning Skellefteå Kraft AB Storfallet konsekvensutredning Påverkan på vattenintag vid utrivning av damm Uppdragsnr: 105 17 36 Version: Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan

Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Abborravan Foto: Lars Björkelid Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Abborravan, SE0810361 Kommun: Lycksele Skyddsstatus: Natura 2000:

Läs mer

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder Vattendrag processer, strukturer och åtgärder 11 juni 2013 Erika Nilsson Upplägg Varför åtgärder? Vattendrag och deras processer och strukturer Åtgärder Koppling till vattenförvaltning och miljömål Varför

Läs mer

Projektplan för Den levande Nyköpingsån

Projektplan för Den levande Nyköpingsån Projektplan för Den levande Nyköpingsån Foto: Storhusfallet vid högvattenflöde 1 maj 2010, flöde 100 m 3 per sekund. Bakgrund Nyköpingsån är en av södra Sveriges större vattendrag, den tar sin början vid

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat två vattendrag. De inventerade vattendragen är Lahällabäcken som mynnar i Lökebergskile samt Tjuvkilsbäcken.

Läs mer

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Bakgrund Musslebobäcken är ett biflöde till Lillån Huskvarna som avvattnar Rogbergasjön och ansluter till Lillån en knapp km uppströms Bråneryds kyrkogård,

Läs mer

Vattenvårdsprogram Kävlingeån. Slänter utmed Sularpsbäcken ska sås in

Vattenvårdsprogram Kävlingeån. Slänter utmed Sularpsbäcken ska sås in Vattenvårdsprogram Kävlingeån Slänter utmed Sularpsbäcken ska sås in Nya intresseanmälningar, projekt inom Etapp 2 Ågerup 2:82 m.fl. Sjöbo kommun Nr. 544, Navröd Återskapande av Våtmark för näringsreduktion,

Läs mer

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden

PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Detaljplan för del av KÄMPERSVIK KÄMPERÖD 1:3 M FL, Tanums kommun, Västra Götalands län PM - Hydraulisk modellering av vattendraget i Kämpervik i nuläget och i framtiden Sammanfattning Föreliggande PM

Läs mer

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Dämmet i Tollarp Vramsån Ett av kommunens mest värdefulla vattendrag. Sen 80-talet har kommunen jobbat med att bevara och utveckla de biologiska värdena i ån. En mycket rik fiskfauna tex finns grönling,

Läs mer

NYA BIOTOPKARTERINGSMODELLEN, MAJ 2017 BAKGRUND OCH VARIABLER

NYA BIOTOPKARTERINGSMODELLEN, MAJ 2017 BAKGRUND OCH VARIABLER 20170522 NYA BIOTOPKARTERINGSMODELLEN, MAJ 2017 BAKGRUND OCH VARIABLER Vad är biotopkartering? Vad är biotopkartering? Vad ska ingå i karteringen? Protokoll A, Del 1, 2 och 3 Protokoll A - Väsentliga förändringar

Läs mer

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN Detta dokument tjänar som diskussionsunderlag, för grov kostnadsuppskattning och effektivitetsbedömning. Skapat av John Schütte, 10 oktober 2013. Kontaktuppgifter: 0766

Läs mer

Ny vattenkraftstation i nedre delen av Iggesundsån

Ny vattenkraftstation i nedre delen av Iggesundsån Ny vattenkraftstation i nedre delen av Iggesundsån SAMMANFATTNING Holmen Kraft AB äger tre vattenkraftstationer som ligger i anslutning till Iggesunds samhälle. De tre vattenkraftstationerna heter Järnfallet,

Läs mer

SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM SMÅSKALIG VATTENVERKSAMHET

SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM SMÅSKALIG VATTENVERKSAMHET INFORMATION 1 (6) SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM SMÅSKALIG VATTENVERKSAMHET VARFÖR SKA VERKSAMHETSUTÖVARE HA TILLSTÅND? Det finns flera skäl för att de som har ett kraftverk ska ha tillstånd. Till att börja

Läs mer

ReMiBar. fria vandringsvägar i vattendrag

ReMiBar. fria vandringsvägar i vattendrag ReMiBar fria vandringsvägar i vattendrag REMIBAR fria vandringsvägar i vattendrag I Norrbotten och Västerbotten pågår projektet Remibar vars mål är att åtgärda vandringshinder för fisk och andra vattenlevande

Läs mer

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644 Murån Koord: X: 676895 / Y: 54644 Tolvören Norrtjärnen Sågtjärnen Vittersjö Sammanfattning Murån rinner från Vittersjön via Sågtjärnen och Norrtjärnen till Tolvören. Ån passerar öster om Tolvören gränsen

Läs mer

Väg 796, bro över Indalsälven i Lit

Väg 796, bro över Indalsälven i Lit GRANSKNINGSHANDLING Väg 796, bro över Indalsälven i Lit Östersunds kommun, Jämtlands län Hydrologisk PM, 2015-09-30 Objekt: 143961 Titel: Granskningshandling - Väg 796, bro över Indalsälven i Lit Utgivningsdatum:

Läs mer

WORK-PLAN 2012 C2-C4 Vindel River LIFE (LIFE08 NAT/S/000266) Vindel River LIFE. Work plan för 2012 Action C2-C4

WORK-PLAN 2012 C2-C4 Vindel River LIFE (LIFE08 NAT/S/000266) Vindel River LIFE. Work plan för 2012 Action C2-C4 Vindel River LIFE Work plan för 2012 Action C2-C4 Action C3 och C4 VORMBÄCKEN Sökande: Åtgärd: Lycksele kommun genom Vindelälvens Fiskeråd/Vindel River LIFE Miljöåterställningsåtgärder i Vormbäcken Beskrivning

Läs mer

P r i o r i t e r a d e s k y d d s v ä r d a o m r å d e n N a c k a k o m m u n

P r i o r i t e r a d e s k y d d s v ä r d a o m r å d e n N a c k a k o m m u n P r i o r i t e r a d e s k y d d s v ä r d a o m r å d e n N a c k a k o m m u n Fredan Koviksudde Högt naturvärde enligt Nacka kommun Prioriterade områden (Sweco/Calluna) Klass A B Nyckelviken Sicklasjön/Sickla

Läs mer

Allmänt om Tidanöringen

Allmänt om Tidanöringen Allmänt om Tidanöringen Insjö-öring Insjööring är öring som anpassats till att leva helt och hållet i sötvatten. De förändrades när de blev instängda i sjöar efter istiden. Tidanöringen utgör en av tre

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

BILAGA 17, UNDANTAG FRÅN RESTRIKTIONER BERGVIK SKOG AB Undantag från restriktioner Exempellayouten. Hälsingeskogen

BILAGA 17, UNDANTAG FRÅN RESTRIKTIONER BERGVIK SKOG AB Undantag från restriktioner Exempellayouten. Hälsingeskogen BILAGA 17, UNDANTAG FRÅN RESTRIKTIONER 2013-12-17 BERGVIK SKOG AB Undantag från restriktioner Exempellayouten Hälsingeskogen Innehåll 2 1 RESTRIKTIONSOMRÅDEN OCH BEFINTLIG VÄG 4 2 OMRÅDE 1 5 2.1 Beskrivning

Läs mer

Miljöåtgärder i Rabobäcken

Miljöåtgärder i Rabobäcken 1 (9) Miljöåtgärder i Rabobäcken Redovisning av åtgärder utförda med stöd av anslaget 1:11 ÅTGÄRDER FÖR HAVS- OCH VATTENMILJÖN. Samhällsbyggnadskontoret (SBK) Planavdelningen Kontaktperson Jonas Engberg

Läs mer

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Inventering gjordes 2013-07-25 av Per Ingvarsson på Naturcentrum AB med medhjälpare Oscar Ingvarsson. Sträckan som undersöktes

Läs mer

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad)

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) 2009-11-30 1 Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) Mats Lindqvist Vägverket/Teknik & miljö miljöspecialist/ekolog 2009-11-30 2 Bakgrund

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2013

Elfiske i Jönköpings kommun 2013 Elfiske i Jönköpings kommun 2013 Mars 2014 Jönköpings Fiskeribiologi AB på uppdrag av Miljökontoret i Jönköpings kommun Elfiske i Jönköpings kommun 2013 De genomförda elfiskena har skett framförallt som

Läs mer

TRE KANOTLEDER I NORRA UPPLAND

TRE KANOTLEDER I NORRA UPPLAND ANSVARIG FÖR KANOTLEDERNAS ANLÄGGANDE OCH INFORMATION Upplandsstiftelsen telefon 018-611 62 71 hemsida www.upplandsstiftelsen.se Info även Uppsala Turistbyrå Fyristorg 8, 753 10 Uppsala telefon 018-27

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2011 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat flera vattendrag. De inventerade vattendragen är Knaverstabäcken, Trankärrsbäcken, Välabäcken, Vallerån, Solbergsån

Läs mer

Trelleborgs kommun 2013-03-22

Trelleborgs kommun 2013-03-22 Omprövning av dikningsföretaget Grönby-Assartorp av år 1934 och nedläggning av dikningsföretaget Grönby nr 2 och 13 samt Hönsinge nr 10 år 1887 och 1888 Trelleborgs kommun 2013-03-22 Innehåll 1. Sökande...

Läs mer

Förslag på åtgärder i Hagbyån-Halltorpsån

Förslag på åtgärder i Hagbyån-Halltorpsån 2013-11-13 Förslag på åtgärder i Hagbyån-Halltorpsån ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Åtgärdsförslag ID Namn och vattendrag Åtgärdstyp A Trottorps damm,

Läs mer

HÄLTORPSÅN. Förstudie av fiskväg förbi Hältorpssjöns dämme, Göta älvs vattensystem, Ale kommun. På uppdrag av. Ale kommun

HÄLTORPSÅN. Förstudie av fiskväg förbi Hältorpssjöns dämme, Göta älvs vattensystem, Ale kommun. På uppdrag av. Ale kommun 1 HÄLTORPSÅN Förstudie av fiskväg förbi Hältorpssjöns dämme, Göta älvs vattensystem, Ale kommun. På uppdrag av Ale kommun Robert Versa Florence Eberhardt 12 januari 2015 FYRKAPPAN 253 42 VALLÅKRA TEL.

Läs mer

Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån

Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån Översvämningar i jordbrukslandskapet exempel från Smedjeån Johan Kling Vattenmyndigheten, Västerhavet johan.kling@lansstyrelsen.se, 070-600 99 03 Syfte Analys av Smedjeåns hydrologi och geomorfologi för

Läs mer

Natur- och kulturvärden i landskap med våtmarksäng - Beckomberga

Natur- och kulturvärden i landskap med våtmarksäng - Beckomberga Natur- och kulturvärden i landskap med våtmarksäng - Beckomberga Stockholms Naturskyddsförening har här sammanställt en kortare rapport från ett fältbesök 5 april i Beckomberga. Den aktuella våtmarksängen

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2015

Elfiske i Jönköpings kommun 2015 Elfiske i Jönköpings kommun 2015 April 2016 Jönköpings Fiskeribiologi AB på uppdrag av Miljökontoret i Jönköpings kommun Innehållsförteckning Elfiske i Jönköpings kommun 2015... 1 Resultat och kommentarer...

Läs mer

Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun

Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun PM Kommentarer angående yttrande på samrådshandling 2017-03-21 20181216 Naturcentrum AB Jonas

Läs mer

Rapport 2016:02. Fiskräkning i Säveån Jonsereds övre fiskväg

Rapport 2016:02. Fiskräkning i Säveån Jonsereds övre fiskväg Rapport 2016:02 Fiskräkning i Säveån 2015 - Jonsereds övre fiskväg Rapportnr: 2016:02 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Daniel Johansson Omslagsbild: Jonsereds övre fiskväg, foto Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Biotoprestaurering i Väljeån 2015

Biotoprestaurering i Väljeån 2015 Biotoprestaurering i Väljeån 2015 Redovisning På uppdrag av Ljusdal Energi AB och Ljusdals FVOF Rapport 2015: 2 Titel: Biotoprestaurering i Väljeån 2015- Redovisning Författare & foton: Peter Hallgren

Läs mer

PM KARAKTERISTISKA NIVÅER FÖR BÅVEN VID JÄLUND

PM KARAKTERISTISKA NIVÅER FÖR BÅVEN VID JÄLUND PM KARAKTERISTISKA NIVÅER FÖR BÅVEN VID JÄLUND Inledning WSP har fått i uppdrag att för broläget vid Jälund beräkna karakteristiska vattenstånd i Båven. Vattenståndsberäkningar i sjöar omnämns inte explicit

Läs mer

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke

Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Uppdragsnummer 1311702 Påverkan på befintliga broar över Mölndalsån för översvämningsbegränsande åtgärder i Mölnlycke Bilaga 7 Göteborg 1 (10) Sweco Gullbergs Strandgata 3 Box 2203 SE-403 14 Göteborg,

Läs mer

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven

Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Flera hotade arter och stammar i Nedre Dalälven Massor med oro och frågor om fisken i Dalälven Oroande minskning av öring, harr, sik! Lax, harr, öring: Vad kan vi göra för att få det bättre för våra laxfiskar?

Läs mer

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem?

Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Klimatanpassning Hur kan vi förebygga problem? Länsstyrelsens uppdrag Uppdrag Länsstyrelsen ska samordna arbetet på regional och lokal nivå med anpassningen till ett förändrat klimat. Övergripande mål

Läs mer

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften?

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Erik Degerman, Sveriges Lantbruksuniversitet Inst. för akvatiska resurser Sötvattenslaboratoriet, Örebro 92 000 sjöar 450 000

Läs mer

Att äga en damm - ansvar och dammsäkerhet

Att äga en damm - ansvar och dammsäkerhet Att äga en damm - ansvar och dammsäkerhet Miljöbalkens definition av en damm En vattenanläggning vars syfte är att dämma upp eller utestänga vatten eller blandningar av vatten och annat material. Miljöbalken

Läs mer