Fri vandringsväg till och genom Nybro stad; Från Skabro till Flyebo

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fri vandringsväg till och genom Nybro stad; Från Skabro till Flyebo"

Transkript

1 Fri vandringsväg till och genom Nybro stad; Från Skabro till Flyebo

2 Fri vandringsväg till och genom Nybro stad; Från Skabro till Flyebo Kommunens mål och strategier I kommunens översiktsplan har vi ett tydligt mål att Sjöar och vattendrag samt grundvattnet ska ha en god ekologisk status. Beslutade strategierna är att, bland annat via vattenråden, hitta gemensamma lösningar i vattenfrågor i alla åarnas avrinningsområden bland annat genom att fler våtmarker och dammar anläggs och genom att vandringshinder för fisk tas bort. Kommunens sjöar ska erbjuda goda möjligheter för bad, friluftsliv och fiske. I den fördjupade översiktsplanen för Nybro stad är ambitionerna förtydligade till att på sikt ska det även gå att fiska ädelfisk i Nybro stads vattendrag. Kommunen ska därför arbeta för att de vandringshinder som finns i vattendragen tas bort. Möjligheterna att fiska ädelfisk i Svartbäcksmåla och i staden skulle även stärka utvecklingen av naturturismen i kommunen. Bakgrund Det naturliga när vi pratar om att åtgärda vandringshinder är att börja från havet. Från havet upp till Skabro damm har Ljungbyåns vattenråd sökt tillstånd att få göra en mängd små förbättringar och undersökningar (2017) för att förbättra fiskvandringen. När detta är gjort ska vi ha fri vandringsväg fram till Skabro och det är därifrån som jag kommer att fortsätta beskriva hur det ser ut och ge små förslag på de möjligheterna vi har för att få upp fisk i staden. När vi pratar om fria vandringsvägar brukar man kolla om fiskarna kommer upp i vattendraget och sedan ner igen. Det behöver inte alltid vara samma väg en fisk tar sig för att komma upp som för att komma ner. Man brukar även prata om flora- och faunapassager och det betyder att det är fler arter än bara fiskar som kan ta sig fram t.ex. bottenlevande djur och insekter och svagsimmande fiskar. Längs med sträckan Skabro damm och Nybro stad saknar de flesta hindren vattendom och kan möjligen bedömas vara olagliga, vilket gör att om vi vill ha kvar dessa kan det bli långa och dyra processer i vattendomstolen. Undersökningar som kan behövas göras för att komplettera är inmätningar av nivåer och bottendjup, inventeringar av flora och fauna samt mer tekniska utredningar, om hur vi ska gå till väga. De flesta förslag här, kräver alltså mer utredningar om de är möjliga och hur de påverkar vattendraget och är bara förlag på möjliga lösningar. De möjliga åtgärderna jag ger på förslag beskrivs här nedan. Bilden ovan visar ett exempel på ett omlöp.

3 Omlöp/Fisktrappa Omlöp är en konstgjord åsträcka som möjliggör inte bara fiskvandring utan även vandring för andra vattenlevande djur t.ex. grodor och bottenlevande insekter. Ett omlöp kräver ofta en stor yta i anspråk då den meandrar fram och inte ska ha för hög lutning, för att möjliggöra vandringen. Omlöpet kräver också ett konstant vattenflöde året om samt en del skötsel. Ett omlöp beroende på utformning kan både vara en upp och en nerväg vid ett hinder. Fisktrappa är en mycket brantare fiskväg som kräver mindre yta men är gjord för lax och öring, vilket gör att svagsimmande fiskar inte klarar att ta sig upp. Även en fisktrappa ska ha ett konstant flöde och kräver skötsel. En fisktrappa är bara en väg upp och inga fiskar passerar den på vägen ner. Återställning Utrivning och iläggande av block och stenar Återställning eller biologisk återställning av vattendrag sker genom att man lägger i block och stenar för att vattnet ska få en mer naturlig framfart. Man använder varierade storlek på stenen, allt från stora block som kan täcka upp till halva åns bredd, till grus på 3-5 cm (lekgrus) för att få en varierat och så naturlig utseende/användning på ån som möjligt. Block och stenar i vattendraget sänker vattnets framfart och höjer vattennivån och skapar bättre miljöer för många olika vattenlevande arter. Fiskarna kan vila i strömmande vatten och insekter kan hittar gömmen och föda bakom block och stenar. Även mer landlevande djur som uttern använder blocken som utsiktsplatser när den söker föda. Återställning av vattendrag brukar göras i en kombination av utrivning av hinder eller åtgärder på rätade och rensade sträckor, t ex på sträckor som man tidigare har plockat bort stenar och rätat ut kurvorna. Detta gjordes främst vid flottning, till dammar och i jordbrukslandskap för att påskynda vattnets framfart (man ville få vattnet så fort som möjligt till en annan plats). Man kan också lägga i block och sten för att höja vattennivån vid små hinder så att fisk kan ta sig över hindret genom vattnet. Återställning är en åtgärd som brukar gå relativt snabb att göra och är billig, också något man oftast bara behöver göra en gång och är sedan underhållsfritt. För två dagars arbete skulle man kunna ligga på runt kr för maskin och arbetskostnad. Finns en länk här till länsstyrelsen i Västerbotten där de satsat mycket på återställning av vattendrag dock i större vattendrag än var vi har här men principen är den samma Åtgärder i vatten brukar man vilja göra vid låga flöden (och när ingen fisk leker) vilket brukar vara runt augusti månad. Detta för att underlätta arbetet och påverka så lite som möjligt.

4 Skabro ( ) Dammen har två utlopp, ett utlopp med en lucka och ett utlopp med 4 luckor, samt ett skibord. Den har även ett vattenuttag, där Nybro vatten tar upp vatten. Dammen har vattendom (VA 54/1987, AD 20/1955, M379-01) och är laglig. Dämmet är i dag ett vandringshinder och för att få fria vandringsvägar rekommenderas ett omlöp, detta kommer att undersökas närmare av Ljungbyåns vattenråd, i projektet som startar under Från Skabro till Pukeberg Sträckan består av St Sigfridsån som genom tiden både har varit rensad och rätad och behöver en noggrannare genomgång för att hitta de ställena som vi kan tänka oss att göra återställningar. Denna sträcka har inga (vad vi nu vet) vandringshinder och kan bara bli bättre av de små förändringarna. Det finns även en hel del små vattenuttag i vattendraget som skulle behövas gås igenom och åtgärdas. Denna sträcka är också vattentäkt till Nybro stad, och behöver skyddas. På sträckan närmast Pukeberg finns det en våtmark som kan vara värd att skydda då det är rapporterat flera spännande fågelarter där. Detta bör inventeras och kolla så vi inte påverkar området för mycket.

5 Från Pukeberg till Linnéasjön Sträckan börjar i en åsträcka som sedan delar på sig till två utlopp från Linneasjön. Utskovsutloppet som går genom en kulvertering under vägen till åsträckan, där nu endast en ruin av den gamla kvarnen (Qvarnslätt) finns kvar. Utskovsån har en del små vattenuttag samt så har sträckan blivit rensad och rättad detta skulle behöva undersökas och åtgärdas. Själva utloppet är i behov av renovering då röret som används har gått sönder i utloppsänden samt så har slänten börjat rasa ner vilket gör att staketet som hindrar folk från att trilla ner ovanifrån numera riskerar att rasa.

6 Bilden visar bitar av utskovsutloppets å sträckning. Det stora utloppet från Linnéasjön däms i dag av tre bräder på en nivå på 74,96 (övre brädan, utan bräder 74,38). Denna åsträcka har under sommaren torkat ut och detta sker antagligen regelbundet då dämningen uppe i utloppet är konstant och regleras inte. Jag har dock hört att man förr reglerade utloppet mer och brukade ta bort plankor inför vårflödet. Detta dämme saknar även vattendom och kan möjligen bedömas vara olagligt. Bilderna visar å sträckningen i stora utloppet.

7 Bilderna visar stora utloppet med bräder. Vi skulle vilja ta bort en eller flera av bräderna här för att klara ihållande regn och vårfloden och få en mer aktiv reglering (utan dom). Förslag för att åtgärda vandringshindret till Linnéasjön är att ta ur de tre plankorna och där med sänka sjön men skapa en fri vandringsväg för fisk. En risk att tänka på är att om vi sänker sjön kommer kanske inte utskovsloppet fungera då röret sitter relativt högt (måste mätas), vilket gör att vi kanske inte får något flöde i utskovsån. Vi har även haft utter i området så en utter-brygga bör byggas här så de kan ta sig över/under vägen utan risk. Ett annat förslag är att laglighetsförklara dämmet och bygga ett omlöp. Problemet med omlöp är brist på lämplig mark och hur löser man det tekniskt med en bilväg över? Man skulle kunna använda utskovsutloppet, bygga om det och göra en meandring på grönytan som finns vid den gamla kvarnen. Linnéasjön ( ) Linnésjön har i dag används som en badsjö och vi har ett projekt där vattenkvalitén har undersökts (rapport våren 2017). Det finns två utlopp som är beskrivna ovan. Linnéasjön har två inlopp ett som går genom en våtmark/mad och ett som går förbi maden. Då vi har mycket dagvattenutsläpp från staden till maden finns det uppströms i omlöpet förbi maden, ett litet dämme för att leda det mesta av vattnet genom maden, under badsäsongen för rening. Vid förslaget av sänkning av sjön bör det undersökas om vattennivån inne i maden påverkas. Det lilla dämmet bestående av breda plank är också ett hinder för vandrande fisk. En del fiskar t.ex. öring vill gärna ha lite mer strömmande vatten för att simma vidare och kanske inte väljer att simma genom maden, utan fastnar vid dämmet, detta bör undersökas. Kan dock åtgärdas med att styra när bräderna tas ut.

8 Linnéasjömaden Maden används i dag för att rena dagvattnet som kommer från staden. Vi bör dock undersöka vad som kan ske vid en vattennivåsänkning och behöver en skötselplan för maden, för att få en så effektiv rening som möjlig och inte blir ett vandringshinder. I ett projekt som Ljungbyåns vattenråd ska starta (2017) finns en undersökning av madens rening med. Vi bör också kolla över dagvattenhanteringen till maden så vattnet går vidare även vid stora och ihållande regn så vi inte får en flaskhals någonstans på vägen. Det kan också vara bra att då se över om man ska ha något extra steg för rening. Vi behöver bestämma en tidpunkt för när bräderna i dämningen till maden ska vara i t.ex. mellan 1 maj tom 1 oktober. Så vi inte får som vi fick i år att regnet kom och vi inte hann med att plocka bort bräderna vilket ledde till vissa problem i dagvattenrören i maden pga. den höga vattennivån. Från Linnésjön till Svartgöl På sträckan mellan maden och Svartgöl finns ett stort hinder och det är på fastigheten Köpmannen. De övriga delarna kan behövas kolla om man kan göra små förbättringar men innehåller inga hinder. Köpmannen ( ) Köpmannen ägs i dag utav Incita. Hindret består av ett skibord över hela åns bredd. Då inte vi äger hindret bör man kontakta ägaren och be han åtgärda hindret. Som den står i dag saknar den vattendom och kan sannolikt bedömas vara olaglig. Bilderna visar Köpmannen Man kan göra detta på två sätt. Det första är att vi river ut hindret, då måste dock det undersökas hur mycket vi sänker vattennivån med uppströms eller så lagligförklar vi dämmet och bygger ett omlöp eller fisktrappa. Svartegöl ( & ) Svartgöl är en fågelsjö. Här finns det två dämmen, i utloppet finns en tröskel på höjden 82,48. Sedan en bro i inloppet där det finns två lopp med fastspikade bräder på dämningshöjden 82,99 och 82,92. Inget av dämmena har vattendom och kan möjligen bedömas vara olagliga. Svartegöl är en relativt grund damm och enligt tidigare mätningar ligger på ett djup runt 2-3 m. Denna damm har också under senare år börjat växa igen. Här har det förr planterats ut gräskarp men vi vet inte om de finns några kvar och det är därför dammen växer igen. Det kan också bero på att vattennivån har varit låg och därmed mer stilla vilket ger mer sedimentation. Då vi vill ha en öppen vattenyta bör detta undersökas närmare, så inte det växer igen.

9 Tröskeln skulle man kunna ta bort och sedan göra å sträckan mer naturlig med att lägga i block och sten som naturlig dämning, dock kommer dammen troligen att sänkas något, men samtidigt ökar genomströmningen av Svartegöl och kan göra så att vi blir av med en del av den fortsatta sedimentationen. Ett annat sätt är att lägga i sten och block för att öka upp nivån framför tröskeln för att få fri väg för fisk. Det har även setts siklöja mellan Köpmannen och Svartegöl som gärna skulle vilja komma förbi tröskel och upp i Svartegöl, vilka skulle gynnas av en åtgärd. Det finns ett tredje alternativ och det är att vi gör ett omlöp men att tänka på här är utrymmet det tar. Bilden visar utloppströskeln till Svartegöl. Bron verkar sitta på en naturlig tröskel där botten uppströms ligger på en 82,82-82,52 och botten nedströms hindret ligger på 82,22-82,29 vilket gör att vi har ett litet naturligt fall. Här skulle man kunna riva ut dämmena och bygga upp med block och sten för att naturligt dämme tröskeln så att det inte blir ett hinder och sänker nivån förmycket. Ett annat alternativ är att vi laglighet förklarar dämmet och använda fåran bredvid och skapa ett omlöp förbi hindret. Bilderna visar dämmen i Svartegöl

10 Från Svartegöl till Flyebo damm På denna sträcka har vi tre uppbyggda trösklar även dessa saknar vattendom och kan möjligen bedömas vara olagliga. Dessa har byggts någon gång på 90-talet och för att skapa vattenspeglar och lufta vattnet. Men det bästa skulle vara att riva ut dessa och återskapa naturliga fåran genom att lägga i block och stenar. Återställandet av vattendragen ger också en underhållsfri lösning, då vi har haft problem med dessa trösklar under åren.

11 Bilderna visar de tre hindren från Svartgöl fram till Flyebo. Flyebo damm Flyebo damm är en damm med ett skibord över dess utlopp, det finns även ett rör för att underlätta tömning av dammen. Denna damm är laglig (VA 32/1988, VA 56/1981, VA 67/1976) och för att få fri vandring är ett omlöp det bästa. Bilden visar Flyebo

12 Hur går vi vidare/handlingsplan, Fri vandringsväg genom Nybro staden (från Skabro till Flyebo) Vi behöver besluta ett antal punkter för att kunna gå vidare med att få en fri vandringsväg. Dessa punkter är; -Linnéasjön och Svartgöl (Vi lägger ihop Linneasjön och Svartgöl till ett ärende för att underlätta arbetet vid förundersökningen och ev vattendom, men behandla dem som separata frågor.) Förundersökning; Vad händer med vattennivåerna om vi behåller/ta bort dämmen samt tekniska lösningar och kostnadsförslag. Konsult uppdrag (2017) Samråd med länsstyrelsen (2017) Beslut om vi ska behålla dämmet ( ) Om vi behåller dämmet; Ta fram ombyggnads plan, vilka lösningar vill vi använda (2018) Påbörja förhandlingen om en vattendom (2018) Påbörja ombyggnad vid godkänd dom (ev. 2020) -Åtgärda utskovsutloppet vid Linnéasjön som håller på att rasa. Risken är att det kan rasa i vinter bör någon försiktighetsåtgärd göra redan nu. (Starta ) -Inleda samarbete med Incita för åtgärder av hindret Köpmannen. (Starta 2016) -Åtgärda de tre hindren/trösklarna mellan Svartgöl och Flyebo damm. (2017 vid låg vatten) Samråd med länsstyrelsen (2017) En återställning kommer mest troligt inte påverka vattenflödet markant. Kostnaden blir för en maskin och arbetskraft i ett par dagar (ca kr). Samt undersöka fler återställningsplatser och göra små åtgärder, där ev samtidigt. -Datum för i och urtagning av bräder vid Linnéasjömaden, förslag är att bräderna är i mellan 1 maj till 1 oktober.

13 -Starta upp ett projekt för bättre dagvattenhantering i staden, för att skydda våran vattentäkt och dricksvatten nerströms. Bland annat starta en undersökning för att förbättra Linnéasjömadens rening. (Starta ) -Flyebo Beslut om vi ska göra ett omlöp/förundersökning (2017) Förundersökning tekniklösning samt kostnad för omlöp, Konsult(ev samma som gör undersökningen i Linneasjön och Svartgöl) (2017) Samråd med länsstyrelsen (2017) Påbörja bygge av omlöp -Skabro Rapporten från Ljungbyåns vattenråd om teknisk lösning för omlöp ( ) Samråd med länsstyrelsen ( ) Beslut om att bygga omlöp (2018) Påbörja bygge av omlöp Bidrag vi kan söka för åtgärder i vatten; LOVA (sista ansökning 31 januari) 50 % Sportfiskarna (Fiskevårdsfond) (sista ansökning 1 mars) Biologisk återställning av kalkade vatten (löpande) 100 % LONA (sista ansökning 1 december) 50% Åtgärdsprogram för hotade arter (om vi har några) HAV, Bidrag till lokala fiskevårdsprojekt (sista ansökning1 april) 50%

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Förslag på åtgärder i Hagbyån-Halltorpsån

Förslag på åtgärder i Hagbyån-Halltorpsån 2013-11-13 Förslag på åtgärder i Hagbyån-Halltorpsån ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Åtgärdsförslag ID Namn och vattendrag Åtgärdstyp A Trottorps damm,

Läs mer

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken

Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken Vandringshinder för fisk i Torrebergabäcken 2009-12-29 på uppdrag av Segeåprojektet Rapporten är upprättad av: Håkan Björklund, Torbjörn Davidsson Uppdragsgivare: Segeåns Vattendragsförbund Omslagsbild:

Läs mer

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder Vattendrag processer, strukturer och åtgärder 11 juni 2013 Erika Nilsson Upplägg Varför åtgärder? Vattendrag och deras processer och strukturer Åtgärder Koppling till vattenförvaltning och miljömål Varför

Läs mer

ALSTERSÄLVENS VATTENRÅD 2015-04-09 Vattenmyndigheten Västerhavet Yttrande över Vattenmyndigheten Västerhavets remiss av förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer 2015 Övergripande synpunkter

Läs mer

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015 2015-12-15 Rapport Elfiskeuppföljning 2015 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun med syfte att återge vattendragen ett naturligare

Läs mer

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt

Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt TMALL 0141 Presentation v 1.0 Vattendag varför bryr vi oss om vatten Niklas Kemi Ida Schönfeldt 10.00 11.00 Varför bryr vi oss om vatten 11.00 11.30 Vad gäller enligt lagen, Länsstyrelsen Vattenverksamhet

Läs mer

Rapport Hörte våtmark och fiskväg

Rapport Hörte våtmark och fiskväg Rapport Hörte våtmark och fiskväg Skurups kommun Skivarpsåns & Dybäcksåns vattendragsförbund 2015-09-17 Innehåll BAKGRUND... 3 OMFATTNING... 3 FÖRARBETEN... 3 TILLSTÅNDSPRÖVNING... 3 ANLÄGGANDE... 3 BERÄKNADE

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra!

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra! Att anlägga vägtrummor En samlande kra! Råd vid anläggning av vägtrummor En vägtrumma ska transportera undan vatten men vägtrumman blir ofta ett hinder för de djur som lever i och runt vattnet. Hinder

Läs mer

Inventering av vandringshinder - Höje å. Lunds kommun

Inventering av vandringshinder - Höje å. Lunds kommun Inventering av vandringshinder - Höje å Lunds kommun INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta vandringshinder 4 3.2 Lista vandringshinder 5 3.3 blad vandringshinder 6 4 Referenser 18 Sid

Läs mer

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Foto: Tony Söderlund Bakgrund Flottningen av timmer var som mest omfattande i Sverige mellan 1850-1950. Detta var den metod

Läs mer

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk

Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Det finns inga specifika vandringsfiskar, alla arter vandrar och måste vandra för att överleva och fortplanta sig. (Erik Degerman, Sveriges lantbruksuniversitet, Havs-

Läs mer

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling

Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Sammanfattning åtgärd vid Storbäcksdammen, samrådshandling Datum: 2017-03-14 1 2 Figurhänvisningarna i det här dokumentet hänvisar till figurerna i dokumenten: - Förslag till miljökonsekvensbeskrivning-

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

2013-11-18. Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO

2013-11-18. Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO 2013-11-18 Förslag på åtgärder i Ljungbyåns HARO ECOCOM AB Stortorget 38 392 31 Kalmar 0761-75 03 00 info@ecocom.se www.ecocom.se Åtgärdsförslag ID Namn och vattendrag Åtgärdstyp A Inventera vandringshinder

Läs mer

Kalkning och försurning i Jönköpings län

Kalkning och försurning i Jönköpings län Kalkning och försurning i Jönköpings län orsaken till försurning Försurning är Jönköpings läns största miljöproblem. Värst drabbade är länets västra och södra delar. Med försurning menas att ph-värdet

Läs mer

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013

Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 2013-12-13 Rapport Inventering av Kvarnbäcken och Skarvsjöns utlopp i Skarvsjöby 2013 Aquanord AB Bakgrund och syfte Skarvsjön har till skillnad från de flesta andra sjöar två utlopp, ett i sjöns norra

Läs mer

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften?

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Erik Degerman, Sveriges Lantbruksuniversitet Inst. för akvatiska resurser Sötvattenslaboratoriet, Örebro 92 000 sjöar 450 000

Läs mer

Utformning av. Ekologiskt anpassade vägpassager

Utformning av. Ekologiskt anpassade vägpassager Utformning av Ekologiskt anpassade vägpassager Råd när nya vägpassager ska anläggas och vandringshinder åtgärdas Valvbågens bredd Naturlig bäckbredd 1 2 3 Det bästa sättet att se till att vattendrag inte

Läs mer

Damminventering inom Avasund

Damminventering inom Avasund 2007-08-01 Rapport Damminventering inom Avasund Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Många kvarvarande flottningsdammar håller sedan flottningen upphörde på att förfalla. Efter flottningen har flottningsföreningar

Läs mer

MILJÖENHETEN. Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk. Författare: Jenny Sörensen Sarlin 2015:1

MILJÖENHETEN. Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk. Författare: Jenny Sörensen Sarlin 2015:1 MILJÖENHETEN Miljöhänsyn vid dammar och kraftverk Författare: Jenny Sörensen Sarlin 2015:1 Det finns inga specifika vandringsfiskar, alla arter vandrar och måste vandra för att överleva och fortplanta

Läs mer

RESTAURERING AV VINSLÖVSSJÖN HÄSSLEHOLMS KOMMUN. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB

RESTAURERING AV VINSLÖVSSJÖN HÄSSLEHOLMS KOMMUN. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB RESTAURERING AV VINSLÖVSSJÖN HÄSSLEHOLMS KOMMUN Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB Projektet med Vinslövssjön startade 2013 med en förstudie Algblomning, vattenkvalité, fisk, sediment, uppgrundning

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T

VATTENKRAFT. Information om. renovering av Långforsens vattenkraftstation INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T VATTENKRAFT INFORMATION FR ÅN JÄMTKR AF T 2017 Information om renovering av Långforsens vattenkraftstation 1 LÅNGFORSEN IDAG KRAFTVERK 33M3/S 8M3/S Oförändrad vattenmängd Vi vill renovera stationen där

Läs mer

VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014. MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP

VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014. MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP VATTENDRAGSVANDRING 29 november 2014 MAGASINERING och FÖRDRÖJNING ETT HELHETSGREPP I SAMVERKAN Torsås kommun Vattenrådet Kustmiljögruppen Länsstyrelsen i Kalmar län LOVA -Lokala vattenvårdsprojekt NOKÅS

Läs mer

ReMiBar. fria vandringsvägar i vattendrag

ReMiBar. fria vandringsvägar i vattendrag ReMiBar fria vandringsvägar i vattendrag REMIBAR fria vandringsvägar i vattendrag I Norrbotten och Västerbotten pågår projektet Remibar vars mål är att åtgärda vandringshinder för fisk och andra vattenlevande

Läs mer

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro

Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Undersökning av Lindomeån ned Västra Ingsjöns utflöde Inseros avseende på ny bro Inventering gjordes 2013-07-25 av Per Ingvarsson på Naturcentrum AB med medhjälpare Oscar Ingvarsson. Sträckan som undersöktes

Läs mer

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN Samrådsunderlag enl 6 kap 4 MB 2014-05-09 2 (12) 1 INLEDNING... 4 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 4 3 LOKALISERING... 5 4 HYDROLOGISKA DATA...

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2013 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat två vattendrag. De inventerade vattendragen är Lahällabäcken som mynnar i Lökebergskile samt Tjuvkilsbäcken.

Läs mer

Projekt Leduån. Patrik / Ove Segerljung. Projekt Leduån

Projekt Leduån. Patrik / Ove Segerljung. Projekt Leduån 2012 Projekt Leduån Patrik / Ove Segerljung Projekt Leduån 2012-11-11 Förord Projekt Leduån har genomfört inventering av hela ån från Olofsfors till stensvattnet med start vecka 26 2012 och avslutad v46

Läs mer

Ranån Rapport över gjorda åtgärder 2002-2006

Ranån Rapport över gjorda åtgärder 2002-2006 Ranån Rapport över gjorda åtgärder 2002-2006 2007-03-27 Jon Bergström Arbetsledare biotopvård Storgatan 28B 667 30 Forshaga Tfn: 070-687 34 02 E-mail:j_bergstrom82@hotmail.com RANÅN Rapport över gjorda

Läs mer

Samtliga inventerade vattendrag

Samtliga inventerade vattendrag Samtliga inventerade vattendrag Figur 1. Karta över samtliga vattendrag som biotopkarterades i Örebro län år 2004. 10 Strömförhållande Sammantaget i alla inventerade vattendrag är strömförhållanden med

Läs mer

RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna

RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna RASTÄLVEN - Grängshytteforsarna Redovisning av biotopvårdsåtgärder 2006 Inom ramen för Projektet Flodpärlmusslan och dess livsmiljöer i Sverige LIFE04 NAT/SE/000231 Författare: Peter Johansson EMÅFÖRBUNDET

Läs mer

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN

PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN PROJEKT FISKTRAPPA TILL MÖLLEBÄCKEN Detta dokument tjänar som diskussionsunderlag, för grov kostnadsuppskattning och effektivitetsbedömning. Skapat av John Schütte, 10 oktober 2013. Kontaktuppgifter: 0766

Läs mer

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön SLUTRAPPORT 2010-12-22 Dnr 10BMN288-6 Länsstyrelsen i Gävleborgs län 801 70 Gäv le Slutrapport för Restaurering av Hillesjön Ur förordningen (2003:598) om statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt:

Läs mer

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4 Vindel River LIFE Work plan för 2011 Action C2-C4 Action C2: ROTENTRÄSKDAMMEN Sökande: Åtgärd: Lycksele kommun / Vindelälvens Fiskeråd Uppförande av överfallströskel vid utloppet av Rotenträsket (Sikbäcken)

Läs mer

VINTRIEDIKET. Ett vattendrag till nytta och glädje

VINTRIEDIKET. Ett vattendrag till nytta och glädje VINTRIEDIKET Ett vattendrag till nytta och glädje Vintriediket Ett vattendrag till nytta och glädje Malmö är just nu en stad i expansion. Detta märks allra tydligast i stadens södra delar. Här byggs nya

Läs mer

Miljöåtgärder i Rabobäcken

Miljöåtgärder i Rabobäcken 1 (9) Miljöåtgärder i Rabobäcken Redovisning av åtgärder utförda med stöd av anslaget 1:11 ÅTGÄRDER FÖR HAVS- OCH VATTENMILJÖN. Samhällsbyggnadskontoret (SBK) Planavdelningen Kontaktperson Jonas Engberg

Läs mer

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013

FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 FISKEVÅRDSPLAN VEGEÅ 2013 Ett samarbete mellan Findus Sverige AB, Vegeåns Vattendragsförbund & lokala fiskeriintressen Förslag på åtgärder i samband med donation från Findus för restaureringsprojekt i

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald

Isättrabäcken. Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken Biotopvård för ökad biologisk mångfald Isättrabäcken- biotopvård för ökad biologisk mångfald Bakgrund Antalet rovfiskar minskar längst med kusten och påverkar ekologin i havet. När antalet

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

Angående anlagd tröskeldamm i Verkmyraån/Hillesjön, Gävle kommun

Angående anlagd tröskeldamm i Verkmyraån/Hillesjön, Gävle kommun FÖRFRÅGAN 1 (5) Miljöenheten Hans Sjöberg 010-225 12 12 hans.sjoberg@lansstyrelsen.se Enligt sändlista Angående anlagd tröskeldamm i Verkmyraån/Hillesjön, Gävle kommun Bakgrund Mark- och miljödomstolen

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun arbetat med underhåll och reparationer av fiskvägar samt ny kulvert i omlöpet i Grannebyån. De vattendrag som vi arbetat

Läs mer

Stöd till fiskevården

Stöd till fiskevården Stöd till fiskevården NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS 22-23 november 2017 Ingemar Abrahamsson Stöd till fiskevården Stöd till åtgärder för fisket och fiskevården Fiskevårdsbidraget Bidrag till biologisk

Läs mer

Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1)

Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1) Område: BRATTEFORSÅN Ur centralt innehåll: Fältstudier och experiment. Formulering av enkla frågeställningar, planering, utförande och utvärdering. (9BMA1) Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas

Läs mer

Lygnöån och Marydsån, alingsås kommun

Lygnöån och Marydsån, alingsås kommun Lygnöån och Marydsån, alingsås kommun Insjööringen; En övergripande bedömning Thorsson & Åberg Miljö och Vattenvård AB 2005-12-20 1 Innehållsförteckning sid Inledning 3 Metoder 3 Lygnöån 3 Maryd å 4 Resultat

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Allmän beskrivning av Kolsjöbäcken, Arvika kommun

Allmän beskrivning av Kolsjöbäcken, Arvika kommun Fortum Generation AB Att. Johnny Norrgård Gammelkroppa 682 92 Filipstad Allmän beskrivning av Kolsjöbäcken, Arvika kommun Bakgrund Föreliggande elfiske samt allmänna beskrivning av Kolsjöbäcken, är genomförd

Läs mer

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Direkttelefon Referens 0910-73 76 77 2008-11-17 Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Bo-Göran Persson Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Delrapport inom projektet - Kustvattendrag inom Skellefteå

Läs mer

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenförvaltning i Europa God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenråd som förvaltingsform? Avgränsning Frivillighet Lokal förankring Finansiering av Vattenråd: - Startstöd

Läs mer

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006

Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Tina Hedlund, Aquanord 2006-06-22 Rapport Elfiske i Vojmån och Buföringsbäcken våren 2006 Undersökningen utförd av Tina Hedlund Aquanord Bakgrund Hösten 2005 utfördes två elfisken i Vojmån och ett elfiske

Läs mer

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Dämmet i Tollarp Vramsån Ett av kommunens mest värdefulla vattendrag. Sen 80-talet har kommunen jobbat med att bevara och utveckla de biologiska värdena i ån. En mycket rik fiskfauna tex finns grönling,

Läs mer

Biotopkartering. Rapport. Säveåns vattenråd. av Kullaån, Lerån och Kåbäcken

Biotopkartering. Rapport. Säveåns vattenråd. av Kullaån, Lerån och Kåbäcken 2016-11-03 Rapport Biotopkartering av Kullaån, Lerån och Kåbäcken Säveåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Telefax 031-771

Läs mer

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Kävlingeåns huvudfåra Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Aktuellt i Kävlingeåns huvudfåra - Bakgrund - Vattenkraft - Miljöanpassning - Avverkning/strandskydd Kävlingeån Kävlingeån

Läs mer

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder

Provfisken i Holjeån hösten Uppföljning av fiskevårdsåtgärder Elfiskelokalen vid nedre i september 2012. Provfisken i Holjeån hösten 2012 Uppföljning av fiskevårdsåtgärder 2000 2008. Mikael Svensson MS Naturfakta Box 107 283 22 OSBY 0479-10536; 0705-910536 msnaturfakta@telia.com

Läs mer

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad)

Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) 2009-11-30 1 Rapport rörande vikbara trösklar i trummor för fiskvandring - exemplet Stampebäcken riksväg 26 (Filipstad) Mats Lindqvist Vägverket/Teknik & miljö miljöspecialist/ekolog 2009-11-30 2 Bakgrund

Läs mer

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård TYGELSJÖBÄCKEN Dagvattenhantering och naturvård Tygelsjöbäcken Dagvattenhantering och naturvård De östra delarna av Tygelsjö har drabbats av källaröversvämningar vid kraftiga regn. Dessutom byggs ständigt

Läs mer

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 2009-01-21 2007-08-01 Rapport Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Den del av Gunnarbäcken som rinner mellan Lill-Bastuträsket och Stor-Bastuträsket kallas för

Läs mer

Biotoprestaurering i Väljeån 2015

Biotoprestaurering i Väljeån 2015 Biotoprestaurering i Väljeån 2015 Redovisning På uppdrag av Ljusdal Energi AB och Ljusdals FVOF Rapport 2015: 2 Titel: Biotoprestaurering i Väljeån 2015- Redovisning Författare & foton: Peter Hallgren

Läs mer

7.6 Fysiska förändringar

7.6 Fysiska förändringar 7.6 Fysiska förändringar En stor del av våra sjöar och vattendrag har utsatts för fysiska förändringar genom till exempel damm- och kraftverksbyggen, rätning och fördjupning för ökad markavvattning samt

Läs mer

Förslag till teknisk beskrivning

Förslag till teknisk beskrivning Förslag till teknisk beskrivning Åtgärdande av vandringshinder för fisk i nedre del av Storbäcken Datum: 2017-02-16 Innehåll Orientering...3 Hydrologi... 4 Höjdsystem och fixpunkter...4 Beskrivning av

Läs mer

Läget i Smålandskustens delområde. - utmaningar och pågående arbete

Läget i Smålandskustens delområde. - utmaningar och pågående arbete Läget i Smålandskustens delområde - utmaningar och pågående arbete Övergödning fortfarande ett stort problem Miljöproblem övergödning Inlandsvatten: fosfor (P) Kustvatten: kväve (N) och fosfor (P) Källa:

Läs mer

Inventering av groddjur i Hemmesta sjöäng

Inventering av groddjur i Hemmesta sjöäng Sebastian Bolander Diarienr 11SPN/0074 Datum 2011-08-02 Inventering av groddjur i Hemmesta sjöäng Innehållsförteckning Inventering av groddjur i Hemmesta sjöäng...1 Innehållsförteckning...1 Introduktion

Läs mer

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Bakgrund Musslebobäcken är ett biflöde till Lillån Huskvarna som avvattnar Rogbergasjön och ansluter till Lillån en knapp km uppströms Bråneryds kyrkogård,

Läs mer

Restaurering Ramsan 2017

Restaurering Ramsan 2017 2017-12-28 Rapport Restaurering Ramsan 2017 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund och syfte Ramsan är ett av de större biflödena till den nedre delen av Umeälven och mynnar i Harrselemagasinet (figur 1). Ån

Läs mer

Fågelsjörummet John Nyman

Fågelsjörummet John Nyman 1(5) PROTOKOLL MYNDIGHETSNÄMNDEN Plats och tid Fågelsjörummet Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Lasse Bergqvist (L) Ej beslutande Övriga deltagande Elisabet

Läs mer

Medbogardialog Attarpsdammen. Välkomna!

Medbogardialog Attarpsdammen. Välkomna! Medbogardialog Attarpsdammen Välkomna! Agenda Bakgrund Idag Utmaningar Framtiden Bakgrund Dammen anlades på 1920-talet tillsammans med ett mindre kraftverk för att förse Attarps gård med elektricitet Dammen

Läs mer

Kävlingeån Höje å Eklövs Fiske och Fiskevård Bilaga 2. Vandringshinder. Kävlingeån - Höje å. Sid 1 (25)

Kävlingeån Höje å Eklövs Fiske och Fiskevård Bilaga 2. Vandringshinder. Kävlingeån - Höje å. Sid 1 (25) Vandringshinder Kävlingeån - Höje å Sid 1 (25) INNEHÅLL 1 Inledning 3 2 Metodik 3 3 Resultat 4 3.1 Karta vandringshinder 4 3.2 Lista vandringshinder 5 3.3 blad vandringshinder 6 4 Referenser 25 Sid 2 (25)

Läs mer

Att anlägga eller restaurera en våtmark

Att anlägga eller restaurera en våtmark Att anlägga eller restaurera en våtmark Vad är en våtmark? Att definiera vad som menas med en våtmark är inte alltid så enkelt, för inom detta begrepp ryms en hel rad olika naturtyper. En våtmark kan se

Läs mer

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ).

Tabell 1. Vattenkemiprov från Norra Hörken i närheten av utloppet ( förutom färg ). Hörksälven Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terrängkartan: 12f1a, 12f0a, 11e9j och 11f9a Vattenförekomst: SE664838-144980 Kommun: Ljusnarsberg Vattendragsnummer: 122882 & 1228821 Inventeringsdatum: 3

Läs mer

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte

Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Foto: Urban Hjälte Naturvårdsenheten Redovisning av åtgärder i Silverån, Forserumsdammen Östergötland 2008 Inledning och bakgrund Rapporten redovisar den avsänkning som gjordes av Forserumsdammen samt de biotopvårdsåtgärder

Läs mer

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Peter Gustafsson 20080715 Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu Email: peter@ekologi.nu

Läs mer

Information om planerad restaurering av Gravån, Klappmarksbäcken och Pålböleån inom Sävaråns vattensystem

Information om planerad restaurering av Gravån, Klappmarksbäcken och Pålböleån inom Sävaråns vattensystem Information om planerad restaurering av Gravån, Klappmarksbäcken och Pålböleån inom Sävaråns vattensystem Bakgrund De flesta vattendrag i Sverige har utsatts för en betydande mänsklig påverkan genom åren

Läs mer

Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2

Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2 Översiktsplan Tullstorpsåprojektet Etapp 2 Jordberga - Stävesjö Tullstorpsån ekonomisk förening 2014-08-21 1 Översiktskarta Tullstorpsån Etapp 2, Jordberga Stävesjö, Trelleborgs kommun Avrinningsområde

Läs mer

Restaurering av Imälven 2008-2011

Restaurering av Imälven 2008-2011 Restaurering av Imälven 2008-2011 Bakgrund Imälven rinner från sjöarna Älgsimmen och Rösimmen, genom Karlskoga och har sitt utflöde i sjön Möckeln. Området har varit kraftigt försurat och kalkas sedan

Läs mer

Hammarskogsån-Danshytteån

Hammarskogsån-Danshytteån Hammarskogsån-Danshytteån Avrinningsområde: Arbogaån 61-122 Terränkartan: 11f4b, 11f4c och 11f3c Vattenförekomst: SE661976-146120 Kommun: Lindesberg Vattendragsnummer: 122616 Inventeringsdatum: 2 september

Läs mer

Allmänt om Tidanöringen

Allmänt om Tidanöringen Allmänt om Tidanöringen Insjö-öring Insjööring är öring som anpassats till att leva helt och hållet i sötvatten. De förändrades när de blev instängda i sjöar efter istiden. Tidanöringen utgör en av tre

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060102 DOM 2017-12-21 Stockholm Mål nr M 6283-17 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2017-06-19 i mål nr M 1135-17, se bilaga A PARTER Klagande EA Motparter

Läs mer

Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun

Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun Detaljplan för verksamheter, ROLLSBO VÄSTERHÖJD Rollsbo 6:12, 1;32 och Ytterby-Ryr 1:1 mfl i Kungälvs kommun PM Kommentarer angående yttrande på samrådshandling 2017-03-21 20181216 Naturcentrum AB Jonas

Läs mer

Elfiske i Jönköpings kommun 2009

Elfiske i Jönköpings kommun 2009 Elfiske i Jönköpings kommun 29 De genomförda elfiskena har skett framförallt som uppföljning av tidigare fisken eller fiskevårdsinsatser i Tabergsån och Lillån i Bankeryd. Ett inventeringsfiske (Kärrån)

Läs mer

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets

Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets YTTRANDE 1 (8) Yttrande över samråd inom vattenförvaltning för Bottenhavets vattendistrikt (Vattenmyndighetens dnr 537-7197-14) Förutsättningar för yttrandet Eftersom förslaget är mycket omfattande har

Läs mer

Gällande vattendomar och nuvarande regleringsstrategi vid varje dämme som handhas av Mölndals Kvarnby Thomas Ericsson Byålderman

Gällande vattendomar och nuvarande regleringsstrategi vid varje dämme som handhas av Mölndals Kvarnby Thomas Ericsson Byålderman Gällande vattendomar och nuvarande regleringsstrategi vid varje dämme som handhas av Mölndals Kvarnby 2009 12 02 Thomas Ericsson Byålderman Orientering av Mölndalsån vattensystem Avrinningsområde övre

Läs mer

Fiskväg vid Bjevröds kvarndamm

Fiskväg vid Bjevröds kvarndamm Fiskväg vid Bjevröds kvarndamm Slutredovisning av anläggning av fiskväg vid Bjevröds kvarndamm till förmån för Ringsjöns, Kvesarumssjöns och Kvesarumsåns öringbestånd RAPPORT 2003-5 Sid 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Läggningstips för anläggande av eller byte till vägbro eller valvbåge

Läggningstips för anläggande av eller byte till vägbro eller valvbåge Miljömål 8: Levande sjöar och vattendrag Sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer skall bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden

Läs mer

ReMiBar. fria vandringsvägar i vattendrag

ReMiBar. fria vandringsvägar i vattendrag ReMiBar fria vandringsvägar i vattendrag 2 2 REMIBAR fria vandringsvägar i vattendrag I Norrbotten och Västerbotten pågår projektet Remibar vars mål är att åtgärda vandringshinder för fisk och andra vattenlevande

Läs mer

RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2018/4 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2018 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Elfiske i omlöpet i Rosénparken

Läs mer

SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM SMÅSKALIG VATTENVERKSAMHET

SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM SMÅSKALIG VATTENVERKSAMHET INFORMATION 1 (6) SVAR PÅ VANLIGA FRÅGOR OM SMÅSKALIG VATTENVERKSAMHET VARFÖR SKA VERKSAMHETSUTÖVARE HA TILLSTÅND? Det finns flera skäl för att de som har ett kraftverk ska ha tillstånd. Till att börja

Läs mer

Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008

Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008 Redovisning av genomförda fiskevårdsåtgärder i Pjältån 2008 Emåförbundet 2008 På uppdrag av Norrköpings kommun T. Nydén & P. Johansson Inledning Pjältån 2008 Denna rapport redovisar översiktligt genomförda

Läs mer

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644

Murån Koord: X: 676895 / Y: 154644 Murån Koord: X: 676895 / Y: 54644 Tolvören Norrtjärnen Sågtjärnen Vittersjö Sammanfattning Murån rinner från Vittersjön via Sågtjärnen och Norrtjärnen till Tolvören. Ån passerar öster om Tolvören gränsen

Läs mer

Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor)

Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor) 1(7) Västansjö Samfällighetsförening c/o Gerd-Marie Alenius gerd-marie.alenius@umu.se Restaurering av vattendrag på fastigheten Västansjö S:9 i Vilhelmina kommun (2 bilagor) Länsstyrelsen godkänner att

Läs mer

Vattenkvalitet Vattenkemiprover från Svartälven vid Hammarn (tabell 1).

Vattenkvalitet Vattenkemiprover från Svartälven vid Hammarn (tabell 1). Svartälven Avrinningsomr.: Gullspångsälv. 61-138 Terrängkartan: 12ed, 11e9d, 11e8d, 11e8e, Vattenförekomst: SE663193-14263 11e7e, 11e7f, 11e6f, 11e5f, 11e2f, 11e2g, 11eg, Vattendragsnummer: 13814 11gh,

Läs mer

Stormusslor på fem lokaler i Alsteråns vattensystem

Stormusslor på fem lokaler i Alsteråns vattensystem Stormusslor på fem lokaler i Alsteråns vattensystem Inventering av stormusslor i Alsterån 2017 Carl-Johan Månsson, Fiskerikonsulent 2018-02-08 Bakgrund och metoder Under flera säsonger har undertecknad

Läs mer

Projektplan för Den levande Nyköpingsån

Projektplan för Den levande Nyköpingsån Projektplan för Den levande Nyköpingsån Foto: Storhusfallet vid högvattenflöde 1 maj 2010, flöde 100 m 3 per sekund. Bakgrund Nyköpingsån är en av södra Sveriges större vattendrag, den tar sin början vid

Läs mer

RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén

RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén RAPPORT 2017/5 FISKUNDERSÖKNINGAR I FYRISÅN 2017 Johan Persson Gustav Johansson Tomas Loreth Remén FÖRFATTARE Johan Persson, Gustav Johansson och Tomas Loreth Remén FOTO Framsida: Öring fångad på elfiske

Läs mer

Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07

Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07 Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07 Tranås Kvarn (Smedjeholmen) Elverksdammen, fiskväg finns, nivå regleras med automatlucka, ingen vattenkraftproduktion idag. (Svartån) Foto: L Gustafsson

Läs mer

Vatten till och från markavvattningssamfälligheter

Vatten till och från markavvattningssamfälligheter Vatten till och från markavvattningssamfälligheter vad gäller? Rörnät och Klimat 2016 Jennie Wallentin Jordbruksverket Varför markavvattning? Odling är beroende av dränerad mark. En gröda behöver under

Läs mer

Triple lakes vattenvård för levande sjöar

Triple lakes vattenvård för levande sjöar Triple lakes vattenvård för levande sjöar Foto: Lars Häreblad Triple Lakes vattenvård i tre sjöar Triple Lakes eller Tre Sjöar är ett samverkansprojekt för friskare vattenmiljöer och renare vatten. Vi

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådsredogörelse

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådsredogörelse Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådsredogörelse Utrivning av dammarna vid Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer