Riskutredning avseende transport av farligt gods rev

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riskutredning avseende transport av farligt gods rev"

Transkript

1

2 Beställare: Varbergs kommun, Stadsbyggnadskontoret Beställarens representant: Inger Axbrink Konsult: Uppdragsledare Granskare Norconsult AB Box Göteborg Herman Heijmans Belma Gafurovic Uppdragsnr: Filnamn och sökväg: n:\101\36\ \0-mapp\uppdatering 2017\dokument\kärradal riskutredning ver docx

3 3 (36) Sammanfattning 4 1. Inledning 5 2. Riskbedömning i den fysiska planeringen Definitioner Risker med transport av farligt gods Bedömningsgrunder för risker från transport av farligt gods Beräkningsmetod RBM II 12 3 Platsspecifika förutsättningar Planområdet Västkustbanan Resultat Individrisk Samhällsrisk Osäkerhetsanalys 23 6 Diskussion och slutsatser Referenser 27 Bilaga

4 4 (36) Sammanfattning I Varbergs kommun, norr om själva Varberg, ligger Kärradal. Öster om tätorten ligger Kärradals Camping och Caravan Clubs campingplats. Planer finns att utvidga områdena samt att anlägga bostadsområde söder om Kärradals Camping. Områdena ligger på kort avstånd från Västkustbanan, där transporter av farligt gods förekommer och en utredning kring riskerna med dessa transporter har därför genomförts. Kriterier för acceptabla risker kring transportleder för farligt gods har tagits fram på uppdrag av dåvarande Räddningsverket (numera del av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap). Dessa kriterier har anpassat efter det aktuella områdets storlek. Risknivån inom området har beräknats och en jämförelse med kriterierna visat att risknivåerna är acceptabla. Detta beror på följande orsaker: mängderna farligt gods som transporteras är relativt små, området skyddas i viss utsträckning av bullervallen som avgränsar området mot järnvägen campingplatserna används huvudsakligen under sommaren, under vinterhalvåret förväntas beläggningen vara låg. Osäkerhetsanalysen visar att även om antalet transporter med farligt gods och antalet personer inom området skulle öka så leder detta inte direkt till att risknivåer överskrider kriterierna för det acceptabla.

5 5 (36) 1. Inledning I Varbergs kommun, norr om själva Varberg, ligger Kärradal. Öster om tätorten ligger Kärradals Camping och Caravan Clubs campingplats. Områdets läge visas i figur 1. Figur 1. Den röda markeringen anger Kärradals Campings i Varbergs kommun. Planer finns att utvidga områdena samt att anlägga bostadsområde söder om Kärradals Camping. Områdena ligger på kort avstånd från Västkustbanan, där transporter av farligt gods förekommer och en utredning kring riskerna med dessa transporter har därför genomförts. Resultaten av utredningen redovisas i denna rapport. Rapporten har uppdaterats eftersom de planerade öppettider för en del av campingen har utökats för att möjliggöra ett mera effektivt utnyttjande av området.

6 6 (36) 2. Riskbedömning i den fysiska planeringen 2.1. Definitioner Risk definieras mestadels som sannolikheten för oönskade händelser multiplicerat med konsekvenserna av dessa händelser. De konsekvenser som man tittar på i första hand är att människor omkommer. Sannolikheten uttrycks som antalet gånger som en oönskad händelse förväntas förekomma under ett år. Resultatet blir en frekvens, oftast ett väldigt litet tal som exempelvis 1x10-6 per år (0, gånger per år). Man kan också tolka detta som att händelsen förväntas inträffa en gång under en miljon år. En annan tolkning av en sannolikhet på 1x10-6 per år för en händelse är om man antar att det finns en miljon platser där en sådan händelse kan förekomma i Sverige. Då förväntas händelsen förekomma en gång per år (0, x = 1) någonstans i Sverige. I risksammanhang skiljer man på individrisk och samhällsrisk. Individrisk är risken för en person att omkomma i en olycka när han/hon befinner sig på en specifik plats i närheten av en riskkälla. Man utgår då från att personen befinner sig på denna plats under ett helt år. Risken uttrycks som risken att omkomma i en olycka på den platsen under det året. Individrisken är ett mått på hur farligt det är på en viss plats och tar inte hänsyn till hur många människor som kommer att befinna sig på platsen. Samhällsrisken är ett mått på hur stora olyckor en riskkälla kan orsaka. Detta beror dels på riskskällans farlighet men även på hur många människor som brukar befinna sig i riskkällans omgivning. Vid en beräkning beaktas det totala antalet människor som kan drabbas vid olika olycksförlopp. Det är förstås inte känt i förväg när och hur en olycka kommer att inträffa. Därför analyseras ett stort antal tänkbara olyckor när det gäller såväl sannolikhet som konsekvens. För dessa olycksscenarier beräknar man sannolikheten att de kan inträffa och antalet personer som kan drabbas. Resultaten uttrycks då som en s.k. FN-kurva där man sätter ut sannolikheten (F) för olika antal omkomna (N) vid de olyckstyper som kan orsakas av riskkällan, se avsnitt 2.3.

7 7 (36) I en riskutredning för den fysiska planeringen bör hänsyn tas till både individrisken och samhällsrisken. Syftet med denna utredning är att beräkna dessa risknivåer och att sedan - om så krävs - föreslå åtgärder för att uppnå en situation med acceptabla eller tolerabla risker. Kriterier för vilka risknivåer som bedöms vara acceptabla respektive tolerabla behandlas närmare i avsnitt Risker med transport av farligt gods Typer av farligt gods Enligt internationella bestämmelser (ADR/RID) delas farligt gods in i nio klasser, se nedanstående tabell 1. Tabell 1. Indelning av farligt gods Klass Innehåll Exempel 1 Explosiva ämnen Massexplosiva varor (dvs. sprängämnen), fyrverkerier 2 Komprimerade, kondenserade eller under tryck lösta gaser Brännbara gaser (gasol), giftiga gaser (klor, svaveldioxid) och andra trycksatta gaser (kvävgas, syrgas) 3 Brandfarliga vätskor Bensin, eldningsolja 4 Brandfarliga fasta ämnen Kalciumkarbid 5 Oxiderande ämnen Väteperoxid 6 Giftiga ämnen Arsenik 7 Radioaktiva ämnen Radioaktiva preparat för sjukhusen 8 Frätande ämnen Olika syror, lut 9 Övriga farliga ämnen och föremål Asbest Konsekvenser av en olycka med farligt gods Nedan följer en allmän beskrivning av de olika sorters farligt gods som transporteras och potentiella följderna av olyckor där farligt gods är inblandat. De förväntade följderna i form av dödsfall avser, om inget annat sägs, personer som vistas utomhus utan skydd.

8 8 (36) Klass 1. Explosiva ämnen En explosion av s.k. massexplosiva ämnen kan ge omkomna upp till ca 60 m från explosionen och byggnader kan raseras på flera hundra meters avstånd. Övriga explosiva ämnen kan, i huvudsak genom raserade byggnader, ge effekter på några tiotal meters avstånd. Klass 2: Brännbara eller giftiga gaser Utsläpp av brännbar gas i luft kan antändas direkt och orsaka en s.k. jetflamma. Om gasen inte antänds direkt bildas först ett brännbart gasmoln som sedan kan antändas relativt omgående eller driva iväg och antändas över bebyggelsen. Detta resulterar då i en flash brand (Flash Fire) eller fasmolnsexplosion (Vapor Cloud Explosion) I ytterst sällsynta komplicerade olyckor kan gastanken explodera och bilda ett eldklot, s.k. BLEVE (Boiling Liquid Expanding Vapor Explosion). Risken att omkomma av en jetflamma är vanligtvis liten på avstånd som överstiger några 10-tals meter medan motsvarande avstånd kan var långt över 100 m för en BLEVE Klass 3: Brandfarliga vätskor Om en tank med mycket brandfarlig vätska (exempelvis bensin) skadas rinner bensinen ut och en s.k. pölbrand kan uppstå. Eldningsolja är så svårantändlig att brandrisken är försumbar. Risken att omkomma är som regel liten på avstånd som överstiger några 10-tals meter. Klass 4: Brandfarliga ämnen såsom svavel, fosfor, karbid. Dessa ämnen är fasta och skadar endast i olycksplatsens direkta omgivning. Klass 5: Oxiderande ämnen Olycka med endast dessa ämnen leder normalt ej till personskador, men om ämnena blandas med exempelvis bilens olja eller bensin uppstår explosionsrisk. Klass 6: Giftiga ämnen. Giftiga vätskor kan ge verkan på långa avstånd (100-tals meter). Effektens omfattning är beroende på giftigheten och flyktigheten av vätskorna och hur utsläppet sker. Klass 7: Radioaktiva ämnen Dessa ämnen transporteras normalt endast i små mängder på väg och järnväg. Risken att omkomma är därför försumbar.

9 9 (36) Klass 8: Frätande ämnen såsom saltsyra, svavelsyra. Risk för skador är normalt störst inom ca 20 m avstånd eftersom skada uppkommer vid direkt exponering på personen. Klass 9: Övriga farliga ämnen och föremål Denna klass omfattar bl.a. miljöfarligt avfall dock inga ämnen som är brandfarliga eller explosiva. 2.3 Bedömningsgrunder för risker från transport av farligt gods Räddningsverkets kriterier I många fall främst då det inte finns kommunala krav - tas kriterier för vad som kan bedömas vara en acceptabel risknivå från rapporten Värdering av risk som tagits fram på uppdrag av dåvarande Räddningsverket (Räddningsverket ingår numera i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB) (SRV 1997). I rapporten används en övre och en undre gräns, se figur 2. Om den övre gränsen överskrids bedöms att risknivån är så hög att den inte kan tolereras. Övre gräns Undre gräns Figur 2. Risknivåer och gränserna mellan dem (efter Räddningstjänsten Storgöteborg 2004)

10 10 (36) Om risknivån ligger mellan den undre och den övre gränsen så skall alla rimliga åtgärder vidtas för att minska risknivån. Efter detta betraktas risknivån som tolerabel. Om risknivån ligger under den undre gränsen så kan den anses vara acceptabel och inga ytterligare åtgärder krävs. Individrisk För individrisken ligger den övre gränsen på 1 x 10-5 per år och den undre på 1 x 10-7 per år. Den undre gränsen ligger under risken att omkomma till följd av naturolyckor, vilket innebär att en sådan risknivå inte ger en signifikant påverkan på individens totala risknivå. Den övre gränsen motsvarar högst en tiondel av den totala dödsfallsrisken för olika grupper i samhället. Samhällsrisk Även för samhällsrisk finns det kriterier i ovannämnda rapporten. Kriterierna utgår från samhällsrisknivåer för ett område på båda sidor om en sträcka av 1 km längs transportleden för farligt gods. Kriterierna är definierade så att frekvensen av olyckor multiplicerat med antalet omkomna vid dessa olyckor inte får överskrida ett visst värde. I ett FN-diagram blir detta en rak linje, se figur 3. För att riskerna skall kunna tolereras krävs att FxN är mindre än 1x10-4. Detta innebär till exempel att olyckor med 1 omkommen får ha en högsta frekvens av 1x 10-4 (en gång på år) på en km transportled för farligt gods. Olyckor med 10 omkomna accepteras med en högsta frekvens på 1x10-5 (en gång per år) per km transportled för farligt gods. För att riskerna skall vara helt acceptabla krävs att FxN är mindre än 1x10 6, dvs. en hundradel av vad som krävs för tolerabla risker.

11 11 (36) 1,00E-04 Räddningsverkets kriterier för 1 km transportled 1,00E-05 Risker kan ej tolereras Frekvens 1,00E-06 1,00E-07 1,00E-08 Acceptabla risker Tolerabla risker Övre Undre 1,00E Antal omkomna Figur 3 Riskkriterier för bebyggelsen längs 1 km transportled för farligt gods. För att kunna få tillämpa kriterierna på ett mindre område måste en omskalning ske (SRV 1997). Detta görs genom att antalet omkomna som bedöms som acceptabla eller tolerabla vid de olika olycksfallsfrekvenserna reduceras i förhållande till områdets storlek jämfört med ett område med 1 km längd och dubbelsidig bebyggelse. I detta fall är områdets längd ca 783 m (0,783 km) och det planerade området ligger endast på en sida av järnvägen. Antalet omkomna som kan accepteras eller tolereras vid olika frekvenser delas därför först med 2 och multipliceras sedan med 0,783. Resultaten av omräkningen visas i figur 4.

12 12 (36) Figur 4. Riskkriterier omräknade för Kärradalsområdet (ca 783 m enkelsidig bebyggelse). 2.4 Beräkningsmetod RBM II Riskberäkningarna har genomförts med ett program som används som standard i Nederländerna för riskberäkningar i samband med transporter av farligt gods. Programmet RBM II har tagits fram på uppdrag av den nederländska staten och använder de beräkningsmetoder som beskrivits i Guidelines for quantitative risk assessment (VROM 2005) och Method for the calculation of physical effects (VROM 1996). Programmet beräknar sannolikhet och konsekvens vid skador på transportfordon med farligt gods på grund av olyckor. Hänsyn tas till olyckans läge, skadans storlek, det farliga ämnets kemiska och fysikaliska egenskaper (brandfarlighet, giftighet mm) och förväntade väderförhållanden. Antalet drabbade personer beräknas utifrån antal personer som befinner sig i riskområdet dagtid och nattetid. andelen personer som befinner sig ute eller inne, samt andelen av dessa personer som förväntas omkomma vid den framräknade exponering för värmestrålning, tryckvågor, giftiga ämnen på olika avstånd inom området. Programmet har anpassats efter svenska förhållanden avseende olycksfrekvenser på väg och järnväg samt kriterier för acceptabla risknivåer. Olycksfrekvenser för vägsträckor beräknas enligt Vägverkets Effektsamband för vägtransportsystem

13 13 (36) (Vägverket 2008) och för järnvägar genomförs beräkningar enligt rapporten Modell för skattning av sannolikheter för järnvägsolyckor som drabbar omgivningen (Banverket 2001). I bilagan ges mera utförlig information om programmet.

14 14 (36) 3 Platsspecifika förutsättningar 3.1 Planområdet Området som studerats består av tre delområden, se figur 5. För Caravan Clubs område planeras en utökning av den befintliga verksamheten från ca 180 platser till ca 240 platser för uppställning av husvagnar samt uthyrningsstugor. Inom det befintliga området på Kärradals Camping finns uppställningsplatser för husvagnar servicebyggnader samt ett fåtal uthyrningsstugor. En utbyggnad planeras söder om detta område med nya campingtomter samt en del uthyrningsstugor. Antal platser beräknas öka från 190 till ca 340. Västkuststugans område är i dagsläget obebyggd och planeras att bebyggas med 16 hus varav ca hälften förväntas komma att användas som fritidshus och resten som året-runt bostäder. Mellan områdena och Västkustbanan ligger skyddsvallar med en höjd på 3-4 m. Öppningen på ca 120 m som finns mitt för Västkuststugans område kommer att tätas med en bullervall med en höjd på 2,5 3 m, se figur 5. När det gäller risker i samband med transport av farligt gods så finns det ett antal punkter där Camping Clubs område och Kärradals Camping skiljer sig från vanliga bostadsområden. Antalet boenden varierar mycket starkt med årstiderna. Personerna inom områdena kan förväntas befinna sig oftare utomhus än i ett vanligt bostadsområde. Husvagnar och campingstugor ger sannolikt mindre skydd vid olyckor med farligt gods än vanliga bostadshus. De första två punkter arbetas in i riskberäkningarna. Konsekvensen av det sämre skydd som husvagnar och campingstugor kan utgöra vid olyckor behandlas i osäkerhetsanalysen i kapitel 5.

15 15 (36) Caravan Club Kärradals camping Västkuststugans område Figur 5 Bild över det Kärradalsområdet. Befintliga skyddsvallar har markerats. Den streckade linjen anger den planerade kompletteringen av vallen.

16 16 (36) Persontäthet Följande uppgifter har varit utgångspunkt för en beräkning av persontätheten. Caravan Clubs område kommer att få högst 240 husvagnsplatser med ca 2,2 personer per husvagn. I rapporten daterad var avsikten att anläggningen skulle vara öppet under sommarhalvåret. Detta har nu utökats till helår. Beläggningen uppskattas till vara 100 % i juni och juli, 85 % under april, maj, augusti och september och 16 % under övrig tid. (Caravan Club 2017) Kärradals camping kommer att få högst 340 platser med 2,5 personer per husvagn. Beläggning 100 % i juli, resterande tid %. Västkuststugans område kommer att bebyggas med 16 villor varav ungefär hälften sannolikt kommer att användas som fritidshus. Dessa antas användas mellan 15 juni och 15 augusti. Uppskattningsvis finns 3 personer per hushåll. Utifrån ovanstående delas året in i tre olika säsonger: Lågsäsong (oktober till mars) mellansäsong (april till september utom juli) och högsäsong (juli). Detta görs för att kunna definiera de olika förutsättningarna som råder under olika tider på året inom områdena. Sedan genomförs separata riskberäkningar för dessa säsonger. Förenklingen har gjorts så att det totala antalet personer under året inom var och ett av de tre områdena är detsamma som i de ursprungliga uppgifterna så att slutresultatet inte påverkas. Tabell 2. Antal personer inom områdena som används i riskberäkningarna, se även figur 6 Västkuststugans område Kärradals camping Caravan Club Summa jan feb mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec

17 17 (36) Figur 6. Antal personer inom områdena som används i riskberäkningarna Utöver totalt antal personer inom områdena används även uppgifterna nedan i riskberäkningarna. Uppgifterna härstammar från nederländska källor men bedöms användbara i sammanhanget (VROM 2005). Lågsäsong, oktober till och med mars: Västkuststugans område bebos av ca 24 personer. Nattetid (06.00 till 18.30) antas 100 % vara närvarande, dagtid antas 50 % närvarande. Nattetid antas 1 % befinna sig utomhus, dagtid befinner sig 7 % utomhus. Camping Clubs område bebos av maximalt 81 personer, förutsättningar som för Västkuststugan ovan. Mellansäsong, april till och med september förutom juli: Västkuststugan bebos av i snitt ca 30 personer, förutsättningar som ovan. På Kärradals camping bor ca 230 personer. Nattetid är 100 % närvarande, varav 76 % inomhus och 24 % utomhus. Dagtid uppskattas 80 % vara närvarande, varav 12 % inomhus och 88 % utomhus. På Camping Clubs område bor ca 460 personer, andelen närvarande mm. som för Kärradals camping. Högsäsong, juli: Västkuststugan: bebos av ca 48 personer, närvaro samma som tidigare, dock antas att 65 % är närvarande dagtid istället för 50 % på grund av semester.

18 18 (36) Kärradals camping bebos av ca 900personer, övriga förutsättningar samma som för mellansäsongen. Camping Clubs område bebos av ca 550 personer, övriga förutsättningar samma som för mellansäsongen. 3.2 Västkustbanan Transporterade mängder Uppgifter om transporterade mängder farligt gods på Västkust kommer från Trafikverket som registrerar antalet tågvagnar med farligt gods på olika bansträckor, se tabell 3 (Trafikverket 2010:1). Även MSB redovisar uppgifter för sträckan men dessa är insamlade under endast en månad under 2006 och bedöms därför vara mera osäkra. När rapportens första version skrevs i 2010 angav Trafikverket att trafiken på Västkustbanan förväntades vara oförändrad framöver (Trafikverket 2010:2, Banverket 2009) så uppgifterna avvändes i riskberäkningarna för den framtida situationen. I en mera aktuell prognos anger Trafikverket att godstrafiken förväntas öka med ca 77 % mellan 2014 och 2040 (Trafikverket 2016). Detta är dock lägre än den ökning av trafiken med 100 % som antagets i osäkerhetsvärderingen som därför även omfattar den prognosticerade ökningen fram till 2040.Uppgifterna för 2020 har därför inte uppdaterats i rapporten. I kapitel 5 Osäkerhetsanalys beräknas hur en framtida ökning av godstrafiken påverkar risknivåerna. Tabell 3. Antal förväntade transporter av farligt gods på Västkustbanan 2020 Klass Antal transporter/år 1 Explosiva ämnen 0 2 Brandfarliga och giftiga gaser Brandfarliga vätskor Brandfarliga fasta ämnen 63 5 Oxiderande ämnen Giftiga ämnen mm Radioaktiva ämnen 0 8 Frätande ämnen Övriga farliga ämnen 498 Totalt 8379

19 19 (36) Klasserna i tabell 2 ovan omfattar ämnen med varierande farlighetsgrad. För att kunna genomföra en riskberäkning måste ämnen delas upp på ytterligare. Ämnena i klass 2 och 3 har därför delats upp enligt nedan. I klass 2 skiljer man mellan brandfarliga gaser (exempelvis gasol), giftiga gaser (klor, ammoniak m.fl.) och övriga mindre farliga gaser. Andelen giftiga gaser sätts till 41 % och andelen brännbara gaser till 59 % vilket är den fördelning av dessa ämnen som anges av i MSB:s statistik för denna sträcka. Inga övriga gaser tas med i beräkningarna. Bland giftiga gaser skiljs mellan mycket giftiga gaser (klorgas) och övriga giftiga gaser (ammoniak mm). Andelen mycket giftiga gaser antas vara högst 30 %. Andelen mycket brandfarlig vätska i klass 3 (bensin mm.) sätts till 75 % (ØSA 2004). Av de brandfarliga vätskorna i klass 3 har 8 % antagits vara giftiga (ØSA 2004). Detta ger följande antal transporter i de kategorier som främst bedöms innebära risker för planområdet, se tabell 4. Tabell 4. Farligt gods som medför betydande risker för områdena Ämnesgrupp Antal transporter Brandfarliga gaser 759 Giftiga gaser 368 Mycket giftiga gaser (klorgas) 158 Mycket brandfarliga vätskor 969 Giftiga vätskor 217 Transporttider Det antas att ca 2/3-delar av det farliga godset transporteras nattetid, dvs. mellan kl och Sannolikhet för olyckor med farligt gods Sannolikheten för olyckor på Västkustbanan förbi planområdet kan beräknas enligt Banverkets beräkningsmodell (Banverket 2001) till 1,9 x10-8 per år. Beräkningsprogrammet anger en något högre olycksfrekvens, 2,2x10-8 per år, för denna typ av järnväg. För säkerhets skull väljs den högre olycksfallsfrekvensen.

20 20 (36) Eftersom antal personer inom området varierar starkt under året har olycksfrekvensen även beräknats för de olika säsongerna. Olycksrisken antas vara proportionerlig till periodens längd, se tabell 5. Tabell 5. Olycksfrekvens uppdelad per säsong Period Olycksfrekvens Lågsäsong (6 månader) 1,1x10-8 Mellansäsong (5 månader) 9,2x10-9 Högsäsong (1 månad) 1,8x10-9 Året 2,2x10-8

21 21 (36) 4. Resultat 4.1 Individrisk Beräkningsresultaten för individrisken som orsakas av transporter med farligt gods visas i figur 7. Innanför de blåa linjerna ligger individrisken över 1x10-8 per år men under 10-7 per år. Utanför detta område ligger individrisken under 1x10-8 per år. Individrisker under 10-7 per år är acceptabla vilket innebär att individrisken på grund av olyckor av farligt gods är acceptabla inom området. Figur 7. Individrisk längs Väst kustbanan förbi Kärradalsområdet Individrisker under 10-7 per år bedöms vara acceptabla.

22 22 (36) 4.2 Samhällsrisk I figur 8 visas samhällsrisken. Vanligtvis redovisas inte samhällsrisknivåer under en frekvens på 1x10-9. Denna gräns är satt eftersom olyckor med en frekvens under 1x10-9 (dvs. en gång per miljard år) är så extremt sällsynta. I detta fall visas dock samhällsrisknivåer ner till 1x10-10 för att bättre kunna redovisa samhällsrisken under högsäsong som ligger nästan helt under gränsen 1x10-9. Kriterierna för vilka risker som är acceptabla påverkas dock inte av detta redovisningssätt. Figur 8. Samhällrisken för området ligger under kriterierna för acceptabla risker. Det framgår av figuren att samhällsrisken ligger under den högsta nivån som kan accepteras utan att skyddsåtgärder behövs vidtas. Riskerna under högsäsong är klart lägre än under mellansäsongen trots att antalet personer inom området är större. Detta beror på att högsäsongen endast varar ca en månad, medan mellansäsongen vara 5 månader, sannolikheten för olyckor under högsäsongen är därför endast en femtedel av sannolikheten för olyckor under mellansäsongen., se avsnitt 3.2.

23 23 (36) 5. Osäkerhetsanalys Ingångsvärden vid riskberäkningar innehåller alltid ett visst mått av osäkerhet. Vanligtvis är osäkerheten när det gäller transporterna av farligt gods på banan störst, dels beroende på att statistiken inte är helt säker och dels beroende på att den framtida utvecklingen inte går att förutse helt och hållet. I osäkerhetsanalysen har antalet transporter antagit vara det dubbla jämfört med ingångsvärden i de tidigare beräkningarna Även antalet personer som befinner sig inom området kan vara högre än vad som antagits. I osäkerhetsanalysen har antalet personer antagits vara 25 % högre än tidigare. I det här fallet är en annan osäkerhet hur mycket skydd som husvagnarna och stugorna på Caravan Clubs och Kärradals campings område kommer att ge vid en olycka. En separat beräkning har därför genomförts där det utöver det som beskrivs ovan dessutom har antagit att alla personer på Caravan Clubs område och Kärradals Campings område befinner sig utomhus dygnet runt. Beräkningsmässigt innebär detta att dessa personer inte får något skydd alls av husvagnarna vid olyckor. De personer som vistas inomhus i Västkuststugans område antas dock fortfarande få skydd från sina hus då dessa förväntas ge samma skydd som genomsnittliga bostadshus. Resultaten av osäkerhetsanalysen för individrisken redovisas i figur 9. Vid individriskberäkningar antas personerna alltid befinna sig utomhus och resultatet påverkas därför inte av antaganden om skydd från husvagnar.

24 24 (36) Individrisk 1x x10-7 per år Individrisk mindre än 1x10-8 per år Figur 9. Resultatet av osäkerhetsanalys av individrisken. Inga betydande ändringar jämfört med tidigare beräkningar. Resultatet av osäkerhetsanalysen för samhällsrisken redovisas i figur 10.

25 25 (36) Figur 10 Resultaten av osäkerhetsanalysen för samhällsrisk. Alla osäkerhetsberäkningar visar på acceptabla risknivåer Den lila kurvan i figur 10 är resultatet av beräkningen där det antagits att de transporterade mängder farligt gods är dubbelt så stora jämfört med de värden som används i de tidigare beräkningarna för Dessutom har antalet personer som vistas inom områdena antagits vara 25 % mer än vad som tidigare förutsatts. Denna beräkning täcker den ökningen av trafiken fram till 2040 som prognosticerats av Trafikverket. Den röda kurvan visar resultatet av en beräkning där det dessutom antas att husvagnar och uthyrningsstugor inte ger något skydd mot olyckor alls, dvs. alla personer antas vara helt oskyddade vid sin vistelse på Caravan Clubs område och Kärradals camping. Risknivån tangerar gränsen mot tolerabla risknivåerna men överskrider den inte i denna beräkning. Samhällsrisken överskrider inte i någon av beräkningarna i denna osäkerhetsanalys kriterierna för acceptabla risker. Slutsatsen är att samhällsrisken inom området bedöms vara acceptabel.

26 26 (36) 6 Diskussion och slutsatser Beräkningsresultaten för området visar på acceptabla risknivåer för såväl individrisk som samhällsrisk. I beräkningarna har effekten av bullervallen längs spåret tagits med så till vida att det har antagits att inga utsläppta farliga vätskor når planområdet. I övrigt har inga övriga skyddseffekter från bullervallen tagits med. Den har dock viss effekt på spridningen av giftiga och brandfarliga gaser då dessa gaser är tyngre än luft. Spridningen in mot området av dessa gaser försvåras av bullervallen, vilket gör att risknivåerna inom området troligen ligger lägre än beräknat. Bullervallen har även en skyddande effekt vid explosioner och vid vissa brandscenarier. Eftersom det inte har hittats material avseende vilket skydd personer som befinner sig i en husvagn eller campingstuga vid en olycka med farligt gods har två separata beräkningar genomförts. I den första har husvagnarna mm antagits ge lika mycket skydd som ett genomsnittligt hus. I den andra har det antagits att en husvagn inte ger något skydd alls (den sistnämnda beräkningen presenteras i osäkerhetsanalysen). Sammantaget kan konstateras att utredningen visar på att risknivåerna inom området är acceptabla, tack vare att antalet personer är lågt under halva året året, att mängderna farligt gods är ganska små och att bullervallen ger ett visst skydd vid olyckor.

27 27 (36) 7. Referenser Banverket 2001 Banverket 2009 Caravan Club 2017 Modell för skattning av sannolikheten för järnvägsolyckor som drabbar omgivningen, Banverket Miljösektionen Rapport 2001:5; Planprognos 2020 godstrafik Underlagsrapport i Åtgärdsplanering , Banverket m.fl. Beteckning hos Banverket F09 54/SA10, 2009 Uppgifter från Tomas Bäckegren, projektansvarig för utbyggnad av Caravan Clubs område i Kärradal, Räddningstjänsten Riktlinjer för riskbedömningar, Räddningstjänsten Storgöteborg 2004 Storgöteborg 2004 Trafikverket 2010:1 Trafikverket 2010:2 Trafikverket 2016 E-post Banverket , Roar Hermo, E-post Banverket, , Josefin Axelsson, Samhälle Region Väst Underlagsrapport Disaggregering av prognos för godstransporter 2040 till Bansek, EVA, Sampers/Samkalk och TEN tec -Trafikverkets Basprognoser 2016 VROM 1996 Method for the calculation of physical effects, PGS 2; The Netherlands Ministry of Spatial Planning, Housing and the Environment and Ministry of Transport, Public Works and Water Management, the Hague, the Netherlands, 1996 VROM 2005 Guidelines for quantitative risk assessment, PGS 3; The Netherlands Ministry of Spatial Planning, Housing and the Environment and Ministry of Transport, Public Works and Water Management, the Hague, the Netherlands, 2005

28 28 (36) Vägverket 2008 ØSA 2004 Effektsamband för vägtransportsystem, Nybyggnad och förbättring, effektkatalog, publikation 2008:11, Vägverket 2008 Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen; Øresund Safety Advisers AB, 2004 Norconsult AB Väg och Bana Trafik Herman Heijmans herman.heijmans@norconsult.com

29 29 (36) Bilaga Bakgrund till programmet RBM II för beräkning av individ- och samhällsrisk vid transport av farligt gods Bakgrund Riskberäkningsprogrammet RBM II är framtagen på uppdrag av den nederländska staten (the Ministry of of Spatial Planning, Housing and the Environment samt Ministry of Transport, Public Works and Water Management) för att förse i behovet av ett standardiserat arbetssätt vid beräkning av risknivåer i samband med transport av farligt gods. Programmet erbjuder en möjlighet till snabba analyser utifrån standariserade metoder och är den av den nederländska staten rekommenderade beräkningsmetoden. Metod Utifrån uppgifter om befolkning, olycksfallsfrekvens och antal transporter med farligt gods beräknar RBM II riskerna för omgivningen med transporter av farligt gods på väg och järnväg. Syftet är att ta fram en entydig metod för riskberäkning vid transport av farligt gods utifrån anvisningarna i CPR 14 (Methods for the calculation of physical effects due to the release of hazardous materials liquids and gases, Committee for the prevention of disasters, 2005) och CPR 18 (Guidelines for quantitative risk assessment, RIVM 2005). Ämnen Följande ämnesgrupper betraktas i programmet: brännbara gaser (exv gasol), giftiga gaser (exv ammoniak), mycket giftiga gaser (exv klor), mycket brandfarliga vätskor (exv bensin), giftiga vätskor (exv acrylnitril) och mycket gifitga vätskor (exv akrolein). Detta innebär att enbart ämnen i klasserna 2.1, 2.2, 3 (ej eldningsolja och motsvarande) och 6.1 betraktas. Övriga ämnen transporteras i för små mängder (klass 1 och 7) eller medför inga letala effekter på relevanta avstånd från transportleden (klass 4, 5, 6.2, 6.3, 8,9).

30 30 (36) Transporttider För de transporterade mängder farligt gods kan det anges vilken andel som transporteras på dagtid resp natt och vilken andel som transporteras på vardagar resp helger. Dessa uppgifter kopplas sedan till uppgifter om antal personer som vistas inom området under dessa perioder. Scenarier Sannolikheten för olyckor med gaser resp vätskor beräknas med hänsyn tagen till bl.a. hastigheten, typ av transportfordon, ev samtransport med annat farligt gods mm. För händelseförloppet efter olyckor används standardscenarier, se figur 1 och 2 för exempel på händelseträd. Figur 1. Exempel händelseträd för utströmning av mycket brännbar vätska

31 31 (36) Figur 2. Exempel händelseträd för utströmning av brandfarlig gas Befolkning Antal personer i omgivningen kan anges inom olika ytor och definieras som dagoch nattbefolkning, andel som vistas utomhus dagtid och natt mm. Även antalet personer på helger och vardagar kan varieras. Ett flertal olika områden kan definieras med olika befolkningsuppgifter. Vissa uppgifter är inlagda som defaultvärden men kan anpassas efter behov. Konsekvenser Programmet beräknar händelseförloppet för alla aktuella scenarier (utifrån vad som transporteras) och väderförhållanden och beräknar exponeringen på olika avstånd och i olika riktningar från olycksplatsen. Utifrån exponeringen, befolkingsuppgifter och statistiska uppgifter om andel omkomna vid viss exponering (sk probitfunktioner) beräknas antal omkomna.

32 32 (36) Resultat Beräkningarna ovan genomförs för ett flertal platser fördelade över transportledens längd och bredd. Hänsyn tas även till att transporterade mängder och antal personer i transportledens närhet (såväl inomhus som utomhus) varierar mellan dag och natt samt vardagar och helger. Såväl samhällsrisk som individrisk beräknas och redovisas grafiskt. Anpassning til svenska förutsättningar Metoden har anpassats efter svenska förhållanden av civ ing Herman Heijmans. Anpassningen innebär bland annat att olycksfrekvenser räknas fram enligt svenska metoder, att även klass 1 tas med i riskberäkningarna samt att resultaten jämförs med de normer för riskvärdering som används i Sverige. Beräkning av risknivån i samband med transporter av explosiva varor, RID klass 1. Risken i samband med transporter av explosiva varor beräknas separat enligt följande: Sannolikhet för olyckor beräknas på samma sätt som för övriga transporter. Andelen massexplosiva varor i klass 1 sattes till 25 %. Risken för massexplosion vid olycka med massexplosiva varor sattes till 4 %. Konsekvenserna av en sådan olycka beräknas utifrån samma uppgifter om befolkningstäthet inom det berörda området som vid övriga beräkningarna. Andelen omkomna beräknades utifrån tabellen nedan. Risk att omkomma vid olycka med massexplosiva varor 0-50 m m Utomhus 1,0 1,0 0,0 Inomhus 0,25 0,1 0,05 Ytterligare information Ytterligare information finns på efterföljande sidor

33

34 34 (36)

35

36 Norconsult AB Theres Svensson gata 11 Box 8774, Göteborg , fax

Detaljplan för kv Yrkesskolan. Riskutredning avseende transport av farligt gods

Detaljplan för kv Yrkesskolan. Riskutredning avseende transport av farligt gods Beställare: Botkyrka kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Beställarens representant: Daniel Edvardsson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Granskare Norconsult AB Björn Wallgren Herman Heijmans Belma Gafurovic

Läs mer

Bollebygd Flässjum. Riskutredning avseende transport av farligt gods mm. 2009-08-26

Bollebygd Flässjum. Riskutredning avseende transport av farligt gods mm. 2009-08-26 Beställare: BOLLEBYGDS KOMMUN BOL0101 51723 BOLLEBYGD Beställarens representant: Maria Lejdebro Bollebygds kommun Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr:

Läs mer

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun

PM Risker med transport av farligt gods Kongahälla Östra, Kungälvs kommun PM Risker med transport av farligt gods Beställare: Kungälvs kommun 442 81 Kungälv Beställarens representant: Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

Sannegårds Centrum Kvantitativ riskutredning avseende transport av farligt gods på hamnbanan förbi Sannegårds Centrum i Göteborgs Stad

Sannegårds Centrum Kvantitativ riskutredning avseende transport av farligt gods på hamnbanan förbi Sannegårds Centrum i Göteborgs Stad 2008-04-18 hamnbanan förbi i Göteborgs Stad Beställare: Konsult: Uppdragsledare Göteborg Stad Box 2554 403 17 Göteborg GF Konsult AB Box 87 74 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 101 04 31 Filnamn

Läs mer

Risk- och luftmiljöutredning för Tingberg 3:72

Risk- och luftmiljöutredning för Tingberg 3:72 Risk- och luftmiljöutredning för Tingberg 3:72 Beställare: Tommy Nylund Guntorp 207 460 11 Nygård Projektledare Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr:

Läs mer

Ödegården 1:9 m fl, Sotenäs kommun. Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods 2011-09-01

Ödegården 1:9 m fl, Sotenäs kommun. Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods 2011-09-01 Ödegården 1:9 m fl, Sotenäs kommun Riskbedömning med avseende på transport av farligt gods Beställare: Sotenäs kommun 456 80 Kungshamn Beställarens representant: Robin Sjöström Konsult: Uppdragsledare

Läs mer

Underlag till detaljplan, Ensta 1:65

Underlag till detaljplan, Ensta 1:65 Botkyrka kommun Underlag till detaljplan, Ensta 1:65 Riskanalys transport av farligt gods Uppdragsnr: 105 06 65 Version: 1 2017-08-29 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare:

Läs mer

Nösnäs, Stenungsund Risk- och trafikbullerutredning

Nösnäs, Stenungsund Risk- och trafikbullerutredning Beställare: Stenungsunds kommun 444 82 Stenungsund Beställarens representant: Jan Schuman Konsult: Uppdragsledare Handläggare risk Handläggare buller Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Lena Frennborn

Läs mer

PM kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun

PM kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun Beställare: Härryda kommun Råda Torg 435 80 MÖLNLYCKE Beställarens representant: Anna Wallin Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 103 20 39 Filnamn

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR. Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 1 (7) Inkom till Stockholms stadsbyggnadskontor , Dnr 1 (7) Detaljerad riskanalys Lokstallet 6 BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (7) C.1 BERÄKNING AV INDIVIDRISK För bebyggelse inom planområdet presenteras risken genom att beräkna den platsspecifika individrisken.

Läs mer

PM kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun

PM kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun Beställare: Härryda kommun Beställarens representant: André Berggren Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 103 20 39 Filnamn och sökväg: Kvalitetsgranskad

Läs mer

PM Riskreducerande åtgärder Gårda 18:23 Göteborg

PM Riskreducerande åtgärder Gårda 18:23 Göteborg Beställare: Vasakronan Box 112 64 404 26 Göteborg Beställarens representant: Håkan Nilsson Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 104 07 18 Filnamn och

Läs mer

Detaljplan för Luossavaara, Kiruna kommun Riskanalys avseende transport av farligt gods

Detaljplan för Luossavaara, Kiruna kommun Riskanalys avseende transport av farligt gods Detaljplan för Luossavaara, Kiruna kommun Beställare: LKAB Beställarens representant: Ingrid Reppen Arkitektur+ development AB Katarina Kyrkobacke 8 116 20 Stockholm Konsult: Uppdragsledare Norconsult

Läs mer

Detaljplan för Nol 3:72 i Ale kommun Risker i samband med närhet till Perstorp Oxo:s anläggning

Detaljplan för Nol 3:72 i Ale kommun Risker i samband med närhet till Perstorp Oxo:s anläggning Beställare: Ale kommun Beställarens representant: Emelie Johansson Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 102 1243 Filnamn och sökväg: Kvalitetsgranskad

Läs mer

PM 2 kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun

PM 2 kompletterande riskanalys Mölnlycke fabriker, Härryda kommun Beställare: Härryda kommun Råda Torg 435 80 MÖLNLYCKE Beställarens representant: Anna Wallin Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 103 20 39 Filnamn

Läs mer

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m.

Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods. Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. 1 (10) Riskanalys avseende hantering och transport av farligt gods Underlag till förslag till detaljplan för Hornsbergs bussdepå m.m. Kristineberg, Stockholm BILAGA C RISKBERÄKNINGAR 2 (10) C.1 BERÄKNING

Läs mer

Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg inom stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg Riskanalys för transport av farligt gods

Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg inom stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg Riskanalys för transport av farligt gods Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg inom stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg Beställare: Liseberg AB Box 5053 402 22 Göteborg Beställarens representant:

Läs mer

Detaljplan för Gårda 3:3, 3:11 samt del av 3:13. Riskutredning avseende transport av farligt gods Utställningsversion

Detaljplan för Gårda 3:3, 3:11 samt del av 3:13. Riskutredning avseende transport av farligt gods Utställningsversion Detaljplan för Gårda 3:3, 3:11 samt del av 3:13 Beställare: Göteborgs Stadsbyggnadskontor Beställarens representant: Johan Helgeson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg

Läs mer

Riskanalys transport av farligt gods Mariestads centrum

Riskanalys transport av farligt gods Mariestads centrum Riskanalys transport av farligt gods Mariestads centrum 2016-12-20 Riskanalys transport av farligt gods Mariestads centrum 2016-12-20 Beställare: Mariestads kommun 542 86 Mariestad Beställarens representant:

Läs mer

Riskutredning Getabrohult 1:17 m.fl.

Riskutredning Getabrohult 1:17 m.fl. Bollebygd Kommun Riskutredning Getabrohult 1:17 m.fl. 2019-09-04 Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Handläggare: Bollebygd Kommun Lars Carlsson Norconsult AB, Theres

Läs mer

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum

BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum Dokumenttyp BILAGA C RISKBERÄKNINGAR Väsby Entré Upplands Väsby kommun Datum 2013 10 17 Status SLUTRAPPORT Handläggare Rosie Kvål & Erik Hall Midholm Tel: 08 588 188 00 E post: rosie.kval@brandskyddslaget.se

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten 2018-11-06 Datum: 2018-11-06 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund Kommunstyrelsens

Läs mer

Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Riskanalys för transport av farligt gods

Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Riskanalys för transport av farligt gods Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Riskanalys för transport av farligt gods 2015-09-24 rev 2017-05-12 Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Riskanalys för transport av farligt gods

Läs mer

Risker med transport av farligt gods Kv Ekeby 1:156, Knivsta kommun

Risker med transport av farligt gods Kv Ekeby 1:156, Knivsta kommun Risker med transport av farligt gods Beställare: Idun Invest AB Box 3105 103 62 Stockholm Beställarens representant: Stefan Sparring Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman

Läs mer

Riskanalys transport av farligt gods Mölnlycke fabriker, Härryda kommun

Riskanalys transport av farligt gods Mölnlycke fabriker, Härryda kommun Riskanalys transport av farligt gods Mölnlycke fabriker, Härryda kommun 2014-04-02 Riskanalys transport av farligt gods Mölnlycke fabriker, Härryda kommun 2014-04-02 Beställare: Härryda kommun Beställarens

Läs mer

CW Borgs väg/snippenområdet, Stenungsunds kommun Riskanalys avseende transport av farligt gods

CW Borgs väg/snippenområdet, Stenungsunds kommun Riskanalys avseende transport av farligt gods CW Borgs väg/snippenområdet, Stenungsunds kommun CW Borgs väg/snippenområdet, Stenungsunds kommun Beställare: Stenungsunds Kommun 444 82 Stenungsund Beställarens representant: Jan Schuman Konsult: Uppdragsledare

Läs mer

Aranäs etapp 3, Kungsbacka stad Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan

Aranäs etapp 3, Kungsbacka stad Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan Aranäs etapp 3, Kungsbacka stad Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan 2018-01-26 Aranäs etapp 3, Kungsbacka stad Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan 2018-01-26 Beställare:

Läs mer

Detaljplan för del av Ubbarp 8:20 och Vist 10:25, Ulricehamn Riskanalys transport av farligt gods och tankstation

Detaljplan för del av Ubbarp 8:20 och Vist 10:25, Ulricehamn Riskanalys transport av farligt gods och tankstation Detaljplan för del av Ubbarp 8:20 och Vist 10:25, Ulricehamn Riskanalys transport av farligt gods och tankstation 2013-10-14 Detaljplan för del av Ubbarp 8:20 och Vist 10:25, Ulricehamn Riskanalys transport

Läs mer

Väg 535 Delen Åstebo-Bårhult

Väg 535 Delen Åstebo-Bårhult VÄGPLAN Väg 535 Delen Åstebo-Bårhult PM Riskbedömning farligt gods 15-12-08 Projektnummer: 84437550 1 Väg 535, delen Åstebo-Bårhult Skapat av: Norconsult AB, Herman Heijmans och Johan Hultman Uppdragsansvarig:

Läs mer

Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg inom stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg Riskanalys för transport av farligt gods

Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg inom stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg Riskanalys för transport av farligt gods Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg inom stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg Riskanalys för transport av farligt gods 2018-11-16 Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg

Läs mer

Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg inom stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg Riskanalys för transport av farligt gods

Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg inom stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg Riskanalys för transport av farligt gods Detaljplan för Nöjespark och hotell söder om Liseberg inom stadsdelen Krokslätt m.fl. i Göteborg Riskanalys för transport av farligt gods version 1: 2018-11-16 version 2: 2019-03-13 Detaljplan för Nöjespark

Läs mer

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN

KOMPLETTERING RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUNDS KOMMUN Östersunds kommun, Riskutredning Ångbryggeriet UPPDRAGSNUMMER 13002950 RISKUTREDNING ÅNGBRYGGERIET ÖSTERSUNDS KOMMUN ÖSTERSUND VATTEN OCH MILJÖ HELENA FUREMAN UPPDRAGSLEDARE DAVID RANSTRÖM

Läs mer

Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Riskanalys för transport av farligt gods

Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Riskanalys för transport av farligt gods Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Beställare: PEAB Nellickevägen 22 401 80 Göteborg Beställarens representant: Johan Larsen Konsult: Uppdragsledare

Läs mer

Riskutredning Sund och Hindsberg

Riskutredning Sund och Hindsberg Mariestads kommun Riskutredning Sund och Hindsberg Transporter av farligt gods Uppdragsnr: 1053230 Version: Slutversion 2018-10-12 Uppdragsnr: 1053230 Version: Slutversion Riskutredning Sund och Hindsberg

Läs mer

Riskbedömning transporter farligt gods

Riskbedömning transporter farligt gods PM Riskbedömning transporter farligt gods Detaljplan för Moviken 3:1 m.fl., Mariestads kommun Sektor samhällsbyggnad Planenheten reviderad 2019-05-07 Datum: 2019-05-07 Dnr: KS 2017/00375 Sida: 2 (10) Bakgrund

Läs mer

Aranäs etapp 3, Kungsbacka stad Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan

Aranäs etapp 3, Kungsbacka stad Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan Aranäs etapp 3, Kungsbacka stad Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan 2017-07-05 Aranäs etapp 3, Kungsbacka stad Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan 2017-07-05 Beställare:

Läs mer

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar)

BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk och samhällsrisk (riskberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 3 Underlag för beräkning av individrisk

Läs mer

Transport av farligt gods förbi Simonsland i Borås. Kvantitativ riskutredning. 2008-09-09 reviderad 2009-09-16

Transport av farligt gods förbi Simonsland i Borås. Kvantitativ riskutredning. 2008-09-09 reviderad 2009-09-16 Transport av farligt gods förbi Simonsland i Borås Kvantitativ riskutredning Rapportens titel Underrubrik Kvantitativ riskutredning Datum Beställare: Projektledare Konsult: Uppdragsledare KANICO AB Södra

Läs mer

Järnvägsnära byggnation i Voxlöv, Kungsbacka kommun Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan

Järnvägsnära byggnation i Voxlöv, Kungsbacka kommun Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan Järnvägsnära byggnation i Voxlöv, Kungsbacka kommun Järnvägsnära byggnation i Voxlöv, Kungsbacka kommun Beställare: Kungsbacka Kommun 434 81 Kungsbacka Beställarens representant: Sofia Wiman Konsult: Uppdragsledare

Läs mer

Detaljplan för Valören 1 och 2, Eskilstuna Riskanalys för transport av farligt gods

Detaljplan för Valören 1 och 2, Eskilstuna Riskanalys för transport av farligt gods Detaljplan för Valören 1 och 2, Eskilstuna Riskanalys för transport av farligt gods 2016-05-27 ver. 2: 2017-04-04 ver. 3: 2017-12-22 Detaljplan för Valören 1 och 2, Eskilstuna Riskanalys för transport

Läs mer

Riskanalys transport av farligt gods Veddesta Etapp 1, Järfälla kommun

Riskanalys transport av farligt gods Veddesta Etapp 1, Järfälla kommun Riskanalys transport av farligt gods Veddesta Etapp 1, Järfälla kommun 2016-04-12 Riskanalys transport av farligt gods Veddesta Etapp 1, Järfälla kommun 2016-04-12 Beställare: ework Scandinavia AB Klarebergsgatan

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR OMRÅDET SÖDRA CENTRUM, FALU KOMMUN BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 2 INLEDNING I denna bilaga beräknas frekvensen

Läs mer

Säleby 2:3 m fl, Munkedals kommun

Säleby 2:3 m fl, Munkedals kommun Rådhuset Arkitekter Säleby 2:3 m fl, Munkedals kommun Riskutredning transporter av farligt gods Uppdragsnr: 105 24 09 Version: Slutversion 2018-04-10 Uppdragsnr: 105 24 09 Version: Slutversion Säleby 2:3

Läs mer

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin

Dok.nr /10/01/pm_001 Utfärdare: Helena Norin Påverkan på risknivån på Kongahällatomten om skyddsvall förkortas Inledning I Kungälv planeras en ny stadsdel i direkt anslutning till E6 på den så kallade Kongahälla-tomten. Den nya stadsdelen är tänkt

Läs mer

Jörlanda-Berg 1:66 mfl, Stenungsunds kommun Riskutredning avseende transport av farligt gods och bensinstation

Jörlanda-Berg 1:66 mfl, Stenungsunds kommun Riskutredning avseende transport av farligt gods och bensinstation Jörlanda-Berg 1:66 mfl, Stenungsunds kommun Riskutredning avseende transport av farligt gods och bensinstation Jörlanda-Berg 1:66 mfl, Stenungsunds kommun Riskutredning avseende transport av farligt gods

Läs mer

Underlag till detaljplan, Ensta 1:65

Underlag till detaljplan, Ensta 1:65 Botkyrka Kommun Underlag till detaljplan, Ensta 1:65 Riskanalys transport av farligt gods Uppdragsnr: 105 06 65 Version: 2 2018-03-07 2 Underlag till detaljplan, Ensta 1:65 Riskanalys transport av farligt

Läs mer

Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan

Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan 2016-09-19 rev 2017-08-22 Badhus Kungsbacka sportcenter, Kungsbacka kommun Riskanalys transport av farligt gods på Västkustbanan 2016-09-19 Rev 2017-08-22

Läs mer

Detaljplan för del av Gredby 1:1, Eskilstuna Utredning av trafikbuller samt riskanalys för transport av farligt gods på Svealandsbanan

Detaljplan för del av Gredby 1:1, Eskilstuna Utredning av trafikbuller samt riskanalys för transport av farligt gods på Svealandsbanan Detaljplan för del av Gredby 1:1, Eskilstuna Utredning av trafikbuller samt riskanalys för transport av farligt gods på Svealandsbanan 2014-08-29 Detaljplan för del av Gredby 1:1, Eskilstuna Utredning

Läs mer

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg

Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg UPPDRAG DP Mörviken Åre UPPDRAGSNUMMER 1331390000 UPPDRAGSLEDARE UPPRÄTTAD AV DATUM Mörviken 1:61, 1:62, 1:74, 1:100 och 1:103 m.fl. närhet till järnväg En ny detaljplan som omfattar Mörviken 1:61, 1:62,

Läs mer

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN

RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN 2013-12-10 RISKBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN TIMOTEJEN 19 & 28, STOCKHOLM - BILAGA 1 - FREKVENSBERÄKNING Briab Brand & Riskingenjörerna AB Stockholm: Rosenlundsgatan 60. 118 63 Stockholm. Telefon:

Läs mer

Skälläckeröd 1:45 och 1:12. Riskutredning avseende transporter av farligt gods

Skälläckeröd 1:45 och 1:12. Riskutredning avseende transporter av farligt gods Skälläckeröd 1:45 och 1:12 Riskutredning avseende transporter av farligt gods 2016-11-04 Skälläckeröd 1:45 och 1:12 Riskutredning avseende transporter av farligt gods 2016-11-04 Beställare: Stefan Werner

Läs mer

Riskutredning inför planprogram

Riskutredning inför planprogram Skövde Kommun Riskutredning inför planprogram Mariesjö Uppdragsnr: 1054118 Version: 4 2019-03-13 Uppdragsnr: 1054118 Version: 4 Riskutredning inför planprogram Mariesjö Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens

Läs mer

Påskarp 1:26, Solberga, Nässjö kommun Utredning av trafikbuller samt riskanalys för transport av farligt gods på Södra stambanan

Påskarp 1:26, Solberga, Nässjö kommun Utredning av trafikbuller samt riskanalys för transport av farligt gods på Södra stambanan Påskarp 1:26, Solberga, Nässjö kommun Utredning av trafikbuller samt riskanalys för transport av farligt gods på Södra stambanan 2015-03-31 Påskarp 1:26, Solberga, Nässjö kommun Utredning av trafikbuller

Läs mer

Jörlanda-Berg 1:66 mfl, Stenungsunds kommun Riskutredning avseende transport av farligt gods och bensinstation

Jörlanda-Berg 1:66 mfl, Stenungsunds kommun Riskutredning avseende transport av farligt gods och bensinstation Jörlanda-Berg 1:66 mfl, Stenungsunds kommun Riskutredning avseende transport av farligt gods och Rev 2018-09-14 Rev 2018-09-14 Beställare: Stenungsunds kommun Strandvägen 15 444 82 STENUNGSUND Beställarens

Läs mer

Hotelletablering i Hallunda Botkyrka kommun Buller-, risk- och luftmiljöutredning

Hotelletablering i Hallunda Botkyrka kommun Buller-, risk- och luftmiljöutredning Hotelletablering i Hallunda Botkyrka kommun Beställare: Botkyrka kommun Stadsbyggnadsförvaltningen 147 85 TUMBA Beställarens representant: Artur Utrata-Scholl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Handläggare

Läs mer

Kvarteret Viken, Nässjö kommun

Kvarteret Viken, Nässjö kommun Fastighets AB Linden Kvarteret Viken, Nässjö kommun Riskanalys med avseende på transport av farligt gods Uppdragsnr: 105 19 76 Version: Reviderad slutrapport 2018-03-02 Uppdragsnr: 105 19 76 Version: Reviderad

Läs mer

Utvidgning av Jordbro företagspark. Riskanalys avseende transport av farligt gods Koncept

Utvidgning av Jordbro företagspark. Riskanalys avseende transport av farligt gods Koncept Utvidgning av Jordbro företagspark Beställare: Haninge kommun Box 951 831 29 Östersund Beställarens representant: Ann Wetterström Kommunstyrelseförvaltningen Mark och Exploatering Konsult: Uppdragsledare

Läs mer

Engelbrektområdet, Jakobsberg 2:1871 m.fl, Järfälla kommun Riskanalys transport av farligt gods

Engelbrektområdet, Jakobsberg 2:1871 m.fl, Järfälla kommun Riskanalys transport av farligt gods Engelbrektområdet, Jakobsberg 2:1871 m.fl, Järfälla kommun Riskanalys transport av farligt gods 2017-05-31 Engelbrektområdet, Jakobsberg 2:1871 m.fl, Järfälla kommun Riskanalys transport av farligt gods

Läs mer

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar)

BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka med farliga ämnen och farligt gods (frekvensberäkningar) 1 RISKANALYS INFÖR DETALJPLAN KRISTINEBERSOMRÅDET, VALLENTUNA KOMMUN RISKANALYS MED AVSEENDE PÅ HANTERING OCH TRANSPORT AV FARLIGA ÄMNEN KRING DETALJPLANEOMRÅDET BILAGA 1 Beräkning av sannolikhet för olycka

Läs mer

Detaljplan för Valören 1 och 2, Eskilstuna Riskanalys för transport av farligt gods

Detaljplan för Valören 1 och 2, Eskilstuna Riskanalys för transport av farligt gods Detaljplan för Valören 1 och 2, Eskilstuna Riskanalys för transport av farligt gods 2016-05-27 Detaljplan för Valören 1 och 2, Eskilstuna Riskanalys för transport av farligt gods 2016-05-27 Beställare:

Läs mer

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR

BILAGA B1 -SANNOLIKHETSBERÄKNINGAR UPPDRAGSNUMMER 1321526000 RISKBEDÖMNING FÖR DETALJPLANER FÖR INDUSTRI I HOVA, GULLSPÅNGS KOMMUN Sweco Environment AB Mikaela Ljungqvist Martin Bjarke Granskad av Johan Nimmermark Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen)

Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) Riskutredning med avseende på transporter av farligt gods, enligt RIKTSAM. (Riktlinjer för riskhänsyn i samhällsplaneringen) bilaga till Detaljplan för KLIPPAN 3:8, del av INDUSTRIOMRÅDE I KLIPPAN, vid

Läs mer

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER

BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER BILAGA A SIDA 1 (6) BILAGA A FARLIGT GODS-KLASSER I bilaga A görs en övergripande beskrivning av möjliga konsekvenser för människa, miljö samt samhällsviktiga funktioner i händelse av olycka med olika

Läs mer

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR

BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR BILAGA C SIDA 1 (5) BILAGA C KONSEKVENSBERÄKNINGAR De riskmått som används i denna riskbedömning är individrisk och samhällsrisk. Indata till beräkningar är bl.a. avståndet inom vilka personer antas omkomma,

Läs mer

E6.20 Hisingsleden, södra delen E6.20 Hisingsleden, södra delen Halvors länk

E6.20 Hisingsleden, södra delen E6.20 Hisingsleden, södra delen Halvors länk PM Risk E6.20 Hisingsleden, södra delen E6.20 Hisingsleden, södra delen Halvors länk Göteborgs stad, Västra Götalands län Vägplan Samrådshandling, 2016-02-01 Projektnummer: 108036 Dokumenttitel: PM Risk

Läs mer

Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2, Borås Riskanalys avseende transport av farligt gods

Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2, Borås Riskanalys avseende transport av farligt gods Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2, Borås Riskanalys avseende transport av farligt gods 2013-05-02 Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2, Borås Riskanalys avseende transport av farligt gods

Läs mer

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun

Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Rapport Riskbedömning med avseende på närhet till järnväg Missionen 1, Tranås kommun Upprättad: 2017-12-22 Upprättad av: Sandra Sydbom, White arkitekter AB Martin Henriksson, Infrapartner AB Sammanfattning

Läs mer

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS

PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS PM-RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER VID SKÅRSVÄGEN I ALINGSÅS ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se PM RISKUTREDNING FÖR BOSTÄDER

Läs mer

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE

RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE UPPDRAGSNUMMER: 3840149000 RISKUTREDNING AVSEENDE FARLIGT GODS FÖR FASTIGHETEN HARSTENSLYCKE 1:17 SWECO ENVIRONMENT AB Handläggare: Martin Bjarke Linda Hallberg Uppdragsledare: Erik Mejer Sweco Innehållsförteckning

Läs mer

Länna 1:44, Huddinge kommun

Länna 1:44, Huddinge kommun Källa: Eniro.se Länna 1:44, Huddinge kommun Riskutredning transporter av farligt gods 2016-11-25 Länna 1:44, Huddinge kommun Riskutredning transporter av farligt gods 2016-11-25 Beställare: Huddinge Kommun

Läs mer

Detaljplan för Fixfabriksområdet Riskanalys transport av farligt gods och gastankstation

Detaljplan för Fixfabriksområdet Riskanalys transport av farligt gods och gastankstation rev 2017-05-19 Beställare: Fastighetskontoret Göteborgs Stad Box 2588 403 14 Göteborg Beställarens representant: Sofie Bården Konsult: Uppdragsledare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans

Läs mer

Kyrkan 1 i Vara kommun

Kyrkan 1 i Vara kommun Vara kommun Kyrkan 1 i Vara kommun Riskutredning för transport av farligt gods Uppdragsnr.: 104 31 04 Dokumentnr.: Version: 1 2016-10-07 2(28) Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Rådgivare:

Läs mer

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18

PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 PM-Riskanalys VÄSTRA SVARTE, YSTAD 2012-09-18 Uppdrag: 230078, Västra Svarte, Ystad Titel på rapport: PM Riskanalys - Västra Svarte, Ystad Status: PM Datum: 2012-09-18 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman

Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Ramböll Sverige AB Kävlinge 2014-06-02 Erik Hedman Del av Fritiden 1 (Fritidsbadet) och del av Östra Förstaden 2:1, Ystad riskbedömning avseende transport och hantering av farligt gods i planområdets närhet

Läs mer

Detaljplan för Fixfabriksområdet Riskanalys transport av farligt gods och gastankstation

Detaljplan för Fixfabriksområdet Riskanalys transport av farligt gods och gastankstation Beställare: Fastighetskontoret Göteborgs Stad Box 2588 403 14 Göteborg Beställarens representant: Sofie Bården Konsult: Uppdragsledare: Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr:

Läs mer

Solgårdsterrassen Risk- och trafikbullerutredning Granskningshandling

Solgårdsterrassen Risk- och trafikbullerutredning Granskningshandling Beställare Stenungsundshem AB Box 44 444 21 Stenungsund Beställarens representant Thomas Löfgren Konsult Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Johanna Gervide

Läs mer

Thomas Karlsson. Norconsult AB, Theres Svenssons gata 11, Göteborg

Thomas Karlsson. Norconsult AB, Theres Svenssons gata 11, Göteborg Uppdragsgivare: Uppdragsgivarens kontaktperson: Konsult: Uppdragsledare: Teknikansvarig: Frykvalla Förvaltning AB Thomas Karlsson Norconsult AB, Theres Svenssons gata 11, 417 55 Göteborg Herman Heijmans

Läs mer

Detaljplan för Ormbacka B Järfälla kommun Riskanalys transport av farligt gods

Detaljplan för Ormbacka B Järfälla kommun Riskanalys transport av farligt gods Detaljplan för Ormbacka B Järfälla kommun Riskanalys transport av farligt gods 2016-03-24 Detaljplan för Ormbacka B Järfälla kommun Riskanalys transport av farligt gods 2016-03-24 Beställare: Järfälla

Läs mer

Riskanalys transport av farligt gods Brohusen, Knivsta kommun

Riskanalys transport av farligt gods Brohusen, Knivsta kommun Riskanalys transport av farligt gods Brohusen, Knivsta kommun 2017-01-24 Riskanalys transport av farligt gods Brohusen, Knivsta kommun 2017-01-24 Beställare: Bolite Bostäder AB Beställarens representant:

Läs mer

Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Skyddsavstånd till tryckeri

Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Skyddsavstånd till tryckeri Detaljplan för del av Druvefors, Nejlikan 3 m.fl. Beställare: Hökerum Bygg AB Beställarens representant: Maria Ståhl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Maria

Läs mer

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan.

PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. PM - Svar på samrådsyttrande om riskutredning i kvarteret Tändstickan. Uppdragsledare och ansvarig handläggare Anders Egilsson 010-505 73 82 anders.egilsson@afconsult.com Internkontroll Anders Norén 010-505

Läs mer

Detaljplan för Munkeröd 1:12 m.fl. Stenungsunds kommun

Detaljplan för Munkeröd 1:12 m.fl. Stenungsunds kommun Detaljplan för Munkeröd 1:12 m.fl. Stenungsunds kommun Riskanalys transport av farligt gods 2015 11 09 Detaljplan för Munkeröd 1:12 m.fl. Stenungsunds kommun Riskanalys transport av farligt gods 2015 11

Läs mer

Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2 Skyddsavstånd till tryckeri

Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2 Skyddsavstånd till tryckeri Detaljplan för del av Druvefors, Kamelian 2 Beställare: Hökerum Bygg AB Beställarens representant: Sigvard Ståhl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Anna-Maria Ceder

Läs mer

Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad. Riskanalys för transport av farligt gods

Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad. Riskanalys för transport av farligt gods Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Detaljplan för Gårda 2:12 m.fl. Göteborgs stad Beställare: PEAB Nellickevägen 22 401 80 Göteborg Beställarens representant: Johan Larsen Konsult: Uppdragsledare

Läs mer

Riskanalys avseende transport av farligt gods

Riskanalys avseende transport av farligt gods Beställare: Stenungsunds Kommun 444 82 Stenungsund Beställarens representant: Cecilia Norlander Konsult: Uppdragsledare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Herman Heijmans Uppdragsnr: 105 0219 Filnamn

Läs mer

Prästgårdsgärde, Falköping Riskanalys transport av farligt gods

Prästgårdsgärde, Falköping Riskanalys transport av farligt gods Beställare: Falköpings kommun Stadsbyggnadsavdelningen 521 81 Falköping Beställarens representant: Rikard Andersson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

Falevi 5:1 m fl, Falköping Riskanalys transport av farligt gods

Falevi 5:1 m fl, Falköping Riskanalys transport av farligt gods Beställare: Falköpings Kommun Stadsbyggnadsavdelningen 521 81 Falköping Beställarens representant: Rikard Andersson Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box 8774 402 76 Göteborg Gunnar Håkansson

Läs mer

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE

UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE UPPLANDS VÄSBY KOMMUN UPPDRAGSNUMMER UTREDNING GÄLLANDE UTFORMNING AV RISKREDUCERANDE ÅTGÄRD, DETALJPLAN HÖGVRETEN NIBBLE VERSION 1.2 SWECO SOFIA PERSSON JOHAN NIMMERMARK 1 (8) 2013-06-14 S w e co E n

Läs mer

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ

PM RISKUTREDNING VÄXJÖ -14 UPPDRAG Riskanalys UPPDRAGSNUMMER 11004878-001 UPPDRAGSLEDARE Johan Gustavsson UPPRÄTTAD AV Egzon Haliti DATUM Inledning Syftet med detta PM är att bedöma vilka risker som transporter av farligt gods

Läs mer

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra)

Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 1 (9) PM Riskanalys avseende förändringar av detaljplan för Sandbyhov 30 (södra) 2016-05-13 Kund Arkitektgruppen GKAK AB Dalsgatan 14, Norrköping Kontaktperson: Lena Josefsson Konsult WSP Brand & Risk

Läs mer

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18

PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum. Avseende transport av farligt gods på E18 Uppdragsnr: 10146483 1 (5) PM - Skyddsåtgärder Arninge Resecentrum Avseende transport av farligt gods på E18 Inledning Denna PM utgör en beskrivning av vilka effekter de riskreducerande åtgärderna skyddsavstånd,

Läs mer

PM risk "Dallashuset"

PM risk Dallashuset Uppdragsnamn Kv Lagern, Dallashuset Uppdragsgivare Uppdragsnummer Datum Fabege 109963 2017-02-01 Handläggare Egenkontroll Internkontroll Rosie Kvål RKL 2017-02-01 LSS/EMM 2017-02-01 PM risk "Dallashuset"

Läs mer

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2

Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 Datum 2014-03-25 Internt granskad av: Stefan Nilsson David Winberg Riskanalys Barkabystaden 2 steg 2 1. Bakgrund En ny detaljplan håller på att arbetas fram för området Barkabystaden 2 i Järfälla kommun.

Läs mer

Hotelletablering i Hallunda Botkyrka kommun Buller-, risk- och luftmiljöutredning

Hotelletablering i Hallunda Botkyrka kommun Buller-, risk- och luftmiljöutredning Hotelletablering i Hallunda Botkyrka kommun Beställare: Botkyrka kommun Stadsbyggnadsförvaltningen 147 85 TUMBA Beställarens representant: Artur Utrata-Scholl Konsult: Uppdragsledare Handläggare Handläggare

Läs mer

KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO

KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg Sverige TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se KVALITATIV RISKUTREDNING, DELBANCO PROJEKTNR. A103808

Läs mer

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5

PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 s.1 PM OLYCKSRISKER - DETALJPLAN FÖR NÄVEKVARN 3:5 1 Inledning Denna PM upprättas på uppdrag av Fastighets AB Nävekvarn i samband med planarbete för detaljplan Nävekvarn 3:5 i Nyköpings kommun. Planförslaget

Läs mer

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel.

1 Inledning. Stationshusets ändamål var under samrådsskedet angivet till centrum, men har senare ändrats till handel. PM TITEL PM Riskbedömning Sandared 1:613, 1:614 DATUM 24 maj 2013 PROJEKTNUMMER A041530 / 164892 VERSION 1.0 UTARBETAD Göran Davidsson GRANSKAD Magnus Karlsson GODKÄND Gert Swenson ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan

Läs mer

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Riskanalys. Del av Sandås 2:7, Kalmar kommun. Preliminär handling. Uppdragsnummer Kalmar Norra Långgatan 1 Tel: Upprättad 2017-09-15 (rev. 2018-05-17), Riskanalys med avseende på transporter av farligt gods och närliggande industriverksamhet Preliminär handling Uppdragsnummer 17177 Kalmar Norra Långgatan 1 Tel:

Läs mer

Riskutredning Stenungsund Västanvindgatan

Riskutredning Stenungsund Västanvindgatan Projektutsikter i West AB Riskutredning Stenungsund Västanvindgatan Uppdragsnr: 106 14 77 Version: Uppdatering faktiska tåghastigheter 2019-05-03 Uppdragsnr: 106 14 77 Version: Uppdatering faktiska tåghastigheter

Läs mer

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT

PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT PM Risk, del 1 YSTAD HAMNSTADEN SLUTRAPPORT 2018-04-06 UPPDRAG 281561, Miljökonsekvensbeskrivning för planprogram Hamnstaden Ystad Titel på rapport: PM Risk, del 1 Ystad Hamnstaden Status: Förhandskopia

Läs mer