Organisatorisk förändring av socialförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Organisatorisk förändring av socialförvaltningen"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2018/ Socialnämnden Organisatorisk förändring av socialförvaltningen Förslag till beslut Socialnämnden bifaller förslag till ny organisationsindelning av socialförvaltningen. Bakgrund I januari 2010 genomförde Kalmar kommun en omorganisation av kommunens socialtjänst. Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (LSSverksamhet och socialpsykiatri) fördes över från omsorgsnämnden till socialnämnden som då enbart hade ansvar för kommunens individ- och familjeomsorg (IFO). I samband med sammanslagningen mellan omsorgen om personer med funktionsnedsättning och IFO avskaffades socialförvaltningens sektioner som till stora delar var uppdelade utifrån de målgrupper socialtjänsten inom IFO har ansvar för. Verksamheten organiserades istället i huvudsak med utgångspunkt från funktionerna mottagning, utredning och insats. I januari 2014 gjordes vissa justeringar i organisationen. Verksamhetsområde mottagning och utredning behölls oförändrad medan det skapades nya verksamhetsområden för insatserna. Nuvarande organisation Socialförvaltningen har idag vad man kan kallar en funktionsindelad organisation. Med en funktionsindelad organisation menas att medarbetare och chefer till stora delar är grupperade eller organiserade efter kompetens och expertis kring en viss funktion d.v.s. mottagning, utredning och insats. Nedan redovisas socialförvaltningens nuvarande organisationsindelning. Se även bilaga 1. Socialförvaltningen Tel vx Cecilia.Frid@kalmar.se

2 SN 2018/ (8) Den nuvarande funktionsindelade organisationen har både för- och nackdelar. Organisationen gynnar och skapar bra förutsättningar för att möta socialtjänstens krav på specialisering när det gäller myndighetsutövning. Myndighetsutövning och att arbeta med insatser kräver olika kompetenser och är olika specialiteter eller funktioner inom det sociala arbetet. Genom att samla myndighetsutövningen eller handläggningen av individärenden i ett verksamhetsområde kan rättsäkerhet och kompetens i myndighetsutövningens olika delar stärkas. Styrningen och ledningen av funktionen samordnas och likriktas för olika kategorier av handläggare. Nackdelen eller risken är att medarbetare blir allt för funktionsorienterade och förlorar helhetssynen på individer eller familjer och deras behov av ett sammanhållet bemötande och stöd. Fokus läggs mer på den funktion eller roll medarbetaren har i förhållande till klienten/brukaren än att, med gemensamma insatser utifrån varje funktions kompetens, tillgodose identifierade behov. I en funktionsorienterad organisation är det lätt att tappa brukar/klientfokuset då synsättet blir vertikalt istället för horisontellt. Det är också svårt att styra och leda, skapa helhetssyn och gemensamma målsättningar och värderingar samt delegera resultatansvar när ansvaret för varje verksamhetsgren inom socialnämndens ansvarsområde (funktionsnedsättning, barn och unga, missbruk och försörjningsstöd) är uppdelat på olika chefer utifrån funktion. Många chefer från flera led och olika funktioner blir inblandade i frågor som rör olika målgruppers behov och vilka arbetssätt, mål och värderingar som ska styra de olika verksamhetsgrenarna. Det försvårar även samverkan med externa samarbetspartners när många olika chefer från socialförvaltningen måste involveras i samtal, utredningsarbete och beslutsfattande. Ett vanligt dilemma i en funktionsindelad/orienterad organisation kan illustreras med nedanstående bild. Se även bilaga 2.

3 SN 2018/ (8) Resultatet av den medarbetarenkät som genomfördes på socialförvaltningen hösten 2016 visar att det finns ett behov av att stärka samsynen när det gäller mål och arbetssätt inom och mellan socialförvaltningens olika verksamhetsgrenar. Med nuvarande organisation är det svårt att skapa gemensamma värderingar och mål för verksamhetens olika målgrupper. Beslutsvägarna måste förenklas och mer av medarbetarnas kompetens och erfarenhet behöver tas till vara i beslut och i utvecklingen och utformningen av verksamheten. Processorienterad organisation För att öka tydligheten och stärka samsynen kring hur socialförvaltningen ska arbeta med olika målgrupper och för att uppfylla de krav och mål som ställs på verksamheten finns det ett behov av att socialförvaltningen arbetar mer processinriktat. Processorientering och kundorientering kan till viss del sägas vara olika sidor av samma mynt. Varje process börjar med ett behov och slutar med att det behovet är tillfredsställt. Processerna innebär en konkret möjlighet att aktivt arbeta med att uppfylla strävan att skapa värde för dem vi finns till för. En process kan definieras som ett överenskommet och återkommande arbetssätt för att leverera ett värde till dem vi är till för. En processinriktad organisation som har en tydlig rollfördelning och ett förankrat processorienterat arbetssätt och synsätt kan ge bättre förutsättningar för ökad tydlighet i ansvarsfördelning, samsyn och större delaktighet för medarbetare på alla nivåer. Se bild nedan samt bilaga 3.

4 SN 2018/ (8) För att få en organisation att arbeta utifrån ett processorienterat synsätt och arbetssätt med fokus på dem vi är till för, krävs det en genuin vilja och förmåga att se på verksamheten utifrån-och-in och ett ledarskap som främjar teamarbete och samarbete inom och mellan olika funktioner och verksamhetsområden. Det är också viktigt att det finns en uttänkt struktur och organisation som stödjer det processorienterade arbetssättets implementering och utveckling och att medarbetarna involveras i arbetet för att ta tillvara deras erfarenhet och kompetens. I en processorienterad organisation utgör de som utför det egentliga prestationsarbetet en viktig del i det strukturerade arbetet med att fastställa gemensamma arbetssätt, rutiner, mål och värderingar utifrån de lagar och krav som finns på verksamheten. En ökad delaktighet ger en större tydlighet och ett större engagemang i att skapa samsyn kring vilka arbetssätt som ska råda och vad som fungerar i det dagliga arbetet med klienterna/brukarna. Socialnämnden har idag elva nedbrutna huvudprocesser inom sitt ansvarsområde. Processerna beskriver på ett överskådligt sätt de målgrupper som socialnämnden har ansvar för samt på vilket sätt dessa målgruppers behov ska tillgodoses utifrån de krav som ställs på socialtjänsten. Färgindelningen i den nedbrutna huvudprocesskartbild som fastställts av socialnämnden visar vilka processer som har störst beröringspunkter med varandra samt vilka områden som i styrning- och ledningssammanhang behöver hållas samman. Se nedan samt bilaga 4.

5 SN 2018/ (8) Utifrån nuvarande organisationsindelning är ansvaret för styrning och ledning, av de nedbrutna huvudprocesserna, uppdelade mellan olika verksamhetschefer i åtta av de elva nedbrutna huvudprocesserna. Bilden nedan visar hur ansvarsfördelningen ser ut idag. Röd färg utgör verksamhetsområde mottagning/utredning, blå färg Insats barn och familj, gul färg Insats funktionsnedsättning och grön färg Insats missbruk och socialpsykiatri. Se även bilaga 5. En förutsättning för att ett processorienterat arbetssätt ska fungera är att ansvar för processledning och processutveckling är tydligt och väl definierat. I en processorienterad verksamhet uppkommer ett behov av nya roller.

6 SN 2018/ (8) De roller och dess ansvar som är relevanta för socialförvaltningen är processägare, processledare, resursägare och processteam. Övergripande Processägare Den övergripande processägaren har det övergripande ansvaret för verksamhetens huvud-, stöd- och ledningsprocesser. För dessa övergripande processer och ansvaret för dessa gäller vad som i övrigt sägs under rubriken Processägare. Processägare Processägaren ansvarar för att processen fungerar d.v.s. de överenskomna arbetssätten fungerar. Det innebär att se till att struktur, kompetens, resurser och system samverkar och verkar för processen. När processer blir omfattande kan processägaren ta hjälp av en eller flera processledare för att driva det operativa arbetet, men processägaren kan aldrig delegera bort de strategiska delarna av processägarskapet. Processledare Processledarens ansvar är en direkt delegering av delar processägarens ansvar. Det handlar om att hantera de taktiska och operativa processägaruppgifterna. Avgränsningen mellan processägarens och processledarens ansvar kan variera beroende på process och behov. Processledaren är expert på sin process/sina processer. Resursägare/chefer Resursägare är ansvariga för att processerna faktiskt används och följs. Resursägare säkerställer även att medarbetarna/processanvändarna har rätt kompetens för att arbeta i processen. Processteam Ett processteam är en grupp av processanvändare som tillsammans har kunskap om hela processen. Processteamets medlemmar utgör huvudlänken mellan processanvändarna och processledaren/ägaren. Huvuduppgiften för processteamet är att bidra till processens etablering och dess ständiga förbättring. I det ordinarie och vardagliga arbetet representerar medlemmarna i processteamet processen och ett helhetsperspektiv på denna. Processteamet kan bestå av aktörer från olika organisatoriska nivåer och enheter. Processteamets roll är att direkt stötta processledaren genom att ha inblick i hur processen används och att uppmärksamma förbättringsbehov. Teamets mer preciserade uppgifter kommer processledaren och teamet överens om, men processledaren har alltid samordningsansvar. I nedanstående bild visas hur socialförvaltningens arbete kan organiseras utifrån ett processorienterat arbetssätt och ovan beskrivna roller. Se även bilaga 6.

7 SN 2018/ (8) Mot bakgrund av ovanstående beskrivning och behovet av ett omtag för att socialförvaltningen ska kunna bli ännu mer effektiv, ändamålsenlig och sammanhållen för dem vi är till för samt attraktiv för medarbetare föreslås en förändring av organisationsindelningen. Den nya indelningen innebär att socialförvaltningens organisation går från att i huvudsak vara funktionsindelad till att bli målgrupps- och processindelad. Se förslag nedan samt bilaga 7. Riskbedömning och riskanalys av förslaget redovisas i bilaga 8 och 9. Förslag till ny organisationsindelning Cecilia Frid Socialchef Bilagor 1. Nuvarande organisation 2. Funktionsorganisation 3. Processorganisation

8 SN 2018/ (8) 4. Nedbruten huvudprocesskarta 5. Illustration av nuvarande styrning utifrån ett processtänk 6. Organisation av processarbete 7. Förslag till ny organisation 8. Riskbedömning 9. Riskanalys

9 Socialnämnd Förvaltningschef Cecilia Frid Nämndsekreterare Tillståndsenheten Drogförebyggande arbete Bil 1 Gemensamma stödfunktioner Administrativa enheten Kristina Appert ekonomer, ekonomiadministratörer, IT-samordnare, Fastighet- och teknikenheten, boendeadministration, verksamhetutvecklare, administratör Bemanningsservice Pernilla Andréasson VO Mottagning och utredning Birgitta Jansson Mottagning barn och vuxen Försörjningsstöd Utredning barn/familj Utredning vuxna Externt HVB Familjehem Kontaktperson/-familj Familjerätt Barnahus/Sydostjouren Personligt ombud Socialt utskott/arkiv Post/Registrator VO Insatser barn och familj Ann-Charlotte Hedström Familjerådgivning Familjecentral Alternativ till våld Förebygg/tidig insats Öppenvård barn och familj Internt HVB barn och ungdom Ensamkommande Barn och ungdom LSS Anhörigstöd VO Insatser missbruk och socialpsykiatri Laila Andersson Öppenvård missbruk och beroende Internt HVB missbruk Boendetillsyn Boendestöd Bostad med särskild service Boendeplanerare LSS VO Insatser funktionsnedsättning Niklas Hermansson Bostad med särskild service Personlig assistans HSL-team Insatser sysselsättning och daglig verksamhet

10 Förvaltningschef Bilaga 2. Verksamhetschef Verksamhetschef Verksamhetschef Utveckling sker vertikalt med fokus på de enskilda specialiserade funktionerna Utveckling sker vertikalt med fokus på de enskilda specialiserade funktionerna Utveckling sker vertikalt med fokus på de enskilda specialiserade funktionerna Utredningen är klar, varför verkställer de inte? Vi kan inte ge vård och omsorg utifrån vad som står i den här utredningen! Varför ger de inte den vård och omsorg vi beslutar om? Klienten/brukaren jag struntar i vem som gör vad, jag vill ha en lösning Vi gör vårt bästa varför gör inte de andra det?

11 Bilaga 3. Förvaltningschef Verksamhetschef Funktioner jobbar tillsammans som ett team för att ge klienten/ brukaren det hen behöver Utreda Genomföra Följa upp Klienten/brukaren jag har fått hjälp med det jag behöver Utveckling sker horisontellt med fokus på klienten/brukare, d.v.s. utveckling sker med fokus på hela processen och att den tillfredsställer klienters/brukares behov inte de enskilda delarna var för sig.

12 Bilaga 4. Nedbruten huvudprocess Främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet Barn som far illa eller riskerar fara illa och deras föräldrar Lever under trygga och säkra förhållanden i relation till barnets behov Ensamkommande barn Lever som integrerad och självständig vuxen utan stöd från socialtjänsten Barn och vuxna i behov av familjerättsligt stöd Lever ett liv med goda vuxenrelationer som ger trygga och säkra uppväxtförhållanden för barnet Barn med funktionsnedsättning och deras föräldrar Lever som andra med jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet Vuxna med funktionsnedsättning och deras anhöriga Lever som andra med jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet Personer med funktionsnedsättning i behov av hälso- och sjukvård Får god och säker vård Social och ekonomisk trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktivt deltagande i samhällslivet Vuxna med psykisk funktionsnedsättning och deras anhöriga Lever som andra med jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet Personer med risk-/ missbruk, beroende och deras anhöriga Lever ett liv utan droger eller minskat risk-/ missbruk, beroende Personer som ej kan tillgodose behov av bostad själva eller genom bost m ssk service Lever ett liv i en bostad med förstahandskontrakt Personer som inte kan försörja sig Lever ett liv med självförsörjning Vuxna personer som är utsätts för eller utövar våld i nära relationer Lever ett liv utan våld i nära relationer

13 Bilaga 5. Nedbruten huvudprocess Främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet Barn som far illa eller riskerar fara illa och deras föräldrar Lever under trygga och säkra förhållanden i relation till barnets behov Ensamkommande barn Lever som integrerad och självständig vuxen utan stöd från socialtjänsten Barn och vuxna i behov av familjerättsligt stöd Lever ett liv med goda vuxenrelationer som ger trygga och säkra uppväxtförhållanden för barnet Barn med funktionsnedsättning och deras föräldrar Lever som andra med jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet Vuxna med funktionsnedsättning och deras anhöriga Lever som andra med jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet Personer med funktionsnedsättning i behov av hälso- och sjukvård Får god och säker vård Social och ekonomisk trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och aktivt deltagande i samhällslivet Vuxna med psykisk funktionsnedsättning och deras anhöriga Lever som andra med jämlikhet i levnadsvillkor och delaktighet i samhällslivet Personer med risk-/ missbruk, beroende och deras anhöriga Lever ett liv utan droger eller minskat risk-/ missbruk, beroende Personer som ej kan tillgodose behov av bostad själva eller genom bost m ssk service Lever ett liv i en bostad med förstahandskontrakt Personer som inte kan försörja sig Lever ett liv med självförsörjning Vuxna personer som är utsätts för eller utövar våld i nära relationer Lever ett liv utan våld i nära relationer

14 Bilaga 6. Övergripande processägare Processägare Processägare Processägare Processledare: 1 EC handläggning 1 EC insats Processledare: 1 EC handläggning 1 EC insats Processledare: EC familjerätt Processledare: 1 EC handläggning 1 EC insats Processledare: EC HSL Processledare: 1 EC handläggning Processledare: 1 EC handläggning Processledare: 2 EC FÖS Processledare: 1 EC handläggning 1 EC insats Processledare: 1 EC handläggning 1 EC insats Barn som riskerar fara illa och deras föräldrar Ensamkommande barn Barn med funknedsättning och deras föräldrar Barn och vuxna i behov av familjerättsligt stöd Vuxna med funknedsättning och deras anhöriga Personer med funktionsnedsättning i behov av HSL Vuxna som utsätts för eller utövar våld i nära relationer Personer som ej kan tillgodose behov av bostad eller genom bost m ssk service Personer som inte kan försörja sig Vuxna med psykisk funk.neds. och deras anhöriga Personer med risk-/ missbruk el beroende och deras anhöriga Processteam: Resursägare och processanvändare Processteam: Resursägare och processanvändare Processteam: Resursägare och processanvändare Processteam: Resursägare och processanvändare Processteam: Resursägare och processanvändare Processteam: Resursägare och processanvändare Processteam: Resursägare och processanvändare Processteam: Resursägare och processanvändare Processteam: Resursägare och processanvändare Processteam: Resursägare och processanvändare

15 Bilaga 7 Socialnämnd Förvaltningschef Cecilia Frid Gemensamma stödfunktioner och verksamheter Administrativa enheten Kristina Appert Ekonomer, ekonomiadministratörer, IT-samordnare, Fastighetoch teknikenheten, verksamhetsstrateger, verksamhetsutvecklare, anhörigstöd, sekreterare socialnämnd/utskott, registrator, boende.adm. Förvaltningssekreterare Bemanningsservice Barnahus/Sydostjouren Alternativ till våld/familjerådgivning Tillståndsenheten och ANDT-samordnare VO Barn och familj Ann-Charlotte Hedström Verksamhetsutvecklare Mottagning och utredning barn och familj Placering HVB och stödboende Familjehem Kontaktperson/-familj Förebygg/tidig insats Familjecentral Öppenvård barn och familj Insatser ensamkommande Familjerätt Utredning funktionsnedsättning Insatser funktionsnedsättning Personligt ombud VO Vuxen - ekonomiskt bistånd, våld, missbruk och socialpsykiatri Laila Andersson Verksamhetsutvecklare Mottagning och utredning vuxnaekonomiskt bistånd, boende, våld, missbruk och socialpsykiatri Öppenvård missbruk och beroende Internt HVB missbruk Boendetillsyn Boendestöd Bostad med särskild service Boendeplanerare VO Funktionsnedsättning och hälso- och sjukvård Niklas Hermansson Verksamhetsutvecklare Utredning funktionsnedsättning vuxna Bostad med särskild service Boendestöd Personlig assistans Insatser daglig verksamhet LSS och sysselsättning SoL HSL-team

16 RISKBEDÖMNING OCH HANDLINGSPLAN Datum upprättad Datum senast reviderad Förvaltning/arbetsställe/plats: Socialförvaltningen Riskbedömningen avser: Ny organisationsindelning av socialförvaltningens Medverkande: Övrig information: Riskbedömningen kommer att slutföras på central samverkansgrupp den 29 jan 2018 Nr Händelse/situation Skada/påverkan på människa, miljö och/eller ekonomi I den nya organisationen får verksamhetscheferna större ansvarsområde och delvis nya kompetensområden. Socialförvaltningen kommer att arbeta mer processinriktat än tidigare för att öka tydligheten och delaktigheten för medarbetarna. Kompetens i processinriktat arbetssätt saknas generellt i förvaltningen och behöver stärkas. Fastställt av Viss oro finns att enhetscheferna inte ska få tillräckligt med stöd och hjälp när verksamhetschefen får utökat ansvarsområde. Detta innebär en risk för stress och ohälsa om inte tillräckligt stöd kan ges. Det finns också en viss oro att verksamhetscheferna inte ska kunna fullgöra sina uppgifter då ansvarområdet utökas. Detta innebär en risk för stress och ohälsa Efterfrågan och kraven på att medarbetarna ska arbeta mer processinriktat kommer att öka. Utbildning i olika grad behöver ges till medarbetare för att inte ställa högre krav än vad det finns kompetens för. Om inte utbildning ges ökar risken för stress och ohälsa i arbetet. Sanno likhet (1-4) Konse kvens (1-4) Risktal S x K (1-16) Åtgärd Om risktalet är större eller lika med 6 eller om konsekvensen är lika med 4 ska åtgärd alltid fyllas i Socialförvaltningen ska i den nya organisationen arbeta mer processinriktat och med större inflytande och delaktighet för både enhetschefer och medarbetare. Arbetsfördelningen när det gäller framtagande, uppföljning och utveckling av arbetssätt ska jämnas ut. Ny roll i form av processledare ska införas. Denna funktion kommer vara ett extra stöd i att skapa tydlighet för medarbetare och chefer i förvaltningen och underlätta styrning och ledning för verksamhetscheferna. Socialförvaltningen kommer att utbilda samtlig personal i processorientering och processkunskap. Processägare, processledare och verksamhetsutvecklare kommer få fördjupad utbildning i att planera, leda och styra med processer. Verksamhetsutvecklare kommer KOMMUNGEMENSAMMA VERKSAMHETSHANDBOKEN Dokumentansvarig Ansvarig för att Datum när åtgärden genomförs vara genom- åtgärden ska förd Uppföljning Datum när åtgärden var genomförd Kommundirektör Annette Andersson Arbetsmiljöingenjör Monica Gullberg Wiklund 1 (2) Utgåvedatum Tillhör dokument Riskbedömning allmänt/riskbedömning inför ändringar i verksamheten Önskad effekt (Ja/Nej)

17 I den nya organisationen kommer enhetschefer inom mottagning och handläggning inte längre ingå i samma verksamhetsområde. Närheten till samtliga ec-kollegor med ansvar för handläggning kommer att minska. Risk finns att ec-kollegor inom handläggningen förlorar samsyn och förståelse för varandras kompetensområden vilket skapar risk för konflikter och ohälsa på arbetet. dessutom få fördjupad utbildning i att kartlägga, dokumentera., mäta, följa upp och utveckla processer. Verksamhetsutvecklare kommer utgöra stödfunktion till förvaltningens medarbetare i processorienterat arbetssätt. Socialförvaltningen kommer genom processägare, processledare och processteam skapa mötesplatser för dialog om samarbete samt samsyn och likriktning i handläggningen. 2 (2)

18 Riskanalys för kvalitetsarbete utifrån brukarperspektiv - blankett Datum Enhet Riskanalys för kvalitetsarbete utifrån ett brukarperspektiv - blankett Riskanalys Risk för kvalitetsbrist (beskriv vilken risk som finns) Sannolikhet Mycket lite (1) Lite (2) Stor (3) Mycket stor (4) Riskbedömning Bakomliggande orsak Orsaksområde Allvarlighetsgrad Totalpoäng Kommunikation/information Mindre (1) Utbildning/kompetens (S x A) Måttlig (2) Arbetsmiljö Betydande (3) Processer/rutiner Hög (4) Fastställt av KOMMUNGEMENSAMMA VERKSAMHETSHANDBOKEN Dokumentansvarig Förvaltningschef Cecilia Frid Avdelningschef Ingela Möller 1 (5) Utgåvedatum Tillhör dokument Riskanalys för kvalitetsarbete utifrån ett brukarperspektiv

19 1. Socialförvaltningens mottagningsenhet kommer att avvecklas i sin nuvarande form. Idag handlägger mottagningsenheten både barn och vuxenärenden. I den nya organisationen kommer mottagningsfunktionen för våld och missbruk att integreras i enheterna som utreder våld och missbruk. Inom barn och familj kommer det finnas en särskild mottagningsenhet för barn och unga. Risk finns att ärenden där det finns både barn och vuxen som behöver snabb hjälp inte kommer att handläggas lika effektivt och samordnat som idag. 2. I den nya organisationen kommer enhetschefer och medarbetare inom mottagning och handläggning inte längre ingå i samma verksamhetsområde. Risk finns för att rättsäkerhet och likställighet i handläggningen för klienter/brukare blir sämre. 2 (5)

20 3. I vissa verksamhetsområden kommer enhetschefer med ansvar för handläggning vara en minoritet i förhållande till antalet enhetschefer som arbetar med insats. Risk finns att handläggarrollens autonomitet i behovsbedömningen rubbas om det inte finns balans, tillit och samsyn mellan de respektive ec-rollerna. Handlingsplan Åtgärdsförslag 1. Fastställa en processorganisation. Socialförvaltningen kommer genom processägare, processledare och processteam skapa mötesplatser för dialog om hur samarbete och samordning ska ske då flera typer av behov behöver tillgodoses snabbt. Att samordning ska ske kommer även säkerställas i verksamhetsns processer och rutiner. Åtgärdstyp Omedelbar Kortsiktig Långsiktig Kortsiktig Förväntad effekt Mycket effektiv Effektiv Begränsat effektiv Ej effektiv Mycket effektiva Ansvarig för åtgärd Namn Förvaltningschef tillsammans med processägare och processledare Åtgärden planeras vara klar Datum Uppföljning Datum för när åtgärden är klar Påbörjas i februari Slutlig effekt Mycket effektiv Effektiv Begränsat effektiv Ej effektiv 3 (5)

21 2. Socialförvaltningen kommer genom processägare, processledare och processteam skapa mötesplatser för dialog om hur rättsäkerhet och likställighet i handläggningen ska upprätthållas. Gemensamma basutbildningar i handläggning och dokumentation för handläggare ska hållas som tidigare. Detta säkerställer en gemensam bas för hur handläggning och dokumentation ska ske utifrån de lagar och krav som finns. Kortsiktig Mycket effektiva Processägare tillsammans med processledare Påbörjas i februari Hela syftet med organisationsförändringen är att handläggarrollen och de som arbetar med insatser ska komma närmre varandra för att öka samsynen. Utbildning i processorienterat synsätt ska bidra till att fokus ska läggas på brukare och klienters behov istället för de olika rollerna eller funktionerna. Kortsiktig Mycket effektiva Processägare tillsammans med samtliga enhetschefer Påbörjas i februari Verksamhetscheferna får ett samlat och tydligt ansvar för att de olika rollerna i respektive process har samsyn och respekt 4 (5)

22 för varandra. 5 (5)

Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 9:00. Preliminär sluttid kl. 12:00. Plats Socialförvaltningen, Fabriksgatan 31, sammanträdesrum plan 3.

Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 9:00. Preliminär sluttid kl. 12:00. Plats Socialförvaltningen, Fabriksgatan 31, sammanträdesrum plan 3. KALLELSE/ FÖREDRAGNINGSLISTA 1(2) Socialnämnden Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 9:00. Preliminär sluttid kl. 12:00. Plats Socialförvaltningen, Fabriksgatan 31, sammanträdesrum plan 3. Partigruppmöten

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2012-2014 Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2012-09-05 Avtal 0480 450885 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och Kalmar kommun kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Förslag till överenskommelse om samverkan mellan socialnämnden och omsorgsnämnden

Förslag till överenskommelse om samverkan mellan socialnämnden och omsorgsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-03-15 SN 2018/0181.11.01 0480-450000 Socialnämnden Förslag till överenskommelse om samverkan mellan socialnämnden och omsorgsnämnden

Läs mer

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah 2018 kvartal 2

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah 2018 kvartal 2 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Lagerlund 2018-08-13 SN 2018/0237.11.01 0480-450842 Socialnämnden Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah 2018 kvartal 2 Förslag till beslut

Läs mer

Program. för vård och omsorg

Program. för vård och omsorg STYRDOKUMENT 1(5) Program för vård och omsorg Område 2Hälsa och Omsorg Fastställd KF 2013-02-25 10 Program Program för Vård och Omsorg Plan Riktlinje Tjänsteföreskrift Giltighetstid Reviderad Diarienummer

Läs mer

Handläggning av faderskap

Handläggning av faderskap TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2015-10-19 SN 2015/0431.11.01 0480-453891 Socialnämnden Handläggning av faderskap Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att för socialnämndens

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah 2018 kvartal 1

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah 2018 kvartal 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Lagerlund 2018-04-09 SN 2018/0237.11.01 0480-45 08 42 Socialnämnden Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah 2018 kvartal 1 Förslag till

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Tillsyn Mobila teamet EKB

Tillsyn Mobila teamet EKB TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Charlotte Hedström 2017-01-13 SN 2016/0445.01.08 0480-453780 Socialnämnden Tillsyn Mobila teamet EKB 160907 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Socialnämnden PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 9:00-11:30 Ajournering kl. 10:10-10:20

Socialnämnden PROTOKOLL. Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 9:00-11:30 Ajournering kl. 10:10-10:20 Socialnämnden Tid Tisdagen den 30 januari 2018 kl. 9:00-11:30 Ajournering kl. 10:10-10:20 Plats Socialförvaltningen sammanträdesrum plan 3 Omfattning 1-25 ande Roger Holmberg (S), ordförande Lisa Jalmander

Läs mer

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun.

Stöd och lärande. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Stöd och lärande Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom Stöd och Lärande Tomelilla Kommun. Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Kvalitetsindikatorer... 3 Lagrum... 3 Berörda... 3 Utveckling...

Läs mer

E-hälsostrategi för socialförvaltningen

E-hälsostrategi för socialförvaltningen TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2019-03-12 SN 2019/0197.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden E-hälsostrategi för socialförvaltningen 2019-2025 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Rapport synpunkter avvikelser Lex Sarah 2016 kvartal 1

Rapport synpunkter avvikelser Lex Sarah 2016 kvartal 1 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-04-13 SN 2016/0018.11.01 0480-450885 Socialnämnden Rapport synpunkter avvikelser Lex Sarah 2016 kvartal 1 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Boendestöd funktionsnedsättning - riktlinjer

Boendestöd funktionsnedsättning - riktlinjer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Laila Andersson 2016-01-08 SN 2016/0019.11.01 0480-453845 Socialnämnden Boendestöd funktionsnedsättning - riktlinjer Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse med landstinget. med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Tryggvesson 2013-07-04 ON 2012/0087 0480-45 35 05 Omsorgsnämnden Samverkansöverenskommelse med landstinget gällande personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Kostnad per brukare 2013

Kostnad per brukare 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2014-05-14 SN 2013/0688 0480-45 09 50 Socialnämnden Kostnad per brukare 2013 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med

Läs mer

Processledningsmodell för Kungälvs kommun

Processledningsmodell för Kungälvs kommun Processledningsmodell för Kungälvs kommun Anvisning Diarienummer: KS 2016/0898 Dokumentansvarig: Håkan Hambeson Beslutad av: Förvaltningsledning Datum för beslut: 2016-08-29 Giltighetstid: 2019-12-31 Handläggare:

Läs mer

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri

Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri POLICY PLAN l RIKTLINJER STRATEGI l HANDLINGSPLAN RUTIN ANVISNING Riktlinjer för myndighetsutövning missbruk och socialpsykiatri Beslutad av: Antagen av Socialnämnd, den 24-04-2019 58 Dokumentansvarig:

Läs mer

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014

Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 Socialnämndens Verksamhetsplan 2014 SOCIALNÄMND Kommunfullmäktige 18 juni 2013 2014 2015 2016 Kommunbidrag, tkr 453 592 444 300 444 371 varav: serviceutökning, tkr 2 000 priskompensation, tkr 1 910 engångsanslag,

Läs mer

Rapport årlig uppföljning SAM

Rapport årlig uppföljning SAM TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2018-05-14 SN 2018/0296.11.01 0480-45 00 00 Socialnämnden Rapport årlig uppföljning SAM Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut

Läs mer

Rapport externrevision 2018

Rapport externrevision 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Lagerlund 2018-12-12 SN 2018/0010.11.01 0480-450842 Socialnämnden Rapport externrevision 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget

Läs mer

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar.

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 40 Socialnämndens strategi för Vård och omsorg revidering SN-2016/99 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta reviderad

Läs mer

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah 2017 kvartal 4

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah 2017 kvartal 4 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Lagerlund 2018-01-04 SN 2017/0241.11.01 0480-45 08 42 Socialnämnden Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah 2017 kvartal 4 Förslag till

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Ledningssystem för god kvalitet

Ledningssystem för god kvalitet RIKTLINJE Ledningssystem för god kvalitet Dokumentet gäller för Socialnämnden och Äldrenämnden Dokumentets syfte och mål Säkerställa att medborgare inom socialnämnden och äldrenämndens ansvarsområden får

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2 PROGRAM FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN I UPPSALA KOMMUN Antaget av Kommunfullmäktige 29 maj 2001. Reviderat i april 2002 på grund av ändringar i lagen. Individ- och familjeomsorgens huvuduppgifter...2

Läs mer

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen

Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 1 (9) Vår handläggare Jan Nilsson Antaget av vård- och omsorgsnämnden 2012-10-25, 122 Kvalitetsledningssystem inom vård- och omsorgsförvaltningen STYRDOKUMENT 2 (9) Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Boendestöd missbruk - riktlinjer

Boendestöd missbruk - riktlinjer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Laila Andersson 2016-01-08 SN 2016/0020.11.01 0480-453845 Socialnämnden Boendestöd missbruk - riktlinjer Förslag till beslut Socialnämnden fastställer

Läs mer

Svar till revisorerna, granskning av ej verkställda

Svar till revisorerna, granskning av ej verkställda TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-04-13 SN 2016/0169.01.06 0480-450885 Socialnämnden Svar till revisorerna, granskning av ej verkställda beslut Förslag till beslut

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden, Sociala omsorgsnämnden och Vård- och äldrenämnden Borås Stads

Läs mer

Våld i nära relationer 2013

Våld i nära relationer 2013 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2013-06-04 SN 2013/0301 0480-450885 Socialnämnden Våld i nära relationer 2013 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta handlingsplan

Läs mer

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Socialnämnden Riktlinje för ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete xx Fastställd Socialnämnden 2014-05-07 Reviderad - Produktion Socialförvaltningen

Läs mer

Redovisning av vidtagna åtgärder som svar på krav från IVO efter tillsyn

Redovisning av vidtagna åtgärder som svar på krav från IVO efter tillsyn TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2016-02-12 SN 2015/0374.01.08 0480-450885 Socialnämnden Redovisning av vidtagna åtgärder som svar på krav från IVO efter tillsyn Förslag

Läs mer

Ej verkställda beslut kvartal

Ej verkställda beslut kvartal TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2018-05-08 SN 2018/0289.11.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Ej verkställda kvartal 1 2018 Förslag till Socialnämnden ar att godkänna informationen

Läs mer

Ekonomisk rapport efter september 2015

Ekonomisk rapport efter september 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-10-15 SN 2014/0652.03.01 Tel 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter september 2015 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Socialt arbete - specialisering eller integrering?

Socialt arbete - specialisering eller integrering? Socialt arbete - specialisering eller integrering? Funktions-/ärendetypsindelad organisation Barn- och familjeenhet Utrednings- och försörjningsstödsenhet Missbruksenhet Funktionshinderenhet Mottagningsenhet

Läs mer

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål

Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Socialnämndens inriktningsmål/effektmål Höörs Kommuns Socialtjänst Vision Vi är den naturliga kunskapsparten inom samhällsplaneringen. Vi säkerställer en god kvalitet genom en aktiv medborgardialog och

Läs mer

Ekonomisk rapport efter maj 2016

Ekonomisk rapport efter maj 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-06-03 SN 2015/0525.03.01 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter maj 2016 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Organisation Individ- och familjeomsorg

Organisation Individ- och familjeomsorg Organisation Individ- och familjeomsorg Metadata om dokument Dokumentnamn Organisation Individ- och familjeomsorg Dokumenttyp Utredning Omfattar Individ- och familjeomsorgen Dokumentägare Verksamhetschef

Läs mer

Psykisk funktionsnedsättning

Psykisk funktionsnedsättning Ärendenr 1 (6) Handlingstyp Överenskommelse Psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan Hälso- och sjukvårdsnämnden och avseende samverkan kring barn, unga och vuxna personer med psykiska funktionsnedsättningar

Läs mer

Samverkan socialnämnd och omvårdnadsnämnd Solna stad Mars 2016

Samverkan socialnämnd och omvårdnadsnämnd Solna stad Mars 2016 www.pwc.se Riskbedömning Samverkan socialnämnd och omvårdnadsnämnd Solna stad Mars 2016 Ansvarsområden för nämnderna Socialnämnden Socialnämnden ansvarar för att utifrån individens behov erbjuda skydd

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens arbetsutskott kallas till sammanträde måndagen den 4 maj 2015, kl. 9.00 i sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil, för behandling av följande ärenden: ÄRENDE BILAGA Upprop samt

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson SN 2017/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2017-05-08 SN 2017/0319.11.01 0480-453819 Socialnämnden Hälsosamma scheman Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med

Läs mer

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete

Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete BESLUT Datum 2017-02-20 Sida 1 (2) Diarienummer 2016/SON0118 700 Anna Thuresson, 033-357301 Kommunstyrelsen Plan Ledningssystem för kvalitetsarbete Arbetslivsnämnden, Individ- och familjeomsorgsnämnden,

Läs mer

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd

Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd UTDRAG 1 (3) Sammanträdesdatum 2016-12-13 195 Motion från Christina Fosnes (M) om motprestation vid försörjningsstöd Dnr SN 2016/0589.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse daterad 2016-11-29. Motion från Christina

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Revisionsrapport - Psykisk ohälsa bland barn och unga

Revisionsrapport - Psykisk ohälsa bland barn och unga TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2016-11-29 SN 2016/0584.01.06 0480-450000 Socialnämnden Revisionsrapport - Psykisk ohälsa bland barn och unga Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Instruktion för kommundirektören

Instruktion för kommundirektören TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ann-Mari Nilsson 2019-01-31 KS 2018/0056 Tel 0480-45 01 31 Kommunstyrelsen Förslag till beslut Kommunstyrelsen godkänner föreslagna ändringar i kommundirektörens

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Socialnämnden 2015-08-17 1(14)

Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Socialnämnden 2015-08-17 1(14) Plats och tid Nämndrummet kl 13.00-16.30 Beslutande Solweig Gard (S) ordförande Margareta Ivarsson (C) Anders Englund (S) ersätter Daniel Hjelm (S) Jan Jansson (S) ersätter

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Ekonomisk rapport efter april 2015

Ekonomisk rapport efter april 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2015-05-15 SN 2014/0652.03.01 0480-45 09 50 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter april 2015 Förslag till beslut Socialnämnden godkänner

Läs mer

Självbestämmande och inflytande

Självbestämmande och inflytande Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-05-09 Handläggare Lotta Hedstad Telefon: 08 50825123 Linda Lantz Telefon: 08 50825611 Till Socialnämnden

Läs mer

Socialförvaltningen, Södra Långgatan 62, plan 1, Kalmar

Socialförvaltningen, Södra Långgatan 62, plan 1, Kalmar 2010-01-19 9 8-24 Tid 14.00-16.00 Plats Beslutande Närvarande ersättare Närvarande tjänstemän Socialförvaltningen, Södra Långgatan 62, plan 1, Kalmar Christina Magnusson (S) Karl-Gustav Kyrk (KD) Ann-Christin

Läs mer

System för systematiskt kvalitetsarbete

System för systematiskt kvalitetsarbete Ansvarig Bengt Gustafson, Tf verksamhetschef Dokumentnamn Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Upprättad av Elisabet Olsson Gunilla Marcusson Ledningssystem enligt SOSFS 2011:9 Berörda verksamheter

Läs mer

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr

Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr BESLUTSUNDERLAG Datum 2016-09-01 Sida 1(1) Socialnämnden Ärende Ny ledningsorganisation inom Individ- och familjeomsorgen Dnr 2016-000069 Budget 2017 Dnr 2016-000070 Sammanträdesdagar för socialnämnden

Läs mer

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah kvartal 3, 2018

Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah kvartal 3, 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Lagerlund 2018-10-04 SN 2018/0010.11.01 0480-450842 Socialnämnden Rapport synpunkter, avvikelser och lex Sarah kvartal 3, 2018 Förslag till beslut

Läs mer

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager

Sektorn för socialtjänst. Sektorschef Lena Lager Sektorn för socialtjänst Sektorschef Lena Lager Uppdrag Socialtjänsten ska bidra till goda och jämlika levnadsvillkor hela livet för människor som bor och vistas i kommunen Yttersta skyddsnätet - ansvar

Läs mer

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019

Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Uppdrag psykisk hälsa handlingsplan 2019 Uppdrag psykisk hälsa Handlingsplan som avser utvecklingsarbetet inom socialpsykiatrin år 2019 Inom ramen för Uppdrag psykisk hälsa 2019 har Malmö stad upprättat

Läs mer

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019

Uppvidinge kommun, handlingsplan Psykisk hälsa 2019 Fokusområde 1: Förebyggande och främjande arbete Fokusområde 2: Tillgängliga tidiga insatser Fokusområde 3: Enskildas delaktighet och rättigheter Fokusområde 4: Utsatta grupper Fokusområde 5: Ledning,

Läs mer

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun

Förslag till yttrande över motion om att inrätta en barnombudsman i Katrineholms kommun Vård- och omsorgsnämndens handling nr 17/2013 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Vår handläggare Lars Olsson, utredare Ert datum Er beteckning Vård- och omsorgsnämnden Förslag till yttrande över motion om att inrätta

Läs mer

Ekonomisk rapport efter mars 2018

Ekonomisk rapport efter mars 2018 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2018-04-11 SN 2017/0703.03.01 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter mars 2018 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Teamorienterat arbetssätt Majorna Linné. Socialtjänstens förändringsresa

Teamorienterat arbetssätt Majorna Linné. Socialtjänstens förändringsresa Teamorienterat arbetssätt Majorna Linné Socialtjänstens förändringsresa Bakgrund Minskade resurser Psykisk ohälsa 2 Bakgrund Projekt Psykisk (o)hälsa FoU i Väst/GR analys- och processtöd VGR:s Hälsa på

Läs mer

Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping

Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping Barntandvårdsdagar 2006 i Jönköping Barnkompetens Socialtjänstperspektiv Agneta Ekman Odont. dr., socialchef Hälso- och sjukvården, tandvården och socialtjänsten. har verksamheter som sträcker sig från

Läs mer

Ej verkställda beslut kvartal

Ej verkställda beslut kvartal TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2018-09-10 SN 2018/0289.11.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden Ej verkställda kvartal 2 2018 Förslag till Socialnämnden ar att godkänna

Läs mer

Intern- och egenkontrollplan 2015

Intern- och egenkontrollplan 2015 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Ingela Möller 2015-01-15 SN 2015/0033.11.01 0480-450885 Socialnämnden Intern- och plan 2015 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta intern-

Läs mer

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland

BUS Gotland. Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd. BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd BarnSam Region Gotland Samverkan kring barn och unga i behov av särskilt stöd I Region Gotland finns sedan sommaren 2012 en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Nämnd, förvaltning 2016-02-29 Socialnämnden Riktlinjer för handläggning enligt SoL för personer med psykisk funktionsnedsättning Beslutad av socialnämnden 2010-06-22 Reviderad 2014-05-20, 55 Reviderad

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Tillsynsärende hemlösa barn

Tjänsteskrivelse. Tillsynsärende hemlösa barn Malmö stad Stadsområdesförvaltning Norr 1 (3) Datum 2014-09-11 Vår referens Sofi Kimfors Planeringssekreterare Tjänsteskrivelse sofi.kimfors@malmo.se Tillsynsärende hemlösa barn SOFN-2013-188 Sammanfattning

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Svar på motion Boende i familj ett bättre och enklare sätt att ta emot ensamkommande unga

Svar på motion Boende i familj ett bättre och enklare sätt att ta emot ensamkommande unga UTDRAG 1 (2) Sammanträdesdatum 2018-06-19 Socialnämnden 118 Svar på motion Boende i familj ett bättre och enklare sätt att ta emot ensamkommande unga Dnr SN 2018/0261.02.05 Handlingar Tjänsteskrivelse

Läs mer

att anta de reviderade förslagen till kvalitetsdeklarationer för verksamheter inom Vård och omsorg.

att anta de reviderade förslagen till kvalitetsdeklarationer för verksamheter inom Vård och omsorg. Kommunstyrelsen Utdrag ur protokoll OJUSTERAT 2014-06-02 141 Reviderade kvalitetsdeklarationer för vård och omsorg KS-2014-632 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att anta de reviderade

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

Mål för mandatperioden 2011 2014. Vård och Omsorg. Eslövs kommun

Mål för mandatperioden 2011 2014. Vård och Omsorg. Eslövs kommun Mål för mandatperioden 2011 2014 Vård och Omsorg Eslövs kommun Verksamhetsidé Vård och Omsorg ska arbeta för att skapa goda levnadsförhållanden för de kommuninvånare som har behov av vård och omsorg, och

Läs mer

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11

Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2019-02-22 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för handläggning samt samverkan kring barn och unga som riskerar att fara illa KS2019/158/11 Förslag till beslut Att Riktlinjer för handläggning,

Läs mer

Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013.

Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013. Inventering av samlade behov för personer med psykisk funktionsnedsättning, 2013. - PRIO (Plan för riktade insatser inom området psykisk hälsa. - Målgrupp: Vuxna med diagnos om psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa - Förslag för ett långsiktigt arbete för en god och Socialförvaltningen Avdelningen för stadsövergripande sociala frågor Sida 1 (5) 2017-10-03 Handläggare Carolina Morales Telefon: 08-508 25 146 Till Socialnämnden 2017-10-17 Nästa steg på vägen mot en mer

Läs mer

Rapport intern- och externrevision 2017

Rapport intern- och externrevision 2017 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Lagerlund 2018-01-05 SN 2018/0010.11.01 0480-450842 Socialnämnden Rapport intern- och externrevision 2017 Förslag till beslut Socialnämnden fattar

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Föreningsbidrag- uppdatering av riktlinjer

Föreningsbidrag- uppdatering av riktlinjer TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2017-01-10 SN 2017/0005.03.02 0480-450950 Socialnämnden Föreningsbidrag- uppdatering av riktlinjer Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN 2013-2015

VERKSAMHETSPLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN 2013-2015 VERKSAMHETSPLAN FÖR INDIVID- OCH FAMILJEOMSORGEN 2013-2015 Upprättad 2013-04-23 2(6) INLEDNING Individ- och familjeomsorgens uppgift består i huvudsak av att bistå kommunmedborgarna när de är i behov av

Läs mer

Förslag till organisationsförändring

Förslag till organisationsförändring TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2013-12-04 SN 2013/0684 0480-453891 Socialnämnden Förslag till organisationsförändring Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta

Läs mer

Utvecklingsarbete för barn och unga i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa i Örebro län

Utvecklingsarbete för barn och unga i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa i Örebro län Utvecklingsarbete för barn och unga i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa i Örebro län Vi måste prata 2017-05-19 Johanna Karlsson Sofias mamma Anhöriga barn ska uppmärksammas och erbjudas hjälp

Läs mer

Revidering BON:s delegationsordning

Revidering BON:s delegationsordning 2017-08-16 1 (6) Dnr :BON2016/67-19 Bildnings- och omsorgsförvaltningen Teresia Granlund Utredare 033-430 58 63 teresia.granlund@bollebygd.se Bildnings- och omsorgsnämnden Revidering BON:s delegationsordning

Läs mer

Protokoll. Arbetsutskottets beslut Socialnämndens arbetsutskott antar Barnbokslut 2014.

Protokoll. Arbetsutskottets beslut Socialnämndens arbetsutskott antar Barnbokslut 2014. Protokoll Sammanträdesdatum 2015-10-08 Sida 16(21) Socialnämndens arbetsutskott SNau 128 Arbetsutskottets beslut Socialnämndens arbetsutskott antar. Sammanfattning Barnbokslutet innehåller beskrivning

Läs mer

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd

Strategisk Plan och Budget Socialnämnd Strategisk Plan och Budget 2018-2020 Socialnämnd Socialnämnd, Strategisk Plan och Budget 2018-2020 2(10) Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Nämnder... 4 1.1 Uppdrag... 4 1.2 Verksamhet... 4 1.3

Läs mer

Ekonomisk rapport efter oktober 2016

Ekonomisk rapport efter oktober 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kristina Appert 2016-11-09 SN 2015/0525.03.01 Tel 0480-450950 Socialnämnden Ekonomisk rapport efter oktober 2016 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Helhetssyn och tillgänglighet

Helhetssyn och tillgänglighet Socialförvaltningen Avdelningen stadsövergripande sociala frågor Tjänsteutlåtande Dnr 3.4.2-388/2015 Sida 1 (5) 2015-12-30 Handläggare Ann-Kristin Sandebjer Lotta Hedstad Telefon: 08-508 25407/123 Till

Läs mer

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering

Varje medarbetare har ansvar för att inom sin enhet aktivt delta i verksamhetens utvärdering Samverkan och samarbete det finns rutiner som tydliggör ansvaret för samarbete internt och externt, som gäller den enskildes behov av insatser vad avser t ex överföring av information hur samverkan ska

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS

Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS 2008-07-04 Socialnämnd Eva Martinsson Andersson Planeringsledare Ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS Bakgrund År 2006 utkom socialstyrelsens föreskrifter och allmänna

Läs mer