Protokoll (1:2016)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll (1:2016)"

Transkript

1 Dokumenttyp Protokoll möte FJL-Styrgrupp Status Godkänt Identitet BoV: 3520/2015 Version 1.0 Sid 1 (6) Versionsdatum Protokoll (1:2016) Närvarande per telefon Styrgrupp Anette Löfgren, enhetschef plan och byggenheten, Boverket, ordförande, beställare av Boverkets del Abdellah Abarkan, BTH Jenni Wehrmann, enhetschef bygglov Helsingborgs stad Mats Löfgren, IT-chef, Höganäs kommun Rolf Carlsson, samhällsbyggnadschef, Höörs kommun Ann-Sofie Eriksson, SKL, anslöt 15:02 Maria Rydqvist, projektkoordinator, föredragande 1. Mötets öppnande Anette öppnar mötet och hälsar alla välkomna till mötet. 2. Val av protokolljusterare Abdellah Abarkan, BTH, valdes via per-capsulam-beslut till att vara förste justerare av mötesprotokollet. Inga ändringar 3. Godkännande av dagordning 1. Ordförande hälsar alla välkomna (Anette Löfgren) 2. Start av mötet 3. Val av justerare 4. Redovisning av per-capsulam-beslut Presentation av Får jag lov?-projektet Maria föredragande 6. Diskussion och styrgruppens beslut om fortsättning 7. Nästa möte (17 maj) Den utskickade dagordningen godkändes. 4. Redovisning av per-capsulam-beslut Beslutet innebar att styrgruppen bildades. Efter beslutet har Ann-Sofie Eriksson, SKL, kommit med i styrgruppen. Anette Löfgren, Boverket, valdes till ordförande

2 Protokoll (1:2016) 2 Justerare ska rotera i styrgruppen, BTH börjar Projektkoordinator fick mandat att gå ut och informera om projektet, kontakta presumtiva nya parter samt engagera fler parter till projektet. Flera parter har tillkommit efter beslutet att det var OK att andra parter var välkomna. Vilka som tillkommit kommer att framgå av presentationen under punkt 5 Beslut fattade under punkt 4 Styrgruppen godkänner rapporteringeringen och lägger beslutet till handlingarna. 5. Presentation av Får jag lov?-projektet Handling utskickad Maria föredrar presentationen som skickades ut 13 april. Nedan följer tillägg som inte finns med i presentationen som skickades ut, se fil Får jag lov till styrgrupp.pdf. Den ligger även på trello.com för styrgruppen: verksamt.se/kommun Maria gör en kort presentation av verksamt.se/kommun. Bilägger en presentation av projektet till protokollet, se fil verksamt.pdf. Presentationen höll Anders Persson, Governo, vid träffen för leverantörer Den ligger även på trello.com för styrgruppen: Beslut fattade under punkt 5 Styrgruppen fattar beslut att godkänna presentationen och lägga den till handlingarna. 6. Diskussion och styrgruppens beslut om fortsättning Styrgruppen diskuterade innehållet i presentationen. Nedan följer anteckningar från diskussionen. För att förenkla läsning har Maria sammanfört diskussionerna ämnesvis. Komplexitet i innehållet Styrgruppen tog upp problematiken med många parter och komplexiteten i projektet. Det är viktigt att säkerställa att projektet når framgång. Om vissa e-tjänster är beroende av yttre faktorer, som exempelvis lagändringar, hur säkerställer vi att vi når delframgångar? Maria redogjorde för hur arbetsgrupperna tänkt. Vi har tänkt två sätt att utveckla e-tjänsterna i etapper: Dels att vi först utvecklar e-tjänster som fungerar inom ramen för nu gällande lagstiftning. Därefter kommer e-tjänster där någon av de ingående parterna rår över ändring som behöver göras, som exempelvis Boverket och BBR-ändringar som ev. kan behövas. Sist kommer e-tjänster som kräver ändringar som ligger utanför projektetparternas ansvarsområde. Exempelvis ändring av PBL.

3 Protokoll (1:2016) 3 Dels att tjänsterna ska vara fristående så att kommuner kan välja vilka ingående delar de kan sätta i drift. Kommuner som har digitalt underlag som behövs för exempelvis sandlådan ska ändå kunna använda tjänster som guide, ansökan, kontrollplan etc. Helsingborgs kommun har tittat översiktligt på vad som behövs för att sandlådan ska fungera och det är bland annat digitala planer, måste komma åt arkivhandlingar, tydliga fastighetsgränser (idag är de ibland upp till en meter fel). Om inte underlag finns blir tjänsten omöjlig att använda. Avgränsning Styrgruppen menade att var arbetsgrupp bör göra en avgränsning av sitt område: vad ska arbetet omfatta respektive inte. Projektet bör fokusera på att bygga de grundläggande funktionerna. Det är också viktigt att få en tydlig avgränsning till andra projekt som verksamt.se/kommun. Koppling till verksamt.se/kommun Styrgruppen tog upp kopplingen till verksamt.se/kommun och hur det ska ske i de fall en som använder restaurangtjänst behöver söka bygglov. Om det ska ske ett samarbete kanske det behöver formaliseras på något sätt, exempelvis federation. Maria berättar att diskussioner förs om att tjänsten ska koppla över till bygglovstjänsten som tas fram inom Får jag lov. Fortsatta diskussioner behövs för att formalisera samarbete och få fram vad Får jag lov ska göra och inte. Får jag lov ska dra nytta av verksamt.se/kommun:s arbete. Inga dubbelarbeten ska ske. Budget Styrgruppen menar att budget och projektplanering måste utgå ifrån vad som behovs i projektet. Det här projektet ska ha det här som mål och då behövs detta: Det gäller att titta på relevansen vad har parterna att bidra med i projektet? Det är bra om det finns en kärna i projektet som har den kompetens som behövs. Andra parter, som övriga kommuner, kan vara remissinstanser, någon form av informationsgivare som kan bidra med information. Kommuner behöver underlag för beslut i början av maj. Maria har därför tagit fram förslag på budget baserat på det upplägg av projektet som framgår av presentationen som styrgruppen fått. Maria fortsätter att titta på budget. Respektive arbetsgrupp måste se över vilken kompetens som behövs. Bemanning bör ligga på 3-5 personer per grupp. I första hand ska bemanning ske från de parter som i dag är engagerade i projektet. Om inte det går måste kompetens lösas på annat sätt: konsult eller att en annan part bjuds in. När det gäller att testa lösningar som tas fram menar styrgruppen att det är de idag ingående parterna som testar i första hand. Styrgruppen diskuterade men kom inte fram till förslag för finansiering av testkommuner som inte är engagerade i dag. Det kan kosta med tester samtidigt som det kan vara en fördel för den kommun som testar att få göra det. De kommuner som bidrar ekonomiskt kanske inte vill eller ska behöva stå för testkostnad. Detta är en fråga som måste ingå i affärsmodellen.

4 Protokoll (1:2016) 4 Affärsmodeller Styrgruppen diskuterade olika sätt att vara delaktig i projektet. Det kan finnas flera möjligheter att bidra: Lägga tid i arbetsgrupper, 0,5-1 tjänst. Det är lättare för kommuner att gå in med 0,5-1 tjänst eftersom det då går att ta in ersättare. Bidra till IT-utveckling genom att bidra med pengar. Detta är bra för de som inte har möjlighet att lägga ner tid i projektet. Denna variant behöver diskuteras vad gäller utformning; ska det vara medlemsavgift med fördelningsnyckel av något slag? För stora kommuner kan en insats om 100 kkr vara litet, för små kommuner är det mycket. Vi behöver hitta en trovärdig fördelningsmodell (fördelningsnyckel). SKL har använt olika typer av sätt för kommuner att delta i projekt (exempelvis projektet lokalbokning). SKL skickar över information (affärsmodell, fördelningsnyckel) till Maria. Vi måste vara tydliga med att tala om vad man får om man är med. Det är möjligt, menar styrgruppen, att parterna får medverka som koordinatorer/stöd, referenser utan ersättning från projektet och därmed Vinnova. Det är något som får övervägas när vi ser omfattningen av projektet. Även om det kostar tid och pengar att delta på den nivån. Antal parter Styrgruppen menar att projektet inte får bli för stort. Det bör inte vara för många parter. Om de som är engagerade nu fortsatt vill satsa i projektet kan det räcka med dessa. Styrgruppen bör sätta upp villkoren för parter som vill medverka efter det att ansökan till steg 2 är inlämnad. Det vill säga parter som vill medverka i projektet utan finansiering från Vinnova. Styrgruppen menar att det kommer att krävas god information och kommunikation till alla parter som på något sätt är engagerade i projektet. De parter som inte medverkar i arbetsgrupper utan är referenspart eller koordinator ska ändå veta och känna till vad som händer och kunna följa utvecklingen. På så sätt ser de hur deras insats (pengar) används. Det behöver inte vara möten, med dagens teknik kan man ha tätare utbyte. Särskilt om leverantörer Styrgruppen menar att leverantörerna är viktiga parter. De bör vara med och vara delaktiga i utvecklingen och då också vara med och bekosta utvecklingen. e-arkiv Styrgruppen menar att e-arkiv är en viktig fråga för projektet. Problemet är tillgång till kompetens. Ingen av de kommuner som är med idag har möjlighet att släppa en arkivarie till projektet. Ska projektet famna e- arkiv krävs förmodligen konsultinsatser. Inom SKL pågår andra projekt som också rör e-arkiv. SKL tar med sig frågan och undersöker vilka möjligheter som finns att samarbeta. Underlag till kommuner Maria ska senast 4 maj skicka underlag till kommunerna för deras interna beslutsprocess och som underlag till beslut om medverkan i steg 2.

5 Protokoll (1:2016) 5 Maria skickar detta underlag till styrgruppen den 27 april för synpunkter. Eventuella synpunkter från styrgruppen skickas till Maria senast 2 maj. Beslut om fortsättning Styrgruppen har möjlighet att när som helst avbryta arbetet med förstudien. Styrgruppen beslutar att inte avbryta projektet i detta läge utan beslutar att arbetet med förstudien ska fortsätta. Beslut fattade under punkt 6 Projektkoordinator ska ta fram underlag till beslut om medverkan i steg 2. Underlag skickas till styrgruppen 27 april. Styrgruppen har till 2 maj möjlighet att lämna synpunker på underlaget som skickas till de idag medverkande parterna 4 maj. Styrgruppen beslutar att inte avbryta projektet i detta läge utan beslutar att arbetet med förstudien ska fortsätta. 7. Mötesplan 2016 Inplanerade möten: klockan 08:30-09:30 telefonmöte klockan 10:00-11:30 telefonmöte klockan 08:00-09:30 telefonmöte Beslut fattade under punkt 7 Nu gällande mötesplan kvarstår. 8. Övriga frågor Inga övriga frågor. Beslutspunkter Nedan listas de beslut som fattades under mötet. Numren följer dagordningen och protokollet ovan. 4. Styrgruppen godkänner rapporteringeringen och lägger beslutet till handlingarna. SPF. 5. Styrgruppen fattar beslut att godkänna presentationen och lägga den till handlingarna. 6a. Projektkoordinator ska ta fram underlag till beslut om medverkan i steg 2. Underlag skickas till styrgruppen 27 april. Styrgruppen har till 2 maj möjlighet att lämna synpunker på underlaget som skickas till de idag medverkande parterna 4 maj. 6b. Styrgruppen beslutar att inte avbryta projektet i detta läge utan beslutar att arbetet med förstudien ska fortsätta. 7. Nu gällande mötesplan kvarstår. Mötet avslutas Anette tackar för visat intresse. Mötet avslutas klockan 16:

6 Protokoll (1:2016) 6 Vid protokollet Maria Rydqvist Justeras den 26 - april 2016 via e-post /Abdellah Abarkan, BTH

7 Får jag lov? mot automatiserade bygglov Styrgruppsmöte Dagordning 1. Ordförande hälsar alla välkomna (Anette Löfgren) 2. Start av mötet 3. Val av justerare Först ut är Abdellah Abarkan (i enlighet med per-capsulam-beslut) 4. Redovisning av per-capsulam-beslut Styrgruppen bildades (efter beslutet har Ann-Sofie Eriksson, SKL, kommit med i styrgruppen) Anette Löfgren, Boverket, valdes till ordförande Justerare ska rotera i styrgruppen, BTH börjar Projektkoordinator fick mandat att gå ut och informera om projektet, kontakta presumtiva nya parter samt engagera fler parter till projektet. flera parter har tillkommit efter beslutet att det var OK att andra parter var välkomna. Vilka som tillkommit kommer att framgå av presentationen under punkt 5 5. Presentation av Får jag lov?-projektet Maria föredragande 6. Diskussion och styrgruppens beslut om fortsättning 7. Nästa möte (17 maj) Kallade: Anette Löfgren, Boverket Abdellah Abarkan, BTH Jenni Wehrmann, Helsingborgs kommun Mats Löfgren, Höganäs kommun Rolf Carlsson, Höörs kommun Ann-Sofie Eriksson, SKL Föredragande: Maria Rydqvist, Boverket 1

8 Ett Vinnova-projekt Får jag lov? -projektet är ett Vinnova-projekt inom UDI-utlysningen: Utmaningsdriven Innovation Projektet startades av fem parter: Kommunerna Helsingborg, Höganäs & Höör samt Blekinge Tekniska Högskola och Boverket Får jag lov? -projektet har fått pengar av Vinnova för att etablera vad vi vill göra (förstudie) Får jag lov? -projektet ska till sommaren söka mer pengar av Vinnova för att skapa e-tjänster Vad vi har gjort sedan starten Utvecklat vision, målbild och leveranser Utvecklat arbetspaketen från ansökan som nu ersatts av arbetsgrupper Börjat skissa på budget och projektupplägg Haft workshop i Ystad två dagar 38 respektive 37 deltagare. 14 kommuner, Boverket, Lantmäteriet, Sydarkivera, Villaägarnas riksförbund, Högskolan Dalarna Haft dialogmöte med verksamt.se/kommun Haft informationsmöte med leverantörer 25 deltagare från 15 företag samt två kommuner och verksamt.se/kommun (SKL) Sprider information om projektet Vinnovakonferens ULI arbeta smart Geodatasamverkan Skåne Kommande: Kartdagarna Offentliga rummet Planhandläggardagarna Sundsvall 42 2

9 Vision & målbild Vision Fler bostäder på kortare tid Målbild Snabbare från idé till färdig byggnad genom rättssäker och pedagogisk process som fungerar i hela landet Önskat slutresultat Ta fram e-tjänster med öppna standardiserade gränssnitt. E-tjänsterna är öppna för alla att använda och vidareutveckla Informationen i samhällsbyggnadsprocessen är strukturerad och tillgänglig i karta Nu är det dags! Får jag lov? är ett projekt som ska skapa e-tjänster för att stimulera samhällsbyggandet genom att 1. underlätta för intressenter att hitta byggbar mark över hela landet på ett enkelt sätt 2. utveckla e-tjänster för bygglov från ansökan och fram till slutbesked. 3

10 En två stegs-raket För att finansiera projektet kommer vi att arbeta i en tvåstegsraket som Vinnova finansierar Steg 1 där vi är nu Att knyta till oss aktörer och få ner på papper vad vi tillsammans vill göra. I detta steget ingår även att söka pengar till Steg 2 Steg 2 Att ta fram e-tjänster för bygglovsprocessen från ansökan fram till slutbesked Steg 1 Steg 2 Vinnova - tidsperspektiv Steg 1 pågår fram till 18 augusti 2016 Steg 1 Steg 2 pågår från november 2016 till januari 2019 Efter 2018 måste parterna hitta alternativ finansiering för att utveckla nya delar och förvalta de befintliga delarna. Steg 2 4

11 Nyttor mer att vara med Genom att vara med i steg 1 har aktörer utrymme att påverka riktlinjer som vi kommer att använda i steg 2, som exempelvis att belysa sina utmaningar på området påverka budget och vara med och söka bidrag för sin insats (50 procent) Genom att vara med i steg 2 har aktörer utrymme att påverka slutprodukten/slutprodukterna, ta höjd för olika behov. Nyttor av e-tjänsten Mindre tid för rådgivning, mer tid för handläggning. I utvecklandet av e-tjänsten ingår en guide som vägleder sökanden genom tjänsten. Den administrativa processen går snabbare. E-tjänster kräver inte lika mycket manuell administration. Lättare för de intressenter som har fler bygglovärenden genom att de får lättöverskådlig information om vilka ärenden man har och var de befinner sig i bygglovprocessen. 5

12 Varför det krävs samverkan Utveckling av digitala lösningar begränsas idag av avsaknad av: digital information, gemensamma standarder, helhetssyn och överenskommelser om hur informationen ska utbytas. För att uppnå detta behövs en bred samverkan mellan kommuner, stat och marknadens parter. Ju fler aktörer desto större chans att lyckas. Ansvarsområden begränsar Länsstyrelsen Boverket Plan- och bygglagstiftningen Service till medborgare Bygglovhandläggning PBL-tillämpning, Kommuner Byggherrar Programvaruleverantörer Centrala myndigheter Lantmäteriet Underliggande information Intresseorganisationer Utbildningsinstanser Medborgare Kunder 6

13 Engagerade/samarbetspartners (160405) Kommuner Halmstad Heby Helsingborg Höganäs Höör Karlshamn Lund Sala Uppsala Vallentuna Vellinge? Ystad Örebro Statliga myndigheter Boverket Bredbandsforum Lantmäteriet Utbildningsinstanser Blekinge tekniska högskola Högskolan Dalarna Lunds universitet Intresseorganisationer SABO SKL TMF Villaägarnas riksförbund Andra liknande projekt Sydarkivera Verksamt.se/SKL Leverantörer ABOU AGENCY9 CAD-Q CGI EDP Consult AB mittbygge.se Prosona S-GROUP Solutions TEKIS VIANOVA Systems AB Önskvärda aktörer att få med eller sammarbeta med Kommuner Så många som möjligt! Statliga myndigheter Länsstyrelsen Trafikverket Naturvårdsverket (med flera) Intresseorganisationer/samverkansprojekt BYGGLOVALLIANSEN esamverkan Västernorrland FSB FSBS IQ Samhällsbyggnad Sambruk Smart Built Environment STADSBYGGNADSBENCHEN STORSTHLM Stockholm Business Alliance Utbildningsinstanser Linnéuniversitetet Andra liknande projekt - Leverantörer Adtollo Digpro EssVision AB EVRY AB Formpipe Software NordicPeak Sightline SOLARPLEXUS IT Tieto T-KARTOR Trimble (fd Tekla) VISMA 7

14 Strategi och delresultat Vi arbetar i fem arbetsgrupper: Informationsmaterial kommunikation Sandlåda, förmaket, eget utrymme en yta för sökanden att leka och prova fram sin lösning innan hen trycker på lämna-in-ansökan -knappen Informationsberoenden klassning av information, beroenden, begrepp, juridik Guide/navigator stöd, råd och hjälp till sökanden/kunden Utveckling av e-tjänster ta fram förslag på e-tjänst(er) Vi behöver även arbeta med: FGS förvaltningsgemensamma specifikationer Slutresultat av förstudien är Slutrapport lämnas in senaste 18 augusti ansökan steg 2 lämnas in senast 25 augusti 14:00 Arbetsformer Hela projektet och arbetsgrupperna arbetar i en öppen projektplattform Medverkande organisationer sätter till resurser i projektets förstudie efter förmåga 8

15 Arbetsgruppernas ansvarsområden - förstudie Informationsmaterial kommunikation tar nu under förstudien fram informationsmaterial som kan ligga till grund för beslut om medverkan Guide/navigator ska beskriva vad som behöver göras för att ta fram stöd, råd och hjälp till sökanden/kunden. Ska beskriva vad som krävs för att Boverket ska kunna leverera bastjänst/er från PBL Kunskapsbank. Sandlåda, förmaket, eget utrymme ska beskriva vad som behöver göras för att utveckla en yta för sökanden att leka och prova fram sin lösning innan hen trycker på lämna-in-ansökan -knappen Informationsberoenden ska beskriva vad som behöver göras för att vi ska kunna klassa information, hantera och definiera beroenden, begrepp, juridik. Ska beskriva hur samverkan ska ske med Smart Built-projektet 3D-strategi för Geodata (Lunds universitet). Ska beskriva tänkbart forskningsprojekt i samverkan med Lunds universitet och Blekinge Tekniska Högskola om framtidens informationshantering av statliga intressen. Utveckling av e-tjänster ska utvärdera Riges-kommunernas 16-tjänster och vilka ytterligare tjänster som behövs (ex. analysverktyg planinformation, kontrollplan). Ska beskriva hur samverkan ska ske med verksamt.se/kommun. Deras lösningar ska användas av FJL där det är lämpligt. Inga parallella lösningar ska tas fram. Ska beskriva hur samarbete kan ske med Högsklan i Dalarna vad gäller praktisk utveckling av e-tjänster och Linköpings universitet vad gäller användbarhet etc. Ska även ta fram förslag på förvaltning. E-arkiv ska beskriva hur arbetet med att ta fram mall för dokumenthaneringsplan, informationskartläggning och specifikationer (FGS:er) för e-arkivering av bygglovärenden (fram till slutbesked) för bygglovärenden ska ske. Ska beskriva hur samverkan med Sydarkivera ska gå till. Ska även ta fram förslag på förvaltning. Arbetsgruppernas ansvarsområden steg 2 Informationsmaterial kommunikation håller informationsmaterial uppdaterat, tar fram presentationsmaterial, sköter minnesanteckningar, kommunikation externt och internt. Guide/navigator tar fram stöd, råd och hjälp till sökanden/kunden Sandlåda, eget utrymme ska utveckla en yta för sökanden att leka och prova fram sin lösning innan hen trycker på lämna-in-ansökan -knappen Informationsberoenden hanterar klassning av information, beroenden, begrepp, juridik. Utveckling av e-tjänster ta fram förslag på e-tjänst(er) baserat på Riges-kommunernas 16-tjänster men även verktyg för analys av planinformation, kontrollplan etc. Samverkan ska ske med verksamt.se/kommun. Deras lösningar ska användas av FJL där det är lämpligt. Inga parallella lösningar ska tas fram. E-arkiv ska med stöd av Sydarkivera ta fram mall för dokumenthaneringsplan, informationskartläggning och specifikationer (FGS:er) för e-arkivering av bygglovärenden (fram till slutbesked) 9

16 Förslag på struktur på projektet Projektledning Arbetsgrupper (AG) Koordinatorer/ stöd Projektledning Projektledare (80% tjänst) Administratör (20%) Ekonom (10%) Arbetsgrupper (AG) 3-7 personer/ag Information/PR Guide/rådgivningsfunktion Sandlåda / eget utrymme Informationsberoenden Utveckling av e-tjänster e-arkiv Förslag på struktur på projektet Ansvarig 80 % tjänst Medlemmar Medverkande från parter efter intresse % tjänst/medlem Koordinatorer/ stöd Representant från parter efter intresse För information till och från AG. Säkerställer att det AG gör fungerar i sin organisation % per part Referensorganisationer/personer Referensorganisationer/personer Lämnar input till AG, testar lösningar Gör det på egen d & medel 10

17 Förslag struktur på arbetsgrupp information/pr Boverket (Informatör) Medlemmar i AG Boverket (projektassistent)?? Kommun? Övriga parter Koordinatorer/ stöd Ska före ut informationen i sin organisation Alla medverkande parter! Andra kommuner Bredbandsforum - kommunikationsvägar ut till regionala bredbandskoordinatorer och fiberföreningar, Fler? Förslag struktur på arbetsgrupp guide Vallentuna kommun (Yvonne Fredriksson) Medlemmar i AG Kommun? Boverket (PBL Kunskapsbank, plan, bygglov, byggprocess,) Villaägarnas riksförbund Koordinatorer/ stöd Ska testa guiden i sin organisation Kommunerna Halmstad, Helsingborg, Höganäs, Höör, Karlshamn, Lund, Sala/Heby, Sundsvall, Uppsala, Vellinge, Ystads, Örebro E-samverkan SKL SABO TMF BTH Högskolan Dalarna Linköpings universitet Fler? Ansvarig Referensorganisationer/personer Ansvarig Referensorganisationer/personer Andra kommuner Bredbandsforum Fler? 11

18 Förslag struktur på arbetsgrupp sandlåda Ansvarig Höganäs kommun (Johan Lingebrant) Medlemmar i AG Halmstads Kommun Helsingborgs kommun Sala/Heby kommun Ystads kommun Boverket (plan, bygglov, byggprocess) BTH (PBL-juridik) Högskolan Dalarna (tjänstedesigner) Koordinatorer/ stöd Kommunerna Höör, Karlshamn, Lund, Sundsvall, Uppsala, Vallentuna, Vellinge, Ystads, Örebro E-samverkan Linköpings universitet Lunds universitet SABO TMF Villaägarnas riksförbund Fler? Andra kommuner Bredbandsforum Byggbolag Medborgare som söker bygglov som väljer att göra det digitalt (får valmöjlighet) Fler? Förslag struktur på arbetsgrupp informationsberoende Höör kommun (Trine Nykjär Strunck) Medlemmar i AG Lunds kommun Ystads kommun Boverket (ÖP& dp-planinformation) BTH (PBL-juridik) Lunds universitet (informationsstruktur, 3D-strategi för Geodata ) Lantmäteriet (informationsmängder) Länsstyrelsen (WKP) Koordinatorer/ stöd Ska säkerställa att informationshanteringen passar sin organisation Kommunerna Halmstad, Helsingborg, Höganäs, Höör, Karlshamn, Sala/Heby, Sundsvall, Uppsala, Vallentuna, Vellinge, Örebro E-samverkan Trafikverket BTH Högskolan Dalarna Lunds universitet Ska testa sandlådan i sin organisation och ITmiljö Referensorganisationer/personer Ansvarig Referensorganisationer/personer Andra kommuner Bredbandsforum Fler? 12

19 Förslag struktur på arbetsgrupp e-tjänst Halmstads kommun (Per-Olav Gramstad) Medlemmar i AG Petronella Enström (Sundsvalls kommun) Uppsala kommun (koppling verksam.se/kommun) Örebro kommun (koppling verksam.se/kommun) Boverket (kontrollplan, bygglovs-och byggprocess) Högskolan Dalarna (tjänstedesigner) Lantmäteriet (informationsmängder) Koordinatorer/ stöd Ska testa e-tjänsterna i sin miljö Kommunerna Helsingborg, Höganäs, Höör, Karlshamn, Lund, Sala/Heby, Vallentuna, Vellinge, Ystad E-samverkan Länsstyrelsen SKL SABO TMF Trafikverket Villaägarnas riksförbund BTH Linköpings universitet Lunds universitet Andra kommuner Bredbandsforum Byggbolag Medborgare som söker bygglov som väljer att göra det digitalt (får valmöjlighet) Förslag struktur på arbetsgrupp e-arkiv???kommun (arkivarie) Medlemmar i AG Kommun? Boverket (PBL Kunskapsbank, plan, bygglov, byggprocess) Koordinatorer/ stöd Ska testa FGS:erna i sin organisation Kommunerna Halmstad, Helsingborg, Höganäs, Höör, Karlshamn, Lund, Sala/Heby, Sundsvall, Uppsala, Vallenuna, Vellinge, Ystads, Örebro E-samverkan Sydarkivera Fler? Ansvarig Referensorganisationer/personer Ansvarig Referensorganisationer/personer Andra kommuner Riksarkivet Fler? 13

20 Mer information om projektet: På dpbl- wikin På Vinnovas webbsida Projektkoordinator Maria Rydqvist Diskussion och styrgruppens beslut om fortsättning Punkter att ta upp Budget och uppföljning av bidrag Resurs som behövs: arkivarie för diskussion med Sydarkivera 14

21 Nästa möte 17 maj, skype eller telefon 08:30-09:30 Att ta upp: Utkast slutrapport Parter som vill gå vidare in i steg 2 Utkast ansökan? Mötet avslutas Mötet avslutas senast 16:00 15

22 SVERIGES UTVECKLING - TRENDEN PLACERING FN - EGDI EU ÅR FN - OSI SVERGES UTVECKLING TVÅ GAP ATT FUNDERA ÖVER ENTREPRENÖRIELL UTVECKLING Självständiga myndigheter med: Målformuleringsmandat Utvecklingsmandat Ekonomiskt mandat Juridiskt mandat PLACERING Drar fördel av självständigheten! GEMENSAM STAGNATION Behov av strategisk och taktisk ledning för: Gemensamma digitala möten Gemensamma processer Gemensam grunddata Gemensam mjuk infrastruktur Gemensam finansiering Lagstiftningsutveckling Hämmas av självständigheten! UPPSTICKARE SE i EU ÅR 2 1

23 PILOTUTVECKLING RESTAURANGGUIDE Enklare företagande genom samverkan Bakgrunden till projektet Företagarens utmaningar 2

24 Målbild Transparens Redundans SAMMANSATT BASTJÄNST FÖR GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER Navigation, Koordination Information Transaktion GUIDE/CHECKLISTA INFORMATION E-TJÄNSTER VERKSAMHETSSYSTEM Kommuner som deltar Utvecklingsledningskommun Utvecklings -kommun Resurs Pilot 3

25 Bakgrunden till projektet Stat och kommun Kommunsverige består av 290 kommuner Medelkommunen har invånare 8/10 företag har någon gång kontakt med Statliga kommen myndigheter: Stora organisationer I en kommun med samlade hanteras ärendetyper minst 180 blanketter och stora med transaktionsvolymer små i varje kommun. I kommunerna driftas mellan IT-system Mycket Kommuner: få kommuner har e-tjänster som är Stora organisationer integrerade med omfattande med verksamhetssystemen. mängd ärendetyper och små volymer i varje E-tjänster för företag ett eftersatt område: ärendetyp per kommun. Nationellt sett ofta stora Bygglov: 20 % av kommunerna aggregerade volymer. Livsmedelsregistrering: 12 % av kommunerna Serveringstillstånd: 18 % av kommunerna 20 % av kommunerna saknar helt e-tjänster Kommunerna har stort behov av att samverka i) Joined-up problems demand joined up solutions ii) Juridisk utveckling iii) Rättssäkerhet och likabehandling iv)produktivitetsutveckling och informationsförsörjning v) Användbarhet vi) Integrationer och leverantörsrelationer vii) Effektivare användning av resurser 4

26 Samverkansområdet GUIDEUTVECKLING KOMMUNALA TJÄNSTER SAMMANSATT BASTJÄNST Förutsättningar för samverkan: - Mål och uppdragsstyrning - Finansiering - Juridiska förutsättningar SEKTORSMYNDIGHETER STYRNING OCH BESTÄLLNING Samverkansområdet KOMMUNALA TJÄNSTER GUIDEUTVECKLING Företagarmötet på verksamt.se: - Guide & checklista - Sammanhållande kring förenkling - Behovsfångst - Infrastruktur och arkitektur i samverkan SAMMANSATT BASTJÄNST SEKTORSMYNDIGHETER STYRNING OCH BESTÄLLNING 5

27 Samverkansområdet GUIDEUTVECKLING KOMMUNALA TJÄNSTER SAMMANSATT BASTJÄNST Information via bastjänsten: - Behovsfångst - Förmedling av information, etapp 1 - Anslutning av kommunala tjänster - Förutsättningar för etapp 2 SEKTORSMYNDIGHETER STYRNING OCH BESTÄLLNING Samverkansområdet KOMMUNALA TJÄNSTER GUIDEUTVECKLING SAMMANSATT BASTJÄNST Validering av information och tjänster: - Legal följsamhet - Standardisering SEKTORSMYNDIGHETER STYRNING OCH BESTÄLLNING 6

28 Samverkansområdet KOMMUNALA TJÄNSTER GUIDEUTVECKLING SAMMANSATT BASTJÄNST Utveckling av kommunala tjänster - Rekrytering av kommuner - Utveckling av kommunala tjänster - Utveckling av nationell tjänsteplattform - Standardiserade informationsutbyten - Samordning kommunala plattformar SEKTORSMYNDIGHETER STYRNING OCH BESTÄLLNING Fortsättningen 2016 Olika utvecklingstakter 7

29 Erfarenheter och resultat Från blanketter till tjänster 2 Gemensamt och unikt? Uppgiftens syfte? 5 Kategorisering, ledtexter och e- tjänsteprototyp 6 1 Sammanställning av informationsmaterial 3 Ifrågasättande av unika och gemensamma krav 4 Analys av uppgiftskälla Standardisering av informationsutbyte genom tjänstekontrakt. Testbänkar kommunala tjänster Testbänk 1: SKL Testbänk 2: Halmstad Testbänk 3: Sundsvall 8

30 Målbild Transparens Redundans SAMMANSATT BASTJÄNST FÖR GRUNDLÄGGANDE UPPGIFTER Navigation, Koordination Information Transaktion GUIDE/CHECKLISTA INFORMATION E-TJÄNSTER VERKSAMHETSSYSTEM Erfarenheter och resultat Från blanketter till standardschema 2 Ensning av uppgifter och informationskrav samt analys av tillgängliga uppgifter från SSBTGU 1 Sammanställning av informationsmaterial 3 Visualisering av informationskrav i prototyp 4 Standardisering av informationsinsamling genom standardschema som underlag för tjänstekontrakt (in/utdata) 9

31 Kontakta oss gärna! Bengt Svenson, SKL Kristina Ljungdahl, Tillväxtverket Johan Bergsten, Bolagsverket Anders Persson, SKL (Governo) 10

Får jag lov? mot automatiserade bygglov. Dagordning. Många parter. Engagerade/samarbetspartners steg 2 som besked

Får jag lov? mot automatiserade bygglov. Dagordning. Många parter. Engagerade/samarbetspartners steg 2 som besked Dagordning Får jag lov? mot automatiserade bygglov Styrgruppsmöte 1. Ordförande hälsar alla välkomna (Anette Löfgren) 2. Val av justerare Förslag Jenni Wehrmann 3. Godkännande av dagordning 4. Redovisning

Läs mer

Protokoll (3:2016)

Protokoll (3:2016) Dokumenttyp Protokoll möte FJL-Styrgrupp Status Godkänt Identitet BoV: 3520/2015 Version 1.0 Sid 1 (8) Versionsdatum 2016-07-15 Protokoll 2016-06-08 (3:2016) Närvarande per telefon Styrgrupp Anette Löfgren,

Läs mer

Protokoll (4:2016)

Protokoll (4:2016) Dokumenttyp Protokoll möte FJL-Styrgrupp Status Godkänt Identitet BoV: 3520/2015 Version 1.0 Sid 1 (4) Versionsdatum 2016-09-01 Protokoll 2016-08-23 (4:2016) Närvarande per telefon Styrgrupp Anette Löfgren,

Läs mer

Får jag lov? styrgruppsmöte Underlag skickat (Ordförande) Helsingborgs kommun Jenni Wehrmann Enhetschef för bygglov på

Får jag lov? styrgruppsmöte Underlag skickat (Ordförande) Helsingborgs kommun Jenni Wehrmann Enhetschef för bygglov på Får jag lov? styrgruppsmöte 161121 Underlag skickat 161115 Närvarande Boverket Anette Löfgren Chef för enheten plan och bygg (Ordförande) Helsingborgs kommun Jenni Wehrmann Enhetschef för bygglov på Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

VERKSAMT.SE/KOMMUN

VERKSAMT.SE/KOMMUN VERKSAMT.SE/KOMMUN 2015-02-04 Välkomna! Bakgrunden till projektet Vad är verksamt.se Ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Utgångspunkt är företagens behov och processer.

Läs mer

SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande

SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande SERVERAT (TIDIGARE VERKSAMT.SE/KOMMUN) Enklare restaurangföretagande 2016-05-26 Överenskommelse med regeringen 2016-2017 Bakgrunden till projektet Företagarens utmaningar Kommun Bygglovkontor Miljökontor

Läs mer

verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning

verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning verksamt.se/kommun för att skapa enklare företagande med digital förvaltning Bengt Svenson Avdelningen för digitalisering Sveriges Kommuner och Landsting 070-685 30 24 Bengt.svenson@skl.se Bakgrund: SKL

Läs mer

Protokoll (7:2016)

Protokoll (7:2016) Dokumenttyp Protokoll möte FJL-Styrgrupp Status Godkänt Identitet BoV: 3520/2015 Version 1.0 Sid 1 (8) Versionsdatum 2016-11-22 Protokoll 2016-11-21 (7:2016) Närvarande per telefon Styrgrupp Anette Löfgren

Läs mer

Ange projektparts namn Halmstads kommun 15 / 70 tecken

Ange projektparts namn Halmstads kommun 15 / 70 tecken AKTÖRER Här presenterar ni information som kopplar till kriteriet Aktörer som presenteras i utlysningstexten. På utlysningens hemsida finns ett dokument där vi samlat några vanliga frågor och svagheter

Läs mer

Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess. Mikael Jardbrink

Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess. Mikael Jardbrink Rätt information på rätt plats och vid rätt tidpunkt eller Digitaliserad plan- och bygglovsprocess Mikael Jardbrink Vad vill jag idag? Informera om projektet dpbl - digitaliserad plan- och bygglovsprocess

Läs mer

Totalt. Boverket BUDGETERADE KOSTNADER OCH STÖD. Koordinerande projektpart (koordinator)

Totalt. Boverket BUDGETERADE KOSTNADER OCH STÖD. Koordinerande projektpart (koordinator) BUDGETERADE KOSTNADER OCH STÖD Totalt Personalkostnader 11 268 693 11 268 693 0 22 537 386 Konsultkostnader, licenser m.m 450 000 450 000 0 900 000 Övriga direkta kostnader inkl. resor 1 290 000 1 290

Läs mer

Serverat. Digitala lösningar och guidning som gör det enklare att starta/driva företag och att lämna uppgifter till myndigheter/kommuner

Serverat. Digitala lösningar och guidning som gör det enklare att starta/driva företag och att lämna uppgifter till myndigheter/kommuner Serverat Digitala lösningar och guidning som gör det enklare att starta/driva företag och att lämna uppgifter till myndigheter/kommuner Serveratprogrammet omfattar flera delar Metod för förenklingsarbete:

Läs mer

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING

SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet och Boverket INFLYTTNING SPF - sammanhållen detaljplanerings- och fastighetsbildningsprocess

Läs mer

Serverat Enklare företagande med digitala tjänster

Serverat Enklare företagande med digitala tjänster Serverat Enklare företagande med digitala tjänster Serverat på tre minuter! Länk till film om Serverat >> Många myndighetskontakter för en restaurang PRIMÄRPRODUKTION LÄNSSTYRELSERNA BYGGLOV KAMERAÖVERVAKNING

Läs mer

Tjänsten testas och utvärderas av beställar-ap och information går tillbaka till leverantör-ap för uppdatering och dokumentation

Tjänsten testas och utvärderas av beställar-ap och information går tillbaka till leverantör-ap för uppdatering och dokumentation GENOMFÖRBARHET Här presenterar ni information som kopplar till kriteriet Genomförbarhet, som presenteras i utlysningstexten. På utlysningens hemsida finns ett dokument där vi samlat några vanliga frågor

Läs mer

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster Serverat Enklare företagande med digitala tjänster Många myndighetskontakter för en restaurang PRIMÄRPRODUKTION LÄNSSTYRELSERNA BYGGLOV KAMERAÖVERVAKNING HANDELSBOLAG SKYLTLOV AKTIEBOLAG BOLAGSVERKET KOMMUN

Läs mer

Dokument information (lämnar mediat) Samarbete och återanvända (starkt i Makerkulturen) Ändra arbetssätt, bl a automatisering. Ny kollega robot.

Dokument information (lämnar mediat) Samarbete och återanvända (starkt i Makerkulturen) Ändra arbetssätt, bl a automatisering. Ny kollega robot. Digitalisering Vad är digitalisering? Finns olika definitioner: Digitalisering är en pågående strategisk process som syftar till att skapa större nytta genom nya eller förändrade arbetssätt med hjälp av

Läs mer

Verksamt.se/kommun. Varför kommuner vill samverka för att förenkla för företagare

Verksamt.se/kommun. Varför kommuner vill samverka för att förenkla för företagare Verksamt.se/kommun Varför kommuner vill samverka för att förenkla för företagare Vad är verksamt.se? Ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Utgår från EUs tjänstedirektiv och

Läs mer

#s25. Digitalisering av ärendehantering. Johan Lingebrant, Höganäs kommun Maria Rydqvist, Boverket Maria Rundqvist, Boverket

#s25. Digitalisering av ärendehantering. Johan Lingebrant, Höganäs kommun Maria Rydqvist, Boverket Maria Rundqvist, Boverket #s25. Digitalisering av ärendehantering Johan Lingebrant, Höganäs kommun Maria Rydqvist, Boverket Maria Rundqvist, Boverket dpbl - digitalt sammanlänkad plan- och bygglovsprocess eller Daniel Antonsson

Läs mer

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Mål 2016-2020 Utvecklad samverkan för öppna och användbara geodata via tjänster

Läs mer

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov LANTMÄTERIET

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov LANTMÄTERIET Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov LANTMÄTERIET Samhällsbyggnadsprocessen - sedd som ett flöde Idé Grundkarta Detaljplan Fastighetsbildning Bygglov Byggande Inflyttning Uppenbara beroenden

Läs mer

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Mats Halling, Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T SPF - sammanhållen detaljplane- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet

Läs mer

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriets uppdrag Digitalt först -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Tänk Digitalt först Hämta informationen vid källan

Läs mer

Verksamt.se/Kommun. Introduktion till förstudien. Bengt Svensson Anders Persson Sofie Arvidsson

Verksamt.se/Kommun. Introduktion till förstudien. Bengt Svensson Anders Persson Sofie Arvidsson Verksamt.se/Kommun Introduktion till förstudien Bengt Svensson Anders Persson Sofie Arvidsson Kommun Bygglovkontor Miljökontor Enheten för alkohol, tobak & spel Räddningstjänst VA-enhet Ansökan om bygglov,

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS. Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitalt först Målbild 2025 Färdplan Utgångsläge 2018 Fokusområden 2018-2021 Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess Uppdraget: Möjligheter till

Läs mer

Bilagor till UDI slutrapportering Steg Initiering för Får jag lov-projektet

Bilagor till UDI slutrapportering Steg Initiering för Får jag lov-projektet 1 (14) VINNOVA UDI S1 Datum: [160815] [Får jag lov] Dnr: [2015-04413] BilagortillUDIslutrapporteringStegInitieringför Fårjaglov-projektet 2 (14) VINNOVA UDI S1 Datum: [160815] [Får jag lov] Dnr: [2015-04413]

Läs mer

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster Serverat Enklare företagande med digitala tjänster Kort film om Serverat Länk till filmen Många myndighetskontakter för en restaurang PRIMÄRPRODUKTION LÄNSSTYRELSERNA BYGGLOV KAMERAÖVERVAKNING HANDELSBOLAG

Läs mer

Digitala detaljplaner

Digitala detaljplaner Digitala detaljplaner -en pusselbit i den digitala samhällsbyggnadsprocessen Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för

Läs mer

Från tomtebloss till medskapande hur främja digitaliseringen av Sverige?

Från tomtebloss till medskapande hur främja digitaliseringen av Sverige? Från tomtebloss till medskapande hur främja digitaliseringen av Sverige? Digitaliseringspolitik och innovationskraft Sofie Arvidsson 2015 Vad ska jag säga? Det går inte jättebra för Sveriges digitalisering

Läs mer

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess

Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Vår gemensamma utmaning: Resan till en helt digital samhällsbyggnadsprocess Göran Persson, Boverket Olle Samuelson, IQ Samhällsbyggnad Anders Sandin, Lantmäteriet Regeringens motto: Digitalt först Digitalt

Läs mer

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov

Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Samarbete och harmonisering ska ge snabbare bygglov Ewa Swensson, Lantmäteriet L A N T M Ä T E R I E T SPF - sammanhållen detaljplane- och fastighetsbildningsprocess - ett samverkansprogram mellan Lantmäteriet

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Vad händer med regeringsuppdragen i närtid? Mikael Jardbrink och Mikael Johansson Regeringsuppdrag som stödjer fortsatt arbete (1) Juridisk grund för nationella

Läs mer

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013

Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå. 3 december 2013 Arbeidet med e-arkiv i Sverige, på statleg, landsting og kommunalt nivå 3 december 2013 E-arkiv handlar inte bara om digital arkivering.!! E-arkiv handlar om långsiktig förvaltning av information. Vår

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning etjänster inom socialtjänsten Dokumentbeskrivning: Anslutning till den sammansatta basttjänsten SSBTEK

Läs mer

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Övergripande mål för framtidens digitala samhälle En enklare vardag för privatpersoner och företag. Smartare

Läs mer

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag

Dialogmöte. 24 april Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Dialogmöte 24 april 2012 Tillsammans förenklar vi företagarens vardag Bolagsverket i samarbete med Länsstyrelsen Kronoberg samt Sveriges Kommuner och Landsting Syfte med dagens dialogmöte Avslut utifrån

Läs mer

Digitalisering Tänker ni fritt eller tänker ni rätt? Fredrik Berglund Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggnad

Digitalisering Tänker ni fritt eller tänker ni rätt? Fredrik Berglund Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggnad Digitalisering Tänker ni fritt eller tänker ni rätt? Fredrik Berglund Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för Tillväxt och Samhällsbyggnad Så arbetar SKL Intressebevakning och opinionsbildning

Läs mer

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen

Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen 2018 08 31 Dnr 119-2018/5989 RAPPORT Tidplan för kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen Lantmäteriet, 801 82 Gävle BESÖKSADRESS Lantmäterigatan 2 C, TELEFON 0771-63

Läs mer

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM

GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM GEODATARÅDET OCH DIGITALT FÖRST LUNCHSEMINARIUM FEM SAMHÄLLSUTMANINGAR DÄR GEODATA KAN BIDRA MED LÖSNINGAR Vision Sverige har en nationell infrastruktur för geodata som : Främjar innovation och tillväxt

Läs mer

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med

Styrande dokument. Strategi e-hälsa inom H2O Fastställd av kommunfullmäktige , 109. Gäller från och med Styrande dokument Strategi e-hälsa inom H2O- 2017-2025 Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-11, 109 Gäller från och med 2017-09-26 Strategi e-hälsa inom H2O 2017-2025 Sida 1 av 8 Innehåll Inledning...

Läs mer

Välkommen till Eskil"una

Välkommen till Eskiluna Välkommen till Eskil"una Elektroniskt bevarande etapp 2 Det handlar om a. säkerställa en långsik5g informa5onsförsörjning! Slutrapporten etapp 2 Sambruk 2011. Dokumentet får dock spridas enligt Creative

Läs mer

En enklare, öppnare och effektivare förvaltning Förvaltningsgemensamma specifikationer. Sambruk/KommITS höstkonferens 2013

En enklare, öppnare och effektivare förvaltning Förvaltningsgemensamma specifikationer. Sambruk/KommITS höstkonferens 2013 En enklare, öppnare och effektivare förvaltning Förvaltningsgemensamma specifikationer Sambruk/KommITS höstkonferens 2013 Det vi har 46,5 20131107 Sambruk/KommITS höstkonferens 2013 Vart är vi på väg 20131107

Läs mer

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS

VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS VÄGEN MOT EN DIGITAL SAMHÄLLSBYGGNADSPROCESS Digitalt först - Målbild 2025 - Färdplan - Utgångsläge 2018 - Fokusområden 2018-2020 Regeringsuppdrag och aktiviteter Digitalt först för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Läs mer

Boverkets regeringsuppdrag om regler för detaljplaner och tidsfrister. Carl-Magnus Oredsson Tf enhetschef enheten Strategisk planering, Boverket

Boverkets regeringsuppdrag om regler för detaljplaner och tidsfrister. Carl-Magnus Oredsson Tf enhetschef enheten Strategisk planering, Boverket Boverkets regeringsuppdrag om regler för detaljplaner och tidsfrister Carl-Magnus Oredsson Tf enhetschef enheten Strategisk planering, Boverket Statskontoret har i utredningen Från analog till digital

Läs mer

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess

Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess Projektdirektiv 201 2014-03-12 Sida: 1 (6) Projektdirektiv samverkansprojektet Svensk geoprocess 2014-03-12 Sida: 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Resultat och effekter... 3 3 Styrning och dokumentation...

Läs mer

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting

På väg mot digitala detaljplaner. Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting På väg mot digitala detaljplaner Lägesavstämning 2018 Christina Thulin, Sveriges Kommuner och Landsting Sveriges Kommuner och Landsting Medlemsorganisation för alla kommuner, landsting och regioner Arbetsgivar-

Läs mer

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet

Digitalt förstför. en smartare samhällsbyggnadsprocess. Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Digitalt förstför en smartare samhällsbyggnadsprocess Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet Bakgrund Uppdraget Utreda rättsliga, ekonomiska och organisatoriska hinder Redovisa goda exempel på

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu

Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu Yttrande 851 81 Sundsvall 2017-06-20 0771-670 670 www.bolagsverket.se Ärendenummer AD 524/2017 1 (5) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet SOU 2017:23 digital forvaltning.nu (Fi2017/01289/DF)

Läs mer

20140603 GR-Västkom Göteborg

20140603 GR-Västkom Göteborg Arkiv Jag Född i Holland Bakgrund inom IT! Arkiv och e-arkiv - Eskilstuna stadsarkiv - projekt Elektroniskt bevarande - eard projekt Agenda e-arkivering Vad händer Helhetsbild Information Effektiv Långtidsarkivering

Läs mer

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov

Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov - från förstudie till ett verifieringsprojekt 2017-02-08 1 Verksamhetsutveckling och ledarskap 2017-02-08 Vi hjälper ledare att förena

Läs mer

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm

Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt Stockholm Projektbeskrivning Effektivare integration mot portaler och dokumentplattformar SBUF-projekt 13380 Stockholm 2017-03-15 1 1. Bakgrund och nuläge 1.1. Bakgrund På senare år har det växt fram en lång rad

Läs mer

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster

Serverat. Enklare företagande med digitala tjänster Serverat Enklare företagande med digitala tjänster 2 PRIMÄRPRODUKTION LÄNSSTYRELSERNA BYGGLOV KAMERAÖVERVAKNING HANDELSBOLAG SKYLTLOV AKTIEBOLAG BOLAGSVERKET KOMMUN LIVSMEDEL BYGGFÖRVALTNING ENSKILD FIRMA

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument E-tjänster IFO Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av

Läs mer

Lägesrapport nr

Lägesrapport nr Lägesrapport nr 1 2017-06-21 Förord Det här en komplettering av den korta lägesrapport som lämnas via VINNOVA:s portal: https://portal.vinnova.se Användarnamn: boverketmr Lösenord: FårJagL0v? Innehåll

Läs mer

Vart är vi på väg och vad tar vi med oss på resan?

Vart är vi på väg och vad tar vi med oss på resan? Vart är vi på väg och vad tar vi med oss på resan? Vad är Smart Built Environment? Ett 12-årigt strategiskt FoIprogram 2016 2028 100 + 100 Mkr för en startperiod till och med 2018 Kansli hos IQ Samhällsbyggnad

Läs mer

Vad krävs för att den Svenska offentliga förvaltningen ska bli bäst i världen?

Vad krävs för att den Svenska offentliga förvaltningen ska bli bäst i världen? Vad krävs för att den Svenska offentliga förvaltningen ska bli bäst i världen? Anders Persson HUR GÅR DET FÖR SVERIGE? 2 1 SVERIGES FÖRUTSÄTTNINGAR? 3 VI HAR INTE ONT OM STRATEGIER 4 2 SJU LIVSHÄNDELSER

Läs mer

Strategi för 3D-geodata

Strategi för 3D-geodata Strategi för 3D-geodata ett strategiskt projekt inom Smart Built Environment Allan Almqvist, senior advisor, Malmö stadsbyggnadskontor 3D-strategi för Malmö stad Utmaningar Ja, det här funkar ju

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll & Tomas Wallin Agenda Vad är en FGS? Blir det några FGS:er? Förvaltningsorganisationen Internationellt FGS Arkivredovisning 2 Vad är en FGS?

Läs mer

Aktuellt från Lantmäteriet

Aktuellt från Lantmäteriet Aktuellt från Lantmäteriet Geodatasamverkan Skåne Skåne sydväst, Svedala 2018-06-05 Julie Mostert, regional geodatasamordnare Digitalt först, Regeringsuppdrag, och den nationella geodatastrategin Digitalt

Läs mer

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard)

Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Projekt e-arkiv och e-diarium (eard) Förvaltningsgemensamma specifikationer!!! Agenda 13:00 Mötets öppnande Riksarkivarie Björn Jordell 13:10 Moderator för dagen Björn Skog 13:15 Bakgrund till projektet

Läs mer

Ansökan till Vinnova PROJEKTUPPGIFTER. Diarienummer. Inskickad. Utlysning

Ansökan till Vinnova PROJEKTUPPGIFTER. Diarienummer. Inskickad. Utlysning Ansökan till Vinnova Diarienummer 2016-03836 Inskickad 2016-08-25 13:42 Utlysning Utmaningsdriven innovation - Steg 2 Samverkansprojekt 2016 (höst) PROJEKTUPPGIFTER Är ansökan en fortsättning på tidigare

Läs mer

Smart planering för byggande - Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov

Smart planering för byggande - Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov Smart planering för byggande - Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov 17 Strategiska innovationsprogram KTH leder storsatsning på smarta och hållbara städer Elisabeth Argus

Läs mer

Nationell geodatastrategi

Nationell geodatastrategi Nationell geodatastrategi Vetenskapsrådet den 17 januari Ewa Rannestig Lantmäteriet Geodataråd Regeringen har tillsatt Geodatarådet för att bereda frågor som rör Lantmäteriverkets samordnande roll. Rådet

Läs mer

Avdelningen för digitalisering Center för esamhället, SKL

Avdelningen för digitalisering Center för esamhället, SKL Avdelningen för digitalisering Center för esamhället, SKL Vård och omsorg Skola och lärande Näringsliv och arbete Samhällsbyggnad, transport och miljö Kultur, fritid och besöksnäring Demokrati och delaktighet

Läs mer

Den regionala agendan antagen i RS 3 november

Den regionala agendan antagen i RS 3 november Den regionala agendan antagen i RS 3 november http://www.vgregion.se/sv/vastra- Gotalandsregionen/startsida/Regionutveckling/Infrastruktur/Digitalage nda/ En första förstudie tar vi till politiken inom

Läs mer

Bort med informationsglappen! - Inom planering, fastighetsbildning och bygglov

Bort med informationsglappen! - Inom planering, fastighetsbildning och bygglov Bort med informationsglappen! - Inom planering, fastighetsbildning och bygglov Smart planering för byggande - Informationsförsörjning för planering, fastighetsbildning och bygglov Ett obrutet informationsflöde

Läs mer

FGS:erna i dag och hur får vi dem att bli fler (FGS = Förvaltningsgemensamma specifikationer)

FGS:erna i dag och hur får vi dem att bli fler (FGS = Förvaltningsgemensamma specifikationer) FGS:erna i dag och hur får vi dem att bli fler (FGS = Förvaltningsgemensamma specifikationer) 2016-10-13 Karin Bredenberg, Teknisk rådgivare, metadata, Riksarkivet Elin Jonsson, Bevarandestrateg, Sydarkivera

Läs mer

SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess

SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess Maria Rydqvist Boverket Bild 1 av 32 SPF - samordnad planerings-, fastighetsbildningsoch genomförandeprocess Det går att komma fram

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

Förenklad förstudie och samarbetsförslag

Förenklad förstudie och samarbetsförslag Tjänsteskrivelse -02-21 KFN 2013.0096 Handläggare: Annelie Henriksson Förenklad förstudie och samarbetsförslag Sammanfattning Arbetet med införande av e-arkiv i Karlskoga kommun har påbörjats under hösten

Läs mer

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform

Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform Förvaltningsmodell e- tjänsteplattform 2018-11-20 Innehållsförteckning 1 Bakgrund och syfte... 3 2 Modell... 3 2.1 Förvalta plattform och förvalta e-tjänst... 3 2.2 Vilket ansvar behöver finnas kopplat

Läs mer

Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island maj E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium

Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island maj E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium Göran Kristiansson Nordisk El-Arkivseminar Island 25-27 maj 2011 E-delegationsuppdraget Förstudie e-arkiv och e-diarium Målbilder Målet för svensk e-förvaltning är att den ska vara så enkel som möjligt

Läs mer

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2

Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan. 2014-07-09 Version 0.2 Förstudie e-tjänst försörjningsstöd samt sms-avisering Projektplan 2014-07-09 Version 0.2 Versionshantering Datum Version Beskrivning Ändrat av 2014-06-26 0.1 Utkast Josephine Andersson 2014-07-01 0.2

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska innovationsprogram för svensk konkurrenskraft Ett 12-årigt strategiskt FoI-program 100 + 100 Mkr för en startperiod till och

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess 2025

Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 GISS årsmöte och seminarium 2018-02-14 Eva Nord Regional geodatasamordnare Lantmäteriet eva.nord@lm.se Digital samhällsbyggnadsprocess 2025 Digitalt först -för en smartare

Läs mer

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast)

Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) PROJEKT SERVERAT Arkitektur för ansökan/anmälan (utkast) ANGE UNDERRUBRIK Innehåll Marcos rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Mellanrubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Arkitektur för

Läs mer

Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess. Sanna Sparr Olivier och Markus Ek

Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess. Sanna Sparr Olivier och Markus Ek Vallentunas väg till en digital samhällsbyggnadsprocess Sanna Sparr Olivier och Markus Ek Huvudtrender och utmaningar i kommunal sektor i Stockholmsområdet Bostadsbyggande Teknikutveckling Befolkningsökning

Läs mer

VERKSTAD. Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen

VERKSTAD. Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen VERKSTAD VERKSTAD Mats Elfström geodataperson i Tomelilla Jobbat med geodata sedan 80-talet Mitt fokus idag är på geodata som en resurs i digitaliseringen Uppdraget i Lantmäteriets regleringsbrev Lantmäteriverket

Läs mer

Hållbar stad öppen för världen DAD. Digitalisering av detaljplaner. Emily Lindberg, bygglovshandläggare och Stefan Jansson, förrättningslantmätare

Hållbar stad öppen för världen DAD. Digitalisering av detaljplaner. Emily Lindberg, bygglovshandläggare och Stefan Jansson, förrättningslantmätare DAD Digitalisering av detaljplaner Emily Lindberg, bygglovshandläggare och Stefan Jansson, förrättningslantmätare 13 personer i 5-7 år för att digitalisera befintliga detaljplaner Ca 100 tjänstemän som

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll Agenda Bakgrund till nuvarande FGS:er Ta fram en FGS Införa FGS:er Förvaltningsorganisationen FGS processen Blir det några FGS:er? 2 1 Bakgrunden

Läs mer

Vad är Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)?

Vad är Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)? Vad är Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)? Tomas Wallin 2018-04-26 Begreppet förvaltningsgemensam specifikation (FGS) Begreppets ursprung kring 2004-2005 när Regeringskansliet och Stadskontoret

Läs mer

Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University

Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University Välkomna till Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Smart Built Environment och Jönköping University Vad innebär digitalisering för samhällsbyggandet? Eva Schelin, VD IQ Samhällsbyggnad Jönköping

Läs mer

e Arkiv Pia Hedenblad, Försäljningschef SKI

e Arkiv Pia Hedenblad, Försäljningschef SKI e Arkiv Pia Hedenblad, Försäljningschef SKI 1 Kort om SKI Vi samordnar upphandlingar åt kommuner, landsting och regioner. Ca 35 anställda Genom att arbeta med samordnade upphandlingar inom offentlig sektor

Läs mer

Ramavtal e-arkiv. Anna Gillquist Programansvarig, Avdelningen för digitalisering

Ramavtal e-arkiv. Anna Gillquist Programansvarig, Avdelningen för digitalisering Ramavtal e-arkiv Anna Gillquist Programansvarig, Avdelningen för digitalisering Varför ett nationellt samordnat projekt? Offentlighetslagstiftningens krav Flera parallella projekt på g Sambruk och Kommunförbundet

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Resans gång. 2015 hur går vi vidare nu?

Resans gång. 2015 hur går vi vidare nu? Resans gång 2012 Nätverksmöten bland arkivarierna inom SkNo och Höör samt samtal med IT. 2013 Diskussioner med IT och chefsgruppen inom SkNo. Ansökan om EU-medel. 2014 förstudie, EU-projekt, medfinansiering

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 0.1 Utkast/Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning E-tjänst Särskilt boende Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Införa e-tjänst särskilt

Läs mer

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj

Preliminär projektdefinition Bygglovsleveranser 2010-04-09/bj INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 2 2. SYFTE... 2 3. MÅL... 3 4. OMFATTNING OCH RESULTAT... 4 5. KOPPLINGAR TILL OCH BEROENDEN AV ANDRA PROJEKT... 5 6. PLAN FÖR GENOMFÖRANDE... 6 Sida 1 1. BAKGRUND Denna

Läs mer

Smart Built Environment

Smart Built Environment Smart Built Environment Digitaliseringen som drivkraft för samhällsbyggandets förändring Den största enskilda satsningen inom samhällsbyggande någonsin Vad är Smart Built Environment? Ett av 16 strategiska

Läs mer

Checklista anslutning Serverat. Version 1.0

Checklista anslutning Serverat. Version 1.0 2017-04-19 1 (6) Checklista anslutning Serverat Version 1.0 2017-04-19 2 (6) 1 Checklista anslutning Serverat Checklistan har till syfte att ge en bild av de aktiviteter som kommer att genomföras i samband

Läs mer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer Nya mål om Gestaltad livsmiljö Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer 3+3+3=1 Mål för arkitektur-, formoch design Arkitektur, form och design ska bidra till ett

Läs mer

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS)

Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Förvaltningsgemensamma specifikationer (FGS) Jan Aspenfjäll Agenda Vad är en FGS? Förvaltningsorganisationen Skapa FGS:er Införa FGS:er FGS processen FGS Arkivredovisning 2 1 Vad är en FGS? 3 Bakgrund

Läs mer

Workshop Smart Built Livscykelperspektiv

Workshop Smart Built Livscykelperspektiv Workshop Smart Built Livscykelperspektiv 2016-06-07 Dagens program 13.00-13.15 Inledning Kajsa Byfors 13.15-14.00 Korta inspel - BIM Mårten Lindström - Status LCA och digitala modeller Martin Erlandsson

Läs mer

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets

RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN Del av fokusområde 3 gällande standardisering av grunddata i geodatarådets 2019-04-16 Dnr: LM 2019/001170 RAPPORT GEODATARÅDETS HANDLINGSPLAN 2018 Aktivitet 3A Riktlinjer och stöd för specifikationsarbete Aktivitetsledare - Magnus Konnskog, Lantmäteriet Del av fokusområde 3 gällande

Läs mer

Checklista anslutning Serverat. Version 2.0

Checklista anslutning Serverat. Version 2.0 2017-09-26 1 (11) Checklista anslutning Serverat Version 2.0 2017-09-26 2 (11) 1 Anslutning Serverat Checklistan har till syfte att stödja kommunen i arbetet med införandet av e-tjänster enligt Serveratstandard.

Läs mer

DigSam Digital samhällsbyggnadsprocess

DigSam Digital samhällsbyggnadsprocess DigSam Digital samhällsbyggnadsprocess Uppdrag Regeringen Vinnova, Formas, Energimyndigheten.. 17 strategiska innovationsprogram (SIP) Smart Built Enviroment Smart Built Enviroments mål är att till 2030

Läs mer

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet

Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet 1 (5) M ÖTE SAN TECKNINGAR 2015-03-24 Kopia: Enligt förteckning i slutet av dokumentet Möte i Samverkansgrupp SKL - Lantmäteriet Tid: Torsdag 26 februari kl. 9:00 10:30 Plats: Närvarande: Frånvarande Lync

Läs mer

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt Promemoria Datum 2019-05-02 3.2.1 Diarienummer 6352/2018 Enligt sändlista Promemoria om förutsättningarna för hur uppgifterna i detaljplaner och planbeskrivningar kan tillgängligöras och behandlas digitalt

Läs mer

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort

Nationell tjänst för högkostnadsskydd och frikort Högkostnadskort och frikort administreras sedan länge med olika lösningar i landstingen, trots att högkostnadsskyddet gäller nationellt. När några landsting nu har övergått från pappersbaserad till elektronisk

Läs mer

esamhället och arkivet kommunal verksamhetsutveckling

esamhället och arkivet kommunal verksamhetsutveckling esamhället och arkivet Förväntningar som finns Det ska vara enkelt att komma åt information Många möjligheter till att använda information Viktigt att informationen är trovärdig Egna valmöjligheter är

Läs mer