Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. F-tandvård. Nya anvisningar landstingets tandvårdsstöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. F-tandvård. Nya anvisningar landstingets tandvårdsstöd"

Transkript

1 /2014 Barn- och ungdomstandvård Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar Epidemiologiska uppgifter för barn och ungdomar Behovsanalys för sköra äldre F-tandvård Nya anvisningar landstingets tandvårdsstöd Tolkservice inom tandvården Tobaksavvänjning inom tandvården Informationsansvarig: Maria Johansson Tel e-post:

2 2 Hej! Efter november månads konstanta mörker bröt så äntligen solen fram och spred lite ljus igen. Ljuset som snön sprider saknas men väderprognosen för en vit jul och nyår ser god ut! År 2014 går sakteligen mot sitt slut och det är dags att knyta ihop säcken för Landstinget i Östergötland. 1 januari 2015 bildar Landstinget i Östergötland och Regionförbundet Östsam Region Östergötland och kommer att driva utvecklingen av hälso- och sjukvården (inklusive tandvården) samt stärka Östergötlands attraktionskraft. Med anledning av regionbildningen kommer vi att trycka upp nya broschyrer och lathund och vi kommer att distribuera dessa till respektive tandklinik. Inom Tandvårdsgruppen har det under året skett en del förändringar. Sven Ordell, Anders Levén och Elisabeth Wärnberg Gerdin har slutat. Anna Ahlvin har efterträtt Elisabeth Wärnberg Gerdin. Anna arbetar från och med 1 december på heltid inom Tandvårdsgruppen. Ytterligare en Anna, Anna Fröberg, kommer 1 januari 2015 att börja arbeta som tandvårdsstrateg inom Tandvårdsgruppen. Under 2014 har en behovsanalys kring munhälsa för sköra äldre genomförts. Rapporter kring barn och ungdomars tandhälsa har presenterats under våren: Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland och Tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötlands kommuner Rapporterna finns på landstingets hemsida: Som ett led i att komma tillrätta med den ojämlika munhälsan hos barn och ungdomar drivs projektet Jämlik munhälsa hos barn, med tidig intervention och samverkan med mödrahälsovården och barnhälsovården samt riskbedömning för 18-månaders barn. 1 januari 2014 infördes formellt vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. I dagsläget är det 125 tandkliniker som är auktoriserade. Tandvårdsportalen Munter fortsätter att utvecklas. Tanken är att de manuella administrativa rutinerna ska ersättas med digitala rutiner. Om ni undrar över något är ni alltid välkomna att kontakta någon av oss inom Tandvårdsgruppen. Våra kontaktuppgifter bifogas detta nyhetsbrev. Vi inom Tandvårdsgruppen och Vårdersättningen önskar er alla God Jul & Gott Nytt År

3 3 Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar 1 januari 2014 infördes vårdval (enligt Lag (2008:692) om valfrihetssystem (LOV)) inom allmäntandvård för barn och ungdomar 3-19 år. Åtagande och rutiner för barn- och ungdomstandvården ersattes av Regelbok för vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. För att erhålla ersättning från Landstinget i Östergötland för allmäntandvård för barn och ungdomar ska leverantören/kliniken från och med 1 januari 2014 vara auktoriserad. Ansökan om auktorisation lämnas till landstinget. I dagsläget är det 125 stycken tandkliniker som är auktoriserade för vårdvalet inom allmäntandvård för barn och ungdomar i Östergötland. - Folktandvårdskliniker inom länet 33 stycken - Folktandvårdskliniker utom länet 7 stycken - Privattandläkare inom länet 79 stycken - Privattandläkare utom länet 6 stycken Den individuella behandlingsersättningen för 2015 inom barn- och ungdomstandvården är kronor per barn och år. De viktigaste förändringarna jämfört med Regelbok vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar 2014: Rutin kring bedömning av tandhälsa i samband med att barn placeras i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB) är tillagd Rutin när barn och ungdomar inte kan nås är tillagd Bilaga kring tolkservicetjänster inom tandvården är tillagd Vårdval, regelbok och auktorisationsblankett Vårdvalet inom allmäntandvård för barn och ungdomar är publicerat på valfrihetswebben. Länk: Regelbok och auktorisationsblankett finns på landstingets hemsida. Länk: 19-års enkäten Samtliga 19-åringar skall erbjudas att besvara enkäten "Självupplevd tandhälsa hos 19-åringar". Resultaten används för att göra jämförelser över tid och mellan landsting. En rapport kommer att presenteras i början av Enkäter för år 2014 skall skickas till Tandvårdsgruppen senast den 31 december. Det är viktigt att ni använder enkät daterad med aktuellt år. Annars kan det bli problem vid inscanning av enkäterna!

4 4 Epidemiologiska variabler Epidemiologiska variabler skall registreras vid revisionsundersökning för att möjliggöra uppföljning av munhälsoutveckling på kommun-, läns- och nationell nivå samt för varje enhets interna uppföljning och vårdplanering. Vid indikatoråldrarna 3, 6, 9, 12, 16 och 19 år skall epidemiologiska variabler registreras och inrapporteras för samtliga barn och ungdomar. Rapporteringen av epidemiologiska variabler för år 2014 skall vara inrapporterade via tandvårdsportalen Munter senast den 31 december. Olycksfallsregistrering Ifyllda tandskadejournaler för 2014 skickas senast 31 december 2014 till Madeleine Borgstedt- Risberg, Enheten för hälsoanalys, Landstinget i Östergötland/Region Östergötland,. För nya tandskadejournaler kontaktas Enheten för hälsoanalys via Madeleine Borgstedt-Risberg E-post: madeleine.borgstedt.risberg@lio.se efter 1 januari 2015 madeleine.borgstedt.risberg@regionostergotland.se Tel: Enheten för hälsoanalys kommer årligen att ge en återkoppling på olycksfallsregistreringen. Jämlik munhälsa hos barn - med Hageby som modell Projektet Jämlik munhälsa hos barn - med Hageby som modell har som övergripande mål att minska kariesförekomsten i socialt utsatta områden, som ett led i att minska socioekonomiskt och kulturellt relaterade skillnader i oral hälsa. Ett specifikt mål är att skapa förutsättningar för hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande levnadsvanor hos blivande föräldrar och små barn i stadsdelarna Hageby och Navestad i Norrköping. Det unika med projektet är att man vänder sig till blivande föräldrar, och därmed har en möjlighet att lägga en grund för goda vanor redan när barnet ligger i mammans mage. Vid den avstämning som gjordes av övertandläkare Lotta Ranggård i slutet av juni 2014, sågs att totalt mammor hittills blivit registrerade på barnmorskemottagningen. Av dessa ingick slutligen 212 i interventionsgruppen. När man tittade på hur många av dessa som fått tid för hälsosamtal sågs att 131 fått tid för detta - dock är det viktigt att poängtera att samtliga av dessa kanske sedan inte kommit på sin bokade tid- varför det troligen blir ett bortfall i denna grupp. Under 2014 har Hagebyprojektet även drivit ett biprojekt inom ramen för den landstingsfinansierade Hälsopotten. I detta projekt har en av Folktandvårdens tandhygienister varit placerad på barnmorskemottagningen på deltid, för att på så sätt få större möjligheter till kontakt med blivande föräldrar. Vid årsslutet 2014 upphör datainsamlandet på barnmorskemottagningen. Sedan tar nästa fas i arbetet vid när barnen ska följas upp vid 3 och 6 års ålder, för att utvärdera effekten av den interventionsinsats som gjorts.

5 5 Riskbedömning för 18-månaders barn Som ett ytterligare led i att komma tillrätta med den ojämlika munhälsan hos barn och ungdomar har Folktandvårdens uppdrag kring befolkningsansvaret för barn och ungdomar 0-19 år utökats med riskbedömning för samtliga barn vid 18 månaders ålder. Barnen/föräldrarna erbjuds besök på Folktandvården för riskbedömning. Barn med hög risk ska erbjudas stöd och omhändertagande. Tandvårdsportalen Munter Tandvårdsportalen Munter fortsätter att utvecklas. Tanken är att de manuella administrativa arbetsuppgifterna ska ersättas av digitala rutiner. Den första delen som togs i drift vid årsskiftet är rapportering av EPI-uppgifter inom barn- och ungdomstandvården. 16 december togs digital fakturahantering i skarp drift. För att kunna registrera fakturor krävs en säker inloggning. Den säkra inloggning som era tandkliniker använder gentemot Försäkringskassan ska även fungera gentemot tandvårdsportalen Munter. De tandkliniker som är intresserade av att använda den digitala fakturahanteringen är välkomna att kontakta Maria! Inloggningen med användarnamn och lösenord för registrering av EPI-uppgifter inom barn- och ungdomstandvården kommer att finnas kvar. 1 juni 2015 kommer hanteringen av förhandsbedömningar att flyttas över och hanteras via tandvårdsportalen Munter. Ytterligare information kring detta kommer under första kvartalet Behovsanalys munhälsa för sköra äldre Under 2014 har en behovsanalys kring munhälsa för sköra äldre genomförts. Brukardialogberedning 2 med politiska representanter har haft uppdraget att inhämta kunskap om sköra äldres behov och erfarenheter inom området munhälsa. Brukardialogberedningen har träffat både äldre personer och personer som finns runt omkring de sköra och omsorgsberoende äldre, som vård- och omsorgspersonal inom hälso- och sjukvård, hemtjänst och särskilda boenden. Även representanter för tandvården, hälso- och sjukvården, Läns-SLAKO samt medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommunerna har bidragit med värdefull kunskap. Behovsanalysens fokus är munhälsa för sköra äldre. Med sköra äldre avses i tandvårdssammanhang och i denna behovsanalys de individer som, ur beroendesynvinkel, befinner sig emellan de oberoende, friska äldre och de äldre med stora omsorgsbehov. Detta är en åldersgruppsindelning som grundar sig på behovet av omsorg och inte på vare sig åldern i sig eller det odontologiska behovet även om man självfallet kan se ett mönster där såväl behovet av omsorg som det odontologiska behovet i normalfallen ökar med ökande ålder.

6 6 En illustration av denna beskrivning av åldrandets faser har presenterats av professor Lars Gahnberg. Den sköra perioden kännetecknas av att individen successivt blir allt mer beroende av andra för att klara sin dagliga tillvaro. Många av de sköra äldre har stöd av hemtjänst eller anhöriga. Krafterna avtar och hälsan försämras. Det är dessutom vanligt att sköra äldre behandlas med många olika läkemedel, av vilka ett stort antal har muntorrhet som biverkan. Förmåga och ork att sköta sin munhygien avtar. Erfarenheten visar också att sköra äldre lätt förlorar sin regelbundna kontakt med tandvården. Den friska äldres goda munhälsa riskerar därför att snabbt försämras under den sköra perioden vilket leder till stora tandvårdsbehov hos den omsorgsberoende äldre. Uppdraget var att skapa framförhållning inför kommande ökande behov av tandvård för äldre och att skapa kunskap om tandvårdsbehov, dels hos äldre med stora omvårdnadsbehov, men framförallt hos sköra äldre. De utvecklingsområden som identifierats är: Det saknas ett systematiskt arbete med att identifiera bristfällig munhälsa hos sköra äldre patienter i hälso- och sjukvården Det saknas ett system för uppföljning av äldre personer som riskerar att falla ur tandvårdens kallelsesystem vid upprepade återbud eller uteblivanden Det saknas systematiska strukturer för samverkan och samordning mellan hälso- och sjukvård och tandvård kring identifierade tandvårdsbehov hos sköra äldre Det saknas en struktur för systematisk utveckling, samlande och spridning av kunskap om tandvård för äldre Kunskapen i hälso- och sjukvårdens och kommunernas verksamheter om tandvårdens ekonomiska stödsystem behöver förbättras Allmänhetens kunskap om tandvårdens ekonomiska stödsystem behöver förbättras Ett citat från en oberoende äldre som lyfts fram i behovsanalysen är: Nyckeln när man blir skör är att det finns någon som ser! Politikerna kommer nu att gå vidare med att formulera patientlöften och därefter kommer uppdrag att ges till hälso- och sjukvården respektive tandvården. Rapporten återfinns på landstingets hemsida:

7 7 Tandvårdsstöd vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, F-tandvård Tandvårdsstödet vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, F-tandvård, riktar sig till personer som har stora svårigheter att sköta sin munhygien eller att genomgå tandvårdsbehandling och därmed ofta har behov av regelbunden och kostsam tandvård. Syftet med stödet är att det inte ska uppstå nämnvärda ekonomiska hinder för dessa personer att få den tandvård som de har behov av. Tandvården omfattas av samma avgiftsbestämmelser som inom den öppna hälso- och sjukvården. De sjukdomar och funktionsnedsättningar som omfattas av tandvårdsstödet ska styrkas genom ett läkarintyg. Genom läkarintyget intygar läkaren att patienten har någon av de långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättningar som kan berättiga till tandvårdsstödet. Läkaren intygar även att patienten, efter en bedömning av relevanta funktionstillstånd, har stora svårigheter att sköta sin munhygien eller att genomgå tandvårdsbehandling. Ansvaret att upplysa patienterna om deras eventuella rätt till tandvårdsstödet ligger hos både hälso- och sjukvården och tandvården. Läkarintyget skickas till Tandvårdsgruppen. Med utgångspunkt i läkarintyget bedömer Tandvårdsgruppen om patienten är berättigad till F-tandvård. Ett blått tandvårdskort utfärdas till de patienter som är berättigade. Enligt regeringens beräkningar skulle cirka personer omfattas av F-tandvård i Östergötland. Denna siffra har inte uppnåtts då vi endast har utfärdat 599 stycken F-tandvårdskort. Det finns därför anledning för tandvården att vara uppmärksam och upplysa patienter, som har någon av de sjukdomar eller funktionsnedsättningar som omfattas av stödet, om att de kan ha rätt till tandvård med samma avgifter som inom den öppna hälso- och sjukvården. För mer information se: Nya anvisningar landstingets tandvårdsstöd 1 september 2014 infördes nya anvisningar för hemtandvård i Nödvändig tandvård. Vad gäller Tandvård som led i sjukdomsbehandling har en bilaga lagts till rörande debitering för grupp S9. I grupp S15 har ett klargörande om PH-mätning vid oklara intyg lagts till. Faktura ska ha inkommit till Landstinget i Östergötland/Region Östergötland inom sex månader från avslutad tandvårdsbehandling. Anvisningarna hittar ni på landstingets hemsida:

8 8 Tobaksavvänjning inom tandvården Tandvården i Östergötland, såväl folktandvård som privattandvård, kan sedan 2006 erbjuda tobaksavvänjning till samma avgift som för sjukvårdande behandling inom övrig hälso- och sjukvård. Detta innebär att individen betalar samma avgift för tobaksavvänjningen oavsett om den utförs inom hälsooch sjukvården eller tandvården. Tandvården får kostnadstäckning från ett ekonomiskt utrymme som avsatts inom Hälso- och sjukvårdsnämndens budget för tandvård. Tillgången till tobaksavvänjare inom tandvården är ojämnt fördelad över länet. Under våren 2014 genomfördes en utbildning för tobaksavvänjare. Om intresse finns för ytterligare utbildningstillfällen för tobaksavvänjare kontaktar ni Tandvårdsgruppen! Tolkservice inom tandvården Från och med 1 januari 2014 lämnar Landstinget i Östergötland ersättning för tolk inom tandvården (både för vuxna och för barn/ungdomar). Tolk beställs via Landstingets i Östergötland upphandlade tolkservice. Kontaktuppgifter till tolkföretagen framgår av bilaga 1 till detta nyhetsbrev. Faktura skickas till er klinik som ska intyga att tolkningen genomförts och godkänna fakturan. När fakturan godkänts skickar ni fakturan för betalning till Resurscentrum, Vårdersättningen, Linköping. Kontaktuppgifter till Tandvårdsgruppen och Vårdersättningen Kontaktuppgifterna till Tandvårdsgruppen och Vårdersättningen framgår av följande sidor. Om ni önskar komma i kontakt med bedömningstandläkarna så arbetar Lennart tisdagar och onsdagar, Kerstin tisdagar och Berit onsdagar. När det är svårt att nå oss via telefon går det även bra att skicka e-postmeddelande med era frågeställningar till oss!

9 9 Tandvårdsgruppen Maria Johansson, Tandvårdsgruppen, Landstinget i Östergötland/Region Östergötland, Tel: E-post: maria.anna.johansson@lio.se eller landstinget@lio.se maria.anna.johansson@regionostergotland.se eller region@regionostergotland.se Anne-Marie Mörnhammar, Tandvårdsgruppen, Landstinget i Östergötland/Region Östergötland, Tel: E-post: anne-marie.mornhammar@lio.se / anne-marie.mornhammar@regionostergotland.se Anna Ahlvin, tandvårdsstrateg/samhällsodontolog Tandvårdsgruppen, Landstinget i Östergötland/Region Östergötland, Tel: E-post: : anna.ahlvin@lio.se / anna.ahlvin@regionostergotland.se Lennart Andersson, tisdagar och onsdagar Tandvårdsgruppen, Landstinget i Östergötland/Region Östergötland Tel: E-post: lennart.andersson@lio.se / lennart.andersson@regionostergotland.se Berit Mastrovito, onsdagar Tandvårdsgruppen, Landstinget i Östergötland/Region Östergötland Tel: , E-post: berit.mastrovito@lio.se / berit.mastrovito@regionostergotland.se Kerstin Stenmarck, tisdagar Tandvårdsgruppen, Landstinget i Östergötland/Region Östergötland Tel: E-post: kerstin.stenmarck@lio.se / kerstin.stenmarck@regionostergotland.se Bild saknas Anna Fröberg Tandvårdsgruppen, Region Östergötland Tel: E-post: anna.froberg@regionostergotland.se

10 10 Vårdersättningen (fakturor, kvitton, högkostnadskort samt intyg) Doris Eklund Resurscentrum, Vårdersättningen, Linköping Tel: , Fax: E-post: / Marie Jonsson Resurscentrum, Vårdersättningen, Linköping Tel: , Fax: E-post: / Britt-Marie Fried Resurscentrum, Vårdersättningen, Linköping Tel: , Fax: E-post: / britt-marie.fried@regionostergotland.se

11 Bilaga 1 11

12 12

13 13

Tandvårdsenheten informerar

Tandvårdsenheten informerar Tandvårdsenheten informerar Nummer 1 2015 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 maria.anna.johansson@regionostergotland.se Nytt namn Tandvårdsgruppen Tandvårdsenheten Ny medarbetare

Läs mer

Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. F-tandvård

Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. F-tandvård 1 2013-12-12 2/2013 Barn- och ungdomstandvård Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar Privattandläkarnas riskpott Olycksfallsregistrering Epidemiologiska uppgifter för barn och ungdomar F-tandvård

Läs mer

Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar

Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar 1 2013-10-08 1/2013 Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar Informationsansvarig: Maria Johansson Tel. 010-103 73 68 e-post: maria.anna.johansson@lio.se 2 Hej! Efter denna härliga sommar har

Läs mer

Tredje steget. Förändringar inom Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling. Höjd beloppsgräns för förhandsbedömningar inom Nödvändig tandvård

Tredje steget. Förändringar inom Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling. Höjd beloppsgräns för förhandsbedömningar inom Nödvändig tandvård 1 2012-12-17 2/2012 Tredje steget Förändringar inom Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling Nya anvisningar Höjd beloppsgräns för förhandsbedömningar inom Nödvändig tandvård Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar Nummer

Tandvårdsenheten informerar Nummer Tandvårdsenheten informerar Nummer 1 2017 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Nya bedömningstandläkare Tandvård för

Läs mer

Vikarierande bedömningstandläkare

Vikarierande bedömningstandläkare 2010-12-20 2/2010 Nationella riktlinjer Barn- och ungdomstandvård Vikarierande bedömningstandläkare Tandvårdens hemsida Informationsansvarig: Klas Lindström Tel. 010-103 70 84 e-post klas.lindstrom@lio.se

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar Nummer

Tandvårdsenheten informerar Nummer Tandvårdsenheten informerar Nummer 2 2017 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Ny tandvårdshandläggare Tandvård för

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar Nummer

Tandvårdsenheten informerar Nummer Tandvårdsenheten informerar Nummer 2 2018 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Utbudsstudien Tandvård för barn och

Läs mer

1/2010 Tandvårdsgruppen informerar

1/2010 Tandvårdsgruppen informerar 1/2010 Tandvårdsgruppen informerar 2010-06-18 Informationsansvarig: Klas Lindström Tel. 010-103 70 84 e-post klas.lindstrom@lio.se. Tandvårdsgruppen informerar 2010-06-18 2 Så är det då dags att inför

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar

Tandvårdsenheten informerar Tandvårdsenheten informerar Nummer 1 2016 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Tandvårdsportalen Munter Barn- och

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar Nummer

Tandvårdsenheten informerar Nummer Tandvårdsenheten informerar Nummer 1 2018 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Tandvård för barn och unga Ny regelbok

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar

Tandvårdsenheten informerar Tandvårdsenheten informerar Nummer 2 2016 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Tandvårdsenheten söker bedömningstandläkare!!

Läs mer

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Maria Fäldt Ta hand om din mun En god munhälsa är viktigt för att må

Läs mer

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tredje steget i tandvårdsreformen Patient- och Medborgarservice/Tandvård cheftandläkare Tandvårdsstöden Gäller från 2013 Alla som bor i Sverige har rätt till ett

Läs mer

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Petra Isaksson Ta hand om din mun En god munhälsa är viktig för att må bra och det höjer livskvaliteten.

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval Särskilt tandvårdsstöd Juli 216 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Landstingets särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Den 1 januari 213 infördes det så kallade Tredje steget som medförde att nya grupper erhåller stöd,

Läs mer

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Regelbok för Vårdval primärvård 2019 Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Förslag till förändringar Målgrupp Ordet basal tas bort. Hälso-och sjukvård

Läs mer

Regelverket för tandvården

Regelverket för tandvården Regelverket för tandvården Det finns flera olika tandvårdsstöd Högkostnadsskyddet för tandvård För varje tandvårdsåtgärd som ingår i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersättningen i högkostnadsskyddet

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för allmäntandvård barn och unga Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Organisationsnummer: Firmatecknare:

Läs mer

Tobaksavvänjning. inom tandvården i Östergötland uppföljning 2013. Tandvårdsgruppen Landstinget i Östergötland. www.lio.se

Tobaksavvänjning. inom tandvården i Östergötland uppföljning 2013. Tandvårdsgruppen Landstinget i Östergötland. www.lio.se Tobaksavvänjning inom tandvården i Östergötland uppföljning 2013 Tandvårdsgruppen Landstinget i Östergötland www.lio.se Sammanfattning Bakgrund Tandvården i Östergötland, såväl folktandvård som privattandvård,

Läs mer

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Tandvård för äldre och funktionshindrade Från landsting till kommun Tandvårdsförsäkringen 1974 gav patienter på s k långvårdskliniker kostnadsfri

Läs mer

Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor inom sjukvården Dalarna. Version 2015-01-01

Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor inom sjukvården Dalarna. Version 2015-01-01 LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för psykiatrin Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor inom sjukvården Dalarna. 2(8) Anvisningarna riktar sig främst till läkare och

Läs mer

Uppsökande tandvård i kommunen

Uppsökande tandvård i kommunen Uppsökande tandvård i kommunen Anneli Schippert & Inger Svensson Innehåll 1. Bakgrund, syfte, mål 2. Ansvarsfördelning 3. Handläggning 4. Munhälsovårdserbjudande/munhälsoremiss 5. Nödvändig tandvård/intyg

Läs mer

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (5 Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Uppsökande verksamhet... 3 Tandvårdsstöd... 4 Nödvändig tandvård, N-tandvård...

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Tandvård under 20 år Barn och ungdomar har rätt till avgiftsfri tandvård till och med sista december det år de fyller 19 år. Första besöket på en tandvårdsmottagning

Läs mer

Den dementa patienten Tandvårdens stora utmaning

Den dementa patienten Tandvårdens stora utmaning Demensjukdomars inverkan på munhälsan - en katastrof eller är det möjligt bevara tandhälsan hela livet Inger Stenberg Övertandläkare Centrum för äldretandvård/sjukhustandvård/oral medicin Västra Götalandregionen

Läs mer

Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet

Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet Landstingsdirektörens stab Beställarenheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Diarienummer 160710 Landstingsstyrelsen Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet Förslag

Läs mer

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Det tredje steget i tandvårdsreformen Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Nytt tandvårdsstöd för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar Bakgrund

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017 Särskilt tandvårdsstöd Augusti 217 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Regionens särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Regionens särskilda tandvårdsstödtandvårdsstöd omfattar tre olika delar; Tandvård till personer

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det Information till dig som arbetar inom vården Särskilt tandvårdsbidrag (STB) För vem? För den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning

Läs mer

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner Sveriges Tandvårdsstöd 2014 Inger Wårdh, ötdl och docent i Gerodonti vid institutionen för odontologi, Karolinska institutet Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med

Läs mer

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 23 år. Stödet administreras av Försäkringskassan. Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01 Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Version 2013 01 01 Utdrag gällande F-tandvård Landstingets tandvårdsstöd, anvisningar, 2013 1 Allmänt 4 Vuxentandvård som finansieras av landstinget

Läs mer

Landstingets tandvårsstöd

Landstingets tandvårsstöd Landstingets tandvårsstöd Annika Lindqvist Bedömningstandläkare, Beställarenheten Regelverk Tandvårdslagen SFS 1985:125, SFS 1998:554 Tandvårdsförordningen 1998:1338 Cirkulär 1998:209 SKL Allmänna råd

Läs mer

Lagar, förordningar och föreskrifter

Lagar, förordningar och föreskrifter Vad är tandvård? Lagar, förordningar och föreskrifter Tandvårdslagen Tandvårdsförordningen Lag om statligt tandvårdsstöd Förordning om statligt tandvårdsstöd Föreskrifter (Försäkringskassan, TLV, Socialstyrelsen)

Läs mer

Tandvård. 207 mkr 4 % av landstingets totala nettokostnad gick till tandvård.

Tandvård. 207 mkr 4 % av landstingets totala nettokostnad gick till tandvård. 67 Landstingets uppgift är att verka för en god tandhälsa hos hela befolkningen. Ansvaret för den avgiftsfria tandvården till alla barn och ungdomar är en del i denna verksamhet. Tandhälsan bland barn

Läs mer

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Skilda världar Det finns en lång tradition av att separera tandvård från övrig hälso- och sjukvård i Sverige Olika ekonomiska förutsättningar

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB)

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Hälso- och sjukvårdspersonal Tandvårdspersonal Nr 15/2012 December 2012 Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Från och med den 1 januari 2013 gäller Socialstyrelsens

Läs mer

Frisk i munnen hela livet

Frisk i munnen hela livet Frisk i munnen hela livet Tandvårdsstöd Tandvårdsstöd - översikt Försäkringskassan Enhet tandvård VGR Tandvårdsstödet från staten Landstingen/Regionen Försäkringskassan Försäkringskassans stöd ATB Högkostnadsskydd

Läs mer

Femtio- och sextioåringar, deras tandvård, tandvårdsattityder och självupplevda tandhälsa under ett decennium. En totalundersökning i Örebro och

Femtio- och sextioåringar, deras tandvård, tandvårdsattityder och självupplevda tandhälsa under ett decennium. En totalundersökning i Örebro och Femtio- och sextioåringar, deras tandvård, tandvårdsattityder och självupplevda tandhälsa under ett decennium. En totalundersökning i Örebro och Östergötlands län. Vårt stora tack till alla som bidragit

Läs mer

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN MAS riktlinjer för hälso- och 9ukvård Detta styrdokument beslutades av Finansierlngsnämnden för äldreomsorg 2011 09 07 63 Dnr 11 FNÄ/131 MAS riktlinje Munhälsa oc tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom

Läs mer

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA Information för kommuner Informationen riktar sig till medicinskt ansvariga sjuksköterskor, biståndsbedömare, LSS-handläggare, enhetschefer, sjuksköterskor och omvårdnadspersonal

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Bakgrund Överenskommelsen bygger på de förutsättningar som ges i Tandvårdslagen, Tandvårdsförordningen och andra författningar, Folktandvårdens

Läs mer

Tandvård med landstingsansvar

Tandvård med landstingsansvar Lednings- och verksamhetsstöd HANDLÄGGARE DATUM FLIK 24 Avgiftshandboken 2008-07-01 Tandvård med landstingsansvar Innehåll Allmänt sidan 2 Personkrets för det särskilda tandvårdsstödet sidan 2 Intyg för

Läs mer

Psykiatri - Anvisningar för tandvårdsstöd

Psykiatri - Anvisningar för tandvårdsstöd ADMINISTRATIV RUTIN Sida: 1(8) Godkänt: Ver.nr: 2.0 Giltigt t.o.m: 2022-02-04 Dnr: Psykiatri - Anvisningar för tandvårdsstöd Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor i Dalarna.

Läs mer

I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg

I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg I gränslandet mellan hälso- och sjukvård, tandvård och omsorg Landstingsfinansierade tandvårdsstöd och särskilt tandvårdsbidrag (STB) Elisabeth Wärnberg Gerdin 2017-02-07 Landstingsfinansierade tandvårdsstöd

Läs mer

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet

Riktlinje Nödvändig tandvård samt uppsökande verksamhet Ansvarig för riktlinje Verksamhetschef HSL Reviderad (av vem och datum) Sara Olander MAS 2014-11-05 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp Dnr Process: HSL Giltig till och med:

Läs mer

Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes

Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes Inger Stenberg Övertandläkare Oral hälsa vid sjukdom Psykisk sjukdom Diabetes 171012 Specialkliniken för sjukhustandvård/oral medicin Göteborg inger.w.stenberg@vgregion.se Tandhälsan Påverkar psykisk sjukdom

Läs mer

Statens tandvårdsstöd

Statens tandvårdsstöd Statens tandvårdsstöd Maria Pettersson Cheftandläkare Ersättningssystem Hälso- och sjukvårdsavgift F Landstingen Nödvändig tandvård Tandvård till vissa sjukdomsgrupper Oral kirurgi som kräver sjukhusresurs

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade B 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal Uppdaterad januari 2014

Läs mer

Riktlinje för tandvårdsreformen

Riktlinje för tandvårdsreformen SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson annika.nilsson@kil.se 2013-02-25 Riktlinje för tandvårdsreformen BAKGRUND 1999 infördes ett nytt tandvårdsstöd som vänder sig till funktionshindrade

Läs mer

Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna

Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna Översikt - tandvård för barn och ungdomar samt unga vuxna Allmänt Barn och ungdomar samt unga vuxna 3-20 år som är folkbokförda i Sörmland kan välja vårdgivare för den allmäntandvård som erbjuds av Landstinget

Läs mer

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare.

Om tandhygienisten ser att du behöver nödvändig tandvård kan du få hjälp att boka en tid hos din tandläkare. MUNHÄLSOBEDÖMNINGEN Du som har intyg om N-tandvård nödvändig tandvård blir varje år erbjuden en gratis munhälsobedömning i din egen bostad. Det är en tandhygienist som gör en enklare kontroll av dina tänder

Läs mer

Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor i Dalarna. Version

Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor i Dalarna. Version LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för psykiatrin Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor i Dalarna. ENHETEN FÖR TANDVÅRDSSTÖD LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar

Läs mer

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter

Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård. YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42. Allmänna synpunkter 1 Landstingsstyrelsens förvaltning Noomi Näsström Områdeschef Medicinsk tandvård YTTRANDE 2011-02-11 1 (6) Ds 2010:42 Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för tandvård

Sammanträde i programberedningen för tandvård Programberedning 5 - tandvård 2/2016 11-19 Sammanträde i programberedningen för tandvård Datum Onsdagen den 13 april Tid 15.00 17.00 Plats Södertörnssalen, Landstingshuset Ledamöter (C) (L) (MP) (V) (C)

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet. För dem som verkligen behöver det

Det nya tandvårdsstödet. För dem som verkligen behöver det Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det Tandvårdsreformens tredje steg Förstärkt ekonomiskt stöd för patienter med stort tandvårdsbehov eller risk för försämrad tandhälsa. Det är definierat

Läs mer

Linneas tandvårdsbesök!

Linneas tandvårdsbesök! Linneas tandvårdsbesök! Ett förbättringsarbete inom Linnea-6 projektet RoseMarie Hansen Leg. Tandhygienist, sjukhustandvården Växjö Johanna Syrén Leg. Tandhygienist, folktandvården Tingsryd 1. Bakgrund

Läs mer

Munhälsa i hemtjänst -utföraremöte 16 sept 2016

Munhälsa i hemtjänst -utföraremöte 16 sept 2016 Munhälsa i hemtjänst -utföraremöte 16 sept 2016 Pia Skott Klinikchef och tandläkare 1 Med den äldre patienten i centrum ACT finansieras av Stockholms läns landsting Munhälsan är en del av din livskvalitet

Läs mer

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård MAS riktlinje Munhälsa och tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom det lagstadgade tandvårdsstödet ansvar att organisera och finansiera viss tandvård till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti Äldretandvårdens organisation Inger Wårdh, avd för Gerodonti Tandvårdens utveckling i Sverige 1974 kom en allmän tandvårdsförsäkring som idag är en av förklaringarna till The heavy metal generation Tandvården

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal mars 2009 2 (10) Innehåll

Läs mer

Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor i Dalarna. Version

Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor i Dalarna. Version LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för psykiatrin Anvisningarna riktar sig främst till läkare och psykiatrisjuksköterskor i Dalarna. ENHETEN FÖR TANDVÅRDSSTÖD LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar

Läs mer

Ansvarsfördelning kring uppsökande verksamhet och tandvårdsstöd för vissa äldre och personer med funktionsnedsättning

Ansvarsfördelning kring uppsökande verksamhet och tandvårdsstöd för vissa äldre och personer med funktionsnedsättning ViS - Vård i samverkan kommun - landsting Godkänt den: 2016-07-27 ig: Monica Jonsson Kommun(er): Länets samtliga Landstingsförvaltning(ar): Alla Fastställt av: Tjänstemannaberedning kommuner och landsting,

Läs mer

PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd Ledningsstaben 2012-11-21 24-32 1(5) Maud Jonsson kl 09.00-12.00

PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd Ledningsstaben 2012-11-21 24-32 1(5) Maud Jonsson kl 09.00-12.00 PROTOKOLL Landstingets pensionärsråd 2012-11-21 24-32 1(5) Maud Jonsson kl 09.00-12.00 Sammanträdesplats Landstingshuset, S:t Larsgatan 49 B i Linköping. Lokal: Sessionssalen Närvarande Ledamöter Viktoria

Läs mer

Yttrande över motion 2015:22 av Tara Twana m.fl. (S) om äldres tandhälsa

Yttrande över motion 2015:22 av Tara Twana m.fl. (S) om äldres tandhälsa Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Karin Hammarlund TJÄNSTEUTLÅTANDE 2016-04-04 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2016-05-24, P 21 1 (3) HSN 1510-1225 Yttrande över motion 2015:22 av Tara Twana m.fl.

Läs mer

Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - Region Östergötlands pensionärsråd. 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg

Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - Region Östergötlands pensionärsråd. 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg Munhälsa och tandvårdsstöd för äldre - s pensionärsråd 29 november 2017 Maria Johansson och Anna Fröberg Tandvård 2017-11-29 Tandvårdsenheten Beställare av tandvård Behovsbedömningar, planering och uppföljning

Läs mer

Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Riktlinje 7/ Munhälsovård LSS Rev. 2017-01-13 Socialkontoret Annicka Pantzar Medicinskt ansvarig sjuksköterska Munhälsovård, uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård En god mun- och tandhälsa Det är

Läs mer

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Linneas munhälsa Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Förbättringsarbete Linnea 5 1. Bakgrund Den 1 januari 1999 infördes

Läs mer

Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa

Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa SID 1 (12) Ansvarig för rutin medicinskt ansvarig sjuksköterska Cecilia Linde cecilia.linde@solna.se Gäller från 2014-07-08 Revideras 2016-07-15 Riktlinjer för en god mun- och tandhälsa Innehåll: Riktliner

Läs mer

Äldres munhälsa en pusselbit för god livskvalitet

Äldres munhälsa en pusselbit för god livskvalitet Äldres munhälsa en pusselbit för god livskvalitet Pia Skott Klinikchef och tandläkare 1 Med den äldre patienten i centrum ACT finansieras av Stockholms läns landsting Munhälsan är en del av din livskvalitet

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Beställare Vård Särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal November 2005 Innehåll Inledning...3

Läs mer

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1

att att Beslutsunderlag Förvaltningens tjänsteutlåtande, Sammanfattning av departementspromemorian, bilaga 1 Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2011-02-15 P 21 Handläggare: Bo Persson Yttrande över departementspromemorian - Friskare tänder till rimliga kostnader även för

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år. Stödet administreras av Försäkringskassan (gula pusselbitarna).

Läs mer

2011-03-31. Sveriges Tandhygienistförening, STHF, tackar för möjligheten att lämna synpunkter på förslaget.

2011-03-31. Sveriges Tandhygienistförening, STHF, tackar för möjligheten att lämna synpunkter på förslaget. 2011-03-31 Socialdepartementet Mats Nilsson S2010/8847/HS Remiss Departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning. Förslag om tredje

Läs mer

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren

Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning. Maria Holmgren Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Maria Holmgren 2016-01-14 Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöd och Förhandsbedömning Regionens tandvårdsstöd regleras av: Tandvårdslagen(1985:125)

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om Munhälsa - uppsökande och nödvändig tandvård

Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om Munhälsa - uppsökande och nödvändig tandvård 2017-08-14 Överenskommelse om samverkan mellan Västra Götalands kommuner och Västra Götalandsregionen om Munhälsa - uppsökande och nödvändig tandvård 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Mål och syfte...

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar F-tandvård 2016-08-18 - Tandvård till personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Tandvård till personer med stora

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Beställarenheten för tandvård

Beställarenheten för tandvård Beställarenheten för tandvård Landstingets organisation Beställartand vården Ltkalmar.se 2015-04-01 2 Planeringsenheten Christina Edward enhetschef Beställarenheten för tandvård: Camilla Ohlsson handläggare

Läs mer

Tandvårdsstöden. Tandvårdsenheten

Tandvårdsstöden. Tandvårdsenheten Tandvårdsstöden Tandvårdsenheten www.regionostergotland.se/tandvard Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 20 år. Stödet administreras av Försäkringskassan

Läs mer

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting

Munvård för äldre och funktionshindrade gemensamt ansvar för kommuner och landsting Cirkulärnr: 07:39 Diarienr: 07/2235 Handläggare: Håkan Vestergren Avdelning: Avd för vård och omsorg Sektion/Enhet: Hälsa och jämställdhet Datum: 2007-09-03 Mottagare: Kommunernas socialnämnder/äldreomsorgsnämnder

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42)

Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer med sjukdom och funktionsnedsättning (Ds 2010:42) 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och upphandling Handläggare: Viktoria Skog Landstingsstyrelsen Yttrande över departementspromemorian Friskare tänder till rimliga kostnader även för personer

Läs mer

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. Version 2015-01-01

Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. Version 2015-01-01 LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD Anvisningar för sjukvården Anvisningarna riktar sig till läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och övrig personal inom sjukvården i Dalarna. 2(10) Anvisningarna riktar

Läs mer

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Innehållsförteckning 1 2 3 4 5 6 8 9 10 12 Vår verksamhetsidé och vision Med patienten i fokus Hur ofta ska man besöka

Läs mer

Munhälsa för sköra äldre

Munhälsa för sköra äldre LiÖ-2014-1127 Munhälsa för sköra äldre Behovsanalys 2014 Munhälsa för sköra äldre - Behovsanalys inklusive resultat från Brukardialogberedning 2 Oktober 2014 Redaktör och kontaktperson för rapporten: Elisabeth

Läs mer

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD

ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD ANVISNINGAR NÖDVÄNDIG TANDVÅRD 1 INNEHÅLL NÖDVÄNDIG TANDVÅRD...3 PERSONKRETS...3 VÅRDENS OMFATTNING...3 KOMMENTARER OCH FÖRTYDLIGANDEN...4 Vårdens omfattning...4 Ersättning...5 Garanti...5 FÖRHANDSBEDÖMNING...6

Läs mer

Bakgrund. 2012-06-26 Dnr 22501/2011 1(8)

Bakgrund. 2012-06-26 Dnr 22501/2011 1(8) 2012-06-26 Dnr 22501/2011 1(8) Konsekvensutredning över förslag till Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om - särskilt tandvårdsbidrag (STB), och - tandvård till personer med stora behov av

Läs mer

Jämlik munhälsa. Med Hageby som modell. Verksamhetschef Lotta Ranggård

Jämlik munhälsa. Med Hageby som modell. Verksamhetschef Lotta Ranggård Jämlik munhälsa Med Hageby som modell Många medarbetare i projektet Folktandvården i Hageby Pedodonti i Norrköping Centrum för hälso- och vårdutveckling i Östergötland MHV och BHV i Östergötland Psykologpartners

Läs mer

Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård

Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård Sida 1 (7) 2017-06-16 Munhälsovård inklusive uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård MAS/MAR stadsdelsförvaltningarna Kungsholmen, Norrmalm, Södermalm och Östermalm. www.stockholm.se/masmarinnerstaden

Läs mer

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård

Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Reviderad 20120102 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras

Läs mer

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting

Tandvård. 168 Tandvård Årsstatistik 2010 för Stockholms län och landsting 7 Tandvård Tandvård Tandvårdslagen syftar till god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Landstingen skall enligt lagen planera all tandvård inom landstingsområdet, även den

Läs mer

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.

Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177. Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar dina tänder? Nu finns ett nytt ekonomiskt stöd till tandvård. Läs mer på 1177.se/tander Har du en sjukdom eller funktionsnedsättning som påverkar

Läs mer

Tandvårdstöd genom hela livet

Tandvårdstöd genom hela livet Tandvårdstöd genom hela livet Alla tandvårdsstöd i Sverige och i Västra Götaland Statligt tandvårdsstöd som administreras av Försäkringskassan K B Fri tandvård för barn och ungdomar och för unga vuxna

Läs mer

Munhälsa för sköra äldre

Munhälsa för sköra äldre LiÖ-2014-1127 Munhälsa för sköra äldre Behovsanalys 2014 Munhälsa för sköra äldre - Behovsanalys inklusive resultat från Brukardialogberedning 2 Oktober 2014 Redaktör och kontaktperson för rapporten: Elisabeth

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Ledningsstaben Klas Lindström 2006-09-25 LiÖ 2006-539 Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Regeringen

Läs mer

1. Administrativa föreskrifter

1. Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-10-21 Upphandlande organisation Västmanlands läns landsting Anette Öhrn DLL Upphandling Program för primärvården i Västmanland - LOV DU-UPP15-0189 Symbolförklaring:

Läs mer

Möjligheternas Västra Götaland

Möjligheternas Västra Götaland Västra Götalandsregionen Vänersborg 2010-06-14 Möjligheternas Västra Götaland Gratis tandvård upp till 25 år 2 (8) Innehållsförteckning Tandstatus en hälsofråga... 3 Skillnaderna i tandhälsa har tydliga

Läs mer