Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. F-tandvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. F-tandvård"

Transkript

1 /2013 Barn- och ungdomstandvård Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar Privattandläkarnas riskpott Olycksfallsregistrering Epidemiologiska uppgifter för barn och ungdomar F-tandvård Tolkservice inom tandvården Tobaksavvänjning inom tandvården Informationsansvarig: Maria Johansson Tel e-post:

2 2 Hej! Snön kom då äntligen och ljuset återvände likaså. Dessvärre försvann snön lika snabbt som den kom men förhoppningsvis kommer både snön och ljuset tillbaka lagom till jul och nyår. Inom Tandvårdsgruppen sker det nu en del förändringar. Sven Ordell kommer att sluta arbeta här vid årsskiftet och Anders Levén slutar i februari. Åldersskäl sägs vara orsaken Anna Ahlvin kommer att gå upp i tid och arbetar från och med 1 januari 50 % inom Tandvårdsgruppen. Lennart Andersson började 1 oktober som bedömningstandläkare och kommer att arbeta 40 % inom Tandvårdsgruppen. I år infördes det tredje steget i tandvårdsförsäkringen med tandvårdsstöd för personer som har långvariga sjukdomar och funktionsnedsättningar. Hittills har vi inte nått så många som är tänkt. Förnyad information till läkare och ny artikel i senaste numret av Hälsotecken ska förhoppningsvis öka antalet berättigade individer. Under 2013 har Tandvårdsgruppen presenterat fyra uppföljningar och rapporter. Utbudsstudien som visar att tillgängligheten till tandvård förbättrats, 1942-årsstudien som longitudinellt studerar munhälsan hos de individer som är födda 1942 i Örebro och Östergötlands län, extremt tandvårdsrädda patienter som till stor del blivit kvitt sin tandvårdsrädsla och tobaksavvänjning inom tandvården där uppföljningen visar en hög lyckandefrekvens (beskrivs närmare på sida 6). Rapporterna finns på landstingets hemsida: Rapporter kring barn och ungdomars tandhälsa har presenterats under våren och hösten: Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland , Tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötlands kommuner 2012 och Socioekonomi och tandhälsa hos barn och ungdomar i Östergötland Rapporterna finns på landstingets hemsida: Som ett led i att komma tillrätta med den ojämlika munhälsan hos barn och ungdomar har projektet Jämlik munhälsa hos barn, med tidig intervention och samverkan med mödrahälsovården och barnhälsovården, startats. 1 januari 2014 införs vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar och samtidigt kommer tandvårdsportalen Munter, där manuella administrativa rutiner ersätts med digitala rutiner, tas i drift. Under 2014 kommer en behovsanalys kring munhälsa för sköra äldre att genomföras. Om ni undrar över något är ni alltid välkomna att kontakta någon av oss inom Tandvårdsgruppen. Våra kontaktuppgifter bifogas detta nyhetsbrev. Vi inom Tandvårdsgruppen och Vårdersättningen önskar er alla God Jul & Gott Nytt År

3 3 Tandvårdsgruppen har fått en ny medarbetare, Lennart Andersson Lennart har arbetat inom tandvården i Östergötland sedan 1984, förutom några kortare perioder utomlands. Sedan 2004 är Lennart sjukhustandläkare på Käkkliniken, Universitetssjukhuset i Linköping. Lennart kommer att tjänstgöra 40 % som bedömningstandläkare. Vi välkomnar Lennart till Tandvårdsgruppen! Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar 1 januari 2014 kommer Landstinget i Östergötland att införa ett vårdval (enligt Lag (2008:692) om valfrihetssystem (LOV)) inom allmäntandvård för barn och ungdomar 3-19 år. Åtagande och rutiner för barn- och ungdomstandvården ersätts av Regelbok för vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. För att erhålla ersättning från Landstinget i Östergötland för allmäntandvård för barn och ungdomar ska leverantören/kliniken från och med 1 januari 2014 vara auktoriserad. Ansökan om auktorisation lämnas till landstinget. Den individuella behandlingsersättningen för 2014 inom barn- och ungdomstandvården är kronor per barn och år. De viktigaste förändringarna i Regelbok för vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar jämfört med Åtagande och rutiner inom barn- och ungdomstandvården är följande: Privattandläkarnas riskpott tas bort Krav på att tandläkarnas lokaler ska vara tillgängliga enligt Handisams nationella riktlinjer för tillgängliga lokaler och att miljön där barn vistas ska vara barnanpassad Krav på att tandläkarna tar emot de barn och ungdomar som väljer tandläkaren/kliniken Krav på att tandläkarna ska vara anslutna till en jourkedja Krav på digital rapportering av epidemiologiska variabler Leverantör som önskar bedriva allmäntandvård för barn och ungdomar i Östergötland och som åtar sig att följa de villkor som stadgas i Regelbok för vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar, ska ansöka om auktorisation hos Landstinget. Ansökan om auktorisation lämnas separat för varje leverantör/klinik. Landstinget lämnar besked inom tre månader från ansökans inlämnande huruvida Leverantör som ansökt har blivit godkänd eller inte.

4 4 Ansökan skickas till Landstinget i Östergötland, Tandvårdsgruppen,. Ansökan ska innehålla följande: Ansökningsblankett för Leverantören (tillhandahålls via o Leverantörens kontaktuppgifter, samt uppgifter om tandläkaren/kliniken. o Försäkran att Leverantören i nuläget i tillämpliga delar uppfyller kraven i regelboken och accepterar regelboken i alla dess delar. o Leverantören ska skriftligen i ansökan om auktorisation beskriva hur verksamheten ska bedrivas samt med vilka kompetenser, för att uppfylla de av Landstinget fastställda kraven i Regelboken för vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. För privata leverantörer gäller även: Kopia på det vid ansökan gällande registreringsbevis utfärdat av behörig officiell myndighet (i Sverige Bolagsverket om registreringsskyldighet föreligger). Begäran om upplysningar vid offentlig upphandling, Skatteverkets blankett SKV Blanketten skall vara ifylld av Skattemyndigheten. Anmälan enligt 2 kap 1-3 patientsäkerhetslagen. Ovannämnda intyg får inte vara äldre än tre månader. Vårdval, regelbok och auktorisationsblankett Vårdvalet inom allmäntandvård för barn och ungdomar är publicerat på valfrihetswebben. Länk: Regelbok och auktorisationsblankett finns på landstingets hemsida. Länk: eller Tandvårdsportalen Munter Tandvårdsportalen Munter har utvecklats under året. Syftet är att de manuella administrativa arbetsuppgifterna ska ersättas av digitala rutiner. Den första delen som utvecklats är rapportering av EPIuppgifter inom barn- och ungdomstandvården. Under våren har sex personer (Maria Johansson, Berit Mastrovito, Kerstin Stenmarck, Peter Franzén, Ali Moazzez och Kerstin Aronsson) testat tandvårdsportalen Munter. En del synpunkter har lämnats och förändringar med anledning av dessa synpunkter har gjorts i tandvårdsportalen. Samtliga personer i testpanelen tycker att tandvårdsportalen är användarvänlig och enkel. Inloggningen i tandvårdsportalen Munter kommer till att börja med att vara via användarnamn och lösenord. Framöver kommer tandvårdsportalen Munter att utvecklas så att även hanteringen av fakturor och förhandsbedömningar ska ske via Munter. Då kommer det att krävas personliga certifikat för leverantören och dess personal. Leverantörernas kostnader kommer då att bestå av identitetshandling samt eventuell hård- och mjukvara.

5 5 Privattandläkarnas riskpott Med anledning av införande av vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar upphör privattandläkarnas riskpott 31 december Fakturor avseende privattandläkarnas riskpott måste inkomma till Tandvårdsgruppen senast 10 januari Därefter kommer inte någon ersättning att kunna utbetalas. 19-års enkäten Samtliga 19-åringar skall erbjudas att besvara enkäten "Självupplevd tandhälsa hos 19-åringar". Resultaten används för att göra jämförelser över tid och mellan landsting. En rapport kommer att presenteras i början av Enkäter för år 2013 skall skickas till Tandvårdsgruppen senast den 31 december. Epidemiologiska variabler Epidemiologiska variabler skall registreras vid revisionsundersökning för att möjliggöra uppföljning av munhälsoutveckling på kommun-, läns- och nationell nivå samt för varje enhets interna uppföljning och vårdplanering. Vid indikatoråldrarna 3, 6, 9, 12, 16 och 19 år skall epidemiologiska variabler registreras och inrapporteras för samtliga barn och ungdomar. Rapporteringen av epidemiologiska variabler för år 2013 skall skickas till Tandvårdsgruppen senast den 31 december. Olycksfallsregistrering Ifyllda tandskadejournaler för 2013 skickas senast 31 december 2013 till Madeleine Borgstedt- Risberg, Folkhälsocentrum, Landstinget i Östergötland, S:t Larsgatan 49 B,. För nya tandskadejournaler kontaktas Folkhälsocentrum via Madeleine Borgstedt-Risberg E-post: madeleine.borgstedt.risberg@lio.se Tel: Folkhälsocentrum kommer årligen att ge en återkoppling på olycksfallsregistreringen. Tandvårdsstöd vid långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning, F-tandvård Den 1 januari 2013 trädde det senaste av de landstingsfinansierade tandvårdsstöden, F-tandvård, i kraft. Detta stöd riktar sig till personer som på grund av vissa långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättningar har stora svårigheter att sköta sin munhygien eller att genomgå tandvårdsbehandling och därmed ofta har behov av regelbunden och kostsam tandvård. Syftet med stödet är att det inte ska uppstå nämnvärda ekonomiska hinder för dessa personer att få den tandvård som de har behov av.

6 6 Därför omfattas denna tandvård av samma avgiftsbestämmelser som inom den öppna hälso- och sjukvården. De sjukdomar och funktionsnedsättningar som omfattas av tandvårdsstödet ska styrkas genom ett läkarintyg. Genom läkarintyget intygar läkaren att patienten har någon av de långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättningar som kan berättiga till tandvårdsstödet. Läkaren intygar även att patienten, efter en bedömning av relevanta funktionstillstånd, har stora svårigheter att sköta sin munhygien eller att genomgå tandvårdsbehandling. Ansvaret att upplysa patienterna om deras eventuella rätt till tandvårdsstödet ligger hos både hälso- och sjukvården och tandvården. Läkarintyget skickas till Vårdersättningen. Med utgångspunkt i läkarintyget bedömer Tandvårdsgruppen om patienten är berättigad till F-tandvård. Ett blått tandvårdskort utfärdas till de patienter som är berättigade. Enligt regeringens beräkningar skulle cirka personer omfattas av F-tandvård i Östergötland. Denna siffra har inte uppnåtts under detta första år, då endast cirka 300 F-tandvårdskort har utfärdats. Det finns därför anledning för tandvården att vara uppmärksam och upplysa patienter, som har någon av de sjukdomar eller funktionsnedsättningar som omfattas av stödet, om att de kan ha rätt till tandvård med samma avgifter som inom den öppna hälso- och sjukvården. För mer information se: Tobaksavvänjning inom tandvården I rapporten Tobaksavvänjning inom tandvården presenterar Tandvårdsgruppen en uppföljning av tobaksavvänjningen inom tandvården i Östergötland. Här presenteras dels omfattning och kostnader, dels patienternas uppfattningar om tobaksavvänjningens effekter. Patienternas uppfattningar undersöktes med hjälp av en enkät. Tandvården i Östergötland, såväl folktandvård som privattandvård, kan sedan 2006 erbjuda tobaksavvänjning till samma avgift som för sjukvårdande behandling inom övrig hälso- och sjukvård. Detta innebär att individen betalar samma avgift för tobaksavvänjningen oavsett om den utförs inom hälsooch sjukvården eller tandvården. Tandvården får kostnadstäckning från ett ekonomiskt utrymme som avsatts inom Hälso- och sjukvårdsnämndens budget för tandvård. Tandvårdsgruppens uppföljning visar att tillgången till tobaksavvänjning inom tandvården är ojämnt fördelad över länet samt mellan folktandvård och privattandvård. Av de personer som svarade på enkäten uppgav sig 75 % ha slutat helt eller delvis att använda tobak och majoriteten av de som svarade skulle rekommendera tandvårdens tobaksavvänjning till andra. Uppföljningens slutsats är att Hälso- och sjukvårdsnämndens ekonomiska stöd till tobaksavvänjning inom tandvården på drygt kronor per år har resulterat i att minst 100 personer uppger sig ha slutat helt att använda tobak alternativt har minskat ner sin tobakskonsumtion mellan åren 2008 och En majoritet av dem som har fullföljt programmet skulle rekommendera programmet till andra, vilket indikerar nöjdhet. Detta ger sammantaget argument för en fortsatt verksamhet med tobaksavvänjning inom tandvården.

7 7 Tillgången till tobaksavvänjare inom tandvården är ojämnt fördelad över länet. Om tandvården ska fortsätta bedriva tobaksavvänjning behöver uppdraget systematiseras, så att förutsättningarna för östgöten att få tobaksavvänjning inom tandvården inte är beroende av var man bor. Vidare förutsätter det fria vårdvalet mellan folktandvård och privattandvård att fler privata vårdgivare kan engageras. Det är också angeläget att tandvårdens och den övriga hälso- och sjukvårdens tobaksavvänjning samordnas och samverkar i exempelvis gemensamma nätverk och utbildningsaktiviteter. Under våren 2014 kommer en utbildning för tobaksavvänjare att anordnas. Om du är intresserad kontakta Tandvårdsgruppen! Tolkservice inom tandvården Från och med 1 januari 2014 kommer Landstinget i Östergötland att lämna ersättning för tolk inom tandvården (både för vuxna och för barn/ungdomar). Tolk beställs via Landstingets i Östergötland upphandlade tolkservice. Kontaktuppgifter till tolkföretagen framgår av bilaga 1 till detta nyhetsbrev. Faktura skickas till er klinik som ska intyga att tolkningen genomförts och godkänna fakturan. När fakturan godkänts skickar ni fakturan för betalning till Resurscentrum, Vårdersättningen, Linköping. Kontaktuppgifter till Tandvårdsgruppen och Vårdersättningen Kontaktuppgifterna till Tandvårdsgruppen och Vårdersättningen framgår av följande sidor. Om ni önskar komma i kontakt med bedömningstandläkarna så arbetar Lennart tisdagar och onsdagar, Kerstin tisdagar och Berit onsdagar. När det är svårt att nå oss via telefon går det även bra att skicka e-postmeddelande med era frågeställningar till oss!

8 8 Tandvårdsgruppen Maria Johansson, Tel: E-post: eller Anne-Marie Mörnhammar, Tel: E-post: Elisabeth Wärnberg Gerdin, Tel: E-post: Sven Ordell, Tel: E-post: Lennart Andersson/Anders Levén, tisdagar och onsdagar Tel: E-post: / Berit Mastrovito, onsdagar Tel: , E-post: Kerstin Stenmarck, tisdagar Tel: E-post: Anna Ahlvin, torsdagar (från och med 1 januari måndagar, tisdagar och varannan fredag) Tel: E-post: anna.ahlvin@lio.se

9 9 Vårdersättningen (fakturor, kvitton, högkostnadskort samt intyg) Doris Eklund Resurscentrum, Vårdersättningen, Linköping Tel: , Fax: E-post: Marie Jonsson Resurscentrum, Vårdersättningen, Linköping Tel: , Fax: E-post: Britt-Marie Fried Resurscentrum, Vårdersättningen, Linköping Tel: , Fax: E-post:

10 Bilaga 1 10

11 11

12 12

Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. F-tandvård. Nya anvisningar landstingets tandvårdsstöd

Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar. F-tandvård. Nya anvisningar landstingets tandvårdsstöd 1 2014-12-17 1/2014 Barn- och ungdomstandvård Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar Epidemiologiska uppgifter för barn och ungdomar Behovsanalys för sköra äldre F-tandvård Nya anvisningar landstingets

Läs mer

Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar

Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar 1 2013-10-08 1/2013 Vårdval inom allmäntandvård för barn och ungdomar Informationsansvarig: Maria Johansson Tel. 010-103 73 68 e-post: maria.anna.johansson@lio.se 2 Hej! Efter denna härliga sommar har

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar

Tandvårdsenheten informerar Tandvårdsenheten informerar Nummer 1 2015 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 maria.anna.johansson@regionostergotland.se Nytt namn Tandvårdsgruppen Tandvårdsenheten Ny medarbetare

Läs mer

Tredje steget. Förändringar inom Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling. Höjd beloppsgräns för förhandsbedömningar inom Nödvändig tandvård

Tredje steget. Förändringar inom Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling. Höjd beloppsgräns för förhandsbedömningar inom Nödvändig tandvård 1 2012-12-17 2/2012 Tredje steget Förändringar inom Tandvård som led i kortvarig sjukdomsbehandling Nya anvisningar Höjd beloppsgräns för förhandsbedömningar inom Nödvändig tandvård Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

Vikarierande bedömningstandläkare

Vikarierande bedömningstandläkare 2010-12-20 2/2010 Nationella riktlinjer Barn- och ungdomstandvård Vikarierande bedömningstandläkare Tandvårdens hemsida Informationsansvarig: Klas Lindström Tel. 010-103 70 84 e-post klas.lindstrom@lio.se

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar Nummer

Tandvårdsenheten informerar Nummer Tandvårdsenheten informerar Nummer 1 2017 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Nya bedömningstandläkare Tandvård för

Läs mer

1/2010 Tandvårdsgruppen informerar

1/2010 Tandvårdsgruppen informerar 1/2010 Tandvårdsgruppen informerar 2010-06-18 Informationsansvarig: Klas Lindström Tel. 010-103 70 84 e-post klas.lindstrom@lio.se. Tandvårdsgruppen informerar 2010-06-18 2 Så är det då dags att inför

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar Nummer

Tandvårdsenheten informerar Nummer Tandvårdsenheten informerar Nummer 2 2017 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Ny tandvårdshandläggare Tandvård för

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar Nummer

Tandvårdsenheten informerar Nummer Tandvårdsenheten informerar Nummer 2 2018 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Utbudsstudien Tandvård för barn och

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för allmäntandvård barn och unga Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Organisationsnummer: Firmatecknare:

Läs mer

Tobaksavvänjning. inom tandvården i Östergötland uppföljning 2013. Tandvårdsgruppen Landstinget i Östergötland. www.lio.se

Tobaksavvänjning. inom tandvården i Östergötland uppföljning 2013. Tandvårdsgruppen Landstinget i Östergötland. www.lio.se Tobaksavvänjning inom tandvården i Östergötland uppföljning 2013 Tandvårdsgruppen Landstinget i Östergötland www.lio.se Sammanfattning Bakgrund Tandvården i Östergötland, såväl folktandvård som privattandvård,

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar Nummer

Tandvårdsenheten informerar Nummer Tandvårdsenheten informerar Nummer 1 2018 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Tandvård för barn och unga Ny regelbok

Läs mer

Ansökan om auktorisation för Vårdval Primärvård i Östergötland

Ansökan om auktorisation för Vårdval Primärvård i Östergötland Vårdval primärvård i Östergötland Ansökan om auktorisation för Vårdval Primärvård i Östergötland Sida 1 av 6 UPPGIFTER OM SÖKANDE FÖRETAGS-/FIRMANAMN Företagets/personens fullständiga namn Organisationsnr/Personnr

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

Vårdval i Östergötland. Ansökan om auktorisation för öppen specialiserad hudsjukvård

Vårdval i Östergötland. Ansökan om auktorisation för öppen specialiserad hudsjukvård Vårdval i Östergötland Ansökan om auktorisation för öppen specialiserad hudsjukvård UPPGIFTER OM SÖKANDE FÖRETAGS-/FIRMANAMN Företagets/personens fullständiga namn Organisationsnr/Personnr Utdelningsadress

Läs mer

Vårdval i Östergötland. Ansökan om auktorisation för öppen specialiserad hudsjukvård

Vårdval i Östergötland. Ansökan om auktorisation för öppen specialiserad hudsjukvård Vårdval i Östergötland Ansökan om auktorisation för öppen specialiserad hudsjukvård UPPGIFTER OM SÖKANDE FÖRETAGS-/FIRMANAMN Företagets/personens fullständiga namn Organisationsnr/Personnr Utdelningsadress

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar

Tandvårdsenheten informerar Tandvårdsenheten informerar Nummer 1 2016 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Tandvårdsportalen Munter Barn- och

Läs mer

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013

Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tandvårdsstöd Förändringar 1 januari 2013 Tredje steget i tandvårdsreformen Patient- och Medborgarservice/Tandvård cheftandläkare Tandvårdsstöden Gäller från 2013 Alla som bor i Sverige har rätt till ett

Läs mer

Vårdval Västernorrland. Bilaga 1 Ansökan

Vårdval Västernorrland. Bilaga 1 Ansökan Vårdval Västernorrland Bilaga 1 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2017 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på Vårdgivare juridisk person

Läs mer

2015-01-01 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2015

2015-01-01 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2015 2015-01-01 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2015 Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet.

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för Primär hörselhabilitering Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN 1(6) ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN Ansökan gäller för externa vårdgivare. Leverantörsuppgifter Leverantör som ansöker om godkännande för flera enheter

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för primärvårdsverksamhet Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

Tandvårdsenheten informerar

Tandvårdsenheten informerar Tandvårdsenheten informerar Nummer 2 2016 Informationsansvarig: Maria Johansson Telefonnummer: 010-103 73 68 E-postadress: maria.anna.johansson@regionostergotland.se Tandvårdsenheten söker bedömningstandläkare!!

Läs mer

Vårdval Västernorrland Bilaga 5 Ansökan Primärvård 2013 XX XX

Vårdval Västernorrland Bilaga 5 Ansökan Primärvård 2013 XX XX Vårdval Västernorrland Bilaga 5 Ansökan Primärvård 2013 XX XX 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer: * ) Postadress: Telefax:

Läs mer

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt. Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad NLL-2013-05 Foto: Maria Fäldt Har du rätt till billigare tandvård? Landstingets tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Maria Fäldt Ta hand om din mun En god munhälsa är viktigt för att må

Läs mer

Tandvård. 207 mkr 4 % av landstingets totala nettokostnad gick till tandvård.

Tandvård. 207 mkr 4 % av landstingets totala nettokostnad gick till tandvård. 67 Landstingets uppgift är att verka för en god tandhälsa hos hela befolkningen. Ansvaret för den avgiftsfria tandvården till alla barn och ungdomar är en del i denna verksamhet. Tandhälsan bland barn

Läs mer

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN Ansökan kan delvis fyllas i elektroniskt men måste skrivas ut för underskrift. Efterfrågade uppgifter och intyg ska biläggas ansökan. Ansökan med

Läs mer

Diarienummer

Diarienummer sida 1 (5) Ansökan om godkännande inom vårdval för privat psykoterapi Uppsala län Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets

Läs mer

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Förfrågningsunderlag Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Bilagor: a) Avtal m avtalsbilagor 1-4 b) Blankett Ansökan om tillstånd att utföra servicetjänster c) Blankett Intyg d) Blankett

Läs mer

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg En leverantör har möjlighet att erhålla godkännande för en eller flera vårdenheter inom primärvården i Landstinget Kronoberg, förutsatt att vissa grundläggande

Läs mer

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning.

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning. Ansökan om godkännande inom Vårdval Uppsala län Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet. Märk kuvertet

Läs mer

Regelverket för tandvården

Regelverket för tandvården Regelverket för tandvården Det finns flera olika tandvårdsstöd Högkostnadsskyddet för tandvård För varje tandvårdsåtgärd som ingår i högkostnadsskyddet finns ett referenspris som ersättningen i högkostnadsskyddet

Läs mer

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till?

Tandvårdshjälpen. vilket stöd har jag rätt till? Tandvårdshjälpen vilket stöd har jag rätt till? Tandvård under 20 år Barn och ungdomar har rätt till avgiftsfri tandvård till och med sista december det år de fyller 19 år. Första besöket på en tandvårdsmottagning

Läs mer

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad

Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Har du rätt till billigare tandvård? Region Norrbottens tandvårdsstöd få tandvård till sjukvårdskostnad Foto: Petra Isaksson Ta hand om din mun En god munhälsa är viktig för att må bra och det höjer livskvaliteten.

Läs mer

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2018

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2018 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2018 Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till Region Uppsalas Upphandlingsenhet. Märk

Läs mer

Asylsökande samt papperslösa flyktingar

Asylsökande samt papperslösa flyktingar Lednings- och verksamhetsstöd 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M FLIK Avgiftshandboken 2012-04-26 28 B samt papperslösa flyktingar Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort sidan

Läs mer

Tandvårdsforum VGR 2017

Tandvårdsforum VGR 2017 Tandvårdsforum VGR 2017 Sveriges mest uppskattade tjänst Svenskt Kvalitetsindex ger tandläkarna högst betyg av alla samhällstjänster 87,2 samlat betyg för privattandvården, 75,7 för FTV på en 100-gradig

Läs mer

12. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN

12. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 12. ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet. Märk kuvertet

Läs mer

sida 1 (5)

sida 1 (5) 2011-02-21 sida 1 (5) ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet.

Läs mer

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Organisation och debitering Inger Wårdh, avd för Gerodonti Tandvård för äldre och funktionshindrade Från landsting till kommun Tandvårdsförsäkringen 1974 gav patienter på s k långvårdskliniker kostnadsfri

Läs mer

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB)

Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Meddelandeblad Mottagare: Vårdgivare Hälso- och sjukvårdspersonal Tandvårdspersonal Nr 15/2012 December 2012 Nya föreskrifter om särskilt tandvårdsbidrag (STB) Från och med den 1 januari 2013 gäller Socialstyrelsens

Läs mer

Uppsökande tandvård i kommunen

Uppsökande tandvård i kommunen Uppsökande tandvård i kommunen Anneli Schippert & Inger Svensson Innehåll 1. Bakgrund, syfte, mål 2. Ansvarsfördelning 3. Handläggning 4. Munhälsovårdserbjudande/munhälsoremiss 5. Nödvändig tandvård/intyg

Läs mer

Femtio- och sextioåringar, deras tandvård, tandvårdsattityder och självupplevda tandhälsa under ett decennium. En totalundersökning i Örebro och

Femtio- och sextioåringar, deras tandvård, tandvårdsattityder och självupplevda tandhälsa under ett decennium. En totalundersökning i Örebro och Femtio- och sextioåringar, deras tandvård, tandvårdsattityder och självupplevda tandhälsa under ett decennium. En totalundersökning i Örebro och Östergötlands län. Vårt stora tack till alla som bidragit

Läs mer

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017

Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Redovisande dokument Rapport Sida 1 (5 Årsrapport regionens tandvårdsstöd 2017 Sida 2 (5) Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Uppsökande verksamhet... 3 Tandvårdsstöd... 4 Nödvändig tandvård, N-tandvård...

Läs mer

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017 Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2016-12-19 Upphandlande organisation Upphandling Västmanlands läns landsting Program för primärvården i Västmanland - LOV - 2017 Anette Öhrn DU-UPP16-0363 Symbolförklaring:

Läs mer

1. Administrativa föreskrifter

1. Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-10-21 Upphandlande organisation Västmanlands läns landsting Anette Öhrn DLL Upphandling Program för primärvården i Västmanland - LOV DU-UPP15-0189 Symbolförklaring:

Läs mer

Barn- och ungdomstandvård hos privattandläkare som är verksamma i Skåne

Barn- och ungdomstandvård hos privattandläkare som är verksamma i Skåne Enheten för tandvård Tilläggsavtal, till Avtal mellan Region Skåne och Svensk Privattandvård AB om Barn- och ungdomstandvård för 3-19-åringar i Region Skåne 2012. Barn- och ungdomstandvård hos privattandläkare

Läs mer

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Regelbok för Vårdval primärvård 2019 Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Förslag till förändringar Målgrupp Ordet basal tas bort. Hälso-och sjukvård

Läs mer

1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland

1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland 1 (7) 1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland 2015 2 (7) 1 Inledning Landstinget Västmanland införde från den 1 januari 2008 valfrihetssystem inom primärvården i enlighet med

Läs mer

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan

Det tredje steget i tandvårdsreformen. Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Det tredje steget i tandvårdsreformen Mariana Näslund Blixt Socialstyrelsen Anna-Lena Rosendahl Försäkringskassan Nytt tandvårdsstöd för personer med vissa sjukdomar eller funktionsnedsättningar Bakgrund

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval

Särskilt tandvårdsstöd Juli Tandvårdsenheten Vårdval Särskilt tandvårdsstöd Juli 216 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Landstingets särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Den 1 januari 213 infördes det så kallade Tredje steget som medförde att nya grupper erhåller stöd,

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01

Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform. Utdrag gällande F-tandvård. Version 2013 01 01 Landstingets tandvårdsstöd enligt 1999 års tandvårdsreform Version 2013 01 01 Utdrag gällande F-tandvård Landstingets tandvårdsstöd, anvisningar, 2013 1 Allmänt 4 Vuxentandvård som finansieras av landstinget

Läs mer

Vårdval Västernorrland. Bilaga 5 Ansökan Primärvård. Rev

Vårdval Västernorrland. Bilaga 5 Ansökan Primärvård. Rev Vårdval Västernorrland Bilaga 5 Ansökan 2016 Primärvård Rev. 2015-06-02 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på vårdgivare*: juridisk person eller enskild

Läs mer

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården

Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det. Information till dig som arbetar inom vården Det nya tandvårdsstödet För dem som verkligen behöver det Information till dig som arbetar inom vården Särskilt tandvårdsbidrag (STB) För vem? För den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning

Läs mer

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-10-21 Upphandlande organisation Västmanlands läns landsting Anette Öhrn DLL Upphandling Program för primärvården i Västmanland - LOV DU-UPP15-0189 Symbolförklaring:

Läs mer

Lagar, förordningar och föreskrifter

Lagar, förordningar och föreskrifter Vad är tandvård? Lagar, förordningar och föreskrifter Tandvårdslagen Tandvårdsförordningen Lag om statligt tandvårdsstöd Förordning om statligt tandvårdsstöd Föreskrifter (Försäkringskassan, TLV, Socialstyrelsen)

Läs mer

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat.

Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Ersätt med din rubrik... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehåll Villkor för landstingsfinansierad tandvård... 3 Bakgrund... 3 Metod... 3 Sammanfattning... 4 Slutsats... 4 Organisationsform... 4 Hur

Läs mer

Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet

Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet Landstingsdirektörens stab Beställarenheten TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Diarienummer 160710 Landstingsstyrelsen Uppdrag till Folktandvården om uppsökande verksamhet med munhälsobedömning i hela länet Förslag

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för öppen specialiserad vuxenpsykiatri Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län

Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Överenskommelse mellan Beställarenheten och Folktandvården i Kalmar län Bakgrund Överenskommelsen bygger på de förutsättningar som ges i Tandvårdslagen, Tandvårdsförordningen och andra författningar, Folktandvårdens

Läs mer

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN

MAS riktlinje. 1 Bakgrund VÄRMDÖ KOMMUN MAS riktlinjer för hälso- och 9ukvård Detta styrdokument beslutades av Finansierlngsnämnden för äldreomsorg 2011 09 07 63 Dnr 11 FNÄ/131 MAS riktlinje Munhälsa oc tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom

Läs mer

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS)

Specialistläkarmottagning vid Myalgic Encefalomyelitis/ Chronic Fatigue Syndrome (ME/CFS) Ansökan för Vårdgivare med huvuduppdrag 1. Rehabilitering långvarig smärta med eller utan samsjuklighet och för utmattningssyndrom eller 2. Planerad specialiserad neurologisk rehabilitering Specialistläkarmottagning

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

TANDVÅRDSSTÖD ATB. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Uppsökande verksamhet och nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning.

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning. sida 1 (5) ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet. Märk

Läs mer

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017

Särskilt tandvårdsstöd Augusti 2017 Särskilt tandvårdsstöd Augusti 217 Tandvårdsenheten Vårdval 2 Regionens särskilda tandvårdsstöd Bakgrund Regionens särskilda tandvårdsstödtandvårdsstöd omfattar tre olika delar; Tandvård till personer

Läs mer

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen.

Syfte En god munhälsa betyder mycket för välbefinnandet. I samband med sjukdom och funktionshinder ökar risken för skador i munnen. 20130101 Uppsökande verksamhet och Nödvändig tandvård Bakgrund Ett ekonomiskt stöd för tandvård i samband med sjukdom och funktionshinder infördes den 1 januari 1999. Detta stöd administreras av landstinget.

Läs mer

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti

Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Uppsökande och nödvändig tandvård Inger Wårdh, avd för Gerodonti Skilda världar Det finns en lång tradition av att separera tandvård från övrig hälso- och sjukvård i Sverige Olika ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Landstingets tandvårsstöd

Landstingets tandvårsstöd Landstingets tandvårsstöd Annika Lindqvist Bedömningstandläkare, Beställarenheten Regelverk Tandvårdslagen SFS 1985:125, SFS 1998:554 Tandvårdsförordningen 1998:1338 Cirkulär 1998:209 SKL Allmänna råd

Läs mer

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne

Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne 2005-04-12 Riktlinjer för uppsökande tandvård i Region Skåne Dessa riktlinjer föreslås komplettera cirkulär 1998:209, Svenska kommunförbundet/landstingsförbundet och ligga till grund för lokala överenskommelser,

Läs mer

7 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM LOV PRIVAT PSYKOTERAPI UPPSALA LÄN

7 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM LOV PRIVAT PSYKOTERAPI UPPSALA LÄN 1 av 6 7 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM LOV PRIVAT PSYKOTERAPI UPPSALA LÄN Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till Upphandlingsenhet. Märk

Läs mer

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna

Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Folktandvården Kronoberg - en del av det lilla landstinget med de stora möjligheterna Innehållsförteckning 1 2 3 4 5 6 8 9 10 12 Vår verksamhetsidé och vision Med patienten i fokus Hur ofta ska man besöka

Läs mer

Sammanträde i programberedningen för tandvård

Sammanträde i programberedningen för tandvård Programberedning 5 - tandvård 2/2016 11-19 Sammanträde i programberedningen för tandvård Datum Onsdagen den 13 april Tid 15.00 17.00 Plats Södertörnssalen, Landstingshuset Ledamöter (C) (L) (MP) (V) (C)

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Ledningsstaben Klas Lindström 2006-09-25 LiÖ 2006-539 Hälso- och sjukvårdsnämnden Yttrande över delbetänkandet Stöd till hälsofrämjande tandvård del 2 (SOU 2006:71), förslaget till grundstöd Regeringen

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade B 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal Uppdaterad januari 2014

Läs mer

Hälsa och munhälsa. En enkätundersökning till 75- och 85-åringar i Örebro län och Östergötlands län år En kort rapport om fynden

Hälsa och munhälsa. En enkätundersökning till 75- och 85-åringar i Örebro län och Östergötlands län år En kort rapport om fynden Hälsa och munhälsa En enkätundersökning till 75- och 85-åringar i Örebro län och Östergötlands län år 2017 En kort rapport om fynden Allmänt om undersökningen Enligt tandvårdslagen har Sveriges landsting

Läs mer

Ansökningsformulär. Godkännande av vårdenhet inom Hälsoval Blekinge Privat sökande vårdgivare

Ansökningsformulär. Godkännande av vårdenhet inom Hälsoval Blekinge Privat sökande vårdgivare Ansökningsformulär Godkännande av vårdenhet inom Hälsoval Blekinge Privat sökande vårdgivare 1 Uppgifter om sökande Namn på sökande/företag: Driftsform: Organisationsnummer/personnummer: Postadress:. Postnummer

Läs mer

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal

Tandvårdsstöden. lathund för vårdpersonal Tandvårdsstöden lathund för vårdpersonal Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med det år man fyller 23 år. Stödet administreras av Försäkringskassan. Barn- och ungdomstandvård

Läs mer

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade

Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade 1 (10) Avdelningen för särskilda vårdfrågor Tandvårdsenheten Uppsökande verksamhet, nödvändig tandvård för vissa äldre och funktionshindrade Anvisningar för kommunens personal mars 2009 2 (10) Innehåll

Läs mer

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag

TANDVÅRDSSTÖD. Allmänt tandvårdsbidrag. Högkostnadsskydd. Särskilt tandvårdsbidrag TANDVÅRDSSTÖD ATB F Allmänt tandvårdsbidrag Högkostnadsskydd H Tandvård för personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Särskilt tandvårdsbidrag STB S Tandvård som

Läs mer

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner

Barn-och ungdomstandvård och övriga tandvårdsstöd för vuxna administreras via landsting och regioner Sveriges Tandvårdsstöd 2014 Inger Wårdh, ötdl och docent i Gerodonti vid institutionen för odontologi, Karolinska institutet Alla som bor i Sverige har rätt till ett statligt tandvårdsstöd från och med

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV 1(7) ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(7) Innehållsförteckning Sid nr 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Upphandlingsförfarande

Läs mer

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM LOV VACCINATÖRER

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM LOV VACCINATÖRER ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM LOV VACCINATÖRER GÄLLANDE FRÅN DEN 1 JANUARI 2019 Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till Region Uppsalas

Läs mer

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA

LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA LANDSTINGETS TANDVÅRDSSTÖD FÖR VUXNA Information för kommuner Informationen riktar sig till medicinskt ansvariga sjuksköterskor, biståndsbedömare, LSS-handläggare, enhetschefer, sjuksköterskor och omvårdnadspersonal

Läs mer

Möjligheternas Västra Götaland

Möjligheternas Västra Götaland Västra Götalandsregionen Vänersborg 2010-06-14 Möjligheternas Västra Götaland Gratis tandvård upp till 25 år 2 (8) Innehållsförteckning Tandstatus en hälsofråga... 3 Skillnaderna i tandhälsa har tydliga

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Fredrik Johansson Nämndsekreterare 044-309 31 13 Fredrik.A.Johansson@skane.se MOTIONSSVAR Datum 2018-06-07 Dnr 1704049 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Motion. Laga de största

Läs mer

Ackreditering för Kognitiv Beteendeterapi (KBT) inom ramen för Rehabiliteringsgarantin i Hälsoval Skåne

Ackreditering för Kognitiv Beteendeterapi (KBT) inom ramen för Rehabiliteringsgarantin i Hälsoval Skåne HÄLSOVAL SKÅNE Ansökan om Ackreditering för Kognitiv Beteendeterapi (KBT) inom ramen för Rehabiliteringsgarantin i Hälsoval Skåne UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas

Läs mer

HÄLSOVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal Barnmorskemottagning (BMM)

HÄLSOVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal Barnmorskemottagning (BMM) HÄLSOVAL SKÅNE Ansökan om Ackreditering och Avtal Barnmorskemottagning (BMM) UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas i formatet XXXX-XX-XX. FIRMA-/FÖRETAGSNAMN Företagets/personens

Läs mer

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården

En patientförsäkring för alla. patient skadas i vården En patientförsäkring för alla När en patient skadas i vården När en patient skadas i vården 1. Förklara vad som hänt 2. Lyssna på patientens upplevelse av skadan 3. Beklaga att patienten fått en skada

Läs mer

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta

Linneas munhälsa. Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Linneas munhälsa Anneli Schippert Leg. Tandhygienist, Folktandvården Tingsryd Ulrika Tegsved Leg. Tandhygienist, Folktandvården Alvesta Förbättringsarbete Linnea 5 1. Bakgrund Den 1 januari 1999 infördes

Läs mer

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 1 (5) Omsorgskontoret 2009-09-15 Bilaga 1 Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 Frågorna i detta ansökningsformulär måste vara

Läs mer

Riktlinje för tandvårdsreformen

Riktlinje för tandvårdsreformen SOCIALFÖRVALTNINGEN Medicinskt ansvarig sjuksköterska Annika Nilsson annika.nilsson@kil.se 2013-02-25 Riktlinje för tandvårdsreformen BAKGRUND 1999 infördes ett nytt tandvårdsstöd som vänder sig till funktionshindrade

Läs mer

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård

MAS riktlinje Munhälsa och tandvård MAS riktlinje Munhälsa och tandvård 1 Bakgrund Landstingen har genom det lagstadgade tandvårdsstödet ansvar att organisera och finansiera viss tandvård till äldre och personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Logopedi

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Logopedi ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Logopedi VÅRDVAL I STOCKHOLMS LÄN GÄLLER FROM 2015-06-01 INNEHÅLL 2 (15) 1 Inledning Stockholms läns landsting har beslutat att införa

Läs mer

Tandvårdslag (1985:125)

Tandvårdslag (1985:125) Tandvårdslag (1985:125) SFS nr: 1985:125 Departement/myndighet: Socialdepartementet Utfärdad: 1985-03-14 Ändrad: t.o.m. SFS 2008:346 Inledande bestämmelse 1 Med tandvård avses i denna lag åtgärder för

Läs mer

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar

Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar Landstingets tandvårdsstöd - Tillämpningsanvisningar F-tandvård 2016-08-18 - Tandvård till personer med stora behov på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning Tandvård till personer med stora

Läs mer

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping maj 2012

Tandhälsorapport. Uppföljning av tandhälsan. hos barn och ungdomar i Östergötland Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Tandhälsorapport Uppföljning av tandhälsan hos barn och ungdomar i Östergötland 1994-2011 Folkhälsocentrum Linköping maj 2012 Kerstin Aronsson Elin Mako www.lio.se Inledning Tandhälsodata för barn och

Läs mer

Ansökan om godkännande enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV)

Ansökan om godkännande enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) Ansökan om godkännande enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV) Sökande Företagsnamn Organisationsnummer Postadress Postnummer och ort Telefonnummer till företaget Faxnummer e-postadress till företaget Namn

Läs mer

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN

29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 29 Svar på skrivelse från Socialdemokraterna om öppenvård för vuxna patienter med obstruktivt sömnapnésyndrom i Stockholms län HSN 2018-1241 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2018-1241 Hälso-

Läs mer

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Primär Hörselrehabilitering

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Primär Hörselrehabilitering ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Primär Hörselrehabilitering VÅRDVAL I STOCKHOLMS LÄN GÄLLER FROM 2015-06-01 2 (15) Inledning Stockholms läns landsting har beslutat att

Läs mer