Arbetsplan. augusti 2015 juni Kållekärrs- och Långekärrs skolor. Ansvarig rektor Namn Hans Persson Datum Tjörn Möjligheternas ö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan. augusti 2015 juni 2016. Kållekärrs- och Långekärrs skolor. Ansvarig rektor Namn Hans Persson Datum 2015-09-11. Tjörn Möjligheternas ö"

Transkript

1 Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Kållekärrs- och Långekärrs skolor Ansvarig rektor Namn Hans Persson Datum Tjörn Möjligheternas ö

2 Enhetens namn Kållekärrs och Långekärrs skolor Enheten ansvarar för följande områden Grundskoleverksamhet Förskoleklass Fritidshem Enhetens organisation Rektor har sitt kontor på Kållekärrs skola men arbetar en dag per vecka på Långekärrs skola. Personalen från förskoleklass, grundskola och fritids bildar arbetslaget på Långekärrs skola. Vid möjlighet eller vid behov deltar rektor i arbetslagsträffar. En gång i månaden har skolorna APT, två gånger per termin har skolorna gemensam APT. Personalen tillhör olika arbetsgrupper. Gruppernas uppgift är att driva läsårets mål. Elever årskurser På Kållekärrs skola går det totalt 143 elever Förskoleklass 22 Åk 1 20 Åk 2 22 Åk 3 37 Åk 4 18 Åk 5 24 Fritids 107 elever På Långekärr går det 41 elever Åk F-1 13 Åk Åk Klassorganisation På Kållekärr är det åldershomogena klasser och på Långekärr är det åldersblandade klasser. Arbetslagens organisation På Kållekärrs skola är det två arbetslag. Ett arbetslag med personal från förskoleklass-åk 5, och ett arbetslag med personal från fritids. På Långekärrs skola bildar all personal ett arbetslag, men de delar sig i arbetsgrupper, där personal från fritids är en arbetsgrupp och personal från förskoleklass-åk 5 är en annan arbetsgrupp. Antal pedagogisk personal 29 stycken Antal övrig personal 2 Sida 2 (13)

3 Antal årsarbetare 24,1 Andel högskoleutbildade förskollärare/fritidspedagoger/lärare 84% Ledning 1 heltidstjänst rektor Viktigaste lagar, förordningar och styrande dokument Skollagen Skolförordningar Läroplaner Övriga allmänna lagar och förordningar Barn och Utbildningsnämndens prioriterade mål Budgetdokument Mål och inriktning Mål öka elevernas kunskap och måluppfyllelsen (Tjörns elever kunskapsresultat ska vara i topp tre i Västra Götaland) Mål från Likabehandlingsplanen Mål för jämställd medborgarservice Mål för arbetet med barnkonventionen Mål för samverkan Kultur och Fritid Mål för arbetet för förstärkningen årskurs 1-3 Mål för att förbättra utemiljön Mål för att minska skador till 2015 Mål för att öka lärarnas kompetens Mål för samverkan kring utsatta barn och ungdomar Mål att genomföra enkäter Mål för IT- satsningen med bla ökad tillgång till digitala verktyg Sida 3 (13)

4 Rektors prioriterade mål samt åtgärder för utveckling Ökad läsförståelse. Skolorna kommer fortsätta det påbörjade arbetet med att öka elevernas läsförståelse. Genom att stärka eleverna läsförståelse ökar lusten till läsande och resultaten i skolans samtliga ämnen kommer att få en positiv effekt av att eleverna har en ökad läsförståelse. Alla lärare ska vara förtrogna med arbetsmodellen En läsande klass, och använda arbetsmodellen i sitt klassrumsarbete. Ökad måluppfyllelse i matematik. Förra läsåret genomförde skolorna utbildningen Matematiklyftet, en fortbildning för att öka lärarens kompetens inom matematikundervisning. Som fortsättning och utveckling av denna satsning ska alla lärare använda analysmaterialet Förstå och använda tal. Öka lärarnas kompetens kring bedömning och betyg. Detta görs genom att lärarna går en utbildning från Karlstads Universitet, (som gjort den på uppdrag av Skolverket). Detta för att öka kompetensen kring bedömningsförmågorna och hur vi arbetar med skolämnena, ämnenas karaktär och vad som ska bedömas. Alla skolans elever ska ha en trygg och bra skoldag. Detta ska vi uppnå genom uppföljning av vårt likabehandlingsarbete och genom att revidera rutinerna kring likabehandlingsarbetet. Likabehandlingsplanen måste vara aktuell och levande för skolans hela personalstyrka. Vi ska locka skolans barn/elever till att röra sig, spontant eller organiserat, under skoldagen. Sida 4 (13)

5 Lokal Arbetsplan Arbetslagsnivå Förskoleklassen Beskriv hur ni arbetar med uppföljning, utvärdering och dokumentation Vi utvärderar elevernas utveckling och vår verksamhet varje vecka på vår planering. Vi har återkommande samtal med eleverna där vi synliggör deras utveckling t.ex. visar deras framsteg genom teckningar, saker vi skrivit m.m. Vi har regelbundna samtal om hur det fungerar i lek och annat samspel som är en stor del av det vi tränar i förskoleklass. En gång per termin utvärderar vi även i sällskap med elevernas föräldrar. Eleverna är med på dessa samtal. Verksamhetens prioriterade mål 1. Alla elever ska trivas på skolan och känna sig trygga i klassen. De ska fungera väl i samspel med varandra såväl i lek som i annat lärande. 2. Vi ska utveckla elevernas språkliga förmåga och väcka deras nyfikenhet och lust att lära. Vi ska arbeta med elevernas läsförståelse, samt besöka biblioteket regelbundet och läsa mycket böcker. 3. Vi ska utveckla elevernas matematiska medvetenhet. 4. Eleverna ska känna delaktighet och kunna påverka innehållet i verksamheten. Vi ska utgå från deras intressen och tankar. 5. Vi prioriterar leken i lärandet. Viktigaste lagar, förordningar och styrande dokument Skollagen Skolförordningar Läroplaner Övriga allmänna lagar och förordningar Budgetdokument Mål och inriktning Mål öka elevernas kunskap och måluppfyllelsen (Tjörns elevers kunskapsresultat ska vara i topp tre i Västra Götaland). Prioriterade mål från läroplanen för grundskolan Målbeskrivning 1. Befästa grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Förmedla respekt för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och Sida 5 (13)

6 integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan ska gestalta och förmedla. Förståelse och medmänsklighet. 2. Utveckla kunskaper i och om svenska språket. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära. Stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva. 3. Eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang. Göra eleverna bekanta med matematikens uttrycksformer. Uppleva och förstå matematiska mönster, former och samband. 4. Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och förbereda eleverna för att aktivt delta i samhällslivet. Den ska utveckla deras förmåga att ta ett personligt ansvar. Genom att delta i planering och utvärdering av den dagliga undervisningen och få välja ämnen, teman och aktiviteter, kan eleverna utveckla sin förmåga att utöva inflytande och ta ansvar. 5. Skapande arbete och lek är väsentliga delar i det aktiva lärandet. Särskilt under de tidiga skolåren har leken stor betydelse för att eleverna ska tillägna sig kunskaper. Kriterier för måluppfyllelse (hur ser det ut när målet är uppfyllt?) 1. När vi har väl fungerande barngrupper där alla elever uppvisar ett vänligt och hjälpsamt bemötande mot varandra. De lyssnar på varandra och respekterar varandras åsikter. 2. När alla elever deltar frivilligt och med glädje i de övningar vi gör för att utveckla deras språkliga medvetenhet. Alla elever har utvecklat sin språkliga medvetenhet. De har fått kännedom om olika lässtrategier och kan tänka kring olika texter. 3. När alla elever deltar frivilligt och med glädje i de övningar vi gör för att utveckla deras matematiska medvetenhet. Alla elever har utvecklat sin matematiska medvetenhet. 4. När eleverna upplever att de kan vara med och påverka innehållet i vår verksamhet. 5. Eleverna har fått testa på olika former av lek och genom detta fått använda sin fantasi, leva sig in i olika roller och känslor, samarbeta, lyssna på varandra, visa hänsyn m.m. Åtgärder/hur ska vi arbeta 1. Tydliga regler för turtagning. Vi räcker upp handen, väntar på vår tur och lyssnar på den som pratar. Vi hjälper eleverna in i olika leksituationer så att de får pröva olika sorters lekar och leka med alla elever. I Kållekärr har vi kompisböcker med sagor om olika svåra situationer som kan uppstå i samspel med andra. Vi läser och diskuterar dessa regelbundet. Vi skriver regler tillsammans med eleverna. När konflikter uppstår tar vi tag i det direkt, diskuterar, lyssnar och hjälper eleverna att hitta lösningar där alla inblandade känner sig nöjda. Eleverna får information om skolans likabehandlingsplan. I början av läsåret ligger vårt största fokus på att skapa välfungerande och trygga barngrupper. Det är grunden för vårt fortsatta Sida 6 (13)

7 arbete under läsåret. I Långekärr kommer eleverna att få lära sig olika regellekar varje vecka. 2. Vi arbetar dagligen med språklekar i olika former. Vi utgår från Bornholmsmodellen. Vi använder oss av Lyckostjärnan som ett komplement till Bornholmslekarna. Vi ska ha högläsning varje dag och lägga mycket tid på samtal och reflektioner ihop med eleverna. Vi kommer att använda oss av figurerna Spågumman, Reportern m.fl. för att hjälpa eleverna i deras läsförståelse-träning. Vi ska besöka skolbiblioteket regelbundet. 3. Vi ska utgå från boken Att förstå och använda tal när vi planerar matematiken. Vi arbetar praktiskt med olika konkreta material och genom lek och rörelse. 4. Eleverna ska vara med och påverka innehållet i verksamheten. Vi arbetar för att eleverna ska förstå innebörden av vad demokrati är. T.ex. får de välja ämnen att forska om, böcker, vad vi ska göra på gymnastiken och våra regler. 5. Många tillfällen till lek i olika former såväl inne som ute. Leken ska få utrymme att fortgå under tid utan ständiga avbrott. Utvärdering 1. Fortlöpande samtal med eleverna om deras trivsel och trygghet på skolan. Vi ska genomföra en trivselenkät i slutet av höstterminen. 2. Kartläggningstest från Bornholmsboken på våren. God läsutveckling och fonolek på våren. Kontinuerlig avstämning av var eleverna befinner sig i sin utveckling. 3. Utgår från kriterierna för förskoleklass som står i Att förstå och använda tal. Glasskön på hösten och våren. 4. Samtal med eleverna om deras delaktighet och möjlighet att påverka regelbundet 5. Återkommande samtal med eleverna om hur det fungerar med kompisar och lek. Dokumentation av elevernas lekutveckling i text och bild. Prioriterade mål från likabehandlingsplan Här ingår mål för jämställd medborgarservice Målbeskrivning Alla elever ska känna sig trygga på skolorna och vi ska arbeta aktivt för att våra skolor ska vara fria från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Vi visar varandra respekt. Kriterier för måluppfyllelse (hur ser det ut när målet är uppfyllt?) När vi har trygga barngrupper som trivs i skolan och tycker om att komma hit. Sida 7 (13)

8 Åtgärder/hur ska vi arbeta Regelbundna samtal om värdegrund. Hur vi är mot varandra. Vi agerar direkt när vi får kännedom om kränkningar. All personal på skolorna arbetar förebyggande för att eleverna ska känna sig trygga. Vi har t.ex. värdegrundsdagar, rastvaktsschema, kamratstödjare och i Kållekärr även ett faddersystem. Alla nya elever i förskoleklassen får faddrar i trean som tar hand om dem och visar dem runt. De träffas regelbundet under skoltiden. Vi arbetar aktivt för att ha en nära kontakt med elevernas vårdnadshavare. Utvärdering Husmodell två gånger om året, trivselenkät på höstterminen, regelbundna samtal med elever och föräldrar. Sida 8 (13)

9 Lokal Arbetsplan Arbetslagsnivå Verksamhetens prioriterade mål år 1-5 Beskriv hur ni arbetar med uppföljning, utvärdering och dokumentation Utvärdering/uppföljning Vi arbetar löpande med formativ bedömning utifrån Tjörns kommuns Screeningschema, resultat på Nationella prov, BeMa-pärmens observationspunkter och elevens övriga resultat. Vi kommer att arbeta med Elevhälsans flödesschema för dokumentation för elever i behov av anpassningar och särskilt stöd. Två gånger per läsår möter vi eleverna tillsammans med föräldrar för utvärdering och uppföljning. För de elever som har åtgärdsprogram har vi tätare uppföljningar med elev och föräldrar. Dokumentation Utifrån ovan gör vi en bedömning som leder fram till elevens skriftliga omdömen och IUP. Beskriv hur ni arbetar med analys Vi analyserar elevernas kunskapsresultat utifrån Nationella provens delresultat i Siris, Tjörns kommuns screeningschema och BeMa-pärmens observationspunkter. I matematik analyseras screeningstesten utifrån tre analysfrågor först i arbetslaget, vidare på analyskonferenser. Vi sätter in riktade åtgärder utifrån analyserna. Verksamhetens prioriterade mål utifrån Viktigaste lagar, förordningar och styrande dokument Skollagen Skolförordningar Läroplaner Övriga allmänna lagar och förordningar Budgetdokument Mål och inriktning Mål öka elevernas kunskap och måluppfyllelsen (Tjörns elever kunskapsresultat ska vara i topp tre i Västra Götaland). Prioriterade mål från läroplanen för grundskolan Målbeskrivning Eleverna ska nå en högre måluppfyllelse i matematik. Eleverna ska nå en bättre läsförståelseförmåga. Sida 9 (13)

10 Eleverna ska bli mer delaktiga och ta ett större ansvar för sitt eget lärande. Elever, föräldrar och lärare ska bli förtrogna med kunskapskraven och de fem förmågorna; analysförmåga, kommunikativförmåga, förmåga att hantera information, begreppslig förmåga och metakognitiv förmåga (Big 5). Kriterier för måluppfyllelse (hur ser det ut när målet är uppfyllt?) När resultaten på de nationella proven har förbättrats jämfört med riket. Resultaten på tester från screeningschemat har förbättrats (se Tjörns kommuns screeningschema). När GR:s elevenkät visar att eleverna upplever att de har en större delaktighet i sitt eget lärande. När elever, föräldrar och lärare är förtrogna med kunskapskraven och förmågorna som är underlag för bedömning. Åtgärder/hur ska vi arbeta Alla lärare ska bli förtrogna med att använda analysmaterialet Förstå och använda tal. Lärarna genomgår under läsåret en kollegial fortbildning angående detta. Alla lärare ska bli förtrogna med materialet En läsande klass genom att kontinuerligt arbeta med det i sin egen undervisning. Vi ska arbeta för att öka elevernas delaktighet i sin undervisning bl.a. genom att lärare förtydligar kunskapskrav för elever. Vi ska lära eleverna att utvärdera sitt eget arbete och hjälpa dem att se och utveckla förbättringsområden för att gå vidare. Lärarna ska också utarbeta gemensamma frågor för elevernas utvärdering. Lärarna genomgår en webbaserad kurs i bedömning och betygssättning, Skolverket/Karlstads universitet. Utvärdering Utvärdering sker kontinuerligt vid våra arbetslagsträffar och två gånger per år där vi utvärderar hela verksamheten. Vi har samtal vid behov och som minst två utvecklingssamtal med elever och deras föräldrar. Prioriterade mål från likabehandlingsplan Här ingår mål för jämställd medborgarservice Målbeskrivning Ingen form av kränkande behandling ska förekomma på Kållekärrs och Långekärrs skolor. Eleverna ska bli sedda och känna sig trygga i skolan. Kriterier för måluppfyllelse (hur ser det ut när målet är uppfyllt?) När alla elever känner sig trygga i skolan och trivs i skolan. När eleverna känner att de får beröm, blir sedda och får bekräftelse. Sida 10 (13)

11 Åtgärder/hur ska vi arbeta Alla klasser arbetar med värderingsövningar enligt Lions Quest eller annat liknande material. Alla klasser arbetar med kompissamtal. Alla klasser i Kållekärr arbetar med fadderverksamhet. Långekärr arbetar på ett annat sätt, t.ex. genom olika gruppkonstellationer vid olika tillfällen. Kållekärr har kamratstödjare som består av elever som träffas var fjortonde dag tillsammans med lärare från trygghetsteamet. Långekärr har en grupp elever som ansvarar för rastlekar. Aktiva trygghetsteam finns på skolorna. Rastvaktande lärare har reflexväst på sig för att synas. De konflikter vi får vetskap om uppmärksammas direkt. Vi ska vidareutbilda personal i värdegrundsfrågor. Trygghetsteamen genomför intervjuer med alla elever en vecka efter skolstart. Utvärdering Husmodell två gånger om året, trivselenkät på vårterminen, regelbundna samtal med barn och föräldrar. Sida 11 (13)

12 Lokal Arbetsplan Fritids Enhetsnivå/Arbetslagsnivå Beskriv hur ni arbetar med uppföljning, utvärdering och dokumentation Beskriv hur ni arbetar med analys Verksamhetens prioriterade mål utifrån 1.Hälsa och Rörelse 2.Värdegrunden Viktigaste lagar, förordningar och styrande dokument Skollagen Skolförordningar Läroplaner Övriga allmänna lagar och förordningar Budgetdokument Mål och inriktning Mål öka elevernas kunskap och måluppfyllelsen (Tjörns elever kunskapsresultat ska vara i topp tre i Västra Götaland). Prioriterade mål från läroplanen för grundskolan och Prioriterade mål från likabehandlingsplan Här ingår mål för jämställd medborgarservice Målbeskrivning 1. Hälsa och Rörelse Att barnen utvecklar goda levnadsvanor samt förstår sambandet mellan rörelse och välbefinnande. Lek, rörelse samt mycket utevistelse ska prägla den dagliga verksamheten. Skolan ska sträva efter att erbjuda alla elever daglig fysisk aktivitet inom ramen för hela skoldagen. (Lgr-11, sid 9) 2. Värdegrunden Alla barn och vuxna skall behandla varandra med respekt. Att både barn och vuxna upplever trygghet och att de ingår i någon gemenskap. Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.( Lgr 11. Sid 7.) Sida 12 (13)

13 Kriterier för måluppfyllelse (hur ser det ut när målet är uppfyllt?) 1. När de vill delta i lekar och aktiviteter som erbjuds. När vi ser att barnen visar glädje i lek, rörelse och utevistelse. 2. När alla behandlar varandra med respekt. När både barn och vuxna upplever trygghet och att de ingår i någon gemenskap. När barnen visar delaktighet och kommer med idéer och förslag. Åtgärder/hur ska vi arbeta 1. Vi ska arbeta mot att vi som pedagoger är delaktiga i aktiviteterna. Vi kommer att erbjuda planerad, organiserade aktiviteter. Vi iordningställer en hylla i förrådet där allt material för organiserad utelek ska finnas. Där ska också finnas en pärm med förslag på olika lekar och aktiviteter. Vi lägger stor vikt vid att barnen är delaktiga i processen att bestämma över aktiviteten för att få ökad delaktighet. Vi inför förslagslåda på respektive avdelning där barnen ger förslag på aktiviteter och lekar och dessa använder vi sedan på uteleken på onsdagar samt på den organiserade eftermiddagsleken. Onsdagens utelekar ska planeras och presenteras för barnen någon dag i förväg. Vi erbjuder lek och aktivitet i gymnastiksalen. 2. Vi arbetar för att vara goda förebilder. Vi samarbetar och diskuterar kring alla de barn som vistas på fritidshemmen. Konflikter och oegentligheter tar vi hand om direkt. Problemlösning ingår i det vardagliga arbetet. Vi arbetar för att barnen skall visa respekt och omsorg om varandra. Värdegrund och barnens välmående ska vara en stående punkt och en levande process på våra arbetslagsmöten. Vi arbetar för att hålla en god kontakt med hemmen, detta genom daglig kontakt med föräldrarna samt genom öppet hus, vernissager och informationsbrev. Vi arbetar aktivt med att skapa ett klimat där barnen känner sig delaktiga och viktiga. Vi ska ha förslagslådor samt stormöten på de olika avdelningarna där idéer och tankar kan komma fram från barnen. Vi arbetar också aktivt med att vara lyhörda för barnens tankar och idéer under hela dagen. Vi arbetar vid olika tillfällen i grupper där barnen blandas åldersmässigt. I dessa grupper får barnen ökat ansvar med ålder och blir ansvariga för att hjälpa de yngre barnen. Sida 13 (13)

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5

Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016. Grundskola årskurs 1-5 Skärhamns skola Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Grundskola årskurs 1-5 Ansvarig rektor Namn Lars-Eric Pettersson Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns skola Enheten ansvarar

Läs mer

Kållekärrs och Långekärrs skolor

Kållekärrs och Långekärrs skolor Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 1-5 Kållekärrs och Långekärrs skolor Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor Hans Persson 150814 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor

Arbetsplan augusti 2013 juni 2014. Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2013 juni 2014 Förskola Kållekärr och Långekärrs förskolor Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2013-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskola Långekärrs

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2016 juni 2017 Ansvarig förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-02-10 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-09-05 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande

Läs mer

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F

Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F Arbetsplan för Högalidsskolans fritidshem F-3 2018-2019 1 2 Inledning Högalidskolan är en kommunal grundskola för elever från förskoleklass t.o.m. årskurs 9. På lågstadiet finns tre fritidshemsavdelningar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem)

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Centrumskolan (Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem) INLEDNING Alla skolor måste ha en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Denna plan

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Arbetsplan 2018/19. Barn och utbildningsförvaltningen Linda Åberg Tjörn Möjligheternas ö

Arbetsplan 2018/19. Barn och utbildningsförvaltningen Linda Åberg Tjörn Möjligheternas ö Barn och utbildningsförvaltningen Linda Åberg 2018 09 03 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1 Enhetens namn 3 2 Normer och värden 4 2.1 Studiero... 4 2.2 Likabehandling... 6 2.3 Trygghet och förhindra kränkningar...

Läs mer

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem

ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Stocksätterskolan ARBETSPLAN 2012/13 för skola och fritidshem Innehållsförteckning 1. Normer och värden...3 2. Kunskaper...4 3. Elevernas ansvar och inflytande...5 4. Skola och hem...6 2 Stocksätterskolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Arbetsplan augusti 2011 juni Skärhamns Förskola

Arbetsplan augusti 2011 juni Skärhamns Förskola Arbetsplan augusti 2011 juni 2012 Skärhamns Förskola Ansvarig förskolechef Namn Mona Johansson Datum 2011-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Skärhamns Förskola Enheten ansvarar för följande områden

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017

Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2016-10-12 Arbetsplan Stenåsenskolan Kils kommun 2016/2017 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Onsjöskolan Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Läsåret 2018/2019 Vänersborg hösten 2018 Onsjöskolans likabehandlingsplan Onsjöskolans likabehandlingsplan omfattar såväl arbetet med likabehandling,

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6

Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 151013 Arbetsplan för Ödenäs skola F-6 Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING

Maha Said. Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING Maha Said Samling: Normer och värdegrund LPP LOKAL PEDAGOGISK PLANERING LPP Samling på fritidshem tema normer och värdegrund - Årskurs 2 På fritids har vi 26 andraklasselever. Det finns en del konflikter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN LERGÖKENS FÖRSKOLA 2 Planen antagen 2010-11-01 och gäller till 2011-11-01 Innehållsförteckning: Utvärdering

Läs mer

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019

Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Niclas Larsson, niclas.larsson@kil.se 2018-09-28 Arbetsplan Dallidenskolan Kils kommun 2018/2019 KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Kils kommun Postadress Besöksadress Telefon

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Gärde skola och fritidshem Kvalitetsredovisning för Gärde skola och fritidshem 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Bilaga 7: OH-underlag

Bilaga 7: OH-underlag BILAGA 7: OH- UNDERLAG 7 : 1 Bilaga 7: OH-underlag Materialet i denna bilaga kan användas som underlag vid presentationer när ni på förskolan eller skolan arbetar med värdegrundsfrågor utifrån Trygghetspärmen.

Läs mer

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017

Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Verksamhetsplan Ekeby skola och fritidshem 2016/2017 Innehållsförteckning Verksamhetsidé-vision sid. 2 Förutsättningar sid. 2 Ekeby skolas årshjul sid. 4 1. Läroplansmål Normer och värden sid. 5 2. Läroplansmål

Läs mer

Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni Förskola Myggenäs

Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni Förskola Myggenäs Namn på förskolan Arbetsplan augusti 2015 juni 2016 Förskola Myggenäs Ansvarig rektor/förskolechef Namn Linda Markus Datum 2015-09-01 Tjörn Möjligheternas ö Sida! (! ) 2 8 Enhetens namn Myggenäs förskola

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING 100510 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING GÄRDETS FÖRSKOLA Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill säga sämre behandlade.

Läs mer

Skolans organisation och värdegrund. ann.s.pihlgren@utep.su.se Fil dr Ann S Pihlgren Stockholms universitet

Skolans organisation och värdegrund. ann.s.pihlgren@utep.su.se Fil dr Ann S Pihlgren Stockholms universitet Skolans organisation och värdegrund ann.s.pihlgren@utep.su.se Fil dr Ann S Pihlgren Stockholms universitet Skolans organisation Frivillig förskola 1-3 4-5 år F- 9 Gymnasiet Arbete, yrkesutbildning, universitet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Norrskenets förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrskenets förskola 2015/2016 Inledning Förskolan ska aktivt och medvetet inkludera likabehandlingsplanen i den dagliga verksamheten. Alla som vistas

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Helena Admund, lärare i grundskolan

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2016/2017 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2016-06-28 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2016/2017 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007

Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Skolplan för Tierps kommun 2004-2007 Fastställd av kommunfullmäktige 2004-02-24 I skolplanen innefattas all verksamhet i förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, gymnasieskola, vuxenutbildning, fritidshem

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Gäller för Södervångskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem 2012/2013

LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Gäller för Södervångskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem 2012/2013 LIKABEHANDLINGSPLAN och PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Gäller för Södervångskolans förskoleklass, grundskola och fritidshem 2012/2013 Inledning/vision Det åligger samtliga vuxna vid Södervångskolan att

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2016 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet

Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Framgångsfaktorer för värdegrundsarbetet Det främjande arbetet Gemensamt förhållningssätt Tid för samtal Informella miljöer Höja kompetensen Tydliga mål som utvärderas Den egna situationen Tydlig och synlig

Läs mer

Sörgårdens arbetsplan 14-15

Sörgårdens arbetsplan 14-15 Sörgårdens arbetsplan 14-15! Svenska Vi kan använda oss utav 4 olika diagnos- undervisningsmaterial. Skolverkets Nya språket lyfter, Stärk språket stärk lärandet (Cirkelmodellen), God läsutveckling, God

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Grunduppgifter Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet Ansvariga för planen Fritidshemmets

Läs mer

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012

Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Gemensam inriktning för fritidshemmen i Malung-Sälens kommun Framtagen av representanter för fritidshemmens personal 2011-2012 Det här materialet har utarbetats utifrån våra styrdokument: Ett annat viktigt

Läs mer

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem

Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning och verksamhetsplan för Siljansnäs skola och fritidshem Kvalitetsredovisning 2012/2013 Varje huvudman inom skolväsendet ska på huvudmannanivå systematiskt och kontinuerligt planera,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FRÖVISKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FRÖVISKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN FRÖVISKOLAN 2011-2012 Vision Fröviskolan strävar efter att hela verksamheten ska genomsyras av Kunskap Glädje Gemenskap Trygghet Respekt För att uppnå denna vision krävs det att alla

Läs mer

Förskolans Arbetsplan 2016/2017

Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Förskolans Arbetsplan 2016/2017 Avdelning Fantasiresan Stigens Friskola Innehållsförteckning Fokus under 2016-2017 Åtgärder enligt föregående utvärdering Mål och riktlinjer Normer och värden Utveckling

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan för Kränkande behandling för förskolorna i Brunnsparksområdet 2014

Likabehandlingsplan och plan för Kränkande behandling för förskolorna i Brunnsparksområdet 2014 Likabehandlingsplan och plan för Kränkande behandling för förskolorna i Brunnsparksområdet 2014 Utarbetad enligt Skol- och fritidsförvaltningens (SFF) riktlinjer. Innehållsförteckning Innehållsförteckning

Läs mer

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin

Läs mer

Bleketskolan. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 6-9

Bleketskolan. Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 6-9 Redovisning av kvalitetsarbetet för perioden augusti 2014 juni 2015 Grundskola 6-9 Barn- och utbildningsförvaltningen Ansvarig rektor Margareta Bertilsson 2015-06-30 Tjörn Möjligheternas ö Innehåll 1

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN

ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN ARBETSPLAN FÖR KULLALYCKAN Reviderad i juni 2013 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förskolans uppdrag 3 Värdegrund 4 Likabehandling 4 Inskolning 5 Föräldrasamverkan 5 Rutinsituationer 5 Leken 5 Matematik 6 Språk

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden Riktlinjerna anger förskollärares ansvar för att undervisningen bedrivs i enlighet med målen i läroplanen. Riktlinjerna anger också uppdraget för var och en i arbetslaget, där förskollärare, barnskötare

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2011-2012 1 Inneha llsfo rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2017/2018 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst

Arbetsplan 2013/2014. Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Arbetsplan 2013/2014 Vintrosa skola och fritidshem Skolnämnd sydväst Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Kunskaper 5. Läroplansmål Elevernas

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA.

PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING. FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. 100825 PLAN MOT DISKRIMINERING och KRÄNKANDE BEHANDLING FAMILJEDAGHEMSVERKSAMHETEN I HINDÅS och RÄVLANDA. Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade,

Läs mer

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM

PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N SID 1 (7) 2012-11-13 DNR 12-411/7073 BILAGA PLAN FÖR UTVECKLING AV FRITIDSHEM UPPDRAGET I skollagen står följande om syftet med utbildningen på fritidshemmet:

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2016-2017 Strandvägsskolan Rektor Maria Sjödahl Nilsson 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet

Läs mer

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sida 1 av 5 Öxneredskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleklass- åk 6, fritids a för planen Rektor Elisabeth Sterner/ bit

Läs mer

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola

Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete Kingelstad Byskola skola 1 Redovisning av systematiskt kvalitetsarbete 2017 Kingelstad Byskola skola 2 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Kingelstad Byskola HB startade i december 2012 med förskola. Efter att ha fått tillstånd

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA Verksamhetsåret 2015/2016 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika rättigheter

Läs mer

Verksamhetsplan förskola 18/19

Verksamhetsplan förskola 18/19 Verksamhetsplan förskola 18/19 IGELBÄCKEN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Solna stads vision och övergripande mål... 3 Nämndmål... 3 Strategi för ökad kvalitet i förskolan... 4 i syfte att uppnå

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Barn- och Utbildning Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Brattfors skola Personal i arbetslaget: Ing-Marie Jonsson, rektor Lena Bjurbäck, lärare i förskoleklass-åk 1 Elin Källgarn, lärare i grundskolan

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 2014-10-08 Trygghetsplan för Fylsta områdets förskolor: Duvan, Trädgården och Kvarngården Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fylstaområdets förskolor 2014-15 Förskolan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN och plan mot kränkande behandling på. Brunflo Syds förskolor. Marieby, Storviken, Backen, Dungen Tandsbyn Trollåsen

LIKABEHANDLINGSPLAN och plan mot kränkande behandling på. Brunflo Syds förskolor. Marieby, Storviken, Backen, Dungen Tandsbyn Trollåsen Brunflo ht 2015 omarbetad och reviderad LIKABEHANDLINGSPLAN och plan mot kränkande behandling på Brunflo Syds förskolor Marieby, Storviken, Backen, Dungen Tandsbyn Trollåsen En trygg förskola för alla

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM

FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM FRIPP FRITIDSPEDAGOGISK PLANERING FÖR YTTERBYSKOLANS FRITIDSHEM Meningsfull fritid Social träning Skapande Projekt Tema FRIPP FRITIDS PEDAGOGISK PLANERING Demokrati Värdegrunds arbete Natur & Miljö Rörelse,

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2016-2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg

Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg Mål för fritidshemmen i Skinnskatteberg 2012-10-01 2 Mål för fritidshemmen i Skinnskattebergs kommun Utarbetad maj 2006, reviderad hösten 2012 Inledning Fritidshemmets uppgift är att genom pedagogisk verksamhet

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan

Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Likabehandlingsplan för Broslättsskolan Broslättskolan tar avstånd från all form av diskriminering och kränkande behandling. Alla som arbetar på skolan arbetar aktivt för att förhindra och förebygga trakasserier

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 FÖRSKOLA: Västertorps förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - TRAS och MIO - Handlingsplanen - Utvecklingssamtalshäftet

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Fjällmons Förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VÅR VISION Fjällmons förskolor sjuder av liv Och här växer tilltron till vår egen förmåga att utvecklas och påverka våra liv. Här

Läs mer

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan

Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Gislaveds Gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolan Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Förskolan Myran läsåret

Förskolan Myran läsåret PLAN Plan mot kränkande behandling Myrans förskola Lyckåkers förskoleområde Förskolan Myran läsåret 2018-2019 Plan för att främja likabehandling, samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier

Läs mer

Likabehandling - Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. HK2200, v1.0, Backaskolan Läsåret

Likabehandling - Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. HK2200, v1.0, Backaskolan Läsåret Likabehandling - Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling HK2200, v1.0, 2016-11-16 Backaskolan Läsåret 2018-19 2 (8) Innehållsförteckning sid. Om Backaskolan 3 Skolans skyldigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Lokal arbetsplan Läsåret

Lokal arbetsplan Läsåret Lokal arbetsplan Läsåret 2018-2019 Åsenskolan Rektor Jan Setterberg 1. Kunskapsuppdraget 1.1 Bakgrund tolkning av skolans kunskapsuppdrag Utbildningen inom skolväsendet syftar till att barn och elever

Läs mer

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 Plan för likabehandling och kränkande behandling Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 1. Inledning 1.1 Varför en Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandlig? 1.2 Grunduppgifter 1.3 Rälsens policy

Läs mer

Kungsgårdens skola arbetsplan

Kungsgårdens skola arbetsplan Kungsgårdens skola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Birgitta Wikström 2015-11-05 Kungsgårdens skola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens verksamheter

Läs mer

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013

Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Enhetsplan för Nödingeskolan 2012-2013 Gemensamma mål för hela enheten Gemensam för såväl grundskola som förskoleklass och fritidshemmet ligger som grund för våra mål? Skolinspektionens rapport Vilka mål

Läs mer