Anmält förhinder: Thomas Jungbeck, Eva-Lotta Lindskog, Birgitta Molin-Melander, Stefan Håkansson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anmält förhinder: Thomas Jungbeck, Eva-Lotta Lindskog, Birgitta Molin-Melander, Stefan Håkansson"

Transkript

1 VÅRDSAMVERKAN SKARABORG SIDAN 1 AV 6 MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPPENS HELDAG TISDAGEN DEN 29 SEPTEMBER 2009 Närvarande: Sven-Ove Andersson, Ann Höjer, Ann-Christin Jenvén, Gun-Britt O Palo, Ulf Svensson, Ove Gustafsson, Anders Hagman, Christina Lindström, Pia Jonsson-Axelsson från arbetsgrupperna dessutom: Eva Ahlberg, Sonja Fjellman, Agneta Kullén- Engström, Karl-Arne Hennersten, Agne Arnesson, Per Angesjö, Elisabeth Rylander, Helen Sandqvist- Benjaminsson, Kim Ström, Maria Hötomt, Inger Larsson, Bo Rylander, Ulrika Hernant, Anmält förhinder: Thomas Jungbeck, Eva-Lotta Lindskog, Birgitta Molin-Melander, Stefan Håkansson Sven-Ove Andersson, som för dagen ersätter Thomas Jungbeck, hälsar välkommen till styrgruppens heldag Avrapportering från arbetsgrupperna - Hjälpmedel Eva Ahlberg och Sonja Fjellman representerar arbetsgruppen. Sven-Ove Andersson som ingår i länets ledningsgrupp för upphandling av hjälpmedel och i det fortsatta förvaltningsuppdraget sammanfattar att upphandlingen nu är avgjord efter att prövningstillstånd efter överklagande inte beviljats. VGR Område hjälpmedel är leverantör. De 49 kommunerna och Västra Götalandsregionen skall rigga en kundorganisation, ledningsgrupp och kundråd, som kan svara upp mot leverantören. Arbetsgruppen hjälpmedels uppdrag skall därför upphöra. Eva Ahlberg framhåller att det saknas forum i Skaraborg för att diskutera rehabfrågor. Vårdplaneringsprocessen från barnhab/vuxenhab och psykisk ohälsa behöver förbättras för att undvika dubbelarbete. Beslut: Under 2009 skall ett utvecklat uppdrag formuleras med rehabilitering som ram. - Utbildning Agneta Kullén-Engström och Karl-Arne Hennersten representerar arbetsgruppen. Post Box 54, Skövde Besök Kaplansgatan 16 a Tel Fax E-post info@skaraborg.se Webb

2 SIDAN 2 AV 6 Sedan arbetsgruppen bildades för ett år sedan har arbetet kommit att präglas av HiS förlorade examinationsrätt för sjuksköterskor och följdverkningar av detta. Göteborgs universitet och Högskolan Väst har en annan studieplan och verksamheterna har fått förändrade praktikperioder på grund av det. Nytt intag till HiS kommer tidigast ske hösten SKAS krymper verksamheten och kommer inte kunna erbjuda samma omfattning av vfu-platser. Kvalitetskrav på bashandledare och huvudhandledare behöver klargöras, hur stor andel av tjänsten ges till handledareuppdraget? - Samverkan Psykiatri Ulf Svensson och Pia Jonsson-Axelsson representerar arbetsgruppen. Trepartsgrupper har byggts upp i samtliga kommuner. Arbetsgruppen anordnar årligen en halvdagskonferens som vänder sig till trepartsgrupperna i ett angeläget ämne. Den 24 november planeras konferens om erfarenheter av den nya reformen om tvång i öppenvård. Skaraborg ansökte om statliga medel till gemensam utbildningsinsats till baspersonal som tyvärr inte beviljades. Förnyade ansträngningar inför nästa ansökningsomgång kommer att göras. - Samverkan barn och unga Agne Arnesson och Ulf Svensson representerar arbetsgruppen. Samverkansgruppen som leds av Lisbeth Göthberg har anordnat flera konferenser som ett led i implementeringen av Västbus riktlinjer. Den 6 maj 2010 planers nästa konferens i Skarborg som skall belysa skolsituationen för placerade barn. Bo Vinnerljung, IMS, kommer att redogöra för forskningsresultat. Staffan Johansson inbjuds att rapportera om utvärderingen av Västbus-arbetet. Arbetsgruppen har påbörjat en turné till samtliga kommuner i Skaraborg för att besöka lokala västbusgrupper. Västbus styrgrupp på länet samarbetar om en gemensam hemsida Där återfinns dokument ex. basutredningsmaterialet som kan göras innan barnet utreds på specialistnivån. Samverkansgruppen har också fungerat som referensgrupp till Utvecklingsplanen för barn och ungdomars psykiska hälsa i Skarborg. - Vårdpolicygruppen Arbetsgruppen representeras av Per Angesjö, Elisabeth Rylander och Helen Sandqvist- Benjaminsson.

3 SIDAN 3 AV 6 Arbetsgruppen omsätter nationella riktlinjer till organisatoriska vårdprogram för anpassning till lokala förhållanden där konsensus skall framgå om hur vi gemensamt skall hantera vårdinsatser. Implementeringsarbetet tar sin början då vårdprogrammet presenteras på Roser Salonger. Arbete med handlingsplan för palliativ vård pågår just nu. Privata vårdgivare skall också koordineras till vårdppolicyarbetet. -Samordnad vårdplanering Arbetsgruppen representeras av Inger Larsson, Kim Ström och Maria Hötomt. Förslag finns från kommmunsidan att komplettera med ny företrädare efter Anci Hellman. SVPL-gruppen har fungerat som projektgrupp för implementering av KLARA, närsjukvårdsgrupperna har varit delprojektgrupper i arbetet. Inger Larsson beskriver den utbildningssatsning som har genomförts och systemet används nu i skarpt läge med faxsystem som back up. Ännu återstår arbetet med att upprätta en katalogfunktion där all personal med behörighet skall finnas förtecknad, support och förvaltningsorganisation skall också formas. Idag fungerar 50 superanvändare och 12 administratörer som första linjens support. Ett viktigt steg är också att få med de privata utförarna. Likaså att få med barnhab och vuxenhab i arbetet. Nuvarande projektorganisation gäller till , en lokal förvaltningsorganisation och support skall riggas tills dess. -FoU Arbetsgruppen representeras av Bo Rylander, Elisabeth Kenne-Sarenmalm och Ulrika Hernant Ny deltagare i arbetsgruppen har tillkommit, Monica Hellstrand, verksamhetsutvecklare SKAS. Arbetsgruppen har under tre års tid erhållit statsbidrag i syfte att utveckla en gemensam FoU-plattform. Arbetet har bedrivits med vårdprogram som bas för arbetet och följt vårdkedjan för stroke, bensår och kvarkateter. Exempelvis har man följt insjuknade strokepatienter sedan 2007 med riksstrokedatabasen som grund. Patienter från Falköping, Skövde och Mariestad skall följas i en fördjupad studie. Studien om katetervården är webbaserad, samtliga äldreboenden i Skaraborg är inkluderade. Tyvärr har vårdvalet medfört svårigheter att få deltagare till arbetsgrupper. Statsbidraget innebär att kostnader för samordnare, vissa lokalkostnader och tryckkostnader finansieras.

4 SIDAN 4 AV 6 Redovisning av GAP-analys utifrån preliminär version av Nationella riktlinjer för demens Kerstin Sjöström och Kristina Lindström Nilsson företräder arbetsgruppen som i övrigt bestått av Gunilla Berg och Jesper Pousette, primärvården, Carina Larsson, Karlsborgs kommun, Kristina Ahre SKAS samt ekonom Magnus Ljungberg Lidköpings kommun. Socialstyrelsen kommer i regionala konferenser vilja ha rapporter från huvudmännen vilka effekter den preliminära versionen medför för huvudmännen. Den regionala konferensen för V:a Götaland arrangeras i Gbg den 12 nov. En slutlig version av demensriktlinjerna skall vara klara i februari Gränssnitt mellan huvudmännen finns inte beskrivet i riktlinjerna, det finns mycket begränsad forskning på området. I redovisningen från Skaraborgsgruppen finns inte beskrivet hur riktlinjernas läkemedelsrekommendationer kommer att påverka, förhoppningsvis kan detta kompletteras. Riktlinjerna är luddiga för att möjliggöra konkreta beräkningar. Mot bakgrund av de krav om små boendeenheter och daglig sysselsättning som riktlinjerna ställer kan en ungefärlig skattning göras som uppgår till 400:-/inv. Småskaligheten är kostnadsdrivande. Det poängteras att medel krävs för implementering av riktlinjerna. Beslut: Vårdsamverkan beslutar att godkänna arbetsgruppen rapport för vdbf till den regionala arbetsgruppen. Dock skall bilagorna inte redovisas mer än en kortare redovisning av den ek bedömningen. Målbild 2012 Gun-Britt O Palo redovisar kort utifrån beslut i Primärvårdsstyrelse, Styrelsen Skaraborgs sjukhus samt HSN öst och väst om målbild för hälso-och sjukvården. Den väsentligaste inriktningen som också inneburit tillskott av medel handlar om uppbyggnad av öppenvården. Samverkan med privata vårdgivare efter vårdvalet Vårdvalet träder i kraft i oktober men formen för hur samverkansarbetet mellan vårdgivarna skall riggas är fortfarande oklar. Närsjukvårdsplaner redovisar samverkan inom varje kommun men samarbetet på delregional- och länsnivån återstår. Alla samverkansgrupper behöver listas så att samtliga parter får inblick och de privata utförarna erbjudas delaktighet i någon form. Genomförandeplan för barn och ungdomars psykiska hälsa Utvecklingsplanen har antagits av HSN liksom genomförandeplanen. Styrelsen för Skaraborgs kommunalförbund har efter remissomgång rekommenderat sina medlemskommuner att aktivt delta i det fortsatta arbetet med genomförandet. Styrgruppen för Vårdsamverkan Skaraborg förväntas under punkterna 5, vårdprogramsarbeten och 11, samarbete kring UM utgöra ledning för arbetet.

5 SIDAN 5 AV 6 Pandemiläget Anders Hagman och Ulf Svensson beskriver att influensan hittills inte medfört något högt tryck för sjukvården. Spridningstakten har minskat och samtliga vårdcentraler tar emot besök av nyinsjuknade. Leverans av vaccin har blivit fördröjt, först v 43 förväntas vaccinering av riskgrupper påbörjas. Först i månadsskiftet nov/ dec påbörjas allmän vaccinering. Bestämmelser om delegation kommer att återfinnas i manualen som kommer att uppdateras. Anders Hagman påtalar att pandemifrågan väcker frågan om en kris och beredskapsgrupp under vårdsamverkan skulle behöva inrättas. Övriga frågor Uppdrag om uppföljning av rutin för samordnad vårdplanering Samrådsorganet mellan VGR och Västkom har riktat ett uppdrag till sjukhusdirektörerna med framställan om uppföljning om hur rutiner kring samordnad vårdplanering har fungerat. Christina Lindström redovisar upprättat förslag till svar och önskar vårdsamverkans synpunkter på skrivningen. Uppdraget kom olyckligtvis samtidigt som det webbaserade systemet för SVPL infördes. Christina Lindström efterlyser synpunkter på skrivningen som kommer att skickas som svar från Skaraborg såvitt inga synpunkter inkommit under nästkommande vecka. Avvikelserapportering Ulf Svensson beskriver att SKAS och primärvården regelbundet träffas för att följa upp inkomna avvikelser för vdbf till vårdpolicygruppen. Arbetsgruppen önskar kompletteras av en kommunföreträdare. Hemsidan för Vårdsamverkan Skaraborg Nuvarande programvara uppfattas svårarbetad och uppfyller inte de önskemål som finns om funktion. Styrgruppen anser att processen bör inledas för att ta fram en ny hemsida. Vård på plats Sven Ove Andersson lyfter att ambulanssjukvårdens försöksverksamhet i HjoTiborg, vård på plats, har väckt frågan om patientansvar såväl för vårdcentralens läkare som kommunens sjuksköterska. Hur skall det som är gjort på plats dokumenteras. Anders Hagman förbereder en mera ingående diskussion inför nästa träff i vårdsamverkan. Pia Jonsson-Axelsson

6 SIDAN 6 AV 6

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010

Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 1 Handläggare Datum Diarienummer Christina Lindström 2010-03-03 SkaS 33-2010 Minnesanteckningar - Vårdsamverkan Skaraborg den 23 februari, 2010 Närvarande Anders Hagman Stefan Håkansson Lars Gotthardsson

Läs mer

PROTOKOLL FRÅN PSS, POLITISK SAMVERKAN SKARABORG FREDAGEN DEN 29 MAJ 2015

PROTOKOLL FRÅN PSS, POLITISK SAMVERKAN SKARABORG FREDAGEN DEN 29 MAJ 2015 SIDAN 1 AV 5 P O L I T I S K S A M V E R K A N S K A R A B O R G PROTOKOLL FRÅN PSS, POLITISK SAMVERKAN SKARABORG FREDAGEN DEN 29 MAJ 2015 Tid och plats fredagen den 29 maj 2015 Skaraborgs kommunalförbund

Läs mer

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013

Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Västbus Skaraborg Samverkan barn och unga verksamhetsberättelse 2013 Bakgrund Vårdsamverkan Skaraborg är en samverkansgrupp mellan Skaraborgs Sjukhus, Primärvården Skaraborg och kommunerna i Skaraborg.

Läs mer

Vårdsamverkan Skaraborg

Vårdsamverkan Skaraborg Vårdsamverkan Skaraborg Organisation Stödstrukturer Lärande nätverk 2017-12-14 Skaraborg Ett delområde i Västra Götaland Invånare: 264 000 Kommuner: 15 Sjukhus: 4 Vårdcentraler: 33 (20 offentliga, 13 privata)

Läs mer

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar Minnesanteckningar 170208 1. Inledning Vi hälsar Malin Nilsson välkommen. Malin är från 170220 verksamhetschef för psykiatrin i Skaraborg. Mötets punkter får en annan ordningsföljd än i utsänd dagordning.

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 1 Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 2017-11-08 Tid: 13.30-16.30 Plats: Gothia Science Park, Vänern och Vättern, Skövde Närvarande Agneta Nilsson Hörnlund Koncernkontoret, ordförande

Läs mer

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Jeanette Andersson Skaraborgs kommunalförbund/vårdsamverkan 2017-11-10 Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Organisationskarta Implementering - Vårdsamverkan

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150521

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150521 SIDAN 1 AV 6 MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150521 Närvarande: Per-Olof Hermansson, Lotta Hjoberg, Lars Gotthardsson, Per Granat, Marianne Olsson, Ann-Lena Skatt, Eva Sundström,

Läs mer

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård

Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Uppdragshandling för Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Tidsram: 2019 2021 Bakgrund Geriatrik Demens, Palliativ vård och Stroke är

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Presentation för Styrgrupp närvård 2017-03-03 Malin Camper, Charlotta Wilhelmsson Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser

Läs mer

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen

Utgångspunkt för den lokala överenskommelsen Lokal överenskommelse om samarbete mellan X kommun och xx närhälsa och yy privat vårdgivare samt Specialistsjukvården i Västra Götalandsregionen, kring Barn och unga för psykisk hälsa Utgångspunkt för

Läs mer

Arbetsgrupp Samverkan Barn och unga Företräds av Anna Sundström ordförande och Rita Ponerup. Anna Sundström presenterar i korthet:

Arbetsgrupp Samverkan Barn och unga Företräds av Anna Sundström ordförande och Rita Ponerup. Anna Sundström presenterar i korthet: STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SIDAN 1 AV 10 MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG, FÖRMIDDAGENS TRÄFF MED ARBETSGRUPPER DEN 3 OKTOBER 2012 Närvarande från styrgruppen: Lars Gotthardsson,

Läs mer

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg

Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Trepartskonferens Vårdsamverkan Skaraborg Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR 2016-11-25 Överblick kring vad som sker på länsnivå Samverkan i Västra Götaland: från LiSA-gruppen till Vårdsamverkan

Läs mer

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa

Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Minnesanteckningar Utvecklingsråd för personer med psykisk ohälsa Tid:, 8.30 12.00 Plats: Solhem, plan 8, lokal Blå rummet Omfattning: p. 60-70/2012 Närvarande: Bertil Martinsson Anneli Svensson Kerstin

Läs mer

Föregående minnesanteckning

Föregående minnesanteckning SIDAN 1 AV 6 MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150909 Närvarande: Per-Olof Hermansson, Lotta Hjoberg, Lars Gotthardsson, Per Granat, Ann-Lena Skatt, Eva Sundström, Agneta Nilsson

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MÖTESANTECKNINGAR FRÅN SOCIALHANDLÄGGARMÖTE 2016-08- 31 Deltagare: Lis Palm Elisabeth Jonsson Gunilla Bothén Elisabeth Beijer Linda Macke Ida- lena Svensson Anneli Assmundson Bjerde, Fyrbodals Kommunalförbund, sekreterare Boråsregionen Sjuhärads

Läs mer

Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPLprojektet inom ReKo Sjuhärad i Borås

Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPLprojektet inom ReKo Sjuhärad i Borås Minnesanteckningar från projektgruppen för det lokala SVPLprojektet inom ReKo Sjuhärad 2010-01-14 i Borås Närvarande: Eva Claesson, Projektledare Ingrid Björkman, Tranemo kommun Berith Axelsson, Tranemo

Läs mer

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg

Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Jeanette Andersson Skaraborgs kommunalförbund/vårdsamverkan 2018-01-14 Planering: Samverkan vid in- och utskrivning från sluten Hälso- och sjukvård i Skaraborg Organisationskarta Implementering - Vårdsamverkan

Läs mer

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland

Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa. Västra Götaland Länsgemensam handlingsplan psykisk hälsa Västra Götaland Bakgrund Staten och SKL har under de senaste åren slutit överenskommelser inom området psykisk ohälsa för att utveckla vården för personer med psykisk

Läs mer

Uppstartsdag för Vårdsamverkan Skaraborg. Dokumentation. Ambulansens konferenscentrum, Skövde 4 oktober 2013

Uppstartsdag för Vårdsamverkan Skaraborg. Dokumentation. Ambulansens konferenscentrum, Skövde 4 oktober 2013 Uppstartsdag för Vårdsamverkan Skaraborg Dokumentation Ambulansens konferenscentrum, Skövde 4 oktober 2013 Inledning Ny organisation skapar förutsättningar för operativt arbetssätt i samverkan kring patienten.

Läs mer

Presidiet Styrgruppen för det sociala området

Presidiet Styrgruppen för det sociala området Lars-Göran Jansson Presidiet Styrgruppen för det sociala området Tid: 17 augusti 2010 Plats: Närvarande: GR-huset, Göteborg Bo Pettersson, ordf. Carina Liljesand, vice ordf. Gustav Höjer Elisabeth Hajtowitz

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Historien Uppdrag lämnat oktober 2010

Läs mer

Rapport om arbetet för en ny struktur för samverkan i Västra Götaland mellan kommuner och Västra Götalandsregionen.

Rapport om arbetet för en ny struktur för samverkan i Västra Götaland mellan kommuner och Västra Götalandsregionen. Rapport om arbetet för en ny struktur för samverkan i Västra Götaland mellan kommuner och Västra Götalandsregionen. Bakgrund I maj 2014 påbörjades en utvärdering av ledningsstrukturen för samverkan mellan

Läs mer

Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk

Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk 1 Minnesanteckningar för Samverkansgrupp Vuxna Psykiatri och missbruk 2018-10-15 1. Mötets öppnande 2. Presentationsrunda Vi välkomnar Rose-Marie Sandberg, verksamhetschef för Vuxenpsykiatrin SKAS, sedan

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150204

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150204 SIDAN 1 AV 5 MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SKARABORG 20150204 Närvarande: Eva Sundström, Rita Ponerup, Lars Gotthardsson, Susanne Tedsjö, Per-Olof Hermansson, Marianne Olsson, Lars-Åke

Läs mer

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk

Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk Äldreomsorgs/hälso- och sjukvårdschefsnätverk 16 september 2016 Inledning två nya medlemmar: Maria Uhlmann och Christina Wadell Personal och kompetensförsörjning Ledarutbildning, tre förslag. Beslut om

Läs mer

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås

Minnesanteckningar. Samordningsgruppen möte. Ärende. Datum Plats. Grand Hotell Alingsås Minnesanteckningar Ärende Samordningsgruppen möte Datum 2018-12-07 Plats Grand Hotell Alingsås Närvarande () Catharina Johansson, ordförande Cecilia Knutsson Christina Alvelin Lerums kommun Elisabeth Westin

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper

Uppdragsbeskrivning för lokal samverkan i närsjukvårdsgrupper Författare: Amira Donlagic Godkänd av: Ledningsgrupp Vårdsamverkan Datum: 19 02 22 Dokumentet gäller för: Lokala Närsjukvårdsgrupper Bakgrund Vårdsamverkan Fyrbodal är en samverkansorganisering som funnits

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Minnesanteckning Styrgrupp SVPL

Minnesanteckning Styrgrupp SVPL Minnesanteckning Styrgrupp SVPL Tid: 13:00-15:00 Plats: Gullbergsvass, Lokal Banvallen 1. Genomgång av föregående minnesanteckningar Inga synpunkter på minnesanteckningarna från mötet 30/5 och Skype mötet

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Skaraborg. Årsberättelse 2014

Västbus delregionala ledningsgrupp för Skaraborg. Årsberättelse 2014 Västbus delregionala ledningsgrupp för Skaraborg Årsberättelse 2014 Västbus delregionala ledningsgrupp för Skaraborg Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff

Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff Minnesanteckningar från Superkontaktombudsträff 171010 Vårdplaneringsgruppen Skaraborg presenterar sig och hälsar alla välkomna. Pia Johansson delger aktuell SAMSA information Ny patch kommer 14 nov: -

Läs mer

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA!

Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Kick-off för arbete med länsgemensam handlingsplan i Västra Götaland VÄLKOMNA! Program för dagen 09.00 Inledning, bakgrund och förutsättningar för länsgemensamt arbete 10.15 Stöd till riktade insatser

Läs mer

Förslag. Utveckling av samverkan mellan psykiatrin, kommunerna och institutionsvården

Förslag. Utveckling av samverkan mellan psykiatrin, kommunerna och institutionsvården Förslag Utveckling av samverkan mellan psykiatrin, kommunerna och institutionsvården 2005-10-25 Uppdraget Västra Götalandsregionen och regionens 49 kommuner har under 2005 i sina respektive organisationer

Läs mer

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR

Malin Camper Kunskapscentrum för psykisk hälsa i VGR Överenskommelse om samarbete mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna i Västra Götaland kring personer med psykisk funktionsnedsättning och personer med missbruk 2016 10 11 Malin Camper Kunskapscentrum

Läs mer

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS

Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS 1 Protokoll från Politisk samverkan Skaraborg PSS Tid: 27 maj 2016 kl 09-12 Gothia Science Park Skövde Närvarande Linn Brandström Styrelsen för beställd primärvård Michael Melby Styrelsen för beställd

Läs mer

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg

Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 1 Minnesanteckningar från styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 2018-11-14 Tid: kl. 13.30-16.30 Plats: Gothia Science Park, Vänern och Vättern, Skövde Närvarande Agneta Nilsson Hörnlund Koncernkontoret, ordförande

Läs mer

Johanna Låstberg, sekr. Sammanträde med samverkansgruppen för FoU-U, tisdagen den 21 september på Karstorp.

Johanna Låstberg, sekr. Sammanträde med samverkansgruppen för FoU-U, tisdagen den 21 september på Karstorp. Sammanträde med samverkansgruppen för FoU-U, tisdagen den 21 september på Karstorp. NÄRVARANDE Bo Rylander, ordf Johanna Låstberg, sekr Bengt Ericsson Ulrika Hernant Hans Hedelin Elisabeth Kenne Sarenmalm

Läs mer

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg!

Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Samverkan mellan kommun och region så gör vi i Skaraborg! Gunilla Druve Jansson, ordf Östra Hälso- och sjukvårdsnämnden, VGR samt ordf Omsorgsnämnden Skara kommun Skaraborg -mellan Vänern och Vättern Ett

Läs mer

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i

Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Uppdrag lämnat oktober 2010 från Samrådsorganet

Läs mer

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag

Idag. Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera. Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Idag Kommun och sjukvård, Samverkan i Göteborgsområdet organisering, struktur och uppdrag Temagrupp barn och unga, frågor att diskutera www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan

Läs mer

Närsjukvårdsgruppens Dalsland möte minnesanteckningar

Närsjukvårdsgruppens Dalsland möte minnesanteckningar Birgitha Olsson 2010-06-14 Närsjukvårdsgruppens Dalsland möte 2010-06-03 - minnesanteckningar Plats: Konferensrum Socialkontor, Melleruds kommun Närvarande: Kommun Carina Johansson MAS, Dals Eds kommun

Läs mer

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM

Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM Samverkan i Göteborgsområdet LGS Temagrupper NOSAM 2018-2019 www.vardsamverkan.se/goteborgsomradet Samverkan mellan kommun och sjukvård för den enskildes bästa Samverkan En skyldighet Krav på samverkan

Läs mer

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar:

Mötesbok: Psykiatriberedningen ( ) psykiatriberedningen Datum: Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Mötesbok: Psykiatriberedningen (2017-06-16) psykiatriberedningen Datum: 2017-06-16 Plats: Angereds Närsjukhus Kommentar: Dagordning Kallelse Kallelse psykiatriberedningen 2017-06-16 3 Beslutsärenden 23

Läs mer

Projektplan Samordnad vårdplanering

Projektplan Samordnad vårdplanering 1 Projektplan Samordnad vårdplanering Enligt lagstiftningen har regionen och kommunen en skyldighet att erbjuda patienterna en trygg och säker vård efter utskrivning från regionens slutna hälso- och sjukvård

Läs mer

DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m.

DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m. DELREGIONAL FÖRVALTNINGSORGANISATION Rutin och IT-tjänst för samordnad vårdplanering inom Vårdsamverkan Skaraborgs område fr.o.m. 2011-01-01 1 Innehållsförteckning Inledning..3 Delregional förvaltningsorganisation

Läs mer

Gemensam samverkansorganisation för Västra Götalands 49 kommuner.

Gemensam samverkansorganisation för Västra Götalands 49 kommuner. Gemensam samverkansorganisation för Västra Götalands 49 kommuner. Agenda Samverkansorganisation Pågående projekt och arbeten Nätverk Kommunerna samlas via kommunalförbundens nätverk Kommunchefer Socialchefer

Läs mer

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland 1.00 Utgåva (1)6 STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland Maj månads rapport 1.00 Utgåva (2)6 INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 GENOMFÖRDA AKTIVITETER SENASTE MÅNADEN...

Läs mer

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås

Planeringsdag. Grand hotell Alingsås Planeringsdag Grand hotell Alingsås 2018-10-11 Politisk samrådsgrupp Nuläge Samverkansstruktur Samordningsgrupp AU Utvecklingsgrupp Barn och unga Utvecklingsgrupp Psykisk hälsa och missbruk Utvecklingsgrupp

Läs mer

Verksamhetsplan för 2010

Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplan för 2010 Verksamhetsplanen baseras på samverkansavtal samt politiskt antaget Inriktningsdokument för framtidens närsjukvård i Fyrbodal samt Lilla Edet. Antagen 2010-05-21 Övergripande syfte

Läs mer

Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK - LiSA- gruppen

Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK - LiSA- gruppen Minnesanteckningar Ledning i samverkan VGR/VGK LiSAgruppen För VGK För VGR PO Hermansson Ann Söderström Shujaat Noormohamed RoseMarie Nyborg Sven Höper Joakim Svärdström (ersätter Lena Brännmar) Thomas

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Liseberg, Göteborg. Kl. 14.00 18.00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Göran Johansson Gert-Inge Andersson Björn Bergquist Lennart Björk Inga-Lill Andersson Stefan

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

Minnesanteckningar Lokala Förvaltare KLARA SVPL , 09:00 12:00 Vänerparken FoUU-enheten, lokal Älvsborg

Minnesanteckningar Lokala Förvaltare KLARA SVPL , 09:00 12:00 Vänerparken FoUU-enheten, lokal Älvsborg Minnesanteckningar Lokala Förvaltare KLARA SVPL 2014-06-17, 09:00 12:00 Vänerparken FoUU-enheten, lokal Älvsborg Närvarande: Carina Deall, Carina Fors, Britt Collin, Helen Thorsson, Lena Andersson, Berith

Läs mer

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland ReKo Sjuhärad

STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland ReKo Sjuhärad 1.00 Utgåva 1 (5) STATUSRAPPORT för Samordnad vårdplanerings implementationsprojekt i Västra Götaland ReKo Sjuhärad Februari 2010 månads rapport 1.00 Utgåva 2 (5) INNEHÅLL 1 INLEDNING... 3 2 GENOMFÖRDA

Läs mer

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013

Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal. Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Årsberättelse 2013 Västbus delregionala ledningsgrupp för Fyrbodal Uppdrag Den delregionala ledningsgruppens uppdrag är att kontinuerligt och enligt Västbus

Läs mer

Bakgrund. Handlingsplanen Gemensam för VGR, de 49 kommunerna och NSPHiG Gemensamma arenan är vårdsamverkan regionalt, delregionalt och lokalt

Bakgrund. Handlingsplanen Gemensam för VGR, de 49 kommunerna och NSPHiG Gemensamma arenan är vårdsamverkan regionalt, delregionalt och lokalt Bakgrund Överenskommelsen mellan regeringen och SKL om Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Syftar till att stärka kommuner och regioner att främja psykisk hälsa och ömsesidigt arbeta

Läs mer

Närsjukvårdsgruppens Dalsland möte 2010-09-09 - minnesanteckningar

Närsjukvårdsgruppens Dalsland möte 2010-09-09 - minnesanteckningar Birgitha Olsson 2010-09-14 Närsjukvårdsgruppens Dalsland möte 2010-09-09 - minnesanteckningar Plats: Konferensrum Socialkontor, Melleruds kommun Närvarande: Kommun Stina Leander Marianne Jadehill Carina

Läs mer

Utvecklingsrådet Barn och unga vuxna i utsatt situation

Utvecklingsrådet Barn och unga vuxna i utsatt situation Utvecklingsrådet Barn och unga vuxna i utsatt situation Tid:, kl. 8.30 16.00 Plats: Yxhammarsgården, Borås Omfattning: 1-16/2013 Närvarande: Malin Camper Sjuhärads kommunalförbund Sven Ernstsson Barnpsykiatriska

Läs mer

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag

Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Fyrbodal. Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Introduktion till dig som är ny i Vårdsamverkan Sammandrag om Vårdsamverkans organisering och vårt uppdrag Vårdsamverkan i Västra Götaland Kommunerna i Västra Götaland: - Boråsregionen - Göteborgsregionen

Läs mer

Informationsmöte om SIP (Samordnad individuell plan) - Inspiration, implementering och Röster om

Informationsmöte om SIP (Samordnad individuell plan) - Inspiration, implementering och Röster om Informationsmöte om SIP (Samordnad individuell plan) - Inspiration, implementering och Röster om Kommunfullmäktigehuset Borås, 30 september 2015 SIP spar tid! Anna-Karin Johansson, vårdenhetschef på Vuxenpsykiatrisk

Läs mer

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start

Närvårdssamverkan Södra Älvsborg Med start Datum: 2016-02-03 Handläggare: Ann-Katrin Schutz Koncernkontoret Elisabeth Jonsson Boråsregionen Närvårdssamverkan Södra Älvsborg 2016-2018 Med start 2016-04-01 Mellan Västra Götalandsregionen och kommunerna

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 9 december 2015

Protokoll från psykiatriberedningen den 9 december 2015 1 (7) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 9 december 2015 Tid: 09.30-13.45 Plats: Lokal Perrongen, Gullbergsvass, Bergslagsgatan 2, Göteborg Närvarande Beslutande

Läs mer

Superanvändarträff Minnesanteckningar 2014-06-04. Vänerparken, FoUU enheten, lokal Älvsborg 13:30 16:00

Superanvändarträff Minnesanteckningar 2014-06-04. Vänerparken, FoUU enheten, lokal Älvsborg 13:30 16:00 2014-06-11 Superanvändarträff Minnesanteckningar 2014-06-04 Vänerparken, FoUU enheten, lokal Älvsborg 13:30 16:00 Närvarande: Gunilla Augustsson, Niclas Lundström, Johanna Karlsson, Mervi Qvarnström, Åsa

Läs mer

Datum: Tid: Plats: Banvallen, Gullbergsvass

Datum: Tid: Plats: Banvallen, Gullbergsvass Datum: 2017-05-30 Tid: 15.00 17.00 Plats: Banvallen, Gullbergsvass Deltagare Deltar via skype Förhinder Jan Carlström Jerker Isaksson Noomi Holmberg Jörgen Samuelsson Charlotta Wilhelmsson Anders Glansén

Läs mer

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering Dokument nr: Version: Status: S i d a : 1,0 Utgåva Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument IT-stöd för samordnad vårdplanering Implementation i ReKo Sjuhärad av IT-stöd för samordnad vårdplanering

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare

Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa. Hösten Charlotta Wilhelmsson, processledare Uppföljning och inventering av behov - psykisk hälsa Hösten 2016 Enkäten skickades till kontaktpersonerna för kommunerna Västra Götaland den 10 oktober. Den 25 oktober, då underlaget sammanställdes, hade

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE

MINNESANTECKNINGAR SOCIALHANDLÄGGARMÖTE Deltagare: Jessica Ek Kerstin Söderlund Elisabeth Jonsson Idalena Svensson Kristina Nyckelgård Lis Palm Skaraborgs kommunalförbund Skaraborgs kommunalförbund Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund Göteborgsregionens

Läs mer

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Trygg och säker utskrivning i Skaraborg. Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Trygg och säker utskrivning i Skaraborg Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Rapport till styrgrupp Vårdsamverkan Skaraborg 13 september 2017 Malin Swärd, medicinskt

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Minnesanteckning Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård

Minnesanteckning Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Minnesanteckning 2018-09-07 Samverkansgrupp Geriatrik, demens och palliativ vård Fredagen den 7 september 13.15-16.00 Plats: Gothia Science park Lokal: Vänern/Vättern Närvarande: Sven-Ove Andersson Ordförande,

Läs mer

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM:

HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: HANDLINGSPLAN/AKTIVITETSPLAN TILL VERKSAMHETSPLAN 2014 NÄRVÅRDSOMRÅDE ULRICEHAMN REV. DATUM: 2014-04-11 NÄRVÅRDSSAMVERKAN SÖDRA ÄLVSBORG VERKSAMHETSPLAN 2014 Verksamhetsplan 2014 Närvårdssamverkan Södra

Läs mer

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst

Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Statens nya modell för statsbidrag till kunskapsutveckling inom vård, omsorg och socialtjänst Skaraborg 2012-06-19 Pär Levander, VästKom 1 Staten utmanar socialtjänst och sjukvård Maria Larsson: Vill ha

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR

Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR Så här samverkar vi kring målgruppen i Västra Götaland 2017-10-12 Malin Camper Enhet Kunskapsstöd för psykisk hälsa i VGR 5 områden för samverkan på länsnivå Hälso- och sjukvårdsavtal samt Överenskommelse

Läs mer

Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG

Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Minnesanteckningar Vårdsamverkan Västra Götaland, VVG Fyrbodal Lena Johansson, Trollhättan Ulrika Holmqvist, Primärvården Skaraborg Sven-Ove Andersson, Lidköping Lars Gotthardsson, Primärvården Simba Lena

Läs mer

Na tverksdag fo r ledningsansvariga inom Elevha lsans medicinska insats

Na tverksdag fo r ledningsansvariga inom Elevha lsans medicinska insats Na tverksdag fo r ledningsansvariga inom Elevha lsans medicinska insats Framtidens va rdinformationsmiljo ; IT sto det Millenium Ann-Charlotte Klarén eha lsosamordnare Skaraborgs kommunalfo rbund Målbild

Läs mer

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet

Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Fyrbodal Lilla Edet Följs upp av ledningsgrupp Vårdsamverkan 2ggr/år Handlingsplan närsjukvårdsgrupp/er i Lilla Edet Handlingsplanen utgår från regionala länsgemensamma handlingsplaner och Vårdsamverkan s Verksamhetsplan.

Läs mer

psykisk/psykiatrisk och social problematik

psykisk/psykiatrisk och social problematik Gemensamma riktlinjer för kommunerna och regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn och ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk och social problematik Antagna av Västkoms styrelse 17 mars

Läs mer

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612)

Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Överenskommelse och riktlinje för Västra Götaland Utifrån lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) Datum: 2018-01-29 Skapat av: Lena Arvidsson Bakgrund Lagen om samverkan

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen.

Vuxenpsykiatrin finns de med i de lokala Västbusgrupperna? Svar: Vuxenpsykiatrin finns inte med i lokala Västbusgrupper. Det gäller hela regionen. BUP efterfrågar en regional utbildning med uppföljningar som ska vara obligatoriska för våra familjehem. Svar: Socialstyrelsen har under år 2013 anordnat en utbildning för familjehemsutbildare med utgångspunkt

Läs mer

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet

Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Presentation av det gemensamma arbetet Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av det gemensamma arbetet 2017 Ny lag som reglerar övergången mellan vårdgivare Den 1 januari 2018 träder en ny lag om samverkan vid

Läs mer

Sammanträde med samverkansgruppen för FoU-U, tisdagen den 17 november på Karstorp.

Sammanträde med samverkansgruppen för FoU-U, tisdagen den 17 november på Karstorp. Sammanträde med samverkansgruppen för FoU-U, tisdagen den 17 november på Karstorp. NÄRVARANDE Bo Rylander, ordf Johanna Låstberg, sekr Bengt Ericsson Ulrika Hernant Hans Hedelin Elisabeth Kenne Sarenmalm

Läs mer

Minnesanteckningar från Styrgrupp Vårdsamverkan

Minnesanteckningar från Styrgrupp Vårdsamverkan 1 Minnesanteckningar från Styrgrupp Vårdsamverkan Tid: 20151202 Plats: GSP Skövde Närvarande Eva Sundström, Hans Hallén, Rita Ponerup, Eva-Lena Öfwerman, Per-Olof Hermansson, Per Granat, Lotta Hjoberg,

Läs mer

Satsning på psykiatrikompetens. En kort summering av kompetenshöjning och samverkansutveckling i Västra Götaland 2009-2012

Satsning på psykiatrikompetens. En kort summering av kompetenshöjning och samverkansutveckling i Västra Götaland 2009-2012 En kort summering av kompetenshöjning och samverkansutveckling i Västra Götaland 2009-2012 STIMULANSMEDEL Via socialstyrelsen 2009 2012 för; Ökad psykiatrikompetens hos personal som möter människor med

Läs mer

MINNESANTECKNING BEREDNINGSGRUPP VGK

MINNESANTECKNING BEREDNINGSGRUPP VGK MINNESANTECKNING BEREDNINGSGRUPP VGK Tid: 20 december kl 9.00-13.00 Plats: GR, Anders Personsgatan 8, Göteborg Närvarande: Hanna Linde Linda Macke Elisabeth Beijer Kristina Nyckelgård Lotta Wilhelmsson

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018

Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 1 (14) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 17 maj 2018 Tid: 09:30-14:15 Plats: Psykiatrimottagning utmattningssyndrom, Viktor Rydbergsgatan 12, Göteborg Närvarande

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN DEN 11 DECEMBER 2012

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN DEN 11 DECEMBER 2012 STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN SIDAN 1 AV 5 MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPP VÅRDSAMVERKAN DEN 11 DECEMBER 2012 Närvarande: Hans Halén, Per-Ola Hedberg, Thommy Johansson, Eva Öfwerman, Mikael Ingsberg, Eva Ulfenborg,

Läs mer

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård

Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Presentation av Västra Götalands Överenskommelse och riktlinje Samverkan vid in- och utskrivning från sluten hälso- och sjukvård Lena Arvidsson och Maria Grip 2018-04-24 Bakgrund Lagen om samverkan vid

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPPSMÖTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE SKARABORG

MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPPSMÖTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE SKARABORG MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPPSMÖTE FÖR VÅRD- OCH OMSORGSCOLLEGE SKARABORG 131127 Närvarande: Anita Andersson Hagsgård, Falköping Anna-Lena Skatt, Tidaholm Lisbet Sjödin, Skövde Lars Stäring, Mariestad

Läs mer

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre.

Temagrupp Äldre. Strategi Att stärka och systematiskt förbättra samverkan i vård och omsorg för äldre. Temagrupp Äldre Äldre med sjukdom/funktionsnedsättning ska känna att vård, stöd och omsorgsinsats är tillgänglig, trygg, säker och samordnad av kommun, primärvård, sjukhus och tandvård. Strategi Att stärka

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Blad 1 Styrelsen Sammanträdesdatum Blad 1 Plats och tid Stadshuset Borås 14.00 16-00 Beslutande Jan-Erik Wallin, ordf. Göran Johansson, v ordf. Gert-Inge Andersson Björn Bergquist Jan Gunnarsson Inga-Lill Andersson Stefan

Läs mer

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017

Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 1 (9) Protokoll från Västra Götalandsregionen Protokoll från psykiatriberedningen den 5 oktober 2017 Tid: 09:30 11:30 Plats: Imperial Hotel, Köpenhamn Närvarande Beslutande Monica Selin, ordförande (KD)

Läs mer

Minnesanteckningar för möte i den regionala styrgruppen för Vård- och omsorgscollege Skaraborg

Minnesanteckningar för möte i den regionala styrgruppen för Vård- och omsorgscollege Skaraborg Minnesanteckningar för möte i den regionala styrgruppen för Vård- och omsorgscollege Skaraborg Närvarande: Anita Andersson Hagsgård, Falköping Anna-Lena Skatt, Tidaholm Jonny Palmkvist, Skövde Jan Fransson,

Läs mer

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015

Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa. Rapport från ett projekt genomfört 2015 Samverkan runt barn och unga för psykisk hälsa Rapport från ett projekt genomfört 2015 Bakgrund, vem ansvarar för att barn och unga får hjälp Föräldrar Social tjänst Hälso och sjukvård Skola Skolan Lärande

Läs mer

ÅRSRAPPORT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE Dnr: Handläggare: Nils-Gunnar Främberg Beslutat datum: Verksamhetsberättelse Sakkod: 9

ÅRSRAPPORT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE Dnr: Handläggare: Nils-Gunnar Främberg Beslutat datum: Verksamhetsberättelse Sakkod: 9 ÅRSRAPPORT OCH VERKSAMHETSBERÄTTELSE Dnr: 15-2012 Handläggare: Nils-Gunnar Främberg Beslutat datum: 2012-02-10 Verksamhetsberättelse Sakkod: 9 Årsrapport och Verksamhetsberättelse 2011 Inledning Detta

Läs mer

Mötesnamn Delregional arbetsgrupp för SVPL Södra Älvsborg Tid: tisdagen den 7 februari kl Plats:

Mötesnamn Delregional arbetsgrupp för SVPL Södra Älvsborg Tid: tisdagen den 7 februari kl Plats: 1(6) Mötesnamn Delregional arbetsgrupp för SVPL Södra Älvsborg Tid: tisdagen den 7 februari kl. 9.00 15.30 Plats: Stadshuset Byggnadsnämndens stora sessionssal, plan 7, Borås Närvarande: Kerstin Thomsen

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer