Johan Skytteskolan F-6. Likabehandlingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Johan Skytteskolan F-6. Likabehandlingsplan"

Transkript

1 F-6 Likabehandlingsplan 2014

2 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Innehållsförteckning Skolans vision 1 Vad säger lagen?.. 1 Vem ansvarar för att lagen efterföljs? 1 Förbud mot repressalier. 1 Definitioner. 2 - Kränkande behandling Diskriminering Trakasserier Mobbning. 4 Förebyggande åtgärder... 4 Organisation 5 Åtgärder och rutiner Upptäcka Utreda/analysera och åtgärda... 6 Aktiva åtgärder när en elev är utsatt Arbetslagens ansvar. 6 - Trygghetsgruppens ansvar.. 7 Uppföljande åtgärder när en elev är utsatt 7 - Aktiva åtgärder när en vuxen diskriminerar, trakasserar eller kränker elev Vem kontaktar jag vid diskriminering, trakasserier och kränkande behandling?... 8 Kartläggning.. 8 Utvecklingsområden år Delaktighet och ansvar Kvalitetssäkring Utvärdering och uppföljning Denna plan innehåller rutiner för arbetet med att motverka alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling på.

3 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Skolans vision skall vara en trygg och trivsam skola där eleven ges optimala förutsättningar att utvecklas kunskapsmässigt, socialt och emotionellt. Skolan ska stimulera eleverna att utvecklas i sin egen takt för att med självkänsla och goda färdigheter kunna möta gymnasiet och livet. Vad säger lagen? Den 1 januari 2009 upphörde den gamla lagen, om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling, att gälla. Innehållet som fanns i denna lag är nu uppdelat i två olika lagar. Från och med januari 2009 skall därför skolan beakta bestämmelserna i Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 2010:800) 6 kap. Den nya lagen förtydligar skolans ansvar samt skyddar elevernas rättigheter. Enligt 6 kap i skollagen angående kränkande behandling samt 3 kap i Diskrimineringslagen skall huvudmannen se till att: Det bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling och diskriminering. (skollagen 6 kap 6, Diskrimineringslagen 3 kap 14 ) Man förebygger och förhindrar kränkande behandling och diskriminering. (Skollagen 6 kap 7, Diskrimineringslagen 3 kap 15 ) Det upprättas en årlig plan/likabehandlingsplan. (Skollagen 6 kap 8, Diskrimineringslagen 3 kap 16 ) Vem ansvarar för att lagen efterföljs? Skolinspektionen och Barn- och elevombudsmannen (BEO) har tillsyn över 6 kap Skollagen (SFS 2010:800) om åtgärder mot kränkande behandling och diskrimineringsombudsmannen (DO) har tillsyn över Diskrimineringslagen (2008:567). Förbud mot repressalier I Diskrimineringslagen finns också ett förbud mot repressalier. Med detta menas att om ett barn eller en elev har anmält någon ansvarig person för diskriminering eller påtalat förekomsten av trakasserier eller kränkande behandling, eller medverkat i en utredning som gäller överträdelser av lagen så införs ett förbud att bestraffa barnet eller eleven som en följd av detta.

4 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Definitioner Kränkande behandling I skollagen 6 kap. 3 definieras kränkande behandling som: ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen (2008:567) kränker ett barns eller en elevs värdighet. (2008:571). En viktig utgångspunkt är den individuella upplevelsen och att den som uppger att han eller hon blivit kränkt, alltid måste tas på allvar. Kränkande behandling kan ta sig olika uttryck, vara mer eller mindre uppenbar och förekomma i många olika sammanhang. Kränkningarna kan vara: fysiska (t.ex. att bli utsatt för slag och knuffar), verbala (t.ex. att bli hotad eller kallad hora, bög), psykosociala (t.ex. att bli utsatt för utfrysning, ryktesspridning), text- och bildburna (t.ex. klotter, brev och lappar, e-post, sms och mms). Gemensamt för all kränkande behandling är att någon eller några kränker principen om alla människors lika värde. Kränkningar är ett uttryck för makt och förtryck. Kränkningar kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. En kränkning kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande. Kränkningar utförs av och drabbar såväl barn som vuxna. Diskriminering Diskriminering definieras i Diskrimineringslagen 4 och är ett övergripande begrepp för negativ behandling av individer eller grupper som leder till att de missgynnas utifrån de olika diskrimineringsgrunderna. Diskriminering används också som begrepp i fall där institutioner genom t ex strukturer och arbetssätt missgynnar personer utifrån diskrimineringsgrunderna. Diskrimineringsgrunderna som berör utbildning är: Kön: man eller kvinna. Några elever på skolan sprider ett rykte om Karin, att hon beter sig som en hora och Etnisk tillhörighet: någon tillhör en grupp av personer som har samma hånglar med vem som helst. (sexuella trakasserier) nationella eller etniska ursprung, ras eller hudfärg.

5 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Etnisk tillhörighet: någon tillhör en grupp av personer som har samma nationella eller etniska ursprung, ras eller hudfärg. En av lärarna uttalar sig negativt om polacker inför eleverna. I elevgruppen finns det ett polskt barn som tar illa vid sig. (trakasserier) Religion eller annan trosuppfattning: någon som tror på en högre ickevärldslig makt eller en gud. Sebastian, vars familj är med i Jehovas vittnen, blir ofta retad för det av några klasskamrater. De säger det på skämt, men han tycker inte att det är roligt. (trakasserier) Sexuell läggning: homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning. På skolan ordnas en avslutningsbal. Elin och Anna, som är ett par, får inte dansa den första uppvisningsdansen tillsammans. (trakasserier) Funktionshinder: varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga till följd av en skada eller en sjukdom som fanns vid födseln, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå. Patrik, som har ADHD, blir utkörd från klassrummet för att han inte kan sitta still. Han lämnar hela tiden sin plats. En dag klarar läraren inte av situationen utan skickar hem Patrik med orden ADHD-barn borde inte få gå på högstadiet. (trakasserier och diskriminering) Könsöverskridande identitet eller uttryck: paraplybegreppet transpersoner används om människor som på olika sätt bryter mot samhällets normer kring könsidentitet och könsuttryck. Detta har inget samband med sexuell läggning. Rikard blir förlöjligad och hånad av en grupp killar i skolan eftersom han sminkar sig med mascara och läppglans. (trakasserier) Ålder: skyddet mot åldersdiskriminering omfattas av alla, gammal som ung. Agnes pappa är mycket äldre än de andra papporna i hennes klass. Hon blir sårad när de andra klasskamraterna skämtar om det. Hon har sagt ifrån att hon blir ledsen, men de fortsätter i alla fall. (trakasserier)

6 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Direkt diskriminering: ett barn eller en elev får inte missgynnas genom särbehandling på grund av någon av de sju diskrimineringsgrunder som lagen omfattar, det vill säga kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, ålder, könsöverskridande identitet, sexuell läggning och funktionshinder. Indirekt diskriminering: ett barn eller en elev får inte missgynnas genom att till synes neutrala ordningsregler tillämpas så att de får en i praktiken diskriminerande effekt. Ledningen för en verksamhet får inte ge order eller instruera om att någon skall diskrimineras. Trakasserier I Diskrimineringslagens 4 definieras också trakasserier (jfr kränkande behandling) som: (...) ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna(...) Mobbning En person är mobbad när han eller hon, upprepade gånger och under en viss tid, blir utsatt för negativa handlingar från en eller flera personer. (Olweus Dan, 1999, Mobbning bland barn och ungdomar. Stockholm: Rädda Barnen.)

7 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Förebyggande åtgärder Kamratstödjare finns i åk 3-9. I årskurs 3-6 får de elever som vill vara kamratstödjare anmäla sitt intresse. Sedan röstar varje klass fram två kamratstödjare för ett år i taget. Kamratstödjare i år 7-9 utses genom att en elev utses av sina klasskamrater, och därefter intervjuas av någon ur trygghetsgruppen. De träffas var tredje vecka tillsammans med vuxna ur trygghetsgruppen. Kamratstödjarna får en till två utbildningsdagar per läsår då de får fördjupa sig i ämnet detta gäller nya kamratstödjare såväl som gamla. Gruppens foto anslås så att alla elever kan se det. Klassråd är schemalagt en gång per vecka tillsammans med klasslärare/mentor. Vid läsårets första klassråd gås likabehandlingsplanen inför kommande läsår igenom. Veckan som varit ska vara en stående punkt på klassrådet Elevråd åk F-3, 4-6 och 7-9 består av representanter från alla klasser. De har regelbundna möten och företräder elevernas intressen. Elevrådet åk 7-9 utser ett elevskyddsombud vars uppgift är att vara elevernas företrädare i skolans arbetsmiljöarbete och genom det är de med och skapar ett gott arbetsklimat. Skolvärdar är vuxna vars arbetsuppgift är att vistas bland eleverna i åk 7-9 för att medverka till en trygg miljö. Deras roll är framförallt att vara tillgängliga för eleverna på raster, lösa konflikter och vara samtalspartners. De ingår också i trygghetsgruppen. Rastvärdar är lärare som är schemalagda att vistas i korridorer och andra elevutrymmen på raster Utvecklingssamtal - en gång per termin erbjuds elev och vårdnadshavare möjligheten till samtal med elevens klasslärare/mentor. I åk 1-3 deltar även personal från skolbarnsomsorgen i samtalet. Vid behov kan även personal från den öppna fritidsverksamheten för elever i åk 4-6 delta. Då ska en individuell utvecklingsplan upprättas i åk 1-5. Elevvård är en stående punkt på arbetslagens träffar. Matråd en elev ur varje klass utses till klassens representant vid skolans matråd som hålls två gånger per termin. Organisation Trygghetsgrupper, skolan har två trygghetsgrupper. En för de yngre barnen i åk F-6 och en trygghetsgrupp för de äldre barnen i åk 7-9. Trygghetsgruppen för åk F-6 har en folder som varje klasslärare går igenom som beskriver Trygghetsgruppens arbetsgång, vilka av personalgruppen som är med i gruppen och hur man kan kontakta gruppen. Varje elev i åk F-6 får sedan ta hem en folder till vårdnadshavare vid skolstarten. Arbetslagsmöte Elevvård med fokus på diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ska vara en stående punkt på varje arbetslagsmöte.

8 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Föräldraråd och föräldramöten Här diskuteras handlingsprogrammet och frågeställningar kring elevers, föräldrars och skolpersonalens rättigheter och skyldigheter. Elevhälsoteam Ett elevhälsoteam har det övergripande ansvaret för elevhälsoarbetet på skolan. I teamet ingår rektor, bitr rektorer, kurator, skolsköterska, skolpsykolog och specialpedagoger/speciallärare. Åtgärder och rutiner Upptäcka All personal har skyldighet att rapportera och medverka till att utreda uppgifter redan vid misstanke om att diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling förekommer. För att tidigt upptäcka diskriminering, trakasserier och kränkningar har vi följande rutiner: all personal på skolan har fokus på att redan vid misstanke uppmärksamma och agera vid kränkningar kamratstödjarverksamhet rastvärdar som cirkulerar i våra elevutrymmen i åk 7-9 enkäter genomförs och utfallet av dessa analyseras av trygghetsgruppen som ser till att specifika åtgärder sätts in IUP:n i åk 1-5 som ett samtalsredskap mellan elev, vårdnadshavare och lärare, där eleven bedömer trivsel och kamratskap Utvecklingssamtal Utreda/analysera och åtgärda Skolan har två trygghetsgrupper som består av en representant från varje arbetslag. Dessutom ingår skolvärdarna, elevombudet och representanter från elevhälsan och (övrig personal). Trygghetsgruppen ansvarar för samtal med de elever som varit inblandade i upprepade kränkningar. Gruppen ansvarar även för kamratstödjarverksamheten. Trygghetsgrupperna har inplanerade möten varje vecka, samt träffas vid akuta behov. Sammankallande för trygghetsgrupp åk 7-9 är rektor och trygghetsgrupp åk F-6 är bitr rektor. Trygghetsgruppen F-6 har en folder som delas ut till alla elever i början av ett nytt läsår. I foldern finns all information om hur trygghetsgruppen arbetar samt kontaktuppgifter. Den hittar man även på skolan hemsida.

9 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Trygghetsgruppen använder en väl inarbetad arbetsgång. Samtal inleds med alla inblandade enligt följande: samtal med de inblandade eleverna. information till klassföreståndare/mentor och elevhälsoteam. arbetslaget och övrig berörd personal är extra observanta. samtalsledaren dokumenterar samtalen på en särskild blankett. rektorer, elevhälsoteam (genom kurator), samt övriga samtalsledare informeras. Aktiva åtgärder när en elev är utsatt eller när en elev diskriminerar, trakasserar eller kränker en annan elev: Arbetslagets ansvar När vi får kännedom om att en elev känner sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt så ska det i första hand utredas av klassföreståndare/mentor eller av annan berörd personal. De har så fort som möjligt samtal med de berörda för att kartlägga vad som har hänt. Vårdnadshavare till dessa elever kontaktas snarast, dock senast inom 24 timmar. Ansvarig personal har ett uppföljningssamtal med de inblandade eleverna inom en vecka för att säkerställa att diskrimineringen, trakasserierna eller kränkningarna har upphört. Händelsen dokumenteras på särskild blankett som ska till rektor och sedan arkiveras på rektorsexpeditionen. Klasslärare/mentor gör en avstämning med den elev som blivit utsatt senast två veckor efter första avstämningen. Ansvar: klasslärare/mentor. Om annan personal utreder händelsen informeras mentor senast nästkommande arbetsdag. Trygghetsgruppens ansvar Om inte situationen klaras upp anmäls ärendet med dokumentation till trygghetsgruppen. Klasslärare/mentor kontaktar vårdnadshavaren och informerar om att ärendet lämnas vidare. När särskilda skäl föreligger kan ärendet gå direkt till trygghetsgruppen eller rektor, som då ansvarar för att kontakt tas med vårdnadshavare och berörd personal, samt att dokumentation sker. Uppföljande åtgärder när elev är utsatt eller när en elev diskriminerar, trakasserar eller kränker elev: När arbetslaget överlämnat ärendet till trygghetsgruppen sker uppföljningssamtal med samtliga inblandade. Två ansvariga samtalsledare utses av trygghetsgruppen. Detta samtal dokumenteras. Arbetslaget får åter information och ansvarar för att aktivt bevaka situationen.

10 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Vårdnadshavare kontaktas av samtalsledaren muntligt eller skriftligt kontinuerligt. Detta samtal dokumenteras. Om kränkningarna inte upphör behöver särskilda stödåtgärder sättas in. Rektor/ bitr rektor kallar elev, vårdnadshavare och samtalsledare från trygghetsgruppen, samt eventuellt representant från elevhälsan till elevvårdskonferens där även individuella åtgärdsprogram upprättas. Dokumentation sker via protokoll. Elev och vårdnadshavare erbjuds kontakt med elevhälsan som kan erbjuda stödsamtal samt hänvisa/remittera till andra instanser såsom BUP, socialtjänst, habilitering med mera. Eventuellt anmäls ärendet till polisen, socialtjänsten, arbetsmiljöverket eller skolhälsovården. Aktiva åtgärder när vuxen diskriminerar, trakasserar eller kränker elev: Om en elev känner sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt av någon vuxen på skolan ska eleven vända sig till skolans elevombud eller annan vuxen, som i sin tur vänder sig till rektor. Rektor kontaktar elevens vårdnadshavare samt ansvarar för att samtal och utredning med berörda sker. Rektor ansvarar även för att dokumentation upprättas. Vem kontaktar jag vid diskriminering, trakasserier och kränkande behandling? För att anmäla ett ärende kan elev eller vårdnadshavare vända sig till klasslärare/mentor eller till skolans trygghetsgrupp. Kontaktuppgifter till trygghetsgruppens representanter erhålls på skolans hemsida, samt finns på anslag i elevcaféet. Om en elev känner sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt av en vuxen på skolan så kan eleven vända sig till skolans elevombud eller annan vuxen, som i sin tur har skyldighet att vända sig till rektor. Personal som blir kränkt av elev uppmanas att vända sig till rektor och skolans skyddsombud. Kartläggning i åk F-5 Trygghetskartläggningar genomförs kontinuerligt i den vardagliga verksamheten samt vid utvecklingssamtal. I november -13 genomfördes en webbaserad enkät i åk 3-5. Kartläggningen innefattar frågeställningar såsom trygghet och trivsel, förekomst av kränkningar och trakasserier samt elever upplevelse av skolans likabehandlingsplan. En liknande enkät genomfördes av personalen inom F-5. Kartläggningen i åk 3-5 har sedan analyserats och Friends har varit behjälplig i det arbetet. All personal har fått en genomgång av resultatet och utvecklingsområden valdes ut under studiedagen den 7/1-14. Trygghetsenkäten ska genomföras igen i okt/nov -14 både till elever i åk 3-6 samt till personalen inom F-6. Resultatet av kartläggningen visar en skola med trygga elever i hög grad och följande frågeställningar från enkäten för åk 3-5 får exemplifiera resultatet: 99 % av eleverna har svarat att de har någon att leka med på rasterna.

11 Likabehandlingsplan 2014, F-6 99 % av eleverna har svarat att de har en kompis i klassen. När eleverna hösten 2012 fick svara på frågan om läraren har pratat om likabehandlingsplanen svarade 78 % ja. När eleverna fick samma frågeställning 2013 svarade 97 % ja. Första gången eleverna fick den frågan 2011 blev svaret endast 36 %. Så ett mycket bättre resultat men målsättningen är 100 %. Alla elever ska känna till vår likabehandlingsplan. 88 % av eleverna har svarat att de har en vuxen att prata med om man är ledsen eller om någon varit dum mot dig. Två procent svarade nej vilket var samma procenttal som året innan. 10 % svarade att man inte vet på denna fråga och de flesta av dessa elever går i åk 5. Det är ett av våra utvecklingsområden att arbeta vidare med. Vårt mål är att alla elever ska uppleva att det alltid finns vuxna att prata med om man är ledsen i skolan. Resultat fick vi gällande frågeställningarna om var man kände sig trygg på skolan: 99 % känner sig trygga gällande idrottshallen 88 % känner sig trygga i omklädningsrummet 97 % känner sig trygga på skolgården 98 % känner sig trygga vid skolingången och hallarna. 93 % känner sig trygga i korridorer 85 % känner sig trygga gällande toaletterna 99 % känner sig trygga i klassrummet 92 % känner sig trygga i matsalen 99 % känner sig trygga på fritids åk % har svarat att de känner sig trygga på fritids. 1 % har svarat nej och 32 % har svarat att de inte vet eller att de inte går på fritids i åk 3-5. De 32 % går i åk 5 och troligt är att de flesta inte går på fritids. Trygghet på internet; I enkäten svarar 90 % att de är trygga på nätet. Det är en liten förbättring det senaste året. (84 % för 2012). Eleverna har svarat att 85 % är trygga med toaletterna 2013 mot 95 % av eleverna Motivering till att toaletterna är en otrygg plats är att de är smutsiga och att låsen inte alltid fungerar. Frågeställningen har du blivit kränkt av en elev på skolan. Denna fråga har skolan fått bättre resultat än vid förra enkäten men fortfarande ett utvecklingsområde. 85 % av eleverna svarade nej. Att bli kränkt är att man känner sig ledsen, sårad och mindre värd. Av de 15 % av eleverna som svarade ja på denna frågeställning så svarade 50 % att det har hänt 1-2 gånger. 18 % av eleverna har svarat att det har hänt flera gånger. 23 % har valt att inte svara hur många gånger det har hänt. Det var 9 % (två elever av 151) av eleverna som svarat många gånger. Har du blivit kränkt av en vuxen på skolan svarade 93 % nej och 7 % har svarat ja vilket innebär 10 elever i åk 4-5. Det är ett utvecklingsområde då inget barn ska bli kränkt av en vuxen på skolan.

12 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Sista frågan handlar om eleven själv har varit dum mot någon i skolan. 88 % av eleverna svarade nej och 12 % av eleverna svarade ja. Utvecklingsområden åk F-5 och åk 6 till ht Höstterminen 2010 inleds ett treårigt projekt med hjälp av Friends. Projektet innebär ett utbildningskoncept som ska utveckla ett framgångsrikt likabehandlingsarbete. Genom att utbilda och inkludera all skolpersonal, alla elever och alla föräldrar i arbetet mot kränkningar, trakasserier och diskriminering når vi tillsammans en skola med trygga elever. Under läsåret 13/14 arbetar vi med material från Friends för år 2 i åk 1 och Friends för år 3 i åk 2-5. Förskoleklasserna arbetar med materialet från Friends från det första året. Utbildning till all personal Under höstterminen 2013 fick all personal utbildning i det fortsatta arbetet mot kränkningar, trakasserier och diskriminering på skolan. Syftet med utbildningen är att analysera och utveckla skolans förebyggande arbete. Att skapa ett gemensamt ställningstagande och en positiv värdegrund. Att all personal får kunskap och verktyg för att förstå förekomst av kränkningar. Ny utbildning till personal kommer att genomföras under ht -14 samt under studiedagen vt-15. Det förebyggande arbetet i klassen Alla klasslärare/mentorer får utbildning som ger dem pedagogiskt verktyg i det praktiska likabehandlingsarbetet i klassen. Förutom den grundläggande utbildningen träffas de vid flera tillfällen för att tillsammans planera och utvärdera arbetet med hjälp av Friends temabok. Temaboken innehåller fem teman gällande trygghet och jämlikhet med olika övningar, diskussionsunderlag och kunskaper. Utbildningen ger varje klasslärare/mentor ett bra underlag för att arbeta kontinuerligt med ett förebyggande och främjande arbete i respektive klass. Kompisstödjarna Utbildning till den fritidspedagog och lärare som ska arbeta med kompisstödjarna sker i okt/nov Kompisstödjare väljs bland eleverna i åk 3-6. Utbildningen innebär en genomgång av kompisstödjarhandledningen samt ett upplägg av struktur för det kommande årets kompisstödjararbete. Kompisstödjarna träffar de två pedagogerna en gång i månaden. Kompisstödjarna har en mycket mindre roll en tidigare. Dock är det viktigt att här markera att ansvaret för det viktiga arbetet med för att nå en skola med trygga elever ligger hos personalen på skolan i samarbete med föräldrarna. Trygghetskartläggningar Trygghetskartläggning genomförs kontinuerligt i den vardagliga verksamheten och vid varje utvecklingssamtal med de yngre eleverna. Friends hjälper oss med att genomföra en kartläggning med elever i åk 3-6 samt en enkät till personalen i okt/nov. När kartläggningen är genomförd träffar teamet från Friends elevrepresentanter från alla årskurser i F-6,skolledningen och Trygghetsgruppen för att gå igenom resultatet. Kartläggningen analyseras och en strategi läggs upp för att fortsätta trygghetsarbetet på

13 Likabehandlingsplan 2014, F-6 skolan. Skolan väljer utifrån analysen utvecklingsområden som all personal arbetar med på olika sätt i arbetslagen och i respektive klass. Skola - Hem En oerhört viktig resurs i ett framgångsrikt likabehandlingsarbete är att det finns en positiv och konstruktiv dialog mellan skola och hem. Skolan tillsammans med Friends bjuder in föräldrarna till en informationskväll om likabehandlingsarbetet. Planering framöver Under de tre åren som skolan är engagerad inom Friends återkommer årligen med uppföljande webbenkäter för både personal och elever i åk 3-6 samt fördjupande utbildningar till skolpersonal och klasslärare/mentorer. Mål åk F-6 under 2014 Att all personal med hjälp av Friends i F-6 ska arbeta så att skolan fortsätter med att vara en skola med trygga elever. Se över ett bra arbetssätt för att kunna genomföra en trygghetsenkät i åk F-2 (bilder samt enkät som genomförs innan utvecklingssamtalet under vårterminen) Att personalen arbetar aktivt i arbetslagen och i respektive klass/fritidshem med de utvecklingsområden som valts ut utifrån resultatet av enkäten nov -13. Att varje arbetslag gör en gemensam planering inför nytt läsår. Att arbeta kontinuerligt med att inkludera eleverna i klasserna och på fritidshemmen med förebyggande övningar som t e x värderings- och samarbetsövningar, rollspel, diskussioner och reflektionsskapande lekar. Att fritidspedagog& lärare hittar ett effektivt och bra sätt att arbeta med kamratstödjarna. Vilket innebär att kamratstödjarna ska ha en mycket mindre roll i värdegrundsarbetet än i tidigare upplägg från Friends. Att få så många föräldrar som möjligt att ta del av vårt värdegrundsarbete, dels via detta dokument som finns att hitta på skolans hemsida samt att vi får ett högt deltagande vid de två tillfällen då föräldrar inbjuds till information/utbildning..

Johan Skytteskolan år 6-9. Likabehandlingsplan. Förebyggande åtgärder, kartläggning samt utvecklingsområden inför läsåret

Johan Skytteskolan år 6-9. Likabehandlingsplan. Förebyggande åtgärder, kartläggning samt utvecklingsområden inför läsåret år 6-9 Likabehandlingsplan Förebyggande åtgärder, kartläggning samt utvecklingsområden inför läsåret 2011-2012 Förebyggande åtgärder Kamratstödjare i år 6-9 utses genom att en elev utses av sina klasskamrater,

Läs mer

Johan Skytteskolan år 6-9. Likabehandlingsplan

Johan Skytteskolan år 6-9. Likabehandlingsplan år 6-9 Likabehandlingsplan Förebyggande åtgärder, kartläggning samt utvecklingsområden inför läsåret 2012-2013 Förebyggande åtgärder Kamratstödjare i år 6-9 utses genom att en elev utses av sina klasskamrater,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen,

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Björke Skola Ny plan upprättas 2019-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn och elever...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2015/2016 Gärsnäs skola Förskoleklass Årskurs 1-6 Skolbarnomsorg Plan mot diskriminering och kränkande behandling Målinriktat arbete

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fågelviksgymnasiet Gymnasieskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Fågelviksgymnasiet Gymnasieskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fågelviksgymnasiet Gymnasieskolan Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen, arbetsmiljölagstiftningen

Läs mer

Sida 1(7) Likabehandlingsplan. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola

Sida 1(7) Likabehandlingsplan. för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola 1(7) Likabehandlingsplan för Fågelviksgymnasiet och Fågelviks gymnasiesärskola 2(7) Bakgrund Idag regleras diskriminering och kränkande behandling i diskrimineringslagen, skollagen, arbetsmiljölagstiftningen

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje skola 2015-11-30 Ny plan upprättas 2016-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn

Läs mer

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013-2014 Vår vision Vilhelm Mobergsgymnasiet är en liten skola där man inte är anonym och där alla känner sig trygga. Vi visar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Likasplan/plan mot kränkande 1. VISION Vår ambition är att alla våra elever ska trivas och känna samhörighet med skolans personal och varandra. Det är en av de viktigaste förutsättningarna för att en god

Läs mer

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner Likabehandlingsplan Vrena Friskola 2013-2014 1. Bakgrund Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Det åligger de vuxna i skolan att motverka

Läs mer

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015

Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Kortversion av Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2014/2015 Piratenskolan och Fritidshemmet i Kivik Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Målinriktat arbetet med att främja

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan år 4-9 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHETSHANDBOK Fastställt av Dokumentansvarig Datum Rektor Eva Andersson Rektor Eva Andersson 2015-01-28 1 (5) Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Esplanadskolan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium

Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 1 (8) Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium Reviderad: 27 juni 2017 LN 2 (8) Övergripande Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Detta dokument är en övergripande

Läs mer

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6

Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 1 090928 Likabehandlingsplan för Alunskolan f - år 6 All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier och annan kränkande behandling. Alla barn och elever ska vara trygga

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar.

Barn och elevers delaktighet Eleverna utvärderar likabehandlingsplanen varje läsår och kommer med förslag på förändringar och förbättringar. Likabehandlingsplan A. ÖVERGRIPANDE NIVÅ Enhetens övergripande mål för likabehandling Alla elever är trygga i skolan. Alla elever behandlas lika oavsett kön, etisk tillhörighet, religion eller andra trosuppfattningar,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN Karlskrona 2007-01-31 LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR ROSENFELDTSSKOLAN LIKABEHANDLINGSPLAN HANDLINGSPLAN FÖR ATT FÖRHINDRA DISKRIMINERING OCH ANNAN KRÄNKANDE BEHANDLING 1 Lagar och andra styrdokument: SFS 2006:67

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Enhet Gnarps skola Handläggare Ulf Carlsson Telefon 0652-203 57, 070-370 26 85 E-post ulf.carlsson@nordanstig.se PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GNARPS SKOLA OCH FRITIDSHEM LÄSÅRET 2014/2015

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Västerskolans mål. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2016/2017.

Västerskolans mål. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2016/2017. Likabehandlingsplan för Västerskolan, Kungsörs kommun 2016/2017. Västerskolans mål Vår skola ska präglas av respekt för människans olikheter. Ingen elev eller vuxen ska fysiskt eller psykiskt utsättas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Grindstugans förskola 2011. Inledning I skollagen och i läroplanerna slås det fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratisk grund.

Läs mer

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018

Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsåret 2017/2018 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Innehåll Furuby skolas likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan

Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan Danderyds gymnasiums Likabehandlingsplan läsåret 2013/2014 1. Vision I en anda av trygghet, glädje och kreativitet ska alla studerande och alla medarbetare utvecklas så att de både vill och kan ge sitt

Läs mer

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Skärsta friskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skärsta friskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 -likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. 1. Inledning. Skolan är en mötesplats där alla skall känna

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

LINKÖPING VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund

LINKÖPING VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund Plan mot kränkande behandling I enlighet med skollagens 6:e kapitel och utifrån diskrimineringslagen LINKÖPING 2019 VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund Många nobelpristagare

Läs mer

Plan. för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling

Plan. för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2017-2018 Innehåll Vision 3 Mål 3 Styrdokument och definitioner 3 Diskriminering 4 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje förskola 2010-12-01 till 2011-11-15 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Utvärdering av föregående planer... 4 Medverkan

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2014-10-27 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2014/ 2015 Näckrosvägens förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Enhet Gnarps skola Handläggare Patrik Björk Telefon 0652-203 57, 072-731 92 23 E-post patrik.bjork@nordanstig.se PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GNARPS SKOLA OCH FRITIDSHEM LÄSÅRET 2015/2016

Läs mer

Likabehandlingsarbete

Likabehandlingsarbete 2017-08-02 Likabehandlingsarbete Läsår 2017-2018 Arbete mot diskriminering och kränkande behandling inom förskola, skola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet samt vuxenutbildning. Sektor Barn, Utbildning

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande behandling Grundsärskolan på Vedeby 2013-2014 1 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering och kränkande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Dorotea kommun Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Strandenskolan Åk F-9 Fastställd av KUN 2016-09-22 47 Inledning 2 Alla elever och all personal har rätt att vistas i vår

Läs mer

Likabehandlingsplan läsåret 14-15

Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Storängsskolan 2014-11-04 Likabehandlingsplan läsåret 14-15 Bakgrund Den 1 april 2006 trädde lagen i kraft som skall främja lika behandling. Lagen syftar till att främja elevers lika rättigheter oavsett

Läs mer

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad

Hvitfeldtska gymnasiet en del av Göteborgs Stad Likabehandlingsplan Samtliga program på skolan har en egen likabehandlingsplan som är anpassad efter programmets behov. Detta är en kortversion som gäller för samtliga program. Om du inte hittar ditt programs

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering

Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Datum för upprättande av planen: Diarienummer: Förkole-/skolenhet: Grönkulla förskola Plan mot kränkande behandling, inklusive åtgärder för att motverka diskriminering Uppdrag Enligt 3 kap. diskrimineringslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Förskolan i Surahammars Kommun

Förskolan i Surahammars Kommun Förskolan i Surahammars Kommun Förskolans årliga plan för främjande av likabehandling och förebyggande mot kränkande behandling. 2015/2016 Innehållsförteckning Vision, syfte, policy och ansvar 3 Definitioner

Läs mer

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap.

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap. Rudbeckianska gymnasiets plan under läsåret 2010/2011 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Inledning Gymnasieskolan skall verka i överensstämmelse

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Skolans vision På Eksjö Gymnasium respekterar alla varandra och ges möjlighet att utvecklas som människa utifrån egna förutsättningar. Mål 1. Vi arbetar

Läs mer

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning

Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan. 1. Inledning LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (6) Lärande Lerums Gymnasium Lerums Gymnasiums likabehandlingsplan Likabehandlingsplanen gäller för alla gymnasiets enheter På Lerums Gymnasium behandlar vi varandra med respekt.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan. Örnsköldsviks Gymnasium 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Likabehandlingsplan. Örnsköldsviks Gymnasium 2016/2017 1 (8) Reviderad 27 juni 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Örnsköldsviks Gymnasium 2016/2017 g:\bf\skolområde gymnasiet\skolområde gymnasiet\gemensamt\policydokument\likabehandlingsplan\2016-17\övergripande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola

Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan Borås folkhögskola Likabehandlingsplan och handlingsplan mot diskriminering och annan kränkande behandling. Skolans mål Alla ska känna sig trygga på Borås folkhögskola; ingen skall

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING.

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013/2014 Strandvägsskolan Träningsskolan Regnbågen Ingela Dullum Rektor 1 Innehållsförteckning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Prästbordets skola läsåret

LIKABEHANDLINGSPLAN. Prästbordets skola läsåret LIKABEHANDLINGSPLAN Prästbordets skola läsåret 2012 2013 Riksdagen har fattat beslut om förbud mot diskriminering och kränkande behandling av barn och elever. Planen bygger på diskrimineringslagen samt

Läs mer

LIKA- BEHANDLINGS- PLAN Läsåret

LIKA- BEHANDLINGS- PLAN Läsåret LIKA- BEHANDLINGS- PLAN Läsåret 2012-2013 TEGELVIKEN, SUNDBYVIKSVÄGEN 1, 635 31 KVICKSUND, TEL.016-42 83 00, FAX 016-42 83 38 0 Tegelvikens likabehandlingsplan Vision Inom Tegelvikens skol- och fritidsverksamhet

Läs mer

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015

Tryde Friskolas Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 s Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling 2014-2015 Alla elever på skall kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt. På vår skola ska ingen elev bli diskriminerad, trakasserad

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor

Plan mot kränkande behandling. Sandbyhovs förskolor Plan mot kränkande behandling Sandbyhovs förskolor Läsåret 2010/2011 Likabehandlingsplan Innehåll: 1. Inledning Bakgrund och syfte Hur är planen framtagen Definitioner av diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16

Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6. Läsåret 2015/16 Hunnebostrandskolans årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2015/16 Hunnebostrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling och diskriminering Bakgrund:

Läs mer

KARLSKRONA SPRÅKSKOLA

KARLSKRONA SPRÅKSKOLA KARLSKRONA SPRÅKSKOLA Likabehandlingsplan 2017-2018 Reviderad 2017-06-21 1 Innehåll Den nya lagen innebär... 3 Skolans värdegrund ur ett likabehandlingsperspektiv... 5 Konkret arbete... 5 Åtgärder och

Läs mer

Likabehandlingsplan. Garvarens förskola Teckomatorp

Likabehandlingsplan. Garvarens förskola Teckomatorp Likabehandlingsplan förebyggande och åtgärdande handlingsplaner mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Garvarens förskola Teckomatorp Avser verksamhetsåret 2014-2015 Innehållsförteckning

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Böle Byskola 2016-2017 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Årlig plan 3 Vision 3 Vad säger styrdokumenten? 4 Definitioner 5 Ansvarsfördelning 6 Huvudman och Rektor

Läs mer

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Marierovägens Förskola Utdrag ur FN:s barnkonvention: Alla barn är lika mycket värda. Inga barn får bli diskriminerade, det vill

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Karlshamns kommun Hällaryd-/Sternöenheten Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hällaryds skola och fritidshem Läsåret 2017-18 Skolan måste agera så snart någon ur personalen får kännedom

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2015-08-01 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

KARLSKRONA SPRÅKSKOLA

KARLSKRONA SPRÅKSKOLA KARLSKRONA SPRÅKSKOLA Likabehandlingsplan 2019/2020 Uppdaterad 2019-06-17 1 Innehåll Likabehandlingsplan... 1 Den nya lagen innebär... 3 Skolans värdegrund ur ett likabehandlingsperspektiv... 5 Konkret

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskoleklass Ladubacksskolan i Arboga

Likabehandlingsplan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskoleklass Ladubacksskolan i Arboga LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (10) Barn- och utbildningsförvaltningen Ladubacksskolan Trygghetsgruppen på Ladubacksskolan 0589-872 31, 073-765 72 31 tina.persson@arboga.se Datum 2011-09-27 Likabehandlingsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling och diskriminering. Skolans uppdrag. Några viktiga begrepp

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling och diskriminering. Skolans uppdrag. Några viktiga begrepp LIKABEHANDLINGSPLAN - KORTVERSION 1 (6) Likabehandlingsplan På Hvitfeldtska gymnasiet känner sig alla elever trygga och har möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Vi bemöter varandra

Läs mer

Likabehandlingsplan för Stackgrönnanskolan

Likabehandlingsplan för Stackgrönnanskolan Likabehandlingsplan för Stackgrönnanskolan Plan mot kränkande behandling Maria Törnqvist Plan mot kränkande behandling för Stackgrönnanskolan åk F-5 och fritidshem Skolan/förskolan/fritidshemmet ska varje

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå

Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Likabehandlingsplan 2015-2016 för att förhindra diskriminering och kränkande behandling. Gränsälvsgymnasiet/Komvux/Sfi i Övertorneå Innehållsförteckning: Bakgrund sid 3 Vision sid 3 Definitioner och begrepp

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Danderyds gymnasium. Likabehandlingsplan

Danderyds gymnasium. Likabehandlingsplan Danderyds gymnasium Likabehandlingsplan läsåret 2018-2019 1. Vision Ambition, engagemang och gemenskap genomsyrar verksamheten på Danderyds gymnasium. Tillsammans arbetar vi i en anda av glädje, ansvarstagande

Läs mer

Likabehandlingsplan Hulans enhet

Likabehandlingsplan Hulans enhet 1 (9) 2014-2015 Hulans enhet Likabehandlingsplan Hulans enhet Hulanskolan Uppdaterad 2014-09-01 2 Inledning I skollagen och läroplanerna slås fast att den svenska förskolan och skolan vilar på demokratins

Läs mer

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola

Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Dingtuna skola Dingtuna Skolor Årlig likabehandlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering 2011-2012 Dingtuna skola ig: Margareta Vestlund Rektor Innehållsförteckning och vision 2 Vad betyder orden? 2 Så säger

Läs mer

JÄRPÅS SKOLENHET. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Järpås skola

JÄRPÅS SKOLENHET. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Järpås skola JÄRPÅS SKOLENHET Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-2015 Järpås skola Bakgrund Alla skolor ska ha en aktuell och levande plan mot diskriminering och kränkande behandling och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Hea Fastställd sep-14 Gäller läsåret ht 14/vt 15 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete på förskolan Hea

Läs mer

Skolledningens ställningstagande

Skolledningens ställningstagande Likabehandlingsplan Ankan 2013/2014 Skolledningens ställningstagande Denna likabehandlingsplan bygger på skollagen och diskrimineringslagen. Lagarna förtydligar förskolans ansvar att arbeta mot all form

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Liljeborgsskolan 7-9. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt hot och våld

Liljeborgsskolan 7-9. Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt hot och våld Liljeborgsskolan 7-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt hot och våld Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är grundskola årskurs 7-9. Ansvarig för planen är rektor.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar

Likabehandlingsplan. Kränkande behandling är ett samlingsbegrepp för olika former av kränkningar Likabehandlingsplan Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslå att Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar. Var och en som verkar inom skolan skall

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Orrelyckan

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Orrelyckan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Orrelyckan Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Bakgrund Planen utgår från det som föreskrivs i Skollagen (2010:800) 6:e kap. och i Diskrimineringslagen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014

Likabehandlingsplan 2014 Referenser: Skolverket: Allmänna råd och kommentarer (2009) DO, BEO m fl: Förebygga diskriminerin och kränkande behandling - främja likabehandling Universitetskurs: Mobbning, kränkande behandling och diskriminering

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2018/VT 2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2018/VT 2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2018/VT 2019 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter (förskola och pedagogisk

Läs mer