Johan Skytteskolan år 6-9. Likabehandlingsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Johan Skytteskolan år 6-9. Likabehandlingsplan"

Transkript

1 år 6-9 Likabehandlingsplan Förebyggande åtgärder, kartläggning samt utvecklingsområden inför läsåret

2 Förebyggande åtgärder Kamratstödjare i år 6-9 utses genom att en elev utses av sina klasskamrater, och därefter intervjuas av någon ur trygghetsgruppen. De träffas var tredje vecka tillsammans med vuxna ur trygghetsgruppen. Kamratstödjarna får en till två utbildningsdagar per läsår då de får fördjupa sig i ämnet detta gäller nya kamratstödjare såväl som gamla. Gruppens foto anslås så att alla elever kan se det. Klassråd är schemalagt en gång per vecka tillsammans med mentor. Vid något av läsårets första klassråd gås likabehandlingsplanen inför kommande läsår igenom. Veckan som varit ska vara en stående punkt på klassrådet Elevrådet består av representanter från alla klasser. De har regelbundna möten och företräder elevernas intressen. Elevrådet utser ett elevskyddsombud vars uppgift är att vara elevernas företrädare i skolans arbetsmiljöarbete och genom det är de med och skapar ett gott arbetsklimat. Skolvärdar är vuxna vars arbetsuppgift är att vistas bland eleverna för att medverka till en trygg miljö. Deras roll är framförallt att vara tillgängliga för eleverna på raster, lösa konflikter och vara samtalspartners. De ingår också i trygghetsgruppen. Rastvärdar är vuxna som är schemalagda att vistas i korridorer och andra elevutrymmen under lektionsfri tid. Elevcafé med organiserad verksamheten styrs av skolvärd och där umgängesregler och förhållningssätt ständigt uppmärksammas. Mentorssamtal mentorn har samtal regelbundet med sina mentorselever, antingen enskilt eller i grupp. Utvecklingssamtal - en gång per termin erbjuds elev och vårdnadshavare möjligheten till samtal med elevens mentor. Då ska en individuell utvecklingsplan upprättas. Elevvård är en stående punkt på arbetslagens träffar. Skolans elevhälsoteam deltar varje vecka. Värdegrundsdagar fyra gånger per läsår bryts schemat för en halvdag/några timmars arbete med värdegrundsarbete för eleverna. Arbetslagen är ansvariga en gång per termin för upplägget. Matråd en elev ur varje klass utses till klassens representant vid skolans matråd som hålls två gånger per termin. Matvärd alla elever hjälper till minst en gång per läsår i matsalen för att bidra till trivsel. Trygghetsgruppen består av vuxna representanter från varje arbetslag, skolvärd, elevhälsan samt skolledning. Schemalagda möten en gång per vecka.

3 Trygghetstelefon Alla elever kan ringa (anonymt) och berätta för de vuxna i skolans trygghetsgrupp om de känner sig illa behandlade eller om det vet att någon av kamraterna far illa, hemma eller i skolan. Även vårdnadshavare som har uppfattat att något gått på tok bland eleverna kan höra av sig. Trygghetsgruppen arbetar för allas bästa i skolan. Numret är 08/ Organisation Arbetslagsmöte Elevvård med fokus på diskriminering, trakasserier och kränkande behandling ska vara en stående punkt på varje arbetslagsmöte. Ansvarig för insamlande av information är arbetslagets representant i trygghetsgruppen. Speciallärare och/eller kurator deltar varje vecka i arbetslagsmötena. Avstämning med elevassistenterna och skolvärdarna görs regelbundet av representanter ur trygghetsgruppen. Föräldraråd och föräldramöten Här diskuteras handlingsprogrammet och frågeställningar kring elevers, föräldrars och skolpersonals rättigheter och skyldigheter. Elevhälsoteam Ett elevhälsoteam har det övergripande ansvaret för elevhälsoarbetet på skolan. I teamet ingår rektor, kurator, skolsköterska och speciallärare. Åtgärder och rutiner Upptäcka All personal har skyldighet att rapportera och medverka till att utreda uppgifter redan vid misstanke om att diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling förekommer. För att tidigt upptäcka diskriminering, trakasserier och kränkningar har vi följande rutiner: all personal på skolan har fokus på att redan vid misstanke uppmärksamma och agera vid kränkningar kamratstödjarverksamhet rastvärdar som cirkulerar i våra elevutrymmen enkäter genomförs och utfallet av dessa analyseras av trygghetsgruppen som ser till att specifika åtgärder sätts in IUP:n som ett samtalsredskap mellan elev, vårdnadshavare och lärare, där eleven bedömer trivsel och kamratskap Utvecklingssamtal

4 Utreda/analysera och åtgärda Skolan har en trygghetsgrupp som består av en representant från varje arbetslag. Dessutom ingår skolledning, skolvärdarna och representanter från elevhälsan. Trygghetsgruppen ansvarar för samtal med de elever som varit inblandade i upprepade kränkningar. Gruppen ansvarar även för kamratstödjarverksamheten. Trygghetsgruppen har inplanerade möten varje vecka, samt träffas vid akuta behov. Sammankallande för trygghetsgruppen är rektor, eller av rektor utsedd person. Trygghetsgruppen använder en väl inarbetad arbetsgång. Samtal inleds med alla inblandade enligt följande: samtal med de inblandade eleverna. information till klassföreståndare/mentor och elevhälsoteam. arbetslaget och övrig berörd personal är extra observanta. samtalsledaren dokumenterar samtalen på en särskild blankett. rektorer, elevhälsoteam (genom kurator), samt övriga samtalsledare informeras. Aktiva åtgärder när en elev är utsatt eller när en elev diskriminerar, trakasserar eller kränker en annan elev: Arbetslagets ansvar När arbetslaget får kännedom om att en elev känner sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt så ska det i första hand utredas av mentor eller av annan berörd personal. De har så fort som möjligt samtal med de berörda för att kartlägga vad som har hänt. Vårdnadshavare till dessa elever kontaktas snarast. Ansvarig personal har ett uppföljningssamtal med de inblandade eleverna inom en vecka för att säkerställa att diskrimineringen, trakasserierna eller kränkningarna har upphört. Händelsen dokumenteras på särskild blankett som arkiveras på rektorsexpeditionen. Mentor gör en avstämning med den elev som blivit utsatt senast två veckor efter första avstämningen. Ansvar: mentor. Om annan personal utreder händelsen informeras mentor senast nästkommande arbetsdag. Trygghetsgruppens ansvar Om inte situationen klaras upp anmäls ärendet med dokumentation till trygghetsgruppen. Mentor kontaktar vårdnadshavaren och informerar om att ärendet lämnas vidare. När särskilda skäl föreligger kan ärendet gå direkt till trygghetsgruppen eller rektor, som då ansvarar för att kontakt tas med vårdnadshavare och berörd personal, samt att dokumentation sker.

5 Uppföljande åtgärder när elev är utsatt eller när en elev diskriminerar, trakasserar eller kränker elev: När arbetslaget överlämnat ärendet till trygghetsgruppen sker uppföljningssamtal med samtliga inblandade. En ansvarig samtalsledare utses av trygghetsgruppen. Detta samtal dokumenteras. Arbetslaget får åter information och ansvarar för att aktivt bevaka situationen. Vårdnadshavare kontaktas av samtalsledaren muntligt eller skriftligt kontinuerligt. Detta samtal dokumenteras. Om kränkningarna inte upphör behöver särskilda stödåtgärder sättas in. Rektor kallar elev, vårdnadshavare och samtalsledare från trygghetsgruppen, samt eventuellt representant från elevhälsan till elevvårdskonferens där även individuella åtgärdsprogram upprättas. Dokumentation sker via protokoll. Elev och vårdnadshavare erbjuds kontakt med elevhälsan som kan erbjuda stödsamtal samt hänvisa/remittera till andra instanser såsom BUP, socialtjänst, habilitering med mera. Eventuellt anmäls ärendet till polisen, socialtjänsten, arbetsmiljöverket eller skolhälsovården. Trygghetsgruppen anmäler alla ärenden som berör elever som känner sig kränkta till rektor/huvudman skriftligen. Se bilaga 1 Aktiva åtgärder när vuxen diskriminerar, trakasserar eller kränker elev: Om en elev känner sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt av någon vuxen på skolan ska eleven vända sig till någon vuxen som den känner förtroende för, vilken i sin tur vänder sig till rektor. Rektor kontaktar elevens vårdnadshavare samt ansvarar för att samtal och utredning med berörda sker. Rektor ansvarar även för att dokumentation upprättas. Vem kontaktar jag vid diskriminering, trakasserier och kränkande behandling? För att anmäla ett ärende kan elev eller vårdnadshavare vända sig till mentor eller till skolans trygghetsgrupp. Kontaktuppgifter till trygghetsgruppens representanter erhålls på skolans hemsida, samt finns på anslag i elevcaféet. Det går även utmärkt att använda sig av skolans trygghetstelefon. Om en elev känner sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt av en vuxen på skolan så kan eleven vända sig till någon vuxen på skolan som den känner förtroende för, som i sin tur har skyldighet att vända sig till rektor. Det går även bra att ringa skolans trygghetstelefon. Personal som blir kränkt av elev uppmanas att vända sig till rektor och skolans skyddsombud.

6 Kartläggning Kartläggning våren 2012 Trivselenkäten genomfördes i slutet av vårterminen, och 471 elever i år 6 9 har besvarat enkäten. Svarsalternativ som användes var antingen mycket bra bra inte bra, eller alltid oftast aldrig. I några frågor förekom också andra svarsalternativ. Frågorna är i princip de samma som ställdes föregående år, vilket gör att vi kan jämföra resultaten. Trivsel De flesta elever på 6-9 trivs bra eller mycket bra (98 %) i sin skola. I det stora hela trivs också eleverna med sina lärare (97 %). När det gäller trivseln i den egna klassen, så tycker 53% att den är mycket bra. Av dem är det fler pojkar än flickor som anser att trivseln är på topp. På frågan om man har någon att vara med under skoldagen, svarar två elever nej. Trygghet Av våra elever uppger 65 % att de alltid är trygga i skolan, men vi har sju elever som aldrig känner sig trygga. Fler flickor än pojkar uppger att det förekommer kränkningar ibland, 61 % mot 46 % (sammanlagt 55 %). Av våra elever anser 9% att det ofta förekommer kränkningar. Områden där det oftare förekommer kränkningar är ljushallen, övre korridoren och nedre korridoren i C-huset, samt rastverksamheten. När det gäller om man har någon vuxen att vända sig till svarar 43 % av flickorna och 38 % av pojkarna att de alltid har det. Av de 471 elever som besvarat enkäten finns det dessvärre hela 31 elever som uppger att de aldrig har någon att vända sig till. Elevernas möjlighet att påverka undervisningen När det gäller undervisningen anser 75% av eleverna att de har möjligheter att påverka den, medan 25 % anser att de aldrig har det. Värdegrundsarbetet Innehållet i vår Likabehandlingsplan är känt av 75% av skolans elever. Vi har också frågat vad eleverna tycker om de värdegrundsdagar vi har haft, och 40% tycker att de är viktiga, 35% att de är roliga och 20% att de är intressanta.

7 När det gäller arbetet med att förbättra språkbruket, svarar 60% av eleverna att ingen förändring har skett. Slutsatser Jämfört med förra årets trivselenkät kan vi inte se några större förändringar. Trots att nästan alla elever trivs i vår skola och med sina lärare, är resultaten när det gäller trygghet något sämre än förra året. Vi har 31 elever som inte tycker att de har någon vuxen att vända sig till. Det är oerhört viktigt att alla elever känner sig trygga i skolan, och att de har någon vuxen att vända sig till. Vi vuxna på skolan måste hitta en väg att nå dessa elever. Målet att öka elevinflytandet på skolan fortsätter att vara aktuell under läsåret 2012/2013. Resultatet av enkäten visar att färre elever tyckte att de hade något inflytande under 2011/2012 jämfört med läsåret innan. Trakasserier fortgår, trots målen i Likabehandlingsplanen för 2011/2012, och vårt arbete under året som gått. Vi har inte lyckats få stopp på dessa. De vuxna som ska finnas ute bland eleverna på raster måste röra sig där eleverna har uppgett att kränkningar förekommer, dvs i korridorerna i C-huset, ljushallen och rastverksamheten. Nya strategier för att komma åt språkbruket bland eleverna är nödvändigt för att vi ska se resultat. Utvecklingsområden läsåret Årets mål utifrån kartläggningen blir; Ökad trygghet för eleverna under lektionsfri tid. Målsättning att minimera antalet kränkningar i inomhusmiljön samt utomhus under skoldagen. Ansvarig samtlig personal, ytterst ansvariga är skolledningen. Resurser medel från projektet inom ramen för Skapande skola kan användas. Uppföljning stående punkt på ALs dagordning, dvs veckovis samt uppföljning på trygghetsgruppens möten. Ökad elevmedverkan (praktiskt genomförande) Målsättning att få eleverna mer delaktiga i planerandet av skolans verksamhet; i undervisningen, planering av maten etc.

8 Ansvarig elever och samtlig personal. Varje ämnesgrupp tar beslut om hur elever bjuds in till medverkan minst två gånger per termin. Resurser tid avsätts under klassrådstid, mentorstid och ämneskonferens regelbundet under läsåret. Uppföljning under mentorstid och i undervisningen, redovisas i AL och ämneskonferens för vidare rapport till ledningsgruppen. Dokumentation, uppföljning och återkoppling till arbetslagen/mentor Målsättning fortsatt arbete för i ännu högre utsträckning finna rutiner som säkerställer tydlig dokumentation och uppföljning kring upptäckta incidenter. Ansvarig arbetslagsledare och skolledning Resurser tid avsätts löpande under konferenstid. Skolledningen kan ge extra resurser i de fall de anser att detta är nödvändigt. Uppföljning löpande på AL samt på trygghetsgruppens möten. Att utveckla arbetet och öka kompetensen i Trygghetsgruppen. Målsättning att ge representanterna i trygghetsgruppen redskap för att utveckla arbetet mot kränkningar och trakasserier. Ansvarig trygghetsgruppen och skolledningen. Resurser ekonomiska resurser avsätts för fortbildning och vikariebehov. Uppföljning I trygghetsgruppen vid läsårets slut. Arbeta aktivt för att språkbruket bland eleverna på skolan förbättras. Fortsatt arbete. Målsättning att få eleverna delaktiga i att främja ett bättre språkbruk gentemot varandra. Ansvarig elever och samtlig personal. AL bestämmer tillsammans tre klassråd per termin som avsätts till arbetet med att förbättra språkbruket Resurser tid avsätts under klassrådstid och mentorstid regelbundet under läsåret. Vårdnadshavare involveras med hjälp av diskussionsuppgifter som återkopplas till mentor. Uppföljning redovisas i AL för vidare rapport till ledningsgruppen. Inkludering

9 Målsättning att skapa en bank med exempel på uppgifter i varje ämne som utvecklar eleven socialt och emotionellt. Ansvariga UCO Resurser tid avsätts på konferenstid. Uppföljning diskussion i ämneslag och redovisning i AL Personalens värdegrundsarbete Målsättning att alla vuxna har kännedom om grunderna i likabehandlingsplanen och känner (ngt om värdegrundsarbetet ). Ansvariga Alla vuxna på skolan, men ytterst ledningsgruppen. Resurser tid avsätts på konferenstid. Uppföljning löpande på AL och ledningsgruppens möten. Öka förståelsen för människor med andra kulturer och religioner. Målsättning att öka förståelsen för andra och därmed motverka främlingsfientlighet. Ansvarig Ledningsgruppen, värdegrundsansvariga och Friends. Resurser ekonomiska resurser från skapande skola, tid på värdegrundsdagar. Uppföljning I elevenkäten vid läsårets slut. Delaktighet och ansvar Elever, vårdnadshavare och personal görs delaktiga i arbetet mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Vid varje läsårsstart aktualiserar trygghetsgruppen likabehandlingsplanen för all personal. Trygghetsgruppen informerar om sina rutiner. Rektor är ansvarig för att ny personal som tillkommer under året informeras om skolans likabehandlingsplan och värdegrundsarbete. Eleverna får en genomgång av sin mentor vid läsårsstarten och vårdnadshavarna vid det första föräldramötet på hösten. Nya elever som börjar under pågående läsår och deras vårdnadshavare informeras om likabehandlingsplanen av mentor. Föräldraråd, elevråd och kamratstödjare är delaktiga vid upprättande och revidering av likabehandlingsplanen. Planen ligger på skolans hemsida under fliken Föräldrainformation. Kvalitetssäkring Kompetensutveckling av personalen kring diskriminering, trakasserier och kränkande behandling sker kontinuerligt i form av kurser, workshops, studiedagar och

10 pedagogiska för- och eftermiddagar. Varje läsår uppdateras denna årliga plan så att den anpassas efter de särskilda förhållanden som finns i verksamheten. Detta dokumenteras skriftligt av trygghetsgruppen tillsammans med rektor som är ansvarig. En redogörelse för likabehandlingsarbetet ingår i skolans kvalitetsredovisning. Utvärdering av trygghetsgruppens arbete sker vid läsårets slut. Utvärdering och uppföljning Enkäter för att mäta trivsel och omfattningen av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Intervjuer som bidrar till en fördjupad förståelse och komplementerar enkäterna. Rapporter från kamratstödjarna om trivseln i klasserna. Observationer som ger kunskap om det sociala samspelet i exempelvis korridorer, matsal och klassrum. Mentorssamtal och utvecklingssamtal. Dessa enkäter, observationer och intervjuer görs bl a av trygghetsgruppen och även på uppdrag av elevhälsoteamet. Även personalen besvarar varje läsår en trivselenkät. Dessa metoder för kartläggning och utvärdering analyseras sedan av trygghetsgruppen och elevhälsan och ligger till grund för åtgärderna i den årliga handlingsplanen. Resultatet ligger till grund för kommande arbete med LBP. Reviderad /sept 2012

Johan Skytteskolan år 6-9. Likabehandlingsplan. Förebyggande åtgärder, kartläggning samt utvecklingsområden inför läsåret

Johan Skytteskolan år 6-9. Likabehandlingsplan. Förebyggande åtgärder, kartläggning samt utvecklingsområden inför läsåret år 6-9 Likabehandlingsplan Förebyggande åtgärder, kartläggning samt utvecklingsområden inför läsåret 2011-2012 Förebyggande åtgärder Kamratstödjare i år 6-9 utses genom att en elev utses av sina klasskamrater,

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Likasplan/plan mot kränkande 1. VISION Vår ambition är att alla våra elever ska trivas och känna samhörighet med skolans personal och varandra. Det är en av de viktigaste förutsättningarna för att en god

Läs mer

Johan Skytteskolan F-6. Likabehandlingsplan

Johan Skytteskolan F-6. Likabehandlingsplan F-6 Likabehandlingsplan 2014 Likabehandlingsplan 2014, F-6 Innehållsförteckning Skolans vision 1 Vad säger lagen?.. 1 Vem ansvarar för att lagen efterföljs? 1 Förbud mot repressalier. 1 Definitioner. 2

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Lekebergsskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer (

You created this PDF from an application that is not licensed to print to novapdf printer ( Varje år upprättar skolan en likabehandlingsplan. Denna plan gäller för läsåret 2013/2014. Den nya likabehandlingsplanen ska förankras; i gruppen, på en arbetsplatsträff på klassråd och elevråd under september

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Granbergsskolan 7-9 Läsår 2014/15 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen är framtagen av kamratstödjarna Korsbackaskolan och reviderad av arbetslag, elevhälsoteam, kamratstödjarna och ledningsgruppen. Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Likabehandlingsplan för Kulturskolan Raketen Reviderad version

Likabehandlingsplan för Kulturskolan Raketen Reviderad version Likabehandlingsplan för Kulturskolan Raketen Reviderad version 2008-09-08 1. Skolans uppdrag när det gäller diskriminering och kränkande behandling Lag (2006:67) om förbud mot diskriminering och annan

Läs mer

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Söndrebalgs skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola/Skolbarnomsorg Läsår: 2015-2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar.

Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola, Förskoleklass och Fritidshemmet Ankaret F Ö R E T A G 1 Årlig plan för likabehandling och mot kränkningar. Hörnefors centralskola,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Skolan ska vara fri från diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplanen utgår från att Alla människor är lika

Läs mer

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Dackeskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 Ansvarig för planen Johan Wingren - Rektor Vår vision Dackeskolans

Läs mer

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sätra skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-6, fritidshem. 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje år upprättas en plan mot kränkande behandling och diskriminering som innehåller en översikt över det som behöver göras för att främja lika rättigheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Hammarskolan LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 För att främja elevers lika rättigheter samt att motverka diskriminering eller annan kränkande behandling vid Hammarskolan 1 Innehållsförteckning Bakgrund.3 Förebyggande

Läs mer

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stentägtskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-3, fritidshem Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling OVANÅKERS KOMMUN 2016-09-30 Barn- och utbildning Rotebergs skola Chris Sommar Plan för likabehandling, mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Vår målsättning: Alla ska trivas i skolan.

Läs mer

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling

Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Birgittaskolan2/IVAS plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan Läsår 2015/16 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2018/2019 Sammanfattning På Munktorpsskolan ska vi genom förebyggande och främjande insatser arbeta för att elever och personal inte ska kränkas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan

Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Plan mot kränkande behandling läsår 2018/2019 Rösjöskolan Verksamheter som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola åk 1-6 och fritidsverksamhet. Ansvarig för planen: Gabriella Ceder, rektor, och

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2017-2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Gårdby skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola och fritidshem Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling läsåret 2019 2020 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranängskolan F-3 plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ

Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ Apladalsskolans plan mot diskriminering, trakasserier och/eller kränkande behandling LÅ 2018 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskolan Ansvariga för planen Rektor är ansvarig för att planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan 1 (9) Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Withalaskolan Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2018-09-01) Gäller för: Withalaskolan Giltig fr.o.m.: 2018-09-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret

Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret Sollefteå Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2017-01-01 2017-08-31. Innehållsförteckning 1. Likabehandlingsplanen 2. Skolans likabehandlingsarbete 3. Rutiner för

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Innehållsförteckning. Vision. Främjande arbete. Kartläggning av verksamhet. Förebyggande arbete. Rutiner, åtgärder vid akut situation

Innehållsförteckning. Vision. Främjande arbete. Kartläggning av verksamhet. Förebyggande arbete. Rutiner, åtgärder vid akut situation Innehållsförteckning Vision Främjande arbete Kartläggning av verksamhet Förebyggande arbete Rutiner, åtgärder vid akut situation Hur gör vi planen känd? Utvärdering och uppföljning Vision En liten skola,

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 ( åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Enhet Gnarps skola Handläggare Ulf Carlsson Telefon 0652-203 57, 070-370 26 85 E-post ulf.carlsson@nordanstig.se PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING GNARPS SKOLA OCH FRITIDSHEM LÄSÅRET 2014/2015

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Sjötoftaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga för planen Rektor ansvarar för planen och ser till att all

Läs mer

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Älgarås skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola F-6 Läsår: 2018/19 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret

Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Likabehandlingsplan Högbergsskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Bakgrund och syfte... 2 2. Definitioner... 2 3. Mål... 2 4. Förebyggande aktiviteter...

Läs mer

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Krungårdsskolan F-6s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola åk F-6 samt fritidshem Läsår 2015/2016 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Celsiusskolan 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UPPSALA KOMMUN VÅRD & BILDNING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Grundskola Ansvarig för planen Rektor: Grundskola Vattholmaskolan F-5 Rektor Katarina Östlund Planens giltighetstid: 160930

Läs mer

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5

TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 TORSBERGSGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Ro 3, 4 och 5 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014

Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Vår lokala Likabehandlingsplan 2014 Albäcksskolan Klass 7-9 Vi på Albäcksskolan främjar likabehandling genom att främja och förebygga diskriminering trakasserier och annan kränkande behandling. Ditt bästa

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Stamgärde skola F-6 2016-17 Revideras v. 44 2017 Inledning Enligt Diskrimineringslagen (2008:567) ska skolan upprätta en Likabehandlingsplan medan det i

Läs mer

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Granbergsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Granbergsskolan 7-9 Läsår: 2015/16 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola 7-9 Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola

Läs mer

Hasslarödsskolan 4-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hasslarödsskolan 4-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Hasslarödsskolan 4-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola Ansvariga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Tingdalsskolan-Björnås plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola 1-3 och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HÖGHAMMARGYMNASIETS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Verksamhetsformer som omfattas av planen: Höghammargymnasiet, rektorsområde 1 och 2 Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 1 (13) Lärande Knappekullaskolan Skolenhet 1 och 2 Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1

Läs mer

Stenstorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stenstorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stenstorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Stenstorpsskolan årskurs 4-9 Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan)

Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Plan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) 1. Skolans förhållningssätt Vår vision är att ingen elev på Hjärupslundsskolan ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Elafskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elafskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bilaga 3 Elafskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling (Likabehandlingsplan) Planen reviderad 2018-10-11 Planen gäller till 2019-06-15 Vision På vår skola ska ingen elev eller personal bli

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan för likabehandling och arbete mot trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling i skola och fritidshem på Furulundsskolan.

Plan för likabehandling och arbete mot trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling i skola och fritidshem på Furulundsskolan. Plan för likabehandling och arbete mot trakasserier, diskriminering och annan kränkande behandling i skola och fritidshem på Furulundsskolan. Läsåret 2012/2013 Syfte Vårt syfte är att skapa en trygg miljö

Läs mer

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo Gård Gymnasiesärskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasiesärskolans individuella program Läsår: 2018/2019 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Teknikprogrammet Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Teknikprogrammet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 1 (6) Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Östra Skolan 2012/2013. Planen reviderad 2012 08 01 Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling utgår från Skollagen

Läs mer

Aroseniusskolans Likabehandlingsplan

Aroseniusskolans Likabehandlingsplan Aroseniusskolans Likabehandlingsplan läsåret 2015 2016 en åtgärdsplan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Sida Innehåll Syftet med planen...

Läs mer

Kämpetorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kämpetorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Kämpetorpsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, åk F-6, grundsärskola samt fritidshem och mellanstadieklubb Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Idkerbergets skola Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Idkerbergets skola 2017-2018 1(11) Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Idkerbergets skola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i skolan Läroverket Upprättad Juni 2016 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2016/2017 Datum för upprättande: 2016-11-14 Planen gäller för läsåret:2016/2017 Ansvarig: Claes Hellborg

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Planen gäller från 2015-05-01 till 2015-12-31 Ansvariga för planen Helena Palmquist, Norsborg Yvonne Åkerblad, Östermalm Vision På vår skola ska ingen

Läs mer

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Huddingegymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Gymnasieskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola

Läs mer

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Vemdalens skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Läsår 2014-2015 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö

Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö Likabehandlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling på Brinellgymnasiet i Nässjö INLEDNING Nya lagen som trädde ikraft 2006-04-01 innebär förbud mot mobbning, kränkande behandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björbo skola. Gäller från

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björbo skola. Gäller från Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björbo skola Gäller från 2016-10 2017-09 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Innehållsförteckning... 2 2 Skolans vision samt delaktighet:... 3 3 Utvärdering och analys

Läs mer

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan

Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Forsnässkolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskolan 4-9, Grundsärskolan Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen F-6 samt förberedelseklass och fritidshem Ansvariga för planen Rektor Marianne Henrikson

Läs mer

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Långåsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår 2015-2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norra distriktet: Karungi- Marielunds-och Särskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass - år 9 a för planen Rektor Seija

Läs mer

Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling

Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Finnvedens gymnasiums plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasiesärskolan Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

PRAKTISKA GYMNASIET I NACKA. Giltighet läsåret 2014 2015

PRAKTISKA GYMNASIET I NACKA. Giltighet läsåret 2014 2015 PRAKTISKA GYMNASIET I NACKA Giltighet läsåret 2014 2015 Innehåll 1. Inledning och syfte... 4 2. Förbud mot diskriminering och kränkande behandling... 4 3. Vision mot kränkande behandling och diskriminering...

Läs mer

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, årskurs 1-6, fritids. Läsår: 2018/2019 Planen gäller från 2018-09-30

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Introduktionsprogrammen a för planen Bitr. rektor är ytterst ansvarig för planen.

Läs mer

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16

Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Grunduppgifter Fritidshemmets likabehandlingsplan/ plan mot diskriminering och kränkande behandling, läsår 15/16 Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshemmet Ansvariga för planen Fritidshemmets

Läs mer

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19

uppdaterat augusti-18 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 Bovallstrands skolas årliga plan mot kränkande behandling. Gäller fritidshemmet och åk F-6 Läsåret 2018/19 1 Bovallstrands skola och fritidshems årliga plan mot kränkande behandling Bovallstrands skolas

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen El- och energiprogrammet Läsår 2018-2019 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Bäckeskolan

Likabehandlingsplan Bäckeskolan Bäckeskolan Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan Bäckeskolan 2 Vår målsättning är att alla elever skall känna sig trygga på vår skola. Vi tar aktivt avstånd från alla former av mobbning, trakasserier

Läs mer

Korsbackaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Korsbackaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Korsbackaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 7-9 Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Hälsinggårdsskolan, 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hälsinggårdsskolan, 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Hälsinggårdsskolan, 7-9s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, åk 7-9 Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Bessemerskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 1/8 Verksamhetsformer som omfattas av planen Bygg och Anläggning Läsår 2016/2017 2/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer