Digital Transformation Kickstart. Få din digitaliseringsresa att hända

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Digital Transformation Kickstart. Få din digitaliseringsresa att hända"

Transkript

1 Digital Transformation Kickstart Få din digitaliseringsresa att hända

2 Digitaliseringen sker nu och det går undan Många företag funderar på effekterna av digitalisering och hur det kommer att påverka företaget. Digitalisering handlar inte enbart om att gå från analogt till digitalt utan omfattar hela processen kring att nyttja och omfamna digitala teknikers möjligheter. På Cordial ser vi på digitalisering utifrån alla dimensioner i affärsmodellen och har utvecklat en 4-stegsprocess för att konkludera sin digitala mognad och skapa förutsättnigar för att komma igång med sin digitala transformationsresa. Teknikens utveckling går snabbare än någonsin och vi blir allt mer digitala. MTBS, Meantime Between Surprises, är idag på historiskt låg nivå. Det ser vi både i ett omvärldsperspektiv och hur utvecklingstakten av tjänster och strukturer har accelererat under den senaste tiden. MTBS kan beskrivas som en KPI för hur snabbt förändringen går och upplevelsen är att antalet nya krav som dyker upp ständigt ökar. För att kunna hantera snabba omställningar måste vi bli bättre på att skapa flexibla strukturer och bygga vår egen förmåga att prioritera rätt utveckling. Beroende på hur snabbt företagen reagerar på vad som händer i deras omvärld skapar de sig olika positioner i det digitala landskapet. Företagens digitala mognad kan beskrivas utifrån tre stadium; Lagging, Reacting och Leading. Företag som inte agerar på digitaliseringen riskerar att få betala ett högt pris En studie genomförd av McKinsey visar att digitaliseringen påverkar konkurrenstrycket, vilket har en negativ påverkeran på omsättningstillväxten. Priset för den som inte anpassar sig till den digitala omvärlden kan därför bli högt. Digitaliseringen tros, enligt studien, kunna ha en negativ inverkan på omsättningstillväxten med upp till ca 12 procent. Oftast drabbas de bolag som åtnjutit en kraftig tillväxtfas under en längre tid, men där tillväxttakten nu börjat plana ut. Dessa bolag är ofta inte lika receptiva för de digitala trenderna, kanske till och med ignorerar dem, och därmed missar de möjligheterna som digitaliseringen för med sig (Lagging). Det krävs precision i de digitala investeringarna för ett att säkra avkastning på sina investeringar. Den största effekten på omsättningstillväxt sker genom investeringar i försörjningskedjan (supply chain) visar studien. Trots detta fokuserar endast två procent av de tillfråga företagen sina digitala investeringar i det området. Genom att bara flyta med och inte göra några anpassningar sjunker tillväxten i snabb takt. Risken för att konkurrenskraften dör ut och att det verksamheten levererar inte längre är relevant för marknaden blir överhängande. Det är när företag responderar till digitaliseringen bestämt som effekten blir som störst (8)

3 Sjunkande tillväxttakt för Lagging -företag En snabb anpassning av verksamheten krävs för att bromsa en negativ tillväxttrend Bolag som är duktiga på att fånga upp digitala trender och snabbt kan reagera och göra anpassningar har bättre förutsättningar att stävja den negativa tillväxten. Genom att se över de befintliga strukturerna, exempelvis utveckla sina touchpoints och förbättra kundupplevelsen eller effektivisera sin marknadskommunikation, kan produkterna och tjänsterna förbli relevanta ett tag till. Ovan nämnda studie visar att bolag som snabbt reagerar och skapar en följa-john -strategi (Reacting) i kombination med stark exekvering av strategin kan hämta hem hela omsättningstillväxttappet om cirka 12 procent där exekveringen står för mer än hälften av återhämtningen. Genom att reagera på konkurrenters åtgärder och tekniska förändringar kan tillväxttappet stävjas Men räcker det att endast se över nuvarande strukturer och affärsmodeller och göra mindre justeringar på dessa? Ett kontinueligt marknadsskifte med nya trender och krav kan vara svårsorterat vilket kan leda till fel fokus och därmed fruktlösa investeringar. Fokus hamnar lätt på enskilda fenomen och kortsiktiga lösningar istället för att se till helheten (8)

4 För att bli konkurrenskraftig i den digitala eran krävs innovation och förflyttning Så vad krävs egentligen för att kliva på en ny tillväxtkurva? Genom att höja blicken och titta på digitalisering utifrån HELA affärsmodellen kan en mer disruptiv förflyttning göras. För att detta ska kunna ske krävs en innovation av bolagets affärsmodell eller affärsmodeller. Först då kan en förflyttning av affären ske och därmed kan verksamhetens framtid säkras (Leading). Ledande bolag investerar inte bara mer, utan också i fler dimensioner enligt McKinseys studie. Det är såledaes inte bara magnituden av investeringen utan också scopet av den digitala investeringen. Dessa bolag ser inte bara över sin affärsmodell eller sina affärsmodeller, de tenderar också att respondera genom att signifikant ändra sin strategi. Genom att innovera och utforska helt nya digitala affärsmodeller skappas större möjligheter för att säkra den framtida affären Många företag och organisationer har insett att de behöver arbeta mer fokuserat och strukturerat med disruption och innovation av affärsmodeller. En disruptiv strategi i kombination med en fokuserad exekvering skapar förutsättningar för att hitta nya tillväxtmöjligheter. Men att gå från insikt till handling är svårt. För att öka innovationsförmågan så behöver kompetensen för innovation- och distruptionsledning öka och vässas till. Varje organisation behöver individer som kan driva innovationsarbetet och vara de game changers som verksamheten behöver för att kliva på en ny tillväxtfas. Därtill behöver interna förutsättningar för ett mer strukturerat och metodbaserat arbetssätt för innovation skapas. Idag när förändringstakten går snabbare och snabbare har affärsutveckling fått nya förhållningsregler. Affären måste därför hela tiden arbeta mot rörligt mål och det kräver flexibla strukturer och lösningar. Genom en god förståelse för den egna affärsmodellen kan man identifiera var i affärsmodellen som förändringen gör mest ont. Därmed skapas också insikter för i vilka dimensioner innovation måste ske (8)

5 Få den digitala transformationen att hända När förståelsen för digitaliseringens påverkan har landat och den brinnande plattformen har identifierats så måste saker börja ske. Det kan vara svårt att komma över tröskeln och ta de första kliven. Cordial har utvecklat en process i fyra steg som kan ta verksamheten igenom en digitaliseringsresa; en nulägesanalys, ett visionärt arbete, formulering av strategin samt till sist själva planen och arbetet med den digitala transformationen. Cordials 4-stegsprocess för att komma igång med digitaliseringsresan Börja med nuläget genom en Digital Assessment En sätt för att komma igång är att identifiera nuläget med hjälp av en så kallad Digital Assessment. Genom att förstå var verksamheten står idag jämfört med konkurrenterna kan många insikter förlösas. Utifrån den insikten blir det lättare att identifiera var potentialen ligger för en fortsatt digitaliseringsresa. I en Digital Assessment genomlyses alla delar av affärsmodellen där varje dimension ifrågasätts och analyseras utifrån ett digitaliseringsperspektiv: Hur långt har vi digitaliserat? Hur kan vi digitalisera, samt Var vill vi digitalisera? Vidare så diskuteras varför digitalsiering inte har skett, om nu så är fallet, samt vilka hinder som finns och lösningar för att komma runt de hinder man identifierat. Vår erfarenhet på Cordial är att uppfattningen av vad digitalisering är, vad den innebär, samt hur långt bolaget kommit skiljer sig markant mellan olika kompetenser, nivåer och individer inom ett och samma bolag. Det kan därför vara lämpligt att samlas i en grupp (styrelse, ledningsgrupp, team, division eller liknande) för att få en gemensam syn på vart bolaget befinner sig i transformationsresan. Det är just det en assessment syftar till; att belysa vilka delar av affärsmodellen där bolaget i sin relativa position kan ses som Lagging, Reacting eller Leading samt att skapa en samsyn kring detta (8)

6 När det finns en gemensam syn - tänk framåt och tänk stort! När det finns en konsensus kring nuläget måste blickarna riktas framåt. Att utmana bolagets nuvarande vision samt undersöka om och i så fall hur strategin kan omformas med ett mer disruptivt grepp är nödvändigt. I det visionära arbetet är det viktigt att tänka stort och långt fram i tiden. En vanlig fallgrop är att titta på sina nuvarande kundsegment, sin nuvarande marknad och de närmaste konkurrernter som agerar på det. Genom att tänka mer visionärt och utan att begränsa tankarna vid bolagets nuvarande strukturer och marknad kan förutsättningar skapas för mer disruptiva tankemönster. Ett sätt att börja tänka mer visionärt är att utgå ifrån kunderna. Troligtvis kommer de inte att bete sig som de gör idag och de kommer säkerligen ha högre förväntingar och krav på upplevelsen. För att arbeta vidare i den visionära analysen bör man också fokusera på hur (inte om) en fullblodad digital aktör, likt Google, Facebook eller dylik aktör, skulle leverera och erbjuda en liknande produkt/tjänst/upplevelse. Efter ett visionärt arbete är det läge att uppdatera och konkretisera strategin där digitaliseringen utgör ett av grundfundamenten. Digitaliseringen ska inte ses som en separat strategi utan finnas med i hela det strategiska ramverket; från affärsidé till framgångsfaktorer och nyckeltal. Förändringen kräver en strategi som är digitalt hållbar I arbetet med att formulera strategin krävs att man tar hänsyn till aspekter som är extra relevanta för att lyckas med digitalisering. Egentligen är dessa aspekter inte något unikt för just digitalisering utan de är snarare nya marknadskrafter och sätt att styra sin verksamhet som blir särskilt kritiska i en omvärld där tiden mellan överraskningar är rekordlåg. Några av dessa aspekter beskrivs nedan. Kundcentrering: Har verksamheten inte påbörjat skiftet till en mer kundcentrisk modell är det hög tid! För att optimera kundens upplevelse måste man arbeta utifrån ett utifrån-och-in -perspektiv. Alla värdeskapande processer bör alltid utgå ifrån kunden. Fortfarande är det skrämmande många företag som har ett inifrån-och-ut -förhållningssätt där man istället för att titta utifrån kundens perspektiv, utgår från sina interna processer och produkter när erbjudanden skapas. Datadrivna beslut: I en digital värld är verksamheter chanslösa om de inte har förmågan att förstå sina kunder och dess beteenden. Då menas inte bara den typ av förståelse och insikter som kan skapas genom ett bra säljteam eller kundcenteragenter som lyssnar på och bemöter kunder dagligen. Dessa kontaktytor och insikter är också centrala men i och med digitaliseringen finns verktyg för att göra en betydligt mer faktabaserad analys. Mäta, mäta, mäta och (8)

7 analysera relevant data för att sedan kunna fatta snabba och korrekta beslut. IT-överallt: Borta är tiden då IT var en separat enhet och där kraven mellan marknad och IT slussas mellan kravanalytiker och produktchef. IT är en del av allt i en digital värld och måste hanteras därefter. IT som en integrerad del av verksamheten kan vara ett helt nytt strategiskt grepp som inte bara slår på organisation och styrning utan som också kan ge ökade konkurrensfördelar i form av en mer responsiv och flexibel produkt- och tjänsteutveckling. Flexibilitet: För att en strategi ska vara hållbar behöver den vara flexibel. Med flexibilitet menas att skapa en affärsmodell som är anpassningsbar. Det kan innebära en komponentbaserad erbjudandeportfölj som justeras och skräddarsys utifrån efterfrågan. Eller så innebär flexibiliteten ett stort nätverk av leverantörer och partners för att förbättra sitt förhandlingsläge. Det finns många aspekter av flexibilitet men den kanske allra viktigaste är att strategin i sig måste innehålla en viss dos av flexibilitet. Ett agilt förhållningssätt till strategiska mål måste tillföras för att förbli relevant över tid. Mål kan därför med fördel formuleras som en riktning kring hur verksamheten skall uppnå digitalisering och konkurrenskraft inte exakt vad som skall uppnås. Innovation: Att inte säkra sin innovationskraft är lika med att missa hela digitaliseringstrenden. En digital transformationsresa handlar inte om en engångsinsats utan om att kontinueligt säkra att innovationskraften ska fortleva. En digital hållbar strategi handlar till stor del om att våga utforska och att göra det hela tiden framåt. Styrning: Slutligen så måste styrningen ses över. För inget av ovanstående kan någonsin ske om det inte finns rätt förutsättningar på plats. Förutsättningar skapas genom rätt typ av verksamhetsstyrning och uppföljning. Finns det inga incitament för att utforska, innovera och testa nytt så kommer troligtvis aldrig innovationen ske. I strategin måste det finnas tydliga prioriteringar för att sätta kunden i centrum annars kommer kunderna att (fortsätta att) drabbas. Styrningen och uppföljningen måste tillåta tillfälliga glapp i tillväxt och lönsamhet om det krävs. Och det krävs ofta ett litet hack i kurvan och uthållighet för att ta ett disruptivt tag om sin strategi och skapa en bättre position för framtiden. Arbetet med en digitalt hållbar strategi är extra utmanande då det kräver beslutsamhet och mod, men det är genom strategin som förutsättningarna för en digital transformation kan skapas (8)

8 Ramen är satt, and now the fun begins! När nuläget är inramat och verksamheten har en ny riktning och fokus kan den verkliga transformationsresan påbörjas. Detta är en resa som innebär ett arbete i affärsmodellens alla dimensioner, något som måste få ta sin tid, men nya erbjudanden och nya arbetsätt kan ändå börja nå medarbetare och marknader under vägen. Transformationsresan är en flödande process som inte står still och som varvas mellan analys, innovation, design och förverkligande En transformationsresa är en iterativ process där nya insikter utvecklas i takt med att nya erbjudaden når marknaden och nya aktörer entrar marknaden vilket i sin tur ställer nya krav på processer och strukturer och sen börjar hjulet om. När är vi klara då? Blir man någonsin klar i en konstant föränderlig omvärld? Antagligen inte men en digital transformation förflyttar bolaget till en position där det löpande finns förmågor och processer som kan hantera en föränderlig marknad. Först då står verksamheten rustad för att möta digitaliseringen på allvar. Välkommen att kontakta Cordial för mer inspiration och information om digitalisering. Anette Bohman /Specialized Manager, Digitalization anette.bohman@cordial.se Emelie Peippo /Senior Consultant emelie.peippo@cordial.se Joo Sundström /Manager joo.sundstrom@cordial.se Cordial AB (8)

Affärsinriktad Enterprisearkitektur ur ett affärsperspektiv. Fyra metoder för att möjliggöra en effektiv transformation

Affärsinriktad Enterprisearkitektur ur ett affärsperspektiv. Fyra metoder för att möjliggöra en effektiv transformation Affärsinriktad Enterprisearkitektur ur ett affärsperspektiv Fyra metoder för att möjliggöra en effektiv transformation Till dig som arbetar med Affärsinriktad Enterprisearitektur Vi på Cordial har länge

Läs mer

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna?

Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? WHITE PAPER OM DIGITALISERING Den Digitala Förändringsresan - vilka är framgångsfaktorerna? Hur driver man framgångsrika Digitala Transformationsprojekt och hur undviker man fallgropar och felsteg? B3

Läs mer

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning

Steg för steg. så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Steg för steg så får du ut mest av din digitaliseringssatsning Agenda Digitaliseringens möjligheter Nuläget: digital mognadsanalys av svenska företag (2018) Konkreta råd för hur ditt företag får ut det

Läs mer

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur

Business Model Transformation. Banbrytande affärsmodeller genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Banbrytande genom transformation av affärsarkitektur Business Model Transformation Vår grundläggande metod för affärsutveckling och transformation av verksamheter kallar vi

Läs mer

Systematisk säljutveckling

Systematisk säljutveckling Systematisk säljutveckling Systematisk säljutveckling Idag är många företag beroende av ett aktivt och professionellt säljarbete som särskiljer dem från konkurrenterna. I den hårda konkurrensen räcker

Läs mer

Svenska företagsledare om sin digitala konkurrenskraft 2018

Svenska företagsledare om sin digitala konkurrenskraft 2018 UNDERSÖKNING SVENSKA BOLAG MED OMSÄTTNING >300 MKR Svenska företagsledare om sin digitala konkurrenskraft 2018 Utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Curamando, November 2018 Introduktion till undersökningen

Läs mer

VD Barometern Har vi råd med kortsiktigt ledarskap?

VD Barometern Har vi råd med kortsiktigt ledarskap? 2015 VD Barometern 2015 - Har vi råd med kortsiktigt ledarskap? Resultatet av VD Barometern påminner i vissa delar om förra årets. Tidsbrist är fortfarande ett problem, hållbarheten kommer lågt ner på

Läs mer

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse

Customer Journey Design. Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Customer Journey Design Kundresan är ett kraftfullt verktyg för att skapa en extraordinär kundupplevelse Kunden är den viktigaste tillgången Det finns ett talesätt som säger att kunden är den viktigaste

Läs mer

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun

Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun 2019-01-14 KS 2018.327 1.4.5.3 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Digitaliseringsstrategi för Vallentuna kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2019-01-14 11 Avdelning/enhet med ansvar för revidering: Kommunledningskontoret/Ekonomiavdelningen

Läs mer

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen?

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Undersökning presenterad på Radar i2i FREDRIK RUNNQUIST R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Vad händer? Alla verksamheter

Läs mer

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri

PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri PiiA Innovation Skapar förutsättningar för innovation inom Svensk industri Utmaningar för ökad innovationsförmåga inom Svensk processindustri 2018-09-27 Sverige behöver fler innovativa företag som bedriver

Läs mer

Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR

Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Guide: Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Framtidssäkra HR-funktionen med Agil HR Vi lever i en snabbt föränderlig samtid som erbjuder stora utvecklingsmöjligheter och samtidigt ställer höga krav

Läs mer

Affärsutveckling i frontlinjen. Fem kritiska färdigheter för den moderna affärsutvecklaren

Affärsutveckling i frontlinjen. Fem kritiska färdigheter för den moderna affärsutvecklaren Affärsutveckling i frontlinjen Fem kritiska färdigheter för den moderna affärsutvecklaren 2 Till dig som arbetar med affärsutveckling Funderar du och dina kollegor över nya affärsmöjligheter och hur ert

Läs mer

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken

Högskolan Kristianstad. Uppdrag AB NY HET. MBA i praktiken Högskolan Kristianstad Uppdrag AB NY HET MBA i praktiken MBA i praktiken Ett utvecklingsprogram i framkant som utvecklar dig och din organisation på riktigt! Programmet genomförs under sju månader i internatform

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar.

Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar. Utbildningens namn och syfte Vår ledarskapsutbildning i förändringsledning ger dig ett metodiskt arbetssätt för att genomföra förändringar. Utbildningen bygger på fem framgångsfaktorer för att lyckas med

Läs mer

Med kunden i fokus & ett Agilt mindset. för att navigera i komplexitet

Med kunden i fokus & ett Agilt mindset. för att navigera i komplexitet Med kunden i fokus & ett Agilt mindset för att navigera i komplexitet Symptom Det är ofta svårt att se kopplingen till kunden i det man jobbar med. Organisationen har svårt att leverera kund- och affärsnytta.

Läs mer

Intelligent Business Integration. icore Kund- och Partnerdagar 2018

Intelligent Business Integration. icore Kund- och Partnerdagar 2018 icore Kund- och Partnerdagar 2018 Digitalisering kräver integration! Noterat Sveriges Regering har tagit ett större grepp kring vår IT-utveckling och digitalisering. Vi har i ett antal rapporter på senare

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet. Datum: Dnr: Komm2018/

Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet. Datum: Dnr: Komm2018/ Analys av investeringen Fastighetsbildning 2.0. hos Lantmäteriet Datum: 2018-03-28 Dnr: Komm2018/00394-1 En digital fastighetsbildning för en effektivare samhällsbyggnadsprocess Fastighetsbildning är en

Läs mer

Strategisk inriktning digitalisering Christer Hårrskog

Strategisk inriktning digitalisering Christer Hårrskog Strategisk inriktning digitalisering 2015-04-22 Christer Hårrskog Från infrastrukturhållare till samhällsutvecklare 2 15-04-23 Det går aldrig så långsamt som det gör i dag Tid för aj nå 100 miljoner användare

Läs mer

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Strategy & Culture. För dig som arbetar som ledare inom: INFO: Datum: 6/3, 13/3, 20/3 Tid: Coaching: 1 timme

Strategy & Culture. För dig som arbetar som ledare inom: INFO: Datum: 6/3, 13/3, 20/3 Tid: Coaching: 1 timme Strategy & Culture Strategy & Culture ger dig praktiska kunskaper om hur du på ett effektivt sätt kan leda och driva ett förändringsarbete inom ditt företag. Lär dig att förbättra företagets förmåga till

Läs mer

En empatisk organisation. The Handelsbanken way

En empatisk organisation. The Handelsbanken way En empatisk organisation The Handelsbanken way Hej, jag heter Jens Jag arbetar med att skapa en empatisk organisation Director of User Experience på Handelsbanken Kursansvarig för UX Product Development

Läs mer

ORDLISTA. En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle.

ORDLISTA. En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle. ORDLISTA En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle. B2B Business-to-business är en marknadsstrategi som inbegriper

Läs mer

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi

Program Strategi Policy Riktlinje. Digitaliseringsstrategi Program Strategi Policy Riktlinje Digitaliseringsstrategi 2018 2022 S i d a 2 Dokumentnamn: Digitaliseringsstrategi 2018 2022 Berörd verksamhet: Östersunds kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige 2019-03-28,

Läs mer

Roll, Mål & Sammanhang

Roll, Mål & Sammanhang Roll, Mål & Sammanhang Roll: Fastighetschef på Örebroporten www.orebroporten.se Huvuduppdrag: Bidra till Örebros och Örebroportens framtida utveckling. - Du leder fastighetsavdelningens medarbetare och

Läs mer

Korta fakta om CoreHub. En molnbaserad verktygslåda för konkret strategiaktivering

Korta fakta om CoreHub. En molnbaserad verktygslåda för konkret strategiaktivering Korta fakta om CoreHub En molnbaserad verktygslåda för konkret strategiaktivering Tre snabba om CoreHub: En molnbaserad, skalbar och effektiv tjänst för aktivering. Skapar ett nav för samarbete & förbättring

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Vi genomför företagsöverlåtelser. på global räckvidd, industriell förståelse och värdeskapande analys.

Vi genomför företagsöverlåtelser. på global räckvidd, industriell förståelse och värdeskapande analys. Vi genomför företagsöverlåtelser baserat på global räckvidd, industriell förståelse och värdeskapande analys. Förmågan att träffa rätt För oss på Avantus är det viktigt med personlig rådgivning, kom binerat

Läs mer

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt

Expertgruppen för digitala investeringar. Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt Expertgruppen för digitala investeringar Framgångsfaktorer för ett agilt arbetssätt När man pratar om ett agilt arbetssätt syftar det ofta på att man använder metoder som främjar lättrörlighet, smidighet

Läs mer

Är du redo att ta ditt företag till nya höjder?

Är du redo att ta ditt företag till nya höjder? Är du redo att ta ditt företag till nya höjder? ETT TILLVÄXTPROGRAM SOM DRIVS AV BUSINESS REGION GÖTEBORG Marknadslyftet ger dig redskapen till fokusering och expansion Bra kan bli bättre Är du ledare

Läs mer

ETT TILLVÄXTPROGRAM SOM DRIVS AV BUSINESS REGION GÖTEBORG. Är du redo att ta ditt företag till nya höjder?

ETT TILLVÄXTPROGRAM SOM DRIVS AV BUSINESS REGION GÖTEBORG. Är du redo att ta ditt företag till nya höjder? ETT TILLVÄXTPROGRAM SOM DRIVS AV BUSINESS REGION GÖTEBORG Är du redo att ta ditt företag till nya höjder? Marknadslyftet ger dig redskapen till fokusering och expansion Bra kan bli bättre Är du ledare

Läs mer

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt

Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt BESLUTSUNDERLAG 1/3 Regionutvecklingsnämnden Medfinansiering av projektet Smart Tillväxt Projektbeskrivning Företag i Östra Mellansverige står inför stora utmaningar. De behöver möta kraven från en ökad

Läs mer

Medvetet företagande i en digitaliserad tid

Medvetet företagande i en digitaliserad tid Medvetet företagande i en digitaliserad tid Förord Vi lever i en spännande och föränderlig tid där digitaliseringen ger oss möjligheter vi tidigare bara kunde drömma om. Modern teknik och smarta tjänster

Läs mer

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06

Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag 15/06 Landstinget i Kalmar Län Utvecklings- och Folkhälsoenheten TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-01-11 Landstingsstyrelsen Diarienummer 150054 Sida 1 (1) Återredovisning digital strategi följduppdrag utifrån utredningsuppdrag

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer

VOLATI INSPIRATIONSDAG INTERN KONFERENS Talare: EMINA DERVISEVIC

VOLATI INSPIRATIONSDAG INTERN KONFERENS Talare: EMINA DERVISEVIC VOLATI INSPIRATIONSDAG INTERN KONFERENS 2016-05-23 Talare: EMINA DERVISEVIC TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO AGENDA MOGNADSSTUDIE Acando Digital Maturity Assessment (DMA) DIGITALA UTMANINGAR 3 digitala

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET FÖR BÄTTRE BUSINESS

JÄMSTÄLLDHET FÖR BÄTTRE BUSINESS JÄMSTÄLLDHET FÖR BÄTTRE BUSINESS Aija Voitkane Civilekonom, doktorand Entreprenörskap & Innovation Luleå tekniska universitet aija.voitkane@ltu.se Jeaneth Johansson Ek Dr., Professor Entreprenörskap &

Läs mer

MPG - managementprogram för det gröna näringslivet. - i samarbete med Handelshögskolan Executive Education

MPG - managementprogram för det gröna näringslivet. - i samarbete med Handelshögskolan Executive Education MPG - managementprogram för det gröna näringslivet - i samarbete med Handelshögskolan Executive Education Varför ett managementprogram? Disruption och digitalisering förändrar inte bara affärsmodellerna

Läs mer

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it.

KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för IT-CHEFER. Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. KARTLÄGGNING: Så ser vardagen ut för 400 IT-CHEFER Du förtjänar bättre. Gör slut med dålig it. Innehåll Sid 5 #1: Incidenter slår hårt mot produktiviteten Sid 6 #2: Hälften av it-cheferna hinner inte tänka

Läs mer

Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, Stefan Ingelgård

Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, Stefan Ingelgård Agil transformation och DevOps Hur lyckas du? Stockholm, 2017-09-13 Stefan Ingelgård Utveckling och användning av nya tjänster går snabbare idag än någonsin Storleksordningen 750 gånger snabbare idag.

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Kunskap och bred

Läs mer

Strategy & Culture. För dig som arbetar som ledare inom: Kursdatum: 15/11, 21/11, 28/11, 5/12, 6/12 Lektionstimmar: 9 Coaching: 30 min

Strategy & Culture. För dig som arbetar som ledare inom: Kursdatum: 15/11, 21/11, 28/11, 5/12, 6/12 Lektionstimmar: 9 Coaching: 30 min Strategy & Culture Strategy & Culture ger dig praktiska kunskaper om hur du på ett effektivt sätt kan leda och driva ett förändringsarbete inom ditt företag. Lär dig att förbättra företagets förmåga till

Läs mer

Program för digitalisering

Program för digitalisering Program för digitalisering 2019-2022 Dokumentnamn Program för digitalisering 2019-2022 Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Kommunfullmäktige Version Dokumenttyp Program

Läs mer

TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO

TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO 1 TRADITIONELLA FÖRETAG DIGITAL ORO 2 DEN DIGITALA REVOLUTIONEN ÄR STARKT PÅDRIVEN AV ETT ANTAL TEKNOLOGIER SOM KOMMER HA EN STOR PÅVERKAN PÅ FÖRETAG OCH SAMHÄLLET I STORT DIGITALA INTÄKTER MOBILITET Idag

Läs mer

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning

EN GUIDE FRÅN. Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning EN GUIDE FRÅN Så påverkar digitaliseringen er marknadsoch kommunikationsavdelning Hej där! Den digitala utvecklingen är igång för oss alla, men den ser olika ut beroende på vilka utmaningar man har. I

Läs mer

Skolans Digitala Transformationsresa

Skolans Digitala Transformationsresa Skolans Digitala Transformationsresa Internal Tieto Education Hello Future Public David Hübinette Pedagog Skolledare IT-Strateg Områdeschef VD Science Center Affärsansvarig Tieto Education Business Consult

Läs mer

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP

MiL PERSONLIGT LEDARSKAP MiL PERSONLIGT LEDARSKAP träningsläger i personligt ledarskap MiL Personligt Ledarskap är en utmanande, intensiv och rolig process. Du får genom upplevelsebaserad träning, coachning, feedback och reflektion

Läs mer

Certified Business Architect. Nu efterfrågas affärsarkitekterna

Certified Business Architect. Nu efterfrågas affärsarkitekterna CCordial Business Education Utbildningar i modern affärsutveckling Certified Business Architect Nu efterfrågas affärsarkitekterna Kombon Linus och Björn-Erik är oslagbar, deras erfarenhet och engagemang

Läs mer

Digitaliseringsstrategi 11 KS

Digitaliseringsstrategi 11 KS Digitaliseringsstrategi 11 KS 2018.327 3 VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsen 2018-12-17 250 Digitaliseringsstrategi (KS 2018.327) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige

Läs mer

Molnet som skapats för ditt företag.

Molnet som skapats för ditt företag. Molnet som skapats för ditt företag. Det här är Microsoft Cloud. Alla företag är speciella på sitt sätt. Hälso-/sjukvård, detaljhandel, tillverkning och ekonomi ingen verksamhet fungerar exakt likadant.

Läs mer

Digitalisering - verksamhetsutveckling eller it-utveckling? Dr. Krister Dackland, CIO, TDC Nordic

Digitalisering - verksamhetsutveckling eller it-utveckling? Dr. Krister Dackland, CIO, TDC Nordic Digitalisering - verksamhetsutveckling eller it-utveckling? Dr. Krister Dackland, CIO, TDC Nordic Den it-strategiska beslutsförmågan Nationell studie baserad på 500 intervjuer med personer i ledande befattning

Läs mer

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Regeringens mål för IT-politiken är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Sida 1/5 Digital strategi Bakgrund Digitalisering är en ständigt pågående utveckling som hela tiden ställer nya krav på infrastruktur, tekniska lösningar i form av verktyg och system och arbetssätt. Digitala

Läs mer

Digital strategi för Statens maritima museer 2020

Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Kommunikationsavdelningen Annika Lagerholm & Carolina Blaad DIGITAL STRATEGI Datum Digital strategi för Statens maritima museer 2020 Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.

Läs mer

Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT.

Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT. Avega Group skapar det moderna samhällets tjänster, produkter och affärsmodeller genom specialistkonsulter inom verksamhetsutveckling och IT. Avega Group grundades år 2000 och har ca 350 medarbetare i

Läs mer

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på

E-BOK NY SOM HR-CHEF. Detta bör du ha koll på. Detta bör du ha koll på E-BOK NY SOM HR-CHEF Detta bör du ha koll på Detta bör du ha koll på 2 INNEHÅLL Introduktion 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen 8

Läs mer

Digitaliseringens transformerande kraft

Digitaliseringens transformerande kraft Digitaliseringens transformerande kraft Vad innebär utvecklingen? Omvärldsanalys Vad bör staten göra? förslag till strategiska områden för digitaliseringspolitiken förslag inom sakområden Om Digitaliseringskommissionen

Läs mer

Vad innebär det att vara datadriven?

Vad innebär det att vara datadriven? TIPS OCH VERKTYG FÖR DATADRIVEN E-HANDEL Vad innebär det att vara datadriven? Ett datadrivet företag mäter hela tiden och följer upp resultatet inte bara ekonomiskt utan även utifrån KPI:er som anses viktiga

Läs mer

S T Ö D Å T F Ö R E T A G I T I L L V Ä X T O C H F Ö R Ä N D R I N G

S T Ö D Å T F Ö R E T A G I T I L L V Ä X T O C H F Ö R Ä N D R I N G S T Ö D Å T F Ö R E T A G I T I L L V Ä X T O C H F Ö R Ä N D R I N G Vi har världens roligaste uppdrag! När våra kunder är framgångsrika har vi lyckats. Vårt arbete går ut på att hjälpa ambitiösa organisationer

Läs mer

Tieto Forum dagar

Tieto Forum dagar Tieto Forum - 360 dagar Digitaliseringsresan Daniel Brandell, digitaliseringsstrateg Tieto Sweden daniel.brandell@tieto.com Digitaliseringsresan Digitalisering vad innebär det? Digitaliseringens nytta

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

Tips och råd för uthållig och lönsam tillväxt

Tips och råd för uthållig och lönsam tillväxt Tips och råd för uthållig och lönsam tillväxt 2 Bara ett fåtal företag lyckas skapa en uthållig och lönsam tillväxt! Under åren 2008-2012 har 3 449 företag blivit Gaseller enligt Dagens industris kriterier.

Läs mer

Tillväxtanalys. Irene Ek, PhD. Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Tillväxtanalys. Irene Ek, PhD. Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Tillväxtanalys Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser Irene Ek, PhD Smart industri genom digital innovation Framtidsantologin Deconstructing the digital economy Vad är digital innovation?

Läs mer

en liten bok om en stor vision

en liten bok om en stor vision en liten bok om en stor vision En man kom på besök till ett stenbrott. Där såg han först en man som frenetiskt svärande och uppenbarligen mycket missnöjt hackade i stenen. Besökaren gick fram och frågade

Läs mer

DIGITAL MOGNAD FRÅGOR

DIGITAL MOGNAD FRÅGOR DIGITAL MOGNAD FRÅGOR BOLAGETS DIGITALA MOGNAD Följande frågor kan användas för att identifiera verksamhetens digitala mognad. Ange svar utifrån skalan 0-10. Där frågan gäller andel avser värdet (0) noll

Läs mer

Överförmyndarnämndens sammanträde

Överförmyndarnämndens sammanträde -3, ÖFM 2018-11-21 08:30 Kallelse till Överförmyndarnämndens sammanträde 2018-11-21 kl 08:30 i Överförmyndarens kansli, Österängsskola -2, ÖFM 2018-11-21 08:30 LEDAMÖTER Närv Jim Nilsson, S, ordförande

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM

KOMMUNIKATIONSPLATTFORM KOMMUNIKATIONSPLATTFORM Det här dokumentet har vi tagit fram för att ge stöd och inspiration till alla som ska berätta om Scouternas folkhögskola. Det är också utgångspunkten när vi kommunicerar våra utbildningar

Läs mer

Strategi för digital utveckling

Strategi för digital utveckling Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Strategi Utvecklings- och 6 kommunikationsavdelningen Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Henrik Svensson Landstingsstyrelsen 2018-05-22

Läs mer

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag

Tillväxtkartläggning. Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag Tillväxtkartläggning 2019 Höga tillväxtambitioner i landets små och medelstora företag 1 Innehålls- förteckning Förord En undersökning som ger kunskap om små och medelstora företags verklighet 3 Förord

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument

1(7) Digitaliseringsstrategi. Styrdokument 1(7) Styrdokument 2(7) Styrdokument Dokumenttyp Strategi Beslutad av Kommunfullmäktige 2018-02-21 20 Dokumentansvarig IT-chef Reviderad av 3(7) Innehållsförteckning 1 Inledning...4 2 Övergripande mål och

Läs mer

E-strategi för Strömstads kommun

E-strategi för Strömstads kommun E-strategi för Strömstads kommun Antagen 2016-11-24 KF 134 1. Sammanfattning 3 2. Förutsättningar 3 3. Syfte 3 4. Vision och övergripande mål 3 5. Områden med avgörande betydelse för kommunens mål 4 6.

Läs mer

Bakgrund. Definitioner

Bakgrund. Definitioner Bakgrund Det sker ett paradigmskifte i världen där den tekniska utvecklingen förändrar samhället i stort. Ökad digitalisering skapar nya beteenden hos människor, vilket i sin tur bidrar till att människors

Läs mer

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa

Vi investerar i framtida tillväxt. Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa Vi investerar i framtida tillväxt Med lån, riskkapital och affärsutveckling skapar vi möjlighet för företag att växa En partner för tillväxt Entreprenörskap och nytänkande har lagt grunden till många

Läs mer

Årsredovisningsseminarium

Årsredovisningsseminarium Årsredovisningsseminarium Kort om SBAB:s hållbarhetsarbete Hållbarhet ständiga förbättringar Ger sken av ansvarstagande Kosmetiska åtgärder (green washing) Mål och effekter frikopplade från affär Naiva

Läs mer

Talent Management 2013

Talent Management 2013 Talent Management 2013 Bakgrund Talent Management är en viktig fråga för svenska företag. Det har andra undersökningar tydligt visat. Internationella undersökningar visar att företag som arbetar strukturerat

Läs mer

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga

Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Förändringsstrategi anpassad till just din organisations förutsättningar och förmåga Att bedriva effektiv framgångsrik förändring har varit i fokus under lång tid. Förändringstrycket är idag högre än någonsin

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Utveckling och Förnyelse

Utveckling och Förnyelse Utveckling och Förnyelse med sikte på framtidens industri Lönsamhet Behov av förbättring Tid Birgitta Öjmertz Swerea IVF birgitta.ojmertz@swerea.se Vi arbetar med att utveckla företagens egen förmåga att

Läs mer

Den digitala arbetsplatsen. Vägen till effektivitet, kreativitet och innovation på jobbet. acando.se

Den digitala arbetsplatsen. Vägen till effektivitet, kreativitet och innovation på jobbet. acando.se Den digitala arbetsplatsen Vägen till effektivitet, kreativitet och innovation på jobbet acando.se Den digitala arbetsplatsen En arbetsplats består idag av mycket mer än bara det fysiska kontoret. Det

Läs mer

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT

STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT SVENSKA GENDER MANAGEMENT MODELLEN STÄRKER SVERIGES INNOVATIONSKRAFT VINNOVA Utmaningsdriven innovation Konkurrenskraftig produktion Gender & Company Ansökan till Projektform B Fiber Optic Valley är en

Läs mer

Leadership Mastery Program

Leadership Mastery Program Leadership Mastery Program Varför lyckas vissa ledare bättre än andra? Svaret är att det är den trygga, tydliga och modiga ledaren som avgör framgången. Det är min erfarenhet efter 25 års arbete med ledar-

Läs mer

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter.

Svenskt Näringsliv har tagit del av ovanstående remiss och önskar framföra följande synpunkter. Miljö- och energidepartementet Vår referens/dnr: Klimatenheten 9/2019 Ina Müller Engelbrektson Er referens/dnr: M2019/00116/K1 2019-02-20 Remissvar Meddelande från kommissionen: En ren jord åt alla en

Läs mer

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern

Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern 2017-10-03 Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2018-06-18 101/2018 Dokumentnamn: Digitaliseringspolicy för Örnsköldsviks kommun. Dokumentägare: Dokumentansvarig:

Läs mer

Strategi för digitalisering

Strategi för digitalisering Strategi för digitalisering Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2017:666 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Canon Business Services

Canon Business Services Canon Business Services Förändrar ditt företag Canon Business Services När konsumenternas beteenden ändras påverkar det hur företagen drivs och fungerar hur organisationer bygger och säljer sina produkter

Läs mer

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på

Ny i HR-rollen 1. Ny i HR-rollen. Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Ny i HR-rollen Detta måste du ha koll på Ny i HR-rollen 1 Innehåll Sida 2 Inledning 3 Förväntningar på HR-rollen 4 Så, var ska man börja? 5 En HR-modell i fyra nivåer 6 Förstå organisationen

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Digital transformation - Hur gör man?

Digital transformation - Hur gör man? Digital transformation - Hur gör man? susanna@digjourney.com Sustainable Innovation 29 nov 2017 I en värld av dramatisk förändring arbetar vi med att ingjuta framtidstro och mod till utveckling i individer,

Läs mer

Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket. Datum: Dnr: Komm2017/

Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket. Datum: Dnr: Komm2017/ Expertgruppens analys av digital investering Utredningsstöd hos Tullverket Datum: 2017-12-15 Dnr: Komm2017/01749-1 Ökad effektivitet i det brottsbekämpande arbetet Tullverket ska ta fram nytt utredningsstöd

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2016-05-24 1.0 Stadskontoret Stadskontoret Innehållsförteckning Det digitala

Läs mer

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling

Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Cornerstone HCM Human Capital Management: investera i medarbetarna och skapa en kultur präglad av kontinuerlig utveckling Ett av de viktigaste målen för Human Resources är att se till verksamheten hela

Läs mer

Syfte Mål Värderingar

Syfte Mål Värderingar Syfte Mål Värderingar November 2017 1 kingdesign.no / 1117 / 1000 / forsidefoto: Werner Anderson AF Gruppen ASA Telefon +47 22 89 11 00 afgruppen.no AF Gruppen Sverige AB Telefon +46 31 762 40 00 afgruppen.se

Läs mer

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING Alla kontakter bidrar till nya affärer Genom ett förändrat tankesätt kring försäljning, och genom att värdera sina kontakter som potentiella kunder över en längre tidshorisont,

Läs mer

Konsten att tända en passionerad elkonsult

Konsten att tända en passionerad elkonsult Konsten att tända en passionerad elkonsult varning! Läs inte det här innehållet! Lev det! Andas det! Omfamna det! Älska det! Och kämpa för det! Den här boken handlar om vad vi måste göra varje dag för

Läs mer

#1 Strategier för hållbarhet

#1 Strategier för hållbarhet #1 Strategier för hållbarhet 70% anger att hållbarhet är en angelägen fråga på ledningens agenda Majoriteten anser att hållbarhetsdimensionen numera har en direkt inverkan på strategiska beslut 40% uppger

Läs mer

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande

PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Läsåret 2016-17 PARKSKOLANS IT-strategi för bättre lärande Bakgrund Den svenska skolan och även Pysslingens skolor står inför stora utmaningar. Alla elever når inte skolans mål och skillnaderna är många

Läs mer